PDA

View Full Version : Kada će biti dostignuto DNO ?


doktor_no_7
19.03.2003., 13:09
Dobro, ajde da vidimo.
Imamo dvije struje, oni koji misle da je dno i onih koji misle da je dno još daleko.
Kako ne bi bilo da je uvijek jače mišljenje onih koji su glasniji i uporniji, molim za Vaš doprinos.

luk2
19.03.2003., 14:53
Mislim da teže pitanje nisi mogao postaviti. Čovjek bi u ovom slučaju trebao stvarno biti čarobnjak, a da ne govorim da bi se mogao obogatiti kad bih znao odgovor.

Sve u svemu, glasovao sam da je dno već postignuto i to iz razloga što bih želio da tako bude, jer već zbrajam teške gubitke u dionicama. Sva je sreća da imam čak 5 ugovora na stambenu štednju koji mi donose sigurnih 11 % godišnje, jer da imam sve u dionicama mislim da bih sada već bio "delirium tremens". Ovako mi je 2/3 novaca u stambenoj štednji, a samo 1/3 u dionicama. Isto tako sam dosta novaca pokupio u obveznicama, koje sam neuspješno (za sada) zamijenio dionicama.

Ali dobro, trend će se morati kad-tad promijeniti.

Osim toga naučio sam iz ovoga još nešto. Nikad više ne kupujem dionice koje ne donose dividendu, kao što sam napravio glupost i kupio Podravku. Makar sam je uz poveliki gubitak prodao i zamijenio je Plivom. Ako cijena Plivi padne, ostaje mi ipak satisfakcija da će mi na tekući račun sjesti novci iz dividende.

doktor_no_7
19.03.2003., 15:09
Ma nisi pogriješio. Pitanje je samo visina i period u kojem ćeš zaraditi. Mislim da je crna varijanta 30% i jedna godina.

Žalosno je što je prosjek dosadašnjih anketa oko 15 odgovora. To govori o broju iole korisnih ljudi na forumu.

Romel
19.03.2003., 16:10
Tjedan dana jer bi mi tako odgovaralo.
Ipak,sve si onako razmišljam da bi ta silna vojska (bez povlačenja u SAD)u dogledno vrijeme mogla tamo odraditi još koji rat.

luk2
20.03.2003., 06:43
PRVE REAKCIJE SVJETSKIH TRŽIŠTA NA RAT


SAD započele napad na Irak; azijske dionice u porastu, cijena nafte u padu

SAD su započele vojnu akciju u Iraku ranojutarnjim napadom na Bagdad. Nekoliko sati nakon početka napada dionički indeksi na azijskim tržištima (Tokio, Hong Kong, Južna Koreja, Australija) zabilježili su pozitivne pomake, a ovaj rast, prema analitičarima, podsjeća na rast koji je zabilježen i u prvim danima Zaljevskog rata 1991. godine. Vrijednost dolara također je u porastu kao i proteklih nekoliko dana.

Cijena nafte u prekonoćnom trgovanju na njujorškoj robnoj burzi (NYMEX – New York Mercantile Exchange) pala je za daljnjih 6 posto - na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca. Nafta se prodavala po cijeni od 28 dolara za barel. Također, i cijena zlata je pala na najnižu vrijednost u tri mjeseca, pa se unca zlata prodavala po 331,75 dolara. Analitičari komentiraju da se tržišta nadaju prije svega kratkom sukobu, te da bi produljavanje rata moglo opet donijeti pojačanu neizvjesnost na tržišta.

(08:38, Bloomberg, Bankamagazin)


--------------------------------------------------------------------------------

Sve ovo što se događa na svjetskim tržištima upućuje na BUĐENJE BIKOVA.

Dolar raste, nafta pada, dionice rastu, obveznice padaju. Već duže vrijeme to traje - tjedan i nešto.

U nekom normalnom vremenu i normalnom stanju na tržištu bili to očigledni znakovi da treba kupovati dionice sa zadnjom parom koja se ima.

Kad bih se mogao izraziti u postocima rekao bih da sam 70 % siguran da smo na dnu i da se sada možemo samo dizati. Iskustvo je to iz rata sa Irakom - pustinjska oluja i iz rata u Afganistanu. Znači, ovo je već treći rat, u kojem su do početka rata dionice padale velikom brzinom, a u samom početku su se počinjale isto takvim tempom podizati.

No, ali ostavljam si onih 30 % opreza i distance da sam u krivu.

-------------------------

Poruka za očito već pomalo prolupalog Clusmasa:
Don"t worry, i tvoje će dionice uskoro krenuti i popravit će ti se raspoloženje!

luk2
20.03.2003., 07:27
Iako baš ne volim copy-paste metodu, ali ipak ću prikazati što pišu zbb brokeri, jer je to samo potvrda i mojeg mišljenja:

-------------------------------------
Pliva apsolutni hit!! Volumen Plive od 32.843 dionice i promet veći od 12 mil. kn u jednom danu nije ostvaren u dužem razdoblju. Silazak Plive do samo 400 kn stvorilo je pravu pomamu na tržištu i javila se tolika potražnja za tom sada neizmjeno podcjenjenom dionicom da se nakon tog silaska cijena vratila do čak 421,11 kn no Londonska reakcija je vratila Plivu ponovo na 415 kn. Ovo kretanje Plive je prvenstveno odraz situacije u Londonu. Naime, investitori u Londonu napuštaju vrijednosnice sa tranzicijskih tržišta i aktivno kupuju zapadnoeuropske i američke dionice prvenstveno zbog geopolitčkih čimbenika. Čini se da su hrvatski investitori znali prepoznati momentum i uhvatiti Plivu na cjenovnom "dnu".

dk
20.03.2003., 07:45
Mišljenje ZBB brokera???

<img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif" alt="Big Grin" width="15" height="15"><!--graemlin::D--> <img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif" alt="Big Grin" width="15" height="15"><!--graemlin::D--> <img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif" alt="Big Grin" width="15" height="15"><!--graemlin::D-->

lebowski
20.03.2003., 08:18
<BLOCKQUOTE class="ip-ubbcode-quote"><font size="-1">quote:</font><HR>> dk:
Mišljenje ZBB brokera???

<img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif" alt="Big Grin" width="15" height="15"><!--graemlin::D--> <img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif" alt="Big Grin" width="15" height="15"><!--graemlin::D--> <img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif" alt="Big Grin" width="15" height="15"><!--graemlin::D-->[/quote]
Ja se sad ispricavam na offtopicu, ali smijati se misljenju zbb brokera, zato sto su oni brokeri, a mi raja iz naroda, pa kao narodna mudrost je jaca od tamo nekih brokera (papir, skare, dijamant <img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_rolleyes.gif" alt="Roll Eyes" width="15" height="15"><!--graemlin::rolleyes:--> ).
Uglavnom, kad je Kras bio na 195 kn preporuka je bila strong buy, kad je ZABA bila na 1000 kn preporuka je bila strong buy i tak...
Ne mislim da je pametno smijati se bilo cijem misljenju i smatrati se pametnijim opcenito, a kamoli smijati se zagrebackim brokerima.
BTW, ne poslujem preko njih. <img src="http://mojnovac.infopop.cc/infopop/emoticons/icon_biggrin.gif" alt="Big Grin" width="15" height="15"><!--graemlin::D-->
Ukoliko ce rat stvarno kratko trajati, sumnjam da ce pliva istog dana skociti na 500 kuna. Hocu reci, jos uvijek je duzina i ishod rata u Iraku neizvjestan, tako da ne zurim.

je*o papire daj ti meni pare

doktor_no_7
20.03.2003., 21:08
Hvala svima koji ste dali doprinos anketi.
Ustvari, rezultati su prema mojim očekivanjima - vrlo šaroliki. Mislim da je generalno mišljenje - NESIGURNOST. Jedno priželjkujemo, a drugačijeg se pribojavamo.

cv
21.03.2003., 06:11
I ja bih zelio da sto krace traje, a 6 mjeseci mi je predugo. Da je postojao odgovor od 2-3 mjeseca, vjerojatno bih tako odgovorio.
Mislim da rat i dno nece imati isto trajanje (tesko ce rat zavrsiti u manje od dva mjeseca).
Uostalom, ovo sto se dogadja jucer i danas, tek je uvertira.

nick
23.03.2003., 19:14
A tek ovo što se danas događalo?! Dokaz koliko opasan može biti podcijenjivački odnos prema drugima... Ako Ameri nisu bili sposobni tih nekoliko dana osvojiti i jedan jedini grad (npr. Um Qasr), do Bagdada će im trebati stoljeće!! Osim ako ne izgube kompas, pa se poigraju snagom atoma...

out_sider
24.03.2003., 10:03
Da li je šest mjeseci iz ankete nerealno gledajući trend napredovanja SAD-a? Bojim se da nije. Tako da može biti i gore, ukoliko ne dodje do neke promjene u strategiji. Samo, kome je to u interesu, a kome ne?

leviplohin
25.03.2003., 13:18
Ne želim zbog ovog otvarati novu temu pa trpam tu!!!

Želim si instalirati program za TA!!! Molim ponude i prijedloge! Bubimir je svojevremeno govorio o nekakvom CD-u ali ne mogu ga ufatit. DI SI ČOVIČE!!!

bubimir
25.03.2003., 20:47
www.equis.com/Products/MetaStock/PRO/Default.aspx (http://www.equis.com/Products/MetaStock/PRO/Default.aspx)

ili

www.truetrend.com/trading/?hop=dtcoach.markton (http://www.truetrend.com/trading/?hop=dtcoach.markton)

www.tradestation2000i.com/ (http://www.tradestation2000i.com/)

itd..

kod rade nešto s time na www.rast.hr (http://www.rast.hr)

no najteži dio posla je svakodnevni unos dnevnih cijena naših dionica, a da ne govorimo o analizi značenja indikatora i prepoznavanju "decision point"-ova za trgovanje
..