PDA

View Full Version : Problemi s knjigovođom - što mogu biti posljedice?


Norna
26.07.2008., 14:28
Pozdrav svima, eto me natrag nakon poduljeg izbivanja, točnije nepostanja.

Naletila sam na problem s mojim knjigovođom koji me iskreno šokirao, i sad vrtim sve moguće scenarije o mogućim posljedicama i kako ih umanjiti. Molim iskusne poduzetnike ovdje za mišljenje/savjet.

Dakle... vlasnica sam d.o.o. kojem je osnovna djelatnost konzalting, vezano za inženjerske projekte (građevina, energetika, okoliš). Tvrtka radi malo manje od dvije godine i došla je do faze kada moram odlučiti hoću li ostati u okvirima "kućne firme" (čitaj ja i jedan zaposleni) ili prihvatiti izazov kojem sam sama otvorila vrata dobro odrađenim poslovima i početi poslovati kao "prava" firma s 4-5 zaposlenih i dugoročnim ugovorima. Odlučila sam ovo drugo naravno, to mi
je i bio cilj.

Kad sam osnivala tvrtku, angažirala sam knjigovodstveni servis (d.o.o.) na preporuku bratića koji već par godina posluje s njima i bio je jako zadovoljan. Svidio mi se u početku i njihov način rada po sistemu "ti samo radi i ugovaraj nove poslove, a mi brinemo za administraciju". Komunicirali smo mobitelom i dostavom.

Nalazila sam se povremeno s vlasnicom servisa radi razmjene dokumenata ali nikad u njihovim prostorima, nego na njezin prijedlog uvijek po nekim kafićima u blizini mog ili njihovog ureda. To mi je nakon nekog vremena postalo sumnjivo, ali nisam reagirala jer sam papire dobivala redovito, oni su sami nosili izvještaje u Fina-u, poreznu etc i uvijek sam ih mogla dobiti na telefon. Bila samzapravo sretna da netko to, činilo mi se, profesionalno odrađuje i skida mi veliku brigu s leđa i štedi vrijeme.

Od ove godine sam ušla u sustav PDV, a nakon par mjeseci sam i prvi put zatrebala neku uslugu banke (garancija za potpis većeg ugovora i okvirni dopušteni minus) i sad sam shvatila da ima problema, čini mi se i velikih problema.

Da budem iskrena, vjerojatno sam bila naivna i previše vjerovala bratiću koji ima veću firmu i jako dobro posluje i tome što je vlasnica servisa sudski vještak za računovodstvo i knjigovodstvo. Ja sam inženjer i laik za računovodstvo pa mi nije palo napamet da provjeravam detalje izvještaja, tim više što sve do ove godine i nisam bila u sustavu PDV-a, nije bilo nekih velikih poslova i kompliciranih knjiženja, nisam ulazila u lipe, ali generalno su mi se izvještaji činili ok.

Najedamput, odgovore na pitanja sam počela dobivati neredovito ili su bili općeniti. Nakon godišnjeg obračuna za 2007., mjesečni zbirni nalozi za plaćanje su prestali stizati, a kad sam ih tražila nisam ih dobila, čak ni fakture za njihove usluge nego samo uputu da "znam broj računa i mjesečni iznos pa nek plaćam jednom mjesečno" !?! Nisam dobila ni jedan nalog za plaćanje PDV-a niti bilo kakvu uputu/obavijest o tome, a niti odgovor što trebam raditi oko toga kad sam pitala.

Signali za uzbunu su mi počeli urlati i tražila sam da se sastanemo, tražila sam objašnjenja, ali sam jako teško dolazila do vlasnice i nikad dobila odgovore. Krenula sam sama provjeravati i tražiti, i našla da je statistika za prvi kvartal predana, neplaćenog PDV-a nema (više sam platila nego što sam trebala platiti), ali ima brojki koje mi se nikako ne slažu (npr. netto iznos plaća) a i čudnih informacija kao npr. šifra djelatnosti po kojoj ispada da je moja djelatnost "ostala trgovina na veliko". Također, neki papriri su predani tako da sam ja potpisana na njima a papir ni vidjela nisam.

Stvar se totalno polomila kad sam tražila statistiku za drugi kvartal, odnosno polugodišnju, koja mi je trebala za banku, a morala sam ju cijediti dva tjedna dok mi nije konačno poslana neovjerena u excellu, pa su mi onda rekli da je odavno napravljena i predana ali da Fina još nije ovjerila!?!

Tu mi je totalno puko film, krenula sam u provjeru na Finu, saznala da statistika nije predana i sama predala ono što su mi poslali. I tu dolazi moja blesava naivnost: nisam provjeravala statistiku i predala takvu kakva je napravljena, svi računi su kod njih a i ne znam izrađivati statistiku. Žena u banci me u čudu gledala jer se iz aviona vidjelo da su podaci bili potpuno nekonzistentni, ni jednog podatka za isto razdoblje prošle godine nije bilo (sve nule u rubrikama), ukupni prihod dvostruko manji nego u prethodnom kvartalu (a podaci kumulativni za oba kvartala!), šifra djelatnosti neka deseta koja nema veze ni s prethodnom šifrom ni s mojom djelatnošću, materijalni izdaci poslovanja nula... i da ne nabrajam dalje.

Uglavnom, žena me u banci lijepo vratila da donesem normalnu statistiku, bila je pristojna ali se vidjelo da sam u njenim očima izgubila kredibilitet i ispala glupača i nemarna za svoju firmu (nemam se pravo bunit, i jesam ispala glupača) i da me ima namjeru temeljitije provjeravati, uključivši i moje osobne financije i kreditno izvješće što prije nije tražila. Nije problem, čisto je ko suza i bez mrlje, ali osjećam se stvarno ko kreten.

Uhvatila sam se detaljnijeg pregleda onoga što znam pogledati bez tuđe pomoći i krenula tražiti informacije o onome što ne znam, pa sam našla još gluposti, npr. u godišnjem izvještaju piše da sam u 2006. poslovala 5 mjeseci, a poslovala sam svega 2, iznos izdvojen za stipendije piše nula, a cijelu 2007. imam jednog stipendista kojeg usmjeravam u profil kakv mi treba, itd.

Naravno, nema više ni teoretske šanse da išta više radim s njima, moram samo izgurati ovo na čistac do kraja i uzeti svoju dokumentaciju.

Moje pitanje iskusnima ovdje na forumu je što se sve može napraviti u ovakvoj situaciji, osim naravno, prekida suradnje s takvim servisom. Da li se statistika, jednom kad je predana, može ispraviti? Mislim, da dam drugom servisu da to u detalje pregleda, i složi kako spada pa da ponovo predam. Što sve mogu biti posljedice ovakvih statistika i kako da si pomognem?

Firma nije u minusu, blokadi ili bilo što drugo te vrste, ali pojma nemam što su sve iskemijali po knjigama i strah me i pomisliti. Kako izgleda tehnički dio prijenosa na novi knjigovodstveni servis - mislim na to što oni mogu napraviti da se ovo raščisti i popravi, što im sve trebam dati od dokumenata i koliko mi mogu pomoći?

Hvala vam puno unaprijed svakome tko si je dao truda pročitati ovaj dugački post i tko mi ima dobre volje pomoći kakvim savjetom.

Svaka škola se plaća, a moja škola i naivnost bi me mogli skupo stajati.

Pozdrav,
Norna

Gogosh
26.07.2008., 19:06
Imao sam potpuno identičan problem. Servis je čak odbijao pretporez sa dostavljenih računa na kojima PDV uopće nije iskazan (usluga je oslobođena plaćanja PDV-a) pa sam imao nepotrebnu komunikaciju s poreznom. Izvršili su mi izvanredni inspekcijski nadzor, vratio sam nepripadajuće novce i sve je prošlo bez većih posljedica (uf...!!!). Ja sam isto bio naivac i vjerovao servisu. Nisam kontrolirao papire jer je sve bilo kod njih. Promijenio sam servis. Novi servis je sredio papire koliko se moglo.

oprezni
27.07.2008., 17:26
Gospođo Norna,
kao prvo, mislim da bi pod hitno trebali preuzeti svu Vašu dokumentaciju iz tog servisa i promijeniti knjigovođu. Kao drugo, problem se za ovu godinu može gotovo u potpunosti riješiti. Treba ispočetka ponovno proknjižiti svu dokumentaciju od 01.01.08. pa do danas (dakle, mislim na ulazne račune, izlazne račune, izvode banke, obračune plaće - nadam se da su obračuni ispravni, obračune eventualnih honorara, kompenzacije, obračun blagajne - dnevnice,putni nalozi,gotov.troškovi...), kada se sve to proknjiži vidjeti da li ima odstupanja od predanih obrazaca PDV-a (s obzirom na ostalu kvalitetu pruženih usluga, pretpostavljam da ni oni nisu u redu), te ako ih ima napraviti i predati ispravke PDV-a s obrazloženjem za Poreznu upravu. Što se tiče TSI-POD-a za prvo i drugo tromjesječje, oni se također mogu napraviti novi i s obrazloženjem predati u Finu (ovisi o referentu da li će ih prihvatiti ili neće). Ako neće, stvar će se popraviti sa trećim tromjesečjem i naravno godišnjim GFI-POD-om koji je skupni statistički za cijelu godinu.
Lijep pozdrav.

Online trader
28.07.2008., 23:46
Moj odgovor će biti kratak i jednostavan, ne morate se zabrinjavati što su kvartalne statistike bile predane s nepotpunim i netočnim podacima. Nitko vas zbog toga neće kazniti, najbitinije je da sredite papire od početka godine i da podaci iskazani u godišnjoj statistici budu fer i točni jer godišnji statistički izvještaj koji se predaje do 31.03. za prethodnu godinu mora odgovarati PD obrascu i na temelju toga izvještaja se izrađuje BON-1 od strane FINA-e koji se isključivo traži prilikom procjene boniteta firme. Čak i ako mjesečni obračun PDV nije u potpunosti točan sve se da ispraviti u PDV-K obrascu koji se predaje zajedno s PD obrascom a koji sadrži kumulativ svih 12 mjesečnih obrazaca predanih tijekom godine plus naknadne izmjene i dopune. Lijep pozdrav.

Sasko
29.07.2008., 10:00
Moj odgovor će biti kratak i jednostavan, ne morate se zabrinjavati što su kvartalne statistike bile predane s nepotpunim i netočnim podacima. Nitko vas zbog toga neće kazniti, najbitinije je da sredite papire od početka godine i da podaci iskazani u godišnjoj statistici budu fer i točni jer godišnji statistički izvještaj koji se predaje do 31.03. za prethodnu godinu mora odgovarati PD obrascu i na temelju toga izvještaja se izrađuje BON-1 od strane FINA-e koji se isključivo traži prilikom procjene boniteta firme. Čak i ako mjesečni obračun PDV nije u potpunosti točan sve se da ispraviti u PDV-K obrascu koji se predaje zajedno s PD obrascom a koji sadrži kumulativ svih 12 mjesečnih obrazaca predanih tijekom godine plus naknadne izmjene i dopune. Lijep pozdrav.

samo mala ispravka vezana uz BON 1. podaci se azuriraju tromjesecno na temelju predanih kvartalnih statistickih izvjestaja.

elvar
01.08.2008., 10:54
Ja bi ipak dodao da ukoliko postoji ugovor između vas i knjigovodstvenog servisa i naravno, određeno kršenje odgovornosti u njihovom poslovanju - tužite ih. Jer, koliko god vi ne bili naivni, nitko ne garantira da i slijedeći servis neće raditi slične p...

Takvi slućajevi se osiguravaju samo i isključivo dobrim ugovorima i tužbama ako se krše.

lider
18.08.2008., 18:58
Svatko tko svojim poslovanjem nanese štetu svom poslovnom partneru mor aje biti spreman istome namiriti, pa tako i ovo knjigovodstvo bi trebalo pozvati na odgovornost...

Mislim da bi ovakve slučajeve izbjegli kada biste angažirali neki servis koji radi na online principu i putem kojeg bi vam sve informacije o poslovanju bile dostupne 24 sata na dan.

Mi na taj način servisiramo više od 60 tvrtki iz zemlje i inozemstva i nemoguće je napraviti bilom kakve propuste, a ne ovakve o kojima govorite.

justinka
10.08.2010., 13:56
Ja bi ipak dodao da ukoliko postoji ugovor između vas i knjigovodstvenog servisa i naravno, određeno kršenje odgovornosti u njihovom poslovanju - tužite ih. Jer, koliko god vi ne bili naivni, nitko ne garantira da i slijedeći servis neće raditi slične p...

Takvi slućajevi se osiguravaju samo i isključivo dobrim ugovorima i tužbama ako se krše.
I meni je moj knjigovodstveni servis izmijesao sva stanja na skladistu, krivootpisivao robu i ulaze-radne naloge- neke virmane nisu pripremili godinu dana, pa sam otisla u blokadu i dobila velike kamate jer se to nije platilo kroz godinu; mnoge virmane bi krivo ispisali pa bi novac zavrsio na tudjem racunu, isl...
Ima li smisla tuziti ih i dali bi mi troskovi tuzbe bili veci od nadoknade i dali bi ju dobila???:thumbsdow