PDA

View Full Version : nautički turizam

Bojnik
25.07.2004., 14:57
Znaima me kupnja i rentavanje krstaša. Jeli tko analizirao ovakav bizis? Vjerujem da lizing i nije najbolje rješenje jer računica može zakazati. Ima li tko iskustva??

noe
25.07.2004., 17:17
Iz druge ruke.Prijatelj mi se time bavi, ali on je specifičan slučaj.Obožava jedriti, a kada ne koristi jedrilicu daje je u čarter.Pokriva troškove lizinga i praktički jedri besplatno.Nema neke velike zarede preko toga.Bilo je vrlo unosno prije 4-5 godina.
Navodno je dobro otvoriti obrt i iznajmljivat preko obrta (on to radi), ali ne bih se dalje petljao jer ne znam puno više od ovog.
Sretno.

noe
26.07.2004., 08:12
Dnevnik, 20.07.2004
U čarter na našemu moru samo jahte pod hrvatskom zastavom
U prijedlogu nacrta novoga Pomorskog zakonika temeljito su razrađene odredbe koje bi trebale uvesti reda u nautički turizam.piše Tanja Čorak

S jedne strane, uvode se rigoroznije mjere kontrole pa i kazne koje za cilj imaju suzbijanje crnog čartera, a s druge strane, planira se uvođenje godišnjih vinjeta za nautičare, naveo je kapetan Mario Babić iz Ministarstva mora. To bi nautičarima, osobito stranima, moglo znatno pojednostaviti plovidbu i uštedjeti dragocjeno vrijeme na godišnjem odmoru.
Većina ipak plovi legalno

“Jedna od mjera koju predlažemo jest da se u budućnosti u našemu teritorijalnome moru neće moći obavljati čarter s plovilima koja su upisana u stranim registrima. To znači da vlasnici stranih jahta, sukladno hrvatskim propisima, moraju upisati plovila u hrvatske registre kako bi mogli obavljati poslove”, objašnjava Babić. Dodaje kako će Ministarstvo mora u suradnji s ostalim resornim ministarstvima, u prvom redu unutarnjih poslova, te financija dogovoriti da uvjeti za upis u hrvatski registar budu što povoljniji.

Babić tvrdi da ni u jednoj državi nije dopušteno da brodovi pod stranim zastavama obavljaju prijevoz putnika među lukama uz naknadu. Takvi nautičari nisu obvezni prema fiskalnim zakonima ni jedne zemlje, one pod čijom zastavom plove ni one u čijem moru obavljaju čarter. No, to je, kaže Babić, Hrvatska dopuštala.

“Ipak, najveći broj gostiju, gotovo 99 posto nautičara koji plove Jadranom, ispunjavalo je svoje obveze i legalno plovilo”, dodaje Babić. “Takvima želimo pojednostaviti postupak prijave dolaska. Do sada su prijave trajale i po nekoliko sati i obavljale su se u lučkim kapetanijama. Prijedlog u Pomorskom zakoniku je da vlasnici jahta kada dođu u svaku luku mogu kupiti vinjetu sa svim dozvolama i ona im vrijedi za cijelu godinu. Cijena vinjeta neće biti skuplja”, objašnjava Babić.

...ostatak u tiskanom izdanju...

Možda ti ovo bude od male pomoći

go
26.07.2004., 14:44
Slažem se sa Noe.

Mislim da od chartera mogu dobro živjet samo relativno velike charter tvrtke.
(manji rizik ako neki brod ostane nepopunjen)
Ako razmišljaš o jednom brodu, nećeš se baš obogatit.
Druga je stvar to, da, ako ti jedrenje pričinjava gušt, charterom u top sezoni malo pokrpaš rupe koje stvara brod, a ti ga koristiš van sezone.

Ako možeš sam popunit brod, onda se isplati, ali rijetko tko može od svojih poznatih složit cca 15x6 ljudi, (15 tjedana), koliko je minimum da se pokrije brod cca 80000 EUR (33-36 stopa). Ako ideš sa charter agencijom treba ti 2o tjedana popunjenosti, što je priličan zadatak.

Vrhnje kupi onaj koji dovodi gosta (kao i sa apartmanima).

Ja sam se odlučio za ovu opciju s jedrenjem i guštom. Valjda će bit neka 0 na kraju priče.

pero
18.08.2004., 15:23
Osobno se bavim skiperiranjem vec 5 godina a preko 7 godina plovim po razno raznim jahtama-jedrilicama dugo se razmisljalo o vlastitoj cak i u kombinaciji sa ekipom s kojom jedrim stalno, barem dva puta godisnje, no jos uvijek je jeftinije iznajmiti. Ljudi moji puno je tu posla ako zelite zaraditi, a vremena su sve teza i teza. Nekad ste od Sas-a jeftino mogli kupiti unistene jedrilice iz rata pokrpati i imati charter znam dosta ljudi koji su tako poceli ali danas je sve teze i teze i konkurencija jaca. Ima i puno troskova koje u prvi mah ne vidite, a ne daj boze kvar u sezoni. Zato, isplati vam se ako imate 3-4 ili vise brodova pa jos ako ima netko ko vi pa skupa u chartet obilaziti sajmove turizma skupljati goste jer 15-17 tjedana je minimum. Puno para na dugi rok a rizik dosta velik. danas sve vise idu veci brodovi a oni i kostaju vise.