PDA

View Full Version : HT poziva korisnike interneta na oprez


Jonas
22.01.2004., 20:21
Hrvatski telekom poziva korisnike internetskih sadržaja na oprez zbog sve češćih "napada" hackera na korisnička računala, uslijed kojih se, bez direktnog znanja korisnika, stvaraju visoki telefonski računi. U tom slučaju detaljni ispis poziva pokazuje pozive u međunarodnom prometu prema nepoznatim brojevima, stoji u priopćenju.

Razlozi takvih "nepoznatih" poziva su konekcije, koje se ostvaruju s pojedinih linkova, ponuđenih na komercijalnim web stranicama. Oni preuzimaju dialer ili hackerske programe. Dialer je program, koji se, kad nastani računalo, može aktivirati sam, bez znanja korisnika.

U cilju izbjegavanja navedenih poziva, a samimi time i stvaranja dodatnih troškova, HT preporuča preformuliranje hard diska i reinstalaciju operativnog sustava, a od posebne je važnosti da se nakon toga izbjegava preuzimanje sadržaja web stranica koje nude opisane opcije.

22.1.2004 | 1:59 Izvori: (Infoforum News Service )

Da ne bi ovo ispalo samo kao još jedno doborodošlo opravdanje HT-u za nabijanje troškova na računima, najbolje je da sami provjerite svoje računalo.

Dva besplatna programa koji će odraditi taj posao za vas:

Ad-aware >> http://www.lavasoftusa.com/support/download/

Spybot - Search & Destroy >> http://download.com.com/3000-2144-10194058.html?tag=lst-0-1

Alen
23.01.2004., 01:41
Najefikasniji program ove vrste, bar iz mog osobnog iskustva, je Spy Sweeper (http://www.webroot.com/wb/products/spysweeper/index.php). Kod mene je počistio sve, što je drugim istovrsnim aplikacijama promaklo.

Program je shareware; samo korištenje je besplatno, ali za nadopune, potrebno je kupiti licencu.

Jonas
27.02.2004., 12:56
Eto ti ga na. Jučer na tiskovnoj konferenciji Jurleka je svalio krivnju za velike račune upravo na dialere. Stvarno su predvidljivi.

Što se pritužbi na iznos računa tiče, u HT-u tvrde kako je većina tih pritužbi neosnovana i uzrokovana korisnikovim nepoznavanjem tarifiranja pozivnih brojeva 060 ili nehotičnim instaliranjem dialera s Interneta, koji korisnikovu internetsku vezu preusmjeravaju preko skupih inozemnih poziva. Jurleka je najavio kako će HT uskoro poduzeti određene akcije kojima će korisnike informirati o ovim problemima.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?datum=26022004#id17323