PDA

View Full Version : INA - Industrija nafte d.d. (INA-R-A)


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24

plavi23
14.08.2008., 22:35
Dok čekamo cijenu .

Rafinerija nafte sada ili nikad !!!!!!!!!!

Blog

There will be no new refineries by Giuseppe Marconi - 2008/07/23

Oil companies won't be building more refineries, because there won't be enough oil left to refine by the time new refineries could pay for themselves.
There hasn't been a new refinery built in the US since 1976. In 1982, there were 301 operable refineries in the U.S and they produced about 17.9 million barrels of oil per day. Today there are only 149 refineries, and they're producing 17.4 million barrels. This increase in efficiency is impressive but not a miracle. As with everything these outputs are carefully calculated to optimize profitability. Let me explain.
Truth be told, new refineries require tremendous financial commitments which take anywhere from 15 to 25 years to amortize. With record oil prices it would make perfect sense to invest in a few refineries today, except... for the lack of oil to be refined 20 years from now.
Trends have predicted that peak oil production, where the production of oil starts to decline, will be reached around 2007-2010. After that, there will be less and less oil to refine no matter where drillers look. In this context, building expensive new refineries does not make a lot of sense as existing ones will be sufficient to process whatever little oil is left. So forget about new refineries, except for a few in the northern midwest to process the heavy oil from Canada.

Crude oil is a finite resource more and more depleted. As such, an increasing demand put on this finite supply necessitates careful management in order to stretch its lifespan and profitability.

OpticaLL
15.08.2008., 09:21
HAAB: "Držati" dionice Ine; ciljana cijena 2391 kunu

http://www.seebiz.eu/hr/analize/haab-drzati-dionice-ine%3b-ciljana-cijena-2391-kunu,22781.html

:confused: :thumbsdow:up::nemampoj:

percent
15.08.2008., 10:47
HAAB: "Držati" dionice Ine; ciljana cijena 2391 kunu

http://www.seebiz.eu/hr/analize/haab-drzati-dionice-ine%3b-ciljana-cijena-2391-kunu,22781.html

:confused: :thumbsdow:up::nemampoj:

Pa valjda bi onda preporuka trebala biti prodati, a ne držati?! Obratite pozornost na to da se radi o HAAB-u. U članku navode da je nakon OMV-ova odustajanja MOL ostao jedini kandidat za preuzimanje - OMV nije službeno obznanio da je odustao i zadnja službena izjava na tu temu je ona njihovog CEO-a u kojoj je rekao da su i dalje zainteresirani.
Nakon što se objavi cijena ključno je kome će BF prodati svojih 7% (rekli su da je njihov kriterij isključivo cijena). Zato je OMV i poslao ona pisma BF-u i Vladi. Bez BF-ovih 7% MOL nema mogućnosti da postane većinski vlasnik, osim kroz Vladine dionice, za koje je i OMV izrazio interes. Tek ako bi tada Vlada dopustila ulazak drugog strateškog partnera, ovaj bi objavio ponudu za preostale dionice. Nema potrebe da OMV ili netko drugi odmah objavljuje ponudu za 75% dionica, kada je za sada dovoljno da se samo natječe za BF-ove dionice. Ovakav potez bi sigurno značio i neprihvaćanje MOL-ove ponude od strane drugih dioničara.
Da u MOL-u nisu sigurni u namjere OMV-a, ali ni Lukoila, može se zaključiti i po izjavi njihovog CFO-a:
Moreover, MOL's Chief Financial Officer József Molnár noted that financial flexibility of the company might even allow the company to finance INA acquisition together with purchasing MOL shares from OMV adding, however, that INA deserves priority, KBC noted.
Dakle šalju poruku ostalima da su puni keša kao brod (pokazuju mišiće) i da im je INA prioritet. I onda su još došli Inini rezultati, lošiji od očekivanja.

berozivkovkovic
15.08.2008., 21:44
EKSTRA CIJENAMA DO EKSTRA PROFITA Dobit Ine porasla 169 posto, na 797 milijuna kuna
Dionice Ine pale unatoč zaradi
Autor Zdravko Cesar

Čak se i promet na Ininim benzinskim crpkama povećao
Čak se i promet na Ininim benzinskim crpkama povećao
Foto: Tomislav Miletić

U prvih šest mjeseci ove godine Ina je ostvarila 797 milijuna kuna neto dobiti, što je za čak 169 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ta je kompanija lani u prvih šest mjeseci imala neto dobit od 296 milijuna kuna, podaci su koje je ta tvrtka dostavila u svojem sažetom financijskom izvješću Zagrebačkoj burzi.

Više i prometa
Zanimljivo je, međutim, da je u četvrtak kada su i objavljeni podaci o "sjajnim rezultatima Ine" cijena dionice te kompanije pala na Zagrebačkoj burzi.

Ina je završila još jedno uspješno polugodište u kojem je ostvarena neto dobit od 797 milijuna kuna, čime je gotovo dostignuta dobit ostvarena u cijeloj 2007. naglasio je to Tomislav Dragičević, predsjednik uprave Ine. Dobit iz osnovne djelatnosti Ina grupe u prvom je polugodištu ove godine povećana za 205 milijuna kuna i dosegnula je 693 milijuna kuna. Razlog tome svakako je visoka cijena nafte.

Po podacima iz izvješća neto prihod od prodaje Ina grupe je u prvom polugodištu bio 13,5 milijardi kuna, što je 21 posto više nego u istom razdoblju lani. Ina ima i šest crpki više nego lani, a prosječni se promet po jednoj postaji povećao za 2,1 posto. Najzadovoljniji rekordnim profitom su njeni vlasnici, dakle država i mađarski MOL koji ima 25 posto plus jednu dionicu, ali i mali dioničari.

Nezadovoljni su potrošači koji zlatom plaćaju gorivo i stalno slušaju obrazloženja kako "nema prostora za smanjenje cijena". Igor Dekanić, poznati stručnjak za naftu, smatra da se Ina uklopila u rezultate svih naftnih kompanija u svijetu, ali i okruženju koje imaju rekordne rezultate poslovanja.

To su već objavili, kaže Dekanić i mađarski MOL i austrijski OMV. Ti će rezultati svakako utjecati na povećanje vrijednosti Ine, a vrlo vjerojatno će se odraziti i na cijenu dionica te kompanije. Nažalost, po zakonima otvorenog tržišta svi ćemo u budućnosti vjerojatno osjetiti realnost naftnog gospodarstva kroz veće cijene derivata, no tu Hrvatska nije nikakav izuzetak, smatra Dekanić.

Na redu je plin
Vrijednost Ine mogla bi se najvjerojatnije vrlo brzo još povećati zahvaljujući poskupljenju plina koje bi od jeseni moglo pogoditi hrvatske potrošače. No, kako je nedavno upozorio i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, cijene plina u ostalom su dijelu Europe i tri puta veće od onih u Hrvatskoj.

Ina, naime, dosad gubi velik novac (koliki bi tek onda profit ostvarili) jer kupljeni uvozni plin prodaje jeftinije u RH, a čini se da tako i naplaćuju domaći plin. Kako doznajemo, prvi će na red poskupljenja tog energenta doći povlašteni potrošači i industrija, dok će građani zasad ostati pošteđeni. Cilj je, međutim, postavljen. Do 2012. uskladiti cijene plina s Europom. Kakvu li će tek onda dobit prijaviti?

plavi23
15.08.2008., 22:11
berozivkovkovic: Kako doznajemo, prvi će na red poskupljenja tog energenta doći povlašteni potrošači i industrija, dok će građani zasad ostati pošteđeni. Cilj je, međutim, postavljen. Do 2012. uskladiti cijene plina s Europom. Kakvu li će tek onda dobit prijaviti?

Vjerujem u 4.000.000.000,00 KN pa nek se malene ribice potrude izračunati P/E i ostale pokazatelje !

Small_Fish
15.08.2008., 22:57
berozivkovkovic:

Vjerujem u 4.000.000.000,00 KN pa nek se malene ribice potrude izračunati P/E i ostale pokazatelje !

Ja vjerujem da bi se ti trebao nekom doma tako posprdno obraćati...;)

bubimir
16.08.2008., 02:19
Pa valjda bi onda preporuka trebala biti prodati, a ne držati?! Obratite pozornost na to da se radi o HAAB-u. U članku navode da je nakon OMV-ova odustajanja MOL ostao jedini kandidat za preuzimanje - OMV nije službeno obznanio da je odustao i zadnja službena izjava na tu temu je ona njihovog CEO-a u kojoj je rekao da su i dalje zainteresirani...

normalno da su zainteresirani..jedna izgubljena bitka ne znači da je rat završen,osobito ako se na cijeli problem gleda malo šire (izvan EU)- OMV je izjavio da neće dati kontraponudu za preuzimanje, što je i logično jer ugovor MOLa i Vlade RH iz 2003. onemogućava uspjeh takvog pokušaja...ali OMV bi svoj udjel u MOL-u mogao iskoristiti kao sredstvo pritiska u slučaju da se Rusi zainteresiraju za mađarsku kompaniju:
"bleibt OMV-General Wolfgang Ruttenstorfer aktuell nur noch die Option Kroatien. Er ist an der INA interessiert, wenn die Kroatische Regierung einen transparenten Verkaufsprozess aufsetzt. Der Einstieg für die OMV in Ungarn gestaltet sich aber schwierig..Erst nachdem das MOL Offert vorliegt, will die OMV entscheiden, ob sie mitbieten möchte. Einen Vorteil hat die OMV noch - den 20,2 prozentigen Anteil an der MOL, dieser soll vorerst nicht verkauft werden. Er gilt als Druckmittel der OMV gegen MOL, falls sich einer der Russen für die Ungarn interessiert."
i što bi u tom slučaju bilo sa INA-om? Da li bi MOL prepustio INU ili bi radije gledao Ruse u vlastitoj firmi (bojim se da za njih ne vrijede pravila EK:biggrin:)?
http://www.sudosteuropa.at/index.php?id=38&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=2474&tx_ttnews[backPid]=7&cHash=72eab24f9f

spirou2
16.08.2008., 11:04
malo nevezano za temu...ali,koliko lukoil ima benzinskih po hrvatskoj?

percent
16.08.2008., 11:07
malo nevezano za temu...ali,koliko lukoil ima benzinskih po hrvatskoj?

10
http://www.poslovni.hr/89082.aspx

percent
16.08.2008., 11:41
normalno da su zainteresirani..jedna izgubljena bitka ne znači da je rat završen,osobito ako se na cijeli problem gleda malo šire (izvan EU)- OMV je izjavio da neće dati kontraponudu za preuzimanje, što je i logično jer ugovor MOLa i Vlade RH iz 2003. onemogućava uspjeh takvog pokušaja...ali OMV bi svoj udjel u MOL-u mogao iskoristiti kao sredstvo pritiska u slučaju da se Rusi zainteresiraju za mađarsku kompaniju:
"bleibt OMV-General Wolfgang Ruttenstorfer aktuell nur noch die Option Kroatien. Er ist an der INA interessiert, wenn die Kroatische Regierung einen transparenten Verkaufsprozess aufsetzt. Der Einstieg für die OMV in Ungarn gestaltet sich aber schwierig..Erst nachdem das MOL Offert vorliegt, will die OMV entscheiden, ob sie mitbieten möchte. Einen Vorteil hat die OMV noch - den 20,2 prozentigen Anteil an der MOL, dieser soll vorerst nicht verkauft werden. Er gilt als Druckmittel der OMV gegen MOL, falls sich einer der Russen für die Ungarn interessiert."
i što bi u tom slučaju bilo sa INA-om? Da li bi MOL prepustio INU ili bi radije gledao Ruse u vlastitoj firmi (bojim se da za njih ne vrijede pravila EK:biggrin:)?
http://www.sudosteuropa.at/index.php?id=38&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=2474&tx_ttnews[backPid]=7&cHash=72eab24f9f

OMV-ov CEO je i na predstavljanju rezultata na odgovor o Ini prvo spomenuo nadolazeću konsolidaciju u regiji i Lukoil i Gazprom. U intervjuu Bloombergu, po objavi rezultata, na pitanje što će sa svojih 20% MOL-a ponovno govori o nadolazećoj konsolidaciji u regiji, ali je zanimljivo da za MOL još govori da konsolidacija (misleći pritom na samu kompaniju) još nije gotova. Snimka razgovora:
http://nz.youtube.com/watch?v=LjZfHlZ485Q&feature=related

Što se tiče mogućnosti ulaska Rusa u MOL vjerujem da EK tu ne bi bila problem jer Rusi još imaju fore do OMV-ove veličine (u regiji). Druga opstrukcija je Lex-MOL zakon koji štiti MOL od preuzimanja (ali s kojim EU baš i nije zadovoljna), ali tu bih samo spomenuo par citata:
Hungary and Poland, the European Union's largest ex-Communist member, import more than 9 out of 10 barrels of oil from Russia.
http://www.iht.com/articles/2008/08/07/business/deal.php
In Hungary, a country reliant on Russia for over 85 percent of its gas supplies...
http://www.iht.com/articles/2007/03/28/business/gas.php

Dakle, slažem s bubimirom da bi OMV bi vrlo lako mogao svojih 20% MOL-a iskoristiti kao sredstvo pritiska na Sanadera, da razmisli o tome da li je OMV dobrodošao ili nije?!

percent
16.08.2008., 13:16
I da se još nadovežem na prethodni post; OMV bi se, postavši strateški partner te zadržavši 20% MOL-a, u biti još više približio MOL-u (ne vjerujem da bi se ovaj odrekao svog udjela u Ini). Obzirom da MOL kontrolira oko 40% svojih dionica, a OMV 20% Rusi ne bi mogli do MOL-a, a i stajalište EK o spajanju OMV-a i MOL-a s vremenom možda i omekša; to ne bi bilo prvi put:
Although the EC's objections to OMV acquiring MOL may have delayed matters for the near future, OMV's subsequent announcement is unlikely to have ended this ongoing saga entirely. Bearing in mind the EC's passive stance regarding the GDF/Suez merger, it is entirely possible that concerns about security of supply will take precedence over competition.
http://research.scottrade.com/public/markets/news/news.asp?docKey=100-228x7014-1&section=headlines

Pogotovo nakon ruskih napada na Gruziju i prijetnji Poljskoj.

bubimir
16.08.2008., 14:49
@percent
Iako je problematika u detaljima teško razumljiva zbog strateških, pravnih i birokratskih zavrzlama, čini se da bit cijele priče nije toliko komplicirana-OMV-ova poruka Mađarima, i nama, je vrlo jasna - ako ne želite imati posla s nama,pregovarat ćete možda s Rusima, a INA bi mogla (durch den Hinterhof) postati ruska mlada:
"Ab der Veröffentlichung hat die OMV dann 28 Tage Zeit, ein Gegenangebot zu legen. Ob sie es tun soll, darüber brütet die OMV-Führung in Wien dieser Tage. Jedenfalls hat die OMV die Option nie ausgeschlossen. Obwohl das Geld nicht das Problem ist, müssen Chancen und Risiken genau abgewägt werden: Einerseits hat Kroatien nicht vor, den derzeit zur Disposition stehenden staatlichen Ina-Anteil von 19 Prozent jemand anderem als der MOL anzudienen. Andererseits hat die OMV neuerdings klargemacht, die 20,2 Prozent an der MOL müsse sie nicht ewig halten - für dieses Paket sollen sich Gazprom und Lukoil interessieren."
http://www.wirtschaftsblatt.at/archiv/338688/index.do

Cobra
17.08.2008., 09:52
Što ako ne prodam inu na javnoj ponudi ?
Dali će 'MOL' ostaviti inu na tržištu kapitala ?

Dobis
17.08.2008., 11:42
MOL je dao ponudu jer mora po zakonu,koliko skupi će skupiti i to je to...

percent
17.08.2008., 12:01
MOL je dao ponudu jer mora po zakonu,koliko skupi će skupiti i to je to...

Po kojem je to zakonu morao dati ponudu? Dao je dobrovoljnu ponudu (Zakon o preuzimanju dioničkih društava, članak 10.).

Small_Fish
17.08.2008., 12:54
Po kojem je to zakonu morao dati ponudu? Dao je dobrovoljnu ponudu (Zakon o preuzimanju dioničkih društava, članak 10.).

Da izbjegne dati ponudu nakon što zamijeni dionice sa vladom, zato i jesu požurili sa ponudom da im se ne diže prosjek kojeg moraju ponuditi...

percent
17.08.2008., 13:55
Da izbjegne dati ponudu nakon što zamijeni dionice sa vladom, zato i jesu požurili sa ponudom da im se ne diže prosjek kojeg moraju ponuditi...

Pregovori Vlade i MOL-a traju već odavno (http://www.reuters.com/article/innovationNews/idUSBS00158320080215), Sanader je 08.04. posjetio Budimpeštu, tako da je MOL poprilično zakasnio što se tiče prosječne cijene.

Small_Fish
17.08.2008., 14:38
Pregovori Vlade i MOL-a traju već odavno (http://www.reuters.com/article/innovationNews/idUSBS00158320080215), Sanader je 08.04. posjetio Budimpeštu, tako da je MOL poprilično zakasnio što se tiče prosječne cijene.

Ti bi volio da je prije pa da je prosjek niži i da plati manje, ili je bitno kontrirati svim sredstvima i na bilo koji način ako netko ne misli da će INA otići po 4000 kuna

Sam sebi si proturječan

percent
17.08.2008., 15:37
Ti bi volio da je prije pa da je prosjek niži i da plati manje, ili je bitno kontrirati svim sredstvima i na bilo koji način ako netko ne misli da će INA otići po 4000 kuna

Sam sebi si proturječan

Nikad nisam rekao da će Ina ići po 4000 kuna niti očekujem toliku ponudu od strane MOL-a. MOL je, po meni, požurio sa ponudom zbog interesa OMV-a, a ne zbog niže prosječne cijene, jer ga ništa nije sprječavalo da ponudu objavi i u travnju, svibnju, i da nakon toga nastavi pregovore sa Vladom (kao što planira i sada).
Što se MOL-a tiče ono što me najviše zanima i što sam već iznosio je što je to Sanader sve tražio od MOL-a da se (za sada) ogluši na zainteresiranost OMV-a i Lukoila i niti ih ne pozove da iznesu svoje ponude? I još je izuzeo Vladine dionice iz ponude i, ne treba zaboraviti, prijedlog o zamjeni dionica je došao od strane Vlade, a MOL bi rado parkirao svoje dionice jer ih sigurno neće prodavati i one su za njih mrtvi kapital (te im na taj način ostaje više keša).

mac.com
17.08.2008., 16:06
Ti bi volio da je prije pa da je prosjek niži i da plati manje, ili je bitno kontrirati svim sredstvima i na bilo koji način ako netko ne misli da će INA otići po 4000 kuna

Sam sebi si proturječan

Povjerljivi info .... ponuda mola je 2.800 kn za 1 dionicu :eek::eek: banana i mađari :thumbsdow:thumbsdow

Small_Fish
17.08.2008., 18:37
Povjerljivi info .... ponuda mola je 2.800 kn za 1 dionicu :eek::eek: banana i mađari :thumbsdow:thumbsdow

Ako je ovo istina fulao sam u procjeni za 100 kuna, ja sam mislio da će biti 2700...

@percent: OMV neće sudjelovati, to zaboravite, jer nema nikakvu mogućnost da postigne prednost ispred MOL-a u ovoj priči...MOL nije ponudio za vladine dionice, jer oni zajedničko djeluju i to je suština svega, ako zamijene dionice (a hoće) produžuju ugovor o zajedničkom djelovanju na sljedećih 5 godina i nema tu mjesta ni za Ruse ni za Austrijance...

rooster
18.08.2008., 00:14
@percent: OMV neće sudjelovati, to zaboravite, jer nema nikakvu mogućnost da postigne prednost ispred MOL-a u ovoj priči...

Zašto su onda slali pisma braniteljskom fondu i vladi gdje mole da se i oni uzmu u obzir?

Small_Fish
18.08.2008., 00:37
Zašto su onda slali pisma braniteljskom fondu i vladi gdje mole da se i oni uzmu u obzir?

Odgovor su ti oni sami dali: Žele transparentan natječaj

Toga za sad nema...

Vidi kako je matematika jednostavna: 25% + 19% od zamijene +7% BF = 51% (uhuhuuu)

dixi
18.08.2008., 00:52
Odgovor su ti oni sami dali: Žele transparentan natječaj

Toga za sad nema...

Vidi kako je matematika jednostavna: 25% + 19% od zamijene +7% BF = 51% (uhuhuuu)

da nisi malo poranio sa matematikom, jedno mjesec dana :p: (istek roka za moguće kontraponude)

bubimir
18.08.2008., 01:24
Zašto su onda slali pisma braniteljskom fondu i vladi gdje mole da se i oni uzmu u obzir?

možda su željeli samo malo ubrzati cijeli proces?Imam dojam da su upravo željeli da MOL čim prije da ponudu..otprilike u vrijeme kada se već znalo za odbijenicu EK, i propast plana o spajanju MOL-OMV,pravo vrijeme za promjenu strategije- čisto sumnjam da nemaju rezervni plan za svaki mogući ishod i scenarij događanja.
Ruttenstorfer je inače vrlo zanimljiva osoba („His favorite recreation is dealmaking“), imam dojam da nerado iznosi svoje planove u javnosti,a ako baš mora, onda su njegove izjave često kontradiktorne i zbunjujuće.
npr.
27. lipanj 2007 Ruttenstorfer: OMV se ne planira spojiti s Molom
http://www.poslovni.hr/46691.aspx
20. srpanj 2007. Ruttenstorfer: OMV ne odustaje od Mola
http://www.poslovni.hr/49064.aspx
kako bilo, jedno je sigurno - solidno surađuje s Rusima, npr. prodaje njihov plin Nijemcima i Talijanima (iako se ne bi moglo reći da je "njihov igrač")
http://www.bbj.hu/news/news_35562.html
"OMV and Gazprom - Both companies also want to use Baumgarten as the distribution hub for pipelines they’re planning to build via the Balkans to Central Europe.
trenutno rade na preuzimanju u Turskoj..mislim uspješno, usprkos protivljenju nekih jačih faktora.

bubimir
18.08.2008., 02:14
mislim da ovaj tekst pomaže boljem razumijevanju trentne situacije MOL-OMV
"Although OMV has stated that it has lost interest in MOL due to the European Commission's (EC) reservations about the deal, these objections were raised at the time of the attempted take over in June. OMV's apparent sudden lack of interest could therefore be the result of behind the scenes negotiations with the EC breaking down, or more fundamental market pressures. Regardless of OMV's recent statement, the Hungarian government has been sufficiently concerned about OMV's intentions to pass a law to protect "strategically important" companies from foreign ownership. This law has since been strongly criticized by the EC, which indicated that it is contrary to free investment and competition within the EU. However, this could be considered slightly contradictory to the EC's firmly "anti" stance, albeit on competition grounds, regarding the takeover of MOL by OMV.
What OMV will do next is of great interest: it is a cash rich company that has also acquired considerable lines of credit, and it will certainly be looking to invest these resources, possibly outside of the EU. MOL has considerable interest in Croatia's INA, and a moratorium on MOL acquiring more shares in the state-owned company is due to expire in October 2008. Croatia's government is keen to sell to MOL, as it needs to divest itself of all but a 25% share of INA as part of conditions placed on the country's entry into the EU. MOL is, however, still weakened from the recent takeover attempts by OMV, and may not have sufficient cash to purchase INA.
As a result, OMV may have an ideal opportunity to place pressure on MOL by buying INA shares in cash. This would have a twofold effect: it would force MOL to either back off from the INA deal, leaving the door open for OMV to acquire MOL; or it would force MOL to over-extend itself to acquire INA, potentially reducing its share price and making it a more viable target for acquisition at a later date.

mandragoran
18.08.2008., 21:02
Ako je ovo istina fulao sam u procjeni za 100 kuna, ja sam mislio da će biti 2700...

@percent: OMV neće sudjelovati, to zaboravite, jer nema nikakvu mogućnost da postigne prednost ispred MOL-a u ovoj priči...MOL nije ponudio za vladine dionice, jer oni zajedničko djeluju i to je suština svega, ako zamijene dionice (a hoće) produžuju ugovor o zajedničkom djelovanju na sljedećih 5 godina i nema tu mjesta ni za Ruse ni za Austrijance...

S obzirom da recikliraš svoje mišljenje od pred nekih mjesec dana (nemaš nikakvih argumenata osim svojeg osobnog mišljenja da bi to moralo biti baš tako), evo reciklirat ću i ja svoj odgovor sa argumentima zašto bi racionalna odluka za OMV bila da da kontraponudu za preuzimanje INA-e:
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=425773&postcount=3834

mandragoran
18.08.2008., 21:04
Odgovor su ti oni sami dali: Žele transparentan natječaj

Toga za sad nema...

Vidi kako je matematika jednostavna: 25% + 19% od zamijene +7% BF = 51% (uhuhuuu)

I to si već pisao, pa sam ti i na to već odgovorio u ova dva posta:
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=425778&postcount=3836
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=425782&postcount=3839

Pliz daj neki novi argument ako ga imaš, a nemoj svakih par tjedana puštat istu ploču.

Small_Fish
18.08.2008., 21:29
I to si već pisao, pa sam ti i na to već odgovorio u ova dva posta:
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=425778&postcount=3836
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=425782&postcount=3839

Pliz daj neki novi argument ako ga imaš, a nemoj svakih par tjedana puštat istu ploču.

Ja recikliram odgovore, jer ekipa uporno reciklira kako će evo baš sada OMV uletiti.

Drugo, tvoje teorije o padu vlade zbog INA-e su glupe i smiješne, nije ti ovo Cuba libre pokret. INA ima 60.000 dioničara, hrvatska ima 720.000 socijalno ugroženih ljudi koji spajaju kraj sa krajem za hranu, a još puno više ljudi koji si ne mogu dozvoliti kupiti dionice i boli njih kara (da prostiš) za to da li ćeš ti za INA-u kupljenu po 1690 dobiti 3000 ili 2700 kuna, ili da li će INA biti prodana uopće za išta.

Pompozno najavljen dogovor sa mađarskim premjerom je dovoljno jak odbijanac za OMV...a natječaja stvarno nema, ili ga ti vidiš?

misterNo
19.08.2008., 08:49
Dali si ti igdje vidio zabranu omv-u da da kontraponudu? Teza da hr. građane zaboli uvo za inu i cijenu po kojoj će biti prodana ne stoji. Tu se također slažem sa Mandragoranom.

Prema teoriji igre, dvije konkurentske kompanije ne vuku samo poteze koje su dobre za njih već i poteze koji su loši za protivnika.
Biti ću iznenađen ako ne pristigne kontraponuda. To će tada ukazivati na dogovor na štetu treće strane, odnosno nas. To mi je manje vjerojatno s obzirom da je potplačivanje ine za neku milrd dolara sitna dobit naspram prilike koja se pruža omv-u. Imaju oni većih razmirica...

mandragoran
19.08.2008., 12:09
Ja recikliram odgovore, jer ekipa uporno reciklira kako će evo baš sada OMV uletiti.

Drugo, tvoje teorije o padu vlade zbog INA-e su glupe i smiješne, nije ti ovo Cuba libre pokret. INA ima 60.000 dioničara, hrvatska ima 720.000 socijalno ugroženih ljudi koji spajaju kraj sa krajem za hranu, a još puno više ljudi koji si ne mogu dozvoliti kupiti dionice i boli njih kara (da prostiš) za to da li ćeš ti za INA-u kupljenu po 1690 dobiti 3000 ili 2700 kuna, ili da li će INA biti prodana uopće za išta.

Pompozno najavljen dogovor sa mađarskim premjerom je dovoljno jak odbijanac za OMV...a natječaja stvarno nema, ili ga ti vidiš?

Ne moraš biti bezobrazan - sačuvaj si malo dostojanstva.

INA ima preko 560.000 (puta broj članova obitelji) dioničara, kada uračunaš i branitelje, a ne 60.000.

Ja nisam nigdje napisao da će Vlada past ako MOL preuzme INA-u, nego da će im to biti negativni politički poeni na skorašnjim izborima i ne vidim zašto bi si to dozvoljavali kad sigurno "proviziju" mogu dobiti i od jedne i od druge strane.

OMV nije nigdje izjavio da neće dati kontraponudu ako Vlada ne raspiše natječaj - samo da bi im bilo draže da Vlada to učini (što je, naravno, apsolutno razumljivo). Plus toga, to su izjavili prije nego što je MOL dao dragovoljnu ponudu za preuzimanje, što znači da se je situacija već izmijenila.

Na kraju, ja ne tvrdim da će OMV dati kontraponudu, nego samo iznosim koji su po meni argumenti da to učine. S druge strane, ti svoje postove pišeše bez kontraargumenata, ali sa takvom sigurnošću kao da ti je sam Ruttensdorfer prišapnuo da su odustali od INA-e. Mislim da to nije u redu prema neiskusnijim forumašima koji bi na taj način tvoje osobno mišljenje mogli uzeti kao činjenicu.

Naravno, s druge strane, ako ti je zaista sam Ruttensdorfer prišapnuo što će se dogoditi, onda predlažem da lijepo tako napišeš, ili pak složiš neki argument zašto ti misliš da OMV neće dati kontraponudu.

Small_Fish
19.08.2008., 12:23
Ne moraš biti bezobrazan - sačuvaj si malo dostojanstva.

INA ima preko 560.000 (puta broj članova obitelji) dioničara, kada uračunaš i branitelje, a ne 60.000.

Ja nisam nigdje napisao da će Vlada past ako MOL preuzme INA-u, nego da će im to biti negativni politički poeni na skorašnjim izborima i ne vidim zašto bi si to dozvoljavali kad sigurno "proviziju" mogu dobiti i od jedne i od druge strane.


Napisao si da će izgubiti na lokalnim, pa dalje...

Vidim da ti svoja nagađanja i naklapanja smatraš argumentima, dok moja nagađanja to po tebi nisu...jer ne vidim ni tebe u iznošenju argumenata...

Kako mogu iznositi argumente o ovome što pričamo, osim navodeći šta je OMV rekao, budućnost ne čitam a vidoviti Milan mi se ne javlja već par dana...

25_crveno
19.08.2008., 13:07
Ja sam prilično uvjeren da su se OMV i Mol dogovorili da Inu preuzme OMV. Molova ponuda će vjerojatno biti loša. Po meni oko 2.600-2.700 kuna. Reakcija na burzi - logična. Nakon toga OMV daje ponudu od 2.920 ili više (max. 3.100) i Mol odustaje. Prodaje svoje dionice OMV-u koji se širi u regiji što im je i plan a sa druge strane, Mol si ih je skinuo sa vrata u Mađarskoj. Vuk sit a ovce na broju. Zadovoljni mi, zadovoljna vlada, zadovoljni Mol i OMV.

mandragoran
19.08.2008., 16:12
Napisao si da će izgubiti na lokalnim, pa dalje...

Vidim da ti svoja nagađanja i naklapanja smatraš argumentima, dok moja nagađanja to po tebi nisu...jer ne vidim ni tebe u iznošenju argumenata...

Kako mogu iznositi argumente o ovome što pričamo, osim navodeći šta je OMV rekao, budućnost ne čitam a vidoviti Milan mi se ne javlja već par dana...

Pad Vlade je je jedna stvar, a gubitak izbora druga. Pad Vlade je kada Vlada prije vremena izgubi podršku većine u parlamentu i zbog toga mora odstupiti (jer im program ne prolazi više u parlamentu i zato više ne mogu funkcionirati kao vodstvo države), ili joj pak parlament čak izglasa nepovjerenje. To je puno teža situacija nego gubitak lokalnih izbora i ne vjerujem da bi se to dogodilo čak i ako preuzimanje INA-e bude muljaža. Međutim, ono što želim reći je da bi ih oporba razapela zbog toga na narednim izborima.

Ja svoja nagađanja smatram argumentima zato imaju racionalnu osnovu - objašnjavaju zašto bi OMV-u bilo racionalno nešto napraviti (dati protuponudu). Nemam ništa protiv jednako racionalnim protuargumentima. Dakle, da pojednostavim: Zašto ti misliš da bi OMV-u racionalan potez bio ne dati kontraponudu? Što misliš da bi oni time dobili, a što bi izgubili?

Ako sam dobro shvatio ovo što si do sada napisao, ti misliš da će oni odustati od INA-e iz nekakvog revolta što nisu mogli razgovarati direktno sa Vladom? Ako je to jedini razlog, ja mislim da to nije racionalna, nego eventualno emotivna odluka, i ne vjerujem da vodstvno jedne ozbiljne firme funkcionira na taj način u ovakvoj situaciji. Dakle, vidiš li još neki razlog osim revolta zbog kojeg OMV ne bi trebao dati protuponudu? Ozbiljno pitam - rado bih čuo te razloge jer meni jednostavno ne padaju na pamet.

Na kraju, nije istina da si samo navodio šta je OMV rekao, nego si dao svoje tumačenje toga što su oni rekli. Naime, OMV je samo rekao da želi sudjelovati ako Vlada objavi natječaj za svojih 19%, ali ne i da će odustati od svega ako to Vlada ne učini. Dapače, nisu uopće jasno rekli što će u tom slučaju napraviti, a i da jesu što bi ih spriječilo da se predomisle? Pa biznis je to, a ne sat vjeronauka. E, sad, pošto je tome tako, a vidoviti Milan ti se ne javlja ;) , mislim da bi bilo fer ne tvrditi tako gorljivo da znaš što će OMV napraviti.

Još jednom, da me se ne bi krivo shvatilo: Ja ne tvrdim da će OMV dati protuponudu bez obzira što Vlada kaže, nego samo da imaju mnogo racionalnih razloga da je svejedno daju, te da nisu nikad jasno i glasno rekli da je neće dati.

mandragoran
19.08.2008., 16:19
Ja sam prilično uvjeren da su se OMV i Mol dogovorili da Inu preuzme OMV. Molova ponuda će vjerojatno biti loša. Po meni oko 2.600-2.700 kuna. Reakcija na burzi - logična. Nakon toga OMV daje ponudu od 2.920 ili više (max. 3.100) i Mol odustaje. Prodaje svoje dionice OMV-u koji se širi u regiji što im je i plan a sa druge strane, Mol si ih je skinuo sa vrata u Mađarskoj. Vuk sit a ovce na broju. Zadovoljni mi, zadovoljna vlada, zadovoljni Mol i OMV.

Ovakav dogovor i mene intrigira, ali malo mi je tanak odgovor na pitanje što MOL dobiva takvim dogovorom? Naime, kako to misliš da bi MOL prodajom svojih dionica INA-e OMV-u skinuo OMV s vrata? I misliš li da bi MOL stvarno prodao svoj dio INA-e za samo 3100 kuna po dionici?

Small_Fish
19.08.2008., 16:23
Pad Vlade je je jedna stvar, a gubitak izbora druga. Pad Vlade je kada Vlada prije vremena izgubi podršku većine u parlamentu i zbog toga mora odstupiti (jer im program ne prolazi više u parlamentu i zato više ne mogu funkcionirati kao vodstvo države), ili joj pak parlament čak izglasa nepovjerenje.

Hvala na poduci iz državotvornih organa i njihovog izbora....


Ja svoja nagađanja smatram argumentima zato imaju racionalnu osnovu - objašnjavaju zašto bi OMV-u bilo racionalno nešto napraviti (dati protuponudu). Nemam ništa protiv jednako racionalnim protuargumentima. Dakle, da pojednostavim: Zašto ti misliš da bi OMV-u racionalan potez bio ne dati kontraponudu? Što misliš da bi oni time dobili, a što bi izgubili?

Ako sam dobro shvatio ovo što si do sada napisao, ti misliš da će oni odustati od INA-e iz nekakvog revolta što nisu mogli razgovarati direktno sa Vladom? Ako je to jedini razlog, ja mislim da to nije racionalna, nego eventualno emotivna odluka, i ne vjerujem da vodstvno jedne ozbiljne firme funkcionira na taj način u ovakvoj situaciji. Dakle, vidiš li još neki razlog osim revolta zbog kojeg OMV ne bi trebao dati protuponudu? Ozbiljno pitam - rado bih čuo te razloge jer meni jednostavno ne padaju na pamet.


OMV ima interes u MOL-u, MOL ima interes u INA-i...

Kako cijena MOL-a pada jer su obznanili da će ići na ponudu, tako MOL postaje jeftiniji OMV-u...

Kada bi se OMV ubacio u trku za INA-u, ili čak odnio pobjedu digao bi cijenu INA-e, a i cijenu MOL-a koji ne bi trebao dalje nuditi već možda prodati INA-u uz premiju...

Dakle OMV daje ponudu = INA skupa i MOL slup
OMV ne daje ponudu = INA jeftinija, MOL jeftin i za manje para ubije dvije muhe jednim trzajem...

yada-yada-yada

25_crveno
19.08.2008., 16:49
Ovakav dogovor i mene intrigira, ali malo mi je tanak odgovor na pitanje što MOL dobiva takvim dogovorom? Naime, kako to misliš da bi MOL prodajom svojih dionica INA-e OMV-u skinuo OMV s vrata? I misliš li da bi MOL stvarno prodao svoj dio INA-e za samo 3100 kuna po dionici?

Pa napisao sam da mi je logično da su se OMV i Mol dogovorili. U slučaju gore navedenog scenarija, OMV odustaje od Mola. A nedavno je i njihova agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala ocjenu da bi u slučaju OMV-ovog preuzimanja Mola, koncentracija OMV-a bila prevelika.

mandragoran
19.08.2008., 17:25
Hvala na poduci iz državotvornih organa i njihovog izbora....


Nema na čemu. I drugi put.


OMV ima interes u MOL-u, MOL ima interes u INA-i...

Kako cijena MOL-a pada jer su obznanili da će ići na ponudu, tako MOL postaje jeftiniji OMV-u...


O.K. Sada konačno konstruktivno raspravljamo. Ako je ovo gore točno (a jest)...


Kada bi se OMV ubacio u trku za INA-u, ili čak odnio pobjedu digao bi cijenu INA-e, a i cijenu MOL-a koji ne bi trebao dalje nuditi već možda prodati INA-u uz premiju...


... onda ovo nije tako jednostavno. Naime, ako OMV da protuponudu, onda MOL ima dvije opcije:
1. MOL odustaje od INA-e kao što si rekao i prodaje je OMV-u. To je protivno svemu što je MOL do sada otvoreno tvrdio i ne vidim kako MOL-u to odgovara. OMV bi time postao još veći i snažniji, a MOL bi se smanjio. Mislim da bi ovo bila pobjeda OMV-a nakon koje bi mogli opet krenuti u pohod na MOL, ili pokrenuti nekoga drugoga da baci oko na MOL - recimo neke Ruse.
2. MOL diže ponudu za INA-u u kojem slučaju cijena MOL-a još pada, a ne raste, te tako postaje još jeftiniji OMV-u (manje vjerojatno zbog nepovoljnog zakona), ali i nekom eventualnom drugom preuzimatelju, recimo nekim Rusima - pri čemu OMV može povoljno uvaliti svoj ulog u MOL-u, a može i opet dati još bolju protuponudu i sve vratiti na početak. Mislim, dakle, da bi ovo opet bila pobjeda OMV-a.


Dakle OMV daje ponudu = INA skupa i MOL slup
OMV ne daje ponudu = INA jeftinija, MOL jeftin i za manje para ubije dvije muhe jednim trzajem...

yada-yada-yada

Dakle tri moguća krajnja rješenja su:
1. OMV daje ponudu koju MOL ne može nadmašiti = OMV je kupio INA-u i time se povećao i ojačao, a MOL je oslabio regionalnu poziciju i postao još bolji zalogaj za kakve Ruse kojima nakon toga OMV po solidnoj cijeni uvali svoj paket MOL-ovih dionica (koje su BTW porasle zato jer je nestao rizik ponude za INA-u). BTW, Ruttensdorfer je u više navrata implicirao ovako nešto za OMV-ov paket MOL-ovih dionica.
2. OMV daje ponudu, ali MOL daje još bolju ponudu koju OMV ne može nadmašiti = OMV je popušio INA-u, ali je natjerao novčano oslabljeni MOL da preplati INA-u, te u tom procesu financijski oslabi i postane preslab za regionalnu utakmicu. Vrijednost dionica MOL-a padne i opet ga pojedu kakvi Rusi kojima nakon toga OMV uz kakvu premiju uvali svoj paket MOL-ovih dionica.
3. OMV uopće ne daje ponudu = OMV je popušio INA-u i pritom dozvolio MOL-u da jeftino kupi INA-u, odnosno da jeftino ojača svoju regionalnu poziciju.

Rješenje 3, jedino u kojem OMV uopće ne da ponudu, je najgore za OMV i zato ne vjerujem da će si to dozvoliti.

Small_Fish
19.08.2008., 18:27
Nakon svih opcija koje si nepristrano i bez ružičastih drukerskih naočala naveo, valja samo zaključiti:

Da je na kraju svizac zamotao čokoladu
http://i28.tinypic.com/34yxqo1.gif

dk
19.08.2008., 18:46
a nitko ne spominje Lukoil koji je pun para...

stipica1
19.08.2008., 18:48
mandragoran je vrhunski objasnio trenutnu situaciju, sve mu stoji.
A pametni ljudi pošteno priznaju kada je netko u pravu, za male ribe ne znam (a njihovu logiku nitko osim njih samih očito ne razumije).

mandragoran
19.08.2008., 18:49
Nakon svih opcija koje si nepristrano i bez ružičastih drukerskih naočala naveo, valja samo zaključiti:

Da je na kraju svizac zamotao čokoladu
http://i28.tinypic.com/34yxqo1.gif

A ti slobodno daj protuargumente ako ih imaš.

Za svisca ne znam - on se nije izjasnio oko INA-e, a čokoladi mi nekako nije mjesto na temi za naftnu kompaniju.

mandragoran
19.08.2008., 19:16
Pa napisao sam da mi je logično da su se OMV i Mol dogovorili. U slučaju gore navedenog scenarija, OMV odustaje od Mola. A nedavno je i njihova agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala ocjenu da bi u slučaju OMV-ovog preuzimanja Mola, koncentracija OMV-a bila prevelika.

To sve stoji, ali nisam shvatio što točno misliš pod time da "OMV odustaje od Mola". Misliš da zamijene uloge - MOL-ov ulog u INA-i za OMV-ov ulog u MOL-u?

Ako se na to misli, onda treba uzet u obzir da 20,2% MOL-a (koje drži OMV) još uvijek vrijedi poprilično više od 25% dionica INA-e (koje drži MOL). Zato mislim da je MOL-ov ulog u INA-i nekako premali za takav tip dogovora kojim bi mogli natjerati OMV da se makne. Osim toga, kako se osigurati da nakon svega OMV, ili neki drugi veliki igrač, neće opet doći "smetati" i kupiti na burzi novi ulog u MOL-u? Takve stvari je malo teško staviti na papir - za to trebaju prijateljske odnose i povjerenje, a između OMV-a i MOL-a ih baš i ne vidim.

Ne znam, mislim da bi u trenutnoj situaciji MOL svakako morao OMV-u dati nekakvu vrlo privlačnu premiju da odustane i makne se, a jednostavno ne vidim što im to tako vrijednoga mogu ponuditi u ovom trenutku?

Small_Fish
19.08.2008., 19:30
mandragoran je vrhunski objasnio trenutnu situaciju, sve mu stoji.
A pametni ljudi pošteno priznaju kada je netko u pravu, za male ribe ne znam (a njihovu logiku nitko osim njih samih očito ne razumije).

Nemam ja što kome priznati da je u pravu, pošto se radi o nagađanjima, da je u vremenu između njegovog posta i tvojeg OMV objavio "an offer you can't refuse", onda bi mu dao za pravo, do tada i moje i njegovo su bljezgarije...a ponajviše tvoje, jer znaš, nije u pravu onaj čije ti nagađanje odgovara...

mandragoran
19.08.2008., 20:18
Nemam ja što kome priznati da je u pravu, pošto se radi o nagađanjima, da je u vremenu između njegovog posta i tvojeg OMV objavio "an offer you can't refuse", onda bi mu dao za pravo, do tada i moje i njegovo su bljezgarije...a ponajviše tvoje, jer znaš, nije u pravu onaj čije ti nagađanje odgovara...

Da OMV sutra objavi namjeru davanja protuponude ja ne bih bio ništa više ni manje u pravu (ili krivu) nego što sam sada, zato jer, još jednom ponavljam, nisam rekao da će OMV dati protuponudu.

Ono što jesam iznio su razlozi zbog kojih mislim da je davanje protuponude racionalna opcija za OMV. Još uvijek čekam razloge zbog kojih bi OMV-u racionalno bilo ne dati ponudu. I koji, po mogućnosti, ne uključuju ni čokoladu ni nikakve dlakave životinje osim eventualno kuna :biggrin: .

Small_Fish
19.08.2008., 20:57
Još uvijek čekam razloge zbog kojih bi OMV-u racionalno bilo ne dati ponudu. I koji, po mogućnosti, ne uključuju ni čokoladu ni nikakve dlakave životinje osim eventualno kuna :biggrin: .

Odmah da kažem kako smatram da ova rasprava nikamo ne vodi, jer želje nisu mogućnosti, a mogućnosti utjeću na želje.

Kad bi OMV dao kontraponudu za INA-u, MOL bi trebao ponuditi više i time neminovno oslabio sebe, tada bi to nedvojbeno značilo neprijateljsko preuzimanje, odnosno nakana neprijateljskog preuzimanja MOL-a, ali i INA-e ako bi se nadbidavanje nastavilo.

OMV bi na taj način mogao izvući deblji kraj u INA-i, jer vlada i MOL zajednički djeluju kao partneri do isteka ugovora, MOL bi koncentrirao sve svoje sile da ga OMV ne preuzme što bi donijelo pat poziciju na dva fronta. OMV ne može upravljati INA-om sa MOL-om unutra, niti bi mogao tako lako preuzeti MOL jer bi trebao uložiti puno veći napor da to napravi bez nekog sigurnog rezultata.

Treba imati na umu da je OMV-u prioriteni cilj MOL, a ne INA.

Dalje mi se stvarno ne da.

berozivkovkovic
19.08.2008., 22:24
Utopiti ćete se u tim špekulantskim vodama. Činjenica je da se Ina pokazala odličnom investicijom i da će svi oni koji su je kupili na IPO-u lijepo zaraditi ( da li više ili manje - nebitno je ), ipak ne treba smetnuti s uma naputak Benjamina Grahama, koji kaže da je osnovni postulat investiranja - NEMOJTE GUBITI:biggrin:

Btw bolje da ne pitam kako stojite sa ostalim svojim investicijama ( ove godine ):doh:

vedric
19.08.2008., 22:32
tko je ima nek čeka tko je nema nek je ne kupuje zasad..s prstom na okidaču..evo to je ina...poduzeće koje nezna izračunat MPC cijenu naftnih derivata...

a prodaja ine neće ništa dobro donesti ni državi ni investitorima u toj isto jadnoj državi ...

plavi23
19.08.2008., 23:36
Večer svima !
Vidim da smo svi nervozni , neki ostaju bez strpljenja , nije ih za kriviti .
Zbilja je situacija napeta . Žao mi je šta se na televiziji i u novinama ( donekle poslovni ) iole ozbiljnije ne prati privatizacija INA-e . ( zamislite si situaciju da se EXON privatizira , po cijele da ne iz sekunde u sek. Bloomberg i ostali pri prenosili situaciju i radili pritisak na društvene organe koji trebaju donijeti odluke ( HANFA I VLADA )). Ovako mali dioničari ostali su sami sa sobom i još ih se opzužuje kako su krivi što INA tobože puno zarađuje .

Nebih više nagađao , ionako smo prošli više manje sve situacije , držao bi se činjenica.
* OMV traži da mu se prodaju dionice BF-a i vlade.
Ostala pojašnjenja nisu nikog ubjedila , oni su stvarno željeli dionice BF-a i vlade.
* Dana je objava o namjeri dobrovoljne javne ponude od strane MOL-a .
Svi se slažemo da je razlog relativno rane objave stopiranje minimalne cijene !!!
* Cijena skače na 3200 pa pada i drži se na 2900 KN do dana kada su potvrdili iz HANFE da je MOL ponudu predao u roku .
*OMV nakon negativnog odgovora EK odustaje od ponude za preuzimanje MOL-a no ostaje mu u vlasništvu 20 % dionica
* Mirovinci drže branu na 2900 ( AZ I PBZ ) pritom se iskrcavaju otvoreni fondovi i ini . Drže je dok Mol nije i službeno podnio ponudu HANFI.
Pritom su se grupirali i imaju negdje oko 4 % INA-e .
Omogućili nekima da se iskrcaju ali podigli i udio te time stekli bolju pregovaračku poziciju.
Stanje izvan prvih 10 je sve manje , trenutno oko 16,5 % ( službeno ).
Cijena pada OMv-u , INA-i a i MOL-u ( najviše ) .
* MOL podnosi ponudu HANFI na zadnji dan . Ostaje pitanje zašto ne prije ?
Pozdrav percent-u i pohvale na zbilja kvalitetnim prilozima , samo tako dalje konstruktivno a ne detruktivno !

bubimir
20.08.2008., 01:13
za odličan grafički pregled svih zainteresiranih organizacija, osoba i povezanih vijesti treba u "search network" upisati tražene pojmove, npr. "omv mol ina"
http://www.silobreaker.com/FlashNetwork.aspx?FreetextSearchStrings=omv+mol+in a&FuzzyEvent=true&q=omv+mol+ina&rd=true
držimo li miša iznad teksta, npr. "Slavonski brod", otvara se prozor sa vijestima i datumom (Sanader said he was also in favour of building a second gas supply route, that a pipeline from Slavonski Brod to the Hungarian border would be built as soon as possible for this purpose..) te linkom na taj članak:thumbsup:

@plavi23
tvojem popisu bih dodao još: MOL ne može istovremeno povećati udjel u INI i otkupiti 20% udjela od OMV-a.
“The dilemma for MOL is what OMV will do with its stake,” said analyst Tamás Pletser of ING Financial Markets. “MOL may be interested in buying it back, but it can’t afford to do that at the same time as it’s moving to raise its stake in INA.”
detaljnije:
OMV has indicated it might take a stake in INA while MOL has said it might increase its 25% holding through a cash and shares deal which analysts say could be worth up to $2 billion. OMV CEO Wolfgang Ruttenstorfer has said he has no plans to sell out of MOL, telling Reuters last October that he expected sector consolidation to take two or three years.
But analysts say a sale is possible, potentially one which opens the door to Gazprom or Rosneft. Market watchers say collapse of the deal underscores challenges for mid-sized groups in an industry of giants, while prospects of Russian investment in the region’s refiners would likely meet with resistance."

rmatosev
20.08.2008., 10:25
Nije baš neki jako pouzdan izvor, ali prema njima, Hanfa bi se trebala danas oglasiti.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hanfa-danas-treba-potvrditi-ispravnost-molove-ponude-za-kupnju-ine/398926.aspx

mandragoran
20.08.2008., 12:02
Odmah da kažem kako smatram da ova rasprava nikamo ne vodi, jer želje nisu mogućnosti, a mogućnosti utjeću na želje.


Vodi, vodi. Od tvoje čvrste tvrdnje da OMV sigurno neće predati ponudu došli smo do toga da to baš i nije tako sigurno. Nije sigurno, naravno, ni da hoće, ali ni da neće.

Kad bi OMV dao kontraponudu za INA-u, MOL bi trebao ponuditi više i time neminovno oslabio sebe, tada bi to nedvojbeno značilo neprijateljsko preuzimanje, odnosno nakana neprijateljskog preuzimanja MOL-a, ali i INA-e ako bi se nadbidavanje nastavilo.

OMV bi na taj način mogao izvući deblji kraj u INA-i, jer vlada i MOL zajednički djeluju kao partneri do isteka ugovora, MOL bi koncentrirao sve svoje sile da ga OMV ne preuzme što bi donijelo pat poziciju na dva fronta. OMV ne može upravljati INA-om sa MOL-om unutra, niti bi mogao tako lako preuzeti MOL jer bi trebao uložiti puno veći napor da to napravi bez nekog sigurnog rezultata.

Treba imati na umu da je OMV-u prioriteni cilj MOL, a ne INA.


Nije mi jasno kako u ovome što si sam napisao ne vidiš da OMV uključivanjem u preuzimanje INA-e svakako dobiva: ili će dobiti INA-u i ostat će mu 20.2% u MOL-u, ili će toliko oslabiti MOL da će ga pojesti. To što mu je MOL prioritetni cilj (čak je i pitanje je li još uvijek tako) nije problem jer se toj priči uvijek naknadno može vratiti. Dakle, OMV ponudom svakako dobiva.

Dalje mi se stvarno ne da.

Dalje se stvarno ni meni ne da ako se možemo dogovoriti da probamo ubuduće iznositi i komentirati nove momente u ovoj priči, a ne stalno vrtiti stare.

Small_Fish
20.08.2008., 12:13
Vodi, vodi. Od tvoje čvrste tvrdnje da OMV sigurno neće predati ponudu došli smo do toga da to baš i nije tako sigurno. Nije sigurno, naravno, ni da hoće, ali ni da neće.

Jel ti to sebi sa Vi govoriš, jer ja nisam do toga došao, no ti jesi...


Nije mi jasno kako u ovome što si sam napisao ne vidiš da OMV uključivanjem u preuzimanje INA-e svakako dobiva: ili će dobiti INA-u i ostat će mu 20.2% u MOL-u, ili će toliko oslabiti MOL da će ga pojesti. To što mu je MOL prioritetni cilj (čak je i pitanje je li još uvijek tako) nije problem jer se toj priči uvijek naknadno može vratiti. Dakle, OMV ponudom svakako dobiva.

Drukeru, uživaj mi ti...odnosno Vi...

mandragoran
20.08.2008., 12:53
Jel ti to sebi sa Vi govoriš, jer ja nisam do toga došao, no ti jesi...


Nisam ni mislio da si ti do nečega došao, nego kad kažem "mi", govorim o sebi i nekoliko forumaša koji su se složili sa mnom - i u prošlom krugu iznošenja tvojeg mišljenja i u ovom. A tvojoj strani govorim "ti", a ne "vi" zato jer nisam primijetio da se je s tobom itko složio. Ispravi me ako griješim.

Drukeru, uživaj mi ti...odnosno Vi...

Razlika između drukanja i argumentirane rasprave je, je li, u argumentima ;) . Zato ti savjetujem da se okaniš pokušaja vrijeđanja i uhvatiš se iznošenja argumenata.

Neću ti ja odustati zato jer me netko pokušava uvredama i zadirkivanjem potjerati. Čim ti opet kreneš u reciklažu svojih tumačenja OMV-ovih izjava, eto i mene opet - čisto da noviji članovi imaju oba pogleda na situaciju ;) .

mandragoran
20.08.2008., 12:56
Nije baš neki jako pouzdan izvor, ali prema njima, Hanfa bi se trebala danas oglasiti.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hanfa-danas-treba-potvrditi-ispravnost-molove-ponude-za-kupnju-ine/398926.aspx

Kolega, ovaj link mi ne radi (ne vodi ni na kakav članak). Možeš provjerit još jednom je li link dobar, ili još bolje iskopirat sadržaj članka ovdje?

rmatosev
20.08.2008., 13:10
Kolega, ovaj link mi ne radi (ne vodi ni na kakav članak). Možeš provjerit još jednom je li link dobar, ili još bolje iskopirat sadržaj članka ovdje?

Maknut je članak, to je izgleda bilo ono: brat moje frendice ima frenda koji radi u Hanfi i on je čuo da će danas biti neki sastanak.
Zato sam i rekao da izvor nije pouzdan.
Čak je i HRT objavio istu stvar, pozivajući se na Index.hr.
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=11757&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=1583f8f552
Sve u svemu, ništa pouzdano. Još jedan mali doprinos antiklimaksu na burzi u Hrvata.

analiza
20.08.2008., 13:13
Malo amaterskog navlačenja i senzacije...za indeks naravno, vidiš da se i HRT poziva na njih.

Small_Fish
20.08.2008., 13:25
Razlika između drukanja i argumentirane rasprave je, je li, u argumentima ;) . Zato ti savjetujem da se okaniš pokušaja vrijeđanja i uhvatiš se iznošenja argumenata.

Uhvatit ću se ja argumenata, čim ti shvatiš razliku između argumenta i hipoteze...:thumbsup:

25_crveno
20.08.2008., 13:42
Daj prestanite više ili odite na "bez cenzure".

analiza
20.08.2008., 14:41
http://www.totalportal.hr/article.php?article_id=220405

HANFA traži dodatnu dokumentaciju od MOL-a

ZAGREB - HANFA je od mađarskog MOL-a zatražila nadopunu dokumentacije u njihovoj ponudi za kupnju INA-e.

Kako doznajemo radi se o nekoliko dokumenata za koje stručnjaci HANFA-e procjenjuju da su nužni u postupku kupnje.

MOL ima 15 dana da pošalje dodatnu dokumentaciju, a nakon objave u Narodnim novinama počinje teći rok od 15 dana u kojem mogu pristići konkurentske ponude za kupnju INA-e.

(Media servis)

analiza
20.08.2008., 15:11
nema komentara?

dixi
20.08.2008., 15:25
nema komentara?

dok se ne objavi na stranicama zse ili hanfe - nepouzdan info/ špekulacija :)

analiza
20.08.2008., 15:30
Nije mi samo jasno, kako taj portal zna, a onaj bitniji koji se bavi dnevnim vijestima kao liderpress, business ne?

Što ne bi prvo trebalo na ZSE i na stranice HANFE?

mandragoran
20.08.2008., 15:37
Nije mi samo jasno, kako taj portal zna, a onaj bitniji koji se bavi dnevnim vijestima kao liderpress, business ne?

Što ne bi prvo trebalo na ZSE i na stranice HANFE?

Evo, ima na SEEbiz-u:
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/mol-ova-dokumentacija-nedovoljna,23154.html

rmatosev
20.08.2008., 15:53
S obzirom da se copy/pasta ista vijest, sklon sam pomisli da se radi o glasini.
Valjda nećemo sad otvoriti temu transparentnosti informiranja, ažurnosti državnih agencija itd, itd

analiza
20.08.2008., 15:58
Ima i poslovni, ali svi se pozivaju na druge linkove, business.hr nema ništa, hanfa ništa, ZSE ništa. Kako nema HANFA,a svi drugi znaju??

percent
20.08.2008., 16:03
Ukoliko je ovakva odluka donešena Hanfa bi ju morala objaviti obzirom da se radi o odgodi prvotnog roka od 14 dana.

analiza
20.08.2008., 16:06
Kako se šalje dopis MOL-u?

Zlatek
20.08.2008., 16:51
http://www.totalportal.hr/article.php?article_id=220405

HANFA traži dodatnu dokumentaciju od MOL-a

ZAGREB - HANFA je od mađarskog MOL-a zatražila nadopunu dokumentacije u njihovoj ponudi za kupnju INA-e.

Kako doznajemo radi se o nekoliko dokumenata za koje stručnjaci HANFA-e procjenjuju da su nužni u postupku kupnje.

MOL ima 15 dana da pošalje dodatnu dokumentaciju, a nakon objave u Narodnim novinama počinje teći rok od 15 dana u kojem mogu pristići konkurentske ponude za kupnju INA-e.

(Media servis)

Ma ja da sam na mjestu HANFA-e, odbio bih ovakvu javnu ponudu!
Nema zajedničkog djelovanja s Državom (Vladom)!
A ako ga i ima, onda i Vlada mora ispuniti iste uvijete i dati ista jamstva kao i MOL!

spirou2
20.08.2008., 16:59
a,ti znas o kakvoj se javnoj ponud radi? :)

jer,ja priznajem da ne znam ama bas nista :)

Small_Fish
20.08.2008., 17:19
Ma ja da sam na mjestu HANFA-e, odbio bih ovakvu javnu ponudu!
Nema zajedničkog djelovanja s Državom (Vladom)!
A ako ga i ima, onda i Vlada mora ispuniti iste uvijete i dati ista jamstva kao i MOL!

Ne mora, pročitaj malo zakon o preuzimanju, dovoljno je da jedna strana u zajedničkom djelovanju podnese ponudu.

A ako baš idemo u samu srž stvari, HFP ne može stjecati dionice i ne može davati ponude za preuzimanje.

berozivkovkovic
20.08.2008., 21:40
Ne mora, pročitaj malo zakon o preuzimanju, dovoljno je da jedna strana u zajedničkom djelovanju podnese ponudu.

A ako baš idemo u samu srž stvari, HFP ne može stjecati dionice i ne može davati ponude za preuzimanje.


Kolega Grdobina, jesil ti štogod shvatio od ove triper kombinacije, jer ja nisam:biggrin:

Tko tu sad koga i do koje mjere?:p:

Small_Fish
20.08.2008., 22:18
Kolega Grdobina, jesil ti štogod shvatio od ove triper kombinacije, jer ja nisam:biggrin:

Tko tu sad koga i do koje mjere?:p:

Ne znam ja ništa, nisam doma sa pameti...:biggrin:

Believe it or not, George isn't at home.
Please leave a message at the beep.
I must be out, or I'd pick up the phone.
Where could I be?
Believe it or not, I'm not home!

http://www.youtube.com/watch?v=nhhzwjt2AG0

:biggrin:

Zlatek
20.08.2008., 22:24
...

A ako baš idemo u samu srž stvari, HFP ne može stjecati dionice i ne može davati ponude za preuzimanje.

Hmmm.. ne može stjecat dionice, ali može zajednički djelovat pa netko drugi stječe, tj. stječu oni zajedno jer zajednički djeluju?!?!

WTF! Logično zar ne?!

t-m
21.08.2008., 00:41
dali vi razmišljate o još jednoj mogućnosti,da javne ponude neće biti od strane navedenih kompanija ,možda iduće godine neka treća kompanije,i dajte se prekinite prepucavat,

rooster
21.08.2008., 03:21
dali vi razmišljate o još jednoj mogućnosti,da javne ponude neće biti od strane navedenih kompanija ,možda iduće godine neka treća kompanije,i dajte se prekinite prepucavat,

Jel tebe netko tjera da to čitaš? Pa pusti ljude da razmijene stajališta, i nas koji to čitamo da kreiramo svoja mišljenja, valjda forum tomu i služi?

Hlebinac
21.08.2008., 10:09
Ne znam jel netko već možda nešto slično napisao (jer mi se ne da čitat ova prepucavanja), al dal je moguć sljedeći scenario?: Ako sam uspio shvatiti ponuda MOL-a bi trebala biti najmanje na osnovi tromjesečnog prosjeka, a to je cca +-2.600,00 kn? (s obzirom da je netko instruiran s vrha zadržavao cijenu određeno razdoblje na 2.900,00 kn).
U sljedećem razdoblju slijedi pad dijonice INE na cca 2.000,00 kn +-100,00 kn, Ponuda MOL-a je dakle cca 2.600,00 kn, barem 5% persona prihvaća ponudu, Vlada također prihvaća zamjenu s cijenom 2.600,00 (i tumači kako je to dobro odrađen posao, s obzirom da je cijena na tržištu 2.000,00 kn +-100,00kn), Braniteljski fond također prodaje barem 3%.
Rezultat: 25%+5%+19%+3%=52%. Ovdje mi je samo BF malo nejasan...
Ovo je samo iz mog laičko-naivnog kuta gledanja:thumbsup:...

Na dnevniku jučer o tome kako će se znatna sredstva sliti u Hrvatsku nakon prodaje INE. Pa otkud svima baš takvo jako uvjerenje da će do prodaje doći i da će baš svi prihvatiti ponudu? Ako će netko nešto prihvatiti to je Vlada, al ona kolko znam računa na zamjenu dionica, a u tom slučaju casha neće biti...

analiza
21.08.2008., 10:25
Neće cijena pasti na 2000 +-100 kn, to odmah zaboravi.

barbie
21.08.2008., 10:55
ko je kupovao po 2900 onolike kolicine? ta nije blesav kupovati onolike kolicine da bi namjerno izgubio ili zaradio par posto. daj se skulirajte.

jeste li gledali jucerašnji dnevnik? cijelo vrijeme se prica kako ce dionicari ine zaraditi te koliko novaca ce se sliti.ko' da i vrapci na grani znaju da je biti dionicar ine sigurna zarada.

ali zasto je cijena onda pala?

Inovator2
21.08.2008., 11:21
ali zasto je cijena onda pala?

Zato jer veliki su se dosta nakupovali i naoružali dionicama INE u svojim portfeljima i nije im potrebno više. Dioničari INE će isto zaraditi ili cijena ostaje ista sadašnjoj ili pak padne i niže. Cijena u ponudi INE stoji i bez obzira koliko sada dionica INE padne ili naraste, dioničari INE će prodati svoje dionice po cijeni koja je u ponudi.

mandragoran
21.08.2008., 11:41
Ne znam jel netko već možda nešto slično napisao (jer mi se ne da čitat ova prepucavanja), al dal je moguć sljedeći scenario?: Ako sam uspio shvatiti ponuda MOL-a bi trebala biti najmanje na osnovi tromjesečnog prosjeka, a to je cca +-2.600,00 kn? (s obzirom da je netko instruiran s vrha zadržavao cijenu određeno razdoblje na 2.900,00 kn).
U sljedećem razdoblju slijedi pad dijonice INE na cca 2.000,00 kn +-100,00 kn, Ponuda MOL-a je dakle cca 2.600,00 kn, barem 5% persona prihvaća ponudu, Vlada također prihvaća zamjenu s cijenom 2.600,00 (i tumači kako je to dobro odrađen posao, s obzirom da je cijena na tržištu 2.000,00 kn +-100,00kn), Braniteljski fond također prodaje barem 3%.
Rezultat: 25%+5%+19%+3%=52%. Ovdje mi je samo BF malo nejasan...
Ovo je samo iz mog laičko-naivnog kuta gledanja:thumbsup:...

Na dnevniku jučer o tome kako će se znatna sredstva sliti u Hrvatsku nakon prodaje INE. Pa otkud svima baš takvo jako uvjerenje da će do prodaje doći i da će baš svi prihvatiti ponudu? Ako će netko nešto prihvatiti to je Vlada, al ona kolko znam računa na zamjenu dionica, a u tom slučaju casha neće biti...

Mislim da je ovo sasvim realan scenario ako se ne pojavi niti jedna druga zainteresirana strana za preuzimanje INA-e osim MOL-a. Samo je pitanje zašto bi drugi igrači, poglavito OMV, stajali sa strane i gledali kako se MOL jeftino dokopao INA-e, a ne uključili se sa boljom ponudom?

mandragoran
21.08.2008., 11:47
ko je kupovao po 2900 onolike kolicine? ta nije blesav kupovati onolike kolicine da bi namjerno izgubio ili zaradio par posto. daj se skulirajte.

jeste li gledali jucerašnji dnevnik? cijelo vrijeme se prica kako ce dionicari ine zaraditi te koliko novaca ce se sliti.ko' da i vrapci na grani znaju da je biti dionicar ine sigurna zarada.

ali zasto je cijena onda pala?

Imaš na http://www.poslovni.hr/ svakodnevne analize Tomislava Petrova o tome što su taj dan kupovali mirovinci. I ako je tome vjerovati (nisam osobno provjeravao), ispada da su zaista mirovinci ti koji su lavovski dio ovih naloga po 2900 odradili (na strani kupnje, naravno), a glavni je AZ OMF. E, sad, koje su njihove informacije i zašto su tako navalili po 2900, ne bih znao. Ali doduše vodstvo tog fonda je znalo već imat čudnih poteza za račun tko zna čiji, tako da možda i nije to neki čvrsti signal :rolleyes: .

peropopara
21.08.2008., 11:47
ko je kupovao po 2900 onolike kolicine? ta nije blesav kupovati onolike kolicine da bi namjerno izgubio ili zaradio par posto. daj se skulirajte.

ne znam kako drugačije nazvati uporno stavljanje naloga na 2900 kada se moglo kupiti za manju lovu nego kao blesav potez, bez obzira na moguću višu cijenu u ponudi

mandragoran
21.08.2008., 11:53
Evo, ima na SEEbiz-u:
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/mol-ova-dokumentacija-nedovoljna,23154.html

Inače, ova vijest o traženju dodatne dokumentacije od MOL-a je jučer navečer potvrđena. Bila je nekakva emisija od Kapital Networka na Z1 na kojoj je glasnogovornica HANFA-e Ozana Bašić u intervjuu to potvrdila, ali je odmah požurila educirati javnost kako je to sve normalna procedura i nema razloga za zabrinutost.

KaJaZnam
21.08.2008., 12:30
ne znam kako drugačije nazvati uporno stavljanje naloga na 2900 kada se moglo kupiti za manju lovu nego kao blesav potez, bez obzira na moguću višu cijenu u ponudi

ili s nekim ciljom koji ni ti ni ja za sada ne znamo :rolleyes:

BUTRAGENHO
21.08.2008., 13:11
Zato jer veliki su se dosta nakupovali i naoružali dionicama INE u svojim portfeljima i nije im potrebno više. Dioničari INE će isto zaraditi ili cijena ostaje ista sadašnjoj ili pak padne i niže. Cijena u ponudi INE stoji i bez obzira koliko sada dionica INE padne ili naraste, dioničari INE će prodati svoje dionice po cijeni koja je u ponudi.

pa ne moraju se dionice prodati po toj cijeni! firma radi dalje i cijena moze narasti.

ralph
21.08.2008., 13:54
Meni nije jasno zakaj ekipa sad prodaje po 2750, a mogla je prije tjedan dana prodavati po 2900. Čudno i nelogično.

mandragoran
21.08.2008., 13:59
pa ne moraju se dionice prodati po toj cijeni! firma radi dalje i cijena moze narasti.

Ma ja mislim da MOL-u ni nije cilj nešto skupiti, osim ako se pojavi protuponuda. Cilj je pružiti Vladi opravdanje da im može za kikiriki prodati svojih 19% + 7% BF-a, a da MOL nakon toga ne mora dati novu ponudu za preuzimanje (ljepote hrvatskih zakona).

Vjerojatno je u ovom krugu igre spas samo u protuponudi. Ako se to ne dogodi, a MOL ponudi malo love, ni to ne bi trebao biti strašan problem - odbiti MOL-ovu ponudu i držati INA-u i dalje.

Hlebinac
21.08.2008., 14:11
ko je kupovao po 2900 onolike kolicine? ta nije blesav kupovati onolike kolicine da bi namjerno izgubio ili zaradio par posto. daj se skulirajte.

jeste li gledali jucerašnji dnevnik? cijelo vrijeme se prica kako ce dionicari ine zaraditi te koliko novaca ce se sliti.ko' da i vrapci na grani znaju da je biti dionicar ine sigurna zarada.

ali zasto je cijena onda pala?

Ispravite me ako griješim: ponuda mora biti barem na temelju tromjesečnog prosjeka.:confused:
Pa netko je bio instruiran da drži cijenu na tolko i tolko, pa ko je mogao narediti MOL-u: cijena u ponudi mora biti takva i takva? Nitko nije blesav? Pa bilo je blesavih kupnji OPTE 2007. i ZABE početkom 1. mjeseca...
Stvarno ne shvaćam, zašto se kao normalna stvar uzima da će se INA prodati i da će je prodavati male individue po ponudi i da će u HR ući ogroman cash?:confused:

Hlebinac
21.08.2008., 14:28
Najžalosnije od svega je da ako se ostvari moja glupa pretpostavka o padu INE, morat će pasti i ostala izdanja.:(
Jer, kako inače opravdati Inin pad?:thumbsdow
Najlakše trenutnom situacijom na tržištu:)...

mandragoran
21.08.2008., 14:52
Ispravite me ako griješim: ponuda mora biti barem na temelju tromjesečnog prosjeka.:confused:
Pa netko je bio instruiran da drži cijenu na tolko i tolko, pa ko je mogao narediti MOL-u: cijena u ponudi mora biti takva i takva? Nitko nije blesav? Pa bilo je blesavih kupnji OPTE 2007. i ZABE početkom 1. mjeseca...


Minimum MOL-ove ponude je tromjesečni ponderirani prosjek gledano od dana kada je objavio da će predati ponudu - dakle, tri mjeseca unatrag od 14.07.2008. Već je bilo izračunato na forumu da je taj minimum nešto preko 2500 kuna po dionici.

Stvarno ne shvaćam, zašto se kao normalna stvar uzima da će se INA prodati i da će je prodavati male individue po ponudi i da će u HR ući ogroman cash?:confused:

Propaganda ;) ?

mandragoran
21.08.2008., 14:56
Najžalosnije od svega je da ako se ostvari moja glupa pretpostavka o padu INE, morat će pasti i ostala izdanja.:(
Jer, kako inače opravdati Inin pad?:thumbsdow
Najlakše trenutnom situacijom na tržištu:)...

Ne mora značiti da će pasti ostala izdanja. Dapače, u INA-u je ušlo puno špekulativnog kapitala i moguće je da će taj kapital na brzinu izaći ako INA padne, te se preliti (vratiti?) u druga izdanja i podići im cijene.

Smart
21.08.2008., 14:57
Već je bilo izračunato na forumu da je taj minimum nešto preko 2500 kuna po dionici.

Po mom izračunu 2.561,39 kn!

Ukupno promet: 567.861.210 kn
Ukupno dionica: 221.701

Hlebinac
21.08.2008., 15:11
Ne mora značiti da će pasti ostala izdanja. Dapače, u INA-u je ušlo puno špekulativnog kapitala i moguće je da će taj kapital na brzinu izaći ako INA padne, te se preliti (vratiti?) u druga izdanja i podići im cijene.

S obzirom da na našoj berzi postoji neka "skrivena ruka":) koja vodi brigu o tome u kojem ćemo smjeru, mislim, da bi im u ovom trenutku više odgovaralo lagano dizanje ostalih izdanja prema gore...tako da u određenom trenutku bude sve spremno...jer nitko ne može odoljeti ukrcavanju u jureći vlak:thumbsup:...Iz razloga što se u ovim trenucima dešava upravo suprotno, sumnjam u pretakanje kapitala:thumbsdow...

mandragoran
21.08.2008., 15:25
S obzirom da na našoj berzi postoji neka "skrivena ruka":) koja vodi brigu o tome u kojem ćemo smjeru, mislim, da bi im u ovom trenutku više odgovaralo lagano dizanje ostalih izdanja prema gore...tako da u određenom trenutku bude sve spremno...jer nitko ne može odoljeti ukrcavanju u jureći vlak:thumbsup:...Iz razloga što se u ovim trenucima dešava upravo suprotno, sumnjam u pretakanje kapitala:thumbsdow...

To je u redu, ali gdje je još rasplet ove priče?! Stigne vlak još pet puta promijenit smjer do tada :biggrin: ... Za sada je (tima o kojima ti pričaš) baš dobro da stvari idu dolje i da se laganini skuplja, zar ne ;) ?

Eric
21.08.2008., 18:08
Nema tu nikakvih jurećih vlakova.
Došlo je vrijeme polagane akumulacije i pretakanja iz šupljeg u prazno.
A to bi moglo potrajati još neko vrijeme, pri čemu ne mislim na par tjedana ili mjeseci.
Stoga drugovi špekulanti, promatrajte, razmišljajte i kupujte.
A kad opet navale jureći vlakovi, tada je vrijeme da se iz njih iskače.
Pozdrav;)

zeljeni
21.08.2008., 22:25
Sa zadovoljsvom ću kupiti sve što je ispod 2500 kn i prodati MOL-u (dakle nije moguće da vrijednost padne na "cca 2.000,00 kn +-100,00 kn").

Hlebinac
22.08.2008., 09:54
Sa zadovoljsvom ću kupiti sve što je ispod 2500 kn i prodati MOL-u (dakle nije moguće da vrijednost padne na "cca 2.000,00 kn +-100,00 kn").

Imaš tolika sredstva da bi to mogao?
Već više puta viđeno ovdje, mislilo se nije moguće, pa je na kraju bilo moguće:thumbsdow...

Hlebinac
22.08.2008., 09:55
Neće cijena pasti na 2000 +-100 kn, to odmah zaboravi.

Pa ti analiza na ovom forumu iskačeš ko iz paštete:)...

analiza
22.08.2008., 10:06
Pašteta ili ne, ali 2000 kuna +-100 jednostavno zaboravi, bilo jednom, dvaputa i nikad više.

xy
22.08.2008., 10:20
bit će poslije JP

analiza
22.08.2008., 10:25
čega će biti?

xy
22.08.2008., 10:29
ine na fer cijeni

plavi23
22.08.2008., 11:35
xy: ine na fer cijeni

A daj mi reci tko će prodavati INA-u po tkzv. fer cijeni nakon jdobrovoljne javne ponude ?

analiza
22.08.2008., 11:42
oni iz paštete :)

rooster
22.08.2008., 21:05
Distribucija volumena trgovanja ovisno o cijeni trgovanja (volume by price) od uvrštenja dionice do jučer.

http://www.poslovni.hr/Forum/ForumDownloads.aspx?attID=30044

stipica1
22.08.2008., 21:21
Ma ja mislim da MOL-u ni nije cilj nešto skupiti, osim ako se pojavi protuponuda. Cilj je pružiti Vladi opravdanje da im može za kikiriki prodati svojih 19% + 7% BF-a, a da MOL nakon toga ne mora dati novu ponudu za preuzimanje (ljepote hrvatskih zakona).

Vjerojatno je u ovom krugu igre spas samo u protuponudi. Ako se to ne dogodi, a MOL ponudi malo love, ni to ne bi trebao biti strašan problem - odbiti MOL-ovu ponudu i držati INA-u i dalje.

Ma da, to je bio plan MOL-a i vlade. Svakome malo ozbiljnijem je to jasno.
Kao što mu je jasno da je OMV branio 2900, samo preko fondova. I prisilio MOL već sada da ponudi više nego što je mislio (sjetimo se signala iz Vlade da je 550$ OK cijena), jer je neozbiljno nuditi 2600 kada je višednevna cijena 2900.
I sigurno je da će OMV ponuditi barem tih 2900 ako MOL bude išao ispod toga.
Jednostavno nema razloga da se ne umješaju. Oni žele biti jak regionalni igrač, a malo je ostalo prostora za širenje.

percent
23.08.2008., 13:28
http://www.finamrus.com/newtopics/news04613/default.asp

Gazprom's record high investment program for 2008, which was increased by 16% in early summer, could be revised again in the near future and raised by another 25%...
In June the company's BoD greenlighted a rise to RUB 822 bn. Taking into account the announced increase, the program could exceed RUB 1 tn (USD 42 bn)...
Golubev suggested that in 2009 Gazprom's investment program could be raised by another 20% compared to the revised 2008 program.

bubimir
23.08.2008., 14:26
Ma da, to je bio plan MOL-a i vlade. Svakome malo ozbiljnijem je to jasno.
Kao što mu je jasno da je OMV branio 2900, samo preko fondova. I prisilio MOL već sada da ponudi više nego što je mislio (sjetimo se signala iz Vlade da je 550$ OK cijena), jer je neozbiljno nuditi 2600 kada je višednevna cijena 2900.
I sigurno je da će OMV ponuditi barem tih 2900 ako MOL bude išao ispod toga.
Jednostavno nema razloga da se ne umješaju. Oni žele biti jak regionalni igrač, a malo je ostalo prostora za širenje.

OMV je vlasnik Baumgarten terminala za ruski plin preko Ukrajine i Slovačke, prema EU (Njemačka, Italija)
"Baumgarten was the originally designated terminal of the Nabucco pipeline project. In a blow to Nabucco, however, OMV has turned the terminal into a 50-50% joint venture with Gazprom under agreements signed in November 2007 and January 2008..Gazprom has enticed the Austrian government and OMV by promising to expand Baumgarten, from the third-largest to the largest gas hub and trading platform in continental Europe"
OMV-u je važan i LNG terminal u Hrvatskoj radi projekata u Iranu (usprkos političkim pritiscima iz US) i s njime ozbiljno računa:
http://www.javno.com/en/economy/clanak.php?id=37822

sama situacija oko plina strateški je dosta komplicirana, a upleten je i MOL:
Russia played off Austria and Hungary against each other on the “hub” issue. The Nabucco project -- an Austrian initiative originally -- reserved the hub’s role for Austria, while Hungary would participate as a transit country and national recipient of the gas. However, not unreasonably from a Central European perspective, the Hungarian government and MOL also sought a hub role for Hungary to some extent. Moscow seemed to offer Budapest this chance by proposing to extend Gazprom’s Blue Stream pipeline from Turkey to Hungary: not only to “guarantee” gas supplies to Hungary, but also to build there a 10 billion cubic meter storage facility for further transmission of the gas in Central Europe.
Gazprom’s Blue Stream extension, Blue Stream-Two, would follow the same route as Nabucco from Turkey to Hungary, thus preempting the regional markets and killing the Nabucco project. During the last year or so, the Hungarian government gave serious consideration to Blue Stream-Two. The government and MOL are now on the same page with the Nabucco project again. To keep them on the same page, it would seem reasonable for EU authorities to encourage Austria and other Nabucco consortium members to give Hungary a share of the hub’s function. With Baumgarten retaining the main role, Hungary could also host on its territory a storage and transmission site for Nabucco gas, not for the rival Gazprom."
http://jamestown.org/edm/article.php?volume_id=420&issue_id=4235&article_id=2372439

Initially planned to carry Iranian gas, the Nabucco project has yet to identify accessible and commercially viable sources of gas...This is also an issue of political signals. Implacable-looking U.S. opposition to development of Iranian gas is depriving the Nabucco project of that source, despite Washington’s equally ardent well wishing for Nabucco. The United States is threatening sanctions against Austria if the latter proceeds with gas field development in Iran. Washington is also asking Turkey to give up the memorandum of understanding it recently signed with Iran on gas field development and supplies for the Nabucco project (Turkish Daily News, The New Anatolian, September 19).

Dex1
23.08.2008., 18:13
Bilo kako bilo, dolazi do lagane konsolidacije i svaka je naftna tvrtka više nego primamljiv zalogaj, rezerve su jako bitne, a ina ih ima. HDZ nemojte upropastiti ovu više nego perspektivnu tvrtku i prodat je u bescenje za svoj i samo svoj interes i račun. Ina ispod 3.300 kn je poklon. Umjesto da stavljate diskont treba stavit premiju na tu cijenu, idioti jedni nesposobni i dvolični. Rađe ostavite inu u vlasništvu države i pokušajte s njom upravljati kako treba a mol otpilite ako žele inu na poklon, a izgleda da žele.
I još nešto, netko je napisao da cijena mol-a i omv-a pada, to može biti dobro iz razloga što možda dioničari i mol-a i omv-a pretpostavljaju da će pokušat kupit inu.

Dex1
23.08.2008., 18:44
A dal nafta valja pitajte Sorosa. Nadam se da će ove spletke mol-vlada umrijeti zajedno sa zadnjim indijancima koji se ne mogu prilagoditi kapitalizmu, "prodaj najskuplje što možeš a ne poklanjaj". Polančec (550$) bi si ovo trebao uokviriti iznad kreveta i svaki dan prije spavanja ponoviti 100 puta umjesto molitve.

http://www.poslovni.hr/89405.aspx

A i nije mu samo nafta na listi ulaganja, a i donedavno je vrištio prodajte sve je skupo, a gle uhvatio se kupnje.

http://seekingalpha.com/article/91217-checking-in-on-george-soros

percent
24.08.2008., 13:28
OMV i Mol nisu toliko ranjivi da ih preuzmu ruski energetski divovi zbog EU-ovog principa reciprociteta tzv. Gazprom klauzule. Prema njoj, kompanija izvan EU ne može preuzeti strateški važnu kompaniju u EU bez posebnog ugovora između EU i zemlje kupca. Klauzula je kritizirana da je posebno napravljena kako bi držala ruske kompanije podalje od Europe. Rusija trenutno pregovara sa EU, ali za sad nema pomaka.

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/omv-umjesto-predatora-spasitelj-mol-a%3f,23325.html

mac.com
24.08.2008., 18:24
Bilo kako bilo, dolazi do lagane konsolidacije i svaka je naftna tvrtka više nego primamljiv zalogaj, rezerve su jako bitne, a ina ih ima. HDZ nemojte upropastiti ovu više nego perspektivnu tvrtku i prodat je u bescenje za svoj i samo svoj interes i račun. Ina ispod 3.300 kn je poklon. Umjesto da stavljate diskont treba stavit premiju na tu cijenu, idioti jedni nesposobni i dvolični. Rađe ostavite inu u vlasništvu države i pokušajte s njom upravljati kako treba a mol otpilite ako žele inu na poklon, a izgleda da žele.
I još nešto, netko je napisao da cijena mol-a i omv-a pada, to može biti dobro iz razloga što možda dioničari i mol-a i omv-a pretpostavljaju da će pokušat kupit inu.

Čuj dex ... ma polančec je zakon ... on vidi malo dalje od nas ... ili malo zaostaje .... cijena od 550$ je realna .... samo kaj tecaj dolara trenutno nije .... tako da vratimo se na onaj stari cca. 1$ = 7,80 kn i onda jednostavno 550$ x 7,80 kn = 4.290 kn ... vidis nisu nasi prevaranti,smradovi i lazljivci


nego sasvim normalni i vrlo pametni i snalazljivi ljudi koji se brinu za nas dionicare ...

pa vidis ti sam da je za sve kriv onaj osama bin laden i ortaci:eek: ( mozda im je kutle 5 ortak ) pa je zato dolar nisko i sve ostalo tako visoko

ali 550$ je realna cijena samo sto ti procijeni jer polancec malo zaostaje:biggrin: ili vidi buducnost prije nas neukih :p:

ziheraš
26.08.2008., 11:26
..hoće li više što hanfa zafanfariti..

analiza
26.08.2008., 12:13
Ima još do tri tjedna vremena.

analiza
26.08.2008., 14:57
Posebnu je pozornost izazvala Sanaderova izjava o privatizaciji INA-e (ZSE:INA-R-A). Premijer je naime istaknuo kako će "bez obzira na model, kad je riječ o državnom paketu dionica INA-e, učiniti sve da se nađe najbolji model te da se tom 'prodajom' ili 'zamjenom' dionica ne stvori dodatni inflatorni pritisak". Istaknuo je kako je razmjena dionica između INA-e i MOL-a "najizglednija", ali da će Vlada pričekati završetak javne ponude.

"Razmjena je najizglednija jer smo procijenili da ne bi bilo dobro da novac ide u proračun. To bi naime značilo veću potrošnju. No, ništa još nije odlučeno", naglasio je Sanader.

http://www.seebiz.eu/hr/politika/sanader-najizglednije-je-da-ina-i-mol-razmijene-dionice,23588.html

percent
26.08.2008., 16:41
...kao i LNG terminal, o lokaciji kojega će se, kaže, odlučiti u iduća dva tjedna.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=af847a9e-ef70-4bd8-a08b-03be3279ac54

Smart
26.08.2008., 17:05
...kao i LNG terminal, o lokaciji kojega će se, kaže, odlučiti u iduća dva tjedna.

Sjećam se obećanja državnog tajnika o produženju koncesije i dokapitalizaciji LKPC iz ožujka ove godine. "To bi se moglo dogoditi za mjesec dana"!

Ako iz vlade kažu u 12:00 da je dan, ja izađem na taracu i pogledam u nebo!

Dex1
26.08.2008., 21:29
Sjećam se obećanja državnog tajnika o produženju koncesije i dokapitalizaciji LKPC iz ožujka ove godine. "To bi se moglo dogoditi za mjesec dana"!

Ako iz vlade kažu u 12:00 da je dan, ja izađem na taracu i pogledam u nebo!

Dobra, dobra, al si još trebao napisati da ovi u vladi stvarno misle da je dan makar bilo i pol noći:biggrin:
I opet Sanader s svojom zamjenom, pa za boga miloga što taj čovjek još nije zakrpao svoje đepove???

watanuki
26.08.2008., 21:47
Dobra, dobra, al si još trebao napisati da ovi u vladi stvarno misle da je dan makar bilo i pol noći:biggrin:
I opet Sanader s svojom zamjenom, pa za boga miloga što taj čovjek još nije zakrpao svoje đepove???

pa tek je sad pronašao odličan izgovor u vidu inflacije. neko vrijeme se čak govorilo da od zamjene neće biti ništa, ali izgleda da su mjesec dana smišljali zbog čega je zamjena the next best thing since sliced bread.

Dex1
26.08.2008., 21:55
Pa nek već jednom daju neki dobar razlog zašto je za Hrvatsku bolja zamjena dionica s mol-om od prodaje onom tko ponudi najviše love ili po najboljem omjeru zamjenu dionica, pa da ušutimo. Ako ga neda zna se zašto.

stipica1
26.08.2008., 22:19
Ja mislim da znam razlog, IWC izbacuje dva nova modela.

S_T
27.08.2008., 09:53
Dobra, dobra, al si još trebao napisati da ovi u vladi stvarno misle da je dan makar bilo i pol noći:biggrin:
I opet Sanader s svojom zamjenom, pa za boga miloga što taj čovjek još nije zakrpao svoje đepove???

Smješan je. Kaže da će sa 6% moći uticati na odluke još kaže tešku riječ "možda". Ma nevjerojatno gdje on živi, sa 6% u ovoj globalizaciji kada veliki gutaju male. Neka to on zaveže mačku za rep i neka pozove sve zainteresirane pa tko da više.

Dex1
27.08.2008., 10:17
Smješan je. Kaže da će sa 6% moći uticati na odluke još kaže tešku riječ "možda". Ma nevjerojatno gdje on živi, sa 6% u ovoj globalizaciji kada veliki gutaju male. Neka to on zaveže mačku za rep i neka pozove sve zainteresirane pa tko da više.

Neznam više kako ih nije sram lagat cijeloj naciji u oči? Isuse koji smo mi idoti od naroda, to nije za povjerovat. Nek se nitko ne uvrijedi al tako ispada. I sad dolazimo do činjenice da smo izrazito neobrazovan narod jer ovaj panglu priča priče za malu djecu i to se prihvaća kao normalno, nikog više to ne zanima. Ajde Sanaderu nek ti da Bog sreće i nek ti posadi u sobu stablo na kojem će rasti novac pa da se već jednom nadovoljiš svoje najomiljenije hrane.
Ovima koji će napisat kako je kriza, kako je ovo, ono, nek se ne trude, nema transparentnosti i to je boljka koja nas prati od početka ove Države.
Nek pozove zainteresirane i nek ponude dionice vlade onom koji ponudi najviše i ako će mol biti jedini zainteresirani, nikom ništa, pokušali su, neide, nitko neće, kriza je, ok, al na ovaj način, ma pffff, dal trebam više išta napisati.

analiza
27.08.2008., 10:24
Najbolje bi bilo, kada bi MOL izašao van iz strukture, INA obnovila sve rafinerije, višku dala otpremnine, "stvorila" dobit od najmanje 2 milijardu kuna godišnje, te na koncu napravila pravu potpuno transparentnu privatuzaciju do ulaska u EU negdje do 2012. godine. Ovako nitko ni ne zna koliko je MOL jak, može li netko treći preuzeti, koji su dogovori ispod stola, koliko su uzeli oni prije na vlasti, koliko će ovi uzeti, ima li smisla uopće privatizirati naftnu kompaniju.

Dex1
27.08.2008., 11:18
Nije li bilo govora da se po postoječem zakonu dionice ne mogu mijenjati? Znači i zakoni se mogu mijenjati po potrebi, lol.

mandragoran
27.08.2008., 12:52
Nije li bilo govora da se po postoječem zakonu dionice ne mogu mijenjati? Znači i zakoni se mogu mijenjati po potrebi, lol.

Mislim da je to bila dezinformacija. Mogu se mijenjati, ali ključno je pitanje ono što si napisao ranije: zašto mijenjati, a ne uzeti tko da više love?

A što ćeš? Sanaderu dobro idu politički spinovi i to je dokazao i ovdje. E, sad, je li narod dovoljno glup da i to proguta, ne znam. Nadam se da će se netko iz oporbe javiti i predložiti alternativni način kako skupiti keš lovu od INA-e, a ipak time ne potaknuti inflaciju: how about ne potrošiti lovu, nego prijevremeno vratiti malo javnog inozemnog duga??? Ili ne obaviti već najavljeno novo zaduživanje u inozemstvu, nego umjesto toga uposliti ovu lovu od INA-e?

BTW, kako to da se iz oporbe nitko baš osobito gorljivo ne zalaže protiv zamjene dionica? Bilo je nekih mlakih protivljenja i onda dalje ništa...

analiza
27.08.2008., 12:58
Možda je caka u Ugovoru koji je postignut s Mađarima kod prodaje 25+1 dionica, a ne zna što nosi?

Small_Fish
27.08.2008., 13:05
Nije li bilo govora da se po postoječem zakonu dionice ne mogu mijenjati? Znači i zakoni se mogu mijenjati po potrebi, lol.

Zakon o privatizaciji INA-e predviđa upravo zamjenu dionica sa strateškim partnerom

mandragoran
27.08.2008., 14:29
Možda je caka u Ugovoru koji je postignut s Mađarima kod prodaje 25+1 dionica, a ne zna što nosi?

Možda. U nekoj TV emisiji su pred neko vrijeme spomenuli da je taj Ugovor javan. Je li ga netko pravne struke možda vidio i pročitao pa da nam iznese ukratko eventualne sporne detalje?

allsaints
27.08.2008., 15:10
Ovo sa inom će ispasti takvo šišanje naroda da je to strašno, prvo će ponuditi cijenu 2550 kn, pričaju o zamjeni i mi svi očekujemo loš rasplet za nas male dioničare i onda na kraju kada nam se na ponudi cijena od 3000-3200 kn mi svi sretni i zadovoljni, a oni dobiju dionicu koju su trebali platiti 4000 kn. zbilja dobru igru vode. Svaka čast ivo i rumenige.

megdan
27.08.2008., 15:26
Ovo sa inom će ispasti takvo šišanje naroda da je to strašno...

Narod je ovu dionicu platio 1.690 kn, radnici INE još i manje, a branitelji su je dobili besplatno.
Ako misliš na šišanje ovaca na burzi, ne vidim ništa loše u tome.

faraon12
27.08.2008., 15:28
Mislim da je to bila dezinformacija. Mogu se mijenjati, ali ključno je pitanje ono što si napisao ranije: zašto mijenjati, a ne uzeti tko da više love?

A što ćeš? Sanaderu dobro idu politički spinovi i to je dokazao i ovdje. E, sad, je li narod dovoljno glup da i to proguta, ne znam. Nadam se da će se netko iz oporbe javiti i predložiti alternativni način kako skupiti keš lovu od INA-e, a ipak time ne potaknuti inflaciju: how about ne potrošiti lovu, nego prijevremeno vratiti malo javnog inozemnog duga??? Ili ne obaviti već najavljeno novo zaduživanje u inozemstvu, nego umjesto toga uposliti ovu lovu od INA-e?

BTW, kako to da se iz oporbe nitko baš osobito gorljivo ne zalaže protiv zamjene dionica? Bilo je nekih mlakih protivljenja i onda dalje ništa...

Držim da Rohatinski kod ove privatizacije igra bitnu ulogu trenutačno. Ako bi zbog keša od INA morao u novu emisiju kuna, što bi za rezultat imalo veću potrošnju i u konačnici neobuzdanu inflaciju, onda Sanader nema kamo i zamjena je najelegantnije rješenje (ne i najbolje). Ono što me interesira jer ne mislim prodavati INA još, ima li mogućnosti da i mi mali dioničari zamjenimo dionice INA za one Mola u istom omjeru kao i Vlada? Ne pratim detaljno ovu problematiku pa ako sam nešto preskočio ne zamjerite.

Vogler
27.08.2008., 16:07
Pa nek već jednom daju neki dobar razlog zašto je za Hrvatsku bolja zamjena dionica s mol-om od prodaje onom tko ponudi najviše love ili po najboljem omjeru zamjenu dionica, pa da ušutimo. Ako ga neda zna se zašto.


U listopadu 2008. istječe petogodišnji rok u kojem MOL ne može raspolagati dionicama INA-e bez suglasnosti Vlade RH.
Nakon zamjene dionica s MOL-om, Vlada RH će vjerojatno ostvariti produljenje tog roka, što znači da u rukama imaju adut za kontrolu cijena goriva, čime nastavljaju s ustaljenom praksom kupovanja socijalnog mira na štetu profitabilnog poslovanja INA-e (što neće trajati dovijeka), ali zahvaljujući takvoj situaciji, ta nesposobna i korumpirana Vlada RH (HDZ – čitaj: Sanader) na koju smo na žalost osuđeni (jer sposobne, alternativne političke snage u hrvatskom društvu nema), ostvaruje suštinu svog postojanja, a to nije boljitak RH i hrvatskog čovjeka, već njihov ostanak na vlasti.

Shemsudin
27.08.2008., 16:35
Možda. U nekoj TV emisiji su pred neko vrijeme spomenuli da je taj Ugovor javan. Je li ga netko pravne struke možda vidio i pročitao pa da nam iznese ukratko eventualne sporne detalje?

Pročitao, doduše na baš svaku riječ, ali nigdje nisam našao odredbu da Vlada mora prodati dionice INA-e sada, niti u bilo kojem drugom roku. Evo ako netko ima vremena nek prolista, da nije meni nešto promaklo.

Shemsudin
27.08.2008., 16:37
Evo i treći dio, nije mi sve stalo na jedan post.

blade
27.08.2008., 16:40
Koji je razlog zajedničke ponude MOLa i Vlade?
- ili Mol ne može dat fin. garanciju za dodatnih 19% vladinih dionica
- ili nekome žele dat do znanja da se ne petlja u nešto što su se oni dogovorili, što pak znači da se neko očito petlja u to

Da nitko drugi osim Mola nije zainteresiran za INAu bilo bi svejedno kakvu će MOL dat ponudu, zajedničku s vladom ili samostalnu, ionaku su u dogovoru i vlada im ne bi uvalila svojih 19% posto, mogli bi eventualno kasnije obavit zamjenu, svejedno
Ili Mol stvarno nema financisko pokriće za sve dionice

allsaints
27.08.2008., 16:46
Narod je ovu dionicu platio 1.690 kn, radnici INE još i manje, a branitelji su je dobili besplatno.
Ako misliš na šišanje ovaca na burzi, ne vidim ništa loše u tome.

Mislim i na šišanje društvene imovine ako se je već dala ljudima koji su je stvarali na ovaj ili onaj način ispod cijene to ne znači se da se je onda mora dati tj pokloniti i madžarima ispod cijene

bubimir
27.08.2008., 17:17
Pročitao, doduše na baš svaku riječ, ali nigdje nisam našao odredbu da Vlada mora prodati dionice INA-e sada, niti u bilo kojem drugom roku. Evo ako netko ima vremena nek prolista, da nije meni nešto promaklo.

točno, ne piše tu da Vlada mora prodati dionice INA-e sada, nego mora do 2012 (tj. do EU), ali...
navodno 2008. i 2009. dospijeva cca 13,5 mlrd duga MinFin-a, međutim uvjeti zaduživanja države su danas lošiji nego ranije, tj. bla-bla-pa radije pročitaj sam i prosudi (ili provjeri točnost, ja ne mogu nego samo nagađam+vjerujem):

bubimir
27.08.2008., 17:34
Koji je razlog zajedničke ponude MOLa i Vlade?
- ili Mol ne može dat fin. garanciju za dodatnih 19% vladinih dionica
- ili nekome žele dat do znanja da se ne petlja u nešto što su se oni dogovorili, što pak znači da se neko očito petlja u to

Da nitko drugi osim Mola nije zainteresiran za INAu bilo bi svejedno kakvu će MOL dat ponudu, zajedničku s vladom ili samostalnu, ionaku su u dogovoru i vlada im ne bi uvalila svojih 19% posto, mogli bi eventualno kasnije obavit zamjenu, svejedno
Ili Mol stvarno nema financisko pokriće za sve dionice

činjenica je da je MOL bjesomučno tražio kredite za INA (zbilja ne znam koliko je dobio)..valjda znate tko su i što su Mađari i kakva im je povijest (i zašto su modernizirali svoje rafinerije umjesto naših)?
a što se tiče Vlade:
-treba im lova, ali ne toliko love(nemogućnost emisije duga s dospijećem duljim od 2012-2013)
-žele zadržati utjecaj na kontrolu cijene energenata
-unutrašnji politički pritisci (BF, mali dioničari+umirovljenici+MIFovi)
-vanjskopolitički pritisci (EU + US)-vidi političke pritiske na OMV, već sam postao na forumu (Iran, Rusija, Ameri, Židovi, itd.)
suma sumarum, za nas - bolji uzor su nam Austrijanci nego Mađari (valjda znate malo povijesti), pitanje je samo da li imamo snage i m..a za to:biggrin:
ukratko-svoje dionice bih radije prodao Austrijancima, makar i po nižoj cijeni, iz principa, i zato jer su faktor u svijetu,jer imaju m..a i pameti iako su mali narod kao i mi(drago mi je da g. Štern neće prodati Mađarima, iako zbog drugih ne-ekonomskih razloga, kako je sam rekao).
p.s. pogledajte malo bolje kako izgledaju i rade OMV-ove pumpe na trasi autoputa Zagreb-Split-Zagreb :thumbsup:

mandragoran
27.08.2008., 17:53
točno, ne piše tu da Vlada mora prodati dionice INA-e sada, nego mora do 2012 (tj. do EU), ali...
navodno 2008. i 2009. dospijeva cca 13,5 mlrd duga MinFin-a, međutim uvjeti zaduživanja države su danas lošiji nego ranije, tj. bla-bla-pa radije pročitaj sam i prosudi (ili provjeri točnost, ja ne mogu nego samo nagađam+vjerujem):

Želi se reći da bi, unatoč Sanaderovim izjavama, Vlada zapravo radije dobila keš za svoje dionice INA-e, nego druge dionice (čime se, s obzirom na trenutnu situaciju, zaziva OMV-ovo uplitanje)?

bubimir
27.08.2008., 18:02
ne-Sanader je izričito rekao da mu ne treba toliki keš (zbog inflatornih pritisaka :confused:), nego mu je važniji utjecaj na cijene energenata:(..i birača.
neovisnost, smanjena neovisnost, možebitna ovisnost:thumbsdow
što se druge strane tiče (OMV)-oni su sigurno prejaki i premoćni da bi ušli u natjecanje pod ovim (za njih izrazito nepovoljnim i ponižavajućim) uvjetima, mislim da će pričekati bolju priliku..nadam se da neću predugo čekati.
a dok čekamo, nije loše malo znati povijest-npr. činjenicu da je OMV kupovao dionice MOL-a ("iza kulisa") dok je istovremeno njihov čelnik Wolfgang Ruttenstorfer, OMV chief executive (kojeg izuzetno poštujem i cijenim-pogotovo zbog njegovih hobija) izajvljivao da ih MOL ne zanima..
balkanska (Austrougarska) posla, s naglaskom na Ugarsku.
http://www.finviz.com/

želite li usvojiti šišmiša?akcija-150 kn:rolleyes:WTF-ne, ja želim usvojiti rakove..uz naknadu.

ralph
27.08.2008., 18:29
Što mene najviše fascinira je da je Dr. Ivo uspio nekako zaključiti da dodatni novci u državnoj blagajni znače veći deficit. Citiram: "Zamjena dionica u ovom trenutku je najizglednija jer smo procijenili da nam ne treba, niti bi dobro bilo da novac od privatizacije INA-e ide u proračun. To bi, naime, značilo i dodatni deficit i dodatnu potrošnju, a želimo izbjeći rast potrošnje."
Jest da nisam baš najbolje pazio kad je bila makroekonomija, ali koliko pamtim dodatni novci u državnom proračunu smanjuju deficit.

A ako se boji da će dodatni novci značiti i veću (državnu) potrošnju, onda može s tim novcima otkupiti dio državnih obveznica. I to po mogućnosti onih sa deviznom klauzulom jer je kuna (što zbog Ine i Rohatinskog, što zbog turizma) trenutno jaka.

blade
27.08.2008., 18:30
po ugovoru Molu istiće sad negdje u 9-10 mjesecu lock up na dionice INE, nakon toga u slučaju da kupe i jednu dionicu obvezatni su dati obvezatnu javnu ponudu za dionice sa cijenom ne nižom od prosiječne cijene u zadnja 3 mj.

E sad su oni prije dali NEobvezatnu javnu ponuduza za dionice, međutim svejedno ih ne mogu kupovati prije nego što piše u ugovoru potpisanom prije 5 godina, ili?
E sad kaj ne moraju oni nakon stjecanja dionica INE svejedno dati obvezatnu javnu ponudu po prosječnoj u zadnja 3 mj. zato što su kupili dionice preko NEobvezatne javne ponude, jer u ugovoru lijepo piše da nakon 5 god u slučaju da kupe i jednu dionicu moraju dati obvezatnu javnu ponudu ,znači bez obzira na to kako su kupili tu jednu dionicu, pa makar i preko dobrovoljne NEobvezatne javne ponude morali bi po ugovoru dati obvezatnu javnu ponudu. Kaj je to neka rupa u ugovoru koji MOL misli iskoristiti?
to mi nije jasno pa nek mi tu netko prosvjetli

Nekako mi se čini da su mirovinci lijepo na vrijeme digli cijenu INAe u skladu s tim ugovorom jer bi MOL u 10 mjesecu morao dati obveznu javnu ponudu i prosiječna cijena bi bila oko 2900-3000 kn, ovako ih je MOL na neki način fino zajebao.

Znači
- mirovinci su na vrijeme počeli dizati INAu ali ovi su ih malo zahebali
- Mol ne zna odluku Europske komisije o sprečavanju OMV u preuzimanju MOLa te pokušava zamjeniti svoje dionice sa INAinim a pošto bi ionako
morao dati jevnu ponudu za INA daje je prije dok je prosječna cijena niža, predpostavljam da bi dobrovoljnu javnu ponudu dali i bez upletanja
OMV(jeftinije je)
- OMV je je iskazao interes za Vladine dionice prije i poslje odluke Europske komisije(to je potvrdio onaj njihov glasnogovornik a i nisu povukli ponudu koju su dali Vladi)(znači nije samo preuzimanje MOLa u pitanju), međutim OMVne želi dati javnu ponudu za sve dionice jer tko im garantira da naša vlada bez obzira na sve neće zamjeniti dionice sa MOLom, pa makar OMV ponudio i višu cijenu.
- OMV interes za 19% Vladinih dionica + 7% BF je automatski interes za sve dionice pošto bi onda i OMV morao dati obvezatnu javnu ponudu

Međutim pošto je ponuda zajednička ispada da bi Vlada bez obzira na sve dala dionice MOLu i još mu omogučila da da javnu ponudu po nižoj cijeni od one koja ga obvezuje

bubimir
27.08.2008., 18:41
..
Međutim pošto je ponuda zajednička ispada da bi Vlada bez obzira na sve dala dionice MOLu i još mu omogučila da da javnu ponudu po nižoj cijeni od one koja ga obvezuje

a što misliš o čemu sada razgovara(ju), dok mi trkeljamo:biggrin::confused:
Mol zna odluku Europske komisije o sprečavanju OMV u preuzimanju MOLa, ali ne zna što će OMV učiniti - biti spasitelj ili ubojica, vjeruj OMV je smart igrač za sve njih, uključujući Condolisu Rise, ili kako se već zove :)
http://www.omv.com/portal/01/com/cxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_Qj4o3i_c1sPRw8ww1CnU08T RwCjKNN_UO1g9KzdMvyHZUBACVWE_g
"Ersteov tim smatra da je OMV najbolje pripremljen za situaciju na tržištu kojim dominiraju visoke cijene sirove nafte i pritisak na prodajne marže. Njihovo je mišljenje da kupnjom ove dionice investitori besplatno dobivaju i restrukturiranje rumunjskog Petroma (u vlasništvu OMV-a) i jako rastući plinski biznis. "
s naglaskom na plinski biznis..i LNG biznis u istočnoj (mediteranskoj) EU..Krk je (možda) krivo nacrtan (Ploče:p:Rusi) i Albania..Nato?

mandragoran
27.08.2008., 20:23
ne-Sanader je izričito rekao da mu ne treba toliki keš (zbog inflatornih pritisaka :confused:), nego mu je važniji utjecaj na cijene energenata:(..i birača.


Znam ja što je on izričito rekao, ali ova brokerska analiza koju si attach-nuo sugerira da će mu ubrzo trebati 13 milijardi kuna za vraćanje dospjelih dugova, a trenutno nije u situaciji da može povoljno dobiti novi kredit za vraćanje te dospjele sume.

Dakle, bez obzira što on trenutno priča, ubrzo će mu trebati 13 milijardi kuna keša, a ne MOL-ove dionice.

mandragoran
27.08.2008., 20:28
... međutim OMVne želi dati javnu ponudu za sve dionice jer tko im garantira da naša vlada bez obzira na sve neće zamjeniti dionice sa MOLom, pa makar OMV ponudio i višu cijenu.
...

OMV se nigdje nije izjasnio da li razmišlja tako, ili obratno.

mandragoran
27.08.2008., 20:39
http://www.jutarnji.hr/novac/vijesti/clanak/art-2008,8,27,vlada_fondovi,131207.jl

Grupe ulagača
Dosadašnji način prodaje poduzeća kroz javni poziv prikupljanja ponuda za kupnju trebao bi doživjeti velike izmjene, a povećao bi se i broj modela po kojima bi se prodavali udjeli države. U pojedinim poduzećima bit će moguća dokapitalizacija ili ulazak grupe investitora kroz javnu ponudu tako da bi se u njima smanjio udjel HFP-a.

Nasljednik HFP-a
Također, kroz izmjenu Zakona o preuzimanju i državi bi se omogućilo da investitorima koji žele preuzeti tvrtku i država može ponuditi svoje dionice.

geene
27.08.2008., 22:54
Jest da nisam baš najbolje pazio kad je bila makroekonomija, ali koliko pamtim dodatni novci u državnom proračunu smanjuju deficit.

Možda je ' mislio ' na ovo : kao što je poznato uvoz je znatno veći od izvoza. Lova bi bila usmjerena uglavnom u potrošnju, a zna se za što se troši u tekućem životu. Samim time došlo bi i do većeg deficita, no ima i druga strana priče, ali nju izgleda nitko ne zna ispričati. Ili ne želi...?

bubimir
28.08.2008., 00:08
..Dakle, bez obzira što on trenutno priča, ubrzo će mu trebati 13 milijardi kuna keša, a ne MOL-ove dionice.

imaš pravo, ali zar MOL-ove dionice ne može prodati bilo kada, ako bude trebalo?..zapravo je svejedno, ako moraš prodati, da li prodaješ ove ili one dionice (mislim da je i OMV nudio svoje dionice kao opciju)

ralph
28.08.2008., 09:46
Možda je ' mislio ' na ovo : kao što je poznato uvoz je znatno veći od izvoza. Lova bi bila usmjerena uglavnom u potrošnju, a zna se za što se troši u tekućem životu. Samim time došlo bi i do većeg deficita, no ima i druga strana priče, ali nju izgleda nitko ne zna ispričati. Ili ne želi...?

Ja sam shvatio da on priča o državnom deficitu (budžet), a ne o trgovinskom deficitu. Dr. Ivo naime kaže da "ne bi bilo dobro da novac od prodaje Ine ide u proračun". Dakle tu se radi o proračunskom deficitu.

Na trgovinski deficit, barem u ovom slučaju, Vlada ionako više ne može utjecati. Ako MOL u ponudi toliko da puno ulagača prihvati ponudu, i ulagači određeni dio tih novaca potroše na uvezene proizvode, trgovinski deficit će i dalje rasti.

Znači pobrkao je pojmove. Ako ih je ikad i poznavao.
Ali tako je to kad ti jedan doktor književnosti kroji ekonomsku politiku.

Hlebinac
28.08.2008., 10:45
Nije mi više jasno:confused:, treba li MOL ponuditi u ovoj javnoj ponudi minimalnu cijenu na temelju tromjesječnog prosjeka ili ne mora?:confused:...

Michelini
28.08.2008., 11:00
Jučer izašla vijest da će škverovi ići u prodaju, očito je da vlada treba novca a od Ine će biti vjerovatna štetna zamjena...

pauk
28.08.2008., 11:07
Da škverovi će ići u prodaju, i to vjerojatno za 1 kn, s obzirom na stanje u kojem se nalaze.

Michelini
28.08.2008., 11:16
Vjerovatno, ali je i to bolje nego sanacija, a zemljišta na kojima se nalaze su i turistički atraktivna.

blade
28.08.2008., 11:22
Nije mi više jasno:confused:, treba li MOL ponuditi u ovoj javnoj ponudi minimalnu cijenu na temelju tromjesječnog prosjeka ili ne mora?:confused:...

ne treba, zato kaj u ugovoru piše da u slučaju zajedničke dobrovoljne ponude sa vladom nisu obvezni dati obveznu javnu ponudu po minimalno prosječnoj cijeni, naša vlada im ide maksimalno na ruku
ovim potezom su sjebali i mirovince koji su dizali cijenu i na neki način OMV, pošto se sad mogu s njima u slučaju da je OMV stvarno zaiteresiran nadbidavati do neke određene cifre.
riješili su se najvjerojatnije trezora u slučaju eventualne neg odluke komisije i dobit će INAu.
Napomena, sve to nebi mogli da im vlada nije išla maksimalno niz dlaku, odnosno da nema te zajedničke ponude bilo bi im pun k...teže jer bi morali dat obveznu ponudu u 10 mj po prosiječnoj cijeni, valjda ovi u vladi znaju kaj rade i s obzirom na sve ustupke koje su im učinili smatram da će MOL morat dat veću ponudu za građene, u suprotnom naši ih mogu sjebat i predomislit se u vezi te zajedničeke ponude, pošto vladi očito (barem se do sad tako pokazalo) ne treba novac pa će oni rađe zamjenit:)- ne znam kaj oni dobivaju time, neku energetsku pizdariju-to sam Bog ne zna

E sad nisam baš siguran da li se vlade može predomislit u vezi zajedničke ponude, tu nek se izjasni neki pravnik sa foruma?

pauk
28.08.2008., 11:22
Ma naravno, bili su se Korejci zanimali za brodogradilista no to je nekako zastalo. Uostalom, sto reci o nasim brodogradilistima kad primjerice 3. smjena u Brodosplitu - SPAVA?

Drzava se definitivno treba rjesiti tog utega.

allsaints
28.08.2008., 11:36
dugo nam je plus trajao

Michelini
28.08.2008., 11:38
Nije bitno da 3 smjena spava jer oni proizvode mnogostruko više minusa od svojih plaća ;)

Jones Dow
28.08.2008., 12:03
27.08.2008. | 19:46

SDP-OV EKONOMSKI STRATEG KRITIZIRA SANADERA

Jurčić: MOL ide u neprijateljsko preuzimanje
Zamjena Ininih dionica za dionice MOL-a loša je za Hrvatsku: premijer Ivo Sanader time de facto daruje Inu mađarskoj strani, a ne dobiva nikakav utjecaj na cijenu nafte jer se ona formira na svjetskom tržištu – tvrdi SDP-ov ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić komentirajući Sanaderovu izjavu po kojoj je zamjena Ininih dionica izglednija od prodaje.

Jurčić smatra da bi Vlada najbolje napravila kada bi sve dionice u svojem vlasništvu ponudila na burzi i time otvorila konkurenciju među zainteresiranim stranama.

- Ako bi se tržište otvorilo svima, cijena Inine dionice bi se kretala između 3500 i 4000 kuna – procjenjuje Jurčić.

Komentirajući MOL-ovu ponudu, on smatra da bi se “svaka cijena ispod 3100 kuna mogla tumačiti kao neprijateljsko preuzimanje Ine.

Link (http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/20141/Default.aspx)

mandragoran
28.08.2008., 12:28
imaš pravo, ali zar MOL-ove dionice ne može prodati bilo kada, ako bude trebalo?..zapravo je svejedno, ako moraš prodati, da li prodaješ ove ili one dionice (mislim da je i OMV nudio svoje dionice kao opciju)

U pravu si, ali ipak se time postižu dva negativna efekta:
1. Možda će time odbiti OMV, odnosno možda se OMV neće htjet petljat u svu tu kašu, a time si je Vlada (i nama) zeznula moguće nadbidavanje dva zainteresirana kupca, što bi sigurno diglo cijenu.
2. Ovisno o tome kako bi Vlada na kraju složila potencijalni novi ugovor sa MOL-om, vrlo vjerojatno bi u njemu pisalo upravo da Vlada ne može prodati te dionice bez odobrenja MOL-a (i to vjerojatno bar nekoliko godina).

mandragoran
28.08.2008., 12:31
...

BTW, kako to da se iz oporbe nitko baš osobito gorljivo ne zalaže protiv zamjene dionica? Bilo je nekih mlakih protivljenja i onda dalje ništa...

Ljubo Jurčić 27.08.2008. 19:46:


Link (http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/20141/Default.aspx)

Je l' to znači da Ljubo-Zubo čita ovaj forum :biggrin: ?

NO NAME
28.08.2008., 12:34
U današnjem Lideru nagađanja da bi se iznos ponude mogao objaviti do kraja tjedna. Navodno je sve pregledano i spremno, a dopuna se odnosila samo na manju tehničku dokumentaciju...

Cobra
28.08.2008., 12:43
Neznam dali glupo pitam... ali ako dođe do do zamjene dionica, dali će se to odnositi i na male dioničare ?

Michelini
28.08.2008., 13:10
Neznam dali glupo pitam... ali ako dođe do do zamjene dionica, dali će se to odnositi i na male dioničare ?

Ne znam kako to misliš, ali zamjena dionica može utjecati na tržišnu cijenu dionice.

Cobra
28.08.2008., 14:23
Ne znam kako to misliš, ali zamjena dionica može utjecati na tržišnu cijenu dionice.

Kao što vlada zamjenjuje za MOLove, tako i mi ostali zamjenjujemo za MOLove (naravno tko hoće)

percent
28.08.2008., 18:04
Croatia would practically "give away" INA in share swap deal with Hungary's MOL - opposition MP (http://www.portfolio.hu/en/cikkek.tdp?cCheck=1&k=1&i=15618)

At the same time, the politician's words show that the MOL-INA transaction is now also a political issue in Croatia.

Ovi Mađari su stvarno smiješni. Glavno da su oni donijeli zakon protiv preuzimanja MOL-a.

berozivkovkovic
28.08.2008., 22:19
Meni je najsmješnije to što Mol kupuje dionice od Vlade RH a navodno djeluju zajednički.
Za popizdit, pa ak djeluju zajednički šta ima veze kod koga su dionice:nemampoj:
neka ih prebace meni, spreman sam za zajedničko djelovanje:p:
Ili neka ih prebace mom malodobnom sineku, onda su sigurne daljnjih dvanaest godina:biggrin:

Dex1
29.08.2008., 08:30
Vidim da niti vama ovdje na forumu nije svejedno kad se poklanja državna imovina, neznam što novinari čekaju s bombardiranjem. Evo par natuknica : Dr Ivo poklanja inu, Hrvatska opet u rasprodaji, Privatni interesi opet iznad Hrvatskih, Hanfa i HDZ stvaraju nove tajkune (tema snho za jasnije sagledavanje ovog naslova). Treba kovati dok je željezo vruće, neznam što čekaju.

plavi23
29.08.2008., 09:16
http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3154221/index.do

Stanje U BF-u.

blade
29.08.2008., 11:17
http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3154221/index.do

Stanje U BF-u.

daj stavi tekst, ja nemrem na stranicu

jurrica
29.08.2008., 11:39
daj stavi tekst, ja nemrem na stranicu

Erste Invest objavio je polugodišnje izvješće o radu Fonda hrvatskih branitelja, pa je u financijskim pokazateljima postalo vidljivo koliko je kapitala fond isplatio braniteljima za prvih šest mjeseci.

To je dugo skrivano po nalogu Hanfe, kako se navodno bi se spriječio veći odljev novca, što bi dovelo do likvidacije Fonda. Fond je ukupno isplatio 308 milijuna kuna udjeličarima, a nije dosad prodao nijednu dionicu koju posjeduje. Inače, Fond ima dionice Ine i HT-a.

Ipak, isplata je bila moguća jer je Fond na dividendama zaradio 250 milijuna kuna, a za ostatak se zadužio. Od 5,4 milijuna udjela u Fondu, isplaćeno je blizu 500.000 tisuća, a s obzirom na to da je član Fonda imao u prosjeku oko 11 udjela, ispada da je oko 45.000 branitelja naplatilo svoje udjele.

Kako se doznaje, najveća gužva bila je odmah nakon što su branitelji, poslije dvogodišnjeg moratorija, stekli pravo na isplatu sredinom travnja ove godine. To se uostalom poklopilo i s krizom na burzi i panikom branitelja da će im s vremenom udjeli manje vrijediti. U svibnju i lipnju vrijednost dionica Ine i HT-a je padala, a naročito Ine čija je vrijednost bila na bitno manjoj razini nego sada. Posljednjih mjeseci pritisak na isplatu znatno je opao, među ostalim i zbog MOL-ova preuzimanja Ine.

U svakom slučaju, opasnost od likvidacije Fonda (ako vrijednost imovine padne ispod 50 posto) zasad ne postoji. Odlazak samo 10 posto članova Fonda nije znak za uzbunu, no pitanje je kakvo će raspoloženje vladati kad Fond proda sedam posto dionica Ine.

blade
29.08.2008., 11:42
Fala Jurica

bubimir
29.08.2008., 17:17
:zzz:izgleda da stara ljubav puca po šavovima- u današnjem Poslovnom piše (malim slovima)da bi Vlada izdvojila plinski biznis iz INAe, a naftni dio prodala MOL-u..nisam još pročitao detalje, ali prvo što sam pomislio, odlična ideja (Mađarima nafta, a Austriji plin, svi zadovoljni, a mi idemo dalje u EU), ali baš me zanima kako bi to izveli,a da bude vuk sit i koza ostane cijela (kozja polovica):rolleyes::biggrin:
..nije li o tome već bilo riječi prošle godine?znači opet odugovlačenje? Wolfgang šuti i čeka..Damir Polančec na upit Poslovnog dnevnika o ovoj pregovaračkoj opciji odgovorio je kako "nije točna", dodajući kako su "u ovom trenutku pregovori ionako u mirovanju".:zzz:
http://www.poslovni.hr/90677.aspx
što će tek biti kada se probudimo:eek:

martin
29.08.2008., 17:59
...Ipak, isplata je bila moguća jer je Fond na dividendama zaradio 250 milijuna kuna, a za ostatak se zadužio. ...
Od kada se zatvoreni inv. fondovi smiju zaduživati? Zar mogućnost zaduživanja nije jedna od razlika između zatvorenih/otvorenih inv. fondova i Hedge fondova?

toknezev
29.08.2008., 19:53
Smiju se zaduživati putem repo kredita. To bi inače trebala biti zaduženja kraćeg roka dospijeća ali ko zna kad je politika u pitanju.

Small_Fish
29.08.2008., 20:08
Znate šta sam fascinantnoga otkrio...

Braniteljski fond, se po isteku ponude može direktno dogovoriti sa MOL-om o prodaji svojeg udjela po višoj ili nižoj cijeni, te ne objaviti novu ponudu za preuzimanje, jer je prag stjecanja nakon ponude 10%, a BF ima 7%...naravno i nakon zamijene dionica...nije li novi zakon o preuzimanju sjajan...

percent
29.08.2008., 21:06
Hungary's MOL rumoured lobbying against OMV in Brussels (http://www.portfolio.hu/en/cikkek.tdp?cCheck=1&k=2&i=15628)

plavi23
30.08.2008., 09:16
Small fish : Znate šta sam fascinantnoga otkrio...

Braniteljski fond, se po isteku ponude može direktno dogovoriti sa MOL-om o prodaji svojeg udjela po višoj ili nižoj cijeni, te ne objaviti novu ponudu za preuzimanje, jer je prag stjecanja nakon ponude 10%, a BF ima 7%...naravno i nakon zamijene dionica...nije li novi zakon o preuzimanju sjajan...

Istina je , može se dogoditi no pritom mora proći najmanje godinu dana od isteka roka dobrovoljne javne ponude u protivnom dužni su iostalima koji su prodali u ponudi doplatiti razliku u cijeni !!

AxeMan
01.09.2008., 12:06
Zagrebačka burza - obustava trgovanja dionicama INA-R-A u 11:00 h


Zagrebačka burza je zaprimila obavijest HANFA-e kojom je obaviještena da će HANFA danas, 01.09.2008. u 11:00 otvoriti obvezujuću ponudu MOL Hungarian Oil and Gas Company za društvo INA - Industrija nafte d.d.

Burza je shodno tome obustavila trgovanje dionicama INA-R-A te će po primitku Rješenja HANFA-e obavijestiti javnost o nastavku trgovanja.

niko poseban
01.09.2008., 12:11
baš me zanima koliko ću zaraditi. sve iznad 2.750 je nešto na što nisam računao.

Michelini
01.09.2008., 12:16
baš me zanima koliko ću zaraditi. sve iznad 2.750 je nešto na što nisam računao.

Pa što onda nisi prodao kad je bila 3.000, pohlepa? :biggrin: Sad trebaš postavit donju granicu na koju želiš izači kad krene nizbrdo, a da opet zaradiš.

allsaints
01.09.2008., 12:18
neka bagra stavi koliko hoće ja nisam ni budala, ni korumpirani političar niti prezadužena država da im prodam ispod 3200 kn

niko poseban
01.09.2008., 12:19
ne nego su bile pod kreditom koji nisam mogao zatvoriti. sada su slobodne ko ptičica:-)

allsaints
01.09.2008., 12:19
a i po toj cijeni samo zato jer možda nešto drugo profitabilnije kupim

marek11
01.09.2008., 12:32
Imamo cijenu 2800 kn

marek11
01.09.2008., 12:33
III/ Ponuditelj, sukladno odredbi članka 10. stavak 1. Zakona, objavljuje dobrovoljnu ponudu za
preuzimanje Ciljnog društva. Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, nastala je za Ponuditelja,
sukladno odredbi članka 10. stavak 4. Zakona, dana 14. srpnja 2008 godine, objavljivanjem obavijesti
o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje na Zagrebačkoj burzi.
Ponuditelj na dan nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje drži 2.500.001 redovnih
dionica na ime Ciljnog društva, koje čine 25,00001 % ukupnog temeljnog kapitala Ciljnog društva, te
daju 2.500.001 glas, što predstavlja 25,00001% glasova od ukupnog broja glasova koje daju dionice
Ciljnog društva s pravom glasa.
IV/ Nadalje, u provedenom postupku utvrñeno je da Ponuditelj djeluje zajednički s Republikom
Hrvatskom, Trg sv. Marka 6, Zagreb, koju zastupa Vlada Republike Hrvatske, Trg sv. Marka 6,
Zagreb, Hrvatska (u daljnjem tekstu: Osoba s kojom djeluje zajednički) na temelju Dioničarskog
ugovora koji su Ponuditelj i Osoba s kojom djeluje zajednički sklopili dana 17. srpnja 2003. godine.
Osoba s kojom Ponuditelj djeluje zajednički je imatelj 4.483.552 redovnih dionica na ime, koje čine
44,83552% ukupnog temeljnog kapitala Ciljnog društva, te daju 4.483.552 glasa, što predstavlja
44,83552% glasova od ukupnog broja glasova koje daju dionice s pravom glasa. Ponuditelj i Osoba s
kojom djeluje zajednički zajedno drže 6.983.553 redovnih dionica na ime, koje čine 69,83553%
ukupnog temeljnog kapitala Ciljnog društva, te daju 6.983.553 glasa, što predstavlja 69,83553%
glasova od ukupnog broja glasova koje daju dionice Ciljnog društva s pravom glasa.
V/ Cijena koju se Ponuditelj obvezuje u ponudi za preuzimanje platiti po dionici iznosi 2.800,00
kuna. Prema podacima dostupnima Agenciji i prema izjavama Ponuditelja i Osobe s kojom djeluje
zajednički, dostavljenima uz Zahtjev, isti nisu, u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze
na objavljivanje ponude za preuzimanje, stjecali dionice Ciljnog društva niti sklapali druge pravne
poslove u cilju stjecanja dionica Ciljnog društva.
Prema potvrdi Zagrebačke burze d.d., Zagreb, od dana 22. srpnja 2008. godine, dostavljenoj uz Zahtjev
za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, prosječna cijena izračunata sukladno članku 16.
stavak 3. Zakona, iznosi 2.573,34 kuna. Slijedom navedenog, utvrñeno je da je cijena izražena u ponudi
za preuzimanje u iznosu od 2.800,00 kuna po dionici, odreñena u skladu s odredbom članka 16. stavci
3. i 4. Zakona.
V/ Ponuditelj i Osoba s kojom djeluje zajednički, drže ukupno 6.983.553 redovnih dionica Ciljnog
društva, a temeljni kapital Ciljnog društva podijeljen je na 10.000.000 redovnih dionica, svaka u
nominalnom iznosu od 900,00 kuna. Novčana sredstva potrebno je osigurati, sukladno odredbi članka
19. stavak 1. Zakona, za plaćanje preostalih 3.016.447 dionica Ciljnog društva s pravom glasa.
Uvidom u potvrdu Središnje depozitarne agencije d.d., Zagreb, Heinzelova 62/a, kao depozitara,
dostavljenu uz Zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, utvrñeno je da je Ponuditelj,
radi osiguranja naknade za plaćanje dionica koje su predmet ove ponude za preuzimanje, depozitaru
dostavio neopozivu bankovnu garanciju, na prvi poziv, izdanu dana 4. kolovoza 2008. godine, od
strane ING Bank, N.V. (Bijlmerplein 888, 1102 MG, Amsterdam, Nizozemska, lokacijski kod AMP
D02.028) kao garanta, u korist osoba koje će pohraniti svoje dionice u ponudi za preuzimanje.
VI/ Nadalje, utvrñeno je da su Zahtjevu priložene potvrde o plaćenoj administrativnoj pristojbi i
naknadi, sukladno odredbama članka 4. stavak 1. točka 1. Pravilnika o vrsti i visini naknada i

Pokućarac
01.09.2008., 12:35
Prije nekoliko minuta Hanfa je objavila PRIOPĆENJE ZA JAVNOST- ODOBRENJE OBJAVLJIVANJA PONUDE ZA PREUZIMANJE DRUŠTVA INA-INDUSTRIJA NAFTE D.D. ZAGREB

Šaljem link
http://www.hanfa.hr/uploads/20080901110951.pdf

Ono što većinu zanima je cijena ...
Cijena koju se Ponuditelj obvezuje u ponudi za preuzimanje platiti po dionici iznosi 2.800,00 kuna.

Komentari ....

ziheraš
01.09.2008., 12:49
..nekome puno,nekome malo..meni u svakom slučaju bez aktualne "energetske premije" od 500-njak kuna više , premalo..a ako bi postavili da je ta cijena neki početak nadmetanja (ako će ga uopće biti) onda puno...

AxeMan
01.09.2008., 12:52
Prije nekoliko minuta Hanfa je objavila PRIOPĆENJE ZA JAVNOST- ODOBRENJE OBJAVLJIVANJA PONUDE ZA PREUZIMANJE DRUŠTVA INA-INDUSTRIJA NAFTE D.D. ZAGREB

Šaljem link
http://www.hanfa.hr/uploads/20080901110951.pdf

Ono što većinu zanima je cijena ...
Cijena koju se Ponuditelj obvezuje u ponudi za preuzimanje platiti po dionici iznosi 2.800,00 kuna.

Komentari ....

Sad mi tek ništa nije jasno,pa koji su lumeni iz AZ-a kupovali onolike količine po 2900,00,čista nesposobnost ili su vidoviti pa očekuju neku kontra ponudu :confused:

Bella
01.09.2008., 12:53
možda se uključi OMV ako odaziv na ovu ponudu bude jako slab.

falco
01.09.2008., 12:56
ovo je dobra cijena , ako je početna ....

misterNo
01.09.2008., 12:57
možda se uključi OMV ako odaziv na ovu ponudu bude jako slab.

Od kud ti ideja da će omv čekati da vidi kakav je odziv na ovu ponudu?

AxeMan
01.09.2008., 12:57
možda se uključi OMV ako odaziv na ovu ponudu bude jako slab.

Po ovoj cijeni,što se tiče malih dioničara ne vjerujem da će biti neki odaziv,ali baš me zanima reakcija BF-a jer je on ipak u cijeloj ovoj priči ključni faktor

faraon12
01.09.2008., 13:08
Sad mi tek ništa nije jasno,pa koji su lumeni iz AZ-a kupovali onolike količine po 2900,00,čista nesposobnost ili su vidoviti pa očekuju neku kontra ponudu :confused:

Na kraju se mrtvi broje, a ovo je tek početak igre, ne vjerujem u naivnost AZ-a, bit će prije da oni znaju nešto što nama nije dostupno.

allsaints
01.09.2008., 13:10
oni će se držati principa tko da više, a po ovoj cijeni ne namjeravaju prodat naravno osim ako ih ne pretisnu ivo i rumenige

MINIMAX
01.09.2008., 13:17
Sad mi tek ništa nije jasno,pa koji su lumeni iz AZ-a kupovali onolike količine po 2900,00,čista nesposobnost ili su vidoviti pa očekuju neku kontra ponudu.

Pa mora netko kupiti dionice g. Lukovića i njegove ekipe krupnih igrača. Sve će to prosjek popraviti. A Hanfa sve nadzire pa se ne moraju bojati da će ih netko otkriti i ne daj bože pozvati na odgovornost.

analiza
01.09.2008., 13:22
U Budimpešti zbog ponude za Inu blokirano trgovanje dionicama Mola

Trgovanje dionicama mađarske naftne kompanije Mol blokirano je na Budimpeštanskoj burzi, iako na web stranicama burze za to nije dano nikakvo službeno objašnjenje.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=783a5f7f-5c96-44b0-bede-8ddf7e21e3a1&ref=lastadd

Štern: Većina dioničara će prihvatiti ponudu Mola

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=2dd1ab8b-8b7f-44cc-b759-d33489615560&ref=lastadd

petrica
01.09.2008., 13:29
U Budimpešti zbog ponude za Inu blokirano trgovanje dionicama Mola

Trgovanje dionicama mađarske naftne kompanije Mol blokirano je na Budimpeštanskoj burzi, iako na web stranicama burze za to nije dano nikakvo službeno objašnjenje.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=783a5f7f-5c96-44b0-bede-8ddf7e21e3a1&ref=lastadd

Štern: Većina dioničara će prihvatiti ponudu Mola

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=2dd1ab8b-8b7f-44cc-b759-d33489615560&ref=lastadd

Na temelju čega ova prodana duša Štern zaključuje da će većina dioničara prihvatiti Molovu ponudu od 2.800 ?! Davore, i ti si dao guze za šaku forinti..

misterNo
01.09.2008., 13:38
Mogla bi ina danas preko 2800.

hrvac
01.09.2008., 13:48
Evo još jednog drukera:mad:
Stojić: Mol ponudio dobru cijenu za Inu (http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=53336)

siky
01.09.2008., 13:57
da li mi netko može objasniti proceduru oko preuzimanja, tj. na koji način mali dioničari prihvaćaju ponudu u ovom slučaju MOL-a? Da li to ide isto preko burze?
Hvala

percent
01.09.2008., 14:06
Na temelju čega ova prodana duša Štern zaključuje da će većina dioničara prihvatiti Molovu ponudu od 2.800 ?! Davore, i ti si dao guze za šaku forinti..

Od Šterna se ništa drugo nije moglo ni očekivati pošto je već od prije MOL-ov igrač (#3856 (http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=425897&postcount=3856)).
Sigurno će se i uprava Ine pozitivno očitovati o ponudi jer sve je to dio folklora.

petrica
01.09.2008., 14:07
da li mi netko može objasniti proceduru oko preuzimanja, tj. na koji način mali dioničari prihvaćaju ponudu u ovom slučaju MOL-a? Da li to ide isto preko burze?
Hvala

Siky, nemoj zaj..at nego šuti, sjedi i čekaj. :biggrin:

siky
01.09.2008., 14:11
Siky, nemoj zaj..at nego šuti, sjedi i čekaj. :biggrin:

ne zaje...am,nego stvarno ne znam kako to ide...:(

berozivkovkovic
01.09.2008., 14:27
Siky, nemoj zaj..at nego šuti, sjedi i čekaj. :biggrin:

A je nestrpljiv:biggrin::biggrin:
Već ga vidim kako trči u kladionicu:udrijace:

blade
01.09.2008., 15:04
kaj ne bi cijena trebala past:kava:i na 2700:confused::kava:

returner
01.09.2008., 15:17
Moje dionice prodane još početkom 7. mjeseca za 2800. I to samo zato jer sam se htjela riješiti INE da mi ne stoji i da ne čekam da se digne u neke visine, na koje se nikad neće dignuti. Jest da su INA energenti, ali pogledajte malo u samu kompaniju, gdje su njezine rupe. Imati cilj promišljenu zaradu i pohlepa su dvije različite stvari. Zašto INA ne preuzima kompanije u regiji? Nego je nekakva meta.

Dex1
01.09.2008., 15:22
Moje dionice prodane još početkom 7. mjeseca za 2800. I to samo zato jer sam se htjela riješiti INE da mi ne stoji i da ne čekam da se digne u neke visine, na koje se nikad neće dignuti. Jest da su INA energenti, ali pogledajte malo u samu kompaniju, gdje su njezine rupe. Imati cilj promišljenu zaradu i pohlepa su dvije različite stvari. Zašto INA ne preuzima kompanije u regiji? Nego je nekakva meta.

To zašto se ina preuzima, a nije preuzimatelj se riješilo kad se prodalo prvih 25%. Onda je napravljena ta greška, vjerojatno da se popuni proračun i usmjeri novac u napredak gospodarstva. Neznaju naši političari iz nečega stvoriti nešto više. Osnovna greška im je to što gledaju svoje đepove i nemaju viziju, vide samo 4 godine unaprijed:biggrin:

Feral
01.09.2008., 15:34
Sve ovisi da li ce se jos netko ukljuciti u utrku za INA. Ni Pliva nije otisla po prvoj ponudjenoj cijeni.

Dex1
01.09.2008., 15:36
Jurčić: Ponuđena cijena uvreda je za male dioničare

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=53354

I to baš ja, što češ, nikad nije kasno da se pokaješ.

percent
01.09.2008., 15:45
Dečak: Mol je dao sramotno nisku ponudu za dionicu Ine (http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3155951/index.do)

Ponuda Mola od 2800 kuna je sramotno niska, odluku hoće li Fond prodavati ili zadržati dionice donijet ćemo vrlo brzo- rekao je u ime Fonda branitelja Đuro Dečak.

Bundy
01.09.2008., 15:47
Pa... nije li upravo on (Jurčić) 25% iste prodao MOL-u za 900 kn po dionici? :)

Michelini
01.09.2008., 15:48
Pa... nije li upravo on (Jurčić) 25% iste prodao MOL-u za 900 kn po dionici? :)

to se zove popust na količinu :p:

Smart
01.09.2008., 15:55
Već neko vrijeme vam govorim da se maknete iz dionica gdje vlada ima umiješane prste!

allsaints
01.09.2008., 15:55
onda nije znao koliko vrijedi i da se može prodati dionice i preko burze:)

Dex1
01.09.2008., 16:04
Dečak: Mol je dao sramotno nisku ponudu za dionicu Ine (http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3155951/index.do)

Pa gosp. Dečak puške imate zar ne? Vlada je blizu, zar ne? Posjetite one koji ne žele transparentnu prodaju i dajte im razloga za razmišljanje. Ne možete stalno okretati drugu stranu lica, nekad pljusku treba vratiti. Zašto vlada neda, ne svoje, već Hrvatske dionice, onom tko ponudi najviše, zašto, zašto. Zašto vlada ne želi najbolje Hrvatskoj, zašto, zašto? Toliko zašto, a zato nikako da dobijemo. Hrvatsku smo obranili od agresije, al izgleda da ju nečemo od Hrvatskih lopova.

percent
01.09.2008., 16:13
Sastav Upravnog odbora BF-a:
Odluku o prodaji dionica Ine donijet će Upravni odbor Fonda branitelja, koji se sastoji od 7 članova. Četvero ih dolazi iz braniteljskih udruga, a to su Tomislav Merčep, Ivo Posilović, Petar Lovrić i Đuro Dečak. Osim njih, u Upravnom odboru je i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, HDZ-ov saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić te predstavnik ministarstva financija.

http://www.nacional.hr/en/articles/view/47299

S_T
01.09.2008., 16:13
Pa gosp. Dečak puške imate zar ne? Vlada je blizu, zar ne? Posjetite one koji ne žele transparentnu prodaju i dajte im razloga za razmišljanje. Ne možete stalno okretati drugu stranu lica, nekad pljusku treba vratiti. Zašto vlada neda, ne svoje, već Hrvatske dionice, onom tko ponudi najviše, zašto, zašto. Zašto vlada ne želi najbolje Hrvatskoj, zašto, zašto? Toliko zašto, a zato nikako da dobijemo. Hrvatsku smo obranili od agresije, al izgleda da ju nečemo od Hrvatskih lopova.

A lijepo su rekli i OMV i LUKOL Vladi pozovite nas i mi ćemo se javiti. E pa da vidimo!

Dex1
01.09.2008., 16:18
A lijepo su rekli i OMV i LUKOL Vladi pozovite nas i mi ćemo se javiti. E pa da vidimo!

Da su ih htjeli pozvati, već bi ih pozvali. Problem je što vlada ne želi prodati dionice koje se vode pod RH, a ono što ima na tržištu nije dovoljno ostalima. U podređenom su položaju, a to nitko ne voli. Bez dionica vlade drugi nemaju interesa jer im ništa ne znači i ako otkupe sve dionice na tržištu kad će vlada, "naše" dati mol-u. Trnasparentnost kojom se busaju o prsa, a sad ko p...e trguju ispod stola. Ma neće biti dobro tako dugo dok netko od velikih ne "dobije po nosu", na ovaj ili onaj način.

Jumbo
01.09.2008., 16:20
Ina teško da vrijedi i tih, ponuđenih 2800 kn. Dobro to je procijena na osnovu FI i usporedbom sa drugim kompanijama. Ako uzmemo u obzir rasprodaju obiteljskog srebra, opozicijske kritike i govornike koji ovakve situacije koriste radi vlastite promocije, cijena bi trebala biti bar duplo veća.

Mene više zanima kako će AZ fond i da li će uopće, objasniti zbog čega je milijarde našeg novca utukao po 2900 za Inu. Bio sam uvjeren da imaju neki deel sa vladom da se neće ići ispod te cijene u ponudi, ali ovako....

lebowski
01.09.2008., 16:22
Po meni, ako sada kupiš INU po 2800 kn, manja ti je mogućnost da izgubiš nego da dobiješ, pa sam uletio s dijelom sredstava namijenjenih igricama.

Obično kad se da javna ponuda, cijena burzovna cijena može ići ispod samo kad su bikovi, jer ljudi računaju kako će moći brže oploditi tih 5 posto negdje drugdje. Trenutno su medvjedi, pa se ne gleda kako da se više zaradi, već kako da se manje izgubi, zbog čega ne očekujem da će INA otići na tih minus 5 posto.

S druge strane, postoji mogućnost da se u igru uključe Rusi ili Austrijanci. Pače, dovoljna su medijska šaputanja kako ta mogućnost postoji, pa da cijena skoči.

Eto, zdravoseljački rečeno...

Bundy
01.09.2008., 16:23
Pa zato da bi im ja prodao :)
(post je odgovor na AZ kupovinu)

rover
01.09.2008., 16:24
Informacije koje imate samo je dio sante leda koji je vidljiv iznad površine, treba pričekati da g... isplivaju na površinu

cibox
01.09.2008., 16:26
Zagrebačka burza je zaprimila obavijest HANFA-e kojom je obaviještena da će HANFA danas, 01.09.2008. u 11:00 otvoriti obvezujuću ponudu MOL...Ako je cijena na burzi već par dana bila 27xx, a i neko je na ovom forumu spomenuo da ima info za ponudu na 2800, nije li ta ponuda već i ranije bila otvorena?

Dex1
01.09.2008., 16:33
Ina teško da vrijedi i tih, ponuđenih 2800 kn. Dobro to je procijena na osnovu FI i usporedbom sa drugim kompanijama. Ako uzmemo u obzir rasprodaju obiteljskog srebra, opozicijske kritike i govornike koji ovakve situacije koriste radi vlastite promocije, cijena bi trebala biti bar duplo veća.

Mene više zanima kako će AZ fond i da li će uopće, objasniti zbog čega je milijarde našeg novca utukao po 2900 za Inu. Bio sam uvjeren da imaju neki deel sa vladom da se neće ići ispod te cijene u ponudi, ali ovako....

Vidjet ćemo. Meni nije previše upitna cijena, nego nemogućnost da se netko drugi umiješa. A ako je to i iznad fer cijene zašto se ostalima neda mogućnost da sudjeluju u privatizaciji? To im je previše pa će odustati i vlada više nema nikakvih briga. Ali treba imati i na umu da je nafte u svijetu sve manje i da će naftne kompanije koje žele napredak to i ostvariti pa samim tim će im i poslovanje biti bolje. A ovo da će Az nekome objašnjavat zaboravi. Od kad to očalinko nekome podnosi račune? I kome, možda hanfi???

mad
01.09.2008., 16:37
Zasrat će nam vlada cijelo tržište sa mutnim poslovima... Ionako kao da nije već na pola puta ....

Trguju ispod stola, čudne kombinacije neke sa zamijenama hoće provući na mala vrata. Ode pravi kapital iz HR, a onda smo tek u medveđjem gov...

Ostaće nam samo "naši" mirovinci, kao ovaj ispod i ovi što smo opisivali na temi Komentari trgovanja.


Mene više zanima kako će AZ fond i da li će uopće, objasniti zbog čega je milijarde našeg novca utukao po 2900 za Inu. Bio sam uvjeren da imaju neki deel sa vladom da se neće ići ispod te cijene u ponudi, ali ovako....

Idemo dolje ! Hvala Drivo !

toknezev
01.09.2008., 16:48
Ne pratim jel ovih par stavak već neko okačio na forum pa evo još jednom ako je:

IZNIMKE OD OBVEZE OBJAVLJIVANJA PONUDE ZA PREUZIMANJE

Članak 14.
(1) Stjecatelj nije obvezan objaviti ponudu za preuzimanje ako:
(...)
9. nakon provedene ponude za preuzimanje stekne dionice ciljnog društva prijenosom između osoba koje su djelovale zajednički u ponudi za preuzimanje

i nešto drugo...


KONKURENTSKA PONUDA

Članak 30.
(1) Konkurentska ponuda je ponuda za preuzimanje koju, sukladno odredbama ovog Zakona, treća osoba može objaviti samo za vrijeme trajanja ponude za preuzimanje i koja se odnosi na iste dionice ciljnog društva kao i ponuda za preuzimanje.

Bitno je napomenuti da u slučaju konkurentske ponude, OMV primjerice, ne smije ponuditi cijenu nižu od Molove+2%

Small_Fish
01.09.2008., 18:24
Stvarno ne znam da li da vam se rugam, ili da suosjećam sa vama...:rolleyes:
(ne mislim na sve dioničare INA-e, nego posebno na neke):(

peropopara
01.09.2008., 18:56
Mene fasciniraju Dečak i Jurčić, dečki kao da su se strmopizdili sa Marsa. Iz njih progovara neznanje i zdravoseljačko razmišljanje u stilu "Ako je Ina bila na 3400 prije 1,5 god., sada mora više kada MOL kupuje." Koji diletanti...

ricardo
01.09.2008., 19:08
Njih dva su inace dosli na te pozicije kao vrsni strucnjaci na trzistu kapitala.
Nisi vidio interview-e s njima u businessu i njihove strucne analize ?

klisko
01.09.2008., 19:35
Mene više zanima kako će AZ fond i da li će uopće, objasniti zbog čega je milijarde našeg novca utukao po 2900 za Inu. Bio sam uvjeren da imaju neki deel sa vladom da se neće ići ispod te cijene u ponudi, ali ovako....

Tu je odgovor jasan.Nisu utučene milijarde,već manje od 100 mil kuna.Od ranije AZ ima oko 800 mil kuna..AZ se štitio kupnjom kako bi održao cijenu na tržištu,te da bi se u javnoj ponudi koristila burzovna cijena kao reper.S obzirom na cijenu Mola koja je pala 40 % , moglo se špekulirati da za Inu neće biti ponudjeno više od 2200-2300.Svjesno bi napravio gubitak, da bi spasio čitav ulog .Mislim da je bila dobra strategija i da je Mol bio prisiljen da digne ponudu u zadnjem trenutku.

percent
01.09.2008., 19:38
OMV spokesman Thomas Huemer said OMV was still interested in INA if it were invited to take part in the privatisation, but he declined to comment on MOL's offer price.

http://www.reuters.com/article/rbssEnergyNews/idUSL137788220080901?pageNumber=3&virtualBrandChannel=0

lebowski
01.09.2008., 19:51
Mene fasciniraju Dečak i Jurčić, dečki kao da su se strmopizdili sa Marsa. Iz njih progovara neznanje i zdravoseljačko razmišljanje u stilu "Ako je Ina bila na 3400 prije 1,5 god., sada mora više kada MOL kupuje." Koji diletanti...

Gle, kad čitaš samo naslove, a ne tekst ispod toga, onda te mnoge stvari mogu fascinirati. Mene fascinira trpanje Dečaka i Jurčića u istu rečenicu.

peropopara
01.09.2008., 20:14
Gle, kad čitaš samo naslove, a ne tekst ispod toga, onda te mnoge stvari mogu fascinirati. Mene fascinira trpanje Dečaka i Jurčića u istu rečenicu.

Na Dečaka i njegovu emotivnu/stupidnu/neinformiranu izjavu neću trošiti riječi. Ali profesor (kojega inače cijenim) je kontradiktoran, pa tako:

Svaka cijena za dionicu Ine niža od 3100 kuna gotovo je uvreda za male dioničare, stoga nitko ne bi trebao prodavati dionice za tu cijenu - kaže za Lider prof. dr. sc. Ljubo Jurčić (SDP).

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=53354

Nije li on svojedobno bio prodao dionice Ine par tjedana nakon što ih je kupio? Ako da, postoje dvije varijante:

a) Ili je Inu tada prodao zato što ne vjeruje u daljnji rast, u kojem je slučaju to u suprotnosti sa njegovim recentnim izjavama.

b) Ili ju je prodao unatoč vjeri da vrijedi puno više, u kojem je slučaju to u suprotnosti sa zdravim razumom. Ovo potonje posebno dobiva na cijeni ako se zna da je dotični profesor ekonomskih znanosti.

Ja bih ipak rekao da profesor politizira...

pauk
01.09.2008., 20:22
http://www.reuters.com/article/rbssEnergyNews/idUSL137788220080901?pageNumber=3&virtualBrandChannel=0

lebowski
01.09.2008., 20:25
Ja bih ipak rekao da profesor politizira...

Pokušat ću ti objasniti što je rekao Jurčić:

Ako INA stvarno vrijedi samo 2800 kuna, ponudite je i OMV-u i Rusima, nemate šta izgubiti.

OMV je zainteresiran za INU, bio bi red vidjeti što oni nude. Teško da će Sanader to uspjeti izbjeći. A teško i da bi OMV izrazio interes nakon objavljene javne ponude ako ne misli ponuditi više.

peropopara
01.09.2008., 20:31
Pokušat ću ti objasniti što je rekao Jurčić:

Ako INA stvarno vrijedi samo 2800 kuna, ponudite je i OMV-u i Rusima, nemate šta izgubiti.

OMV je zainteresiran za INU, bio bi red vidjeti što oni nude. Teško da će Sanader to uspjeti izbjeći. A teško i da bi OMV izrazio interes nakon objavljene javne ponude ako ne misli ponuditi više.

Ono što je Jurčić rekao piše crno na bijelo, ponavljam:

Svaka cijena za dionicu Ine niža od 3100 kuna gotovo je uvreda za male dioničare, stoga nitko ne bi trebao prodavati dionice za tu cijenu - kaže za Lider prof. dr. sc. Ljubo Jurčić (SDP).

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=53354

lebowski
01.09.2008., 20:33
Ono što je Jurčić rekao piše crno na bijelo, ponavljam:

Svaka cijena za dionicu Ine niža od 3100 kuna gotovo je uvreda za male dioničare, stoga nitko ne bi trebao prodavati dionice za tu cijenu - kaže za Lider prof. dr. sc. Ljubo Jurčić (SDP).

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=53354

Povećaj si rezoluciju na monitoru, imaš ispod još upravnog govora...

Takva je cijena posljedica toga što Vlada svojih 19 posto nije odlučila prodati na burzi, nego pregovarati izravno s Molom, što je sve ostale potencijalne natjecatelje za Inine dionice automatski odvratilo od natjecanja. Da Vlada svojih 19 posto prodaje na tržištu kapitala, Inina bi dionica postigla višu cijenu - kaže Jurčić naglašavajući da Vlada radi izravno protiv interesa malih dioničara

peropopara
01.09.2008., 20:38
Povećaj si rezoluciju na monitoru, imaš ispod još upravnog govora...

Takva je cijena posljedica toga što Vlada svojih 19 posto nije odlučila prodati na burzi, nego pregovarati izravno s Molom, što je sve ostale potencijalne natjecatelje za Inine dionice automatski odvratilo od natjecanja. Da Vlada svojih 19 posto prodaje na tržištu kapitala, Inina bi dionica postigla višu cijenu - kaže Jurčić naglašavajući da Vlada radi izravno protiv interesa malih dioničara

Hvala na savjetu, a ti ne dopusti da iz tebe progovaraju emocije (današnja kupnja). Profesor politizira i to je to.

lebowski
01.09.2008., 21:08
Hvala na savjetu, a ti ne dopusti da iz tebe progovaraju emocije (današnja kupnja). Profesor politizira i to je to.

Političari politiziraju, to im je posao. Ne treba ni tebi ni bilo kome tko se bavi dionicama ili tko je bilo kad u životu nešto kupio ili prodao govoriti o zakonu ponude i potražnje. Ono što sad prozivaš politikantstvom hladne glave ćeš prozvati lošim načinom prodaje.

Udruga malih dioničara proziva Vladu da je dogovorom s MOL-om srušila cijenu, OMV putem nezaustavljivog :biggrin: Reutersa poručuje kako je zainteresirana za kupnju INE, Đuro Dečak, general, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, a i član Upravnog vijeća BF-u veli da je ponuda sramotno niska, Jurčić, kao što si pročitao, misli da je sve ispod 3100 kn sramotno.

Danas nisam uspio pročitati nijedan članak u kojem netko smatra MOLovu ponudu prihvatljivom.

Što se politikantstva tiče, naslušat ćemo ga se ovih dana.

plavi23
01.09.2008., 21:14
Emocije na stranu !

Mol se pozicionirao na nivou koji mu dozvoljava sljedeće :

A) u slučaju da ponuda prođe, jeftino je preuzeo INA-u i to je jedini način
da MOL preuzme INA-u , naglasak na jeftino !!!!!
B) može si dozvoliti i kontraponudu a u tom slučaju vjerojatno će izaći iz INA-e!
i spasiti si svoju .uzicu !!

Dakle pozicionirali su se na win-win situaciju !!!!!!!!

Da su stvarno ozbiljno željeli INA-u prva ponuda bi bila bar na nivou koji bi konkurente
natjerao da se oznoje a ova to sigurno nije !

Dakle moje je mišljenje da se može očekivati kontraponuda!
Nema razloga da je vlada stopira niti bilo tko drugi već se počela stvarati fama kako ponuda nije dorasla !!!

dabo1
01.09.2008., 21:24
Fer preuzimanje bi trebalo ići po cijeni od 10 do 12 puta EBITDA, ne uzimajući u obzir rezerve nafte i plina, udjele u drugim tvrtkama, ali ovo je već mnogo puta viđen scenario kako bi se nekom drugom platila premija za preuzimanje.

stipica1
01.09.2008., 21:27
Ja i dalje tvrdim da AZ nije držao 2900 za sebe, već za OMV i da ima obećanih barem 3100kn.

NO NAME
01.09.2008., 21:47
Znate li ovu pjesmu:
"Jedan d MOL me rastavi neki bi to prosto tugom nazvali, nije to što je tuga za d MOL..."
http://www.youtube.com/watch?v=ntHaQWYvV_4

peropopara
01.09.2008., 21:53
...

plavi23
01.09.2008., 22:04
Croatia nods on public bid of Hungary's MOL on INA at HRK 2,800 (2)
Monday, September 1, 2008 12:21:00 PM

(Adds Portfolio.hu viewpoint, charts)
Croatia's financial market regulator Hanfa has on Monday approved a public bid by Hungarian fuels group MOL of 2,800 kuna per share for Croatian oil group INA, in which MOL holds a 25% stake.

MOL's bid is for all the shares of INA that are not in state hands. The government owns 44%.

MOL bought its 25% stake in 2003 for USD 505 million, and has wanted to become a majority owner for long. The company is currently in talks with the Croatian government on a share swap deal, which the PM said was the most likely outcome of the negotiations.The HRK 2,800 offer is practically the same as INA's share price before trading in the shares was suspended today, so in this respect, it is no surprise. Estimates and market rumours were on a public bid of HRK 2,800 and HRK 3,000.

The biggest question about the transaction remains whether MOL will pay cash or with its treasury shares for INA and whether it will buy the state's INA stake or a part of it.
While INA appears to be expensive both on a P/E and an EV/EBITDA basis, whether we compare it to regional or international peers, we should know the following about the purchase price:

- INA's growth potential in the years to come is much higher than at its sector peers;
- the main story at the company is the refurbishment of its refineries, which will be completed in 2011, and the profit will jump after that;
- Following Croatia's accession to the European Union, expectedly in 2011-2012, the government will have no means to intervene on the fuels market and following a derogation period, the gas market is also likely to be liberalised, which may both have an impact on INA's profits. Note, however, that INA's mining royalty is small in regional terms, and an increase to that could partly offset the positive influences;
- INA holds a major synergy potential for MOL, which could be utilized in the short term, since MOL had ample time since 2003 (when it purchased its 25% stake in INA) to map out the available synergies and prepare well to exploit them. MOL's obvious objective is to achieve the largest possible profit growth at INA after gaining majority control over the company.


Evo i linka . Obvezno pročitati !!
http://www.portfolio.hu/en/trade/page1.tdp?cCheck=1&

plavi23
01.09.2008., 22:40
OMV danas u padu preko 1 % uz drugi najveći promet na bečkoj burzi ! ( po prometu prva ERSTE )
Danas poslje dugo vremena trgovano INa-om i u Londonu cca 4000 kom po cijenama ispod 2800 kn.

percent
02.09.2008., 00:00
Croatia nods on public bid of Hungary's MOL on INA at HRK 2,800 (2)
...
MOL's obvious objective is to achieve the largest possible profit growth at INA after gaining majority control over the company.
...

A koji su klinac radili pet godina u Ini, od 2003.?! Očito sasvim suprotno kako ju ne bi slučajno preplatili (naravno uz blagoslov nesposobne uprave).

percent
02.09.2008., 00:08
Naftni stručnjak i bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića, Igor Dekanić smatra da je MOL ponudio najmanju moguću ponudu...
Za usporedbu: OMV je ljetos MOL-u poslao ponudu za dionice po 35 posto višoj cijeni od tadašnje tržišne vrijednosti, a Mađari su tu ponudu ocijenili neprijateljskim pokušajem preuzimanja. Uobičajeno je da se pri preuzimanju ponudi od 25 do 30 posto premija.
Ako je prosječna tromjesečna cijena dionica Ine prije MOl-ove ponude iznosila otprilike 2600 kuna, prva ponuda je trebala iznositi najmanje 3300 kuna – komentirao je Dekanić, koji ne isključuje mogućnost da se Vlada dogovori s Mađarima i da druga ponuda bude veća.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3156758/index.do