Moj Novac -> Financijski portal
...

Aktivne teme Svi forumi Registracija

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Investiranje > Regija > BiH > BLSE

Odgovor

Opcije na temi
Old 15.09.2006., 16:19   #21
guru
registracija istekla

guru's Avatar

Član od: 11.09.2006.
Prebivalište: u garaži
Poruka: 238
Default Odgovor na: Rafinerija u Bosanskom Brodu

Citat:
energent 01
prodajom energopetrola ini rafinerija u sisku je napokon popunila svoje kapacitete da ekonomski radi,a kome ce ova rafinerija u brodu prodavati svoje derivate ?? previse je rafinerija na ovako malom prostoru i jos tako unistena....

ne bih se slozi s tobom energent
ako su ove rafinerije sve lijepo radile prije rata ne vidim razloga zasto ne bi sada , pa bar je sad potrosnja kudikamo veca....
guru is offline   Reply With Quote
Old 15.09.2006., 20:47   #22
gagnant
Registrirani korisnik

Član od: 18.04.2005.
Prebivalište: where the weather suits my clothes
Poruka: 492

Citat:
energent 01
prodajom energopetrola ini rafinerija u sisku je napokon popunila svoje kapacitete da ekonomski radi,a kome ce ova rafinerija u brodu prodavati svoje derivate ?? previse je rafinerija na ovako malom prostoru i jos tako unistena....
Evo što o tome kaže čelni čovjek MOL-a:

Rafinerija Bosanski Brod i Rafinerija Sisak imaju identično tržište. Postoji li mogućnost da dio tržišta BiH preuzme rafinerija z Republike Srpske?

Hernandi: Moderna rafinerijska tehnologija vrlo je komplicirana i već je posjedovanje kadra koji je poznaje kapitalna investicija. Mol posjeduje dvije najmodernije i najučinkovitije rafinerije u Europi. Dok će Euro V norma zahtijevati 10 miligrama sumpora po litri goriva tek od 2009., naše rafinerije već danas proizvode goriva sa sedam miligrama sumpora po litri. To smo postigli 2002. godine, kada smo završili modernizaciju rafinerija. Nakon toga svake godine potrošimo dodatnih 200 milijuna eura samo da bismo održali tu kvalitetu. Isto će biti i s hrvatskim rafinerijama nakon modernizacije. No za narod BiH najvažnija je kvaliteta proizvoda. Ako rafinerija Bosanski Brod može proizvesti kvalitetnije gorivo od rafinerije Sisak, nećemo imati ništa protiv da ga kupimo i prodajemo na crpkama po BiH. Isto radimo u Rumunjskoj, gdje imamo 120 crpki, a nemamo rafineriju, pa derivate kupujemo od Lukoila koji je u toj zemlji ima. Molove rafinerije na rumunjsko tržište plasiraju samo one proizvode koje rumunjska rafinerija kvalitetom ne može dosegnuti. To je logika poslovanja.

A što se tiče špekulacije od 0,25KM prilikom preuzimanja to mi izgleda poprilično neozbiljno. Sve ispod book-a zvuči mi nevjerojatno. Ovdje nije situacija kao sa Plivom gdje se gleda samo ponuđena cijena bez sanacije i ulaganja.
Ruska Vnesekonombank je ipak dala zeleno svjetlo, pa dugoročno nekako dajem više šanse u pozitivan rasplet. Iako to može stvarno ispast dugoročno.

P.S: Osobno kao, nadam se i budući dioničar Ine, sve mi odgovara.
gagnant is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006., 15:54   #23
movement
Registrirani korisnik

Član od: 13.09.2006.
Poruka: 75

Otkrivena nova hipoteka Rafinerije Bosanski Brod

Dok stručnjaci Zarubežnjefta vrše uvid u poslovanje Rafinerije u Bosanskom Brodu, Rafinerije motornih ulja u Modriči i banjolučkog distributera gorivom Petrola, otkriven je još jedan hipotekarni kredit tog poduzeća.

Prva poslijeratna vlada RS odobrila je austrijsko-liberijskoj tvrtki Nikolasa Omana Orbal Marketing Serviceu hipoteku u Rafineriji nafte vrijednu 60 milijuna dolara.

Dok su predstavnici vlade u Banjoj Luci nastojali postići dogovor s vjerovnicima o načinu izmirenja obveza Rafinerije nafte, u ured premijera Milorada Dodika stigao je zahtjev od Orbala o višemilijunskim potraživanjima. U Banjoj Luci tvrde da hipoteka Orbala nikada nije bila uknjižena. Ugovor o pozajmici od 60 milijuna dolara na rok od 45 dana bez kamata Orbala Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu potpisan je na Palama u veljači 1995. godine. Predsjednik privremenog Nadzornog odbora Rafinerije nafte Bosanski Brod Jovo Dobrić rekao je da Zarubežnjeft odmah nakon kupnje namjerava obnoviti starija postrojenja za preradu nafte.

Sadašnja postrojenja nakon obnove mogla bi prerađivati oko 1,2 milijuna tona sirove nafte godišnje, rekao je Dobrić, dodavši kako bi Rafinerija u novim postrojenjima mogla godišnje prerađivati 3 milijuna tona nafte.

19.10.2006.
Poslovni.hr/Pincom.biz
movement is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006., 16:06   #24
Guardian
Registrirani korisnik

Član od: 26.09.2006.
Prebivalište: B.Luka
Poruka: 2.189

Ma do prodaje otkrice se josh desetak hipoteka, i sve ce ostati ne tome (niko nece tuziti one koji su to uradili)..., i na kraju cemo prodati rafieriju, i doplatiti da bi je prodali!
Guardian is offline   Reply With Quote
Old 19.10.2006., 21:16   #25
netstrider
eyes wide shut

Član od: 30.06.2003.
Prebivalište: Croatia
Poruka: 3.140

Sumnjam. Čini mi se da su blizu kraju dogovora pa da zato ovo plasiraju. Slično je bilo s Telekomom ako pratiš kakve se vijesti plasiraju. Kakogod, ostajem pri istoj procjeni da će prodaja Zarubežnjeftu biti u prvim mjesecima iduće godine, npr. 3. mjesec.
Pozdrav,

net
netstrider is offline   Reply With Quote
Old 20.10.2006., 01:07   #26
Guardian
Registrirani korisnik

Sve je to fino, ali kad sve bacis na papir, dugove i hipoteke koji po procjenama iznose vise od kapitala rafinerije (i konstantne gubitke po vise od 50 miliona KM), i sve to da prodamo na kraju necemo imati dovoljno para da pokrijemo dug...

A sad investiciona ulaganja koja obecavaju (mislim da mozemo okaciti macku o rep), jer su to rusi, sve ce uraditi na nacin da sjebu male akcionare (mozda dokapitalizacija ili nesto drugo), pa nema potrebe da se vracamo na biru i sta se tamo radi....Obecavaju investicije, a sigurno nisu u firmu od momenta ulaska ulozili vise od 5 mil. KM...

Da ne spominjem rijeci mog profesora Mikerevica (nekadasnjeg premijera) kako nam se hvali da je postigao odlican posao sa Mitalom u vezi Rudnika Ljubija..., lijepo, ljudi eksploatisu imovinu starih rudnika i njima ne daju nista (vidis gubitke)....
I sta sad neko kupi akcije Ljubije i nista ne dobija....

Morate se malo osvjestiti, ovo je ipak Republika Srpska (ne Fbih koja je shvatila sta su mladi kadrobi i pokretanje proizvodnje), ovdje josh vlada motka (a moze i motika) i lopata, seljaci nam upravljaju drzavom...i da ni jedan posao nije siguran dok se ugovor ne potpise, a i kad se potpise uvijek se pojavi ono na dnu malim slovima i sjebe sve!

Nadam se da ce se ovo promjeniti, i da ce uskoro na vlast doci ljudi koji znaju raditi, a ne oni koji pune svoj dzep bez dna!

Toliko, ma i previse sam lupeto!
Old 20.10.2006., 09:06   #27
movement
Registrirani korisnik

Član od: 13.09.2006.
Poruka: 75

e moj ..............- ja mislim da se moze i egzaktno dokazati da svaku drzavu vode obicno mediokriteti (primjera za to je mnogo - od ove nama bivse pa do najrazvijenijih zemalja).
poenta - nijesu bitni ljudi, bitan je sistem.
movement is offline   Reply With Quote
Old 20.10.2006., 12:07   #28
Guardian
Registrirani korisnik

A o sistemu mozemo tek pricati....

Ali kao sto rekoh sjedicu i gledati sta ce se na kraju uraditi sa rusima (sanse su definitivno 50 - 50!).

Pozdrav
Old 23.11.2006., 16:42   #29
Don_10
Registrirani korisnik

Član od: 21.03.2006.
Poruka: 101

vidim da odavno niko nista ne prica o ovoj hartiji, iskreno ja sam je jedan mali broj akcija kupio jer mislim da to vredi u neko dogledno vreme. pa evo vas gospodo pitam sta vi o tome mislite jel moj potez dobar ili potez za razmiljanje.
Nafta je svuda cenjena desilo se do sad kad god sam je bilo gde u svetu kupio zaradio sam.
pozdrav ljudima dobre volje
Don_10 is offline   Reply With Quote
Old 24.11.2006., 00:21   #30
Maped
Registrirani korisnik

Član od: 07.08.2006.
Poruka: 38

Sa kupovinom ove akcije ne mozes pogresiti. Mislim da na trzistu vlada samo psiholoska barijera. Ja sam kupio malo vise i kupujem jos po koju ako uhvatim minimum. Imam dosta na zalihama. Nemam nameru nesto posebno da je forsiram jer ne kupujem na kratki rok. Akcija ne moze znacajno dole i ima veliku perspektivu. Ona i ne moze na pravi nacin da se trzisno vrednuje jer ne proizvodi ali kad bude pocelo da se dimi (a hoce) bice veselo.

Kapital je takav kakav je, veliki gubici su zabelezeni ali te vrednosti se resava procenom (koja je u toku) sa gotovo sigurnim pozitivnim efektima (oprema amortizovana a nije bilo proizvodnje). Pored toga ocekujem i druge pozitivne efekte na kapital sa prvom primenom MRS u skladu sa MSFI 1.

Informacije o izgradnji Panevropskog naftovoda takodje pozitivno ce uticati. Moje misljenje je da ce pre naftovod napraviti nego hidroelektranu na Drini, koja je bila u predizbornoj kampanji buuuum, jer je on u medjunarodnom interesu.

Tako da ja licno ocekujem trend rasta kao u EPRS. (da budem skroma)
Maped is offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije na temi

Pravila