Moj Novac -> Financijski portal

Aktivne teme Svi forumi Registracija

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Investiranje > Dionička društva
Registracija Upute Članovi Kalendar Označi forume pročitanim

...
Odgovor

Opcije na temi
Old 01.12.2007., 12:29   #21
trax100
Registrirani korisnik

Član od: 17.07.2006.
Poruka: 7
Default Odgovor na: Optima Telekom (OPTE-R-A)

Citat:
Pacifist View Post
Optima za razliku od svega toga ima potrebu za enormnim kapitalnim ulaganjima u koje će se i plasirati sredstva pribavljena IPO-om. Martić je rekao da se sredstva ulažu u daljnji razvoj a nakon čega će se tražiti strateški partner...
Hm. Bilo bi dobro da se skupljaju sredstva za razvoj. Prema onome što piše u prospektu, Optima sredstva treba puno više za vraćanje dugova nego za ulaganje u razvoj. Pogledaj u prospektu koliko su dužni i kakve imaju kratkoročne kreditne obaveze. 163 M kuna kratkoročnih obaveza + kamate koje godišnje iznose oko 27 M kuna. To zajedno iznosi oko 190 M kuna koje moraju vratiti slijedeće godine. Što znači da ako prikupe 208 M kuna od novog izdanja (po najnižoj cijeni) i ako nastave nepovoljno poslovanje, to im je lova taman za preživljavanje slijedeće godine i ne ostane ništa za ulaganja. Naravno, ako ne naprave novu emisiju.

A i dalje im ostaje 480 M kuna dugoročnih obaveza.

Osim toga, uz takvo stanje tvrtke, to da dio tvrtki jako potrebne love ide vlasniku u džep nikako ne uljeva povjerenje.
trax100 is offline   Reply With Quote
Old 01.12.2007., 12:38   #22
Dex1
Registrirani korisnik

Dex1's Avatar

Član od: 28.11.2005.
Poruka: 4.652

Ako im treba kapital nek si nađu strateškog partnera koji će uložiti u njih, a kasnije kad/ako stanu na noge nek idu na ipo. Zašto da mirovinci sad plaćaju skupo, ako će na burzi moći kupiti jeftinije nek će to biti na ipo-u? Nadam se da mirovinci imaju nekaj u glavi i da neće "opet" nekome pogodovati na račun nas koji uplaćujemo u te fondove. Pogledaj što piše Small fish i sve će ti biti jasno. Ako ću kupovati, onda će to biti na burzi po 1/2 cijene u ipo-u
Dex1 is offline   Reply With Quote
Old 01.12.2007., 16:45   #23
bob rock
Registrirani korisnik

Član od: 25.12.2004.
Poruka: 529

Ja sam već kod IPO Atlantica rekao da se masa fond managera ponaša kao dio krda. Svi upisuju, ajmo i mi. Šta se kupuje? Ma nije važno, vidiš da je navala!

U Atlanticu su im tata i sin uvalili navlakušu kapitalnih razmjera. Napunili svoje džepove prodajući poslovanje (maglu) u sljedećih 10 godina. Jel čime tata i sin garantiraju da će se njihove projekcije ostvariti? Naravno da ne! Zašto nisu dali po fer cijeni, cca 600 kuna? A zašto bi, pa tu su vrli fond manageri i lakomisleni hrvatski građani.

Zar je Veterina bolji primjer? Barr prodaje 100% firme koja mu stvara sve veće probleme, ne može naći strateškog kupca, ali zato su tu naši fondovi koji gutaju svako gov.o, važno da je celofan dobar.

Ponašanje fond managera je katastrofalno i krajnje je vrijeme da i njih netko pozove na red!
bob rock is offline   Reply With Quote
Old 02.12.2007., 12:46   #24
Dex1
Registrirani korisnik

Dex1's Avatar

Član od: 28.11.2005.
Poruka: 4.652

Citat:
bob rock View Post
Ponašanje fond managera je katastrofalno i krajnje je vrijeme da i njih netko pozove na red!
Slažem se s ovim djelom, ali fond managere mirovinskih fondova jer tu očeš nečeš moraš plačati a i od toga ti ovisi mirovina. Mislim da je Hanfa več pokrenula neke pravilnike, nisam ih baš čitao pa neznam puno o njima.
Dex1 is offline   Reply With Quote
Old 02.12.2007., 13:35   #25
axy
Korisnik sa sjekiricom

axy's Avatar

Član od: 03.04.2006.
Prebivalište: My banking account
Poruka: 2.347

Brisati...
Old 02.12.2007., 13:37   #26
axy
Korisnik sa sjekiricom

axy's Avatar

...

Citat:
axy View Post
Meni se cini da je do ljeta ove godine love bilo puno
vise nego dionica. Prosle godine i pocetkom ove kupovalo se doslovce BILO STO samo da se smanji cash pozicija. Napucavali su se razni CHAGovi, PKMIji, razni VLVI i ostale opskurne dionice. Komadic love lagano je odnijela INA (a osobito njen spektakularni pad!) a ogroman dio love odnio je HT. Korekcija koja traje od 5-6 mj. nije svemu nimalo pomogla, a osobito nije pomogao niti los "IPO" JDOS-a, skupljanje love za HT i ogromna kolicina dijonićara koji se zele rijesiti HT-a, osobito nakon "pada" nakon pocetka trgovanja. Sve skupa utjecalo je na gadno povlacenje sredstava iz fondova.

Ovim zelim reci da mi smrdi kako na marketu vise nema casha koliko je bilo prije i da se to jako osjeti. To kako je Magma dobro prosla na trzistu na onim "fundamentima" je cudo, to da je Veterina ipak otisla nesto u plus je isto cudo s obzirom da se radi doslovce o papiru, a ne dionici iza koje stoji firma, napokon je situacija dosla na realno stanje sa fijaskom ATGR-a, a sto se tice OPTE, puno srece onima koji ce kupovati. Vidim da Martic primarno puca na one koji su vec kupili obveznice. Nisam siguran koliko love imaju mirovinci i da li su dovoljno ludi da kupuju ovo kraj nekih boljih prilika na trzistu, osobito korigiranom.
Old 02.12.2007., 15:30   #27
gm01
guru

gm01's Avatar

Član od: 20.09.2006.
Poruka: 119

Citat:
axy View Post
...
Nisu ludi, ali kada se vidi tko je na celu optime... Uopce nema dvojbe da ce ovo biti uspjesan IPO. Kako za koga, naravno.
gm01 is offline   Reply With Quote
Old 02.12.2007., 16:15   #28
tango
Registrirani korisnik

tango's Avatar

Član od: 06.03.2006.
Poruka: 88

Kako i koliko se ljudi opekoše na ATGR, nisam presiguran da će ovo biti 'Ples sa zvijezdama'... osim toga, 'Optima' će do 2010. poslovati s gubitkom (notorna činjenica objavljena u medijima), pa mislim da nikakvo pumpanje ovdje neće imati većeg uspjeha.
Zaljučak: izbjeći, ignorirati, osim ako se baš ne može!
Sorry, ljudi, ali činjenice su činjenice.
Pozdraf!
tango is offline   Reply With Quote
Old 02.12.2007., 16:20   #29
axy
Korisnik sa sjekiricom

axy's Avatar

Citat:
tango View Post
Kako i koliko se ljudi opekoše na ATGR, nisam presiguran da će ovo biti 'Ples sa zvijezdama'... osim toga, 'Optima' će do 2010. poslovati s gubitkom (notorna činjenica objavljena u medijima), pa mislim da nikakvo pumpanje ovdje neće imati većeg uspjeha.
Zaljučak: izbjeći, ignorirati, osim ako se baš ne može!
Sorry, ljudi, ali činjenice su činjenice.
Pozdraf!
Gledaj to s druge strane, Magma je prodana na abnormalnim fundamentima i zabiljezila rast, ATGR je prodana na abnormalnim fundamentima pod suludim uvjetima (rezanje) i zabiljezila je, po meni, relativno mali pad, s obzirom na okolnosti. Optima niti ne puca na male ulagace, nego na one koji su kupovali obveznice (a tko zna koja je njihova motivacija...), te ocito na MF, ako idu u prvu kotaciju. Ako znas Martica, znas da je dobro premrezen i lako bi se moglo dogoditi da kikiriki koji ostaje nakon sto sadasnji radnici nahrane postojece umirovljenike zavrsi ulozen u dionice Optime.

Optima je drugi operater u Hrvatskoj trenutacno, no sretni vlasnici dionice imat ce iskljucivo dugove i nista vise. Po tom pitanju ova dionica nije daleko od Zdenke jer osim dugova postoji jos samo prica o "buducnosti" i nista vise.
Old 02.12.2007., 18:04   #30
cayman006
Registrirani korisnik

Član od: 06.06.2006.
Prebivalište: zagreb
Poruka: 2.001

po meni zdenka je ipak bolja dionica od optime, jer ako ništa drugo, barem je prepoznata u narodu kao uspješan brend (koji to više nije). za optimu sumnjam da ima ikakvih šansi, osim ako ih netko izvana ne kupi. to im je jedina šansa za opstanak.

Opcije na temi

Pravila