![]() |
||
| |
|
|
#1 |
|
Registrirani korisnik
Član od: 30.08.2006.
Poruka: 12
|
Pozdrav svima,
Evo jedno malo neuobicajeno pitanje. Imamo nekakav "studentski" projekat za jednu banku koja zeli da napravi strategiju za njihov portfolio. Banka ima odredjene odjele koji svaki pojedinacno ulaze u odredjen region. Npr. odjel 1 ulaze u CEE , Odjela 2 u US itd. Fazon je da imamo odredjene podatke. Najvazniji ukljucuju sledece : - Produkt Kategorija : Bonds, Loans, CDS itd. - Rating: rejting baziran po agencijskim kodovima (npr. A2, AAA, ... ) - Exposure: Kolicina novca u pozicijama -Maturity - Risk Country- Zemlja u kojoj se nalaze pozicije - Customer Name- Precizni nazivi gdje su novci ulozeni . (npr. ZG holding obveznice... ) E sad mi trebamo samo da osmislimo strukturu podataka koji ce biti dostavljeni "sales" odjelu. Nas pristup je sledeci , da uzmemo odredjen odjel (npr. CEE) i prikazemo portfolio overview- gdje je najveci exposure, koji su key value drivers, i na osnovu ratinga, exposure-a, country riska, macro podataka , definisemo RISK profile! Na osnovu risk profile , predlozimo strategiju za smanjenje exposura ili povecanje (zavisno od rizika) ... uglavnom iz ovog processa treba da se izrodi "univerzalna strategija" koja ce biti razumljiva za ljude u "sales odjelu" i koji ce na osnovu nje lagano da mjenjaju pozicije i priblizavaju se zajednickoj strategiji banke! Da napomenem , trenutno stanje je takvo da je svaki odjel radio dosta neovisno, bez ikakave razumne strategije koja bi bila zajednicka za sve i koju bi svaki odjel (odjel za svaki region) razumio. Ako imate kakvu ideju za razvijanje ove strukture za strategiju (portfolio steering) , naravno pored ovoga sto sam naveo. Interesuje me ako mi mozete predloziti jos nekakave faktore koje bi trebao ukljuciti u analizu , tako da sto bolje i preciznije definisemo strategiju (odnosno prikazemo trenutno stanje, definisemo kriticne faktore i predlozimo moguca rijesenja). Hvala unaprijed Pozdrav, |
|
|
|
![]() |
| Opcije na temi | |
|
|