Moj Novac -> Financijski portal

Aktivne teme Svi forumi Registracija

Povratak   Moj Novac -> Forumi > Investiranje > Dionička društva
Registracija Upute Članovi Kalendar Označi forume pročitanim

...
Odgovor

Opcije na temi
Old 02.11.2006., 15:14   #2111
BigBoss
BigBoss

Član od: 02.06.2005.
Prebivalište: Vinkovci
Poruka: 583
Default Odgovor na: Petrokemija-Kutina

upamti država je najveći dioničar, a ovo što je prikazano unapijed je dogovoreno.....Pozdrav
BigBoss is offline   Reply With Quote
Old 02.11.2006., 15:18   #2112
mauricije
Korisnik je isključen sa foruma

mauricije's Avatar

Član od: 10.10.2006.
Poruka: 403

U redu je BigBoss, ali ono što sam i prije napomenuo, kao investitor i kao dioničar Petrokemije trebao bih bez otrkivanja tople vode znati zašto je netko napraviti toliki gubitak u najboljim uvjetima k tome s povećajem cijene gnojiva. Nakon ovakvog izvješća meni je bolje uzeti instrukcije dodatne iz računovodstva i vidjeti gdje se krije ta pozitivna bilanca koju vi ovdje vidite, u moru negativnosti. Zar je normalno to što se dogodilo? Naravno da nije i da treba netko dogovarati, ali kao i uvijek sve će ostati na papiru kao mrtvo slovo, bez ijednog osjećaja prema nama dioničarima.
mauricije is offline   Reply With Quote
Old 02.11.2006., 15:58   #2113
mich
Registrirani korisnik

mich's Avatar

Član od: 04.08.2003.
Prebivalište: HR
Poruka: 1.497
Priloga na blogu: 16

koliko priče i napada na Cartmana i kritičare da je i meni koji se ne slažem s njim postalo glupo.

a nitko nije primjetio da u troškovima proizvodnje troškovi plina sudjeluju sa 38 do 40%. znači da će povećanje cijene plina za 40% povećati troškove proizvodnje za max. 16%. Pretvorite to u brojke. Toliko buke, a ništa spektakularno i ne nadoknadivo...
mich is offline   Reply With Quote
Old 02.11.2006., 16:54   #2114
Erik
Registrirani korisnik

Erik's Avatar

Član od: 15.02.2005.
Poruka: 1.501

Citat:
mich
znači da će povećanje cijene plina za 40% povećati troškove proizvodnje za max. 16%. Pretvorite to u brojke. Toliko buke, a ništa spektakularno i ne nadoknadivo...
Imaš pravo. Jedva nešto preko 250 milja godišnje. Sitnica.

Ionako nitko ne kupuje Petrokemiju zbog niskog P/E.
Old 02.11.2006., 17:01   #2115
BigBoss
BigBoss

Član od: 02.06.2005.
Prebivalište: Vinkovci
Poruka: 583

Citat:
cayman006
ma ljudi ovo na ptkm je slom i to potpuni. blago onima koji su se spasili na vrijeme jer za ovo zbilja moraš imati jako čvrste živce. Čemu zarada ako ti uništi živce pa dobiješ rak od uzrujavanja?
Zato je bolje tim ljudima da ne ulažu na burzi, jer treba znati i gubiti

Cijena plina neće rasti barem u dvije sljedeće godine ( za PTKM), jedino može ići prema dolje
BigBoss is offline   Reply With Quote
Old 02.11.2006., 17:50   #2116
cayman006
Registrirani korisnik

Član od: 06.06.2006.
Prebivalište: zagreb
Poruka: 2.001

Citat:
BigBoss
Zato je bolje tim ljudima da ne ulažu na burzi, jer treba znati i gubiti

Cijena plina neće rasti barem u dvije sljedeće godine ( za PTKM), jedino može ići prema dolje
ja sam čuo da će plin narasti sigurno. pričekajmo 2. mjesec pa ćemo vidjeti.
cayman006 is offline   Reply With Quote
Old 02.11.2006., 19:44   #2117
mališa
Registrirani korisnik

Član od: 04.11.2005.
Poruka: 97

Cijene plina.
Petrokemija je do ove godine plin plaćala u usd centima. Za 2004. cijena je bila 8 centi ljeti i 9 centi zimi. Onda je Ina skužila da gubi na tečaju usd i plin je jeftiniji za PTKM, a Rusi dižu cijene te je u 2005. prosječna cijena plina bila 0,55 kn. Ove godine je Ina nastavila u kunama i tarifa je bila 0,65kn ljeti i 0,80 kn zimi(odatle ovaj gubitak za 2006.) Za sljedećih tri godine ponuđena je jedistvena cijena od 1,00 kn i ljeti i zimi. Gluposti da cijena plina neće rasti Vas molim da ne pišete. Ako ste dobro čitali Ptkm je prihvatila povećanje cijene od 20% i jedinstvenu tarifu.
O cijeni gnojiva.
Ako ste ikad analizirali vidjeli ste da Ptkm prodaje cca 30% proizvodnje u Rh i da eventualno može dići cijene u Rh(onda će Agrokor i Žito osijek opet uvoziti gnojivo kao od 2002-2004. ali to je druga priča). Ostale cijene ne može podići jer prodaje na svjetskom tržištu.
Zaključak.
Plin će rasti a cijene gnojiva mogu se nešto dići što rezultira gubitkom. Tko misli da će tek tako ina prodavati plin za trećinu cijene koje može dobiti od talijana te da će uprava ine raditi kontra zakona jako se vara.Ina ne treba suglasnost vlade za cijenu plina nego obrnuto, mora je dobiti od MOL-a s tim da ta cijena ide u prospekt za listanje Ine.
mališa is offline   Reply With Quote
Old 02.11.2006., 22:16   #2118
qwe
NoSafetyOrSurprise,TheEnd

qwe's Avatar

Član od: 25.08.2006.
Poruka: 222

Citat:
mališa
Tko misli da će tek tako ina prodavati plin za trećinu cijene koje može dobiti od talijana te da će uprava ine raditi kontra zakona jako se vara.Ina ne treba suglasnost vlade za cijenu plina nego obrnuto, mora je dobiti od MOL-a s tim da ta cijena ide u prospekt za listanje Ine.
Moje je pitanje: Ima li INA alternative prodaji plina Petrokemiji? Ako ima, koje su alternative?
qwe is offline   Reply With Quote
Old 02.11.2006., 22:18   #2119
Superior
Sean

Superior's Avatar

Član od: 26.11.2004.
Prebivalište: Zagorje
Poruka: 1.263

Citat:
qwe
Moje je pitanje: Ima li INA alternative prodaji plina Petrokemiji? Ako ima koje su?
Ima. Prodaja plina Talijanima po dvostrukoj cijeni i po promptnom plaćanju!
Superior is offline   Reply With Quote
Old 03.11.2006., 03:32   #2120
Stari medo
Japanac

Stari medo's Avatar

Član od: 02.08.2006.
Prebivalište: D.C.
Poruka: 815
Post Odgovor na: Petrokemija-Kutina

Treci kvartal

Cijena: 189.9
BVPS: 279.47
P/B: 67.95%
EPS: -25.19 (3q2005 0.76)
P/E: -7.54
P/S: 1.17
ROE: -9.01%
ROA: -4.06%
ROR: -15.58%
CR: 0.98
EV/S: 3.27
FCF: -17136
Debt/T.Assets: 54.91%
Debt/MC: 179.18%

Zalihe: +49.66m

Sasvim ocekivano. Najavljeno. Postavlja se problem sto to znaci planirati takav gubitak, a stvar je zapravo vrlo jednostavna i ovdje je ponovljena vise puta. Gospodjica koja me jako podsjeca na jednu brokericu je spomenula par vaznih stvari. Zivjeli! Nije sve jos tako crno.

"Even if you are a minority of one, the truth is the truth."

Mohandas Karamchand Gandhi
Stari medo is offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije na temi

Pravila