Moj Novac -> Financijski portal
     
 
 
 
 
  Aktivne teme Svi forumi Registracija

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Investiranje > Dionička društva > Otvoreno
Upute Članovi Kalendar Označi forume pročitanim

...
Odgovor
 
Opcije na temi
Old 17.03.2006., 09:14   #21
Mileni
Registrirani TV voditelj
 
Mileni's Avatar
 
Član od: 08.09.2004.
Prebivalište: Zagreb
Poruka: 196
Default Odgovor na: Kupio dionice, a postao suvlasnik u d.o.o.

Sta ce, po vama, sada biti sa dionicarima bivse Kemoboje d.d. Zna li tko kako će se to regulirati?
__________________
papak a ne profesor
Mileni is offline   Reply With Quote
Old 17.03.2006., 15:11   #22
presvetli
Mojderator
 
presvetli's Avatar
 
Član od: 21.09.2002.
Prebivalište: Gruntovec
Poruka: 4.563
Default Odgovor na: Kupio dionice, a postao suvlasnik u d.o.o.

Regulilrano već jest. ZTD članci 553.-563. Ovdje navodim onaj koji je i bitan, čl. 562.
Uglavnom, ako dioničar nije iskoristio svoje pravo da na skupštini glasa protiv odluke o pretvaranju u d.d., kao takav ne stječe pravo na otkup, već mu ostaje da se obrati bilo kome (privatno, oglasnikom) zainteresiranom da otkupi njegov udjel po cijeni i uvjetima koje zajednički pogode, ukoliko više ne želi biti vlasnik udjela.

Posebna prava dioničara

Članak 562.

(1) Na zahtjev svakog dioničara koji je glasovao protiv donošenja odluke o preoblikovanju dioničkog društva u društvo s ograničenom odgovornošću društvo mora otkupiti njegov udio plaćanjem primjerene novčane naknade ako taj dioničar to zatraži u roku od dva mjeseca od kada je objavljen upis preoblikovanja u trgovački registar. Ako je protiv odluke o preoblikovanju podignuta tužba kojom se ta odluka pobija, taj rok počinje teći od dana kada je tužba bila pravomoćno odbačena ili je tužbeni zahtjev bio pravomoćno odbijen. Dioničar se može odreći toga prava izričitom pisanom izjavom.

(2) Dioničar i društvo sporazumno utvrđuju novčanu naknadu za otkupljeni udio iz stavka 1. ovoga članka. Ne postignu li taj sporazum u roku od 30 dana od dana kada je dioničar postavio zahtjev iz stavka 1. ovoga članka, društvo je dužno dioničaru platiti primjerenu naknadu koju na prijedlog dioničara ili društva odredi sud. Pritom treba uzeti u obzir odredbu članka 211. ovoga Zakona.

(3) Odluka iz članka 557. stavka 2. ovoga Zakona ne može se pobijati zbog toga što naknada iz prethodnoga stavka nije plaćena ili zbog toga što nije primjerena.
__________________
IMHO
Corruptissima re publica plurimae leges - Tacitus
presvetli is offline   Reply With Quote
Old 08.02.2007., 13:52   #23
ChoChikun
Registrirani korisnik
 
ChoChikun's Avatar
 
Član od: 17.09.2003.
Prebivalište: Japan
Poruka: 2.330
Default Odgovor na: Kupio dionice, a postao suvlasnik u d.o.o.

Jedan jako zanimljiv tekst za ovu temu u Poslovnom dnevniku. Prije godinu dana kad smo o ovom raspravljali najveći problem je bila tanka sudska praksa. Sada imamo odvjetnika koji trenira ovu disciplinu, a odigrane utakmice s ustavnom tužbom i USKOKom će sigurno i nama donjeti neke koristi.


Dioničarima Građe Solin još tisuću kuna po dionici

Revizorska kuća Revicon utvrdila da su dioničari prevareni u squeez outu

Šibenska revizorska kuća Revicon utvrdila je da malim dioničarima tvrtke Solin Građa pripada 1762 kune po dionici, odnosno više od tisuću kuna iznad vrijednosti od 712 kuna koliko su im isplatili vlasnici tvrtke obitelj Mijić. Mali dioničari zatražili su novu procjenu vrijednosti tvrtke jer su smatrali da su zakinuti nerealno niskom procjenom, a revizija je obavljena po nalogu splitskog Trgovačkog suda. Vlasnici Građe Solin braća Mijić su dokapitalizacijom tvrtke na skupštini dioničara, za koju mali dioničari nisu znali, obavili tzv. squeez out (istiskivanje). Prema prvom nalazu tvrtka je procijenjena na 50 milijuna kuna, a mali dioničari tvrde da solinska tvrtka vrijedi gotovo 500 milijuna kuna, odnosno čak deset puta više. Revizorska kuća Revicon je pak u postupku ispitivanja primjerene visine otpremnina za dionice koju je zatražio zastupnik dioničara splitski odvjetnik Dino Puljić utvrdila da im je trebalo isplatiti 1762 kune po dionici. To znači da bi vlasnici trebali isplatiti još 2,5 milijuna kuna za preuzete dionice, a izuzev malim dioničarima nešto će kapnuti i Hrvatskom fondu za privatizaciju. Sada bi se sve stranke trebale očitovati o nalazu Revicona pa će Trgovački sud odlučiti što i kako dalje. Građa Solin posjeduje prodajne centre u Solinu, Šibeniku, Zadru, i Opuzenu, a otvaranje prodajnog centra u Rijeci očekuje se do proljeća ove godine. Mali dioničari tvrde da samo ti poslovni prostori vrijede oko pola milijarde kuna. Kako je već pisano, u kolovozu 2005. godine vlasnik solinske Građe Josip Mijić sazvao je izvanrednu skupštinu dioničara na kojoj nisu bili mali dioničari jer za sjednicu nisu znali. Oglas je objavljen u Narodnim novinama, ali ne i na oglasnoj ploči u tvrtki.
Građa Solin posjeduje prodajne centre u Solinu, Šibeniku, Zadur i OpuzenuNa izvanrednoj skupštini na kojoj dakle nisu sudjelovali mali dioničari temeljni kapital Građe Solin povećan je s 11 na 28 milijuna kuna uvrštavanjem Prodajnog centra Opuzen, pa je udio malih dioničara s 11 posto pao na manje od 5 posto što je vlasniku Josipu Mijiću omogućilo da stekne preduvjete za preuzimanje i istiskivanje malih dionačara takozvani squeez out, mogućnost koju dopušta izmijenjeni Zakon o trgovačkim društvima iz 2004. godine. Nakon izvanredne skupštine za koju nisu znali na kojoj je temeljni kapital povećan za dva i pol puta, malim dioničarima isplaćena je skromna otpremnina od 712 kuna po dionici. Iako je squeez out legitiman zastupnik malih dioničara Građe Solin, odvjetnik Dino Puljić smatra da država njime štiti interese krupnog kapitala, a na štetu ustavne kategorije nepovredivosti prava vlasništva zbog čega će podnijeti ustavnu tužbu. Mali dioničari sa svojim malim udjelom ionako ne mogu utjecati na poslovne odluke. Od 2001. do 2005. godine malim dioničarima nije isplaćivana dobit koja je u 2005. godini iznosila 8,5 milijuna kuna. Mali dioničari će vlasnika Josipa Mijića prijaviti USKOK-u jer smatraju da je vrijednost tvrtke podcijenjena zbog čega su oni oštećeni. Osnovana 1952. godine, tvrtka Građa Solin bavi se prodajom ručnih i industrijskih alata, brava, okova i repromaterijala, drvene galanterije, drva, drvenih ploča, elektromaterijala, hidroizolacije, termoizolacije, obloga zidnih, podnih i dr., rasvjetnih tijela, garažnih vrata, bijele tehnike, tehničke robe, boja i lakova, klima-uređaja, TV, video i HI-FI opreme, građevinskog materijala, keramike, sanitarija i ostalog potrebnog za uređenje interijera. Zapošljava 380 radnika.
__________________
Warren Buffett: “To jeste li u pravu ili niste, nema veze s tim jesu li drugi suglasni s vama. U pravu ste kada imate ispravne činjenice i kad rezonirate ispravno – to je jedina stvar koja garantira istinu. A kada to imate, ne morate se brinuti zbog mišljenja nekog drugog.“

A blind squirrel is more likely to find a nut if there are a lot of blind squirrels.
ChoChikun is offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije na temi

Pravila
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Idi na forum:


Prikaz vremena: GMT +2. U trenutku učitavanja stranice, bilo je 00:05 sati.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.