![]() |
||
| |
|
|
#11 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 03.01.2005.
Poruka: 412
|
Sa stranica Optima telekoma:
Inicijalna javna ponuda redovnih dionica Optima Telekoma Preuzimanje dokumenata: * Inicijalna javna ponuda za upis izdanja 800.000 novih redovnih dionica i za prodaju 110.000 redovnih dionica OT-Optima Telekoma d.d. po rasponu cijene od 260 HRK do 300 HRK http://www.optima.hr/obrasci/Inicija...da_za_upis.pdf * Prospekt inicijalne ponude redovnih dionica Optima Telekoma http://www.optima.hr/obrasci/OT-Pros...ih_dionica.pdf |
|
|
|
|
|
#12 |
|
BANZAI
|
Ako sam dobro shvatio, do sada je izdano 2.020.070 dionice OPTE-R-A svaka nominalne vrijednosti 10 kuna, što znači da su ih trenutni dioničari po 10 kuna i upisivali...jelte?
Sada bi oni nama uvalili novih 800.000 dionica, svaka nominalne vrijednosti 10 kuna, po 260-300 kuna, pa bi tako prikupili između 208 i 240 mln kuna... Što bi osim temeljnog kapitala išlo i u premije za izdane dionice i tako bi se ukupan kapital i rezerve povećao za 228 - 260 mln kuna... Što po dionici daje porast BVPS između 80 i 92 kune... Ali to opet ne vodi nikamo jer je gubitak iznad visine kapitala 255 mln kuna A vidim da za 2008 očekuju da će kapital i rezerve također biti 0,00 kuna...a biti će i gubitaka iznad kapitala koliko vidim do daljnjega...ma šta je ovo? To jest, pravi izraz je: Ma koji je ovo qurac?
|
|
|
#13 |
|
BANZAI
|
To mi je kao ono, lako tuđim ... po koprivama...malo mi je prerizično ulagati pare tamo gdje mi uloženo ne vrijedi ništa ni pri likvidaciji ili stečaju, a tko će otplačivati 250.000.000 kuna obveznica i ostale dugoročne i kratkoročne obveze...
Oni su uložili svega 20.700.020 kuna, i imaju nenadjebivu većinu glasova, a mi ćemo im financirati ostatak sa 220 milja kuna, ma zajebi...lako tako stavljati tuđa muda na panj...ZAOBILAZIM ovo Jest da su brzorastuća firma, ali baš takav hazard? i koliko će trebati godina da mi vrate uloženo...?
|
|
|
#14 |
|
je rumen ko jabuka
Član od: 16.12.2005.
Poruka: 217
|
Malo sam pogledao prospekt ove firme i nakon samo letimicnog pregledavanja sam zakljucio da ce ovo biti najzanimljiviji IPO u Hrvata dosad.
Cika Matija Martic je maestralno u 8. mjesecu dokapitalizirao firmu sa 20 milja (vjerojatno posudjenih) kuna za sto je upisao 2 milje dionica i sad u sklopu IPO-a prodaje 110k dionica za simbolicnih 30-ak milijuncica...cisto dovoljno da vrati posudjenih 20 milijuna i jos mu ostane neka sica za bozicni shoping. I sto je najgore oni dibidusi iz hanfe dozvole ovakvu pizdariju
|
|
|
#15 | |
|
BANZAI
|
Citat:
On je uložio 20.070.020 kuna, nadrkao gubitak od 255 milja i sada nama prodaje manjiski udio za 220 - 240 milja da mu pokrijemo dug i da on sa 0 uloženih kuna dobije kompaniju od 800 milja tržišne vrijednosti...fino si je to mačak izračunao Pa ovo je komedija...
|
|
|
|
#16 |
|
je rumen ko jabuka
Član od: 16.12.2005.
Poruka: 217
|
...a sto je najgore u cijeloj prici firma ide u prvu kotaciju i lijepo ce na to mirovinci trosit onu moju sirotinju koju svaki mjesec prisilno uplatim...
|
|
|
#17 |
|
sitni profiter
Član od: 01.10.2007.
Poruka: 29
|
ovo je upravo nevjerojatan IPO - ne vidim apsolutno nikakve vrijednosti te dionice
problem je sto ce fondovi ipak vjerojatno kupit ovo uzas zivi |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Registrirani korisnik
Član od: 12.11.2006.
Poruka: 2.751
|
Citat:
|
|
|
|
#19 | |
|
Registrirani korisnik
Član od: 28.11.2005.
Poruka: 4.648
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 09.08.2006.
Poruka: 443
|
IPO Optime se nemože uspoređivati niti s jedenim do sada. Sve dosadašnje firme ili su bile u vlasništvu države (ht, ina) pa nisu imale nikakvih dugova, ili kao Atlantic dolaze iz djelatnosti za koju nisu potrebna velika kapitalna ulaganja da bi se posao pokrenuo.
Optima za razliku od svega toga ima potrebu za enormnim kapitalnim ulaganjima u koje će se i plasirati sredstva pribavljena IPO-om. Martić je rekao da se sredstva ulažu u daljnji razvoj a nakon čega će se tražiti strateški partner... Mislim da se nebi trebali ograničavati na to koliko tvrtka ima kapitala, jer su takvi slučajevi vani sasvim normalni, ono na što je daleko važnije usmjeriti pažnju je to dali je priča o rastu realna. Ovdje se dakle ne kupuje ova tvrtka sada, već tvrtka koja će postojati nakon 2011 kad bi trebali početi pozitivno poslovati. Ne govorim da ovo vrijedi ili ne, već samo da treba promijeniti perspektivu... Nezaboravimo da su gotovo sve kapitalno intezivne velike svjetske tvrtke prvih godina bile opterećene dugovima i tada nitko nije htio uložiti u njih, ali kada su se razvile i stale na noge sasvim duga priča (Microsoft, Harrly Davidson......)
|
![]() |
| Opcije na temi | |
|
|