![]() |
||
| |
|
|
#1 |
|
Neregistrirani korisnik
Poruka: n/a
|
Istupom u medijima zamjenika Predsjednika HFP-a Sunčani Hvar je ponovno postao "zanimljiv". Dati ću mali pregled događanja, molim investitore i potencijalne investitore da napišu svoje mišljenje oko daljnjeg kretanja događaja, te prognoza cijene.
Prvo, HFP je vlasnik 60,88 % odnosno 2.015.881 dionica Sunčanog Hvara d.d. - taj podatak je na današnji dan, još uvijek ostaje upitno gdje je 47.707 dionica koje je HFP držao do 12.06.2001. godine. 12,21 % ili 404.304 dionice rezervirane su za bivše vlasnike (na koje ću se poslije vratiti, oni su ključ problema). Temeljni kapital: 331.087.100,00 kn (izvor HFP - naravno da im na njihovim Web stranicama krivo piše, jer umjesto 8 treba stajati 9, ali to za njih nema veze, jer ionako kod njih ništa ne štima, pa je ta greška gotovo beznačajna !) Dionice po serijama: A - 2.880.434 B - 205.240 C - 146.138 D - 79.159 -------------- Ukupno 3.310.971 Nominalica: stotka HRK Podaci koje ću sada navesti su stari godinu dana, naime, toliko dugo ih ja posjedujem: Sunčani Hvar d.d., upisan pod brojem Tt-00/78-3 u registar Trgovačkog suda Split. Broj zaposlenih: 369 Prema podacima iz 2001. godine, SUNH uredno podmiruje svoje kreditne obveze, šteta nastala zbrinjavanjem prognanika i izbjeglica je 14.200.000 DEM, a ulaganja u objekte zadnjih šest godina iznose 22.000.000 DEM, od toga sa stranim partnerima 5.800.000 DEM. Zaduženost tvrtke je oko 20 posto od temeljnog kapitala. Mali dioničari drže 25,46 posto dionica. Knjigovodstvena vrijednost, koju sam čudom dobio od jednog brokerćića u 2001. godini je 80,53 HRK. To je malo li-la podatak, ali neka prođe. Nadalje, vlada kada je usvojila model privatizacije turističkog portfolio-a (početkom godine) rekla slijedeće: "Osnovni je stav da najvrjednije tvrtke u turizmu ne treba prodavati žurno, jer njihova će tržišna pozicija biti još bolja nakon ovogodišnje sezone, a time i njihova cijena." - na što sam ja skoro puknuo od smijeha jer sam prije usvajanja tog modela znao nešto o Sunčanom Hvaru, a znali su to i svi drugi koji su se pokušali upisati u dioničku knjigu (to je naravno bilo prije ulaska u sustav SDA, ovom prilikom pozdravljam XXX koja je vječito bila na marendi). Neorganiziranost, neažurnost, totalan raspad sistema, kretenski managment, bezidejne realizacije ničega, polupametan kadar koji je svjestan samo svog bitka itd., to je recimo pravo stanje, koje treba rješavati ne Vlada, nego suvremena medicina. Da nastavim, Vlada je predložila i prodaju dijela imovine koja ne čini temelj hotelske ponude (trgovine, skladišta, restorani itd.), a složili su se da će taj "temelj hotelske ponude" prodavati u paketu. Da ne zaboravim napisati, cilj prodaje dijela imovine bio je: "prodajom bi se ojačala financijska situacija u poduzećima, kako bi bolje pripremili i odradili ovu (2001.) sezonu". Što naravno nije postignuto jer su prodajom dijelova hotelske kuće imale za plaće, a ne za pripemu sezone, što naravno pokazuje koliko su pametni, a s druge strane, koliko su pametni, toliko i imaju. ![]() Prije nego što krenem sa neslavnim natječajem za Sunčani Hvar, moram napisati podatke koji su 100 % točni bili u vrijeme recimo godinu dana unazad. HFP (čitaj RH) je kao većinski vlasnik Sunčanog Hvara d.d. vodio spor na Upravnom sudu RH sa bivšim vlasnicima (jedna obitelj iz Zagreba i jedna obitelj iz Italije) i to ni manje ni više nego zbog povratka imovine. Ja trenutno ne znam u kojoj fazi je taj spor, ali sam siguran da je vođen, štoviše tužitelji u postupku (spomenute obitelji) imaju jake argumente i dokaze. Nadalje, Sunčani Hvar d.d. vodi spor na istom sudu sa gradom Hvarom oko nekih zemljišta, a i oko jedne nekretnine. Znači, imovinsko-pravni odnosti totalno nerješeni. U takvom okružju koji će investitor htjeti ulagati? Onda je raspisan međunarodni natječaj, od kojeg se puno očekivalo. To očekivanje, moram priznati mene je ugodno iznenadilo :-). U to vrijeme dionica je sa 50 skočila na 81 i protrgovano je cca 20.000 komada. Taj je natječaj doživio totalan debakl, jer je samo Androniko Lukšić pokazao zanimanje i to pismom namjere, bilo mu je preskupo po nominali. Pisalo se po novinama da svemirski hotelski lanci dolaze kupti SUNH i takve gluparije. Možda su i došli, ali su odmah pitali imaju li rješene imovinsko-pravne odnose. Nakon tog natječaja sve je, naravno, splasnulo. Malo se Pero Pavačić vucarao po novinama sa pričom kako je država nepravedna prema SUNH-u, jer je svima kamate otpisala, a njima nije. On je baratao sa iznosima od 40 mil. DEM samo kamata itd. Treći mjesec ove godine, donosi opet jedan obrat, koji ruši mnoge koncpcije investitora, a to je ulazak EBRD-a i DEG-a kao spasitelja naših velikih turističkih tvrtki. Cijela informacija glasi ovako: "Europska banka za obnovu i razvitak i njemačka razvojna agencija DEG potpisat će u petak u Londonu pismo razumijevanja s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Ministarstvom turizma, o pripremi nekoliko turističkih tvrtki za njihovu možebitnu privatizaciju. Na popisu je trenutačno 12 turističkih tvrtki u većinskom vlasništvu države. Tri su iz Istre i Kvarnera - Liburnija Rivijera Hoteli, Imperijal s Raba i Jadran Crikvenica, četiri su iz srednje Dalmacije - Hoteli Makarska, HTP Primošten, splitski Hotel Adriatic te Sunčani Hvar, dok ih je 5 s juga Dalmacije - HTP Korčula, HTP Orebić, Hoteli Mlini, Hotel Maestral iz Dubrovnika te turistički kompleks Kupari.". Taj zaokret je naravno značio i promjenu priče, pa je tako u tom razdoblju govorkano: "Mi smo svjesni da Hrvatska nije još vijek najprivlačnija investicijska zona i zato nam je jako važno naći se pod "kišobranom" uglednih svjetskih institucija, koje će svojim autoritetom i ugledom pokušati u Hrvatsku dovesti 'brand names' u naš turizam", to je naravno, već pogađate izgovorio svemirski mudrac koji se krije pod inicijalima H.V. iliti Hrvoje Vojković. hehehehehehhe Ideja je bila da će EBRD i DEG u turistička poduzeća u Hrvatskoj uložiti novac i znanje, a hrvatska strana vlasnički udio, i to je kao dobitna kombinacija. Nadalje DEG će raditi na restrukturiranju i repozicioniranju turističkih društava i/ili imovine te prodaji po mogućnosti vodećim međunarodnim hotelskim ili turoperatorskim kućama, a u svemu tome SUNH kao ima prednost, jer su se za njega već interesirale velike hotelske kuće. Totalno mrljanje! Kao nastavak totalnog neznanja i kao kruna svega, dana 04. 06. 2002. izlazi informacija kako će HFP skinuti sa popisa EBRD-a i DEG-a četiri hotelske kuće, između ostalog i SUNH, jer za njih postoji zanimanje investitora i uskoro ih prodati. Ono što je najbolje u svemu tome je to što je naglasak bio na "USKORO". Obzirom na datum te vijesti, USKORO me rušilo u nesvijest, jer koji bi luđak kupio takvu hotelsku kuću usred turističke sezone, namjerno govorim o "takvoj" jer je Primošten nešto sasvim drugo. Ako ste se upitali zašto "opet" takav zaokret, službeni odgovor je bio da je svemu kriv novi Zakon o platnom prometu, prema kojem zbog blokade koja traje dulje od 60 dana - ta bi blokada značila automatski stečaj, takve bi se tvrtke prodavale za jednu kunu onom ponuđaču koji će tražiti najmanje otpisa starih dugova !!??!! Znači sa nominale, po kojoj su na prvom tenderu htjeli prodati SUNH, su okrenuli priču i spremni su početi licitaciju od 1 kune + najmanji otpis starih dugova i to "uskoro". Nešto neviđeno! Za to vrijeme se cijena više manje držala, moglo se uzeti na korekcijama. Na kraju, šaka u oko i to informacijom da će se nakon državne revizije, privatizacijom SUNH-a baviti državno odvjetništvo i to već je podnesena kaznena prijava, što je zakočilo ono "USKORO". Ono što je zanimljivo u svemu tome je da je predsjednik nadzornog odbora Sunčanog Hvara, dr. Jakša Barbić, a svi znaju di je Jakša tu je prevara. Sjetite se samo Uni-ja i ZABE, tu je isto Jakša kumovao! Malo ima u javnosti sluha za izjave direktora Perice koji kaže da će biti ostvaren plan u ovoj godini od preko 300.000 noćenja, što je solidan rezultat. Znalo se pročitati po stranim medijima, između ostalog i da svjetske korporacije izbjegavaju ulaganja u hrvatske hotele, što je obzirom na zbrku i neznanje koje vlada kod nas, posve logičan korak. Nadalje, dr. Jakša Barbić direktno, zajedno s predstavnicima HFP-a pregovara s jednom velikom koropracijom u Londonu oko prodaje SUNH-a, a navodno je to Six Continents. Krešimir Starčević, zamjenik predsjednika HFP-a, kaže da još nisu dobili pozitivan odgovor sa stranim investitorom, ali nije stigla ni odbijenica. Možda ljudi nisu ni željeli odgovoriti na provokaciju. Neki kažu, ako neće Six Continents, u igru će se uključiti već postojeći skupljači jadranskih hotela Lukšić, Tvornica duhana Rovinj i Štrok. Po meni, jedino TDR može ući u takvu investiciju. Štrok navodno pokazuje interes, ali on ne bi želio cijeli SUNH nego samo nekoliko hotelčića, što su odlučno odbili iz HFP-a jer komadanja nema, ali kad voda dođe do nosa, možda tu i popuste. E sad, u takvom metežu mene zanima kako dalje. Tko može predvidjeti razvoj događaja, da li preporučuje ulazak i kako razmišlja o cijeni. Napomena administratora: Tema je originalno otvorena 16.08.2002. na našem starom forumu. Temu je otvorio clusmas. Za pregled starih poruka, kliknite ovdje: http://www.mojnovac.com/cgi-bin/foru...sp?TOPIC_ID=57. |
|
|
|
#2 |
|
Neregistrirani korisnik
|
sad, ne zelim se raspisati kao ti ali samo sam htjeo reci dvije stvari:
prvo, tdr ce vjerojatno malo i pricekati sa kupnjom sunh (makar je danas skocio 8%) i to iz jednostavnog razloga sto prvo moraju otplatiti istt.(ovim putem ih umoljavam da vec jednom zatvore tu prodaju jer mi je potreban jedan dobar plus nakon mog debakla sa crosom ) drugo - ovo je vec neka vrsta pitanja. pretpostavit cu da na sunh gledas kao cistu spekulaciju, ali ne mislis li da je prerano za tako nesto? o six cont. nisam citao nista jos od pocetka ljeta pa pretpostavljam kao i ti daje to bila cista patka nekog novinara koji se trebao rijesiti svojih dionica. |
|
|
|
#3 |
|
Neregistrirani korisnik
|
Svaka čast Clusmas, užitak mi je čitati tvoje analize.
Usput, sad sam promijenio miša i nadam se da neću morati četvrti put započinjati tekst iznova. Ne pratim pretjerano SH, no mogu reći što vidim iz croseca i izvješća državne revizije, a ne vidim ništa dobro. Da nije riječ o tako izvanrednoj i nezamjenjivoj destinaciji ne bismo imali ovdje o čemu ni pisati. Naime, poduzeće je katastrofa. Redom: - u pretvorbi je procjena rađena statističkom metodom, tako da samo dragi Bog zna koliko ta procjena stoji. Ipak, uz vjerojatnu pretpostavku da su pokušavali umanjivati vrijednost ajmo reći da onaj dio koji je pravilno knjižen donekle drži vodu. - u kapital je nepravilno uneseno 11 miliona DEM vrijednosti zemljišta koje nije vlasništvo nego poduzeće ima ugovor o trajnom korištenju. Kako SH nije proveo sjedinjavanje tehnološke cjeline zgrada sa zemljištem kao neka poduzeća u Istri, a teško da će to i ostvariti ovaj dio nema utemeljenja u kapitalu. Praksa je bila dosad da poduzeća nisu plaćala korištenje takvog zemljišta, međutim to se mijenja i mogu reći kako mi je poznat podatak da pulski Arenaturist plaća 5 kuna po kvadratu godišnje. Kod turističkih poduzeća ove veličine riječ je o 5 miliona kuna na više troškova godišnje. Budući kupac je svakako svjestan ovog problema. - poduzeće je neke nekretnine iz spomeničke baštine prepisalo natrag gradu Hvaru. Te nekretnine i dalje virtualno figuriraju u bilanci. - pitanje povrata nekih nekretnina bivšim vlasnicima. - 3 miliona DEM potpuno neopravdano upisanog kapitala na Splitsku banku kako bi ista ostvarila utjecaj u poduzeću veći od 5 % a na temelju revalorizacije otplaćenih zajmova iz osamdesetih godina. SB je izašla iz vlasničke strukture prebijanjem s državom. - generirani višegodišnji gubitak u iznosu ca 70 miliona kuna. - ogromne dugoročne obveze u iznosu 95 miliona kuna - gruba procjena da poduzeće traži minimalno 100 miliona kuna troškova obnove i restrukturiranja. Minimalno. Odbijemo li od tako procjenjenog kapitala očigledne dubioze, otpise i potrebne troškove doći ćemo do negativnog kapitala. Poduzeće s takvom bilancom i tolikim dugovanjima ne vrijedi ništa. Ono na što se jedino u slučaju prodaje SH može izvući nekakav novac je goodwill temeljem same destinacije i to je jedino što će presuditi cijenu. Koliko on vrijedi? Iskreno. Ne znam. Ipak je riječ o poslovnoj a ne cjelini za privatne potrebe. Isključite TDR kao kupca SH. Ništa od toga. Ne bih se kladio u TDR niti oko ISTT, ali nije nemoguće. |
|
|
|
#4 |
|
Neregistrirani korisnik
|
Radim u susjednoj hotelskoj kuci na otoku Hvaru. Bogme, nisam znao da mi je susjedima bilanca tako crna. Ipak, treba pricekati rezultate ovogodisnje sezone.
|
|
|
|
#5 |
|
Neregistrirani korisnik
|
HFP raspisao natječaj za SUNH. Cijena prava sitnica, 32 kune po dionici. Tko li je bio tako vidovit pa kupovao po 64.
|
|
|
|
#6 |
|
Neregistrirani korisnik
|
Reći ću ovdje samo jednu malu pojedinost.
Kada sam pitao svog brokera za savjet da li je dobro kupit Varteks ili Podravku, pitao sam ga usput i o Hotelskim poduzećima na moru. Znam da ćete se sada ljutiti oni koji su stalno protiv brokera, ali ga sada moram uzeti u obranu i pohvaliti. Rekao mi je neka bježim od svih tih poduzeća jer su do grla u dugovima i ne vidi nikakvu perspektivu u njima, barem s onima koji se prodaju na burzi. Izuzetak je jedino Istraturist. Rekao je da bi s tim mogao zaraditi, jer ga prodaje Zagr.banka. Uglavnom, napomenuo mi je baš Sunčani Hvar da bi to mogla biti teška pušiona. Vidim da je bio ne 100, nego 199 % u pravu. I zato slutim da je Varteks dobra prilika. |
|
|
|
#7 |
|
Neregistrirani korisnik
|
Kaj čekaš santanas ? upikni ti fino Varteks i čekačica, jednog dana se možda nešto i desi.
Daj malo elaboriraj na temelju čega Varteks leti u nebo ? Argumenti koje si do sada naveo nisu dovoljni, daj još malo. Možda povučeš na ulaganje i neke druge sa foruma. |
|
|
|
#8 |
|
Neregistrirani korisnik
|
TO clusmas:
1. tko je direktor? 2. tko je kupio od PIF-a po 41? 3. gdje sve imaju trgovine? 4. da li im je tekstil primarna i jedina zarada? 5. ima li nade da to netko preuzme, ako da tko bi bio zainteresiran? 6. pa koliko im vrijede samo prostori? 7. da li je ikada provedena revalorizacija vrijednosti (, što ako se netko bavi kreativnim računovodstvom na svoju štetu; naravno uz puno poštivanje MRS 1 o pravilnom vrednovanju imovine i potraživanja?) e kad odgovoriš na ta i sl. pitanja znat ćeš zašto neki misle da vrijedi PUNO VIŠE, a neki isto tako ne bi dali više od 25 kn za tu dionicu ---> pitanje je samo kakav si razvoj događaja postaviš !!!!! |
|
|
|
#9 |
|
Neregistrirani korisnik
|
kad utvrdiš stanje onda tek počinje igra, PREDVIĐANJE; RIZIK; WHAT IF ANALIZA
mislim da je to ono što fali tržištu (našem) |
|
|
|
#10 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 27.09.2002.
Prebivalište: Zagreb
Poruka: 35
|
Zna li netko sto se zbiva s otvorenim natjecajem za prodaju SUNH-a. Sad ce mi Rmpalija reci znam ja. Pa ako zna neka kaze stogod, nemojte bit skrti. Ocito se nesto zbiva u due d. Hvala.
|
|
|
|
![]() |
| Opcije na temi | |
|
|