PDA

View Full Version : Bilateralni ugovori


Gustl
11.11.2003., 14:06
Zdravo!

Molim vas za informaciju, kako mogu Slovenci kupovati dionice u vašoj zemlji.

Bankamagazin nedavno je objavijo, da "Stranci, barem oni s kojima su na snazi bilateralni ugovori (između hrvatske Vlade i vlada drugih zemalja o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja) imaju isti položaj kao i rezidenti Republike Hrvatske u pogledu kupnje domaćih vrijednosnih papira."

http://arhiva.bankamagazine.hr/mzb%5Fvirt%5Fcatalog/ora%5Fvijesti/414141456356414146414141533559414142.html

To znači, da za strance sa bilateralnim ugovorima ne valjaju novi "uvjeti pod kojima nerezidenti ulažu u domaće vrijednosne papire i
udjele u domaćim investicijskim fondovima", koji odreduju "ugovor o skrbništvu" i "obavezu da nerezident neće kupljene domaće vrijednosne papire prodati rezidentu, dati u zalog
rezidentu odnosno fiducijarno prenijeti rezidentu, u roku od jedne godine od upisa prava vlasništva nad domaćim vrijednosnim papirom."

Koliko ja znam, Slovenska i Hrvatska vlada su podpisali bilateralan ugovor. Slovenija ga je več ratificirala, ali mislim, da ga sabor još nije. To bi onda značilo, da ugovor još ne važi, tako da morajo Slovenci kupovati hrvatske dionice pod novim uvjetima.

Da li je to tačno?

Hvala na objašnjenju.
Lep pozdrav.

Jure Gostiša
Ljubljana, Slovenija

presvetli
11.11.2003., 14:49
Pozdrav Gustl,
koliko je meni poznato, naš novi zakon je prepisani slovenski, ali uz to što ponavlja sve greške koje su kod vas uočene i donekle ispravljene. Toliko o tome.
Dakle, vjerojatno na ovom forumu ima ljudi koji su sa cijelom ovom zavrzlamom mnogo više profesionalno vezani pa se nadam da će netko ponuditi kakav konkretniji odgovor jer i mene ova materija živo zanima.
Ono što sigurno jest, da su bilateralni međudržavni ili međunarodni sporazumi iznad unutarnjeg zakonodavstva, samo...
Neka me oni koji se s ovime susreću u poslu nadopune, ali živo vjerujem da u proceduralnom dijelu ta stvar nakon stupanja na snagu novog zakona ne funkcionira, ili dobrano zapinje, a od HNB se teško može očekivati mnogo više od zabijanja glave u pijesak.
No, na kraju, ako bilateralni sporazum između naše dvije zemlje nije proceduralno ispunjen (ja to zbilja sada ne znam), znači da su slovenski investitori u ovom trenutku na novome režimu.
Očekujem gomilicu ustavnih tužbi i čudi me da još nije nastupio stampedo, ali valjda će uskoro. Nadam se.

Gustl
11.11.2003., 15:16
Da, znam da je vaš novi zakon prepisani slovenski... sa svim glupostima, koje su slovenskom trgu kapitala donjile puno štete.

Ja več znam, da je bio bilateralan ugovor podpisan i kod nas ratificiran. Ovdje je zakon o ratifikaciji sa naše strane:

link (http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/bb4e2c79e4d137bac1256616002db419/c12563a400338836c12568f100344d56?OpenDocument)

Sada trebam samo još potvrdu o ratifikaciji sa Hrvatske strane. Več sam v petek poslao mail na Varaždinsku i Zagrebačku burzu ali očigledno trebaju više vremena.

Tako, da čemo morati pričekati.

presvetli
11.11.2003., 15:38
Možda dok prevedu...

Mrki1
11.11.2003., 17:40
Je, nakon potpisa sporazuma (ne znam dali je stupio na snagu), moći češ kupovati prodavati dionice unutar godine dana, ali češ morati raditi preko skrbnika jer brokeri ne mogu direktno u SDA otvarati račune za strane fizičke osobe i vršiti prijeboj i namiru. Naravno da ti to donosi još jednog posrednika i još jednu proviziju. Mislim da se tu kriju i prsti stranih banaka koje jedine rade custody u Hrvata.
Skrbnici ti obračunavaju proviziju na osnovu vrijednosti portelja (dobro se raspitaj jer neki vole zaračunati i na nominalu) i neće ti zasnivati ugovor ispod neke njima isplative veličine portfelja, a neki čak neće ni da rade za fizičke osobe. Normalno da oni vole fondove sa portfeljem od koje milijarde kuna.
Takvu sam ja dobio informaciju iz tzv. "mjerodavnih institucija".
Nego Gustl, daj ti nama neki hint za vaše tržište!?

Gustl
11.11.2003., 19:01
Hvala.

A oko hinta za naše tržište?

Ako budeš dovoljno dugo tražio hint, neko če ti ga sigurno dati. Pa imao nešto pojmo o burzi ili ne.

matejko
12.11.2003., 05:58
Hint za slovenačku tržište?
Tako: ide Slovenija sa 1.5.2004 u EU. Do tada se nadamo, da će neke dionice "eksplodirati" - u prvom redu su Mercator (MELR), Krka (KRKG; ipak možda malo kasnije, jer ji je direktor Miloš Kovačič, koji "neće" prodavati Krke - ali ide on u Paris kao ambasador sa 1.1.2004), Petrol (PETG, glasine, da je Istrabenz prodao OMVu naftni dio i sada ima puno para). Mogućnosti još kod PIDa (Zlata moneta 1 - ZM1N još sa 50% diskontom na tržišno vrijednost portfelja). Mogućnosti postoje, ali najveće dobiti sam u ovoj godini ipak realizovao u Hrvatskoj (KAPI, KABA i Elka)i strašnoj Srbiji (Apatinska Pivovara (+182%), Potisje (+217%)). Šta će biti u idućoj godini? Neznam, a nadam se najboljeg...

dancer
12.11.2003., 06:25
Pozivam sve forumaše da nestručnoj ekipi u HNB-u na čelu sa dr.(čega?) Adolfom Matejkom upute protesno pismo u vezi svih članaka koji se odnose na brokere. Kopiju poslati guverneru Rohatinskom.

Mislim da je vrijeme da se zahtjeva ostavka toga tipa.

Gustl
12.11.2003., 08:38
matejko:
Tako: ide Slovenija sa 1.5.2004 u EU. Do tada se nadamo, da će neke dionice "eksplodirati" - u prvom redu su Mercator (MELR), Krka (KRKG; ipak možda malo kasnije, jer ji je direktor Miloš Kovačič, koji "neće" prodavati Krke - ali ide on u Paris kao ambasador sa 1.1.2004), Petrol (PETG, glasine, da je Istrabenz prodao OMVu naftni dio i sada ima puno para). Mogućnosti još kod PIDa (Zlata moneta 1 - ZM1N još sa 50% diskontom na tržišno vrijednost portfelja).
Kovačič nejvjerovatnijene ide u Pariz. Ali ide u mirovinu u 9. mjesecu iduče godine. Možda će se tada Krka prodati ili povzati. Pojma nemam.

Za info;
Mercator (MELR) - P/E 19

LJSE (http://www.finance-on.net/borza.php)

Krka (KRKG) - P/E 15,5
Petrol (PETG) - P/E 20
Istrabenz (ITBG) - P/E 13

Nije baš malo.

Mercator če vjerovatno imat problema sa carinama, kad udžemo u EU, jer sve više prihioda ustvaruje u zemljame bivše YU. A EU ima više carine nego sada mi. Zato če vjerovatno više proizvoda kupovati u Hrvatskoj, BiH, SiČG. Možda je bolje pronači kandidate, kod kojih bi Mercator nabavio ove proizvode.

Comic
12.11.2003., 09:37
Male ispravke gornjih navoda. Informacije iz prve ruke: nitko točno ne zna kako postupati sa Slovenskim državljanima. Odluka HNB-a kaže da nerezidenti moraju imati skrbničke račune. No, problem nije u tome, nego u praćenju prodaje - naime, nerezidenti mogu prodati vrijednosnice nerezidentima, a takav sustav praćenja niti ZSE niti VSE niti SDA nemaju (a niti ga žele uvesti - onti su to direktno dali do znanja HNB-u).

Skrbnici - nije istina da se samo strane banke bave skrbništvom, ima i domaćih. To se može pogledati na stranicama SDA na popisu članova skrbnika. I preporučujem domaće, jer imaju izrazito niže tarife i fleksibilnije su (jer su mnogo manje i nemaju izbora). Skrbnici nisu baš u blistavom položaju - jer je odlukom njima naloženo da ne smiju isporučiti papir unutar godine dana (osim nerezidentu)- gospoda u HNB su pobrkala lončića jer su valjda mislili da skrbnici rade transakcije na tržištu, pa su njima dali obvezu kontrolirati nešto što uopće ne rade i ne mogu kontrolirati. Kada se Matajku upitalo i ukazalo na to, njegove riječi su bile (točan citat): "... pa ne možemo kazniti nerezidenta jer nemamo jurisdikciju nad njim, a nekoga moramo...".

Matejka - ne razlikuje dionicu od blagajničkog zapisa. Toliko o toj temi. Ima ih još tamo takvih. I ne zna što je vlasništvo. Isto tako nije imao ni približnu predodžbu koliki se prometi odvijaju na burzama, mislio je da je to nešto što može srušiti monetarni sustav.

Inače same odluke su i u suprotnosti s Ustavom RH, članci koji govore o kapitalnom ulaganju stranaca, a ne samo s međudržavnim ugovorima.

gangarol
12.11.2003., 12:44
U sadašnjem sustavu ni broker prodavatelja ne bi smio znati tko je broker kupca, a kamoli tko je sam kupac. Doduše kod nas ima svega, pa tako i u medijima možete pročitati da je "najviše x dionica danas kupila jedna brokerska kuća". Kako će onda nerezident znati koliko danas (i koje) dionice kupuju na burzi rezidenti a koliko i koje nerezidenti. Tek u trenutku namire mogao bi saznati je li prekršio zakon. Osim toga nisam vidio da zakon igdje spominje bilo kakvu odgovornost nerezidenta. Sve u svemu, mutno. Možda treba osnovati još jednu burzu za nerezidente?

Comic
13.11.2003., 13:14
broker može znati tko je broker druge strane, ali ne zna tko je klijent. A to što mediji pišu odnosi se na kupnju dionice ne brokerskih kuća za sebe nego su prometni podaci, a oni su dostupni i na stranicama VSE i ZSE - ali se opet ne zna tko su klijenti. Znači, tržište je anonimno što se klijenata tiče, pa je iluzija pratiti rezidente i nerezidente. A nerezidente ne mogu kažnjavati jer jednostavno nisu naši državljani, a niti tu ne žive, al zato treba naći domaćeg kojeg se može...

dancer
17.11.2003., 11:49
Čini mi se da u su one brokerske kuće, koje se odluče na trgovanje na stranim tržištima po novom Zakonu o deviznom poslovanju, najobičniji glupani (velika mogućnost kažnjavanja od strane Matejke.

Gustl, reci nam kako ste vi Slovenci sredili svoje centralne bankare i njihove gluposti ?

matejko
17.11.2003., 12:00
Evo riješenje: specijalni "checkbox", u kojem pored boxa za volume klient otkuca "PRODAJEM SAMO NEREZIDENTU"...