![]() |
||
| |
|
|
#11 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 23.12.2002.
Poruka: 777
|
U duhu mog gornjeg posta danasnji prilog Novog Lista sadrzi odlican tekst astrologa Damira Jovetica. Covjek se raduje da postoje ljudi sa ovakvim uvidom u situaciju. Oni razumiju sta se dogadja i shodno tome jasno im je i sta ce se dogoditi. Pravi biser. U masovnoj lobotomiji kakva se provodi u medijima ovakav tekst treba naglasiti. Sva sreca da ovakvi autori nisu (jos) cenzurirani.
Mozda ce netko izraziti skepsu jer se radi o astrologiji, ali ovakva astrologija kakvom se bavi Damir Jovetic, itekako ima sta za reci. Ako netko treba dodatne dokaze, nek uzme knjigu Bele Hamvasa:"Scientia Sacra" Inace, kakvo je stanje sa fondovima III mirovinskog stupa? Kad oni stupaju na scenu?
|
|
|
#12 | |
|
Registrirani korisnik
Član od: 23.09.2002.
Prebivalište: Zagreb-Baranja
Poruka: 1.662
|
Citat:
Naime, mladi ljudi koji kreću u poslovne vode su neiskusni i mogu učiti o novom okruženju samo od starijih kolega. Nakon nekog vremena mladi poprime (ne)radne balkanske navike starijih kolega. Dok god se ne stvori kritična masa, i nadobudni malci iz ovog sistema ne prevladaju mozak staraca iz prošlog sistema (socijalističkog) neće biti napretka u glavama menadžera. Državne institucije i tvrtke u državnom vlasništvu najžešće se odupiru mladom kadru. Pogledajte samo sastav elite na političkoj sceni. Ishlapljelost je veliki problem naše politike, a neposredno i gospodarstva. Većina ovih negativaca ne može ili ne želi pratiti kojekakve novotarije. Na našu sreću, takvih novosti je pregršt upravo u investicijskoj branši, pa se uočava sve više mlađih ljudi upravo po takvim institucijama. Mislim da se neke stvari polako (p)okreću. Evo, u kratko vrijeme čak je i "prokleti" zakonodavac pokrenuo dva Zakona od velikog značaja za investitore (javna d.d. i devizni), CROSEC je napokon dobio svoj statut, a o osnivanju obveznih i dobrovoljnih MIF-ova da i ne govorim. 2003. bi mogla biti prekretnica za investitore. Očekujemo: - nova uvrštenja dionica - nove i stare IF-ove (nadam se aktivnije) - SAD i neprijatelji - predizborna sr.nja ![]() - dobre poslovne rezultate za 2002. - svježa lova na tržištu od prodaje PBZ-a - ...... Biće burno, stoga svima od srca želim sve najbolje, pamet u glavu i dupe uza zid. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 23.12.2002.
Poruka: 777
|
Priznajem da sam se malo zanio, mozda i pretjerao.
Ipak napredujemo, polako, ali napredujemo. Smatram da je onom tko se bavi vrijednosnicama sve vazno. Hocu reci treba imati obzira prema svemu, jer vanjski dogadjaji se itekako reflektiraju na trzistima, dapace, trziste je najosjetljiviji instrument koji reagira na vanjske dogadjaje. Ne samo da reagira nego ih i anticipira. I evo opet se vracamo na opcije. Jer je to instrument koji amortizira šokove izvana (ako se upotrebljava pravilno). Recimo, mnogi od vas su izrazili zabrinutost zbog namjere SAD-a da napadne Irak. Ta zabrinutost moze biti dvojaka. Jedna je cisto ljudska,jer smatrate da ce se raditi o nepravednoj akciji koja jos jednom potvrduje dvolicnost velikih sila, koja se vodi cistim interesima, na kraju ce stradati uglavnom nevino iracko stanovnistvo, koje vec i sada pati zbog sankcija. S time se slazem. Ljudi kao Noam Chomsky vec su odavno pokazali anatomiju americke vanjske politike i interesi koji je vode nemaju veze sa uvodjenjem demokracije itd. To svi znaju. A sto se tice A bombe, imaju je i Pakistan i Izrael itd. Dakle nacije u kojoj itekako postoje radikali dovoljno ludi da je i koriste. Druga vrsta zabrinutosti je profesionalna, i bojite se da bi pocetak rata mogao dovesti do rasprodaja na trzistima. Pad cijena dionice ne mora biti razlog za zabrinutost. Nego prilika za zaradu. Jasno je kako; shortiranje trzista, kupnja zlata, rudarskih kompanija itd. Sta se tice cijena nafte: evo linka. Cijena nafte bi zbilja mogla kratkorocno znacajno porasti ($60 po barelu). To bi zbilja mogao biti sok, posebno za drzavu koja ulaze u prometnu infrastrukturu. Nasa vlada ce ragirati vjerovatno tek kad se to i dogodi. A onda je vec kasno. Dobro je da je porast cijene moguc samo vrlo kratkorocno (IMHO), tako da ce se stvari kasnije stabilizirati. Ipak kad se sve to s Irakom zavrsi ( s ratom ili bez njega) trzista bi mogla porasti jer ce otkloniti jednu tako veliku neizvjesnost. Long and strong
|
|
|
#14 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 13.02.2003.
Prebivalište: pula
Poruka: 1
|
pozdrav svim. novi sam ovdje, i za pocetak me zanimaju IF-ovi u HR, i to brzina procedure oko uplate, isplate i slicno. Za pocetak bi ulozio nekih 2-3 soma kunica, pa da vidimo kako ide.
konkretno pitanje:kakvi su ono TT fondovi, iz Splita? njihov equity se opako srozao od osnivanja, hoce li krent na gore? mladjoo |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Mojderator
Član od: 21.09.2002.
Prebivalište: Gruntovec
Poruka: 3.836
|
Procedura je otprilike, uplatiš, naplate proviziju (ako je ima) i za neko vrijeme ti stigne certifikat. Nisam prodavao, ali u roku otprilike tri dana dobiš novčeke.
TT-jci su ti sada u vlasništvu Osiguranja Zagreb. Oni su počeli s globalnim dionicama u najgore vrijeme tako da ih je ružno zahvatilo. Šteta, jer iako je ideja za naše tržište bila pomalo suluda, barem su ljudi pokušali raditi nešto svjetsko kod kuće. Na žalost nije bilo previše uspjeha. Možda ovo s OZ bude bolje sreće. Na http://www.to-one.com imaš zgodne analize fondova.
|
|
|
#16 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 14.02.2003.
Poruka: 5
|
Konačno i za mene jedna zanimljiva tema.Naime budući da je tržište kapitala kod nas sve pliće i pliće,a mogučnosti za ulaganja većih kapitala sužene na nekolicinu dionica koje u principu treba loviti u oscilacijskim fazama mišljenja sam da bi IF-ovi mogli biti zanimljivi i za ulagače "domaćeg profila".
Zašto??? Naime IF-ove krasi nekolicina vrlo zanimljivih stvarčica,a to je u prvom redu njihova likvidnost.Likvidnost je ta s kojom smo svi mi koji smo ulagali u dionice na domaćem tržištu u principu imali problema. Preporuka!!! Izaberite društva za upravljanje koja imaju više Fondova kako biste mogli koristiti mogučnost seljenja kapitala bez dopunskih troškova.Na taj način steči ćete mogučnost da sami procijenite je li vam bolje biti više izložen pojedinoj vrsti vrijednosnica u određenim fazama. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registrirani korisnik
|
Onomatopeja je pogodio bit. Apsolutno se slažem.
Treba pratiti trendove, veliko povećanje novčane mase je također stvar koja govori o atraktivnosti takvog ulaganja i pridonosi razvoju fondovske industrije. Sve u svemu, što više mogućnosti to bolje. pozdrav,
|
|
|
#18 |
|
Registrirani korisnik
|
Zašto bi ti pokazali portfolio?, zbog čega? Mislim da bi to trebala biti obveza samo onih fondova kod kojih postoji obveza ulaganja (mirovinski), svi drugi koji su na dobrovoljnoj osnovi moraju pokazati rezultate, a ne portfolio. PBZ je pokazao rezultate i mislim da su OK, prihvatljivi rezultati, prihvatljiv rizik.
Ne navijam ja sad tu za PBZ, nije loš ni tvoj prijedlog, ali mislim da bit ne leži u pokazivanju portfolio-a, nego u sasvim drugim stvarima.
|
|
|
#19 | |
|
Registrirani korisnik
Član od: 10.04.2003.
Prebivalište: Zagreb
Poruka: 724
|
Citat:
papa, Sam |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 31.12.2003.
Poruka: 7
|
Ima li netko iskustva u tehničkoj analizi fondova tj analizi grafova?
Većina tekstova odnosi se na dionice i to na svijetskom tržištu. Ima li to smisla primjenjivati na naše fondove i koji bi oscilatori bili najkorisniji ? |
|
|
|
![]() |
| Opcije na temi | |
|
|