View Full Version : Što i kako raditi putem Interneta
franciska
14.03.2004., 19:05
Dobar dan.
Po vašem mišljenju, što bi bilo isplativo raditi putem Interneta. Kako izaći na vanjsko tržište? (npr. na francusko). Što bi podrazumijevalo "prodaju informacija"? Da li svaki posjet stranici donosi prihod? Tko bi mi to mogao kod nas izraditi stranicu, smjestiti gdje treba i osigurati mi sjajan uspjeh?! (šalim se).
Također me zanima neovisno o Internetu, što mislite da bi bilo kurentno proizvoditi u Hrvatskoj, a da ima perspektivu izvoza? (Možda ovo pitanje moram postaviti na drugom forumu...)
Ja sam nova pa budite milostivi!
Hvala. Hvala. F.
Dobar dan.
Po vašem mišljenju, što bi bilo isplativo raditi putem Interneta. Kako izaći na vanjsko tržište? (npr. na francusko). Što bi podrazumijevalo "prodaju informacija"? Da li svaki posjet stranici donosi prihod? Tko bi mi to mogao kod nas izraditi stranicu, smjestiti gdje treba i osigurati mi sjajan uspjeh?! (šalim se).
Također me zanima neovisno o Internetu, što mislite da bi bilo kurentno proizvoditi u Hrvatskoj, a da ima perspektivu izvoza? (Možda ovo pitanje moram postaviti na drugom forumu...)
Hvala. Hvala. F.
:ideja: Moje skromno mišljenje je da bi bilo kurentno proizvesti perpetum mobile. Vjerujem da ima perspektivu izvoza.
Dobar dan.
Hvala. Hvala. F.
Iz naše prespektive, internet je prvenstveno zanimljiv kao relativno brz i jeftin promotivni (ponekad i prodajni) kanal. Posebno, ako vam je ciljno tržište izvan granica Hrvatske.
Potpuno samostalan internet projekt, teško može opstati. Ako i opstane, računajte na vrlo ograničen opseg poslovanja. Otprilike, na razini postolarske radnje ili manjeg frizerskog salona (ili manje i od toga).
sir NET-co
15.03.2004., 00:09
velkam nova prodoslica!
Ja vise i ne gledam na to kao 'izlazak' na neko trziste. Jednostavno to je sve jedno trziste, s time da u njemu postoje odredjeni segmenti, pa je tako francusko trziste jedno od segmenata Trsista. zisku ??
mogucnosti napada na odredjeni segment, postoje, kako ja to vidim u joint poslovima. recimo udjojniraju se Janez i Mujo i zaskoce na Francusku. Sta kazes, jel bi to bilo super? malo se salim ali joint poslovi su OK, jer imaju osnovu da budu konkurentni. Cistokrvni su poslovi ipak malo rijetki.
Svaki posjet ne mora nuzno donositi prihod, ali je nuzno da je u funkciji stvaranja prihoda, ovako ili onako.
franciska
15.03.2004., 19:13
Dragi Ljut više puta sam izvela perpetuum mobile na literarnoj razini jer sam pisac. No kako imam sina kojem trebam osigurati budućnost i skupe lijekove nastojim posegnuti za poduzetničkim idejama. Imam neke inovacije, a od svih vas molim metodološke i praktične savjete. Hvala Alenu! Sir Net-co, pitam za Francusku budući da često koristim Yahoo France, živjela sam tamo i prevodim. Što podrazumijevate pod joint poslovi, joint-venture? Kako se to napada određeni segment? Mogu li ja nekome platiti za "napad" prema mojim zamislima? F.
Obi-Wan
15.03.2004., 19:41
Ciao franciska,
kao i bilo gdje drugdje kljuc je ideja i trud koj se ulozi da bi se ona realizirala. Da bi ti se moglo pomoci, trebala bi bar donekle iznjeti svoju ideju. Da, postoje osobe koje ti mogu pomoci oko tvog internet nastupa ali je takodjer potanje koliko si ti spremna uloziti.
Ovdje mozes dobiti korisnih savjeta, ali ja ti nemogu reci nista konstruktivno dok ne saznam otprilike o cemu se radi. Ono sto ti mogu reci da internet omogucava puno laksu prezentaciju na stranim trzistima, a ovisno o ostalim faktorima, moze posluziti i na druge nacina (distribucija - ukoliko je u pitanju neka vrsta digitalnog proizvoda, transakcija... itd.)
Eto, toliko od mene, ukoliko nam malo vise kazes, vjerovatno cemo ti moci malo vise i odgovoriti.
Ciao!
franciska
15.03.2004., 22:51
Hvala vam Obi-Wan! Imam prototip jednog (zapravo dva) industrijskog proizvoda s "inovativnim korakom". Mislim da bi bio zgodan za šire tržište, a time niti previše skup.
Prvo nisam sigurna da li da sama investiram u serijsku proizvodnju (prostor, osnovna sredstva, zaposlenici), ili da uđem u suradnju sa srodnim domaćim proizvođačima (koji su by the way, tromi i tužni, ili pak da neke komponente jeftinije nabavim i dam izraditi tko zna gdje. (Kako se nešto uopće naručuje iz Azije, Afrike, da ne velim Bugarske?)
Iza svih tih dubioza rado bih proizvod plasirala putem Interneta. Bojim se da kad bih ga plasirala "redovnim izvozom", da bi u međuvremenu osvanule razne inačice istog neovisno o mom patentu. Da li sam sada nešto prozirnija? F.
franciska
15.03.2004., 23:05
Zaboravila sam. Dakle, kurioziteta radi i dalje me zanimaju sintagme "napasti određeni segment" (čini mi se uzbudljivo!) i "joint poslovi". Ja sam samo jedan revni čitatelj informacija s Interneta, a čini mi se da vi svi kužite ono "ispod"! Hvala!
Obi-Wan
16.03.2004., 01:31
Ciao franciska,
pod napasti odredjeni segment, mislise na odredjeni segment trzista. Ti si napisala da bi proivod bio zgodan za sire trziste, unutar tog trzista mozda bi bilo dobro odabrati jedanj njegov segment kojem ces prilagoditi proizvod, a posebno promociju. Posto se razlicitim segmentima svidjaju razlicite stvari, tako ti trebas vidjeti kojem segmentu najvise odgovara tvoj proizvod, te tom segmentu i prilagoditi promociju.
Sto se tice: da li u vlastitu proizvodnju ili u suradnju, to samo ti mozes znati, jer to uvelike ovisi o tebi odnosno o tome koliko si spremna riskirati. Najbolje bi bilo da imas vlastita sredstva i da mozes samo odlucivati o svim faktorima u poslu, dok s druge strane suradnja smanjuje razinu rizika s kojim ulazis u posao - u ovom slucaju moras tocno znati sta ti mozes dati, a sta mozes ocekivati zauzvrat. Takodjer moras biti posebno oprezna s kim ulazis u posao! Ukoliko udjes s neozbiljnim partnerom onda vjerujem da znas sta se desava.
Ukoliko se taj proizvod moze proizvoditi vani, bilo bi pametno da pogledas uvjete i cijene i da razmislis o toj varijanti, kod ove solucije (da narucujes izradu necega vani) moras biti oprezna kod testiranja kvalitete (odnosno da ti se ne desi da dobijes proizvod koj ne odgovara onome sto si narucila).
Uglavnom, trebala bi na papir staviti sve faktore koji utjecu na tvoj potencijalni posao, napraviti listu potencijalnih suradnika, pogledati kakve bi troskove imala obzirom na pojedinu opciju i odabrati jednu od solucija. Na kraju ti se sve svodi na tvoju procjenu situacije.
Dakako, ne zaboravimo istrazivanje trzista, po cemu si sigurna da bi se to prodavalo, koliko je trziste za tvoj proizvod, tko bi to kupovao, zasto, kako itd...
Ciao!
franciska
17.03.2004., 16:38
Zadovoljna sam odgovorom i učim. Ne znam kako se internet prodaja uklapa u našu domovinsku legislativu. Mogu izraditi besplatno svoju WEB stranicu. Ali kako doći na komercijalne stranice npr. e-Bay, Yahoo, Lycos...(uopće ni ne znam da li su to najproduktivnije stranice). Smeta me što je uistinu jeftinije vani izrađivati, a ja bih voljela makar nekog skinuti s Burze. Možete li me podučiti kako doći do stranica jeftinijih tržišta (proizvodnje) i s druge strane kako se ugurati na stranice poželjnih potrošača, kupaca? Žao mi je što se u ovu temu ne uključuje više "mojnovac.com" genijalaca budući da su vaši odgovori korisni mnogima. Ako postoje kakve diskrecijske situacije, naznačite kako da se obratim!
Ciao, ciao. F.
Obi-Wan
18.03.2004., 13:38
Sto se tice trzista rada, tu bi ti vjerojatno netko drugi mogao vise pomomoci, a sto se npr. e-baya tice, ovdje:
http://pages.ebay.com/sitemap.html?ssPageName=h:h:smap:US
ces negdje sigurno naci odgovor
Dobar dan.
Hvala. Hvala. F.
dati cu ti profesionalan savijet i uputstva privete, sda mi se jako zuri, drago mi je da sam vidjela tvoj post.cya soon.meg.
projekti poput ebay-a su odlicni samostalni internet poduhvati, imala sam prilike raditi dio projekta za stranu firmu koja zeli konkurirati njima, sta ti treba za tako nesto, vjerojatno vise nego sto predpostavljas sto se ulaganja tice, ali povrat ulozenog je po mom misljenju visestruko isplativ. Do sada u HR nitko nije potegao inicijativu za takav projekt.
Internet moze biti i dodatni distributivni kanal, i sredstvo oglasavanja i komunikacijski kanal za prodaju, vecina se stvari moze automatizirati, sve radi samo po sebi, nema novih radnika, dodatnih troskova,kompliciranih protokola...U pocetku ulaganje izgleda veliko, ali kad se bolje sagleda situacija usteda na utrosenoj energiji, novcu, vremenu je vise nego isplativa!!
pozdrav.
Smeta me što je uistinu jeftinije vani izrađivati, a ja bih voljela makar nekog skinuti s Burze. Možete li me podučiti kako doći do stranica jeftinijih tržišta (proizvodnje) .
Ja sam svojevremeno firmi uštedio 100000 USD tražeći direktno proizvođača podignutih podova (nije uopće bitno) u Kinu.
Iz mog iskustva, mogu ti reći da se preko 90% svjetske proizvodnje radi u kini, a oni ne drže previše do nekakve zaštite autorskih prava i sl..pa ako je netko radio kod njih, drugi ga lako prekopira i sl..
Zato su tako jeftini, a i jer im dječica rade za 10USD mjesečno.. :flaster: ne smijem više pričat..
U svakom slučaju, ako sam dobro shvatio tvoje pitanje odi na www.google.com upisuj ključne riječi tipa "proizvod" +"production"/"manufacturer" +china...
igraj se s time tjedan, dva pa javi..
mislim da ti je pametno prvo riješit proizvodnju, kad to riješiš javi, pa ćemo dalje ..
franciska
03.04.2004., 03:02
Puno. puno hvala Meg, Obi-Wan, Storm!
Krećem putem vaših uputa, baš te stvari ne znam. Mislim da imate pravo, potrebno se malo (puno) ufurati, premda sam bila sklona platiti i gotovo. Razgovarala sam s FSB i Iskonom i jasno, iz aviona vide da sam čisti ignorant. Hvala. F.
Savjetovao bih ti Franciska da se oko smještaja i izrade web sitea javiš firmama kao što su Croadria ili Avalon. Oni će ti to obaviti po povoljnijoj cijeni i posvetit će ti više svog vremena.
HT ili Iskon imaju prilično loš odnos prema malim korisnicima. A, i puno su skuplji.
Draga franciska, ajde poslusaj moj savijet, dvije godine radim u web project managementu nebi ti sad rekla koje firme, ali imala sam preko 200 projekata na kojim sam radila, ht i iskon zaboravi, zaboravi i ostale dilkoše koji imaju kojekakve studije za dizajn, postoji nekolicina cistokrvnih eksperata za web koji pokrivaju vecinu kvalitetnog hr web prostora, nije bitno za koga rade. ako hoces mogu te povezati sa njima , ako ti treba konkretan dogovor reci pa cemo se naci na kavi i uzivo nastaviti ovaj razgovor.
pozdrav, bye.
Obi-Wan
05.04.2004., 16:52
Ciao Meg,
ajd molim te nabroji tu nekolicinu cistokrvnih experata za web (i ako su specijalizirani za odredjena podrucja, navedi za koja)! Bas me interesira! Samo da te obavjestim, ja ne radim u nijednoj web produkcijskoj firmi.
Ciao!
Zašto jednostavno ne završiš rečenicu sa:
"Ja ne radim."
?
MEG>>
200 projekata u 2 godine??!?
365 je prošlo dana u prvoj.
365 je prošlo dana otkako je prošla prva.
= 730 u dvije godine /200
= 3.65
Znači ti si radila jedan projekt svaka 3 i po dana..
Šta si ti uopće radila tamo..?!?
Ne zezam te, nego mi nisu jasne brojke u tvojoj priči..
Radio sam i ja neke projekte, pa su bili puno duži..
Valjda si ti jednostavno superefikasna..
Šta uopće podrazumijevaš pod web project management?
Obi-Wan
06.04.2004., 10:01
Zašto jednostavno ne završiš rečenicu sa:
"Ja ne radim."
?
Mozda zato sto radim???
Obi-Wan
06.04.2004., 10:07
Daj da se vratimo na temu... mene interesira tko su osobe koje su specijaliziane za Internet u Hrvatskoj i cime se bave!
Ciao!
i mene isto?
Meg ti si na redu..
obi šaljem ti jedan logo na mail
Ajme, nisam valjda nikog uvrijedila sada. Radi se o projektima s kojima sam upravljala, niste valjda mislili da sam ih sve odreda sama odradila, za to bi trebala imati tri para dodatnih ruku sa usb nastavcima umjesto prstiju i još tri glave, plus bar dva para nogu preko sc-a...salim se, sad je ispao jako ruzan mutant... Sto se tice majstora u ovom poslu, nebudem ih imenovala,iz osobnih razloga.Bilo je projekata 'teskih' par stotina tisucica kuna tako da IMA ljudi koji znaju kako poboljsati posao putem weba.Uglavnom se svodi na to dali netko ima novac da plati realizaciju ideje.Postoji ideja, postoje oni koji to mogu super kvalitetno odraditi samo sto onekoji su spremni platiti za to treba traziti svijecom u pukotinama zemljine kore.
MEG>>
200 projekata u 2 godine??!?
365 je prošlo dana u prvoj.
365 je prošlo dana otkako je prošla prva.
= 730 u dvije godine /200
= 3.65
Znači ti si radila jedan projekt svaka 3 i po dana..
Šta si ti uopće radila tamo..?!?
Ne zezam te, nego mi nisu jasne brojke u tvojoj priči..
Radio sam i ja neke projekte, pa su bili puno duži..
Valjda si ti jednostavno superefikasna..
Šta uopće podrazumijevaš pod web project management?
Podrazumjevam ideje, prijeloge, dogovore, razgovore, pregovore, ugovore, realizacije, koordinacije prilikom realizacije, bdjenje, glavobolje, vrištanje, plakanje, gubljenje strpljenja...i na kraju završno rukovanje sa ogromnim smješkom na licu.
Obi-Wan
06.04.2004., 16:35
Ciao Meg,
ma ne, nisi nikoga uvrijedila! Mene samo interesira tko su te osobe, posto bi mozda s njima zelio nesto napraviti. Interesira me cime se bave i u kojem su segmentu eksperti.
Ako to ne mozes objaviti na forumu, bio bi ti zahvalan da mi to posaljes privatno (mozes i na mail: obi-wan@mojnovac.net)
Nije problem samo pronaci ljude koji ce platiti, problem je pronaci i ljude koji posao mogu kvalitetno napraviti (bar mi se cini da je tako na internet trzistu u HR)
Ciao!
franciska
06.04.2004., 23:49
Prvo slušam Storma iz poruke br.158.(proizvodnja etc.)To je ok i javit ću se za dalje.
Vezano za web project manegement, nadam se da će vam Meg odgovoriti samo se vi zezajte. Recite i vi nešto (Storm, Obi-Wan)o vašim projektima ili mi barem komentirajte ovu moju pretpostavku - bez hihotanja please! : Dakle, nije svejedno gdje i kako se stranica plasira kao i tko ju podržava. Npr. ako je to Iskon, on dijeli zaradu od ostvarenih impulsa sa HT-om, a također ako je stranica dobro posjećena i sa vlasnikom stranice tj. ponude. Dalje, postoje nekakvi načini (programi?) da se posebno naplaćuje npr. slanje mail-a i sl. Vjerojatno na taj način prosperira i ovaj mili portal, a ne samo od objavljivanja stručnih novinskih inserata, obavijesti itd. Onda, toplo ili hladno?
Znam da ste mi već jednom odgovorili da stranice uglavnom služe za reklamu, ma je li baš tako?! Ako se o tome možda ne može OVAKO govoriti, a i inače, rado ću Meg s tobom otići na kavu. F.
Obi-Wan
07.04.2004., 01:52
Ciao F,
"stranica" se postavlja kod odredjenog hosting provaidera, koj ima vlastite servere negdje ili je iznajmio servere od nekog drugog (odnosno prostor na njima), odnosno ti kao vlasnik stranice iznajmljujes malo mjesta na serveru na kojem ce se nalaziti tvoja stranica. Uz to dobivas i odredjenu kolicnu bandwidtha. Bandwidth je hm... ako netko bolje zna objasniti molio bi ga... uglavnom, kada korisnici posjecuju tvoju stranicu, onda sa tog servera tvoja stranica putuje u njihovu cach memoriju. Ako ti je npr. stranica "teska" 20 kb, onda ce i promet (bandwidth) biti u tom slucaju oko 20 kb (nesto vise, ali necemo u detalje). Ukoliko imas prometa vise nago sto si zakupila u paketu koj si odabrala, onda jos placas dodatni promet (bandwidth). Tako da u biti korisnici placaju ISP-ovima vrijeme provedeno na internetu ili takodjer kolikcinu bandwidtha koji su koristili, a takodjer i vlasnici stranica placaju taj bandwidth.
ISP ovi ne djele zaradu sa siteovima. Internet mediji (kao i opcenito mediji) zaradjuju od prodaje oglasnog prostora.
Ciao!
Ciao F,
"stranica" se postavlja kod odredjenog hosting provaidera, koj ima vlastite servere negdje ili je iznajmio servere od nekog drugog (odnosno prostor na njima), odnosno ti kao vlasnik stranice iznajmljujes malo mjesta na serveru na kojem ce se nalaziti tvoja stranica. Uz to dobivas i odredjenu kolicnu bandwidtha. Bandwidth je hm... ako netko bolje zna objasniti molio bi ga... uglavnom, kada korisnici posjecuju tvoju stranicu, onda sa tog servera tvoja stranica putuje u njihovu cach memoriju. Ako ti je npr. stranica "teska" 20 kb, onda ce i promet (bandwidth) biti u tom slucaju oko 20 kb (nesto vise, ali necemo u detalje). Ukoliko imas prometa vise nago sto si zakupila u paketu koj si odabrala, onda jos placas dodatni promet (bandwidth). Tako da u biti korisnici placaju ISP-ovima vrijeme provedeno na internetu ili takodjer kolikcinu bandwidtha koji su koristili, a takodjer i vlasnici stranica placaju taj bandwidth.
ISP ovi ne djele zaradu sa siteovima. Internet mediji (kao i opcenito mediji) zaradjuju od prodaje oglasnog prostora.
Ciao!
I F. jesi šta shvatila iz ovoga?!?
Mogu li i ja s tobom na kavu meg? naravno striktli biznis ;)
I F. jesi šta shvatila iz ovoga?!?
Mogu li i ja s tobom na kavu meg? naravno striktli biznis ;)
Ma naravno!!
Troskovi koje podnosis ISP-u su kudikamo maleni u odnosu na ostale troskove tako da se netrebas previse zamarati sa odabirom providera, po meni su najbolji izbor croadria,ili avalon, po kvaliteti usluge su ok, a duplo jeftiniji od ht-a ili iskona. A toliko puno Bandwitha neces imati ziher da bi te dovelo u financijsku krizu..
Ti dakle kod providera zakupljujes odredjeni memorijski prostor na serveru na kojem se smjestaju tvoje stranice...
Obi-Wan
07.04.2004., 15:12
Alo meg :)
a sta je s ekpertima? Ocu li doznati za njih, ako se i ja pidruzim kavi? :))
Ciao :))
Vidim ja da se ovdje tulum sprema...evo sad cu ti poslati mail
Obi-Wan
07.04.2004., 16:45
Tulum???
Pa daaaa!!!! moze!!! Znas da obozavam tulume?!?!?! ha ha ha
Ciao!
franciska
09.04.2004., 03:58
Shvatila sam da vas troje idete na tulum!!!
---------------------------------------------
A kako će moja sestra ili brat zaraditi preko Interneta ako otvore neku BESPLATNU e-školu, to nitko nije rekao ni A ni BE! (U usporedbi Interneta s ostalim medijima, zar se ne može pretpostaviti da se neki projekt tretira kao privatna produkcija koja se kupuje od strane ISP-ova (ma što je to?))?
P.S. Svima hvala. Može li moja teta postati "ISP"?!?! F.
franciska
09.04.2004., 11:14
U međuvremenu dok vi spavate proučila sam sve u vezi s firmom Novi Mediji, a čiji je dio (medij) i ovaj portal, uz turistički i velikogorički. Dobro, nakon koliko vremena bih čula da mi Novi Mediji u kompaniji s onim duplim klikom, mogu izraditi i smjestiti internet stranice? I što znači "razvoj i upravljanje korisničkim zajednicama"? Znači, ovaj portal je prvenstveno financijski pretraživač, ponuđač određenih usluga i mjesto oglašavanja.
Koliko sam shvatila cijena promocije, oglašavanja se između ostalog određuje i klikovima. Pa da, logično je da čovjek ovako čavrljajući kad tad shvati da mu je pametno otići na stranice koje nudi portal i klikne. Ništa, samo ponavljam gradivo, svejedno ako mi se može nešto reći na ono prethodno (za mog brata, sestru i tetu)! F.
Obi-Wan
09.04.2004., 12:35
Ciao franciska,
samo na kratko (za sad) na stranici, http://www.httpool.hr/page.asp?newsid=31&areaid=4 u ti objasnjeni neki pojmovi, tako da ti predlazem da prvo ovo pogledas.
Ciao
franciska
09.04.2004., 21:04
Ciao Obi-Wan!
Je pa to i jesu te stranice koje sam forsirala sat do dva.Nema ISP. Volim znati izvorne riječi iz kojih je izvedena kratica i sve ostalo. Čim se počnem šaliti, gotovo je s bogatstvom vaših informacija. Ostajem u nadi. F.
franciska
10.04.2004., 02:28
ISP je Internet Service Provider. Našla i proučila, kao i vBulletin 3.0.0. i tako dalje.
Hvala što ste me nekako usmjerili da si odgovorim na pitanja i sad što se ovog dijela tiče eventualno ostaje da nešto kasnije kupim. F.
Novi zadatak za Francisku, ako je ISP internet service provider, sta je onda IPP? Ovo je samo sala, nemoj molim te nista shvatiti osobno. IPP je interenet presence provider, iako se taj termin rijetko koristi.Puno cesce ces cuti web dizjan studio...
pozdrav
franciska
15.04.2004., 01:53
Draga Meg, svatko tko ne želi da mu sjednem za vrat, ne bi me smio ništa pitati, jer sam užasna i sitničava štreberica i sigurno ću sada ići gledati pod "IPP". Evo Meg, ja ću ti se možda kroz privatnu poruku obratiti (kao i Ivica Todoric ne znam zapravo što se smije pitati i tko se smije reklamirati) da li izrađuješ sisteme stranica na kojima mogu izlagati proizvode ili/i usluge, sa reklamnim prostorom(zarada po postotku ili po broju posjeta), aplikacija komercijalnog foruma i distribucija stranica na sve moguće komercijalne prostore, + strani jezici...ima li još nešto? Baš mi se bilo učinilo da SVE znam..., a Sokrat nisam!
Šalim se, svaka informacija je odlična i korisna. :saptac: F.
Aha, svakako mi se javi mailom.
bye
Tek sam sada vidio i proucio ovu temu,pa me zanima Franciska jer se
sta izrodilo iz svega ovga i gdje se to moze pogledat?
franciska
04.02.2007., 17:20
Jako mi je drago da si pronašao ovu temu.
Kad sam došla na forum, imala sam tri želje. Jedna se ticala inovatorstva s čime sam se par godina vrlo lijepo bavila. Druga je bila humanitarna udruga, a treća jedan medicinski forum. S vremenom sam kompenzirala te želje, a forum me pogurao ka investiranju. Zadovoljna sam rezultatima u kojima mi je znanjem i informacijama forumaša upravo pomogao ovaj forum.
Mislim ići dalje sa investiranjem u regiji i šire.
Uz to vidim ovo kao sinhronicitet, da si ti, hrvac, izvukao ovu temu, jer baš u zadnje vrijeme intenzivno razmišljam o jednom internetskom poslu. Nije iz informatičkog ili financijskog područja nego više pripada mojim humanističkim disciplinama. Uvjerena sam da se internetom služe sve više različite generacije i različite populacije.
Kao i prije imam problem što sam ja laik u informatici, pa bih trebala support u realizaciji ideje. Imam prijatelja koji je profesor na FSB-u i koji mi je bio ponudio da napravim posao preko njihovog sustava.
Ja bih voljela voditi sama svoj posao ili imati kompanjona, nekog tko bi znao postaviti sistem, znati istaknuti sajt na tražilicama itd.
Moja ideja nije uopće originalna, ali mislim da bi mogla biti kurentna u našem okolišu.
Mislim da je svojevremeno i Alen, naš administrator, postavljao sustave ili barem pružao instrukcije u svemu tome. Te teme o e-bizu su zamrle na forumu, ali nije ih loše obnoviti, ako postoji interes.
franciska
17.02.2007., 09:45
Zanima me kojim bih metodama ispitala tržište za pokretanje jednog novog web portala?
portal možeš sama raditi ulaganja do 5k€
pa sad raditi istraživanje?
franciska
17.02.2007., 15:05
Kako 5k eura? Meni su rekli da mogu negdje sve naći da mi naprave za 10.000-15.000 kn. Ne znam gdje to mogu naći. Domena i sve to. (sve sam zaboravila).
Ja bih se bavila sadržajnom i komercijalnom stranom portala, a netko bi to trebao tehnički i softverski podržavati.
Pa da, istraživanje. Koliki bi mogao biti interes za moj portal od npr. statistike koliko ljudi koristi ovdje net, pa onda po spolu, dobi, profesiji i sl.
Onda, kako se reklamira portal?
Dalje, kad sam prije o tako nečem razmišljala, raspitivala se, mislim da sam došla do saznanja da se ne može dobiti povoljni obrtnički kredit za posao na internetu. A možda to ne bi ni trebao biti obrt :confused:
zakup domene i prostora je 500-1000 kn godišnje
da si posjetila moj www vidjela bi da i ja tamo imam forum o sadnji lavande, a sve skupa je napravaljeno u wordu (zli jezici će reći da se to vidi)
franciska
17.02.2007., 21:11
Molim te, Master hoćeš li mi dati adresu? Nisam pratila razgovor o lavandi.
Ti si stvarno pun iznenađenja, baš mi je drago :)
I još mi, molim te reci, zašto si onda napisao da to košta 5000 eura?
ma ako hožeš da ti to netko profesionalno uredi, on line narudžbe, napravi dućan itd
Angelus
10.04.2007., 09:12
ma ako hožeš da ti to netko profesionalno uredi, on line narudžbe, napravi dućan itd
Ovisi što točno želiš da ti se napravi. Recimo, template za OsCommerce ne košta puno (odokativno par sto dolara),a cijeli taj sustav podržava procesiranje kartica, paypal-a i još mnogo drugih gluposti. Odličan je za online dućane.
Teško je ovako napamet reći što i kako napravit, ako želiš prodavati određene proizvode onda je to jedan smjer, ako želiš posjećenost i zaradu od reklama onda je to drugi smjer. Affiliate programi su opet priča za sebe.
Bitna je ideja. Koliko vidim kod nas jako dobro prolaze kojekakvi kvazi portali koji su očita kopija već prisutnih online servisa, mahom zato što iza njih stoje malo veće tvrtke....
Što se tiče web eksperata, ima kod nas jako dobrih i kvalitetnih ljudi, ali u zadnjih godinu dana sam se uvjerio da je puno lakše outsource-at sve poslove vezane uz web te je naravno i jeftinije!
Osobno se bavim prilično specijaliziranim segmentom weba tako da ne mogu reći da sam neki ekspert :). Recimo da znam puno o nekim stvarima :P
Pozdrav,
A.
franciska
10.04.2007., 10:27
Dakle, ako hoću prodavati knjigu putem net-a to je jedna stvar, a ako hoću imati forum i blog, to je nešto drugo.
Recimo da se može naći stručnjak da to napravi ili skine već gotova rješenja. A kako onda ja to održavam. Uzmimo da sam urednik na portalu koji ima forum i rješavam stvari sadržajno. A tko se brine o radu sistema?
Da li mogu imati osobu (kompaniju) za to, ili bih nešto (što?) trebala sama naučiti?
Angelus
10.04.2007., 11:14
Dakle, ako hoću prodavati knjigu putem net-a to je jedna stvar, a ako hoću imati forum i blog, to je nešto drugo.
Recimo da se može naći stručnjak da to napravi ili skine već gotova rješenja. A kako onda ja to održavam. Uzmimo da sam urednik na portalu koji ima forum i rješavam stvari sadržajno. A tko se brine o radu sistema?
Da li mogu imati osobu (kompaniju) za to, ili bih nešto (što?) trebala sama naučiti?
Ako ćeš prodavati knjige onda moraš imati distributera, moraš procesirat plaćanje (dakle suradnja sa nekom tvrtkom koja se bavi karticama) dok je recimo dići forum sa defaultnim skinom pet minuta posla (karikiram).
Što se tiče održavanja, siguran sam da možeš naći nekoga tko bi se brinuo o tehničkoj strani cijele priče (upgrade-ovi i sl.), ali moj je savjet da naučiš sama kako napravit backup (next, next, finish princip) i kako napravit upgrade software-a koji bi koristila.
Pošto voliš definicije :) potraži što je cms (content managment system) iliti po naški sustav za upravljanje sadržajem. Postoji mnoštvo takvih sustava koji su open source (dakle free) i najveći problem je napraviti template za site.
Naravno, različiti sustavi su za različite namjene. Dok je OsCommerce idealan za online dućane isti je katastrofa za portale. Joomla je ok za portale, ali je smeće za blogove. Wordpress je predobar za blogove ali je loš za portale itd. You get the picture.
Pregled cms-ova i isprobavanje istih na linku: www.opensourcecms.com
Mislim da ti je najbitnije odlučit što želiš pokrenuti online, sredstva i znanje dolaze sami po sebi ukoliko je ideja dobra. Na kraju krajeva možda nećeš morat plaćati nekome (recimo neko partnerstvo ili sl...)
LP,
A.
Samostalan
10.04.2007., 11:44
Mozes napraviti sve to na jednom sajtu, a mozes napraviti i mrezu! Mislim da imati tri razlicita sajta nije losa stvar, marketinga radi!
Ako kupis gotov sistem, ljudi ti sve objasne, pa nije tesko da vodis poslije!
Angelus
10.04.2007., 12:21
Mozes napraviti sve to na jednom sajtu, a mozes napraviti i mrezu! Mislim da imati tri razlicita sajta nije losa stvar, marketinga radi!
Ako imaš vremena održavati sve to, onda je jako dobra ideja ;)
franciska
10.04.2007., 16:12
Hvala vam na savjetima. Online Marketing Blog izgleda jako dobro...i odmah u svijet :)
Angelus
11.04.2007., 12:45
Hvala vam na savjetima. Online Marketing Blog izgleda jako dobro...i odmah u svijet :)
Uvijek rado pognem ako mogu :). Tko zna, možda se neko partnerstvo dogovori ;).
Hvala na komentaru.
LP,
A.
Kako 5k eura? Meni su rekli da mogu negdje sve naći da mi naprave za 10.000-15.000 kn. Ne znam gdje to mogu naći. Domena i sve to...
Cijena može strahovito varirati. Najbolje je sastaviti mail, detaljno opisati što bi portal sadržavao i poslati zahtjev za okvirnom ponudom na 10 email adresa, firmama koje se bave izradom web stranica. Razlike mogu biti takve da ne biste vjerovali do 400% razlike u cijeni zna biti za apsolutno istu stvar.
Cijena može strahovito varirati. Najbolje je sastaviti mail, detaljno opisati što bi portal sadržavao i poslati zahtjev za okvirnom ponudom na 10 email adresa, firmama koje se bave izradom web stranica. Razlike mogu biti takve da ne biste vjerovali do 400% razlike u cijeni zna biti za apsolutno istu stvar.
to nije ništa čudno, 80% ljudi što se bavi "webom", gleda samo da dobije posao a o tome tko, kako i koliko kvalitetno će ga odraditi o tome se brine nakon prve uplate
vBulletin® v3.7.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.