Moj Novac -> Financijski portal

     
 
 
 
 
Moj Novac - Naslovnica Moj Novac - Vijesti Moj Novac - Imenik Moj Novac - Forumi Moj Novac - Chat

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Gospodarstvo :: Poduzetništvo > Poduzetništvo

Odgovor
 
Opcije na temi
Old 06.12.2006., 12:56   #1
floor^taker
Registrirani korisnik
 
Član od: 19.01.2006.
Poruka: 17
Arrow Vlasnički udjeli

Pri pokretanju projekta dogovoreno je pokretanje trgovačkog društva (d.o.o.) radi lakšeg poslovanja i svih prednosti koje isto nudi.

E sad. Unatoč prisnim odnosima svih sudionika koji sudjeluju u pokretanju projekta sve dakako treba staviti na papir, a jedan od prvih koraka je dogovor oko vlasničkih udjela u poduzeću.

Zanimaju me vaša iskustva glede takvih sporazuma i ugovora s vašim kolegema dakle osobama koje već dulje vrijeme poznajete jer koliko pratim puno suradnji raskida se upravo zahvaljujući nemogućnosti dogovora oko tog pitanja. Problem i u našoj situaciji je taj što su načelno dogovoreni jednaki udjeli no u praksi naravno tu su velika odstupanja jer je velik nesrazmjer između uloženog rada, entuzijazma, žrtvovanja vremena i truda pojedinaca koji rade na samom razvoju. O nekim većim novčanim ulaganjima zasad dakako nema govora. Stoga bi bilo nepravedno ishodovati ravnomjerne udjele s obzirom na takav nesrazmjer, a i zbog toga što bi upravo udio u vlasništvu pa dakle i svim eventualnim kasnijim beneficijama trebao biti svojevrsno ogledalo uloženog kao i garancija daljnjeg zalaganja, rada i angažmana na projektu.

unaprijed hvala na vašim iskustvima i savjetima.
floor^taker is offline   Reply With Quote
Old 06.12.2006., 21:24   #2
pochetnik
Korisni ovisnik
 
pochetnik's Avatar
 
Član od: 04.06.2006.
Prebivalište: Zabreg
Poruka: 1.030
Default Odgovor na: Vlasnički udjeli

sumnjam u sve osim jednakih udjela za početak, jer se nematerijalan doprinos ( tko koliko radi, tko radi više, čiji je rad vriejdniji itd ) ne može mjeriti egzaktno i svaki razgovor oko toga neminovno vodi u sukob zainteresiranih strana.

Zato je moj prijedlog - uložite lovu - tko nije spreman prodati auto ili se odreći nečeega radi ulaganja u posao koji pokreće - taj ili ne vjeruje u taj projekt ili nije zainteresiran za isti.
Na osnovu uloga u novcu ili stvarima,pravima itd - koja su mjerljiva-odredite vlasničke udjele.

A za poslove koje ćete obavljati - napravite popis poslova i pridružite ih osnivačima. Pokušajte raspodjeliti poslove tako da svatko radi ono što zna i voli. U početku nemojte obraćati pažnju na to ako se čini da nečiji posao "vrijedi više" ili da netko više radi. To je pogubno - samo se koncentrirajte na popise poslova i zaduženja, te da li ih uspjevate obaviti ili ne.

Ponovo preporučam knjigu E-Myth od Gerbera. mislim da je izdana nedavno u RH, iako sam ja čitao verziju na engleskom. Potražite na netu ili u knjižari. Prije ulaska u poduzetnički pothvat pročitajte to, riješiti će vam mnoge dileme...

I kad krenu problemi, ne odustajte
__________________
Ne može švabo ništa izmislit što mi ne možemo pokvarit!
Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups - axy
pochetnik is offline   Reply With Quote
Old 07.12.2006., 00:58   #3
floor^taker
Registrirani korisnik
 
Član od: 19.01.2006.
Poruka: 17
Default Odgovor na: Vlasnički udjeli

hvala na odgovoru, vidim da si shvatio bit problema

upravo kao što kažeš i sam sam došao do zaključka da bi najidealniji slučaj bio konkretni novčani ulog na osnovu kojeg bi se podijelili i udjeli u vlasništvu.

No naš problem je u tome što je naš glavni kapital upravo taj "know how". Pošto se radi o mladim ljudima sa vrlo malo opipljivog kapitala nemoguće je iziskivati daljnje žrtvovanje i ulaganje u tom smislu. S jedne strane to bi bilo i nepravedno jer upravo oni u trenutno lošijoj materijalnoj situaciji uložili su najviše svog vremena i znanja upravo s nadom u kakvo takvo nagrađivanje tog svog rada. Ja kao inicijator i voditelj projekta osjećam se dužnim i o tome voditi računa, dakle nekoj "socijalnoj pravdi".

S druge strane kao što kažeš ponudim li danas jednak udio onome tko sutra ne bude htio raditi odnosno onom tko trenutno ima više novca nego ja pa tako i zakupi veći udio od mene, a sutra odluči da se više ne želi angažirati prepuštajući sav daljnji rad meni i onima koji ostaju s manjim udjelima, ja kao inicijator svega skupa stavljam sam sebe sutra možda u vrlo podređenu situaciju u kojoj omogućujem vlasniku većeg udjela direktno izrabljivanje mene koji sam cijeli posao osmislio i inicirao. Mislim da bi takav potez bio vrlo nepromišljen tim više što se radi o početnoj fazi razvoja i iznosima koji bi se teško mogli okarakterizirati kao prave kapitalne investicije.

Mislim sve to su osnove vlasničkih odnosa, no ipak sve me navodi na zaključak da se udio valja odrediti prema dakako do sada uloženome što podrazumjeva kao što kažeš MJERENJE NEMJERLJIVOG tj. nemoguću misiju. Ovo s listama je ideja koju smo već isprobali no to je vrlo teško provedivo, a još teže na temelju toga izvući neke konkretne zaključke i ocijeniti nečiji rad.

Ono o čemu razmišljam je određeni vremenski rok u kojem ću ponuditi onima sa slabijim angažmanom svojevrsnu kompenzaciju u smislu angažmana tj. pružiti mogućnost da nadoknade propušteno ne bi li se svi ti uloženi radni sati nekako ujednačili i postiglo kakvo takvo dogovorno kompromisno rješenje vlasničkih udjela.
floor^taker is offline   Reply With Quote
Old 07.12.2006., 17:40   #4
pochetnik
Korisni ovisnik
 
pochetnik's Avatar
 
Član od: 04.06.2006.
Prebivalište: Zabreg
Poruka: 1.030
Default Odgovor na: Vlasnički udjeli

doći ćete u svađu vrlo brzo...ako krenete tako da ćete kompenzirati radom novčani ulog. Početi ćete mjeriti tko je koliko i kako doprinosio, iscrpljivati se time da dokažete koliko tko radi a ne stvarnim postizanjem cilja.
Ako si ti idejni začetnik, pokreni posao sam, ostali neka budu suradnici na projektu. Dogovorite neku naknadu za njihov angažman, ali odredi što je to što moraju napraviti. Naknada može biti novčana ( kad posao krene i kad lova stigne ) ili kao udjel u firmi, ali koji se može konzumirati tek kad odrade postavljeni zadatak. Dakle budi 100% vlasnik, a recimo ostalima se obveži prenesti po xx% kad ispune zadatke. Jedan mora biti nositelj posla. Inače ćeš usred oluje na maloj jedrilici imati dva ili više skipera...

I jedan savjet od iskusnijeg kolege - provjeri riječnik i riječ nemoguće izbaci. To da je nemoguće tražiti nešto od sebe,kolega ili suradnika....ti je prvi korak ka onih 95% koji propadnu u prvih 5 godina....
__________________
Ne može švabo ništa izmislit što mi ne možemo pokvarit!
Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups - axy
pochetnik is offline   Reply With Quote
Old 08.12.2006., 06:46   #5
miros
miros
 
Član od: 02.12.2005.
Prebivalište: zagreb
Poruka: 84
Default Odgovor na: Vlasnički udjeli

Čitajući ovaj problem koji se uvijek pojavljuje tamo gdje je više od jedne interesne strane pala mi je na pamet ideja kako bi se to bar u jednom dijelu moglo riješti. Uvesti "bodovanje". Znači za svaki pojedini dio posla prije nego se odradi dogovori se njegova bodovna vrijednost. Tako da svatko zna na čemu je. Bodovi se skupljaju i vrijede u određenom omjerukoji se zatim preračunava direktno u postotak udjela u firmi.
OVa ideja nije bez mana ali vjerujem da vrijedi razmisliti o tome.
__________________
Sve je moguće onome koji vjeruje!!!!!
miros is offline   Reply With Quote
Old 17.12.2006., 17:35   #6
klackalica
Registrirani korisnik
 
klackalica's Avatar
 
Član od: 14.12.2006.
Poruka: 7
Default Odgovor na: Vlasnički udjeli

Par savjeta:
1. Nikad ne veži udjel uz posao
Udjeli su samo na početku i predstavljaju:
a) ključ za upravljanje
b) ključ za raspodjelu dobiti
Posao koji se radi
a) mora biti adekvatno vrednovan bez obzira na vlastiti
udjel u firmi (npr. čistaćica može biti većinski vlasnik,
ali zadržava plaću čistaćice)
2. Vremenom će netko ozići iz firme (iz bilo kojeg razloga), ali
zadržava ulog, upravlja i dobija dobit
3. Predlažem da vam početni materijalni ulozi budu isključivi ključ
za vlasničke udjele, a know-how koji mislite da imate u glavi nagradite
odgovarajućom plaćom !
klackalica is offline   Reply With Quote
Old 19.12.2006., 12:02   #7
dunner
Shadow Whisperer
 
Član od: 17.02.2004.
Prebivalište: Zagreb
Poruka: 133
Default Odgovor na: Vlasnički udjeli

Kao sto su kolege i rekle, jako je tesko mjeriti udio necega sto nije tako egzaktno kao novac. Ono sto je mom drustvo palo na pamet kad smo o tome razmisljali je slijedece: probati problem sasjeci u korijenu. Postoji veca vjerojatnost da cete na pocetku biznisa svi podjednako sudjelovati u radu. Dakle problem ce se pojaviti kao i kod svih, onog trenutka kad se u jednadzbi pojavi novac!
Mi smo npr. definirali da cemo uvijek svi imati istu placu. Bez obzira na trud i zalaganje. Bonusi radi odredjenih poboljsanja koji su uvjet angaziranijeg rada jednog ili manjeg broja djelatnika (jer ce se netko sigurno vise angazirati) se odredjuju zajednicki. Nama je bilo bitno da su fixna primanja uvijek i svima ista. A svatko se za sebe trudi da mu varijabilni dio bude sto bolji i veci (trenutno nebitno kako bi se actually izracunao)
Dakako da ne postoji fixna formula koja ce dovesti do toga da bude vuk sit i koze na broju, sve se na kraju svodi na odnose unutar drustva i vase ponasanje onog trenutka kad pocne dolaziti novac.
__________________
--

If it jams, force it
If it breaks, it needed replacement anyways!
dunner is offline   Reply With Quote
Old 20.12.2006., 00:44   #8
klackalica
Registrirani korisnik
 
klackalica's Avatar
 
Član od: 14.12.2006.
Poruka: 7
Default Odgovor na: Vlasnički udjeli

Mislim da ne mogu svi raditi iste poslove u društvu i imati istu plaću.
Netko će biti npr. direktor i MORA imati veću plaću. Ako ostali to ne prihvaćaju tada je i raspad puno brži, jer očito u glavi misle da su vredniji.
Dakle, ponavljam, vlasnički udjeli su upravo to, a plaća je prema poslovima koji se rade i naravno uspješno odrađuju
klackalica is offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije na temi

Pravila
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Idi na forum:


Prikaz vremena: GMT +2. U trenutku učitavanja stranice, bilo je 00:05 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.