Moj Novac -> Financijski portal

Moj Novac - Naslovnica Moj Novac - Vijesti Moj Novac - Imenik Moj Novac - Forumi Moj Novac - Chat

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Gospodarstvo :: Poduzetništvo > Gospodarstvo

Odgovor

Opcije na temi
Old 14.11.2006., 14:28   #101
Marco Polo
Registrirani korisnik

Član od: 14.11.2006.
Poruka: 2
Default Odgovor na: Isplati li se MBA?

Pozdrav svima!

Vezano uz ovu temu zanima me je li za upis MBA potrebno osim financijskih zadovoljiti i uvjet minimalnog prosjeka na dodiplomskom studiju od 3,5 ili 3,0 uz preporuku barem 2 profesora s faksa?

Većina poslijediplomskih studija zahtijeva taj minimalni prosjek koji nažalost nemam, s obzirom na činjenicu da sam studirao uz rad i više brinuo o pukom preživljavanju i općenito završetku studija i stjecanju diplome nego o prosjeku .

Osobna iskustva su dobrodošla, kako s upisom MBA, tako i upisom "klasičnog" poslijediplomskog.

Hvala!
Marco Polo is offline   Reply With Quote
Old 14.11.2006., 16:55   #102
adacta
rich one

adacta's Avatar

Član od: 17.07.2004.
Prebivalište: www
Poruka: 699

Citat:
Marco Polo
Pozdrav svima!

Vezano uz ovu temu zanima me je li za upis MBA potrebno osim financijskih zadovoljiti i uvjet minimalnog prosjeka na dodiplomskom studiju od 3,5 ili 3,0 uz preporuku barem 2 profesora s faksa?

Većina poslijediplomskih studija zahtijeva taj minimalni prosjek koji nažalost nemam, s obzirom na činjenicu da sam studirao uz rad i više brinuo o pukom preživljavanju i općenito završetku studija i stjecanju diplome nego o prosjeku .

Osobna iskustva su dobrodošla, kako s upisom MBA, tako i upisom "klasičnog" poslijediplomskog.

Hvala!

Nemaj briga.

Direktor CBA koji je sam jedan od polaznika nikada nije završio fakultet, iako je to uvjet za upis MBA.
To su privatne škole. Znam dosta ljudi koji su kupili i diplome.

U pravilu nijedna MBA ne pita za prosjek ocjena. Uvjeti su fakultet i 3 godine radnog iskustva.

Za one koji imaju jako puno para vrijede još labavija pravila.

To je i jedan od razloga što doktori u USA ipak zarađuju više od MBA.

Kod nas je situacija mutna, zato jer fakulteti također organiziraju nešto slićno MBA.
Oni to zovu postdiplomsko usavršavanje managerskih vještina.

Podravka je također osnovala svoju verziju MBA.

Jako je to sve šaroliko.
Ukoliko si inžinjer, bolje da se uhvatiš doktorata i magisterija.

MBA je komercijalni trik. Može ti koristiti da uhvatiš neku vezu.

Sve što su mi pokazali na MBA, naučio sam već na fakultetu.
adacta is offline   Reply With Quote
Old 15.11.2006., 08:40   #103
Marco Polo
Registrirani korisnik

Član od: 14.11.2006.
Poruka: 2

Hvala na odgovoru!

Inače sam dipl. ekonomist i definitivno želim upisati poslijediplomski. Znaš li možda kako npr. Ekonomski faks u Zagrebu ili neki drugi ekonomski gleda na te tražene prosjeke, kruto se toga pridržavaju i ne dozvoljavaju upis ljudima s manjim prosjekom ili ipak može upisati svatko s diplomom i novcima potrebnim za školarinu.
Marco Polo is offline   Reply With Quote
Old 28.11.2006., 09:26   #104
dunner
Shadow Whisperer

Član od: 17.02.2004.
Prebivalište: Zagreb
Poruka: 133

Istrazivanje portala MojPosao.net

Rast plaća sa stupnjem obrazovanja
"..Osobe sa završenim fakultetom ili akademijom imaju 45,2% veću plaću od osoba sa završenom srednjom školom. Razlika je još veća s višim stupnjem obrazovanja. Osobe s magisterijem ili doktoratom imaju 71,3% veću plaću, a osobe s diplomom MBA ili slične poslovne škole imaju čak 115,7% veću plaću u odnosu na SSS.."

If it jams, force it
If it breaks, it needed replacement anyways!
dunner is offline   Reply With Quote
Old 04.01.2007., 21:00   #105
Dragan Varagić
Registrirani korisnik

Član od: 04.01.2007.
Poruka: 1

Obzirom da sam rukovodilac Specijalističkih poslediplomskih primenjenih studija iz e-poslovanja na FTN-u, Novi Sad, koje od marta ove godine postaju tzv. koncentracija ili II godina e-business MBA studija na istoj instituciji - upoznat sam a svim prednostima i manama MBA studija.

MBA studije na FTN-u su prve studije ove vrste na državnom fakultetu u Srbiji, i u klasičnoj verziji rade se kao join degree sa institucijom UBI iz Brisela, i najjeftinije su MBA studije u Srbiji - ispod 5.000 EUR.

Priča o tome da li se isplati MBA ili ne je priča o tome šta je MBA i koja je razlika između ovih i MSc studija. Svojevremeno sam pisao na tu temu, i u članku je objašnjena aktuelna priča u Srbiji, o novom Zakonu o visokom obrazovanju koji je uveo Master studije, a o MBA studijama malo se zna.

MBA studije su primenjene management studije, i zakonski se kod nas definišu implicitno kao dvogodišnje strukovne (primenjene) studije - ne spominju se direktno u Zakonu. Razlog za to je što MBA studije predstavljaju kombinaciju formalne i neformalne edukacije, što znači edukacija fakultetskog tipa (formalna) i edukacija seminarskog tipa (neformalna edukacija gde stručnjaci predaju core competence tematiku).

Suština priče oko MBA studija jeste da bi studenti trebalo da dolaze na ove studije zbog unapređenja svog posla (ili da naučne praktične stvari o poslu koji ih interesuje). Sistem studija je urađen na takav način da su predavači stručne osobe koje prenose svoja iskustva iz poslovne prakse u različitim oblastima, tako da npr. u predmetu Računovodstvo predavači su obično direktori finansija. Radi ilustracije, o marketingu na FTN-u priča predavač iz Brisela koji je radio brending Sony-jevog Walkmena u Evropi. Ispiti se polažu putem elaborata gde je dobro da se koristi kao tema sopstveni posao upravo zbog njegovog unapređenja

Oni koji tvrde da su na fakultetu učili isto kao na MBA studijama, postoje samo dva objašnjenja - ili su fakultetske studije veoma dobre, ili su MBA studije veoma loše.

Ilustracija korisnosti MBA studija može se videti na nedavnom primeru konkursa za regionalnog direktora Google-a za Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru. Jedina kvalifikacija koja je spomenuta u oglasu jeste - MBA preferred. Pogledajte npr u Financial Times koje se studije jedino tamo pominju...

Izgleda da je i u Hrvatskoj ista situacija kao i u Srbiji što se tiče domaćih firmi i shvatanja MBA diploma, ali ja sam uvek pobornik toga da je bolje da osoba bira posao time što će da iskoristi ono što mu se (samo)edukacijom nudi, jer se svuda ceni samo ZNANJE a ne zvanje.

I tačno je da se na ovakvim studijama stiču veoma interesantni kontakti - a kontakti su u poslu sve...

... Nadam se da nisam bio preopširan...
Dragan Varagić is offline   Reply With Quote
Old 16.01.2007., 10:48   #106
drew
Registrirani korisnik*

Član od: 12.01.2007.
Poruka: 1

Citat:
mobilarsb
Ljudi iz vaših iskustava,zanima me dali bi meni kao privatnom poduzetniku pomogla MBA ili je to jedina svrha MBA napredovanje u karijeri tj. kada radis za nekoga?
Ps.šta mi preporučate u stijecanju dodatnog znanja u vođenju malog-srednjeg poduzeća..
pozdrav
Iskustvo iz prve ruke, frende. Partner i ja otvaramo galeriju u centru. Zanimalo me isto pitanje pa sam kontaktirala direktno neke poslovne škole u HR. Nažalost, od mnogih ni a ni bu.

Iz CBA-a su me zvali još dok sam bila na njihovoj stranici.

Uglavnom, stvar je ovakva: MBA ti je baziran na praksi, sve na shemu study case-a. A study case radiš na primjeru vlastite firme (bio u njoj vlasnik ili zaposlenik). Što je super fora – imaš vrhunske predavače/konzultante koji prate ( i ocjenjuju) kak rješavaš izazove s kojima se boriš svaki dan na poslu. Ak imaš vlastiti biznis, naučiš ga voditi, ak si zaposlenik – rješenjima zadiviš šefa, napreduješ. Kak god da okreneš – dobro za tebe.
drew is offline   Reply With Quote
Old 31.01.2007., 13:13   #107
spirou2
Registrirani korisnik

spirou2's Avatar

Član od: 08.12.2006.
Poruka: 2.703

Evo jedno pitanje i od mene

Dipl.ing sam elektrotehnike, ali me ekonomija zanima i razmisljam o upisivanju postdiplomskog
U struci sam postigao dovoljno,pa razmisljam o promjeni zanimanja

Mislim da u Splitu (odakle sam) ni ne postoji MBA,pa moram upisat "obicnu" poslovnu ekonomiju

Koliko mislite da ce mi to pomoci?
Zapravo, kolika je potraznja na trzistu rada za nekim ko ima diplomu elektrotehnike i magisterij ekonomije?
Na kakva radna mjesta i firme bi trebao "pucati"?

šifra : Nadan

http://www.dreamsea.hr

popusti za forumaše
spirou2 is offline   Reply With Quote
Old 31.01.2007., 14:56   #108
axy
Korisnik sa sjekiricom

axy's Avatar

Član od: 03.04.2006.
Prebivalište: My banking account
Poruka: 2.347

Citat:
spirou2

Dipl.ing sam elektrotehnike, ali me ekonomija zanima i razmisljam o upisivanju postdiplomskog
U struci sam postigao dovoljno,pa razmisljam o promjeni zanimanja

Mislim da u Splitu (odakle sam) ni ne postoji MBA,pa moram upisat "obicnu" poslovnu ekonomiju

Koliko mislite da ce mi to pomoci?
Zapravo, kolika je potraznja na trzistu rada za nekim ko ima diplomu elektrotehnike i magisterij ekonomije?
Zelim ti sve najbolje, no ako nemas zavidnu karijeru i veze iza sebe, to ti moze znaciti od 0 do 100 Kn povisice mjesecno.

S druge strane, da je prvi uvjet ispunjen, vjerojatno ne bi razmisljao o dodatnom skolovanju kao osnovi za napredovanje.

Dobrodosao u Hrvatsku.
Old 31.01.2007., 15:14   #109
dunner
Shadow Whisperer

Član od: 17.02.2004.
Prebivalište: Zagreb
Poruka: 133

Citat:
spirou2

Pitanje je sto TI zelis raditi. Nije pametno upisati studij reda radi i nadati se da ce se nesto dogoditi da ti promijeni sadasnju situaciju. Iz tvog posta mi se cini da si spreman za promjenu, mozda nisi siguran kakvu tocno? Iskustvo u IT-u ali i iz podrucja managementa koje si stekao bilo iskustvom bilo PDS-om se itekako gleda, pogotovo u predstavnistvima stranih firmi, konzultantskim uredima, audit kucama itd...

Sve ovisi o tebi. Sto tocno zelis promijeniti i gdje se vidis?

Ulaganje u svoju edukaciju i prosirivanje znanja nije nikad promaseno ulaganje!

If it jams, force it
If it breaks, it needed replacement anyways!
dunner is offline   Reply With Quote
Old 31.01.2007., 15:38   #110
spirou2
Registrirani korisnik

spirou2's Avatar

Član od: 08.12.2006.
Poruka: 2.703

Citat:
dunner
Pitanje je sto TI zelis raditi. Nije pametno upisati studij reda radi i nadati se da ce se nesto dogoditi da ti promijeni sadasnju situaciju. Iz tvog posta mi se cini da si spreman za promjenu, mozda nisi siguran kakvu tocno?
svjestan sam da bi mi to u sadasnjoj firmi donijelo povisnicu od 100 kuna
zato, iako radim u "vrhunskoj" firmi, cije dionice izazivaju zazubice u vecine burzovnih mesetara , razmisljam o promjeni firme

Citat:
Iskustvo u IT-u ali i iz podrucja managementa koje si stekao bilo iskustvom bilo PDS-om se itekako gleda, pogotovo u predstavnistvima stranih firmi, konzultantskim uredima, audit kucama itd...

Sve ovisi o tebi. Sto tocno zelis promijeniti i gdje se vidis?
Iskreno govoreci i nisam bas siguran
radim 8 sati za kompom...programiram i tako to...jednostavno mi je to postala lagana pilana
radije bi neki malo dinamicniji posao u kojem bi vise radio s ljudima i bavio se zbivanjima u svijetu (ili hrvatskoj)

zato i pitam za savjet , na kakve bi firme ili poslove mogao "ciljati"

Citat:
Ulaganje u svoju edukaciju i prosirivanje znanja nije nikad promaseno ulaganje!
svaka cast, kolega

iako nisam siguran u financijsku isplativost postdiplomskog, to je uvijek argument u korist upisivanja

šifra : Nadan

http://www.dreamsea.hr

popusti za forumaše
spirou2 is offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije na temi

Pravila