PDA

View Full Version : Prihodi vs. Rashodi

Mutikasa
30.07.2008., 20:57
Pada mi na pamet to pitanje već duže vrijeme.
Dok sam odrastao svi su nekako pričali o kontroli troškova i da je to najvažnija stvar za dobro poslovanje. Male plaće, štednja na papiru, jeftine penkale itd...
Ali onda se sve počelo nekako mijenjat. New age and stuff i svo to nekakvo buđenje populacije sam primjećivati kompanije koje (naizgled) sljede takvu poslovnu filozofiju. Motiviraju zaposlenike, daju ima bonuse, saune pa i dio profita dijele zaposlenicima. Tako postoji u Norvšekoj neka tvornica pulovera koja navodno daje 40% profita zaposlenima i posluju sasvim pristojno. Onda google u kojem ne radiš nego živiš. Zatim sam pročitao citat osnivača HG spota koji je rekao :"onog dana kad sam prestao razmišljati o troškovima i usmjerio se na prihode moje je poslovanje otišlo uzbrdo" il nešto u tom stilu. Shvatio sam da se to proširilo i Hrvatsku. Tada to zaista mora biti svjetski trend.

Nekako mi se čini da je kontrola troškova prekomplicirana i da zahtijeva ogromnu količinu energije naspram rezultata koji se dobiju. Jer, koliko god ti pokušao stisnuti troškove i oni dođu do granice ispod koje ide jako teško, al ljudi postanu opsesivni i onda idu do toga da gledaju svaki papir koji se kopira, al dalje jednostavno ne ide. Dok prihodi uvijek mogu rasti, u beskonačnost teoretski.

Da li bi vi izdvojili barem 10% profita za sve svoje zaposlenike svake uspješne godine, ili im oduzeli svake neuspješne, ili oboje?

ChoChikun
30.07.2008., 22:39
Na godinu ‘dm’ isplati 14 plaća od 6733 kune (http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/16659/Default.aspx)

Zašto DM ovoliko plaća zaposlenike? Prodavača bi trebali dobiti i za puno manje novca.

hiver
30.07.2008., 23:07
Pada mi na pamet to pitanje već duže vrijeme.
Dok sam odrastao svi su nekako pričali o kontroli troškova i da je to najvažnija stvar za dobro poslovanje. Male plaće, štednja na papiru, jeftine penkale itd...

I kontrola troškova stvara trošak. Troškovi se moraju kontrolirati, ali bitno je kako je ta kontrola organizirana i koliko je efikasna.

buco25
01.08.2008., 09:07
Da li bi vi izdvojili barem 10% profita za sve svoje zaposlenike svake uspješne godine, ili im oduzeli svake neuspješne, ili oboje?

Definitivno. Pogledaš od sebe. Da li bi volio da te tako netko nagradi i da li bi te to još više motiviralo. Naravno da bi.
Ja bi negdje odredio koliko očekujem godišnji prihod, te tako odprilike mjesećni,te ako je prihod nadmašio ono što sam ja očekivao podijelio bi višak s radnicima...Vjerujem da bi ih to dodatno motivitralo...

Mikey
01.08.2008., 16:29
Todorić dijeli dio dobiti u pojedinim poduzećima. (ne znam da li u svim poduzećima, pretpostavljam da u onima u kojima je uveo red - dijeli)

Ipak, koliko to god zvučalo dobro, radnike ne treba preplaćivati, ne zato jer ih nebi trebalo više plaćati nego zato jer u "sušnim" i "crnim" godinama oni naviknuti na takve beneficije i dalje očekuju to isto.
Onda dolazimo do štrajkova i inog.
E sad, što je ispravnije?

Optimum (zlatna sredina ili malo iznad nje je valjda uvijek bio i bit će zakon)
Možda i ne?

Ne znam, vjerojatno nema univerzalnog odgovora.

baucic
02.08.2008., 15:50
Zasto bi zbog dobiti vise radio u nekoj firmi od cca 1000 zaposlenika, kad 999 moze raditi umjesto tebe i ti jedan se u toj dobiti neces bas osjetiti? Po meni, to ima smisla samo u manjim firmama ili dijeljenju dobiti u timu. Ali to sam ja. Vecina ljudi obicno tako ne razmislja, vjerojatno bi im bilo cool da sudjeluju u dobiti.

Sto se tice DM-a, stvarno ne znam zasto se preplacuju radnici ni sto oni rade za te pare. Ali sto se tice njihove usluznosti, ispod prosjeka su po poznavanju artikala, a i nemaa bas koga pitati. Valjda su dobri u slaganju asortimana, inventurama i sl.

Mutikasa
28.08.2008., 14:58
Možda zbog marketinga?
Ciljaju na građane koji su socijalno osjetljivi pa im je žao što prodavači rade za 2k kuna te rađe kupuju kod onih koji ne izrabljuju svoje radnike

Amra
13.09.2008., 20:41
Znaš li zašto su japanci najbolji biznismeni???

Zato što imaju razvijenu filozofiju i praksu, da obični radnici mogu više pridonijeti uštedama društva svojim idejama, nego menadžment. Svaki radnik za prijedlog uštede u bilo kojem dijelu poslovanja, dobija dobru novčanu naknadu. Na taj način radnici su motivisani da iznalaze raznorazna riješenja o uštedama, koje menadžment posle sprovodi. Mislim da je stimulacija na platu adekvatno riješenje u našim uslovima.