Moj Novac -> Financijski portal
     
 
 
 
 
  Aktivne teme Svi forumi Registracija

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Investiranje > Regija > Makedonija

Odgovor
 
Opcije na temi
Old 08.07.2007., 14:48   #11
Pretorian
Praetorian
 
Član od: 17.04.2007.
Poruka: 145
Default Odgovor na: News...MK

Mali osvrt na seukupnoj...generali MK Economist Intell.... risk section rangovanje je iz Jula 2007
Priloženo
File Type: jpg economist intelligence.JPG (124,5 KB, otvoreno 92 puta)
Pretorian is offline   Reply With Quote
Old 08.07.2007., 19:10   #12
Terminator_Sk
Registrirani korisnik
 
Terminator_Sk's Avatar
 
Član od: 26.04.2007.
Poruka: 1.548
Default Odgovor na: News...MK

Уште еден обид за продажба на Охис. Откако на тендерот пред две недели, ниту една компанија не се пријави за купување на 51 % од државните акции во Охис, Владата размислува да распише нов тендер. Не откривајќи дали ќе има промена во моделот на продажба.

Од Министерството за економија потврдуваат дека во понеделник на министерска комисија вицепремиерот Ставревски, министерката Рафајловска и министерот Јанакиески ќе ги разгледуваат условите за новиот тендер за продажба на хемиската фабрика Охис. Тогаш ќе биде одлучена и датата кога ќе се објави тендерот.

На комисијата ќе биде разгледана и единствената понуда на бугарската фирма Енерго Монт за купување на 42 отсто од капиталот на охридски ЕМО. Но како што велат од Министерството за економија најверојатно и за оваа државна компанија ќе се распишува нов тендер.
Неуспешноста на тендерите за двете државни компании од Министерството за економија не беше коментирана, оти и тие биле изненадени од незаинтересираноста за Охис и ЕМО.

Двете компании имаат милионски долгови а цените на акциите на берзата континуирано им растат.

Dodao bi samo da OHIS-u nsto bas ne raste cena u zadnje vreme ...
Terminator_Sk is offline   Reply With Quote
Old 08.07.2007., 22:37   #13
Boli
Registrirani korisnik
 
Član od: 23.02.2007.
Poruka: 256
Default Odgovor na: News...MK

Citat:
Terminator_Sk
Aleksandar Makedonski je Gordijev cvor "resio" jednim zamahom maca....
samo neko treba imati hrabrosti

Inace dobra je ideja da sve info budu na jednom mestu ....
Boli is offline   Reply With Quote
Old 09.07.2007., 12:41   #14
bingo80
Registrirani korisnik
 
Član od: 02.05.2007.
Poruka: 63
Default Odgovor na: News...MK

Винарската визба Попова Кула која се наоѓа во непосредна близина на Демир Капија го добила своето име според локацијата на која е изградена. Таа постои од Римско време, таму била поставена патарината за патот што водел кон Солун, а во поново време српскиот крал Александар Караѓорѓевиќ овде ги насадил првите лози. Еден од сопствениците на винаријата Попова Кула и нејзин извршен директор, Јордан Трајков вели дека винаријата е изградена токму на двете ниви на кралот Караѓорѓевиќ.

Идејата за изградба на винаријата се родила во 2003-та година, а на 8 октомври 2004-та почнала градбата. За само 11 месеци визбата била готова, а првата берба почнала во септември 2005 година.
-Уште на самиот почеток од работењето склучивме договор со 56 лозарски фамилии од регионот. Попова Кула е единствената винарска визба која на лозарите веднаш им го плаќа грозјето. Првата година откупивме 300 тони грозје и произведовме 200.000 литри вино, а годинава планираме да купиме многу поголеми количини зашто треба да се произведат околу 600.000 литри вино. Процесот на производство е долг, па затоа дури лани во јуни излеговме на македонскиот пазар, а дури потоа почнавме со извоз во неколку европски земји. Планираме да го освоиме и американскиот пазар - вели Трајков.

Производството на вина во визбата е од врвен квалитет .Тоа се вина кои се наменети за ексклузивниот пазар поради што се ангажирани и врвни консултанти.

-Попова Кула располага со технологија за производство на квалитетни вина, а не за масовно производство. Имаме и врвна лабораторија за мерење на се што е потребно во грозјето и во виното. Заради тоа откупуваме квалитетно грозје. Нашето бело вино "совињон бланк" е единственото кое доби признание од еден врвен француски експерт. Тој дегустирајќи ги македонските бели вина рече дека тие се доказ дека во Македонија може да произведува врвно бело вино. Нашите вина од бербата 2005-та се уште не се излезени на пазарот, нив ги имаат пробано многу малку луѓе и тие ќе се продаваат по специјални канали - потенцира Трајков.

Во наредните десет години Попова Кула планира да стане водечки бренд на Балканот во производството на врвни вина, со што ќе се гордеат 132 акционери и 20 вработени.

-Треба да веруваме во нашата земја. Во Македонија има можности за развој на винарството. Лани на ниво на држава извезовме 40 милиони килограми грозје, што е навистина штета бидејќи тоа да се претвореше во вино ќе се оствареше прилив од 90 милиони евра. Значи, имаме голем потенцијал, но треба да се инвестира во знаење, а ние во Попова Кула тоа и го правиме - вели Трајков.

Винаријата од неодамна котира на Македонската берза за хартии од вредност, а за Трајков тоа е начин како да се прибере свеж капитал. Тој вели нивниот пример ќе ги поттикне и другите компании да го направат овој чекор. Дел од нив веќе ги контактирале, а тие со нив ќе го споделат нивното искуство.
bingo80 is offline   Reply With Quote
Old 09.07.2007., 15:40   #15
popeco
Registrirani korisnik
 
Član od: 18.04.2007.
Poruka: 200
Default Odgovor na: News...MK

Македонски телекомуникации ќе исплати 47 милиони евра дивиденда на Владата


Одборот на директори на Македонски телекомуникации на денешниот вонреден состанок донесе Предлог до Собранието за исплата на дивиденда за 2005 година во износ од вкупно 121 милиони евра, од кои 47 милиони евра за исплата на Владата, а останатите 74 милиони евра ќе бидат исплатени на акционерите во компанијата.

Од износот кој е предвиден за државната каса, 45 милиони евра се за нето исплата, а два милиони евра за раздолжување на каматата за задоцнета исплата.

Ролф Плат, претседател на одборот на директори при Македонски телекомуникации, изјави дека исплатата на дивидендата ќе започне од 1-ви август, по усвојувањето на одлукат од страна на собранието на компанијата. Начинот на исплата на дивидендата кон малцинските акционери ќе биде објавен дополнително
popeco is offline   Reply With Quote
Old 10.07.2007., 00:58   #16
CEO
Registrirani korisnik
 
CEO's Avatar
 
Član od: 23.04.2007.
Poruka: 24
Default Odgovor na: News...MK

http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=81445
CEO is offline   Reply With Quote
Old 10.07.2007., 22:02   #17
ProFit
Relaksirani korisnik
 
ProFit's Avatar
 
Član od: 03.05.2007.
Prebivalište: S.K.
Poruka: 2.464
Default Odgovor na: News...MK

interesno, sa realnim mogucnostima... ova e treta razvojna faza na MSE...
ako se sekavate nebese odamna koga kompaniite se stimuliraa da bi kotirale na berzata...


-------------------
Nova emisija akcii za formiranje na novi akcionerski društva
Daniela Mihajlovska Vasilevska

10.07.2007
Finalni podgotovki vo Makedonskata berza. Za eden mesec ќe se vkluči vo formiranje na novi akcionerski društva, kompanii koi ќe kotiraat na berzata. Ova praktično znači deka od avgust berzata ќe može da izdava emisija na akcii što ќe kotiraat na pazarot.

Investitorot što ќe kupi del od niv ќe stana akcioner vo kompanijata vo čie ime berzata gi nudi akciite. Berzata se odluči da startuva so ovoj nov proizvod zošto analizite pokažale deka se poveќe makedonski kompanii sakaat da se otvorat za novi akcioneri.

„Kaj investitorskata javnost veќe postoi interes, osobeno kaj akcionerskite društva koišto se izdavači na hartii od vrednost, za vakov tip na posebni aukcii što bi gi organizirala berzata“, izjavi Elena Jakimovska Petrovska, direktor na Makedonska berza.

„Berzata poleka stanuva nekoj tip na barometar na dviženjata vo kompaniite, i minati i idni. Mnogu pobrzo investitorite reagiraat na javno objavenite informacii. Toa beše edna od celite na berzata vo izminatite dve godini“, reče Ivan Šteriev, direktor na Makedonska berza.

Berzata gi sumiraše polugodišnite rezultati. Prometot sporeden so istiot period lani e zgolemen za poveќe od tri pati. Negativniot trend što beše evidentiran vo juni poleka se amortizira, velat od berzata.

Prvite deset dena od vtoroto polugodie vetuvaat profitabilni denovi. Razdviženosta na berzanskiot pazar go zgolemi brojot na igračite. Se formiraa tri novi brokerski kuќi i dvata dolgoočekuvani investicioni fondovi.

(A1 TV)
__________________
Ako nemas visak pari, ne si igraj berza ;-)
ProFit is offline   Reply With Quote
Old 13.07.2007., 14:10   #18
magnetik
Registrirani korisnik
 
magnetik's Avatar
 
Član od: 19.06.2007.
Poruka: 571
Default Odgovor na: News...MK

Џонсон Мети отвари фирма во Македонија
Американската компанија Џонсон Мети отвори фирма во Македонија. Основна дејност на фирмата ќе биде производство на делови и прибор за моторни возила. Управител на фирмата на Џонсон Мети во Скопје ќе биде Џефри Колин.
Менаџментот на Џонсон Мети пред неколку месеци потпиша Меморандум за сораборка со македонската Влада. Тогаш Џефри Колин најави изградба на фабриката на Џонсон Мети во слободната екононска зона Бунарџик која во 2009 година треба да почне да произведува автомобили.
Според најавите изградбата на фабриката ќе чини 70 милиони евра, а во неа ќе се вработат 700 лица.
Одлуката за инвестирање во Македонија Џонсон Мети треба и официјално да добие согласност од бордот на директори на компанијата, што треба да се случи деновиве.
Џонсон Мети произведува автомобилски катализатори, а одлуката да влезе на македонскиот пазар произлегува и од нивната потреба од зголемување на традиционалните производни капацитети. За изградба на фабриката на Џонсон Мети во Бунарџик компанијата веќе побара понуди од домашните градежни компании.
Компанијата е формирана во 1822 година од Нортон Џонсон во Лондон. Во 1851 година Џонсон го спојува својот бизнис со Џорџ Мети и компанијата го добива името Џонсон Мети.
Џонсон Мети со својот бизнис денеска е пристутна во повеќе земји во светот.
Годишниот приход на компанијата минатата година изнесуваше 4,7 милијарди фунти, а нето добивката 151 милион фунти.
magnetik is offline   Reply With Quote
Old 14.07.2007., 14:00   #19
makedonce
Registrirani korisnik
 
Član od: 28.03.2007.
Prebivalište: Skopje
Poruka: 308
Default Odgovor na: News...MK

OKTA - neda dividendu, reinvestirace zaradu.

http://www.kanal5.com.mk/ShowNews.as...d=1&tabindex=0
makedonce is offline   Reply With Quote
Old 16.07.2007., 16:44   #20
torente
Registrirani korisnik
 
torente's Avatar
 
Član od: 05.08.2006.
Poruka: 396
Default Odgovor na: News...MK

Jankulovski: Todorić spreman u Makedoniju uložiti 300 mil. eura

Makedonija je privatizaciju privela kraju, od 165.977 registriranih tvrtki 148.950 je u privatnom vlasništvu
Zemljopisno izvanredna pozicija, razvijena infrastruktura te mlada, stručna i motivirana radna snaga uz niz pogodnosti porezno-carinske naravi od strane države neki su od razloga zbog kojih bi hrvatski poduzetnici dio investicijskih sredstava definitivno morali usmjeriti prema Makedoniji. Tu je preporuku državno-gospodarskom izaslanstvu (ministar Čobanković sa suradnicima, tim Hrvatske gospodarske komore zadužen za poljoprivredu i desetak poduzetnika) Hrvatske minuloga petka izrekao Igor Čučkov iz makedonske Agencije za strateške investicije. Makedonija je privatizaciju privela kraju, od 165.977 registriranih tvrtki 148.950 je u privatnom vlasništvu. Ukupno je 545.253 zaposlenih, dok su 323.934 osobe registrirane kao nezaposlene što iznosi visokih 37,3 posto. Gotovo polovica (45%) makedonske populacije mlađa je od 30 godina, a među nezaposlenima njih 57,8% ima srednjoškolsko, više ili visoko obrazovanje. Prosječna neto plaća kreće se do 230 eura (u poljoprivredno-prehrambenoj industriji 185 eura), dok u bruto iznosu dosiže do 370 eura. Tvrtku je moguće registrirati kroz 3-5 dana, Makedonija je članica WTO i Cefte, potpisala je 25 međunarodnih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te 30 o poticanju i zaštiti ulaganja. Porez na dobit ne plaća se prve tri godine nakon ulaganja, inače iznosi 15%, a od sljedeće godine pada na 10%. Tko dobit investira u pogranična ili gospodarski nerazvijena područja, odnosno u projekte zaštite okoliša porez mu je niži za 50 posto.Zaključno sa 2006., prema podatcima HNB-a, investitori iz Hrvatske na makedonskom tržištu uložili su samo 11,3 milijuna eura.
Vicepremijer tvrdi da Todorića zanimaju otkupne stanice za voćeRoto-promet je 2004. godine kupio poljoprivredni kombinat (vinogradi) Anska Reka u Valandovu, M SAN je lani u 100% udjelu preuzeo najveću makedonsku informatičku kuću Pakom, no ta je cijena ostala poslovnom tajnom. Atlantic grupa je nedavno preuzela vodećeg distributera lokalnog tržišta, a nove projekte najavljuju iz Podravke i Agrokora. Vicepremijer u Vladi Makedonije Živko Jankulovski, zadužen za poljoprivredno-prehrambeni resor, posebno izdvaja dogovor s vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem koji je pripravan kroz sljedeće srednjoročno razdoblje investirati oko 300 milijuna eura. Todorić je iskazao golemi interes za ulaganje u mrežu otkupnih stanica za povrće i voće, a dio sredstava iz najavljenog investicijskog ciklusa potrošit će za gradnju 25 supermarketa. Među gospodarstvenicima koji su u petak s potencijalnim makedonskim partnerima razgovarali o mogućim oblicima suradnje i (su)vlasništva bila je i Ljerka Krpina, članica uprave Badel 1862. On je u Makedoniji prisutan kontinuirano, nakon raspada bivše države osnovano je predstavništvo u kojemu je danas 14 zaposlenika. "Sa čak 55 posto udjela u ukupnoj prodaji jakih alkoholnih pića Badel je na makedonskom tržištu prepoznatljiv kao domicilna tvrtka", kaže Krpina. Napominje da Badel iz Makedonije za matičnu proizvodnju uvozi grožđe i vinske destilate. Neotkrivajući nijedan konkretan detalj, Krpina spominje da Badel ima ozbiljnih namjera za širenje na europski jugoistok i već neko vrijeme traje intenzivnije snimanje makedonskih vinogradara i vinarija. Ivica Grlić Radman, predsjednik uprave Agroproteinke, potvrđuje da su kontakti koje je u petak ostvario sa zainteresiranim makedonskim tvrtkama otvaraju vrata za vrlo brzi ulazak na to područje. Ne skriva ambiciju da je cilj Agroproteinke iskoristiti pogodan trenutak te, s obzirom na znanje i tehnologiju s kojom kompanija raspolaže, prerasti u najjačeg regionalnog igrača. Bjelovarska tvrtka Atila, u vlasništvu Jordana Atanasoskog, kroz novoosnovano društvo u Bitolju bit će prvi specijalizirani trgovac na makedonskom tržištu za prodaju traktora i ostale mehanizacije nužne u poljoprivredi.

Poslovni dnevnik
torente is offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije na temi

Pravila
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Idi na forum:


Prikaz vremena: GMT +2. U trenutku učitavanja stranice, bilo je 11:57 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.