PDA

View Full Version : Kupiti brod osobno ili na tvrtku


amiklic1
04.08.2008., 10:35
Imam specifičan slučaj koji pokušavam riješiti:

Imam malu, tek otvorenu tvrtku (d.o.o.) koja je otvorena kao alternativa mom zapošljavanju u drugom d.o.o.

Razlog zašto sam se na to odlučio je veća količina love koju dobijam. Ugovorena je neto plaća od 11.000,00 Kn, što bi u konačnici poslodavca (u slučaju mog zaposlenja u njegovoj tvrtki) stajalo 22.000,00 Kn (okvirno).

Jednostavna kalkulacija pokazala je da se više love dobije ako imam svoju tvrtku kojoj na račun sjedne 22.000,00 Kn, i to zbog manjih poreza (porez na dobit = 20%, ja radim službeno u drugoj tvrtki...).

U moju tvrtku odmah sam zaposlio suprugu kao direktoricu, za bruto plaću od 3.000,00 Kn.

Nekim izmjenama ugovora između mene i gore spomenute tvrtke došli smo do ukupnog iznosa koji mi moraju plaćati od 24.000,00 Kn mjesečno, što uz PDV ispadne oko 29.200,00 (opet okvirno).


Sad sam malo objasnio situaciju. Moja namjera je kupiti brod u kitu, koji bih u osobnoj režiji uredio. Tvrtka mi je između ostalog registrirana i za "Turističke usluge u nautičkom turizmu..." te "Gradnju i popravak brodova", iz čega proizlazi da mogu iznajmjivati brod svoje tvrtke.

Ideja je ovakva. Kupim brod na tvrtku, odbijam pretporez, amortizaciju i sl... Sljedeće godine, da ne bude baš sve pro forme, fiktivno iznajmim svoj brod na tjedan dana npr. svojoj sestri, koja će u svoje ime uplatiti moju lovu (keš, naravno) za najam broda moje tvrtke, čime je ciklus razloga posjedovanja broda od strane tvrtke zatvoren. Postoji svrha, postoji stvarni najam (iako ona nikad neće zaplovit' tim brodom...), a postoje i odbici poreza i trošak poslovanja...


Ima li itko iskustva oko toga? Knjigovođa mi je savjetovao da ne idem u to, jer su kontrole velike, ali mislim da ako "okrenemo" stvarni najam broda, da ne bi trebalo biti problema. A to što se brod ne iznajmljue cijelu godinu, koga briga. U plusu sam jer mi lova sjeda na osnovu druge djelatnosti i uredno ispostavlkenih računa za stvarno obavljene usluge.

Bomo
08.08.2008., 10:57
nije li ovo c/p sa forum.hr ?

http://www.forum.hr/showthread.php?t=363886

ili niste bili zadovoljni sa odgovorima :biggrin:

cibox
08.08.2008., 22:37
Ako imaš isplativosti, zašto ne.

Samo biš se trebao raspitat i u kapetaniji koja ti dozvola treba, jer ako je brodica registrirana za gospodarske svrhe treba ti veča kategorija od obične za voditelja brodice.

sladak
10.08.2008., 09:45
na kajmanskim otocima. georgetown, kingstown. na malti ih je dosta registrirano. ako ima jahtu od par miljona

sladak
11.08.2008., 17:52
ima i drugi odgovor: zasto drzava ne zaraduje svoje pare, vec radisne zeljne poreznike ubija do smrti? i nikako da se od te smrti pomaknu. da on zaradi 400 000kn cistih ne bi imao ovakava glupava pitanja, vec bi platio sta ga spada

ps kaze da mu je firma vezana za brodice... a ovaj brod mu sluzi za?

cuj kad ga sredis i pocnes iznamljvati... uvjek postoji caka da prikazas ne potpun racun koliko si zaradio. pa zato i sluze ovakve knjige tipa nase di knjiga u pravilu ne predstavlja ama bas nista nego eto da si u sustavu nekog izmisljenog pdv-a

ps brod jako dobro moze zaraditi. jel trziste zasiceno ne znam, ali puno tog se iznami. skoro pa i srednje bidetni turisti idu na tu opciju da rentaju 7 dana krstarenje. marine jesu skupe i skiperi i gorivo itd... ali sve se to zna kako ide