PDA

View Full Version : Badel 1862, Zagreb (BD62-R-A)


Pages : 1 [2] 3 4

Blue Horseshue
14.12.2005., 18:42
Uskoro Badel1862 ulazi u prvu kotaciju...nadopunite svoje portfelje, al' ne dižite jako cijenu.

Pa, s obzirom na to kako su reagirale druge dionice nakon što su uvrštene u 1. kotaciju... ja bi počeo prodavati Badel

milken
14.12.2005., 18:44
kao da će ga mirovinci kupovati zbog toga.

to je sigurno znao onaj ko je prodao 3500 komada danas.

perodegenero
14.12.2005., 19:17
Bsuiness sa vodama je jako težak i zajeban, a Badel se malo preračunao. Oni su utukli hrpetinu love u Kalničke, i to je sasvim sigurna pušiona. Instalirali su kapacitete jednake onima u Jamnici (koja ipak ima "malo" veći tržišni udjio). Trebate znati da je i Studenac u minusu, a i on se relativno solidno pozicionirao. Problem s vodom je taj da je to high volume low margin business, pa ako nemaš volume... A Badel tu nema svoju distribuciju, a čim koristiš tuđu, to je "malo" preskupo.

Ući u rat sa Jamnicom i Coca Colom nije lako, a ni Coca Coli nije lako, s tim da oni mogu čekati, a Badel ipak nema takva financijska leđa.

Točno je da će potrošnja laširane vode rasti, ali treba to i dočekati. Sigurno je da ćemo jednoga dana svi moći šetati Mjesecom, ali nitko još nije krenuo u masovnu proizvodnju svemirskih odijela. Dokle god možemo piti vodu iz pipe, potrošnja vode neće imati skokovit rast, već prilično lagani.

Ja bi u evaluaciji Badela jednostavno izbrisao njihov udio u Kalničkima. 0.

perodegenero
14.12.2005., 19:20
I još samo mali dodatak - i Sv. Rok je na prodaju, i ona Bubalova voda šta ju puni u Vrlici, a još neki igrači koji su htjeli ući u taj "posao stoljeća" su malo zastali.

A što se tiče pojačanog marketinga...Morate znati da i Badel i Sv. Rok tu vodu koju izvoze (ili spremaju za izvoz) izvoze - u najbolju ruku - at cost, što znači bez ikakve zarade, možda čak i uz gubitak (pogotovo ako se alociraju troškovi marketinga).

Not good.

krpa
14.12.2005., 21:16
Pa, s obzirom na to kako su reagirale druge dionice nakon što su uvrštene u 1. kotaciju... ja bi počeo prodavati Badel

Nebi bilo prvi put da prva kotacija zapravo "obori" cijenu.
:mad:

BURZA5
14.12.2005., 22:15
drugi dio dividende stiže do 31.12.05.
Koliko je to?Zna li se, i koji je ex datum?
Prvi dio je bio 7 kuna.

dabo1
14.12.2005., 22:27
Obzirom koliko su novaca ulupali u Kalničke vode (oko 20 mln EUR-a), više bi zaradili da su oročili (sačuvali bi barem glavnicu i ne bi imali toliko problema). Evidentno je da je investicija nerentabilna, a da proizvod ima slab tržišni udjel jer se između ostalog nalazi na mali broj prodajnih mjesta.

Nadalje, nadam se da će ulaskom u prvu kotaciju početi prikazivati konsolidirana izvješća.

Zlatek
15.12.2005., 09:31
Obzirom koliko su novaca ulupali u Kalničke vode (oko 20 mln EUR-a), više bi zaradili da su oročili (sačuvali bi barem glavnicu i ne bi imali toliko problema). Evidentno je da je investicija nerentabilna, a da proizvod ima slab tržišni udjel jer se između ostalog nalazi na mali broj prodajnih mjesta.

Nadalje, nadam se da će ulaskom u prvu kotaciju početi prikazivati konsolidirana izvješća.
Pa sto to pricate??? Pa cime bi se tvrornica poput BD62 trebala baviti?? Oročavanjem?? Pa voda je buducnost!!! 0,5l dobre vode u USA kosta vise od coca cole!!! Da nisu investirali (sto bi po mom misljenju bilo neoprostivo glupo), to bi znacilo stagnaciju ili/i nazadovanje. Ej pa sutra smo u EU. Pa nije (valjda) investicija rađena da bi se plasiralo u RH.

dabo1
15.12.2005., 22:58
Pa sto to pricate??? Pa cime bi se tvrornica poput BD62 trebala baviti?? Oročavanjem?? Pa voda je buducnost!!! 0,5l dobre vode u USA kosta vise od coca cole!!! Da nisu investirali (sto bi po mom misljenju bilo neoprostivo glupo), to bi znacilo stagnaciju ili/i nazadovanje. Ej pa sutra smo u EU. Pa nije (valjda) investicija rađena da bi se plasiralo u RH.


Tvrtka je imala razne druge moguće investicije (podizanje vvinograda, širenje u regiju, itd.) kojima je mogla sebi osigurati bolju poziciju i budućnost na tržištu. Smjene čelnih ljudi u Kalničkim vodama, smjene rukovoditelja prodaje u nekim regijama, promjena ekskluzivnog distributera za vodu u travnju ove godine, prisutnost na malo prodajnih mjesta u RH su činjenice koje potvrđuju loše prodajne rezultate i loše planiranu cijelu investiciju. Prilikom svake investicije planira se da razdoblje povrata bude najkasnije do 10 godine, da stope rentabilnosti, ekonomičnosti budu prihvatljive, kao i da projekt u svom ekonomskom vijeku bude likvidan. Ovdje je evidentno da u investiciji nije dobro analizirano tržište prodaje, da su precijenjeni planirani prihodi, a potcijenjeni objektivno jači igrači na tržištu. Pored tri jaka domaća igrača, Badel teško može više napraviti na hrvatskom tržištu. A u izvozu ima još manje šanse jer je njegov brand najmanje poznat. Ne misliš valjda da EU samo jedva čeka kapljicu ili unigue. Pa Badel nema financijsku snagu boriti se na domaćem terenu, a kamoli sa stranom konkurencijom na njihovom terenu.
Iskustvo iz Radenske govori da ulaskom u EU njihova tržišna pozicija je bila jako uzdrmana i da je prodaja Radenske (koja ipak desetljećima egzistira na ovim prostorima) značajno pala, a zbog strane konkurencije.
Nije smisao investicije, da se samo investira. Koliko imaš propalih investicija po Hrvatskoj. Dosada se voda nije pokazala previše profitabilnom djelatnošću. Vidi slučaj s Franckom koji ima mogućnost da ode u biznis s vodom, ali još nije, jer je dobro procijenio da bi imao otežani plasman i slab povrat na uložena sredstva. Što da je ulupao 20 mln EUR-a uz loše prodajne rezultate. Zbog budućnosti za 20 godina?
Budućnosti ti je sadržana u sadašnjosti, a oni su nedvojbeno pogriješili, samo je pitanje koliko će i tko će platiti cijenu.

zgtwo
16.12.2005., 01:05
Vlasnicki sukobi iz sada tako daleke 2000 doveli su do toga da je Badel izgubio trziste u BiH. Nacin na koji se sve to zbilo nije bas bio u duhu "dobrog gospodara".

Nadalje, s obzirom na:

1)

Vlasnicka struktura iz Q3:
1.BADEL 1862 D.D.ZAGREB 91.347 12,15
2.PBZ D.D. KAPITALNI FONDZAGREB 76.616 10,19
3.HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJUZAGREB 57.734 7,68
4.ANTO PERKOVIĆZAGREB 49.046 6,52
5.JOSIP UDILJAKZAGREB, VALE VOUKA 522.5713,00
6.HPB D.D. KD INVESTMENTS-VICTORIA FONDZAGREB 19.641 2,61
7.GRAFPEX D.O.O.ZAGREB 16.600 2,21
8.DRAŽEN VIDMANIVANEC 13.074 1,74
9.RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. SKRBNIČKI 11.221 1,49
10.TISKARA REPRINT ZAGREB 11.066 1,47

Ukupan iznos temeljnog kapitala:752.10 6Vlastite dionice u temeljnom kapitalu: 91.34712,15


te s obzirom na 2) http://www.zse.hr/novosti/645-05-BD62-promjena_broja_vlastitih_dionica.pdf

tj:

Zadnji:

Vlasnici prvih 10 računa na kojima je ubilježena najveća količina vrijednosnog papira BD62-R-A
Stanje na dan: 09.12.2005
Naziv vlasnika računa Mjesto
Skrbnički račun:
PBZ D.D./KAPITALNI FOND D.D. ZATVORENI INVESTICIJSKI FOND ZAGREB, HRVATSKA
PERKOVIĆ ANTE ZAGREB, HRVATSKA
HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU ZAGREB, HRVATSKA
UDILJAK JOSIP ZAGREB, HRVATSKA
BADEL 1862 D. D. ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND ZAGREB, HRVATSKA
GRAFPEX D.O.O. ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB ZAGREB, HRVATSKA
TISKARA REPRINT ZAGREB, HRVATSKA
VRANČIĆ ANTE ZAGREB, HRVATSKA


Sto znači da su vlasnicke aspiracije posve jasne, a g. Perkovic je jos uvijek ispod 10%. S tim u vezi Badel je jos uvijek u debeloj tranziciji i onog duha "dobrog gospodara" jos uvijek nema na vidiku. Da li ce se to u Europi moci izgurati ili ne, ostaje da se vidi, a po meni Perkovic ima jos taman toliko godina koliko nam treba do EU. :cool:

PS U meduvremenu bogati Hercegovac sa visestruko manje zaposlenih drma po Badelu, da sad ne upotrebljavam neke grublje rijeci: http://www.bobita.ba/crohome.php

Tailorpal
20.12.2005., 12:49
Lider - Poslovni tjednik u broju 11 donosi:

"STRATEŠKO PARTNERSTVO S NIJEMCIMA?
Badel 1862 na razvojnoj prekretnici

Pomalo se nazire, kaže Anto Perković, kako bi bilo pametno da jednoga dana njemački Eckes bude Badelov strateški partner s kojim bi mnogo lakše izašao na europsko tržište nego što to može sam. Istodobno Badel 1862 pojavljuje se i kao mogući strateški partner tvrtkama u regiji


Piše: Gabrijela Kasapović

Točne će smjernice dugoročne strategije razvoja Badela 1862 biti poznate tek u travnju sljedeće godine, ali već se sada nazire smjer u kojem bi se stvari mogle odvijati. Badel se vraća na troja vrata.

Jedan od temeljnih problema industrije žestokih alkoholnih pića jest visoka trošarina koja pokriva pola cijene proizvoda
Na domaćem tržištu marketinškim angažmanom u revitalizaciji kulture pijenja jakih alkoholnih pića, ali i potencijalnom strateškom suradnjom s inozemnim partnerom; na tržištima regije kroz vlastita poduzeća na putu privatizacije i perspektivom strateške suradnje s lokalnim liderima u proizvodnji pića; na svjetskom tržištu, konačno, snaženjem branda Unique kao svjetske sportske vode.

Naredna bi godina, prema riječima predsjednika Uprave, za Badel 1862 trebala biti prekretnicom. Poduzeće trenutačno izrađuje dva plana. Jedan je plan poslovanja u 2006. godini na hrvatskom tržištu.

Drugi se plan odnosi na razdoblje od 2006.do 2010. godine, a rok mu je isporuke u travnju. Da bi se definirala dugoročnija strategija, ističe se, valja ipak vidjeti kako će se razvijati privatizacija državnog vlasništva domaćih firmi u branši, a potom onih regionalnih.

Badel 1862 je u devet mjeseci ostvario dobit u iznosu od 6,18 milijuna kuna, što je bilo 35,26 posto više nego u istom razdoblju lani, kada je dobit iznosila 4,57 milijuna kuna.
Badel svim snagama radi na održavanju i unapređenju proizvodnje, primarno angažiranjem kvalitetnog i educiranog kadra. To opredjeljenje potvrđuju i posljednje kadrovske akvizicije. Uz novog šefa marketinga koji je u Badel došao iz Ghetaldusa, tvrtka je prije tjedan dana u Upravu dovela i bivšu čelnicu Kraša Zvjezdanu Blažić čije će zaduženje biti razvojni projekti poduzeća.

OPSEŽAN ČALANK O IZAZOVIMA S KOJIMA SE BADEL 1862 SUOČAVA PROČITAJTE U NAJNOVIJEM, 11. BROJU LIDERA

perodegenero
23.12.2005., 13:11
Meni je zanimljivo što sam ja istog stajališta kao i dabo, i pred neko vrijeme sam dao vrlo sličnu analizu njihovog businessa vezanog uz vodu (sa malo više detalja jer mi je ta branša jako dobro poznata i bliska).

Admini su taj post pobrisali. Zašto?????? Skoro sam stekao dojam da admini žele samo happy thoughts na forumu, jer "propuštaju" sve postove koji pumpaju cijene, a one koji su kritički nastrojeni ne nailaze na oduševljenje (ili nailaze na brisanje)

Rmpalija
23.12.2005., 13:36
Evo, ja bi' jako volio čuti detalje.

Da vidimo kako se vode, vode...

Možda su moderatori taj dan ustali na lijevu nogu? :cool:

clusmas
23.12.2005., 16:01
Admini su taj post pobrisali. Zašto?????? Skoro sam stekao dojam da admini žele samo happy thoughts na forumu, jer "propuštaju" sve postove koji pumpaju cijene, a one koji su kritički nastrojeni ne nailaze na oduševljenje (ili nailaze na brisanje)

nemoj kukat, nego napiši ponovno

presvetli
23.12.2005., 16:46
Meni je zanimljivo što sam ja istog stajališta kao i dabo, i pred neko vrijeme sam dao vrlo sličnu analizu njihovog businessa vezanog uz vodu (sa malo više detalja jer mi je ta branša jako dobro poznata i bliska).

Admini su taj post pobrisali. Zašto?????? Skoro sam stekao dojam da admini žele samo happy thoughts na forumu, jer "propuštaju" sve postove koji pumpaju cijene, a one koji su kritički nastrojeni ne nailaze na oduševljenje (ili nailaze na brisanje)
Napiši ponovo, post je bio ok u dijelu u kojem se ticao Badela. Bilo je i nekih drugih, čisto etičkih elemenata u njemu, i samo zbog toga je brisan.

baronx
27.12.2005., 10:31
Veliki vinari prodali 18 posto manje vina nego lani

Lanjski neplanirani udar na potrošnju vina tijekom ove godine značajno je utjecao na dodatno smanjivanje potražnje od hotelijera i ugostitelja
Najave Vladimira Šeksa, prvog čovjeka Hrvatskog sabora, da se u Banskim dvorima razmišlja o brisanju u javnosti nepopularnog članka iz Zakona o sigurnosti prometa, o 0,0 promila alkohola, izrečene početkom studenoga, nisu poklonike male, ali dobre kapljice očekivano razveselile ni za tradicionalno Martinje, a - danas je izvjesno - neće ni za novogodišnje blagdane. Unatoč višekratnim upozorenjima pojedinih proizvođača kako ih nula promila gura u bankrot, a najglasniji oponenti Vladine sporne odluke bili su vinari, zakonodavac i dalje ustrajava na 0,0 promila.
Rast zaliha
Prema podacima, koje od svojih članica redovito prikuplja Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pad prodaje vina, započet lani, odmah nakon što je u kolovozu usvojeno 0,0 promila, nastavio se i tijekom ove godine. Tako je u 2004. proizvodnja "prirodnih vina", kako ih kategoriziraju u HGK, iznosila 487.071 hektolitar, dok je prodaja dosegnula količinu od 415.410 hektolitara, što je 87,1 posto prema prodaji vina, ostvarenoj na kraju 2003. godine. Međutim, u pojedinim vinskim kategorijama prošle je godine evidentiran daleko drastičniji pad prodaje. Primjerice, u kategoriji "kvalitetna vina, spriječene ili zaustavljene fermentacije dodavanjem alkohola" prodaja je u 2003. iznosila 149.973 hektolitra. Godinu dana kasnije prodano je 90.695 hektolitara ili samo 60,55 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kako će izgledati ovogodišnji učinak još je neizvjesno. U Komori raspolažu s obrađenim podacima tek za prvih šest mjeseci. Prema tim parametrima, ovogodišnja je proizvodnja u spomenutih šest mjeseci iznosila 94.069 hektolitara, a prodaja svega 39.358 hektolitara. U tom je vremenu proizvedeno i 2414 hektolitara specijalnih vina sa 15 i više posto alkohola. Tih biranih vina u prvom je polugodištu prodano samo 376 hektolitara. Antun Katunar, predsjednik udruge Vinum Croatikum, koja okuplja male vinare, potvrđuje rast zaliha, ali u nešto drukčijim omjerima. Upozorava kako ne raspolaže konkretnim statističkim podacima nego informacijama razmijenjenim s članovima udruge. "U kategoriji sortnih vina pad nije odviše drastičan kao što se dogodio kod vina niže kakvoće", ističe Katunar. Prema njegovim riječima, 0,0 promila dovelo je i do raslojavanja nacionalnog vinskog tržišta. Napominje, lanjski neplanirani udar na potrošnju vina tijekom ove godine značajno je utjecao na dodatno smanjivanje potražnje od strane hotelijera i ugostitelja, što je ostavilo traga na prodaju. Katunar ne skriva kako mu i te kako smeta nemar vinara. "Svi su nezadovoljni, ali i neaktivni kada treba osmisliti strategiju nastupa. I to ne samo prema Vladi zbog 0,0 promila nego i kada je riječ o pozicioniranju u odnosu na skorašnje članstvo Hrvatske u EU. Međusobno razmjenjujemo jadikovke, ali nedostaje nam pripravnosti i upornosti za konkretne, argumentirane poteze", opominje Katunar.
Blagdanska prodaja
Veliki vinari, okupljeni u Vinum Croatium, na izmaku ovogodišnjeg rujna bilježili su minus u prodanim količinama od 18 posto prema lanjskom učinku, podatak je koji iznosi predsjednik te udruge Anto Perković, ujedno i predsjednik Uprave Badel 1862. "Prosinac je razdoblje kada vinari zbog blagdana ostvaruju najbolju prodaju. Polovicom siječnja znat ćemo pokazatelje, koliko je u 2004. vina prodano, odnosno kakve su zalihe ostale u podrumima zbog 0,0 promila. Strpit ćemo se i tek tada u udruzi dogovoriti hoćemo li prema Vladi ići s novim pritiskom te kakav će biti", objašnjava Perković. Dodaje kako su, nakon Šeksovih najava, doista očekivali odluku Vlade o ukidanju 0,0 promila. (P.dnevnik)

perodegenero
27.12.2005., 11:51
E jebi ga sad, prošla me inspiracija...MA bit je u tome da je voda high volume low margin business. A Jamnica ima toliko jak udio na tržištu i toliko dominantnu poziciju da su svi drugi u problemu. Čak i jedna Studena radi s gubitkom, a možete misliti kako je ostalima. Sv Rok traži kupca, Coca Cola se gura i gleda vodu kao jaaaaaaaaaaaako dugoročan projekt ( a oni to mogu dugo financirati iz strateških razloga)...Badel je instalirao (pre)velike kapacitite tako da sada imaju i problem relativno visokih fiksnih troškova, a prodaje nema. I dokle god mi budemo mogli piti vodu iz pipe, potrošnja će dosta sporo rasti, a Badel jednostavno nema dosta daha da dočeka taj business budućnosti.

Za vašu informaciju, ima dosta malih poduzetnika kaoji su podobijali koncesije za izvore vode, ali ne mogu naći nikoga da ide s njoma u taj business, jer je težak i ne pretjerano izgledan u bližoj budućnosti.

A ove priče sa izvozom vode - taj izvoz ide u najbolju ruku "at cost", a ako se pošteno alociraju tzroškovi marketinga, vjerojatno vodu izvoze i sa gubitkom.

Nije da smatram da je Badel generalno škart od firme, ali pri evaluaciji bi jednostavno iz bilance izbrisao business s vodom i sve vezano uz njega, pa onda vidio šta mi ostaje.

BURZA5
27.12.2005., 12:02
Koliko sam čitao Jamnica izvozi u Ameriku i izvozit će na vagone vode, po lijepoj cijeni.Istina je za to treba vremena i novca što Badel baš i nema.I još Šeks za sad neće dosudit bar 0,5 promila u krvi.

stallkerman
27.12.2005., 12:50
...MA bit je u tome da je voda high volume low margin business.
A ove priče sa izvozom vode - taj izvoz ide u najbolju ruku "at cost", a ako se pošteno alociraju tzroškovi marketinga, vjerojatno vodu izvoze i sa gubitkom.

...


Sva istina u tri reda...

Što se tiče izvoza, neka me ispravi netko iz branše, ali zbog troškova prijevoza i sl. (čini mi se da je to spominjao i netko iz Radenske) plasiranje vode na tržište van kruga od par sto kilometara, bez da se radi o super snažnom brandu (adekvatni market niche, sa ... njemu primjerenim cijenama), je gotovo neisplativ posao...

perodegenero
27.12.2005., 15:08
Tako je, Stalker. Možeš isfurati neki brand kao Evian ili San Pellegrino. I nije 100 km, već može i dalje, ali hebi ga... Od cijene flaše vode najviše ode distributeru, pa trgovcu, pa na ambalažu (ako je staklena), a punjač dobije najmanje.

borg
27.12.2005., 16:03
Ali zaboravljate da se povećanjem promjera kruga povećava površina po onoj famoznoj formuli...
Tako da tržište postaje puno veće i sa povećanjem promjera od par km... Znači količine su bitne... :biggrin: ;)

BURZA5
28.12.2005., 10:21
Koliko vidim sjela je dividenda, i to 3,5 kn po dionici, 21.12.2005.Več sam prije htio zvati i pitati kakva mi je to stavka na računu, (za prvi dio koji po iznosu odgovara i ovom drugom), ali neču reko-možda je neka zabuna pa da mi ne uzmu i to malo...
Inače piše drugačije, u ovom slučaju:''Uplata redovnog primanja''

Tailorpal
04.03.2006., 20:16
Promatram kretanje cijene Badela i vidim da se cijena u posljednjih 6 mjeseci povečala od 270 kn početkom X mj. 2005 do prošlog petka kad je završila na 369,89 kn.
U postotku bi to bilo oko 37% (za 6 mjeseci). Ako bi se održao taj tempo na godišnjoj bazi bio bi ugodnih više od 70 % :) .
No mene u stvari intrigira da se na ovoj temi već poduže ništa ne posta. Država još ne mijenja zakon o 0,0 posto alkohola, ali se usprkos tome ili više cuga ili su svi od jada prešli na Unique-u! Zna li se nešto novo o Badelu :confused: Teško bi ovako stabilan rast bilo objasniti samo inertnim utjecajem ostatka tržišta!

jura
04.03.2006., 21:35
Ova firma propasti nemože, što nam je ekonomsko stanje teže to se više ljudi 'utapa' u alkoholu. Investitori izgleda igraju na ovu špekulativnu kartu. Da nije žalosno bilo bo smiješno!

bubimir
04.03.2006., 22:26
a dok utapaš tugu, pogledaj malo količine i OBV na 21 grafovi:
http://appsrv1.to-one.com/pls/b21web/taexe.graf1?p_first=NO&p_tip=&p_ticker=BD62-R-A&p_cmpticker=&p_period=90&p_datum=-Zavr%9Ani+datum-&p_datum_od=-Po%E8etni+datum-&p_style=LINE&p_matype=SMA&p_ma_interval=7&p_matype2=SMA&p_ma_interval2=14&p_gind1=BOLLINGER&p_ind1=VOL&p_ind2=OBV

Tailorpal
05.03.2006., 00:39
Ova firma propasti nemože, što nam je ekonomsko stanje teže to se više ljudi 'utapa' u alkoholu. Investitori izgleda igraju na ovu špekulativnu kartu. Da nije žalosno bilo bo smiješno!

Mogu ti reči da meni nije smiješno nego još puno više. Kupio sam dionicu istina
od žalosti jer nisam znao kuda s kešom. Uz malo čekanja prema on-line izvješću brokera do danas imam prinos od 143,36 %. Idem nešto drmnuti od tuge :cugeri:

reaggeinvest
07.03.2006., 13:47
Jeli ovaj all time high Badela, vezan uz akviziciju Bio nature ili raste zbog općeg trenda? Ili je u pitanju nešto treće?

Tailorpal
07.03.2006., 15:55
Sve od navedenog! Nisam prorok ali može se dogoditi da iduće skijaške sezone glavni reklamni slogani na TV postajama budu nešto kao: Janica - Unique........ ;)

Tailorpal
09.03.2006., 13:09
Jeli ovaj all time high Badela, vezan uz akviziciju Bio nature ili raste zbog općeg trenda? Ili je u pitanju nešto treće?
Iz Poslovnog dnevnika:
"09.03.2006 Snježana Vujsić Sardelić

BRZE PROMJENE NA TRŽIŠTU PITKE VODE U APARATIMA
Badel 1862 nakon Bionature kupio i konkurenta - Cetinu
Mirko Matić, vlasnik tvrtke Matić koja je nositelj brenda Cetina, sam je inicirao prodaju procijenivši da se Badelovom akvizicijom Bionature bitno mijenjaju okolnosti na tržištu "
Više o tome:
http://www.poslovni.hr/7570.aspx

drkalica
09.03.2006., 13:11
Mislim da će Badel nakon ovih akvizijca poletiti gore....

petrica
09.03.2006., 13:14
Mislim da će Badel nakon ovih akvizijca poletiti gore....

A ja mislim da si ga ti malo kasno kupio jer je vec poletio :biggrin:

IvanK
09.03.2006., 17:28
Mislim da je mnogo zanimljiviji dio članka sljedeći:

...
"U ozbiljnim smo pregovorima da prodamo parcelu na Žitnjaku na kojoj se sad nalazi tvornica. Riječ je o 51.000 četvornih metara za koje posve sigurno možemo dobiti najmanje 500 eura po kvadratu. To bi bilo više nego dovoljno za gradnju posve nove, moderne tvornice vina i jakih alkoholnih pića, a još bi nam i ostalo. Za tvornicu već imamo i lokaciju u Zelini, a za njezinu gradnju i potpuno opremanje trebat će nam oko godinu i pol dana", kaže Perković
...

Radi se o oko 25.000.000 EUR, a riječ je o zemljištu. Inače, ako pogledate bilancu BD62, njihova UKUPNA materijalna imovina procijenjena je na 16.606.000 Kuna, odnosno oko 21.000.000 EUR.

BURZA5
09.03.2006., 17:49
To će napraviti i Zvijezda vrlo vjerovatno.Ovi se sele ako prodaju, barem tako piše u Zelinu, a ZVZD će vjerovatno u Vrbovec.Postoji dosta razloga zašto.
Jedan od boljih je taj da je zemlja u Zagrebu kao ''suho zlato''. :)

Tailorpal
15.03.2006., 19:01
14.03.2006 19:00

RAT ZA VODU
Badel 1862 monopolist u prodaji vode u apartmanima
Autor Ljubica Gatarić
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/economics/manager/503563/index.do

Fluid
04.04.2006., 10:00
Jesu li stigli rezultati?

Enterprise
04.04.2006., 10:10
Jesu li stigli rezultati?

sumnjivo... nema još ničega...???!!!
:confused:

ovo mi izgleda kao navlačenje sa objavom nekakvih vijesti prije dolaska lošeg izvješća...

oprezni
12.04.2006., 11:34
Novi sam pa mi još mnogo toga nije jasno.
Tko mi može objasniti što u godišnjem izvješću Badela za 2005. među prvih deset dioničara znači ovo:
"HVB SPLITSKA BANKA D.D. ŠVEDSKI REZIDENTNI RAČUN"

MAQ
12.04.2006., 15:25
Novi sam pa mi još mnogo toga nije jasno.
Tko mi može objasniti što u godišnjem izvješću Badela za 2005. među prvih deset dioničara znači ovo:
"HVB SPLITSKA BANKA D.D. ŠVEDSKI REZIDENTNI RAČUN"

Da li bi se tu mogao kriti Gustavus ?

oprezni
12.04.2006., 16:44
Gustavus Capital’s Balkan Fund?
Za koga oni kupuju?

kvark
19.04.2006., 14:07
ako kupuju svedjani, onda mozda stvarno onaj glupi perkovic ide van iz bd62..
e to bi bila sjajna vijest..

Tailorpal
19.04.2006., 23:58
Danas vijest o nečemu što spada u branšu Badela:

"Toyota u SAD-u planira prodavati automobile pokretane etanolom Toyota Motor Corp. planira početak prodaje vozila pokretanih etanolom do 2008. godine i to na američkom tržištu, piše Financial Times navodeći neslužbeni izvor. Glasnogovornica Toyote u Tokyu je potvrdila kako kompanija razvija takve motore, prije svega za brazilsko tržište, ali nije htjela komentirati navode oko ulaska na američko tržište ponavljajući kako Toyota mora prvo dobro proučiti svako tržište prije planiranja prodaje. Američki proizvođači automobila su već proizveli oko 6 milijuna vozila sa motorima koji koriste smjesu goriva E85 koja se sastoji od 85 posto etilnog alkohola i 15 posto benzina. Nova Toyotina vozila će ispunjavati sve američke regulative, ali iz kompanije se moglo čuti kako bi smjesa goriva koja sadržava samo 10 do 15 posto etanola mogla biti isplativija."

Da li Badel ima takvu proizvodnju zacrtanu u budućim programima, tko zna?
Jedan od poslova budućnosti ili "bijele nafte"!

oprezni
21.04.2006., 15:58
nije loše ovo razmišljanje s etanolom. izgleda mi kao zanimljiva ideja. samo dok to zaživi u Americi proći će dosta vremena, a kod nas o tome nitko ni ne razmišlja.
osobno mislim da bi to bilo kalkuliranje na predugi rok, ipak, bilo bi lijepo kad bi tako nešto Badel uključio u svoje dalekosežne planove.

Tailorpal
21.04.2006., 16:19
Upravo je ta tema spomenta jučer, uz bio-dizel i etanol. Misli se na tzv. E-85. Ministar Vukelić tvrdi (emisija "Otvoreno" HTV) kako vlada već radi na razvoju upravo tih načina proizvodnje alternativnih goriva. Cilj je naravno smanjiti ovisnost o klasičnim fosilnim gorivima.
Novi pogon u Zelini koji Badel planira izgraditi upravo bi bio pogodan i za tako nešto, naročito stoga što je Vukelić napoomenuo da niti ta goriva neće biti jeftina. Naravno da etanol može proizvoditi više proizvođača ali ga u budućnosti neće biti dovoljno s obzirom na potrebe i situaciju oko nafte. Uopče ne sumnjam da Badel već o tome razmišlja duže nego mi. A mogućnosti plasmana i izvoza su neograničene. Što se goriva i cijene tiče.....ništa više neće biti jeftino.

zgtwo
21.04.2006., 16:29
nije loše ovo razmišljanje s etanolom. izgleda mi kao zanimljiva ideja. samo dok to zaživi u Americi proći će dosta vremena, a kod nas o tome nitko ni ne razmišlja.
osobno mislim da bi to bilo kalkuliranje na predugi rok, ipak, bilo bi lijepo kad bi tako nešto Badel uključio u svoje dalekosežne planove.
http://www.vjesnik.hr/html/2005/11/17/Clanak.asp?r=tem&c=1
http://www.cursor.hr/Ethanol.nsf

oprezni
24.04.2006., 12:26
vidi, vidi, stvarno ga proizvode. pa još spominju Badel. dobre vijesti u svakom slučaju.

glavonja
24.04.2006., 14:38
...kaže direktor tvrtke Ethanol Vukovar Marko Melčić...


čija je ovo tvrtka (ovo je kopirano iz teksta vjesnika)?!?!

Tailorpal
25.04.2006., 13:28
"Badel 1862 - Predsjednik Uprave stekao dionice

Predsjednik uprave društva Badel 1862 d.d., g. Anto Perković prijavljuje stjecanje 4.500 redovnih dionica društva.
Prijenos navedenih 4.500 dionica proveden je 19.04.2006. u depozitoriju Središnje depozitarne agencije. Nakon provedenog prijenosa stečenih 4.500 dionica, vlasnik je ukupno 65.546 dionica što čini 8,715% temeljnog kapitala Društva.
www.zse.hr"

hjk
27.04.2006., 20:43
evo i izvještaja: između ostalog porast prihoda i dobiti 20ak%

perodegenero
27.04.2006., 21:15
Što se tiče etanola, Badel ga ne proizvodi, i ne može proizvoditi - bar bez velikih investicija. Etanol će proizvoditi Viro (provjerite malo postove vezane uz Viro da se ne ponavljam).

Cijena ide gore jer se šuška o nekom preuzimanju. Ne znam ništa više. Možda je opet neka navlakuša.

Mikey
27.04.2006., 23:21
Pozdrav cijenjenim forumašima....
Zna li tko kako Badelu ide prodaja vode i koliko ona utječe na ukupne prihode poduzeća?

Robin
28.04.2006., 09:08
Pozdrav cijenjenim forumašima....
Zna li tko kako Badelu ide prodaja vode i koliko ona utječe na ukupne prihode poduzeća?


Prodaja vode je izrazito loša, kako prošle tako i ove godine. Troškovi na vodi su im izrazito veliki, a prodaja nikakva. Dakle na prihode ne utječe gotovo nikako, a na profit izrazito loše.

Tailorpal
28.04.2006., 12:13
Izvod iz pojašnjenja Uprave - Izvješća Q-I/06:

6. Rezultati poslovanja:
Rezultat poslovanja u ovom tromjesječju bolji je u odnosu na prošlogodišnji zbog povečanja redovnih poslovnih prihoda.

7. Prihodi po djelatnostima i segmentima:
Rastu prihodi od prodaje na domačem tržištu a tendenciju rasta imaju i ostali poslovni prihodi.

Fluid
28.04.2006., 14:51
Izvod iz pojašnjenja Uprave - Izvješća Q-I/06:

6. Rezultati poslovanja:
Rezultat poslovanja u ovom tromjesječju bolji je u odnosu na prošlogodišnji zbog povečanja redovnih poslovnih prihoda.

7. Prihodi po djelatnostima i segmentima:
Rastu prihodi od prodaje na domačem tržištu a tendenciju rasta imaju i ostali poslovni prihodi.

A izvješća za 2005?

Tailorpal
28.04.2006., 18:39
Budi jasniji pls. Ne znaš pronači izvješće za 2005 g. ili hočeš napraviti usporedbu?
Ako je ovo prvo, potraži imaš na ZSE jedno i drugo izvješće:
http://www.zse.hr/finreports.php?sessionId=c29926d22d0c4f32d7dfecd10 1595f85

Fluid
02.05.2006., 11:00
Potrebna mi je usporedba. Jednostavno si ne mogu objasniti logiku ovog zadnjeg povećanja cijene unutar 3 dana.

reaggeinvest
03.05.2006., 11:50
Potrebna mi je usporedba. Jednostavno si ne mogu objasniti logiku ovog zadnjeg povećanja cijene unutar 3 dana.

Ovo je vjerovatni razlog:

Visoki rast izvoza podigao dobit
Proizvođač vina, alkoholnih i bezalkohilnih pića, tvrtka Badel 1862, nastavlja dobar prošlogodišnji trend. U prvom je tromjesečju tvrtka ostvarila 2,69 milijuna kuna neto dobiti, što je 17,9 posto više nego u istom razdoblju lani, a zarada po dionici iznosi 3,7 kuna. Ostvarena dobit, kako se navodi u pojašnjenju poslovnih rezultata tvrtke koje prenosi Zagrebačka burza, rezultat je povećanja prihoda od prodaje u zemlji i inozemstvu.
Ukupni prihodi tvrtke ostvareni su u iznosu od 65,39 milijuna kuna i veći su za 10,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Pritom su prihodi od prodaje u zemlji povećani za 12 posto, na 48,92 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 26,1 posto, na 12,2 milijuna kuna.
Ukupni rashodi Badela 1862 u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 62,7 milijuna kuna, što je porast od deset posto prema istom razdoblju lani.
Materijalni troškovi i troškovi prodane robe pritom su smanjeni za 5,9 posto, na 33,37 milijuna kuna, dok su troškovi osoblja povećani sa 11,4 milijuna kuna na 12,75 milijuna kuna. Porasli su i troškovi amortizacije, sa 3,1 milijun kuna na 3,27 milijuna kuna.
(H)

antun_vtc
13.06.2006., 23:25
Dividenda 7kn po dionici, pise vam u nn. EX Datum 14.7.2006

Tailorpal
14.06.2006., 03:07
Najavljene dividende Osječke pivovare i Badela 1862

Osječka pivovara i Badel 1862, proizvođači, bezalkoholnih i alkoholnih pića, odlučili su isplatiti dividende svojim dioničarima. Osječka će pivovara tako kroz dividende isplatiti 18,6 milijuna kuna zadržane dobiti iz ranijih godina te 1,8 milijuna kuna dobiti ostvarene lani. Ukupno 20,4 milijuna kuna bit će isplaćeno dioničarima, a prema izračunu svaki bi dioničar trebao dobiti nešto više od 198 kuna po dionici. U pozivu na Glavnu skupštinu sazvanu za kraj kolovoza dodaje se da će pivovara tu dividendu isplaćivati sukladno s financijskim mogućnostima. Dividendu će isplatiti i zagrebački Badel 1862 i to u iznosu od 7 kuna po dionici. Dioničari bi ovaj prijedlog trebali izglasati na Glavnoj skupštini zakazanoj za 21. srpnja, a dividenda će se isplatiti iz dobiti ostvarene lani. Od ukupno 5,3 milijuna kuna neto dobiti u rezerve će biti raspoređeno nešto više od 266 tisuća kuna, dok će 5,26 milijuna kuna biti isplaćeno kroz dividende. Ono što ostane nakon isplate dividende rasporedit će se u zadržanu dobit. Najveći dioničar Badela 1862 trenutno je Kapitalni fond, a nakon njega slijede predsjednik Uprave Badela Ante Perković te Hrvatski fond za privatizaciju.
(Bankamagazin)

oprezni
19.06.2006., 21:31
evo malo novih vijesti iz Badela.
objavljeno 19.06.2006. u Poslovnom dnevniku.


------------------------------------------------------------------------
ANTO PERKOVIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE BADELA 1862
Država mora odmah ukinuti koncesiju na vodu za izvoz
Kalničke vode su dosad napravile otprilike 40 milijuna kuna gubitaka što ocjenjujemo podnošljivim. Zaduženost nam se kreće na razini 43 posto temeljnoga kapitala i smatramo da je to posve prihvatljiva razina
Nakon što je u prosincu iz Hrvatske za SAD otišao prvi brod s Badelovom prirodnom izvrskom vodom Unique, namijenjenom američkom tržištu, u svibnju se "preko bare" uputio drugi brod koji je za to tržište nosio 188.000 litara vode u bocama od pola litre ili 10 kontejnera. Od toga je osam kontejnera namijenjeno sjeveroistočnoj obali, a dva jugoistočnoj obali SAD-a. Tako je nakon Jamnice i Badel 1862 započeo s izvozom vode na jedno od najzahtjevnijih svjetskih tržišta, a Ante Perković, predsjednik Uprave kompanije, ne krije da tvrtka na njemu ima velikih ambicija. S kupcem je, naime, već dogovoren plan prodaje za razdoblje 2006. do 2010. kada bi se na američkom tržištu trebalo plasirati 22 milijuna litara vode. Za usporedbu, plan prodaje za 2006. kreće se na razini 1,9 milijuna litara vode.
Izradili ste prilično ambiciozne planove plasmana u Ameriku. Mislite li doista da ćete ih uspjeti ostvariti?
- Prije svega, riječ je o sukcesivnom porastu. Primjerice, u 2007. planiramo prodaju od 4,3 milijuna litara, u 2008. 7,5 milijuna litara, a u 2009. 13,1 milijun litara. Planovi nisu rađeni napamet, nego na temelju procjena potražnje. Naš kupac Eneco Amerika već je za lipanj najavio prodaju veću od milijun litara što je više od plana. Osim toga, sad ipak ne pokrivamo cijelo tržište, a očekujemo da ćemo u sljedećim godinama to uspjeti jer sukcesivno rješavamo trgovačke licence za pojedine države. Imamo NSF-ov certifikat kojima američka agencija ocjenjuje sve standarde kvalitete i sigurnost proizvodnje. Dobili smo 93,76 bodova od 100 što svjedoči o visokoj kvaliteti naše vode. Naime, etablirani proizvođači vode dobivaju oko 95 bodova.

Kako ste cjenovno pozicionirali Unique? Isplati li se uopće izvoziti u Ameriku?
- Namjerno smo išli s nešto nižom cijenom nego što je imaju druge vode te kvalitete, ali Unique će svakako biti pozicionirana u premium kategoriji. Izvoz je u ovom trenutku na pozitivnoj nuli. No treba reći da se velika sredstva ulažu u obradu tog tržišta koje nam je uostalom i jedan od ključnih ciljeva razvoja. Osim plana prodaje, s partnerom koji treba doći u Hrvatsku u drugoj polovici lipnja razgovarat ćemo i o njihovu interesu za ulazak u vlasništvo u Kalničkim vodama. Svježi kapital značit će i izbacivanje na tržište novih proizvoda. Ima signala da je partner zainteresiran, no o tom potencijalnom strateškom partnerstvu doista tek trebamo početi ozbiljno razgovarati.

Ima li Badel 1862 snage sam obrađivati američko tržište?
- Za to nam treba podrška Vlade. Tražimo od nje da nam pomogne da u izvoz šaljemo vodu koja će biti konkurentna cijenom, a država to može ako nam odmah ukine koncesiju za vodu. Proizvođači smatraju da u ovom slučaju nije riječ o koncesiji, nego o trošarini jer se 2,5 posto te koncesije obračunava na cijenu proizvoda, odnosno ukupan prihod, što znatno umanjuje konkurentnost naše vode na svjetskom tržištu. Vlada pak u svojoj strategiji razvoja velik naglasak daje na izvoz i na pojačanje konkurentnosti hrvatskih proizvoda.

Zahtjev Vladi potpisuje samo Badel 1862 ili su se toj akciji pridružili svi proizvođači voda?
- Apeliramo i na druge proizvođače, osobito na Jamnicu koja također izvozi značajne količine vode, da nam pomognu u tom zahtjevu jer je uistinu smiješno da voda u izvozu ima takve namete. Riječ je o 30-40 posto iznosa od cijene pretforme.
Anto PerkovićDržava to tretira kao porezni prihod. Mislite li da će ga se lako odreći?
- Bili smo uvjeravani da je ta koncesija na vodi za izvoz davno trebala biti ukinuta. U jakim alkoholnim pićima, primjerice, trošarina je 60 kuna po litri apsolutnog alkohola, ali je pri izvozu također nema. Nije posve jasno kako je došlo do toga da ona kod vode ostane, ali ima osnove nadati se da će Vlada nekom brzom procedurom, možda uredbom, taj namet konačno ukinuti.

Može vam se prigovoriti da vas to pitanje nije zanimalo prije nego što ste i sami postali izvoznici vode?
- Kad govorim o tome, uopće ne mislim na trenutno stanje jer su ukupne količine vode koje iz Hrvatske idu u izvoz doista male. Govorim o gradnji strategije za duže razdoblje i o ozbiljnim količinama, a u tom slučaju bi nam skidanje nameta bilo doista od velike koristi.

Svojedobno ste bili veliki pobornik stvaranja tzv. krovnoga hrvatskog brenda za vodu. Budući da i Jamnica izvozi u SAD, ima li osnove za stvaranje partnerstva na obradi tog tržišta, a pod nekom krovnom markom nacionalnog predznaka?
- Mislim da bismo toj akciji trebali pristupiti jednako kao što smo svojedobno pristupili osnivanju Hrvatskog zavoda za vino kako bismo konačno uspostavili certifikaciju i dali krovni žig hrvatskim vinima. Mislim da bismo trebali osnovati neku vrstu Hrvatskog zavoda za vodu kako bi se, prije svega, s tržišta izbacile "patvorene" vode, odnosno one kojima kvaliteta nije kontrolirana, a u prometu su na tržištu. Jednako kao i s vinima ili alkoholnim pićima ili bilo kojim drugim proizvodom i kvalitetu vode prije puštanja u maloprodaju treba prekontrolirati. U protivnom, bez tih provjera imamo situacije u kojima se za prodaju vode u velikim kompanijama natječu proizvođači s vrhunskim proizvodom, iz postrojenja koja su skupa ili pak oni koji vodu u boce pune iz pipe pa naravno imaju i nižu cijenu. A kako je cijena često jedini kriterij, onda ozbiljni proizvođači gube ozbiljne novce.

Jeste li pokrenuli tu inicijativu? Tko bi je trebao iznijeti?
- Vjerujem da bi to trebao biti zajednički posao proizvođača i nadležnih institucija. Svjedoci smo kako bez certifikata ne možemo u izvoz. Nama je, primjerice, za dobivanje NSF certifikata koji je preduvjet za prodaju u Americi bilo potrebno šest mjeseci. Istodobno, na domaćem tržištu dozvoljavamo potpuni nered koji narušava ugled brendova ne samo kod kuće nego i na stranom tržištu. Kako ćemo prodavati u inozemstvu ako ne uspjevamo prodati doma?
Investicija u vodu ozbiljan je Badelov uteg i veliko opterećenje za rezultat. Može li se dogoditi da Kalničke vode 'potope' Badel 1862?
- To se sigurno neće dogoditi. Badel ima izuzetno snažan krovni brend koji u JAP-u pokriva više od 50 posto hrvatskog tržišta. Naših 10 brendova sa šezdesetak proizvoda visoko su pozicionirani u svijesti potrošača, a slična je situacija i u vinu. S 10 brendova podijeljenih u 60 proizvoda u svim segmentima potrošnje, od stolnih vina do vrhunskih, najjači smo proizvođač vina na hrvatskom tržištu. Naš Ivan Dolac ove je godine dobio Zlatnu medalju na najprestižnijem sajmu vina u Parizu. Osim toga, u fazi smo snažnoga kadrovskog restrukturiranja, a samo smo u ovoj godini zaposlili stotinjak novih zaposlenika u menadžmentu, obradi tržišta, proizvodnji i marketingu. Oni su također garancija rasta kompanije. Kalničke vode su dosad napravile otprilike 40 milijuna kuna gubitaka što ocjenjujemo podnošljivim pogotovo zato što su unatoč tome svi Badelovi pokazatelji bilježili rast. Istodobno, procjenjujemo da bi već ove godine domaće tržište moglo apsorbirati ukupno 28 milijuna litara vode (boce i galoni), a kad se tome pridruže količine iz izvoza, mogli bismodoći do 30-ak milijuna litara vode. Pozitivni ćemo biti kad budemo proizvodili između 40 i 50 milijuna litara, a to nije daleko. Pogotovo s kupnjom Bionature i njezinim planiranim rastom od 30-ak posto godišnje.

Vjerujete da će Bionatura donijeti preokret? Vide li se već efekti njezine kupnje?
- To je u ovom trenutku naš najozbiljniji projekt, a mi smo više nego zadovoljni rezultatima.
Čuje se da neki partneri inzistiraju na isporukama Studene koja je do vašeg preuzimanja bila Bionaturin glavni brend?
- To je pravo partnera. Ugovori s njima isporučivat će se do kraja, ali politika Badela je da će u Bionaturi jedina voda biti Unique. Tko bude želio drugi brend, neka pregovara s drugim proizvođačem. To je tržišna utakmica. Inače, bez ikakvih problema voda Unique je zamijenila Studenu na 90 posto Bionaturinih coolera.

Kako financirate sve te investicije? Kolika vam je zaduženost?
- Zaduženost nam se kreće na razini 43 posto temeljnoga kapitala i smatramo da je to posve prihvatljiva razina. Zaboravlja se da smo mi u 2002. gradu prodali veliko zemljište u središtu, od čega je svaka kuna uložena u proizvodnju To je velik izvor financija. Osim toga, jaka alkoholna pića napravila su golem iskorak na tržištima bivše Jugoslavije. U Makedoniji i BiH gdje imamo svoje tvrtke i distribucijsku mrežu planove prebacujemo i do 30 posto. Nedavno smo u Beogradu s tvrtkom Kosovo vino pokrenuli partnerstvo na uslužnom punjenju naših pića čime izbjegavamo carine i kao domaći proizvođač uspjevamo biti čak i jeftiniji od tamošnje konkurencije, što nam je na tom tržištu, na kojem nas nije bilo 10-ak godina, jako važno.

Niste li se htjeli vlasnički povezivati s Rubinom?
- Rubin je kompanija koju izrazito cijenim. Ta tvrtka sada prolazi ono što je Badel prolazio prije nekoliko godina - težak proces privatizacije koja ne ide kako je ta kompanija zaslužila.
Kupili smo i Bionaturu u BiH
Pregovarali ste o kupnji Bionature u BiH. Je li riječ o povezanom poduzeću i jeste li uspjeli sklopiti taj aranžman?
- Upravo smo ovih dana potpisali promemoriju prema kojoj Badel 1862 kupuje tvrtke Bionatura Ljubuški, odnosno Sarajevo. To će nam donijeti dodatnih tri do četiri milijuna litara vode plasmana, a treba reći da se i na tamošnjem tržištu očekuje dobar rast u ovom segmentu. Ta Bionatura nema veze s hrvatskom tvrtkom iako je riječ o istom biznisu. No kad su ga tamošnji vlasnici pokretali, uzor im je bilo dobro ime, a i dobar rad hrvatske tvrtke. Kako to ime na BiH tržištu nije bilo zaštićeno, pokrenuli su posao pod istim brendom. Ta se tvrtka još bavi i prodajom kave, ali smo mi kupili samo vodu.
Slažemo ponudu za Eurobev
Čuje se da ste opet obnovili razgovore s Lura pićima, današnjim Eurobevom. Znači li to da ipak niste odustali od te kupnje?
- Prirodan je naš interes da u Kalničkim vodama, koje su izgrađene kao tvornica za proizvodnju bezalkoholnih pića, uz vodu proizvodimo i sokove. Mi smo već sada eksluzivni zastupnik za sokove Granini za Hrvatsku, a nadamo se da ćemo dobiti i njihovu licencnu proizvodnju. Međutim, u Lura pićima nas doista ne zanimaju nekretnine i strojevi jer i vlastitih imamo previše, nego njihovi brendovi, osobito Pepsi. Stoga s partnerima s kojima pregovaramo o prodaji našeg pogona na Žitnjaku razgovaramo o slaganju zajedničke ponude za Eurobev gdje bi mi bili kupac brendova, a oni nekretnina. O vlasniku Eurobeva ovisi hoće li to prihvatiti.
Za zemljište na Žitnjaku što viša cijena
U kojoj je fazi prodaja zemljišta na Žitnjaku?
- Na toj lokaciji Badel 1862 ima 57.000 četvornih metara zemljišta. Prodaji ćemo pristupiti tek kad za cijelu parcelu u potpunosti riješimo gruntovno stanje. Interes nam je postići što veću cijenu jer bez tih novaca ne možemo izgraditi i opremiti novu tvornicu jakih alkoholnih pića i vina u Zelini. U interesu nam je da od zemljišta na Žitnjaku ostane dovoljno novca da možemo nastaviti investicije u vinogradarstvu i voćarstvu. Uz to, moramo agresivnije ići i u marketing.

sayes
08.07.2006., 12:30
Top 10 - SDA 07.07.2006.
Skrbnički račun:
PBZ D.D./KAPITALNI FOND D.D. ZATVORENI INVESTICIJSKI FOND ZAGREB, HRVATSKA
PERKOVIĆ ANTE ZAGREB, HRVATSKA
HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU ZAGREB, HRVATSKA
BADEL 1862 D. D. ZAGREB, HRVATSKA
UDILJAK JOSIP ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HYPO ALPE-ADRIA-BANK AG ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HVB SPLITSKA BANKA DIONIČKO DRUŠTVO SPLIT, HRVATSKA
Grupa računa na kojima je uknjižena ista količina vr. papira

Nema više GRAFPEX D.O.O. ZAGREB, HRVATSKA

joleEBB
17.07.2006., 14:40
Jel netko zna šta se dešava s Badelom??? Očito je nekome u interesu srušit cijenu, ako netko zna ko?

b&b
19.07.2006., 15:37
Što je sa spominjanom prvom kotacijom? Ima li kakvih vijesti o tome?:confused:

sappy
25.07.2006., 16:24
Evo i na Lideru informacija o Badelu..., sve 5 no dionica i dalje stoji...

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=5039

joleEBB
26.07.2006., 10:54
ZAGREB - Tvrtka Badel 1862 u 2005. godini ostvarila je neto dobit u iznosu od 5.324.316 kune koja se raspoređuje u zakonske rezerve pet posto od ostvarene dobiti (266.215), a dioničarima će se isplatiti dividenda u iznosu od sedam kuna po dionici, kazano je u utorak na glavnoj skupštini Badela 1862.
Poslovanje u 2005. obilježilo je nekoliko značajnih poslovnih aktivnosti. Početak proizvodnje i prodaje mineralne i izvorske vode, kao i nastavak investicijskog ciklusa od 20,8 milijuna kuna. Na tržištu SCG, Badel 1862 Beograd pokrenuo je licencnu proizvodnju brandyja i pelinkovca u Beogradu. Priprema i ugovaranje novih poslova s partnerima iz Njemačke i Italije za početak uvoza i distribucije prirodnih sokova i vina.
Badel 1862. za prvih šest mjeseci ove godine na domaćem je tržištu imao količinski rast za 10 posto, a rast izvoza ukupno je iznosio 14 posto. Najbolje izvozni rezultati ostvareni su na tržištima regije kao i u prekomorskim zemljama.
Nadzorni odbor Badela 1862 ponovno je imenovao dosadašnjeg predsjednika Uprave Antu Perkovića na mandatno razdoblje od sljedećih pet godina

Michelini
26.07.2006., 17:52
Rast Badelovih prihoda i prodaje u prvom polugodištu ove godine iznosi 12 posto, rashodi smanjeni

Za prvih šest mjeseci 2006. godine Badel ostvaruju zacrtane ambiciozne planove, te prodaja i na domaćem i na inozemnom tržištu i količinski i vrijednosno raste u odnosu na prethodnu godinu. Na domaćem tržištu količinski rast za šest mjeseci ostvaren je za 10 posto, a rast izvoza ukupno je iznosio 14 posto. Ukupno vrijednosno ostvarenje prodaje na svim tržištima za prvih šest mjeseci u odnosu na prethodnu godinu bilo je veće za 12 posto, što je rezultiralo i istovjetnim rastom prihoda. Rashodi su rasli sporije od rasta prihoda, pa je i rezultat poslovanja u odnosu na prethodnu godinu mnogostruko bolji.

Poslovanje u 2005. godini obilježilo je nekoliko značajnih poslovnih aktivnosti poput početka aktivne proizvodnje i prodaje mineralne i izvorske vode u povezanom društvu Kalničke vode. Nabava i instalacija dodatne linije za punjenje galona od 18,9 litara u društvu Kalničke vode i početak pregovora za preuzimanje distributera Bio Natura Waters od strane Badela 1862, također je novitet realiziran u 2006. godini. Bilježi se i nastavak investicijskog ciklusa s uloženih 20,8 milijuna kuna u 2005. godini, od čega ističemo nastavak i završetak sadnje 100 ha vinograda i pripremu zemljišta i nabavu sadnica za sadnju dodatnih 30 ha na položaju Korlat kod Benkovca, izgradnju enoteke i restorana u zgradi na lokaciji Vlaška 116.

Podignuti su također brojni nasadi vinograda, posebno, vinograd Korlat pokraj Benkovca, modernizirana je i proizvodnja vina i jakih alkoholnih pića na Žitnjaku, osnovane su i podružnice za razvoj komercijalnog poslovanja u zemljama regije: BADEL 1862 Sarajevo d.o.o., BADEL 1862 Skopje i BADEL 1862 Beograd.

(12:45, TO ONE, Liderpress)

sappy
27.07.2006., 10:07
Ma ljudi ponavljate se..., pa link sam ostavio 3 posta gore...., a vi se pomučili sa copy & paste..., no dobro je i to da se malo čuje za Badel..., nadam se da će to danas burza i usvojiti...:thumbsup:

Deja_vu
27.07.2006., 11:48
Nema razloga da ne usvoji...a ljeto je tek pred nama...

sayes
27.07.2006., 14:20
Zna li tko hoće li se Badel natjecati za kupnju Dalmacijavina? Nešto Slobodna Dalmacija spominje ali izgleda da nemaju nikavu informaciju o tome? A pitanje je i kako bi reagirala Agencija za tržišno natjecanje.

Michelini
09.08.2006., 23:48
Amerikanci su zadovoljni sa izvorskom vodom Unique nakon prvih kontejnera, zna li netko kako napreduje izvoz preko bare?!

sappy
10.08.2006., 11:09
Ništa se ne zna..., kao informacijska blokada..., a to drži i dionicu ukopanu u mjesto..., akumulira se, kupuje se i proadje svakodnevno, no ne vidi se neki napredak..., frustrira zar ne...
No, tržište nam je pokazalo da je potreban samo mali dašak optimizma da dionica krene..., pa čekajmo svi zajedno...!
:thumbsup:

sayes
10.08.2006., 11:39
Badel je po strukturi dioničara zgodan za preuzimanje, a tome uprava nije sklona. Valjda čekaju da investicije počnu davati bolje rezultate. Čekat ćemo i mi.

Juimo
11.08.2006., 01:04
http://www.zse.hr/novosti/404-06-BD62_Odluke_GS.pdf
......U protekloj poslovnoj godini BADEL 1862 d.d. ostvario je dobit u visini 5.324.316,94 kn, koja se po odluci dioničara raspoređuje u zakonske rezerve, dividendu i zadržanu dobit.........
Dioničarima Društva obrazložena je i poslovna politika za 2006. godinu, kao i izrada poslovnog plana za razdoblje 2006.-2010. godina koji će odrediti pravac daljnjeg poslovanja i razvoja BADEL 1862 d.d. i Grupe u okvirima novih globalizacijskih izazova, ali uz privrženost stečenim prednostima Društva kao što su sinonim kvalitete proizvoda, stalni rast te unapređenje kulture pijenja na što ga obavezuje i nasljedstvo slavnih predaka.

Ne znam tko im slaže ovakve formulacije, ali trebalo bi mu zakonom to zabraniti.
5.324.316,94 kn : 752.106 dionica = 7,08 kn/dionici. Od toga 7 ide u dividendu.....komentar???!

Fluid
11.08.2006., 09:39
Zagreb se zahuktao u prenamjeni zemljišta iz industrijske u građevinske zone.
Sve češće se spominje u raznim medijima Badelovi prostori u Vlaškoj.

Tailorpal
11.08.2006., 14:10
Službeno od strane direktora je bilo govora o prodaji pogona na Žitnjaku (?!) preseljenju u novi pogon u Zelini..........

dr. Jekyll
11.08.2006., 15:46
Okončani pregovori Lure i Podravke u svezi Eurobev -a
(2006-08-11)

Okončani su pregovori Lure d.d. i Podravke d.d. u vezi mogućeg preuzimanja Eurobev-a d.o.o., Lurinog povezanog društva koje se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića. Razgovori su okončani radi nemogućnosti postizanja sporazuma o ključnim uvjetima.

S obzirom na navedeno, Lura nastavlja već ranije započete razgovore sa drugim potencijalnim partnerima. Eurobev d.o.o. je društvo osnovno iz Divizije pića Lure, a poslovanje kao samostalna pravna osoba u vlasništvu Lure započelo je 02. 05. 2006. godine. U asortimanu Eurobev-a nalaze se pića poznatih domaćih robnih marki VOĆKO, BONO, INKA i NARA. Isto tako, Eurobev ima ekskluzivno pravo punjenja, prodaje i distribucije proizvoda asortimana PEPSI na području Republike Hrvatske, unutar kojeg se nalazi paleta proizvoda poznatih robnih marki Pepsi, Mirinda, i 7Up.

b&b
18.08.2006., 09:06
Badel je po strukturi dioničara zgodan za preuzimanje, a tome uprava nije sklona. Valjda čekaju da investicije počnu davati bolje rezultate. Čekat ćemo i mi.

Da. Očito predstoji čekanje. Pali su volumeni, a cijena se ne miče od 430.:confused: Nego ima li tko kakve informacije o ulasku u prvu kotaciju? Više nitko ništa o tome ne govori.

Michelini
30.08.2006., 15:11
Izgleda da se u Hrvatskoj vijesti serviraju jedna po jedna, jučer Đuro danas Končar, sutra možda Badel?
Novi redizajn web stranice na www.badel.hr ali mailovi im ne rade ;)

sappy
30.08.2006., 16:12
Izgleda da se u Hrvatskoj vijesti serviraju jedna po jedna, jučer Đuro danas Končar, sutra možda Badel?
Novi redizajn web stranice na www.badel.hr ali mailovi im ne rade ;)

Vizualno prekrasna stranica...
Super su i zvukovi koji se pojavljuju kad staneš na neki link....
U sobi mi je prekrasnih 18 °C pa bi mi dobro došao neki od proizvoda, osim octa....
Još malo ostajem, neko je komešanje..., pa ćemo vidjeti ...
:thumbsup:

Robin
30.08.2006., 16:21
Ne prodaje internet stranica proizvode, iako bi Badelu dobro došlo da je tako. :biggrin:
(Amazon.com i slično nisam smjestio u ovu rečenicu).

Usprkos tome, svima koji su u Badelu želim rast cijene.:thumbsup:

Michelini
30.08.2006., 16:36
Izgleda da se u Hrvatskoj vijesti serviraju jedna po jedna, jučer Đuro danas Končar, sutra možda Badel?
Novi redizajn web stranice na www.badel.hr ali mailovi im ne rade ;)


hehe, sam sebi se smijem :rofl: njihova stranica je www.badel1862.hr a ne navedena... oprostite, tipkao sam u brzini...

Michelini
30.08.2006., 16:49
Ne prodaje internet stranica proizvode, iako bi Badelu dobro došlo da je tako. :biggrin:
(Amazon.com i slično nisam smjestio u ovu rečenicu).

Usprkos tome, svima koji su u Badelu želim rast cijene.:thumbsup:

Netočno, sve mora biti na nivou ako se slažete. Ne mora web stranica prodavati proizvode, ali kad ih ugledaš na stranici da ti dođe želja da popiješ nešto. Ova njihova stranica mi je baš super i pregledna... a tu je i link do www.unique.com.hr

zgtwo
30.08.2006., 16:57
hehe, sam sebi se smijem :rofl: njihova stranica je www.badel1862.hr a ne navedena... oprostite, tipkao sam u brzini... Oprosteno. Sve je dobro dok nisi tipkao: http://www.bobita.ba/ :p:

Michelini
30.08.2006., 17:01
Oprosteno. Sve je dobro dok nisi tipkao: http://www.bobita.ba/ :p:

njima stoji još Čestit Božić i Sretna Nova 2006, na stranici, valjda se još nisu otrijeznili od Badelovog Stocka :p:

Robin
30.08.2006., 17:28
Netočno, sve mora biti na nivou ako se slažete. Ne mora web stranica prodavati proizvode, ali kad ih ugledaš na stranici da ti dođe želja da popiješ nešto. Ova njihova stranica mi je baš super i pregledna... a tu je i link do www.unique.com.hr


Slažem se sa tobom da sve mora biti na nivou....
Samo što onaj što pije Stock, Brendy, Pelinkovac ili Vigor Vodku ne surfa po netu, a ta četiri proizvoda su cca. 70% njihove prodaje.
Usput kategorija domaćeg JAP-a (Jakih alkoholnih pića) je u padu, raste potrošnja vina i vode. Njima su vino i voda oko 20% realizacije. Zar stvarno misliš da oni mogu nadomjestiti pad JAP-a.

Michelini
30.08.2006., 17:45
Slažem se sa tobom da sve mora biti na nivou....
Samo što onaj što pije Stock, Brendy, Pelinkovac ili Vigor Vodku ne surfa po netu, a ta četiri proizvoda su cca. 70% njihove prodaje.
Usput kategorija domaćeg JAP-a (Jakih alkoholnih pića) je u padu, raste potrošnja vina i vode. Njima su vino i voda oko 20% realizacije. Zar stvarno misliš da oni mogu nadomjestiti pad JAP-a.

Prije bi se moglo reći da su ljudi surferi (korisnici interneta) profilom odgovarali intelektualcima, a danas šta to znači; Piju li intelektualci? Piju li radnici u državnim službama? Piju li....? Teško je odrediti profil prosječnog surfera, a pogotovo njegove sklonosti.
JAP je možda u padu i zbog onog zakona u prometu (0,5/0,0), kad se to vrati bit će i porast :cugeri:
Mislim da je zbog tog i Unique pun pogodak i da je dobrodošao u USA, a na to tržište samo najbolji mogu, što se tiće vode.

Robin
31.08.2006., 09:21
Prije bi se moglo reći da su ljudi surferi (korisnici interneta) profilom odgovarali intelektualcima, a danas šta to znači; Piju li intelektualci? Piju li radnici u državnim službama? Piju li....? Teško je odrediti profil prosječnog surfera, a pogotovo njegove sklonosti.
JAP je možda u padu i zbog onog zakona u prometu (0,5/0,0), kad se to vrati bit će i porast :cugeri:
Mislim da je zbog tog i Unique pun pogodak i da je dobrodošao u USA, a na to tržište samo najbolji mogu, što se tiće vode.


JAP ti je u padu jer je to trend, a dodatno ga je ubrzala država sa svojim trošarinama (60kn po litri na 100% alkohola). Osim toga prije su svi "cugali" po poduzećima kada je bio socijalizam. Sada ti više nitko ne pije (čast iznimkama). Što se tiće zakona o prometu vrijedi ti: "Onaj koji je prije pio pije i dalje".

Što se tiće Unique to je dugotrajan proces, a ne moramo spominjati o snagi konkurencije u tom segmentu (RH): Jana, Bistra, Studena, Robne marke. Njihovi rezultati nisu opravdali investiciju u punionicu Kalničke vode. Trenutno im voda radi minus. Vezano za USA i sve ostale daleke države. Voda je izrazito skup proizvod za prijevoz, što je dodatni trošak, tako da im ne dajem puno šanse u Americi ili bilo gdje daleko gdje su pozicije već zauzete.

Vino: to je posebna priča. Kada uđemo u EU vidjeti ćeš konkurenciju iz Italije, Španjolske, Francuske koja te tuče sa cijenom od €2 butelja i sl. A čak i te zemlje imaju problema sa Čileom, Južnom Afrikom, Australijom koji su još niže cjenovno pozicionirani.

kvark
31.08.2006., 09:35
JAP ti je u padu jer je to trend, a dodatno ga je ubrzala država sa svojim trošarinama (60kn po litri na 100% alkohola). Osim toga prije su svi "cugali" po poduzećima kada je bio socijalizam. Sada ti više nitko ne pije (čast iznimkama). Što se tiće zakona o prometu vrijedi ti: "Onaj koji je prije pio pije i dalje".

Što se tiće Unique to je dugotrajan proces, a ne moramo spominjati o snagi konkurencije u tom segmentu (RH): Jana, Bistra, Studena, Robne marke. Njihovi rezultati nisu opravdali investiciju u punionicu Kalničke vode. Trenutno im voda radi minus. Vezano za USA i sve ostale daleke države. Voda je izrazito skup proizvod za prijevoz, što je dodatni trošak, tako da im ne dajem puno šanse u Americi ili bilo gdje daleko gdje su pozicije već zauzete.

Vino: to je posebna priča. Kada uđemo u EU vidjeti ćeš konkurenciju iz Italije, Španjolske, Francuske koja te tuče sa cijenom od €2 butelja i sl. A čak i te zemlje imaju problema sa Čileom, Južnom Afrikom, Australijom koji su još niže cjenovno pozicionirani.


zar nije kvaliteta uvijek u modi?
ako u badelu žele ući u boj s buteljama po 2 eura, onda bolje da zatvore odmah firmu...bolja lova je u visokokvalitetnim vinima i zato je potez da ivan dolac više ne puštaju u trgovine nego samo u restorane, odličan korak

Robin
31.08.2006., 09:50
zar nije kvaliteta uvijek u modi?
ako u badelu žele ući u boj s buteljama po 2 eura, onda bolje da zatvore odmah firmu...bolja lova je u visokokvalitetnim vinima i zato je potez da ivan dolac više ne puštaju u trgovine nego samo u restorane, odličan korak


Samo ova vina od 2 Eura iz EU su ti isto tako visokokvalitetna te imaju nisku cijenu jer ih subvencionira EU, a i vinari imaju dosta vina na lageru.

Ako si mislio na maržu točno je to što si napisao da je više novaca je u visokokvalitetnim vinima. Samo što je njihov udjel u prodaji izrazito mali. U Hrvatskoj ti kod 90% kupaca cijena u modi. Vjerujem da si više puta kupio makedonski Vranac nego Badelov Dolac i to zbog cijene.

Čak i da se naglo poveća potražnja za visokokvalitetnim vinima Badel nebi imao dovoljno količina da nahrani tržište. Zapravo mogao bi, ali bi morao srušiti kvalitetu. Što može biti recept za kratkotrajan uspjeh, ali ne za dugoročan.

Michelini
31.08.2006., 11:15
Što se tiće Unique to je dugotrajan proces, a ne moramo spominjati o snagi konkurencije u tom segmentu (RH): Jana, Bistra, Studena, Robne marke. Njihovi rezultati nisu opravdali investiciju u punionicu Kalničke vode. Trenutno im voda radi minus. Vezano za USA i sve ostale daleke države. Voda je izrazito skup proizvod za prijevoz, što je dodatni trošak, tako da im ne dajem puno šanse u Americi ili bilo gdje daleko gdje su pozicije već zauzete.


Kad uložiš u neki biznis moraš bit u početku u minusu. Ima konkurencije, ali to je ono što je i potrebno. Vidiš di je dionica Jamnice otišla, zašto ne bi i Badel ako se pokaže da je i to uspješan biznis, a sigurno će biti u plusu, pitanje je vremena.

Robin
31.08.2006., 11:26
Kad uložiš u neki biznis moraš bit u početku u minusu. Ima konkurencije, ali to je ono što je i potrebno. Vidiš di je dionica Jamnice otišla, zašto ne bi i Badel ako se pokaže da je i to uspješan biznis, a sigurno će biti u plusu, pitanje je vremena.

To je istina sve što pišeš i slažem se sa tobom. Međutim ja gledam to kroz cijenu dionice i ne vjerujem da će mi donijeti Badel od 31.08.2006. pa do 31.08.2007. rast cijene dionice veći od 20% što je moj minimum prilikom ulaganja. Bolje mi je onda uložiti u neki fond jer ih većina daje barem 20%.
Iskreno ja sam kupio Badel po 400 i prodao ga po 440 zaradio 10% i to sve u 2dana. Super zarada zar ne? Ne vjerujem da će se slično skoro dogoditi kod Badela.

Michelini
31.08.2006., 11:32
To je istina sve što pišeš i slažem se sa tobom. Međutim ja gledam to kroz cijenu dionice i ne vjerujem da će mi donijeti Badel od 31.08.2006. pa do 31.08.2007. rast cijene dionice veći od 20% što je moj minimum prilikom ulaganja. Bolje mi je onda uložiti u neki fond jer ih većina daje barem 20%.
Iskreno ja sam kupio Badel po 400 i prodao ga po 440 zaradio 10% i to sve u 2dana. Super zarada zar ne? Ne vjerujem da će se slično skoro dogoditi kod Badela.

Ja ipak gledam dugoročno i računam prinos u ovo vrijeme dogodine najmanje 50%, za tebe sam možda optimist, ali evo zabilježeno je, pa ćemo vidjeti... U taj prinos nisam ni računajunao dividendu ;)

zgtwo
31.08.2006., 11:37
I love this trailer:
http://www.imdb.com/title/tt0401445/trailers-screenplay-E28375-10-2
:thumbsup:

Robin
31.08.2006., 11:38
Nadam se da će tako biti i navijati ću za tebe i Badel 1862.

sayes
31.08.2006., 11:44
Izvadak iz 1H 2006.

REZULTAT POSLOVANJA ZA PRVIH ŠEST MJESECI 2006. ISKAZAN KROZ NETTO DOBIT JE VIŠI OD USPOREDIVOG RAZDOBLJA PROŠLE GODINE PRVENSTVENO ZBOG BOLJEG RASTA PRIHODA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU.
Badel dijeli i dividende. A iz prethodne rasprave bi se mogao steći dojam da je Badel u minusu. No, činjenice govore drugačije. Usprkos debelim investicijama Badel je debelom plusu, i već pokazuju svoju opravdanost. Sretno. IMHO 3Q bi mogao biti do sada najbolji izvještaj.

Michelini
02.09.2006., 13:28
Evo zašto se kupuje Badel pa na kraju dana spušta cijena da bi se ponovno jeftino dokupio:

Badel 1862 potpisao ugovor o kupnji Bionature BiH
ZAGREB - Jučer je u Sarajevu potpisan ugovor kojim je Badel 1862 od jedinog vlasnika - Joze Petrovića, kupio tvrtku Bionatura BIH, koja ima poslovne jedinice u Sarajevu, Ljubuškom i Banja Luci. Cijena aranžmana nije objavljena, ali su potvrđena očekivanja kako se na BiH tržištu očekuje dobar rast u segmentu prodaje pitke vode putem aparata. U ovom trenutku BiH tržište troši od tri do četiri milijuna litara vode. Bionatura BiH nije bila vlasnički povezana s hrvatskom tvrtkom premda je nosila isto ime i bavila se istom djelatnošću. Naime, kad je vlasniki BiH tvrtke pokretao posao, uzor mu je bilo dobro ime, a i dobri rezultati hrvatske tvrtke. Budući da ime Bionatura na BiH tržištu nije bilo zaštićeno, posao je pokrenut pod istim brendom. Zbog procjene da će tako biti efikasnija sarajevska tvrtka neće biti integrirana u sustav Badela 1862 nego će nastaviti poslovati kao zasebna tvrtka. Inače, Zvonimir Petričević, direktor hrvatske Bionature, ističe kako se vlasnička promjena vrlo pozitivno odrazila na poslovanje kompanije koja je bila tržišni lider u ovom segmentu. "Konačno smo prodajom pokrili cijelo tržište Hrvatske, čak i otoke što se reflektiralo na rast plasmana. Ove godine očekujemo prodaju od 11,5 do 12 milijuna litara vode što u odnosu na prošlu godinu, kad smo prodali oko osam milijuna litara, predstavlja rast veći od 30 posto. Osim toga, pojačano se vodi računa o kvaliteti što se također odrazilo na porast prodaje", kaže Petričević. Prema njegovim riječima, Bionatura je s Badelovom vodom Unique gotovo u potpunosti supstituirala brendove koje je prije imala u ponudi, osobito Studenu. Studena čini svega sedam do osam posto ukupnoga Bionaturinog plasmana vode.
01.09.2006. Poslovni.hr

b&b
04.09.2006., 09:34
hehe, sam sebi se smijem :rofl: njihova stranica je www.badel1862.hr a ne navedena... oprostite, tipkao sam u brzini...

U kakvoj su vezi (ako jesu) ova dva badela?:confused:

Deja_vu
04.09.2006., 10:32
Nekad davno, su bili dio istog SOUR-a
Kao i Jamnica, od koje su tada zivjeli :)

Nikolina
04.09.2006., 10:32
Evo zašto se kupuje Badel pa na kraju dana spušta cijena da bi se ponovno jeftino dokupio:

Badel 1862 potpisao ugovor o kupnji Bionature BiH
ZAGREB - Jučer je u Sarajevu potpisan ugovor kojim je Badel 1862 od jedinog vlasnika - Joze Petrovića, kupio tvrtku Bionatura BIH, koja ima poslovne jedinice u Sarajevu, Ljubuškom i Banja Luci. Cijena aranžmana nije objavljena, ali su potvrđena očekivanja kako se na BiH tržištu očekuje dobar rast u segmentu prodaje pitke vode putem aparata. U ovom trenutku BiH tržište troši od tri do četiri milijuna litara vode. Bionatura BiH nije bila vlasnički povezana s hrvatskom tvrtkom premda je nosila isto ime i bavila se istom djelatnošću. Naime, kad je vlasniki BiH tvrtke pokretao posao, uzor mu je bilo dobro ime, a i dobri rezultati hrvatske tvrtke. Budući da ime Bionatura na BiH tržištu nije bilo zaštićeno, posao je pokrenut pod istim brendom. Zbog procjene da će tako biti efikasnija sarajevska tvrtka neće biti integrirana u sustav Badela 1862 nego će nastaviti poslovati kao zasebna tvrtka. Inače, Zvonimir Petričević, direktor hrvatske Bionature, ističe kako se vlasnička promjena vrlo pozitivno odrazila na poslovanje kompanije koja je bila tržišni lider u ovom segmentu. "Konačno smo prodajom pokrili cijelo tržište Hrvatske, čak i otoke što se reflektiralo na rast plasmana. Ove godine očekujemo prodaju od 11,5 do 12 milijuna litara vode što u odnosu na prošlu godinu, kad smo prodali oko osam milijuna litara, predstavlja rast veći od 30 posto. Osim toga, pojačano se vodi računa o kvaliteti što se također odrazilo na porast prodaje", kaže Petričević. Prema njegovim riječima, Bionatura je s Badelovom vodom Unique gotovo u potpunosti supstituirala brendove koje je prije imala u ponudi, osobito Studenu. Studena čini svega sedam do osam posto ukupnoga Bionaturinog plasmana vode.
01.09.2006. Poslovni.hr

Ovo je super vijest, nadam se da će i rekcija na cijenu dionice doći ubrzo :thumbsup: Ionako mislim ovu dionicu dugoročno držati i još uzeti margin, a u skrb ću staviti dionice BD62 i KRAS.:kava:

sayes
17.09.2006., 13:49
Ovih dana svjedoci smo novih pravila oko otkupa grožđa. Istravino i Agrolaguna ove godine zbog uroda svojih mladih vinograda neće otkupljivati grožđe od malih proizvođača. Na tržištu se pojavilo i makedonsko grožđe koje se ako želite dostavlja do kuće, podruma. I Badel očekuje prinos iz svojih mladih vinograda. E sad, možda će cijena vina na crnom tržištu pasti i sniziti cijene u regularnoj prodaji. To ne mora biti i gubitak jer će cijena sirovina očito biti bitno niža, a zbog velike ponude lakše će se doći do još veće kvalitete. To bi moglo popularizirati kulturu vina.
A vjerujem i da Sadander neće propustiti da izmijeni zakon u predizbornoj kampanji o 0,0 promila jer se pokazalo da oni vozači kojima je izmjereno do 0,5promila napravili su ispod 12% nezgoda. Izbornih glasova onih koji žive od turizma ima poprilično. Nekih naznaka ima već sada. Nešto o tome je govorio Mislav Bago na HTV-u prije dvadesetak dana.

reaggeinvest
05.10.2006., 09:36
Ukoliko niste imali priliku vidjeti lozu kako raste iz kamena u nastavku nekoliko citata iz Večernjakovog članka o Badelovom vinogradu pored Benkovca.

VRTOV IZLET Posjet Vinariji Benkovac Badela 1862
Tamo gdje se loza uzdiže iz kamena
Autor Lovro Bakony

Krenusmo na još jedno putovanje! S radošću! Nakon Daruvara i Križevaca, put nas vodi u Benkovac. U Korlat. U vinograd u kojemu se loza uzdiže iz kamena! U vinograd u kojemu mladi nasadi syraha, cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca.., na površini većoj od stotinu hektara, mnogo obećavaju. ...
....
Velika je hrabrost bila ući u ovaj projekt. Sadnja vinograda, na ovako zahtjevnu i tešku terenu, stajala je 200.000 kuna po hektaru, ali vjerujem da ćemo, kroz prinos grožđa i kvalitetu vina, vratiti uloženo objasnio je M. Zrile. Zemljište na Korlatu, na kojemu je podignut vinograd, Badel 1862 dobio je u koncesiju na 40 godina. Tražimo još površina i već smo podnijeli zahtjev da u koncesiju dobijemo novih 250 hektara.

....
Krenuli smo potom i u obilazak Vinarije Benkovac, u kojoj je prerada grožđa bila u punom zamahu. Postupak prerade objasnila nam je enologinja Marina Pavlović, rekavši da se u vinariji u godini proizvede milijun litara vina. Nakon kraćega razgledavanja podruma priređena je vođena degustacija. Kušalo se crno stolno vino, carignane 2004., rose Benkovac 2004. ), rose mošt i tko je imao hrabrosti! vinski destilat, koji služi kao baza za proizvodnju vinjaka.

b&b
08.10.2006., 14:27
http://www.bionatura.hr/

Nikolina
09.10.2006., 15:00
Sa ovom dionicom treba biti itekako strpljiv da na sve ove pozitivne stvari koliko su se događali oko Badela reagira i na burzi.

vipy
09.10.2006., 15:14
I vise nego nestrpljiv...

npr. ako su sadili vinograde 2005, prva berba je 2008, a prva prava 2010 + 1,5 godine u podrumu. Dok cijelo vrijeme troskovi idu...

sayes
09.10.2006., 15:26
Interesantno je kad se na burzi ne pojavi trgovanje do 12 sati onda se poslije prodaje po 1 do 2% manje nego prehodni dan. Za Badel nema situacije da za njegove poslove treba ići premijer u SAD. Badel je završio popriličan investicijski ciklus i očekuje ga sad branje vrhnja. Tko neće da čeka neka proda.

reaggeinvest
09.10.2006., 15:26
I vise nego nestrpljiv...

npr. ako su sadili vinograde 2005, prva berba je 2008, a prva prava 2010 + 1,5 godine u podrumu. Dok cijelo vrijeme troskovi idu...

... i poticaji idu ... za sadni materijal odjednom, pa po hektaru svake godine ...

vipy
09.10.2006., 15:37
Stavi u odnos poticaje (koji su ograniceni za sadnju, mislim, na 3ha..., tako da na Badelovih 100ha nisu bas tako vazni) i trosak podizanja vinograda ili ako hoces samo amortizaciju do prvog cash flow-a...,

plus stavi u odnos koliko vec sada iznose troskovi financiranja i koliko ce badel dugo morati cekati prvi cash flow od ovakvih stvari...
... i poticaji idu ... za sadni materijal odjednom, pa po hektaru svake godine ...

Nikolina
09.10.2006., 15:45
To je dobro za BV za skoru budućnost, očito je da ovo vodstvo zna da ako ne ulažu u širenje tada firma stagnira isto kao i novac koji ne investiraš. Zato svaka pohvala i samo tako naprijed, a na tržištu je da prepozna potencijal ove dionice ;)

Michelini
07.11.2006., 16:41
Badel u devet mjeseci ponovio lanjsku dobit

Neto dobit Badela 1862. u razdoblju od početka godine do kraja rujna iznosila je 6,21 milijuna kuna, što je približno na razini dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, stoji u izvještaju o poslovanju Badela 1862 koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni prihodi te tvrtke od 253,6 milijuna kuna u prvih devet mjeseci bili su za 11,1 posto veći od prihoda u prvih devet mjeseci prošle godine, kada su iznosili 228,16 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje u zemlji povećani za 15,2 posto, na 200,5 milijuna kuna, a prodaja u inozemstvu je na razini prošlogodišnje i iznosila je 34,54 milijuna kuna. Rast prihoda u odnosu na prošlu godinu najveći je kod trgovačke robe, vina i jakih alkoholnih pića. Ostvaren je i značajan rast prihoda od prodaje asortimana voda, osim pri izvozu, kaže se u komentaru Uprave.
Ukupni rashodi tvrtke u prvih devet mjeseci povećani su za 11,4 posto na 247,38 milijuna kuna. Uprava napominje da se poslovni rashodi kreću razmjerno porastu prihoda zbog rasta troškova proizvodnje, u smjeru podizanja kvalitete portfolia te plasmana roba zbog čega je utjecaj fiksnog troška još uvijek osjetan u dosadašnjem dijelu poslovne godine. Porast rezultata iz osnovne aktivnosti u odnosu na prošlu godinu je neutraliziran zamjetno višim troškovima financiranja nego prošle godine, dodaje se.
(Hina)

mreich
29.11.2006., 12:15
Jednostavno ne ide niže. Ali za sada ni više, nažalost. No upravo zbog toga,što je to netipična situacija, odnosno može se reči dugi zastoj na istom nivou, moguć je nagli rast (manje pad). A imam dojam da bi s porastom cijene porastao i promet ali ne na strani prodaje nego na strani kupnje. A ta osjetljivost se već pokazala laganim skokovima više puta.

Fluid
01.12.2006., 10:02
Gdje je naša izglasana dividenda za prošlu godinu? :confused:

pernati
02.12.2006., 08:28
dividenda sjela 28.11.2006

perolero
04.12.2006., 10:09
dividenda sjela 28.11.2006

Gdje je sjela?

sappy
04.12.2006., 11:48
Meni nije sjela, bio neki dan provjeriti, no izgleda im treba puno (vremena) kako bi riješili te silne obaveze...
Valjda će uskoro sjesti...

pernati
04.12.2006., 14:55
podravska banka tekuci racun

Fluid
07.12.2006., 10:29
Da, dividenda je sjela i na PBZ.
Jel netko dobio obavijest od SDA, vezano uz prijavu poreza?

dr. Jekyll
07.12.2006., 15:44
Danas, 7. prosinca 2006. je postignut jSporazum o prijenosu poslovnog udjela povezanog poduzeća Lure - Eurobeva d.o.o.

Sporazum je postignut između Lure d.d. i Badela 1862, a stupit će na snagu po dobivanju svih potrebnih suglasnosti.

:thumbsup:

Michelini
07.12.2006., 15:50
Da, dividenda je sjela i na PBZ.
Jel netko dobio obavijest od SDA, vezano uz prijavu poreza?

Kakvu prijavu, kakav porez?

oprezni
07.12.2006., 16:22
Danas, 7. prosinca 2006. je postignut jSporazum o prijenosu poslovnog udjela povezanog poduzeća Lure - Eurobeva d.o.o.

Sporazum je postignut između Lure d.d. i Badela 1862, a stupit će na snagu po dobivanju svih potrebnih suglasnosti.

:thumbsup:

to su odlične vijesti! može link na članak ili izvor tako da svi pročitamo.:thumbsup:

dr. Jekyll
07.12.2006., 16:28
to su odlične vijesti! može link na članak ili izvor tako da svi pročitamo.:thumbsup:

To je sve što je objavljeno. Na ZSE.

Fluid
07.12.2006., 17:03
Kakvu prijavu, kakav porez?

Koliko ja znam, na dividendu poduzeće plaća porez u razini 15%.

SDA obaviještava o učinjenom, a na tebi je da u godišnjoj prijavi poreza prijaviš i platiš razliku za onaj dio u kojemu prelaziš u viši porezni razred (25, 35, 45%).

Razuvjeri me ako nije tako.

krpa
07.12.2006., 17:25
Koliko ja znam, na dividendu poduzeće plaća porez u razini 15%.

SDA obaviještava o učinjenom, a na tebi je da u godišnjoj prijavi poreza prijaviš i platiš razliku za onaj dio u kojemu prelaziš u viši porezni razred (25, 35, 45%).

Razuvjeri me ako nije tako.


Dividenda je oslobođena plaćanja poreza, kao i ostvarena kapitalna dobit od vrijednosnih papira.

Tailorpal
07.12.2006., 18:47
To je sve što je objavljeno. Na ZSE.
Vijest je objavljena i na poslovni.hr.

07.12.2006

Sporazum Lure i Badela o prijenosu Lure - Eurobeva
Danas je postignut Sporazum o prijenosu poslovnog udjela povezanog poduzeća Lure - Eurobeva d.o.o. između Lure d.d. i Badela 1862, priopćeno je sa Zagrebačke burze.
Sporazum će stupiti na snagu po dobivanju svih potrebnih suglasnosti.
(pd)

cayman006
07.12.2006., 19:54
Dividenda je oslobođena plaćanja poreza, kao i ostvarena kapitalna dobit od vrijednosnih papira.

Nije tako. Porez plaća društvo,a ti moraš u godišnjoj prijavi poreza prijaviti da si dobio dividendu, iako ti ne plaćaš ništa. Ako zatajiš, mogu ti uskratiti povrat poreza za tu godinu.

Fluid
08.12.2006., 09:51
Cayman, a znaš li nešto o dijelu pitanja vezano uz razliku više porezne stope u odnosu na osnovnu od 15%?

krpa
08.12.2006., 10:52
Nije tako. Porez plaća društvo,a ti moraš u godišnjoj prijavi poreza prijaviti da si dobio dividendu, iako ti ne plaćaš ništa. Ako zatajiš, mogu ti uskratiti povrat poreza za tu godinu.

Mislili smo isto, ali drugačije rečeno. Zahvaljujem na nadopuni.

cayman006
09.12.2006., 12:30
Cayman, a znaš li nešto o dijelu pitanja vezano uz razliku više porezne stope u odnosu na osnovnu od 15%?

O tome ne bih znao. Najbolje nazovi ured porezne uprave u tvom gradu/općini pa ih pitaj, iako sumnjam da će i oni znati...
Uostalom to nije ništa tvoja briga. Ti samo u godišnjoj prijavi trebaš navesti da si dobio dividentu u iznosu xxxx,xx kuna i to je to. Njihovo je da s tim podatkom dalje rade i određuju ti eventualan prelazak u viši ili niži razred oporezivanja. Ja se ne bi brinuo oko toga..

Mr. Chance
09.12.2006., 13:33
Nije tako. Porez plaća društvo,a ti moraš u godišnjoj prijavi poreza prijaviti da si dobio dividendu, iako ti ne plaćaš ništa. Ako zatajiš, mogu ti uskratiti povrat poreza za tu godinu.

Otprilike tako (off topic je, ali nisam vidio temu za to), ali nije u potpunosti tocno.
Objašnjenje u priručniku za građane je ovakvo:

"Dohotkom se ne smatraju naredni primic od kapitala i na te se primitke ne plaća porez:

1. Primici od dividenci i udjele u dobiti na temelju udjela u kapitalu što us ostvareni u razdoblju od 01. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004. godine, a isplaćuju se nakon 1. siječnja 2005. ogdine plaća se predujam poreza na dohodak po stopi do 15%.

Jednostavnim rječnikom to bi značilo, ako poduzeće isplaćuje dividendu iz redovne dobiti od prošle (2005 godine) to ne trebaš prijaviti kao dohodak, jer se niti ne smatra kao dohodak.
Ako poduzeće isplaćuje dividendu iz zadržane dobiti do kraja 2004. godine tada poduzeće plaća predujam poreza od 15%, a onaj tko prima takovu dividendu istu mora prijaviti kao dohodak, te ako mu to uveća poreznu osnovisu plaća na to još dodatni porez.
Ali takovih slučajeva je malo i kod isplate dividende (u SDA pod korporativnim akcijama) ili direktno uvidom u poduzeće možeš vidjeti da li se radi o oporezivoj dividendi ili ne i oporezivu moraš prijaviti u poreznoj prijavi (u netto iznosu primitka), a neoporezivu ne.

Ako sam nešto krivo protumačio molim da me se ispravi.

Mr. Chance
09.12.2006., 13:37
Izostavio sam nešto u gornjem tekstu pa se može krivo protumačiti.
Cijela tekst glasi ovako:

Dohotkom se ne smatraju naredni primici od kapitala i na te se primitke ne plaća porez:

1. Primici od dividendi i udjele u dobiti na temelju udjela u kapitalu, iznimno, na dividende i udjele u dobiti na temelju udjela u kapitalu što su ostareni u razdoblju od 1. siječnja 20001. do 31. prosinca 2004. godine, a isplaćuju se nakon ciječnja 2005. godine plaća se predujam poreza na dohodak po stopi od 15%.

Moja isprika, tek sam kasnije uočio izostavljeni dio. Nadam se da je sada jasnije.

axy
09.12.2006., 17:04
Nego, sto cemo mi s ovim Badelom, prodati ili kupiti? ;)

Malo smo se pogubili u financijskom savjetnistvu oko ovih poreza na dividende iz proslog tisucljeca...

zgtwo
19.12.2006., 21:55
Izgleda da ce ipak biti nešto od 05. :cugeri:

Salamander
20.12.2006., 11:34
Pa čuo si i sam Sanader se već kod opozicije raspituje tko je sve to spreman podržati, prema njihovim reakcijama rekao bih svi!

masnica
08.01.2007., 12:03
05.01.2007 Snježana Vujisić Sardelić


BADEL 1862 I LURA JOŠ NISU ZAKLJUČILI SPORAZUM O NOVOM VLASNIKU EUROBEVA Pepsi-Cola otegla Badelovo preuzimanje Eurobeva
Željom da mijenja članak ugovora o odnosima Badela i multinacionalke nakon što istekne ugovor o licenci Pepsi je usporio prodaju, ali očekuje se da će zeleno svjetlo stići do polovine siječnja
Iako je rok za konačno zaključenje aranžmana o Badelovu preuzimanju Lurine tvrtke Eurobev istekao 23. prosinca, sporazum o kupnji još nije realiziran jer neki uvjeti iz sporazuma dviju kompanija još nisu ispunjeni. Naime, pregovarači su se dogovorili da Badel 1862 Luri plati samo prvu ratu dogovorene cijene, a druga rata trebala bi biti podmirena do konca godine nakon ispunjenja dvaju ključnih uvjeta sporazuma.

Pristanak Zabe
Tako je Lura do 23. prosinca morala pribaviti pristanak Zagrebačke banke da se obveze po kreditu od 10 milijuna eura prenesu na novog vlasnika te pristanak Eurobeova licencnog partnera Pepsi-Cole na prenošenje ugovora na novog partnera. Tek po dobivanju tih dokumenata Badel 1862 je bio dužan platiti Luri ostatak novca pri čemu je dogovor podrazumijevao da kupac može raskinuti aranžman ako se naznačeni dokumenti ne ishode do dogovorenog roka. Koliko se može saznati, pristanak Zagrebačke banke na prijenos ugovora o kreditu je pribavljen, no procedura dobivanja pristanka Pepsi-Cole na prijenos licence još traje. Razlog navodno nije sumnja u kvalitetu partnera, nego želja Pepsija da prilikom prijenosa u postojećem ugovoru koji ima s Lurom promijeni jedan članak. Riječ je bila o želji Pepsija da u sadašnjem ugovoru s Badelom 1862 definira odnose između dviju kompanija nakon isteka licence (31.12. 2009.). Čuje se da je Pepsi kondicijama o eventualnom strateškom partnerstvu već sad Badel 1862 kanio čvršće vezati uza se te da je pozadina te želje zapravo Badelovo vlasništvo nad tvornicom vode. Naime, Pepsi je jedanako kao i Coca-Cola prije nekoliko godina zbog velikog pada trenda potrošnje gaziranih pića počeo razmišljati o jačem ulasku u segment voda, i to na svim tržištima na kojima posluje. Zbog toga mu je zanimljivo jačanje strateške suradnje s Badelom 1862. Hrvatski prozvođač, međutim, ne želeći se već sada na to obvezati, nije htio pristati na promjenu ugovora pa su se pregovori otegli. Saznaje se da je Pepsi na koncu ipak pristao na prijenos licencnog ugovora u cijelosti, bez intervencija, te da dogovor u ovom trenutku prolazi proceduru odobrenja u sjedištu multinacionalke u Americi. Očekuje se da će zeleno svjetlo stići do polovine siječnja nakon čega bi Badel 1862 i formalno trebao postati vlasnik Eurobeva.

Pad plasmana
Premda prije ulaska u konačni posjed tvrtke u Badelu 1862 ne žele iznositi nikakve planove, poznato je da budući vlasnik s Eurobevom ima velike ambicije. Preliminarne su analize pokazale kako je tvrtka u prošloj godini imala 16-postotni pad plasmana. To se najvećim dijelom pripisuje procesu prodaje tvrtke koji se iznimno otegnuo zbog čega su ulaganja u tržište bila bitno manja što se automatizmom negativno odrazilo na pad prometa. Ipak, Badel računa da će već u prvoj godini anulirati taj pad i udruživanjem svojih prodajnih asortimana podići ukupnu prodaju svojih pića za čak 30 posto.


http://www.poslovni.hr/30539.aspx

maito
15.01.2007., 12:41
nitko ne komentira pomake nA ovoj vrijednosnici. Velik promet od preko 1M sa solidnim rastomn od skoro 7%.Omjer Kupnje i prodaje 1:8. Dali je doslo do realizacije ugovora za kupnju Eurobeva, ili je sto drugo u pitanju.
Kako bilo predvidjeni rast za ovo tromjesecje je realiziran (bar sto se mene tice)

pozdrav

urta
17.01.2007., 18:47
Čim uđemo u Konzum, prestajemo proizvoditi za Lidl
Danijela Jozić
danijela.jozic@business.hr
U prvoj polovici veljače napokon bi trebala biti okončana Badelova akvizicija Eurobeva, bivše Lurine divizije pića, za koju su pregovori o kupnji trajali gotovo godinu dana.

"Mislim da je malo preuranjeno izlaziti s cijenom, s obzirom na to da smo zasad platili tek polovicu ukupnog iznosa. Bilo je predviđeno da se druga rata plati do kraja 2006. uz dva uvjeta. Prvi je da Zagrebačka banka prebaci kreditne obveze Eurobeva u iznosu od 70 milijuna kuna na Badel 1862. Drugi je da Lura pribavi suglasnost Pepsi Cole da ugovor o licencnoj proizvodnji, koji vrijedi do 31. prosinca 2009. godine, prebacuje na nas. Kako smo posao dogovarali u prosincu, zbog blagdana nismo uspjeli sve realizirati", objašnjava Anto Perković, predsjednik Uprave Badela 1862. Perković je u Badelu od 1974. godine, danas je i vlasnik oko devet posto dionica tvrtke. Kaže da mu nije dosadilo biti u istoj tvrtki više od 30 godina. "Dosadilo bi mi da nema ovakva razvoja i dinamike", kaže on. Perković je već neko vrijeme u misiji "Badel Badelu", pokušava sve tvrtke koje su nekad bile u sklopu te grupacije vratiti natrag. Dio je te misije i akvizicija Eurobeva.

Može li se dogoditi da Pepsi Cola ne pristane na prebacivanje licencije Badelu?

- Ne može jer su oni malo više zainteresirani nego što smo mi to očekivali. Ne zaboravite da je Pepsi Cola prvi licencni ugovor potpisala s Badelom jer je Badel Bap tada bio u našem sastavu. Jako su zainteresirani za suradnju, ne zbog naše temeljne djelatnosti, nego zbog vode. Strateški razvoj velikih kompanija kao što su Pepsi i Coca Cola ide u smjeru po svaku cijenu zaustaviti pad prodaje gaziranih pića i istodobno doći do najprodavanijega proizvoda, a to je voda.

Platili ste pola Eurobeva, a druga je polovica preuzimanje 70 milijuna kuna kreditnih obveza te tvrtke. Znači li to da je cijena 140 milijuna kuna?

- Otprilike je tako.

Je li to skupo? Svojedobno ste mi rekli da nemate novca za Eurobev...

- Skupo je. Badel nema novca, no ta je tvornica vrijedna jer je na izuzetnoj lokaciji od 34 tisuće četvornih metara. To je i prepoznatljiv brend s Narom, Inkom, Voćkom i Pepsijem. Bez obzira na to što Pepsi na domaćem tržištu ne stoji dobro kao Coca Cola, situacija će se promijeniti kada uđemo u Europsku uniju, gdje te dvije multinacionalke ravnopravno drže tržište. Čak je Pepsi za nijansu bolji. Ovako smo sebi osigurali tržište ili nekoga tko će nas na to tržište lakše izvesti.

U bitci za Eurobev pobijedili ste Podravku. Navodno ste ponudili samo milijun kuna više, je li to točno?

- Ne, to nije točno. Ne znam kakve je pregovore Luka Rajić vodio s Podravkom. Tijekom naših pregovora s Lurinim pregovaračkim timom govorili smo o tome kolike su mogućnosti Badela, a ne Podravke. Otvoreno smo rekli što možemo i kanimo učiniti, jer nije tajna da želimo povratak starog Badela koji je bio najjači proizvođač jakih alkoholnih pića, vina i sokova u bivšoj državi.

Kako je bilo pregovarati s Lukom Rajićem?

- On je izuzetno čvrst pregovarač. No, ja sam 30 godina u biznisu i svi znaju da sam strpljiv, nikad ne žurim. Prodaja Lura pića dosta je dugo trajala i ostavila je posljedice.

U kakvom je stanju Eurobev danas?

- Prodaja je slabija u odnosu na plan 12 posto zbog dugih pregovora o prodaji i nagađanja o njoj. Jer, u svijetu je običaj, kada se objavi namjera prodaje, da se to mora brzo i učiniti, pogotovo u proizvodnji robe široke potrošnje.

Zašto je to tako dugo trajalo?

- Cijena je bila problem. Početna je bila otprilike 20 do 22 milijuna eura, plus kreditne obveze, što je enorman iznos. I to je odnijelo vrijeme i Podravki i nama. Da je prodan u roku mjesec dana, Eurobev bi ostvario zacrtani plan jer tamo, prema onome što sam uspio vidjeti, rade vrlo sposobni ljudi.

Kakvi su financijski pokazatelji Eurobeva?

- Procjena je da će pad prodaje ostaviti posljedice. Doznat ćemo kada vidimo troškovnu stranu.

Što ćete najprije učiniti u Eurobevu?

- Prvo ćemo snimiti stanje u tvrtki. Vidjet ćemo potom koje brendove treba modernizirati te koji bi bili novi proizvodi.

Koji je najveći potencijal Eurobeva?

- Njihova distribucija. Izuzetno su jaki jer imaju oko 75 vozila koji mogu ambulantno opskrbljivati sve ugostiteljske objekte. Ako tome dodate 35 vozila Bionature, te 25 u Badelu, imamo najmoćniju distribuciju u Hrvatskoj. I proizvodni program od 200 proizvoda. Zasigurno možemo sve promptno opskrbljivati, u tome je naša snaga.

Kako ćete rezati troškove u Eurobevu, hoćete li otpuštati ljude?

- Nećemo otpuštati ljude. Za nas nema viška ljudi, samo manjka programa. Još u Kalničkim vodama nismo iskoristili sve kapacitete.

Odakle vam novac za Eurobev?

- Za dio smo podigli kredit. Osim toga, Badel gradi novu tvornicu, a zemljište na Žitnjaku prodajemo. U ožujku potpisujemo ugovor s jednom izraelskom kompanijom koja će ga kupiti, inače grade prodajne centre.

Što je s Badelom Sesvete?

- Interesantni su nam kao brend jer želimo da "nestanu" ostali Badeli i da sve stavimo pod jednu tvrtku. No, trenutačno nemamo dovoljno novca za tu tvrtku, izuzev naših bivših brendova.

Zanima li vas Dalmacijavino?

- Vrlo smo zainteresirani za tu tvrtku. Mislim da su njihovi radnici i kooperanti zainteresirani za nas jer njegujemo malo dioničarstvo i ne otpuštamo radnike. Ne znam kako će se njihov slučaj rješavati s obzirom na dugove te tvrtke državi. Logično bi bilo da Dalmacijavino preuzmemo mi ili Kutjevo, ne vidim drugo rješenje. No, obvezno zajedno s radnicima i kooperantima, odnosno poljoprivrednim zadrugama.

Koliko ste dosad investirali u Kalničke vode?

- Točno 22 milijuna eura.

Kako posluje ta tvrtka?

- Zadovoljni smo, a najviše možemo zahvaliti jednoj strateškoj odluci, preuzimanju Bionature, odnosno prodaji vode u galonima od 19,8 litara, gdje smo praktički monopolist i držimo 70 posto tržišta. Bionaturu smo kupili lani u ožujku i prodali smo otad 16 milijuna litara vode Unique (izvorska voda koju proizvode Kalničke vode, op.a). Posrijedi je rast od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada Bionatura nije bila u našem vlasništvu.

Koliki udjel imate u vodama ukupno?

- Imamo otprilike pet posto, što nije malo. Računamo da ćemo do 2009. biti drugi proizvođač, iza Jamnice.

Gledate li sa zavišću na apsolutno uspješnu Jamnicu koju je Badel prodao prije 15 godina?

- Kako ne bih zavidio? Mi smo je prodali 1992., no tada se nije pitalo mene. O tome su odlučivali drugi, i u kući i izvan kuće. Zamislite, Jamnica je prodana kada je imala proizvodnju od 104 milijuna litara godišnje, a danas ima najmanje 200 milijuna litara. Badel je stravično puno uložio u Jamnicu jer je tada dominantna voda bila Radenska, koja je bila pojam u bivšoj državi, pogotovo u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, dok je u Srbiji to bio Knjaz Miloš. No, Badel je tada bio jak, imali smo 2800 radnika, proizvodili smo 40 milijuna litara jakih alkoholnih pića, po 70 milijuna litara vina i bezalkoholnih pića, 10 milijuna litara octa... Onda je bilo novca za ulaganje u Jamnicu. Sretan sam što se Jamnici nije dogodilo ono što se dogodilo Badel Bapu i Badelu u Sesvetama, zbog čega sam nesretan i nastojim da ponovno uspostavimo veliki Badel.

Kako to da nitko nije vidio potencijal Jamnice?

- Ne postoji nitko u Badelu tko to nije vidio. Samo je pitanje što se to dogodilo i zašto je donesena odluka o prodaji Jamnice.

Tko je onda bio predsjednik Uprave i za koliko je prodana?

- Frane Matulić, Gojko Marušić... Ne znam za koliko je prodana. No, neprocjenjiva je njezina današnja vrijednost u odnosu na te godine. Badel je intenzivno ulagao u Jamnicu 25 godina i to nisu bila bilo kakva ulaganja. Da računate pola kune zarade po litri na tih 200 milijuna litara, koliko danas proizvede Jamnica, to vam je sto milijuna kuna. Kod vode vrijedi zakon velikih brojeva.

Da ironija bude veća, ne možete s Badelovim vodama ući na police Konzuma...

- Ne, ne možemo, ali se nadamo da ćemo uskoro ući. Mi smo strpljivi. Postoje neke naznake da ćemo uskoro ući u dva njihova centra u Zagrebu, na čemu bismo bili izuzetno zahvalni.

Zašto ne možete ući u Konzum?

- Nije samo razlog taj što imaju Jamnicu, nego vjerojatno treba vremena da neki brend zaživi i da se brže "okreće", kao što je slučaj s našom vodom Unique i Kapljice. No, drugdje smo prisutni, a i potrošači će odlučivati što žele... No, nećemo ići glavom kroz zid.

U kakvim ste odnosima s Ivicom Todorićem?

- Odličnim. Ako ništa drugo, Ivica Todorić ima malu moralnu obvezu prema nama, s obzirom na to da je Jamnica nekad bila dio Badela.

Zašto bi imao moralnu obvezu? Govorimo o biznisu i poslovnoj logici.

- Slažem se i s tim..., ali ako ništa drugo, nema nikog tko ne zna da je ta Jamnica 25 godina bila dio Badela. No, znate što je važno reći kada su posrijedi trgovački lanci? Da u Hrvatskoj ima tri puta više polica nego što je potrebno i non-stop se ulaže u te lance. Da se razumijemo, govorim polica, a ne lanaca, a pogotovo ne nacionalnih lanaca koje Badel 1862 i ja podržavamo.

Proizvodite robne marke za Lidl. Koliko je vrijedan taj posao?

- Proizvodimo izvorsku vodu Unique i riječ je o poslu vrijednom četiri i pol milijuna kuna godišnje. No, naša orijentacija nije proizvodnja tuđih robnih marki i principijelno sam protiv toga, no pritišću nas obveze prema instaliranim kapacitetima. Onog trenutka kada uđemo u Konzum, povlačimo se iz proizvodnje robnih marki za Lidl.

Uprava Lidla tvrdi da Konzum ucjenjuje dobavljače koji rade s Lidlom te da ih izbacuju s polica? Ima li to veze s vašim stavom?

- Mogli biste tako reći i da Badel ucjenjuje svojim vinima jer imamo nekoliko prestižnih crnih vina koje nema nitko u zemlji, pa ih, naravno, koristimo za malo "pomoći" da provučemo s njima i one proizvode koji nemaju tu snagu. Tako radi vjerojatno i Konzum.

Kako komentirate slučaj Kutjevo-Lidl?

- Nisam taj koji bi to trebao komentirati, ali Badel sa svakim kupcem ima dogovoreno ispod koje cijene ne želi ići na policu.

Ali riječ je o akcijskoj prodaji, tvrde u Lidlu?

- Akcija se ne može dogovarati bez nas i mora imati svoja pravila. Kada se ide ispod nabavne cijene, to nije akcija.

Što je s izvozom vode u SAD s kojim ste krenuli lani?

- Ne možemo reći da smo nezadovoljni. U SAD-u smo prisutni otprije s jakim alkoholnim pićima i vinima. Znali smo da je to dugoročan posao koji traži ulaganja. Zasad se ne isplati i tu gubimo. Unique je visokokvalitetna voda, no dobit na američkom tržištu očekujemo tek 2009. godine, kada ćemo tamo prodavati 50 milijuna litara vode, što bi bilo oko 30 posto naše ukupne proizvodnje.

Koliko uspijete izvesti u EU, primjerice, vina?

- Mogli bismo izvesti sve. Naš izvoz ne zadovoljava jer prevladavaju bijele sorte s kojima zapadna Europa ne zna što bi. Trenutačno je u svijetu viška oko milijardu litara vina, uglavnom bijelog. Badel također proizvodi 70 posto bijelih vina. U Benkovcu sada sadimo isključivo crna, ali na njih treba čekati četiri do pet godina.

Žalite se na visoke trošarine...

- Nigdje na svijetu nema tolikih trošarina. Trošarina na alkoholna pića u Hrvatskoj je 47 posto viša nego u EU, pa ne možemo biti konkurentni. Ne zaboravite da plaćamo i naknadu od dva i pol posto na cijenu vode, samo mi i Albanija u cijeloj Europi. Lani smo za tu naknadu državi platili 1,6 milijuna kuna.
Vlasnička struktura

Prema Perkovićevim riječima, Badel ima 1860 dioničara, od kojih mali imaju oko 70 posto (među njima su članovi Uprave, direktori poslova, rukovoditelji...). HFP ima 7,6 posto, desetak posto ima i PBZ-ov Kapitalni fond, koji je investirao u Kalničke vode, gdje drži 19-postotni udjel.


Investicija od 37 milijuna eura u Zelini

U listopadu 2008. Badel 1862 otvorit će novu tvornicu u Zelini. "Zemljište na Žitnjaku prodajemo za 545 eura po kvadratu, a riječ je o 55 tisuća kvadrata, što je oko 30 milijuna eura. Zemljište u Zelini košta nas 16,4 eura po četvornome metru i kupili smo ga za 1,64 milijuna eura. Logično je, dakle, preseliti se i tu razliku utrošiti u novu modernu tvornicu. Ukupna investicija je između 35 i 37 milijuna eura", objašnjava Perković.

Pomoći će našoj šljivovici

"Jedan od naših najboljih brendova, i to na njemačkom tržištu, Badelova je šljivovica, a Hrvatska nema šljive. Lani smo otkupili oko dva milijuna kilograma šljiva iz Rumunjske, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, no šljivovicu nismo mogli izvoziti kao hrvatski proizvod, što ćemo sada moći. Cefta će nam pomoći, no naša je strategija kvaliteta, a to podrazumijeva i jasno podrijetlo jer ono donosi sigurnost", ističe Anto Perković. "U EU se podrijetlo sve više analizira, s kojeg je tla šljiva ili grožđe... Zato trebamo podizati nasade vinograda i voćnjaka. Primjerice, samo Podravka i Badel mogli bi biti izvrsni nositelji razvoja voćarstva u Hrvatskoj", zaključuje Perković.

Tailorpal
13.02.2007., 01:13
Večernji list danas:
"SELIDBA Zagrebačke tvornice u potrazi su za jeftinijim lokacijama
Perković seli Badel 1862 iz Zagreba

Ono što već dulje vrijeme namjeravju napraviti tvornice na širem području Zagreba, prvi je počeo realizirati Badel 1862 - seljenje proizvodnje na jeftinije lokacije u Hrvatskoj. Badel je nedavno, kaže predsjednik uprave Ante Perković, prodao svoju tvornicu na Žitnjaku kao zemljište i s tim novcem će graditi novu, suvremeniju, u Sv. Ivanu Zelini.

Kamen temeljac
- Već 1. ožujka polažemo kamen temeljac novom Badelu izvan Zagreba. Takav potez rezultat je čiste ekonomske logike, umjesto da imamo tvornicu na zemljištu koje vrijedi 550 eura, mi ćemo je graditi na onom od 16 eura - kaže Perković i dodaje da će Badelovo sjedište i dalje ostati u Zagrebu.

Zagrebačke pogone koji su smješteni na oko 5000 četvornih metara Badel je prodao jednoj izraelskoj kompaniji sa sjedištem u Sloveniji, koja će vjerojatno na Žitnjaku graditi komercijalne sadržaje. Za to je tvrtka dobila 30 milijuna eura koje bi trebale biti dovoljne za gradnju nove tvornice i dodatne akvizicije.

Do kraja veljače Badel treba dovršiti akviziciju Eurobeva, Lurine tvrke bezalkoholnih pića kojim Badel stječe proizvodni program koji do sada nije imao ili ga bolje reći vraća, jer je Eurobev zapravo nekadašnji Badel-Bap, koji je Lura obogatila proizvodnjom novih sokova i licencom za punjenje i distribuciju Pepsija na području Hrvatske.

Poslovna tajna
Cijena te transakcije za sada se čuva kao poslovana tajna. Sa Žitnjaka će u dogledno vrijeme preseliti i Eurobev, iako Ante Perković kaže da je to za sada velik zalogaj za tvrtku. Osim razvijanja segementa vode i pića, Badel namjerava jačati svoju poziciju prvoga hrvatskog vinara, širenjem u regiji i Hrvatskoj.

Najambiciozniji pothvat je preuzimanje Dalmacijavina, koje prolazi fazu privatizacije, a oko čega će se očito voditi dodatni pregovori u vezi uvjeta kupnje te nekada značajne tvrtke, sada u nezavidnoj situaciji."

Nikolina
14.02.2007., 18:23
Badel 1862: Pregovaramo oko lokacije na Žitnjaku

Badel 1862 d.d. je putem Zagrebačke burze dioničarima dostavio obavijest o pregovorima o prodaji zemljišta na lokaciji Žitnjak o čemu se jučer pisalo u Poslovnom dnevniku. Da podsjetimo, Badel pregovara o prodaji nekretnina na Žitnjaku, točnije u ulici grada Gospića 7. Naime, s tvrtkom Doland nekretnine, koju u Hrvatskoj zastupa Jakov Špigl, Badel 1862 potpisao je predugovor o kupoprodaji 55.000 četvornih metara zemljišta po cijeni od 545 eura po kvadratu, što bi značilo da bi Badel 1862 za Žitnjak ukupno trebao dobiti oko 30 milijuna eura.

poslovni.hr

Zlatek
14.02.2007., 20:44
Nikolina, Nikolina....
Da si pažljivo čitala postove iznad tvojega vidjela bi da Perković kaže:
" Već 1. ožujka polažemo kamen temeljac novom Badelu izvan Zagreba. Takav potez rezultat je čiste ekonomske logike, umjesto da imamo tvornicu na zemljištu koje vrijedi 550 eura, mi ćemo je graditi na onom od 16 eura - kaže Perković i dodaje da će Badelovo sjedište i dalje ostati u Zagrebu.

Zagrebačke pogone koji su smješteni na oko 5000 četvornih metara Badel je prodao jednoj izraelskoj kompaniji sa sjedištem u Sloveniji, koja će vjerojatno na Žitnjaku graditi komercijalne sadržaje. Za to je tvrtka dobila 30 milijuna eura koje bi trebale biti dovoljne za gradnju nove tvornice i dodatne akvizicije."

Dakle, to je gotova stvar!
I već je uračunato u sadašnju cijenu BD62-R-A!

Tailorpal
14.02.2007., 22:36
Zlatek, zlatek......
Nemoj špotati Nikolinu. Da si pažljivo čital postove.....(a nisi kao ni ja;) ) Očigledno (niti ja nisam primjetil kad sam prenosil vijest) novinari ako rade greške onda rade greške najčešće u bojkama! Možda i samo oni koji prepisuju.
Naime podatak o 5.000 m2 nikako ne može biti ispravan. To bi bila na pr. traka od 100 m X 50 m = 5.000. Ne vjerujem da je to veličina koju bi netko platil 30 mil EU. Ispravno može biti 55.000 m2. Po ovoj kvadraturi prije bi ispalo da si je Badel još ostavil neki komad "za svaki slučaj". E, o ostalom se može diskutirati.........

Michelini
14.02.2007., 23:18
Nikolina, Nikolina....
Da si pažljivo čitala postove iznad tvojega vidjela bi da Perković kaže:
" Već 1. ožujka polažemo kamen temeljac novom Badelu izvan Zagreba. Takav potez rezultat je čiste ekonomske logike, umjesto da imamo tvornicu na zemljištu koje vrijedi 550 eura, mi ćemo je graditi na onom od 16 eura - kaže Perković i dodaje da će Badelovo sjedište i dalje ostati u Zagrebu.

Zagrebačke pogone koji su smješteni na oko 5000 četvornih metara Badel je prodao jednoj izraelskoj kompaniji sa sjedištem u Sloveniji, koja će vjerojatno na Žitnjaku graditi komercijalne sadržaje. Za to je tvrtka dobila 30 milijuna eura koje bi trebale biti dovoljne za gradnju nove tvornice i dodatne akvizicije."

Dakle, to je gotova stvar!
I već je uračunato u sadašnju cijenu BD62-R-A!

Samo ako u tu tvoju gotovu stvar pomnožiš 550x5.000 dobiješ manje od 30Milja za deset puta.

Zlatek
15.02.2007., 09:03
Iako nije umjesno ponavljati se, moram ponovo citirati g. Perkovića, predsjednika Uprave BD62 i istaknut 3 stvari:
1. Ovo je očiti novinarski tipfeler/lapsus, fali jedna 5:

Zagrebačke pogone koji su smješteni na oko 5000 četvornih metara ...."

2. ovo je bitno:

...Badel je prodao...

3. i ovo:

...Za to je tvrtka dobila 30 milijuna eura ..."

Pa sad recite jel' to gotova stvar!

[ watchdog ]
15.02.2007., 09:11
Dotichni gospodin, ako novine ne lazzu, kazze da je prodao zemljiste i lovu vec potrosio, a nakon takve izjave isti gospodin na upit burze odgovara da je jos dalek put do prodaje.

Pitanje je dakle kojem gospodinu vjerovati, onom sto je dao izjavu novinama ili onom koji se s lakocom predomislio u odgovoru burzi.

Ja ne znam .. :confused:

Tailorpal
23.02.2007., 12:24
Sa poslovni.hr danas:
"Badel 1862 i formalno vlasnik Eurobeva
Dukat i Badel 1862 su zajednički priopćili kako je na snagu stupio sporazum društava o prijenosu poslovnog udjela u Eurobevu d.o.o. Time je Badel 1862 danas i formalno postao vlasnik poslovnog udjela u Eurobevu.
Da podsjetimo, Eurobev je društvo osnovno iz Divizije pića Lure, a poslovanje kao samostalna pravna osoba započelo je početkom svibnja prošle godine.
(pd) "

Michelini
15.03.2007., 16:23
Ugovor Vinoprodukta Čoka i Badela o distribuciji vina

Prema ugovoru koji je subotička Vinoprodukt Čoka potpisala sa Badelom 1862 o distribuciji vina, na domaćem tržištu do kraja godine moglo bi se naći više od 500.000 boca Čokinog vina, priopćeno je iz subotička kompanija, a prenose srpske agencije. Badel će distribuirati vina Vinoprodukta Čoka i Di luna sangriju, kao dopunu svom asortimanu, a plan je da se naglasak stavi na prodaju u hotelima, restoranima i kafićima, naročito u objektima duž obale.
Subotička vinarija je već prisutna u Hrvatskoj jer se njeni proizvodi distribuiraju kroz Konzum.

goranbj
04.04.2007., 21:51
Bank of NY lijepo skuplja.

03.04.2007 Vlasnik računa Stanje [%]
1.Skrb.: HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 76.616 10,19
2.PERKOVIĆ ANTE 65.453 8,7
3.HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.800 7,69
4.Skrb.: HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 27.010 3,59
5.BADEL 1862 D. D. 25.302 3,36
6.Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HYPO ALPE-ADRIA-BANK AG 22.075 2,94
7.Skrb.: PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 16.210 2,16
8.Skrb.: SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 12.703 1,69
9.KRPINA LJERKA 11.029 1,47
10.Grupa računa na kojima je uknjižena ista količina vr. papira 10.000 1,33
Ukupno: 43,11

02.04.2007 Vlasnik računa Stanje [%]
7.Skrb.: PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 15.145 2,01

01.04.2007 Vlasnik računa Stanje [%] Promjena
7.Skrb.: PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 14.837 1,97

goranbj
10.04.2007., 12:36
http://www.zse.hr/financ/BD62-fin2006_31-12-2006.xls

Kapital i rezerve 31.12 294.843.000 kn
Kapital i rezerve danas 309.586.000 kn 5,00%
Promjena: 14.743.000 kn
Dobit / gubitak nakon p.:
kumulativno prethodna godina: 5.324.000
tekuće r. prethodne godine: -855.000
kumulativno tekuća godina: 5.853.000 9,94%
tekuće r. tekuće godine: -365.000

BV 439,80
EPS 8,31 kn
EPS1 (redovito poslovanje) 4,24 kn
Dividenda prethodnog razdoblja 6,99 kn
(P/BV) 1,94
(P/E) 102,47
(P/E1) 200,78
(Dy) Dividendni prinos 0,82%
P/S 2,00
PPS 852,00 kn

Ukupna zaduženost
31.12 prethodne godine 259.706
Tekuće razdoblje 452.472 74,22%

Ukupni prihodi
kumulativno prethodna godina: 320.403
tekuće r. prethodne godine: 92.240
kumulativno tekuća godina: 355.603 10,99%
tekuće r. tekuće godine: 102.000 10,58%
Poslovni prihodi
kumulativno prethodna godina: 291.173
tekuće r. prethodne godine: 73.417
kumulativno tekuća godina: 335.136 15,10%
tekuće r. tekuće godine: 89.216 21,52%
Prihodi od prodaje
kumulativno prethodna godina: 278.876
tekuće r. prethodne godine: 70.470
kumulativno tekuća godina: 320.588 14,96%
tekuće r. tekuće godine: 85.453 21,26%

Ukupni rashodi
kumulativno prethodna godina: 312.218
tekuće r. prethodne godine: 90.234
kumulativno tekuća godina: 346.485 10,98%
tekuće r. tekuće godine: 99.100 9,83%
Poslovni rashod
kumulativno prethodna godina: 284.472
tekuće r. prethodne godine: 80.391
kumulativno tekuća godina: 317.601 11,65%
tekuće r. tekuće godine: 87.410 8,73%

Tailorpal
03.05.2007., 17:37
Sve je pod kontrolom kod Badela:
18.04.2007 (poslovni.hr)

Perković kupio 10000 dionica Badela
Predsjednik uprave Badela 1862, Ante Perković obavijestio je danas Zagrebačku burzu o stjecanju 10.000 redovnih dionica društva. Naime, ponudom trezorskih dionica Badela 1862 od 1. veljače, uprava je ponudila svim zaposlenicima mogućnost kupnje vlastitih dionica iz trezora. Perković je iskoristio ponudu i upisao svih 10.000 dionica. Prijenos navedenog broja dionica proveden je 5. travnja u depozitoriju SDA.
Nakon prijenosa, Perković je vlasnik ukupno 75.453 dionice društva, što čini 10,03 posto temeljnog kapitala društva, stoji u priopćenju. No, prema jučerašnjim podacima iz SDA, Perković posjeduje 8,70 posto temejlnog kapitala Badela. Trezor Badela sada broji 15.302 vlastitih dionica, što čini 2,03 posto temeljnog kapitala. (pd) "

Nakon toga dokupio je još 3.100 kom.
Bit će zanimljivo vidjeti Top 10 na kraju ovog tjedna.....a i dalje. Dnevnu cijenu lako je kontrolirati.........

Tailorpal
26.06.2007., 17:35
Trend skupljanja se nastavlja........

"Članovi uprave Badela 1862 stekli 2.035 dionica

Članovi uprave Badela 1862, Zvjezdana Blažić i Marijan Lončar, stekli su 2.000, odnosno 35 dionica društva
Zvjezdana Blažić, članica uprave Badela 1862 prijavila je stjecanje 2.000 redovnih dionica društva, stoji u današnjem priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.
Nakon provedenog prijenosa, vlasnica je ukupno 2.000 dionica društva, što čini 0,27 posto temeljnog kapitala društva.
Također je danas priopćeno da je Marijan Lončar, također član nadzornog odbora Badela 1862, prijavio stjecanje 35 redovnih dionica kompanije.
Nakon provedenog prijenosa, vlasnik je ukupno 1.691 dionice društva, što čini 0,22 posto temeljnog kapitala društva.
Pojedinačna nominalna vrijednost stečenih dionica iznosi 300 kuna. Danas do 15:06 sati, cijena dionice Badela 1862 je na ZSE iznosila 954,99 kuna što predstavlja rast od 2,69 posto.
(pd) Izvor poslovni.hr

dunner
28.06.2007., 11:14
A Bank of NY i dalje lijepo i redovno akumulira... :)

Tailorpal
20.07.2007., 13:45
20.07.2007 Snježana Vujisić-Sardelić (poslovni.hr)

Badel 1862 želi kupiti Kosovovino i ne odustaje od Dalmacijavina

Srbija je veliki proizvođač voća i cilj je zagrebačke tvrtke u sklopu Kosovovina sagraditi destileriju za preradu
Sredinom kolovoza srbijanska Agencija za privatizaciju trebala bi donijeti odluku o najboljem ponuđaču za privatizaciju Kosovovina iz Beograda. Riječ je o maloj proizvodnoj tvrtki, sa samo 30-tak zaposlenih, u kojoj država ima više od 80 posto vlasništva. Sada je njen jedini posao licencna proizvodnja pet brandova iz segmenta jakih alkoholnih pića Badela 1862, kako bi se kao domaći proizvod mogli distribuirati u tamošnjim prodajnim kanalima. Upravo ta licencna proizvodnja, kao i program investicija kojeg su ponudili, daje Badelu 1862 nadu da će biti pobjednik na privatizacijskom natječaju.
Ante Perković Sirovinska baza
"Vjerujemo da će prevagnuti naša vizija razvoja Kosovovina. Osim što nam je važna za licencno punjenje naših proizvoda, tvrtka nas osobito zanima kao nukleus na kojeg bi vezali manju destileriju za preradu voća. Južna Srbija je neosporno jedan od najkvalitetnijih proizvođača voća u širem okruženju, a uz vinski destilat, nama je to jedna od najvažnijih sirovina. Stoga kanimo razraditi detaljan program snabdijevanja Badela 1862 tim sirovinama, a u ponudi za kupnju stoji kako smo spremni preuzeti obvezu zadržavanja svih zaposlenih u Kosovovinu u naredne tri godine, odmah uložiti pola milijuna eura u tehničko-tehnološku modernizaciju te u narednih pet godina u tvrtku investirati još milijun i pol eura", kaže Ante Perković, predsjednik Uprave Badela 1862 koji je prošli tjedan "po tom poslu" i bio u Beogradu. Inicijalno, cijena tvrtke na natječaju ne bi trebala biti viša od 350 tisuća eura. "Srbija i BiH strateški su nam važne za plasman jakih alkoholnih pića jer je trend njihove potrošnje u tim državama još jak, a statusom domaćeg proizvođača umanjujemo i negativne efekte carinskog režima. S druge strane, u projektu restrukturiranja i inoviranja Badel Bapa, bivšeg Eurobeva, osobito u dijelu proizvodnje voćnih sokova, ključno nam je osiguranje sirovinske baze", objašnjava Perković.
On tvrdi da pokazatelji prodaje u Badel Bapu rastu od kad je akvizicija realizirana, ali da će se odmah po završetku ove sezone pristupiti osmišljavanju cjelovitog projekta modernizacije proizvodnje sokova i povezivanja s proizvodnjom vode, budući je riječ o jednoj od ključnih Badelovih odrednica. U tom sklopu je i odluka o eventualnom seljenju proizvodnje sokova sa Žitnjaka u tvornicu Kalničke vode. Kad je, pak, riječ o drugom planiranom iseljenju sa Žitnjaka- onom stare Badelove tvornice i gradnje nove u Rakovcu (Sv. Ivan Zelina), došlo je do manjeg zastoja u ishođenju svih potrebnih dozvola.
Jaki brend
"Plan je bio da kamen temeljac svečano položimo u svibnju, no zbog nekih administrativnih otezanja taj smo rok prolongirali, najvjerojatnije do Dana Badela, 25. listopada. To, pak, mijenja i prvotni plan o puštanju u rad nove tvornice i formalnom preseljenju sa Žitnjaka. Nije izgledno da se to dogodi prije kraja 2009. godine", kaže Perković. Predsjednik Badelove Uprave kaže da kompaniji taj zastoj u ovom trenutku zapravo i odgovara jer nisu odustali od namjere da konkuriraju za kupnju Dalmacijavina. "To je izniman brend, koji je unatoč nizu loših poslovnih godina, još vrlo jak i prepoznatljiv. Nas u Dalmacijavinu zanima isključivo proizvodnja kroz koju bi objedinili sve naše kapacitete za proizvodnju jakih alkoholnih pića i crnog vina koje imamo u Dalmaciji. Badel, naime, ima dugoročnu suradnju s poljoprivrednim zadrugama na tom području pa odatle i njihov interes za taj projekt. A ako bi doista dobili tu kompaniju, ne bi imalo smisla duplirati tehnološke kapacitete u novoj tvornici. Stoga njezina gradnja, odnosno veličina, na neki način ovise o rezultatima ove privatizacije", zaključuje Perković.
Po 25 posto za zadruge i zaposlenike
Uvjeti za privatizaciju Dalmacijavina u Hrvatskom su fondu za privatizaciju već ranije definirani, a privatizacija čeka objavu novog natječaja. No, zbog akcije Maestro i to je u zastoju. Prema onome što iznosi Ante Perković, Badel 1862 bi ponudio prijedlog prema kojem bi zagrebačka kompanija bila kupac 51 posto tvrtke, dok bi 25 posto kupili zaposlenici, a 25 posto zadruge i kooperanti. To je temelj plana prema kojem bi se Dalmacijavino pretvorilo u krovnu kuću za razvoj dalmatinskih vina. Kako kaže Perković, lokacija na kojoj se sad nalazi Dalmacijavino, dakle splitska trajektna luka, Badel 1862 uopće ne zanima, a u slučaju pobjede na natječaju, proizvodnju bi preselili na zemljište tvrtke izvan najvećeg dalmatinskog grada."

Tailorpal
20.07.2007., 18:19
Polančec o nastavku privatizacije
Kao razlog stanke u privatizaciji naveo je i činjenicu da je nakon akcije Maestro bio u blokadi softver HFP-a


".......Na novinarski upit što je s Dalmacijavinom Polančec je pak odgovorio da ta tvrtka nema budućnost ukoliko ne bude privatizirana te da je stoga pripremljeno nekoliko nacrta natječaja, koje će ocijeniti pravnici i Državno odvjetništvo. Natječaj će biti raspisan tek kada HFP dobije njihovo mišljenje.
Podsjetio je da su u slučaju privatizacije Dalmacijavina najveći problem nekretnine izgrađene na pomorskom dobru, zbog čega će biti angažirani stručnjaci za pomorsko dobro kako bi se i taj proces priveo kraju.
Kao dokaz da će proces privatizacije biti nastavljen Polančec je istaknuo da će se 2. kolovoza vjerojatno održati i naredna sjednica Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju."
(Hina)
http://www.poslovni.hr/49115.aspx

Tailorpal
25.07.2007., 15:56
25.07.2007 poslovni.hr

Predsjednik uprave Badela 1862 stekao 5.000 dionica

Nakon navedenog stjecanja posjeduje ukupno 84.024 dionice društva, što čini 11,17 posto temeljnog kapitala društva
Anto Perković, predsjednik uprave Badela 1862 d.d. prijavio je danas na Zagrebačkoj burzi stjecanje 5.000 redovnih dionica.
Nakon navedenog stjecanja posjeduje ukupno 84.024 dionice društva, što čini 11,17 posto temeljnog kapitala društva.
Predmetne dionice stekao je od članice uprave društva, Ljerke Krpine temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica od 1. lipnja, provedenog u SDA 24. srpnja, navodi se u obavijesti. Danas do 13:29 sati, cijena dionice Badela 1862 je na Zagrebačkoj burzi bilježila stagnirajuću vrijednost od 950 kuna.
(pd)
Cugeri, pratite malo šta se dogadja u matičnoj kompaniji........:cugeri:

Tailorpal
28.07.2007., 12:04
Badel 1862 sa manjom dobiti u polugodištu

Ukupni su prihodi tvrtke u prvoj polovici ove godine iznosili 169,13 milijuna kuna i veći su za 6,2 posto
Proizvođač alkokoholnih i bezalkoholnih pića Badel 1862 u prvom je polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 4,18 milijuna kuna, što je za 25 posto manja dobit nego u istom razdoblju lani.
Kako se navodi u pojašnjenju poslovnih rezultata tvrtke objavljenih na Zagrebačkoj burzi, dobit je niža zbog nešto nižih prihoda iz redovnog poslovanja.
Ukupni su prihodi tvrtke u prvoj polovici ove godine iznosili 169,13 milijuna kuna i veći su za 6,2 posto.
No, poslovni su prihodi smanjeni sa 154,25 milijuna kuna na 151,1 milijun kuna. Prihodi od prodaje u zemlji smanjeni su 0,6 posto, na 122,4 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu 3,2 posto, na 23,9 milijuna kuna. financijski prihodi pak bilježe rast sa 3,08 milijuna kuna na 14,12 milijuna kuna.
U tvrtki napominju kako rastu prihodi od prodaje jakih alkoholnih pića i vode, dok prihodi od prodaje vina ostvaruju neznatan pad.
Ukupni rashodi Badela 1862 u prvom su polugodištu ove godine iznosili 164,95 milijuna kuna i veći su prema istom razdoblju lani za 7,3 posto.
(Hina)

Tailorpal
15.08.2007., 11:29
poslovni.hr:
14.08.2007

PO ISTRAŽIVANJIMA KOJE JE PROVEO UNESCO, HRVATSKA SE S OBNOVLJIVIM ZALIHAMA PITKE VODE SVRSTAVA I MEĐU TRIDESET VODOM NAJBOGATIJIH SVJETSKIH ZEMALJA
Hrvatska treća u Europi po bogatstvu vode
Do 2015. godine vodu iz javne vodoopskrbe koristit će 94 posto stanovništva što bi Hrvatsku približilo standardima koje ima većina zemalja Europske unije
Na početku trećeg milenija od strane Ujedinjenih naroda proglašeno je novo Međunarodno desetljeće za vodu (2005-2015.). 'Water Life' u kojemu je i voda iz Hrvatske vrlo važno gospodarsko dobro. Vodni resursi Hrvatske, slaže se i strana i domaća znanost, gospodarska su vrijednost koja premašuje lokalni i regionalni značaj.........."
Više o tome na:
http://www.poslovni.hr/51234.aspx

liverpool8
28.08.2007., 15:24
Badel 1862: dividenda 7 kuna po dionici

Dividenda pripada onim dioničarima koji su na dan 31. kolovoza evidentirani kao dioničari društva u Depozitoriju SDA

Glavna skupština Badela 1862 će se održati 7. rujna u Zagrebu, stoji u priopćenju objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi. U navedenom priopćenju se navodi kako je lanjska dobit tvrtke iznosila 5,853.156,35 kuna, te se predlaže da se iz tog iznosa 292.657,82 kuna rasporedi u zakonske rezerve, dioničarima isplati dividenda od 7 kuna po dionici, a ostatak rasporedi u zadržanu dobit. Dividenda pripada onim dioničarima koji su na dan 31. kolovoza evidentirani kao dioničari društva u Depozitoriju SDA, navodi se u priopćenju. Jučer je na Zagrebačkoj burzi zadnja cijena Badela 1862 iznosila 900 kuna.
(pd)

http://www.poslovni.hr/52366.aspx

Pavlek
03.10.2007., 16:53
Evo jedne vijesti stare mjesec dana :biggrin:
Badel ipak neće isplatiti dividendu
http://www.poslovni.hr/53852.aspx

Dakle, nitko s foruma ne prati intenzivno ovu dionicu... Malo sam cackao sto se kaze na forumu poslovnog, a kad tamo sve neki drukeri sa nadom da će cijena narasti XX% i da je ovaj pad na 800 spuštanje od strane ne znam koga sa ne znam kojim ciljem.

Pokušavam dokučiti zbog čega bi Badel bio dobra kupnja i na 800 kuna i stvarno mi nije jasno :confused: Prema pokazateljima ovo spada u skuplje dionice čak i za hrvatske pojmove. Priča o zemljištu po meni također ne prolazi - rekli su da će na preseljenju zaraditi 5 milijuna eura (30 za prodaju, 25 za preseljenje) što ispada jednokratnih 50 kuna po dionici jednom kada se to ostvari... Ma čak i da dobiju svih 30 milijuna eura i isplate kao dividendu, to je 300 jednokratnih kuna po dionici, a i dalje ostaje firma koja prosječno zarađuje 8 kuna godišnje.

Kao glavna priča se navodi stjecanje dionica od strane uprave. U vrijeme rasprodaje dionica iz trezora (krajem 6og mjeseca) cijena na burzi je iznosila oko 900-950 kuna. Prema podacima SDA oni su tada prodali oko 12.600 dionica. Ako se pogledaju financijski prihodi i oduzmu od fin. prihoda prošle godine dobije se razlika od 8 milijuna kuna, što (pod pretpostavkom da se to odnosi na prihode od prodaje dionica) znači da su u tom trenutku zaposlenici i uprava kupovali maksimalno po 700 kuna po dionici, a ne bih se čudio da su kupovali i po nižoj cijeni od toga. Toliko o brizi za dioničare.

Ako bi se u prvih 6 mjeseci oduzeli ti financijski prihodi moglo bi se vidjeti da je firma realno u gubitku oko 3 milijuna kuna (oko 4 kune po dionici), a uz to je zamjetan i pad poslovnih prihoda i rast zaduženja kompanije pa rastu i fin. rashodi.

Mali recap. fin. pokazatelja (FIMA) za kraj 2007:
P/E 47; P/S 2.5; EV/EBITDA 34,7; EV/S 4,1...

E pa, sada bih ja molio da mi netko kaže što je to u ovoj firmi tako posebno i što ja tu ne vidim u cijeloj priči?

Ilegalac
03.10.2007., 17:07
Dobro ti vidiš. Problem je u tome što "ekipa" vidi ružičaste oblake i igra po teoriji veće budale koja tek treba naići, pritom svjesno riskirajući da su upravo možda oni ta zadnja budala...

Tailorpal
03.10.2007., 18:26
U pravu ste dečki, ne treba gubiti vrijeme na dionice koje ne vrijede!

Pavlek
04.10.2007., 11:47
Bolji odgovor nisam ni očekivao :confused:

Pozdrav,
Pavlek

PS Evo cijena je do sada narasla na 875. Očito u budućnosti moram kupiti neku dionicu za koju mislim da ne valja, popljuvati je i čekati da cijena naraste dovoljno da se iskrcam... :biggrin:

matovilec
04.10.2007., 12:42
E pa, sada bih ja molio da mi netko kaže što je to u ovoj firmi tako posebno i što ja tu ne vidim u cijeloj priči?

Voda i Pepsi:)

Pavlek
04.10.2007., 12:51
Voda i Pepsi:)

Aha pa sad mi je sve jasno! :confused: :confused: :confused:

Gordosh
06.10.2007., 13:44
Priča se o povećanju cijena Badelovih proizvoda, je li to negdje objavljeno?

http://www.poslovni.hr/56143.aspx

niko poseban
24.10.2007., 16:24
Badel 1862 pustio u rad liniju za punjenje izvorske vode Unique

ZAGREB, 24. listopada 2007. (Hina) - Tvrtka Badel 1862 pustila je danas u rad najmoderniju liniju za punjenje izvorske vode Unique u boce za tzv. "cooler aparate" zapremine 18,9 litara (pet galona) u "Kalničkim vodama Bio natura" d.d. u Apatovcu, tvrtki koja je u sastavu Badela 1862.

Vrijednost investicije je oko 1,8 milijuna eura, a uvođenje ove linije otvara desetak novih radnih mjesta, rečeno je.

Linija za punjenje, talijanske proizvodnje, robotizirana je i potpuno automatizirana s najsuvremenijim sustavom pranja boca i punjenja po HACCAP i NSF standardima.

Kapacitet linije je 1.500 boca od pet galona na sat ili 2.000 boca od pet litara na sat.

Izvorska voda Unique je u prvih šest mjeseci ove godine zauzela 12 posto udjela na tržištu izvorskih voda u bocama i aparatima i približava se količini od 30 milijuna litara.

Nagli porast potražnje za vodom Unique u bocama za cooler aparate zapremine pet galona potaknuo je Badel 1862 na nabavku nove linije za punjenje Unique vode u velike boce.

"Kalničke vode Bio natura" imaju instaliranih više od 30.000 cooler aparata u uredima i domaćinstvima u Hrvatskoj po sistemu HOD (dostava do vrata).

Rouge Trader
26.10.2007., 11:25
Vijesti iz Hrvatske 25.10.2007 08:48
Badel 1862: Ugovor s Atlanticom za Cedevitu u bočicama
Taj bi posao trebao krenuti 1. ožujka, a od proljeća Badel planira pokrenuti i proizvodnju voda s okusima

Ante Perković, predsjednik Uprave Badela 1862, u srijedu je u Apatovcu kod Križevaca u Badelovoj tvornici vode “Kalničke vode Bio natura”, otvorio liniju za punjenje izvorske vode Unique u boce za popularne cooler aparate od po pet galona (18,9 litara). Investicija vrijedna 1,8 milijuna eura, prema Perkovićevim riječima, najljepši je poklon Badelu za njegov 145. rođendan.

Linija je, kako je rečeno na otvaranju, trenutno najsuvremenija u Europi, a kapacitet robotizirane i potpuno automatizirane linije je 1500 boca od 5 galona na sat, ili 2000 boca od 5 litara na sat.

Badel je lider na hrvatskom tržištu voda za aparate, a u uredima i domaćinstvima širom Hrvatske ima instaliranih više od 30.000 cooler aparata.

Perković je istaknuo i da su potpisali ugovor s Atlantic grupom o punjenju Cedevite u bočice. Taj bi posao trebao krenuti 1. ožujka, a od proljeća Badel planira pokrenuti i proizvodnju voda s okusima.

U Badelu se nadaju da će iduće godine njihova proizvodnja doći do 50 milijuna litara, a ta bi ih proizvodnja svrstala na drugo mjesto, odnosno iza Jamnice. (Jutarnji list)

niko poseban
28.10.2007., 17:21
koliko je ovogodišnja planirana količina vode?
50 milijuna litara je plan za iduću godinu. zna li netko koliko se planiralo proizvesti ove godine?

niko poseban
28.10.2007., 17:52
gledam malo stranice Bio Natura d.o.o. i vidim slijedeći info:

31.08.06.
Nova akvizicija u BIH

Bio Natura Waters d.o.o. proširila je svoj tržišni udio i na susjednu BIH-a kupovinom poduzeća Bionatura BIH.
Ulasku na tržižte BIH prethodile su detaljne tržišne analize.

nitko o tome nije pisao? zna li možda netko kako u BIH ide?

Tailorpal
31.10.2007., 13:35
Objavljeno FI za Q-III, neto kvartalna dobit 2,526 mil. kuna:

http://208.109.28.148/finrep/BD62-fin2007-3Q.xls

Pavlek
31.10.2007., 14:32
Baš me zanima koliko su dugo mantrali za ovaj fenomenalan komentar:

"Dobit promatranog radoblja nešto je viša u odnosu na prošlu godinu zbog porasta ukupnih prihoda u odnosu na ukupne rashode."

Po meni, izvješće je dosta loše - nema rasta dobiti, redovno poslovanje stagnira, raste zaduženost - pogotovo kratkoročna, povećavaju se potraživanja, novac na računu iznosi svega 286 tisuća kuna... Ne vidim baš neke pozitivne pomake. Dakle, i u 2007 dobit po dionici će biti uvrh glave 10ak kuna...

Tailorpal
02.11.2007., 22:45
A kaj će ti rast dobiti......? Čitaj (izvor SDA):)
"02.11.2007

Poštovani,

u skladu s člankom 87., a u svezi s člankom 88. st. 2. Pravila Središnje depozitarne agencije d.d. (dalje: Agencija) i Rješenjem Trgovačkog suda u Bjelovaru od 26. rujna 2007. godine, broj: Tt-07/899-3, obavještavamo vas da je Agencija dana 31. listopada 2007. godine za KALNIČKE VODE d.d. (dalje u tekstu: Društvo) obavila u sustavu Agencije upis povećanja temeljnog kapitala Društva.

Društvo je na Glavnoj skupštini dana 20. srpnja 2007. godine donijelo odluku o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica privatnom ponudom.

Temeljni kapital povećan je izdavanjem 81.288 novih redovnih dionica oznake KLVD-R-A pojedinačnog nominalnog iznosa 100,00 kn.

Na taj način temeljni je kapital povećan s iznosa od 145.955.300,00 kn za iznos od 8.128.800,00 kn, tako da ukupni temeljni kapital nakon povećanja iznosi 154.084.100,00 kn i podijeljen je na 1.540.841 redovnih dionica oznake KLVD-R-A pojedinačnog nominalnog iznosa 100,00 kn.

Također vas obavještavamo da je Agencija dana 31. listopada 2007. godine temeljem Ugovora o pripajanju od 4. lipnja 2007. godine i Rješenja Trgovačkog suda u Bjelovaru od 28. rujna 2007. godine, broj: Tt-07/847-4, provela i:
• pripajanje društva BIO NATURA WATERS d.o.o. društvu KALNIČKE VODE d.d. te • promjenu tvrtke Društva KALNIČKE VODE d.d. tako da ista sada glasi

Tvrtka: KALNIČKE VODE BIO NATURA dioničko društvo za proizvodnju mineralne vode i bezalkoholnih pića Skraćena tvrtka: KALNIČKE VODE BIO NATURA d.d."

Btw Top 10 je:Važeći podaci za uredovni dan 02.11.2007 .

KALNIČKE VODE BIO NATURA D.D./REDOVNA DIONICA KLVD-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. BADEL 1862 D.D. 1.250.267 81,14 Osnovni račun
2. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 290.000 18,82 Skrb. račun
3. JERBIĆ BORIS 367 0,02 Osnovni račun
4. PRIMORAC JADRANKA 110 0,01 Osnovni račun
5. GRBAC GORAN 74 0,00 Osnovni račun
6. LEKO KREŠIMIR 23 0,00 Osnovni račun
Ukupno: 100,00

Pavlek
10.12.2007., 10:25
Akcija Maestro Badelu zaustavila prodaju zemljišta na Žitnjaku
http://www.poslovni.hr/63448.aspx

...USKOK smatra da je Matanović "nagovorio" predsjednika Uprave Badela 1862 da Parazajderu plati 257.000 za odvjetničke usluge kojima bi se uskladilo zemljišno-knjižno stanje kompanije i angažirao vještak koji bi napravio procjenu zemljišta koja bi za kompaniju bila znatno povoljnija od postojeće...

...Ante Perković, predsjednik Uprave Badel 1862, za Poslovni dnevnik potvrđuje da je njegova kompanija odvjetniku Parazajderu na Matanovićevu preporuku platila račun od 210 tisuća kuna plus PDV, no kako objašnjava, u Badelu je to bilo shvaćeno kao normalan dio procedure koji nikome, pa ni pravnicima tvrtke nije nije bio sumnjiv. "Kompaniji je toliko bilo važno da se konačno završi ta procjena i da se izvrši uknjižba da nam je svako ubrzanje procedure bilo dragocjeno. Nije bilo nikakvog razloga da sumnjamo u preporuku potpredsjednika"...

...Prvi procjenitelj koji je izišio na teren vrijednost zemljišta je procijenio na 5,8 milijuna kuna. Međutim, Porezna uprava odbacila je tu procjenu s obrazloženjem da je preniska i zatražila je od HFP-a novu procjenu. Nova procjena iznosila je 11,4 milijuna kuna, a to smo mi kao kompanija smatrali previsokim iznosom. Na temelju toga bi, naime, HFP proveo dokapitalizaciju i povećao vlasništvo u kompaniji. Stoga smo zatražili primanje kod Grge Ivezića, predsjednika HFP-a, koji nas je uputio na Matanovića. On nam je, pak, preporučio odvjetnika kojemu su ti poslovi specijalnost i koji bi, prema njegovim riječima, svu tu 'papirologiju' mogao riješiti u kratkom vremenu. Također, rekao je da bi to kompaniju stajalo 257 tisuća kuna, što smo mi i platili", priča Perković....

...Kad je, pak, riječ o nastavku procjene, HFP je Badelu 1862 najavio da će ovaj tjedan na teren izići novi procjenitelj pa se Perković nada da će slučaj uknjižbe uskoro biti gotov. Predsjednik Uprave Badela vjeruje da će s kompletiranom dokumentacijom vrlo brzo obnoviti razgovore o prodaji s istim kupcem koji, unatoč otezanju, očito još nije izgubio interes za zemljište. No hoće li i cijena biti ista, odnosno hoće li je na ime izgubljenog vremena kupac pokušati spustiti, prerano je prognozirati....

Stvarno lijepa priča :)

dito
10.12.2007., 12:37
...USKOK smatra da je Matanović "nagovorio" predsjednika Uprave Badela 1862 da Parazajderu plati 257.000 za odvjetničke usluge kojima bi se uskladilo zemljišno-knjižno stanje kompanije i angažirao vještak koji bi napravio procjenu zemljišta koja bi za kompaniju bila znatno povoljnija od postojeće...

...Ante Perković, predsjednik Uprave Badel 1862, za Poslovni dnevnik potvrđuje da je njegova kompanija odvjetniku Parazajderu na Matanovićevu preporuku platila račun od 210 tisuća kuna plus PDV, no kako objašnjava, u Badelu je to bilo shvaćeno kao normalan dio procedure koji nikome, pa ni pravnicima tvrtke nije nije bio sumnjiv. "Kompaniji je toliko bilo važno da se konačno završi ta procjena i da se izvrši uknjižba da nam je svako ubrzanje procedure bilo dragocjeno. Nije bilo nikakvog razloga da sumnjamo u preporuku potpredsjednika"...

ne razumijem ovu zemlju, kriv je onaj tko je primao pare, al nije kriv onaj tko je platio :confused: iako je trebao znati da je to zabranjeno :eek:
takve primjere vidimo svaki dan i nikad nitko ne reagira :thumbsdow

kvark
19.02.2008., 23:33
zanimljivo je da ste komentirali "maestra perkovića" (bedastoća), 50 mil plan prodaje vode 2008. (nemoguća misija), akvizicije u BiH (užas) itd...
a nitko ni riječi da napiše o utjecaju odlaska ante vrančića.
za neiformirane, dotični gospodin je financijski direktor Badela 1862 d.d. i drži SAM zadnju crtu obrane Badela od gluposti koje je u stanju izmisliti i provesti anto perković (taj, nažalost, nece nikud otići :weeping:).
dakle, molim mišljenja o tome kako će Badel 1862 d.d. živjeti bez ante vrančića??
hvala

teehee
20.02.2008., 01:12
čekaj, jel to onaj isti vranković koji je bio financijaš za prijeme pok. golubića? ako je onda je čovjek već jednom reaktiviran, jer ja sam ga prije nekoliko godina sreo na placu, rekao mi je da više nije u badelu i stvarno je onako u trenirci ličio na penzionera. sad kad malo bolje razmislim vjerojatno je to bilo za vladavine zadri ili njegovih naslijednika. a da je čovjek stručan u to sam se uspio uvjeriti, šta jes, jes. očito ga je perković pozvao natrag kad se uspio izboriti za vlast.

Pavlek
20.02.2008., 15:03
Pa priča sa Maestrom i nije tako bezveze jer se odjednom pojavljuje HFP koji bi mogao povećati broj dionica i do 15% bez da uplati kunu. Tako da je kapital razvodnjen.
A samim time i sva ona zarada od preprodaje zemljišta i preseljenja se dijeli na više dionica, što značajno utječe na dobit po dionici.

Tako da je mene malo i iznenadilo da ovakva vijest nije imala baš nikakvog utjecaja na dionicu, od 10.12 do danas cijena Badela je pala 13%, HT-a 18% a cijelog CROBEXa 17%.

kvark
22.02.2008., 00:25
Pa priča sa Maestrom i nije tako bezveze jer se odjednom pojavljuje HFP koji bi mogao povećati broj dionica i do 15% bez da uplati kunu. Tako da je kapital razvodnjen.
A samim time i sva ona zarada od preprodaje zemljišta i preseljenja se dijeli na više dionica, što značajno utječe na dobit po dionici.

Tako da je mene malo i iznenadilo da ovakva vijest nije imala baš nikakvog utjecaja na dionicu, od 10.12 do danas cijena Badela je pala 13%, HT-a 18% a cijelog CROBEXa 17%.

ovo nema veze s mojim pitanjem.
reci, pavlek, šta misliš hoće će li Badel 1862 d.d. preživjeti bez vrančića?

Pavlek
22.02.2008., 00:34
Nažalost, nisam insider pa ne znam gdina Vrančića niti eventualne razloge njegovog odlaska. O Badelu znam ono što čitam u novinama. Tako da ti ne mogu odgovoriti na tvoje pitanje.

Pavlek
22.02.2008., 12:07
Ali je cijena hop hop došla nazad do 750 kuna. Čini se da se u Hrvatskoj još uvijek drži one - što poduzeće lošije posluje to mu više raste cijena dionica.

Tailorpal
22.02.2008., 14:40
poslovni.hr:
"Fond KD Skladi stekao 500 dionica Badela 1862
Otvoreni dionički investicijski fond KD Rastko, kojim upravlja KD Skladi iz Ljubljane, 14. veljače stekao je putem Zagrebačke burze 500 dionica Badela 1862. Nakon stjecanja, KD Rastko, zajedno s investicijskim društvom KD ID i fondovima KD Balkan i KD Galileo, (kojima također upravlja društvo za upravljanje KD Skladi), ima 10,03 posto od ukupnog broja izdanih dionica društva. Kako se navodi u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi, navedeni fondovi i društvo KD Skladi ukupno imaju 75.407 dionica, čime su premašili prag od 10 posto dionica s pravom glasa na Skupštini Badela 1862. Na Zagrebačkoj burzi cijena dionice Badela 1862 danas je oko 13 sati iznosila 750 kuna, što predstavlja rast od 2,73 posto u odnosu na jučerašnju zadnju cijenu.
(pd) "

niko poseban
22.02.2008., 15:10
kupuju naftu budućnosti. s time da se teoretski bez nafte može, ali bez vode...

Pavlek
10.03.2008., 12:10
Tko to nama nudi tržište? :biggrin:

Ne znam da li netko uopće prati ovu dionicu, da li prati trgovanje ovom dionicom i da li prati način trgovanja...
Ono što se može isčitati iz Mirkoslavovih tablica i podataka za ZSE je krajnje zanimljivo...
Npr, promet na ZSE:
Datum, Količina:
3.3.2008 600
29.2.2008 350
28.2.2008 300
27.2.2008 450

A kada se pogledaju SDA tablice, vidi se da je gotovo svih dana samo jedan kupac: "The bank of NY as custodian" iliti Slovenci sakriveni iza KD fondova. Recimo za ove dane krajem veljače jedino su oni trgovali.
To samo po sebi ne bi bilo ništa čudno ili zločesto da se ne vidi na koji način oni kupuju dionicu (a mislim da to rade na svim dionicama koje kupuju) - oni svaki dan jednostavno poklope ask sa zadanom količinom...I tako si dižu cijenu odnosno prinos portfelja.
I to je glavni razlog zašto cijena dionice tako oscilira gore dolje - sve ovisi o nakupljenom asku.

Trenutno stanje na prodaji izgleda ovako:
750,00 10
778,98 12
784,99 118
785,00 378

Očekujte oko 11,12 sati poklapanje aska (ja bih rekao) 300 komada. I dnevni plus (ako ne bude druge trgovine) od 4,5%.

niko poseban
10.03.2008., 16:29
mi Hrvati prodajemo, a Sloveci kupuju.
za dvije tri godine ćemo mi kupovati (kada shvatimo da smo prodali izvore vode), a pitanje da li će nam Slovenci htjeti prodati. možda po 2500 kn?
od 28.1.2008. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 76.846 10,22

do danas 1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 85.560 11,38

cca. 8.800 komada ili cca. 7.000.000 kn.

kada ode kao što je otišla Jamnica onda će ti što ovih dana prodaju plakati.

ovu dionicu treba kupiti i osigurati kzoz duži period sebi, djeci i unucima bezbrižan život.

niko poseban
12.03.2008., 15:43
moram priznati da su vrlo aktivni u skupljanju.

u odnosu na 03.03.2008 NY skupio okruglih 2.300 komada.

03.03.2008
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 84.060 11,18 Skrb. račun

11.03.2008
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.360 11,48 Skrb. račun

nešto sitno kupovao je i trezor

kvark
16.04.2008., 10:42
moram priznati da su vrlo aktivni u skupljanju.

u odnosu na 03.03.2008 NY skupio okruglih 2.300 komada.

03.03.2008
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 84.060 11,18 Skrb. račun

11.03.2008
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.360 11,48 Skrb. račun

nešto sitno kupovao je i trezor

očito su imali zašto prekinuti kupovati

Tailorpal
07.05.2008., 14:15
Badel 1862 ostvario 346 tisuća kuna neto dobiti
Neto dobit bila je veća za 35,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju
ZAGREB - Proizvođač vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića tvrtka Badel 1862 u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 346 tisuća kuna neto dobiti, što je za 35,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni su prihodi Badela 1862 u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosili 84,76 milijuna kuna i povećani su za 32,5 posto. Prihodi od prodaje u zemlji povećani su 34,8 posto na 66,39 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 11 posto na 11,98 milijuna kuna.
Financijski su prihodi zabilježili rast od 98,5 posto na 3,5 milijuna kuna, a izvanredni su prihodi povećani sa 121 tisuću kuna na 1,5 milijuna kuna.
U pojašnjenju poslovnih rezultata navodi se kako su prihodi od prodaje jakih alkoholnih pića povećani 3 posto, od vode 40 posto, dok su prihodi od prodaje vina smanjeni 12 posto.
Ukupni rashodi tvrtke u prvom su tromjesečju ove godine prema istom razdoblju lani povećani za 32,5 posto, na 84,4 milijuna kuna. Pritom su poslovni rashodi porasli za 19,8 posto na 72,28 milijuna kuna, a financijski rashodi za 44 posto na 10,3 milijuna kuna.
Rast bilježe i izvanredni rashodi, sa 439 tisuća kuna koliko su iznosili u prvom tromjesečju lani, na 7,7 milijuna kuna u istom razdoblju ove godine.
U vlasničkoj strukturi nije bilo značajnijih promjena, domaće fizičke osobe i dalje su najveći vlasnici (51,96 posto) temeljnog kapitala, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata. Također se napominje da je 20. veljače ove godine primljen dopis od strane KD Skladi, družba za upravljanje, d.o.o., gdje se navodi da su fondovi kojima to društvo upravlja stekli 10,03 posto temeljnog kapitala Badel 1862 d.d. [Hina]

Tailorpal
07.05.2008., 14:19
Važeći podaci za uredovni dan 06.05.2008 .
BADEL 1862 D. D./REDOVNA BD62-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.330 11,48 Skrb. račun
2. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 75.000 9,97 Skrb. račun
3. PERKOVIĆ ANTO 74.024 9,84 Osnovni račun
4. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.800 7,69 Osnovni račun
5. HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 32.457 4,32 Skrb. račun
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 12.703 1,69 Skrb. račun
7. BADEL 1862 D. D. 10.956 1,46 Osnovni račun
8. Grupa računa na kojima je uknjižena ista količina vr. papira 10.000 1,33 -
Ukupno: 47,77

Pavlek
07.05.2008., 14:33
Isti ti koji su digli dionicu na 1000 kuna sada nemaju novaca da je dignu sa 500 kuna.

Mislim da je ovo idealan primjer kako pojedini institucionalni kupci mogu napraviti sr#nje svojim ponašanjem (ista stvar sa HIMR).
Na Badelu su u zadnjih godinu dana postojala samo 2 veća kupca koji su ustvari jedan kupac - KD Viktoria i KD Slovenski fondovi. Kada je cvalo cvijeće oni su redovito svaki dan polupali 200,300,500 ili sl. po asku i na taj način si dizali cijenu u nebesa (tko ne vjeruje neka provjeri). Kada je ova kriza započela, nestalo je likvidnosti, a samim time i bezidejno lupanje po asku čime se cijena strovalila jer su do sada oni bili jedini kupac. Jedino što može dići cijenu sa 500 kuna je da se dečki opet vrate u svoju staru rutinu.

Drugih kupaca osim njih nema što i ne čudi obzirom na rezultate kompanije. Ustvari, kompanija je kupovala svoje dionice u nekom beznačajnom omjeru jer vjerojatno nemaju ni novaca za otkup vlastitih dionica. Priča o preseljenju je za sada ispala pušiona (HFP) i tko zna kada će se realizirati, raste zaduženost i pitanje je na koji način će oni povećati profitabilnost u većoj mjeri (a pokazatelji poslovanja su i na ovim cijenama dosta porazni po Badel). A onaj članak u lideru je bio poprilično realan i pokazuje da trenutna perspektiva nije tako bajna.

dabo1
07.05.2008., 23:23
Na ovoj cijeni P/E je 67. Obzirom na rezultate prvog kvartala trebati će održavati i ovu razinu cijene.

Pierre
08.05.2008., 01:33
Mislim da nije sve tako crno.

Imaju veće prihode ovaj kvartal doma za +17 mil kn.(voda +40% , vino-12%)
Ukupni prihodi ttm 396 mil kn.
EBITDA im nikada nije bio veći (cca 39 mil kn).
Imaju nekakve izvanredne rashode od 7 mil kn. Zna li netko tko bolje prati dionicu , o čemu se tu radi?

toknezev
23.07.2008., 09:28
Nitko ne komentira...
Najveći dioničar Badela traži smjenu Ante Perkovića
link (http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=f5b85c63-1c7e-4333-88c4-67becb227624)

Slavko1
23.07.2008., 10:29
Zanimljivo što će se dogoditi ako Antu Perkovića stvarno smijene. Da li već postoji nova ekipa koja će zamijeniti postojeću Upravu ?

niko poseban
23.07.2008., 10:55
Naravno da postoji ekipa. Ne mislite valjda da su kupovali takve količine zato da cijena dionice padne na ovu razinu i tu ostane godinama. imaju zemljišta koja su strašno vrijedna. imaju brend itd.

Tailorpal
23.07.2008., 11:11
Da vidimo kako se kreće struktura vlasnika....!?

Važeći podaci za uredovni dan 22.07.2008 .
BADEL 1862 D. D./REDOVNA BD62-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.330 11,48 Skrb. račun
2. PERKOVIĆ ANTO 84.024 11,17 Osnovni račun
3. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 75.000 9,97 Skrb. račun
4. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.800 7,69 Osnovni račun
5. HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 32.457 4,32 Skrb. račun
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 12.703 1,69 Skrb. račun
7. BADEL 1862 D. D. 11.023 1,47 Osnovni račun
8. VRANČIĆ ANTE 10.000 1,33 Osnovni račun
9. KOVAČ IVAN 10.000 1,33 Osnovni račun
10. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D./ANTE VRANČIĆ 10.000 1,33 Skrb. račun
Ukupno: 51,77

Sigurno je da nekome odgovara ovaj nivo cijene dionice.;)

masnica
23.07.2008., 11:37
Nitko ne komentira...
Najveći dioničar Badela traži smjenu Ante Perkovića
link (http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=f5b85c63-1c7e-4333-88c4-67becb227624)

Najbolji dio iz navedenog članka mi je:
"To ne znam, to mi je prvi glas. Neću odstupiti! Pa tko bi onda vodio tvrtku? Uostalom, neću dozvoliti da neproizvodna tvrtka uđe u Badel, treba nam strateški partner iz našeg proizvodnog sektora!", rekao je Perković

Umro sam od smijeha kad sam ovo pročitao.

Tailorpal
23.07.2008., 11:51
Da li ovakvim izjavama Perković samo kupuje vrijeme (i dionice)?

"Pregovori s Nijemcima i Francuzima
Govoreći o tome da za Badel 1862 želi proizvodnog strateškog partnera, Anto Perković nam je otkrio da pregovara o povezivanju s njemačkom Eckes&Stock grupom te jednim francuskim proizvođačem alkoholnih pića, koji bi mogli dokapitalizirati Badel."

kvark
23.07.2008., 21:13
"zanimljivo je da ste komentirali "maestra perkovića" (bedastoća), 50 mil plan prodaje vode 2008. (nemoguća misija), akvizicije u BiH (užas) itd...
a nitko ni riječi da napiše o utjecaju odlaska ante vrančića.
za neiformirane, dotični gospodin je financijski direktor Badela 1862 d.d. i drži SAM zadnju crtu obrane Badela od gluposti koje je u stanju izmisliti i provesti anto perković (taj, nažalost, nece nikud otići ).
dakle, molim mišljenja o tome kako će Badel 1862 d.d. živjeti bez ante vrančića??
hvala"


ovo sam napisao 19.2.2008. godine i danas je stigao epilog.
ante vrančić je na današnjoj skupštini iznio zastrašujuće podatke o stanju u Badel 1862 d.d., na koje se nije nitko iz uprave ili nadzornog odbora ni osvrnuo, što nije ni čudno kad su primorac, ljevak, bulum i društvo interesno povezani s perkovićem.
zahvaljujući glasovima dioničara iz udruge BADEL BADELOVCIMA, anto perković je izglasao sve predložene odluke, pa i sebi razrješnicu iako je to u potpunoj suprotnosti sa zakonom.
navodno je oko 160 hiljada glasova glasalo protiv svih predloženih odluka (preko 21,20% ukupno izdanih dionica), što će reći da KD nije spreman više gledati kako maestro anto perković vodi badelovu lovu sebi u đep, a možda će sada i država reagirati pošto je novac hrvatskih umirovljenika (s kalničkim vodama preko 110 milijuna kn) uložen u perkovićeve "poslovne kombinacije".
btw. KD+RH:mad:= 33,46%

kvark
24.07.2008., 15:41
zašto poštovani investitori ne kupujete BD62-R-A kad maestro anto kupuje kd-ov paket u trezor, u rujnu mora kupiti 75.000 od kapitalnog fonda, a u veljači iduće godine otkupiti paket KLVD-R-A?
sve ove vlasničke pozicije zajedno koštaju gotovo 200 milijuna kuna (ako je kd zadovoljan sa 100 eura po dionici) i ako ova najava kupnje u trezor nije jasan signal za kupnju, onda ja ne znam šta jest jasan signal za kupnju. :eek:

toknezev
25.07.2008., 10:05
odakle ti ove informacije? i za kd, i za kapitalni i za klvd?

kvark
25.07.2008., 10:28
odakle ti ove informacije? i za kd, i za kapitalni i za klvd?

ti si novi na tržištu kapitala ili se praviš neinformiran u ovom globalnom selu koje je povezano interenetom??
daj za početak prođi samo po ovom forumu i potraži kaj piše o badelu i vjeruj mi da ćeš saznati i više od napisanog u mom postu.
što se tiče ponude maestra perkovića za kd-ov paket, prema mojim informacijama, iznio ju je na skupštini u srijedu.

Tailorpal
29.07.2008., 00:02
Ponedjeljak, 28. srpnja 2008.


Badel 1862 povećao dobit
Dobit Badela 1862 je veća 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine
ZAGREB - Proizvođač vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića Badel 1862 u prvom je polugodištu ostvario 5,2 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 25 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni su prihodi Badela 1862 u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosili 206,01 milijun kuna i povećani su za 21,8 posto. Prihodi od prodaje u zemlji povećani su 35,6 posto na 166,07 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 10,1 posto na 26,4 milijuna kuna.
Financijski su prihodi pak zabilježili pad sa 14,12 milijuna kuna, koliko su iznosili u prvih šest mjeseci lani, na sedam milijuna kuna u istom razdoblju ove godine, a smanjeni su i izvanredni su prihodi sa 3,9 milijuna kuna na 3,1 milijun kuna.
U pojašnjenju poslovnih rezultata navodi se kako su prihodi od prodaje jakih alkoholnih pića povećani 7 posto, dok su prihodi od vina smanjeni 13 posto.
Ukupni rashodi tvrtke u prvom su polugodištu ove godine prema istom razdoblju lani povećani za 21,7 posto, na 200,7 milijuna kuna. Pritom su poslovni rashodi porasli za 22,3 posto na 169,2 milijuna kuna, a financijski rashodi za 45,6 posto na 19,2 milijuna kuna.
Rast bilježe i izvanredni rashodi, sa 8,59 milijuna kuna, koliko su iznosili u prvom polugodištu lani, na 9,5 milijuna kuna u istom razdoblju ove godine.
U vlasničkoj strukturi nije bilo značajnijih promjena, domaće fizičke osobe i dalje su najveći vlasnici (51,72 posto) temeljnog kapitala, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata. [Hina]

toknezev
29.07.2008., 09:11
Zna li netko pojasniti ove šokove od AOP041 ?

I usput, jeste li primjetili grešku u cash flowu? AOP058

Kad smo kod grešaka, ni temeljni kapital nisu dobro naveli. Naveli su broj dionica a ne iznos tem.kap. (polje G115 u Tablica_A)

kvark
29.07.2008., 16:37
Zna li netko pojasniti ove šokove od AOP041 ?

I usput, jeste li primjetili grešku u cash flowu? AOP058

Kad smo kod grešaka, ni temeljni kapital nisu dobro naveli. Naveli su broj dionica a ne iznos tem.kap. (polje G115 u Tablica_A)predlažem da za ove i sve ostale greške, pitaš g. antu perkovića i gđu. zvjezdanu blažić.
ili još bolje sve članove NO koji ih drže na upravljačkim pozicijama očito zato da griješe.

kvark
09.09.2008., 00:07
gledam otvoreno i pokušavam si zamisliti suca koji će dobiti tužbe protiv badela (ako dođu, naravno), s obzirom na protuzakonito donešene odluke na skupštini.
ako pravna država ovako vodi procese o kojima se debatira u EU i svako malo dobijemo packe zbog toga, kako će se tek voditi proces koji nije toliko medijski atraktivan, osim što bi bila jednokratno atraktivna vijest da je maestro perković postao šef-dirigent lepoglavske filharmonije (za što ima baš sve potrebite kvalifikacije).
nije ni čudno što se upustio u protuzakonitost pored ovakvog zakonodavstva i zakonodavstvene operative (dakle sudaca i sudova).

Tailorpal
15.09.2008., 22:41
Postaje zanimljivo.
15. rujan 2008. (17.10) poslovni.hr:

Badel 1862 zaprimio tužbu od KD Investmentsa

Tvrtka Badel 1862 je 11. rujna putem Trgovačkog suda Zagreb zaprimila tužbu od strane KD Investmentsa radi pobijanja svih odluka Glavne skupštine navedenog društva održane 23. srpnja, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Također se navodi da će Badel 1862 u svom odgovoru na tužbu osporavati navode iz tužbe, te u roku od 15 dana od dana primitka tužbe podnijeti odgovor na tužbu, sukladno rješenju Trgovačkog suda.

(pd)

toknezev
22.09.2008., 20:24
Kapitalni fond izašao iz Badela (http://www.poslovni.hr/93224.aspx)
Uf ovde je puno toga rečeno. ESOP, prva kotacija, trezorov otkup od Kapitalnog,...

kvark
25.09.2008., 13:36
šta misliš, šta je od navedenog istina?

toknezev
25.09.2008., 14:53
plašim se da je ono točno da Perković ima toliko punomoći na GS... u tom slučaju može biti sve istina...

evo novih 1000+ kom dionica za trezor http://www.zse.hr/default.aspx?id=21654
čekamo dionice kapitalnog

Tailorpal
04.11.2008., 18:22
Badel 1862 ostvario rast prihoda od 31 posto

U prvih devet mjeseci tekuće godine Badel 1862 ostvario je prihode u iznosu od 322, 898.632 kuna, što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2007, stoji u priopćenju tvrtke objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi. Prihodi od prodaje u zemlji porasli su pritom 39 posto.

Kako se navodi, takvi rezultati najvećim su dijelom utjecaj akviziranja tvrtke Eurobev te prodaje bezalkoholnih pića putem Badela što je novi segment prodaje u Badelu 1862. U asortimanu jakih alkoholnih pića ostvaren je kontinuitet prodanih količina uz rast prihoda od prodaje za 9 posto. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su 5 posto, a najbolji izvozni rezultati ostvareni su u zemljama bivše Jugoslavije, Njemačke te Srednje Europe.

Operativna dobit je porasla sa 11 milijuna kuna u 2007., na 27 milijuna kuna. Rezultat je to upravljanja troškovima i sinergijskih učinaka akvizicije Eurobeva, kao i smanjivanja troškova distribucije, skladištenja, prodajnog osoblja i dr. Obzirom na akvizicije, ubrzani razvoj poslovanja te širenje poslovanja u regiji, troškovi financiranja su izrazito visoki i značajno umanjuju pozitivne efekte koji se ostvaruju u operativnom poslovanju, stoji u priopćenju. Tako je neto dobit za prvih devet mjeseci ostvarena u iznosu od 6,517.479 kuna i na razini je prethodne godine kada je iznosila 6,707. 556 kuna.

(pd)

kvark
11.12.2008., 09:33
Kapitalni fond izašao iz Badela (http://www.poslovni.hr/93224.aspx)
Uf ovde je puno toga rečeno. ESOP, prva kotacija, trezorov otkup od Kapitalnog,...


ovo je bilo 22. 9....pa koliko to traje namira za maestra perkovića?
ili možda nema novaca za kupiti?
konzum mu nije dužan ništa (za ne vjerovat, ali tako je), a on nema novaca..
kud je sad s lovušom?
bit će zanimljivo pratiti kretanje paketa nakon što dođe u trezor...naravno, ako dođe do trezora..

toknezev
11.12.2008., 19:48
Badel 1862 d.d. - stjecanje vlastitih dionica (http://www.zse.hr/default.aspx?id=23347)

Bacanjem oka na top10 vidimo da kupljena količina odgovara broju 6. za kojeg u FI za 3Q kaže sam Badel da su to Švedski rezidenti.

Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.330 11,48 Skrb. račun
2. PERKOVIĆ ANTO 84.024 11,17 Osnovni račun
3. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 75.000 9,97 Skrb. račun
4. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.800 7,69 Osnovni račun
5. HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 32.457 4,32 Skrb. račun
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 12.703 1,69 Skrb. račun
7. BADEL 1862 D. D. 12.467 1,66 Osnovni račun
8. VRANČIĆ ANTE 10.000 1,33 Osnovni račun
9. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D./ANTE VRANČIĆ 10.000 1,33 Skrb. račun
10. KOVAČ IVAN 10.000 1,33 Osnovni račun
Ukupno: 51,96

kvark
12.12.2008., 09:52
ipak se kreće... :cool:

kvark
15.12.2008., 23:13
- Sigurno je da ćemo o ovom izdanju 'Nedjeljom u 2' govoriti na slijedećoj sjednici Vijeća HRT-a. Žalosno je da smo morali gledati ovakvu emisiju. Uz sva uvažavanja autorskih prava i sloboda, ovo je prevršilo mjeru. Žao mi je i Stankovića, jer se vidjelo da je i on iznenađen i da mu je zbog svega ovog neugodno. Današnji nedjeljni ručak koji je mnogima prisjeo trebao bi poslužiti kao upozorenje da se goste na javnoj televiziji ipak mnogo pomnije bira - kaže Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća HRT-a.


reče osoba koja perkoviću omogućava zanimljivosti u i oko badela.
uvažavajući sva njegova autorska prava i slobode, te tome što je perković prevršio svaku mjeru, a svim dioničarima (a vjerojatno i djelatnicima) je prisjeo gotovo svaki ručak od kad je striček zdenko, uz tetu ivanu i stričeke zvonka i vinka u kumpaniji s maestrom perkovićem :grouphug:, bilo bi pristojno da barem šuti kad je u pitanju bilo što vezano uz kulturu i pisanu i ozvučenu riječ, a kamoli kad se radi o LET-3. :p:
gospodin ljevak je ionako sposoban samo sebi u đep trpati tuđe novce, makar se radilo i o badelu.

Tailorpal
16.01.2009., 09:13
:cugeri:Svako zlo za neko dobro......

15. 01. 2009. | 19:33 Večernji

OKRUGLI STOL HPB-a Badel u 4. kvartalu ‘08. prodao više žestice nego cijele ‘07.
Luda prodaja konjaka i pelinkovca pokazatelj krize

http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3217143/index.do?show=all

kvark
17.01.2009., 15:12
:cugeri:Svako zlo za neko dobro......

15. 01. 2009. | 19:33 Večernji

OKRUGLI STOL HPB-a Badel u 4. kvartalu ‘08. prodao više žestice nego cijele ‘07.
Luda prodaja konjaka i pelinkovca pokazatelj krize

http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3217143/index.do?show=all


vrlo zanimljiva i vjerojatno netočna izjava uglednog bankara, no i ako je točna ne vidim kakve to koristi može donjeti badelu dok je maestro perković tamo..

Tailorpal
23.02.2009., 22:14
23. veljača 2009.

Promjene u trezoru Badela 1862

Uprava Badela 1862 obavijestila je Zagrebačku burzu da je 17. veljače provedena preknjižba 4.168 vlastitih dionica sa trezorskog računa Badela 1862 na račune dioničara-zaposlenika tvrtke.

Temelj preknjižbe su ugovori o prodaji i prijenosu dionica Badela od 31. listopada i 8. prosinca 2008. godine između društva kao prodavatelja i zaposlenika kao stjecatelja. Badel 1862 trenutno ima u trezoru 21.242 vlastite dionice, što predstavlja 2,824 posto temeljnog kapitala.

(pd)

kvark
03.03.2009., 15:29
23. veljača 2009.

Promjene u trezoru Badela 1862

Uprava Badela 1862 obavijestila je Zagrebačku burzu da je 17. veljače provedena preknjižba 4.168 vlastitih dionica sa trezorskog računa Badela 1862 na račune dioničara-zaposlenika tvrtke.

Temelj preknjižbe su ugovori o prodaji i prijenosu dionica Badela od 31. listopada i 8. prosinca 2008. godine između društva kao prodavatelja i zaposlenika kao stjecatelja. Badel 1862 trenutno ima u trezoru 21.242 vlastite dionice, što predstavlja 2,824 posto temeljnog kapitala.

(pd)


ispravak nisi akceptirao??
po kojem je to osnovu predsjednik NO Badel 1862 d.d., stekao 4000 dionica?
ako se ne varam on ne dobija plaću u Badel 1862 d.d., tako da osnov dioničar-zaposlenik otpada, zar ne?

Tailorpal
04.03.2009., 00:46
Nisam do sad vidio ispravak, ako ga imaš....nabaci link!

kvark
05.03.2009., 09:01
Nisam do sad vidio ispravak, ako ga imaš....nabaci link!


na stranici ZSE, mislim da je poslano 2.3.2009..
čitam na www.index.hr kako novinari prozivaju poreznu upravu da se ne usudi svima pokucati na vrata i pitati ih odakle im silna bogatstva.
mislite li, poštovani forumaši, da je maestro perković među odabranima koji su utjerali strah u kosti poreznicima?
obzirom na dug badela prema poreznoj od cca. 10 mil eura, te pretakanje te svote ponajprije sebi, a zatim raznim primorcima, bulumima, ljevcima i sličnima, na razne načine, govori da je to formula kako biti strah i trepet za poreznu upravu... :cool:

Tailorpal
26.03.2009., 21:16
poslovni.hr
26. ožujak 2009.| Božica Babić

Badel 1862 dogovara prodaju vode i sokova u Iran

Šećerana Viro proizvodi halal šećer za Kraš i Podravku koje svoje proizvode plasiraju na arapska tržištaTri godine su prošle od kada su Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u Hrvatskoj utemeljili Agenciju za certificiranje halal kvalitete, jedinstvene u Europi. Glavni koordinator za hrvatsko tržište Aziz Hasanović, zamjenik predsjednika Mešihata, ističe da je halal certificiranje u Hrvatskoj, u odnosu na zemlje regije, na najvećoj razini.

U Badelu 1862 već su dogovorili izvoz devet milijuna litara vode za zemlje iz Perzijskog zaljeva Manje količine
Suradnju s tvrtkama i Hrvatskom gospodarskom komorom ocjenjuje vrlo uspjelom, s obzirom da su prepoznali izvoznu mogućnost. Nastupi na sajmovima u Abu Dhabiju i Kuala Lumpuru već daju rezultate. Uvođenjem obveze od 1. srpnja 2009. da na ambalaži proizvoda bude otisnut "halal znak" povećat će se prodaja, uvjeren je Hasanović. S Halal certifikatom, kažu u Badelu 1862, već imaju olakšan plasman na tržišta Perzijskog zaljeva gdje su lani krenuli s izvozom prirodne izvorske vode Unique. Za ovu godinu imaju ugovorenu prodaju oko devet milijuna litara upravo za zemlje s područja Perzijskog zaljeva, ali očekuju da bi realizacija mogla biti i veća. Dragan Milutinović, Badelov Area Manager Export, iznosi da Unique izvoze u komercijalnim pakiranjima od 0,5 i 1,5 litara, a etiketa je prilagođena lokalnim tržištima. Tijekom ove godine Badel će se pokušati s vodom i sokovima pozicionirati i na tržištu Irana. Željko Zadro, predsjednik uprave Vira pojašnjava kako su najprije morali pronaći dobavljače za sredstva koja se koriste u proizvodnji šećera, a da nisu životinjskog porijekla. Najveći dio halal šećera, otkriva Zadro, za sada proizvode za velike kupce poput Kraša i Podravke, koji halal proizvode plasiraju na tržišta islamskih zemalja, a dio šećera izvoze i u BiH.

Izvoz na zapad
"Od dobivanja halal certifikata u svibnju prošle godine Naše klasje je isporučilo više od 40 tona proizvoda na tržište BiH u vrijednosti 400.000 kuna", iznosi direktor Zoran Šimunić i dodaje kako su naišli na pozitivne reakcije. Halal su primarno uveli zbog tržišta BiH, ali već imaju ambiciju prodavati i na ostalim tržišima koja respektiraju halal hranu, kaže Šimunić i navodi da kontaktiraju i s nekim zapadnoeuropskim kupcima. Većina tvrtki koje imaju halal certifikat nije odgovorila ni otkriti količine i financijsku vrijednost posla koji ostvaruju.

Kriteriji
Poštivanje ugovora
U Agenciji za halal certificiranje iznimno su zadovoljni odzivom renomiranih hrvatskih tvrtki te pogotovo činjenicom što do sada nijedna nije prekršila odredbe ugovora i izgubila halal certifikat.

Dvadeset tvrtki
Halal je dobilo 20 tvrtki za 1,2 tisuće proizvoda, dok ih 18 prolazi postupak certificiranja. Najavljuju aktivnosti na izradi Halal standarda OIC, kojim će biti ujednačeni kriteriji izdavanja halal certifikata na svjetskoj razini.

'Hrvatske kuće'
Agencija smatra da je važno pokretanje projekta otvaranja 'Hrvatskih kuća' u Omanu i Siriji, što će povećati plasman halal certificiranih proizvoda na tržište Bliskog istoka.

kvark
05.05.2009., 23:38
zaista je nevjerojatna šutnja o zbivanjima u ovom slonu na staklenim nogama, jer niti je kome važan dug prema državnim institucijama (u situaciji kad nema novaca, za državu je valjda važno cca. 150 mil kn), niti se radnici bune zbog smanjenja posla (pad prihoda od preko 30% je vjerojatno njima nepoznat i nerazumljiv podatak), a ne bune se ni dioničari što sudovi pomažu maestru pekoviću da provodi gore opisane situacije..
fascinantno

Stara Vrana
06.05.2009., 00:23
zaista je nevjerojatna šutnja o zbivanjima u ovom slonu na staklenim nogama, jer niti je kome važan dug prema državnim institucijama (u situaciji kad nema novaca, za državu je valjda važno cca. 150 mil kn), niti se radnici bune zbog smanjenja posla (pad prihoda od preko 30% je vjerojatno njima nepoznat i nerazumljiv podatak), a ne bune se ni dioničari što sudovi pomažu maestru pekoviću da provodi gore opisane situacije..
fascinantno

Ma o cemu ti pricas?

Tailorpal
06.05.2009., 01:26
11.12.08
Badel 1862 d.d. - stjecanje vlastitih dionica (http://www.zse.hr/default.aspx?id=23347)

Bacanjem oka na top10 vidimo da kupljena količina odgovara broju 6. za kojeg u FI za 3Q kaže sam Badel da su to Švedski rezidenti.

Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.330 11,48 Skrb. račun
2. PERKOVIĆ ANTO 84.024 11,17 Osnovni račun
3. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 75.000 9,97 Skrb. račun
4. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.800 7,69 Osnovni račun
5. HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 32.457 4,32 Skrb. račun
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 12.703 1,69 Skrb. račun
7. BADEL 1862 D. D. 12.467 1,66 Osnovni račun
8. VRANČIĆ ANTE 10.000 1,33 Osnovni račun
9. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D./ANTE VRANČIĆ 10.000 1,33 Skrb. račun
10. KOVAČ IVAN 10.000 1,33 Osnovni račun
Ukupno: 51,96

A evo rangliste Top Ten danas:
Važeći podaci za uredovni dan 05.05.2009 .

BADEL 1862 D. D./REDOVNA BD62-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PERKOVIĆ ANTO 86.944 11,56 Osnovni račun
2. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.330 11,48 Skrb. račun
3. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 75.000 9,97 Skrb. račun
4. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.826 7,69 Osnovni račun
5. HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 32.457 4,32 Skrb. račun
6. BADEL 1862 D. D. 19.384 2,58 Osnovni račun
7. VRANČIĆ ANTE 10.000 1,33 Osnovni račun
8. KOVAČ IVAN 10.000 1,33 Osnovni račun
9. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D./ANTE VRANČIĆ 10.000 1,33 Skrb. račun
10. GRAFPEX D.O.O. 9.000 1,20 Osnovni račun
Ukupno: 52,78

kvark
08.05.2009., 10:26
11.12.08


A evo rangliste Top Ten danas:
Važeći podaci za uredovni dan 05.05.2009 .

BADEL 1862 D. D./REDOVNA BD62-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. PERKOVIĆ ANTO 86.944 11,56 Osnovni račun
2. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 86.330 11,48 Skrb. račun
3. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 75.000 9,97 Skrb. račun
4. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.826 7,69 Osnovni račun
5. HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND 32.457 4,32 Skrb. račun
6. BADEL 1862 D. D. 19.384 2,58 Osnovni račun
7. VRANČIĆ ANTE 10.000 1,33 Osnovni račun
8. KOVAČ IVAN 10.000 1,33 Osnovni račun
9. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D./ANTE VRANČIĆ 10.000 1,33 Skrb. račun
10. GRAFPEX D.O.O. 9.000 1,20 Osnovni račun
Ukupno: 52,78
moram priznati da nisam shvatio šta htio reći s ovim?

kvark
28.07.2009., 09:51
skupština je sazvana za 31. 8. 2009., u 12 sati, ali po firmi kolaju nekakvi dopisi, zna netko o čemu se radi?

kvark
31.07.2009., 13:45
ovo je moguće samo u RH:
Premjerka muku muči s proračunom, ali prima na domjenku i rukuje se s perkovićem, koji ne želi iz badela platiti 100 milijuna obveza prema državi, ali kupuje dionice u trezor i tuži ostale dioničare (uključujući i državu) zašto ga ne podržavaju u namjeri da preko 800 ljudi ostane bez posla, obzirom da vodi tvrtku upravo u tom smjeru :eek:

t-m
28.08.2009., 14:11
http://www.nacional.hr/clanak/65742/zbogom-mirogojcek-badelu-prijeti-stecaj

megdan
28.08.2009., 15:07
http://www.nacional.hr/clanak/65742/zbogom-mirogojcek-badelu-prijeti-stecaj

S vodom smo oslabili, a sokovi su nas uništili :pljesak:

berozivkovkovic
01.09.2009., 20:13
S vodom smo oslabili, a sokovi su nas uništili :pljesak:


Da su se držali pelinkovca i malog badela ne bi sad bili u gabuli :cugeri:

Nego kako je bilo na skupštini? Je li bio netko?

geene
01.09.2009., 21:00
Ne pratiš.:nono::nono::nono::biggrin:


Glavna skupština društva Badel 1862 koja je bila zakazana za 31. kolovoza 2009. u 12 sati, odlukom Uprave Društva opozvana je zbog proceduralnih razloga, priopćeno je iz te tvrtke.Nova Glavna skupština zakazana je za 17. listopada 2009. u 11 sati.

Tailorpal
01.09.2009., 23:51
Najbolje je u ovom slučaju da svaka strana tumači svoje "dobre" namjere za Badel iako obadvije strane lažu. Razlika je samo u koncepciji i brzini rasturanja (čitaj prodaje) Badela.
U međuvremenu......:thumbsup::cugeri:

kvark
02.09.2009., 10:56
kaže maestro perković:
"...normalno je da zaštitari ne puste dioničare u njihovu tvrtku...", pa zatim "...nije prirodno da državni fondovi glasuju protiv uprave i nadzornog odbora...", pa onda "Ne vidim zašto bi državni fondovi bili za politiku koju vodi investicijski fond iz Ljubljane." i povrh svega "...bili smo spremni preuzeti rizik na sebe i održati skupštinu, ali nismo zbog potpredsjednika polančeca..."

moram priznati da su ovo stavovi dostojni "ulaska" u EU i visoko rangirani hrvatski manager je zaista poslao toj EU "prekrasnu" sliku o hrvatskim poslovnim ljudima, zalupivši i državljanima EU vrata pred nosom, na zgradi koje su i oni suvlasnici, time jasno pokazavši kako hrvati poštuju vlasništvo, a pogotovo suvlasništvo.

bravo maestro perkoviću!!

kvark
02.09.2009., 10:58
Najbolje je u ovom slučaju da svaka strana tumači svoje "dobre" namjere za Badel iako obadvije strane lažu. Razlika je samo u koncepciji i brzini rasturanja (čitaj prodaje) Badela.
U međuvremenu......:thumbsup::cugeri:potpuno se slažem s tobom, samo što mislim da je maestro peković većinu toga već sebi potrpao u džepove, o čemu je i predstavnik druge struje pričao na tv poslije skupštine.

Dex1
02.09.2009., 20:14
kaže maestro perković:
"...normalno je da zaštitari ne puste dioničare u njihovu tvrtku...", pa zatim "...nije prirodno da državni fondovi glasuju protiv uprave i nadzornog odbora...", pa onda "Ne vidim zašto bi državni fondovi bili za politiku koju vodi investicijski fond iz Ljubljane." i povrh svega "...bili smo spremni preuzeti rizik na sebe i održati skupštinu, ali nismo zbog potpredsjednika polančeca..."

moram priznati da su ovo stavovi dostojni "ulaska" u EU i visoko rangirani hrvatski manager je zaista poslao toj EU "prekrasnu" sliku o hrvatskim poslovnim ljudima, zalupivši i državljanima EU vrata pred nosom, na zgradi koje su i oni suvlasnici, time jasno pokazavši kako hrvati poštuju vlasništvo, a pogotovo suvlasništvo.

bravo maestro perkoviću!!

I tako dugo dok će ovakvi pričati tim jezikom i provoditi svoje naume na taj način bez ikakvih sankcija može se zaključiti da je u pitanju ništa drugo doli stjecanje materijalne koristi od dotičnog u ovom slučaju. Na žalost toga ima kod nas kamo god se okreneš, e balkane.

kvark
03.09.2009., 10:38
I tako dugo dok će ovakvi pričati tim jezikom i provoditi svoje naume na taj način bez ikakvih sankcija može se zaključiti da je u pitanju ništa drugo doli stjecanje materijalne koristi od dotičnog u ovom slučaju. Na žalost toga ima kod nas kamo god se okreneš, e balkane.e da je barem u pitanju balkanizam, još bi se možda i mogao pomiriti s tim, al se bojim da su nas gotovo svi balkanski sustanari debelo prešišali, jer oni su se svojih perkovića riješili ili ih je još vrlo malo, na nebitnim mjestima.

kod nas maestro perković burgija po državnom proračunu (i životima svih: od zaposlenika badela, preko dioničara, do političke vlasti), isključivo za vlastiti interes i nitko ne reagira godinama, čak ima i prihvatljiv društveni status. to je najveći paradoks i tragedija ove priče.

mislim da sam shvatio razmišljanja maestra perkovića:
"...normalno je da su zaštitari spriječili ulazak dioničara (među kojima su bili i predstavnici države) na skupštinu, jer je prirodno da me država i dalje podrži u neplaćanju poreza i ostalih davanja, pa ako posumnjam da se državi više ne sviđa to što ne plaćam poreze i ostalo, onda ću ja lijepo zaključati vrata, dok se malo svi ne priberu i shvate jednom zauvijek da je normalno da ja bogatim samo sebe, a poreze i ostalo će platiti netko drugi...pa ne mogu ja baš sve plaćati .."

NO NAME
05.10.2009., 14:28
Bliži se skupština, što očekujete?

kvark
06.10.2009., 14:47
Bliži se skupština, što očekujete?


eto šta se može očekivati :p:

maestro perković se još jednom narugao svima i pokazao kako se lopovluk isplati :cool:

NO NAME
06.10.2009., 17:39
Vjerojatno si mislio na ovo:

Badel 1862: Ante Perković Boženku Lozi prodao 7,01% dionica
Autor/izvor: SEEbiz
ZAGREB - Upravi Badela 1862 od strane Boženka Loze dostavljena je obavijest o stjecanju 52.700 dionica Badela 1862, što čini 7,01 posto temeljnog kapitala.

Udjel mu je prodao predsjednik Uprave Ante Perković koji je dostavio obavijest o otpuštanju 52.700 dionica društva. Time je Perkovićev udjel pao na 4,55 posto čime je čevrti najveći vlasnik kompanije dok je spomenuti Lozo sada treći najveći vlasnik. Obzirom na prosječnu cijenu od 140 kuna Badelovih dionica može se pretpostaviti da je Perković za udjel utržio oko 7,3 milijuna kuna.

Istodobno, Badel 1862 (ZSE:BD62-R-A) je temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica otpustio 1.800 vlastitih dionica, u skladu s odlukom Glavne skupštine od 7. rujna 2007. godine, stoji u obavijesti objavljenoj danas na Zagrebačkoj burzi.

Temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica od zaposlenika, društvo je steklo 100 vlastitih dionica, nadalje se navodi. Badel 1862 trenutno u trezoru ima 2.467 vlastitih dionica, što čini 0,33 posto temeljnog kapitala, a nakon preknjižbe predmetnih dionica u depozitariju SKDD, posjedovat će 767 dionica ili 0,10 posto temeljnog kapitala.

Beg
06.10.2009., 22:29
eto šta se može očekivati :p:

maestro perković se još jednom narugao svima i pokazao kako se lopovluk isplati :cool:

Prijatelju kvark ti najbolje kužiš stvari oko badela... Šta ti misliš kako će to završiti?

NO NAME
06.10.2009., 23:00
Glavni šerif:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/potrosio-225-milijuna-kuna-na-dionice-u-pokusaju-da-ostane-sef-uprave-badela/454011.aspx

Padobranac
06.10.2009., 23:02
Prijatelju kvark ti najbolje kužiš stvari oko badela... Šta ti misliš kako će to završiti?

Mali dioničari će garant profitirat'! :biggrin:
Ne znam zašto, ali baš mi je pala na pamet jedna izreka: Kad se bikovi bodu, miševi ginu. Bez veze...
P.S. Nisam kvark, oprostite što sam upao nepozvan.

soultaker
07.10.2009., 09:36
Darko Tipurić pripremio plan za neprijateljsko preuzimanje Badela (http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,10,6,,178811.jl)

Kome je Tipurić stao na žulj? U zadnjih par mjeseci, pojavljuje se na više mjesta.

kvark
07.10.2009., 11:12
Prijatelju kvark ti najbolje kužiš stvari oko badela... Šta ti misliš kako će to završiti?


vjerujem da će Badel preživjeti, a isto tako sam uvjeren da ovakva blamaža ovoj napačenoj državi nije trebala.
moram priznati da je meni grozomorno (ali potpuno jasno zašto se to zbiva) da likovi poput maestra perkovića i to na ovakav način, prezentiraju kako se upravlja tvrtkama u hrvatskoj.
sramota neviđena!

sayes
07.10.2009., 11:18
Darko Tipurić pripremio plan za neprijateljsko preuzimanje Badela (http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,10,6,,178811.jl)

Kome je Tipurić stao na žulj? U zadnjih par mjeseci, pojavljuje se na više mjesta.

A možda se Tipurić u sve miješa pa česzo zna isplivati na površinu. Ovo s Badelom mi liči na obični pokušaj reketarenja.

MASTER
07.10.2009., 12:24
Darko Tipurić pripremio plan za neprijateljsko preuzimanje Badela (http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,10,6,,178811.jl)

Kome je Tipurić stao na žulj? U zadnjih par mjeseci, pojavljuje se na više mjesta.

možda bi ljudi koji su na fakultetu trebali biti znanstvenici, a ne primati državnu plaću i za vrijeme radnog vremena pisati pamflete

kvark
09.10.2009., 08:25
malo ste skrenuli s teme :confused:
mora se priznati da je maestro perković okružen vrhunskim odvjetnicima i bit će vrlo zanimljivo pratiti njihova izLAGANJA po pitanju svih ovih briga koje ima maestro perković, kad ih za mišljenje pitaju nadležni organi :cool:

zlouporaba znanja i inteligencije je isto kažnjiva :cool:

NO NAME
09.10.2009., 09:08
Jučer na Kapital N. udarna vijest o podnošenju kaznenih prijava protiv Perkovića.
Stvarno su zakuhali pred skupštinu, svi udaraju sa svim što imaju.... :)

Beg
09.10.2009., 19:26
malo ste skrenuli s teme :confused:
mora se priznati da je maestro perković okružen vrhunskim odvjetnicima i bit će vrlo zanimljivo pratiti njihova izLAGANJA po pitanju svih ovih briga koje ima maestro perković, kad ih za mišljenje pitaju nadležni organi :cool:

zlouporaba znanja i inteligencije je isto kažnjiva :cool:Imaš li ti i tvoji kolege dionica badela i hoćete li ići na skupštinu?
Sutra je zadnji dan za prijavu.

Treba prijeći s riječi na djela...
Ti si marka ovog foruma animiraj malo ostale.

MASTER
14.10.2009., 17:31
Važeći podaci za uredovni dan 13.10.2009
RUŽDJAK MARIJAN 91.940 12,22 Osnovni račun
2. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 87.280 11,60 Skrb. račun
3. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 57.826 7,69 Osnovni račun
4. LOZO BOŽENKO 54.500 7,25 Osnovni račun
5. PERKOVIĆ ANTO 36.244 4,82 Osnovni račun
6. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./KD VICTORIA FOND 32.457 4,32 Skrb. račun
7. VRANČIĆ ANTE 10.000 1,33 Osnovni račun
8. KOVAČ IVAN 10.000 1,33 Osnovni račun
9. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D./VRANČIĆ ANTE 10.000 1,33 Skrb. račun
10. KRPINA LJERKA 7.941 1,06 Osnovni račun
Ukupno: 52,94

naprosto razmišljam na glas - da nije slučajno nastupila obveza za preuzimanje?

kvark
14.10.2009., 19:30
naprosto razmišljam na glas - da nije slučajno nastupila obveza za preuzimanje?


nije slučajno :cool:

MASTER
14.10.2009., 20:22
a što.da razmišljam ili na glas?

Smart
15.10.2009., 14:45
Policija upala u ured direktora Badela
http://business.hr/hr/Naslovnica/Afere/Policija-upala-u-ured-direktora-Badela

Dex1
16.10.2009., 08:59
Morate priznati da se u zadnje vrijeme fin. policija i uskok trude. Izgleda meni da se to Jaca trudi smanjiti korupciju i fin. kriminal prema željama EU. Otišo i Rončević. Još čekamo nekog većeg iz vlade i ako se to dogodi Jaca će dobit veliku potporu javnosti, imo.