PDA

View Full Version : Crna Gora


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9

Grenland
05.10.2007., 00:53
Evo sad na TV IN cuh pricu o ponudi VAZZ da svoj dio proda za 4 mil, a ad je rok za dogovor 5. oktobar (SJUTRA) :eek:

A kupovina NIPO?

Ako su usmjereni na profit, onda akcija NIPO moze biti dobra prica i na duzi rok.
To su novine, izdavanje knjiga i stamparija, plus sjajan plac na mjestu gdje je zgrada (oko 10.000m2 placa u najskupljem dijelu Podgorice) i manji poslovni prostori u unutrasnjosti. Sta mislis?

Bafford
05.10.2007., 00:59
Nisam nikad razmisljao o Pobjedi u smislu imovine, sto je bila moja greska. Tako da nemam informacije. Sigurno da na tom mjestu m2 kosta minimum 2-2,5k Eura. Imaju i stampariju koja vrijedi oko 500k eura (mislim samo na masine), a za ostalo ne znam. Ono sto je sigurno, to je da ce sigurno Pobjedu uzeti porodica.

Bafford
05.10.2007., 03:51
POTVRDA: Od stranaca niko nije stao iza njih, zato sto bi to znacilo tucu sa porodicom. Kao sto rekoh, 4 miliona Eura su morali da daju iz svog dzepa. Upravo su priznali u Vijestima:

Nakon višemjesečnih pregovora, predstavnici WAZ-a i crnogorski partneri postigli su sporazum o prenosu udjela u kompaniji Daily Press koja je izdavač dnevnika "Vijesti". Crnogorski partneri (Miodrag Perović, Ljubiša Mitrović, Slavoljub Šćekić i Željko Ivanović) kupiće WAZ-ov udio u preduzeću.

WAZ je postao vlasnik 50 procenata udjela Daily Press-a u martu 2003. godine. WAZ je bio odgovoran za menadžment u kompaniji, a crnogorski partneri za izdavačku politiku. Tokom četiri i po godine ove saradnje "Vijesti" su doživjele uspon i postale vodeći medij u Crnoj Gori.

Bafford
06.10.2007., 01:52
IZA tvrdnji WAZ-a da su "Vijesti" često "koristile tekstove za lične ekonomske interese" stoji opšte mišljenje da su ekonomske teme u tom listu često bile plasirane u smeru podizanja ili obaranja cena akcija, kojima su, priča se, uveliko trgovali - upravo čelnici podgoričkih "Vijesti".

U pozadini celog slučaja, međutim, stoji i senka nedavnog sukoba Željka Ivanovića, izvršnog direktora "Vijesti", i Mila Đukanovića, bivšeg premijera Crne Gore. Ivanović je za fizički napad koji je preživeo pre mesec dana direktno optužio Đukanovića i njegovu "biološku i mafijašku familiju", na šta je Milo odgovorio tužbom sudu. Ali, Đukanović je u toj polemici izneo i ponešto što se sada pojavljuje u famoznom pismu VAC-a.
- "Vijesti" su medijska logistika za beskrupulozne berzanske spekulacije - izjavio je tada Đukanović.

Oni koji čitaju "između redova" i tada su procenili da se može desiti obračun između dela vlasti i "Vijesti", pa se posle otkaza iz VAC pretpostavlja da izlazak medijskog koncerna iz "Vijesti" i te kako ima veze sa Đukanovićem. Navodno, nesuglasice između dojučerašnjih saveznika počele su upravo mogućom saradnjom kompanije Boda Hombaha sa Đukanovićem, Svetozarom Marovićem i Stankom - Canetom Subotićem u Crnoj Gori.

Takav biznis najavljivan je pre dva meseca, kada su se na prijemu povodom najava Stanka Caneta Subotića da će investirati u projekte u Crnoj Gori pojavila i dvojica izvršnih direktora VAC...

Tekst (http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=109449&datum=2007-10-05)

boriss_com
06.10.2007., 13:31
STUPILI NA SNAGU PROPISI KOJI TREBA DA PODSTAKNU RAZVOJ FINANSIJSKOG TRŽIŠTA U CRNOJ GORI

Zeleno svjetlo za penzione fondove

Podgorica - Pravila o radu dobrovoljnih penzionih fondova, i kastodi poslova, danas stupaju na snagu.
Ovi podzakonski akti, koji su objavljeni u najnovijem broju Službenog lista, kako je više puta najavljivano, trebali bi da podstaknu osnivanje novih institucija i dalji razvoj finansijskog tržišta u Crnoj Gori.
Komisija za hartije od vrijednosti usvojila je 11 pravila neophodnih za rad privatnih penzionih fondova, a potencijalni investitori će već od ponedjeljka moći da podnesu zahtjeve za njihovo osnivanjem. Prije tri mjeseca, uoči javne rasprave o novoj regulativi, više domaćih i stranih investitora, uglavnom banaka, iskazalo je interesovanje za formiranje dobrovoljnih fondova.
Privatni penzioni fondovi osnivaće se "radi prikupljanja novca uplaćivanjem doprinosa članova fonda, a koji će biti investiran sa ciljem povećanja vrijednosti imovine fonda".
Propisima je definisano da fondovi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni fond je onaj kome može pristupiti bilo ko, dok će se u zatvoreni moći učlaniti određena grupa ljudi: zaposleni, članovi sindikata ili drugih organizacija.
Privatnim penzionim fondom će upravljati specijalizovane menadžment kompanija (društvo za upravljanje) koje dobiju dozvolu od Komisije za HOV, a čiji minimalni kapital ne može biti ispod 250.000 eura. Menadžment preduzeće naplaćivaće proviziju za upravljanje fondom.
Uplaćeni doprinos u fond knjiži se na lični račun člana i to je, prema zakonu, njegova imovina, a novac se može povući nakon što član navrši 50 godina života i to na dva načina. Prvi je da se najviše 30 odsto isplati u gotovom novcu na dan ispunjenja uslova utvrđenih pravilima i ugovorom o članstvu koji se potpisuje, a ostatak u mjesečnim ili periodičnim anuitetima u roku ne dužem od tri godine. Drugi način je da se iznos prenese na "društvo koje se bavi obezbjeđenjem isplate penzija".
Vrijednost imovine i takozvane obračunske jedinice penzionog fonda, prema jednom od pravila, utvrđivaće se dnevno. Vrijednost obračunske jedinice fonda izračunava se dijeljenjem neto vrijednosti imovine fonda i ukupnog broja obračunskih jedinica na taj dan.
Dnevno računanje vrijednosti obračunske jedinice penzionog fonda predstavljaće na neki način zaštitu za ulagače koji će na osnovu nje procjenjivati prinos i birati fond kod kojeg žele da štede. Na osnovu tog dnevnog "kursa" jedinice, svako ko želi moći će da pređe u drugi fond za koji procijeni da će bolje upravljati i štedjeti za njega.
Zakonom je predviđeno da penzioni fondovi novac dobijen od članova mogu ulagati u akcije, investicione fondove, obveznice, državne zapise i druge kratkoročne hartije koje izdaje država, u dugoročne obveznice koje izdaju kompanije, a kojima se trguje na crnogorskim berzama i tržištima zemalja EU i OECD-a.

PGbroker
07.10.2007., 20:19
Sta mislite, koje su najpodcjenjenije hartije na CG marketu?
Da preformulisem, prije potpisivanja sporazuma o stabilizaciji, kako bi trebao da izgleda idealan portfolio u CG?

Bafford
07.10.2007., 20:23
EPCG, KAPG, TECG, SOBS, BUDR, ZZIB ili CPUT, ZEHK, RUPV...

Grenland
07.10.2007., 21:09
TECG, EPCG, KAPG, BUDR, ONOG, TRNK

Zivac
07.10.2007., 21:33
Likvidne i samo likvidne! Sve moze snazno up ali likvidne kupuju fondovi za penzice, novi fondovi su najavili kupovinu likvidnih, neke likvidne su snazno padala djelomice bez opravdanja.

Mario_2006
08.10.2007., 02:21
Podgorica - Pravila o radu dobrovoljnih penzionih fondova, i kastodi poslova, danas stupaju na snagu.

Slazem se penzioni fondovi ce kupovati samo likvidne jer imaju ogranicenja pri kupovini. Mogu kupovati likvidne i sa kotacje : TECG,KAPG,EPCG....
Smecu je odzvonilo !

boriss_com
08.10.2007., 16:04
Propale dionice Rudnika mrkog ugljena

Dioničari beranskog Rudnika mrkog ugljena u stečaju skupo su platili neinformiranost i nerealna očekivanja na crnogorskom tržištu kapitala. Nakon zaključivanja prodaje kompletne imovine kompanije firmi Balkan energy po cijeni koja je, prema dostupnim informacijama niža od ukupnih dugovanja, ostat će im samo razočaranje i neprijatno iskustvo. Rudnik mrkog ugljena će od novca od prodaje opreme, mašina i kompletne preostale imovine, isplatiti dugove, a dioničarima koji su praktički do jučer kupovali dionice tvrtke neće ostati - ništa.

Obavještenje o brisanju iz registra (28.09.2007)
Obavještavamo Vas da je dana 25.09.2007 godine Privredni sud u Bijelom Polju donio rješenje o likvidaciji AD KORPORACIJA JAKIĆ U STEČAJU Pljevlja, pa se isti briše iz regista CDA (simbol trgovine VEJA)

Tako je kad se kupuju firme u stecaju....ima jos puno takvih firmi.

boriss_com
08.10.2007., 17:42
Slovenacka INTEREUROPA ce dati ponudu za preuzimanje akcija ZETATRANSA.

mylady
08.10.2007., 20:14
Borisse_com,

buduci da pratim tvoje komentare i smatram te dobrim analiticarem, htjela sam te pitati tvoj komentar vezano uz dionice ULRI i BUDR.

Hvala unaprijed.

petarpg
08.10.2007., 21:03
vec je preuzela ZETP.

Zivac
08.10.2007., 21:20
Borisse_com,

buduci da pratim tvoje komentare i smatram te dobrim analiticarem, htjela sam te pitati tvoj komentar vezano uz dionice ULRI i BUDR.

Hvala unaprijed.

Godinu i pol radim u CG. BUDR ++ a ULRi neizvjesno mozda hit mozda kiks. Mana BUDR veliki fondovski kapital i planirani istovar na cijeni 45E. Nemam nijednu od njih.

petarpg
08.10.2007., 21:49
Godinu i pol radim u CG. BUDR ++ a ULRi neizvjesno mozda hit mozda kiks. Mana BUDR veliki fondovski kapital i planirani istovar na cijeni 45E. Nemam nijednu od njih.

Ima jos jakih firmi u cg.Kap je povoljan.Onog to je htp preduzece,od fondoda ubjedljivo je najveci diskont na eurf.A sto se tice ove 2 BUDR ima prednost

boriss_com
08.10.2007., 22:23
vec je preuzela ZETP.

Da 65%, ostatak ce javnom ponudom pokusati otkupiti, neznam koju ce cijenu ponuditi.
Na ovih 35% se odnosi moja najava. Info je iz KHoV.

Borisse_com,

buduci da pratim tvoje komentare i smatram te dobrim analiticarem, htjela sam te pitati tvoj komentar vezano uz dionice ULRI i BUDR.

Hvala unaprijed.

Koliko imam informacije ULRI ce biti dobra, ocekuje je tender...no kada neznam.
BUDR velika imovina, mislim da jos ima prostora za rast.
Licno, vise volim kompanije koje rade velike profite /TECG, KAPG/ ili imaju bas veliki potencijal kao npr. RUPV.

zicho
09.10.2007., 02:06
Pola milijarde od turizma

Do kraja godine Crnu Goru će posjetiti 1,2 miliona turista, a od te privredne djelatovnosti će biti prihodovano gotovo pola milijarde eura, procjenjuju u Turističkoj organizaciji Crne Gore.

http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=25780

petarpg
09.10.2007., 02:15
ok.nijesam shvatio sta mi predlazes sa obzirom da sam akcionar ZETP,da prodam ili jos da cekam.Nema iskustva sa tim.Sigurno nece dati ponudu mnogo vecu nego sto su platili 65%

boriss_com
09.10.2007., 09:08
ok.nijesam shvatio sta mi predlazes sa obzirom da sam akcionar ZETP,da prodam ili jos da cekam.Nema iskustva sa tim.Sigurno nece dati ponudu mnogo vecu nego sto su platili 65%

Bilo koju cijenu da ponude,ja im prodati necu, sto bih i tebi preporucio.

SAND
09.10.2007., 11:39
Decki ako nemate nista protiv da na forumu okacimo sve akcije(firme) koje su u stecaju i da se tom spisku dodaju lose dionice tako da se investitori ne uvaljuju i na neki nacin budu informisani kad vec cg trziste nije transparentno.Na susjednom forumu navlace investitore na takve banana dionice.
Mislim da bi na taj nacin ucinili mali korak ka transparentnosti kada to ne cini ,,europska,, C.G. Da se ubijes ne mozes doci do bilansa firmi vec se snalazimo na svakojake nacine . Za spisak akcionara vec prava procedura ,prvo moras platiti a uz to i cekati.
Na drugim trzistima sve klikom iz fotelje i spisak akcionara i FI izvjestaji.
Pa zamislite tog predsjednika vlade koji samo klima glavom kao lutka u pozoristu
dok Don Milo izdaje naredjenja . Eej ...dosao direktno iz dzempera na mjesto premijera i sta on zna o transparentnosti ili mu tako odgovara.
Procitao sam hiljade komentara na susjednim trzistima u smislu sta ja imam traziti tamo u sta da gledam,da zavezem oci i naslijepo investiram. A ovamo narodu prica kako su europski.

Ima dionica koje proizvode milionske dobiti i prave ekstra profite ali to nije dostupno stranim investitorima inace bi takve bile pociscene. Ima tu potencijala samo malo transparentnosti ako je C.G europska ili je tek u prvom osnovne.

boriss_com
09.10.2007., 12:07
Na osnovu dopisa Privrednog suda od 29. septembra CDA i KHOV su obaviještene da je 12 kompanija u stečaju. To su Elestik plastika- Podgorica, Šumarsko preduzeće Danilovrad, Autoremont Osmanagić, Mesopromet Nikšić, Žitopromet Spuž, 19 decembar-Podgorica, GP Primorje Ulcinj, Higijena Podgorica, Promont Nikšić, Svjetlost- Nikšić, Agroprodukt Nikšić i Nik oil- Nikšić.
Treba imati u vidi da ovaj spisak društava u stečaju nije konačan, što su nam potvrdili i u CDA. U stečaju su Rudnik mrkog uglja iz Berana, Ciglana Rudeš iz Berana, Solana Bajo Sekulić iz Ulcinja, kotorski Fjord i druge...

...mislim i da je cuveni Vunko takodje u stecaju, vjerovatno ih ima jos kao sto kaze gore citirana vijest.

Spisak AD u stecaju imate na sajtu Centralnog registra privrednog suda
http://www.crps.cg.yu/home.php?fOblik=AD&fNaziv=ste%E8aj&fSjediste=&fOsnivac=&fSifraDjel=&fSortiranje=reg_broj1&byPage=10&Submit=Po%E8ni+pretragu&akcija=registar&akcija2=reg_list&od=0

toyota
09.10.2007., 13:48
Bilo koju cijenu da ponude,ja im prodati necu, sto bih i tebi preporucio.

Borisse bi mogao biti konkretniji u ovom komentaru!!
LP

boriss_com
09.10.2007., 14:21
ZETP trzisna kapitalizacija je oko 24 milE, u trenutku preuzimanja Slovenci su na racunima ove firme nasli oko 8 milE, firma ima ogromne nekretnine i poslovne prostore u CG i van nje. ZETP je i do sada poslovala sa profitom
Planovi Intereurope su veliki za ZETP.
Evo i jedne eksluzivne vijesti:
Intereuropa ce graditi terminal i carinsko skladiste u Bijelom Polju, granicnom gradu sa Srbijom, a poznato je da se preko ovog grada odvija 85% uvoza/izvoza Crne Gore. Novom sistematizacijom otvara se nova carinarnica u BP, sto znaci da ce vecina uvoza/izvoza iz/za Srbiju/Madjarsku... biti gore carinjena.
ZETP ima monopol na carinskim terminalima i skladistima, pa vidi koliko ce samo to uticati na cijenu...
Ispod 6 prodaja, ne, nikako.

Uzgred, sjutra se objavljuje tender za Jadransko brodogradiliste /jabd/.

petarpg
09.10.2007., 20:21
Bilo koju cijenu da ponude,ja im prodati necu, sto bih i tebi preporucio.

hvala na informacijama

mylady
09.10.2007., 21:56
Da 65%, ostatak ce javnom ponudom pokusati otkupiti, neznam koju ce cijenu ponuditi.
Na ovih 35% se odnosi moja najava. Info je iz KHoV.Koliko imam informacije ULRI ce biti dobra, ocekuje je tender...no kada neznam.
BUDR velika imovina, mislim da jos ima prostora za rast.
Licno, vise volim kompanije koje rade velike profite /TECG, KAPG/ ili imaju bas veliki potencijal kao npr. RUPV.

Hvala na info.

mylady
09.10.2007., 22:57
Ono sto me jos zanima ako netko moze prokomentirati zbog cega dionica KAPG konstantno pada, konkretno, ja je imam zadnjih cca pola godine i odonda je pala 30ak %.

Zivac
09.10.2007., 23:10
Korekcija + pad cijena aluminija + nezavrsen posao oko rudnika ugljena i TE + nekoliko velikih postepeno izlazi i kupi vrhnje od ulaganja prije oko godinu dana itd.

To je jedina crna tocka u mom CG portfelju (konstantno crvena) ali bice ona uskoro na zelenoj strani:

Aluminij se oporavlja + uskoro ocekujem rjesenje ee nabdijevanja na ovaj ili onaj nacin + investiranje i povrat investicija itd.

mylady
09.10.2007., 23:14
kod mene je vise crvenih, usla sam prije pola godine :(. OK, thnx na komentaru.

Zivac
09.10.2007., 23:19
Pogresan tajming u velikom skoku svega pravi tajmong je bio prije godinu godinu i pol kada sam usao ili sada.

boriss_com
09.10.2007., 23:22
Ili maja 2005;)

mylady
09.10.2007., 23:24
jap, tako je to sa zivotom - sve je stvar tajminga...

boriss_com
10.10.2007., 19:43
ZETP trzisna kapitalizacija je oko 24 milE, u trenutku preuzimanja Slovenci su na racunima ove firme nasli oko 8 milE, firma ima ogromne nekretnine i poslovne prostore u CG i van nje. ZETP je i do sada poslovala sa profitom
Planovi Intereurope su veliki za ZETP.
Evo i jedne eksluzivne vijesti:
Intereuropa ce graditi terminal i carinsko skladiste u Bijelom Polju, granicnom gradu sa Srbijom, a poznato je da se preko ovog grada odvija 85% uvoza/izvoza Crne Gore. Novom sistematizacijom otvara se nova carinarnica u BP, sto znaci da ce vecina uvoza/izvoza iz/za Srbiju/Madjarsku... biti gore carinjena.
ZETP ima monopol na carinskim terminalima i skladistima, pa vidi koliko ce samo to uticati na cijenu...
Ispod 6 prodaja, ne, nikako.

Uzgred, sjutra se objavljuje tender za Jadransko brodogradiliste /jabd/.

Evo danasnji Finance preporucuje Analitiki: Držite delnice Intereuropehttp://www.finance.si/193198, ja bih rekao i "Drzite dionice Zetatransa". U najmanju ruku zato sto je to sada jedinstven sistem, a ima jos puno razloga, neke sam naveo u mom jucerasnjem postu.

http://www.finance.si/193047 Finance danas kaze i:
Družba Intereurope je za 65,82 odstotka črnogorskega Zetatransa plačala 12,4 milijona evrov

Koprski koncern Intereuropa je v petek vpisal lastništvo pri Centralni depozitarni agenciji Črne gore in tako pridobil večinski paket delnic črnogorskega vodilnega špediterskega podjetja Zetatrans, so danes sporočili iz podjetja. Tako so postali lastniki 65,82 odstotka črnogorske družbe. Cena za delnico je bila 2,29 evra. Za nakup deleža so odšteli 12,4 milijona evrov. Intereuropa načrtuje pridobitev 100 odstotnega lastništva črnogorske družbe.

Ovo je kljucna recenica, Intereuropa hoce 100% Zetatransa:rolleyes:, da ne bi dijelila sadasnji a ni buduci profit.

Kao sto rekoh moje dionice nece dobiti ispod 6...ako budu brzi:biggrin:

Kad sam vec tu da ne idem na druge teme: ko jos uvijek nije kupio TECG...trebao bi:)

boriss_com
11.10.2007., 13:22
Politika

Veliki korak naprijed

Četvrtak, 11.10.2007

Podgorica - Evropska unija (EU) će iskazati zadovoljstvo što su politički akteri u Crnoj Gori uspjeli da postignu dogovor o usvajanju Ustava u Parlamentu, kazala je ekspert pariskog Instituta za bezbjednosne studije Unije Džudi Bat.

Ona je navela da je veoma dobro što je postignut dogovor o najvišem pravnom aktu i ocijenila da je to veliki korak naprijed.

"Mislim da će biti generalnog zadovoljstva što su partije pokazale zrelost da postignu dogovor i što će ratifikacija Ustava biti u Parlamentu, a ne na referendumu. To je sigurno dobra stvar", rekla je Bat za Republiku.

Napominjući da će Crna Gora 15. oktobra potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, ona je istakla da bi crnogorski Parlament trebalo što prije da ratifikuje taj dokument.

SAND
11.10.2007., 13:52
Posle ovoga slijedi velika tarapana na Crnogorskom marketu.

Vidim danas pojacana kupovina KAP-a ekstra podcijenjen,a vidim da TECG se sjetili da je takodje mnogo podcijenjen.

Ali sta vredi za crnogorski market kada nema dostupnost podataka inace bi ove dvije vec sada bile na duploj cijeni.

Valjda ce se kreteni sjetiti da naprave transparentan sajt ako hoce europu.

boriss_com
13.10.2007., 10:03
Brisel: Crna Gora će potpisati sporazum SAA u ponedeljak
BRISEL, 13. oktobra 2007. (Beta) - Crna Gora će u ponedeljak potpisati sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, uprkos sporu do kojeg je došlo oko prevoda novčane jedinice evro u bugarskoj verziji tog dokumenta, dogovorili su predstavnici portugalskog predsedništva EU i Bugarske.

Bugarska je prethodno odbila da u ponedeljak, kako je bilo zakazano, potpiše sporazum sa Crnom Gorom, pošto je u prevodu sporazuma o stabilizaciji na bugarski jezik novčana jedinica monetarne unije nazvana euro, umesto evro, kako je nazivaju Bugari.

Nakon celodnevnih pregovora sa predsedavajućim EU Portugalom, predstavnica Bugarske Betina Joteva je sinoć izjavila da će u ponedeljak "biti potpisivanja", prenele su agencije. Portparol portugalskog predsedništva Unije potvrdio je da "potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji EU i Crne Gore..u ponedeljak u Luksemburgu ostaje".

boriss_com
14.10.2007., 22:47
Posljednji update: 14. Oct 2007, 20:46

Premijer Šturanović otputovao u Luksemburg

Crnogorski premijer Željko Šturanović je otputovao u Luksemburg, gdje se očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i njenih članica, s jedne, i Crne Gore, sa druge strane.


Kako je saopšteno u Podgorici, premijer Šturanović će posjetu Luksemburgu započeti susretom sa predsjednikom Vade Luksemburga Žan-Klodom Junkerom, a na marginama ministarskog sastanka EU razgovaraće sa predsjedavajućim Savjeta EU, portugalskim ministrom inostranih poslova Luisom Amadom, kao i sa još jednim brojem šefova diplomatija EU.

U delagaciji su i potpredsjednica Vlade Crne Gore Gordana Đurović, ministar inostranih poslova Milan Roćen i šefica Stalne misije RCG pri EU Slavica Milačić.

SAND
14.10.2007., 23:55
Podaci o trzisnim kapitalizacijama najvecih firmi sa Beogradske berze- belex i C.G marketa kao i neto ostvarena dobit za iste:

Belex MCAP NETO DOBIT

Dijamant- DJMN 252 mil.eura mcap ,13,82 m.e.neto dobit
Sojaprotein-SJPT 308 m.e mcap , 8,27 m.e.neto
Tehnogas -TGAS 318 m.e. mcap , 6,32 m.e.neto
Energoproj.-ENHL 364 m.e. mcap , 3,23 m.eneto

C.G berza
¬¬¬¬¬¬¬
Komb.alum-KAPG 208 m.e. mcap 47,00 m.e.neto dobit
Telekom - TECG 359 m.e.mcap 27,00 m.e.neto dobit
__________________________________________________ ______________________

Niti jedna od ovih firmi sa belexa nije imala pad cijene u toku korekcije ili neznatno,trguju se i dalje kao da su dzabe i ocekuju se prinosi tacnije rast vrijednosti akcija.

KAPG I TECG su u toku korekcije imali znacajno klizanje cijene I pored toga sto u ovoj godini ocekuju uvecanje neto dobiti ,Kod TECG se vec zna da ce to biti znacajno.

Upravo klizanje cijene se desilo zbog netransparentnog trzista I neobavijesenosti investitora . Iz ovoga mozemo zakljuciti o podcijenjenosti crnogorskih dionica. P/E kod KAPG iznosi ispod 5.

Evo podatke sam naveo kao pokazatelj kako se na jednom trzistu cijene fundamentalne dionice za razliku od drugog gdje fundamenti sa odlicnim pokazateljima nisu zasticeni jer se kroz netransparentnost manipulise istim.
Naravno kada obore cijene takvih dionica posle toga zarada je neminovna tacnije rast istih.

boriss_com
15.10.2007., 11:26
ATMO 0,2812 0,8970% 10.000 0,2900 0,2780
ATMO 0,2781 -0,7849% 1.700 0,2850 0,2781
BRJE 130,0002 -3,7036% 26 139,9999 125,5000
CENB 15,1300 7,5070% 1.340 15,1300 13,0002
EPCG 8,4990 1,2702% 1.030 8,4800 8,3100
EURF 0,6302 0,1112% 21.000 0,6330 0,6301
HEIO 0,5880 4,1999% 7.150 0,5879 0,5450
HEIO 0,5800 5,4545% 1.000 0,6000 0,0000
HLTA 0,2423 -2,2590% 10.000 0,2600 0,2404
HLTA 0,2576 4,2493% 66.087 0,2576 0,2507
INLE 4,0000 33,3067% 730 4,9000 3,0010
INSM 270,0105 -3,5677% 10 279,0000 206,0000
INSM 270,0101 -1,9800% 13 275,0000 270,0101
JABD 28,8900 4,6235% 2.004 28,8900 28,0000
KAPG 22,2500 1,7343% 6.060 22,3000 22,1500
LUBA 3,5800 0,6834% 525 3,5800 3,5101
MONF 0,2436 -0,7335% 12.500 0,2500 0,2439
NAKO 0,2100 2,2893% 4.660 0,2100 0,2051
NIPO 10,8100 -4,4293% 6 11,4999 10,8100
ONOG 8,4000 0,0596% 792 8,4000 7,9900
ONOG 8,3800 1,6275% 1.248 8,4780 8,2200
PLAP 1,6500 1,9337% 19.052 1,6699 1,6200
PUTE 5,9900 5,8229% 1.029 5,9999 5,8010
RUPV 7,0000 0,0000% 610 7,0000 6,9201
SOBS 37,8000 -2,0269% 691 39,8799 37,8000
TECG 7,7100 1,4340% 18.530 7,7400 7,5108
TREN 0,4402 0,0227% 7.000 0,4500 0,4402
TRNK 93,5000 7,4711% 133 93,5000 88,0000
ULRI 63,0000 5,1230% 303 63,8578 59,0000
ZEHK 24,6900 5,2129% 28 24,6999 0,0000
ZZIB 2,6400 7,7463% 1.360 2,6478 2,4100

boriss_com
15.10.2007., 14:25
Posljednji update: 15. Oct 2007, 13:20
Crna Gora potpisala SSP sa EU

Crna Gora je danas u Luksemburgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Potpisan je i Privremeni sporazum kako bi se prevazišao period od trenutka potpisivanja SSP do njegove ratifikacije u skupštinama svih država članica EU.

SSP je u ime Crne Gore potisao premijer Željko Šturanović, dok su sa druge strane potpis stavili evropski komesar za proširenje Oli Ren i šef portugalske diplomatije Luis Amado.


Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i potpredsjednica Vlade Crne Gore Gordana Đurović, ministar inostranih poslova Milan Roćen i šefica Stalne misije RCG pri EU Slavica Milačić.

Crnogorski zvaničnici najavili su da bi od 1. janura sljedeće godine trebalo da počne primjena Privremenog sporazuma koji obuhvata trgovinske odredbe SSP.

Da bi SSP stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuju parlamenti svih 27 država članica EU i taj proces obično traje dvije do četiri godine.

Crna Gora je, poslije Hrvatske, Makedonije i Albanije, četvrta zemlja zapadnog Balkana koja je sklopila ovakav ugovorni odnos s EU.

olujni
15.10.2007., 19:52
Sada će biti mnogo povoljnije ozračje za ulaganje....sretno C.G.

ChoChikun
15.10.2007., 21:27
Sada će biti mnogo povoljnije ozračje za ulaganje....sretno C.G.

Nije problem u ozračju nego nedostatku financijskih izvještaja.

celko22
15.10.2007., 23:22
Nije problem u ozračju nego nedostatku financijskih izvještaja.

Meni nije jasno zasto si ti opste ne ovome forumu...kazi ja ne ulazem u Crnoj gori i sve je tamo slabo i to je to a ne da svakog negiras....neznam sta imas od toga....stalno svaka situacija sto se desi je za tebe slaba

zidane
15.10.2007., 23:31
Celko,vidim da ima još netko koga Žuti može izbaciti iz takta,nadam se ne i utjecati na ulaganje u CG.Vidim da većina ne obraća pozornost na njegove misli,pa ti savjetujem da postupiš na isti način.Pozdrav.

ChoChikun
16.10.2007., 00:38
Meni nije jasno zasto si ti opste ne ovome forumu...kazi ja ne ulazem u Crnoj gori i sve je tamo slabo i to je to a ne da svakog negiras....neznam sta imas od toga....stalno svaka situacija sto se desi je za tebe slaba

Tko ti je rekao da ja ne ulažem u Crnu Goru i da mi je tamo sve slabo?

Ja sam na Forumu zbog razmjene mišljenja i argumentirane rasprave, a ne znam zašto si ti? Zašto ti je draže raspravljati o meni nego o temi? Što ne kažeš, meni je draže dobro ozračje nego financijski izvještaji jer ih i onako ne znam čitati i sve OK?

Ako želiš čitati samo ugodne informacije onda bi trebao čitati Stranice dobrih vijesti Jutarnjeg lista:
http://www.jutarnji.hr/samo_dobre_vijesti
a ne ovaj Forum.

petarpg
16.10.2007., 02:28
Centrojadran je uhvatio dobro zalet promet 100.000 eura,a krece i kap,bice veselo ovih dana

ChoChikun
16.10.2007., 05:04
a krece i kap,bice veselo ovih dana

Samo što ne krene..

cmyk
16.10.2007., 13:51
dali iko zna šta se dešava sa CENB?

naki
16.10.2007., 16:35
Pale su neke price da je za kupovinu zainteresovan Fer šped.
Naime dva ortaka sad imaju vlasništvo 61.8%.Jedan prodaje svoj dio zainteresovanoj firmi, ada bi imao 2/3 ,ostatak kupuje na berzi.
Po drugima ,radi se o cistoj špekulaciji.

klisko
16.10.2007., 19:11
Samo što ne krene..bogami je krenuo a tvoji posprdni komentari nemaju veze sa zdravim razumom.

nevaljalko
16.10.2007., 19:18
kakve su šanse da eurofond prati ostale akcije u rastu

petarpg
16.10.2007., 19:50
Na EURF je najveci diskont od svih fondova,prati ga malo istorijski on skace na momente stoji na isto i onda hop 30-40%,po mojim info pocece skok krajem oktobra kada na trziste pocne da poslije novi Izbor ocekuje se cijena oko 2 euro,da bi se priblizio diskont sa ostalim fondovima.Sve ovo vidi i provjeri da ne bude navlacenje,jer i ja imam EURF

petarpg
16.10.2007., 19:51
mislio sam da napisem ocekuje se cijena od oko 1 euro

petarpg
16.10.2007., 20:00
Pale su neke price da je za kupovinu zainteresovan Fer šped.
Naime dva ortaka sad imaju vlasništvo 61.8%.Jedan prodaje svoj dio zainteresovanoj firmi, ada bi imao 2/3 ,ostatak kupuje na berzi.
Po drugima ,radi se o cistoj špekulaciji.

Spekulacija nije sigurno jer je hartija potcijenjena,minimalna cijena je oko 100 eura,ukucajte na google pa cete da vidite sta sve ima, a na sajt www.nekretnine.cg.yu mat.broj 2185261,poglrdajte nekretnine isve ce vam biti jasno.A ovo je tacno preuzima ga Fersped iz Beograda ali su prvo odlucili da da kupe razliku na berzi do 2/3,a onda da objave preuzimanje 61,8% akcija od ove dvojice.Ukratko to je to

Mario_2006
17.10.2007., 12:09
17.10.2007 - IBM prva kastodi banka
Podgorica - Centralna banka izdala je prvu dozvolu za obavljanje kastodi poslova u Crnoj Gori, i to Invest banci Montenegro (IBM). Pod kastodi poslovima se podrazumijeva da banka koja uglavnom obavlja te poslove, otvori račun kod Centralne depozitarne agencije u ime i za račun klijenta/investitora, za njega izvršava naloge za kupovinu i prodaju akcija, naplaćuje kamate i dividende, i mnogo drugih poslova koji se preciziraju ugovorom. Na primjer, investitori mogu kupovati akcije preko kastodi banaka, a javno se neće otkriti o kome se radi. IBM je formirala posebno odjeljenje za obavljanje brokersko dilerskih poslova i uskoro bi za to trebalo da dobije i dozvolu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

zboss2009
18.10.2007., 21:17
Jel se mogu negdje naći FI? Znam da se to prije nije moglo, ali jel ima gdje sada možda?

zboss2009
22.10.2007., 14:43
Jel se mogu negdje naći FI? Znam da se to prije nije moglo, ali jel ima gdje sada možda?

Našao sam odgovor na ovo pitanje.

Jel se negdje može vidjeti prvih 10 vlasnika neke firme? Gledam na http://www.cda.cg.yu/ i ne mogu ništa tamo naći.

Jedino što sam našo je u FI, ali ti su podaci stari 9 mjeseci.

Plz help

zicho
24.10.2007., 21:17
Lasica: Srbija zainteresovana za Luku Bar i Željeznicu

Srbija je zainteresovana za učešće u privatizaciji Luke Bar, a o modelu učešća na tenderu tek će zauzeti zvaničan stav, rekao je za Republiku pomoćnik srpskog ministra za željeznički saobraćaj Dejan Lasica.

"U interesu Srbije i naše željeznice je da imamo izlaz na more i luku. Pristup luci je mnogo lakši kad imate određen broj akcija u toj luci, nego kad nemate", kazao je on.

Lasica je najavio da bi srpska Željeznica mogla da se javi i na tender za kupovinu dijela crnogorske Željeznice.

Fluid
26.10.2007., 11:30
Volio bih čuti druga mišljenja o tome kako doživljavate ovaj pad burze?

Naime, vidim da se većina trgovanja odvija na vrlo malim volumenima, koji spuštaju cijenu. Ponuda je dosta plitka, unatoč činjenici da su je radom počelo par novih fondova, brokerskih kuća i da su osnovana dva mirovinska fonda 3. stupa.

Crna gora je potpisala SSP, a predstoji im i rješavanje problema neredovitog financijskog izvješćivanja.

Potencijal dugoročno - kratkoročno, ili ga nema?

boriss_com
26.10.2007., 12:08
Da, ponuda je jako, jako plitka, ali i na malim volumenim cijene svakodnevno idu down.
Ipak, bilo je velikih transakcija sa TECG, KAPG, HLTF, EURF, CPUT...znaci kupuje se naveliko.
Politicka i ekonomska stabilnost je tu, kastodi banke pocele sa radom, ocekuje se pocetak penzionih fondova, velike investicije se najavljuju, dakle potencijala za rast ima, vrijeme je potrebno...necu nista novo reci ako kazem STPLJENJA samo i ko je u kesu neka kupuje, sta drugo?
Svi su psiholoski bili spremni na skok pri potpisivanju SSP, nije se desilo i prisutno je razocarenje kod malih i neiskusnih investitora.
Pouzdano znam /info iz najvece CG brokerske kuce/ da novac spremno ceka, kada ce biti upotrijebljen...stpljenja dakle.

Napolju je lijep dan...prosetajte pored rijeke ili mora...

Fluid
26.10.2007., 12:53
Ha, kod mene lijeva kiša. No neka, odoh na zimski san. Kad se probudim, ima da sve cvjeta. :biggrin:

Da, zaboravio sam spomenuti i skrbništvo.

Bafford
26.10.2007., 14:08
American Chronicle: Prekid dotoka kapitala prijeti burzovnom slomu na Balkanu

Zbog nedovoljne ponude kvalitetnih vrijednosnih papira kapital će kad-tad prestati pritjecati na balkanska tržišta kapitala. Unovčavanje dobiti "iskusnih igrača" povlačenjem kapitala lako može biti uzrok burzovnog sloma, rekao je konzultant Alexandar Dimishkovski u razgovoru za American Chronicle.

Globalna svjetska kreditna kriza na Balkanu nema utjecaj na donošenje odluka o investiranju. Ljudi na Balkanu uzimaju kredite kako bi mogli kupovati dionice poduzeća o čijem poslovanju gotovo ništa ne znaju, istodobno očekujući brzu i visoku zaradu. Taj trend će se nastaviti sve dok se Balkan ne suoči s političkom krizom ili prestankom dotoka svježeg kapitala.

Pristup ujedinjenom tržištu Europske unije za zemlje na Balkanu bliži je i realističniji nego ikada ranije. Tržišta kapitala na Balkanu stoga su postala privlačna odredišta za investitore iz zapadnih zemalja, pogotovo nakon opakog cikličnog pada u SAD-u koji čak može rezultirati i recesijom.

Hoće li euforija na Balkanu potrajati? Koliko su balkanska tržišta racionalna? Grče li se od jakih bolova koje je izazvao špekulativni mjehur koji samo što se ne rasprsne?

Iako statistički i naizgled ne postoji korelacija između globalnog i balkanskog tržišta kapitala, razdoblje reakcije balkanskih tržišta na svjetska kretanja sve je manje. Razlog za nepostojanje korelacije uglavnom je u tome što je na balkanska tržišta plasiran uglavnom balkanski novac te stoga realokacija kapitala na svjetskim tržištima nema pretjerani značaj za balkanska tržišta, tvrdi Dimishkovski.

S druge strane, malo je balkanskih investitora koji su spremni za okršaj na Wall Streetu. Burze na Balkanu suočene su sa sličnim prijetnjama krize i ograničenjima rasta, manjkom efikasnosti i prije svega znanja o financijskim instrumentima kojim se trguje na burzama. Dimishkovski je zbog toga zagovornik inicijative za stvaranje jedinstvene Balkan Stock Exchange po uzoru na nordijske zemlje.

Proces tranzicije ostavio je na Balkanu mnoge otvorene rane. Tržište kapitala je savršen primjer gdje se vidi otvoreni prostor za manipulacije poput insajderskog trgovanja. Pokušaji poricanja postojanja insajderskog trgovanja su prisutni, ali u praksi malo je učinjeno i može biti učinjeno da se dioničari zaštite od insajdera, tvrdi Dimishkovski.

Iskustva iz inozemstva pomažu, ali mogu predstavljati jedino bazu koju treba nadograđivati. Za zaštitu investitora od insajdera prvo se mora implementirati zakon o korporativnom upravljanju. Tek nakon što i najmanji dioničari budu znali svoja prava i obveze efikasno sprječavanje djelovanja insajdera može zaživjeti.

Dimishkovski ističe kako su balkanska tržišta spora u uvođenju novih financijskih instrumenata. Razlog tome je niska opća razina znanja aktivnih sudionika tržišta kapitala koja ozbiljnim upraviteljima portfeljem znatno ograničava fleksibilnost. Bankarski sustav na Balkanu suočen je sa znatnim rizikom, a kamatne stope su visoke za dužnike i niske za štediše. Tržište korporativnih obveznica je nerazvijeno.

Zbog nedostatka znanja i tehnološke zaostalosti iluzorno je očekivati da agencije zadužene za nadzor balkanskih tržišta kapitala mogu otkriti složene financijske muljaže, zaključuje Dimishkovski.

zboss2009
26.10.2007., 16:55
Jel netko zna kada će se opet počet trgovat sa Izborom??? Poslo sam email burzi, neodgovaraju mi, a brokere (HPB) nikako ne mogu dobit na telefon ni mail

Zivac
26.10.2007., 18:01
Trenutacno sam u CG poslom a i u izvidnici oko ulaganja. Velika depresija. Pripremala se euforija a desio znatan pad. Dionicari pa i brokeri zbunjeni. Javljam impresije za nekoliko dana.

Od koga su ti brokera info borise? Ako moze na pp ako nije za javnost?

Grenland
27.10.2007., 02:37
..., kastodi banke pocele sa radom,...

Borise,

nije pocela nijedna kastodi banka. tek su donijeti propisi, a Invest banka je dobila dozvolu Centralne banke ali jos nije KHoV.

Nadam se da ce jos neka banka uci u ove poslove. npr kad bi SG Podgoricka pocela da radi ovo, bio bi pun pogodak, obzirom na zvucno ime banke.

Znaci, pocetak rada je izvijestan, ali jos nijesu poceli.
Kad bude, trebalo bi da se osjeti na trzistu.

zboss2009
27.10.2007., 21:05
Jel zna netko koja je vlasnička struktura ATBN?

zboss2009
28.10.2007., 17:48
I zašto je P/B od ATBN samo 0,8 mislim?

boriss_com
28.10.2007., 17:56
STRUKTURA VLASNIŠTVA OBIČNIH AKCIJA :
Vlasnik: Vlasničko učešće (%)
1. FIN Invest Podgorica 18,13
2. Cerera S.R.L. Italia 9,24
3. Vujović Arsenije 9,22
4. Končar Mont d.o.o. 8,53
5. Hemagro Limited 8,45
6. Bucom KFT Budapest 8,13
7. Expres Gradina Beograd 8,13
8. Invest banka Montenegro AD 6,25
9. Babić Aca 3,52
10. Gorgoni Lorenzo Italia 3,09
11. Gorgoni Mario Italia 3,08
12. Gorgoni Paolo Italia 3,08
13. Montinari Sigilfredo Italija 2,32
14. Gorgoni Piero Italia 2,31
15. Ostali akcionari 6,52
Ukupno
100,00%

P/B je preko 5.

Grenland
28.10.2007., 19:43
I zašto je P/B od ATBN samo 0,8 mislim?

Ne znam odakle ti taj podatak.

ATBN su prioritetne - kumulativne akcije Atlas Banke, ima ih 10.000 a cijena im je oko 1.250e.
ATBA su obicne akcije Atlas banke, a cijena oko 2.500e.
Mislim da su nominale obiju 500e, a book sigurno nije ispod toga.

koliko je book mozes izracunati iz zadnjeg izvjestaja sa www.cb-cg.org.

zboss2009
28.10.2007., 21:26
Hvala, u pravu ste, nisam računo redovne dionice, zato mi je bilo sumljivo.

Jel zna netko zašto kad se logiram na http://madeinmontenegro.com/vbforum/index.php nema foruma ekonomija?

Ma najviše me zanima kada će se napokon moći trgovati sa IZBR

boriss_com
28.10.2007., 22:04
Ma najviše me zanima kada će se napokon moći trgovati sa IZBR

:(razmisli da li izbor vredi koliko i kap:confused:

Analize : KAKO ĆE SE USVAJANjE NOVOG USTAVA I POTPISIVANjE SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANjU ODRAZITI NA CRNOGORSKO TRŽIŠTE KAPITALA

Očekuje nas novi »udar« stranih investicijaTRŽIŠTE DOBILO dodatne siguronosne potpore. Trenutnu situaciju ne treba smatrati negativnom, slično je i u zemljama u okruženju. Cijene akcija će rasti, ali isključivo kao posljedica boljih poslovnih rezultata kompanija. Možda smo konačno ušli u fazu kada razdvajamo uticaj politike na ekonomiju, ocjenjuju berzanski stručnjaci

Stagnacija i pad cijena akcija većine kompanija i investicionih fondova, trendovi su koji su obilježili berzansku trgovinu zadnjih dva mjeseca. Realno očekivani i najavljivani rast cijena nakon ljetnjih ferija, ove godine zaobišao je crnogorsko tržište kapitala, a pozitivan trend nije uslijedio ni nakon usvajanja novog Ustava i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Da li je riječ o cikličnoj ili dugoročnoj pojavi u kretanju cijena, i kako će se najnovija dešavanja odraziti na crnogorsko tržište kapitala, pitali smo njegove predstavnike.
- Na mladom tržištu, sve pojave privlače posebnu pažnju, kaže menadžer na Montenegroberzi Nedeljko Šuškavčević. Na iskusnim tržištima, period mirovanja je sasvim normalan. Nagle i brze promjene se mnogo lakše događaju na malim tržištima, kakvo je naše. Trenutnu situaciju na tržištu poput našeg, ne treba smatrati negativnom, već svako kretanje se može tumačiti iz dvije perspektive, od kojih je jedna uvijek pozitivna. U fazi pada cijena akcija, investitori koji imaju gotovinu na raspolaganju, kupuju akcije po povoljnim cijenama, što je za njih pozitivno, dok za one koji su već kupili akcije, to predstavlja negativan trend i obrnuto.
U poređenju sa maksimalnom vrijednošću indeksa Montenegroberze MOSTE, od 7. maja, danas je ta vrijednost za 23 procenta niža. U svakom slučaju, taj procenat je manji od indeksa nekih berzi u regionu, napominje Šuškavčević. Od početka novembra, indeks je pao za oko pet odsto.
- Teško je precizno identifikovati razloge pada ili mirovanja cijena akcija, ističe Šuškavčević. Na cijenu akcija učestvuje bezbroj faktora. Kada bi baš tačno mogli izolovati prave razloge, onda bi se sa velikom preciznošću mogli predviđati trendovi pada i rasta cijena.
Potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju i usvajanjem Ustava, tržište je dobilo dodatne siguronosne potpore, smatra Šuškavčević, ali je, dodaje on, u pitanju politički aspekt. Donekle je dobro što tržište ne odreaguje baš na svaku političku odluku, jer to može da znači da neće odreagovati na eventualno negativan politički događaj, i možda smo konačno ušli u fazu kada razdvajamo uticaj politike na ekonomiju, kaže menadžer na Montenegroberzi. Imajući to u vidu, lako je zaključiti da profitabilne firme, sa realnim programima razvoja, imaju perspektivu, pa akcije takvih kompanije nikad ne gube na likvidnosti, bez obzira na cjenovnu oscilaciju, koja nije prevelika.
- U proteklih nekoliko mjeseci, na crnogorskom tržištu kapitala vlada zatišje, odnosno, u sumi nema nekih značajnijih cjenovnih oscilacija, kaže izvršna direktorka Neks Montenegroberze Danijela Laketić. To je razumljivo, obzirom da je počela veoma dinamično, i da su dešavanja s početka godine, a koja se tiču značajnog rasta prometa i cijena na berzi, uticala na neizbježne korekcije i dijelom uslovile ulazak u fazu stabilizacije, odnosno stagnacije. Kako je to sasvim redovna situacija, ne treba da zabrinjava trenutno stanje na berzi, a slično je i u zemljama u okruženju.
To potvrđuju, dodaje Laketić, indeksi Nedž berze, koji se trenutno nalaze na nivou onih s početka aprila, pri čemu je NEDž20 zabilježio rast od 118 odsto, u odnosu na početak godine, a NEDžPIF je porastao za 145 odsto u istom periodu. Podsjeća na upozorenja u vrijeme buma, da poslije svakog drastičnog skoka slijedi pad, i da je pitanje vremena kada će se to desiti. Očigledno je i da su akcije pojedinih kompanija bile precijenjene, pa je i to dijelom doprinijelo nužnoj korekciji. Svakako je fokusiranje investitora na pojedina atraktivnija dešavanja na berzama u regionu, jedan od razloga niskih prometa i cijena na našim berzama.
Izvršna direktorka Neks Montenegro berze smatra da je politička stabilnost jedan od bitnijih faktora koji utiče na privlačenje investitora i doprinosi jačanju tržišta kapitala jedne države. Aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, kao što je usvajanje Ustava u parlamentu i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, doprinose jačanju povjerenja u finansijsko tržište, pa zbog toga očekujem pozitivna dešavanja na berzi i po ovom osnovu, kaže Laketić. U svakom slučaju, mislim da razloga za zabrinutost nema, da se radi o jednoj sasvim uobičajenoj fazi u dešavanjima na tržištu kapitala.
Izvršni direktor Monete, Društva za upravljanje istoimenim fondom, Momo Gazivoda, smatra da smo u proteklom periodu imali izuzetno dinamičan i ubrzani razvoj tržišta kapitala u Crnoj Gori, a kulminacija je bila prva polovina tekuće godine.
- Cijene indeksa i akcija kompanija su rasle na osnovu investicionog očekivanja, a ne na osnovu rezultata poslovanja, kaže Gazivoda. Potpuno je normalno u takvoj situaciji da su se i određene investicije precijenile, što je kao rezultat imalo korekciju, odnosno pad vrijednosti akcija tih kompanija. Sada se nalazimo na drugom stepenu razvoja tržišta kapitala, koje podrazumijeva potpuno drugačiji pristup investiciji. Znači, cijene akcija sa ovoga nivoa će rasti, ali isključivo, ističe Gazivoda, kao posljedica boljih poslovnih rezultata kompanija. - Potrebno je da probudimo neke uspavane menadžere kompanija i treba češće rebalansirati postojeći portfolio, u zavisnosti od tržišnih kretanja, kaže izvršni direktor Monete. Rješavanje privatizacije preostalih velikih sistema uticaće na dalja tržišna kretanja. Optimista sam, a upravo iz već navedenih razloga, potpisivanjem važnog dokumenta za državu Crnu Goru, da ćemo uspjeti da animiramo veći broj institucionalnih investitora, uticati na kvalitet i proširiti lepezu finansijksih proizvoda na tržištu kapitala. Mislim da sami, jačim angažovanjem i promjenom u načinu razmišljanja dajemo snažan doprinos ovim ciljevima. I ne samo ovo, već nas i očekuje status kandidata za ranije pristupanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji.
Svi koji učestvuju u trgovanju, ili samo prate kretanje cijena na našoj berzi, već su navikli na periode izrazitog rasta berzanskih indeksa, ali i na stagnacije i pad cijena hartija od vrijednosti, napominje brokerka Nove brokera Svetlana Dobrović. Teško je naći bilo kakvo pravilo u tome koliko će koja faza da traje, jer je bezbroj faktora koji mogu uticati na to, obzirom da smo mi relativno malo i osjetljivo tržište kapitala.
- Već nekoliko mjeseci, gotovo svakodnevno, bilježimo pad cijena, prvenstvno akcija, tako da se sada one mogu kupiti po izuzetno povoljnim uslovima, kaže Dobrović. Ipak, naši investitori su obazrivi, manje se odlučuju na nove investicije, čak i kada su ubijeđeni da su pojedine hartije na nivou koji im je na proljeće ove godine bio nezamisliv. Razumno razmišljanje i konsultacije sa brokerom najbolji su recept za dobro trgovanje, savjetuje Dobrović.
- Cijene naših akcija većinom su niske, ne postoji ništa što bi ukazivalo na probleme koji bi mogli ugroziti Državu a time i berzu, naprotiv... Crna Gora je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, donijela Ustav i zaokružila svoju državnost, a gotovo svakodnevno čujemo pohvale kompetentnih ljudi iz cijelog svijeta, koji iskazuju zadovoljstvo napredovanjem Crne Gore u mnogim segmentima, prvenstveno ekonomskim, kaže Dobrović. U narednom periodu očekuju se privatizacije nekih privrednih giganata, kao što je Luka Bar, Plantaže, Željeznica, kao i kompanija koje su evidentno interesantne investitorima kao Jadransko brodogradilište, Institut Simo Milošević, Pobjeda i druge. Ni jedna zemlja nije prošla kroz ovakve i slične procese, a da nije doživjela investicioni bum. Ne vidim razlog da kod nas bude drugačije.


Dobre preporuke
Usvajanje najvišeg pravnog akta, Ustava Crne Gore , kao i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju Evropskoj uniji, predstavlja nesumnjivo najznačajniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore, kaže Momo Gazivoda.
- Mislim da ćemo imati izuzetno pozitivan efekat na tržište kapitala i uopšte na sveukupni poslovni ambijent u Crnoj Gori. Iako se bez teškoća može izvući komperacija sa najbližim okruženjem u smislu pozitivnih efekata, na ovaj način mi skrećemo pažnju na sebe u pozitivnom smislu i kao primjer jedne male državice na Zapadnom balkanu, koja će sigurno biti na novom udaru inostranih investitora, prevashodno sa razvijenih tržišta kapitala. Osim toga, mi se integrišemo i kroz proces pridruživanja jačamo i prevodimo na viši nivo postojeće institucije na tržištu kapitala, koje postaju konkurentnije i više orijentisane ka globalnom tržištu. Na kraju, ali ne i posljednje, jača zaštita svojinskih prava i uopšte vladavine prava, što predstavlja važan činilac zaokruživanja benefita našeg potpisa. kaže Gazivoda.
Polaganjem ovog “ispita”, ističe Gazivoda, mi se nalazimo pred vratima Evropske unije, sa dobrim preporukama i neophodnim znanjem.


Problem finansijskih izvještaja
Jedan od problema na tržištima kapitala zemalja u tranziciji, sa kojim smo se i mi suočili, jeste i objavljivanje finansijskih izvještaja, ističe Danijela Laketić. Kako vrijeme prolazi, menadžmenti kompanija uviđaju da je ustvari u njihovom interesu da objave što veći broj poslovnih podataka i analiza o kompaniji, s obzirom da će veći stepen otvorenosti samo privući investitore. Drago mi je da postoje inicijative u vezi izmjene zakonske regulative, koja tretira pitanje objavljivanja kvartalnih izvještaja.


Sindrom Dafine se ne može dovesti u vezu sa berzom
Brokerka Svetlana Dobrović izražava bojazan da će naši investitori i ovoga puta, kao i često do sada, sačekati priliv novca iz inostranstva, kada će stranci, bez mnogo oklijevanja, kupovati akcije i podići im cijenu na berzi.
Naši investitori će ih tada, kupovati po znatno višim cijenama od onih koje su im trenutno dostupne, upozorava Dobrović. Ova pojava je prisutna već godinama, ali je teško suzbiti nepovjerenje i skeptičnost naših ljudi, čak i nakon što su se mnogo puta uvjerili da nijesu u pravu. U svim kontaktima sa našim klijentima, nastojimo da ih podsjetimo na ovu pojavu, ali i da utičemo na ljude da se malo više informišu, da ne dozvole da na njih utiču laičke priče o sindromu Dafine, koji se apsolutno ni na koji način ne može dovesti u vezu sa berzom uopšte, kao ni na tendenciozne priče o "krahu" berze i slično.

Vera Borozan

petarpg
28.10.2007., 22:44
Hvala, u pravu ste, nisam računo redovne dionice, zato mi je bilo sumljivo.

Jel zna netko zašto kad se logiram na http://madeinmontenegro.com/vbforum/index.php nema foruma ekonomija?

Ma najviše me zanima kada će se napokon moći trgovati sa IZBR

ima, sajt: madeinmontenegro.com,zatim klik berza akcija i onda klik forum

Mario_2006
06.11.2007., 15:36
Dusko Knezevic vlasnik Atlas-grupe narucio tekst u dnevnim novinama Vijesti i izazvao paniku medju investitorima . Kada je prodao akcije zetatransa najbolji nacin da plasira sredstva je izazvati paniku i kupiti jeftino na strahovima malih ulagaca . Kolateralna steta mali investitori sa kojima se lako manipulira.

Od manipulacija nije imun ni vlasnik novinaVijesti Ivanovic koji je zloupotrebe vrsio vise puta tako da nije cudo sto je nedavno dobio sipku po glavi.

Mijo
06.11.2007., 15:39
Vidi se da su u CG burzovni mehanizmi prilično uhodani...:biggrin:

muro
06.11.2007., 16:04
Dusko Knezevic vlasnik Atlas-grupe narucio tekst u dnevnim novinama Vijesti i izazvao paniku medju investitorima . Kada je prodao akcije zetatransa najbolji nacin da plasira sredstva je izazvati paniku i kupiti jeftino na strahovima malih ulagaca . Kolateralna steta mali investitori sa kojima se lako manipulira.

Od manipulacija nije imun ni vlasnik novinaVijesti Ivanovic koji je zloupotrebe vrsio vise puta tako da nije cudo sto je nedavno dobio sipku po glavi.


Nije Duško Knežević prodao Zetatrans nego Baća Radović!

Bafford
06.11.2007., 16:09
Ipak je ovo premnogo otislo dolje. Danas na zakljucenju:

BRJE -22,2%
DKPG -5,81%
EPCG -5,45%
IZBR -17,03%
JGPK -9,77%
SOBS -3,23%
TECG -2,06%
BUDR -3,87%
TREN -3,97%
EURF -11,99%
HLTA -7,56%
MONF -4,29%
MIGF -6,95%
INSM -5,33%
HEIO -14,99%

Mario_2006
06.11.2007., 16:11
Citat:Nije Duško Knežević prodao Zetatrans nego Baća Radović!

Knezevic je prodao svoj dio.

baki
06.11.2007., 17:02
Davno je otislo dolje premnogo, kao sto neko rece krah je vec bio, doduse spor ali dug tim jos znacajniji.
Ovo danas samo tone.

Ipak je ovo premnogo otislo dolje. Danas na zakljucenju:

BRJE -22,2%
DKPG -5,81%
EPCG -5,45%
IZBR -17,03%
JGPK -9,77%
SOBS -3,23%
TECG -2,06%
BUDR -3,87%
TREN -3,97%
EURF -11,99%
HLTA -7,56%
MONF -4,29%
MIGF -6,95%
INSM -5,33%
HEIO -14,99%

boriss_com
06.11.2007., 19:47
Prenosim sa jednog od foruma:

6.11.2007.
TOTALNA RASPRODAJA

Na crnogorskom trzistu kapitala oseka kupaca, a plima prodavaca.

Ovih dana, a narocito danas, se desava interesantna pojava na crnogorskim berzama.
Naime, gradjani nekontrolisano prodaju svoje akcije ne pitajuci za cijenu po kojoj prodaju, tj. rukovode se principom daj sta das, a isto tako su proljetos nekontrolisano kupovali akcije, takodje ne pitajuci za cijenu, tj. po principu “ da zaradim do kraja nedelje makar duplo.”
Ovo je definitivno dokaz da ne moze svako da se bavi berzom, nazalost.

Uzimajuci u obzir da su skoro sve hartije u prosjeku pale oko 50 % od svoje maximalne vrijednosti, postavlja se pitanje sta je to natjeralo gradjane da naprave ovako katastrofalan i poguban potez.
Da li su to dospjele rate od kredita, potrebne pare za osnovne zivotne namirnice koje su poskupjele nekoliko stotina procenata, primicanje hladne zime sa jos skupljom strujom, ili nesto drugo…

Mislim da nije nista od gore navedenog, mada ima i toga, ali u veoma malom procentu.

Ono sto se sada desava na crnogorskim berzama i uopste na berzama u regionu je STRAH.

Kao sto kaze osnovno pravilo funkcionisanja berze da “ berzom vladaju pohlepa i strah”, odmah prepoznajemo oba elementa i kod nas.
Proljetos kad je sve islo u nebo bez granica – POHLEPA
Sada kada se ne moze vidjeti dno – STRAH

Ljudi su se uspanicili i prodaju sve akcije sto imaju po nikakvim cijenama.
Iako su nesto platili po recimo 30 eura po akciji, rado ce ga sad prodati po 15 eura po akciji, samo da nesto izvuku.

Dragi moji akcionari, ne radi se to tako.

Prvo, prodaje se samo onoliko koliko je potrebno da se zavrse neke obaveze, a ne kompletan portfolio.
Drugo, kad bi tako svi radili, a ne panicno prodavali posto-poto, i cijene bi bile na mnogo vecem nivou od danasnjih, tako da bi i na tom malom dijelu portfolia, gubitak bio znatno manji.

Znaci, iz svega ovoga se moze zakljuciti sledeca konstatacija, da ne treba prodavati akcije po ovako niskim cijenama, osim onih koji bas moraju, i naravno preporuka za one koji raspolazu sa gotovim novcem da kupuju akcije na TOTALNOJ RASPRODAJI.

Zoran Jovanovic dipl. ecc.

Zivac
07.11.2007., 14:24
Izgleda da je najgore proslo. Komentari?

Mario_2006
07.11.2007., 23:24
Kako se danas jeftino kupovalo: PUTE, prosto nevjerovatno da je neko prodavao na cijeni od 4.3-5. Isti ce grickati zube kada bude 10 ili vise.
Stvar strpljenja!

Mario_2006
08.11.2007., 13:38
Izdvojeno sa drugog foruma

Kako bi se veliki punili da nema tremarosa.

Stara finta , bacis par tekstova po novinama usput malo izdvojis dionica da vrsis pritisak na ponudi, a onda cekas drhtave da izadju iz jazbine pa kupuj bagatelno .

Ali manipulisu dobro. Iskusni strani investitori se ne pecaju na gluposti ali domaci se dobro otresaju. Neka nauce lekcije.

Jbg,jbg,jbg ,jbg sto nisam u kesu.


Da dodam na ovaj komentar , tacno je da domace ovcice stadaju i treba da nauce lekcije. Pa pogledajte samo kako su veliki igraci srozali KAPG 36% zato ce kada odluce podici isti 100% jer znaju da tu ima osnova lova je kao u sefu.
Najbolje se zaradjuje na dionice koje imaju pokazatelje . KAPG je samo jedan od primjera.
Steta sto nije dostupan CRhoV sa spiskom akcionara da pogledamo koji su to sampioni prodavali TECG po bagatelnoj cijeni .
PUTE je juce bio drastican primjer ljudske gluposti .

Ima jos dionica koje su prodavane jeftino.

Zivac
08.11.2007., 19:29
Procjene do kraja tjedna. Iskusniji i ljudi iz CG molim komentar. Prebrz oporavak slijedi usporavanje ili ...

petarpg
08.11.2007., 22:18
ponuda je plitka malo jaci prometi i ide sve gore dok se traznja pojacava koliko ce ici ne znam ali mislim za kratak period u glopalu minimum 30 odsto

boriss_com
08.11.2007., 22:33
Procjene do kraja tjedna. Iskusniji i ljudi iz CG molim komentar. Prebrz oporavak slijedi usporavanje ili ...

Ovo je dosta plitko trziste uz to jako manipulativno, tako da su sve prognoze nezahvalne.
Ako si u dionicama sa dobrim fundamentalnim pokazateljima ili barem u onim kojim a slijedi privatizacija - nemaj brige, mislim da je najteze za nama.

nb-campari
09.11.2007., 10:51
moze li neko postavit vip-ov izvestaj? puno hvala i pozdravi svima

zelko
09.11.2007., 11:31
09 Nov 2007 | 10:00
Simbol Berza Naziv Promjena Cijena Količina
ATMO Nex berza FZU ATLASMONT PODGORICA 2.50% 0.25
BRSK Nex berza TUP BRSKOVO A.D. BJELO POLJE U STEČAJU 0.01% 1.50
DKPG Nex berza DUVANSKI KOMBINAT A.D. PODGORICA -1.10% 2.16
EPCG Nex berza ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE A.D. NIKŠIĆ 5.77% 7.87
EURF Nex berza FZU EURO-FOND PODGORICA 0.85% 0.58
HEIO Nex berza HOLD. ELEKTROIND. OBOD A.D. CETINJE -2.05% 0.44
HLTA Nex berza FZU HLT-FOND PODGORICA 0.04% 0.23
IZBR Nex berza IZBOR A.D. BAR 6.41% 0.23
LUBA Montenegro berza LUBA 0.00% 3.00 2567
MARB Montenegro berza MARB 0.00% 5.50 571
MOEK Nex berza MONTENEGROEXPRESS A.D. BUDVA 3.77% 0.73
MONF Nex berza FZU MONETA PODGORICA 0.92% 0.24
OPGO Nex berza OPŠTE GRAĐEVINSKO GORICA A.D. PODGORICA 6.72% 0.21
PRIB Nex berza PRIMORKA A.D. BAR 13.63% 15.99
TECG Nex berza CRNOGORSKI TELEKOM A.D. PODGORICA 4.20% 7.30
TREN Nex berza FZU TREND PODGORICA 4.13% 0.42
TRNK Nex berza TREBJESA A.D. NIKŠIĆ -4.23% 90.00
ULRI Nex berza HTP ULCINJSKA RIVIJERA A.D. ULCINJ 5.75% 50.48
ZECG Montenegro berza ZECG -0.03% 5.00 800
ZEHK Nex berza HK ŽELJEZARA NIKŠIĆ AD NIKŠIĆ 3.71% 20.23
ZETP Montenegro berza ZETP -1.72% 2.28 894
ZZIB Nex berza ZAVOD ZA IZGRADNJU BARA A.D 4.68% 2.25

Nikolica
09.11.2007., 11:47
Polučasovni pregled - 09.11.2007 10:30:00
Simbol Cijena Promjena Obim Naj ponuda Naj tražnja
ATMO 0,2565 3,3025% 66.800 0,2599 0,2455
DKPG 2,1601 -1,1034% 1.579 2,3965 2,2100
EPCG 7,5100 0,9436% 12.739 7,6000 7,5009
EURF 0,5778 0,6796% 154.820 0,5777 0,5500
HEIO 0,4500 0,1781% 3.700 0,4796 0,4500
HEIO 0,4790 -1,0331% 2.062 0,4790 0,2500
HLTA 0,2273 -0,0879% 5.000 0,2430 0,2272
HLTA 0,2397 2,4359% 25.400 0,2389 0,2271
HTBO 3,5010 -4,0191% 200 4,0490 3,5011
IZBR 0,2249 2,3203% 141.475 0,2249 0,2129
JABD 21,8503 -0,0320% 885 22,0000 21,5009
KAPG 21,7000 1,8225% 2.390 21,7000 21,0000
LUBA 3,0000 3,1247% 7.300 3,0000 2,9900
MARB 5,6898 9,4150% 771 0,0000 5,5000
MONF 0,2430 2,0580% 34.500 0,2430 0,2310
PLAP 1,5440 2,3059% 7.372 1,5650 1,5200
PRIB 15,9900 13,6259% 60 15,9900 14,0200
PUTE 5,3500 9,9172% 68 0,0000 5,0000
RUPV 6,0000 0,0000% 258 6,3000 5,6000
SOBS 31,2000 0,1046% 207 32,1899 31,2000
TECG 7,3500 4,9221% 9.770 7,3000 7,2000
TREN 0,4199 5,0275% 22.000 0,4100 0,3851
TREN 0,3850 -5,2891% 5.000 0,4200 0,0000
TRNK 90,0002 -4,2296% 53 94,0000 90,0002
ULRI 51,0000 6,8316% 120 51,0000 48,0000
ZECG 5,3300 9,8720% 1.100 0,0000 5,3362
ZEHK 20,0200 2,6219% 761 20,8600 19,2701
ZEHK 20,0304 4,0281% 50 21,0000 0,0000
ZETP 2,2801 -4,5104% 894 2,5998 2,2800
ZZIB 2,2500 4,6804% 280 2,4500 1,9000

Pera Detlic
09.11.2007., 19:21
Procjene do kraja tjedna. Iskusniji i ljudi iz CG molim komentar. Prebrz oporavak slijedi usporavanje ili ...

Mislim da sledeće nedelje slijedi zahlađenje i pad. Ovo prije neki dan je bilo opipavanje pulsa i "doktori" su viđeli da mogu da prođu.Pacijenata je bilo koliko voliš. Tako je počinje sezona lova na zečeve vjerovatno do N.G. Ja sam se naoružao i čekaću.:cool:
Dobro bi bilo da čujemo i šta misle ostali?

nb-campari
09.11.2007., 20:24
ja nebih smio cekati da imam pare.

Grenland
09.11.2007., 20:59
ni ja ne bi smio cekati, bar ne za neke kljucne hartije i PIFove.

muro
10.11.2007., 21:39
Kraj sedmice donio oporavak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na crnogorskim berzama sedmica koja je počela sa gubicima završila je sa oporavkom, a posebno su u drugom dijelu sedmice jačali fondovi.

Indeks Montenegroberze Moste oslabio je oko 0,7 odsto na 1.799,16 poena, NEX20 je na Nex Montenegro berzi dobio 1,83 odsto na 36.637,11 bodova, a fondovski NEXPIF je ojačao 4,7 odsto na 42.290,78 poena.

Sva tri indeksa su tokom sedmice dostizala niže vrijednosti, a na godišnjem nivou Moste bilježe rast 93 odsto, NEX20 preko 100, a NEXPIF 134 odsto.

Ove sedmice najviše su rasle akcije Robne kuće Nikšićanka 202 odsto deset EUR, Prekookeanske Plovidbe 112 odsto na 1,49 EUR, Titeks 78 odsto na 3,44 EUR, Montepranzo-Bokaprodukta 69,5 odsto na 297 EUR i Velike plaže 46,2 odsto na 114,92 EUR.

Među gubitnicima su se našli kompanije koje su u stečaju Rudnik mrkog uglja 40 odsto na 1,25 centi, , Rumijatrans 27 odsto na 5,1 EUR, Gornji Ibar Rožaje 25 odsto na 85 centi. Pali su još i mlin „Muharem Asović“ 20 odsto na 3,6 EUR i Rudnici boksita 18 odsto na 4,9 EUR.

Najveći promet, kao i broj prodatih akcija, ove sedmice imao je Izbor sa oko 778 hiljada EUR. Za njim slijede Telekom, Elektroprivreda, Cetinjeturist i Kombinat aluminijuma Podgorica.

Na Montenegroberzi najveći broj transakcija obavljen je akcijama Kombinata aluminijuma, Jadranskog brodogradilišta i Luke Bar koje su dostizale cijenu od 21,98, 23,5 i 3,09 EUR.

Na Nex berzi prema broju transakcija izdvojili su se Telekom, čija je maksimalna vrijednost iznosila 7,4 EUR, Elektroprivreda, koja je dostizala najviše osam EUR, kao i Onogošt čija vrijednost nije prelazila 7,1 EUR.

Najveći rast kod fondova imao je Trend 18 odsto, zatim slijede Moneta sa 5,3, HLT 4,7 odsto, MIG 2,8 odsto, Atlasmont 1,8 odsto. Jedini je gubio Eurofond koji je na sedmičnom nivou oslabio jedan odsto.

Sedmični promet iznosio je oko deset miliona EUR i bio je uvećan za 42 odsto u odnosu na prošlu sedmicu

boriss_com
12.11.2007., 17:30
12.11.2007.
Ekonomija

CRNOGORSKE BERZE

Krajem sedmice cijene akcija porasle

Podgorica,11. novembra - Berzansku trgovinu u prvoj polovini protekle sedmice obilježio je pad cijena akcija većine kompanija, da bi njen kraj donio oporavak, a rast je naročito bio izražen kod fondova. Indeks Montenegroberze Moste pao je oko 0,7 odsto na 1.799,16 bodova, a Neks Montenegro berze porastao i to kompanijski NEDž20 1,83 odsto na 36.637,11 poena, a fondovski NEDžPIF 4,7 odsto na 42.290,78 bodova.
- Kraj oktobra i sami početak novembra na našim berzama su obilježeni stagnacijom cijena hartija od vrijednosti, kaže brokerka Nove brokera Svetlana Dobrović. Ova stagnacija je posljedica očigledne odluke akcionara da svoje vlasništvo ne prodaju po takvim, relativno niskim cijenama, što je potpuno razumljivo i logično. Uvidom u dubinu tržišta bilo je očigledno da je ponuda tržišnog materijala nedovoljna i za malo jače investitore, da i ne govorimo o situaciji gdje bi nekoliko krupnih investitora odlučilo da krene u kupovinu.
Dobrović navodi primjer da se njihovoj brokerskoj kući se obratio investitor koji je želeo da kupi hiljadu akcija Jadranskog brodogradilišta. Aktuelna cijena ove akcije, tog i nekoliko prethodnih dana ,precizira ona, kretala se u intervalu od 21 do 23 eura . Uvidom u ponudu na berzi zaključili smo i obavijestili klijenta da bi predmetnu kupovinu mogao da obavi tog i u naredna dva dana jer bi morao da kupuje sve akcije u dozvoljenom opsegu i da bi na kraju dio akcija morao platiti 28 eura. Sve ovo pod uslovom da ne dođe do ozbiljnijeg porasta ponude akcija Jadranskog brodogradilišta. Naravno, investitor je odustao od kupovine, nezadovoljan konkretnom ponudom i cijenom. Slična situacija je ,napominje Dobrović i kod mnogih hartija, posebno onih koje se nalaze na berzanskoj kotaciji.
Utorak, 6. novembar, je unio novu živost na tržištu kapitala,ali u negativnom smislu, kaže naša sagovornica. Na kraju dana, najatraktivnije hartije od vrijednosti, ostale su u ponudi po, do prije samo neki dan, nezamislivo niskim cijenama, a niko nije iskazao spremnost da ih kupi. Već sutradan došlo je do očekivane reakcije investitora, tako da smo na kraju trgovanja u srijedu imali potpuno obrnutu situaciju. Cijene akcija su porasle do maksimalno dozvoljenog nivoa i tada više nije bilo ponude, već samo velika tražnja. Dobrović navodi primjer da u utorak nije bilo kupaca koji bi akciju Kombinata aluminijuma platili 18,2 eura, a već u srijedu i su iskazali spremnost da je plate 20,2 eura, ali tada niko nije htio da je proda.Do kraja nedjelje nastavljen je blagi rast i stabilizacija cijena hartija od vrijednosti.
Dobrović podsjeća investitore, koji žele da trguju, ali sa što manjim rizikom, na mogućnost kupovine obveznica stare devizne štednje. Takva investicija, ističe ona, sa sobom praktično ne nosi rizik, jer ima zagarantovani prinos, koji je, realno manji od prinosa kome se nadamo kada kupujemo akcije, ali je izvjesno sigurniji i sasvim korektan. V.Borozan

Crna Gora u najboljoj poziciji za priliv investicija

- Crna Gora je danas u najboljoj poziciji , za priliv novih investicija, u smislu saradnje i statusa prema Evropskoj uniji, smatra Svetlana Dobrović.
- U toku su i u najavi nove privatizacije, kaže Dobrović. Tržište se širi u smislu osnivanja novih brokerskih kuća, od strane naših, ali i stranih osnivača, investicionih i penzionih fondova i očekivanom konkretnom angažovanju banaka u berzanskim poslovima.To sve skupa ukazuje na neminovnost dobre perspektive naše berze.

zicho
14.11.2007., 19:30
Lazović: Uskoro strateška odluka o EPCG

Potpredsjednik crnogorske vlade i predsjednik Savjeta za privatizaciju dr Vujica Lazović je najavio, u intervjuu za Republiku, da će vrlo brzo biti donesena strateška odluka o budućnosti Elektroprivrede CG - da li će se ići na dokapitalizaciju ili neki model privatizacije kroz uključivanje strateškog partnera, uz većinsko državno vlasništvo kapitala.

Lazović je najavio da ubrzo slijedi tender za prodaju dnevnika Pobjeda, pa Institut Simo Milošević.

On je najavio i restrukturiranje velikih sistema kao što su Luka Bar, Željeznica i Aerodromi.

Mario_2006
24.11.2007., 21:04
Svjetska banka ocijenila da se u Crnoj Gori polovično poštuju standardi u računovodstvu

Revizori lako posrnu pred direktorima
PODGORICA - U Crnoj Gori je puno slabih finansijskih izvještaja, sa aritmetičkim greškama, a revizori ublažavaju, negiraju ili na neki drugi način modifikuju svoje izvještaje – ocijenio je juče viši specijalista za finansijsko upravljanje u Svjetskoj banci Erik van der Plac, na konferenciji na kojoj je predstavljen izvještaj ove institucije o poštovanju računovodstvenih standarda i propisa u Crnoj Gori.
- Crna Gora je uspješno uspostavila dosta važnih elemenata institucionalnog i zakonskog okvira finansijskog izvještavanja ali je pred njom još dosta posla, da bi ove izvještaje uskladila sa međunarodnim standardima. Funkcija revizije još nije u potpunosti efikasna - kazao je Van der Plac.
On je prigovorio i što u Crnoj Gori postoji praksa «da revizori popuste».Šef kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori Jan Piter Olters kazao je da primjena međunarodnih standarda u ovoj oblasti smanjuje nesigurnost, i najavio da će Svjetska banka nastaviti da pomaže Crnoj Gori ne bi li se uspostavili najbolji međunarodni standardi u ovoj oblasti. Potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović kazao je da će država graditi ambijent koji će omogućiti revizorima da svoj posao rade u skladu sa kodeksom, na sistematičan, objektivan i nepristrastan način.
- Doprinijećemo da revizori bez pritiska ocjenjuju vjerodostojnost finansijskih izvještaja i usaglašenost poslovanja sa poslovnom politikom. Zajednički cilj države, bankara, tržišta hartija od vrijednosti, osiguravajućih kompanija, direktora, računovođa i revizora su frekventniji i dostupniji finansijski izvještaji koji svima olakšavaju poslovanje. To je uslov da razlikujemo uspješne od neuspješnih, da smanjimo ukupan rizik poslovanja i povećamo produktivnost. Želimo istinsko, uporedivo, istinito, i visokokvalitetno finansijsko izvještavanje usklađeno sa svjetskom praksom i trasiraćemo put ka tom cilju - obećao je Lazović. Nacionalna komisija za računovodstvo i reviziju, inače, juče je održala prvi sastanak, a cilj je da pomogne unapređenju finansijskih izvještaja i većoj finansijskoj sigurnosti.
Ž.Radulović Izvještaji na meti akcionara
Lazović je naveo i da korisnici finansijskih izvještaja hoće mnogo više od tačnosti, jer ih sve više zanima gdje je kompanija sada i u kom pravcu ide. - Akcionari, bankari, kreditori, zaposleni i kupci žele da znaju da li uprava ima kontrolu nad kompanijom, kako procjenjuje okruženje i da li ima razrađenu strategiju da istraje na svom putu. Znamo da je računovodstveno izvještajna klima uslov za formiranje domaćeg i privlačenje stanog kapitala – kazao je Lazović. Predstavnici Svjetske banke ocijenili su da Komisija za hartije od vrijednosti ne sprovodi sistematično zahtjeve za finansijsko izvještavanje kod kotiranih kompanija i nedostaju joj izvjesna ovlašćenja. Iako je Komisija nedavno preduzela nekoliko konkretnih korektivnih mjera, pitanja kvalifikovanih revizorskih izvještaja, čak i na A i B listi, nijesu uvijek dosljedna - kazali su iz Svjetske banke.

Mario_2006
24.11.2007., 21:09
U oktobru rasle plate, najviše u finansijama i pojedinim granama industrije

KAP u stopu iza bankara
PODGORICA – Prosječna oktobarska zarada u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, iznosila 355 eura, što je za 2,9 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, saopšteno je iz Monstata.
Najveću mjesečnu platu i ove godine su primali zaposleni u sektoru finansijskog posredovanja, čija je mjesečna koverta bila teška prosječno 746 eura, ili skoro 400 eura više od prosječne plate u Crnoj Gori.
Najmanju platu su, po podacima Monstata, dobijali radnici u sektoru ribarstva, svega 144 eura, ili 211 eura manje od republičkog prosjeka.
Dok radnici u finansijama i bankarstvu primaju najveće mjesečne plate od svih u Crnoj Gori, radnici Kombinata aluminijuma (KAP) rekorderi su u industrijskom sektoru.
Prema najsvježijim podacima, prosječna plata u KAP-u iznosi 690 eura, slijede radnici nikšićke pivare ''Trebjesa'' koji mjesečno primaju prosječno 628 eura i ''željezarci'' čija mjesečna zarada u prosjeku iznosi 483 eura.
Gledano po djelatnostima, najveće plate u septembru primili su zaposleni u sektoru Vađenje ruda i kamena, prosječno 528 eura, dok su u proizvodnju električne energije, gasa i tople vode u istom mjesecu prosječno zaradili 478 eura.
Prosječna septembarska zarada u prerađivačkoj industriji iznosila je 387 eura. U okviru te djelatnosti, najveće plate su zaradili u podsektoru proizvodnje mašina i uređaja, čija je prosječna plata za septembar iznosila 559 eura, a svega 91 euro su primili radnici u podsektoru proizvodnje gume i plastike.

muro
28.11.2007., 20:23
http://www.seebiz.eu/hr/system/video/?mediaId=37

Grenland
28.11.2007., 20:59
Montenegroberza potpisala sporazum s IFC-om
Autor/izvor: Mina-business
Memorandumom o razumijevanju, dvije će strane zajedno raditi na razvoju kodeksa korporativnog upravljanja u Crnoj Gori. Kako je danas saopšteno iz Montenegroberze, kodeks podrazumijeva skup pravila kojih kompanija koja ga prihvati treba da se pridržava.
Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Montenegroberza potpisale su Memorandum o razumijevanju, na osnovu kojeg će zajedno raditi na razvoju kodeksa korporativnog upravljanja u Crnoj Gori. Kako je danas saopšteno iz Montenegroberze, kodeks podrazumijeva skup pravila kojih kompanija koja ga prihvati treba da se pridržava.

»Veliko je interesovanje za transparentnost poslovanja crnogorskih kompanija, tako da je ovo pravi trenutak za implementaciju ovakvog projekta«, smatraju u Montenegroberzi. »Primjena kodeksa korporativnog upravljanja će postati stvar prestiža, a prihvatanje njegove implementacije će značajno doprinijeti razvoju tržišta kapitala i njegovoj likvidnosti«.

Uvođenje kodeksa trebalo bi da donese korist kompanijama, akcionarima, investitorima, tržištu kapitala i crnogorskoj ekonomiji. U projektu će učestvovati domaći i međunarodni stručnjaci iz pravnih i ekonomskih nauka i sa tržišta kapitala, ljudi uključeni u korporativno upravljanje i javnost. Biće korišćena najbolja iskustva iz međunarodne prakse, u skladu sa domaćom regulativom. Primjena kodeksa korporativnog upravljanja neće biti obavezujuća za sve kompanije.

Kodeks u dosadašnjoj praksi primjenjuju najbolje kompanije, kojima je stalo do imidža i međunarodnog ugleda. Prihvatanjem primjene kodeksa, kompanije korporativnu kulturu podižu na značajan, međunarodno prepoznat nivo.

Bafford
29.11.2007., 00:48
Ljudi moze li mi neko objasniti zbog cega na sajtu http://www.seebiz.eu/hr/closing-bell/konacno-oporavak-cijena-i-indeksa,3187.html svakodnevno lazu. Tako su danas objavili da je od fondova porastao najvise Eurofond sto je notorna laz, a isto se stalno u isti kontekst stavlja Izbor iz Bara, Solana, Cetinje Turist, pa jel neko ovo gleda uopste. Jel urednik redakcije za CG Vesko Barovic ili neko ko je sa njim nerazdvojan.

Obratite paznju:

CLOSING BELL CRNOGORSKE BURZE
Konačno oporavak cijena i indeksa
Autor/izvor: SEEbiz
Najveći je dobitnik ipak bila Solana koja je ojačala čak 25,9 odsto na 24,34 eura uz 59 hiljada eura prometa. Među fondovima najveći je dobitnik bio Eurofond koji je uz 179 hiljada eura povećao vrijednost čak 11,65 odsto

Obje crnogorske berze konačno su nakon dvije sedmice doživjele oporavak. Na Nex Montenegro berzi danas su prekinuti gubici koji su trajali osam dana uzastopno, pa je kompanijski indeks NEX20 skočio sedam odsto na 30.091,68 poena, a NEXPIF čak 12 odsto na 34.629,85 bodova. Najtrgovanija bila je Elektroprivreda Crne Gore sa 219 hiljada eura prometa, a vrijednost je porasla 6,96 odsto. Najveći je dobitnik ipak bila Solana koja je ojačala čak 25,9 odsto na 24,34 eura uz 59 hiljada eura prometa. Među fondovima najveći je dobitnik bio Eurofond koji je uz 179 hiljada eura povećao vrijednost čak 11,65 odsto.

Indeks Moste Montenegroberze porastao je danas, prvi put u gotovo dvije sedmice, 1,7 odsto na 1495,37 bodova.

Akcije Pobjede porasle su 9,3 odsto na 9,16 EUR uz 21 hiljadu eura prometa. Najtrgovanije su bile akcije Kombinata aluminijuma koje su 112 hiljada eura prometa porasle 3,9 odsto na 14,73 eura. Marina Bar porasla je 8,5 odsto na 4,51, Zetatransa 8,4 odsto na dva, Željeznica Crne Gore 7,5 odsto na 3,78, Barske plovidbe 5,6 odsto na 4,43, Luke Bar 4,5 odsto na 2,2 eura.

_________

Danasnji rast PIF-ova po visini skoka:

MONF +18,33%
MIGF +15,02%
ATMO +12,95%
TREN +11,81%
EURF +11,65%
HLTA +9,67%

cekonja
29.11.2007., 15:00
Jedino ako su mislili na promet.

cekonja
29.11.2007., 15:09
... uostalom, V.B. ima veliki uticaj na domacem terenu, tako da je to sasvim za ocekivati.

pavle79
29.11.2007., 16:18
Ne znam zasto bi Vesku Barovicu odgovaralo da oni pisu kako je porastao Eurofond?
Pojasnite mi malo

Bafford
29.11.2007., 18:44
Zbog toga sto je trziste koje pokriva govorno podrucje ovog sajta preko 25 miliona ljudi, plus jedna clanica EU. Kad sajt prikaze godisnje dobiti izvjestaje i poslovanja kompanija iz kojih stoji VB dugujem im izvinjenje. Ja navijam za kompanije koje prave pare, a ne za kompanije koje otimaju imovinu i ukrupnjavaju je, kako bi je kasnije prodali, a glavni pregovarac u prodaji bio upravo VB, stvarajuci razliku u cijeni kupovine i prodaje nekoliko desetina miliona eura.

Grenland
30.11.2007., 23:23
http://www.seebiz.eu/cg/berze/cda-ce-objavljivati-spisak-prvih-deset-akcionara,3361.html

CDA će objavljivati spisak prvih deset akcionara
Autor/izvor: Mina-business
Podaci će sadržati naziv i sjedište, odnosno ime i prezime i adresu akcionara, broj akcija koji posjeduje i procenat njegovog učešća u ukupnom akcijskom kapitalu emitenta.
Crnogorska Centralna depozitarna agencija (CDA) objavljivaće ubuduće na svojoj internet stranici podatke o deset akcionara koji u akcionarskom društvu posjeduju najviši broj akcija, predviđeno je uputstvom koje je usvojila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV).

Kako je danas saopšteno iz KHOV, podaci će sadržati naziv i sjedište, odnosno ime i prezime i adresu akcionara, broj akcija koji posjeduje i procenat njegovog učešća u ukupnom akcijskom kapitalu emitenta. CDA je dužna da ažurira te podatke i objavi ih na svojoj internet stranici najkasnije svakog prvog radnog dana u sedmici. Uputstvo je usvojeno u četvrtak i stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore. KHOV je usvojila i Nacrt izmjena i dopuna Pravila o sadržini prospekta za javnu ponudu emisije vlasničkih i dugoročnih dužničkih hartija od vrijednosti.

Nacrt je objavljen na internet stranici KHOV, a zainteresovani primjedbe, predloge i sugestije mogu dostvljati do 15. decembra. Predloženim izmjenama i dopunama utvrđuje se da se kupoprodaja hartija od vrijednosti iz emisije za koju je KHOV odobrila prospekt za javnu ponudu obavlja takozvanom kontinuiranom trgovinom, u skladu sa pravilima berze, osim one za koju je predviđena aukcija. Pojedinačni nalozi za prodaju akcija koju nudi emitent putem javne ponude moće će da evidentiraju na samo jednoj berzi. Nalozi za prodaju akcija mogu se povući sa berze na kojoj su evidentirani samo nakon isteka prospektom utvrđenog roka za kupovinu.

Emitent-prodavac akcija daje nalog za prodaju na jednoj od berzi, preko ovlašćenog učesnika i pri tom određuje period njegovog važenja, identičan navedenom u prospektu, ne kraći od dva radna dana od evidentiranja prodajnog berzanskog naloga ni duži od tri mjeseca. Od dana kada se na berzi evidentira nalog za kupovinu akcija emitenta, po cijeni jednakoj ili većoj od prodajne, drugi mogu biti evidentirati u periodu koji je utvrdio emitent akcija prospektom. U tom periodu kupac može cijenu iz kupovnog naloga samo povećavati.

Kupovni nalog se može povući najkasnije do isteka vremena trgovanja berze na dan koji prethodi posljednjem u periodu određenom za prodaju akcija. Kao alternativno rjeđenje predviđeno je da se dati kupovni nalog ne može povući. Transakcija se zaključuje posljednjeg radnog dana u periodu određenom za prodaju akcija, nakon isteka vremena trgovanja berze.

Ukoliko je evidentiran samo jedan nalog za kupovinu akcija emitenta, po cijeni jednakoj ili većoj od prodajne, transakcija se zaključuje i saldira pod tim sulovima.

Za dva ili više kupovnih naloga po cijeni jednakoj ili većoj od prodajne, redosljed se određuje tako da prednost ima vrjedniji. Ukoliko je više kupovnih naloga sa istom cijenom, prednost ima najranije registrovani u sistemu trgovanja.

Kamikaza
03.12.2007., 19:52
Vijesti iz regije 03.12.2007 14:26
Crna Gora: Promet na burzi 664 milijuna eura
Najviše se trgovalo dionicama Telekoma, Eurofonda, Elektroprivrede, KAP-a, Luke Bar...
Promet na crnogorskom tržištu kapitala od siječnja do studenog ove godine iznosio je 664 milijuna eura, piše list Republika a prenosi b92. Na petnaestak kompanija i nekoliko privatizacijskih fondova odnosi se preko tri četvrtine ukupnog trgovanja, a najviše se trgovalo dionicama Telekoma, Eurofonda, Elektroprivrede, KAP-a, Luke Bar, Plantaža, te dionicama privatizacijskih fondova.


Prema podacima o tržištu kapitala, koji su predstavljeni u Privrednoj komori Crne Gore, rekorder po trgovini je Telekom, jer je za deset mjeseci dionicom te tvrtke trgovano u vrijednosti 72,9 milijuna eura.


Slijedi Eurofond sa 52 milijuna, pa EPCG sa 48,2 milijuna eura. Dionicama Kombinata aluminijuma trgovalo se za 39,27 milijuna eura, a dionicama Luke Bar za 31,9 milijuna eura. Bile su “popularne” i dionice tvrtke Plantaža, a promet je dosegao 22,8 milijuna eura, kao i dionice dva fonda - s Atlasmontom je trgovano za 21,5 milijuna, a dionicama HLT-a za 20 milijuna eura. Dosta je trgovano i dionicama Željezare - 18,6 milijuna eura, kao i Solane - za 17,8 milijuna eura.


Prema podacima crnogorske Komisije za vrijednosne papire, banke i fondovi su najviše izdavali dionice javnom ponudom; fond Vestern Balkan ponudio je emisiju dionica vrijednih 10 milijuna eura, Prva banka šest milijuna, a AtlasMont banka i Invest banka Montenegro pet milijuna eura. (Bankamagazin)


Posljednja izmjena: 03.12.2007 14:26

Fluid
04.12.2007., 10:32
Imajući u vidu početak rada custody odjela u bankama i mirovinskim fondovima, jedino je i za očekivati porast trgovanja i rast cijene bluechip dionica u CG.

A to su sigurno TECG, TRNK, EURF, EPCG, ATMO, LUBA, ZEHK, PUTE, JGPK, KAPG, HTBO, BUDR, banke i ostali fondovi

Nadopunite me ako sam neku dionicu izostavio.

ljubo78
04.12.2007., 10:56
Imajući u vidu početak rada custody odjela u bankama i mirovinskim fondovima, jedino je i za očekivati porast trgovanja i rast cijene bluechip dionica u CG.

A to su sigurno TECG, TRNK, EURF, EPCG, ATMO, LUBA, ZEHK, PUTE, JGPK, KAPG, HTBO, BUDR, banke i ostali fondovi

Nadopunite me ako sam neku dionicu izostavio.

Ja bih izostavio EPCG sa ovog spiska jer ce se naci u nezavidnoj situaciji naredne godine. Nakon isknjizavanja TE Pljevlja i pripajanjem iste RUPV, razdvajanja ostataka preduzeca na 4 funkcionalne cjeline, sa trendom gubitaka kakav imaju ne pise im se dobro. Zatim, bice najvjerovatnije potrebno uraditi reprocjenu imovine radi razdvajanja i mislim da to nece biti onaj isti sistem vise i da ce se manjinski akcionari naci ostecenim u svim ovim radnjama(kao i uvjek, sve puca po malima).

Mijo
04.12.2007., 11:03
Imajući u vidu početak rada custody odjela u bankama i mirovinskim fondovima, jedino je i za očekivati porast trgovanja i rast cijene bluechip dionica u CG.

A to su sigurno TECG, TRNK, EURF, EPCG, ATMO, LUBA, ZEHK, PUTE, JGPK, KAPG, HTBO, BUDR, banke i ostali fondovi

Nadopunite me ako sam neku dionicu izostavio.

Sve si manje-više dobro naveo, samo, uzimajući u obzir plitkost, netransparentnost, usporenu privatizaciju i drmanje lokalnih igrača te kosovske komplikacije koje će sigurno uslijediti nakon 10.12. te trajati neko vrijeme, mislim da taj rast neće tako brzo doći.

Mislim da je ovo vrijeme adventskog šopinga u CG, ali za one koji su spremni čekati još barem godinu dana.

Ispravite mene ako griješim.

Grenland
04.12.2007., 11:39
Ja bih izostavio EPCG sa ovog spiska jer ce se naci u nezavidnoj situaciji naredne godine. Nakon isknjizavanja TE Pljevlja i pripajanjem iste RUPV, razdvajanja ostataka preduzeca na 4 funkcionalne cjeline, sa trendom gubitaka kakav imaju ne pise im se dobro. Zatim, bice najvjerovatnije potrebno uraditi reprocjenu imovine radi razdvajanja i mislim da to nece biti onaj isti sistem vise i da ce se manjinski akcionari naci ostecenim u svim ovim radnjama(kao i uvjek, sve puca po malima).

ljubo,

kakvo isknjizavanje TE Pljevlja? pa ne moze s tek tako oduzeti imovina jednom akcionarskom drustvu. jes da se nee mozemo pohvaliti vladavinom prava, ali ipak smo daeko od pasnosti da se takvo nesto moze desiti.

TE Pljevlja moze biti akcionarski ulog EPCG u novom preduzecu, sto znaci da taj posao ne moze negativno utisati na imovinu EPCG. sta vise, uticaj moze biti samo pozitivan jer ce se uraditi reprocjena, a odnos rudnik-TE ce biti unaprijedjen.

ljubo78
04.12.2007., 12:25
ljubo,

kakvo isknjizavanje TE Pljevlja? pa ne moze s tek tako oduzeti imovina jednom akcionarskom drustvu. jes da se nee mozemo pohvaliti vladavinom prava, ali ipak smo daeko od pasnosti da se takvo nesto moze desiti.

TE Pljevlja moze biti akcionarski ulog EPCG u novom preduzecu, sto znaci da taj posao ne moze negativno utisati na imovinu EPCG. sta vise, uticaj moze biti samo pozitivan jer ce se uraditi reprocjena, a odnos rudnik-TE ce biti unaprijedjen.

Citas li ti novine ? Kljucna stvar u toj prici je da bi drzava time povecala udio vlasnistva u novom preuzecu a vrijednost EPCG bi bila manja za 16% koliko TE cini u ukupnoj imovini EPCG. EPCG treba cash a ne ucesce u novom preduzecu - od toga im nece biti bolje(ucesce je bitno drzavi radi privatizacije). Manjinski akcionari bi time dobili goluba na grani jer kad novo preduzece bude privatizovano cifra ce biti vjerovatno 10% realne vrijednosti - sjeti se po kojoj su cijeni htjeli da ih prodaju proljetos. Ne zelim da polemisem ovdje, ja sam iznio svoje misljenje a ti mozes svoje iznijeti bez prozivanja. Vrijeme ce pokazati, nismo ni ti ni ja najpametniji ovdje

muro
04.12.2007., 13:48
U svakom slučaju, da ne bi gatali, najbolje možda da kupimo akcije RUPV?

Grenland
04.12.2007., 18:06
Citas li ti novine ? Kljucna stvar u toj prici je da bi drzava time povecala udio vlasnistva u novom preuzecu a vrijednost EPCG bi bila manja za 16% koliko TE cini u ukupnoj imovini EPCG. EPCG treba cash a ne ucesce u novom preduzecu - od toga im nece biti bolje(ucesce je bitno drzavi radi privatizacije). Manjinski akcionari bi time dobili goluba na grani jer kad novo preduzece bude privatizovano cifra ce biti vjerovatno 10% realne vrijednosti - sjeti se po kojoj su cijeni htjeli da ih prodaju proljetos. Ne zelim da polemisem ovdje, ja sam iznio svoje misljenje a ti mozes svoje iznijeti bez prozivanja. Vrijeme ce pokazati, nismo ni ti ni ja najpametniji ovdje

Ja citam bovine, a pomalo poznajem pravo i Zakon!
Ovo sto ti pises nije smisleno i nema veze ni sa jednim ni sa drugim.

Ako i dalje isto tvrdis, molim te, postuj taj clanak gdje to pise i koji je izvor za ovakvu tvoju interpretaciju.

boriss_com
07.12.2007., 10:50
Još dvije kastodi banke

Podgorica - First financial bank i Komercijalna banka iz Budve dobile su dozvolu monetarnih vlasti za obavljanje poslova sa hartijama od vrijednosti - potvrđeno je juče "Vijestima" u Centralnoj banci Crne Gore.
Iz CBCG su objasnili da je neophodan uslov da poslovne banke zaigraju na dvije domaće berze, odnosno da se bave brokersko-dilerskim poslovima, dobijanje saglasnosti i od Komisije za hartije od vrijednosti.
Za obavljanje kastodi poslova do sada je samo Invest banka Montenegro tražila i dobila saglasnost monetarnih vlasti

boriss_com
11.12.2007., 15:09
Robert Gelbard o američkom investiranju u Crnu Goru

Pregovori o ulaganjima

VAŠINGTON - Bivši američki diplomata i predsjednički izaslanik za Balkan Robert Gelbard kazao je juče kako «posjeduje saznanja da jedan broj američkih kompanija razgovara sa Vladom o mogućnostima ulaganja u Crnu Goru».
On je za Glas Amerike kazao da Amerikanci ipak vrlo malo znaju o Crnoj Gori.
Gelbard, koji je sada sada predsjednik ugledne konsultantske firme Vašington Global partners, je istakao da je spreman da promoviše crnogorske potencijale za ulaganje američkim investitorima. Prema saznanjima Republike, sa crnogorskom Vladom trenutno pregovara američka kompanija Behtel, koja je zainteresovana da gradi brzi jadransko - jonski auto-put.
Tu su još i ekskluzivni lanac hotela ''Meriot'' koji traži ekskluzivne lokacije na Crnogorskom primorju za svoje hotele, kao i firma ''JP Morgan'' koja traži da izdaje obveznice crnogorske Elektroprivrede. Sjedinjene Američke Države do sada nijesu imali ozbiljniju investiciju u Crnoj Gori, ukoliko se izuzmu ''Oportuniti banka'' i ''Mikrosoft Crna Gora'' koji su u stoprocentnom vlasništvu Amerikanaca. Prije nekoliko mjeseci iz Vašingona je najavljeno formiranje američke privredne komore, koje ipak još nije realizovano.
Zainteresovanost za ulaganje u auto-puteve prije nekoliko mjeseci iskazao je nekadašnji američki i NATO vojni zvaničnik Vesli Klark, ali i to je, za sada, bez konkretnih rezultata.

muro
11.12.2007., 19:23
INVESTICIJE - RAZGOVOR
Crna Gora inspirativna za strane investitore
Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Politička, bezbjednosna i makroekonomska stabilnost učinili su Crnu Goru inspirativnom za strane investitore, rekao je danas lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

"Realno je očekivati da će i ove godine, po visini ino-ivesticija po glavi stanovnika, naša zemlja biti u samom evropskom vrhu", kazao je Đukanović u razgovoru sa ambasadorom Švajcarske Vilhemom Majerom.

Đukanović je rekao da iskustva Švajcarske u oblasti razvoja bankarskog sistema, infrastrukture i planinskog turizma, mogu biti inspirativna i korisna za Crnu Goru.

"Đukanović je ponovio da budućnost čitavog regiona vidi u evropskim i evroatlantskim integracijama i izrazio očekivanje da će rješenje pitanja Kosova biti u funkciji regionalne stabilnosti i napretka", kaže se u saopštenju DPS-a.

energ-tel
15.12.2007., 01:19
Nitko ne spomine napokon jedan pozitivan događaj na CG burzi, važniji od:
"Crna Gora inspirativna za strane investitore"..
"Robert Gelbard o američkom investiranju u Crnu Goru"...
itd...
Počeo je sa radom novi site Montenegroberze
http://www.montenegroberza.com
još da se počnu izlistavati prvih 10 dioničara i financijski izvještaji, bio bi to veliki korak naprijed.
Do tada ne vidim velike koristi od postova "Crna Gora inspirativna za strane investitore",... Samo se postavite u ulogu stranog investitora i pokušajte dobiti financijske izvještaje pa ćete vidjeti jeli "Crna Gora inspirativna za strane investitore"?

muro
15.12.2007., 10:52
Nitko ne spomine napokon jedan pozitivan događaj na CG burzi, važniji od:
"Crna Gora inspirativna za strane investitore"..
"Robert Gelbard o američkom investiranju u Crnu Goru"...
itd...
Počeo je sa radom novi site Montenegroberze
http://www.montenegroberza.com
još da se počnu izlistavati prvih 10 dioničara i financijski izvještaji, bio bi to veliki korak naprijed.
Do tada ne vidim velike koristi od postova "Crna Gora inspirativna za strane investitore",... Samo se postavite u ulogu stranog investitora i pokušajte dobiti financijske izvještaje pa ćete vidjeti jeli "Crna Gora inspirativna za strane investitore"?

Da te obradujem:

Na novom sajtu MN berze postoji dobar dio izvještaja finansijskih;
Vrlo brzo će početi na sajtu CDA da se objavljuje spisak prvih 10 akcionara firme

Fluid
17.12.2007., 12:01
Sve je to poštelano za sljedeću godinu, rad custody-a, novih brokerskih kuća i III stupa mirovinaca.

Još kad se riješi Kosovo...

Mijo
17.12.2007., 12:27
Sve ide u pravom smjeru, samo će Kosovo malo štopati.
Omastićemo svi mi brk na Crnoj Gori...samo će trebati dosta strpljenja i živaca.

ChoChikun
17.12.2007., 12:33
Sve je to poštelano za sljedeću godinu, rad custody-a, novih brokerskih kuća i III stupa mirovinaca.

Još kad se riješi Kosovo...

Financijski izvještaji i dalje nisu potrebni?

Mario_2006
17.12.2007., 13:11
Slazem se da je Crna Gora ponovo postala najveci potencijal,necu pominjati pojedinacno dionice ali dobro je pisao Ivo Pukanic dok ne bude crnogorski Al Kapone iza brave tesko ce ici sa FI.

tele
17.12.2007., 15:13
Financijski izvještaji i dalje nisu potrebni?

Crna Gora nije opće tako jeftino tržište, ako se uzme u obzir da se ulaže većinom napamet. Fiancijski izvještaji dostupni su samo za dionice u službenim kotacijama i logika mi nalaže da investitori ne bi trebali ni gledati dalje od oga. Trenutno tamo ima dosta povoljnih dionica, i ako se tome pridodaju i banke čji su izvještaji također dostupni dobiva se dovoljan broj dionica na izbor.
Za priče oko kojih nema FI, kao Trebjesa ili Jugopetrol (namjerno spominjem neke od boljih priča) invesitori trebaju razmisliti, a svako ulaganje u slične dionice je bliže kocki i pogađanju.

zoran_cg
17.12.2007., 22:02
MONTENEGROBERZA I JADRAN MOST ĆE U PONEDJELjAK POTPISATI MEMORANDUM O SARADNjI

Bilans firmi po međunarodnim pokazateljima

Podgorica, 15. decembra- Montenegroberza i Jadran most D.O.O. Podgorica, konsalting društvo za italijanske i crnogorske firme, potpisaće u ponedeljak, u Privrednoj komori Crne Gore, Memorandum o saradnji, koji predviđa realizaciju projekta predstavljanja bilansa crnogorskih firmi, po poznatim međunarodnim finansijskim pokazateljima.
Posljednjih mjeseci, Montenegroberza i Jadran most otpočeli su saradnju, radi povećanja transparetnosti i efikasnosti informacija, koje se odnose na ekonomske pokazatelje u Crnoj Gori, a u vezi sa sa dokumentom EU MIPD 2007– 2009. Montenegroberza i Jadran most su odlučili da započnu sa projektom predstavljanja bilansa crnogorskih firmi, po poznatim međunarodnim finansijskim pokazateljima, radi upoređenja sa evropskim firmama istog sektora.
Iz Jadran mosta ističu da će, od sljedećeg proljeća, preduzeća, investitori, domaći i strani, imati na raspolaganju detaljnu analizu crnogorskih firmi, kada su u pitanju njihove ekonomske, finansijske i vlasničke sposobnosti. Na taj način, i u ovom sektoru, Crna Gora počinje da pruža ekonomske informacije, shodno evropskim standardima, ocijenjeno je iz te kompanije.

Pobjeda

Fluid
18.12.2007., 11:50
Financijski izvještaji i dalje nisu potrebni?

Koji mudrijaš. Naravno da su potrebni, o tome smo već raspravljali, pa to nisam ni spomenuo. Dionice u koje ja ulažem imaju javna FI, sa revizorskim mišljenjima (kakvim, takvim). Sumnjam da će svaki ozbiljniji investitor ulagati preko skrbništva u ostala poduzeća, a tada moje dionice idu :thumbsup:.

Pozdrav

zboss2009
21.12.2007., 22:42
Jel može netko objasnit što znači ovo # u oznaci? npr. LOIN#
Piše da je to u "Segment: Državni fondovi i Ministarstvo finansija"

šta bi to značilo?

Grenland
23.12.2007., 16:00
javni spiskovi top 10 akcionara na:

www.cda.dg.yu -> 10 najvecih akcionara

Marinac
27.12.2007., 17:47
ima li netko problema sa spajanjem na forum madeinmontenegro.. mene stalno izbacuje i prebacuje na neki itdirekt. Zna li netko nešto više o ovome i kako to riješiti?
Pozdrav

Nikolica
27.12.2007., 18:59
To mi se dosta često događa - do dva put tjedno. Imaju problema s web hostingom, serverom,... Kada sma pitao, rekli su nešto u stilu - jeftina rješenja uvijek skupo plaćaš.

ima li netko problema sa spajanjem na forum madeinmontenegro.. mene stalno izbacuje i prebacuje na neki itdirekt. Zna li netko nešto više o ovome i kako to riješiti?
Pozdrav

alf
27.12.2007., 19:25
ja imam pitanje kako se registrirati na forum madeinmontenegro jer nikako ne uspijevam,
stalno ispisuje da je greška u lozinci.

zoran_cg
27.12.2007., 19:40
ja imam pitanje kako se registrirati na forum madeinmontenegro jer nikako ne uspijevam,
stalno ispisuje da je greška u lozinci.
Ako pokusavas sa nikom alf, vec postoji jedan, pa probaj pod drugim da se registrujes.

nardo
30.12.2007., 03:29
HPB, i Podravska banka najaktivniji kupci u Crnoj Gori
Autor/izvor: Josip Jagić
Hrvatska poštanska banka za klijente svojih skrbničkih računa drži najveći broj pojedinačnih udjela u crnogorskim tvrtkama, a najeksponiraniji pojedinci su dvojac Floričić i Jeličić – Purko.
Crnogorsko tržište već nekoliko godina važi za jedno od najperspektivnijih u regiji bivše Jugoslavije, pa je tako postalo i jednom od „Meka“ za hrvatske ulagače, koji u slučaju retail sektora posebice, u Crnoj Gori dobrim dijelom ulažu prije svega zbog visokih povrata na svoja ulaganja.

Indeksi obje crnogorske burze u ovoj su godini doživjeli osjetne korekcije, i prema mišljenju stručnjaka iz same Crne Gore s kojima je SEEbiz razgovarao na konferenciji Beogradske burze ove jeseni, sad je upravo vrijeme za ulaganje na crnogorskom tržištu.

No, jedna od najvećih kritika koja je dosad imala utjecaja na crnogorsko tržište bila je slaba transparentnost tržišta. U sklopu borbe za veću transparentnost tržišta napravljen je i jedan mali ali značajan korak, Centralna depozitarna agencija Crne Gore objavila je popis deset najvećih dioničara svih vrijednosnih papira izlistanih na obje crnogorske burze, NEX Montenegro i Montenegroberzi.

Pokazalo se da je najaktivniji ulagač na crnogorskom tržištu Hrvatska poštanska banka koja je na popisu deset najvećih vlasnika u čak trideset kompanija s tim da je njezino najveće ulaganje čak 44,25 posto udjela u Invest banci, a valja istaknuti i petnaest postotni udjel u samoj Centralnoj depozitarnoj genciji.

Osim spomenutih, HPB posjeduje udjele u atraktivnim tvrtkama Agroproduktu (6,32 posto), Atlasmont banci (4,23 posto), Crnagora putu (6,18 posto), Institutu za šumarstvo (2,16 posto), Podgoričkoj banci (2,45 posto), Rudniku boksita (5,17 posto), Rudniku uglja (1,42 posto), udjel od 4,26 posto u Crnogorskom telekomu, od 3,06 posto u HTP Ulcinjskoj rivijeri i 2,59 u Industriji piva Trebjesa.
Ipak, treba upozoriti kako se ne radi o ulaganjima same HPB, već najvećim dijelom o skrbničkim računima koje za svoje klijente vodi HPB, tvrdi jedan od izvora unutar banke.

Drugi najveći hrvatski akter na crnogorskom tržištu je Podravska banka, koja u sličnom svojstvu poput HPB za svoje klijente vodi skrbničke račune. Tako najveći udjel od 7,83 posto Poba ima u Hipotekarnoj banci, dok značajne udjele ima u Jugopetrolu (0,97 posto), Telekomu (1,58 posto), Kombinatu aluminijuma (1,05 posto), Western Balkan Investment Fundu (5 posto), Invest banci (6,04 posto).

No, najveći će interes zasigurno izazvati uvid u udjele koje u crnogorskim poduzećima posjeduju dva hrvatska „investicijska maga“, Kristijan Floričić i Miroslav Jeličić – Purko, čije taktike ulaganja već više godina pokušavaju imitirati i slijediti mnogi manji i manje iskusni domaći ulagači.Tako u Invest banci Floričić posjeduje udjel od 16,73 posto i drugi je najveći dioničar, dok je Jeličić – Purko četvrti s 8,16 posto. U kombinatu aluminijuma je Floričić drugi najveći s 4,27 posto a Jeličić – Purko četvrti s 3,05 posto. U NLB Montenegro banci Floričić je četvrti najveći s 0,93 posto dionica a Jeličić – Purko devet s 0,18 postotnim udjelom. Poslijednje zajedničko ulaganje gdje je ovaj dvojac među prvih deset je Rudnik boksita gdje Floričićev udjel iznosi 0,96 posto i šesti je najveći vlasnik, dok je Jeličić Purko osmi s 0,54 posto.

Uz to, Floričić je peti najveći vlasnik Atlasmont banke s četiri posto dionica i deseti najveći u Jugopetrolu s 0,47 posto, a Jeličić – Purko uložio je i u Industriju piva i sokova Trebjesa, gdje je četvrti najveći vlasnik s 1,28 posto dionica.

Od ostalih ulagača s hrvatskom adresom među deset najvećih u crnogorskim poduzećima, tu su Alexander Hrkač i Damir Strmečki, suvlasnici u Eurobrokeru sa skoro pedeset postotnim udjelima.

Ostali ulagači iz Hrvatske su za dobro obavještene izvore SEEbiza u Crnoj Gori ipak anonimci, poput Gorana Prodanovića koji drži 5,55 posto u Jugoinspektu i 0,25 posto u Institutu za metalurgiju, te Slavko Ilić, s 35,74 posto u Impregnaciji drveta.

Hrvatski su ulagači najprisutniji u Crnoj Gori prema riječima poznavatelja crnogorskog tržišta, a oni očekuju u budućnosti još i veći interes, s povećanjem transparentnosti tržišta, kao i najavama novih privatizacija u turističkom i energetskom sektoru.

Nikolica
02.01.2008., 22:12
02.01.2008
Ukupan promet dviju burzi u Crnoj Gori 726 milijuna eura

U ovoj godini brokeri očekuju oporavak burzi i rast indeksa ako Crna Gora olakša strancima ulaganja

Ukupan promet na obje crnogorske burze u 2007. godini iznosio je 726 milijuna eura, a protekla godina bit će upamćena po velikom rastu dionica u odnosu na 2006., kao i padu cijena dionica koji je počeo u svibnju, ali su cijene većine dionica i dalje mnogo veće nego na početku godine. Inače, najveći promet ostvaren je dionicama Telekoma, i to 70 milijuna, koje su na početku godine stajale oko pet eura, da bi u travnju dostigle 9,2 eura, a nakon toga uslijedio je pad na šest eura. Dionicama Elektroprivrede ostvaren je promet od 53 milijuna eura, a stajale su od 4,3 eura na početku godine do 11,7 kada su bile na vrhuncu, da bi zatim pale na oko šest eura. Jedan od najvećih rastova i padova imale su dionice Kombinata alminija - od 8,5 do 34, da bi krajem godine pale na 14 eura. Dionice KAP-a ostvarile su promet od 42 milijuna eura.


USPONI I PADOVI

Rekorderi u rastu vrijednosti su dionice Izbora Bar koje su na početku godine stajale jedan cent, da bi poslije dostigle 36 centi, a na kraju godine pale su na 15 centi. Velika zarada mogla se ostvariti da su se kupovale dionice Solane Bajo Sekulić koje su iznosile od 2,9 do 54 eura i Željezare od 4,3 do 39 eura, ali samo ako su prodavane u pravom trenutku jer su poslije pale na 21 i 16 eura. Najveći promet od fondova imao je Euro fond od 57 milijuna eura, čije su dionice iznosile od 18 do 67 centi, zatim HLT čijim je dionicama ostvaren promet od 25 milijuna, a dionica su stajale od osam do 29 centi. Atlas fond je imao 22 milijuna eura prometa s razlikom u cijeni od 13 do 40 centi. Trend je imao 17 milijuna s razlikom u cijeni od šest do 59 centi, Moneta je imala 8,5 milijuna - dionice su stajale od 13 do 40 centi i MIG je ostvario šest eura prometa s cijenama od 15 do 47 centi. Većina dionica od travnja do prosinca izgubila je od 30 do 50 posto svoje vrijednosti, da bi krajem godine, istina s malim prometom, povećale iznose za oko 20 posto.Za ovu godinu brokeri, koje su Vijesti anketirale, očekuju oporavak burzi i rast indeksa ako Crna Gora olakša stranim investitorima ulaganje na tržištima kapitala i nekretnina i ako iz regije ne bude "loših vijesti".


KOREKTNE CIJENE

Bojica Bošković, direktor KBC Securities Montenegro, kazao je da je tržište kapitala doživjelo dosad "najsnažniju korekciju tokom svoje kratke povijesti i u finišu godine počelo se buditi". "Nismo izuzetak jer je palo i globalno financijsko tržište. Nova okolnost koja bi crnogorsko tržište kapitala mogla učiniti primamljivim je predloženi zakon o vlasničkim odnosima. Prva važna stvar u njemu je da će fizičke osobe iz inozemstva moći posjedovati nekretnine. To će generirati novu potražnju i rast tržišta nekretnina, što će se preliti i na dionice kompanija jer će im porasti likvidacijska vrijednost. Porastu likvidacijske vrijednosti dionica doprinijet će odredba da kompanije koje imaju pravo trajnog korištenja mogu uknjižiti pravo vlasništva nad imovinom, što će smanjiti rizičnost papira. Hoće li se ponoviti prošlogodišnji rast i euforija nitko ne može znati jer je nemoguće ući u glave tisuće investitora i donijeti stav. Kao ni panika, ni euforija nije dobra za tržište jer se gube kriteriji, kazao je Bošković i dodao da se jedino usuđuje prognozirati da će crnogorska ekonomija rasti nekoliko sljedećih godina, kao i da se danas mogu kupiti pojedine dionica po "sasvim korektnim cijenama i zaraditi u razdoblju od nekoliko godina". Broker Holder brokera Lazar Janinović istaknuo je da je 2007. bila "iznad očekivanja bez obzira na padove". "Razvoj korporativne kulture i novih proizvoda uvjet su za poboljšanje likvidnosti, ali i za daljnji razvoj. Optimist sam što se tiče dionica, ali na duži rok. Mali smo, ima potencijala, vrlo se lako ulazi na tržište, ali ga moramo učiniti još atraktivnijim počev od regulacije pa do svega drugog", naveo je Janinović.


Burzovni indeksi od rekorda u svibnju padaju

Indeks Montenegroburze Moste je 8. svibnja dostigao najveću povijesnu vrijednost od 2455 indeksnih poena. Od toga dana pa do danas, uz manje ili veće oscilacije, cijene su uglavnom u silaznom trendu. Ovu je godinu indeks završio na nivou od oko 1580 poena, što je u odnosu na maksimalnu vrijednost iz svibnja pad za oko 35 posto, dok je u odnosu na početak godine, kada je iznosio oko 930 poena, ipak rast za oko 70 posto. Indeksi Nex Montenegro burze NEX20 i NEX PIF zabilježili su znatan rast u prvoj polovini 2007. godine, nakon čega je nastupila korekcija i pad njihove vrijednosti. Vrijednost oba indeksa na kraju 2007. godine u odnosu na kraj 2006. je u porastu, NEX20 90,69 posto i NEX PIF 123,07 posto.

Zivac
07.01.2008., 13:41
Kako je krenulo u regiji najbolje je da se u CG produlje odmori.

Spica
08.01.2008., 13:24
Nigdje na svijetu se tako veselo ne spajaju praznici kao u CG!:)
Burze ne rade od 28.12.,- pospajali Novu godinu i pr.Božić.
Prošle godine za "radnički" praznik 1. svibanj opalili skoro deset dana nerada! Na temelju pismene inicijative većine brokerskih kuća! Od 27. 4.- 07. 05! Pa onda još nekakav kolektivni godišnji od četrnaest dana...
Hoće li uopće početi trgovanje sutra?

Zivac
08.01.2008., 14:31
Malo mamurni ali hoče.

nardo
22.01.2008., 13:19
Hrvati u crnogorske dionice dosad uložili više od pola milijarde kuna
Najveći ulagač na objema crnogorskim burzama je Hrvatska poštanska banka, a slijedi Podravska banka
Hrvati na crnogorskom tržištu kapitala u ovom trenutku imaju uloženih 548,956.765 kuna, pokazuje popis deset najvećih dioničara svih vrijednosnih papira izlistanih na objema crnogorskim burzama, NEX Montenegro i Montenegroberzi, a koji je objavila Centralna depozitarna agencija Crne Gore. Najaktivniji ulagač iz Hrvatske na crnogorskim burzama je Hrvatska poštanska banka koja je vlasnik 35 posto dionica Centralne depozitarne agencije. Toliki udjel ima još samo Centralna banka Crne Gore. Podravska banka ima 2 posto udjela u CDA Crne Gore te je iza HPB-a drugi najveći hrvatski ulagač na crnogorsko tržište kapitala. Ne treba stoga čuditi da su Hrvati najbrojnija skupina među stranim investitorima u Crnoj Gori. Kada su u pitanju ulaganja banaka, treba uzeti u obzir i skrbničke račune u čije ime one ulažu u dionice.
Osim u banke, hrvatske pravne i fizičke osobe uložile su i u turizamNajveći Dalmacijacement
Tako da ne treba značiti da su u pitanju isključivo ulaganja banaka. Petinu cjelokupnog hrvatskog ulaganja čini 54-postotni dionički udjel splitskog Dalmacijacementa u istoimenom crnogorskom poduzeću. HPB je uložio u turistički sektor u Crnoj Gori, ali isto tako i u industriju. Hrvatima je posebno zanimljiv Kombinat Aluminijum iz Podgorice u kojem najveći udjel iz Hrvatske od 4,2 posto ili više od 42 milijuna kuna ima jedna fizička osoba. Riječ je o Kristijanu Florčiću iz Pule. Solinjanin Miroslav Jeličić-Purko svojim je udjelom u Kombinatu Aluminijuma također ispred Podravske banke kao i HPB-a. Hrvatima je zanimljivo ulaganje i u Luku Bar gdje najveći udio od nešto manje od 1 posto, kada je u pitanju sjeverni crnogorski susjed, drži Kapitalni fond, dok HPB drži nešto manje od trećine tog udjela, odnosno udio vrijedan tri i pol milijuna kuna. Montenegrobanku drže Slovenci, odnosno grupa Ljubljanske banke, dok većinski udio u Invest banci Montenegro drži HPB. Ta hrvatska banka u državnom vlasništvu drži 44 posto dionica, dok je najveći sljedeći dioničar od 16,7 posto Kristijan Floričić. Slijedi Solinjanin Miroslav Jeličić Purko, a tek nakon njega Podravska banka. Među vlasnicima Crnogorskog Telekoma su i hrvatski investitori. HPB ima 4,2 posto Crnogorskog telekoma što vrijedi 92 milijuna kuna. Podravska banka ima nešto manje od trećine tog udjela. Suvlasnik najvećeg crnogorskog telekomunikacijskog operatora je i Varaždinac Danijel Labaš.
Promet veći 92,5 posto
Telekom je jedno od najlikvidnijih izdanja na NEX berzi, a dionice te kompanije odigrale su veliku ulogu u promociji crnogorskog tržišta kapitala među domaćim i regionalnim investitorima. Nakon referenduma o nezavisnosti 2006. godine crnogorsko tržište kapitala jednostavno je eksplodiralo, a investitori su najčešće bili iz Hrvatske i Slovenije, nešto manje iz Srbije, uz nekoliko američkih i skandinavskih fondova. Strani investitori imali su najvažniju ulogu u naglom rastu na početku 2007. godine, ali u posljednje vrijeme ključnu ulogu imaju lokalni investitori. Broj ovlaštenih posrednika prošle je godine na tržištu, brokerskih i dilerskih kuća, gotovo udvostručen pa ih sada ima oko 30. Promet na objema burzama u 2007. iznosio je 726 milijuna eura ili 92,5 posto više nego godinu prije. U 2006. trgovina je bila vrijedna 377 milijuna eura. Dvije godine zaredom godišnji promet je uvećan za čak 90 posto tako da je neizvjesno što će se događati ove godine. Dionice KAP-a 2007. završile su na 15,74 eura, Plantaže 1,47 eura, Luke Bar 2,92 eura, Jadranskog brodogradilišta 20,47 eura. Međutim, problem crnogorskog tržišta kapitala jest postojanje dviju burza. Crnogorska burza je u vlasništvu državnih kompanija, dok je NEX Montenegro u velikoj meri privatna. Hrvatska, koja ima mnogo veće tržište od crnogorskog, također se mučila s dvjema burzama, da bi prošle godine došlo do spajanja Varaždinske i Zagrebačke burze.


Ujedinjavanje burzi
Stoga ne čudi da je direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić nedavno upozorio svoje crnogorske kolege da postojanje dviju burza dovodi do zaostatka u razvoju tržišta kapitala, inferiornog sustava trgovanja i pasivnog nastupa prema javnosti i stranim investitorima. Većinu ulagača čine male fizičke osobe koji smatraju da u Crnoj Gori mogu ostvariti bolje prinose. Jedan od razloga zbog čega su crnogorske burze zanimljive stranim ulagačima jest euro koji je službena valuta zbog čega nema tečajnih razloga. Institucionalni investitori također su u sve većem broju prisutni u Crnoj Gori i privučeni su relativno visokim prinosima. Osim toga kada su u pitanju naknade, crnogorski su brokeri nakon hrvatskih najpovoljniji u regiji. Tajnica Komisije za vrijednosne papire Nađa Marović podsjetila je da je crnogorski problem nešto drukčiji od hrvatskog jer u Crnoj Gori svi članovi burze nisu i njezini dioničari. Burze se, kako je rekla, bave same sobom, a KHOV ih ne može natjerati da se ujedine i već tri godine traje prva faza integracije. Gospodarska je razmjena Hrvatske i Crne Gore u uzlaznom trendu i u posljednje se dvije godine intenzivira.
Bankari u Crnoj Gori očekuju povećanje plasmana kredita
Predstavnici crnogorskih banaka ne mogu precizirati hoće li se u 2008. nastaviti trend pada kamatnih stopa. Bankari nemušto govore o toj temi, a kao povoljnost za privredu i građane najavljuju nove proizvode i usluge. Što se tiče bankarskog sektora, najveća banka u zemlji, Crnogorska komercijalna banka, svoj je kreditni portfelj za 2008. s konzervativnim prilazom projicirala na iznosu od 850 milijuna eura, što je za 30 posto više nego u prethodnoj godini. "Portfelj je u suglasnosti s posljednjim odlukama Centralne banke. Nominalno ćemo ga povećati za 200 milijuna eura, a ako se tome doda i replasman iz naplate kredita u iznosu od 400 milijuna, privredi i građanima u 2008. odobrit ćemo 600 milijuna eura novih kredita. Tome treba dodati i sredstva koja će u direktnom odnosu plasirati OTP u iznosu od 100 do 150 milijuna eura, a ako se ukaže potreba, i više", najavio je savjetnik generalnog direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Mićo Vlahović.

nardo
27.01.2008., 02:39
CITAT:

Želimo Vas obavijestiti da od sada na našem portalu možete pratiti trgovanje uživo sa SVIH REGIONAOLNIH BURZI te smo time prvi portal u Hrvatskoj koji omogućuje takvu uslugu!

Radi što bolje informiranosti naših posjetitelja, pored i do sada dostupnih podataka o trgovanju sa Zagrebačke burze od sada na portalu hrportfolio.com možete pratiti i slijedeća tržišta kapitala:

http://www.hrportfolio.com/dionice_all.php?burza=BLSE&site=dionice_all
http://www.hrportfolio.com/dionice_all.php?burza=BSE&site=dionice_all
http://www.hrportfolio.com/dionice_all.php?burza=SASE&site=dionice_all
http://www.hrportfolio.com/dionice_all.php?burza=MSE&site=dionice_all
http://www1.hrportfolio.com/dionice_all.php?burza=MNSE&site=dionice_allhttp://www.hrportfolio.com/dionice_all.php?burza=NEX&site=dionice_allhttp://www.hrportfolio.com/dionice_all.php?burza=LJSE&site=dionice_all

Masya
27.01.2008., 21:38
Konacno sam nasao indikator koji radi na svim istorijskim vrijednostima indeksa, cak od pocetka trgovanja na nasem trzistu kapitala.

Koristio sam pomicne prosjeke (moving average - MA) velikih vrijednosti i dosao do zakljucka da PRVI presjek svake od nabrojanih MA sa cijenom oznacava polovinu korekcije koja je aktuelna u odgovarajucem periodu. Svaka od MA je odabrana tako da ima minimalnu vrijednost koja zadovoljava uslov da prethodno nije bilo presjeka sa cijenom. Tako sam dobio sljedece indikatore:

I) MA19 (oranz) : Polovina korekcije na prelazu maj-jun 2005 (korekcija trajala 1 mjesec). Korekcija se ne moze prepoznati na prilozenom grafiku, ali se jasno vidi kada se zumira.
II) MA38 (zelena): Polovina korekcije na kraju 2005 (korekcija trajala 2 mjeseca).
III) MA76 (roza) : Polovina korekcije jesen 2006 (korekcija trajala 4 mjeseca).
IV) MA156 (plava): Polovina korekcije maj-decembar 2007 (korekcija trajala 8 mjeseci).

Evo kako to izgleda, a same tacke presjeka ce biti na drugom grafiku jasno oznacene:

12338

Sad dolazi najzanimljivije:

-Svaka korekcija traje duplo vise nego prethodna:

1x2=2
2x2=4
4x2=8

-Vrijednost svake MA je duplo veca od prethodne:

19x2=38
38x2=76
76x2=152 (priblizno 156)

- Greske presjeka su zanemarljive u odnosu na stvarnu polovinu korekcije i iznose 2 do 4%.

Ali, trenutno ima jedno "odstupanje", koje opet ima smisla. Ako je stvarno kraj posljednje korekcije bio krajem novembra 2007., onda treba postaviti sljedecu MA tako da dodiruje pomenuto dno. a to je MA473 (zuta). Kada nadjemo vezu sa prethodnom MA dobijamo:

156x3=468 (priblizno 473)

Mnozitelj je drugaciji ali je opet zaprepascujuce sto je cio broj.

Trazio sam da li postoji jos neka veza izmedju sredina korekcija i nasao sam je! Kada se Fibonaccijevi brojevi primjene na vrijeme umjesto na cijenu dobija se rezultat da sredine korekcija zadovoljavaju taj raspored:

12339

Jedino fali 0.62 i on bi pao na sredinu platoa koji je bio ispred referenduma. To mozemo posmatrati kao sredinu korekcije cija je vrijednost bila nula ;)

Eto tako je to bilo. Na osnovu prethodno recenog se da zakljuciti da ce se pozitivni trend ipak nastaviti, ali zapamtite da nijedan obrazac ne traje zauvjek i ako budete investirali na osnovu ovdje izlozenih informacija dobitak ili gubitak pripisite sebi.

I na kraju, povrsnim pregledom kretanja indeksa se vidi da se na svakih oko mjesec dana pojavi po jedan skokic bez obzira na smjer glavnog tenda. E pa proslo je oko mjesec od prethodnog :party:

jovan radulovic
28.01.2008., 00:04
:)

spiderwoomen
28.01.2008., 01:22
masja, dobro nam došao i ovdje

Nikolica
28.01.2008., 12:06
Masya super, samo se nadam da nisi u pravu. :(

Masya
28.01.2008., 14:03
Valjda se nadas da sam u pravu. Po ovome je korekcija zavrsena krajem novembra.

Vaernim
28.01.2008., 14:48
Valjda se nadas da sam u pravu. Po ovome je korekcija zavrsena krajem novembra.

Možda je Nikolica pri kešu i dokupljuje ;)

Mario_2006
04.02.2008., 10:56
Da li se pobjeda Tadica moze pozitivno reflektovati na cijeli region, posebno ove istocnije markete jer su cini mi se jeftiniji ?

Mijo
04.02.2008., 11:04
Može, ali to je samo jedna kockica mozaika koji se mora posložiti...
Pričekajmo Kosovo, pa da još vidimo šta će biti u SAD...
Da vidimo kako će u slučaju recesije u SAD reagirati investitori glede emerging marketsa...hoće li i njih napustiti ili će se na njih fokusirati....
Pa onda šta će biti u HR s inflacijom...HR se spremaju teške godine...dolaze na naplatu protekle potrošačke godine...

Fluid
05.02.2008., 10:57
Meni se čini da je dovoljno da Kosovo prođe bez puškaranja (što je u biti i za očekivati), tj. da se vidi da nema prelijevanja krize u CG.

Tržište je dovoljno podcijenjeno da bi imalo potencijal za rast i u ovim vremenima.

Masya
08.02.2008., 23:52
Primjenio sam analizu slicnu onoj iz posta #1888 na EPCG i rezultat je fantastican. Istom metodom opisanom u tom postu sam odredio kao parametre pomicne prosjeke MA22 (oranz), MA60 (zelena), i MA179 (plava) koji pokazuju sredine korekcija, uz manje nepravilnosti u samim pocecima. Primjecuje se da je vrijednost svake priblizno tri puta veci od prethodne! Evo kako to izgleda:

http://img215.imageshack.us/img215/5483/maultimateepcgoj8.th.jpg (http://img215.imageshack.us/my.php?image=maultimateepcgoj8.jpg)

Pretpostavka je da kada prvi presjek kalibrisane MA sa cijenom određuje sredinu korekcije. Primjenimo to na korekciju koja je pocela u aprilu 2007. Maksimum je bio 11,31€ a presjek na 8,36€. Da bismo dobili dno treba da jednostavno jos jednom oduzmemo tu razliku:

11,31-2x(11,31-8,36) = 5,41€

http://img129.imageshack.us/img129/7079/maultimateepcg1qj5.th.jpg (http://img129.imageshack.us/my.php?image=maultimateepcg1qj5.jpg)

Pretpostavljeni minimum se U CENT POKLAPA sa minimumom od 27. novembra 2007. Provjerite podatak!

Pogledajmo sada gdje je polozaj sljedece MA koja po pretpostavci mora biti tri puta veca od prethodne. To bi u idealnom slucaju bila MA540 (20x3x3x3=540), roze boje. Ona se OPET U CENT POKLAPA sa minimumom od 27.11.!!!

http://img216.imageshack.us/img216/7108/maultimateepcg2bj3.th.jpg (http://img216.imageshack.us/my.php?image=maultimateepcg2bj3.jpg)

Posto je MA540 u medjuvremeno porasla, a zbog njene robusnosti ce to ostati duze vrijeme, nema sanse da se cijena EPCG vise vrati na nivo iz novembra sto potvrduje da je sadasnji trend na trzistu rastuci.

To sto neke cijene padaju je kratkog daha :up:

cmyk
09.02.2008., 18:24
Masya kako to da TA funkcioniše na AMNEX20 a ne baš i na NEX20?

Masya
09.02.2008., 19:32
Masya kako to da TA funkcioniše na AMNEX20 a ne baš i na NEX20?

Svaki od indeksa ima svoju unutrasnju konzistentnost jer se pravi na osnovu odredjene metodologije, pa neka je ona cak i nekompletna, sto znaci da se na svakom mogu primjenjivati TA indikatori manje-vise uspjesno. Posto je metodologija drugacija za razlicite indekse, samim tim indikatori koji funkcionisu na AMNEX20 ne moraju funkcionisati na NEX20, ali ce zato funkcionisati neki drugi.

Odabrao sam AMNEX 20 indeks, iako je nezvanican, jer obuhvata podatke o hartijama sa obadvije crnogorske berze, pa je mjerodavniji. Drugi razlog je sto mi se formula za izracunavenje AMNEX20 jako dopada jer se zasniva na free floatu hartija odnosu samo dijelu akcija koje su u posjedu manjinskih akcionara jer se samo njima aktivno trguje. Iz toga slijedi da on bolje opisuje kretanje trzista.

Primjetio sam da su promjene trenda jasnije i da se vise TA indikatora moze primjeniti na AMNEX20

panzer
09.02.2008., 22:03
Kod korištenja MA je bitan presjek dugoročnih i kratkoročnih što se obavezno testira na pokretima iz predhodnih godina.
Gledajući taj AMNEX ima šanse da je negativni trend završen mada se još može eventualno desiti neki pokret do 2.100 ali u ograničenom periodu. Ako pokret dobije neutralni smjer pažnju bi trebalo obratiti na firme sa dobrim fundamentima.

Mario_2006
10.02.2008., 13:51
10 Feb 2008. 12:39
Đukanović i Krivokapić dogovaraju nastavak privatizacije

http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=23&news=21510

Zivac
10.02.2008., 16:47
Ovim marketom dominiraju lose vijesti vec gotovo 9 mjeseci. To se poklapa sa propascu privatizacije plevalja. Tada sam mislio da to nece uticati pa sam nakon nekoliko mjeseci mislio da je to katastrofa za market. Danas sagledavajuci stanje u kombinatu aluminijuma i 'rezultatima' sa kojima se sef rus mogao pohvaliti te situacija koja se desva u rudnicima boksita mislim da neprodaja rusima plevalja nije bila greska. Proci ce jos malo vremena dok se rusi ne nauce elementarnih lekcija poslovanja koje je zapad ipak savladao prije stotinjak godina. Inace u kombinatu sam bio na dan kada je strajkanje pocelo. CG market ima svoju perspektivu a energetika se mora hitno rijesiti. Po povratku me sacekaal dobra vijest o gradnji auto putova i mislim da je to isto jako vazno.

Mario_2006
10.02.2008., 21:35
PREUZIMANJA
Miodrag Kostić preuzeo Invest broker

http://www.seebiz.eu/cg/berze/miodrag-kostic-preuzeo-invest-broker,8303.html

Grenland
10.02.2008., 22:05
Ovim marketom dominiraju lose vijesti vec gotovo 9 mjeseci. To se poklapa sa propascu privatizacije plevalja. ...

Koje su to lose vijesti, nabroj neke...

Mario_2006
11.02.2008., 00:09
INFRASTRUKTURA
Autoput Bar-Boljari koštaće 1,865 milijardi eura

http://www.seebiz.eu/cg/makroekonomija/crna-gora/autoput-bar-boljari-kostace-1%2c865-milijardi-eura,8287.html

Sobzirom da Milo dolazi za premijera treba ocekivati da se rokovi gradnje ispostuju a vrlo je vjerovatno i da ce se neke zastale privatizacije ponovo aktivirati prvenstveno mislim da ce se traziti model za RUPV i EPCG.
Nadovezujem to na vijest da Djukanovic I Krivokapic usaglasavaju stavove.Naravno bice kako Milo kaze,ovaj put nece biti mekog stava koji je zastupao Sturanovic.

Zivac
12.02.2008., 00:02
Lose vijesti iz prethodnih 9 mjeseci. Bilo ih je mnostvo. Evo nekih koje su ili bile jako lose ili shvacene jako lose:

LUKA BAR i uknjizba zemljista
Crnagora put i ono izvjesce
Telekom dobio kompeticiju
Zeljezara i prica oko vlasnistva
Aluminijum cijene i rusi
dokap nekog hotela

i jos kojesta i jos kada dodamo prilicnu netransparentnost nadam se daje dovoljno.

Grenland
17.02.2008., 00:13
Lose vijesti iz prethodnih 9 mjeseci. Bilo ih je mnostvo. Evo nekih koje su ili bile jako lose ili shvacene jako lose:

LUKA BAR i uknjizba zemljista
Crnagora put i ono izvjesce
Telekom dobio kompeticiju
Zeljezara i prica oko vlasnistva
Aluminijum cijene i rusi
dokap nekog hotela

i jos kojesta i jos kada dodamo prilicnu netransparentnost nadam se daje dovoljno.

*Isknjizavanje zemljista iz knjiga Luke Bar I preknjizavanje na morsko dobro nemaju ama bas nikakav uticaj na poslovanje luke. Kljucno je da koriscenje tog zemljista nije sporno.

*izvjestaj Crnagoraputa je upravo znak da je novi vlasnik - Strabag- poceo iscistio poslovne knjige I u prvoj poslovnoj godini isknjizio sve zatecene rupe. za mene to je pozitivna vijest.

*Telekom je dobio konkurenciju, mada je u mobilnoj imao I ranije. ako pogledas zadnje izvjestaje (jan 2008) vidjeces da mu je trzisno ucesce poraslo, a o konkurencija se jos I ne pominje u fiksnoj I internetu. Rezultate za 2007 si vidio... sta reci...

*Sporna dokapitalizacija Onogosta je zaustavljena od strane Suda I sprijecena.

*Sta ti nije jasno oko zeljezare? Ekipa koja se inace bavila trgovinom zeljeza, napravila firmu I kupila kontrolni paket. Kad je sredi I oporavi, vjerovatno ce je prodati nekom vecem I poznatijem.

*aluminijum padao, sad raste. Rusi nijesu bilo koji, nego Rusal, drugi globalni proizvodjac aluminijuma, a do skoro je bio I najveci.

a evo da ja napomenem neke pozitivne:
*rast GDP preko 7%
*zvanicno medju 10 najbrze rastucih turistickih privreda u svijetu
*potpisan SAP sa EU
*2007 - najbolja turisticka sezona ikad, a 2008 rasprodata
* euro u koriscenju, nemas kursnih gubitaka
*nedovoljna transparentnost je jos problem, ali radi se na tome: top 10 akcionara je dostupno na www.cda.cg.yu, a izvjestavanje bi ove godine trebalo da bude bolje. na novom sajtu Montenegroberze imas I izvjestaje nekotiranih kompanija, samo se nadam da ce ove godine izaci ranije.

daleko od toga da je sve sjajno, ali nije ni tako crno kako ti navede.

Sta vise, usudio bi se reci da je sad stanje I ambijent bolji nego prije godinu dana kada su cijene akcija divljale. ali investiciona klima van Crne Gore se promijenila ...

Zivac
17.02.2008., 09:51
Grenland ja sam rekao "koje jesu lose ili su shvacene lose". Cujem da se neke od ovih info eksploatisu do nivoa medijskih harange a to je za nas koji treba da donesemo svoje novce jako lose pa cak i kada je lazno.

Posto sam 2004-te radio za kompaniju koja je izvodila radove u CG i kako sam boravio vise mjeseci u CG odlucio sam da gotovo svu zaradu osim najnuznije ostavim na burzu. I od tada mi je CG najveci dio portfelja. To je bio ono can't miss a tek od skora sam priucio nesta o burzi i slicnim stvarima. I danas cesto sam dolje svaka 2-3 mjeseca zbog rodbine i zbog burze.

Oko izvjstavanja to sto se objalvjuje top 10 stanja to je smijurija to se moglo raditi prije toliko godina. Na novom sajtu Montenegro burze pogubili su se izvjestaji revizroa za niz kotiranih kompanija. Na pitanje jednom glavesini vaseg regulatoru kada ce se regulisati izvjestavanje nekotiranih kompanija dobio sam odgovor "pa ima to sve u privrednom sudu". Sto treba da radim da idem tamo "Hvaljen isus teto, hvaljen isus i tebi sine, daj mi zivjestaje za par kompanija, sa primorja ili kontinenta, mijesano". I ovo izvjestaja sto imam je manjkavo i cak za mene kao priucenog burzovnog trgovca nije jasno kao su mogli da prodju bilo kakvu reviziju. Dok se to ne regulira bice dosta neprijatnih iznenadjenja.

Ovi pozitivni sto si ih naveo stoje a ujedno ja se sve nadam da bi CG konacno mogla da ulozi na ovaj ili onaj nacin neke novce u infrastrukturu jer je to kljucni korak bes toga to ce biti crna rjupa. Predugo se ceka i presporo dela. Pa u ovih nekoliko godina tamo sagradjena su dva mosta, jedan tunel, jedan hotel i mnostva zgrada, to je vise manje sve a svaki puta kada dodjem samo sto prica je evo krece infrastruktura. Kada vec jednom?

Mario_2006
17.02.2008., 16:51
Sta ocekivati od CG-berze kada se sve u regiji urusava. Crobex je dobro tresnuo
a ja ocekujem da ce da kliza jos dobro i da se nece na ovome zaustaviti. Od trenutka kada je poceo odliv za kupovinu THT a podudarile su se i neke druge stvari klizanje dionica se nastavlja. Kada tome dodamo da u eri elektronike u cg se radi pjeske i ne prikazuju se izvjestaji sta drugo ocekivati.
C.Gori su znacajniji privatni interesi dvije berze nego transparentnost.
Zasto bi investitori i dolazili u CG kada imaju na susjednim berzama sve pokazatelje dostupne iz fotelje,uostalom na to ukazuju i medjunarodne institucije.

Mijo
17.02.2008., 17:46
Sta ocekivati od CG-berze kada se sve u regiji urusava. Crobex je dobro tresnuo
a ja ocekujem da ce da kliza jos dobro i da se nece na ovome zaustaviti. Od trenutka kada je poceo odliv za kupovinu THT a podudarile su se i neke druge stvari klizanje dionica se nastavlja. Kada tome dodamo da u eri elektronike u cg se radi pjeske i ne prikazuju se izvjestaji sta drugo ocekivati.
C.Gori su znacajniji privatni interesi dvije berze nego transparentnost.
Zasto bi investitori i dolazili u CG kada imaju na susjednim berzama sve pokazatelje dostupne iz fotelje,uostalom na to ukazuju i medjunarodne institucije.

Amen !

Marinac
17.02.2008., 20:38
Sta ocekivati od CG-berze kada se sve u regiji urusava. Crobex je dobro tresnuo
a ja ocekujem da ce da kliza jos dobro i da se nece na ovome zaustaviti. Od trenutka kada je poceo odliv za kupovinu THT a podudarile su se i neke druge stvari klizanje dionica se nastavlja. Kada tome dodamo da u eri elektronike u cg se radi pjeske i ne prikazuju se izvjestaji sta drugo ocekivati.
C.Gori su znacajniji privatni interesi dvije berze nego transparentnost.
Zasto bi investitori i dolazili u CG kada imaju na susjednim berzama sve pokazatelje dostupne iz fotelje,uostalom na to ukazuju i medjunarodne institucije.

E baš zato što se tamo jedino može zaraditi, dok je sve pjeske!

freelancer
18.02.2008., 17:53
Danas smo se malo probudili!:biggrin:

Mario_2006
18.02.2008., 18:28
Dobro bi bilo da budjenje potraje !

freelancer
19.02.2008., 12:21
I danas još traje! :biggrin:

boriss_com
19.02.2008., 23:12
Posljednji update: 19. Feb 2008, 15:18
Vujanović sjutra predlaže Đukanovića
Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca i Bošnjačka stranka podržaće Mila Đukanovića kao mandatara za sastav nove crnogorske vlade, javlja Radio Antena M.


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović najavio je, nakon današnjih konsultacija sa dijelom parlamentarnih stranaka, da će sjutra na Cetinju zvanično predložiti Đukanovića za mandatara.

boriss_com
21.02.2008., 09:43
Đukanoviću mandat za sastav vlade

PODGORICA - Novi kabinet bi trebao biti izabran na izvanrednoj sjednici parlamenta 28. veljače. Vujanovićevu pozivu se nisu odazvale oporbene, prosrpske stranke koje su najavile da neće podržati Đukanovićev izbor

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović povjerio je u srijedu čelniku vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću mandat za sastav nove Vlade koja bi trebala biti izabrana na izvanrednoj sjednici parlamenta 28. veljače. Do krize Vlade u Crnoj Gori došlo je nakon što je dosadašnji premijer Željko Šturanović zbog bolesti podnio ostavku, što podrazumijeva i ostavku cijelog njegova kabineta.

Predsjednik Filip Vujanović je na konferenciji za novinare izjavio da je Đukanović obnašajući dosadašnje dužnosti "pridonio afirmaciji Crne Gore i njezinu međunarodnom ugledu". Vujanović je također iskazao uvjerenost da će Đukanovićeva vlada biti posvećena europskim integracijama i da će raditi na poboljšanju životnog standarda građana.

Vujanović je obavio konzultacije o novom mandataru s čelnicima parlamentarnih stranaka, a njegovu pozivu se nisu odazvale oporbene, prosrpske stranke koje su najavile da neće podržati Đukanovićev izbor.

Izbor Đukanovića podržavaju njegova Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka, Demokratska unija Albanaca i Hrvatska građanska inicijativa. Ako Đukanović bude ponovno izabran za predsjednika crnogorske Vlade, bit će to njegov četvrti mandat na toj dužnosti. Đukanović je u jednom mandatu bio i predsjednik Crne Gore.

stojan
21.02.2008., 13:07
Još samo da ga izaberu za selektora nogometne repke CG. Onda bi mu bilo super, može putovati a ne smije mu nitko ništa.

Mijo
21.02.2008., 18:44
Borise,

što znači povratak Đukanovića za market?

Mislim da je to pozitivno te da će on nastaviti gdje je stao s privatizacijom.

boriss_com
21.02.2008., 19:18
Borise,

što znači povratak Đukanovića za market?

Mislim da je to pozitivno te da će on nastaviti gdje je stao s privatizacijom.


Ubrzanu privatizaciju.
Pozitivna stvar za trziste kapitala.

boriss_com
28.02.2008., 10:10
ODLUKE
Đukanović neće mijenjati sastav kabineta
Autor/izvor: Republika
PODGORICA - Jedina organizaciona promjena unutar izvršne vlasti je formiranje sekretarijata ili uprave za sport koji će egzistirati unutar Ministarstva kulture, medija i sporta s tim da će imati daleko veća ovlašćenja i jaču organizacionu strukturu

Prema saznanjima Republike, lider DPS-a i novi mandatar Milo Đukanović kazao je na sjednici Predsjedništva da je odlučio da zadrži postojeći kabinet na okupu. Novi mandatar je to obrazložio činjenicom da se Vlada već nalazi na pola mandata i da bi se personalnim i organizacionim promjenama samo dodatno gubilo na vremenu.

- Postojeći ljudi u Vladi su već više od godinu i po i najpragmatičnije bi bilo da nastave da pokrivaju svoje funkcije – prenio je izvor riječi lidera DPS-a.

Prema tome, Đukanovićev kabinet imaće 13 resornih ministara, dva potpredsjednika i jednog ministra bez portfelja. Tako će nova crnogorska vlada nastaviti da funkcioniše u istom personalnom sastavu kao i ona Željka Šturanovića - odlučilo je sinoć Predsjedništvo DPS-a.

Prema riječima izvora lista koji je prisustvovao sjednici, jedina organizaciona promjena unutar izvršne vlasti je formiranje sekretarijata ili uprave za sport koji će egzistirati unutar Ministarstva kulture, medija i sporta s tim da će imati daleko veća ovlašćenja i jaču organizacionu strukturu

Masya
02.03.2008., 15:38
Sada cete vidjeti paralelni svijet u kojem zive nase HOV.

Da ukratko objasnim princip: Za svaku hartiju se moze na osnovu istorijskih podataka odrediti ocekivani prinos i rizik koji to ocekivanje nosi (uzeo sam podatke od sredine 2005 do danas). Na grafickom prikazu su te karakteristke pojedinacnih hartija oznacene sa po jednom tackom. U nasim uslovima ne treba obracati paznju na brojcani iznos rizika i prinosa, jer su neodrzivi na duze vrijeme, vec je mjerodavan medjusobni odnos hartija u prostoru.

Kada otvorite fajl prikazace vam se grafik sa polozajem 22 hartije u prostoru rizik prinos:

12607

Najbrzi naci da utvrdite koju hartiju predstavlja odredjena tacka je da kursor misa stavite iznad te tacke bez kliktanja. Sto je hartija vise na dijagramu to ima veci prinos, a sto je vise lijevo to ima manji rizik. Ako investitor moze da bira izmedju hartija sa istim prinosom a razlicitim rizikom, normalno da ce odabrati onu sa manjim rizikom. Ako je ocekivani prinos veci, moguce da ce investitor biti spremniji na podnosenje veceg rizika.

Sad dolazi najzanimljivije: Kada odredimo za svaki nivo ocekivanog prinosa koja je to najmanje rizicna hartija vidimo da su to: TECG, TRNK, PLAP, JGPK, BUDR, EPCG, CPUT, KAPG.

Tako da ova analiza kaze ono sto ste oduvijek znali, a pitanje je da li ste primjenjivali: Kupujte kvalitetne hartije.

Mijo
03.03.2008., 09:29
Masya,

kako si procijenio očekivani prinos?

još više me zanima kako si kvantificirao rizik ?

Masya
03.03.2008., 09:42
U fajlu ima sheet sa podacima i kalkulacijom. Ocekivani prinos i rizik se odredjuju na osnovu istorijskih podataka.

Prinos je logaritamski [ln(cijena2/cijena1)] zbog toga sto je ovo samo prvi korak u portfolio analizi u kojoj se oni koriste radi lakseg racunanja.

Rizik je predstavljen statistickim parametrom koji se naziva standardna devijacija.

boriss_com
07.03.2008., 12:32
Danas na CG marketu JEDINO padaju dvije najbolje hartije:

KAPG
14,0001 14,0001 -4,51% 600 5 8 400,07
TECG
5,6502 5,6365 -2,00% 2 605 8 14 683,00

ChoChikun
07.03.2008., 14:42
Danas na CG marketu JEDINO padaju dvije najbolje hartije:

KAPG
14,0001 14,0001 -4,51% 600 5 8 400,07
TECG
5,6502 5,6365 -2,00% 2 605 8 14 683,00

Ne padaju samo danas. U čemu su najbolje?

Mijo
07.03.2008., 15:07
Dobro zboris...
TECG je sigurno najbolja firma, no među najnezahvalnijim dionicama

a vremena ko Buffett nemamo...:biggrin:

boriss_com
07.03.2008., 15:56
Ne padaju samo danas. U čemu su najbolje?


Pa, ovako TECG ima jednu robnu kucu, a KAPG 3 bunara, ..a da, imaju i placeve na morima i planinama, a cuo sam da ce Milova tetka da kupuje njihove dionice pa to su neki od argumenta...

PGbroker
07.03.2008., 16:16
Ne padaju samo danas. U čemu su najbolje?

Najblje su po pitanju profita koji je iz godine u godinu veci, ali ti si upoznat sa time.
Sta ti znaci ovo pitanje? Neko posprdavanje ili.....
Uzimajuci u obzir 10 najtrgovanijih za danas, u pravu si :eek:
SimbolPoslednja cijena€Srednja cijena€Promjena%KoličinaBroj poslova Promet €
IZBR 0,1200 0,1165 +3,98% 732 272 34 85 281,00
CETU 26,9888 26,9274 +4,28% 1 236 5 33 282,29
JABD 16,2699 16,0166 +4,61% 1 568 9 25 113,99
HLTA 0,1980 0,1986 +0,70% 108 910 20 21 628,00
TECG 5,7000 5,6553 -1,67% 3 815 12 21 575,00
EURF 0,4048 0,4050 +0,08% 47 145 6 19 095,00
KAPG 14,0000 13,9803 -4,65% 1 251 10 17 489,40
CPUT 7,1900 7,1914 +2,73% 2 108 5 15 159,45
EPCG 6,6990 6,5472 +2,18% 2 151 10 14 083,00
RUPV 5,1700 5,1966 +5,85% 2 400 5 12 471,75

ChoChikun
07.03.2008., 18:33
Najblje su po pitanju profita koji je iz godine u godinu veci, ali ti si upoznat sa time.
Sta ti znaci ovo pitanje? Neko posprdavanje ili.....


Nisam upoznat s tim da im je profit "iz godine u godinu veći". Mislio sam da će KAPG u 2007. imati gubitak ili minimalnu dobit. Ti misliš da će imati veću dobit nego 2006. god.?

Ne sprdam se. Razmjenjujem mišljenja i informacije. Valjda forum tom i služi. Očito da je netko od nas u zabludi za dobit KAPG-a. Kako bi inače utvrdili tko?

petarpg
07.03.2008., 22:55
Najblje su po pitanju profita koji je iz godine u godinu veci, ali ti si upoznat sa time.
Sta ti znaci ovo pitanje? Neko posprdavanje ili.....
Uzimajuci u obzir 10 najtrgovanijih za danas, u pravu si :eek:
SimbolPoslednja cijena€Srednja cijena€Promjena%KoličinaBroj poslova Promet €
IZBR 0,1200 0,1165 +3,98% 732 272 34 85 281,00
CETU 26,9888 26,9274 +4,28% 1 236 5 33 282,29
JABD 16,2699 16,0166 +4,61% 1 568 9 25 113,99
HLTA 0,1980 0,1986 +0,70% 108 910 20 21 628,00
TECG 5,7000 5,6553 -1,67% 3 815 12 21 575,00
EURF 0,4048 0,4050 +0,08% 47 145 6 19 095,00
KAPG 14,0000 13,9803 -4,65% 1 251 10 17 489,40
CPUT 7,1900 7,1914 +2,73% 2 108 5 15 159,45
EPCG 6,6990 6,5472 +2,18% 2 151 10 14 083,00
RUPV 5,1700 5,1966 +5,85% 2 400 5 12 471,75
izbor i cetinjeturist su giganti a kap i tecg ce sigurno u stecaj

PGbroker
08.03.2008., 00:37
Nisam upoznat s tim da im je profit "iz godine u godinu veći". Mislio sam da će KAPG u 2007. imati gubitak ili minimalnu dobit. Ti misliš da će imati veću dobit nego 2006. god.?

Ne sprdam se. Razmjenjujem mišljenja i informacije. Valjda forum tom i služi. Očito da je netko od nas u zabludi za dobit KAPG-a. Kako bi inače utvrdili tko?

A TECG? Jesi li nacuo nesto o FI za 2007. ?
Za Kapg si u pravu sto se 2007. tice. A sta je sa tekucom godinom? Moje je misljenje da ce profit nadmasiti onaj iz 2006.
Uglavnom, pravio se ti lud ili ne, ove dvije firme jesu oslonac CG marketa.
Ne znam samo zasto te prozivaju za RUPV? Jesi li ga zbilja trgovao na 11e?
Ti i MCC :p: . Oprosti, ali ni govora vise o tvom poznavanju trzista u CG.

boriss_com
12.03.2008., 11:35
Juce i danas sve berze u svijetu biljeze rast, jedino crnogorska i kineska pad i to najboljih hartija...
KAPG -2,30%
TECG -1,49%
:eek:

ChoChikun
12.03.2008., 12:11
Juce i danas sve berze u svijetu biljeze rast, jedino crnogorska i kineska pad i to najboljih hartija...
KAPG -2,30%
TECG -1,49%
:eek:

Ne padaju samo danas. U čemu su najbolje?

boriss_com
12.03.2008., 12:16
Ne padaju samo danas. U čemu su najbolje?


Kazu da ce sve ostale doci na 0, cak se prica da ce oni koji imaju dionice morati nesto i doplatiti drzavi.

KAPG i TECG imaju "plac i bunar", pa ce vlasnici narecenih moci da se u vrijenosti dionica suncaju na placu uz neograniceno koristenje bunara.:(

pavle79
12.03.2008., 12:20
Borise,sta se radi na LME? Nekada si znao pravovremeno da nas informises?

boriss_com
12.03.2008., 12:27
Pao je na nesto ispod 3.000 $/t

Mario_2006
12.03.2008., 12:44
Ti se javljas samo kad raste :)

A ovi tvoji postovi su bla,bla da barem umijes nesta konstruktivno napisati.
Jedva da svaki ima pet rijeci i to bez ikakvog smisla.

pavle79
12.03.2008., 13:52
Mario,shvatam tvoju nervozu. Mozes li ti, posto si konstruktivan, da nam kazes da li se i danas iskrcavaju iz Kapa na 13 pod utiskom ''nepismenih analiticara''? :)

SAND
12.03.2008., 14:29
pavle,iskrcavaju se pod utiskom straha , nekad je dominantan strah a nekad pohlepa.

A sta drugo kupovati na cg berzi ako ne kap i tecg? Kap kupuje podravska a prodaju strasljivi i oni kojima gori ispod nogu.
Bas me zanima sta su kao donju granicu zacrtali fondovi ili veci igraci na tecg pa ce biti odjednom furija. Da sacekamo!

vesko cg
14.03.2008., 11:39
Uglavnom, pravio se ti lud ili ne, ove dvije firme jesu oslonac CG marketa.

Po cemu?
A sto je sa epcg?

Mario_2006
25.03.2008., 16:43
Promet danas na TECG 10777 komada, KAPG 8152 komada.

Pitaju li se prodavci a sta ce to kupiti na cg marketu ako ne ove dvije najlikvidnije i najbolje. Mozda je i bolje da se isciste drhtave rucice.

pavle79
26.03.2008., 14:15
Drhtave rucice ce da kupuju kad se najlikvidnije i ''najbolje'' hartije jos malo spuste.

Mario_2006
29.03.2008., 14:21
28.03.2008 , PODGORICA
Izvor: BETA
Oli Ren: Crna Gora je na dobrom putu

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je danas da je Crna Gora na dobrom putu za pripreme kandidature za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Ren je danas u Ljubljani, gde prisustvuje sastanku ministara zemalja članica Evropske unije, kako su javili podgorički mediji, rekao da je Crna Gora u procesu integracije u EU postigla "ubedljiv uspeh".

"Uspešnom primenom Privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Crna Gora je na dobrom putu za podnošenje kandidature za članstvo u EU", preneli su mediji ocenu Olija Rena.

Visoki zvaničnik Unije ohrabrio je Crnu Goru da nastavi u tom pravcu i poručio da 2008. godina "može biti odlučujuća" za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ren je, takođe, pohvalio crnogorsku vladu zbog toga što pripreme za podnošenje kandidature za članstvo u EU koordiniše s Briselom.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen, koji prisustvuje sastanku ministara EU u Ljubljani, danas je razgovarao s Renom i šefovima diplomatije Francuske i Slovenije, Bernarom Kušenerom i Dimitrijem Rupelom.

Roćen bi sutra trbalo da se obrati skupu ministara zemalja Evropske unije.

pavle79
31.03.2008., 13:45
Drhtave rucice su danas kupovale Kapg na 10,50:)

Mijo
31.03.2008., 13:48
misliš prodavale ?

pavle79
09.04.2008., 12:46
"Drhtave rucice" su odustale od kupovine Kapg na 8.9. Cekaju ga na 5e, osjecam da ce mi ga po toj cijeni prodati expert Mario.

petarpg
09.04.2008., 21:58
i ja sam povukao nalog mislis da moze na 5 eura

Mijo
10.04.2008., 11:49
i ja sam povukao nalog mislis da moze na 5 eura

samo je pakao granica...:biggrin::biggrin::biggrin:

Vaernim
10.04.2008., 12:24
Ispod nule mislim da ipak neće, ali tko će ga znat, sve je izgleda moguće u CG :biggrin:

amer
12.04.2008., 15:39
možda ovo pomogne i CG ??

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=04&dd=12&nav_id=293617

Miran88
15.04.2008., 15:55
Gdje se mogu naći FI '07 za CG kompanije ?

Grenland
16.04.2008., 00:21
Gdje se mogu naći FI '07 za CG kompanije ?

do 30/6 na sajtovima berzi bi trebali biti izvjestaji kompanija sa A i B listinga, a Montenegroberza ima podatke i o kompanijama sa slobodnog trzista.

www.montenegroberza.com
www.nex.cg.yu

Mario_2006
16.04.2008., 09:48
16 April 2008 08:25 am
SVIJET - BERZE
Optimizam na Vol Stritu

Njujork, (MINA-BUSINESS/HINA) - Cijene dionica na Vol Stritu u utorak su porasle, što je vratilo optimizam invesitora.

Agencije javljaju da su za skok vrijednosti dionica zaslužne rekordne cijene nafte, koje su pozitivno uticale na energetski, a dobri poslovni rezultati nekoliko lokalnih banaka na finansijski sektor.

Dow Jones indeks porastao je 60 bodova ili 0,49 odsto, S&P indeks osvojio je 0,46 posto, dok je Nasdaq indeks rastao.

Nekoliko regionalnih banaka, kao što su US Bancorp i Regions Financial, iskazale su dobre poslovne rezultate u proteklom tromjesečju i izrazile uvjerenje da će bez većih poteškoća prebroditi kreditnu krizu.

Zahvaljujući tome, S&P finansijski indeks porastao je 1,1 posto.

"Raspoloženje na tržištu bilo je prilično negativno, ali se danas malo poboljšalo zahvaljujući pristojnim poslovnim izvještajima. Finansijske dionice su malo potcijenjene, pa bismo mogli vidjeti i daljnji rast, ako podaci JP Morgana, koji će biti objavljeni ovih dana, budu u skladu s očekivanjima", kazao je ekonomista u banci Vedbuš /Wedbush/ Morgan Majkl Džejms /Michael James/.

Ima li kraja pesimizmu na cg-berzi ?

Mario_2006
16.04.2008., 09:54
Odgovor znaju crnogorski krimosi kojima svaki izgovor dobro pada pa makar berza padala bilo gdje u svijetu nebitno da li je povezano ili nije, treba oteti od naroda sto vise .

Miran88
16.04.2008., 10:33
do 30/6 na sajtovima berzi bi trebali biti izvjestaji kompanija sa A i B listinga, a Montenegroberza ima podatke i o kompanijama sa slobodnog trzista.

www.montenegroberza.com
www.nex.cg.yu

Dakle, pričekati još neko vrijeme. Hvala na odgovoru.

boriss_com
16.04.2008., 16:44
Crna Gora i EU potpisale sporazum o pristupanju STO

Potpisivanjem Sporazuma završava se proces bilateralnih pregovora između EU i Crne Gore, koji je počeo 2005. godine. Evropska zajednica je prva članica STO koja je zaključila bilateralne pregovore sa Crnom Gorom

ZAVRŠEN DVODNEVNI BEČKI EKONOMSKI FORUM U BUDVI
Crna Gora pred najvećim investicionim ciklusom u istoriji
Forum je razmatrao mogućnosti značajnih ulaganja u Crnoj Gori,a zaključeno je da crnogorska vlada i kompanije moraju razraditi konkretne projekte i učiniti ih izvodljivim, ocijenjeno je na Forumu

Mario_2006
17.04.2008., 13:42
MINA - BUSINESS

Zagreb – Crnogorski Telekom je najjeftinija telekompanija u regionu, jer je, prema izvještaju o dobiti u prošloj godini, odnos cijene i zarade po dionici iznosio 5,54 EUR.

Danas je vec na 4.30

Vrsi se organizovano obaranje a kupuju povezana lica iz Milovog krimi-ganga.
Imamo isti slucaj i na nekim drugim hartijama.

Miran88
17.04.2008., 13:51
MINA - BUSINESS

Zagreb – Crnogorski Telekom je najjeftinija telekompanija u regionu, jer je, prema izvještaju o dobiti u prošloj godini, odnos cijene i zarade po dionici iznosio 5,54 EUR.
Danas je vec na 4.30

Vrsi se organizovano obaranje a kupuju povezana lica iz Milovog krimi-ganga.
Imamo isti slucaj i na nekim drugim hartijama.

Odnos cijene i zarade po dionici je iznosio 5,54 EUR :confused:
Ili su htjeli reći P/E=5,54 ?

nevaljalko
17.04.2008., 14:15
nex ATMO 0,1150 -8,2935% 26.008 0,1277 0,1150
mn ATMO 0,1514 24,4043% 15.000 0,1513 0,1100


kako je ovo moguće i kakvo je to tržište ?

Mario_2006
17.04.2008., 16:03
Kompletan tekst


MINA - BUSINESS

17 April 2008 11:16 am
TELEKOM – CIJENE
Crnogorski Telekom najjeftiniji u regionu

Zagreb, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom je najjeftinija telekompanija u regionu, jer je, prema izvještaju o dobiti u prošloj godini, odnos cijene i zarade po dionici iznosio 5,54 EUR.

Analitičar za tržišta jugoistočne Evrope, Peter Jenčič, kazao je da je Crnogorski Telekom dosta pouzdana kompanija, zbog cjenovne stabilnosti dionica i stabilne vlasničke strukture.

Jenčić smatra da kompanija ima veliki potencijal povećanja prihoda od rominga, s obzirom na broj turista koji svake godine dolaze u Crnu Goru.

On ne očekuje da će sadašnje izuzetno visoke cijene rominga ostati takve.

"S obzirom na broj stanovnika, Crnogorski Telekom je zapravo skup, ali je potencijal turizma ključan za njegovo vrednovanje”, rekao je Jenčić, prenosi hrvatski Business.

Vlasnik crnogorske kompanije je Mađar /Magyar/ Telekom, član Dojče /Deitsche/ Telekom grupe, sa 76,53 odsto udjela, dok dvije hrvatske banke posjeduju 5,84 odsto.

Kompanija iz prethodnih godina ima akumuliranu dobit od čak 60 miliona EUR, a analitičari tržišta očekuju visoku dobit i za ovu godinu.

Telekom Crne Gore godišnje ostvaruje i tri miliona EUR finansijskih prihoda samo od zadržane dobiti koja je položena na račun matične banke.

Druga najisplativija telekomunikaciona kompanija u regionu je Hrvatski Telekom, koja je takođe član Dojče Telekom Grupe, ali Jenčić očekuje pad njegovog tržišnog udjela u fiksnoj i mobilnoj telefonmiji, kao i izostanak prisutnosti na bilo kojem od brzorastućih tržišta.
(kraj) ram/bvm

Grenland
17.04.2008., 16:15
nex ATMO 0,1150 -8,2935% 26.008 0,1277 0,1150
mn ATMO 0,1514 24,4043% 15.000 0,1513 0,1100


kako je ovo moguće i kakvo je to tržište ?

to je vjerovatno greska u izvjestaju, ja ne nadjoh tu transakciju na Montenegroberzi.

Imas sve transakcije na www.montenegroberza.com

Na zalost, nadjoh ovu nizu.:(

Fluid
18.04.2008., 10:05
Montenegro prati svoja trgovanja, a Nex svoja. Lijepo pišu kretanja na za svaku pojedinačno.

Ako netko lupa prodaju po bidu moguće je da je bid bolji na jednoj burzi, a ask za nekoga koji lupa kupnju po asku bolji na drugoj burzi.
Za ovakve postotke potrebno je naravno da je prethodna akcija na toj burzi obavljena "u suprotnom smjeru".

U CG je sve moguće. :p:

Mario_2006
18.04.2008., 14:25
Trenutno nevjerovatne cijene na pojedinim akcijama na cg-berzi izgleda da su uspjeli da istresu plasljive akcionare jer vecina u Crnoj Gori ne zna ni trgovati.

TECG kao sigurica srozan maksimalno ,KAP takodje ima jos dionica koje sada imaju smijesnu cijenu. Dobro je moze se kupiti da nije Milovih krimosa ne bi bilo jeftine kupovine .

nevaljalko
18.04.2008., 15:39
Ako ovo nije bio namješteno obaranje onda ne znam, ludi stampedo dole pa odmah gore ko ovce ,:mad:

Mario_2006
18.04.2008., 17:01
Evo jos jedne nevjerovatne stvari : dionica JGPK sa obimom 20 komada porasla citavih 24,43% .

Ocito da na ovako plitkom trzistu ne treba prodavati na ovim smijesnim cijenama,strucnjaci su oborili trziste a kada bude trebalo brzo ce vratiti nazad sve.
Bolje i drzati nego poklanjati!

U Crnoj Gori se naveliko prica da vladajuca partija namjerno obara cijene da pokupuje sto vise, u tom kontekstu i prica za plantaze da se Milo nameracio kupiti iste pa cijena treba biti sto niza.

U KAP se trenutno vrse investicije nikad vece od postojanja ove fabrike(ako dodjem do snimaka postavicu na forumu) a urednik crnogorskog casopisa Ekonomist Mili Prelevic za racun vlasnika istog pise svakojake gluposti koje nemaju dodirnih tacaka sa kompanijom. Isti novinar je sa jedva zavrsenom osnovnom skolom urednik tog casopisa. Zato bolje zaobidjite pisanje crnogorskih medija sa realnoscu nemaju dodirnih tacaka. Topuz demokratija je u CG odavno.

Mario_2006
21.04.2008., 00:13
Evo oglasio se Djikanovic predsjednik KHOV (nazalost) , izmedju ostalog kaze:

On smatra da postojanje dvije berze u Crnoj Gori nije ograničenje, jer je svaki broker obavezan da prati stanje na oba tržišta i transakciju obavi na onom koje nudi povoljnije uslove za klijenta.

»Ne znam da li bi bilo bolje da se spoje, nijesam siguran. To su dvije kompanije, čije će spajanja ili kupovina zavisiti odn njihovih vlasnika«, saopštio je Đikanović.

On je dodao da bi svi koji posluju na domaćem tržištu kapitala u slučaju spajanja berzi idalje imali isti status i radili prema postojećim pravilima i procedurama.

Najblaze receno kretenska izjava, jer da voli svoju zemlju i da cijeni sve ono sto mu je ista omogucila zauzeo bi sasvim drugaciji stav .
Vrlo je smijesno postojanje dvije berze za ambijent trzista kapitala kakav ima Crna Gora.
Tesko studentima kojima ti predajes Djikanovicu ,bice to ,,vrhunski,, strucnjaci
tzv. bolonjezi.
Ko te je angazovao za davanje takvih neodmjerenih izjava i sta se krije iza toga ,objasni onima koji ne znaju.

boriss_com
22.04.2008., 08:56
PROCJENE
MMF: Crna Gora ove godine s najvećim rastom u regionu
Autor/izvor: Mina-business
PODGORICA - Analitičari MMF-a u Regionalnom ekonomskom pregledu predviđaju da će inflacija u Crnoj Gori na kraju ove godine iznositi 4,8 odsto

Crna Gora bi ove godine trebalo da ostvari najveću stopu ekonomskog rasta u regionu zapadnog Balkana, sa 7,2 odsto, ali će naredne godine privredna ekspanzija biti niža i iznosiće 5,4 odsto, prognoze su Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Crnogorski rast će izgubiti lidersku poziciju regiona već naredne godine, kada se procjenjuje da će je preteći Rusija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija i Albanija.

Analitičari MMF-a u Regionalnom ekonomskom pregledu predviđaju da će inflacija u Crnoj Gori na kraju ove godine iznositi 4,8 odsto, dok će u narednoj pasti na 4,1 odsto. Manju inflaciju od Crne Gore ove godine imaće samo Albanija, 4,2, dok će već naredne godine u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini inflacija biti niža nego u Crnoj Gori. Deficit crnogorskog tekućeg računa u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), na kraju godine, prema prognozama MMF-a, iznosiće 32,7 odsto, 4,3 odsto manje nego prethodne godine.

MMF prognozira da će crnogorski državni budžet i u ovoj godini zabilježiti suficit od 2,7 odsto BDP-a, za razliku od 5,5 odsto koliko je iznosio prošle godine.

Mario_2006
05.05.2008., 09:27
05 May 2008 07:33 am
NOVI PRVOBORAC – INVESTICIJE
Uložili milion EUR u opremu

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Najveći akcionar građevinskog preduzeća Novi Prvoborac iz Herceg Novog, rusko-crnogorska kompanija Inteks Montenegro uložila je milion EUR u kupovinu nove opreme i tako upetostručila servisiranje isporuke betona.

Iz hercegnovskog preduzeća je saopšteno i da su isplaćena sva potraživanja povjerilaca preostala iz stečaja, kao i dugovi prema stranim i domaćim radnicima u iznosu od 3,5 miliona EUR, piše Republika.

Izvršni direktor Novog Prvoborca, Savo Zarubica kazao je da je Inteks Montenegro kupio tri nova miksera kapaciteta sedam i osam kubika, bager od 38 tona, cistjernu za ciment, utovarnu kašiku sa posebnim ojačanjima za rad u kamenolomu, novo mobilno drobilično postrojenje, kao i terensko auto i kiper.

Hercegnovsko preduzeće poslednjih godina je, prema njegovim riječima, u velikom usponu što potvrđuju svakodnevni radovi i njegova cijena na tržištu.

“Prvoborac je na putu povratka stare slave i ponovo su njegove reference postigle adekvatnu prepoznatljivost. Poslije deset godina je okončan stečaj, a nakon 11 mjeseci postignuta je redovna isplata zarada i to sa visokim prosjekom”, tvrdi Zarubica.

On smatra da Novi Prvoborac ima najveće resurse od svih crnogorskih građevinskih preduzeća s obzirom da u okviru njega radi kamenolom za koji su koncesije potvrđene na dodatnih deset godina, dvije fabrike betona, najmoderniji pogon za čelične konstrukcije, armiračnica, a razrađena je i prodaja građevinskog materijala i remontna radionica.

Nepovoljna klima poslovanja devedesetih godina uslovila je, prema riječima Zarubice, kadrovsko rasulo, zbog čega je to jedan od prioriteta kojem je dat veliki značaj i pažnja u Novom Prvoborcu.

"Radi se na zapošljavanju novih i mladih kadrova što neophodnim uslovom u cilju ponovnog preuzimanja vodeće uloge među građevinskim firmama u regionu", kazao je Zarubica.

Inteks Montenegro, crnogorska ćerka ruske firme Inteks Moskva, postala je vlasnik 42 odsto akcija Novog Prvoborca nakon što je prošle godine otkupila oko 3,5 miliona EUR dugova.

SAND
12.05.2008., 10:21
Ubjedljiva pobjeda DS na izborima u Srbiji mogla bi povuci cijelu regiju u pozitivnom smjeru.
U CG sada ima jeftinih.

Salamander
12.05.2008., 16:51
Imam jednu molbu. Na stranici NEX-a ne mogu pronaći vrijednosti indeksa NEX20 za neki duži vremenski period, jel ima netko da mi pošalje u kakvoj tablici kretanje ovog indeksa od njegovog početka 01.03.2003.

Hvala unaprijed.

lutonjica
12.05.2008., 18:40
Imam jednu molbu. Na stranici NEX-a ne mogu pronaći vrijednosti indeksa NEX20 za neki duži vremenski period, jel ima netko da mi pošalje u kakvoj tablici kretanje ovog indeksa od njegovog početka 01.03.2003.

Hvala unaprijed.

eto...

Masya
13.05.2008., 22:50
Imam jednu molbu. Na stranici NEX-a ne mogu pronaći vrijednosti indeksa NEX20 za neki duži vremenski period, jel ima netko da mi pošalje u kakvoj tablici kretanje ovog indeksa od njegovog početka 01.03.2003.

Hvala unaprijed.

http://www.hypo-broker.cg.yu/cms/

Salamander
14.05.2008., 11:35
Hvala vam puno!!!

lutonjica
06.06.2008., 10:45
Top10

Miran88
10.06.2008., 14:39
Zna li netko kad će se već objaviti FI 2007 za CG kompanije ? Mislim, dobro, sad smo već u junu 2008, pa vjerovatno po crnogorskom mjerjenju vremena još i nije nešto kasno...

lutonjica
10.06.2008., 14:59
Ako će čekati kao FI2006 još ćemo se načekati:)

Grenland
11.06.2008., 00:01
Zna li netko kad će se već objaviti FI 2007 za CG kompanije ? Mislim, dobro, sad smo već u junu 2008, pa vjerovatno po crnogorskom mjerjenju vremena još i nije nešto kasno...

a koja kompanija te zanima, neke su vec objavile, neke ti mogu poslati...

zakonski rok je 30/6, ali da se dostave Privrednom sudu. za hartije sa listinga bice i na berzi. U stampi se objave informacije o rezultatima najpopularnijih... evo danas je bilo za EPCG, gubitak 7,8 mil sto je 3xmanje nego prosle godine.

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=272336

Mario_2006
11.06.2008., 18:11
10 June 2008 18:18 pm
VLADA - PREMIJER - POSJETA
Đukanović ohrabren razvojnim mogućnostima Pljevalja

Pljevlja, (MINA – BUSINESS) – Pljevlja raspolažu ogromnim razvojnim resursima i Vlada će pomoći ljudima koji žive u tom gradu da ih kvalitetno iskoriste, rekao je danas crnogorski premijer Milo Đukanović.

On je nakon razgovora sa čelnim ljudima lokalne uprave i privrednicima grada rekao da je ohrabren razvojnim mogućnostima Pljevalja.

“Upoznat sam sa naporima koje lokalna samouprava ulaže da stvori povoljne uslove za bolje korišćenje odličnih razvojnih potencijala tog grada”, naglasio je Đukanović.

Predsjednik Vlade Crne Gore je razgovarao sa gradonačelnikom Filipom Vukovićem i njegovim saradnicima.

“Ohrabren sam optimizmom koji sam čuo na tom sastanku, kao i u razgovoru sa privrednicima”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ljudi koji žive u tom gradu i privređuju su shvatili da Pljevlja raspolažu ogromnim razvojnim resursima.

“Samo od njihove umješnosti i pomoći koju će imati od Vlade zavisi kojom ćemo brzinom iskoristiti razvojne resurse i stvoriti uslove da se grad ne napušta i da se u njemu kvalitetno živi”, istakao je Đukanović.

U je kazao da je u razgovoru sa ljudima iz privrede čuo mnogo dobrih ideja “kako da već jedan započeti zamah privrednih aktivnosti u tom gradu dalje dinamiziramo”.

“Čuo sam i jedan broj primjedbi i kritika na račun onoga što bi se moglo bolje uraditi u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi”, rekao je Đukanović i dodao da je svjestan “da smo daleko od idelnog stanja”.

“Dvije godine od nezavisnosti tek razvijamo najintenzivniju djelatnost da uprava bude u pravom smislu riječi partner biznisu i da da mu pomogne da svoj kapital oplodi”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao “i na taj način proizvede one šire multiplikativne ekonomske i društvene efekte koje želimo da priuštimo i da podjelimo sa svim građanima Crne Gore”.

Đukanović smatra važnim da se prepozna da energetika u Pljevljima staje na noge “iako smo svi podjelili žaljenje zbog propuštene šanse da se kroz privatizaciju Rudnika uglja i Termoleketrane, obezbjedi značajni razvojni zamah ne samo energetike nego gradaa u cjelini”.

“Moramo pokušati da ispravimo greške makar i sami ne bili njihovi autori”, kazao je Đukanović.On smatra da na taj način treba da ostvarujemo snažniji prodor na inostrana tržišta i doprinosimo uravnoteženju planog bilansa Crne Gore.

“Mislim da su Pljevlja krenula putem snažnog ekonomskog oporavka .Vlada Crne Gore će Opštini i njenoj lokalnoj upravi dati punu podršku na tom planu”, poručio je Đukanović.
(kraj) mjl/žug

Na kraju ce biti privatizacija TE Pljevlja i gradnja drugog bloka i na taj nacin rasterecenje elektr. energ sistema. Najvjerovatnije rusima.

boriss_com
11.06.2008., 18:15
1

Na kraju ce biti privatizacija TE Pljevlja i gradnja drugog bloka i na taj nacin rasterecenje elektr. energ sistema. Najvjerovatnije rusima.

Zbog toga se i vratio.
Sa Rusima nema sale.
Mora da se odradi.

Mario_2006
11.06.2008., 23:38
Evo i ove potvrde da se sprema pomjeranje sa mrtve tacke:

11 June 2008 18:28 pm
VLADA – EKONOMIJA – REAGOVANJE
Imali plan investicija za Pljevlja prije formiranja PzP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska Vlada je, mnogo prije formiranja Pokreta za promjene (PzP), napravila plan investicija za pljevaljski basen i valorizaciju njegovih bogatstava, prije svega drugog bloka Termoelektrane (TE) i revitalizaciju Rudnika uglja, kazao je danas pomoćnik ministra za ekonomski razvoj, Miodrag Čanović.

PzP je optužio crnogorskog premijera Mila Đukanovića da je to što nije upoznat sa Planom B revitalizacije i privatizacije TE i Rudnika uglja Pljevlja direktno oštetilo Elektroprivredu (EPCG) za više od 600 miliona EUR.

“Da je realizovan proces privatizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, već bi se uveliko radilo na toplifikaciji, počela bi izgradnja drugog bloka TE, bilo bi riješeno odlaganje šljake i pepela i izmještanje rijeke Ćehotine”, rekao je Čanović agenciji Mina-business.

Danas se, kako je naveo, kasni sa tim projektom, ali Ministarstvo za ekonomski razvoj i Vlada čine velike napore da nadoknade izgubljeno vrijeme i da se što prije valorizuju veliki energetski potencijali Pljevalja

Čanović je podsjetio da je, prije samo godinu, vrijednost imovine Elektroprivrede bila preko 1,2 milijarde EUR, a danas je ispod 500 miliona, kao i da su akcije tog preduzeća bile deset EUR a danas su ispod pet.

Canovic je samo zaboravio da su akcije RUPV bile 13 eura a sada su 3 eura,zbog toga sto se privremeno odustalo od vec dogovorenog i najboljeg resenja.

Market Capitalization 14.940.107 . Toliko kosta nekih stotinak kvadrata u Knez Mihajlovoj u Beogradau , poredjenja radi.

Po meni ispada da je nekoliko akcija na CG-berzi najeftinije u regiji , RUPV je svakako u toj grupi ili je sve stvar velike spekulacije u koju je umijesan izmedju ostalog i ,,cuveni,,zastupnik malih akcionara na tecg inace broker.

Kada ce CG burza biti transparentna da imamo uvid kompletnog spiska akcionara klikom na dugme iz fotelje a ne placati za takvu uslugu.

Uzgred kad bi u CG stala proizvodnja Zeljezare,Kapa ,Trebjese CG bi bila jedinstvena zemlja u svijetu koja pokusava zivjeti od precijenjenih krseva.

Miran88
12.06.2008., 11:37
a koja kompanija te zanima, neke su vec objavile, neke ti mogu poslati...

zakonski rok je 30/6, ali da se dostave Privrednom sudu. za hartije sa listinga bice i na berzi. U stampi se objave informacije o rezultatima najpopularnijih... evo danas je bilo za EPCG, gubitak 7,8 mil sto je 3xmanje nego prosle godine.

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=272336

Pa, zanima me konkretno Barska plovidba (PUTE). Već sam kontaktirao brokera u Crnoj Gori, ali do sada se ništa nije pronašlo. Valjda treba sačekati još koji dan...

Mikey
29.06.2008., 23:19
http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=111285
Najveće žrtve su mali akcionari

CBCG vs KHOVCG

Smart
14.07.2008., 20:28
Jeli danas nije radila burza u CG? Slavi se vaterpolo ili...

Senator
14.07.2008., 21:01
Dan državnosti danas i sutra se ne radi!

netstrider
22.07.2008., 02:19
Uhićen Radovan Karadžić:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/u...ic/395798.aspx

jovan radulovic
19.08.2008., 15:09
Niko vise nema komentara...

Fluid
20.08.2008., 11:05
A jel ima novosti u CG?

Obavezno kvartalno izvješćivanje, revizorska izvješća, dostupnost FI, nastavak privatizacije, transparentnost poslovanja, privatizacija EPCG, osnivanje mirovinskih fondova...... :confused: :p:

jovan radulovic
22.08.2008., 12:29
A jel ima novosti u CG?

Obavezno kvartalno izvješćivanje, revizorska izvješća, dostupnost FI, nastavak privatizacije, transparentnost poslovanja, privatizacija EPCG, osnivanje mirovinskih fondova...... :confused: :p:


Nema. Ali su i cijene na nivou 2005. kada takodje nije bilo ovog o cemu pricas, a pisalo se...

netstrider
22.08.2008., 12:37
imho: CG je nakon nekretnina i burze započela svoj treći špekulativni ciklus, a to su nekretnine na Internetu. Nažalost za sve one koji nisu došli na vrijeme, kajmak je već pokupljen.
Uvjeren sam da će se špekulacija barem za one najspretnije pokazati unosnim poslom, a za ostale, oni će po novinskim napisima za koju godinu ići na visokim cijenama kao što se ovdje kupovalo lani. Što se tiče trgovine dionicama u CG, mislim da mora napraviti neki iskorak kako bi u trenucima niske likvidnosti prikupila više kapitala. Riječ je ili o ovome svemu što Fluid govori, ili o nekoj inovaciji poput offshore zone u srcu Evrope. Kako god, da biš dobio na lutriji moraš je barem igrati.
Pozdrav

kraljevic marko
12.09.2008., 14:38
Svi junaci utihnuše i mrku zemlju pogledaše.

SAND
12.09.2008., 15:12
Svi junaci utihnuše i mrku zemlju pogledaše.

Dobar ti ovaj broj poruka Musa Kesedzijo ! I ti si mi neki junak ?

Svi su tu ali treba malo cekanja da krene svetsko gospodarstvo . Ima naznaka da se situacija stabilizuje.

borrse
02.10.2008., 10:45
Sta vam se desava sa FABE? Hoce li bolja vremena?

Jones Dow
06.10.2008., 20:23
U Švicarskoj je podignuta optužnica protiv 10 ljudi vezano uz međunarodni šverc cigareta i pranje više od miljardu dolara. (http://www.swissinfo.org/eng/front/Prosecutors_smoke_out_money_launderers.html?siteSe ct=106&sid=9811741&cKey=1223307031000&ty=st)

Šverc se odvijao kako kažu: ... gang illegally transported cigarettes between Italy and Montenegro using speedboats, with Montenegrin authorities collecting money on exclusive licences and transit fees.

Mikey
08.10.2008., 11:04
Đikanović: Crnogorsko tržište kapitala i dalje najperspektivnije u regionu
http://www.seebiz.eu/hr/burze/dikanovic-crnogorsko-trziste-kapitala-i-dalje-najperspektivnije,27043.html

(zanimljivo)
Mislim si da bi Komisije prije svega trebale biti neovisne.

Ima li tko koju riječ na to?

muro
11.10.2008., 19:47
Sta vam se desava sa FABE? Hoce li bolja vremena?

Radnici 6 mjeseci nijesu primali platu!:thumbsdow

muro
11.10.2008., 19:59
Đikanović: Crnogorsko tržište kapitala i dalje najperspektivnije u regionu
http://www.seebiz.eu/hr/burze/dikanovic-crnogorsko-trziste-kapitala-i-dalje-najperspektivnije,27043.html

(zanimljivo)
Mislim si da bi Komisije prije svega trebale biti neovisne.

Ima li tko koju riječ na to?

Što se tiče perspektivnosti, na ovim cijenama je jako jako perspektivno!

Pojedini fondovi (npr. MIG) koštaju znatno manje nego što im na tržištu, i po ovim smiješnim cijenama vrijede akcije EPCG koje imaju u svom portfoliju.

Željeznica Crne Gore ima TK od oko 24 miliona a samo je u rekonstrukciju pruge PG - NK uloženo preko 60 miliona €. Najveća postignuta vijena na berzi joj je 9€ a sada je 1€.

Ili ZEHK koja ima položeno u banci 37 miliona za nastavak investicija, posluje na granici pozitivnosti, a trenutna TK joj je oko 10 miliona €.

RUPV koji ima ogromne zalihe uglja, otvara novi kop, a kako se nezvanično saznaje i EPCG treba uskoro da prihvati dug prema njima od oko 35 miliona € ima trenutnu TK oko 13 miliona. Najveća cijena na berzi mu je bila blizu 13 € a sada je oko 2,5€.

Ovo je samo dio.
Jako puno podataka imate na MiM forumu!

A što se tiče Đikanovića i KHoV jako dugo su stvarali prostor crnogorskim tajkunima za razne malverzacije. To su hoštapleri koji sve rade osim svog posla i mislim da su najslabija karika na crnogorskom TK.

muro
11.10.2008., 20:11
Evo kako izgleda pad cijena na CG tržištu samo u ovoj godini:

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/picture.php?albumid=71&pictureid=1411

Izvor MiM forum.

wertuz
12.12.2008., 21:58
onda Crnogorci kako kod vas ide s burzom... zaradi li se što daytrejdom ili ?? kakva je likvidnost i koja firma kod vas ima najveći potencijal.

Rovie
13.12.2008., 20:33
VUJICA LAZOVIĆ ZA 15. JANUAR NAJAVIO TENDER ZA DOKAPITALIZACIJU DRŽAVNE ENERGETSKE KOMPANIJE
Podgorica – Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović najavio je juče za “Vijesti” da će tender za dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore biti objavljen 15. januara.

- Na tenderu će biti ponuđena dokapitalizacija na osnovu koje će investitor moći da stekne nešto oko 22 odsto akcija EPCG – rekao je Lazović.
On je istakao da se od ove transakcije očekuje priliv oko 300 miliona eura. Lazović je kazao da će investitor koji pobijedi na tenderu za dokapitalizaciju EPCG, uz kupovinu petine vlasništva, dobiti i pravo upravljanja.

- Investitoru će pripasti menadžment EPCG, a država će preko svojih predstavnika u Odboru direktora nadzirati sve što se dešava – rekao je potpredsjednik Vlade, uz uvjeravanje da očekuje da se na tender prijave renomirane evropske kompanije iz oblasti energetike.
Među kompanijama koje su iskazivale interesovanje za EPCG su norveški Statkraft i NTE, češki ČEZ, belgijski Elektrobel, ruski Rao UES i vlasnik KAP-a En plus grupa…

Lazović je kazao da će stranom partneru biti ponuđen i otkup manjinskih akcija EPCG.
EPCG u ovom trenutku ima skoro 10.000 akcionara. Država posjeduje 70,59 odsto, privatizacioni fondovi Eurofond, Atlas, MIG, Trend i Moneta zajedno imaju oko 17 odsto, a ostatak od oko 13 odsto posjeduju građani koji su tamo ulagali vaučere, sadašnji i bivši zaposleni, kupci sa berze.

Potpredsjednik Vlade je rekao da će se dokapitalizacija EPCG obaviti po nominalnoj vrijednosti akcija koja iznosi 8,79 eura, i da bi po toj cijeni trebalo da se odradi i prodaja manjinskih akcija.

- Ukoliko dođe do toga, a nadamo se da hoće, to će biti dodatni priliv novca na tržištu kapitala i uopšte u Crnoj Gori – kaže Lazović, koji vjeruje da će dokapitalizacija i ulazak stranog partnera u EPCG biti važan faktor ekonomske stabilnosti i daljeg razvoj u vremenu finansijske krize.
Lazović je juče rekao da Vlada još nije donijala nikakve odluke vezano za sudbinu Kombinata aluminijuma, niti drugih kompanija, ali da se to uskoro može i očekivati.
- Vrijeme je krizno i Vlada će preduzeti određene mjere – zaključio je Lazović.
Z.VUČINIĆ


U ovim uvjetima teško da mogu dobiti 300 mln tako da je datum nerealan.
____________

muro
01.01.2009., 19:25
onda Crnogorci kako kod vas ide s burzom... zaradi li se što daytrejdom ili ?? kakva je likvidnost i koja firma kod vas ima najveći potencijal.

Mislim da su cijene toliko niske, likvidnost svih hartija je bukvalno očajna da je pravi momenat za kupovinu. Par miliona € podiglo bi cijenu akcija barem x3. Ima dobrih hartija i hartija sa potencijalom rasta. Sve je stvar ukusa. U ovom trenutku mislim da je najbolje kupovati akcije preduzeća koja daju dividendu (TECG...), koja posluju sa dobitkom i investiraju u razvoj posla (ZETP) ili im predstoji skora privatizacija (EPCG, LUBA...) Ima i preduzeća koja posluju pozitivno i imaju vrijednu imovimu a trenutna TK im je na nivou cijene bolje kuće (BUDR, ONOG, ZEHK...)

Daytradeom se ne bih bavio na ovakvoj likvidnosti.