PDA

View Full Version : Crna Gora


Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

leviplohin
15.09.2004., 13:52
Srbija ubrzava privatizaciju državnih tvrtki

Agencija za privatizaciju Srbije planira ubrzavanje procesa privatizacije državnih tvrtki do kraja godine. Tako bi do kraja listopada trebalo biti raspisan javni natječaj za prodaju desetak tvrtki, među kojima neke iza sebe već imaju bezuspješan pokušaj prodaje (Agrounija, apatinsko Jedinstvo, Rubin…). U prosincu bi na prodaju trebale biti ponuđene tri velike pivovare: beogradska, jagodinska i vršačka, od kojih se očekuje i najviše novca i velika konkurencija potencijalnih strateških partnera i investitora. Raspisivanje natječaja ići će istovremeno kako bi se pojačala konkurencija i spriječilo sniženje cijena tih pivovara. U Agenciji za privatizaciju najavljuju i čišćenje preostalog vlasničkog paketa dionica u državnim tvrtkama koje su privatizirane po prethodnom zakonu. Tamo gdje Akcijski fond ima vlasničke udjele veće od 30 posto ići će se na opciju udruživanja sa malim dioničarima kako bi se napravio većinski paket i onda krenula privatizacija preko javne ponude ili aukcije. Spisak takvih tvrtki Agencija još uvijek nema, no zna se da te uvjete ispunjavaju npr. Centroproizvod, Soko Štark, Simpo i dr. Jedino je potvrđeno da će Akcijski fond do kraja ove godine na prodaju dati svoje udjele u ukupno 60-tak tvrtki, kao što je to sada učinila sa Knjazom Milošom. Do kraja prosinca preko aukcija se planira prodati još oko 200 tvrtki. Za bivše socijalističke gigante privatizacija će se odvijati prvo kroz njihovo financijsko i organizacijsko restrukturiranje, a tek onda će biti ponuđeni na prodaju putem natječaja ili aukcije. U Vojvodini je već privatizirano 370 tvrtki, od čega putem javne aukcije 359, a preko natječaja 11 tvrtki, izjavio je vršilac dužnosti direktora novosadske kancelarije Agencije za privatizaciju Vladimir Biočanin. U 294 tvrtke provedena je kontrola provodi li se pošteno ugovor o prodaji, a u 43 tvrtke je zbog raznih nepravilnosti pokrenut postupak za raskid potpisanog ugovora. (15.9.2004., Bankamagazin)

Uteče nam slovenci preko Dunava...trguje li itko s foruma tamo?

leviplohin
15.09.2004., 13:54
Kad krene, krene...


SCG Slovencima zahvalniji partner od HrvatskeODNOSI Slovenije sa SCG-om sve su bolji, ne samo na gospodarskom području, a Ljubljana jačanjem odnosa s Beogradom povećava svoju "specifičnu težinu" u odnosima s Hrvatskom i u Europskoj uniji, ocjena je komentara ljubljanskog "Dnevnika" od srijede u povodu posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla Beogradu.

"To što je Beograd izabran za jedno od prvih odredišta u kratkom Vajglovom mandatu nije slučajnost jer je i u vrijeme njegova prethodnika Rupela Srbija i Crna Gora bila često poželjan partner naše diplomacije. I diplomati iz Beograda u zadnje su dvije godine mnogo rađe dolazili u Ljubljanu nego u Zagreb", piše autor komentara Zoran Senkovič i dodaje da razlog za to nije bio samo u političkom i ekonomskom interesu nego i u posebnoj ulozi, koju je nakon pada Miloševića s vlasti, Bruxelles namijenio Ljubljani.

"Za Sloveniju koja na europskom političkom tržištu nema veliku političku težinu Beograd je prilika za poboljšanje vanjskopolitičke reputacije i stjecanje ugleda aktivnog europskog čimbenika u hlađenju balkanskog lonca", navodi komentator.

"S pragmatičnog i diplomatskog stajališta SCG je čak zahvalniji partner od susjedne Hrvatske jer s Beogradom, osim trauma iz bliže prošlosti koje nestaju, nemamo ozbiljnijih problema, dok s Hrvatskom kao novom kandidatkinjom za članstvo u EU moramo tek naći odgovore na niz ozbiljnih i teških pitanja", navodi "Dnevnik".

Uz to, analizira komentator, posjet Beogradu koristi i Ropovoj koaliciji uoči izbora. Iako je SCG još uvijek riskantna država, u svojevrsnoj međunarodnoj karanteni, slovenskoj bi politici, ostvari li svoje planove, mogao uspjeti "veliki hitac" prema tom prostoru, no treba pričekati i rezultate lokalnih izbora u SCG-u koji će pokazati je li tamo moćnija nacionalistička ili poslovno orijentirana struja političara, navodi u svom komentaru Senkovič.

WORlock
05.10.2004., 11:25
Da li netko ima iskustva u kupovini dionica u SCG? Da li je to uopce moguce za strane drzavljane?
Usput, koje firme (konkretno) zasluzuju paznju za ulaganje? Neke firme koje su mi ostale u sjecanju sad vise ne postoje ili se drugacije zovu ili jednostavo ne znam kako posluju (npr: Pionir Subotica, Soko Stark, Majdanpek, Minaqua, Crvenka, BiP...)

Rouge Trader
08.10.2004., 20:39
I mene zanima tehnika kupnje dionica, dal je izvedivo i dal netko trguje preko dunava?

putnik
09.10.2004., 14:00
ja se spremam poceti u suradnji sa schulkollegom. on istrazuje zakone, poreze itd, ali pretpostavljam da je jednostavnije trgovati na ime nekog gradjana od tamo.
kako se cini trziste im se razvija i jako je volatilno. na www.belex.co.yu se mogu naci podaci o firmama, a od "domacih" brokerskih kuca tamo su ilirika i fima. zanimljiv site je i www.mvi.co.yu

putnik
15.10.2004., 21:18
do daljnjega cu pricekati sa aktivnostima u sicg jer uz ovakvo domace trziste jos nema smisla ici tamo.

lebowski
16.11.2004., 13:23
A je li netko u crnogorskim obveznicama za staru stednju? Cini mi se dosta isplativim. Moze i na PM.

lovac
22.11.2004., 23:41
ako netko zna kako tamo trgovati dionicama bilo bi lijepo da opiše proceduru :)

basojr2
29.11.2004., 17:23
- Prvo moras da sklopis ugovor s jednom brokerskom kucom i da potpises ovlascenje...
- zatim treba kod banke otvoriti namenski dinarski i devizni racun za kupovinu akcija, i
- kad imas novac na svom racunu mozes pocet izdavati naloge.

lovac
29.11.2004., 19:26
hvala :) možda dođem na to tržište za godinu dvije.

WORlock
30.11.2004., 11:09
- Prvo moras da sklopis ugovor s jednom brokerskom kucom i da potpises ovlascenje...
- zatim treba kod banke otvoriti namenski dinarski i devizni racun za kupovinu akcija, i
- kad imas novac na svom racunu mozes pocet izdavati naloge.

Da li mozes kao strani drzavljanin (R. Hrvatska) kupovati dionice, tj. otvoriti racun u banci. Da li se nalozi mogu otvarati mailom, faksom?

Usput, slozio sam Presvetlovu tablicu za trziste SCG za 25 dionica sto nije dovoljno jer samo mali broj posluje s dobitkom. Molio bih sve zainteresirane da predloze likvidne i ostale zanimljive dionice kao i one koje su tek u procesu privatizacije.
Za sada su ukljucene:
BGEL
BTKS
ELKM
ENHL
FITO
MGMS
GRNX
HMFR
JAFA
JGDR
MTLC
MLZM
PKBT
PTLK
SOMP
SNCE
TGAS
TIPO
TMKI
WKSL
ZOPH
BBMN
IMLK
(Neke mozda treba i izbaciti?)

basojr2
15.12.2004., 15:29
Kod otvaranja namenskih dinarskih i deviznih racuna za strance nema problema.

Osobno imam dionice ENHL, GRNX, TMKI, TGAS, PTLK, HMFR, BGEL i EFES...

Pure Science
30.12.2004., 14:53
Zamolio bi vas da ak možete pojasnite oznake pojedinih dionice koju firmu predstavljaju. U kojoj valuti se kupuju dionice na burzi, u eurima ili u dinarima? Hvala

lilith
30.12.2004., 15:18
Savjet za privatizaciju Crne Gore priopćio je u utorak da 2005. godine očekuje završetak privatizacije dva velika gospodarska sustava, kao i prodaju velikog broja poduzeća. Na međunarodnim javnim natječajima na prodaju je već ponuđeno 51,12 posto kapitala Telekoma Crne Gore i 65,43 posto kapitala Kombinata aluminijuma Podgorica.
U 2005. godini počet će prodaja većinskog paketa dionica Duvanskog kombinata iz Podgorice (51,1% kapitala), Jadranskog brodogradilišta iz Bijele (62,7%), hotelsko-turističkih poduzeća: Boka iz Herceg Novog (57,3%), Budvanska rivijera (58,7%) i Ulcinjska rivijera (60,7%) i UTIP Crna Gora iz Podgorice (51,4%).
Na javnim tenderima naći će se dio temeljnog kapitala poljoprivrednog kombinata Plantaže iz Podgorice, Instituta Dr Simo Milošević z Igala i Podgoriče banke. Nastavit će se ubrzani natječaji za HTP Korali, Industriju kože Polimka iz Berana, Bokeljku iz Kotora, Promont AD i MMK Standard iz Nikšića.
Vlada Crne Gore je najavila pripremu strategija razvoja i privatizacije Elektroprivrede Crne Gore (67,65% kapitala), Luke Bar (54,05%), Željeznica Crne Gore (65,74%) i strojne industrije Radoje Dakić. Preko burze tržištu će biti ponuđene dionice još 120 poduzeća.

Šta mislite o ovim dionicama? Da li je netko upućen?
Da li je burza CG samostalna ili je to ipak zajednička sa Srbijom?
Bilo bi lakše pratiti u EUR-ima, što i je valuta u CG.

morski
30.12.2004., 16:58
Zanima me ima li u SiCg nekakav forum sličan ovome na kojem bih "doživio" njihovu burzu???????

basojr2
02.01.2005., 11:57
dionice se kupuju u dinarima, berza u CG je samostalna http://www.montenegroberza.com/index.htm,
a forum se nalazi ovdje (http://www.economy.co.yu/diskusije/forumi/index.php?sid=2a0782e5933e440ef58bce8878bdae54)

Jumbo
06.01.2005., 22:14
dionice se kupuju u dinarima, berza u CG je samostalna http://www.montenegroberza.com/index.htm,
a forum se nalazi ovdje (http://www.economy.co.yu/diskusije/forumi/index.php?sid=2a0782e5933e440ef58bce8878bdae54)

Da li imaš dionica iz NEX-a ili znadeš nešto više o njima. Zanimaju me PIF-ovi i dionice koje redovno isplaćuju dividendu.

monden
07.01.2005., 04:01
sto se tice trgovanja u scg nema nikakvih prepreka da nerezidenti slobodno kupuju i prodaju akcije.prvo se potpise ugovor sa brokerskom kucom-clanom centralnog registra i otvori vlasnicki racun hartija od vrednosti.otvara se namenski novcani racun u banci-clanici centralnog registra(depozitarna agencija).nalog kupovine ili prodaje mora biti 100% pokriven.nalog za trgovanje se mora licno potpisati i predati.vreme saldiranja T+3. sva pitanja
na +381-64-14-11-688.

mtrtnik
07.01.2005., 16:07
Da li imaš dionica iz NEX-a ili znadeš nešto više o njima. Zanimaju me PIF-ovi i dionice koje redovno isplaćuju dividendu.

NA NEX-u imaš samo Telekom, koji je do sada isplaćivao dividende, a ništa se nezna šta bude kad se završi preuzem. Imaš na Montenegroberzi Plantaže, koje su do sada platile neke dividende.
U ČG ima 6 PIF-ova ali su vrlo nelikvidni, tj. max. 2000 EUR prometa na dan po PIF-u. Večinoma se radijo aplikacije.

Jumbo
07.01.2005., 17:21
NA NEX-u imaš samo Telekom, koji je do sada isplaćivao dividende, a ništa se nezna šta bude kad se završi preuzem. Imaš na Montenegroberzi Plantaže, koje su do sada platile neke dividende.
U ČG ima 6 PIF-ova ali su vrlo nelikvidni, tj. max. 2000 EUR prometa na dan po PIF-u. Večinoma se radijo aplikacije.


Vezano za PIF-ove. Tko upravlja njima i gdje se mogu vidjeti portfelji?

mtrtnik
07.01.2005., 17:29
http://www.scmn.cg.yu/ucesnici.htm#fondovi

djole
09.01.2005., 02:02
Zanima me ima li u SiCg nekakav forum sličan ovome na kojem bih "doživio" njihovu burzu???????
postoji www.elitesecurity.org (http://www.elitesecurity.org/forum/60)

lovac
10.01.2005., 22:05
koliko sam uspio nabrzinu vidjeti SiCG dionice nisu baš tako jako jeftine, P/E nije baš nizak.

mtrtnik
10.01.2005., 23:11
pifovi :thumbsup:

lovac
10.01.2005., 23:23
gdje su, nisam ih našao, molim te daj link.

lovac
11.01.2005., 00:28
http://www.scmn.cg.yu/ucesnici.htm#fondovi
ali to je u CG, šta ih nema na Beogradskoj burzi ?

oho, čini se da je pif ATLAS MONT podcijenjen, ipak se isplati to malo bolje proučit.

mtrtnik
11.01.2005., 08:47
odakle ti ovo, da je atlas mont podcijenjen? na osnovi kojih kriterijev?

lovac
11.01.2005., 11:20
na brzinu kolko sam vidio u jednom prospektu neto vrijednost investicijske jedinice je 0.06€ a cijena na burzi 0.0128, ali teško se tu snaći, nije to kao na US tržištu.

mtrtnik
11.01.2005., 13:36
Evo ti neto vrijednosti za rprošlu godini, fali samo decembar:

Mesec MIGF MONF TREN HLTA EURF ATMO
01-2004 0,0817 0,0794 0,0840 0,0232 0,0828 0,0413
02-2004 0,0833 0,0801 0,0858 0,0165 0,0836 0,0426
03-2004 0,0744 0,0782 0,0845 0,0178 0,0803 0,0442
04-2004 0,0731 0,0779 0,0839 0,0177 0,0795 0,0435
05-2004 0,0727 0,0803 0,0838 0,0179 0,0793 0,0433
06-2004 0,0726 0,0785 0,0849 0,0181 0,0802 0,0399
07-2004 0,0727 0,0790 0,0852 0,0255 0,0805 0,0402
08-2004 0,0740 0,0808 0,0870 0,0265 0,0812 0,0423
09-2004 0,0741 0,0793 0,0863 0,0254 0,0821 0,0421
10-2004 0,0839 0,0875 0,0950 0,0331 0,0888 0,0506
11-2004 0,0789 0,0828 0,0902 0,0290 0,0848 0,0460
12-2004 0,0000 0,0000 0,0000 0,0000 0,0000 0,0000

Ove vrijednosti su izračunane sa portfeljeva koje objavlja Komisija za hartije.

lovac
11.01.2005., 15:06
Hvala, detaljnije ću pogledati šta se nudi na tim burzama, a treba vidjeti i šta BiH nudi.

mtrtnik
11.01.2005., 15:11
U svakome slučaju BiH je mnogo likvidnija ali po moji ocjeni ČG ima bolj potencial.

tomica
28.03.2005., 15:37
Nakon realizacije naloga dobi ćete od brokerske kuće potvrdu o prodaji akcija sa kojom odlazite u opštinu i plaćate porez na prenos apsolutnih prava i porez na kapitalnu dobit (ukoliko je ostvarena)

Da li se ovo odnosi i na strane investitore?

WORlock
05.04.2005., 10:05
Vidim da je Belex poceo tonuti. Nekako mi se cini da bi ovaj napuhani balon mogao puknuti.
Dosta dionica je jucer zabiljezilo pad od 5-6 do 20-ak posto pa cak i onih kojima se najcesce trguje (Pupin, Tehnogas...). Zanima me sto bi danas moglo biti :biggrin: .

mtrtnik
13.04.2005., 08:54
Za one koje prate plovidbe u RH i znaju g. Flokija, evo jedna vijest sa CG (nezavisni dnevnik Vijesti, danas):

Trka za akcijama i na berzi


Akcijama Duvanskog, koji ima oko 2.700 akcionara, od prošle godine se trguje i na crnogorskim berzama.
Do juče je na berzama prodato oko 5,3 odsto akcija kompanije za oko 250.000 eura, po cijenama od 10 do 35 centi za akciju.
Glavni kupci su grupa fizičkih lica iz Crne Gore i Hrvatske, među kojima su Miodrag Đurović, Dalibor Antonić, Kristjan Floričić i Veljko Rakočević, koji pojedinačno posjeduju od 0,3 do 1,7 odsto akcija.
Ubjedljivo najviše akcija od zaposlenih posjeduje direktor Dragoljub Dautović - 0,6 odsto ili 90.000 akcija.
Na crnogorskom tržištu kapitala u ovom trenutku postoji tražnja za akcijama Duvanskog, što potvrđuju i sve učestalija pisma o mogućnostima za prodaju, koje brokeri šalju akcionarima na kućne adrese.
Ponuda je i dalje mala, a glavni razlog za to je niska cijena. Za vaučer uložen u Duvanski(410 akcija) trenutno se može dobiti 143 eura. Na tržištu kapitala prognoziraju da će akcije Duvanskog, kako se bliži privatizacija, dobiti na vrijednosti.

lomu
13.04.2005., 10:27
Crna gora još koju godinu neče bit spremna za ulazak nekih stranih ili ex-jugo kamerada, jer jim je narava ponašanja takva da nemože prihvatiti strane investitorje.

Prvo : tržište je jako nelikvidno
Drugo: kad odeš dolje da otvaraš račun broker ima na stolu ili u desku pištolj(nije zezancija stvarno)
Treče : Kad odaš nalog za kupovinu prijete ti mafija iz svih strana


Prvo mislim da treba vlada da popravi to stanje , onda če trg več biti možda spreman za ulazak kapitala. Previše je još " Wild texas "

mtrtnik
13.04.2005., 11:42
Slažio bi se sa prvom, za drugo neznam jer nisam jo bio dole ali idem uskoro, a kod treče tačke ti je tako: ako si stavio nalog za kupovinu akcija koje hoče kontrolirati "mafija" onda možeš imati problema, ma za neke druge akcije kao je bio Telekom i sada Plantaže nema nekih problema.

presvetli
14.04.2005., 05:09
1. Točno, no zato iznimno jeftino.
2. Generaliziraš na jednom primjeru, a tu si scenu stvarno mogao vidjeti kod jednog brokera, što ne znači da on ne radi OK. Tip je takav. Našlo bi se zanimljivih primjera i u HR.
Kod drugih slika nije ni blizu takva. Uredi ne odišu glamurom, ali ima kuća koje veoma korektno rade.
3. Izbjegavaj Eurofond i taj krug i ne bi smjelo biti nikakvih problema. Vladajuća ekipa je to rezervirala za sebe. Već će ti sam broker sugerirati da se s nekom dionicom koja te zanima događa nešto "čudno".
Uostalom, ima sasvim dovoljno dionica dolje za sve. Uz dovoljno strpljenja, naravno.

Nekome "pravila" na terenu odgovaraju, nekome ne. Uz zdravu procjenu što se može, a što ne valja čačkati, ne bi smjelo biti ama baš nikakvih problema.

verakis
14.04.2005., 07:31
1. Točno, no zato iznimno jeftino.
2. Generaliziraš na jednom primjeru, a tu si scenu stvarno mogao vidjeti kod jednog brokera, što ne znači da on ne radi OK. Tip je takav. Našlo bi se zanimljivih primjera i u HR.
Kod drugih slika nije ni blizu takva. Uredi ne odišu glamurom, ali ima kuća koje veoma korektno rade.
3. Izbjegavaj Eurofond i taj krug i ne bi smjelo biti nikakvih problema. Vladajuća ekipa je to rezervirala za sebe. Već će ti sam broker sugerirati da se s nekom dionicom koja te zanima događa nešto "čudno".
Uostalom, ima sasvim dovoljno dionica dolje za sve. Uz dovoljno strpljenja, naravno.

Nekome "pravila" na terenu odgovaraju, nekome ne. Uz zdravu procjenu što se može, a što ne valja čačkati, ne bi smjelo biti ama baš nikakvih problema.

Možeš li reči preko koje borzne kuče bi bilo najsigurnije trgovati i možda i da nabaciš koju perspektivnu dionicu i iz ovog tržišta.

zutideda
14.04.2005., 10:42
Pozdrav svima! Javljam se po prvi put, već duže vremena razmišljam o ulaganju u SiCG, Makedoniju pa me zanimaju korisni savjeti. Živim u istočnom dijelu HR. tako da mi nije problem osobno otići u SiCG i direktno otvoriti račun. Kakvi su uvjeti za otvaranje računa, koju banku, brokersku kuću preporučujete, koliki iznos mogu odjednom uplatiti... Isto tako vaši favoriti među dionicama. Pratio sam malo njihova tržišta u zadnje vrijeme i vidim da su i oni proteklih mjeseci imali veliki rast. Da neduljim, zanima me sve i pomogao bi mi svaki koristan savjet.

presvetli
14.04.2005., 17:24
Možeš li reči preko koje borzne kuče bi bilo najsigurnije trgovati i možda i da nabaciš koju perspektivnu dionicu i iz ovog tržišta.
CG broker ili Holder su ti odlične kuće. U redu je i Monte Adria, no meni iza ovo dvoje, možda malo zgodnija za slovenske ulagače. Onyx zna isto odraditi solidnih poslova, no na njega tamo gledaju kao na bijelu vranu.
3M i Market broker su dosta mali, pa ih ne bih nešto posebno ni razmatrao.
Kod CG treba razumjeti da nije svaki broker dobar za svaku dionicu, tako da ćete kod jednog brokera odraditi veliku količinu neke dionice, a istovremeno vam drugi neće naći gotovo ni jednu. Dok će s nekom drugom biti obrnut slučaj. Problem je model distribucije koji zavisi od ljudi na terenu i načinu prikupljanja naloga koji svaka brokerska kuća ima posebno rješeno.

Od dionica, Telekom koji se prodao Matavu, tj. DT-u za apsurdno nisku cifru mislim da se isplati čistiti dok ga još ima. Javna ponuda je u toku, no mislim da neće nešto značajno pokupiti po cijeni koju su ponudili, s time da država dotira javnu ponudu s dodatnih 30 centa. Anbilivbl.
Jugopetrol je po meni dionica na kojoj će se dignuti daleko najviše, samo treba strpljenja. Država je Grke tako grubo izradila na ovoj privatizaciji na više stvari, no oni od firme rade i napraviti će odlično poduzeće. Ove godine će imati gubitak, no ne bih se time zamarao.
Plantaže su nažalost sve skuplje, iako je firma odlična. Lako moguće ste naletjeli na njihova vina po diskontima. Vrijede svake plaćene kune.
Trebjesa je u usporedbi sa Zagrebačkom pivovarom daleko ispod cijene. No, i ova dionica polako putuje prema višim cijenama.

PIF-ove ne bih uopće razmatrao, kao što ih nikad nigdje niti ne razmatram. Isuviše bad osjećaj kad znaš da netko drugi bere kremu, dok ti čekaš da se posreći na cijeni. Bez obzira na moguće prinose.

Ima i EPCG, DKPG, HTBO, BUDR, no to su već nešto veće špekulacije.

Privreda im blago rečeno nije u dobrom stanju, tako da su mnogi gubitaši, pa više treba gledati usporedbama sa odgovarajućim poduzećima u okruženju. Diskonti su očiti i veliki, a put do kupnje neke količine dugačak i postepen.
Ne očekujem značajnih pomaka dolje barem još ove godine, iako su radi Telekoma već ušli strani fondovi, QVT, Raffles, Falcon, pa i nama poznati East Capital. Oni iz Telekoma po sadašnjim cijenama sigurno neće izlaziti.
U ostalim dionicama od stranih investitora pojavljuju se najviše slovenski, nešto manje domaći, ponešto iz Srbije i tu priča prestaje.

Mislim da sam već spomenuo privatizaciju, ali ću ponoviti da je CG imala model vaucherske distribucije na sve punoljetne građane CG i sada je na stvari zamarajući proces redistribucije. Veoma slično kao i s našom Kuponskom i PIF-ovima. Samo što smo mi imali i normalne dionice, dok je u CG takav slučaj sa svim dionicama.
Treba koja godina da se to iskristalizira.

pikado
14.04.2005., 22:44
Jesu li im brokeri u Podgorici ili ih ima i na moru? Mislim na ove tvoje favorite.

presvetli
14.04.2005., 22:55
U Podgorici. Ali što ti to znači? Ako misliš otvorit račun, ionako ne moraš ići tamo, a ako već ideš dolje, sve ti je blizu.

verakis
15.04.2005., 08:55
Možeš li mi presvetli odgovoriti na sledeče pitanje:

- kakvi su rezultati za Telekom Crne Gore (P/E, P/B...) odnosno gdje
mogu pronači ove podatke?

- možda pitanje nije na mjestu, ali šta misliš o Telekomu Srpske u usporedbi sa Tel. CG, naime P/E još oko 8, šta bi mogli očekivati u primjeru privatizacije

MEA
15.04.2005., 15:30
FYI only :
Coca-cola (Grčka "podružnica" zajedno sa Coca cola Co. u omjeru 50/50 kupili 100 % udjel u "Vlasinki" (min. voda). Fin. uvjeti nisu objavljeni. (Izvor: DJ Newswire danas). Kažu da je to na liniji proširenja odjela Grčke podružnice za nekarbonizirana pića. CC je takvu namjeru navodno objavila još u Feb.

presvetli
15.04.2005., 18:07
Možeš li mi presvetli odgovoriti na sledeče pitanje:

- kakvi su rezultati za Telekom Crne Gore (P/E, P/B...) odnosno gdje
mogu pronači ove podatke?

- možda pitanje nije na mjestu, ali šta misliš o Telekomu Srpske u usporedbi sa Tel. CG, naime P/E još oko 8, šta bi mogli očekivati u primjeru privatizacije
Nažalost, za rezultate TECG ne znam, a mogu samo nagađati zašto ih kriju.
Zadnje što je objavljeno su rezultati prvog kvartala 2004.
Neke grube brojke se ipak daju rekonstruirati, a uspoređujući TECG sa Telekom Srpske daje zanimljive zaključke.
Naime, čini se da oba Telekoma rade na sličnoj prihodovnoj i profitnoj osnovi gledano prema broju stanovništva.
Prema tom ključu, ispada da se TLKM trži sada na marketu po približnoj cijeni po kakvoj je TECG preuzet, što (po meni) više govori o bagateli po kojoj su Crnogorci dali svoje poduzeće.
Općenito gledano, čini mi se da Telekomi u tranzicijskim zemljama uglavnom postižu cijenu prema "krumpir" formuli: (Broj stanovnika X 500 eura) sa diskontom ili premijom, već zavisno o razvijenosti mreže, stanja s konkurencijom, bogatstva zemlje potrošača, posebnih koncesijskih ugovora s državom, itd. itd.
Tako sam napravio jednu oglednu tablicu koja uzima zbilja jako grubo brojeve, ali pomaže postaviti red veličine u okruženju.
Uzeo sam za primjer HT, TLKM, BHTSR i TECG. Neki brojevi su procjene, a za broj stanovništva nisam potpuno siguran kod BHTSR, jer on djeluje u dijelu Federacije oko Sarajeva, dok za mostarski Telekom nisam imao podatke.
Neki moj zaključak je da TLKM ima još nešto prostora za rast, no vidim prema izračunu P/E da nisi uključio novoizdane dividendne dionice koje prilično kvare sliku i povećavaju P/E na skoro 10, a i općenito povećanje broja dionica nije postupak koji pozdravljam.
BHTSR cijena mi se čini kao cijena po kojoj bi se mlada i udala, a TECG, po sadašnjoj cijeni od 2,5 eura poklon s mašnom.

verakis
18.04.2005., 09:32
Tako sam napravio jednu oglednu tablicu koja uzima zbilja jako grubo brojeve, ali pomaže postaviti red veličine u okruženju.
Uzeo sam za primjer HT, TLKM, BHTSR i TECG. Neki brojevi su procjene, a za broj stanovništva nisam potpuno siguran kod BHTSR, jer on djeluje u dijelu Federacije oko Sarajeva, dok za mostarski Telekom nisam imao podatke.
Neki moj zaključak je da TLKM ima još nešto prostora za rast, no vidim prema izračunu P/E da nisi uključio novoizdane dividendne dionice koje prilično kvare sliku i povećavaju P/E na skoro 10, a i općenito povećanje broja dionica nije postupak koji pozdravljam.
BHTSR cijena mi se čini kao cijena po kojoj bi se mlada i udala, a TECG, po sadašnjoj cijeni od 2,5 eura poklon s mašnom.

Šta misliš, da li če i ostali vlasniki TECG moči dostiči cijenu kao i država. Ako je tako, bilo bi veoma dobro kupiti ove akcije, ako se ih je uopšte može dobiti na tržištu.

febo
18.04.2005., 11:40
mislim da je i cijena 4.5 EUR ''poklon s masnom'', a 2.5 EUR je sasvim lijepa prilika za ulaz. dionice se mogu regularno kupiti, ima ih. samo treba strpljenja da trziste proradi, prometi jos uvijek nisu veliki.

presvetli
18.04.2005., 14:59
Šta misliš, da li če i ostali vlasniki TECG moči dostiči cijenu kao i država. Ako je tako, bilo bi veoma dobro kupiti ove akcije, ako se ih je uopšte može dobiti na tržištu.
Ne da mislim da će dobiti koliko i država, nego će dobiti više u konačnici.
Ovih dionica je samo danas u ovom trenutku istrgovano 16582 komada po prosječnoj cijeni 2,47 eura.
Dnevni prosjeci su 20-30 tisuća eura, na više, iako ima dana kada Ameri "nagaze" pa čiste sve raspoloživo do 2,5.

zelac
18.04.2005., 20:18
Pozdrav svima!
Kako čitam TECG je stvarno zanimljiv,i mene je privukao. no,kako nisam dosad trgovao preko grane,zanima me procedura,sigurnost itd. Ako je tko voljan objasniti na forumu,bio bih zahvalan. Ili može i na chatu,da se ne zagušuje tema.
Hvala!

presvetli
18.04.2005., 22:24
Ljudi rade, ljudi griješe.
Naknadno sam primjetio da mi se u tablici Telekomi potkrala greška, naime prihod HT-a nije 1,9 milijardi eura, nego 1,09 milijardi eura. Sada je prikazana stopa neto dobiti daleko realnija. Ne bih ni primjetio, ali me mučilo u glavi da je nemoguće da bi HT tako malo "derao" impulse.
Evo, to je sada ispravljeno, a dodao sam vam i grube podatke za Ukrtelekom i egipatski Orascom.

presvetli
26.04.2005., 00:34
"Vijesti" Produzava se javna ponuda za preuzimanje manjinskog udjela u Telekomu: Jos 15 dana se prodaju akcije po 2,5 eura24. april 2005. Podgorica - Javna ponuda za preuzimanje manjinskih akcija Telekoma Crne Gore, koju je objavio Madjar telekom, a koja je predvidjena da traje do sjutra, bice produzena 15 dana. Madjari ce u javnoj ponudi akcije kupovati po 2,2 eura, a Vlada ce svima koji ih budu prodali doplatiti jos po 30 centi za akciju. Akcionarima koji budu prodavali svoj dio redovnim putem na berzi, ne sleduje doplata od Vlade.Madjar telekom, nekada MATAV, od Vlade Crne Gore kupio je 51 odsto akcija Telekoma za 114 miliona eura, dok je na berzi otkupio jos 22 odsto za oko 22 miliona eura.Americki fondovi “QVT”, “Rafles” i “Falkon” posjeduju oko 15 odsto akcija, koje ne namjeravaju prodati u javnoj ponudi, dok je raspolozivih 12 odsto u rukama zaposlenih i gradjana koji su vaucere ulozili u Telekom.Gradjani koji u javnoj ponudi budu prodali svoj vaucer (348 akcija), dobice 865 (765 + 100 eura doplata). Zaposlenima u kompaniji i penzionerima koji su nekada radili u Telekomu, pripasce nesto vece svote koje se krecu i do 12.000 eura(od 1.000 do 5.000 akcija), zavisno do duzine staza.Akcionari Telekoma koji do sjutra, do kada je prvobitno predvidjeno da traje javna ponuda, dostave naloge za prodaju udjela Madjarima, novac ce dobiti do kraja sedmice.Monte adria broker, koja je u ime Madjar telekoma ovlascena za kupoprodaju, u utorak treba da dostavi Komisiji za hartije o vrijednosti izvjestaj o prikupljenim akcijama. “Vijestima” je u Monte adriji receno da ocekuju da ce do ponedjeljka imati sakupljenih oko tri odsto akcija Telekoma.Nakon sto Komisija da saglasnost na izvjestaj, Madjari ce odmah kupiti akcije sto se ocekuje do petka. Placanje ce se obaviti tri dana nakon obavljanja transakcije.Akcionari crnogorske telekomunikacione koji do ponedjeljka ne ponude svoj udio na prodaju, imace sansu da to urade u narednih 15 dana, koliko ce biti produzena javna ponuda. Tim akcionarima novac ce biti uplacen tri dana nakon obavljanja transakcije, odnosno polovinom maja.Telekom u ovom trenutku ima oko 5.500 akcionara, ili oko 13.000 manje nego na dan zavrsetka masovne vaucerske privatizacije. Preuzeto iz Vijesti str. 5

Situacija je li-la. Vidjeti ćemo sutra koliko je Monte Adria uspjela sakupiti.
Nešto mi govori da bi mogli ispasti i kratki za tih 3%, ali vidjeti ćemo....

presvetli
28.04.2005., 15:14
Montica skupila 1.403.053 komada, ili 2,9679% i odradila trejd. Izgleda da su ipak skupili dovoljno da prijeđu prag od 75%.
To će značiti da javna ponuda traje 15 dana dulje, da Mađari imaju 75%, strani fondovi 15% a ostatak pripada malim dioničarima.
Trenutno se trguje po 2,5 eura i veoma je teško uopće naći dionice po toj cijeni. Tko je htio pristati na nju, prodao je. Ili jednima, ili drugima.
Čini mi se veoma mogućim daljnji rast cijene.
I usput, lanjska dobit TECG bila je 0,34 centa po dionici. Pa sad ti prodaj po 2,5...

presvetli
20.05.2005., 16:31
Eto, barem nekome zadnje vrijeme ide.
"Vijesti" Trziste kapitala nije isti sto i "kombinacije" iz 90-ih:
Oprosti, ali posa’ je posa’19. maj 2005. Na trzistu kapitala vise nista nece biti isto. Zakulisni duel dva fonda oko prodaje paketa akcija HTP “Boka” najbolja je stvar sto se mogla desiti na crnogorskim berzama. Fondovi Atlasmont i MIG prodali su svoje akcije za stoti dio centa nize i time izbacili iz igre Eurofond.Cuvena recenica “Oprosti, ali posa’ je posa’ “ u ovom slucaju moze se bukvalno primijeniti. Dogovorene cijene izmedju fondova sada su proslost. Nakon ovog “ispaljivanja” niko od velikih nece vjerovati drugome, i tek sada ce poceti da funkcionise pravo trziste kapitala. Doduse, ono ce i dalje klecati, postojace akcije koje su nedostupne, ali oni koji berzu dozivljavaju kao “kombinacije” iz devedestih sve vise su u defanzivi.Konkurencija je pocela, a zelja za profitom jaca je od bilo kojeg dogovora. Berza je ozivjela, ne samo zato sto tajkuni vise ne vjeruju jedan drugom. Pojavljuju se investitori iz inostranstva. U fondove i dzepove gradjana slilo se i 50 miliona eura od Telekoma, pa je dio novca reinvestiran. Cak i oni koji nijesu znali sta je akcija sada su poceli da ulazu. Vaucerska privatizacija je, doduse nekoliko godina nakon sto je izvedena, dala svoje rezultate.

Gradjani su, napokon, shvatili da je ono sto su dobili tom prilikom nesto sto ima vrijednost. Sve akcije su u pocetku bile potcijenjene, a sada su se samo primakle realnoj vrijednosti, mada je jos nijesu dostigle. Rast trzista bi, prema prognozama ljudi upucenih u berzansko trziste mogao da traje par godina, pa cak i duze. Ko je sada kupio akcije, tesko ce ih prodati po cijeni nizoj od ulozene. Zato ce u narednom periodu, uz oscilacije, cijene akcija nastaviti da rastu.Berze polako zamjenjuju kladionice. Akcionarstvo je idealan crnogorski biznis. Uloze se pare, sjedi se i ceka profit. Bas zbog toga treba biti oprezan. Dodje nekada vrijeme i kada se gubi. Preuzeto iz Vijesti str. 13

bob rock
20.05.2005., 17:27
E čoče, nemore ništa lepše da se dešava. Ko čoek ustaješ u podne, a ono sa svijeh strana para naprosto kidiše na te.

putnik
21.05.2005., 00:32
"Berze polako zamjenjuju kladionice. Akcionarstvo je idealan crnogorski biznis. Uloze se pare, sjedi se i ceka profit. Bas zbog toga treba biti oprezan. Dodje nekada vrijeme i kada se gubi."

jel stranica 13 u vijestima spada u humor, satiru ili kaj? ak ne onda su zbilja legende!
al da bar i mi doma dobijemo kladionicare u ova susna vremena.

mtrtnik
21.05.2005., 11:10
Po informacija sa CG od nekih 10 klienta na dan 7 je domačih i svi su htjeli kupiti Luku Bar ili Elektroprivredo. Onda znate do kuda smo došli. Barem ja ne bih sad kupio ove akcije, ali slažem se da imao drugih koje su još jeftine.

mtrtnik
21.05.2005., 11:13
"20.05.2005. Danas je završen drugi dio javne ponude za preuzimanje Telekoma Crne Gore a.d., po cijeni od 2,207 EUR po akciji. Sklopljeno je 177 poslova i ostvaren promet u iznosu od 546.400 EUR." (http://www.nex.cg.yu/nex.html)

Ima možda ko listo akcionara za TECG, barem top 10 akcionara?

ericson
23.05.2005., 02:17
"20.05.2005. Danas je završen drugi dio javne ponude za preuzimanje Telekoma Crne Gore a.d., po cijeni od 2,207 EUR po akciji. Sklopljeno je 177 poslova i ostvaren promet u iznosu od 546.400 EUR." (http://www.nex.cg.yu/nex.html)

Ima možda ko listo akcionara za TECG, barem top 10 akcionara?
Evo redom:
1.Matav
2.Qvt fund LP
3.Fizicke osobe
4.Falcon QP LP
5.Raffles associatesit
6.Monte Adria broker
7.East Capital Holding
8.Ekorek
9.Timinvest d.o.o.
10.Prokrom d.o.o. Podgorica

Monster
01.06.2005., 13:17
Mislim da je leto pravo vreme za kupovinu akcija na Beogradskoj berzi.
Cene su pale po 50% i vise posto.
Ocekuje se snazan rast od 8-og meseca

Rmpalija
02.06.2005., 16:04
Evo i Brbija surađuje...

DEL PONTE ZADOVOLJNA SURADNJOM SA SRBIJOM, OČEKUJE NOVA UHIĆENJA
Objavljeno prije 10 minuta


Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u četvrtak, nakon susreta s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, da je zadovoljna suradnjom Vlade Srbije s Haaškim sudom, te da očekuje nova uhićenja haaških bjegunaca.

"Ne sumnjamo u spremnost Vlade Srbije na suradnju. Konačno smo sigurni da će uskoro biti okončana ta suradnja, odnosno uhićenje i izručenje svih optuženih", kazala je glavna haška tužiteljica dodajući da se nada da će ubuduće moći više vremena provoditi u svom haaškom uredu, a "ne tražiti suradnju na terenu".

Vojislav Koštunica obavijestio je novinare da je u srijedu počela akcija uhićenja osumnjičenih za pogubljenje civila kod Srebrenice 1995. godine, koji su prepoznati na snimku "brutalnog, bezdušnog i sramnog zločina nad civilima", pokazanom istoga dana u haaškoj sudnici u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Srbijanski premijer kazao da je od posljednjeg posjeta glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte Beogradu najveći napredak postignut kod dobrovoljne predaje optuženih Haaškom sudu te da je u tome važna dvosmjernost u suradnji.

"Suradnja bi bila nemoguća bez razumijevanja Haaškog suda i Tužiteljstva. Dvosmjernost je važna, ona se vidi kroz činjenicu da je 15 optuženih posljednjih mjeseci otišlo dobrovoljno u Den Haag, a s druge strane šestorica optuženih su dobili mogućnost da početak suđenja čekaju na slobodi", kazao je Koštunica dodajući da posebno mjesto u toj dvosmjernoj suradnji imaju odluke haaškog tužiteljstva "koje su usmjerene na dužnosnike drugih država i nacija".

"Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da su sve naše obveze prema Haaškom sudu ispunjene još jučer", kazao je Koštunica, naglasivši da je Vlada Srbije svjesna da puna suradnja s Haaškim sudom podrazumijeva ispunjenje svih uvjeta, te da će "učiniti sve da se stavi točka" na pitanje suradnje.

Upitana za komentar akcije u kojoj su, odmah nakon emitiranja snimka u haaškoj sudnici, uhićeni neki vinovnici tog zločina, glavna haaška tužiteljica je kazala da je riječ o "briljantnoj akciji, jer su samo u nekoliko sati identificirani počinitelji". Ta akcija, kazala je, "pokazuje da su organi gonjenja u Srbiji spremni i sposobni za prekid dosadašnje politike nekažnjavanja ratnih zločina".

"Očekujem da vlasti u Beogradu jednako tako reagiraju na moje optužene bjegunce i da i oni budu uhićeni", kazala je.

Carla del Ponte u Beogradu se sastala i s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, kojem je kazala da Haaško tužiteljstvo očekuje izručenje još deset optuženih, među kojima i Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Nakon susreta s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem koji je u tijeku, glavna haaška tužiteljica putuje u Zagreb.

Monk
02.06.2005., 16:30
Evo i Brbija surađuje...
E, ako Srbija surađuje, onda i mi surađujemo.
Što mislite, bude li i za nas to rekla kad joj pravosudni policajci pred Ivom uruče uhapšene hlače?

clusmas
02.06.2005., 16:35
Nisu to njegove hlače, on ne nosi POP84

Monk
02.06.2005., 16:41
Nisu to njegove hlače, on ne nosi POP84
Ma nemoj. Ti te zaključke vadiš na osnovu starog stanja, a nisi upoznat s činjenicama od kada je u bjegu. :biggrin:

otokar
03.06.2005., 09:33
Ne znam kako uopce mozes pisati takve gluposti. Nitko ne može znati ili očekivati da će se dogoditi rast cijena u 8. ili bilo kojem drugom mjesecu. Takve vrst informacija ili dezinformacija pisi tamo odakle i jesi. I kao drugo cijene nisu pale 50% kao što govoris već do nekih 30%, ali to uopće nije bitno. I kad pricas pricaj o konkretnoj dionici (akciji) o kojoj zaista nešto i znas. Neces na ovaj nacin pokrenuti lavinu dolaska ljudi na burzu. Oni koji se bave time dobro znaju kako stvari funkcioniraju.

Monk
03.06.2005., 09:44
Nisu to njegove hlače, on ne nosi POP84
Očito nije bila impresionirana hlačama. :rolleyes:

Jaja
24.06.2005., 13:49
Jel netko može molim vas preporučiti neku brokersku kuću u Crnoj Gori. Hvala unaprijed

presvetli
24.06.2005., 14:45
Link (http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=65517&postcount=41)
Već je bilo govora o tome.
No, u krajnjoj liniji, važnije od preporuke je koju konkretno dionicu želite kupovati. Po tome prije svega birate brokera. A za to se ipak najbolje raspitati direktno, telefonski, da vidite kako "dišu" s dionicom koja vas zanima.
Brokeri (http://www.scmn.cg.yu/ucesnici.htm#brokeri)

pule
01.07.2005., 17:19
Kolike su provizije (brokerske+burza+CDA) u Crnoj Gori.

Ovo pitam jer sam čuo priče da minimalna brokerska provizija iznosi 10 EUR za svaki paket od 5000 kom dionica. Na site-u NEX burze nisam našao potvrdu za ovu priču. Tamo piše da brokerska provizija iznosi 0,5% od vrijednosti trgovine i da je minimalno 10 EUR-a, ali nigdje se ne spominju paketi od 5000 kom.

presvetli
01.07.2005., 17:25
Provizije su 10 eur za pojedinačne transakcije vrijednosti do 2000 eur. Ukoliko pojedina transakcija prelazi taj iznos, u tom slučaju se zaračunava 1% provizija.
Broj dionica nema veze s time.
Naravno da ukoliko imaš namjeru više trgovati, cijena se može i dogovoriti, ali ovo je standard kod svih brokera.
Druga je stvar kako doći do većih količina i drugo pitanje.

veki
01.07.2005., 18:08
Mene zanima što narod misli o tome da se počne trgovati iz RH sa dionicama poduzeća susjednih nam zemalja (BiH, SiCG, Makedonija). Ako ima netko više o tome za reći neka please kaže. Da li danas postoji način na koji je to izvedivo, ali da ne moraš putovati u bilo koju od tih zemalja. Zašto to pitam? Nije meni problem otići u SiCG ili BiH ili makedoniju, ono što me zanima je da li bi htjeli da se omogući takvo trgovanje i iz Zagreba, odnosno iz Hrvatske?
Hvala na odgovorima!

presvetli
01.07.2005., 18:18
Pa to ti je sada zakonom omogućeno. Nema neke bitne prepreke da ti broker to omogući, ako si ti voljan platiti cijenu takvog servisa.
Druga je stvar što modeli distribucije na terenu u tim zemljama čine takav tip trgovine dosta nepraktičnim, da ne kažem neku grublju riječ.
To su veoma, veoma mlada tržišta i ako nisi na terenu na neki konkretniji način, ili ćeš platiti skupo, ili nećeš kupiti. Uglavnom je tako.
Inače, nigdje ne kaže da ti moraš ići u te zemlje. Bit je samo u tome što si ti taj koji mora ganjati svoju dionicu, dok ju ne izganja. Ako to radiš preko brokera u ZG, usporavaš jako cijeli proces.

veki
01.07.2005., 18:35
Čekaj jedna stvar mi nije jasna. Kako možeš poslovati ako nemaš otvoren račun u banci u recimo BiH? Mislim da je to uvjet. Kada ispuniš taj uvjet onda je praktični jednostavno i nemoraš nigdje ići. No, za poslovanje je potrebno imati račun u jednoj od njihovih banaka, zar ne?

presvetli
01.07.2005., 18:42
Koliko mi je poznato praksa koja funkcionira, dovoljna je ovjerena kopija osobnog dokumenta kod našeg ili stranog bilježnika za utvrđivanje identiteta osobe koja otvara račun. Ostalo je stvar procedure i formulara.
Zbilja ne znam kako bi biznis funkcionirao kada bi se moralo fizički odlaziti u svaku zemlju na svijetu u koju želiš ulagati? Što ako recimo takva zemlja traži vizu za ulazak, a ti ju ne možeš dobiti? Da li to znači da ne možeš ulagati? Naravno da ne.

veki
01.07.2005., 18:51
Kako onda da recimo poslujem sa BiH ili SiCG kada me traže da otvorim račun u jednoj od njihovih banaka???
Ajde please povjeri mi kako i bit ću ti jako zahvalan.

presvetli
01.07.2005., 18:56
Oni sami ti moraju omogućiti proceduru koju ti trebaš ispuniti. Detaljnije imaš na prajvit.

hrvoslav
01.07.2005., 21:15
ja sam ovaj tjedan kupio prve dionice na beogradskoj burzi.dovoljno je da odeš do hypo-alpe-adria bank u trpinjskoj(svetice) i otvoriš skrbnickin racun i naravno uplatiš novac(placa se u eurima).
nakon toga telefonski dajes naloge kao kod nas.

bikkojigovori
01.07.2005., 23:39
Na beogradskoj burzi možeš ali CG i makedonska ne možeš preko Hypa.
Malo nelogično, ali je tako. Bar su meni tako rekli njihovi brokeri

pule
02.07.2005., 01:16
ja sam ovaj tjedan kupio prve dionice na beogradskoj burzi.dovoljno je da odeš do hypo-alpe-adria bank u trpinjskoj(svetice) i otvoriš skrbnickin racun i naravno uplatiš novac(placa se u eurima).
nakon toga telefonski dajes naloge kao kod nas.

Vidim da trguješ preko hypo-a, pa ako ti nije problem da mi odgovoriš na par pitanja (ako možeš).

Da li su te registrirali u njhovom (u Srbiji) Registru vrijednosnih papira i koliko dugo je trajala registracije?
Da li dionice glase na tvoje ime i da li su slobodno prenosive?
Koliko njihovo posredovanje poskupljuje transakcije (kolike su krajnje provizije za klijenta)?
Koliko su ti brzo realizirali nalog ?

Volio bih čuti tvoja iskustva iz prve ruke.

Hvala.

pule
02.07.2005., 11:27
...otvoriš skrbnickin racun....

Ovo sam propustio, pa zanemari pitanja oko registracije i vlasništva.

Giambi
03.07.2005., 13:30
bok evo i ja trgujem na njihovoj burzi
Provizije su ti 1.5% za hypo-bank i nesto jos za njihove brokere u srbiji plus usluge skrbnickog racuna od 50kn po kvartalu.
Ispadne te otprilike oko 3% provizije.
Dionice glase na hypo-bank i slobodno ih kupujes i prodajes telefonskim nalogom a mozes i e-mailom.
Nalog se ispuni cim dobiju svog brokera u beogradu.mali je problem sto inform sustav koji koriste nekad kasni do 20min pa neznaju tocnu momentalnu cijenu.
u svakom slucaju zanimljivo trziste sa puno dionica ali pripazi jer uz vise provizije uzmi u obzir i inflaciju koja ce ocekuje za ovu godinu od oko 12% pa moras ipak ostvariti vece prinose da bi ti se isplatilo ulaganje

bikkojigovori
03.07.2005., 19:50
Preko hypa si kupovao u BG. Da li si isto napravio i u CG ili su moje inf. točne, tj. ne trguju sa MAC I CG

Giambi
04.07.2005., 08:58
sa CG ne trguju ali nisam siguran za MAC.

veki
04.07.2005., 12:04
bok evo i ja trgujem na njihovoj burzi
Provizije su ti 1.5% za hypo-bank i nesto jos za njihove brokere u srbiji plus usluge skrbnickog racuna od 50kn po kvartalu.
Ispadne te otprilike oko 3% provizije.
Dionice glase na hypo-bank i slobodno ih kupujes i prodajes telefonskim nalogom a mozes i e-mailom.
Nalog se ispuni cim dobiju svog brokera u beogradu.mali je problem sto inform sustav koji koriste nekad kasni do 20min pa neznaju tocnu momentalnu cijenu.
u svakom slucaju zanimljivo trziste sa puno dionica ali pripazi jer uz vise provizije uzmi u obzir i inflaciju koja ce ocekuje za ovu godinu od oko 12% pa moras ipak ostvariti vece prinose da bi ti se isplatilo ulaganje

Daj objasni kako ti je ispalo cca 3%?
Ako ćemo u detalje mislim da je riječ o cifri, za recimo uloženih 1000 eura trebaš uplatiti 100 eur (otvaranje skrbničkog, kunskog-50 kuna, deviznog-25 eur + provizije slanja novca-20 eur + 1% + brokerske provizije-1,5%, min. 100 kuna), znači provizije = 10%, a ne 3% kao što navodiš.
Da je veća konkurencija ne bi mogli nabijati tako cijene, no kako su samo oni, i nema ostalih. Mislim da ovaj posao mogu raditi i Raiffeisen, HVB i još bi se dalo nabrojiti.

Giambi
04.07.2005., 23:11
Otvaranje kunskog i deviznog racuna nisam nista platio , skrbnicki se placa kvartalno a i na
moju cifru(2000 eur) mene je ispalo oko 3%.
U svakom slucaju kao i kod nas ne isplati se trgovati sa manjim kolicinama jer provizije budu zaista velike.
bum jos jednom provjerio postotak provizije pa javim

Giambi
05.07.2005., 17:31
doslo me tocno 3.16% provizije

Monk
11.07.2005., 20:24
Zamolio bih ako netko ima nekakav link ili podatke, u vezi gospodarskih pokazatelja SiCG (GDP, vanjski i unutarnji dug...) za godinu 2004.
Isto može i za BiH i Makedoniju.
Unaprijed hvala.
Gledao sam Ciu, ali za 2004. to je estimated... :(

pule
11.07.2005., 23:26
...Isto može i za BiH...
Za BiH imaš makroekonomske pokazatelje (1999. do 2004. godina) na sljedećem link-u: http://www.biznis.co.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=46

Monk
12.07.2005., 15:00
Hvala ti. Vidio sam. jako dobro.
A sada pitanje za vas koji ste aktivni u Srbiji i Crnoj Gori.
Možete li mi ukratko iliti šturo dati od 3-5 dionica (može i BiH)koje smatrate dobrim (solidna sigurnost i volumen), a ja ću već sam iskopati o njima.
Evo, pripremam neki pregled regije, pa kada bude over (ako bude:)), stavim na forum.
Hvala još jednom.

veki
12.07.2005., 19:50
lovćen osiguranje, dunav osiguranje, klas - SiCG

telekom srpske - BiH

pule
12.07.2005., 22:18
Evo malo brojki za Srbiju.

Pokazatelji su izračunati na osnovu fin. izvještaja za 2004. godinu objavljenih na site-u Beogradske burze. Ostavljam mogućnost da brojke nisu potpuno točne (zbog neažurnosti podataka, greške u izračunu, itd...), pa predlažem da obavezno samostalno provjerite brojke prije bilo kakve eventualne odluke na osnovu istih.

Ako netko zna još neke zanimljive firme (po mogućnosti likvidne) za preporučiti bio bi mu zahvalan.

Pozdrav.

hjk
20.07.2005., 19:17
vijest sa teletexta:
havier solana u Begešu izjavio da bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju MOGLI početi u listopadu, ako se ispune svi uvjeti(suradnja sa tetom Karlom....
biće vruće leto u komšiluku!

shichich
20.07.2005., 22:22
Pule,odakle ti ta tablica!? :rolleyes:

pule
21.07.2005., 13:59
Pule,odakle ti ta tablica!? :rolleyes:

Uzmeš financijske izvještaje, malo zbrajaš/oduzimaš/množiš/djeliš i dobiješ brojeve.

Vaernim
05.09.2005., 14:51
Ne da mislim da će dobiti koliko i država, nego će dobiti više u konačnici.
Ovih dionica je samo danas u ovom trenutku istrgovano 16582 komada po prosječnoj cijeni 2,47 eura.
Dnevni prosjeci su 20-30 tisuća eura, na više, iako ima dana kada Ameri "nagaze" pa čiste sve raspoloživo do 2,5.


sa www.nex.cg.yu :

02.09. protrgovano 1182 dionice TECG po prosječnoj cijeni 2,5013 eura

Presvetli, da li još uvijek misliš da je ulaz na ovom nivou vrlo povoljna kupnja? I koji bi po tebi bio dobar ulaz za jugopetrol (02.09. je bilo na prosječno 4,99 eura na količinu 320)?

Unaprijed zahvaljujem :)

presvetli
05.09.2005., 15:09
Danas protrgovano TECG 416 komada po 2.55.
Kod ove dionice ostalo je još nekih milijun i nešto sitno slobodnih dionica izvan grupacija koje neće prodavati ispod 5 ili više eura (fondovi i veći investitori). Po ovim cijenama sada, to je nešto manje od 3 milijuna eura. Prema tome, vidi mi se da čiste stvarno zadnje količine po ovako jefitnim cijenama.

Danas je JGPK išao i po 5.5. Povoljan ulaz za ovu dionicu je svaki do nominale. Manje od te cijene neće.

verakis
05.09.2005., 15:31
verakis
Pozdrav Presvetli,
zanima me, da li je bolje ustrajati u telekomu srpske pri ovim cijenama ili bi bilo dobro ga nešto prodati i kupiti telekom Crne gore.
Isto me zanima kolika je nominala za JGPK - znači do koje je cijene dobra prilika za ulaz, šta misliš o EPCG?
I još - šta misliš da li se još isplati kupovati dionice u Makedoniji - osobito banke, ili su več suviše visoko?

Hvala

presvetli
05.09.2005., 15:51
Uspoređujući TLKM i TECG, ovaj drugi je svakako podcjenjeniji, no pitanje je hoće li scenarij oko privatizacije prvog dići cijenu toliko da to bude zanimljivo.
Mene je od TLKM osim više cijene, prije svega odbila politika izdavanja dividendnih dionica. Upravo suprotno bih razmišljao da su umjesto izdavanja tih dionica ne isplatili dividendu, a tim novcem onda kupovali dionice u trezor i povlačili ih. Ukratko, ne sviđa mi se to što rade.
Po pitanju TECG, još jednom ako se nije razumjelo iz gornjeg posta, imate nalog kupnje od 20.000 komada Monte Adrie na 2.5501 eura, i ovi iz MA će biti presretni uspiju li to realizirati. Broj dionica sklonih prodaji na ovim cijenama se neumitno smanjuje, ako već nije i potrošen. Market se zabavlja s nekim drugim dionicama ovog trena, pa je fokus pomaknut s TECG, ali ostaje činjenica da je to najjeftiniji telekom u širokom okruženju koji još možete kupiti.
Nominala za JGPK je 14,61 euro, tj. imate sve podatke na stranicama burzi, koristite ih Emitenti (http://www.nex.cg.yu/contents/emitenti.html). EPCG će se zaustaviti negdje između 2 i 3 eura i to će pričekati daljnje, vjerojatno privatizacijske scenarije.

Za Makedoniju, ukoliko se promatraju sami brojevi banaka, cijene nisu više tako povoljne, i prostor za rast je postao nešto manji.
Međutim, mislim da je ovdje važno koliko dugo idete i koji scenarij čekate.
Naime, vodite računa da aktiva bankarskog sektora Mak iznosi oko 50% BDP-a koji je i sada iznimno nizak i da privatizacija banaka tamo još praktički nije niti počela, a sukladno tome niti stvarna ekspanzija bankarskog potencijala. Sa sadašnjih 2 milijarde eura aktive, siguran sam da taj sektor može najmanje do 5 milijardi u svega nekoliko godina (sjetite se HR).
A u takvom scenariju sadašnje cijene izgledaju veoma povoljno. Dakle, postavite horizont i ciljajte.

Ante2
06.09.2005., 21:27
EPCG će se zaustaviti negdje između 2 i 3 eura i to će pričekati daljnje, vjerojatno privatizacijske scenarije.

05.09.2005. Zbog izražene neravnoteže na tržištu, Odbor direktora Nove berze je, na danas održanoj vanrednoj sjednici, donio Odluku o privremenoj promjeni ograničenja odstupanja kursa cijene akcija Elektroprivrede Crne Gore a.d., sa 10% na 25%, u odnosu na zadnji službeni jedinstveni kurs prethodnog dana trgovanja. Odluka stupa na snagu u srijedu 07.09.2005. i primjenjivaće se zaključno sa petkom, 09.09.2005 - www.nex.cg.yu

Vjerojatno veća potražnja od ponude?!

presvetli
06.09.2005., 21:57
Točno. Pozamašna kupnja gura ovu dionicu. No, iako nemam provjereni podatak, veoma mi se čini da su fondovi ti koji kupuju i prodaju.
Sjetite se naših PIF-ova i nagradne klauzule za upravljačko društvo. Sličnu stvar imamo i ovdje, samo što je ovdje ključ u podizanju vrijednosti portfelja kojim upravljaju, dok cijene samih PIF-ova ne bilježe ni približno slične pomake, iako im vrijednost portfelja višestruko raste.

ilegalka
06.09.2005., 22:13
Točno. Pozamašna kupnja gura ovu dionicu. No, iako nemam provjereni podatak, veoma mi se čini da su fondovi ti koji kupuju i prodaju.
Sjetite se naših PIF-ova i nagradne klauzule za upravljačko društvo. Sličnu stvar imamo i ovdje, samo što je ovdje ključ u podizanju vrijednosti portfelja kojim upravljaju, dok cijene samih PIF-ova ne bilježe ni približno slične pomake, iako im vrijednost portfelja višestruko raste.

Podatak ti je tocan, EPCG kupuju fondovi izjavio je izvrsni dirketor EPCG Srdjan Kovacevic, opsirnije imate na www.republika.cg.yu

verakis
07.09.2005., 12:13
Da li je moguča tekuča pratnja kurseva u CG? Ako ne, kada uobičajeno stavljaju rezultate tekučega dana na raspolaganje (U koji čas)?

presvetli
07.09.2005., 12:29
Možeš pratiti balkanske burze preko SEM-on-net, ali mislim da to kao privatna osoba nećeš moći.
NEX ti može ugraditi (moraš odnijeti hard disk ili notebook u CG) svoj Observer pa možeš pratiti trgovanje i to košta oko 1000 eura godišnje.
Izvještaje burze objavljuju uglavnom nakon 16 sati.

verakis
07.09.2005., 13:17
Možeš pratiti balkanske burze preko SEM-on-net, ali mislim da to kao privatna osoba nećeš moći.
NEX ti može ugraditi (moraš odnijeti hard disk ili notebook u CG) svoj Observer pa možeš pratiti trgovanje i to košta oko 1000 eura godišnje.
Izvještaje burze objavljuju uglavnom nakon 16 sati.

možda stanje danas (EPCG, TECG, JGKP)

presvetli
07.09.2005., 13:22
Ne bih se upuštao u dnevno komentiranje cijena, jer time samo nepotrebno opterećujem temu i sebe.
Imaš prajvit.

mtrtnik
07.09.2005., 13:52
ne treba odnjeti fizičko harddisk u cg. ja imam observerski program pa sam sve uredio putem telefona.

presvetli
07.09.2005., 13:57
ne treba odnjeti fizičko harddisk u cg. ja imam observerski program pa sam sve uredio putem telefona.
Moguće si dobio program u SLO. Naime taj program koristi više balkanskih burzi. Bitni su useri i passwordi.

mtrtnik
07.09.2005., 14:29
program sam dobi od nex-a pa sam jim onda javio neki broj (vjerovatno sa harddiska) i onda so mi javili kodu pa mi sve počelo radit. inače znam da je to isti program kojeg koristij u slo i bih.

franciska
11.09.2005., 22:14
Na temi se uglavnom raspravlja o crnogorskim dionicama.
Ne mogu pročitati na postu 91 (pule) o kojim se srpskim tvrtkama radi? Može li netko nešto reći o boljim dionicama na Beogradskoj burzi (osim Dunav osiguranje). Može i link.

verakis
13.09.2005., 10:06
Presvetli,
zanima me, recimo, sada kad sam zvao Monte adriu za kupovinu nekih akcija i zanimao sam se za TECG, njihova brokerica mi kaže da je bolje uopšte ne razmišljati o TECG, jer je privatizovana (a znam ja to)? A onda mi da na raspolaganje JGPK, LUBA, EPCG. Možeš li mi to objasniti? Prvenstveno sam htio kupiti ULRI, a li mi kaže da do nje uopšte ne mogu doči??? Možda ti znaš na koji način bi se moglo doči do akcija ULRI?
Hvala

Vaernim
13.09.2005., 10:29
Presvetli,
zanima me, recimo, sada kad sam zvao Monte adriu za kupovinu nekih akcija i zanimao sam se za TECG, njihova brokerica mi kaže da je bolje uopšte ne razmišljati o TECG, jer je privatizovana (a znam ja to)? A onda mi da na raspolaganje JGPK, LUBA, EPCG. Možeš li mi to objasniti? Prvenstveno sam htio kupiti ULRI, a li mi kaže da do nje uopšte ne mogu doči??? Možda ti znaš na koji način bi se moglo doči do akcija ULRI?
Hvala

Ja sam jučer bez problema kupio TECG preko CG brokera, možda da probaš preko njih ;)

verakis
13.09.2005., 10:34
Ja sam jučer bez problema kupio TECG preko CG brokera, možda da probaš preko njih ;)
Mislim da si me pogrešno razumio, oni su mo dali savjet da je bolje ne kupovati TECG jer se kao ne isplati jer je privatizovan!
Suprotna mišljenja?

Vaernim
13.09.2005., 11:49
Mislim da si me pogrešno razumio, oni su mo dali savjet da je bolje ne kupovati TECG jer se kao ne isplati jer je privatizovan!
Suprotna mišljenja?

Hm.. pročitao sam opet sve postove presvetlog na ovoj temi i razmislo o brojkama, pogledao tablicu koju je priložio... lanjska dobit 0,34 eura po dionici, znači uz cijenu od 2,6 to je P/E od 7,65... a Monte Adria sakupljala EPCG za Madjar telekom, a američki fondovi drže oko 15%.. ne znam, meni se čini da nisam pogriješio što sam kupio (po 2,6). Bumo vidli :)

presvetli
13.09.2005., 15:32
Verakis, ne razumijem zašto slušaš bilo koga drugog osim sebe. Ta ista Monte Adria ima otvoren nalog za kupnju na 18.264 komada/€ 2.55 i makar ne znam je li za sebe ili za klijenta, trebaš znati da je Montica vlasnik oko 145.000 dionica TECG.
Pa kog boga ih onda nisu rasprodali ako je firma privatizirana, nego ju oni kupuju i savjetuju ljude da to ne rade. Mislim...
Hm.. pročitao sam opet sve postove presvetlog na ovoj temi i razmislo o brojkama, pogledao tablicu koju je priložio... lanjska dobit 0,34 eura po dionici, znači uz cijenu od 2,6 to je P/E od 7,65...
Oko ovoga se moram ispraviti. Nisam još vidio kako izgledaju rezultati TECG za prošlu godinu, ali nadam se dobiti skoro papire.
Prvo je bilo objavljeno da je dobit TECG nekih 16 ili tako nešto milijuna eura i iz toga sam napravio gornji izračun, no naknadno je Magyar telekom izgleda neke stvari otpisivao i kasnije objava govori o podatku od nekih 8 milijuna eura dobiti što je nešto manje od 0,2 po dionici. Ne bih se time zabrinjavao. Nakon što očiste firmu i stave ju u petu brzinu, mislim da dobit neće biti manja od 20 milijuna godišnje, tj. od 0,5 eura na više.

Ovo drugo što ti nude, nude ti ono što imaju na lageru. Tako svi funkcioniraju, jer kod njih se trži uglavnom ono što broker ima, a ne što je na marketu ponuđeno. A ako ipak inzistiraš, onda čekaj i zovi svaki dan, možda dođe već sutra. Takvi običaji. Mlado tržište, vaucheri, i tako.
ULRI je firma koja spada u malo veće špekulacije, ali pretpostavljam da si proučio što kupuješ. Ja ipak ne bih kupovao dionice firme u stečaju. Nekretnine možda da.
Inače, dionica je koje ima ipak nešto manje i za nju sakupljat trebalo bi raditi sa svima dok ne nađeš žilu koja daje, ili ostaje rad na terenu, no to ako trebaš veće količine.

franciska
15.09.2005., 21:08
Sad je meni jasno zašto nema informacija o Beogradskoj burzi premda smo ih tražili i Monk i ja.
S obzirom na ocjene Svjetske banke, bit će da nam je Beograd preskup.

ericson
01.10.2005., 16:35
Mislim da si me pogrešno razumio, oni su mo dali savjet da je bolje ne kupovati TECG jer se kao ne isplati jer je privatizovan!
Suprotna mišljenja?
Zamisli situaciju da ti hr broker kaze da ne kupujes dionice Plva , Ernt-a, Adrs-a,Pbz-a,Zabe itd.Ako se ne varam , sve su to privatizirane firme , a cijene nakon privatizacije su nekoliko puta vece.Iskustvo s brokerima mi je takvo da su oni uvijek u krivu ma gdje bili.

đuro ulagač
03.10.2005., 13:00
Pitanje za ekipu koja ima portfelj u Cg :

u ovom trenutku, na rok od 1-2 godine, dali veci potencijal rasta imaju fondovi ili pojedine dionice tipa elektroprivreda,telekom,luka.. ?

Peko
05.10.2005., 14:12
Da li je uputno kod registriranja na crnogorsku CDA prijaviti podatke o bankovnom računu iz hrv. banke ili je bolje prijaviti racun iz SLO banke (što za sobom povlaci troskove odrzavanja tog racuna)?

presvetli
05.10.2005., 14:24
U pravilu, najbolje je da račun s kojeg šalješ bude i taj na koji primaš.
S druge strane, transferi će ionako ići na onaj račun koji ti odrediš i gdje ga odrediš za konkretan transfer.

Peko
05.10.2005., 14:44
Hvala presvetli na brzom odgovoru. Imam jos jedno pitanje.Kako procjenjujete moguci politicki rizik u smislu najavljenog (pocetak 2006.) referenduma o neovisnosti s obzirom na moguce nemire i intervencije od strane Srbije.

presvetli
05.10.2005., 15:25
Procjenjujem ga na način da treba biti spreman prihvatiti i situaciju u kojoj bi se postalo dugoročniji ulagač. Sigurno je da model razrješenja čini bitan ključ za kretanje dionica na srednji rok.

Jumbo
05.10.2005., 16:37
Hvala presvetli na brzom odgovoru. Imam jos jedno pitanje.Kako procjenjujete moguci politicki rizik u smislu najavljenog (pocetak 2006.) referenduma o neovisnosti s obzirom na moguce nemire i intervencije od strane Srbije.


Neće biti intervencije, niti nemira. Problem kod refernduma je što sva istraživanja govore da bi tek 51-53 % bilo za neovisnost. Veliki broj Srba doselio se iz Hrvatske i Bosne.
EU će tražiti određeni postotak (oko 55 %) da prizna referdum, pa bi referdum mogao i propasti. Kako bi to bila katastrofa za vladu CG, referdum će se izuzetno pažljivo pripremati i tempirati. Mali su izgledi da bude početkom 2006.

U CG se živi kao da su već sada neovisni i neuspjeh refernduma bi bio ne samo politički, već i ekonomski krah.

Vaernim
11.10.2005., 16:42
Lijepo molim za informaciju da li se i gdje može vidjeti dnevni raspon cijena trgovanja na CG burzama.

Naime, na službenim stranicama www.nex.cg.yu i www.montenegroberza.com pod dnevnim izvještajima o trgovanju izlistane su samo prosječne cijene, ali nema najniže i najviše cijene po kojoj se trgovalo.

Dane su 'Najbolja potražnja' i 'Najbolja ponuda' za www.montenegroberza.com odnosno 'Najviša kupovna cijena' i 'Najniža prodajna cijena' za www.nex.cg.yu, da li mi netko može objasniti što ove dvije vrijednosti predstavljaju?


Unaprijed zahvaljujem

presvetli
11.10.2005., 17:02
To su ti bid i ask. Aplikativne transakcije ne računaju u prosjek, nego samo ono što se dogodilo na otvorenom marketu.

Rmpalija
11.10.2005., 17:12
U CG se živi kao da su već sada neovisni i neuspjeh refernduma bi bio ne samo politički, već i ekonomski krah.

A ti si kao što vidim, svake druge nedjelje u CG?

Zašto bi to bio krah? Kako god okreneš, bit' će dobro. Bar će se znati, kamo i kako dalje. Iako bi moglo uzrokovati određene turbulencije i manje tektonske poremećaje.

A, u Republici Srpskoj, kao ptičice p(i)jevaju, a ozarena dječica grickaju kuće od čokolade i ližu, prozore od marmelade...

Jumbo
11.10.2005., 17:34
A ti si kao što vidim, svake druge nedjelje u CG?...

Zar si i ti svake druge nedjelje dolje. Nisam te vidio. Daj se javi, kad me drugi put vidiš, pa da odemo na Njegoški steak.

Zašto bi to bio krah? Kako god okreneš, bit' će dobro. Bar će se znati, kamo i kako dalje. Iako bi moglo uzrokovati određene turbulencije i manje tektonske poremećaje.

A, u Republici Srpskoj, kao ptičice p(i)jevaju, a ozarena dječica grickaju kuće od čokolade i ližu, prozore od marmelade?...

Polizali su sve prozore od marmelade, pa je visoki povjerenik odobrio bescarinski uvoz Nutele.

Neurosinner
12.10.2005., 18:39
jeste vidjeli TECG danas? počišćeno sve. da vidimo da li će to uspijeti šta pokrenuti...

presvetli
12.10.2005., 19:23
Ne znam što bi trebalo pokrenuti? Skupljaju se još stvarno ostaci ostataka, jer gotovo da raspoloživih dionica više i nema. Očekujem da će ovo čišćenje nastaviti negdje do raspona 4-5 eura, a onda slijedi čekačica da firma počne izbacivati prave brojke i zarade i kapitalizacija shodna tim brojevima.
No, ne događa se ovo samo na TECG. Uglavnom, tko je tamo htio otići, taj je dosad pokupio što vrijedi. Period sakupljanja dozrelih i ostavljenih plodova po poljima je gotovo završen.
Sada ide druga faza u kojoj će cijene postajati daleko realnije, a zarade ipak nešto manje. Bitno je prepoznati razvoj scenarija i možda još neke šanse kao što su kod nas bili IGH, CHAG ili Solaris. Kako je dostupnost podataka izuzetno mala, šanse za "kopače" su ovdje prilične. Hrvatska u periodu 2001.-2004., s time da njima neće trebati gotovo četiri godine da odrade ovu fazu, već možda godinu-dvije.
A onda ćemo imati kapitalizacije s kakvima se susrećemo i kod kuće.

Neurosinner
12.10.2005., 19:40
je, to o pokretanju i mene zanima. čuli su se komentari o čišćenju do 3 eura da se pokrene rast, pa me zanima šta će biti dalje. i po meni ništa posebno, ali nikad se ne zna...

clusmas
12.10.2005., 21:40
Lagano ekipa dolazi i to je to. Mnogi su tek sad odlučili krenuti. Dug je put do raspleta. Nego, snimite cijene nekretnina.

znalac
12.10.2005., 21:53
Meni su cijene nekretnina na obali veliko neugodno iznenadenje. U Budvi i okolici ne moze se naci teren ispod 100 eura po m2 (pogled more) bez obzira da li urbanizirano ili ne i bez obzira na infrakstruturu dok same zgrade jos nisu toliko skupe (posebno u unutrasnjosti).
Takoder nedavno je na drazbi u Ulcinju (dio ulcinjske Rivjere) prodan hotel Galeb za 5,3 mil. eura (hotel je star 20 godina i potrebna mu je obnova) sto pokazuje da vrijednost jako brzo raste na nivo HR, a zanimljivo da ga kupuje kompanija iz Hrvatske. Isti hotel do prije par godina prodavao se za 2 mil. eura.
U svakom slucaju velikim koracima napreduju prema naprijed barem sto se tice dijela na obali.

clusmas
12.10.2005., 23:40
Meni su cijene nekretnina na obali veliko neugodno iznenadenje. U Budvi i okolici ne moze se naci teren ispod 100 eura po m2 (pogled more) bez obzira da li urbanizirano ili ne i bez obzira na infrakstruturu dok same zgrade jos nisu toliko skupe (posebno u unutrasnjosti).

U svakom slucaju velikim koracima napreduju prema naprijed barem sto se tice dijela na obali.

Upravo to, to je najbolji indikator onoga što dolazi. Baš ta brzina je bitna. Krenulo je od 15, 25, 35, 50, sad je na razinama 80 - 150.

verakis
13.10.2005., 08:14
Da li se zna kada če stupiti u veljavu novi zakon o preuzimanju akcionarskih društava?
Predlog bio izlistan 15.9.2005 i na njega nije bilo primjedbi.

krkra
15.10.2005., 22:41
Kako procjenjujete isplativost ulaganja u PIF-ove,odnosno FZU-a u Crnoj Gori,na sadašnjim cjenovnim razinama i na koji vremenski period ? ?

Neurosinner
18.10.2005., 18:22
rusi kupili nikšićki rudnik boksita (http://www.bankamagazine.hr/dnevnevijesti/vijest.2005-10-18.6896077130)

evo, rusi kupili rudnike boksita. po 1,93 e po dionici. to je niže od cijene na tržištu. čovjek bi pomislio da im je tržište precijenjeno. :biggrin:

naravno, možda sam ja tu nešto pogrešno izračunao...je'l me netko može provjeriti? po meni imaju 3.208.734 dionice, a kad to prebijem sa 6 milja eura dobijem 1,937.

Maric
18.10.2005., 19:08
ali samo 32% za 6 mil eur, pa ispada 5,85 eur/dionici.

Neurosinner
18.10.2005., 19:16
o majku mu, znao sam da sam negdje fulao u tablici. množio sa pogrešnom ćelijom...

thx, ovako mi se više sviđa. :)

talking about rudnici, imaju obvezu za koncesiju 6 milja eura za kopanje 20 godina. a zaliha imaju 25 milja tona. po $22/tona. a izvlačit će 650.000 tona godišnje. jaka matematika, u skladu sa balkanom.

ericson
18.10.2005., 19:42
Da li se zna kada če stupiti u veljavu novi zakon o preuzimanju akcionarskih društava?
Predlog bio izlistan 15.9.2005 i na njega nije bilo primjedbi.
Nije zakon vec pravilnik o preuzimanju.Nova verzija je modificirana i nema bitnih izmjena .Pravilnik je donesen 02.03.2005 , a modificiran je polovicom 9 mjeseca. Pravilnik (http://www.scmn.cg.yu/pravila.htm) je objavljen na stranici CG komisije.

mtrtnik
18.10.2005., 20:15
Ruska kompanija Salomon će platiti 6 milijuna eura za 32 posto dionica Rudnika boksita
3.208.734 su sve dionice rudnika, rusi su kupili državni paket od 32,04% što je od prilike nešto manje od 6 po dionici.

Neurosinner
18.10.2005., 20:18
je skužio sam grešku već, hvala...

znalac
18.10.2005., 20:34
rusi kupili nikšićki rudnik boksita (http://www.bankamagazine.hr/dnevnevijesti/vijest.2005-10-18.6896077130)

evo, rusi kupili rudnike boksita. po 1,93 e po dionici. to je niže od cijene na tržištu. čovjek bi pomislio da im je tržište precijenjeno. :biggrin:

naravno, možda sam ja tu nešto pogrešno izračunao...je'l me netko može provjeriti? po meni imaju 3.208.734 dionice, a kad to prebijem sa 6 milja eura dobijem 1,937.
I onda vidis da su toliko platili samo 32% dionica cime dobivas da je trenutna cijena 2,5 puta manja od one po kojima su oni kupili 32%.
KOd njih je usvojen zakon o obavezi javnoj ponudi kada netko ima vise od 40% dionica ili kada stece vise od 40% dionica, a da ne kupuje od drzave.
Da bi isti stekli vecinsko vlasnistvo trebaju otkupiti od drugih dionicara, a ne od drzave cime ce biti prisiljeni dati javnu ponudu.
Zadnjih par mjeseci monteadria brokers su kupovali boksite po cijeni od 2,5 eura i trenutno imaju otprilike 30% dionica koje ce najvjerovatnije prodati rusima cime ce se aktivirati obaveza javne ponude. Pitanje po kojoj cijeni ce isti prodati odnosno da li ce po cijeni kao i drzava ili nizoj.
Osobno mislim da ce istoj ali je pitanje da li ce to biti prikazano na burzi odnosno postoji realna mogucnost da na burzi provrte cijenu po kojoj ce ici i ponuda, a ostatak da isplate negdje vani. U svakom slucaju obzirom na okolnosti rijetko jeftina dionica.

Naknadno sam vidio vec dani odgovor.

ericson
18.10.2005., 20:51
o majku mu, znao sam da sam negdje fulao u tablici. množio sa pogrešnom ćelijom...

thx, ovako mi se više sviđa. :)

talking about rudnici, imaju obvezu za koncesiju 6 milja eura za kopanje 20 godina. a zaliha imaju 25 milja tona. po $22/tona. a izvlačit će 650.000 tona godišnje. jaka matematika, u skladu sa balkanom.
Na prvi pogled izgleda jaka matematika no kad to stavimo u brojke i nije im bas jaka matematika.Prihod po radniku iznosi 953 eura mjesecno(ako bi uzeli cjenu boksita od 22 eura i ukupan broj radnika) , dok je zahtjev sindikata bio 700 eura prosjecne bruto place.Po toj osnovi tvrtka bi i dalje bila gubitas.No ako idemo u malo detaljniju analizu, dio radnika radi na iskopima tunela (zadnji tunel Sozina je djelo rudnika boksita i jedne slovenske tvrtke) i izgradnje vodovoda i navodnjavanja te sa te osnove imaju prihode od 8 mil eura.(nije poznat broj radnika u tom dijelu poduzeca)Pitanje je i dogovor izmedju KAP i Rudnika jer su rudnici trazili za cijenu tone boksita 2 % po toni burzovne cijene aluminija, no ne nize od burzovne cijene aluminja od 1100 usd, a ne vise od 1600 usd po toni, sto daje raspon izmedju 22 usd i 32 usd po toni boksita.S ovakom sturom analizom cini mi se da je akumulacija na ovim razinama dosta isplativ posao, no nakon cijene od 5 eura stvarno treba vise podataka i financijska izvjesca koja bi nam dala potpuniju sliku.Vjerujem da su Rusi dali vise nego sto vrijedi u ovom trenutku iz strateskih razloga i zbog cinjenice da je za osiguranje sirovine dano minorno novca u odnosu citavu investiciju Kap-a.

matematic
19.10.2005., 10:36
Potpredsjednik kompanije Bejzik element, koja rukovodi kompanijama ruskog milijardera Olega Deripaske, Jakov Ickov, kazao je za Republiku da će, nakon kupovine 32 odsto državnih akcija u nikšićkim Rudnicima boksita, ta kompanija kupiti i manjinski paket, kako bi preuzeli većinsko vlasništvo.

Jakov Ickov je na pitanje Republike o kupovini manjinskih akcija kratko kazao da je »to dio posla», ali nije želio da precizira po kojoj cijeni će ta kompanija kupiti udio koji im nedostaje.
- To još ne želim da komentarišem- kazao je on.
Ickov je u ponedjeljak predvodio rusku stranu na potpisivanju kupoprodajnog ugovora za Rudnike, iako su pojedini mediji u Crnoj Gori ranije objavili da je "digao sidro" i napustio Olega Deripasku.
- Mislim da će ovaj posao da bude veoma koristan za razvoj Nikšića, nadam se da će biti profitabilan za nas, i za ljude koji rade u Nikšiću, kao i za Vladu – kazao je Ickov za Republiku.
Predsjednik Borda direktora Rudnika boksita Veselin Grbović ranije je za Republiku ocijenio kako očekuje da će Rusi akcije Boksita otkupljivati po cijeni od tri eura.

http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=31873

Sjetimo se telekoma,izgleda da su dolje uveli novi standard da drzava za svoje udjele dobija doplo vise.

Neurosinner
19.10.2005., 14:49
ok, mislim da i ovo treba imati na umu. rusal nije sa zapada, dobri poslovi i veliki prihodi se jednostavno mogu istopiti, ako nije preskupo to "otapanje". ovo je razlog zašto ne bih kupovao rudnike.

Rusal, one of the top-3 aluminium producers in the world, reports that booming metal prices last year pushed its revenues up 20% to $5.4 billion. The company, which is closely held by Deripaska, Roman Abramovich, and others who prefer to keep their identities and stakes secret, does not disclose detailed financial data. It acknowledges that roughly 80% of sales are earned from exports.
However, in order to take advantage of favourable Russian tax treatment, Rusal's smelters do not export their products. Instead, they produce metal on tolling contracts for offshore companies. Rusal refuses to say if it owns these offshore companies.
Claimants in the courts of the US, Switzerland and the British Virgin Islands (BVI) have alleged that Deripaska has created a myriad of trading companies, some identically named to companies he does not own, but which he has registered in different locations around the world. According to the court claims, these companies have violated metal delivery and other contracts.
In the latest litigation, reported this week by Adrian Gatton in the Independent on Sunday, Deripaska has been accused by David and Simon Reuben of «wrongfully repudiat[ing]» an agreement with Trans-World, the Reuben group, to operate a metal trading partnership through an Irish-registered aluminium company Tradalco. Tradalco in turn operated the tolling companies which moved raw materials into the Russian smelters, and took aluminium out of Russia for sale. Mirror companies registered in Bahamas were allegedly used to divert trading proceeds from companies registered for Tradalco in BVI. The Reuben claim refers to the period of 1995 to 1998. Lawyers say that similar claims have been rejected by American and Swiss courts for lack of jurisdiction, and on account of the statute of limitations.
Inside the company, Rusal has been suffering recentlly from self-doubt and disagreement among executives over what to disclose, and how. Rusal's long-time spokesmen, Fred Harrison and Yevgenia Harrison, appear to have had their contracts terminated recently. They had made attempts to pressure international reporting of the company's affairs. The senior executive in charge of PR, Dmitri Shulga, who was appointed last June, resigned after a few months; Dmitri Ivanov was named in his place in December. Rusal paid a sponsorship fee to a US-based industry publication for an event in January as part of a campaign to improve its international image.
Sources in Australia confirm that the federal government in Canberra, as well as the Queensland government, have a more sanguine view than the Montenegrins. Last month they approved Rusal's $461 million bid to acquire a 20-percent stake in Queensland Alumina Ltd., as well the former owner's debts and raw material inventories. Rusal's stake, previously owned by the bankrupt US firm Kaiser, does not grant management control of the plant. Rio Tinto subsidiary Comalco and Canada's Alcan control the majority shareholding.
Rusal's pursuit of bauxite and alumina to feed its Russian smelters, as well as to create a network of offshore aluminium plants, has also taken the company to Guinea, Nigeria, the two Congo republics, Venezuela, Jamaica, and India.

presvetli
27.10.2005., 00:15
U drugom kvartalu 2005. TECG je ostvario ukupne prihode u visini 24,2 milijuna eura, uz EBITDA od 2,38 milijuna eura. Rezultat bi bio daleko bolji bez uključenih rezervacija u visini 5,15 miljuna eura.
Pojedinačno za dijelove poslovanja, to znači da je u fiksnoj telefoniji ostvareno 16,65 milijuna eura, uz EBITDA gubitak od 1,59 miljuna eura, koji uključuje gore spomenute rezervacije.
U mobilnoj telefoniji ostvaren je prihod od 9,5 milijuna eura uz EBITDA 3,97 milijuna eura ili veoma solidnih 41,2% margine.
Zgodno je spomenuti da Monet drži 42,7% mobilnog tržišta CG koje ima penetraciju od 75,7%. Pretplatnika ima malo više od 200.000, od toga u postpaidu 13,4%.
Izvor:Magyar Telekom (www.magyartelekom.hu)

mtrtnik
27.10.2005., 13:16
čiščenje u CG danas, svi pifovi gore čak i +100%, epcg raste več par dana, danas pridružila i luka bar i ostale dionice. luda kuča!

verakis
27.10.2005., 13:29
čiščenje u CG danas, svi pifovi gore čak i +100%, epcg raste več par dana, danas pridružila i luka bar i ostale dionice. luda kuča!

zar misliš u toku dana na +100% za pifove (u zadnjom mjesecu su ionako porasli za 40-80%)?!
koje su ostale dionice i ako može koliko su u plusu danas

mtrtnik
27.10.2005., 13:39
Danas su bili maksimalni poslovi:
atmo 0,10
eurf 0,06
hlta 0,044
migf 0,55
monf 0,065
tren 0,11

epcg 3,25
luba 0,84
trnk 40

u posljednih par dana snažno su rastle i marina bar, prekookenaska i barska plovidba.
sve to ide gore uz prilično male promete al za sada nema ni neke jače ponudbe.

Rmpalija
27.10.2005., 13:42
Fondovi će se iskorogirat'.

Njih ionak', uobičajeno ne možeš skupit' neku količinu, pogotovo brzo, a da ne digneš cijenu barem 20-tak% na dnevnoj razini.

I ima 'ko će to odradit' (mislim na korekciju).

Treba bit' strpljiv, dok ne završi primarna preraspodjela 'od malih, ka velikima'.

mtrtnik
27.10.2005., 13:53
očejo, ali ja vjerujem da ne dosa. ljudi čitajo po novinama da vaučer uložen u fond vrijedi X eur i onda nečejo više da prodaju izpod ove cijene, a kupci nisu dosta strpljivi i cijene lete u nebo.

mtrtnik
27.10.2005., 13:58
Treba bit' strpljiv, dok ne završi primarna preraspodjela 'od malih, ka velikima'.

još ovo, po moim informacijama sve više i više ljudi u cg kupuje dionie, tako da ne ide sve o malih ka velikima nego od malih ka malim :)

Monk
31.10.2005., 20:43
Prekinuti pregovori MMF-a i Srbije.
Bilo je maloprije na dnevniku.

bor
01.11.2005., 00:12
A što onda kažete na kapitalnu dobit u SiCG od 20%? Da li ona vrijedi za sve i rezidente i one koji to nisu, i zašto je tamo uveden ima li netko objašnjenje, a recimo u Makedoniji to neće biti?

Vaernim
03.11.2005., 15:45
presvetli, smijem li zamoliti za kratki komentar i viđenje isplativosti ulaganja u crnogorske banke?

Unaprijed zahvaljujem

zlatni
03.11.2005., 21:08
gdje se mogu vidjeti izvjesca za dionice CiG ?

presvetli
03.11.2005., 23:23
presvetli, smijem li zamoliti za kratki komentar i viđenje isplativosti ulaganja u crnogorske banke?

Unaprijed zahvaljujem
Zbilja nisam bio detaljan u promatranju CG banaka, pa ne mogu previše pojedinačno niti pričati. Uglavnom sam se bavio poduzećima.
Jedino što mogu sigurno reći je da njihov bankarski sustav kreće s najniže pozicije gledano kroz ex-YU. Dakle, prostor za uvećanje te aktive je priličan. Stranci su već tu, pa se ne bih začudio da su i cijene kod banaka već otišle.
Dijeli aktivu pojedine banke s tri. Ako je kapitalizacija ispod toga, provjeri koliko je banka zdrava, pa ako jest, kupuj.
gdje se mogu vidjeti izvjesca za dionice CiG ?
Ponešto možeš naći na stranicama burzi pod kotacije, no inače, put pod noge, pa u Privredni sud u Podgorici.

Vaernim
04.11.2005., 16:15
Da li možda netko zna najnovije podatke o poslovanju jugopetrola? U mjesec dana otišlo sa oko 6 na danas skoro 12, nažalost stigao sam kupit samo manju količinu dok je bilo ispod 7 pa me zanimaju mišljenja da li se još uvijek isplati ulazit - presvetli, napisao si da je dobar ulaz do nominale od 14,6 - da li još uvijek misliš tako?

Zahvaljujem

presvetli
04.11.2005., 16:40
Umjesto odgovora, evo ti današnji članak iz Vijesti. Vodi računa da je Lukoil osim Grčke najveći dioničar Hellenic Petroleuma.
PREMIJER ĐUKANOVIĆ NE ŽELI DA SE IZJAŠNJAVA DA LI JE TAČNO DA RUSI PREUZIMAJU JUGOPETROL, ALI PORUČUJE: Lukoilu otvorena vrata Podgorica-Lukoil je zainteresovan za poslovanje u Crnoj Gori, potvrdio je juče predsjednik Vlade Milo Đukanović. - U ljetnjim mjesecima sam razgovarao sa jednim od čelnih ljudi u kompaniji, uz posredovanje ruske ambasade. Na njihovo interesovanje za poslovanje u Crnoj Gori, upućeni su na nadležno regulatorno tijelo kod kojeg treba da deklarišu ispunjenost kriterijuma- rekao je Đukanović na redovnoj konferenciji za novinare u vili “Gorica”. On je dodao da ostaje i mogućnost da umjesto formiranja kompanije, Lukoil ili druga strana firma, kupi neku od postojećih naftnih kompanija. Najveća naftna kompanija u Crnoj Gori je kotorski Jugopetrol, a tim poslom se bavi i državni Montenegrobonus. Đukanović nije potvrdio, ali ni demantovao, da Lukoil pregovara sa većinskim vlasnikom Jugopetrola, grčkim Helenik petroleumom o preuzimanju kontrolnog paketa akcija u kotorskoj kompaniji, kao ni da je razgovarao o kupovini Montenegrobonusa. - Veoma je interesantno za Crnu Goru interesovanje jedne takve megakompanije, koja već odavno posluje van Rusije. Nemam nikakvih novijih informacija o operacionalizaciji njihovog interesovanja - rekao je Đukanović. Prema ranijim nezvaničnim informacijama, predstavnici ruskog giganta i Helenika već su imali preliminarne razgovore o tome. Helenik bi, prema Ugovoru o kupoprodaji akcija države u Jugopetrolu, mogao prodati svojih oko 54 odsto u Jugopetrolu nakon oktobra 2007. godine i uz saglasnost crnogorske Vlade. Jugopetrol je privatizovan u oktobru 2002. godine, kada je grčki Helenik petroleum kupio kontrolni paket akcija od države za 65 miliona eura, uz mogućnost dokapitalizacije i ulaganja od 35 miliona, što je tada u vrhu vlasti ocijenjeno kao “sjajan komercijalni posao”. Na tom tenderu Lukoil je bio drugoplasirani, ponudivši za akcije države 30 miliona eura manje od Grka. Lukoil je najveća ruska naftna kompanija, koja pokriva po 19 odsto proizvodnje i prerade nafte u Rusiji. Prema veličini naftnih rezervi, ona je druga privatna kompanija u svijetu. Godišnji obrt firme, koja posluje u preko 30 zemalja, mjeri se desetinama milijardi, a broj zaposlenih prelazi 150 hiljada. Prošlogodišnji profit iznosio je 4,3 milijarde dolara, ili čak 1,8 milijardi više od 2003. zbog povoljne situacije na tržištu i smanjenja troškova. Najveći vlasnik Lukoila je holandska ZAO ING banka, sa oko 63 odsto. Jedan od vlasnika je i američki naftni gigant KonokoFilips, koji je na kraju prošle godine posredstvom svoje podružnice imao oko deset odsto akcija Lukoila. D. CRVENICA

pif kolektor
05.11.2005., 14:28
Presvetli nemogu da ne primjetim da jako dobro razmišljaš pratim te na više forum ja takodjer se selim iz tržišta na tržište jer je zarada znatno veća.
Medjutim što se tiče Crne Gore mogu konstatirati da je to sada najbolje tržište i još uvijek debelo podcjenjeno. :thumbsup:

matematic
06.11.2005., 09:13
Presvetli nemogu da ne primjetim da jako dobro razmišljaš pratim te na više forum ja takodjer se selim iz tržišta na tržište jer je zarada znatno veća.
Medjutim što se tiče Crne Gore mogu konstatirati da je to sada najbolje tržište i još uvijek debelo podcjenjeno. :thumbsup:

Presvetli je davno iznio dio svojih favorita u CG. Kazes da je trziste jos debelo podcijenjeno, mozes li to potkrijepiti konkretnim primjerima ili prijedlozima?

pif kolektor
06.11.2005., 14:00
Mogu:

TELEKOM CRNE GORE godišnje dobivaju prihoda oko 90 miliona eura prosjek ćiste zarade mora biti oko 25-30 miliona kad se podjeli prema broju dionica ispadne zarada po dionici oko 0.50 e do 0,6 e to znaci da sada vrijedi oko 10 eura jer gledano i u regiji telekomi vrijede 3 puta vise od nominala.

TREBJESA proizvodi oko 550 tisuća hektolitara piva mjereći prema našim ili bosanskim pivarama ona vrijedi sada oko 100 eura jer moze isplacivati dividendu oko 5 eura.

JUGOPETROL helenijum ga je kupio za 24 e po dionici država vodi raspravu kako su ga jeftino platili ko je bio u C.G zna sta je jgpk pumpe u svakom gradu proizvodnja goriva te nakraju imaju dozvolu za istraživanje nafte u C.G
nezele ga djaba kupiti Lukoil.

BUDVANSKA ima u vlasnistvu Sveti stefan pola obale u Budvi to mozemo usporedjivati nesto kao sa plavom lagunom.

Sto se tice fondova to neznam jer oni zavise od epcg najvise a neznam kakav ce scenarij biti s njom.

matematic
06.11.2005., 15:19
Sve su to vec poznate price, a u nekima participiram i kao dionicar.
Svejedno, hvala na trudu.

verakis
07.11.2005., 08:48
NAJAVA ULASKA LUKOILA NA CRNOGORSKO TRŽIŠTE OBRADOVALA MANJINSKE AKCIONARE JUGOPETROLA
Fondovi trljaju ruke
Kupovinom kontrolnog paketa u Jugopetrolu, Rusi bi imali zakonsku obavezu da preuzmu i manjinske akcije koje posjeduju privatizacioni fondovi, radnici, građani i kupci sa berze

Vijesti; može li ko staviti cijeli članak?

presvetli
07.11.2005., 10:56
Evo ga cijelog.NAJAVA ULASKA LUKOILA NA CRNOGORSKO TRŽIŠTE OBRADOVALA MANJINSKE AKCIONARE JUGOPETROLA

Fondovi trljaju ruke
Kupovinom kontrolnog paketa u Jugopetrolu, Rusi bi imali zakonsku obavezu da preuzmu i manjinske akcije koje posjeduju privatizacioni fondovi, radnici, građani i kupci sa berze
Podgorica - Najava ulaska ruske naftne kompanije Lukoil na crnogorsko tržište obradovala je manjinske akcionare Jugopetrola, prije svega, privatizacione fondove koji u tome vide šansu prodaje svog udjela koji imaju u kotorskoj kompaniji.
Direktor MIG-a i član Odbora direktora Jugopetrola Dragan Radusinović izjavio je juče za “Vijesti” da bi za fondove bilo poželjno da Rusi kupe većinski paket Jugopetrola od grčkog Helenik petroleuma, jer bi u tom slučaju imali zakonsku obavezu da objave javno preuzimanje svih manjinskih akcija.
Ukoliko dođe do kupoprodaje između Grka i Rusa, transakcija bi morala biti obavljena na berzi. U tom slučaju važi pravilo o preuzimanju koje obavezuje svakog kupca koji se domogne više od 40 odsto akcija neke kompanije da po istoj cijeni ponudi preuzimanje i manjinskog udjela.
- U tom slučaju fondovi bi prodali svoje akcije i inkasirali značajan novac koji bi mogao biti upotrijebljen za dalje jačanje naših portfelja - rekao je Radusinović.
On je rekao da, iako je član Odbora direktora Jugopetrola, nema precizne informacije da li će doći do transakcije između Grka i Rusa.
- Postoji priča da se to sprema, ali još nemamo precizne informacije - dodao je direktor MIG-a.
Fondovi u Jugopetrolu imaju skoro 25 odsto akcija, dok je oko 21 odsto u rukama radnika, građana koji su u tu kompaniju uložili vaučere i kupaca akcija na berzi.
Nominalna vrijednost jedne akcije iznosi 14,6 eura. Svih 46 odsto manjinskih akcija u Jugopetrolu nominalno vrijedi oko 31 milion eura. Građani su tokom vaučerske privatizacije dobili po 110 akcija, koje su se u petak na berzi mogle prodati za više od 1.200 eura, ili prosječno po 11,5 eura za akciju. Udio privatizacionih fondova u kotorskoj kompaniji nominalno vrijedi oko 16,5 miliona eura, a ukoliko bi ga eventualno prodali po istoj cijeni kao i država (23 eura po akciji), inkasirali bi 25 miliona.
Jugopetrol je privatizovan u oktobru 2002. godine, kada je Helenik kontrolni paket ukupno platio 65 miliona eura. Na istom tenderu Lukoil je bio drugoplasirani, ponudivši za akcije države 30 miliona manje od Grka.
I premijer Milo Đukanović prije nekoliko dana potvrdio je interesovanje Rusa za crnogorsko tržište.
Dolazak Lukoila moguće da će zavisiti i od privatizacije Naftne industrije Srbije gdje Rusi ozbiljno konkurišu.
Poslije osvajanja tržišta Srbije, gdje već posjeduju Beopetrol, zaočekivati je da Lukoil dođe i u Crnu Goru. Osim varijante po kojoj bi kupili Jugopetrol, u igri je i preuzimanje Montenegrobonusa.
Grci bi, prema ugovoru o kupoprodaji akcija države u Jugopetrolu, mogli prodati svojih oko 54 odsto u Jugopetrolu nakon oktobra 2007. godine. Predstavnici ruskog giganta i Helenika već su imali preliminarne razgovore o tome.
U opticaju je, međutim, mogućnost da Vlada i ranije da saglasnost na izmjene ugovora, i dozvoli preprodaju kompanije Rusima.
Lukoil se ovog ljeta reklamirao na bilbordima uz puteve ka Crnogorskom primorju, i to je bila prva naznaka da se spremaju za ovo tržište.

Z.VUČINIĆ


SADA SAMO GRCI IMAJU KORISTI
Direktor Eurofonda Boiša Šotra kazao je juče za “Vijesti” da bi od preprodaje Jugopetrola ruskom Lukoilu korist imali i privatizacioni fondovi i građani.
- Prodajom akcija u Jugopetrolu i fondovi i građani bi dobili značajan novac, kao što se to desilo prilikom privatizacije Telekoma. U sadašnjoj situaciji kada su Grci vlasnici niko nema koristi, osim njih - rekao je Šotra.
Profit Jugopetrola od kada su Grci ušli konstantno je opadao. Za 2001. godinu, dok je firma bila u državnom vlasništvu, dobit je iznosila oko deset miliona eura. U 2002, kad je država imala kontrolu do novembra, profit je bio 7,3 miliona. Pod vođstvom Grka, kompanija je u 2003. ostvarila zaradu od svega 867.000 eura, da bi u 2004. imala gubitke od 4,4 miliona.
U ovoj godini prvih osam mjeseci ove godine, kompanija je, međutim, ostvarila oko 1,5 miliona eura dobiti.
Fondovi sumnjaju da kompanija u 2004. nije ostvarila prikazani gubitak, već da njeno rukovodstvo sliva kapital u centralu u Grčkoj preko naduvanih nabavnih cijena goriva. Najavljena je i revizija poslovanja Jugopetrola, ali je sada neizvjesno da li će do nje doći.

Marinac
07.11.2005., 14:54
Gdje se mogu naći financijska izvješća firmi iz Crne Gore?

presvetli
07.11.2005., 15:11
Nekoliko postova više je već odgovoreno.Link (http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=95339&postcount=155)
Javiti se gospođi Radmili na Privrednom sudu.

znalac
08.11.2005., 23:40
Iz pobjede
Akcionarima dividenda do kraja godine


Nikšić, 7. novembra (MINA-biznis) - Nikšićka pivara Trebjesa isplatiće do kraja godine akcionarima dividendu, iako je prošle godine ostvarila gubitak zbog integracije sa Apatinskom.
Novac za dividende biće obezbijeđen iz neraspoređene dobiti iz 2003. godine. Akcionarima je prošle godine isplaćeno 1,6 miliona uera ili polovina dobiti iz 2003, a o podjeli ostataka za dividende Skupština dioničara odlučila je u avgustu.
Pomoćnik generalnog direktora Trebjese, Vesko Božović, rekao je da je prošle godine ostvaren negativni finansijski rezultat zbog integracije sa Apatinskom pivarom, čijih je skoro 100 odsto akcija preuzeo belgijski InBev, većinski vlasnik nikšićke fabrike piva i sokova.
„U tržište Srbije i Crne Gore smo ulagali zajedno, i to u radnu snagu, marketing i ostalo”, objasnio je Božović.
Pivara planira da ovu godinu završi sa 25 miliona eura prihoda i profitom, ne samo zbog rasta prodaje već i zbog vraćanja investicija iz prošle.
U prvih deset mjeseci prodala je 460 hiljada hektolitara piva ili 17 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, od čega 320 hiljada u Crnoj Gori.

Mala analiza Trebjese.
Na skupstini je odluceno da dividenda nakon oporezivanja iznosi 2,02 eura po dionici i biti ce isplacena iz prethodno zadrzane dobiti.
Prema podacima Trebjesa ima udio u Crnoj Gori od otprilike 92% trzista piva i nedavno je nesto povecala cijene koje su bile niske zbog agresivnog ulaska MB piva koji je podbacio i sada nastavljaju normalno poslovati.
Prema ovim podacima vidljivo je da ce kompanija prodati otprilike 500 tisuća hektolitra i zanimljivo ju je usporediti sa nasim.
Prema podacima iz poslovnog dnevnika Zagrebacka pivara ima prodaju od otprilike 1,35 mil. hektolitara i kapitalizaciju od 310 mil. eura (23 mil. eura vrijednosti za 100 tisuca hektolitara, P/S otprilike 3), Karlovacka prodaju od otprilike 700 tisuca hektolitara i kapitalizaciju od 125 mil. eura (17,8 mil. eura za 100.000 hektolitara, P/S otprilike 2).
Trebjesa ima ukupno 713.000 dionica sto po sadasnjoj cijeni od 40 eura daje kapitalizaciju od 28,5 mil. eura (5,7 mil eura za 100.000 hektolitara).
Normalno da treba staviti diskont u odnosu na nase pivare zbog manje kupovne moci stanovnistva, manjih profitnih margina i opasnosti da ih Interbrew ne integrira sa Apatinskom.
Osobno sam misljenja da ce zbog niske stope poreza na dobit kao i cinjenice da Interbrew veliki dio dobiti izvlaci kroz dividendu razvijati Trebjesu kojoj bi u narednom vremenskom razdoblju dobit trebala rasti zbog cinjenice da u Crnoj Gori stopa poreza na dobit 10% sto je znatno nize od bilo koje zemlje u regiji gdje je Interbrew prisutan.

takoder zagrebacka pivovara ima blizu 600 zaposlenih dok Trebjesa unatoc znatno manjoj prodaji malo preko 500 ali je pozitivno sto su ove godine zbrinuli blizu 100 radnika, a cilj im je zbrinuti jos 100-tinjak cime bi se trebala dodatno poboljsati profitabilnost.

niki
09.11.2005., 00:32
Kako funkcionira u CG s pravom na dividendu? Netko ima iskustva?

Zagrebacka pivovara je uvijek bila specificina po nacinu isplate dividende.

ericson
09.11.2005., 02:15
Treba imati na umu da je Niksicka pivovara jako stradala u strajku 2002 godine kada je proizvodnja i prodaja pala sa 590 000 hl na svega 337 000 hl.Bitka se vodila oko branda gdje se putem sindikata pokusalo tvrtku stjerati u minuse da bi se bivsi direktori dokopali pivovare. No Inbew je ostao na nogama pa cak i izmjestio dio proizvodnje van CG.Steta je tolika da Trebjesa jos nije dosla na rezultate od 2001.Sa puno zaposlenika i investicija da bi vratili trzista van CG ulozili su 5 mil eura. Dobit je ispod prosjeka u pivarskoj industriji.Stoga ocekujem u roku dvije tri godine dobit od 8-10 eura po dionici sto bi ujedno i bila dividenda .Koliko je to jak brand u CG pokazuje i podatak da se Stella artois uspjela probiti sa svega 345 hl piva ili da je zauzela oko 0,07% trzista u CG.Proizvodnja 2004 je iznosila oko 510000 hl dok je realno ocekivati ove godine oko 540000 -550000 hl (prosjek zadnja dva mjeseca 2003 iznosi 80 000 hl).Neznam gdje je novinar pronasao 17 % rasta.Moguce je da se radi o rastu prihoda jer je pivo poskupilo zadnju god cca 6%.No pod takvim uvjetima prihodi bi dosli do 30 mil eura sto je opet u suprotnosti sa clankom.Jos je jedna cinjenica vazna: BiH je od travnja ukinula carine za pivo sto daje mogucnost povecanja proizvodnje u slijedecim razdobljima za oko 100 hl.Racunam samo dio BiH ,odnosno granicne gradove s CG, koji su tradicionalno vezani za Niksicko.No treba uzeti trziste.Dugorocno dobra investicija (rok 4-5 godina ) no kratkorocno ima boljih.

ericson
09.11.2005., 02:22
I jos nesto. Niksicka je 4. pivovara po velicini u SICG sa 8,7 % trzista.

Vaernim
09.11.2005., 13:55
S www.hpb.hr :

'PREKO HPB-a NA TRŽIŠTE SiCG I MAKEDONIJE

Zagreb, 28. listopada 2005.

Šireći ponudu usluga s područja investicijskog bankarstva HPB je domaćim i stranim pravnim i fizičkim osobama te financijskim institucijama zainteresiranim za ulaganje u vrijednosne papire omogućila trgovanje na brzo rastućem financijskom tržištu SiCG i Republike.
Pružanjem brokerskih usluga i usluga skrbništva nad vrijednosnim papirima klijentima se još više približavaju navedena tržišta i olakšava rad i poslovanje u Srbiji i Crnoj Gori te Makedoniji. Sve svoje poslove vezane uz trgovanje vrijednosnim papirima moći će već od ponedjeljka obavljati putem Hrvatske poštanske banke.'


U telefonskom razgovoru dobio sam informaciju da im ukupne naknade iznose oko 1,5% po transakciji, pri čemu je njihova naknada 0,3%. Što mislite, je li pametnije kao i dosad direktno uplatit novce brokeru u CG ili ić preko hpb-a?

Maric
09.11.2005., 18:27
Vaernim, oprosti, ali gdje si nasao tu informaciju?
Gledao sam na www.hpb.hr i pod investicijsko bankarstvo, i pod skrbnički računi, i pod press centar, ali nema negdje ništa.

dona7
09.11.2005., 18:54
Pogledaj pod "Novosti"

KURSK
09.11.2005., 20:53
Treba imati na umu da je Niksicka pivovara jako stradala u strajku 2002 godine kada je proizvodnja i prodaja pala sa 590 000 hl na svega 337 000 hl.Bitka se vodila oko branda gdje se putem sindikata pokusalo tvrtku stjerati u minuse da bi se bivsi direktori dokopali pivovare. No Inbew je ostao na nogama pa cak i izmjestio dio proizvodnje van CG.Steta je tolika da Trebjesa jos nije dosla na rezultate od 2001.Sa puno zaposlenika i investicija da bi vratili trzista van CG ulozili su 5 mil eura. Dobit je ispod prosjeka u pivarskoj industriji.Stoga ocekujem u roku dvije tri godine dobit od 8-10 eura po dionici sto bi ujedno i bila dividenda .Koliko je to jak brand u CG pokazuje i podatak da se Stella artois uspjela probiti sa svega 345 hl piva ili da je zauzela oko 0,07% trzista u CG.Proizvodnja 2004 je iznosila oko 510000 hl dok je realno ocekivati ove godine oko 540000 -550000 hl (prosjek zadnja dva mjeseca 2003 iznosi 80 000 hl).Neznam gdje je novinar pronasao 17 % rasta.Moguce je da se radi o rastu prihoda jer je pivo poskupilo zadnju god cca 6%.No pod takvim uvjetima prihodi bi dosli do 30 mil eura sto je opet u suprotnosti sa clankom.Jos je jedna cinjenica vazna: BiH je od travnja ukinula carine za pivo sto daje mogucnost povecanja proizvodnje u slijedecim razdobljima za oko 100 hl.Racunam samo dio BiH ,odnosno granicne gradove s CG, koji su tradicionalno vezani za Niksicko.No treba uzeti trziste.Dugorocno dobra investicija (rok 4-5 godina ) no kratkorocno ima boljih.

koji su tvoji "kratkoročni" favoriti?....slažem se da trebjesa nema neki preveliki potencijal što se tiče porasta cijene ( ako se to može reči za očekivanje 100% porasta kroz godinu dana ili manje) ali u svakom slučaju je jedna od rijetkih daje "sigurnost" na ovako malom tržištu

KURSK
09.11.2005., 21:02
Kako funkcionira u CG s pravom na dividendu? Netko ima iskustva?

Zagrebacka pivovara je uvijek bila specificina po nacinu isplate dividende. kod trebjese je moguča isplata na račun kod nas a kod telekoma put pod noge i pravaca CG...dosada nisam propuštao priliku za izlet u CG :biggrin:

niki
11.11.2005., 19:59
kod trebjese je moguča isplata na račun kod nas a kod telekoma put pod noge i pravaca CG...dosada nisam propuštao priliku za izlet u CG :biggrin:

Vjerojatno nisam bio dovoljno jasan s pitanjem. Pitanje je bilo; tko ima pravo na dividendu Trebjese za proslu godinu. U Zagrebackoj pivovari bi jednostavno odredili datum isplate i to je to; vlasnik dionica na taj datum, neovisno o skupsitini, bi primio dividendu. S obzirom da je vlasnik isti...

KURSK
11.11.2005., 20:07
Vjerojatno nisam bio dovoljno jasan s pitanjem. Pitanje je bilo; tko ima pravo na dividendu Trebjese za proslu godinu. U Zagrebackoj pivovari bi jednostavno odredili datum isplate i to je to; vlasnik dionica na taj datum, neovisno o skupsitini, bi primio dividendu. S obzirom da je vlasnik isti...
...evo ti i odgovora

sjajni
13.11.2005., 16:53
Kakva je situacija sa elektroprivredom vidim da je trenutna cijena 3,04 a nominala 8,71.

Ispod 50% nominale može li se usporediti sa elektroprivredom u BIH i RS

Ante2
15.11.2005., 00:28
Kakva je situacija sa elektroprivredom vidim da je trenutna cijena 3,04 a nominala 8,71.

Ispod 50% nominale može li se usporediti sa elektroprivredom u BIH i RS

Osnovni pokazatelji za 2004. godinu:
Kapital (€) 907.036.354
Proizvodnja (GWh) 3.185,7
Uvoz za potrebe EPCG (GWh) * 751,2
Potrošnja (GWh) 4.316,8
Instalisani proizvodni kapaciteti (MW) (76% u HE i 24% u TE) 868
Prenosni vodovi (km) 1.315,3
Prenosne trafostanice (MVA) 2.896,5
Distributivni vodovi (km) 19.380
Distributivne trafostanice (MVA) 1.580
Broj potrošača 285.000
Broj zaposlenih 3.445

EPCG mogla bi se usporediti sa elektroprivredom u BIH i RS, uz napomenu da su HE Perućica i Piva "vršne elektrane" ćija je struja oko 50 % skuplja na evropskom tržištu! http://www.balkanenergy.com/srpski/trziste.htm#Berze%20električne%20energije
Povoljnije je bilo ulaziti ranije, svaki ulaz ispod 50% nominale vjerojatno je povoljan.

Očekuje se nacrtr strategije privatizacije EPCG - "Republika" http://www.republika.cg.yu/arhiva.phtml?akcija=vijest&id=28683

Tender za prodaju TE Pljevlja poništen oćekuje se novi http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=33950

promatrač
15.11.2005., 14:55
Molio bih poznavatelje za informaciju gdje se može vidjeti zadnja cijena
TECG ?

Hvala

putnik
15.11.2005., 15:11
www.nex.cg.yu

predator
16.11.2005., 01:25
Da li postoji na internetu nešto tipa našeg croseca sa financijskim izvještajima za tvrtke u SiCG?

presvetli
16.11.2005., 01:29
Nažalost ne. Ono što ima na stranicama burzi pod kotacije je gotovo sve.

znalac
16.11.2005., 04:01
Kapital (€) 907.036.354
Proizvodnja (GWh) 3.185,7
Uvoz za potrebe EPCG (GWh) * 751,2
Potrošnja (GWh) 4.316,8
Instalisani proizvodni kapaciteti (MW) (76% u HE i 24% u TE) 868
Prenosni vodovi (km) 1.315,3
Prenosne trafostanice (MVA) 2.896,5
Distributivni vodovi (km) 19.380
Distributivne trafostanice (MVA) 1.580
Broj potrošača 285.000
Broj zaposlenih 3.445

Zamolio bih Antu 2 za daljnji komentar na osnovu neprovjerene bilance.

Napomena EURO
PRIHODI
Prodaja električne energije 2 138.865.446
Elektrogradnja 2.525.836
Ostali prihodi 3 17.913.733
Vanredni vanposlovni prihodi 6 3.391.557
UKUPNO PRIHODI 162.696.572

TROŠKOVI
Proizvodnja - Termoelektrana 6.432.631
Proizvodnja - Termoelektrana - Troškovi uglja 23.632.335
Proizvodnja - Hidroelektrana - Perućica 5.590.565
Proizvodnja - Hidroelektrana - Piva 6.230.187
Nabavka energije iz uvoza - Ostali 27.698.250
Nabavka energije iz uvoza - EPS (2.875.598)
Prenos 5.829.087
Distribucija 30.480.640
Elektrogradnja 2.478.882
Administracija (Direkcija) 4 10.522.970
Amortizacija 18 37.109.257
Vanredni vanposlovni rashodi 20.336.895
UKUPNO TROŠKOVI 173.466.100

NETO POSLOVNI GUBITAK (10.769.528)

OSTALI PRIHODI / (RASHODI)
Kamate na kredite 5 (3.461.995)
Ostali finansijski rashodi (6.927)
Pozitivne (negativne) kursne razlike 3.925.466
UKUPNO PRIHODI / (RASHODI) 456.544

NETO GUBITAK (10.312.984)

NETO ZADRŽANI GUBITAK PERIODA (10.312.984)


Napomene 31.12.2004 01.01.2004
EURO EURO
IMOVINA

STALNA IMOVINA
Nekretnine, postrojenja 18 1.026.292.274 1.054.493.149
Dugoročni finansijski 3.509.213 2.728.175
Dugoročna potraživanj 14.649.304 15.934.681
Odloženi porez kao sredstvo3.461.000 -
UKUPNO STALNA IMOVINA 1.047.911.791 1.073.156.005

Pored kapitala u pasivi ima otprilike 200 mil. eura obaveza od cega su 127 mil. eura dugorocne obaveze i 25 mil. eura odgodeno placanje poreza.

Molio bih Antu 2 za odgovore na sljedeca pitanja.
1. Ukupna imovina iznosi preko 1 mlrd. eura, a nedavno na natjecaju za prodaju termoelektrane koja ima rok trajanja jos 2 godine ponudeni su iznosi ispod 20 mil. eura. Po koliko je vode u bilanci i koji ce gubitak ostvariti njenom prodajom po tim cijenama jer ce se kako je navedeno u novom tenderu kod ponude vise cijeniti buduca ulaganja od same cijene (ovo me navodi na zakljucak da su bitno precijenili realnu vrijednost imovine u privatizaciji).
2. U slucaju prodaje uz vjerovatni knjigovodstveni gubitak doslo bi i do otprilike 30% pada instalirane snage kao i proizvedene struje ali i do poboljsane profitabilnosti. Koja je najbolja metoda valoriziranja da li kroz ukupnu snagu i proizvodnju ili kroz profitabilnost.
3. Koja je ciljana cijena?
4. Na americkim burzama kompanijama slicne kapitalizacije u istom sektoru se trguje otprilike sa P/E od 15, B/V 2 i P/S na 2 da li se mogu navedene valorizacije primjeniti i na ove kompanije.
5. Koliko je u svjetskim okvirima vrijednost jedne hidroelektrane sa instaliranom snagom od otprilike 300 MW.

Hvala,

Osobna preporuka je ulazak u EPCG kroz Pifove koji imaju odredeni diskont na realnu vrijednost (do 50%), a EPCG kod vecine sudjeluje sa otprilike 50% u imovini fonda.

sasa-nk
17.11.2005., 08:54
Jel neko zna nesto o Ulcinjskoj revijeri?Nominalna vrednost je oko 51 euro a sadasnja vrednost akcije ko 10 eura.

ericson
17.11.2005., 15:25
Jel neko zna nesto o Ulcinjskoj revijeri?Nominalna vrednost je oko 51 euro a sadasnja vrednost akcije ko 10 eura.
Prije nekih mjesec -dva izasla iz stecaja prodajom dijela imovine i namirivanjem duznika.Nominala nije relevantan pokazatelj.

bor
17.11.2005., 15:42
Prije nekih mjesec -dva izasla iz stecaja prodajom dijela imovine i namirivanjem duznika.Nominala nije relevantan pokazatelj.

Kolika je knjigovodstvena vrijednost?

sasa-nk
17.11.2005., 20:24
Ukupna vrednost je 81.529.344.09 eura

Vucko
17.11.2005., 21:47
Gde se mogu naci podatci o Ulcinjskoj rivijeri?

znalac
17.11.2005., 22:26
Firma je jos u stecaju ali ce iz njega brzo izaci.
Trenutno treba vjerovnicima uplatuiti jos nekih 3 mil. eura, a samo za hotel galeb je na natjecaju ponudeno malo preko 5 mil. eura tako da ce firma izaci iz stecaja cak sa plusom.
Njena glavna vrijednost je Ada Bojana koju smo nedavno posjetili i par objekata na Velikoj plazi. Radi se o zemljistu velicine od otprilike 100 hektara na samom moru, a Ada je uvijek bila eksluzivna destinacija za strane nudiste.
Glavna stvar je da li je to zemljiste dio imovine ulcinjske sto malo tko zna, ali hotele koje su prodali da bi izasli iz stecaja prodali su zajedno sa zemljistem.
U slucaju da je zemljiste u vlasnistvu kompanije sama firma sigurno vrijedi nekoliko puta vise od sadasnnje cijene ali to kao sto je receno malo tko zna.
Govori se da su u pregovorima oko davanja Ade u dugogodisnju koncesiju uz visemilijunsku naknadu, a takoder ulcinjska je kompanija koja je pri vrhu na listi privatizacije.
U svakom slucaju ima dosta nepoznanica i rizika ali ako je zemljiste njihovo moglo bi biti i velikih zarada.
Osobno sam ulazio u ovu dionicu na nizim cijenama i vec sam ostvario znatnu zaradu ali jos ne pomisljam na prodaju.

predator
18.11.2005., 00:58
Molim one koji već investiraju na ovom tržištu popis 10-ak najpodcjenjenijih firmi, te koliko po njihovoj procjeni još imaju prostora za rast.
Nadam se da vam neće biti problem podijeliti taj podatak s ostalima na forumu jer ste svoje pozicije vjerojatno u tim tvrtkama već zauzeli.
Ako ne želite da to svi vide, onda barem nešto na private.
Zahvaljujem.

bor
18.11.2005., 09:00
Po mome sa tržišta Srbije (iako ćeš se jako namučiti kupiti, ali tako ti je sa cijelim njihovim tržištem):

Poduzeće Procjena rasta
Jugins (osig. društvo N. Sad) 100%
Tehnogas 15-30%
Inos metali 30%
Agroseme 50%
PZP Niš 30%

To su pet, pet će ti dati netko drugi, možda sa tržišta CG.

predator
19.11.2005., 00:36
Da li se isplati za takve razlike u cijeni seliti novce (inflacija, provizije, rizik), kada u RH ima još 20-ak tvrtki koje imaju potencijal rasta preko 100%.
Očekivao sam da je prostor za zaradu puno veći, jer na sve strane slušam kako je to najperspektivnije tržište.
Da li je bolja situacija u CG?

Ante2
20.11.2005., 23:59
.. Elektroprivreda Crne Gore...
Molio bih Antu 2 za odgovore na sljedeca pitanja.
1. Ukupna imovina iznosi preko 1 mlrd. eura, a nedavno na natjecaju za prodaju termoelektrane koja ima rok trajanja jos 2 godine ponudeni su iznosi ispod 20 mil. eura. Po koliko je vode u bilanci i koji ce gubitak ostvariti njenom prodajom po tim cijenama jer ce se kako je navedeno u novom tenderu kod ponude vise cijeniti buduca ulaganja od same cijene (ovo me navodi na zakljucak da su bitno precijenili realnu vrijednost imovine u privatizaciji).
2. U slucaju prodaje uz vjerovatni knjigovodstveni gubitak doslo bi i do otprilike 30% pada instalirane snage kao i proizvedene struje ali i do poboljsane profitabilnosti. Koja je najbolja metoda valoriziranja da li kroz ukupnu snagu i proizvodnju ili kroz profitabilnost.
3. Koja je ciljana cijena?
4. Na americkim burzama kompanijama slicne kapitalizacije u istom sektoru se trguje otprilike sa P/E od 15, B/V 2 i P/S na 2 da li se mogu navedene valorizacije primjeniti i na ove kompanije.
5. Koliko je u svjetskim okvirima vrijednost jedne hidroelektrane sa instaliranom snagom od otprilike 300 MW.
Kasnim sa odgovorima jer sam bio na putu. Odgovoriti cu skupno na postavljena pitanja.

Kod fundamentalne analize - procjene EPCG ne bi vrijedila pravila kao za zapadne burze (ocekivani P/E-15, B/V-2) jer kupovina elektroprivreda u BiH i Crnoj Gori je i spekulativne naravi, tek trebaju ici u privatizaciju.
Trenutni prihodi i gubitak su relativni jer struja je na putu da od socijelne kategorije postane trzisna (Prema pisanju „Vijesti“ od prije par dana struja bi mogla da poskupi od 36 do 63 odsto – realno je ocekivati mnogo manje poskupljenje koje odobrava Agencija za energetiku). U travnju 2005. godine vlada CG organizirala je “Konferenciju o reformi energetskog sektora u Crnoj Gori” gdje je najavljeno postepeno povecanje cijene struje i usklađivanje sa cijenama na evropskom trzištu.

Sto se tice cijena kostanja hidroelektrana:
HEP planira izgradnju "HE Lesce” na Savi, snaga: 42,3 MW, godisnja proizvodnja: 98 GWh, investicija: 70.400.000 EUR pa sljedi da je odnos ulaganja 1660000 EUR/MW.

Uz put prilazem tablicu cijena struje zemalja u tranziciji da vidite kako nas HEP “dere”, a neki dan citam da je HEP uspjesna firma?!.

Shogun
21.11.2005., 03:21
Da li se isplati za takve razlike u cijeni seliti novce (inflacija, provizije, rizik), kada u RH ima još 20-ak tvrtki koje imaju potencijal rasta preko 100%.
Očekivao sam da je prostor za zaradu puno veći, jer na sve strane slušam kako je to najperspektivnije tržište.
Da li je bolja situacija u CG?
Vidiš, ljudi koji su tamo pokušavaju navlačiti, meni se čini da je tamo vrijeme za veću zaradu prošlo, ali rizici su neusporedivo veći (mislim na Srbiju). Uzmi sa rezervom moje mišljenje jer nisam dublje zagrebao. Sa nestrpljenje očekujem odgovor na tvoje prošlo pitanje. Dotad mi ti mogao sa nama podijeliti tih 20-tak tvrtki pa da netko iz regije usporedi.

Shogun

franciska
21.11.2005., 04:08
Vidiš, ljudi koji su tamo pokušavaju navlačiti, meni se čini da je tamo vrijeme za veću zaradu prošlo, ali rizici su neusporedivo veći (mislim na Srbiju). Uzmi sa rezervom moje mišljenje jer nisam dublje zagrebao. Sa nestrpljenje očekujem odgovor na tvoje prošlo pitanje. Dotad mi ti mogao sa nama podijeliti tih 20-tak tvrtki pa da netko iz regije usporedi.

Shogun

Ne bi se trebalo tako pausalno govoriti oko dvadesetak tvrtki u RH koje imaju potencijal rasta preko 100%. Treba malo argumentirati.

Shogun makar priznaje da nije dovoljno usao u meritum kad se radi o SiCG.

Uistinu bi bilo zgodno da netko iz regije usporedi stanje. Ako netko trguje i na ostalim tržištima regije, lagana komparativna analiza dobro bi dosla. :)

bor
21.11.2005., 09:12
Da li se isplati za takve razlike u cijeni seliti novce (inflacija, provizije, rizik), kada u RH ima još 20-ak tvrtki koje imaju potencijal rasta preko 100%.
Očekivao sam da je prostor za zaradu puno veći, jer na sve strane slušam kako je to najperspektivnije tržište.
Da li je bolja situacija u CG?

Naveo sam pet poduzeća za koje ja mislim. Možda ih ima još, a ja ih ne znam. Sve donedavno, bilo je još toga za koje sam ja znao, ali poraslo je u zadnjim mjesecima.

Troškovi svega toga, ako ćemo preko naših banaka:
- otvaranje skrbničkog računa 250 kuna (samo jednom)
- otvaranje kunskog računa 50 kuna (samo jednom)
- otvaranje deviznog računa 25 eur (samo jednom)
- provizija inozemnog brokera 20 eur (neovisno o iznosu i prilikom svake transakcije, bilo kupnje/prodaje)
- provizija domaćeg brokera (min. 13 eur, oko 1,5%)
- inflacija u Srbiji - oko 18%
- dinar/eur u ožujku = 1 eur = 81 din
- dinar/eur u studenom = 1 eur = 87 din

znalac
23.11.2005., 09:40
Magyar Telekom je 9.11. objavio konsolidirane rezultate poslovanja iz kojih su vidljivi rezultati poslovanja telekoma CG za razdoblje u 2 i 3 kvartalu.
http://sajtoszoba.magyartelekom.hu/process?action=notice&lang=eng&id=2830

Preracunato u mil. eura

Prihodi od fiksne telefonije________ 37
EBITDA od fiksne telefonije_______ 5,9 (bez troska otpremnina 10,8)
Prihod od mobilne telefonije_______ 25,5
EBITDA od mobilne telefonije______ 11,9
Ukupni prihod__________________ 62,5
Ukupna EBITDA________________ 17,8 (bez troska otpremnina 22,7)

Prema neprovjerenim podacima kompanija je u 2004. godini imala ukupne prihode od otprilike 100,5 mil. eura i EBITDA od 33,5 mil. eura.
Iz ova dva kvartala vidljivo je da ce kompanija na razini godine povecati prihode za otprilike 15% (na 115 mil. eura) kao i EBITDA za otprilike 15 do 20% (na 40 mil. eura). Porez na dobit u CG iznosi 10% uz cinjenicu da kompanija ne bi trebala biti prezaduzena govori da bi generirani cash trebao biti blizu EBITDA ali postoji mogucnost manipulacije amortizacijom zbog cega je tesko predvidjeti neto dobit.
Obzirom da su otpustali ljude u fiksnoj telefoniji ostvarili su izvanredni trosak od 4,9 mil. eura za otpremnine i rezervacije koji se u narednim razdobljima ne bi trebao ponavljati, a utjecati ce na poboljsanje profitabilnosti fiksne telefonije u buducem razdoblju.
Takoder mobilna i fiksna mreza su moderne i ne zahtjevaju veca ulaganja.

Trenutna kapitalizacija kompanije iznosi 155 mil. eura iz cega je vidljivo da se kompanijom trguje ispod P/E od 10 i ispod 4 na generirani cash sto kompaniju svrstava u jednu od najpodcjenjenijih u regiji.

Rizici kod iste vezani su na ograniceni rast prihoda iz mobilne telefonije zbog zasicenosti trzista sto moze biti kompenzirano rastom prihoda iz fiksne telefonije buduci da su cijene preplate i razgovora u CG najnize u EU. Cini mi se da ce se ovdje primjeniti isti scenariji iz Hrvatske odnosno da ce znatno snizavati cijene razgovora sa inozemstvom i povecavati lokalne cijene razgovora.

Daljnji rizik je vecinsko vlasnistvo Deutche Telekoma koji preko Magaryan Telekoma kontrolira 77% dionica i odlucuje o svim bitnim stvarima.

Takoder prisutni su i svi ostali rizici trzista CG ali su manje izrazeni zbog jakog stranog vlasnika.

Giambi
23.11.2005., 13:10
Gdje mogu naci financijske izvještaje za crnogorske firme
koje nisu u A ili B listi ako uopće gdje postoje?
Hvala unaprijed!

presvetli
23.11.2005., 17:02
Porez na dobit u CG iznosi 10% ...
Ja bih samo ispravio i rekao da je stopa 9%.
Gdje mogu naci financijske izvještaje za crnogorske firme
koje nisu u A ili B listi ako uopće gdje postoje?
Hvala unaprijed!
Malo čitati forum. Već je par puta spominjano, i to ne tako davno.
Adresa: Privredni sud u Podgorici.

znalac
23.11.2005., 17:14
Ja bih samo ispravio i rekao da je stopa 9%.


Tim bolje samo da multinacionalke shvate da im je jeftinije izvlaciti dobit kroz CG (Trebjesa, Jugopetrol, Telekom) nego kroz maticne zemlje u kojima je stopa znatno visa.

dabo1
23.11.2005., 23:23
TECG je u 2004. godini prema revizorskom izvješću imala poslovne prihode od 69.207.725 EUR-a, te dobit od 9.656.999 EUR-a. Amortizacija je iznosila 7.221.499 EUR-a.

Materijalist
24.11.2005., 09:34
DT planira novu rundu akvizicija
business.hr
redakcija@business.hr

(objavljeno 23.11.05 15:20)


Čelnik Deutsche Telekoma Kai-Uwe Ricke istaknuo je u srijedu planove te najveće europske telekomunikacijske kompanije da pokrene novu rundu akvizicija.

"U sljedećim godinama iskrsnut će daljnje zanimljive prilike", izjavio je Ricke za poslovni magazin Capital.

Naglasio je da je konsolidacija telekomunikacijskog sektora tek počela. "Sve dok radimo domaće zadaće i ne mijenjamo postojeću praksu, možemo ojačati našu financijsku snagu za mogućnosti u budućnosti", rekao je Ricke.

Polikarpov
24.11.2005., 11:28
Gledam jucer zasjedanje crnogorskog parlamenta. Jedan od zastupnika je tvrdio da nemaju zakon o preuzimanju. Da li je to istina?

presvetli
24.11.2005., 12:45
Istina je, nemaju. Imaju pravilnik.

predator
29.11.2005., 00:24
Da li na Montenegroberzi "kompanije na kotaciji" čine MOSTE index?

Jumbo
29.11.2005., 13:32
Vidim da je CG druga na anketi podcijenjenih dionica, pa iako sam dosta detaljno, početkom godine, prostudirao kompanije tamo dolje, rekoh da vidimo, kakvo je stanje tamo sada. Možda im se poslovanje značajno popravilo, pa mogu opravdati velik porast cijene.

Pogledao sam nekoliko firmi i za primjer ću vam dati jednu svima poznatu i nedvojbeno dobru firmu: Plantaže

Oni proizvode vino, najpoznatiji odlični Vranac i još nekoliko nuzproizvoda, rakije i sl.

Pogledom na njihovu bilansu, sve izgleda sjajno. Obrtne imovine imaju 3 puta više od dugoročnih i kratkoročnih obaveza zajedno. Podižu nove zasade vinove loze, sve do Albanske granice. Dobit im je narasla čak 70 % u odnosu na 2003.

Ali kad stavite te brojke na papir, shvatite da uz trenutnu cijenu od 0,6466 € za dionicu P/S je 3,5, a P/E 32, uz to im je prihod 25 mil. €, što ih svrstava u manje firme.

Mislim firma je dobra, ali ne po ovim cijenama.

Gledao sam i Elektroprivredu CG. Imaju gubitak od 10 mil €.
Telekom ima lošije brojke od RS Telekoma, a ja ni ovaj iz RS ne kupujem.

Ne znam. Možda ima nekih firmi kojima nisam vidio izvještaje, ali ono što sam vidio ne izgleda mi ništa podcijenjenije od Hrvatske.

Da me nebi krivo shvatili; meni je CG prekrasna i ako bi morao negdje živjeti u bivšoj Jugi, osim Hrvatske, to bi sigurno bila CG, vjerojatno Miločer.

bor
29.11.2005., 13:37
Volio bih da se jave oni koji ulažu Srbiji, može i na private, da malo razmjenimo mišljenja i iskustva.

cikof1
29.11.2005., 14:46
Volio bih da se jave oni koji ulažu Srbiji, može i na private, da malo razmjenimo mišljenja i iskustva.
Ima vrlo interesantnih firmi poput Hemofarma, AIK Banke, Metalac, Banini, Čačanska banka, Tigar, JUGINS i još koje manje likvidne.

bor
29.11.2005., 15:35
Ima vrlo interesantnih firmi poput Hemofarma, AIK Banke, Metalac, Banini, Čačanska banka, Tigar, JUGINS i još koje manje likvidne.

Banke su još odlična prilika, iako se mnoge na 2 do 3 x book value. Čačanska banka je pred preuzimanjem, P/E = 21,30, P/B = 1,74. AIK Banka, P/E = 7,6, P/B = 1,4, isplaćuje dividendu.
U Hemofarmu se nalazi EAST CAPITAL, dobro posluju, isplaćuju dividendu. P/E = 22,55, P/B = 2,80.
Sa Juginsom se tek odnedavno počelo trgovati jače, tako da je pravo otkriće (osiguravajuće društvo u sklopu Vojvođanske banke). Na burzi se pojavio u šestom mjesecu i trenutno je ispod book value P/B = 0,92. Ima odlične rezultate za prošlu godinu, a pretpostavka je da će i ove godine rezultati biti bolji od prošle, na osnovi dosadašnjeg kontinuiranog rasta dobiti od 2002. godine. Ima niski P/E = 4,6 i još k tome isplaćuje dividendu.

presvetli
30.11.2005., 18:41
Vidim da je CG druga na anketi podcijenjenih dionica, pa iako sam dosta detaljno, početkom godine, prostudirao kompanije tamo dolje, rekoh da vidimo, kakvo je stanje tamo sada. Možda im se poslovanje značajno popravilo, pa mogu opravdati velik porast cijene.

Pogledao sam nekoliko firmi i za primjer ću vam dati jednu svima poznatu i nedvojbeno dobru firmu: Plantaže

Oni proizvode vino, najpoznatiji odlični Vranac i još nekoliko nuzproizvoda, rakije i sl.

Pogledom na njihovu bilansu, sve izgleda sjajno. Obrtne imovine imaju 3 puta više od dugoročnih i kratkoročnih obaveza zajedno. Podižu nove zasade vinove loze, sve do Albanske granice. Dobit im je narasla čak 70 % u odnosu na 2003.

Ali kad stavite te brojke na papir, shvatite da uz trenutnu cijenu od 0,6466 € za dionicu P/S je 3,5, a P/E 32, uz to im je prihod 25 mil. €, što ih svrstava u manje firme.

Mislim firma je dobra, ali ne po ovim cijenama.

Gledao sam i Elektroprivredu CG. Imaju gubitak od 10 mil €.
Telekom ima lošije brojke od RS Telekoma, a ja ni ovaj iz RS ne kupujem.

Ne znam. Možda ima nekih firmi kojima nisam vidio izvještaje, ali ono što sam vidio ne izgleda mi ništa podcijenjenije od Hrvatske.

Da me nebi krivo shvatili; meni je CG prekrasna i ako bi morao negdje živjeti u bivšoj Jugi, osim Hrvatske, to bi sigurno bila CG, vjerojatno Miločer.
Ostao sam ovdje dužan replicirati.
Kod Plantaža se apsolutno slažem da je cijena otišla zaista visoko, i sam sam ju prodao još na nižim razinama, i ostao se čuditi do kuda je dosegla u konačnici. U biti, ne znam zašto si za primjer uzeo vjerojatno najskuplju dionicu koja postoji na tom tržištu.
Očekivanja su visoka zbog skore privatizacije, velike površine zemljišta kojim raspolaže ta firma, iako ne znam detaljno koliko toga oni stvarno knjiže, a koliko ne. K tome, puntajući članci u lokalnim novinama koji su privatizacijsku cijenu i procijenili negdje na razine do kojih je došla, ovu vjerojatno najbolju crnogorsku firmu ipak ne bih razmatrao više po sadašnjim valuacijama.

Gubitak kod EPCG postoji, no pogledao bih i stvarno stanje imovine, očitu nakanu države da ovo privatizira, pa tek onda razmišljao dalje.

Nije mi uopće jasno što kod brojaka s TECG ne valja. Firma je nakon provedene privatizacije u procesu čišćenja bilance, čišćenja poslovanja i u roku od godinu dvije, moja konzervativna procjena govori da neće raditi manje od 20-tak milijuna eura dobiti godišnje. Vrijedi dodati i da CG kao buduća aktivnija turistička destinacija može očekivati i solidno povećanje kod sezonskih prihoda iz roaminga.
Kapitalizacija i prihodi TECG na svom tržištu u odnosu na TLKM iz RS i njezine brojke su sada negdje u razini, s time da je meni još uvijek nešto simpatičnija crnogorska kompanija. Odradila je privatizaciju, prestati će curenja iz raznih slavina, novi vlasnici će napraviti iz nje kravu muzaru, kao što se dogodilo i s našim HT-om, za razliku od BiH tržišta gdje svaki telekom može ulaziti u prostor drugom, u CG je ovo uz postojeću penetraciju bez obzira na neke najave manje opasno. Jedna od meni najdražih dionica u portfelju.

CG market je nedavno eksplodirao u euforiji kad su i Crnogorci otkrili dionice i sad to treba malo popeglati. Tržište je u padu i neke dionice će početi pružati prilike.
No, slažem se u tome, da to više nije tako bezobrazno jeftino kako je bilo. Vrhnje je i ovdje pokupljeno.

Jedino još ostaje RS kao tržište gdje se vrhnje još uvijek paca, ali zadržavam neke svoje komentare s teme Komparativne analize regije o njoj. Tamo stvarno upravljajuća garnitura mora pokazati da joj je stalo do napretka te zemlje. Tada će biti i vrhnja.

Jumbo
01.12.2005., 00:50
Jedino još ostaje RS kao tržište gdje se vrhnje još uvijek paca, ali zadržavam neke svoje komentare s teme Komparativne analize regije o njoj. Tamo stvarno upravljajuća garnitura mora pokazati da joj je stalo do napretka te zemlje. Tada će biti i vrhnja.

Tu se u potpunosti slažemo. To ne da jedna od stvari, zašto su cijene tako niske, nego je jedina.

Međutim moramo razumjeti da im je njihovo zalaganje za opstojnošću RS donjelo funkcije na kojima su sada. Da nisu bili za izdvojenu Republiku Srpsku, sa minimalnim obilježjima države, nebi bili niti izabrani.
Njihovo domoljublje se najbolje pokazalo, kad su, zbog neizglasavanja zajedničke policije sa federacijom, umalo svi bili smjenjeni od strane visokog predstavnike; pa su brže bolje sazvali izvarednu skupštinu i sa velikom većinom glasova izglasali promjenu prijašnje odluke i zbog toga dobili zeleno svjetlo za buduće integracije u EU, a oni sami ostali na svojim položajima.

Tu garnituru najmanje zanima državotvornost RS. Njih, kao i 95 % političara, isključivo zanima doći na položaj i tamo se zadržati.
Ti isti ljudi će sasvim drugu priču pričati, kad se dostigne kritična masa, koja želi bolje živjeti, a ne busati se u gladna prsa svojim srpstvom.

Da su ti pomaci sve veći, vidim svakim novim dolaskom u BL.
Uostalom sjetite se Hrvatske prije 4-5 godina skupa na Žnjanu, Sinjske Alke i sl., a pogledajte te iste ljude danas. Još se kod nas sve to moralo odigrati "spontano", a oni imaju visokog predstavnika, kojemu je zadatak da ih stišće.
Mislim da je vrijeme da im banke, razni fondovi (Soros i sl.) daju mrkvu, pa neće ni primjetiti kad ih bičem potjeraju u zajedničku državu.
Pomislite, kad se jednog dana spoje federacija i RS, pa kompanije iz federacije kotiraju na BL, a kompanije iz RS u Sarajevu, a razlika cijene između sličnih kompanija iz RS i federacije je 5 puta.

Nego da se mi vratimo na CG i Telecom.
U CG ima više parica (brojeva), nego što ima stanovnika, a komisija je odobrila ulaz još jednog operatera, koji će nedvojbeno spustiti cijene. Govorim o mobitelima.
Mislim sigurno će DT mađari smanjiti rashodovnu stranu, ali da baš ima nešto prostora za rast?
Možda griješim, tj. sigurno je Presvetli puno bolje proučio sve aspekte budućeg poslovanja, ali ja bi na ovoj cijeni vrlo rado izašao, pa neka kaže tko šta hoće.

Jumbo
01.12.2005., 01:19
Evo jedna sitnica kao dokaz moje teze:

http://www.biznis.hr/default.asp?id=16958

presvetli
01.12.2005., 02:55
Mislim sigurno će DT mađari smanjiti rashodovnu stranu, ali da baš ima nešto prostora za rast?
Možda griješim, tj. sigurno je Presvetli puno bolje proučio sve aspekte budućeg poslovanja, ali ja bi na ovoj cijeni vrlo rado izašao, pa neka kaže tko šta hoće.
Naravno da su brojke žvakane i prežvakane. Ako griješim, griješim u neznanju.
Glede Vodafone, nije mi baš jasno u kom segmentu misle ostvariti penetraciju?
Ako ne ide trećem u SLO, baš je CG onda prilika.

D.Trotter
02.12.2005., 16:07
Ispričavam se ako je već prije negdje napisano, ali molim neku preporuku brokerske kuće preko koje se može trgovati u CG?

Rmpalija
02.12.2005., 16:17
Jest, u CG je penetracija visoka.

Ali su cijene vrlo niske, osim u interkonekciji. CG je monopolist u fiksnoj i internetu (adsl itd.) i tu su cijene besramno niske (fiskna), a od sljedeće godine ide liberalizacija što znači barem dvostruko skuplju uslugu za lokalne i međugradske pozive.

Firma je vrlo dobra. Mislim da neće proći tako mnogo vremena, a da ćemo ju gledati na x2, a vjerojatno i većim vrijednostima. Po meni je to jedna od trenutno najboljih i relativno sigurnih investicija na Balkanu.

Priča je vrlo slična (potencijalima) domaćem THT-u, s tim da je tržšte mnogo manje.

presvetli
02.12.2005., 16:24
Ispričavam se ako je već prije negdje napisano, ali molim neku preporuku brokerske kuće preko koje se može trgovati u CG?

Brokeri u CG (http://www.nex.cg.yu/contents/clanovi.html)
Što veća to bolja. Već je komentirano na temi, ali naglasak je na individualnom dogovoru.
Može se naravno i od kuće.

clusmas
02.12.2005., 17:00
To je prava stvar, ako govorimo o spojenim posudama. Ovaj veliki interes za regiju, potaknut kako podcijenjenošću tako i ovim forumom je nešto bajno.

dobrodošli!

e đe si?, e de si e? (http://edesi.co.yu/)

Izvještaj iz Podgorice

Svi bili su na kemiji, ja jedini na lozi.
Ponašao se bahato,jer žestina mene vozi.

Dobro da me nisu razbili, neki crnogorci,
jer ruka mi se našla na svakoj drugoj dojci.

BURZA5
10.12.2005., 12:02
Današnja www.republika.cg.yu. donosi:
Badel 1862 želi Plantaže.
Ja sam svoje udjele prodao, šteta. :thumbsup:

Shogun
14.12.2005., 15:47
Šta mislite o DDOR Novi Sad? Juče sam čitao da i CO namjerava dati svoju ponudu.

bor
14.12.2005., 17:20
Odlično, ali kako ćeš da ih kupiš?

bogec
15.12.2005., 17:21
molim one koji znaju i dulje prate ova trzista (pogotovo CG) da komentiraju ovu informaciju negdje od ljeta ove godine.

nakon sto je u 5 mjesecu raspisan natjecaj
Public invitation for the lease of luxury hotel capacities

Agency of Montenegro for Economic Restructuring and Foreign Investments announces public invitation for the lease of luxury hotel capacities. The Agency is inviting qualified international luxury hotel-resort operators to submit a bid for the long-term lease and operation of the hotel capacities: hotel Sveti Stefan and hotel Miločer owned by HTP Budvanska Rivijera AD Budva and hotel Kraljičina Plaža, owned by HTP Miločer AD BudvaDownload: Documentation

U TENDERSKOJ KOMISIJI OCJENjUJU DOBROM PONUDU AMAN RESORTSA ZA DUGOGODIŠNjI ZAKUP CRNOGORSKIH HOTELA
Svetac Singapurcima


Tenderska komisija za turizam otvorila je juče ponudu singapurske kompanije Aman resorts, jedinu dostavljenu na tender za zakup i upravljanje luksuznim crnogorskim hotelima "Sveti Stefan", "Miločer" i "Kraljičina plaža" u najmanje 20 narednih godina.
- Ponuda je dobra. Finansijski uslovi zadovoljavaju kriterijume iz tendera. Komisija ispituje formalno pravnu ispravnost ponude minimum deset dana. Ukoliko bude u redu, počinju pregovori o dugogodišnjem zakupu crnogorskih hotela sa Aman resortsom - rečeno je "Danu" u Tenderskoj komisiji.
Singapurska kompanija, koja se prijavila na javni poziv za davanje u zakup ovih hotela objavljenog u maju, a zatvoren u petak, je relativno mlada. Iako Aman resorts u svom lancu ima svega 19 hotela, ubrzo je stekla zavidan renome u turističkoj industriji. U njihovom vlasništvu je i stari hotel "Makedonija" u Cavtatu.
Tenderska pravila podrazumijevaju da za hotele "Budvanske rivijere", "Sveti Stefan" i "Miločer", ponuđač plaća godišnju zakupninu od najmanje deset odsto ukupnog prihoda ili, ukoliko je taj iznos veći, makar 1,6 miliona eura. Za hotel "Kraljičina plaža", vlasništvo hotelsko-turističkog preduzeća "Miločer", godišnja zakupnina je najmanje deset odsto ukupnog prihoda ili 150 hiljada eura. U modernizaciju i rekonstrukciju tri objekta treba da se uloži najmanje 20 miliona eura za najviše tri godine. Ponuđač treba da upravlja hotelima koji su obuhvaćeni ugovorom o zakupu, uz prosječnu ostvarenu cijenu od najmanje 550 eura po sobi i godišnju stopu popunjenosti kapaciteta od 60 odsto.
Iz P.R.A, ovlašćene agencije Vladinog Savjeta za privatizaciju zvanično su saopštili da će Tenderska komisija za turizam utvrditi formalnu ispravnost ponude i da li je dostavljena u skladu sa tenderskim uslovima, nakon čega će, ukoliko ispuni te zahtjeve, vrednovati njen kvalitet.
- U predviđenom roku izjasniće se o ponudi i dostaviti predlog Savjetu za privatizaciju - istaknuto je nakon sjednice komisije.
Minimalni period zakupa je 20, maksimalni 30 godina, a biće detaljno ugovaran u skladu sa Standardnim ugovorom koji je dio tenderske dokumentacije.
Iv.G.


jel to opce realizirano?
ako itko zeli podijelit ikakve informacije o poslovanju, i kako vidite privatizaciju?

Jumbo
15.12.2005., 17:35
Koliko znam, do kraja devetog mjeseca ništa službeno nije potpisano, ali svi govore da je to gotova stvar.

Mislim da je to nabolji oblik preuzimanja i šteta da mi to nismo napravili sa Dubrovačkim hotelima.

bogec
15.12.2005., 20:51
ipak ova dva hotela su po onome sto je na webu budvanske samo mali dio ukupnih kapaciteta.Da li ce onda i ostali ici po istom principu?

zelac
16.12.2005., 03:12
Hellouuu,

pitanje za "Crnogorce": kako stupate u kontakt sa brokerskim kućama, konkretno CG broker i Holder? Da li je tko danas ih zvao, jer ja jesam od 11 do 14, bar desetak puta i ništa, nitko se ne javlja? a brojeve sam našao na stranici od NEX-a. da li su možda promijenili brojeve, ili nešto drugo? stvarno ne vidim razlog, a CG brokeru poslao i mail i opet ništa... ma opet ću sutra probati, nema druge....

presvetli
16.12.2005., 03:20
Baš gledam gornji link na NEX, čini se da su stari brojevi od CG brokera. Mijenjali su ljetos.
Probaj 00381 1 230 489, ili 230 490.

zelac
16.12.2005., 03:28
Puno hvala....a ja već mislio da mi se ne žele javiti.... :mad:

pozdrav,

Vaernim
16.12.2005., 09:27
Hellouuu,

pitanje za "Crnogorce": kako stupate u kontakt sa brokerskim kućama, konkretno CG broker i Holder? Da li je tko danas ih zvao, jer ja jesam od 11 do 14, bar desetak puta i ništa, nitko se ne javlja? a brojeve sam našao na stranici od NEX-a. da li su možda promijenili brojeve, ili nešto drugo? stvarno ne vidim razlog, a CG brokeru poslao i mail i opet ništa... ma opet ću sutra probati, nema druge....

Ja trgujem preko CG brokera, komuniciram pretežno preko e-maila, odgovore mi isti dan i do sad nikakvih problema nisam imao. A telefoni i faks su im:

Telefoni: 00 381 81 230 489,
230 490
fax: 230-497

Holdera sam kontaktirao preko e-maila i odgovorili su mi nakon 8 dana, tako da je njih valjda bolje nazvati.

SAJONAC
16.12.2005., 10:08
Sto se tice zakupa hotela u vlasnistvu Budvanske rivijere, moze se reci da je gotova stvar. Tenderska komisija je usla u pregovore ss Amanom i najavljeno je da se ugovor moze zakljuciti najprije oko 09.2006. Zbog toga zabune u javnosti. Meni licno je ovo pravi potez jer ce se nakon zakupa u bilance BUDR slivati 1,7 mil EUR godisnje, a radnici i svi troskovi ce bitit prebaceni Amanu. Mozda zvuci malo jer je vrijednost Svetog Stefana i Milocera skoro neprocijenjiva. Ali radi se o zaista malim kapacitetima, Milocer ima tek nesto oko 70 kreveta ! Sveti ima vrlo ekskluzivne kapacitete, ali kvantitativno takodjer male. Pravi potencijal lezi u Slovenskoj plazi koja ima oko 2000 kreveta, mada stvarno nije ekskluzivna poput Sveca.

Nije za ocekivati da ce se i sa ostalim hotelima Bidvanske primjeniti ista metoda privatizacije, pomenuta dugorocna koncesija.

Dugo sam se bavio ovom tvrtkom i mogu reci da je i bila i bice jedna od najzanimljivijih na CG marketu. Prosle su godine prvi put nakon kriznih godina poslovali sa skromnim dobitkom od 50000, ove godine po mojim proracunima bice od 500.000 - 1.000.000 EUR. U 2005 imali su nesto vise nocenja, ali su cijene bile 10 -30% vece. Ako ne budu farbali bilance, jasno je da ce biti fine dobiti. Prihod u 2004 bio je 11 mil EUR.

Maric
16.12.2005., 10:24
Ja trgujem preko CG brokera, komuniciram pretežno preko e-maila, odgovore mi isti dan i do sad nikakvih problema nisam imao. A telefoni i faks su im:

Telefoni: 00 381 81 230 489,
230 490
fax: 230-497

Holdera sam kontaktirao preko e-maila i odgovorili su mi nakon 8 dana, tako da je njih valjda bolje nazvati.

Ja sam kontaktirao Holdera mailom prije par mjeseci, i jos mi se nisu javili. U meduvremenu sam ipak odlucio ici investirati u BL.

SAJONAC
16.12.2005., 12:30
A inače je Budvanska rivijera ovih dana u velikom padu kao i sve u CG. Trenutno je 8.9 a prije 20-ak dana stizala je i 11.9.

Slicna firma, Ulcinjska rivijera takodjer roni na 8.5, a stizala je u istom periodu cak 13.5. Planovi za privatizaciju Ade Bojane, koja je zaista nevjerovatan biser, su isti kao kod Svetog Stefana.

Da nije vrijeme za ulaz, ili cekati jos ?

boriss_com
16.12.2005., 12:59
Da,
sve je u padu u CG, trguje se uglavnom samo akcijama PIF-ova, cak se desava da jedan PIF kupi 3% drugog. Drazava prodaje svoje akcija u nekim firmamama, ciji su "akcionari" paradrzavni fondovi: Penziski, Fond razvoja.. i to te uglavnom sva trgovina ovih dana. Najavljen je ponovljeni tender za Rudnik uglja i Termoelektranu pa su akcije Elekttroprivrede porasle. Pravi se "stela" da to uzme ruska mafija koje je kupila KAP i Boksite, pa bi time zaokruzila kompletan repro lanac proizvodnje aluminijuma i faktucki bila vlasnik 50% Crne Gore. Daleko najbolju ponudu za Termoelektranu/Rudnik su dali Cesi, ali ne da Milo i njegovi mafijasi, izgleda da su mu Rusi obecali utociste ako referendum ne uspije i ako bude isao dalje u konflikte sa EU. Znaci postoje dva kljuca vazna za kretanje CG berze: 1. pitanjenje referenduma, 2. pitanje privatizacije Elektroprivrede
Sada je trenutno zatisije, prodaju samo oni koji moraju /puno ljudi je uzelo kredite, pa .../, veliki prodaju samo u bloku, ostali cekaju...
Ima li ko info sta ce se dalje desavati?

bogec
16.12.2005., 18:06
ako vidimo kako danas kotiraju hrvatske hotelske kuce i hrvatski turizam i usporedimo sa crnogorskim prostora za rast u crnoj gori ima.

po meni je ulaz amana velika stvar,pravi je i trenutak jer ce dignut vrijednost cijele destinacije, a i pokazuje da respektabilne svjetske hotelske kuce procjenjuju da je odnos cijene,rizika i potencijalne zarade povoljan i da pozitivno procjenjuju razvoj situacije ( a tu se ubrajaju i ostala politicka i druga pitanja).

Vaernim
17.12.2005., 10:34
A inače je Budvanska rivijera ovih dana u velikom padu kao i sve u CG. Trenutno je 8.9 a prije 20-ak dana stizala je i 11.9.

Slicna firma, Ulcinjska rivijera takodjer roni na 8.5, a stizala je u istom periodu cak 13.5. Planovi za privatizaciju Ade Bojane, koja je zaista nevjerovatan biser, su isti kao kod Svetog Stefana.

Da nije vrijeme za ulaz, ili cekati jos ?

U padu je i Jugopetrol, vrhunac mu je bio na skoro 12 a eto ga sad ispod 9. Je li vrijeme za ulaz ili čekati još, na to pitanje mislim da mora svatko sam sebi dat odgovor, ja sam se počeo polako ukrcavat i u JGPK i u BUDR (ulaz na ispod 9 i za jedno i za drugo mi se čini dobar), za ULRI se još premišljam, a TECG i TRNK već imam dosta i tu čekam. Zadnja nedoumica su mi fondovi, najviše EURF, petak je završio ispod 0,07, mislim da ću dat nalog za ulaz na tom nivou.

znalac
21.12.2005., 13:28
Evo kako hrvati kupuju u cg

APELACIONI SUD ODBIO ŽALBU “ROKŠPEDA” ZBOG PONIŠTENJA TENDERA ZA KUPOVINU ELITNOG ULCINJSKOG HOTELA
Dubrovčani preuzimaju “Galeb”
Apelacioni sud odbio je žalbu podgoričke firme “Rokšped” na odluke “Ulcinjske rivijere” i Privrednog suda da ponište tender za kupovinu hotela “Galeb” u Ulcinju - saopštio je juče stečajni upravnik “Ulcinjske rivijere
clanak je iz vijesti

Prema prijasnjim najavama za taj hotel je postignuta cijena od malo preko 5 mil. eura nakon cega bi ulcinjska trebala izaci iz stecaja.

SAJONAC
21.12.2005., 13:41
Znalac, polovicno si u saznanju :) . Tacno je da je cijena za Galeba 5.3 mil EUR, ali nije tacno da sa tom prodajom izlaze iz stečaja. Potrebno je još da se proda i hotel Lido. Nakon toga Ulcinjska rivijera će ne samo izaći iz stečaja, već će joj ostati oko 2 mil za investiranje u postojeće kapacitete. Tada će Ulcinjsku rivijeru sačinjavati Ada Bojana, Belvi, Olimpik i kampovi. A o potencijalu Ade suvišno je pričati... Ko je to vidio, sve mu je jasno

SAJONAC
21.12.2005., 13:59
Čuj Vaernim, naravno da znam svako za sebe odlučuje. Samo dijelim razmišljanje. Valjda forum služi za razmjenu argumenata i mišljenja. Ja sam se ukrcao i u ULRI i u BUDR. Za JGPK se kanim napravit detaljnu analizu, dok sam se fondova ratosiljao forever. Fondove sam smatrao povoljnim na prosječnim razinama 0.02-0.05 i iskrcao se na isto prosječnih 0.07-0.12. Sada kada su preuzimanja završena i fondovi su prosječno na 70% NAV, tu prostora više ne vidim i potpuno sam orijentisan na CG firme. Možda je još jedino MIG Fond jeftin.

znalac
21.12.2005., 14:00
Znalac, polovicno si u saznanju :) . Tacno je da je cijena za Galeba 5.3 mil EUR, ali nije tacno da sa tom prodajom izlaze iz stečaja. Potrebno je još da se proda i hotel Lido. Nakon toga Ulcinjska rivijera će ne samo izaći iz stečaja, već će joj ostati oko 2 mil za investiranje u postojeće kapacitete. Tada će Ulcinjsku rivijeru sačinjavati Ada Bojana, Belvi, Olimpik i kampovi. A o potencijalu Ade suvišno je pričati... Ko je to vidio, sve mu je jasno
Bio tamo pocetkom 10 mjeseca i najvise mi se svida sto je nudo iskljucivo za strance.
Slazem se da sama Ada ima vecu vrijednost i od svetog stefana ali ce biti kljucno pitanje da li je to u kapitalu ili nije.
Kampovi jesu sto jesu ali opet tamo se zemljiste 300 do 400 metara od velike plaze prodaje po 150 eura po kvadratu.
Sigurno ima velik potencijal samo kada bi se saznalo sto je u kapitalu.
Vezano za lido mislio sam da je to vec prodano navodno rusima.

SAJONAC
21.12.2005., 14:17
Bio tamo pocetkom 10 mjeseca i najvise mi se svida sto je nudo iskljucivo za strance.
Slazem se da sama Ada ima vecu vrijednost i od svetog stefana ali ce biti kljucno pitanje da li je to u kapitalu ili nije.
Kampovi jesu sto jesu ali opet tamo se zemljiste 300 do 400 metara od velike plaze prodaje po 150 eura po kvadratu.
Sigurno ima velik potencijal samo kada bi se saznalo sto je u kapitalu.
Vezano za lido mislio sam da je to vec prodano navodno rusima.

E to si dobro rekao. Ja sam dugo pokušavao doznat da li je u kapitalu ili ne. Sanao sam sljedeće: Ada je fiducijom prenesena na Vladu. Nakon okončanja stečaja Ada se vraća Ulcinjskoj R. Nakon toga Ada se neće prodavati već ide na dugoročnu koncesiju poput S. Stefana uz ogromnu zakupninu. Iste ove tvrdnje su se našle u Vijestima u izjavama stečajnog upravnika. Moj izvor je direkno iz Ulcinja.

E kad bih ja bio siguran da će sve biti ovako, trpao bih i po većim cijenama. Rizik definitivno postoji i svjesno ga pruzimam. A uzimao sam nešto malo ULRI i na 4.51, što je u to vrijeme bilo prilično smjelo.

Lido jeste ruska priča, ali po mojim informacijama tender ide u januaru. Pa to je i stečajni upravnik jučer u Vijestima izjavio.

A za zemlju rezonujem - kupuj ako je jeftino, mada nisam baš u priči sa nekretninama.

clusmas
21.12.2005., 14:23
A za zemlju rezonujem - kupuj ako je jeftino, mada nisam baš u priči sa nekretninama.

Ako kupuješ na veliko, kasno je za to, ali za malo se da svašta naći.

SAJONAC
21.12.2005., 14:32
Ako kupuješ na veliko, kasno je za to, ali za malo se da svašta naći.

Upravo tako. Neko fino parčence može postati prava torta :)
Ili Ulcinj ili sjever Crne Gore koji je potpuno neotkriven i jeftin do boli. Trenuto ipak u fazi istraživanja.

Vaernim
21.12.2005., 14:40
Čuj Vaernim, naravno da znam svako za sebe odlučuje. Samo dijelim razmišljanje. Valjda forum služi za razmjenu argumenata i mišljenja. Ja sam se ukrcao i u ULRI i u BUDR. Za JGPK se kanim napravit detaljnu analizu, dok sam se fondova ratosiljao forever. Fondove sam smatrao povoljnim na prosječnim razinama 0.02-0.05 i iskrcao se na isto prosječnih 0.07-0.12. Sada kada su preuzimanja završena i fondovi su prosječno na 70% NAV, tu prostora više ne vidim i potpuno sam orijentisan na CG firme. Možda je još jedino MIG Fond jeftin.

Možda ja krivo gledam, ali eto:

sa NEX berze (izvještaji o fondovima), prosječna vrijednost EURF za studeni 0.1445, a na dan 30.11. 0.1491. Jučer se sa EURF trgovalo po 0.0656 na NEXu i 0.0658 na montenegroberzi. Po mom izračunu to je oko 45% NAV-a.

clusmas
21.12.2005., 14:42
Upravo tako. Neko fino parčence može postati prava torta :)
Ili Ulcinj ili sjever Crne Gore koji je potpuno neotkriven i jeftin do boli. Trenuto ipak u fazi istraživanja.


Nije neotkriven, ne brini.

pozdrav tebi,

Monk
21.12.2005., 16:14
Ovo je od danas:

PRESS RELEASE: S&P Revises Montenegro Outlook To Pos


The following is a press release from Standard & Poor's:


LONDON Dec. 21, 2005--Standard & Poor's Ratings Services said today it revised its outlook on the Republic of Montenegro to positive from stable. At the same time, the 'BB' long-term and 'B' short-term foreign and local currency ratings were affirmed.

The outlook change is based on Montenegro's good progress on economic and political reforms. There is strong political support for the Stabilization and Association Agreement (SAA) with the EU (the first step toward eventual EU membership).

"The referendum for independence from the Union of Serbia and Montenegro, scheduled for April 2006, is not expected to affect political and economic stability, or the medium-term policy agenda," said Standard & Poor's credit analyst Sladana Tepic. "In this regard, the Montenegrin government made significant progress with its structural reform agenda in 2005, in particular through large privatizations in key economic sectors."

In the medium term, further structural reforms, the completion of privatization of the few remaining state-owned companies, in particular in the energy sector, and the upgrade of infrastructure are expected to sustain annual GDP growth rates of between 4% and 5%. Montenegro's government is also committed to providing more capital investment, downsizing the large public administration, and tackling reforms to the social security system, as well as setting up an investor-friendly business environment. The government's commitment to fiscal consolidation should bring deficits below 2% of GDP in the medium term. The public sector debt-to-GDP ratio is on a declining path, at projected 44% of GDP in 2006, and will continue to benefit from concessional loans, keeping interest payments low.

The ratings are constrained by the vulnerability of Montenegro's open and undiversified economy, which makes its economic performance subject to external shocks, in particular on aluminum prices and tourism inflows. The current account deficit remains large, at estimated 8.5% in 2005, although it will narrow somewhat to 7.0% in 2007, benefiting from tourism receipts. The Euroization of Montenegrin economy, however, provides protection from a classic balance of payments crisis.

"Further progress on implementing Montenegro's challenging economic and fiscal reform agenda, unless significantly affected by the upcoming referendum for independence and political developments in the region, would lead to an upgrade of the ratings on Montenegro in medium term," said Ms. Tepic. "By contrast, any significant shift away from Montenegro's economic and fiscal reform agenda, leading to rising debt and interest burdens, would endanger economic prospects and fiscal sustainability, and put downward pressure on the ratings."

Sorry nemam link...bude uskoro negdje objavljeno.

SAJONAC
21.12.2005., 17:13
Možda ja krivo gledam, ali eto:

sa NEX berze (izvještaji o fondovima), prosječna vrijednost EURF za studeni 0.1445, a na dan 30.11. 0.1491. Jučer se sa EURF trgovalo po 0.0656 na NEXu i 0.0658 na montenegroberzi. Po mom izračunu to je oko 45% NAV-a.

Rekoh u prosjeku. Npr. HLT koji je najveći fond ima NAV od 0.053, a u novembru se trgovao na 0.05, sad je oko 0.04. I još je novembarski obračun po najvećim cijenama u Cg povijesti.

Za EURF ćeš svakako naći da je najpotcjeniji. Ali, prijateljski savjetujem da razmotriš kvalitet menadžmenta Euro fonda. Takođe, ja iz NAV-a isključim Željeznicu koja je preko 20% portfolia. Ta ti firma po meni vrijedi 0/0. Moja skromna procijena.

Monk
27.12.2005., 17:43
Brzo prebaciti na RTCG, rasprava o squeez outu i akcijama.
Usvojen Zakon o preuzimanju a.d.

BURZA5
27.12.2005., 21:28
Čekaj malo.Ali čemu tolike razlike između vrijednosti 'kupnje' i vrijednosti 'prodaje' do čak 100 posto?Na montenegroberzi.

presvetli
27.12.2005., 22:21
Tako to izgleda na nelikvidnom tržištu.

BURZA5
27.12.2005., 22:47
A kako mogu vidjeti u CDA podatke, šta da im pošaljem mailom zahtjev ili kako i koliko to košta, i dali pristup dobijem možda ako postanem dioničar iliti akcionar?
Čemu te zabrane ionako.Kao i na SASE.

presvetli
27.12.2005., 22:54
Probaj ih nazvati, pa vidi. Stanje možeš dobiti naravno, samo ako si dioničar. Cijene su slične našima kod SDA. Par desetaka eura po knjizi dionica.

mtrtnik
28.12.2005., 10:06
Cijena je 50 EUR po knjizi.