PDA

View Full Version : sljedeci koraci u privatizaciji


energent 01
29.08.2007., 08:57
Na ovoj temi bi mogli iznijeti ako ko zeli neko svoje misljenje koje ce se firme i kako ce se privatizirati do kraja ove godine,prije nego sto vlada taj dokument ponudi parlamentu na usvajanje sljedeci mjesec.
„SAN“ jeprije izvjesnog vremena objavio :
Prodaja vecinskog paketa energoinvesta i unisa te preostalih drzavnih udjela u energopetrolu,fds-u,sa.osiguranju i bosnalijeku moguca i na nekim medjunarodnim berzama.za fdm,sipad-export i hidrogradnju ce se traziti strateski partneri a putem tendera bi se privatizirao ktk,krivaja,hepok ali se prije toga preduzeca moraju podijeliti na tehnoloske cijeline.

nidje_veze
29.08.2007., 11:32
Vlada FBiH stopirala privatizaciju dok Parlament ne da odobrenje
Napisao Investitor.ba
Srijeda, 29 August 2007
Vlada FBiH stopirala je privatizaciju u Federaciji dok parlament ne usvoji dokument o politici privatizacije, potvrdio je premijer FBiH Nedžad Branković nakon jučerašnje sjednice. “Razmatrali smo izvještaj Agencije o privatizaciji u FBiH za prvih šest mjeseci ove godine i naložili im da nastave započete privatizacije i ne pokreću nove. Kada Vlada i parlament utvrde politiku privatizacije, donijećemo konačne odluke o tome šta od preostalog kapitala treba prodavati, a šta ne”, pojasnio je Branković.
Prema izvještaju koji je Vlada juče razmatrala, za prvih pola godine prodato je osam preduzeća za 4,9 miliona KM. Zaključeno je da nepovoljan ambijent za privatizaciju čine pravna nesigurnost, nekonkurentnost ponuda i loša pripremljenost preduzeća za privatizaciju, pišu Nezavisne novine. Vlada FBiH očekuje da do kraja godine bude završena prodaja Aluminijuma, te raspisani tenderi za prodaju dijelova Krivaje i KTK Visoko, Hepoka iz Mostara i Željezare Zenica.

Prema informaciji o stranim ulaganjima u FBiH koju je juče Vlada razmatrala, prošle godine je uloženo 235,3 miliona KM, što je za 6,3 odsto manje nego u 2005. godini. Najveći ulagači su kompanije iz Evrope, od kojih je Hrvatska uložila 31 posto, dok je najveći vanevropski ulagač Kuvajt sa 3,8 miliona KM.

Vlada FBiH je juče razmatrala poseban izvještaj ombudsmena FBiH o smjenama u nadzornim odborima javnih preduzeća koja su u ingerencijama Ministarstva, energetike i inudstrije, kao i pismo predsjednice FBiH Borjane Krišto koja je zatražila da se poništi konkurs za imenovanje novih članova nadzornih odbora.

“Vlada će konačan stav zauzeti nakon što resorni ministar i ja razgovaramo o ovom s predsjednicom FBiH”, kazao je Branković.

MUP FBiH pristupiće izradi strategije sigurnosti cestovnog saobraćaja, jer je u prvih pola godine na cestama u FBiH poginulio 108 osoba, što je za pola više nego u istom periodu lani, najavio je ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić. Pojasnio je da sigurnost na cesti podrazumijeva niz pitanja, od obuke vozača, preko tehničkih pregleda vozila i ljekarskih pregleda vozača, do kvaliteta vozila.

“U Hrvatskoj mnogo rade na kvaliteti cesta, ali ipak nemaju rezultate jer sigurnost na cesti je pitanje svijesti građana o tome da je saobraćaj opasan”, rekao je Alić. Za izradu strategije biće potrebno 50.000 KM.

...lose....