Moj Novac -> Financijski portal

     
 
 
 
 
  Aktivne teme Svi forumi Registracija

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Financije :: Nekretnine > Osobne financije
Upute Članovi Kalendar Označi forume pročitanim

Sponzori foruma
Odgovor
 
Opcije na temi
Old 16.05.2003., 08:06   #1
Higho
Registrirani korisnik
 
Član od: 15.05.2003.
Prebivalište: RH
Poruka: 1
Default Porezi na dobitke izvan RH?

Poštovanje svim na forumu. Jedno pitanje me zaintrigiralo: Kako se plaćju porezi i kakva su davanja na dobitke koji su ostvareni izvan RH. Recimo da dobijem na Lotu u Italiji ili Sloveniji. Kako se onda ta sredstva prebacuju u Hrvatsku i kolika su davanja na to? Ili recimo osvojim neki dobitak u casinu u Monte Carlu..kakva je zakonska procedura i porez na to? Kako bi poreze trebali plaćati recimo sportaši koji osvoje turnire ili neku veću nagradu vani? Plaćaju li oni poreze države u kojoj su i još porez u RH ili..? Plaća li se neka carina na ta sredstva?
Higho is offline   Reply With Quote
Old 22.05.2003., 08:58   #2
ina
Registrirani korisnik
 
Član od: 20.05.2003.
Prebivalište: zagreb
Poruka: 6
Default

To ovisi o nekoliko stvari. Prvo,postoji li s državom u kojoj je dobit ostvarena ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Drugo, kakva vrsta dobiti je ostvarena.
Dakle, ako Hrvatska primjenjuje ugovor s državom u kojoj ste ostvarili dobit, primjenjuje se taj ugovor. Ovisno o vrsti dobiti, ugovor određuje koja država ima pravo oporezivati i do koje mjere. Ako Hrvatska ima pravo oporezivati, primjenjuju se naši porezni zakoni. Ako nema, plaćate porez u drugoj državi, dobijete potvrdu o plaćenom porezu, u Hrvatskoj prijavite dohodak, oni priznaju porez plaćen u inozemstvu. I onda još eventualno trebate nešto nadoplatiti.
Ako nema ugovora s državom u kojoj ostvarite dobit, porez ćete plaćiti prema poreznim zakonima države u kojoj ste ostvarili dobit. Od njih dobivate potvrdu o plaćenom porezu, a u Hrvatskoj taj dohodak trebate prijaviti, ali će Vam ovdje priznati porez plaćen u inozemstvu.
Dosta komplicirano.
ina is offline   Reply With Quote
Old 02.06.2003., 10:13   #3
jure
Registrirani korisnik
 
Član od: 24.09.2002.
Poruka: 20
Default

Hm, to bi u mom slučaju značilo da ne moram platiti porez... Moj izvor zarade je sportsko klađenje na internet kladionicama, koje su locirane po egzotičnim otocima pa se kod njih ne plaća porez, a budući da takve države nemaju sa HR ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, slijedilo bi da mogu bezbrižno povući novac sa internet računa? Jesam li dobro shvatio? Radi se o oko 15000 eura.
jure is offline   Reply With Quote
Old 04.06.2003., 13:52   #4
ina
Registrirani korisnik
 
Član od: 20.05.2003.
Prebivalište: zagreb
Poruka: 6
Default

nisam baš sigurna jesi li dobro shvatio, ali imaš pravo - taj dohodak neće biti oporeziv ako ga država iz koje se isplaćuje ne oporezuje. ako mi s tim državama nemamo ugovore, primjenjuju se njihovi i naši porezni zakoni. prema zakonu o porezu na dohodak, primici ostvareni na nagradnim natječajima ili natjecanjima i igrama na sreću kod nas nisu oporezivi. uz uvjet da to druga država ne oporezuje, nikakav porez neće biti plaćen.
ina is offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije na temi

Pravila
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Idi na forum:


Prikaz vremena: GMT +2. U trenutku učitavanja stranice, bilo je 23:35 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.