PDA

View Full Version : Trezorski zapisi


Shaolin_BL
22.03.2011., 11:30
Pozdrav svim forumašima.
Volio bih vidjeti malo diskusije o najavi uvođenja trezorskih zapisa na BLSE.
Onako, da malo diskutujemo.

Dakle, svi znamo da su to kratkoročne hartije od vrijednosti. Emituje ih i i za njih garantuje entitet, obično da premosti nesklad između priliva i odliva, prinosi nisu nešto visoki, prodaju se uz diskont, RS ih može emitovati do 65 miliona KM u toku jedne godine... bla, bla,... :biggrin:

Kako na tržištu nema kratkoročnih finansijskih instrumenata očekuje se da bi se pojavljivanju ovog instrumenta najviše obradovale domaće brokerske kuće, banke, osiguravajuća društva, investicioni fondovi i PREF. :biggrin:

Jedna (korisna :confused: ) stvar koja mi je pala na pamet je da osim što bi njihova emisija „osvježila“ tržište, sredstva prikupljena na ovaj način bi se mogla iskoristiti za, na primjer, subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača-seljaka. :p: Na taj način bi se dio ovih sredstava vratio u državnu kasu po osnovu plaćanja PDV-a i drugih poreza.

kagemusha
22.03.2011., 11:59
Mislim da će ovo dovesti do malog pada cijena obveznica u RS.
Mogu li se trgovati na burzi i kada se uvode?

Shaolin_BL
22.03.2011., 12:20
Evo malo više informacija:
Uredba o uslovima, postupku emisije i elementima primarnog tržišta trezorskih zapisa (http://www.blberza.com/cms2filecache/files/cms2/docver/17070/files/Uredba%20o%20uslovima,%20postupku%20emisije%20i%20 elementima%20primarnog%20trzista%20trezorskih%20za pisa.pdf)
i Capital.ba: Novo zaduženje RS od 65 miliona KM. (http://www.capital.ba/novo-zaduzenje-rs-do-65-miliona-km/)

Dakle, "namjena prikupljenog novca emisijom trezorskih zapisa je finansiranje kratkoročnog budžetskog manjka prihoda u odnosu na rashode, navodi se u obrazloženju prijedloga Odluke."