PDA

View Full Version : Zastupništvo

Ivica Todoric
01.04.2004., 03:45
Pozdrav svima, nadam se da sam došao na pravo mjesto :)

Pretražio sam cijeli hrvatski google sa ključnom riječi zastupništvo i nisam našao ono što trebam ali sam zato naletio ovdje :D

Evo gdje je problem: putujući po Italiji uočio sam jedan fenomenalan, inovativan, jeftin i praktičan proizvod kojeg uopće nema u lijepoj našoj.
Potrudio sam se naći sa izumiteljem i prizvođačem istog i bez problema dogovorio zastupništvo za Hrvatsku i Sloveniju, budući da svojim vezama i poznanstvima mogu bez problema prodati dosta toga.

Zanima me što sad trebam napraviti :D

Ono malo sto sam se raspitivao u protekla dva dana rekli su mi da mora biti poduzeće, medjutim, čini se da akviziterstvo spada u slobodne obrte (to sam saznao noćas :D ) pa mi se čini da bi to za prvu ruku moglo ići i pod obrt.

Dalje kažu da to mora ići tako da registriram firmu za uvoz, te da to moram prikazati kao da sam kupio po jednoj cijeni a prodao po drugoj, tj. provizija bi bila rabat.
To mi je u najmanju ruku čudno, zar zbilja nema načina da radim samo prezentaciju i narudžbu a da kupci uplaćuju direktno proizvođaču a da onda provizija sjeda meni na račun poduzeća ili obrta ili čak na moj račun kao fizičke osobe?
Mislili smo to za početak riješiti tako da ja dobijem neku vrstu punomoći a da kupci plaćaju direktno proizvođaču, tako da to bude neka vrsta ispitivanja tržišta za taj proizvod a ja bih, ako se pokaže da će se proizvod dobro prodavati, rješavao otvaranje poduzeća 'on the fly'.

I za kraj (a bas gnjavim, jelda :D) prijatelj mi ima poduzeće za uvoz/izvoz i ponudio mi je da dobijem u njegovoj firmi punomoć da mogu zastupati njegovo poduzeće u poslovima odredjenim nekim ugovorom i da bih na taj naćin mogao to za prvu ruku prodavati preko njegovog poduzaća dok ne otvorim vlastito (Talijan je malo nestrpljiv čovjek pa treba krenuti s tim što prije).
Što mislite o tome??

Nadam se da netko ovdje ima sličnih iskustava s tim i da će naći vemena da mi da neke korisne savjete ili me barem uputiti gdje te svjete mogu naći!
Unaprijed hvala, srdačno vas pozdravljam!

storm
01.04.2004., 12:17
To mi je u najmanju ruku čudno, zar zbilja nema načina da radim samo prezentaciju i narudžbu a da kupci uplaćuju direktno proizvođaču a da onda provizija sjeda meni na račun poduzeća ili obrta ili čak na moj račun kao fizičke osobe?

ponukan nekim drugim temama i 1.4., evo ti jedan kratki odgovor..
Stvarno neznam odgovor na ovo pitanje!
:eviltong:
..
..
..
Jedino šta ti mogu reći, je da zbilja ne mislim da je pametno prodavati proizvod u RH, a da kupci plaćaju u Italiju - mislim HALOOO!
Pa bit svega je da olakšaš, a ne otežaš kupcima, DOBROO!
Carina, dostava, PDV..rok isporuke i dr. opiši malo taj proces..
Mislim ne kužim, ako se već radi o jeftinom proizvodu, zašto ti to ne bi uvozio - otvoriš firmu ovdje, uplatiš talijanu, on ti dostavi robu i ti to dalje prodaješ na malo..
Trebaju ti djelatnosti uvoz, izvoz (možda ti zatreba) i maloprodaja..
Pretpostavljam da je problem početni kapital, pa kemijaš, pa eto apeliram i ja ako ima neko tko je bio u sličnoj situaciju neka pomogne, jer :nemampoj:
..

Ivica Todoric
01.04.2004., 19:01
Jedino šta ti mogu reći, je da zbilja ne mislim da je pametno prodavati proizvod u RH, a da kupci plaćaju u Italiju - mislim HALOOO!
Pa bit svega je da olakšaš, a ne otežaš kupcima, DOBROO!
Mislim ne kužim, ako se već radi o jeftinom proizvodu, zašto ti to ne bi uvozio - otvoriš firmu ovdje, uplatiš talijanu, on ti dostavi robu i ti to dalje prodaješ na malo..
Trebaju ti djelatnosti uvoz, izvoz (možda ti zatreba) i maloprodaja..
Pretpostavljam da je problem početni kapital, pa kemijaš, pa eto apeliram i ja ako ima neko tko je bio u sličnoj situaciju neka pomogne, jer :nemampoj:
..

Najprije, puno hvala!
To s prodavanjem i placanjem u Italiju je Talijanova ideja, ni meni se to ne svidja ali to i nije skroz ludo jer su u bransi iz koje je proizvod kupci navikli placati u eurima. To je trebalo biti, kako rekoh, nekakvo kvaziispitivanje trzista, za pocetak dok se firma ne osnuje...
Prodaje na malo nema, moji kupci moraju kupiti par tisuca komada, ali prijedlog je dobar, maloprodaju cu uvrstiti pod djelatnosti tvrtke.
Pocetni kapital u osnovi i nije toliki problem koliko je vrijeme problem - rekli su mi da za tvrtku treba mjesec dana a gazda je nevjerojatno nestrpljiv covjek.

Sto se tice ovog:

Doistavu organizira proizvodjac (spedicijom ili postom) i placa se po isporuci, znaci imam cijenu + cijena dostave. Tip tako radi s pola Europe. Rok isporuke je max 14 dana od narudzbe, medjutim to za taj proizvod i moje kupce zbilja nije nikakav problem.

A sto se carine i PDVa tice, upravo sam zato i postao ovdje da vidim ima li tko kakav prijedlog, meni zbilja nije jasno kako zastupnistvo na proviziju funkcionira, tj. da li je to regulirano ikako drukcije od jednostavnog kupovanja po cijeni umanjenjoj za proviziju i prodavanja po vecoj cijeni.
Ako netko ima iskustva za zastupanjem stranog proizvoda, bilo bi mi jako drago da se javi! Zahvaljujem!

Kako god ovo proslo, puno ti hvala storm, svidja mi se ovaj forum (okinuo od smijeha sam na neke tekstove a zamslio se nad nekim drugima) i imate jos jednog clana, nisam tu samo u prolazu :D