PDA

View Full Version : Neovisna mišljenja o projektu

franciska
23.06.2004., 13:03
Molim vas gdje bih se i kome mogla obratiti za dobivanje neovisnog mišljenja o mom poslovnom poduhvatu. Čula sam da bi trebalo imati najmanje tri neovisna mišljenja. Hvala. F.

franciska
25.06.2004., 13:29
Na temi otvaranja male firme Alen preporučava tvoje odgovore pa te molim Clusmas za pojašnjenja:

Kako ovo misliš: "Svaki pojedini osnivač uplaćuje jednom uplatnicom svoj dio temeljnog kapitala - kako je to regulirano društvenim ugovorom" ?

Također u tekstovima navodiš važnost edukacije i konzultacije. Možeš li navesti o kojim stručnjacima govoriš (osim knjigovođa) i kako doći do njih?
Hvala ti.

clusmas
25.06.2004., 16:27
Vrlo jednostavno! Ako d.o.o. osniva dva ili više osnivača, tada oni prilikom osnivanja potpisuju društveni ugovor. Kao temeljni kapital oni ulažu novac, stvari i prava (kako je to već opisano), no više osnivača ne moraju nužno imati jednake dijelove u d.o.o., što znači da će se društvenim ugovorom regulirati koliki dio d.o.o. pripada pojedinom osnivaču. Zakon o trgovačkim društvima propisuje koliko je svaki osnivač obavezan unijeti u društvo novca, odnosno minimalni iznos temeljnog kapitala u novcu. Kada se utvrdi taj podatak, tada osnivači uplaćuju temeljni kapital. Znači govorim o Zakonom propisanim minimalnim ulozima. Neka te ne buni ovo jednom uplatnicom, ne znam zašto bi netko na rate uplaćivao minimalni iznos temeljnog kapitala u novcu. Dok se ne zadovolje zakonske norme d.o.o. nije moguće osnovati.

Kada sam pisao o edukaciji, mislio sam na sve što ima veze s financijama, pogotovo porezi i druga davanja koja se odnose se na predmet poslovanja društva koje osnivači osnivaju. Zašto je to bitno? Zato što logika stvari nalaže da prije započinjanja bilo kojeg poslovnog poduhvata napraviš kalkulaciju. Mnogi se koriste sintagmom "kako ćemo - lako ćemo" i zanemaruju taj dio koji je izrazito bitan. Naravno, svatko tko je poduzetnik zna da apsolutno svaki posao ne donosi dobit, negdje se zaradi, negdje se izgubi, u konačnici zarada mora prevladavati, ali ako ti na prvom poslu ne ostvariš dobit, nego zagaziš u gubitak (bez obzira o kojem se vremenskom periodu radi, jer postoje poslovi u kojima planski određeno vrijeme stvaraš gubitak), to za sobom povlači bitne posljedice, jer osim financijskog gubitka trpiš i psihičke posljedice, pad morala, želje za radom i druge nematrijalne gubitke koji su izrazito bitni i utječu na osobnost, te samopouzdanje.

Ono što pokušavam reći je, imati plan i program je od izrazite važnosti. Naravno da ćeš u toku realizacije imati odstupanja, ali barem znaš koji je tvoj cilj, a to je bitno.

Po pitanju neovisnog mišljenja o pojedinom poslovnom poduhvatu - postoji bezbroj načina kako dobiti ocjenu poslovnog poduhvata. Najjednostavniji, a ujedno troškovno manje zahtjevan, te poluobjektivan način je napisati poslovni plan te zatražiti mišljenje banaka, te drugih državnih i nedržavnih institucija koji financiraju ideje i privatno poduzetništvo. Predstaviti se kao tražitelj kapitala, i agresivno prezentirati svoj poslovni plan. Zašto kažem poluobjektivno mišljenje, pogotovo to mislim na banke. Radi se o nedostatku kvalitetnih kadrova s kojim se suočava cijelo hrvatsko gospodarstvo. Ljudi koji čitaju tvoje poslovne planove po bankama, uglavnom su suhoparni birokrati, ljudi koji predstavljaju potrošačko društvo u onom pravom smislu riječi. To su ljudi, čast iznimkama, koji po već napisanim pravilima ocjenjuju poslovne planove, bez ideja, bez ambicija za pomoći stranci. Zašto to pišem, nekada je poslovni plan zanimljiv, ali potrebno je da taj birokrata povuče šefa za rukav i kaže mu, pogledajte ovo, ovo je zanimljivo, ajmo pomoći ovoj stranci, zakrpati ćemo rupe u poslovnom planu, utvrditi stanje, dodatno analizirati. Naglašavam, nije to samo hrvatski problem, to je problem mnogih, a uvelike otežava situaciju potencijalnom poduzetniku.

E, sad, uzmimo ti si svoj poslovni plan prezentirala na 10 adresa, ako je barem na jednoj adresi pokazan interes za tvoj plan, to znači da trebaš postati dosadan svima na 10 adresa. Vučeš za rukav, prezentiraš, tražiš šefove, registriraš primjedbe koje su dali na tvoj plan, moljakaš, ako treba i pičke daješ kako bi ostvarila svoj plan. Zašto? Zato što je takav svijet, bezkrupulozan, bezosjećajan i podcjenjivački, uspjeti može samo onaj tko je psihički dovoljno jak trpjeti sva ta sranja koja su nelogična, ali postoje (u dvije riječi jedeš govna).

Sreća igra tu po meni sa 20 %.

Kada jednog dana uspiješ, onda ti jedeš govna i serviraš govna, vanjština ti je blistava unutrašnjost prazna ili poluprazna, tražiš sebe, shvaćaš kako idealno društvo ne postoji i time, te eventualno još nekim radnjama (npr. daješ siću za sirotinju i bolesne) opravdavaš svoje grijehe.

passenger
25.06.2004., 17:47
Čestitke na ovom monodramatskom masterpisu, Klasm'še ! :pljesak:
Nego, da nije i Tebe slučajno štogod iz ruđerskih bačava prosijalo ? :faint:

franciska
25.06.2004., 19:14
Jako si gorak CS. Previše hard, inače ti vjerujem. F.

clusmas
26.06.2004., 01:51
Nego, da nije i Tebe slučajno štogod iz ruđerskih bačava prosijalo ? :faint:

Ne, mene je tu kraj Krškog zdimilo !

Megi
20.12.2004., 12:43
Bok svima,

ja sam se nedavno registrirala i upravo sam Vam napisala veliku poruku i ali mi je slučajno cijela isparila. Ne mogu opet ispočetka, pa evo samo ukratko:

Jako mi se dopada ovaj forum, vidim da nisam jedina koja ima "krasan poslovni plan", ali bez kinte u džepu, da ga i pokrene. To me je malo utješilo.
Imam slično pitanje kao i Franciska, samo što ja nemam izrađen poslovni plan, niti registriran obrt jer da bih sve to ostvarila trebam dići kredit od kakvih 40.000,00 kn, a to trenutno ne mogu.
Imam (po mom mišljenju) prekrasnu poslovnu ideju, nešto o čemu sanjam već par godina), ali nikako da se usudim i krenuti u realizaciju. Zaposlena sam, promijenila sam nekoliko firmi, i mogu reći konstantno napredovala u svojoj struci, ali moj poslovni (ali mislim i životni) projekt me nikako ne napušta. I napokon sam ove godine odlučila ozbiljnije se pozabaviti idejom. Obilazila sam ministrstva, potaknuta "OTVORENIM VRATIMA" odslušala i edukaciju za poduzetnike početnike, i sljedeći korak bi bio izrada poslovnog plana i registracija firme, da bih mogla preko ministarstva poduzetništva ili HAMAG-a, ili poslovnih banaka zatražiti kredit. Ja to i planiram učiniti kada dođem do nekih novaca (a to neznam kada će biti), ali prije toga bih htjela da mi netko odgovori, da li banke ili neke druge ustanove ili osobe žele dati mišljenje o ideji, makar nije pretočena u ozbiljni poslovni elaborat.
Bojim se svakom govoriti o svom planu, jer ne bih htjela da mi netko ukrade ideju. Možda će neki sada reći, "kaj si sada ova umišlja, kao da svi čekaju samo njenu ideju", ali ima svega danas, a ja iza svog projekta stojim, sviđa se jako mojoj obitelji i prijatljima, samo kod obitelji i prijatelja postoji jedan problem. Oni govore "da, da jako nam se sviđa taj tvoj projekt", ali u očima im vidim i još nešto, al' to zadrže za sebe "A kud ćeš ti u poduzetništvo, nemaš kinte, iskustva, žensko si, primi se rađanja djece, pa zar još vjeruješ našoj državi, nemožeš danas ništa sama ak' nemaš bogate roditelje ili neko drugo zaleđe" itd., itd.

Clusmas je vrlo oštro, polu-pesimistično odgovorio Franciski, ali i istinito, i sama sam se na samom početku kucanja na mnoga vrata, nailazila na zatvorena, na drske odgovore pojedinih državnih službenika, nezainteresiranost da mi pomognu.
Samo eto jo ne želim odustati, zato što vjerujem u svoj projekt, mislim da će korisiti ljudima, a ja bih to zaista voljela raditi.

Puno pozdrava svima i želim da vam se vaše ideje i ostvare,

Pacer
20.12.2004., 13:53
A je'l bi se moglo znati o kojem području ljudske djelatnosti se radi. Dobro može biti i uzgoj prasaca i telekomunikacije, ali se ipak ne ide za sve na ista vrata.

I jedna (poluozbiljna) ideja: vidim da tu na forumu ima ljudi s nekom lovicom bez ideje a i takvih s idejicom bez love. A da se skompate?

Što se tiče mišljenja, mišljenje ministarstva ili banke se traži ako to "situacija zahtijeva" tj. zbog ispunjavanja forme, a pravo mišljenje koje može zaista pomoći treba tražiti od nekog "starog lisca", a to nije moguće ako se bar približno ne zna o čemu se radi. (Napominjem da nisam taj, nego samo pokušavam malo usmjeriti akciju. :-)

Megi
20.12.2004., 15:00
Hvala Pacer, sada se i ja napokon osjećam kao dio ovog forum-a. Naime prvi si dao odgovor na moj komentar.

Neću u detalje, o tome mogu možda jednog dana sa nekim, ako zaista dođe do takve situacije, da završim na kavi sa nekim od forumaša, "starim liscem" i pričam o svom planu.
Samo ću reći da projekt sadrži nekoliko manjih dijelova, ali svi čine jednu zanimljivu cjelinu. U projektu je prisutna malo:
* umjetnosti
* edukacije
* usluga
* brige o drugima.

Smatram da je projekt vrlo zanimljiv, koristan i ugodan za društvo, pogotovo bi koristio urbanom dijelu stanovništva. Država stalno priča da treba poticati takve projekte, i da će ona sama to i raditi, vidjet ćemo... . Vjerovatno nisam dala puno širu sliku o projektu, ali mogu reći, da sam ja klijent (a to je potvrdilo i dosta mojih prijatelja) zaista bih bila sretna da ovako nešto u gradu postoji.
Postoje neke slične stvari, ali moj projekt odskače, jer je puno više orijentiran na ljude, uslužniji je, korisniji, i topliji (ako je to nekom uopće važno, meni je jako važno, i danas zanimljiv, uslužnih, korisnih, lijepih, a još k tome toplih, ugodnih i čovjeku orijentiranih mjesta zaista nedostaje).

Eto toliko za sada ...

Megi
20.12.2004., 15:43
Pa kaj nikom nije zanimljiv moj projektić ... ?

Eh, a da sam spomenula, neku vrlo lako i brzu zaradu, ako je moguće isplata kamate 50 %, još jučer, investitori "stari lisci", bi se sigurno javili.

Pacer, što ti misliš o projektu, znam da se nisam raspisala, ali eto barem nešto reci ?

clusmas
20.12.2004., 16:15
Megi, kada već ne želiš reći o čemu se konkretno radi, pokušaj brojkama zainteresirati potencijalne investitore.

Znači, imam ideju za realizaciju koje mi je potrebno cca x kuna,

u prvoj godini poslovanja očekuje se dobit/gubitak od x kuna
u drugoj godini poslovanja očekuje se dobit/gubitak od x kuna
u trećoj godini poslovanjja očekuje se dobit/gubitak od x kuna
u četvrtoj godini poslovanja očekuje se dobit od x kuna
u petoj godini poslovanja očekuje se dobit od x kuna

U petogodišnjem razdoblju prosjek prinosa na uloženi kapital iznosi x kuna.

pozdrav,

Megi
20.12.2004., 16:45
Clusmas,

vrlo rado bih prikazala te brojke, ali kako sam već rekla, nisam napravila nikakav profesionalni elaborat, i zasita ga ne znam izraditi. Sa interneta sam poskidala hrpu materijala kako se to radi, i sada se planiram toga primiti, barem nekakav. Zaista mi treba stručnjak, koji bi mi pomogao izraditi elaborat, jer se bojim da krivom procjenom, izračunom i sl. sve ne upropastim.
Mislim da mi da pokrenem sve treba cca 200.000,00 kn, (tu nije uračunat marketing, prostor). Trebao bi mi poslovni prostor cca 100-tinjak m2, možda sa mogućnošću proširivanja.
Molit ću Grad Zagreb da mi subvencionira barem dio najma, jer se radi o uslugama koje Vlada govori da će podržati, ali već vidim da ću to jako teško ostvariti.

Ova cifra je vrlo gruba, i napravljena na osnovu samo mog nekakvog početnog izračuna. Morala bih se još sa nekim posavjetovati, probat ću ovih dana kod kuće, malo detaljnije to razraditi. Ovaj tjedan mi je gužva na poslu.

A Clusmas, ako nije tajna, i kada ja ne bih čekala državne kredite da se ostvare, već dobila ponudu od ulagača.

1. Što uopće mogu očekivati ?
2. Kako da znam da ulagaču mogu vjerovati ?
3. Koje kamate mogu očekivati ?
4. Da li ulagači očekuju da im se posuđeni kapital vraća svaki mjesec, odmah na početku poslovanja, ili ima i onih koji daju odgodu od 1 - 2 godidne ?

Možda su neka moja pitanja glupa, ali što mogu ..., tješim se da me nitko nezna osobno ... hi,hi ...., ali zato valjda i je napravljen ovaj forum da neznalice saznaju, a znalci šire svoje i tuđe znanje.

Pozdrav,

Megi
20.12.2004., 18:42
Clusmas,

ili ti se činim neozbiljnom, ili je sve ovo nezanimljivo, ali molim te odgovori mi na ovih moji par pitanja, znam da tebi ovakva pitanja već idu na živce i entuzijazam početnika, ali pomoglo bi mi da se ne nasučem na prvog ulagača, a kad tako negdje možda postoje puno bolji, pošteniji ... .

Idem na dobrotvorni koncert na Trg, sutra ću vidjeti odgovore (ako ih bude).

Pozdrav svima,

MASTER
20.12.2004., 20:04
moja su iskustva da nakon ovakvih dobrih ideja u vrlo kratkom vremenu, naci ce se potencijalni ulagac koji bi eto pristao na ideju, cak je i pohvalio, dapace i ulozio. nakon toga bi rekao da nema frke da se ispruzi sa lovom, ali bilo bi zgodno kad bi pala neka hipoteka, sa par lijepih mjenica, potpisanih i jamcenih sa svih strana.

i onda.....

za cca 6 do 12 mjeseci draga Megi pocala bi citati oredbe Ovrsnog zakona i paziti kako da ne izletis van iz svoje ljubljene nekretnine. i ne samo, a sve bi bilo po zakonu i pocela bi pljuvati po korupciji u sudstvu, gruntovnici, lihvarima i tak dalje.

ostavi se corava posla. pogotovo ako mislis da bi ti grad nekaj pomogao. mislim da bi trebala u tom slucaju "pomoci" vise onima u gradu nego obrnuto.

bez obzira na receno zelim svu srecu. ako slucajno padnes u neku frku, promjeni ime na forumu i bumo ti pomogli. samo tada nemoj biti tajanstvena.

Megi
21.12.2004., 10:13
Dragi Master,

hvala na zaželjenoj sreći.

Stvarno nakon ovog maila teško da ću vjerovati privatnim ulagačima, ali pitanje je da li ću moći uspjeti drugačije.

Naravno da bi najidealnije bilo da dobijem kredit od države 2 godine počeka, kamata 2-4 %, ali prvo im se mora svidjeti moj projekt, HAMAG bi trebao garantirati za mene, jer ja nemam što staviti pod hipoteku. Ja ču to započeti potraživati od vlade, samo se prvo moram registrirati, a prije toga izraditi elaborat.

Nisam shvatila ono o promijeni imena na forumu i da bi mi tada pomogli i da ne budem tajanstvena.
A što vas sada sprečava da mi pomognete pod ovim imenom ?
I da li bi ti u detalje pričao o svom poslovnom planu, pogotovo kad ti je to jedini dobar poslovni plan (prvo mi kažeš da se klonim ćorava posla i da ne vjerujem privatnim ulagačima, a zašto bih onda vjerovala svima koji sudjeluju na ovom forumu ?) ?

Sve u svemu hvala na podršci, a kad promijenim ime vjerovatno ću se nazvati broker, uspješni dečko, Digo kvasac (vaš se novac u mojim rukama 10x uveća), i sl.
Budem smislila neko intrigantno ime.

Pozdrav,

MASTER
21.12.2004., 11:50
znaš Megi, ako Ti je ideja dobra, mogao bi Ti je netko i maznuti. zato bolje nemoj od svoga posla raditi javnu ponudu.
a što se tiče HAMAGA i sličnih institucija gel ovako:
kredit i projekt ti tako ionako mora proći ocjenu poslovnih banaka. to naime uključuje i instrumente osiguranja zvane hipoteka na nekretninu.

ako ti prođe ocjenu poslovnih banka (recimo neke veće) možeš očekivati da će dobiti novce po 8-8,5% godišnje. ilustracije radi neka ti treba 1 mil kn.

godišnja kamata ti dakle iznosi cca 80000 kn godišnje.

ako ideš preko svih ovih institucija kamata će ti možda biti nešto smanjena na oko 40000 kn godišnje.

dakle razlika u kamati je cca 40000 kn godišnje.

konačno zar bi odustala od svoje ideje od 1,0 mil kn radi razlike od 3500 kn mjesečno.

u privatnom poslu nitko neće u utrpati 1,0 mil kn radi razlike od 3500 kn mjesečno. tak se to ne radi.

konačno ako ti posao uspije sa kamatom od 8% godišnje ideš pregovarati u drugu banku i tražiš nižu kamatu, recimo 6% ili se tek tada obraćaš HAMAGu.

problem ti je sa HAMAGom što ne jamči za 100% kredita već maskimalno 80% a to ti poslovne banke zbog svoje učmalosti ne vole.

i tvoj će se životni san ostvariti jer ga sanjaš TI, a za snove i rezalizaciju ti nije potrebna pomoć drugih . kad to spoznaš uspjeti ćeš sama u poslu.

Pacer
21.12.2004., 13:27
Pacer, što ti misliš o projektu, znam da se nisam raspisala, ali eto barem nešto reci ?

Isprika na neodgovaranju, ali nisam stalno ulogiran, a u međuvremenu su se ionako javili ljudi s konkretnijim iskustvom.

Naravno, ovo što ću reći je isključivo moje osobno mišljenje.

Prvo, iz činjenice da je neka usluga (u najširem smislu) potrebna i ako je možeš pružiti na konkurentan način (dakle, bolje od drugih) još uopće ne znači da će stvar ići. Jedan od minimalnih daljnjih zahtjeva - između ostaloga - je da potencijalni korisnici imaju love, tj. da tržište i stvarno postoji. Npr. naša penzionerska populacija bi sigurno imala i te kakvih specifičnih potreba (dovoljno je malo pogledati u Njemačku ili Švedsku šta im se sve nudi), ali što vrijedi kad im je platežna moć, u prosjeku, nikakva. Nadalje, pitanje je radne snage. Jesi li razmišljala gdje ćeš je naći i hoćeš li od njih dobiti što očekuješ? Ako nisi zadovoljna odnosima na radnom mjestu, zašto misliš da bi u tvojoj firmi bilo bolje. Iako na papiru ima mnogo nezaposlenih, iznenadit ćeš se kad budeš tražila točno ono što ti treba. I pri tome ćeš otkriti, na vlastito iznenađenje, da kao "kapitalist" na neke stvari gledaš potpuno suprotno nego kao zaposlenik.

Poslovni plan i nije drugo nego da te prisili da konkretno (brojkama) procijeniš šanse na uspjeh u navedenom smislu. Dakle, koliko potencijalnih korisnika imaš na svom pretpostavljenom tržištu, koliko bih ih moglo koristiti tvoju uslugu, koliko uslugu konkurencije, koliki je trošak radne snage itd. itd. Za početak ne treba elaborat, dovoljan je nažvrljani komad papira za prvu orijentaciju.

Nije loše odmah razmisliti o rezervnoj varijanti. Kad sam, prije podosta godina, počinjao jedan biznisić, ništa od onoga na što smo računali u startu nije prošlo. Ali, tržište je ipak postojalo, samo nam je trebalo neko vrijeme dok smo se uspjeli s tim uskladiti.

Drugo, na pravnu državu zaboravi (osobno iskustvo). Iz toga slijedi da ne bih ulazio u aranžmane koji bi doveli moju egzistenciju u pitanje ako bi to ovisilo o tome da svoje interese u slučaju potrebe računam štiti putem suda i sl. (Ili pojednostavljeno: ako krećeš od početka, početno investiranu lovu već možeš smatrati izgubljenom). Zato u prvi poduhvat nikad ne bih išao s iznosima koje ti spominješ. No, to ovisi o osobi, njenom materijalnom stanju i sklonosti za rizik. Pravi poduzetnik mora riskirati (zato ja nisam baš pravi), a pitanje je samo mjere do koje će ići.

Državni poticaji, pomoć grada ... Osobno sam uvijek pored takvih stvari prolazio k'o pored turskog groblja. Nisam primijetio da se ovdje javlja netko tko je uz pomoć toga uspio, a ako je bilo bi dobro da se javi.

A što se tiče same djelatnosti koju spominješ, za to definitivno nemam feeling, dakle ne mogu biti od pomoći.

Megi
21.12.2004., 13:49
Još jednom hvala na potpori i iscrpnim objašnjenjima,

[problem ti je sa HAMAGom što ne jamči za 100% kredita već maskimalno 80% a to ti poslovne banke zbog svoje učmalosti ne vole.]

da al' zar nemože hamag pod hipoteku staviti moj budući posao, obrtna sredstva i ostalo, dok im god ne vratim kredit ?

I odgovori mi još na pitanje (ako ti se da):

- Da li se isplati dignuti u banci gotovinski kredit od kakvih 30.000,00 kn, za izradu poslovnog plana i osnivanje d.o.o.-a, ili trebam čekati da dobijem na lotu ili uštedim neku lovu od plaće u mojoj sadašnjoj firmi ?
Što bi ti učinio ?
- Kako čovjek može znati da je baš sada pravi trenutak za kretanje u vlastiti "biznis" ?
- Da li postoji neko pravilo kada je najbolji trenutak za kretanje u vlastiti posao, da li su godine važne ?
- Da li sam ja sa svojih 30 godina, premlada za to, da li da čekam 40-tu, kada bih možda imala neku ušteđevinicu ?
Bojim se da će se s vremenom rastopiti moja volja i entuzijazam, da ću potpasti jednog dana pod obiteljske obveze i polako ali sigurno sve zaboraviti.

Mislim malo sam se raspisala, odgovaraj ako ti se da.

Puno pozdrava,

Megi
21.12.2004., 15:57
Isprika na neodgovaranju, ali nisam stalno ulogiran, a u međuvremenu su se ionako javili ljudi s konkretnijim iskustvom.

Nadalje, pitanje je radne snage. Jesi li razmišljala gdje ćeš je naći i hoćeš li od njih dobiti što očekuješ? Ako nisi zadovoljna odnosima na radnom mjestu, zašto misliš da bi u tvojoj firmi bilo bolje. Iako na papiru ima mnogo nezaposlenih, iznenadit ćeš se kad budeš tražila točno ono što ti treba. I pri tome ćeš otkriti, na vlastito iznenađenje, da kao "kapitalist" na neke stvari gledaš potpuno suprotno nego kao zaposlenik.

Poslovni plan i nije drugo nego da te prisili da konkretno (brojkama) procijeniš šanse na uspjeh u navedenom smislu. Dakle, koliko potencijalnih korisnika imaš na svom pretpostavljenom tržištu, koliko bih ih moglo koristiti tvoju uslugu, koliko uslugu konkurencije, koliki je trošak radne snage itd. itd. Za početak ne treba elaborat, dovoljan je nažvrljani komad papira za prvu orijentaciju.

Nije loše odmah razmisliti o rezervnoj varijanti. Kad sam, prije podosta godina, počinjao jedan biznisić, ništa od onoga na što smo računali u startu nije prošlo. Ali, tržište je ipak postojalo, samo nam je trebalo neko vrijeme dok smo se uspjeli s tim uskladiti.

Drugo, na pravnu državu zaboravi (osobno iskustvo). Iz toga slijedi da ne bih ulazio u aranžmane koji bi doveli moju egzistenciju u pitanje ako bi to ovisilo o tome da svoje interese u slučaju potrebe računam štiti putem suda i sl. (Ili pojednostavljeno: ako krećeš od početka, početno investiranu lovu već možeš smatrati izgubljenom). Zato u prvi poduhvat nikad ne bih išao s iznosima koje ti spominješ. No, to ovisi o osobi, njenom materijalnom stanju i sklonosti za rizik. Pravi poduzetnik mora riskirati (zato ja nisam baš pravi), a pitanje je samo mjere do koje će ići.

Državni poticaji, pomoć grada ... Osobno sam uvijek pored takvih stvari prolazio k'o pored turskog groblja. Nisam primijetio da se ovdje javlja netko tko je uz pomoć toga uspio, a ako je bilo bi dobro da se javi.

A što se tiče same djelatnosti koju spominješ, za to definitivno nemam feeling, dakle ne mogu biti od pomoći.

Bok Pacer,

zaista mi se ne moraš ispričavati, svi mi imamo svoje obveze i normalno da nismo stalno logirani, a i nitko od nas ovdje nikom ne mora odgovarati, to je samo stvar dobre volje, pomaganja, potrebe, ljubaznosti i raznih drugih faktora.
Stvar je u tome da nekima od nas gore stopala od želje da nešto pokrenu i onda očekujemo da se tako osjećaju i svi oko nas i da nas apsolutno sve razumiju što hoćemo reći.

Pitanje radne snage:
Naravno da sam razmišljala, ali nisam si baš previše razbijala glavu i znam da ću jednog dana malo drugačije gledati na sve to (i vjerovatno govoriti "a šta je meni sve ovo trebalo"), možda ću malo više shvaćati svog sadašnjeg i bivše šefove. Ali sigurna sam da bih radnu snagu našla i da bih bila "dobar i pošten" poslodavac, barem u maksimalnim granicama do kojih mogu ići sa dobrotom. Možda bih u prvoj godini prijavila ljude na minimalac, tek toliko da dobijem neke temelje u financijskom smislu, a kad bi posao krenuo, nikad mi nebi bilo žao dati dobru plaću i u cijelosti prijavljenu. Više bi mi žao bilo kada bih zaista imala kvalitetnu osobu, koja zna i želi raditi, a da mi zbog nezadovoljstva primanjima ode.
Znam ja da postoje i vrlo nekvalitetni ljudi (lijeni, svakakvi i stalno prigovaraju, a malo pozitivizma i potpore timu, a i samom direktoru niodkuda).
Općenito ima jako puno jalnih i zavidnih ljudi, koji mole Boga da ti posao propadne, ali ima puno i dobrih ljudi.

I ja bih voljela da se jave ljudi koji su dobili neki kredit od države, grada, ..., to bi potaknulo sigurno mnoge početnike i iskusnije poduzetnike i unjelo malo više pozitivizma i energije na ovaj forum.
POMOZITE I JAVITE SE ! (nemojete biti od onih "ja sam dobio, a baš me briga za ostale jadnike")

Megi
21.12.2004., 16:05
- Da li se isplati dignuti u banci gotovinski kredit od kakvih 30.000,00 kn, za izradu poslovnog plana i osnivanje d.o.o.-a, ili trebam čekati da dobijem na lotu ili uštedim neku lovu od plaće u mojoj sadašnjoj firmi ?
Što bi vi učinili ?
- Kako čovjek može znati da je baš sada pravi trenutak za kretanje u vlastiti "biznis", da li na osnovu procjene plana od starog lisca, osobnog "filinga" ili nečeg trećeg?
- Da li postoji neko pravilo kada je najbolji trenutak za kretanje u vlastiti posao, da li su godine važne ?
- Da li sam ja sa svojih 30 godina, premlada za to, da li da čekam 40-tu, kada bih možda imala neku ušteđevinicu ?
Bojim se da će se s vremenom rastopiti moja volja i entuzijazam, da ću potpasti jednog dana pod obiteljske obveze i polako ali sigurno sve zaboraviti.

Dajte molim vas, probajte mi dati koji odgovor na moja pitanjca.

Zahvalna,

MASTER
21.12.2004., 18:18
Još jednom hvala na potpori i iscrpnim objašnjenjima,

[problem ti je sa HAMAGom što ne jamči za 100% kredita već maskimalno 80% a to ti poslovne banke zbog svoje učmalosti ne vole.]

da al' zar nemože hamag pod hipoteku staviti moj budući posao, obrtna sredstva i ostalo, dok im god ne vratim kredit ? (1)

I odgovori mi još na pitanje (ako ti se da):

- Da li se isplati dignuti u banci gotovinski kredit od kakvih 30.000,00 kn, za izradu poslovnog plana i osnivanje d.o.o.-a, ili trebam čekati da dobijem na lotu ili uštedim neku lovu od plaće u mojoj sadašnjoj firmi ? (2)
Što bi ti učinio ? (2a)
- Kako čovjek može znati da je baš sada pravi trenutak za kretanje u vlastiti "biznis" ? (3)
- Da li postoji neko pravilo kada je najbolji trenutak za kretanje u vlastiti posao, da li su godine važne ? (4)
- Da li sam ja sa svojih 30 godina, premlada za to, da li da čekam 40-tu, kada bih možda imala neku ušteđevinicu ? (5)
Bojim se da će se s vremenom rastopiti moja volja i entuzijazam, da ću potpasti jednog dana pod obiteljske obveze i polako ali sigurno sve zaboraviti. (6)

Puno pozdrava,

ad 1 - ne moze i nece
ad 2 i 2a - napisao sam investicijski elaborat u kojem bi se sam uvjerio u opravdanost svoje ideje. zapoceo bi reda radi s kupovinom knjiga na tu temu. necu reklamirati, ali prodji vlaskom ulicom negdje kod broja 86
ad 3 - kupi cosmo pa vidi kako se odabire muskarac tvog zivota
ad 4 - vidi ad 3
ad 5 - po mome sudu nikada nije kasno, ali sto cekas :)
ad 6 - dobro bi bilo pohoditi kakav tecaj pozitivnog razmisljanja, a mozes i svaku nedjelju u crkvu. moze koristiti. obiteljske obveze su situmulacija a ne prepreka. - previse citas cosmo. :thumbsup:

Megi
22.12.2004., 09:19
ad
ad 3 - kupi cosmo pa vidi kako se odabire muskarac tvog zivota
ad 4 - vidi ad 3
ad 5 - po mome sudu nikada nije kasno, ali sto cekas :)
ad 6 - dobro bi bilo pohoditi kakav tecaj pozitivnog razmisljanja, a mozes i svaku nedjelju u crkvu. moze koristiti. obiteljske obveze su situmulacija a ne prepreka. - previse citas cosmo. :thumbsup:

3 - cosmo ne čitam, bacanje novaca (ne znam kakve veze ima muškarac mog života - hoćeš reći isto što i većina - da je poduzetništvo za muškarce i da bi me moj muškarac trebao uzdržavati, a na ženama je samo da svoju glavicu razbijaju s tim na što će novce trošiti - šteta što si me ovako ukalupirao, ali eto možda sam si sama kriva kad postavljam ovakva pitanja)
5 - nisam ni mislila da je kasno, već sam pitala da li je prerano
6 - pozitivka jesam, samo nekada stvari idu jako sporo, i onda me to malo baci u depru.

Iskreno nisam očekivala ovakve odgovore, ali što je tu je ...

ajde bok

lilith
22.12.2004., 10:01
Meg,

ideja za investitora će biti dobra ako je podkrijepljena brojkama (čitaj brojkama sa predznakom "+"). Romantičara ti ovdje previše nema. Čisti praktičari. Ali su ti ipak pokušali pomoći.
Ako razumiješ barem malo analize poslovnih pokazatelja poduzeća, uzmi kredit, kockaj se na burzi, pa ćeš za neko vrijeme imati početni kapital za ostvarenje svog sna. Ali ako ubodeš pogrešnu dionicu :yikes: ... zaboravi na san, jer će biti noćna mora.

Pozdrav

Megi
22.12.2004., 10:30
Hvala Lilith,

znam da su mi pokušali pomoći, i u nekim stvarima jesu. Ma sve ovo je za mene novo i samo čitanje komentara, pa da ja i ne sudjelujem, je korisno, otvara neke nove vidike.

I u meni osim romantičnosti ima i puno praktičnosti, mislim da poduzetnik mora biti sanjar (jer iz mašte i snova sve kreće) ali i praktirčar, tako da može svoj san pretočiti u ozbiljni i uspješni poduzetnički pothvat.

Ja vjerujem da će moje brojke biti sa "+" predznakom, kada ih iskalkuliram, predočit ću ih. Probat ću sama izraditi poslovni plan, a ako ne uspijem, angažirat ću nekoga.

U dionice se ne razumijem, ali voljela bih naučiti.

Kada bih digla kredit i zaista počela ulagati u dionice, gdje da idem, na koje web adrese, i sl. ?

Zahvalna,

Pacer
22.12.2004., 11:19
Megi, vidim da znaš biti uporna i dosadna na pristojan i simpatičan način, to ti je veliki plus za poduzetnika/cu.

Miješaš odnose muško-žensko s odnosima koji se odnose na posao. To ti je minus, isključi to, čak i ako znaš da muški sugovornik to neće isključiti.

McArthur je rekao da te velikim (vojnikom) ne čine zapovijedi koje izvršiš, nego one koje ne izvršiš. Isto vrijedi u poduzetništvu - ima pravila, ali iznad prosjeka idu oni koji znaju i kad pravila ne teba poštivati.

S poslom krećeš kad ti je u glavi jasno da je to "onaj pravi", a za to ne pitaš Cosmo, je li?

Početi treba što prije. Ima više razloga, a najvažniji je taj da ako si mlad a skiksaš (a obično skiksaš, barem prvi puta), imaš vremena za drugi put (pa za treći itd.). Naravno, ovisi i o djelatnosti. Ako počinješ s konzultantskim poslom za neku posebnu specijalnost u kojoj moraš biti kuhan i pečen (a i debelo umrežen, jer uglavnom prodaješ savjete svojim bivšim firmama), teško da to možeš postići s manje od 15-20 godina staža. Ali ako organiziraš "evente" za srednjoškolce, sve preko 19 godina ti je zapravo minus (znam vrlo uspješan konkretan primjer).

Prestani razmišljati o tome kako dobiti kredit i počni razmišljati kako osigurati input, tj. priliv. A kredit će se onda već nekako naći. U ovoj zemlji lova više nije tako veliki problem, samo što oni koji posuđuju imaju nezgodnu naviku da to hoće natrag (i to još s kamatama!). Evo, baš danas u novinama jedan se hoće ubiti - digo kredit, pa ne može otplaćivati.

Za ovo vrijeme koje si provela na forumu, već si mogla u džepu (pardon: torbici) imati zgužvani papir s prvim brojkama. Čini mi se da se bojiš da ti brojka dolje desno ne uništi snove. Ali. što prije uništiš nerealne snove, moći ćeš početi sanjati nove, možda realnije.

adacta
22.12.2004., 13:23
Megi,

Pogledaj malo novac.blog.

Tamo mozes nauciti kako i zasto se rade poslovni planovi i kako se onda ide u banku, te sto mozes ocekivati.

Pacer te odlicno uputio da (ne)dobivanje kredita u cijeloj tvojoj ideji nije najbitniji dio.

Spoji se na internet sa P2P i skini program za izradu lijepih sarenih poslovnih planova.

Ne treba ti 30 000 HRK kredita da osnujes firmu i napravis plan.

Da napravis plan treba ti skoro nista, ili plati nesto sitno nekome da ti pomogne, a zatim ti treba samo 10 000 da otvoris firmu.

Ili jos bolje ako imas neku frendicu koja ima firmu mozes poceti preko njene firme, pa kasnije otvorit svoju.

Nije bas tako tesko. Bitno je da to sve skupa ima smisla.

U poslovnom svijetu nema milosti. Ne mozes raditi za male novce i pomagati ljudima.
Moras im otimati novce, a tek na kraju godine visak mozes dijeliti sirotinji.

Megi
22.12.2004., 16:38
Puno hvala Paceru i Adacti,

zahvaljujem i na pohvalama i na kritikama, otrijeznili ste me od mog početnog pijanstva i izgubljenosti u vremenu i prostoru i otvorili neke nove prozore i poglede na posao.

Kad nešto napravim javit ću se, da vas sve skupa ne zamaram sa mojim početničkim nedoumicama.

Pacer !
... hvala na komplimentima.
... a stvaaaaaaaarno nisaaam doooosadna, samo imam milion pitanja (a to je valjda isto).
... pa nisam dugo na forumu, tek nekoliko dana, pa isplatilo se doći, od vas se može puno toga čuti i naučiti, a danas sam poskidala dosta toga za izradu poslovnog plana, pa si bum dala truda.

Adacta!

... bila sam na novac.blog, i skinula neke stvari, zanimljive stvari, hvala.
... možda se stvarno previše zamaram sa početnim kapitalom, idem doma raditi poslovni plan.
... nisam skužila spajanje na internet sa P2P, plizzz objasni.
... puno hvala.

Pozdrav dečki,

MASTER
22.12.2004., 16:40
3 - cosmo ne čitam, bacanje novaca (ne znam kakve veze ima muškarac mog života - hoćeš reći isto što i većina - da je poduzetništvo za muškarce i da bi me moj muškarac trebao uzdržavati, a na ženama je samo da svoju glavicu razbijaju s tim na što će novce trošiti - šteta što si me ovako ukalupirao, ali eto možda sam si sama kriva kad postavljam ovakva pitanja)

ne nisam to mislio.
nego da pravi trenutak za posao je kao i pravi trenutak za ljubav to naprosto prepoznaš.

sorry

adacta
22.12.2004., 17:30
Odes na www.emule-project.net, skines i instaliras.

i pod search upisi nesto kao business plane templates

ili neku slicnu kombinaciju i skines hrgu besplatnih knjiga , primjera , programa ...itd.

Ili ako ti je draze odi do RRIF-a u Vlasku i daj 100-200 HRK-a za knjigu-Kako napraviti poslovni plan.

Jos lakse (brze i najskuplje) daj nekom 1000 do max 2000 Kuna da ti napravi plan.

Ja bih ipak sam pokusao.

Kad procitas knjigu vidjet ces da to nije nemoguce napravit.

Megi
23.12.2004., 09:18
ne nisam to mislio.
nego da pravi trenutak za posao je kao i pravi trenutak za ljubav to naprosto prepoznaš.

sorry

ma sve ok Master,

sorry tebi jer te nisam odmah shvatila (sporo kapiram...), a vi ste svi već isprofilirani forumaši, sa već razvijenom, kodiranom spikom, al' bum se ja već ušaltala.
Hvala ti na pomoći.

Obično znam prepoznati ljubav, pa valjda će biti tako i sa poslom.

Pozdrav,

Megi
23.12.2004., 09:23
Odes na www.emule-project.net, skines i instaliras.

i pod search upisi nesto kao business plane templates

ili neku slicnu kombinaciju i skines hrgu besplatnih knjiga , primjera , programa ...itd.

Ili ako ti je draze odi do RRIF-a u Vlasku i daj 100-200 HRK-a za knjigu-Kako napraviti poslovni plan.

Jos lakse (brze i najskuplje) daj nekom 1000 do max 2000 Kuna da ti napravi plan.

Ja bih ipak sam pokusao.

Kad procitas knjigu vidjet ces da to nije nemoguce napravit.

Adacta stvarno si si dao truda da mi pomogneš,

ovo je puno informacija, i hvala ti na njima.

Valjda ću i ja forumašima jednom biti od koristi, sad se stvarno osjećam kao nametnik.

Pozdrav,

kupujem tvrtku
25.08.2008., 17:30
referenciram se na plan od megi imam samo jedno pitanje: O
K pokretanje cca 40000 kn, dobro sto s tekucim troškovima, koliko tu treba, neku kalkucaiju valda imas megi,

ps, sorry na pisanje nisam bas vješt s hrvatskom tipkovnicom pa ima grešaka