PDA

View Full Version : MK News


Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Pretorian
04.07.2007., 13:54
Mislim da je vreme pokupiti sve najnovije vesti o MK deonice na jedno mesto,kako bi ovaj sub forum dobijo malo na organizaciji.

Pretorian
04.07.2007., 13:55
Време, број 1116, 04.07.2007


[Печати ја статијата] [Испрати ја статијата на пријател]
СПОРЕД ЛОНДОНСКИ МАГАЗИН
„ИК банка“ најдобра банка во Македонија

Извозна и Кредитна Банка е прогласена го доби признанието „Најдобра банка во Македонија во 2007 година“ од магазинот „Фајненс Сентрал Јуроп“ од Лондон, соопштија во банката.
“ИК банка е добитник на признанието во категорија на средни и мали банки со што се потврдува успешноста во нејзиното работење, како средна по големина банка во земјата. Анализирајќи го целокупниот Банкарски пазар, а во однос на тоа остварувањата на ИК Банка во изминатите неколку години и динамиката на развој и оваа година, овој етаблиран магазин се одлучи за ИК Банка“, пишува во соопштението од банката.
Банките биле рангирани според активата, капиталот, остварениот профит, РОА и РОЕ од кои показатели се издвои и награди најдобрата банка. „Активата на ИК Банка, заклучно на крајот на мината година изнесуваше 5,19 милијарди денари, а по првите шест месеци од 2007 година таа ќе достигне преку 6 милијарди денари. Капиталот и резервите на крајот на 2006 година беа 1,01 милијарди денари, а со завршетокот на првото полугодие годинава се очекува истиот да се надмине. Остварениот нето-профит на крајот на 2006 година беше 153,3 милиони денари“, информираа во банката.

Pretorian
04.07.2007., 13:56
Dnevnik 04.07.2007

Металец“ произведува трска за биогориво

Прилепската фирма „Металец“ почна експериментално производство на билката „мискантус“, од која се произведува еколошко гориво.

Директорот Јандре Здравески вели дека опитот го прави за да докаже дека во Пелагонија има поволни почвени и климатски услови за масовно производство на оваа азиска култура.

- Имаме намера трската „мискантус“ да го замени тутунот на прилепските ниви. Зедовме десетина садници и ги посадивме во дворот. Тие засега успешно виреат. Со посебна технологија од билката се произведува еколошко гориво етанол. Остатоците се користат за греење како брикети. Од хектар треба да се добијат најмалку пет тони етанол и 10 тони брикети. Растението е долгогодишно и вегетира 20 години со едно расадување - објаснува Здравески.

За идејата дознале во Светската банка, од каде што покажале интерес за следење на тестот и за понатамошно масовно производство и преработка.

Новина во „Металец“ се и сопственичките промени. Неколку словенечки и една австриска банка купија 25 отсто од капиталот на оваа фирма за производство на челични конструкции, за што платија 1,2 милион евра.

(Љ.М.)

Pretorian
04.07.2007., 14:15
Време, број 1116, 04.07.2007


[Печати ја статијата] [Испрати ја статијата на пријател]
БЕЗ ЦАРИНИ ЗА ГОРИВАТА
Екодизел 5-горивото ќе се увезува без царина

Владата поднела иницијатива за укинување на царината за дел од горивата што се увезуваат во Македонија.
- Станува збор за екодизел 5-горивото. Владата ги задолжи министерствата за економија и за финансии да направат измени во регулативата за оваа иницијатива да се реализира. Треба да се направат измени во Законот за царинска тарифа - рече портпаролот на Владата Ивица Боцевски на вчерашниот брифинг со новинарите.
Овој вид гориво не се увезува во земјава. Со неговиот увоз во Македонија, се планира укинување на пониските екодизел-горива.
Владата поднела и иницијатива за ревидирање на тарифниците на Службениот весник на РМ, Централниот регистар, Институтот за акредитација и Бирото за метеорологија.
- Сите тела треба да достават предлог за намалување на тарифите, со единствена цел подобрување на деловната клима во Македонија и намалување на трошоците за бизнис - напомена Боцевски.
Според Владата, намалувањето на тарифите на споменатите институции ќе биде можно само во одредени услуги што тие ги даваат и нивните цени да се намалат за 50 проценти од досегашните.

Г.Г.

Pretorian
04.07.2007., 14:16
Компании
Профитот на Алкалоид поголем за 50% во првите шест месеци
Алкалоид Скопје во првите шест месеци годинава има рекорден раст на профитот од над 50%, информираат од раководството на компанијата, врз основа на неревидирани финансиски извештаи.
“Во првата половина од годината остваривме рекорден профит од 215 милиони денари (3,5 милиони евра), што е над 50% зголемување на нето добивката во однос на истиот период лани “, вели Живко Мукаетов, генерален директор на Алкалоид Скопје.
Ваквиот раст на профитот на Алкалоид Скопје, според Мукаетов, се должи на зголемената продажба и извоз на производите на фармацевтската компанија.
Во првите шест месеци, според неревидираните финансиски извештаи на Алкалоид, растот во делот на продажбата е 20%, вклучувајќи ги во ова сите производи на Алкалоид, заедно со премазите. Без производството на премази, растот на продажбата е околу 10%. Извозот за периодот јануари-јуни, во апсолутна вредност ја надминува цифрата од 20 милиони евра.
Инаку, на годишно ниво, Алкалоид минатата година ја заврши со раст на нето добивката од 5,9%, или во апсолутен износ профитот на компанијата за 2006 година беше околу шест милиони евра (341,5 милиони денари).
Алкалоид има претставништва во 13 градови, во кои има над 120 вработени. Лековите и козметиката на Алкалоид Скопје, освен во Македонија, се продаваат на пазарите во земјите на поранешна Југославија, во Бугарија, Албанија, Швајцарија, Русија и во Колумбос и Охајо во САД.

(Тотал)

Pretorian
07.07.2007., 15:12
ЈОРГО ЌУКА, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА АД „ОХИС“
Преку платината некој сака да го дестабилизира „ОХИС“

Преку ширење дезинформации некој сака да го дестабилизира раководството на „ОХИС“ бидејќи сега сме во фаза на продажба, изјави вчера Јорго Ќука, генералниот директор на „ОХИС“. Реакцијата следува по обелоденувањето на информацијата дека во гостиварската фабрика за производство на стаклено влакно „ОХИМ-ГЕС“ (која според податоците на УЈП е ќерка-фирма на „ОХИС“) се кријат 140 килограми платина вредна четири милиони евра.
Според поранешните вработени, најголемата битка во моментов се води меѓу државата и „ОХИС“ за тоа на кого му припаѓа вредниот благороден метал. Во меѓувреме, поранешните вработени, кои штрајкуваат веќе 2,5 години со барање да им се исплатат заостанатите плати, платината ја чуваат во трезор во „ОХИМ-ГЕС“. Тие се повикуваат на судската привремена мерка, која предвидува дека платината не смее да се продава никому додека не им се исполнат барањата на штрајкувачите.
Од Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор (ЈПССДП) тврдат дека платината е во сопственост на државата, бидејќи „ОХИС“ при трансформацијата не ја пријавил вредната платина.
- Ако „ОХИС“ не докаже дека платината е купена по трансформацијата на фабриката, тогаш металот е во сопственост на државата – велат од ЈПССДП.
Од друга страна, Јорго Ќука, генералниот директор на АД „ОХИС“ тврди дека платината била пријавена при трансформацијата на фабриката и дека не станува збор за чист благороден метал, туку за легура.
- „ОХИМ-ГЕС“ не е ќерка-фирма на „ОХИС“. Фирмата е акционерско друштво регистрирано во трговскиот регистар со познати сопственици евидентирани во акционерската книга. Со увид во книгата лесно може да се докаже дека АД ОХИС нема свои акции во ова друштво – тврди генералниот директор на „ОХИС“.
Според него, информациите биле пласирани со цел да се дестабилизира“ОХИС“ и колективот додека фабриката е во фаза на продажба.
- Станува збор за делови од опрема составена од благородни метали, меѓу кои и платина. Опремата е заедничка сопственост на „ОХИС“ и на ЈПССДП и допрва треба да се направи нејзино разграничување. Таа е евидентирана, попишана и ставена во трезор. Не знам колкава е вредноста на опремата, тоа треба наскоро да се испита и утврди – вели Ќука.
„ОХИМ-ГЕС“ влегол во составот на „ОХИС“ пред 12 години. Во 1998 година „ОХИС“ и ги отстапил земјиштето и објектите на Агенцијата за приватизација, а по една поништена продажба, оваа фабрика останува во сопственост на јавното претпријатие. Фабриката за производство на стаклено влакно престанала да работи откако пред две години била згасната печката на „ОХИМ-ГЕС“.


Директорот на „ОХИМ-ГЕС“ демантира

Во фабриката нема платина во прачки шипки или гранули туку разни елементи од легури на благороден метал што се чуваат во трезор, реагираше вчера Борче Јовановски, директор на „ОХИМ-ГЕС“.
- Не е точно дека фабриката е напуштена. По блокирањето на објектите од страна на поранешните вработени, раководството на фабриката заедно со ЈПССД во изминатиот период има организирано 24-часовно обезбедување на имотот. За состојбите во „ОХИМ-ГЕС“ до ден денес ги информираме сите надлежни институции и бараме помош за реализирање на предложените излезни решенија – се вели во демантот на Јовановски.

samba
07.07.2007., 23:38
Veliko bravo:pljesak: za otvaranje ove teme.:thumbsup:

vikser
08.07.2007., 00:03
u potpunosti i ja se slazem......sve novine na jedno mijesto ali da to bude na latinici ako moze i da se ne oslonimo samo na dnevne novine iz MKD......u svakom slucaju OK:thumbsup:

ProFit
08.07.2007., 01:53
mene lici kao da nece Kuka bas lako proci ovog puta... dovoljno je da se jos par puta aktualizira ova tema da bi saznali koji su stavovi, i po "silu zakona" pomrdne ovo zamrseno klupce...

evo latinice.................

JORGO ЌUKA, GENERALEN DIREKTOR NA AD „OHIS“
Preku platinata nekoj saka da go destabilizira „OHIS“

Preku širenje dezinformacii nekoj saka da go destabilizira rakovodstvoto na „OHIS“ bidejќi sega sme vo faza na prodažba, izjavi včera Jorgo Ќuka, generalniot direktor na „OHIS“. Reakcijata sleduva po obelodenuvanjeto na informacijata deka vo gostivarskata fabrika za proizvodstvo na stakleno vlakno „OHIM-GES“ (koja spored podatocite na UJP e ќerka-firma na „OHIS“) se krijat 140 kilogrami platina vredna četiri milioni evra.
Spored poranešnite vraboteni, najgolemata bitka vo momentov se vodi meѓu državata i „OHIS“ za toa na kogo mu pripaѓa vredniot blagoroden metal. Vo meѓuvreme, poranešnite vraboteni, koi štrajkuvaat veќe 2,5 godini so baranje da im se isplatat zaostanatite plati, platinata ja čuvaat vo trezor vo „OHIM-GES“. Tie se povikuvaat na sudskata privremena merka, koja predviduva deka platinata ne smee da se prodava nikomu dodeka ne im se ispolnat baranjata na štrajkuvačite.
Od Javnoto pretprijatie za stopanisuvanje so stanben i deloven prostor (JPSSDP) tvrdat deka platinata e vo sopstvenost na državata, bidejќi „OHIS“ pri transformacijata ne ja prijavil vrednata platina.
- Ako „OHIS“ ne dokaže deka platinata e kupena po transformacijata na fabrikata, togaš metalot e vo sopstvenost na državata – velat od JPSSDP.
Od druga strana, Jorgo Ќuka, generalniot direktor na AD „OHIS“ tvrdi deka platinata bila prijavena pri transformacijata na fabrikata i deka ne stanuva zbor za čist blagoroden metal, tuku za legura.
- „OHIM-GES“ ne e ќerka-firma na „OHIS“. Firmata e akcionersko društvo registrirano vo trgovskiot registar so poznati sopstvenici evidentirani vo akcionerskata kniga. So uvid vo knigata lesno može da se dokaže deka AD OHIS nema svoi akcii vo ova društvo – tvrdi generalniot direktor na „OHIS“.
Spored nego, informaciite bile plasirani so cel da se destabilizira“OHIS“ i kolektivot dodeka fabrikata e vo faza na prodažba.
- Stanuva zbor za delovi od oprema sostavena od blagorodni metali, meѓu koi i platina. Opremata e zaednička sopstvenost na „OHIS“ i na JPSSDP i doprva treba da se napravi nejzino razgraničuvanje. Taa e evidentirana, popišana i stavena vo trezor. Ne znam kolkava e vrednosta na opremata, toa treba naskoro da se ispita i utvrdi – veli Ќuka.
„OHIM-GES“ vlegol vo sostavot na „OHIS“ pred 12 godini. Vo 1998 godina „OHIS“ i gi otstapil zemjišteto i objektite na Agencijata za privatizacija, a po edna poništena prodažba, ovaa fabrika ostanuva vo sopstvenost na javnoto pretprijatie. Fabrikata za proizvodstvo na stakleno vlakno prestanala da raboti otkako pred dve godini bila zgasnata pečkata na „OHIM-GES“.


Direktorot na „OHIM-GES“ demantira

Vo fabrikata nema platina vo prački šipki ili granuli tuku razni elementi od leguri na blagoroden metal što se čuvaat vo trezor, reagiraše včera Borče Jovanovski, direktor na „OHIM-GES“.
- Ne e točno deka fabrikata e napuštena. Po blokiranjeto na objektite od strana na poranešnite vraboteni, rakovodstvoto na fabrikata zaedno so JPSSD vo izminatiot period ima organizirano 24-časovno obezbeduvanje na imotot. Za sostojbite vo „OHIM-GES“ do den denes gi informirame site nadležni institucii i barame pomoš za realiziranje na predloženite izlezni rešenija – se veli vo demantot na Jovanovski.

Terminator_Sk
08.07.2007., 10:39
:thumbsup: Evo i od mene podrska sto se nasao neko pametan da "sistematizuje" informacije iz novina....

Aleksandar Makedonski je Gordijev cvor "resio" jednim zamahom maca.... ;)

Pretorian
08.07.2007., 15:48
Mali osvrt na seukupnoj...generali MK Economist Intell.... risk section rangovanje je iz Jula 2007

Terminator_Sk
08.07.2007., 20:10
Уште еден обид за продажба на Охис. Откако на тендерот пред две недели, ниту една компанија не се пријави за купување на 51 % од државните акции во Охис, Владата размислува да распише нов тендер. Не откривајќи дали ќе има промена во моделот на продажба.

Од Министерството за економија потврдуваат дека во понеделник на министерска комисија вицепремиерот Ставревски, министерката Рафајловска и министерот Јанакиески ќе ги разгледуваат условите за новиот тендер за продажба на хемиската фабрика Охис. Тогаш ќе биде одлучена и датата кога ќе се објави тендерот.

На комисијата ќе биде разгледана и единствената понуда на бугарската фирма Енерго Монт за купување на 42 отсто од капиталот на охридски ЕМО. Но како што велат од Министерството за економија најверојатно и за оваа државна компанија ќе се распишува нов тендер.
Неуспешноста на тендерите за двете државни компании од Министерството за економија не беше коментирана, оти и тие биле изненадени од незаинтересираноста за Охис и ЕМО.

Двете компании имаат милионски долгови а цените на акциите на берзата континуирано им растат.

Dodao bi samo da OHIS-u nsto bas ne raste cena u zadnje vreme ...

Boli
08.07.2007., 23:37
Aleksandar Makedonski je Gordijev cvor "resio" jednim zamahom maca.... ;)

:thumbsup: samo neko treba imati hrabrosti ;)

Inace dobra je ideja da sve info budu na jednom mestu ....:thumbsup:

bingo80
09.07.2007., 13:41
Винарската визба Попова Кула која се наоѓа во непосредна близина на Демир Капија го добила своето име според локацијата на која е изградена. Таа постои од Римско време, таму била поставена патарината за патот што водел кон Солун, а во поново време српскиот крал Александар Караѓорѓевиќ овде ги насадил првите лози. Еден од сопствениците на винаријата Попова Кула и нејзин извршен директор, Јордан Трајков вели дека винаријата е изградена токму на двете ниви на кралот Караѓорѓевиќ.

Идејата за изградба на винаријата се родила во 2003-та година, а на 8 октомври 2004-та почнала градбата. За само 11 месеци визбата била готова, а првата берба почнала во септември 2005 година.
-Уште на самиот почеток од работењето склучивме договор со 56 лозарски фамилии од регионот. Попова Кула е единствената винарска визба која на лозарите веднаш им го плаќа грозјето. Првата година откупивме 300 тони грозје и произведовме 200.000 литри вино, а годинава планираме да купиме многу поголеми количини зашто треба да се произведат околу 600.000 литри вино. Процесот на производство е долг, па затоа дури лани во јуни излеговме на македонскиот пазар, а дури потоа почнавме со извоз во неколку европски земји. Планираме да го освоиме и американскиот пазар - вели Трајков.

Производството на вина во визбата е од врвен квалитет .Тоа се вина кои се наменети за ексклузивниот пазар поради што се ангажирани и врвни консултанти.

-Попова Кула располага со технологија за производство на квалитетни вина, а не за масовно производство. Имаме и врвна лабораторија за мерење на се што е потребно во грозјето и во виното. Заради тоа откупуваме квалитетно грозје. Нашето бело вино "совињон бланк" е единственото кое доби признание од еден врвен француски експерт. Тој дегустирајќи ги македонските бели вина рече дека тие се доказ дека во Македонија може да произведува врвно бело вино. Нашите вина од бербата 2005-та се уште не се излезени на пазарот, нив ги имаат пробано многу малку луѓе и тие ќе се продаваат по специјални канали - потенцира Трајков.

Во наредните десет години Попова Кула планира да стане водечки бренд на Балканот во производството на врвни вина, со што ќе се гордеат 132 акционери и 20 вработени.

-Треба да веруваме во нашата земја. Во Македонија има можности за развој на винарството. Лани на ниво на држава извезовме 40 милиони килограми грозје, што е навистина штета бидејќи тоа да се претвореше во вино ќе се оствареше прилив од 90 милиони евра. Значи, имаме голем потенцијал, но треба да се инвестира во знаење, а ние во Попова Кула тоа и го правиме - вели Трајков.

Винаријата од неодамна котира на Македонската берза за хартии од вредност, а за Трајков тоа е начин како да се прибере свеж капитал. Тој вели нивниот пример ќе ги поттикне и другите компании да го направат овој чекор. Дел од нив веќе ги контактирале, а тие со нив ќе го споделат нивното искуство.

popeco
09.07.2007., 16:40
Македонски телекомуникации ќе исплати 47 милиони евра дивиденда на Владата


Одборот на директори на Македонски телекомуникации на денешниот вонреден состанок донесе Предлог до Собранието за исплата на дивиденда за 2005 година во износ од вкупно 121 милиони евра, од кои 47 милиони евра за исплата на Владата, а останатите 74 милиони евра ќе бидат исплатени на акционерите во компанијата.

Од износот кој е предвиден за државната каса, 45 милиони евра се за нето исплата, а два милиони евра за раздолжување на каматата за задоцнета исплата.

Ролф Плат, претседател на одборот на директори при Македонски телекомуникации, изјави дека исплатата на дивидендата ќе започне од 1-ви август, по усвојувањето на одлукат од страна на собранието на компанијата. Начинот на исплата на дивидендата кон малцинските акционери ќе биде објавен дополнително

CEO
10.07.2007., 01:58
http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=81445

ProFit
10.07.2007., 23:02
interesno, sa realnim mogucnostima... ova e treta razvojna faza na MSE...
ako se sekavate nebese odamna koga kompaniite se stimuliraa da bi kotirale na berzata... ;)

-------------------
Nova emisija akcii za formiranje na novi akcionerski društva
Daniela Mihajlovska Vasilevska

10.07.2007
Finalni podgotovki vo Makedonskata berza. Za eden mesec ќe se vkluči vo formiranje na novi akcionerski društva, kompanii koi ќe kotiraat na berzata. Ova praktično znači deka od avgust berzata ќe može da izdava emisija na akcii što ќe kotiraat na pazarot.

Investitorot što ќe kupi del od niv ќe stana akcioner vo kompanijata vo čie ime berzata gi nudi akciite. Berzata se odluči da startuva so ovoj nov proizvod zošto analizite pokažale deka se poveќe makedonski kompanii sakaat da se otvorat za novi akcioneri.

„Kaj investitorskata javnost veќe postoi interes, osobeno kaj akcionerskite društva koišto se izdavači na hartii od vrednost, za vakov tip na posebni aukcii što bi gi organizirala berzata“, izjavi Elena Jakimovska Petrovska, direktor na Makedonska berza.

„Berzata poleka stanuva nekoj tip na barometar na dviženjata vo kompaniite, i minati i idni. Mnogu pobrzo investitorite reagiraat na javno objavenite informacii. Toa beše edna od celite na berzata vo izminatite dve godini“, reče Ivan Šteriev, direktor na Makedonska berza.

Berzata gi sumiraše polugodišnite rezultati. Prometot sporeden so istiot period lani e zgolemen za poveќe od tri pati. Negativniot trend što beše evidentiran vo juni poleka se amortizira, velat od berzata.

Prvite deset dena od vtoroto polugodie vetuvaat profitabilni denovi. Razdviženosta na berzanskiot pazar go zgolemi brojot na igračite. Se formiraa tri novi brokerski kuќi i dvata dolgoočekuvani investicioni fondovi.

(A1 TV)

magnetik
13.07.2007., 15:10
Џонсон Мети отвари фирма во Македонија
Американската компанија Џонсон Мети отвори фирма во Македонија. Основна дејност на фирмата ќе биде производство на делови и прибор за моторни возила. Управител на фирмата на Џонсон Мети во Скопје ќе биде Џефри Колин.
Менаџментот на Џонсон Мети пред неколку месеци потпиша Меморандум за сораборка со македонската Влада. Тогаш Џефри Колин најави изградба на фабриката на Џонсон Мети во слободната екононска зона Бунарџик која во 2009 година треба да почне да произведува автомобили.
Според најавите изградбата на фабриката ќе чини 70 милиони евра, а во неа ќе се вработат 700 лица.
Одлуката за инвестирање во Македонија Џонсон Мети треба и официјално да добие согласност од бордот на директори на компанијата, што треба да се случи деновиве.
Џонсон Мети произведува автомобилски катализатори, а одлуката да влезе на македонскиот пазар произлегува и од нивната потреба од зголемување на традиционалните производни капацитети. За изградба на фабриката на Џонсон Мети во Бунарџик компанијата веќе побара понуди од домашните градежни компании.
Компанијата е формирана во 1822 година од Нортон Џонсон во Лондон. Во 1851 година Џонсон го спојува својот бизнис со Џорџ Мети и компанијата го добива името Џонсон Мети.
Џонсон Мети со својот бизнис денеска е пристутна во повеќе земји во светот.
Годишниот приход на компанијата минатата година изнесуваше 4,7 милијарди фунти, а нето добивката 151 милион фунти.

makedonce
14.07.2007., 15:00
OKTA - neda dividendu, reinvestirace zaradu.

http://www.kanal5.com.mk/ShowNews.aspx?ItemID=23359&mid=1500&tabId=1&tabindex=0

torente
16.07.2007., 17:44
Jankulovski: Todorić spreman u Makedoniju uložiti 300 mil. eura

Makedonija je privatizaciju privela kraju, od 165.977 registriranih tvrtki 148.950 je u privatnom vlasništvu
Zemljopisno izvanredna pozicija, razvijena infrastruktura te mlada, stručna i motivirana radna snaga uz niz pogodnosti porezno-carinske naravi od strane države neki su od razloga zbog kojih bi hrvatski poduzetnici dio investicijskih sredstava definitivno morali usmjeriti prema Makedoniji. Tu je preporuku državno-gospodarskom izaslanstvu (ministar Čobanković sa suradnicima, tim Hrvatske gospodarske komore zadužen za poljoprivredu i desetak poduzetnika) Hrvatske minuloga petka izrekao Igor Čučkov iz makedonske Agencije za strateške investicije. Makedonija je privatizaciju privela kraju, od 165.977 registriranih tvrtki 148.950 je u privatnom vlasništvu. Ukupno je 545.253 zaposlenih, dok su 323.934 osobe registrirane kao nezaposlene što iznosi visokih 37,3 posto. Gotovo polovica (45%) makedonske populacije mlađa je od 30 godina, a među nezaposlenima njih 57,8% ima srednjoškolsko, više ili visoko obrazovanje. Prosječna neto plaća kreće se do 230 eura (u poljoprivredno-prehrambenoj industriji 185 eura), dok u bruto iznosu dosiže do 370 eura. Tvrtku je moguće registrirati kroz 3-5 dana, Makedonija je članica WTO i Cefte, potpisala je 25 međunarodnih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te 30 o poticanju i zaštiti ulaganja. Porez na dobit ne plaća se prve tri godine nakon ulaganja, inače iznosi 15%, a od sljedeće godine pada na 10%. Tko dobit investira u pogranična ili gospodarski nerazvijena područja, odnosno u projekte zaštite okoliša porez mu je niži za 50 posto.Zaključno sa 2006., prema podatcima HNB-a, investitori iz Hrvatske na makedonskom tržištu uložili su samo 11,3 milijuna eura.
Vicepremijer tvrdi da Todorića zanimaju otkupne stanice za voćeRoto-promet je 2004. godine kupio poljoprivredni kombinat (vinogradi) Anska Reka u Valandovu, M SAN je lani u 100% udjelu preuzeo najveću makedonsku informatičku kuću Pakom, no ta je cijena ostala poslovnom tajnom. Atlantic grupa je nedavno preuzela vodećeg distributera lokalnog tržišta, a nove projekte najavljuju iz Podravke i Agrokora. Vicepremijer u Vladi Makedonije Živko Jankulovski, zadužen za poljoprivredno-prehrambeni resor, posebno izdvaja dogovor s vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem koji je pripravan kroz sljedeće srednjoročno razdoblje investirati oko 300 milijuna eura. Todorić je iskazao golemi interes za ulaganje u mrežu otkupnih stanica za povrće i voće, a dio sredstava iz najavljenog investicijskog ciklusa potrošit će za gradnju 25 supermarketa. Među gospodarstvenicima koji su u petak s potencijalnim makedonskim partnerima razgovarali o mogućim oblicima suradnje i (su)vlasništva bila je i Ljerka Krpina, članica uprave Badel 1862. On je u Makedoniji prisutan kontinuirano, nakon raspada bivše države osnovano je predstavništvo u kojemu je danas 14 zaposlenika. "Sa čak 55 posto udjela u ukupnoj prodaji jakih alkoholnih pića Badel je na makedonskom tržištu prepoznatljiv kao domicilna tvrtka", kaže Krpina. Napominje da Badel iz Makedonije za matičnu proizvodnju uvozi grožđe i vinske destilate. Neotkrivajući nijedan konkretan detalj, Krpina spominje da Badel ima ozbiljnih namjera za širenje na europski jugoistok i već neko vrijeme traje intenzivnije snimanje makedonskih vinogradara i vinarija. Ivica Grlić Radman, predsjednik uprave Agroproteinke, potvrđuje da su kontakti koje je u petak ostvario sa zainteresiranim makedonskim tvrtkama otvaraju vrata za vrlo brzi ulazak na to područje. Ne skriva ambiciju da je cilj Agroproteinke iskoristiti pogodan trenutak te, s obzirom na znanje i tehnologiju s kojom kompanija raspolaže, prerasti u najjačeg regionalnog igrača. Bjelovarska tvrtka Atila, u vlasništvu Jordana Atanasoskog, kroz novoosnovano društvo u Bitolju bit će prvi specijalizirani trgovac na makedonskom tržištu za prodaju traktora i ostale mehanizacije nužne u poljoprivredi.

Poslovni dnevnik

samba
16.07.2007., 17:50
[QUOTE=torente]Jankulovski: Todorić spreman u Makedoniju uložiti 300 mil. eura


Torente druze,dobre nam vesti donosis,dugo te nije bilo,bas sam se pitao zasto ne pises.:)

cunami
16.07.2007., 19:05
Stara vijest drugovi, ali dobro dođe da se malo zagriju raspoloženja za jesenski merkato :)


"Агро кор“ најави инвестиции во Македонија од 200 милиони евра
06.06.2007

torente
16.07.2007., 20:29
Starija je vijest ali ima i nekih novih informacija,članak je današnji..Svejedno mi je opet nekako milo kad pročitam ovako nešto...:)
Uz Todorića me vežu jako lijepe uspomene.Gdje god da se taj pojavi trava se jako zeleni.:thumbsup:Ne sumnjam u snagu agrokor efekta ni u ovom slučaju...

Druže Samba ja sada samo čekam i kupujem,a uskoro ćemo da...:party::sing:

samba
16.07.2007., 21:11
Ne, nije to stara vest,stara je bila da ce investicija biti 200 mil.eura, a nova je 300 mil.eura,sto je +50% jel da.:)

Torente,isplatice ti se cekanje,videces.;)

bingo80
18.07.2007., 02:12
Ќука со нова кривична

Против директорот на ОХИС, Јорго Ќука вчера е поднесена нова кривична пријава, дознава Вечер од извори од МВР. Кривичната пријава била доставена до МВР и Скопското обвинителство, а се однесува за сторени три кривични дела, злоупотреба на службена положба и овластување, злоупотреба на овластување во стопанството и измама. Имено, според нашите извори Ќука како одговорно лице без одлука на Собранието на акционери незаконски го префрлил целиот капитал на АД ОХИС, во новооснованите 11 ќерки фирми. Со ова тој неосновано пренел некаде околу 42 милиони евра, велат нашите извори, кои додаваат дека кривичната пријава против Ќука ја поднеле Здружението на граѓани Акционер. Во Акционер вчера не сакаа да зборуваат за деталите од кривичната. Велат денеска ќе ги дадат сите подетални информации од поднесената пријава.

Инаку на 10 овој месец на Јорго Ќука, истражниот судија му одреди мерка притвор од 30 дена. Тој беше приведен под сомнение дека ОХИС го оштетил за речиси милион евра. На сослушувањето пред судијата Ќука не проговорил ниту збор, а истото го направил и во МВР по приведувањето.

Првата кривична пријава се однесуваше на злоупотреба на службената положба, под сомнение дека без знаење на управниот одбор на ОХИС, во јуни минатата година Ќука заложил 10.660 акции во Комерцијална банка, како гаранција дека извесна фирма "Ај-Си-Ен фарм" ќе врати кредит во Еуростандард банка. Акциите ги заложил по номинална вредност од 1.000 денари. По шест месеци кредитот не бил вратен и Еуростандард банка станала сопственик на акциите. Тогаш една акција се продавала за 5.200 денари. На 1 декември минатата година Еуростандард банката станала сопственик на акциите на ОХИС од Комерцијална банка, кои во тој момент на берзата чинеле околу 59 милиони денари. Јорго Ќука во моментот кога ја договарал зделката бил на три функции во сите фирми инволвирани во случајот - претседател на Управен одбор во ОХИС, претседател на надзорен одбор во "Ај-Си-Ен фарм" и член на управен одбор на Еуростандард.

makedonce
18.07.2007., 17:15
Stopanska banka danas platila dug + kamatu drzave.
info: A1 televizija

makedonce
18.07.2007., 18:17
Link za prosli post
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=81751

Andrej
19.07.2007., 16:47
Конзорциумот составен од Гранит, Топлификација, Фероинвест и словенечки Турбоинститут добија 15 локации за изградба на мали хидроцентали. Локациите се наоѓаат на реките Треска, Крива река, Пчиња, Црна Река, Брегалница, Осјница и Црн дрим. Конзорциумот поднесе барање за 22 локации но Комисијата во Министерството за економија по евалуацијата на понудите на овој конзорциум додели само 15 локации.
На последната Владина седница донесена е одлука за поделба на 41 локација на 17 компании. Од Министерството за економија велат дека по извршената евалуација на 101 понуда за локации за изградба на мали хидроцентрали, доделени се помалку од локациите кои беа предмет на тендерирање. Нема објаснување зашто другите локации останаа недоделени. Од Министерството за економија соопштуваат дека другите локации ќе се нудат повторно на тедер и ќе влезат во вториот пакет на локации.
По една локација добија скопската компанија Електролаб и Италијанската Ко Вер Енерџи. ПЦЦ од Германија доби 10 локации, Металец од Прилеп две локации, Словенечка Потеза четири локации Дуфенерџи од Луксембург пет локации и Енерџи Зотер од Австрија добитри локации.
Компаниите имаат право на забелешки на валдината одлука. Тие треба да ги разгледаат одлуките и да ги приложат своите забелешки.
Малите хидроцентрали според тендерските правила треба да имаат инсталирана моќност до пет мегавати. Понуди доставија 18 компании.
Компаниите кои ќе потпишат договор ќе треба за три години да ја изградат хидроцентралата.
Струјата од малите хидроцнетрали ќе се продава по повисока цена.
(Тотал)
Ko ima convertor nek prevede ovo i moze neko da kaze gde da nagjem taj prokleti konvertor
pozdrav svima koji imaju deonicu, Granit, TPFL, METALEC :)

COSMOS
19.07.2007., 17:49
Konzorciumot sostaven od Granit, Toplifikacija, Feroinvest i slovene~ki Turboinstitut dobija 15 lokacii za izgradba na mali hidrocentali. Lokaciite se nao|aat na rekite Treska, Kriva reka, P~iwa, Crna Reka, Bregalnica, Osjnica i Crn drim. Konzorciumot podnese barawe za 22 lokacii no Komisijata vo Ministerstvoto za ekonomija po evaluacijata na ponudite na ovoj konzorcium dodeli samo 15 lokacii.
Na poslednata Vladina sednica donesena e odluka za podelba na 41 lokacija na 17 kompanii. Od Ministerstvoto za ekonomija velat deka po izvr{enata evaluacija na 101 ponuda za lokacii za izgradba na mali hidrocentrali, dodeleni se pomalku od lokaciite koi bea predmet na tenderirawe. Nema objasnuvawe za{to drugite lokacii ostanaa nedodeleni. Od Ministerstvoto za ekonomija soop{tuvaat deka drugite lokacii }e se nudat povtorno na teder i }e vlezat vo vtoriot paket na lokacii.
Po edna lokacija dobija skopskata kompanija Elektrolab i Italijanskata Ko Ver Enerxi. PCC od Germanija dobi 10 lokacii, Metalec od Prilep dve lokacii, Slovene~ka Poteza ~etiri lokacii Dufenerxi od Luksemburg pet lokacii i Enerxi Zoter od Avstrija dobitri lokacii.
Kompaniite imaat pravo na zabele{ki na valdinata odluka. Tie treba da gi razgledaat odlukite i da gi prilo`at svoite zabele{ki.
Malite hidrocentrali spored tenderskite pravila treba da imaat instalirana mo}nost do pet megavati. Ponudi dostavija 18 kompanii.
Kompaniite koi }e potpi{at dogovor }e treba za tri godini da ja izgradat hidrocentralata.
Strujata od malite hidrocnetrali }e se prodava po povisoka cena.

samba
19.07.2007., 18:12
Napokon jedna dobra vest za Makedoniju,Majk Zafirovski postao savetnik Georga Busha za telekomunikacije.Vest je od ogromnog znacaja za Makedoniju,jer je covek kao prvo Makedonac a ujedno i jedan od najvecih nasih lobista u svetu.

www.kapital.com.mk

ProFit
19.07.2007., 18:45
MAKEDONIJA TURIST“ ZAGLAVENA VO MATNI ZDELKI
Plaќale 420.000 evra za nepostojni liftovi za „Grand hotel“
Akcionerite od „Makedonija turist“ ne znaat što se slučilo so nivnata krivična prijava podnesena pred sedum godini vo vrska so dogovorot skluče pomeѓu nivnata firma i kompanija od Maršalskite ostrovi za nabavka na liftovi, vredni togašni 841.440 germanski marki, a koi spored niv do denes ne se pristignati vo Skopje.
Podnositelot na krivičnata prijava Vasko Todorovski tvrdi deka ...
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=1&EditionID=1157&ArticleID=74242

ProFit
19.07.2007., 19:08
:) interesna tema za debatu ...!? (pls bez licnih navreda...)

Makedonskite kompanii ќe smeat da otvoraat smetki vo stranstvo
Rezidentnite pravni lica na Makedonija, koi ne se ovlasteni banki, ќe možat da otvoraat i da imaat smetki vo stranstvo. Včera vaka odluči Sovetot na Narodnata banka na Makedonija (NBM).
„So ovaa odluka se vovedoa novi osnovi spored koi rezidentite, koi ne se ovlasteni banki, možat da otvoraat i da imaat smetki vo stranstvo, se izvrši preciziranje na potrebnata dokumentacija za otvoranje smetki vo stranstvo i se izvrši ukinuvanje na odobrenijata za upis vo evidenciskite smetki“, soopštuvaat od NBM.
Inflacijata vo Makedonija vo prvata polovina od 2007 godina iznesuva 0,9%, so što prodolžuvaat pozitivnite makroekonomski dviženjata na domašnata ekonomija, konstatiral Sovetot na NBM.
Prodolžuva rastečkiot trend na vkupnite depoziti i plasmani na bankite kaj privatniot sektor, pri što tie vo maj 2007 godina se zgolemeni za 31,3 otsto, odnosno za 32,3 otsto vo odnos na istiot mesec lani.
Stabilnosta na finansiskiot sistem na Makedonija vo tekot na 2006 godina beše na zadovolitelno nivo, a profilot na rizičnost vo finansiskiot sektor glavno e determiniran od rizicite so koi se soočuvaat bankite, stoi vo soopštenieto na NBM.
http://utrinskivesnik.com.mk/?ItemID=08EED963BB4FA64D905661EF0BDB466A

MPinvest
25.07.2007., 04:00
ММФ очекува растот на БДП да биде поголем од 4,5% до крајот на годината
Меѓународниот монетарен фонд(ММФ) очекува растот на Бруто-домашниот производ(БДП) до крајот на годината да ја надмине цифрата од 4,5%, како резултат на официјалните и индиректните економски индикатори кои покажуваат засилена економска активност во Македонија.
Ова денеска го изјави шефот на мисијата на ММФ во Македонија Марк Грифитц.
“Бројката од 7% раст на БДП за првиот квартал е одлична. Ваквиот раст се должи на растот на економските активности во секторите: метали, телекомуникации и транспорт. Но делумно ваквиот раст е резултат на благата зима што ја имаше Македонија годинава, поради која за разлика од лани имаше зголемена економска активност и економијата растеше“, потенцира Грифитц.
Тој рече дека македонската економија постигнала напредок во многу области и дека макроекономските таргети се постигнати. Според Грифитц земјата има силна фискална позиција, а девизните резерви се зголемени и покрај тоа што Македонија предвреме му го отплати долгот од 300 милиони долари на ММФ.
Грифитц позитивно ги оцени и ниските каматни стапки на централната банка, како и потегот за ребаланс на буџетот. Според Грифитц, ребалансот на државниот буџет ќе овозможи задржување на фискалниот дефицит на ниво на 1% од БДП, односно ќе обезбеди макроекономска стабилност.
ММФ очекува и приходите на буџетот да бидат надминати за околу 1,5% од БДП, што според нив ќе придонесе за поголеми инвестициски активности на Владата.
Министерот за финансии Трајко Славески информира дека вкупните девизни резерви на Македонија заклучно со 30 јуни годинава изнесуваат 1,4 милијарди евра, а до крајот на годината Славески очекува зголемување на истата ставка за 130 милиони долари.
Вкупниот јавен долг на државата според Славески изнесува 1,9 милијарди евра или 35% од БДП, додека вкупниот внатрешен долг е 844 милиони евра.
Мисијата на ММФ деновиве престојуваше во Македонија со цел да ги почне преговорите за третиот преглед од Стенд-бај аранжманот.

globalinvest
26.07.2007., 09:43
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=EC2EA49FDC46C94AA9728E0FB71259C0

penzioner
27.07.2007., 20:07
Makedonija-balkanski tigar
http://www.publikum.si/sl/novinarsko_sredisce/clanki_in_prispevki/57/

balkan*star
27.07.2007., 21:37
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=82035
Американскиот претседател Буш ја гледа Македонија како земја која во април догодина сигурно ќе добие покана за влез во НАТО. Ова вчера во Вашингтон му го порачал Буш на македонскиот амбасадор во САД Зоран Јолевски.

Покрај поддршката за НАТО, Буш изразил благодарност за учеството на македонските војници заедно со американските трупи во мировните мисии во Ирак и Авганистан.

Буш уште еднаш повторил, дека за Америка нема дилема за името со кое треба да се именува Македонија.

„Пред моите предавања на акредитивите на претседателот Буш, го повтори ставот дека Македонија следната година е во НАТО и не охрабри да продолжиме со реформите. Исто така се осврна на тоа дека ја призна РМ под уставното име и се заблагодари што македонските војници се рамо до рамо со американските војници во Авганистан и Ирак“, изјави Зоран Јолевски, амбасадор на Македонија во САД.

Покрај директните контакти со американската администрација, продолжуваат и неформалните средби за промоција на Македонија, кои се организирани во соработка со македонските лобисти и македонската дијаспора во Вашингтон.

Вчера во главниот град на САД била одржана дебата на која биле промовирани три земји, Македонија, Малезија и Тунис, кои направиле најголем напредок и од кризна состојба се трансформирале во функционални демократии.

На трибината била промовирана и илустрираната книга за Македонија, што треба да се стори за да се запре војната.

Боите на земјава на трибината ги бранела еден од авторите на книгата, тиражната американска новелистка Хедер Робертсон.

GREEN SPRING 2008 :)

Tuljan
27.07.2007., 22:06
Dragi moji forumasi!!

Svi znamo sto se dogodilo sa Hrvatskom burzom kada su poceli pregovori sa Europskom unijom, vrtoglavo od onda ide gore, gore i samo gore !! I prije pregovora je ona bila jako dobra, a od pregovora jos i vise!!!!
Sada, kada se ocekuje ulazak Makedonije u NATO savez na proljece 2008, imamo i ovu vijest!!!

Pozdrav svima, uzivajte!!!
23.07.2007

Pregovori Makedonije i EU u proljeće 2008?!
U izvještaju u studenome Europska komisija će preispitati sve aspekte i sva područja napretka Makedonije

Europska komisija od vlade u Skoplju zahtijeva rezultate u zaštiti prava Albanaca koji žive u Makedoniji i provedbu ostalih reformi. To su uvjeti kako bi ta zemlja mogla otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Europska komisija će objaviti izvještaj o napretku Makedonije u studenom ove godine. U njemu bi mogao biti naveden i datum početka pristupnih pregovora. Primjedbe Europske komisije uslijedile su nakon novih podjela između vladajuće makedonske stranke premijera Nikole Gruevskog i najvažnije albanske oporbene partije. Oporbena je stranka napustila parlamentarnu sjednicu, optuživši stranku na vlasti da je prekršila dogovor o pravima manjina iz svibnja ove godine. Poštivanje prava Albanaca, koji čine otprilike četvrtinu ukupnog stanovništva Makedonije, ključan je politički kriterij koji zemlja mora ispuniti, izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn tijekom sastanka s makedonskim premijerom Gruevskim u Bruxellesu. U svibnju ove godine albanska je oporbena stranka odlučila prekinuti svoj petomjesečni bojkot rada parlamenta nakon što je postigla dogovor s vladajućom strankom o političkim, kulturnim i socijalnim pravima etničkih Albanaca. To je ulilo nade da će se zemlja vratiti političkoj stabilnosti i popraviti svoje izglede za poduzimanje daljnjih koraka na putu prema Europskoj uniji. U dogovoru su posredovali predstavnici EU i SAD-a u Skoplju. Premijer Nikola Gruevski i vođa oporbe Ali Ahmeti dogovorili su 46 zakona u vezi s etničkim pitanjima uključujući i poslovnik rada parlamenta. Njima je, među ostalim, propisan novi sastav Odbora za međuetničke odnose, pružanje socijalne pomoći bivšim pobunjenicima kao i korištenje albanskog jezika kao službenog jezika u svim državnim institucijama. No ovih dana nade u političku stabilnost i bolje međuetničke odnose poljuljane su zbog toga što vladajuća stranka u parlamentarni poslovnik nije uvrstila zakon o korištenju albanskog jezika, što je izazvalo reakciju albanskih oporbenih stranaka koje su napustile Sobranje u Skoplju. Povjerenik Rehn je poručio kako očekuje da se ova otvorena pitanja riješe u parlamentu i putem koji dolikuje zemlji koja teži Europskoj uniji. Poštivanje dogovora iz Ohrida iz 2001. godine, kojim su okončani sedmomjesečni oružani obračuni između pobunjenika na čelu s Alijem Ahmetijem i makedonskih snaga sigurnosti, kao i poštivanje dogovora iz svibnja ove godine postali su središnji dio uvjeta koje Bruxelles postavlja Skoplju za otvaranje pristupnih pregovora. U izvještaju u studenome ove godine Europska komisija će preispitati sve aspekte i sva područja kako bi Makedonija, ako ispuni sve uvjete, mogla očekivati otvaranje pregovora tijekom slovenskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovini 2008. godine.
(DW)


http://www.poslovni.hr/49182.aspx

Marlon
28.07.2007., 03:23
Dragi moji forumasi!!
Svi znamo sto se dogodilo sa Hrvatskom burzom kada su poceli pregovori sa Europskom unijom, vrtoglavo od onda ide gore, gore i samo gore !! I prije pregovora je ona bila jako dobra, a od pregovora jos i vise!!!!
Sada, kada se ocekuje ulazak Makedonije u NATO savez na proljece 2008, imamo i ovu vijest!!!
Pozdrav svima, uzivajte!!!
Dobra vest druze, ali kako za koga... Vidis, ima ovde puno toga cash-a spremno i nismo se jos nakupili jeftinoga, pa tako bih ja ovu vest stavio u cistu katastrofu. I da malo podgrijem, rek'o bih da nema veze i cista spekulacija, napio se covek i svasta obecavo. :)

ProFit
28.07.2007., 15:11
Nova proverka na privatizacijata na „Feršped“Pravobranitelstvoto podgotvuva tužba do graѓanskiot sud vo septemvri
Državnoto pravobranitelstvo podgotvuva tužba za poništuvanje na privatizacijata na „Feršped“. Ova go najavi državnata pravobranitelka Olivera Kitanova, koja potencira deka imaat osnovani indicii, potkrepeni so dokazi, za „promašena privatizacija na špediterskata kompanija vo delot na kapitalot vo opštestvena sopstvenost“. Kitanova potvrdi deka na slučajot „Feršped“ institucijata potrošila šest meseci, sega e vo posledna faza i, najverojatno vo septemvri tužbata ќe bide prosledena do graѓanskiot sud vo Skopje.
„Ќe barame preispituvanje na postapkata i poništuvanje na privatizacijata. Raspolagame so mnogu podatoci od Upravata za javni prihodi i od Antikorupciskata komisija koi rabotele na ovoj predmet, a se konsultiravme i so Ministerstvoto za finansii“, istakna Olivera Kitanova.
Državnata komisija za sprečuvanje na korupcijata vo tekot na juni 2003 povede inicijativa do Pravobranitelstvoto za poništuvanje na dogovorot za privatizacija na AD „Feršped“- Skopje napraven vo 1995 godina.

Za proglasuvanje na ništavnosta na odlukata za privatiziranje na „Feršped“ i vraќanje na prvobitnata sostojba pred prodažbata antikorupcionerite posočija na nekolku argumenti. Meѓu drugoto, deka menadžerskiot tim, vo momentot na sklučuvanje na dogovorot za prodažba na pretprijatieto, koj bil potpišan meѓu Šterjo Nakov i poranešnata Agencijata za privatizacija, namesto 10 otsto od procenetata vrednost, poseduvale akcii vo vrednost od 3,66 otsto ili samo 663 akcii. Slučajot „Feršped“ beše otvoren vrz osnova na pretstavka od graѓani koj, spored Antikorupciskata komisija, bil eden od retkite slučai so izveštai od nadležni institucii koi ukažuvale na konkretni sostojbi.

Poranešnata pretsedatelka na Antikorupciskata komisija, Slaѓana Taseva, za „Utrinski vesnik“ od 11 juni 2003 izjavi deka internite akcii bile pokrieni so plaќanje od pretprijatieto što se transformiralo, odnosno so „Feršped“. „Namesto kreditot da e odobren vrz osnova na izjavi za zalog, bile upotrebeni potvrdi za obični akcii, koi ne se hartii od vrednost. Toa e sprotivno na zakonite za obligacii, za banki i za transformacija na pretprijatijata so opštestven kapital“, zakluči Antikorupciskata komisija, koja na predmetot iniciran od graѓani rabotela polovina godina.

Javnoto pravobranitelstvo na čie čelo vo prethodniot mandat beše Zoja Lega-Stanoevska i kade što beše adresiran predmetot se proiznese deka gi prezelo site zakonski dejstvija. Stanoevska vo toa vreme izjavi deka „nema oštetuvanje na državniot kapital vo slučajot „Feršped‘“. Antikorupcionerite smetaa deka revizijata na privatizacijata bila odolžuvana tokmu vo Pravobranitelstvoto i najavuvaa odgovornost za Lega-Stanoevska.

Vo nekolku navrati reviziite na UJP utvrdile deka osnovačot na „Feršped“ so 51 otsto e javnoto pretprijatie, del od Makedonski železnici - ŽTP Skopje. Ostanatite 49 procenti gi imal „Feršped“. Spored zakonot, 51 otsto državen kapital ne možel da se privatizira, odnosno aktuelnoto rakovodstvo ne moželo da go prezeme upravuvanjeto so firmata. Upravata za javni prihodi vo svojot izveštaj, pak, konstatira deka privatizacijata na „Feršped“ e čista. (K.Č.)
http://www.utrinskivesnik.com.mk/?ItemID=2C09ECD8A775654986E1D27827120BA2

prevod latinica:
http://www.cs.cmu.edu/~aleksa/vucko/jsvucko-l.html

Terminator_Sk
28.07.2007., 23:36
www.sitel.com.mk


Целиот Управен одбор на ОХИС уапсен. Покрај Јорго Ќука генералниот директор, денеска со лисици на рацете уапсени уште 6-мина директори. Се трага по уште двајца.
Крсте Шутиновски, Стојан Петровски, Благоја Трајковски, Цвета Патлиџанковска, 4-та членови на Управниот одбор, и финансиската директорка Румена Јовановска, се сомничат за помагање во извршување на кривично дело. А директорот на правниот сектор Благој Гичев за злоупотреба на службената положба.
Попладнево беа донесени пред истражен судија во Основниот суд Скопје 1. Во пријавата стои дека се осомничени бидејќи му овозможиле на директорот Јорго Ќука да ги заложи акциите на ОХИС од Комерцијална банка со што фирмата била оштетена за милион евра. Во јуни минатата година Ќука заложил 10.660 акции во Комерцијална банка, како гаранција дека извесна фирма Ај-Си-Ен фарм ќе врати кредит во Еуростандард банка. Кредитот не бил вратен и на 1-ви декември минатата година Еуростандард банката станала сопственик на акциите на ОХИС од Комерцијална банка, кои во тој момент на берзата чинеле околу 59 милиони денари. Членовите на Управниот одбор го бранеа директорот. Сега и тие се уапсени за истото дело.
При ревизијата и истрагата на финансиското работење во ОХИС беше откриено еден милион и 600 илјади евра неплатен данок, двојно книговодство и многу незаконитости. Управата за јавни приходи ја чешлаше и фабриката Охим гес, фирма ќерка на ОХИС.

Samurai Jack
29.07.2007., 13:14
growth in profit before tax and earnings will be stronger as a result of the divestment.
Johnson Matthey plc to Invest ─75 Million for Catalytic Converters Plant in Macedonia
06/7/2007
Johnson Matthey plc will invest ─75 million ( $101.2 million) in the construction of a plant for catalytic converters for the automotive industry in Macedonia. The plant is expected to employ 300. The construction is to start in August 2007, while its delivery is projected for March 2009. The plant is to be managed by UK experts in the first few years of operation, after which domestic experts would take over the management following training in the UK and Belgium. The company's plan to invest in expanding its business in the petrol and pharmaceutical sectors in Macedonia.

http://investing.businessweek.com/research/stocks/snapshot/snapshot.asp?capId=631740

ProFit
07.08.2007., 12:59
ŠTO SE KRIE POD PREVEZOT „STRANSKI INVESTICII“?
Dve sestrinski firmi i eden biznismen ja cicaat makedonskata ekonomija
Meri Jordanovska

Dve ili poveќe sestrinski firmi (edna vo Makedonija, a drugite vo stranstvo) i eden fond zad koi stoi ist čovek se dovolni za da se isperat milioni evra i da se zataat isto tolkavi sumi danok, tvrdat dobroupatenite. Vakvite konstatacii sleduvaat po čestite iskustva na prodažba na makedonskite firmi na navodni stranski investitori. Za period od nekolku godini ovie pari, po osnova na dividenda, povtorno se odlevaat od državata, po što logično se postavuva prašanjeto kolku realni stranski investicii ima vo Makedonija?
Po mnogute vakvi slučai, stana javna tajna deka golem del biznismeni so trguvanje na berza preku sopstveni kompanii uspevaat valkanite pari da gi vratat vo državata pod prevezot „stranski investicii“, da go izbegnat plaќanjeto danok, a potoa parite za kratok period da gi ispumpaat na ime dividenda. Državata nema mehanizam da se spravi so ovoj problem, bidejќi seto toa se odviva vo ramkite na zakonite.
Kolku za primer, ќe objasnime eden od načinite za toa kako se odleva makedonskiot kapital vo stranstvo sega, a i vo izminatite godini, preku matnite privatizacii. Gazdata (ili rakovodnoto lice) na makedonskata firma A otvora firma B vo stranstvo, kade što danocite na dobivka se pomali ili voopšto gi nema. Kompanijata B se javuva kako kupuvač na firmata A za suma od nekolku stotici iljadi evra (potekloto na ovie pari e ušte podiskutabilno - tie najčesto doaѓaat preku navodni prodažbi, konsultantski ili marketing-uslugi od firmata A na firmata B ili obratno). Toa znači deka eden čovek ja kupuva svojata firma ili firmata so koja rakovodel. So toa, dobivkata što ja ostvaruva firmata A počnuva da se sleva na smetkata na stranskata B. Kako po pravilo, smetkata na firmata B se naoѓa vo ofšor-zemjite (danočni rajovi, zemji kade što ima celosno osloboduvanje od plaќanje danok). Na smetkata na ovaa firma se sleva i dividendata, pa taka, spored ovoj primer, vo Makedonija se vrtat visoki sumi pari, koi na krajot sepak se odlevaat od državata. Na sličen način, kako što e veќe poznato, se perea parite od privatizaciite i embargoto, koga golem broj makedonski firmi bea obezvrednuvani, a potoa kupuvani od istite luѓe. Valkanite pari od tranzicijata se perele preku stranskite nerezidentni smetki, a potoa pri privatizaciite na firmite se vraќale nazad, čisti i preku akcionerskite vlogovi na direktorite na tie firmi, pri što tie stanuvale nivni sopstvenici. Vo posledno vreme, pak, vo igra vleguvaat takanarečenite (nepostojni) „fondovi“ zad koi stoi istiot gazda so firmite A i B (što e teško za dokažuvanje, zatoa što vo mnogu ...>prodolzi> (http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1170&ArticleID=75182)

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1170&ArticleID=75182

ProFit
09.08.2007., 13:55
bez komentar... :biggrin:
Vreme, broj 1145, 09.08.2007

SITE ZNAAT KAKO SE PERAT PARITE, NIKOJ NE REAGIRA„Devstvenite“ pari se - naši pari
Parite što doaѓaat kako investicii od nekoi od egzotičnite ostrovi kako Kipar, Britanskite devstveni ostrovi ili Kajmanskite ostrovi se vsušnost naši pari, decidna e Ljubica Ruben, praven ekspert i pretsedatel na združenieto „Akcioner“.
Taa veli deka pod prevezot „stranski investicii“ valkanite pari na del od makedonskite oligarsi (koi prethodno bile izneseni od državata) povtorno se vraќaat nazad, no ovojpat pročisteni, bidejќi doaѓaat od zemji kade što ne se bara nivnoto poteklo.
- Za toa deka zad nekoja stranska investicija vsušnost se krie makedonski biznismen sekogaš se doznava koga e veќe docna. No, i za toa postojat mehanizmi. Državata može da ispita kolku vreme postoi firmata što se javuva kako stranski investitor, može da gi pregleda meѓunarodnite revizorski izveštai i da vidi kade se ima investirano taa kompanija. Po toa može da se sogleda i serioznosta na investitorot &“8211; veli Ruben.
Od Ministerstvoto za ekonomija, koe e nadležno da vrši upis na stranskite investitori vo državava velat deka procedurata se vrši premnogu detalno i deka se ispituvaat site dokumenti na potencijalnite investitori. Sepak, na ovaa problematika raboti samo eden čovek vo ministerstvoto, pa otvoreno e prašanjeto kolku toj može da ja ispita serioznosta i relevantnosta na sekoja firma što saka da investira vo državava. Naskoro ovaa nadležnost ќe pomine vo racete na Centralniot registar na Makedonija, koj ќe vrši upis na stranskite investitori. Sepak, nadvor od procedurite, ekspertite se ednoglasni deka postojat mnogu načini makedonskite biznismeni preku nerezidentni smetki vo stranstvo da gi isperat valkanite pari vo državava. - Ist sopstvenik prefrla pari od edna na druga smetka. Toa e najčesto koristen način za da se prikrijat nelegalno steknatite pari koi ќe se prikažat kako profit od legalno registrirana dejnost. Klasičnite načini na perenje pari razvivaat i mnogubrojni modifikacii, so cel da se izigra zakonot, a nelegalno steknatite pari polesno da se vnesat vo državata &“8211; velat poznavačite. So zakonskite izmeni doneseni kon početokot na godinava poveќe ne se dozvoluva dobivkata što stranskite investitori ja ostvaruvaat vo Makedonija da ja transferiraat vo matičnata država bez istata da bide odanočena. Sepak, kako što tvrdat ekspertite, povtorno postoi zakonski način dobivkata ili dividendata da se iznese od Makedonija kako što često pravat navodnite stranski investitori.
- Tie poveќe ne ja prikažuvaat dobivkata, tuku ja reinvestiraat nadvor od državata i na toa ne plaќaat danok. Ili pak, što e počest slučaj, tie povtorno ja iznesuvaat od državata na ime konsultantski ili marketing uslugi &“8211; velat ekspertite. Lani, spored podatocite od Narodnata banka na Makedonija, poveќe od devet milioni dolari završile na kiparski smetki na ime dividenda. Kiparskite „stranski“ investitori pak, vo zemjava lani vložile samo 500.000 dolari.

M.J.

ProFit
13.08.2007., 16:17
Makedonskiot pazar se pointeresen za investiciskite fondovi
„Aureus invest“, spored minatogodišniot ostvaren prihod vodečkiot investiciski fond vo Hrvatska, najavuva vleguvanje i na makedonskiot pazar. Do Nova godina ovoj fond planira otvoranje na kancelarija vo Skopje. Vsušnost se raboti za nivno vraќanje vo zemjava. Tokmu vo Makedonija padna dogovorot za osnovanje na „Aureus invest“, koj denes upravuva 1,1 milijarda evra.
Kristijan Floričiќ od Pula beše pretstavnik na fabrikata za tutun Rovinj vo Makedonija. Toj vo Skopje se sretnal so spliќanecot Miroslav Jeličiќ Purka i tuka se rodi idejata za osnovanje na nivniot investiciski fond. Vo razgovorot za „Vreme“ Floričiќ ni otkriva kako zaradi otvoranje na zakonskite možnosti dojde vremeto za nivnoto delovno širenje i vo Makedonija i objasnuva koi se glavnite celi na kompanijata na noviot pazar. u Dali makedonskiot pazar go procenuvate kako novo Eldorado po uspehot vo Hrvatska?
- Makedonskiot pazar učestvuvaše vo celokupniot rast na pazarot vo regionot, taka što navistina možeme da go narečeme Eldorado. Normalno deka i vo Makedonija ima zdravi kompanii koi i ponatamu ќe ostvaruvaat rast. Prednosta vrzana za našiot vlez vo Makedonija ja gledame pred se vo faktot deka, barem zasega na graѓanite ne im e ponuden vakov vid na štedenje. Makedonskite graѓani parite gi štedat po bankite ili pod pernica. Smetame deka vo idnina tokmu tie, graѓanite sami ќe počnat da ja prepoznavaat šansata za vložuvanja preku investiciskite fondovi. u Kako ќe gi privlečete štedačite ili vložuvačite? Kako ќe im objasnite deka ne mora da se štedi samo po banki ili samo da se vložuva vo nedvižnosti?
- Toa ќe go objasnime preku sigurnosta i prihodite što se ostvaruvaat na ovoj način. Kako i na drugite pazari na koi dosega sme se pojavuvale ќe kažeme deka rečisi i da nema razlika od štedenjeto vo banka i vložuvanjata vo investiciskite fondovi od aspekt na sigurnosta. Svetski trend e da raste procentot na štedenjeto preku fondovite. u Lani vo Hrvatska imavte rast od preku 68 otsto. Možete li toa da im go vetite na vašite idni vložuvači vo Makedonija?
- Ne. Toa ne možeme da go vetime. Vo Hrvatska toa beše navistina rezultat na specifični priliki. Sekogaš povtoruvam deka sekoj rast pogolem od 20 otsto na dolg rok e neodržliv. Meѓutoa, koj bilo rast pogolem od 5 otsto, što e povisok procent od štedenjeto vo bankite - možeme slobodno da go vetime. Na podolg rok od deset i poveќe godini taa razlika i te kako može da se počuvstvuva. u Na ovoj pazar veќe se prisutni fondovite. Sigurno i tie mnogu poseriozno ќe nastapuvaat na ovoj pazar. „Ilirika“ od Slovenija toa veќe go pravi.
- Da. Interes ima. Pazarot e vo faza na formiranje i normalno e da ima interes za pazar na koj vakov „proizvod“ dosega nemalo. Iako, jas toa ne bi go narekol konkurencija. Site nie koi ja rabotime ovaa rabota prvenstveno treba da gi učime luѓeto i da gi nasočime kon povolnostite od ovoj vid na štedenje. u Gi poznavate li specifikite na makedonskiot pazar so ogled na toa što tuka rabotevte kako pretstavnik na fabrikata za tutun Rovinj?
- Se razbira. Interesno e toa što so Miroslav Jeličiќ Purko i jas kako soosnovači na „Aureus invest“ se zapoznavme tokmu vo Makedonija. Taka go zapoznavme i makedonskiot mentalitet, no i pravnata regulativa. u Dali togaš ovie specifiki ќe značat nekakov poinakov vaš pristap na makedonskiot pazar, vo sporedba so pristapot što go imate za hrvatskiot pazar?
- Razlikata e vo toa što Makedonija ima golem broj na nevraboteni. Može da se zboruva i za siva ekonomija. Možebi ќe treba poveќe trud da se vloži vo obrazuvanjeto na graѓanite za ovoj vid na štedenje. Vo sekoj slučaj ima potencijal. u Koja ќe bide vašata cel ili vo koi kompanii najprvo ќe vložuvate?
- Pa, vo apsolutno site. Možni kompanii za vložuvanja se site kompanii koi kotiraat na berzata. u So ogled na postojniot zakon i na regulativata koja e vo postapka na rešavanje, koga mislite deka bi počnale so rabota vo Makedonija?
- Očekuvame toa da bide do krajot na godinava. Mislam deka e toa realna procena. u Dali periodot pred proslavite za Nova godina i Božiќ e baš najdobriot period za početok?
- Sekogaš e dobro vreme za početok na rabota na eden investiciski fond. Nikogaš ne e presuden prviot mesec od rabotata, tuku najbitno e fondot da bide pravilno postaven na dolg vremenski rok. Efektite od prviot mesec na rabotenjeto ne se tolku bitni. u Kakvo e dosegašnoto vaše iskustvo so birokratijata vo Makedonija?
- Ako zboruvame za preveduvanjeto na nekoi regulativi, toa odi malku pokomplicirano. No, sekogaš e taka na početokot na sekoja rabota. Vo princip se funkcionira spored zacrtanite pravila na rabotenjeto. Se razbira deka nie sakame seto toa da bide rešeno što e možno pobrzo. No, toa ne e sekogaš možno. u Koja makedonska akcija bi ja preporačale? Smeete li za toa voopšto i da zboruvate?
- Za toa ne smeeme da zboruvame. No, nie veќe investiravme vo vodečkite akcii vo Makedonija i imavme značajni prihodi od toa. Ne bi zboruval konkretno za kompaniite, no vie ste zapoznaeni so sostojbite na pazarot. u Znači ne smeete da ni kažete koja makedonska akcija vi donese najgolem prihod?
- Pa, bea poveќe. Toa ne e tajna. Se raboti za „Makpetrol“, „Feršped“, „Granit“, „Tutunska banka“... Toa se pokazatelite, no koja ќe bide našata strategija, za toa ne bi zboruval. Osven toa, koga ќe dojdeme kako fond na makedonskiot pazar, se razbira deka nema da se orientirame samo na makedonski akcii. Za akcionerite sakame da ostvarime što e možno pogolemi prihodi.
A.D.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=16&tabid=1&EditionID=1176&ArticleID=75576

novak2005
13.08.2007., 20:16
Makedonskiot pazar se pointeresen za investiciskite fondovi
„Aureus invest“, spored minatogodišniot ostvaren prihod vodečkiot investiciski fond vo Hrvatska, najavuva vleguvanje i na makedonskiot pazar. Do Nova godina ovoj fond planira otvoranje na kancelarija vo Skopje. Vsušnost se raboti za nivno vraќanje vo zemjava. Tokmu vo Makedonija padna dogovorot za osnovanje na „Aureus invest“, koj denes upravuva 1,1 milijarda evra.


Ispravak upravlja sa 1,1 milijardi kuna.

Cecillon
13.08.2007., 20:24
Ispravak upravlja sa 1,1 milijardi kuna.

E, to i nije baš nešto...

Monk
13.08.2007., 21:59
Jako zanimljivo, bude možda novi moment koji će obilježiti jesen i zimu u Makedoniji.
Svaka čast, samo naprijed.

putnik
13.08.2007., 22:09
Kak nije nesto cecillon, pa mogu si kupiti mlaz, a jos im i ostane..;)))
Dobro nam došel prijatelj!

Cecillon
13.08.2007., 22:57
Kak nije nesto cecillon, pa mogu si kupiti mlaz, a jos im i ostane..;)))
Dobro nam došel prijatelj!

Dobra, dobra :)

Ali kolko mislis, da ce ubacit u MK.?
1-2 mio. Eur nece nesto bitno promenit.

putnik
14.08.2007., 00:01
jas nisum prevoditelj, ali oni osnivaju fond u mk a kolko ce skupiti bog zna..... kolko cujem fiser skuplja na veliko, a ni pozicije im nisu za podcijeniti.
meni je vrlo drago da zele pokupiti carapu i stednju gradjana i da su odabrali mk za koju i sam mislim da je i nadalje najperspektivnije trziste u regiji, a sjeti se gdje su bile cijene u hr kada su osnivali fondove a mnogi veliki i iskusni investitori su se bojali da je vec malo kasno....

p.s. kolko ja znam njihove pozicije u mk su 109 ferspeda, granit, makpetrol i banke

p.p.s. daj mi reci (moze i na private) jesi saznao kolku vredi???

p.p.m.s. 1-2 m € - daj se uozbilji :)

Monk
14.08.2007., 07:59
Ajde reci ti kolku ima u čarapi vo Makedonija!

Samurai Jack
14.08.2007., 08:29
>1.000.m

lp

ProFit
14.08.2007., 10:08
gospodo,
ukoliko "fond" izbere pravilni pristup narodu koji je dosad imao dve tri puta izigravan u stedionicama najveci primer "TaT"
izjavljuju da su razumeli MK mentalitet mozda i jesu, a to ce se videti kad pocnu skupljat pare...
nije problem pokupiti pare od gratskih penzionera, i deo zeljnih za investiranje a strasljivih od navodnog rizika na berzi...
inace u MK carapama i jastucima ima duplo vise nego sto bi moga jedan optimist da zamisli...

ps: uspeh je ako stignu do onog Babe i dedu u Marijovskom kraju sto su bili pretuceni a nisu dali pljackasami svoju zastedzevinu..... a kako bi je dali fondu...?????

Monk
14.08.2007., 10:35
Ok Profit, razumijem.

No pazi primjer Hrvatske, zemlja koja je prošla Ljubljansku banku, lom banaka, razne Tutunoviće, Dediće, Glumine banke i razne štedionice...
I opet narod ulaže veliku lovu u fondove, što dakako nema veze s ovima gore navedenim primjerima (no opet možeš naletjeti na nekog blentavog f.menadžera).
Narod je jednostavno-narod, masa.
Tako da se ja uopće ne brinem, raasti će fond industrija i imovina u Makedoniji.

ProFit
14.08.2007., 12:17
Ok Profit, razumijem.

No pazi primjer Hrvatske, zemlja koja je prošla Ljubljansku banku, lom banaka, razne Tutunoviće, Dediće, Glumine banke i razne štedionice...
I opet narod ulaže veliku lovu u fondove, što dakako nema veze s ovima gore navedenim primjerima (no opet možeš naletjeti na nekog blentavog f.menadžera).
Narod je jednostavno-narod, masa.
Tako da se ja uopće ne brinem, raasti će fond industrija i imovina u Makedoniji.

kaze "fond" da je razumijo "raju"...!!!
investiciski obrazovan narod vec investira, fondovi trebaju privuci novac od plashlivih investitora gde ih ima od svih kategorija a zavrsava do onih koji su
ogromna vecina koja je na tezak nacin skupila koji dinar i nezna sta ce sa njime niti zna sta o fondovima i investicijama...

Treba neki nacin promovisanja+reklame+edukacija..., sto je veoma ozbiljan pothvat... bez toga za nas novac trebace cekati bar 5 godine...

Alexander VII
14.08.2007., 16:01
14.8.2007
Блок трансакција


Ве известуваме дека ја објавуваме блок трансакцијата со акциите на:

Прокредит банка АД Скопје
Шифра: ПРКБ
Вид на ХВ: обични акции
Пазарен сегмент: Редовен пазар – Слободен пазар
Номинална вредност: 5 ЕУР
Количина: 684.000
% од основната главнина: 34,20%
Цена по акција (во денари): 318,55
Вредност на трансакција (во денари): 217.888.200,00

Sherif
14.08.2007., 19:39
Sta se tu dogodilo, ko je usao???

popeco
14.08.2007., 19:49
procredit objavi deka utre ke dade oficijalno izvestuvanje koj kupi 34%

money lover
14.08.2007., 20:58
Kazu da je samo unutarnje pregrupiranje...:rolleyes:

prljaviharry
15.08.2007., 10:32
Ugovoreni i izvršeni poslovi makedonskih građevinara u inozemstvu.

ProFit
15.08.2007., 16:02
BERZANSKITE ANALITIČARI ZA PROFUNKCIONIRANjETO NA PRVIOT MAKEDONSKI INVESTICIONEN FOND

Domašnite fondovi ќe ja razdvižat berzata!

So vlezot na ovie investitori, generalno ќe prodolži trendot na rast na berzata, no toa ne znači deka ќe rastat akciite na site kompanii, smeta analitičarot Krste Šajnoski

Prviot domašen fond na pazarot na kapital se očekuva da profunkcionira od esen iako zakonski uslovi za formiranje na takvi fondovi se ovozmoženi ušte od 2000 godina. Do Komisijata za hartii od vrednost (KHV) na početokot na mesecov e podneseno baranje za osnovanje na dva otvoreni investicioni fonda od strana na veќe registriranoto društvoto za upravuvanje so fondovi "Ilirika found menadžment" AD Skopje. Društvoto bara odobrenie za rabota na svoite fondovi "Ilirika Jugoistočna Evropa", čii planovi se da se pozicionira na pazarot vo regionot i fondot "Ilirika global rastečki", koj treba da investira na berzite niz svetot. KHV na baranjeto treba da odgovori vo rok od 60 dena.

Spored berzanskiot analitičar, Krste Šajnoski, interesot kaj domašnite investitori za formiranje na investicioni fondovi se pojavuva poradi toa što go uvidoa pozitivniot trend i profitite što gi registriraat stranskite fondovi koi investiraat vo zemjava ušte od 2005 godina.

- Tie praktično ja razdvižija berzata. Interesot se dolži i na zakonskite izmeni so koi se namaluva potrebniot osnoven kapital za formiranje na fondovite. Vo Komisijata za hartii od vrednost, vo tek se postapki za registracija na nekolku privatni fonda. So vlezot na ovie investitori generalno ќe prodolži trendot na rast na berzata, no toa ne znači deka ќe rastat akciite na site kompanii - veli Šajnoski.

Dvata otvoreni fonda ќe pribiraat slobodni parični sredstva od investitorite, ќe upravuvaat so niv i potoa ќe gi investiraat vo različni finansiski instrumenti. So rabotenjeto na investiciskite fondovi na makedonskiot pazar na hartii od vrednost im se ovozmožuva pred se na malite investitori da gi vložat parite vo hartii od vrednost, a pritoa da bidat zaštiteni od pogolemite individualni rizici, prisutni pri sekoe investiranje. Fondovite ќe rabotat pod stroga regulativa na državata, odnosno KHV, a indirektno i pod NBRM, bidejќi taa ja dava dozvolata za rabota na bankata čuvar na sredstvata na fondot, vo slučajov Tutunska banka - Skopje.

Za vloženite sredstvata, otvorenite fondovi na investitorite ќe im izdavaat dokumenti za udeli što se disperziraat na finansiskite pazari za da se namali postoenjeto na rizik. Vloženite sredstva ќe možat da se povlečat vo sekoe vreme.

Andreja SERAFIMOVSKI

http://vecer.com.mk/?ItemID=B6DB0D05874D7F44AA22B316116CD98D

popeco
15.08.2007., 19:45
Во блок трансакција на Македонската берза, чие порамнување се реализира денеска, продадени се 34,2% од акциите на ПроКредит Банка Македонија. Индивидуланите акционери кои ги продадоа акциите, остануваат акционери на ПроКредит Холдингот, компанија мајка на групата од 21 банка кои опслужуваат повеќе од 1,8 милиони клиенти ширум светот, преку 800.000 активни кредити за мали бизниси и над 2 милиони депозитни сметки со претежно мали штедни влогови.
Како што информира ПроКредит Банка, со блок трансакцијата продадени се: 294.000 обични акции или 14,7% од капиталот на банката во сопственост на КФВ (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), 190.000 обични акции или 9,5% од капиталот во сопственост на ИФЦ (International Finance Corporation) и 200.000 обични акции - 10% од капиталот во сопственост на ФМО (The Nederlandse Financierings - Maat - schappij voor Ontwikkelingslanden).
По продажбата акциите, во новата сопственичка структура на ПроКредит Банка Македонија учествуваат ПроКредит Холдинг АГ со 87,5% и ЕБРД со 12,5% од капиталот.
Зајакнувањето на заложбата на ПроКредит Холдингот во ПроКредит Банка Македонија ја покажува важноста на оваа Банка во регионот и определбата на ПроКредит Банка да се поддржи силниот раст и развој на македонскиот пазар. Во моментов 25 експозитури ги опслужуваат клиентите во Македонија, а до крајот на годинава е планирано отворање на уште пет, се вели во соопштението од ПроКредит Банка.

sitel

Prota
20.08.2007., 23:27
Evo jos jedna dobra vest:
Bugari iz MK brokerske kuce “Inovo broker” otvorili investisioni fond!
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=9&tabid=1&EditionID=1181&ArticleID=75932


:thumbsup:

sk8ter
20.08.2007., 23:44
RZ Uslugi u biznisu za WiMax

Trieset ponudi za licenci za bezzichen internet
MIA
20.08.2007

Devet kompanii so 30 ponudi uchestvuvaat vo trkata za dobivanje odobreniјa za nudenje bezzhichen internet pristap (WiMax) na regionalno nivo.

Na deneshnoto јavno otvoranje na pristiganite ponudi vo Agenciјata za elektronski komunikacii beshe konstatirano deka site dostaveni ponudi se so kompletna dokumentaciјa. AEK, soglasno obјaveniot tender, dodeluva po tri licenci vo shest regioni vo drzhavava.

Oddelni ponudi za site regioni dostaviјa domashnite kompanii „Neotel„ i „Istel“. Ponudi za prviot, vtoriot, tretiot, chetvrtiot i pettiot region ima i od „Matel MK“ DOO Skopјe, a mobilniot operator „Kosmofon“ konkurira za licenci za prviot, chetvrtiot, pettiot i shestiot region.

So chetiri ponudi, za vtoriot, tretiot, pettiot i shestiot region nastapuva i „Hidras“ DOO Tetovo, a RZh „Uslugi“ AD Skopјe so dve, za prviot i za tretiot region.

Prviot region e atraktiven i za kompaniјata „Tok telekomunikacii“, a tretiot i za „Netkabel “ DOOEL Strumica i DPT Flou DOEL Kavadarci.

Vtorata faza od tenderot za dodeluvaњe na odobreniјata predviduva Komisiјata za sproveduvaњe na tenderot da napravi ocenka na formalno - pravnata sodrzhina na dostavenata dokumentaciјa i naјdocna za pet dena da dostavi izveshtaј do Komisiјata na Agenciјata za elektronski komunikacii, koјa pak treba da donese odluka za izbranite kompanii do 29-ti ovoј mesec.

Izbranite kompanii naјdocna do 20-ti sledniot mesec treba da gi uplatat parite shto gi ponudile za licencata soglasno svoјata finansiska ponuda, a stranskite kompanii i da registriraat firma vo drzhavava. Kraјniot rok za izdavaњe na odobreniјata e 23 septemvri.

Soglasno tenderot prviot region gi opfaќa opshtinite grad Skopјe, Ilinden, Petrovec, Zelenikovo, Studenichani, Sopishte, Chucher Sandevo i Arachinovo, a vtoriot Berovo, Vinica, Delchevo, Zrnovci, Karbinci, Kochani, Lozovo, Makedonska Kamenica, Pehchevo, Probishtip, Sveti Nikole, Cheshinovo-Obleshevo, Shtip, Kratovo, Kriva Palanka, Kumanovo, Lipkovo, Rankovce i Staro Nagorichane.

So tretiot region se opfateni Veles, Chashka, Gradsko, Rosoman, Kavadarci, Negotino, Demir Kapiјa, Strumica, Radovish, Konche, Vasilevo, Bosilevo, Novo Selo, Gevgeliјa, Valandovo, Bogdanci i Doјran, a vo chetvrtiot Bitola, Prilep, Demir Hisar, Krushevo, Dolneni, Krivogashtani, Mogila, Novaci i Resen.

Opshtinite Ohrid, Struga, Debarca, Vevchani, Kichevo, M. Brod, Drugovo, Zaјas, Oslomeј, Vraneshtica, Plasnica, Debar i Centar Zhupa se del od pettiot, a Tetovo, Gostivar, Tearce, Јegunovce, Zhelino, Brvenica, Bogoviњe, Vrapchishte, Mavrovo i Rostushe od shestiot region.

Ova e vtor obid za raspredelba na odobreniјa za bezzhichen internet pristap na regionalno nivo, otkako prviot tender shto se odnesuvashe na regionalnite licenci beshe ponishten poradi nesoodvetnata dokumentaciјa na kompaniite koi konkuriraa.

Na prviot tender AEK dodeli odobreniјa za WiMaxx na nacionalno nivo na kompaniite „Kosmotelko“ i „Nekskom“.

ProFit
23.08.2007., 10:14
Inovo Broker i bugarski Status Invest formiraat nov investiciski fond vo Makedonija
--------------------------------------------------------------------------------

Domašnata brokerska kuќa Inovo Broker zaedno so Status Invest, bugarska kompanija za upravuvanje so finansiski sredstva(asset management), ќe formiraat nov investiciski fond vo Makedonija, doznava Total.
Komisijata za hartii od vrednost denovive dala dozvola za formiranje na društvo za upravuvanje so investiciski fondovi, koe zaednički go formiraat Inovo Broker i bugarskata kompanija. Vo tek e postapkata za registracija na novata firma, po što ќe bide formiran nov otvoren investiciski fond.
Ovaa informacija ja potvrdi Velimir Šipoviќ, direktor na Inovo Broker.
“Po završuvanjeto na procedurata za registracija na društvoto ќe formirame otvoren investiciski fond vo koj bi vložuvale site zainteresirani graѓani. Ќe napravime prospekt vrz osnova na koj ќe možat da se kupuvaat udeli. Ne e isklučeno zaedničkata kompanija da upravuva so poveќe investiciski fondovi“, objasni Šipoviќ.
Spored Šipoviќ so investiciskiot fond ќe rakovodat stručni lica, od koi del od bugarskata kompanija partner Status Invest.
Istovremeno vo bugarskite mediumi, direktorot na Status Invest Vladislav Panev objavi deka go proširuvaat biznisot vo Makedonija.
Status Invest e bugarska kompanija za upravuvanje so finansiski sredstva, osnovana vo 1998 godina. Licencirana da raboti kako brokersko društvo i kako investiciska banka i e člen na Sofiskata berza za hartii od vrednost. Kompanijata e sostavena od tri posebni firmi: Status New Shares, koja upravuva so prviot bugarski regionalen investiciski fond, Status Finance i Status Services, koja se zanimava so brokerstvo i “wealth menadžment“.
Zakonski, minimalniot iznos za osnovački kapital na investiciskiot fond vo Makedonija e eden milion evra.
(Total)

Value
23.08.2007., 13:27
Inovo Broker i bugarski Status Invest formiraat nov investiciski fond vo Makedonija
--------------------------------------------------------------------------------


...Zakonski, minimalniot iznos za osnovački kapital na investiciskiot fond vo Makedonija e eden milion evra...
(Total)


??????
Ni je jedan milion, nego 5 puta manje!!!!!!!

Boli
24.08.2007., 13:44
ФБИ

Во Македонија се формира нов инвестициски фонд
Домашната брокерска куќа Иново брокер заедно со Статус инвест (Status Invest), бугарска компанија за управување со финансиски средства, ќе формираат нов инвестициски фонд во Македонија.
Комисијата за хартии од вредност деновиве дала дозвола за формирање друштво за управување со инвестициски фондови, кое заеднички го формираат Иново брокер и бугарската компанија. Во тек е постапката за регистрација на новата фирма, по што ќе биде формиран нов отворен инвестициски фонд.
Според „Тотал“, оваа информација ја потврди Велимир Шиповиќ, директор на Иново брокер. “По завршувањето на процедурата за регистрација на друштвото ќе формираме отворен инвестициски фонд во кој би вложувале сите заинтересирани граѓани. Ќе направиме проспект врз основа на кој ќе можат да се купуваат удели. Не е исклучено заедничката компанија да управува со повеќе инвестициски фондови“, објасни Шиповиќ.
Според Шиповиќ, со инвестицискиот фонд ќе раководат стручни лица, од кои дел од бугарската компанија- партнер Статус инвест.
Истовремено, во бугарските медиуми директорот на Статус инвест, Владислав Панев, објави дека го прошируваат бизнисот во Македонија.
Бугарската компанија за управување со финансиски средства е основана во 1998 година. Лиценцирана е да работи како брокерско друштво и за инвестициско банкарство и е член на Софиската берза за хартии од вредност. Компанијата е составена од три посебни фирми: Status New Shares, која управува со првиот бугарски регионален инвестициски фонд, Status Finance и Status Services, која се занимава со брокерство и “wealth менаџмент“. Законски, минималниот износ за основачки капитал на инвестицискиот фонд во Македонија е еден милион евра.
================================================== =====
Dolaze Bugari na MK trziste,;) bice interesantno :thumbsup:

ProFit
24.08.2007., 18:49
Po rastot od 200% na stranskite pazari gradežnicite očekuvaat nagorniot trend da prodolži
---------------------------------------------------------------------

Obemot na rabota na gradežniot sektor ќe raste vo sledniot period. Rast se očekuva do krajot na godinava, a 2008 godina se očekuva da prodolži vakviot nagoren trend. Ova e stavot na menadžerite na pogolemite gradežni kompanii, po rastot od 200% na vrednosta na dogovorite na stranskite pazari.
Direktorite na kompaniite dodavaat deka rastot na vrednosta na dogovorite vo stranstvo se dolži i na faktot što najgolemiot del od objektite se realizirani vo prvata polovina od godinata. Tie dodavaat deka vo ovoj period od godinava izvršena e i isplatata na pogolemiot del od dogovorite.
Zlate Jakimovski direktor na skopski Beton veli deka očekuva pogolem rast na obemot na rabota do krajot na godinata, a osobeno vo tekot na idnata godina. Beton gradi silos za klinker vo Vojvodina i vo Bugarija. Samo vo Vojdovina zdelkata e vredna 3,8 milioni evra.
Jakimovski veli deka do vrednosta na dogovorite vo stranstvo e zgolemena za 200% i zaradi maliot obem na rabota vo izminatiot period.
„Sega poleka gradežnite kompanii se konsolidiraat i se vraќaat na pazarite so pogolemi proekti. Zatoa smetam deka vo idnina na obemot na rabota kontinuirano ќe raste„, veli toj.
Beton neodamna imaše promena na sopstveničkata struktura. Neodamna na Makedonskata berza skopskiot biznis Zoran Azmanov gi prodade svoite akcii što prestavuvaat okolu 33% od vkupniot kapital na kompanijata. Akciite gi kupi kompanijata Norden grup od Anglija. Po promenata na akcionerskata struktura beše najaven agresiven nastap na pazarite vo Regionot i na Bliskiot Istok.
I od drugite gradežni kompanii se optimisti. Najobemni gradežni raboti na stranski pazari dosega imaše skopski Granit. Ovaa kompanija realiziraše proekti vredni nekolku milioni evra vo Ukraina i Hrvatska. Na stranski pazari raboti i skopski Ading.
Spored Vrednosta na završenite biznisi na gradežnite kompanii vo stranstvo do juni godinava porasnala za rečisi 200% vo odnos na istiot period lani, stoi vo izveštaite na Državniot zavod za statistika.
Vo periodot januari - juni 2007 godina, gradežnite kompanii vo stranstvo izvršile raboti vo vkupna vrednost od 1, 97 milijardi denari što e za 199,7% poveќe vo sporedba so istiot period od minatata godina.
Vkupnata vrednost na dogovorenite raboti vo stranstvo iznesuva 5,023 milijardi denari što e za 54,1% poveќe vo sporedba so istiot period od minatata godina.
(Total)

ProFit
25.08.2007., 13:14
NOVINI NA MAKEDONSKIOT PAZAR NA KAPITAL
Se osnovaa četiri domašni privatni investiciski fonda
„Smol investment fond“, „See invest fond“, „Fišer Omega privaten investiciski fond“ i „Fišer alfa“ se iminjata na prvite domašni privatni investiciski fondovi čii osnovači vo soglasnost so zakonskite odredbi morale da odvojat najmalku po 500.000 evra, za da počnat da rabotat i da vlezat vo registarot na Komisijata za hartii od vrednost, institucija što go regulira pazarot na kapital vo zemjava. Pojavata na prvite privatni fondovi ќe pridonese nekoi makedonski kompanii da dobijat strategiski partner što mnogupati ќe gi podobri nivnite performansi i ќe gi izdigne vo brend-iminja. Spored poznavačite, ako ja sledat svetskata praktika, domašnite privatni fondovi nabrgu ќe pikiraat odredeni kompanii vo koi agresivno ќe vložuvaat, za da se podobri rabotata na kompaniite i da stanat vodečki vo nivnata dejnost. Načinot na rabotata na privatnite investiciski fondovi e sličen na rabotata na „Seaf“, fond što učestvuvaše vo osnovanje i kupuvanje mali kompanii, koi pod nivno vodstvo podocna stanaa poznati kompanii i im se prodavaa pred se na stranski partneri po mnogu povisoka cena od nivnata prvična vrednost. Domašnata regulativa nalaga privaten fond da se osnova samo na odredeno vreme, koe ne može da bide pokratko od osum godini. Prvite domašni privatni fondovi se registrirale na period od osum godini, kako što e slučajot so „See invest fond“, pa do period od 35 godini, kako što e slučajot so „Fišer Omega privaten investiciski fond“ i „Fišer alfa“. Spored zakonot, goleminata na fondot iznesuva najmalku 500.000 evra. Minimalnata prezemena dogovorena obvrska na vložuvanje na sekoj poedinečen investitor vo privatniot fond ne može da bide pomala od 50.000 evra, a maksimalniot broj investitori vo privatniot fond e 20 investitori. Osven „See invest“, koj raspolaga so eden milion evra, drugite tri privatni fonda se osnovani so minimalnata propišana granica od polovina milion evra. Kako što nalaga regulativata, so privatnite investiciski fondovi upravuvaat društva za upravuvanje so investiciski fondovi za čie osnovanje se potrebni najmalku po 100.000 evra. Vo Komisijata za hartii od vrednost velat deka, vo soglasnost so zakonot, ne ja kontroliraat rabotata na privatnite investiciski fondovi kako što e slučaj so drugite vidovi fondovi. Toa e taka bidejќi se raboti za fondovi što gi osnovaat institucii kako što se osiguritelni kompanii, banki, drugi finansiski institucii i poedinci što raspolagaat so kapacitet za seriozni analizi i vrednuvanje na kompaniite i vrz baza na toa ja temelat nivnata investiciska politika. „Vreme“ včera ne uspea da gi doznae iminjata na osnovačite na prvite privatni investiciski fondovi vo Makedonija.

V. N.
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1187&ArticleID=76313

Mak_Boy
27.08.2007., 11:06
Компании
По растот од 200% на странските пазари градежниците очекуваат нагорниот тренд да продолжи
Обемот на работа на градежниот сектор ќе расте во следниот период. Раст се очекува до крајот на годинава, а 2008 година се очекува да продолжи ваквиот нагорен тренд. Ова е ставот на менаџерите на поголемите градежни компании, по растот од 200% на вредноста на договорите на странските пазари.
Директорите на компаниите додаваат дека растот на вредноста на договорите во странство се должи и на фактот што најголемиот дел од објектите се реализирани во првата половина од годината. Тие додаваат дека во овој период од годинава извршена е и исплатата на поголемиот дел од договорите.
Злате Јакимовски директор на скопски Бетон вели дека очекува поголем раст на обемот на работа до крајот на годината, а особено во текот на идната година. Бетон гради силос за клинкер во Војводина и во Бугарија. Само во Војдовина зделката е вредна 3,8 милиони евра.
Јакимовски вели дека до вредноста на договорите во странство е зголемена за 200% и заради малиот обем на работа во изминатиот период.
„Сега полека градежните компании се консолидираат и се враќаат на пазарите со поголеми проекти. Затоа сметам дека во иднина на обемот на работа континуирано ќе расте„, вели тој.
Бетон неодамна имаше промена на сопственичката структура. Неодамна на Македонската берза скопскиот бизнис Зоран Азманов ги продаде своите акции што преставуваат околу 33% од вкупниот капитал на компанијата. Акциите ги купи компанијата Норден груп од Англија. По промената на акционерската структура беше најавен агресивен настап на пазарите во Регионот и на Блискиот Исток.
И од другите градежни компании се оптимисти. Најобемни градежни работи на странски пазари досега имаше скопски Гранит. Оваа компанија реализираше проекти вредни неколку милиони евра во Украина и Хрватска. На странски пазари работи и скопски Адинг.
Според Вредноста на завршените бизниси на градежните компании во странство до јуни годинава пораснала за речиси 200% во однос на истиот период лани, стои во извештаите на Државниот завод за статистика.
Во периодот јануари - јуни 2007 година, градежните компании во странство извршиле работи во вкупна вредност од 1, 97 милијарди денари што е за 199,7% повеќе во споредба со истиот период од минатата година.
Вкупната вредност на договорените работи во странство изнесува 5,023 милијарди денари што е за 54,1% повеќе во споредба со истиот период од минатата година.
(Тотал)

zoraxe
27.08.2007., 11:11
Јавното правобранителство во петокот поднесе тужба до судот со која се бара да се поништи приватизацијата на „Фершпед“, дознава „Дневник“. Со тужбата до Основниот суд Скопје 2 против „Фершпед“, Правобранителството бара да се прогласи за ништовна одлуката од март 1991 година за издавање интерни акции за прибавување дополнителен капитал, одлука што е донесена од ЖТП ДОО „Фершпед“ од Скопје.

На судот му се предлага да утврди дека е ништовен Договорот за продажба на претпријатието на лица што го презеле управувањето и водењето на претпријатието, склучен меѓу Агенцијата за трансформација на претпријатијата со општествен капитал и продавачот Штерјо Наков, како застапник на лицата, и оти не произведува правно дејство од денот на склучувањето.

Со тужбата се бара утврдување на правото на сопственост на 51 отсто од акциите на Република Македонија како основач на ЖТО „Скопје“.

Според нашите извори, до конечната одлука, на судот му се сугерира да го замрзне прометот со сите недвижности и средства што во Катастарот се запишани како сопственост на „Фершпед“. Привремената мерка се предлага да трае до правосилното завршување на судскиот спор.

Државното правобранителство на предметот „Фершпед“ работеше повеќе од шест месеци. Од сите релевантни институции - УЈП, Министерство за финансии, Државна комисија за спречување на корупцијата, Катастарот и други, се прибрани 95 отсто од потребните докази и материјали. Во Правобранителството велат дека соработката на сите институции била на високо ниво, што овозможи пристап до информациите поврзани со приватизацијата на „Фершпед“.

Антикорупциската комисија уште во 2003 година поднесе иницијатива до Правобранителство со која бараше да почне судски процес за поништување на приватизацијата на една од најмоќните компании.

Според документите на антикорупциска, „Фершпед“ во 1994 година бил незаконски приватизиран. И Управата за јавни приходи досега подготви три извештаи - во 1995 година, 2002 и 2006 година. Во два од нив беа изнесени незаконитости за приватизацијата на државниот имот. За претходната правобранителка, Зоја Лега Станоевска, немаше криминал во приватизацијата на „Фершпед“. Досега случајот „Фершпед“ неколкупати се најде пред суд. Има една одлука од Врховниот суд со која приватизацијата е прогласена за законска.

Марјан Блажевски

William O'Neil
29.08.2007., 12:30
SeeNews, the leading business information provider for Southeast Europe, and Dnevnik, the Bulgarian business daily, are happy to announce the SEE Capital Markets Development conference to take place at Sheraton Hotel, Sofia, Bulgaria on Sept 24 - 25, 2007.

SEE Capital Markets Development conference is the premier business platform for the financial market professionals and investors in the region of Southeast Europe. The 2-day conference extends the opportunity to learn from and meet directly with top stock exchange and state institution officials, financial professionals and analysts.

The most renowned local and foreign speakers will discuss new market trends, hot topics, market opportunities and challenges, investors’ expectations and European regulations implementation.

For more information and how to register please visit http://dnevnik.bg/capitalmarket/

or call +359 2 9376 298, +359 2 8105 587

ProFit
29.08.2007., 18:25
Tri kompanii ќe se borat za osiguruvanjeto na ELEM vredno pet milioni evra
------------------------------------------------------------------------

„Tabak osiguruvanje„, „Vardar osiguruvanje„ i „Eurolink„ ja pominaa prvata faza na meѓunarodniot tender za osiguruvanje na „Elektrani na Makedonija (ELEM)„. Ovie kompanii ќe se borat za osiguruvanjeto na kompanijata. Godišnata vrdnost na osiguruvanjeto što go plaќa kompanijata se procenuva na okolu pet milioni evra.
Trite kompanii ќe mora vo vtorata faza na tenderot da obezbeda reosiguruvanje od osiguritelna kompanija koja ќe ima najmalku BB rejting, so pravo naplatata na oštetenoto pobaruvanje da se vrši direktno od osiguritelnata kompanija.
Na tenderot učestvuvaa pet kompanii. Prvata faza ne ja pominaa osiguritelnite kuќi „Kjubi osiguruvanje„ i „Sigal“.
Dosega „Tabak osiguruvanje„ go osiguruvše ELEM.
(Total)

http://www.total.com.mk/ShowNewsAdv.aspx?ItemID=8374&mid=303&tabId=1&tabindex=0

MPinvest
29.08.2007., 22:49
Z izjemo beograjske je na drugih balkanskih borzah prodajalcem za delnice uspelo iztržiti več. Najgloblje so v žep segli tisti, ki svojo priložnost za zaslužek vidijo v makedonskih delnicah.

Enodnevni predah je vlagateljem na borzi v Skopju vlil novih moči, pocenitev skorajda ni bilo. Indeks MBI-10 je tako petič zapored zrasel, po dvoodstotni rasti pa je od desetih tisočakov oddaljen le še 400 točk. Posredniki so največ prometa ustvarili z delnicami Makpetrola, ki je ob skoraj 500 tisoč evrih zrasel za pol odstotka. S sto tisoč evri manj sta mu sledila Teteks in Alkaloid, pri čemer je prvi poletel za 7,5 odstotka, drugi pa za dobra dva. Najbolj so se veselili delničarji TTK banke in Betona, ki sta pridobila skoraj deset odstotkov. Napovedana tožba države, s katero ta zahteva vnovično privatizacijo, je za devet odstotkov pocenila Feršped, pol manj sta izgubila Makošped in Granit.Počitniški čas se počasi približuje koncu, bližnje in oddaljene borze pa nestrpno pričakujejo dobičkaželjne vlagatelje. Sezona investiranja se začenja!

Jernej Kozlevčar, Triglav DZU

www.finance.si
http://www.finance.si/189631

MPinvest
30.08.2007., 21:48
Po triodstotnem skoku makedonskega borznega indeksa MBI-10 je ta le še streljaj oddaljen od magičnih desetih tisočakov. Na drugih borzah so bili kljub rasti le nemi opazovalci dogajanja v Skopju

Trenutne razmere so na skrajni južni borzi delničarjem močno pisane na kožo. Promet je tudi zaradi prisotnosti in delovanja tujih skladov več kot soliden, tečaji pa šesti dan zapored poznajo le pot navzgor. To je indeks MBI-10 danes prignalo na skoraj 9.900 točk, že danes pa bi lahko padla meja 10 tisoč točk. Med najprometnejšimi so bile delnice Komercijalne banke, ki vnovič naskakuje ceno osem tisoč denarjev ter delnice Makpetrola, Alkaloida in Toplifikacije. Zadnja sta pridobila sedem oziroma skoraj deset odstotkov, za toliko sta se pri prometnejših povzpela tudi Beton in TTK banka. S skoraj milijon evrov je bila sicer vodilna po prometu Ohridska banka, ki pa je že precej časa v večinski lasti francoske banke Société Générale.

ProFit
30.08.2007., 22:13
Po triodstotnem skoku makedonskega borznega indeksa MBI-10 je ta le še streljaj oddaljen od magičnih desetih tisočakov. Na drugih borzah so bili kljub rasti le nemi opazovalci dogajanja v Skopju

Trenutne razmere so na skrajni ....

druze,
zahvaljujem za postiranje vesti iz SLO za MSE, koje mislim da su veoma vazne za ...
ja bi bio prezahvalan kad bi neko preveo ovo sa Slovenskog, da bi mi mogli istinski razumet... ;)

unapred i unazad zahvaljujem...!! :)

Cecillon
31.08.2007., 00:55
Druze Profit, pricaj slovenski da te razume celi svet:)
Ukratko, MSE leti, uskoro bi indeks mogao oborit magicnih 10.000. Vec sesti dan idemo gore I zbog prisutnosti stranih fondova su I volumeni veliki. Na ostalim berzama u regionu mogu samo, da prate tog bika otvorenih ustiju.
Onda pise kolko je sta poraslo a to znas I sam.
Pozdrav

ProFit
31.08.2007., 01:53
bas su mi "slatki" ovi "proceniteli", sa njihovim frizerskim salonima...
i pricama za crvenkapu kojoj nije bilo jasno i otisla pitat vuka :eek: zosto 185-te vraboteni se ušte ja čekaat Junskata plata i odgovor, kakva ќe bide idninata na Gradski apteki. i koga ke dojdat procenitelite da podelat plati... ne bi duzijo ali pazljivo sa "profesorima i papirima..."

ili u orginalu:

30.08.2007
Blagoj Mehandžiski
Nekogašniot gigant vo aptekarstvoto, Gradski apteki e pred propast. Za vrabotenite nema plata, menadžmentot gi kreva ramenicite, a mnozinskiot sopstvenik Mehandžiski gi obvinuva procenitelite deka ne gi prikažale zagubite , vo vreme koga se vršela procenka na vrednosta na kompanijata.
Deka rabotat nerentabilno znaele i vrabotenite, no ne mu kažale.
„Procenitelite se vinovni što ja prikažale takvata slika i nas ni e pretstavena pogrešna pretstava za samata ekonomska struktura na site pozicii koi ja formiraat cenata na Gradski apteki, ova ne e prikažano, a drugo ako diskutirame drugo e ako vrabotenite znaele“, izjavi Blagoj Mehandžiski, mnozinski sopstvenik na Gradski apteki.
„Završnite bilansi od 2003-ta, 2004-ta, 2005-ta, 2006-ta, se uredno prijaveni vo Uprava za javni prihodi i Ministerstvo za finansii i vo knigovodstvenata evidencija, postojana koja na 31.12 se potpišuva pomeѓu Gradski apteki i Fondot se evidentirani i stojat, ne se evidentirani vo procenkata napravena od strana na proceniteli“, reče Vesna Ognenovska, direktor na Gradski apteki.
Sega odgovor baraat od profesorite od Ekonomski fakultet, koi bile angažirani od Ministerstvo za ekonomija i Agencija za privatizacija, da procenat kolku vredat aptekite.
Mehandžiski ne priznava deka go planiral stečajot, tvrdi deka e izigran zaedno so „Alkaloid“ i „Farmakorp“. Veli, dokolku ne se iznajdat zakonski možnosti za spas na 36-te apteki, edinstven izlez e stečajot.
Zaedno so islandskiot „Maeston“, Mehandžiski ima 50% od udelot.
„Ne postoi nitu edna apteka od site 34 koja rabotat rentabilno, site rabotat pod pravo na rentabilnost, ostvaruvaat zaguba“, kaža Ѓorѓi Džolev, člen na bordot direktori od „Maeston“.
Za brzata propast na Gradski apteki mendžerskiot tim go obvinuva i Fondot, koj ja namali kvotata na lekovite na recept, ja namali maržata na 15 denari po recept, skluči dogovori so mnogu novi apteki, so što go namali i monopolot na gigantot.
185-te vraboteni se ušte ja čekaat junskata plata i odgovor, kakva ќe bide idninata na Gradski apteki.

ProFit
31.08.2007., 02:05
Druze Profit, pricaj slovenski da te razume celi svet:)
Ukratko, MSE leti, uskoro bi indeks mogao oborit magicnih 10.000. Vec sesti dan idemo gore I zbog prisutnosti stranih fondova su I volumeni veliki. Na ostalim berzama u regionu mogu samo, da prate tog bika otvorenih ustiju.
Onda pise kolko je sta poraslo a to znas I sam.
Pozdrav

zahvaljujem i za buduce prevode koje ces za nas raditi :) , dok ja ne naletim na koju slovenku, jer znas druze :ideja: kad jezik dotakne jezika, tek onda mozes reci: jezik je naucen...!!!!!! :udrijace:

viksa
31.08.2007., 12:45
Blagoj Mehandžiski gi otkupuva akciite od vrabotenite po edno evro a nominalna e 5,5 evra.
Zar moze da poveruvate deka ne znael kako rabotat Gratski Apteki a kupil 25%. Sega ima priblizno 47% a ne 50%.Koj ne mu gi prodade akciite leta od rabota.Vo dogovorot po 25% ima Alkoloid i 25% Farmakorp i ne smeat megusebno da gi prodavaat. Ostokot go imaat nekoj od vrabotenite (tvrdokornite sto ne mu gi prodale). Kapitalizacijata po nominalna iznesuva 5.500.000 evra. Gratski apteki imaat 38 prodavnici so nad 100 m2 a desetina vo strogiot centar na gradot.Ne znam kolku no sigurno vrednosta e pogolema od 5.500.000.Nema hipoteki i dolgovi. Koga ke presmetam ke pisam.

ProFit
31.08.2007., 13:17
Blagoj Mehandžiski gi otkupuva akciite od vrabotenite po edno evro a nominalna e 5,5 evra.
Zar moze da poveruvate deka ne znael kako rabotat Gratski Apteki a kupil 25%. Sega ima priblizno 47% a ne 50%.Koj ne mu gi prodade akciite leta od rabota.Vo dogovorot po 25% ima Alkoloid i 25% Farmakorp i ne smeat megusebno da gi prodavaat. Ostokot go imaat nekoj od vrabotenite (tvrdokornite sto ne mu gi prodale). Kapitalizacijata po nominalna iznesuva 5.500.000 evra. Gratski apteki imaat 38 prodavnici so nad 100 m2 a desetina vo strogiot centar na gradot.Ne znam kolku no sigurno vrednosta e pogolema od 5.500.000.Nema hipoteki i dolgovi. Koga ke presmetam ke pisam.


normalno deka edno od dvete "FI" e frizirana, sega da vidime "profesorite" dali se "kupeni ili imaat muda" da pojasnat i da vidime kako i kolku moze da projde friziranje...!!!

dil121
31.08.2007., 13:59
Во Словенија денеска е објавен меѓународен јавен повик за прибирање понуди за продажба на 49,13% од сопственоста на државата во Телеком Словенија.

Повикот важи до 15 октомври, а понудите треба да се предадат до 28 септември, пишуваат словенечките медиуми.

Пазарната вредност на Телекомот изнесува 3,1 милијарди евра, а Министерството за економија очекува најмалку 10 понуди.

Пакетот од 49,13% акции што се нуди на продажба е во сопственост на државниот фонд „Капиталско друштво“, „Прв пензиски фонд“ и „Словенечко отштетно друштво“.

Продажбата ќе биде изведена во две фази. Во првата ќе бидат избрани регистрирани понудувачи, а во втората тие ќе бидат повикани да дадат обврзувачки понуди.

Комисијата што треба да ја изведе продажбата, има право да изведе и трета фаза, односно да спроведе лицитација.

ProFit
01.09.2007., 10:07
Gradežen bum vo stranstvo na makedonskite firmi

„Granit“ gradi patišta i aerodromi vo Ukraina, Hrvatska, Albanija i Kosovo, „Beton“ silosi vo Srbija i Bugarija, a „Pelagonija“ poveќekatnici vo Crna Gora

Makedonskite gradežni kompanii beležat bum vo rabotata vo stranstvo vo poslednite šest meseci i se očekuva toj trend da prodolži do krajot na ovaa i vo tekot na slednata godina.

Spored podatocite na Zavodot za statistika, izvršenite gradežni raboti vo stranstvo do juni godinava se zgolemeni za 200 otsto vo sporedba so istiot period lani. Brojot na dogovoreni gradežni raboti što treba da bidat izvršeni vo idnina beležat rast od 150 otsto.

Strašo Milkovski, generalen direktor na gradežnata kompanija „Granit“ od Skopje, se soglasuva deka rabotata na našite gradežnici vo stranstvo beleži porast. Spored nego, porastot e poradi toa realizacijata na gradežnite raboti vo stranstvo godinava e vo poslednata faza, koja povlekuva isplata na parite.

- Statistikata pokažuva golemi promeni vo brojkite, vo zavisnost od fazata vo koja se naoѓa izgradbata na objektite. Taa se meri spored vrednosta na izvršeni dogovori ili visinata na parite što se isplateni za izgradbata na proektite što se završeni ili dogovoreni - veli Milkovski.

„Granit“ vo momentov gradi vo Ukraina, Hrvatska, Kosovo i vo Albanija. Vo Hrvatska sega se gradi avtopatot Rieka - Zagreb, a prethodno e završen avtopatot Zagreb - Lipovac vo vrednost od 56 milioni dolari. Gradežnite raboti na avtopatot Kiev-Čap vo Ukraina se vo tretata, posledna faza. Celiot proekt za avtopatot vo Ukraina čini 78 milioni dolari. „Granit“ vo momentov go dograduva aerodromot vo Priština i lokalniot pat so poveќe mostovi vo Albanija, od Kuks kon Tirana.

- Dodeka se naoѓavme vo prvite dve fazi od izgradba, do juni 2006 beležime isplata od okolu 13 milioni evra, a do juni 2007 godina izvršenite gradežni raboti činat 33 milioni evra - veli Milkovski.

Kompanijata „Beton“ ja završi izgradbata na silosite za klinker vo Srbija, odnosno vo Vojvodina i vo Bugarija. Ovie silosi činat 3,8 milioni evra. Spored direktorot na „Beton“, Zlate Jakimovski, se očekuva ponatamošno zgolemuvanje na gradežnite raboti vo stranstvo. Toj veli deka vrednosta na dogovorite vo stranstvo e zgolemena poradi maliot obem na rabota vo prethodnite nekolku godini.

- Sega poleka gradežnite kompanii se konsolidiraat i se vraќaat na pazarite so pogolemi proekti - izjavi toj.

Gradežnata kompanija „Pelagonija“ gradi visokokatnici vo Crna Gora, kade što statistikata pokažuva porast na rabotata od 450 otsto vo sporedba so lani. Na stranskiot pazar e prisutna i kompanijata što obezbeduva gradežni materijali, „Ading“ od Skopje. Gradežni materijali prodava vo site zemji na bivša Jugoslavija, osven vo Slovenija, potoa vo Rusija, Ukraina, Romanija, Kazahstan i vo Bugarija.

Menadžerite na golemite domašni gradežni firmi velat deka tie možat da bidat mnogu pokonkurentni na stranskite pazari, no ograničeni se poradi niskata moќ na domašnite banki pri davanjeto garancija za javnite povici za vakvite kapitalni objekti vo stranstvo.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=DC481E795787ED43A1F310DE0B869AE8

Mak_Boy
03.09.2007., 10:00
Компаниите ЕМО и ОХИС неатрактивни за странските инвеститори. На само еден ден пред отворањето на понудите за продажба на двете компании, извори од Министерство за економија велат дека досега нема пристигнато ниту една понуда.

На продажба се 51 процент од капиталот на скопската хемиска фабрика и 41 процент во охридски ЕМО.

Од министерството за економија се оптимисти, велат дека утре до 12 часот, до кога е крајниот рок за доставување можеби ќе пристигне понуда од некоја компанија.

Ова е втор обид на Владата, на меѓународен тендер да се ослободи од својот удел во ОХИС и ЕМО. Моделот на продажба остана ист.

На овој втор тендер, за десет проценти пониска цена во Охридски ЕМО се продаваше државните капитал, а во хемиската фабрика за 20 % пониска цена.

На првиот тендер за ОХИС немаше заинтересирани купувачи, за ЕМО имаше само една понуда од бугарската компанија Енергомонт. Понудата беше отфрлена оти Владата оценила дека бугарската компанија не била бонитетна. Познавачите коментираат дека компаниите не се атрактивни за продажба оти е одбран лош модел на продажба. Двете компании имаат милионски долгови. За нивната продажба во последен момент се откажа закажаната берзанска аукција и се одлучи компаниите да се продаваат на тендер.

ProFit
04.09.2007., 13:42
veselo je veseloo... : ))
------
SPORED ANTIKORUPCISKATA KOMISIJA
Državata go sponzorirala naftovodot na „Okta“
Ivana Bilbilovska

Državnata komisija za sprečuvanje na korupcijata poseduva dokumenti vo koi se naveduva deka državata izdala garancija za zaem na „Helenik petroleum“ so namena za izgradba na naftovodot i proširuvanja na rafinerijata. Od komisijata se somnevaat i deka državata samata zela krediti so koi ja pomognala gradbata na naftovodot. Bivšiot premier Ljubčo Georgievski naftovodot Skopje - Solun go nareče najgolemata investicija vo Makedonija. Sekogaš koga ќe se spomeneše štetniot dogovor za prodažbata na „Okta“, toj ja koristeše ovaa investicija na „Helenik petroleum“ kako olesnitelna okolnost. Meѓutoa i „svetlata točka“ vo kontroverzniot dogovor za prodažbata na skopskata rafinerija sega dobiva negativen kontekst, bidejќi antikorupcionerite imaat dokazi deka Makedonija samata izdvoila del od sredstvata za izgradba na naftovodot što trebaše celosno da bide finansiran od Grcite. Vo maj 1999 godina Vladata odobrila garancija za zaem so koja Makedonija garantira za kreditot što go zele grčkite gazdi za izgradba na naftovodot i proširuvanje na rafinerijata. Ovaa, kako i garancijata za kupuvanje mazut se del od dogovorot za prodažba na „Okta“, potpišan na 8 maj 1999 godina. Potpisnik na vtorata garancija e togašniot minister za finansii Boris Stojmenov, dodeka prvata garancija dolgo vreme beše zagubena vo lavirintot na državnite arhivi. Sepak, antikorupcionerite smetaat deka Stojmenov bi trebalo da se javi kako potpisnik i na garancijata za zaem bidejќi toj imal takvi ovlastuvanja. „So garancijata za zaem RM, praktično od prodavač na akcii vo ‘Okta‘ se sveduva na koinvestitor vo proektot“, se veli vo osvrtot vo vrska na dogovorot za kupoprodažba na akcii i za koncesija na „Okta“. Ovaa garancija ne samo što udrila po budžetot na državava tuku e dadena i tajno, bez soglasnost na Sobranieto, kako što bilo navedeno vo Zakonot za kreditni odnosi so stranstvo i Zakonot za budžeti. Meѓutoa, osven somnežot za državnata garancija za kreditiranje na „Helenik“, antikorupcionerite velat deka imaat opravdani somnevanja deka za izgradba na naftovodot se trošele pari i od krediti što državata gi zela od meѓunarodni institucii. Tie se somnevaat deka 50-te milioni dolari što Evropskata banka za obnova i razvoj (EBRD) gi izdvoi za izgradba na naftovodot treba da gi vraќame site nie, odnosno deka se na tovar na državniot budžet. Od EBRD velat deka vo dokumentite pišuva deka dolžnik e „Vardeks“, firmata što trebaše da bide vo zaednička sopstvenost na Makedonija i „Helenik petroleum“, odnosno na nejzinata podružnica „El.p.pet Balkanike“. Baranjeto za kredit e dostaveno od strana na grčkata firma i od EBRD velat deka ovoj dolg e rečisi isplaten. Spored niv, državata Makedonija ne možela da se javi kako zemač na zaemot bidejќi taa se ušte nema akcii vo „Vardeks“, firmata što upravuva so naftovodot i vo koja Makedonija, spored dogovorot, trebaše da dobie 20 otsto od akciite. Ottamu, po ovaa osnova, Makedonija dosega ima zagubeno milionski sumi po osnova na dividendi. Antikorupcionerite se somnevaat deka so dogovorot za prodažbata na „Okta“ se odleale milionski sumi i poradi naftovodot i velat deka doprva ќe gi proveruvaat dokumentite na „najgolemata investicija vo Makedonija“.

ProFit
04.09.2007., 18:13
Makedonska banka go urna MBID za 7,37%
----------------------------------------------------------------------

Akcijata na Makedonska banka deneska se istrguva za 1.000 denari što e 94,4% pomalku od poslednata prosečna cena po koja se trguvala ovaa akcija. Toa predizvika indeksot MBID, da padne za rekordni 7,37% otkoga e voveden, na 18 juni godinava. Deneska se istrguvaa 330 akcii od Makedonska banka vo dve transakcii, ili vkupno 5400 evra. Prosečnata cena na ovaa akcija vo izminatite nekolku meseci se dvižeše od 18.000 do 20.000 denari. Vo brokerskite krugovi velat deka najverojatno se raboti za taktiziranje i odnapred dogovorena transakcija, inaku nema logika nekoj da prodava akcii za 20 pati poniska cena. Najgolem akcioner vo Makedonska banka so 78% od kapitalot e srpskiot biznismen Jovica Stefanoviќ-Nini preku negovata kompanija Jaka 80 od Radoviš. Iako transakcijata e rečisi simbolična po vrednost, poradi tehnikata na presmetuvanje na indeksot, taa vlijaeše na ogromniot negov pad deneska. Indeksot MBID go sočinuvaat 15 kompanii kotirani na pazarot na javno poseduvani društva, a Berzata go vovede zaradi se pogolemiot interes na investitorite za ovie kompanii vo izminatiot period.
(Total)

ProFit
05.09.2007., 09:40
gradeznistvo...!!! Granit, Beton, Mavrovo, Pelagonija...

Izgradbata na avtopatskata delnica Demir Kapija – Smokvica

Na ovaa delnica ќe se gradi kompletno nov avtopat i toj, kako što veќe odluči Vladata, ќe minuva od desnata strana na rekata Vardar
Izgradbata na avtopatskata delnica Demir Kapija – Smokvica ќe započne vo prvata polovina od idnata godina. A, so nea, kako što istakna neodamna i ministerot za transport i vrski, Mile Janakieski, praktično ќe startuva izgradbata na preostanatiot del od Koridorot 10, kade što inaku e predvideno i proširuvanje (so nova paralelna trasa na postojniot pat) i na delnicata od graničniot premin Tabanovce do Kumanovo, čija realizacija ќe počne kon krajot na ovaa, ili vo početokot na idnata godina. Pritoa, na delnicata od Demir Kapija do Smokvica ќe se gradi kompletno nov avtopat i toj, kako što veќe odluči Vladata na edna od svoite proletni sednici, ќe minuva od desnata strana na rekata Vardar. So toa, taa, vo sorabotka so stručnjacite od Fondot za magistralni i regionalni patišta, koj e najgolemiot investitor vo patnata mreža vo Makedonija, mu dade prioritet na ednoto od inaku dvete rešenija, koi veќe podolgo vreme bea vo igra. A tie se, ili nov avtopat desno od Vardar ili izgradba na ušte edna paralelna trasa, na sega postojniot pat, od levata strana na rekata.
Spored ministerot Janakieski, vo ramki na meѓunarodnata multilateralna sorabotka, naši prioriteti dosega bea koridorite 8 i 10. Preku grčkiot plan za ekonomska obnova na Balkanot, vo periodot 2006-2008 najavena e pomoš so koja ќe se finansira delnicata Demir Kapija–Smokvica vo iznos od 50 milioni evra, koja e del od Koridorot 10, istaknuva Janakieski, dodavajќi deka dopolnitelni 27 milioni evra evropski pari ќe se angažiraat za dovršuvanje na izgradbata na Koridorot 10.
Avtopatot od Demir Kapija do Smokvica ќe bide vo dolžina od 26,8 kilometri, ќe čini 155 milioni evra, a negovata izgradba se očekuva da završi za samo 3,5 godini. Kako što veќe posočija od Fondot za patišta, ova “desno rešenie“ na spomenatata avtopatska delnica e za 50 milioni evra poevtino i za šest kilometri pokratko otkolku da se gradi paralelen pat so postojniot od levata strana na Vardar. Istovremeno, fizibiliti studijata pokažala deka izgradbata na nov avtopat bi traela za tri godini pokratko, odkolku koga bi se vršela nadgradba, odnosno izgradba na paralelen pat na postojniot regionalen, za što se potrebni 6 do 7 godini. Ova, bidejќi togaš izgradbata bi se odvivala pod soobraќaj, što ќe gi zabavuva rabotite. Ottuka, so varijantata što e usvoena, bidejќi stanuva zbor za nov pat, olesnuvanje e toa što toj ќe se gradi bez da predizvika prečki vo odvivanjeto na soobraќajot. A, segašniot regionalen pat od Demir Kapija do Smokvica ќe stane alternativa po izgradbata na avtopatot.
Inaku, na ovaa avtopatska delnica ќe ima nekolku tuneli, so vkupna dolžina od 2,2 kilometri i mostovi preku Vardar so dolžina od 1,6 kilometri. Taa ќe ima i po dve lenti za vozenje i edna za zastanuvanje vo dvete nasoki i ќe ovozmožuva minimalna brzina od 120 kilometri na čas. Proektot ќe se realizira so zaedničko partnerstvo na grčkata vlada, Generalniot direktorat za regionalna politika na Evropskata komisija i meѓunarodni finansiski institucii. Potočno, sredstvata za izgradba na avtopatot ќe gi obezbedat vladata na Grcija, Evropskata unija (IP-fond), kreditni izvori i našata Vlada. Pritoa, Makedonija ќe treba da učestvuva so 15 otsto od vkupno potrebnite sredstva za realizacija na delnicata, čija trasa minuva niz državno, no i niz privatno zemjište. A, od Fondot za patišta veќe najavija deka privatnite sopstvenici na zemja ќe bidat obesšteteni, pri što parite se od državniot Budžet.

ProFit
05.09.2007., 17:41
KOLKU CINI DILOT NA RAKETAROT MASKIRAN ZAD AKTUELNITE PRIKAZNI VO TOA VREME...????? : ))))


ŠTETI OD DOGOVOROT ZA „OKTA“
Naftovodot na „Okta“ go iscica profitot na „Makedonski železnici“
Ivana Bilbilovska

Naftovodot Skopje-Solun gi ostavi „Makedonski železnici“ bez godišen prihod od 15 milioni dolari, koj kompanijata go ostvaruvaše so transportot na surova nafta. So zamenata na železnicata so naftovodot ne dobija nitu graѓanite, bidejќi cenata na transportot ne se namali, nitu pak državata, koja od budžetot moraše da gi pokriva zagubite na „Makedonski železnici“, stoi vo izveštajot na Ministerstvoto za ekonomija za 2003 godina vo koj se veli deka grčkiot gazda na naftovodot, kompanijata „El.p.et Balkanike“, samo od transportot na nafta godišno zarabotuva po 3 milioni dolari. Izgradbata na naftovodot trebaše da pridonese za srednata cena na transportot vo narednite 20 godini da se namali za 30 otsto. Namesto da se namali cenata na transportot na naftata, taa duri se zgolemi vo odnos na 24,7 dolari za ton so koi raboteše „Makedonski železnici“.
Spored členot 29 na dogovorot za prodažba na „Okta“, transportnata cena na naftata za prvite pet godini od rabotata na naftovodot e fiksirana na 25 dolari za ton, dodeka po istekot na ovoj period taa bi trebalo da e 19 dolari po ton. Cenata po ton može da se zgolemuva dokolku transportot godišno ne iznesuva eden milion toni surova nafta. Ako dosledno se primenuva odredbata tri od členot 29 od dogovorot, transportnata taksa treba da iznesuva okolu 33,5 dolari po ton i poveќe, poradi toa što vo „Okta“ godišno se prerabotuvaat od 650 do 700 iljadi toni surova nafta, odnosno od 30 do 35 otsto od onie milion toni što se zemeni kako reper. Za presmetkata što ja napravile „El.p.et Balkanike“ za cenata na transport na ton nafta zele predvid deka potrošuvačkata iznesuva 750.000 toni godišno, kako i cenata za izgradba na naftovodot od 121,6 milion dolari. Došle do prosečna cena od 26,4 dolari za ton so koi ja dokažale opravdanosta na onie 25 dolari od členot 29. Duri i ako se zeme deka cenata od 25 dolari e opravdana, pod znak prašalnik vednaš izleguva cenata za izgradba na naftovodot, koja prvično trebalo da iznesuva 90 milioni dolari, za ponatamu da se pojavat golem broj nepredvideni trošoci. Ekspertite se somnevaat vo visinata na ovaa investicija bidejќi, realno, naftovod so taa dolžina se gradi za dvojno pomala cena. Spored ekspertskite presmetki, realnata cena za transport na 1 milion toni surova nafta niz naftovod so cena od 127 milioni dolari ( cenata prikažana od Grcite), po ton bi iznesuvala 20,91 dolar, koja e mnogu pomala od onaa naznačena vo dogovorot. Po pet godini cenata po ton ne bi trebalo da iznesuva poveќe od 12-13 dolari po ton, namesto dogovorenite 19 dolari po ton. Vo ovaa cena se vklučeni i investiciskite i operativni trošoci kako i profit od najmalku 8 otsto. Negativniot efekt od transportot na nafta preku naftovodot za period od pet godini se procenuva na okolu 31,5 milioni dolari. Kako dopolnenie na ova se javuva i faktot deka Makedonija nikogaš ne gi dobi svoite 20 otsto akcii vo firmata „Vardeks“, koja upravuva so naftovodot, odnosno ne dobi nikakov profit od transportot na nafta. Edinstveno „Makedonski železnici“ zagubija sigurna zdelka so prihodi od 15 milioni dolari godišno, koi moraa da se dopolnuvaat od državniot budžet.

Mak_Boy
06.09.2007., 14:20
Три слободни економски зони ќе се даваат на управување на странски компании
Слободните економски зони “Бунарџик два”, и новите зони во Тетово и Штип ќе бидат понудени на меѓународен тендер за управување од страна на странски компании, најави министерката за Економија Вера Рафајловска при посетата на Егејската слободна зона во Измир, Турција.
“Даден е Предлог до Владата на Р. Македонија, и во моментов се размислува да се донесе одлука со која слободни зони ќе се дваат на управување на странски компании. Веќепопстоечките зони нема да бидат опфатени со новите измени, тие ќе продолжат да функционираат по стариот модел” изјави за Тотал Сузана Праниќ, портпаролот на Министерството за Економија.
Со Егејската слободна зона во Турција управува американската компанија ESBAS. Таа зона се постира на 2,2 хектари и во нејзе се стационирани 300 компании, од кои 120 се производни, а останатите се осигурителни куќи., банки и компании кои се занимаваат со шпедиција.
Во 20 слободни економски зони во Турција доминираат компании од Европа, со 75%, а останатите компании се од САД и Кореја.
(Тотал)

MKD977
09.09.2007., 16:31
Над 200 пријави на корупција за една недела

Скопје /09/09/ 14:50

Над 200 јавувања регистрирани се во текот на изминатата седмица на општиот број за пријавување на коруптивни случаи 199.

Ова денеска го соопшти портпаролот на Владата, Ивица Боцевски по повод првата седмица од стартот на кампањата „Македонија без корупција“, оценувајќи го како успешен, поради тоа што претходно биле регистрирани од две до три јавувања дневно.

Боцевски истакна дека досега најчесто се пријавуваат незаконски криминални приватизации, случаи на принудувања на работници, пред се од страна на директорите, да се откажат или да ги продадат своите акции, службеници од јавната администрација кои бараат поткуп и мито, судии, лекари, наставници и професори, коруптивни градоначалници, лица вработени во Управата за јавни приходи, злоупотреба на службена должност од страна на избрани и именувани функционери, како и нелегални градби.

Во првата седмица во кампањата, регистрирани се и пријави за злоупотреба на работна сила. Боцевски истакна дека тоа не е директно поврзано со корупција, но пријавените случаи се праќаат до институциите надлежни за тие прашања. Досега на бројот 199 има и јавувања за нелегална трговија со оружје.

„Ова е доказ дека непробојниот стаклен ѕид што ги делеше граѓаните од институциите конечно е пробиен и конечно перцепцијата, дека во Македонија има реална борба против корупцијата е тука. Тоа не е само перцепција, туку и реалност“, рече Боцевски.

Од 80 до 90 отсто од јавувањата на бројот не се анонимни. Лицата кои што пријавуваат коруптивни случаи, според Боцевски, не застануваат само на пријавување, туку инсистираат да ги остават своите лични податоци и да ја приложат документацијата за случаите доколку ја поседуваат, со цел да соработуваат во понатамошното расветлување на случаите.

Јавувањата ги примаат петмина инспектори од Министерството за внатрешни работи

BET-MAN
09.09.2007., 17:21
„Ова е доказ дека непробојниот стаклен ѕид што ги делеше граѓаните од институциите конечно е пробиен и конечно перцепцијата, дека во Македонија има реална борба против корупцијата е тука. Тоа не е само перцепција, туку и реалност“, рече Боцевски.

Од 80 до 90 отсто од јавувањата на бројот не се анонимни. Лицата кои што пријавуваат коруптивни случаи, според Боцевски, не застануваат само на пријавување, туку инсистираат да ги остават своите лични податоци и да ја приложат документацијата за случаите доколку ја поседуваат, со цел да соработуваат во понатамошното расветлување на случаите.

Јавувањата ги примаат петмина инспектори од Министерството за внатрешни работи
Ovo je dokaz da smo uvek bili i da cemo uvek ostati cinkaroska nacija. Kao sto narod kaze odavno "Da crkne komsijina krava da bog da". Ajde ljudi prijavljivajte sada na veliko one koje ne volite, jos i ako su iz opozicije, eto ih sledeceg dana na Flashing News
Ovakva borba protiv korupcije:thumbsdow:thumbsdow:thumbsdow

Magdalena
09.09.2007., 17:32
Ovo je dokaz da smo uvek bili i da cemo uvek ostati cinkaroska nacija. Kao sto narod kaze odavno "Da crkne komsijina krava da bog da". Ajde ljudi prijavljivajte sada na veliko one koje ne volite, jos i ako su iz opozicije, eto ih sledeceg dana na Flashing News
Ovakva borba protiv korupcije:thumbsdow:thumbsdow:thumbsdow
Ne e mestoto za vakvi muabeti ovde, ama ne si vo pravo.
Ne deka ke mu kutam so OSOBENO zadovolstvo ke prijavam nekogo/sekogo koj ke mi pobara mito ili nema da mi dade fiskalna ili bilo sto.
Dosta veke 60 godini tapkame u mesto dodeka nekoj leshperi grabaat i zimaat.
Mozam ja da cekam so saati na doktor a nekoj ke stavi 300 evra i odma ke zavrsi rabota. Epa .... Da zivee 198 i 199.

izvinte za OFF ama morav. :mad:

BET-MAN
09.09.2007., 17:41
Ne e mestoto za vakvi muabeti ovde, ama ne si vo pravo.
Ne deka ke mu kutam so OSOBENO zadovolstvo ke prijavam nekogo/sekogo koj ke mi pobara mito ili nema da mi dade fiskalna ili bilo sto.
Dosta veke 60 godini tapkame u mesto dodeka nekoj leshperi grabaat i zimaat.
Mozam ja da cekam so saati na doktor a nekoj ke stavi 300 evra i odma ke zavrsi rabota. Epa .... Da zivee 198 i 199.

izvinte za OFF ama morav. :mad:
Se slagam deka ne e mesto, pa zatoa samo uste edna kratka recenica. Do sega ne mozese izgleda da prijavis, posto morase da platis za razgovorot, a sega posto e besplatno, ajde na juris. Alal da ti e...

samuil
09.09.2007., 17:44
Se slagam deka ne e mesto, pa zatoa samo uste edna kratka recenica. Do sega ne mozese izgleda da prijavis, posto morase da platis za razgovorot, a sega posto e besplatno, ajde na juris. Alal da ti e...

Eeeeeee, do koja krajnost otide, da ne ti se veruva.:mad:

BET-MAN
09.09.2007., 17:53
Eeeeeee, do koja krajnost otide, da ne ti se veruva.:mad:
Ova bese ironija samuil ako ne primeti...:thumbsup:

samuil
09.09.2007., 18:40
Ova bese ironija samuil ako ne primeti...:thumbsup:
Ne primetiv da bidam iskren nemase znakce nikakvo. NA primer mozese ova:rolleyes:

Boli
10.09.2007., 21:40
Novi poslovi i širenje u regionu Balkana
„Delta“ kupuje bugarski „Pikadili“
Autor: | 06.09.2007 - 09:26
Najveća srpska kompanija „Delta“ preuzeće drugi po veličini trgovinski lanac u Bugarskoj „Pikadili“, a zvaničan ugovor o kupovini biće potpisan iduće nedelje, potvrđeno je „Blicu“ u „Delta holdingu“.

Kupovinom „Pikadilijeve“ mreže supermarketa „Delta holding“ nastavlja već započeto širenje u regionu. Nedavno je za 35 miliona evra preuzet banjalučki „Tropik“, najveći trgovinski lanac u Republici Srpskoj, a iz „Delte“ su poručili da nameravaju da kupe i „Bosku“, najveću robnu kuću u Banjaluci. Inače, preuzimanjem „Tropika“, „Delta“ je sa šest odsto učešća na tržištu postala drugi najveći trgovac u BiH. Tokom ove godine izvršena su i značajna ulaganja u Crnu Goru i Makedoniju, gde je takođe najavljeno otvaranje lanca supermarketa. Što se tiče Bugarske, ova država, nova članica EU, za razliku od Rumunije u kojoj još uvek preovlađuju sitni trgovci, već je uveliko „napadnuta“ od velikih trgovinskih lanaca, a kupovinom „Pikadilija“ „Delta“ će zauzeti odličnu poziciju za dalji rast na ovom tržištu. Trenutno vodeći u Bugarskoj je austrijski maloprodajni lanac „Bila“ sa učešćem na tržištu od 18 odsto, „Pikadili“ je na drugom mestu, a za svoj deo kolača bore se nemački diskonti „Kaufland“ i nezaobilazni „Metro“. B.K.

Interesantna informacija...... pokusali su preuzeti "Tinex"-a ali nisu se dogovorili,jedino preostaje SPAZ.....;)

dil121
11.09.2007., 13:08
Сопственици на „Јака Табак“ Радовиш, директори и раководители, членови на управни одбори, адвокати, вработени во Радовишкиот суд и „Табак осигурување“, вкупно 12 осомничени, синоќа се пренесени во полициските станици Радовиш и Скопје.

Главните актери во приватизацијата на големиот тутунски комбинат што се случи пред три години, сега се осомничени за проневера тешка најмалку 11 милиони евра.

МВР засега одбива да ги соопшти имињата на осомничените во оваа голема тутунска афера, но со силно полициско обезбедување од нивните куќи се приведени Ѓорѓи Ценевски, директор на „Јака Табак“, Загорац Тумбовски и Сашо Неловски.

Полицијата ги повикала на информативен разговор и браќата Роберт и Крсте Блажевски кои се јавуваат како сопственици.

Неофицијално, се вбројуваат и имињата на луѓе од Македонската берза, но и членови на Управниот одбор во „Јака Табак“, фирма од каде биле насочувани милионски суми кон „Табак осигурување“.

Со синоќешната полициска рација најверојатно ќе бидат опфатени и Весна Таковска и Стевче Коцевски, дознава А1. Евентуални кривични пријави за 12-мината приведени ќе следат во текот на денешниот ден.

Како што дознаваме, повиканите на полициски распит ќе одговараат за обезвреднување на „Јака Табак“, фирма која била проценета на 20 милиони евра.

Domni
12.09.2007., 09:18
Пред продажбата се отуѓува имот на млекарницата

Се поставува прашањето кој е интересот на директорите Радевски и Чобанов да ги оштетат акционерите за по 100 евра, реагираат од Британскиот инвестициски фонд

Британскиот инвестициски фонд и здружението „Акционер 2001“ го обвинија раководството на битолската млекарница дека го обезвреднува капиталот на компанијата, која е пред продажба. Британците тврдат дека директорите немале право да ги продадат акциите што млекарницата ги поседува во земјоделскиот комбинат „Пелагонија“ вредни 7,5 милиони евра. И во „Акционер 2001“ сметаат дека во време кога се преговара за продажба на фабриката не е во ред да се отуѓува дел од имотот.

- Ваквиот однос на менаџерите е нефер кон странските инвеститори, кои веќе понудиле цена за акција формирана врз основа на процена на капиталот пред осиромашувањето на фирмата. Се прашуваме дали инвеститорите нема да се откажат по ваквите случувања и по шпекулациите дека млекарницата ги продава акциите и во други компании, како што е битолска Стопанска банка - рече претседателот на здружението Васко Тодоровски.

За купување на најголемата фабрика за преработка на млеко во земјава се заинтересирани двајца инвеститори - хрватската компанија „Виндија“ и Британскиот инвестициски фонд, кој во минатата недела официјално понуди 400 евра за една акција.

„На 6 септември примивме допис од млекарницата ИМБ, потпишан од директорот Андон Чобанов, со кој е прифатена нашата понуда. Но, утредента директорот на млекарницата Живко Радевски и Одборот на директорите, чиј претседател е токму Чобанов, отуѓија 34.089 акции во ЗИК „Пелагонија“ во вредност од околу 7,5 милиони евра“, реагираа вчера од Британскиот инвестициски фонд.

Британците истакнуваат дека кога побарале одговор од директорите, наместо образложение им било посочено дека до утре имаат рок да уплатат околу 35 милиони евра за купување на млекарницата. Ако не го стореле тоа, акциите ќе и биле продадени на „Виндија“.

„Акционерите ги имаат овластено со полномоштво директорите да бараат купувач, но не знаат и не можат да знаат за овие опструкции. Иако очекуваат 400 евра за акција, со ‘помош’ на директорите ќе добијат по 300 евра“, тврдат во Фондот. Според нивните информации, Хрватите нудат 300 евра за една акција во сопственост на малите акционери.

„Се поставува прашањето кој е интересот на директорите Радевски и Чобанов да ја растураат трансакцијата од по 400 евра за акција и да ги оштетат акционерите за по 100 евра. Дали се во прашање нивни лични интереси во обидите компанијата да ја продадат на ‘Виндија’?“, прашуваат од Британскиот инвестициски фонд.

Од раководството на ИМБ вчера не сакаа да дадат одговор на овие обвинувања.

Дознаваме дека Британците нема да ги уплатат парите додека не добијат образложение за продажбата на дел од имотот и гаранција дека тој веќе нема да се обезвреднува .

И во „Акционер 2001“ посочуваат дека се загрозуваат правата на малите акционери што самоволно ги продале акциите.

- Овие акционери веќе ги чувствуваат притисоците бидејќи се распределувани на други работни места или добиваат закани дека ќе бидат избркани од работа. Врз нив беше вршен притисок и со цел акциите да ги продаваат во пакет - рече Лидија Богдановска од „Акционер“.

Дел од малите акционери потпишале изјава на нотар дека ниту една акција нема да продадат по цена пониска од 300 евра, а парите сакаат да ги добијат до јуни в година. Во здружението сметаат дека оваа цена е многу пониска од реалната што странските инвеститори ја нудат. Според неофицијалните информации, во млекарницата веќе е формиран пакет од 82 отсто од акциите што се нудат за продажба, во кој уделот на директорите е околу 40 отсто.

Жанета Здравковска
Ova e izvadok od dnevniot vesnik "Vecer"

Mak_Boy
12.09.2007., 09:33
Телеком казнет со 2,3 милиони евра

Мактел од 1 јуни 2006 година во деталната месечна сметка на своите претплатници незаконски им наплатувала манипулативен трошок


Комисијата за заштита на конкуренцијата (КЗК) присилно ќе наплати 2,3 милиони евра од сметката на "Македонски телекомуникации" бидејќи оваа компанија од 1 јуни 2006 година во деталната месечна сметка за јавни телефонски услуги на своите претплатници незаконски им наплатувала фиксен износ на манипулативен трошок. Овој износ претставува околу 1,5 процент од вкупниот годишен приход што Телеком го има остварено во 2005 година.
За ваков вид прекршоци, Законот за заштита на конкуренцијата предвидува глоба до 10 проценти од вкупниот годишен приход остварен во годината што претходи на годината кога е направен прекршокот.
Оваа одлука КЗК ја има донесено уште во јуни годинава, но јавноста за неа дознава дури сега бидејќи таа е објавена на официјалната веб-страница на Комисијата на 10 овој месец. Од Комисијата велат дека се доцни со објавувањето на одлуката бидејќи службеничката која го правела абдејтувањето на веб-страницата, била на трудничко боледување.
Од Телеком не сакаат да ја коментираат одлуката. Дознаваме дека одлуката на КЗК, од Телеком ја имаат обжалено до Врховниот суд уште во јуни годинава, но неизвесна е разврската на овој предмет, како и тоа дали и кога Комисијата ќе ја наплати изречената глоба. Поради некомплетирањето на Судскиот совет, управните судови до денеска не почнале да работат за да носат пресуди.
Комисијата за заштита на конкуренцијата во април 2006 година побара од Телеком да престане да наплатува манипулативен трошок во износ од 2 проценти од висината на телефонската сметка, со образложение дека со тоа ја злоупотребува доминантната позиција на пазарот. Наместо целосно укинување, Телеком од јули минатата година продолжи да наплатува манипулативен трошок во фиксен износ од 6 денари за корисниците на минималниот пакет, 25 денари за граѓаните и 50 денари за бизнис корисниците. По втората забрана што му ја изрече КЗК, Телеком престана да го наплатува манипулативниот трошок почнувајќи со априлските сметки од оваа година.
Одлуката за паричната санкција на Телеком не ја обврзува компанијата да им ги врати парите на претплатниците за периодот кога незаконски им го наплатувала манипулативниот трошок. Тие можат да си побараат поврат на средствата преку приватни судски постапки.

dimges
12.09.2007., 10:14
mnogu dobro, samo sto ke vidime nie od toa ?; da go vratime filmot nazad, na Telekom drzavat nezakonski mu ja prodade i lokalnata mreza (kabli, banderi) se sto lugeto go plakaa so svoi pari, 500DM pa i 3000DM vo selata; sega ima slucai na tie sto odjavuvaat telefoni
( individualni kuki) da im go zemaat i ormarceto iako toa pri uveduvanje na telefon si go plakaa ekstra !! ispaga ako cela zgrada se otkazeme od toplifikacija tie da si ja zemat opremata od podstanicata ( a taa e vlezena vo cena na stanovite)

torente
13.09.2007., 16:25
Makedonija dodjeljuje WiMax licenceMakedonska regulatorna agencija dodjelit će 5 licenci za pružanje usluga putem WiMax tehnologije


Makedonska Agencija za elektroničke komunikacije je od ukupno 30 ponuda pristiglih na natječaj odabrala pet kompanija koje će u šest regija u Makedoniji pružati usluge bežičnog Interneta, fiksne telefonije i televizije.

U Skopju i okolici za WiMax operatere su odabrani južnoaffrički Neotel, lokalno predstavništvo grčke kompanije OTE i kompanija Istel, filijala američke kompanije AT&T. U ostalih pet regija, operateri će biti urugvajski Matel i skopski Uslugi AD.


13.9.2007.
Pincom.biz

torente
13.09.2007., 16:30
Mobilkom osim u Makedoniju širi se i u Bjelorusiju

Mobilkom će u Makedoniji nastupiti pod brendom VIP kao i u čitavoj regiji

SKOPlJE Treći mobilni operater u Makedoniji, VIP, član austrijskog Mobilkoma, trebao bi početi s radom ovog mjeseca. Glavni motiv vlade pri raspisivanju natječaja za trećeg operatera bilo je povećanje konkurentnosti i snižavanje cijena, dok u kompaniji VIP kažu kako "cijene nisu najbitnija stvar". U vladi najavljuju da će ukinuti licencu VIP-u ako austrijski operater ne prihvati prijedloge za niže cijene. VIP je ranije ponudio upola niže cijene od trenutno važećih na tržištu. Austrijski operater mobilne telefonije "Mobilkom Austria" će na makedonskom tržištu nastupiti pod brendom VIP, kao i u ostalim državama s prostora bivše Jugoslavije. Korisnici VIP-a će u Makedoniji koristiti pozivne brojeve 077 i 078. Nadalje, austrijski operater pregovara o akviziciji bjeloruske kompanije, a mediji pišu da će vrijednost premašiti akviziciju bugarskog Mobiltela koji je preuzet 2005. za 1,6 milijardi eura. Meta bi mogao biti MDC koji ima 2,69 milijuna korisnika.
(B92)

Domni
15.09.2007., 00:56
Ќе добие ли Македонија нова берза?
На големо се подготвува формирањето нова берза во Македонија, тврдат извори на Канал 5. Идејата што ја разбранува јавноста уште пред неколку месеци, брзо треба да добие развршница, велат тие.

Нема детали за тоа кој ќе ја основа, но тоа најверојатно ќе биде една странска берза. Свој капитал во друштвото ќе имаат домашни компании. Се очекува да биде интересна за повеќе помали фирми од државата, што сега котираат на Македонската берза, но основачите очекуваат и нови членки.

Законски е дозволено покрај постоечката да има и нова берза. Се формира како акционерско друштво, а може да ја основаат и домашни и странски правни и физички лица. Берзата во секое време мора да поседува капитал од половина милион евра. За идејата дека во државава најверојатно брзо ќе се формира нова берза, стана збор и во Собранието кога се дебатираше за изборот на новата претседателка на Комисијата за хартии од вредност. Сојузот на стопански комори во април годинава, ја поддржа иницијативата со образложение дека постојната ги штити интересите само на големите компании.

Ако се формира, Македонија ќе биде една од ретките земји во регионот каде има две берзи на помал пазар. Сега така е единствено во Црна гора, а неодамна се споија берзите во Хрватска и Романија. Интегрирањето на пазарот на капитал е тренд и во поразвиените земји.

(14.09.2007) Александра Мишовска

makedonce
15.09.2007., 02:04
Imot Fersped-a pod hipotekom u KMB.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=83884

p.s. pogledajte samo vrednost odobrenog kredita.

popeco
15.09.2007., 09:41
Џонсон Мети во понеделник на закажаниот борд на директори ќе ја разгледува идејата дали да инвестира во Бунарџик.

Англиската компанија треба да ја официјализира првичната најава дека Македонија е дестинацијата во која ќе ги вложат средствата за изградба на фабрика за катализатори.

Првиот човек на Џонсон Мети за Македонија, Колин Џефри летово ексклузивно за Канал 5 потврди дека менаџерскиот тим ја пролонгирал одлуката на бордот првично најавена за во јули, за на 17-ти септември, бидејќи компанијата во летниот период била преангажирана, но им било потребно и повеќе време за подобар преглед на работите. Се уште се допрецизираат детали, големина на првата фаза, легислатива. Џефри потврди дека 25 октомври е утврден тајмингот за формалното отворање на инвестицијата.

Инвестицијата на Џонсон Мети вреди 75 милиони евра. Англичаните најавија дека ќе вработат 300 луѓе, а Македонија ја одбраа пред полска поради евтината работна сила.

Засега во Бунарџик извесно е дека фабрика за производство на автомобилски делови гради американскиот гигант Џонсон Контролс.

Kiko22
15.09.2007., 10:38
Dali je neko analizirao nova pravila za dionice koje imaju emisiju iznad 10 000 000 dionica?

zelac
15.09.2007., 19:37
Dali je neko analizirao nova pravila za dionice koje imaju emisiju iznad 10 000 000 dionica?

ajd napokon da netko postavi pitanje u vezi s time.
koliko ja znam u tu skupinu ulaze STB i TEL, a i iz teksta sam zaključio da će se lakše mijenjati bazna cijena.

ljink: http://www.mse.com.mk/mk/vesti_nastani/vest_nastani.asp?kade=front#vest3214

milton
15.09.2007., 20:49
koliko ja znam u tu skupinu ulaze STB i TEL, a i iz teksta sam zaključio da će se lakše mijenjati bazna cijena.U tu skupinu ulaze i Makstil, Mittal CRM i Mittal HRM.Bas da vidimo sta su smislili sada.

CEO
16.09.2007., 23:08
U tu skupinu ulaze i Makstil, Mittal CRM i Mittal HRM.Bas da vidimo sta su smislili sada.

otkrili su Ameriku! sad ce TEL konacno postati likvidnii sto je bilo nevideno za takvu firmu do sada.

ManjeJeVise
21.09.2007., 14:59
Banke
Bankarski sektor u Makedoniji je najslabiji
u jugoistočnoj Evropi sa ukupnim
potencijalom u 2006. godini od 3,4 milijarde
evra. Prema najnovijim analizama
Deutsche banke, bankarski sektor u
Makedoniji će rasti, ali ne dovoljno pa će
najverovatnije i narednih godina zadržati
poslednje mesto u regionu. Prema ocenama
nemačkih eksperata, 2011. godine
bankarski sektor u Makedoniji će vredeti
5,3 milijarde evra. Prva na listi u regionu
trenutno je Rumunija sa 52 milijarde
evra.

Ekonomist magazin, broj 383, str. 37 (http://www.ekonomist.co.yu/)

vikser
21.09.2007., 22:02
Vojna komisija NATO-a zadovoljna reformama obrane

21.9.2007 14:20:00 | Powered by PressCut

Vojna komisija NATO-a impresionirana je obrambenim reformama u Makedoniji. Predsjednik Vojne komisije NATO-a, Ray Henault, nakon susreta s načelnikom generalštaba Miroslav Stojanovskim, izjavio je kako je Makedonija dobar kandidat za prijem u NATO, no da će odluka ipak biti politička. Dodaje kako zna da Makedonija naporno radi za članstvo.

Uz reforme u osobnoj i vojnoj opremi, generalu Henaultu su predstavljeni i planovi za povećanje sudioništva u vojnim misijama, kao i o motivima vojnih reformi. Iz Političke komisije NATO-a posebno je istaknuto sudjelovanje makedonskih vojnika u misiji u Afganistanu.
..........a to znaci da za koji mjesec tacnije april-maj idemo ..........up....pa bilo to i politicki;)

Pretorian
22.09.2007., 18:50
Месечен извештај на Комисијата за хартии од вредност (КХВ) за август 2007 год.
Комисијата за хартии од вредност во август 2007 година одржа 1 (една) редовна седница на која разгледуваше и одлучуваше по прашања од нејзината надлежност.
-----------------------------------
Решенија за емисија на хартии од вредност

Комисијата за хартии од вредност на РМ му даде одобрение на Макошпед Осигурување АД Скопје за издавање на трета емисија на акции наменета за постојните акционери на друштвото по основ на распределба на нераспределената добивка на друштвото. Со оваа емисија на акции друштвото издава 1 025 акции во вкупна вредност од 524.072,25 евра.
Комисијата и одобри на Македонската берза АД Скопје да емитира акции од трета емисија. Станува збор за 1396 обични акции во вкупен износ од 51 845 759,50 денари. Оваа емисија е наменета за акционерите на берзата и се врши од средства на берзата по основ на исплата на дивиденда во акции.
КХВ на седницата ја одобри тринаесетата емисија на акции по пат на приватна понуда на НЛБ Тутунска банка АД Скопје што ќе се реализира со паричен влог. Се работи за 91 755 обични акции во продажен износ од 734 040 000 денари.
------------------------------------------------------
Одобренија и согласности на инвестициски фондови

Комисијата за хартии од вредност даде дозвола за основање на второто друштво за управување со фондови во Република Македонија, Иново Статус АД Скопје.
Основач на друштвото се 3 (три) правни лица и 6 (шест) физички лица, државјани на Република Бугарија. Основната главнина на друштвото изнесува 130 000 евра. Предвидено е друштвото да основа и да управува со еден отворен инвестициски фонд.
Со основањето на второто друштво за управување со фондови се зголемува конкурентноста во инвестициското работење на македонскиот пазар на хартии од вредност.

Дозволи за брокери

Комисијата за хартии од вредност на Методија Динев му издаде дозвола за брокер.

Супервизорски (надзорни) активности на КХВ

Фимка Митева доби согласност да биде именувана за директор на брокерската куќа Публикум АД Скопје.

------------------------------------------------------------------
Регистар на акционерски друштва со посебни обврски за известување

Во август вкупно активни акционерски друштва се 145.
Во Регистарот што го води Комисијата за хартии од вредност се запишуваат друштвата кои се основани и работат во Република Македонија и притоа извршиле јавна понуда на хартии од вредност или имаат основна главнина од 1.000.000 ЕВРА во денарска противвредност и повеќе од 100 акционери или се котирани на овластената берза, односно исполнувањето на било кој од овие услови поединечно од страна на едно акционерско друштво, значи негово запишување во Регистарот на Комисијата.


Aктивности по барања на акционери за заштита на правата

Во август Комисијата за хартии од вредност активно ја извршуваше својата контролна функција на пазарот на хартии од вредност и согласно законските прописи решаваше индивидуални (поединечни) и групни барања на акционери за заштита на нивните права кои произлегуваат од сопственоста над акциите.
До КХВ доставени се 5 (пет) барања за заштита на акционерски права.
Дел од акционерите се жалат на повреда на берзанските процедури на тргување и бараат проверка на трансакции реализирани на Македонската берза АД.

balkan*star
22.09.2007., 18:58
Рупел: Хрватска и Македонија најблиску до ЕУ
22.09.2007
Димитриј Рупел


Словенија се надева дека нејзиниот пат кој ја доведе до членство во Европската унија, брзо ќе го следат Хрватска и Македонија, а по нив и другите земји во регионот.

Ова, како што пренесува Макфакс, го изјави шефот на словенечката дипломатија Димитриј Рупел, на отворањето на меѓународна конференција за стабилноста на државите од западен Балкан, што во петокот започна во Брдо крај Крањ.

„Се надеваме дека патот на Словенија, која веќе е членка на ЕУ, брзо ќе го следат Хрватска и Македонија, а потоа и Србија и Црна Гора“, изјави Рупел.

Тој повтори дека проширување на ЕУ ќе биде меѓу приоритетите на Словенија за време на нејзиното претседавање со ЕУ, во првата половина на 2008 година.

Шефот на словенечката дипломатија посочи дека перспективата на целиот западен Балкан е вклучување во ЕУ и наведе дека има потреба од „освежување“ на солунската агенда на Унијата, со цел да се забрза нивната евроинтеграција.

Меѓународната конференција за западен Балкан продолжува денеска, во организација на Атлантскиот совет на Словенија и американско - германскиот центар за стратешки студии „Џорџ Маршал“.


http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=84185

Makijaveli1
23.09.2007., 13:17
Винариите останаа без домашна суровина

По извозот на грозјето во гајби, винариите останаа без домашна суровина. Причината за ваквата состојба е што и покрај најавите за повисоки откупни цени, визбите излегоа со ланските цени.

А лозарите, пак, поучени од минатите години, кога едвај си ги земаа парите за предаденото грозје, годинава го дадоа на странските трговци, кои плаќаа веднаш.

„Во моментот кога не постигнаа согласност со преработувачите по однос на цената, еден огромен дел од нашето грозје отиде во соседните земји. Лозарите си направија цена на чинење на своето грозје“, изјави Михаил Петков, Факултет за земјоделски науки и храна.

Сега на ред со реакции се винариите, кои не само што се соочуваат со недостиг на суровина, туку наместо кај нив, најдоброто и најквалитетно грозје заврши кај конкурентните земји.

„Мислам дека сето ова треба да биде школо и за лозарите и за винариите. Со самиот почеток на наредната сезона да седнеме, да се договориме, тие да земат обврска околу целокупниот откуп на виното во Македонија, со точно пропишани услови на плаќање и ориентационо цени, а ние да земеме обврска дека сето грозје ќе им биде предадено“, рече Ѓоко Данилов, Федерација на фармери.

И експертите велат дека е крајно време да се реши хаотичната состојба во лозарството. Велат, решението е во финансиска поддршка од ресорното министерство и во коректниот однос од страна на визбите.

„Треба поинтензивно да помагаат во текот на целата година. Таа работа оди во континуитет, не кампањски, само сега дајте пари и не се познаваат цела година“, вели Звонимир Божиновиќ, Факултет за земјоделски науки и храна.

Поради неисплатливото производство, лозовите плантажи се намалија од 40.000 хектари на 25.000 хектари. И наместо да се развива лозарството и винарството со македонски бренд, се развива извозот на грозје во гајби, кое завршува во соседните земји под странски бренд.

Од 2.500 тони пред неколку години, сега извозот е зголемен на 22.500 тони, што значи загуба на 15 милиони евра од извозот на винско грозје во гајби. За сметка на ова, наместо продажба на флаширано вино, Македонија и понатаму останува суровинско подрачје.

Boli
23.09.2007., 14:08
Поради неисплатливото производство, лозовите плантажи се намалија од 40.000 хектари на 25.000 хектари. И наместо да се развива лозарството и винарството со македонски бренд, се развива извозот на грозје во гајби, кое завршува во соседните земји под странски бренд.

Од 2.500 тони пред неколку години, сега извозот е зголемен на 22.500 тони, што значи загуба на 15 милиони евра од извозот на винско грозје во гајби. За сметка на ова, наместо продажба на флаширано вино, Македонија и понатаму останува суровинско подрачје.

Naravno da je stanje jadno....sve dok MK tranziciski tajkuni koji su se obogatili na ustrb vecine,nece uporno da promene svoju narav i navike robovalsnickog pristupa i mizernog nadoknade zemljoradnicima.Nije im malo sto njihov trud ne placaju mesecima cak ih ucenjuju sa njihovim monopolistickim polozajima.
Zato jedva cekam da sto pre u MK uge Agrokor (i ostali koji najavljuju ulazak) koj ce razbite u paramparcad te "uspesne" managere koji nista ne znaju nego raditi u monopolisticki poliicko zastitenom okruzenju.
Zato se silovito bore da se to sto vise odlozi dok se oni jos ne dotankiraju,jer tek sada su svatili :eek: koji potencijal ima u siromasnoj MK,pa ustanje su sve da urade samo i samo da skupe sve sto je ostalo pre nego sto dogu pravi profesionalci.Megutim mislim da su zakasnili :thumbsup:
Bicemo svi u skoroj buducnosti :eek: iznenageni kada ce se neke afere razotkriju da njihiva pamet granici sa ludilom jer kad su vec krali/otimali trebali su upotrebiti bar malo pameti i to uraditi na mnogo posofticiraniji nacin,gde tesko ih je uhvatiti/dokazati u to sto su radili...........

BET-MAN
23.09.2007., 14:23
Naravno da je stanje jadno....sve dok MK tranziciski tajkuni koji su se obogatili na ustrb vecine,nece uporno da promene svoju narav i navike robovalsnickog pristupa i mizernog nadoknade zemljoradnicima.Nije im malo sto njihov trud ne placaju mesecima cak ih ucenjuju sa njihovim monopolistickim polozajima.
Zato jedva cekam da sto pre u MK uge Agrokor (i ostali koji najavljuju ulazak) koj ce razbite u paramparcad te "uspesne" managere koji nista ne znaju nego raditi u monopolisticki poliicko zastitenom okruzenju.
Zato se silovito bore da se to sto vise odlozi dok se oni jos ne dotankiraju,jer tek sada su svatili :eek: koji potencijal ima u siromasnoj MK,pa ustanje su sve da urade samo i samo da skupe sve sto je ostalo pre nego sto dogu pravi profesionalci.Megutim mislim da su zakasnili :thumbsup:
Bicemo svi u skoroj buducnosti :eek: iznenageni kada ce se neke afere razotkriju da njihiva pamet granici sa ludilom jer kad su vec krali/otimali trebali su upotrebiti bar malo pameti i to uraditi na mnogo posofticiraniji nacin,gde tesko ih je uhvatiti/dokazati u to sto su radili...........
Pa nije li dosta price o tajkunima, oligarsima, onima koji se bogate na tudj racun, malo mi se zgadilo vise:mad:
Lozari kao proizvodjaci repromaterijala su uvek u situaciji da diktiraju uslove, posto vinarije kupuju od njih. Ko im je kriv sto ne mogu da se ujedine i da se dogovore ispod koje cene nece da prodaju. Oni se takmice izmedju sebe, podmetaju na razne nacine, pa posle velike firme i tajkuni su krivi.
Moj stav je, ako ne mozete da prodate grozdje nasim kompanijama, ako vam se ljudi isplati da izvozite uradite to, kad svi ti tajkuni vide da nemaju vise od koga da kupe sami ce doci i ponuditi bolju cenu. To se zove pazarna ekonomija, a ne non-stop kuka zasto drzava ne stiti nas, pa vinarije se ponasaju ovako ili onako...Boze sacuvaj:(

balkan*star
23.09.2007., 17:03
ММФ даде добра оценка за економската состојба во Македонија годинава


Оценката на Мисијата на Монтерниот Фонд за економската состојба во Македонија е мошне поволна. „Економските резулатати оваа година беа многу добри. Порастот оваа година треба да ги надмине 4.5 отсто кои беа проектирани оваа година. Но, веројатно ќе биде помал од 7 отсто кои беа евидентирани во првиот квартал,“ рече денеска Марк Грифитс, шеф на ММФ на прес-конференцијата во врска со третиот преглед на Стенд Бај аранжманот.

ММФ ги одобри одлуките на Владата за зголемување на платите на јавната администрација и на пензиите, но предупреди дека треба внимателно да утврдат трошоците за овие предлози.

ММФ оцени дека зголемувањето на инфлацијата настаната поради зголемување на цените на храната, би требало да се намали следната година.

Во поглед на монетарната политика според ММФ каматните стапки од 5 отсто се на значително ниско ниво, а кредитниот пораст е прилично силен. Судејќи по ова, според Грифитс можностите за пораст во 2008 година се мошне големи. Грифитс и порача на Владата дека треба отстрани одредени фискални ризици, како што се финансиските загуби на МЕПСО, кои како што рече тој се значителни.

„Владата треба да најде начин да ги отстрани или да ги вклучи во буџетот за следната година“, рече Грифитс.

ММФ исто така на владата и предложи да обезбеди доволно средства средства за втората фаза од децентрализацијата, ако сака таа да биде успешна.

„Новиот закон за Народна Банка ќе ја заштити независноста на НБ и ќе ја зајакне нејзината финанасиска стабилност“, процени Грифитс за новиот закон за НБ кој го подготвува владата во соработка со НБ.

Исто така од ММФ порачуваат да се намалат придонесите за здравство за работниците со помало работно време.

„Повторно мисијата ги потикнува властите да ги намалат задравствените трошици за работниците со пократко работно време, да ги поврзе тие со часовите кои луѓето фактички ги обработуваат, за ова ќе биде потребно време, но ова намалување на давачките за работната сила ќе и се спротивстави на неформалната економија и ќе ја намали невработеноста“, порача Грифитс.

„Двете прашања кои ги спомена господинот Грифитс кои треба да се финализираат, а се однесуваат на финализирање на буџетото за 2008 година и законот за Народна Банка, сакам да истакна дека во текот на овие десетина дена во интензивните средби што ги имавме со преставниџи на ММФ и со централната банка постигнавме голем напредок и всушност сме пред финализирање на двете прашања“ Трајковски

Според Трајковски останува само техичкото прашање за резервите на централната банка и тоа ќе биде решено за два три дена и нацрт законот ќе биде изнесен до крајот на овој месец.

Министерот побрал од ММФ да бидат помалки конзервативни во оценката на приходите.

„Според условите во Македонија процената покажа дека сме направиле една можеби од најважните стратешки одлука со воведувањето на рамниот данок и идната година за владата и министерството за финансии би билло подобро да не мораме да одиме пред Парламентот за ребаланс зошто тоа одзема време и има високи финансиски трошоци“, рече министерот Трајковски.

Гувернерот на Народната Банка, Петар Гошев соработката со ММФ е одлична и многу корисна. Тој истакна дека инфлацијата оваа година ќе заврши на 2 отсто и идната година пак ќе биде ниска , ако нема поголеми шокови на меѓународниот пазар.

Boli
24.09.2007., 03:18
Pa nije li dosta price o tajkunima, oligarsima, onima koji se bogate na tudj racun, malo mi se zgadilo vise:mad:
Lozari kao proizvodjaci repromaterijala su uvek u situaciji da diktiraju uslove, posto vinarije kupuju od njih. Ko im je kriv sto ne mogu da se ujedine i da se dogovore ispod koje cene nece da prodaju. Oni se takmice izmedju sebe, podmetaju na razne nacine, pa posle velike firme i tajkuni su krivi.
Moj stav je, ako ne mozete da prodate grozdje nasim kompanijama, ako vam se ljudi isplati da izvozite uradite to, kad svi ti tajkuni vide da nemaju vise od koga da kupe sami ce doci i ponuditi bolju cenu. To se zove pazarna ekonomija, a ne non-stop kuka zasto drzava ne stiti nas, pa vinarije se ponasaju ovako ili onako...Boze sacuvaj:(

Pa zar nisi razumeo informacija bas to i govori da ustvari to i rade,izvoze repro,a ne gotovi proizvod.I drugo lozari nista ne dikriraju jer nemaju kome prodati,ali od ove godine stvari se menjau i to izvoze..... a druga stvar sto mislim da i zakon ogranicuje izvoz ali nisam siguran.
Evo na sto sam mislio......

Дома > Вести > Агровести
Винариите останаа без домашна суровина
Соња Јанковска
22.09.2007
По извозот на грозјето во гајби, винариите останаа без домашна суровина. Причината за ваквата состојба е што и покрај најавите за повисоки откупни цени, визбите излегоа со ланските цени.
А лозарите, пак, поучени од минатите години, кога едвај си ги земаа парите за предаденото грозје, годинава го дадоа на странските трговци, кои плаќаа веднаш.„Во моментот кога не постигнаа согласност со преработувачите по однос на цената, еден огромен дел од нашето грозје отиде во соседните земји. Лозарите си направија цена на чинење на своето грозје“, изјави Михаил Петков, Факултет за земјоделски науки и храна.
Сега на ред со реакции се винариите, кои не само што се соочуваат со недостиг на суровина, туку наместо кај нив, најдоброто и најквалитетно грозје заврши кај конкурентните земји.
„Мислам дека сето ова треба да биде школо и за лозарите и за винариите. Со самиот почеток на наредната сезона да седнеме, да се договориме, тие да земат обврска околу целокупниот откуп на виното во Македонија, со точно пропишани услови на плаќање и ориентационо цени, а ние да земеме обврска дека сето грозје ќе им биде предадено“, рече Ѓоко Данилов, Федерација на фармери.
И експертите велат дека е крајно време да се реши хаотичната состојба во лозарството. Велат, решението е во финансиска поддршка од ресорното министерство и во коректниот однос од страна на визбите.
„Треба поинтензивно да помагаат во текот на целата година. Таа работа оди во континуитет, не кампањски, само сега дајте пари и не се познаваат цела година“, вели Звонимир Божиновиќ, Факултет за земјоделски науки и храна.
Поради неисплатливото производство, лозовите плантажи се намалија од 40.000 хектари на 25.000 хектари. И наместо да се развива лозарството и винарството со македонски бренд, се развива извозот на грозје во гајби, кое завршува во соседните земји под странски бренд.
Од 2.500 тони пред неколку години, сега извозот е зголемен на 22.500 тони, што значи загуба на 15 милиони евра од извозот на винско грозје во гајби. За сметка на ова, наместо продажба на флаширано вино, Македонија и понатаму останува суровинско подрачје.

BET-MAN
24.09.2007., 10:13
Pa zar nisi razumeo informacija bas to i govori da ustvari to i rade,izvoze repro,a ne gotovi proizvod.I drugo lozari nista ne dikriraju jer nemaju kome prodati,ali od ove godine stvari se menjau i to izvoze..... a druga stvar sto mislim da i zakon ogranicuje izvoz ali nisam siguran.
Evo na sto sam mislio......
Razumeo sam, i poddrzavam to posto to je nacin da vinarije shvate da treba da kupe po vecoj ceni, a ne da se kuka da drzava treba da kupuje ako vinarije nece...

makedonce
24.09.2007., 11:15
Доделување на одобренија за фиксен пристап

Скопје /24/09/ 08:31

Одобренија за користење радиофрекфенции за фиксен безжичен пристап WiMax за шест региони во Македонија ќе додели денеска Агенцијата за електронски комуникации.

Одобренија, како што е соопштено, ќе добијат Космофон АД Скопје, Истел Дооел Скопје, Неотел ДОО Скопје, Мател МК Скопје и РЖ Услуги./макфакс/

Molim da neko konvertuje na latinicu.
Hvala.

LMAO
24.09.2007., 11:18
Skopјe /24/09/ 08:31

Odobreniјa za koristeњe radiofrekfencii za fiksen bezzhichen pristap WiMax za shest regioni vo Makedoniјa ќe dodeli deneska Agenciјata za elektronski komunikacii.

Odobreniјa, kako shto e soopshteno, ќe dobiјat Kosmofon AD Skopјe, Istel Dooel Skopјe, Neotel DOO Skopјe, Matel MK Skopјe i RZh Uslugi./makfaks/

Pretorian
24.09.2007., 18:28
Granit dopunuje dejnost.....
http://www.total.com.mk/ShowNewsAdv.aspx?ItemID=8666&mid=303&tabId=1&tabindex=0

ProFit
25.09.2007., 00:39
Kompaniite gi krijat finansiskite rezultati

Kompaniite gi krijat finansiskite rezultati – samo mal procent od društvata gi objavuvaat informaciite koi direktno vlijaat na cenata na nivnite akcii. Analitičarite ocenuvaat deka društvata se zatvoraat najmnogu poradi strav od nepoznati investitori, no i vo obid da gi skrijat podatocite od malite akcioneri.

Iskustvata od zemjite od regionot kade pazarot na hartii od vrednost e značitelno porazvien, pokažuvaat deka kompaniite se poveќe informiraat za svoeto rabotenje.

Spored Zakonot za hartii od vrednost kaznata za ne objavuvanje na podatoci e duri 5.000 evra. Iako dosega ne e kazneta nitu edna kompanija, od Komisijata za hartii od vrednost stigna predupreduvanje- po periodot što na kompaniite im beše ostaven za da se prilagodat, vo idnina ako društva ne izvestuvaat za finansiskite rezultati ќe ja plaќaat globata.

Akcionerskite društva so posebni obvrski za izvestuvanje do komisijata treba da dostavuvaat soopštenija od site održani akcionerski sobranija, no i trimesečni, polugodišni i godišni izveštai.

zoraxe
25.09.2007., 10:44
ВЕЧЕР: Маѓар Телеком го сака Словенечкиот телеком


Унгарски Маѓар Телеком, доминантниот сопственик на Македонски телекомуникации е заинтересиран за купување на 49,13 проценти од акциите на Телеком Словенија. Оваа компанија заедно со Турк Телеком, исландската компанија Скипти и Телекомот на Италија ја откупиле тендерската документација и подготвуваат понуди.
Според пишувањето на економскиот весник "Финанце", за купување на словенечкиот телеком, од четирите потенцијални кандидати најмногу е заинтересиран турскиот телекомуникациски оператор бидејќи влезот во словенечката компанија би му го олеснила продорот на пазарот на Европската Унија. Како финансиски најјака компанија "Финанце" го издвојува Маѓар Телеком, која е 60 проценти во сопственост на Дојче Телеком.

Телеком Словенија во март 2006 година купи удел од 76 проценти од акциите во Он.нет кој тогаш беше вториот по големина интернет провајдер во земјава. Со докапитализацијата што се случи годинава се промени сопственичката структура и сега Телеком Словенија има 83,38 проценти удел во Он.нет. Он.нет има со Македонски телекомуникации потпишано договор РУО (разврзан пристап на локална јамка) за да ги користи бакарните водови на Телеком. Од оваа компанија најавија од октомври поагресивен настап на пазарот на фиксната телефонија.
Покрај Он.нет, Телеком Словенија е присутен и во најголемиот интернет-провајдер на Косово и Блиц.нет , интернет-провајдерот на Република Српска.

Ako neko moze neka konvertira tekst!

Andrej
26.09.2007., 11:51
Македонија е рангирана како четврта на листата топ 10 најреформски земји во светот во извештајот Doing Business 2008 кој го прави Светска банка, насловен како “Правење разлика”.
Македонија најмногу пофалби има за олеснувањето при отварање нови бизниси, забрзување на процедурите за издавање дозволи за градба, намалување на корпоративниот данок на 12%, односно 10% од следната година, поедноставување на процедурите за плаќање на данок и надворешно трговското работење. Најлоши оценки Македонија има за стечајните постапки, како и за процедурите за вработување и отпуштање работници.
Како најреформска земја во најновиот Извештај е прогласена Египет, која заради големите реформи минатата година има и најголем скок на листата, а по неа лидер во регионот е Хрватска.
На листата од 178 рангирани земји од целиот свет, Македонија годинава е рангирана на 75 место, што е скок за 21 место нагоре на листата. На прво место и годинава е рангиран Сингапур, како земја во која е најлесно да се прави бизнис.
Извештајот Doing Business го изготвува Светската банка и е еден од најрелевантните извештаи во светската бизнис јавност.
(Тотал)

vikser
27.09.2007., 00:56
evo vam malo analize ostalih burzi regiona pa vi sami napravite komparacije......Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas je počelo na krilima optimizma ulagača. Burzovni indeks Crobex tijekom prijepodneva porastao je gotovo 1,5 posto. Tijekom podnevne stanke za ručak vrijednost indeksa neznatno se korigirala, ali se još uvijek zadržala iznad 1 posto. Do kraja dana prinos indeksa Crobex vinuo se 2,67 posto, na 5020,14 bodova............................................ .................................................. .....................Rastu indeksa najviše pridonose Jadroplov (5,49 posto), Končar-elektroindustrija (5,38 posto) i VIRO (5,07 posto), te dionice u sektoru graditeljstvo: Tehnika (6,60 posto), Hidroelektra niskogradnja (5,26 posto) i Ingra (4,68 posto)...........................
lagači očito još uvijek vjeruju u hrvatsko građevinsko čudo i sektor smatraju podcijenjenim, bez obzira na astronomski rast cijene dionica građevinara od početka godine......................................

Nazad

--------------------------------------------------------------------------------
Analiza: Građevinari ponovno najlikvidniji sektor

Pojačana aktivnost fondova obilježila je i današnju trgovinu na domaćoj burzi, što najbolje ocrtava novo prebacivanje prosječnih brojki dnevnog prometa uobičajenog za rujan. Iako je početak trgovanja na samom startu tjedna pokazao optimističan pogled aktera na razvoj događaja na burzi, a probuđena kupnja je nastavila podizati cjenovne letvice domaćim dionicama srušenim u još nepreboljenoj korekciji, protekom polovice trgovinskog dana su osnaženi prodajni pritisci na cijene Tehnike, Ine, povlaštenog izdanja Adrisa i Atlantskoj plovidbi preokrenuli domaći dionički indeks u negativan teritorij.
............................No, i dalje sjajna perspektiva domaćih građevinara na domaćem tržištu, ali i u regiji, kao i neskrivena simpatija tržišta prema tom sektoru će i dalje vrlo vjerojatno ublažavati utjecaj na dionice tvrtki pri eventualnim budućim sličnim nezgodama.

Impresivan rast europskih burzovnih indeksa

Business.hr/Hina
26.09.2007 16:30
Pročitaj komentare(0)

Vrijednosti europskih burzovnih indeksa u srijedu su porasle, potaknute oporavkom cijena dionica financijskog i rudarskog sektora.
Europske su dionice ojačale gotovo 8 posto otkad su sredinom kolovoza dosegnule najniže razine u osam mjeseci, nakon što je američka središnja banka Fed snizila diskontnu kamatnu stopu u odgovoru na krizu na kreditnim tržištima proizašlu iz poteškoća vezanih uz drugorazredne hipotekarne zajmove.
"Mnogi su ulagači posljednjih nekoliko tjedana zauzeli stav strpljivog čekanja na dobivanje nekakvog osjećaja smjera glede prijetnji tržištu", rekao je strateg Morgan Stanleyja Teun Draaisma.


Beograd -- Poslovanje na Beogradskoj berzi obeležio je manji promet, kao i rast indeksa za nešto više od pola procenta.
U trgovini akcijama aktivno je bilo 165 akcija od kojih je 46 ubeležilo rast a 41 pad cene. U kontinuiranoj trgovini najviše je poskupela akcija užičkog građevinskog preduzeća Putevi, za 12,38 odsto, na 8.990 dinara odnosno do dosadašnjeg maksimuma.
Na listi akcija sa najvećim prometom su niška AIK banka sa 23,5 miliona dinara, bečejski Soja protein sa 17,8 miliona, novosadska Metals banka sa 15,2 i beogradska Agrobanka sa deset miliona

vikser
27.09.2007., 01:00
I dalje se zelene indeksi na BSE i BLSE

Sponzorirani link


Na Ljubljanskoj burzi je pak SBI 20 porastao 0,15 posto zadržavši i dalje poziciju iznad 12.000 bodova
Danas je na Sarajevskoj burzi zabilježen ukupan promet od 4,750.048,02 KM. Najveći dnevni promet ostvarile su dionice Elektroprivrede HZHB Mostar u vrijednosti od čak 2,708.624,00 KM. BIFX je porastao 0,82 posto na 7.480,33 bodova, dok je vrijednost indeksa slobodnog tržišta SASX-10 pala 0,19 posto na 4.326,69 bodova.
Banjolučka burza se i dalje zeleni, pa je tako BIRS skočio 1,02 posto, FIRS 0,72 posto, a ERS 10 za 1,77 posto. Najlikvidnija je bila dionica Rafinerije nafte Bosanski brod, koja je bilježila promet od 186.636 KM, ali i pad cijene od 2,55 posto.
U Beogradu je Belex 15 ojačao 0,6 posto, a Belex line 0,59 posto. Najveći promet od oko 23,6 milijuna dinara ostvarila je AIK banka iz Niša.
Na Ljubljanskoj burzi je SBI 20 porastao 0,15 posto zadržavši i dalje poziciju iznad 12.000 bodova, a u plusu od 0,26 posto završio je i SBI TOP. Sa 1,9 milijuna eura, najprometnija je bila dionica Petrola.
Crnogorski MOSTE je potonuo 1,86 posto, dok je makedonski MBI 10 skliznuo laganih 0,01 posto.

vikser
27.09.2007., 01:09
Macedonia 84th in the world according to corruption26.9.2007 16:08:00 | Powered by PressCut

This year Macedonia holds 84 th place in the world according to the Corruption Perceptions Index (CPI), by which it went up by 20 places compared to the last year. On the basis of six different researches mostly conducted in 2007, Macedonia is rated with 3.3 out of 10 points.

Together with Costa Rica, Croatia, Cuba, the Czech Republic, Italy, Romania and Suriname, Macedonia was singled out as the state which marked significant improvement in the CPI.

With the least corruption, Denmark, Finland and New Zealand share the first three places with 9.4 points. Somalia holds the last place with 1.4 point. 40 percent of the countries with the index below 3 have low incomes. Slovenia was best ranked among the countries from the region and holds 27 th place.


Cargo airport to be built in Stip?
26.9.2007 15:56:00 | Powered by PressCut

Experts from the Dutch Consulting Agency NAKO met yesterday with the Macedonian Minister of Transport Mile Jankieski, with whom they discussed the possibility of building a small cargo airport in Stip. The Dutch consulting agency was hired to conduct a study with concession models for the development of the airports in Skopje and Ohrid, which should be finished in 4 months.

The study about the ‘Aleksandar Veliki’ airport in Skopje should include a project to expand and renovate the existing terminal or construct a new terminal as well as the renovation or construction of a new administrative building. The advisor also needs to conduct a study for the Ohrid airport ‘Sv. Apostel Pavle’
.............tko ce to graditi..........mislim granit(najbolji je sa asfaltom.....,beton jak i sa najvecim vezicama u vladi, il mavrovo koji ima najbolji CV a i malo da se izvuce iz krize a mozda se ukljuci i pelagonija:thumbsup::biggrin:

vikser
27.09.2007., 01:20
...........uh zaboravio da vam kazem da sam sve ovo postirao kako bi vam kazao smernice i cilj a to je da jos malo cekanja i dolazi novi ciklus investiranja.....i mse nece se samo zelenit nego i dionice idu up:biggrin:;).......pozdrav

dil121
27.09.2007., 02:54
Сменет финансискиот директор на Телеком

Скопје /26/09/ 17:52

Главниот финансиски директор на АД „Македонски телекомуникации“ Ролф Плат денеска е отповикан од функцијата, соопшти компанијата.

Одлуката за отповикување на Плат ја донесе Одборот на директори на Телеком. За нов финансиски директор на компанијата е назначен Славко Пројкоски.

Одборот донесе одлука и за ребрендирање на „Македонски телекомуникации“. Оваа кампања за ребрендирање има за цел да ја вклучи компанијата во семејството на брендови на Дојче Телеком, кој е еден од најуспешните и најпознатите брендови во светски рамки.

Покрај тоа, на денешниот состанок била одобрена Програмата за намалување на бројот на вработени на доброволна основа. /крај/со/ст

zoraxe
27.09.2007., 10:14
Rolf Plat je smenjen zato sto odlazi iz Makedonije.On i njegova familija su ziveli u Skoplju nekoliko godina, ali vec danas ili sutra odlaze za Deutchland.
Ova vest nece nikako uticati, osim vest ko je taj sto ga je zamenio.

homer_mkd
28.09.2007., 17:26
kapital.com.mk - interesantno - granit, beton, mavrovo, akcije

http://www.kapital.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=65&EditionID=587&ArticleID=13325

Adv.Lexy
01.10.2007., 09:41
Krv nije voda ili Interesi su vecni sve je drugo prolazno - ko kako hoce.

Премиерот на Словенија, Јанез Јанша во писмо до претседателот на ЕК бара да се отворат преговори со Македонија во текот на 2008 и да и се додели на кандидатски статус на Србија, дознава хрватскиот дневен весник, Јутарњи Лист.

Во писмото, Јанша образложува како процесот на европска интеграција им овозможил на многу држави до сега да најдат позитивни решенија за крајно чувствителни прашања, како што е заштитата на националните малцинства. Тој во писмото ја посочува Македонија како позитивен пример за Западниот Балкан, како функционален модел на мултиетничко општество, базирано на Охридскиот Рамковен договор. Љубљана смета дека Македонија постигнала напредок благодарение на ЕУ и дека европската поддршка треба да продолжи и да се утврди преку препорака за старт на преговори со нашата земја. Но по последните случувања во македонското собрание, дипломатите во Брисел оценуваат дека тешко ќе се стекне доверба во ЕУ за старт на преговори. Довербата може да се изгуби и кај членките на НАТО за покана во 2008.

Во писмото на словенечкиот премиер се бара ЕУ итно да и се додели кандидатски статус за Србија, во првата половина од 2008, и со тоа да и се овозможи да ги надмине траумите од минатото. Сепак Јанша потенцира дека потполна соработка со Хашкиот трибунал останува многу важен услов за Белград, но дека во ниеден случај канадскиот статус тоа не смее да биде условуван со решавањето на косовското прашање. Ваков предлог имаше и италијанскиот премиер Романо Проди пред неколку недели, на што претседателот на ЕК одговори дека тоа не е само техничко туку и политичко прашање.

Onima koima treba prevod ukratko
Slovenecki Premijer Jansa poslao pismo komesaru Baroso, u kome trazi pocetak pregovora Makedonije se EU u 2008.
On objasnjava razloge zasto treba dobiti datum pregovora.
Jansa smatra da je makedonija funkcionalna demokratija, da se ramkovni sprovodi, da je zemlja na pravom putu ka EU.
On smatra da je sav taj napredak ostvarne pomocu EU i da se to treba poddrzati i nagraditi u narednom periodu.

dil121
03.10.2007., 19:41
Словенечката транспортна компанија „Интерeуропа Груп“ соопшти дека планира да купи објекти и локации во Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија и Косово со цел да го прошири својот бизнис во целиот регион.
„Интереуропа груп“ вчера преку Берзата во Подгорица ја купила црногорската компанија „Зетатранс“ која беше проценета на 21,9 милиони евра, а планира преземање и на други фирми во државите од Балканот.
Словенечкиот бизнис весник „Фајнанс“ објави дека „Интер Еуропа“ наскоро би можела да стане дел од голема логистичка компанија во која би партиципирале Владата на Словенија, германската „Дојче бан“, пристаништето во Копер, Словенечката железница и Аеродромот во Љубљана.
Пазарната вредност на „Интереуропа“ во моментов се проценува на 339 милиони евра.
(Tотал)

Molio bi da konvertira neko ovo u latinici.

VladoG
03.10.2007., 19:50
Slovene~kata transportna kompanija „Intereuropa Grup” soop{ti deka planira da kupi objekti i lokacii vo Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo so cel da go pro{iri svojot biznis vo celiot region.
„Intereuropa grup” v~era preku Berzata vo Podgorica ja kupila crnogorskata kompanija „Zetatrans” koja be{e proceneta na 21,9 milioni evra, a planira prezemawe i na drugi firmi vo dr`avite od Balkanot.
Slovene~kiot biznis vesnik „Fajnans” objavi deka „Inter Europa” naskoro bi mo`ela da stane del od golema logisti~ka kompanija vo koja bi participirale Vladata na Slovenija, germanskata „Doj~e ban”, pristani{teto vo Koper, Slovene~kata `eleznica i Aerodromot vo Qubqana.
Pazarnata vrednost na „Intereuropa” vo momentov se procenuva na 339 milioni evra.
(Total)

penzioner
04.10.2007., 02:28
evo malog osvrta iz publikacije "Doing bussiness 2008" na temu zemalja nejperspektivnijih za ulaganje, topic...zemlje s najvise obavljenih reformi u smislu unapredjivanja poslovanja.

"Na drugom mjestu u 10 po reformama vodećih zemalja nalazi se Hrvatska, koja je napredovala za 27 mjesta na ljestvici zemalja po jednostavnosti poslovanja – sa 124. na 97. Preostalih osam čine Gana, Makedonija, Gruzija, Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina i Bugarska.
»Istočna Europa proživljava snažan rast ulaganja usporediv s nekadašnjim snažnim rastom u istočnoj Aziji«, kazao je Michael Klein, dopredsjednik Svjetske banke/Međunarodne financijske korporacije za financijski razvoj i razvoj privatnog sektora. »Utvrdili smo da su povrati od dionica najviši u onim zemljama koje provode najviše reformi«, kazao je.

Alan Ford
06.10.2007., 12:56
Никола Груевски, премиер на Владата на Република Македонија
Зошто е важно што сме 4ти во светот?

Извештајот „Правење бизнис”, што веќе петта година по ред го издава Светската банка, ја рангираше македонската економија како 4-та најреформска во светот. Ова е најдобар досега пласман на Македонија. Голем успех ако се знае дека овој извештај е еден од главните водичи на светскиот бизнис. Но, изгледа дека сите во Македонија се навикнаа полесно да го прифаќаат несупехот отколку успехот.
За тоа што 4-то место во светот во годинешниот извештај на Светската банка значи за Македонија, разговаравме со премиериот Никола Груевски


Што за Вас, како премиер на Владата значи еден ваков извештај во која Македонија од 178 земји од целиот свет, е рангирана на 4 место, како најреформска земја? Поголемо признание за успехот на реформите кои ги спроведовте изминатата година откако сте на власт, не можевте ни да посакате...
Македонија во два дена прими две големи меѓународни признанија. Едното е Извештајот Doing Business на Светската банка, кое е многу голем успех за Република Македонија, кој досега ни приближно не сме го имале. Морам да признаам дека ние сме малку и изненадени дека толку брзо нашето работење и чекорите кои ги преземавме беа препознаени од Светската банка и од повеќето меѓународни институции. Извештајот на Светската банка е навистина најголемо признание кое можевме да го добиеме.
Овој извештај во последните години е убедливо најреспектиран во светот и патоказ за инвеститорите. Се најдовме на листата на држави од целиот свет, кои во изминатата година направиле најмногу реформи. Од листата десет најреформски земји од вкупно рангирани 178 земји, Македонија е на четвртото место.
Ова е голем успех за Македонија, затоа што претставува подобрување на перцепцијата за земјата во целиот свет, како подобра бизнис дестинација, како држава со подобра бизнис клима. Секако дека овој Извештај ќе има свое влијание врз привлекување на странски инвестиции, бидејќи тие редовно ги следат извештаите на Светската банка, и воопшто пораките на меѓународните институции ги испраќаат за земјите.
Второто меѓународно признание е најновиот озвештај на Транспаренси Интернешнел, во која имаме неверојатен скок нагоре на листата од цели 21 место. Македонија од катастрофалното 105-то место, кое го делеше со Свазиленд, од вкупно 156 земји, а сега е рангирана на 84 место, од вкупно 180 држави во кои годинава Транспареси Интернешнел ја мереше перцепцијата за корупција. Толку висок скок нема направено ниту една земја во светот, не само во годинешниот извештај, туку и во изиминативе години.
На пример, оваа година сериозен прогрес е забележан и во Италија, Хрватска, Чешка и други, но ниту една од нив нема ваков скок, ваков прогрес од 21 позиција, како што има единствено Македонија.
Тоа е исто така голем успех и признание, бидејќи борбата против корупцијата и криминалот е составен дел од она што инвститорите ги интересира. Секој инвеститор, кога доаѓа во една земја, оценува каква е стабилноста на земјата и економијата, компаративните предности и поволности, бизнис климата, но и односот на властите и нивната борба против корупцијата и криминалот.
Секој инвеститор што сега ќе го анализира тоа ќе може од меѓународна признаена институција да добие порака дека земјата на овој план има огромен прогрес, најголем прогрес споредено со сите прогреси на другите земји во светот во изминатата една година.
Овој голем скок истовремено значи и предвремено исполнување на нашата предизборна програма. Ние пред изборите ветивме дека во четирите години односно до 2010 година ќе успееме да ја донесеме државата од последната третина земји на листата најокорумпирани, во првата половина. Овој скок се случува уште по првата година, што е признание дека сме имале многу силни мерки во борбата против корупцијата и криминалот, која е вреднувана и од најзначајните меѓународни институции.

Каква е тежината на овие извешти, ако се има во предвид дека доаѓаат во период кој е многу значаен за Македонија, кога го чекаме значајниот извештај од ЕУ, поканата за членство во НАТО?
Верувам дека ќе имаат влијание и за очекуваната покана за членство во НАТО и врз извештајот од Европската унија. Оваа година беше година на реформи, а јас очекувам следната година да биде година на евроинтеграции. Се надевам дека ќе ја добиеме поканата за НАТО, и ќе го добиеме датумот, и можеби и ќе ги започнеме преговорите со ЕУ.
Овие реформи во економијата и силната борба против корупцијата и криминалот, кои добија и меѓународно признание, сигурно дека ќе имаат свое позитивно влијание врз сите извештаи кои се подготвуваат за Македонија. Овие две работи до пред една година беа слабост на Македонија. Сега станаа предност.

Зошто и како Македонија го заслужи високото место на листата на Светската банка за најреформски земји?
Со многу работа, труд, ентузијазам и користење на сите расположиви потенцијали дома и во странство. Притисок врз сите државни функционери во самиот старт да се дистанцираат од можноста да бидат корумпирани, менување на правилата на игра, но и нов дух, нешто што во овие 12 месеци успеав да го наметнам во Владата, а тоа е нулта толеранција за корупцијата.
И секако остварување на она што го ветивме пред изборите. Сите добри политики кои ги ветивме и кои беа поздравени и од ММФ, сега се на еден начин валоризирани на најдобар можен начин.
Инаку, постојат десет критериуми или индикатори според кои Светската банка го вршеше мерењето за тоа која земја како ќе биде рангирана според интензитетот на реформите кои ги прави.Тоа се: условите за започнување на бизнис, издавањето на дозволи и лиценци, флексибилноста на пазарот на работна сила, регистрација на имот, пристап до кредити, заштита на инвеститорите, даночно оптоварување, услови за тргување преку граница, извршување на договори и постапки за згаснување на бизнис.

Македонија е една од трите земји после Египет и Хрватска кои имаат најголем скок нагоре на извештајот на Светската банка. Најмногу сме пофалени за олеснување на процедурите за отпочнување на нови бизнис, плаќањето даноци, издавањето на дозволи и лиценци...
Точно, Македонија е меѓу трите земји со највисок скок во споредба со претходната година. Од 96 место лани, годинава Македонија се искачи на 75 место. Во генералниот рејтинг, Македонија е рангирана пред Хрватска, но и пред сите други земји од регионов вклучувајќи ја и Грција.

Кои реформи конкретно беа направени и препознаени од Светската банка?
Груевски: Ние ветивме дека формирањето на компании ќе се забрза, и успеавме оваа процедура да се сведе на само три дена. Во меѓувреме, откако извештајот веќе беше изготвен, направивме уште едно намалување и сега отварањето на фирма е скратено на само четири часа. Веруваме дека во наредниот извештај на *Доинг Бусинесс тоа ќе биде повторно вреднувано. Понатаму, потенциран е успехот на Македонија кај намалувањето на даноците и поедноставувањето на даночниот систем со воведувањето на рамниот данок. Го намаливме данокот на добивка од 15% на 12%, и персоналниот данок на доход од 23%,18%, и 15% на 12%. Овие даноци од почетокот на следната година ќе бидат намалени на 10%, за што веќе во Парламентот е донесена одлуката по предлог на Владата.
Направивме една мерка, што беше исклучително тешка и во преговорите со ММФ, а тоа е да се ослободи од оданочување реинвестираната добивка на неограничен број години.
Посебни погодности дадовме во технолошко индустриските развојни зони, со 10 години ослободување од данок на добивка и пет години половично ослободување од персонален данок на доход, како и други финансиски поволности.
Трета работа заради која е потенциран напредокот е регулаторната гилотина, која исто така е дел од нашата програма. Овој проект треба да ја намали бирократијата, преку поедноставување и скратување на постапките за добивање на лиценци, градежни дозволи, царински формалности и разни одобренија, решенија, согласности и слично. Успеавме овие постапки да ги скратиме и поефтиниме, и да ги поедноставиме или укинеме.
Оваа област, според мене, има најзначајно влијание во Извештајот, затоа што постигнавме навистина голем напредок и успех.
Спроведовме многу мерки кои ја подобрија состојбата на бизнисмените, за што имаме пофалби и одобрение од коморите во кои членуваат македонските фирми. Така на пример, ги намаливме трошоците на телефонските услуги, преку либерализација на телекомуникацискиот пазар, го скративме времето за враќање на ДДВ-то на максимални 30 дена, за разлика од минатото кога повратот на овој данок доцнеше со месеци. Елеминирани се таканаречените рекетарски или политички инспекции на Управата за јавни приходи и на другите инспекциски органи.
Потоа, го започнавме реформите во Катастарот, каде треба уште работа.
Го воведуваме правилото “молчењето е одобрување”, кое предвидува во сите области каде што граѓаните и бизнисите имаат потреби и барања, доколку не добијат одговор во одреден рок, кој е утврден во законот, се смета дека одговорот е позитивен.
Понатаму, укинат е потребниот капитал за отварање на нови бизниси, намалени се трошоците за формирање и одјавување на компанија во Службен весник, речиси се преполовија трошоците што фирмите и приватниот сектор ги плаќаа кон Централниот регистер и кон други државни институции.
Во Парламентот се испратени и законите со кои драстично се намалуваат роковите и процедурите за градење, што е многу важно за градежниот бизнис. Се скратуваат и процедурите за носење и измена на урбанистичките планови, се забрзаа постапката за регистрација на имот, се воведуваат етапни инспекции, каде што инспекторите ја проверуваат изградбата етапно, според динамиката на градба и по завршувањето на оделна фаза, според принципот во нордиските земји, Канада, Австралија и други.
Во градежништвото, со новиот закон кој деновиве треба да се изгласа, исто така се воведува правилото “молчењето е одобрување”, така што барањата на градежните фирми нема да можат да стојат по фиоки кај службеници кои чекаат некој да им понуди мито.

Бизнисмените посебно ги потенцираат промените во работењето на царинските служби и олеснувањето на процедурите за извоз..
Она што е евидентна промена е односот на царинските служби кон корупцијата. Почнувајќи од врвот па надолу. И сега се помалку бизнисмените наидуваат на ситуација да им биде побарано мито за да си ги завршат работите.
Втората промена е дека се забрзани сите процедури, и трето, воведовме едношалтерски систем во царинското работење, што го забрза движење на стоките на Царината.
Сега дополнително преговараме за склучување на договор со специјализирана консултантска куќа за подобрување на работењето на Царинската управа. Царината веќе склучи договор за набавка на опрема за специјално скенирање на стоката што доаѓа во камиони или контејнери.

Иако даночно оптеретување е намалено, вкупното оптоварување на фирмите до давачки е се уште многу високо во однос на регионот. Се планираат ли некои понатамошни корекции, на пример, во придонесите кои ги плаќаат работавачите?
Даноците како даночен пакет се најниски во Европа. Нема друга земја што нуди подобар даночен пакет, кога зборуваме за персоналниот данок, за данокот на добивка и реинвестираната добивка во номинален износ. Давачките во однос на придонесите се повисоки. Тоа се придонесите за пензиското за што се плаќаат со стапка од 20%, и за здравственото осигурување за што се издвојуваат околу 9%. Ние размислуваме за натамошни реформи и модели како да ги намалиме овие давачки.
Но, за да се направат промени во овие сегменти се потребни силни реформи, кои што ќе ја стабилизираат состојбата во двата фонда, Фондот за здравство и Фондот за пензиско осигурување. Во Фондот за здравство веќе имаме многу сериозни реформи, исчистени се сите долгови, во најголем дел се исчистени и долговите на клиниките. Тој тренд ќе продолжи и во наредните месеци, а потоа ќе се размисли дали има простор за намалување на стапката на придонеси за здравствено осигурување.
Слична работа треба да се случи и во Фондот за пензиско осигурување. Тоа е новиот предизвик на Владата. Да видиме што можеме да направиме како реформа и намалување на придонесот за пензиското осигурување во наредните години.

Затварањето на бизниси е оценето како релативно послабо, во однос на регионот. Се превземаат ли тука некои мерки за подобрување на ефикасноста на овие постапки?
Штом се оцениле како лоши, значи дека треба дополнително да превземеме мерки, со цел овие постапки да бидат побрзи и поефтини. Тука се и стечајните постапки. Тие се значајно забрзани од неколку години, како што беше со предходниот закон, сега се сведени на девет месеци. Во земјава имаме многу стечајни постапки, но се зависи по која постапка одат.
Се што е започнато со новиот закон е завршено за девет месеци, така што како минува времето така ќе се менува и перцепцијата за стечајните постапки, затоа што ќе се види дека новиот закон е одличен и е во согласност со сите европски норми. Проблем се оние фирми во стечај кои западнале во стечај во времето кога беше стариот закон, и по тој мораат да го довршат стечајот.
Во делот на реализација на хипотеките, банките тврдат дека немаат сериозни проблеми. Но, се обидуваме секаде каде што има некои постапки кои можат да се забрзаат, да ги забрзаме.

Економско закрепнување на граѓаните

Се добива чувство дека отсуствуваат директните ефекти од овие реформи, како, на пример, отварањето на нови работни места и нови инвестиции...
Ние немавме илузија дека за една година ќе се отворат многу нови работни места и дека огромен процент од населението што не е вработено ќе се вработи. Меѓутоа, во оваа една година главната задача ни беше да се започне со едно економско закрепнување на државата. Откако тоа економско зајакнување започна, сега се концетрираме на економско закрепнување на граѓаните на Македонија.
Имаме ситуација во која сме близу до остварување на пораст на БДП од близу до 6% годишно, која ќе биде најголема стапка на раст досега.
Второ, во првите пет месеци од годината според податоците од Народната банка, имаме 121 милиони евра странски директни инвестиции, неофицијално до јули тоаа бројка е е околу 150 милиони евра Сумата што влегла до мај, обично е сума што влегува за цела една година, освен во годините кога се продала некоја голема монополска компанија, како што беше случајот со Електростопанство и Македонскиот Телеком. Ако ги иземеме тие еднократни големи приватизации на огромни монополи, во сите други години странските инвестиции за цела година биле околу 100 милиони евра, а сега само во првите пет месеци имаме 121 милион евра.
Според информациите со кои располагам, имаме добри шанси до крајот на годината таа бројка да достигне од 250 до 300 милиони евра, што за Македонија без продажба на голем монопол е одлично.
Третиот индикатор кој говори за подобрување на состојбата е зголемување на девизните резерви и зголемувањето на извозот. Извозот во првите шест месеци е зголемен за 50%. Тоа е бројка која што навистина е импозантна, и заедно со зголемување на девизните резерви се еден индикатор кој што покажува дека состојбите во економијата одат во добра насока.
И конечно, може да се каже дека влегувањето на брендови како што се “Сосиете Женерал”, “Џонсон Контролс”, најавата на “Џонсон Мети” и интересирањето на уште неколу познати банки и крупни компании претставуваат индикатор дека земјата станува интересна за инвестирање. Ова економско закрепнување ни овозможи и неколку други работи. Ни овозможи, на пример, да вратиме 300 милиони евра долг на државата предвремено и да го намалиме за 20% надворешниот долг и за 14% севкупниот долг.
Второ, ни овозможи да купиме амбасади, згради кои ќе ни ги намалат трошоците за кирија во иднина, кои ги плаќаме од Буџетот. Понатаму ни овозможи да инвестираме 40 милиони евра во купување на нова медицинска опрема за болниците и клиниките која што ја немавме.
Економското закрепнување во изминатиов период ни овозможи да го намалиме данокот на додадена вредност за лековите, за медицинските материјали, потоа за јавниот превоз, за комјутери, компјутерски софтвер, за сончеви колектори. И секако ни помогна да го реализираме планираното зголемувањето на платите на државната администрација за 34% во период од две години, и зголемување на пензиите за околу 20% постепено почнувајки од 2008 до 2010 година.
Мислам дека овие мерки и тоа како ќе се почуствуваат врз закрепнување и зголемување на животниот стандард на граѓаните. И тоа за само една година.
Но, закрепнувањето на економијата ни помогна и во еден друг дел да им помогнеме на граѓаните, а тоа е да не дозволиме поскапување на електричната енергија. Да немавме добро остварување во Буџетот ние ќе бевме принудени пред седум или осум месеци да имаме поскапување на струјата од 15% до 20%. Но, ние одлучивме дека во овој период тоа не е најдобро да се направи, туку дека е подобро да се одложи, колку што можеме да издржиме, а да го финансираме од засилените приливи во Буџетот кои се резултат на засилената економија и намалената сива економија преку борбата против криминалот и корупцијата.
Конечно, со намалувањето на даноците добивме и поголеми приходи по основ наплата на тие даноци. До август имавме 16% повеќе приходи од лани, и покрај тоа што даноците беа драстично намалени.

Дали тоа Ви беше еден од главните адути во убедувањето на ММФ да ви дозволи да ги зголемите платите и пензиите, кои во други околности би можело да предизвика дури и прекин на односите со оваа институција?
Се разбира дека беше еден од главните адути. И морам да напомнам дека покрај чекорите во економијата, голема работа ни заврши и борбата против криминалот и корупцијата. Таа борба ќе биде вечна, бидејќи никогаш не може целосно да се искорени криминалот и корупцијата, но во овој период таа борба многу помогна.
Но, ние покажавме еден друг однос, решителност, брзина и неселективност во делувањето. Ни помогна тоа што за една година имаме над 90 лица со пресуда за корупција, значи завршени судски постапки. Тоа многу помогна во подобрување на сликата и во охрабрувањето на бизнисмените.
Бизнисмените се уверија дека ако некој прикрива данок, брзо ќе биде фатен и што се може да го снајде понатаму. Видоа дека условите на пазарот станаа еднакви за сите. Можеби не се идеални, но се подобри од минатото и важат за сите подеднакво.

Кој правел криминал ќе одговара пред судот

Во контекст на борбата против корупцијата и криминалот, конкретно случајот со Фершпед, се создаваат многу нејаснотии и недоумици кај инвеститорите, посебно оние кои учествуваат на берзата. Постои страв дека сега со повторното отварање на приватизацијата на Фершпед, Владата ќе продолжи да ги отвара приватизациите на другите големи компании кои биле приватизирани во тој период. Може ли да се очекува таков процес?
Државата нема намера да прави хајки против компаниите. Она што ние го правиме и она што е наш принцип е онаму каде што ќе добиеме сигурни докази за криминал, ќе ги дадеме тие случаи на обвинителството, а ако обвинителството е сигурно ги предава на судот. Немаме предрасуди од типот, дека ако за некој се говори лошо мора по секоја цена да се најде нешто за по секоја цена да се почне постапка. Ниту, пак, имаме предрасуди дека ако на некој му се најде нешто треба да му се прости, затоа што бил наш или ваш или нечиј, или зашто го бие добар или лош глас. Принципот е многу едноставен. Таму каде што ќе се фати некој дека прави или правел криминал, Владата е должна да го процесира тоа до обвинителството, а обвинителството да го процесира до судот.
Случајот Фершпед е стар случај. За тој случај Правобранителството се изјасни дека имаат докази, за кои се верува дека докажуваат дека имало незаконско делување при приватизацијата на Фершпед. И тие тоа го доставија до судот, кој треба да се изјасни дали тоа е така или не.
Ако се најде кај некоја друга компанија нешто слично, најверојатно ќе го предадеме на судот. Ако не се најде, ни не сме тие што по секоја цена ќе одиме и ќе бараме вештерки, затоа што сакаме некого да уништме или да нападнеме.
Ние имаме добар однос кон бизнисот. На крајот, ние сме десно ориентирана партија, која што во основа го подржува бизнисот и своите политики ги темели на развојот на приватниот сектор. Затоа што ние веруваме дека најдобра социјална политика е онаа која што отвара нови работни места, а нови работни места отвараат компаниите. Нашата програма е насочена кон подршка на приватниот сектор и ние мораме да бидеме одлични партнери на на приватниот сектор, и да работиме да му создаваме што е моЃно подобри услови за работа и лојална конкуренција, а со тоа да моЃе побрзо да расте и да отвара нови работни места. Но, тоа, пак, не значи дека некој ќе биде заштитен, ако направил криминал и имаме докази за тоа. Ние сме должни понатаму да го процесираме тоа до надлежните органи, бидејќи и непревземањето на чекори е криминал. Со други зборови, ако некоја институција има докази за некаоја компанија дека прави криминал и тоа го чува во фиока, тоа е исто така кривично дело.
Значи компаниите кои работат чесно и коректно, нема апсолутно од што да се плашат, затоа што ние сме нивни партнери и ќе останеме нивни партнери додека сме на власт.

Дали има политички став да се прави ревизија на приватизацијата?
Не зборувам за политички став за ревизија на приватизацијата, туку за принцип дека ако некаде се најде криминал, за тој криминал треба да се изјаснат судските органи. И од нив да се побара да пресудат по тоа прашање.

Се очекуваат многу странски инвеститори

Дали имате очекувања за влез на големи странски инвестиции до крајот на годината?
Имаме многу очекувања. Ние имаме формирано посебно тело во Владата составено од шест-седум министри, десетина директори, на катастарот, на технолошко индустриските развојни зони,агенцијата за странски инвестиции, на Фондот за патишта, министрите за транспорт, финансии, економија,министрите за инвестиции, подпретседателот за економски прашања и уште многу други. Во ова тело учествуваат 20 луѓе и тоа тело се состанува секој втор четврток.
Имаме една листа на компании кои што се заинтересирани да инвестираат во Македонија и кои што се пријавиле во некои од институциите. На пример, можеби има некоја компанија која сака да влезе во Македонија и тоа го прави по некои свои приватни линии без да дојде во контакт со Владата, да бара информации или помош. Нив не ги ставаме во таа листа, бидејки не ги ни знаеме. Но, оние компании кои дошле во Владата и барале помош или информации, или само сакале да се престават себе и своите намери, ги ставаме на една листа и секој втор четврток се состануваме и одиме компанија по компанија, прашувајќи која кај кого се јавила, што побарала, што и треба, што и недостасува, што можеме да и помогнеме. И веднаш утврдуваме кој и што треба да направи во наредната недела за да и помогне на таа компанија. Дали тоа ќе биде давање на информација, или консултирање или помош во институциите, се даваат задолженија на конкретни личности и рок во кој што треба да го завршат тоа и да им помогнат.
Од 70 до 100 компании во моментов имаат пројавено силен интерес за влез во Македонија. Зборуваме за компании кои ќе отворат многу работни места доколку донесат конечна одлука да инвестираат во Македонија, и сите се странски компании. Компаниите се многу задоволни и изненадени од овој нов принцип на работа, бидејќи добиваат веднаш одговор, кој толку брзо не го добиле во својата матична држава. Од друга страна, имаме и систем на нивно привлекување преку министрите задолжени за странски инвестиции, преку агенцијата за странски инвестиции и наскоро преку претставниците кои агенцијата ќе ги испрати во разни други држави. Некаде до март следната година, Агенцијата треба да испрати претставници во 12 држави и ќе имаат задача односно норма колку компании треба да посетат и да ги информираат за можностите за инвестирање во Македонија, како и за условите што државата ги нуди. Нивната норма е да посетат околу 240 компании за шест месеци, значи месечно околу 40, неделно околу 10. И потоа, после тие шест месеци ќе се преместуваат во друга држава, за наредните 6 месеци. Така за период од две години ќе имаме такви претставници во околу 1.000 компании во на 40 држави во Европа, но и во Америка и други земји во светот. Првите шест луѓе кои ќе одат се веќе примени на работа и моментално се на тренинг во неколку институции и во самата агенција.
Ова е сосема нов пристап за привлекување на странски инвестиции. Не само што има силна координација од Владата, туку има и еден добар систем. Неодамна и на амбасадорите им дадовме слични иако по обем многу помали задолѓенија. И кампањата инвестирајте во Македонија има своја значајна улога и голем одглас во бизнис круговите во светот. Македонија конечно се најде на финансиските мапи на инвеститорите.
Сега наскоро со издавањето под концесија и управување на технолошко индустриските развојни зони на приватни компании и конзорциуми специјализирани за ваков бизнис,со огромно искуство , контакти и доверба, ќе добиеме уште еден партнер во привлекувањето инвеститори.

Остануваат ли иднустриските зони еден од најсилните адути за привлекување на странските компании да вложуваат во Македонија?
Како што спомнав, ние донесовме одлука овие зони да ги дадеме на концесија на приватни управувачи, кои веќе имаат искуство во носење на компании во зони. Ќе бидат многу внимателно одбрани, затоа што минатата влада имаше кикс во тој правец. Донесе една компанија што се покажа неспособна да ја разработи зоната. Поучени од таа нивна грешка, но и поучени од многу држави кои што успеале да ги раководат зоните на тој начин, деновиве ќе го објавиме меѓународен тендер за сите четири зони. Скопје 1, Скопје 2, Тетово и Штип, овие четири зони ќе бидат дадени под концесија. Со тоа што Скопје 1 ќе биде 51% на странски партнер, а 49% на државата, а во другите три зони странскиот партнер ќе биде 99% сопственик, а државата само 1%. Односно, тука државата ќе има златна акција, која меѓу другото ќе ја искористи за да води политика за тоа кои компании може да влегуваат во зоните.
Во смисла се води сметка да не влезат некои компании кои имат сомнителнен капитал, или да не се сучи во зоните само да се преселат домашни компании само за да не плаќаат даноци. Нам ни е идејата да донесеме нов капитал, да создадеме нови вредности..Ќе ја задржме можноста за водење на политика во тој правец, но истовремено ќе ангажираме компанија која што ќе знае да управува, која што ќе мора да инвестира свои пари, бидејќи тоа е гаранција дека таа компанија ќе биде заинтересирана што побргу да се изгради зоната и да се наполни со фабрики, кои за нас е ваѓно дека ќе вработуваат многу луче.
Компаниите ќе бидат задолжени, во првите три години да изградат хали за фабриките за 50% од парцелите на земјиштето, а за првите пет години да изградат хали за 75% од земјиштето.Тие хали или ќе ги издаваат под кирија или ќе ги продаваат. Има многу компании кои бараат готови хали. Не ставивме 100% затоа што мислиме дека секогаш треба да остане простор, во кој одредени мултинационални компании ќе можат да ги изградат халите по свој терк.

Некои експерти сугерираат дека многу поголеми ефекти за економијата Владата ќе создадеше, ако оние пари кои се издвојуваат за покачување на плати и пензии, се насочеа кон инвестиции во инфратсруктурата...
Веќе наредната година планираме започнување на повеќе крупни проекти. До крајот на годината би требало да се избере концесионерот за аеродромите кој што ќе инвестира во изградба на нов треминал, нова писта, можеби и карго аеродром, ако анализите показат дека тоа е исплатливо. Понатаму веќе е готова финансиската конструкција и некаде од март ќе почне изградбата на неизградените делници на Коридор 10, за тоа веќе се обезбедени средства и во март само треба да почне изградбата. Следниот голем предизвик е изградба на другите патишта низ Македонија. За таа цел земавме консултант од меѓународен калибар кој треба во наредните четири до шест месеци да изврши проценка каде можеме да објавиме тендер и да бараме концесионер, а каде ќе мора сами да инвестираме. Доколку нема услови за концесија тогаш ќе одиме со сопствени инвестиции кои ќе ги обезбедиме од Буџетот и со сопствени задолжувања во изградба на поголеми делници. За ѓал досега во Македонија никој не инвестирал во проекти за патиштата, па сега оваа година тоа го правиме, се прават проекти за многу патишта, за да мо¬е да се гради. Од пред три месеци Фондот за патишта веќе изготвува проекти за повеќе делници низ државата, независно дали нив ќе ги зема концесионер или државата мора да постоиу проект. Нивната изградба ќе трае од четри до шест години. Во меѓувреме комунициравме со повеќе банки добивме повеќе понуди за кредити за патишта. Некаде во втората половина на 2008 година или првата половина на 2009 очекувам започнување на физичка изградба на овие патни правци одеднаш.Дотогаш ни престојат правење проекти, експропријации, тендери и слично.

Го сменивте Законот за банки, со кој се овозможи полесно отварање на филијали на странски банки. Може ли да се очекува влез на некои поголеми банки?
Ние пред почнување на мандатот си зацртавме во програмата дека ќе донесеме барем две големи светски банки. Едната веќе е тука, “Сосиете Женерал”, а сакаме да донесеме најмалку уште една. Можам да ви кажам дека со неколку сме веќе во преговори. Во преговори сме со банки од Австрија, но и од други држави, и се надеваме дека ќе успеат преговорите, во смисла на нивна анимација да дојдат на пазарот. Мислам дека во првата половина од овој мандат ќе успееме да го оствариме тоа што сме го ветиле, односно да донесеме уште еден голем банкарски бренд. Но, исто така задоволен сум исто така што доаѓаат не толку познати, но силни банки кои наоѓаат интерес да влезат во најслабите македонски банки и со тоа го решат проблемот во банкарскиот сектор.

Имате многу инвестиции и во земјоделието...
Земјоделието е гранка која доживува и доправа ќе доживува преродба во Македонија. Со планот за зголемување на средствата за поддршка на земјоделието од 6 на 100 милиони евра годишно, постепено за неколку години ќе направиме револуција во тој дел. Дополнително изградбата на 6 огромни откупни центри популарно наречени агроберзи, со ладилници, калибратори и други пропратни елементи, не само што ќе внесе неколку стотици милиони евра инвестиции, туку ќе биде неверојатна логистика и сигурност на нашиот земјоделец. Еве вече оваа година со мала раздвизеност на владата имаме зголемена побарувачака од странство а со тоа и зголемување на големопродазните цени. Освен мала криза со бостанот заради опредвременото зреење предизвикано од сушата годинава сите културии поминаа одлично со цените и продазбата.Влезот на Агрокор, на некои компании од Унгарија, Словенија, Израел на чии донесување работевме, го раздвижија пазарот и му дадоа надеж, елан и подршка на земјоделецот.Откупните центри че се градат во Струмица, Гевгелија, Ресен, Росоман, Тетово, Битола и во други места.

ProFit
06.10.2007., 13:54
gospoda,
dzabe Grujove price i 4 mesto..., sad sam sam stigo iz vani
i mi u EU pre 2025 godine ...:nono:

premijer
06.10.2007., 14:08
gospoda,
dzabe Grujove price i 4 mesto..., sad sam sam stigo iz vani
i mi u EU pre 2025 godine ...:nono:

Ovo iz tvog stucnog ugla ili si pio kafu sa Solanom i Barosom???:)
Posto si toliko informisan o prijemu clanice u EU reci ti meni po kom kriteriumu su usli Bugarska i Rumunjska:doh:???
Posto sam bio tamo mogu ti reci da je Makedonija za njih daleko ispred a da ne govorim o Hrvatsku.

MKD977
06.10.2007., 15:56
Ovo iz tvog stucnog ugla ili si pio kafu sa Solanom i Barosom???:)
Posto si toliko informisan o prijemu clanice u EU reci ti meni po kom kriteriumu su usli Bugarska i Rumunjska:doh:???
Posto sam bio tamo mogu ti reci da je Makedonija za njih daleko ispred a da ne govorim o Hrvatsku.

Potpuno si u pravo oko Bugarske i Romanije. Mada kad bi postojali kriteriumi za rangovanje, odnosno kad bi se strogo postovali propisani kriteriumi za to, onda ja sam pesimist da stvarno nemozemo u EU do ....
Ovako, spored mene, jedini kriterijum za prijem nove clanice u NATO i EU je njihov interes da mi i ostale zemlje-kandidate, budemo u njihovo drustvo.
To je ono sto meni daje nadu da necemo puno cekati da se ovaj nas san pretvori u jave.
Pozdrav.

tunafish
06.10.2007., 16:17
Ako moze mala objekcija gledajuči na pitanje ulaska Makedonije u Eu i Nato iz Hrvatske, nemam niti zrno sumnje da će to biti u najkraćem mogućem roku a to iz političkih razloga da se što više ojača utjecaj Zapada i stabilizira cjela regija, i to će se vrlo vjerojatno dogoditi za nato u paketu s Hrvatskom kao što je najavljeno a za Eu odmah nakon Hrvatske. Svi drugi aspekti, prvenstveno ekonomski su tu u drugom planu.

ProFit
06.10.2007., 16:54
Ovo iz tvog stucnog ugla ili si pio kafu sa Solanom i Barosom???:)
Posto si toliko informisan o prijemu clanice u EU reci ti meni po kom kriteriumu su usli Bugarska i Rumunjska:doh:???
Posto sam bio tamo mogu ti reci da je Makedonija za njih daleko ispred a da ne govorim o Hrvatsku.

druze,
... stepena razvoja kojeg smo postigli... komparaciju sa Bugarskom je neblagodarna... : ))) ... inace tehnicki gledano svakog momenta mi smo za EU... : ))

sakam kazam; vani (gde sam stranac) bez problema zavrsavam sve poslove, dok reknes sex...
dok kod nas stalno ganjam neku personu sto "zna zasto mi nije zavrsen poso"...

pozdravljam vas s pjesmom ... tuuuugo, tugo nesreco00o... :)

Adv.Lexy
06.10.2007., 17:53
Dogovorot za asocijativno clenstvo i evolutivnata klauzula zboruvaat za period od 10 godini na prilagoduvanje. 10 god od potpisuvanje na toj dogovor se nekade 2011-12.
Pregovorite bez razlika dali ke gi otvori Slovenija slednata godina ili nekoj drug ke traat min.4 godini pa sea vie izracunajte 2025 koja godisnina od naseto clenstvo vo EU ke go slavime.

ginrob
06.10.2007., 20:17
Simple odgovor na moje simple pitanje kad sam pitao jednog renomiranog austrisjskog diplomata: zasto i kako su BG i R uspeli stici u EU kad su od nas makedonaca molili da im prodamo zvakace gume, farmerice itd. EPA odgovor je bio zaprepascujuci jednostavan: ONI IMAJU MORE A VI MAKEDONCI NEMATE NISTA!

nikotin
06.10.2007., 20:25
Simple odgovor na moje simple pitanje kad sam pitao jednog renomiranog austrisjskog diplomata: zasto i kako su BG i R uspeli stici u EU kad su od nas makedonaca molili da im prodamo zvakace gume, farmerice itd. EPA odgovor je bio zaprepascujuci jednostavan: ONI IMAJU MORE A VI MAKEDONCI NEMATE NISTA!
Nie go imame ohridsko, ali mora meshtanite pod itno da gi iselime ;) :thumbsup::biggrin::biggrin:

alex_mkd
06.10.2007., 20:29
Simple odgovor na moje simple pitanje kad sam pitao jednog renomiranog austrisjskog diplomata: zasto i kako su BG i R uspeli stici u EU kad su od nas makedonaca molili da im prodamo zvakace gume, farmerice itd. EPA odgovor je bio zaprepascujuci jednostavan: ONI IMAJU MORE A VI MAKEDONCI NEMATE NISTA!

Epa bez razlike sta mi nemamo mora mi smo za bugare drzavu i pol. Oni su u EU ali ja nevidim da su oni nesta naprednuli nakon ulaza. Jedino ti mogu rec da sta se klosarenja tice puni su evropski gradovi. Barem po onima koji sam bio vidis dosta bugara, romunja, ... kako prose po ulicama. Inaci uopce nezavidam njima, svaka njima cast da su usli. Usli su i puno boljih drzava v EU (slovenija..) pa kad pitas ljude sta misle o ulazku svi ti kazu da je bilo bolje prije....
Kad bi mi makedonci prestali sanjat o EU i poceli razvijat nasu ekonomiju sve bi bilo bolje. Ima ova zemlja dosta potencijala..

Pozdrav

Alekmih
06.10.2007., 20:41
Nato je prioritet, jer tako otpada politicki rizik za stranih investitora, a za EU, mislim sto duze to bolje. mislim da nasa ekonomija, institucije i mentalitet jos nije za eu.

Adv.Lexy
06.10.2007., 21:12
Simple odgovor na moje simple pitanje kad sam pitao jednog renomiranog austrisjskog diplomata: zasto i kako su BG i R uspeli stici u EU kad su od nas makedonaca molili da im prodamo zvakace gume, farmerice itd. EPA odgovor je bio zaprepascujuci jednostavan: ONI IMAJU MORE A VI MAKEDONCI NEMATE NISTA!

A ovaj austriski diplomata je ronimiran gde u Nikaragvi ili u Rodeziji???

Sledeci put kad ga vidis, pitaj ga molim te gde njegova Austrija ima more i jeli tamo imaju morsku granicu prema Cehije, Slovakije i onog jadnog Luxembourg-a.

Marquis de Kizo
06.10.2007., 21:19
A ovaj austriski diplomata je ronimiran gde u Nikaragvi ili u Rodeziji???

Sledeci put kad ga vidis, pitaj ga molim te gde njegova Austrija ima more i jeli tamo imaju morsku granicu prema Cehije, Slovakije i onog jadnog Luxembourg-a.

Ne se nerviraj koleske, laksan:)
I onaka znaes deka kriteriumite za priem vo EU(pogotovo ovie poslednite) se poveke politicki, otkolku ekonomski, a za uteha Crno More mu doaga poveke kako golemo ezero-zatvoreno, crnicko,ne bas cisto, a Turcite mozat na Bosfor i so kamewa da go gagaat sekoj sto vleguva i izleguva od nego:p:

Sherif
06.10.2007., 21:22
Simple odgovor na moje simple pitanje kad sam pitao jednog renomiranog austrisjskog diplomata: zasto i kako su BG i R uspeli stici u EU kad su od nas makedonaca molili da im prodamo zvakace gume, farmerice itd. EPA odgovor je bio zaprepascujuci jednostavan: ONI IMAJU MORE A VI MAKEDONCI NEMATE NISTA!

Postovani drug ginrob, mozes slobodno reci tog fosila sto ti narecujes diplomata, da je danas more internet...I cim ste toliko bliski, mozes ga slobodno pitati po cemu je njegova zemja najveci investitor u MK :thumbsdow

Adv.Lexy
06.10.2007., 21:23
Ma ne se nerviram jas nego zal mi e za diplomatot, ke lupne nesto vakvo na drugo mesto ke mu se smeat.

samba
06.10.2007., 21:34
Kada sakupimo dovoljno love,onda pravac u Shvicarskoj na more.:biggrin:

Sala na strani,nije glavni problem more,problem je OGROMNI uticaj mnogih dobro placenih lobista,sa strane nasih "dobrih" komsija od juzne a posebno zapadne strane,inicirane od mafijaskih centara moci van EU,koji jos uvek gaje nadu da ce im se njihova davna "pusta zelja" za veliku drzavu ispuniti(zapad), a oni drugi ,od dobro nama poznatim istoriskim pobudama(jug).Sve drugo je prica za malu decu.:rolleyes:

mady
06.10.2007., 21:40
Veceras na HTV Dnevniku, dok se govorilo o statusu Kosova, napomenuto da se na zapadu Makedonije naoruzavaju Albanci.
Ima li ko kakvih informacija da li je moguce izbivanje kakvih sukoba tamo ili je situacija ipak pod kontrolom?

Marquis de Kizo
06.10.2007., 21:45
Veceras na HTV Dnevniku, dok se govorilo o statusu Kosova, napomenuto da se na zapadu Makedonije naoruzavaju Albanci.
Ima li ko kakvih informacija da li je moguce izbivanje kakvih sukoba tamo ili je situacija ipak pod kontrolom?

Samo speculacija

Adv.Lexy
06.10.2007., 21:46
Veceras na HTV Dnevniku, dok se govorilo o statusu Kosova, napomenuto da se na zapadu Makedonije naoruzavaju Albanci.
Ima li ko kakvih informacija da li je moguce izbivanje kakvih sukoba tamo ili je situacija ipak pod kontrolom?
Na veliku zal, svih onih koje je gospodin Samba pomenuo i na zalost sviju novinara koi jure senzacije, ovde je situacija pod kontrolu i tako planira da ostane u toku zime sve do april 2008.
Onda cemo svi zajedno pucati.......u vazduh normalno.

samba
06.10.2007., 21:50
Veceras na HTV Dnevniku, dok se govorilo o statusu Kosova, napomenuto da se na zapadu Makedonije naoruzavaju Albanci.
Ima li ko kakvih informacija da li je moguce izbivanje kakvih sukoba tamo ili je situacija ipak pod kontrolom?

Koliko ja znam,sve je pod kontrolom,mada se zadnjih 2-3 dana dosta govori o tome,mislim da cemo sve vise biti svedoci provokacija i sejanje straha od slicnog tipa,kako se priblizava datum za konacnog resenja statusa protektorata,licno mislim da to nece biti tako brzo.Nema panike,sve je to vestacki i ocekivano.

Sherif
06.10.2007., 21:52
Veceras na HTV Dnevniku, dok se govorilo o statusu Kosova, napomenuto da se na zapadu Makedonije naoruzavaju Albanci.
Ima li ko kakvih informacija da li je moguce izbivanje kakvih sukoba tamo ili je situacija ipak pod kontrolom?

Sta mislis, sta je interesantnije za gledaoce: makedonsku stabilnost ili naoruzavanje Albanaca? Uvek ovo drugo.

Terminator_Sk
06.10.2007., 21:59
Koji vam je k.. bre ljudi??????? Zar nemate o necemu pametnijem da pisete? Ko se naoruzava? 2-3 budale sto se slikaju za novine i da bi bili popularni u svome selu?

mady
06.10.2007., 22:03
Na veliku zal, svih onih koje je gospodin Samba pomenuo i na zalost sviju novinara koi jure senzacije, ovde je situacija pod kontrolu i tako planira da ostane u toku zime sve do april 2008.
Onda cemo svi zajedno pucati.......u vazduh normalno.

Sta je u april 2008.- izbori?
Ako ne, znate li mozda kad su?

Terminator_Sk
06.10.2007., 22:06
NATO Samit u Bukurestu, rodjace moj:)

samba
06.10.2007., 22:09
Sta je u april 2008.- izbori?
Ako ne, znate li mozda kad su?


Verovatno,pokana za ulazak u NATO.

Terminator_Sk
06.10.2007., 22:11
Nema izbora u MK do 2010 . Osim lokalnih i pretsednickih .

mady
06.10.2007., 22:16
Aha, hvala:cugeri:

Alan Ford
07.10.2007., 11:58
druze,
... stepena razvoja kojeg smo postigli... komparaciju sa Bugarskom je neblagodarna... : ))) ... inace tehnicki gledano svakog momenta mi smo za EU... : ))

sakam kazam; vani (gde sam stranac) bez problema zavrsavam sve poslove, dok reknes sex...
dok kod nas stalno ganjam neku personu sto "zna zasto mi nije zavrsen poso"...

pozdravljam vas s pjesmom ... tuuuugo, tugo nesreco00o... :)

To je valjda zato sto u Hrvatskoj i Makedoniji pod SEX razumevaju nesto sto treba da traje im traje ane nesto sto se radi na brzaka

Master1
07.10.2007., 14:51
To je valjda zato sto u Hrvatskoj i Makedoniji pod SEX razumevaju nesto sto treba da traje im traje ane nesto sto se radi na brzaka

Zato vani opada natalitet.:biggrin:
P.S. Sledniot pat ako ne mozes sam, probaj so advokat ili slicno, mnogu polesno i pobrzo ke zavrsis rabota. Najcesto poradi neznaenje i prethodna nedovolna informiranost, a po princip "zastedi nekoj denar", se gubi vreme po salteri, a posle kriva e drzavata...

BET-MAN
07.10.2007., 20:29
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=84739

Hajde vreme je ova jesen da pocne da zeleni...

ProFit
08.10.2007., 17:03
evo Kostovski sa svojom firmom ako moze tako da se nazove. Nema osnovacki kapital ??!! jedino neznam koji su mu troskovi u Centralni registar... :) Zna neko nesto vise!?? Jer je rec o visokim ciframa...
Novinari zaboravili Makpetrol da je ponudio svoj proekt.

ps: Glavnu rec ima onaj ko obezbedi "dobar" kredit .. :)

JP Energetika ќe se transformira vo Akcionersko društvo
--------------------------------------------------------------------
Javnoto pretprijatie za izgradba i upravuvanje so gasifikaciona mreža Energetika, se transformira vo akcionersko društvo, veli za „Total„, Konstantin Dimitrov profesor na mašinskiot fakultet i zamenik gradonačalnik na Skopje.
„Transformacijata e vo tek, a celta na ovoj proeces e privlekuvanje na privaten kapital vo Energetika„, veli Dimitrov.
Energetika e osnivana od sovetot na gradot Skopje pred nekolku meseci, a nejzina osnovna dejnost e izgradba i upravuvanje na gasovodna mreža na teritorija na gradot Skopje.
Spored planovite kompanijata treba da najde privaten partner koj ќe investira vo ovoj biznis.
Dosega nekolku seriozni kompanii projavija seriozen interes za investiranje vo gasifikacija. Dimitrov veli deka svoja prezentacija imale avstriski EVN, preku EVN Makedonija, turski Igdaš, Toplifikacija i nekolku drugi kompanii.
“Izborot ќe padne na onaa kompanija koja ќe ponudi najpovolni uslugi za graѓanite„, veli Dimitrov.
Se razgleduvaat i možnostite za vklučuvanje na bankite vo ovoj proekt preku nudenje na povolni krediti za graѓanite i kompaniite koi ќe sakaat da se vklučat na gasovodniot sistem. Transformacijata na JP Energetika vo akcionersko društvo treba da završi do krajot na godinava.
Se procenuva deka za otpočnuvanje na prvata faza za gasifikacija ќe bidat potrebni okolu 30 milioni evra.
(Total)

LJUC
08.10.2007., 18:22
Gen.dir. Josifovski (Makpetrol) na press-u je izjavio da su oni vec od ranije uradiki projekat
i da gasifikacija Skoplja vredi oko 150mil dolara.

Alan Ford
09.10.2007., 00:34
Gen.dir. Josifovski (Makpetrol) na press-u je izjavio da su oni vec od ranije uradiki projekat
i da gasifikacija Skoplja vredi oko 150mil dolara.

Andreja ima vece kufere i vise u njima stane

J.B.G.
09.10.2007., 22:00
Ako nemate pametnija posla A1, CUMU, 21:00 danas (sorry now):thumbsup:

Marquis de Kizo
09.10.2007., 23:35
Ako nemate pametnija posla A1, CUMU, 21:00 danas (sorry now):thumbsup:

Bas sega go sledam, i ova batevo od Popova Kula mi izgleda epten susumiga, zatoa i akciite mu se 110 den:p:

Marlon
09.10.2007., 23:43
Bas sega go sledam, i ova batevo od Popova Kula mi izgleda epten susumiga, zatoa i akciite mu se 110 den:p:

On ih kupio po 60 :p:

Marquis de Kizo
09.10.2007., 23:51
On ih kupio po 60 :p:

Ja ipak mislim da su kupili, preprodali i dobro zaradili pametni brokeri:)

BET-MAN
10.10.2007., 00:04
Ja ipak mislim da su kupili, preprodali i dobro zaradili pametni brokeri:)
Slazem se potpuno sa tobom, kompletno sam razocaran, ne znam sad sta znaci i taj Milestone koji on ovde pretstavlja. Meni lici da je to opet nacin za pranje VMRO-vskih para od pre 5-6 godina, posto ovaj je zvucao kao portparol vlade.
Cestitke za Minca, jedini je zvucao jasno i sigurno, argumenti uvek na mestu, jos vise sam siguran da moje investicije u njegove kompanije su pun pogodak.

MPinvest
10.10.2007., 00:18
On ih kupio po 60 :p:

On ih prodao po 60:biggrin:!! A sad mu vrede 110!!!!!
Ma dobar je on (samo ga treba poslati na dotjerivanje) a tek sad kao prvi ćovek KIB/Milestone?!?! Lako će on sad razviti svoju Kulicu !
Pozdrav!!

samba
10.10.2007., 00:38
Bas sega go sledam, i ova batevo od Popova Kula mi izgleda epten susumiga, zatoa i akciite mu se 110 den:p:

Druze imas pravo,susumiga e praviot zbor,iskreno i dosega bev golem skeptik okolu celata prikazna za vinarijata,ama posle ova negovo( vladino portparolsko) izlaganje vecerva bez izdrzani argumenti,apsolutno sum siguren deka se bilo samo dobar marketing i seenje magla.:thumbsdow

mk_trejader
10.10.2007., 00:48
Minco Rules !!!

Dobar je bio i onaj stocar :biggrin:, Gusterov se trudio (i ostao trudan) ... a ostali ... :) malo reklame hypopotamma, malo vina i neznam onaj zadnji ko je bio ...

mk_trejader
10.10.2007., 00:49
i samo Minco go poddrza mojot avatar .. :biggrin:

samba
10.10.2007., 00:52
Minco Rules !!!

Dobar je bio i onaj stocar :biggrin:, Gusterov se trudio (i ostao trudan) ... a ostali ... :) malo reklame hypopotamma, malo vina i neznam onaj zadnji ko je bio ...


Zadnji???...pa broker druze,propali,portparol vlade isto kao njegov politicki kolega(kvazi vinar).:rolleyes:
Lako je bilo Minci i Gusterovu veceras sa amaterima.

samba
10.10.2007., 00:54
i samo Minco go poddrza mojot avatar .. :biggrin:

Bogami avatar ti je dostojan za postovanje.:hat1:

Terminator_Sk
10.10.2007., 00:54
Trebalo je nas da pozuvu u emisiju ;)

mk_trejader
10.10.2007., 00:56
Bogami avatar ti je dostojan za postovanje.:hat1:

:thumbsup:

William O'Neil
10.10.2007., 00:58
Gsuterov: se umilkuva na VMRO, sigurno ima nekoj biznis na um i mu treba usluga...izdisan balon
Jordan POPK: prevarant od najvisok rang, money laundring za nekoi golemi iminja...
Vojnovski: priucen ex kosarkar so ekonomska terminologija...zet za kerka na kontroverzniot ex minister Kadievski... i nekoja cudna vrska so protestantska/metodisticka/evangelisticka crkva...mozno e money laundring za niv
Minco Jordanov: covekot sto ke mi ja obezbedi mojata penzija...a i na mnogu drugi....pametni investitori.

pozdrav

Terminator_Sk
10.10.2007., 01:00
Zar si i ti postao Mincov portparol?

samba
10.10.2007., 01:00
Trebalo je nas da pozuvu u emisiju ;)

Pa da ti iskreno kazem,jedino Minco i Gusterov bi nam mogli parirati(samo u odredzenim temama).:biggrin:

Terminator_Sk
10.10.2007., 01:02
Pa da ti iskreno kazem,jedino Minco i Gusterov bi nam mogli parirati(samo u odredzenim temama).:biggrin:

Dapace, posebno sada otkada si se nacitao :biggrin:

samba
10.10.2007., 01:30
Dapace, posebno sada otkada si se nacitao :biggrin:


I da znas da jesam,ali mi fali jos malo da bi recitacija bila dobra.(mogu ja i recitaciju ba).;)

nikotin
10.10.2007., 01:59
On ih prodao po 60:biggrin:!! A sad mu vrede 110!!!!!
Ma dobar je on (samo ga treba poslati na dotjerivanje) a tek sad kao prvi ćovek KIB/Milestone?!?! Lako će on sad razviti svoju Kulicu !
Pozdrav!!

Ovo mi je zvucelo ko da si ih kupio od 300 - 400den?????

MPinvest
10.10.2007., 02:50
Ovo mi je zvucelo ko da si ih kupio od 300 - 400den?????
Ne prijatelju , ja sam to kupio iz IPOa po 61,5 i polovicu prodao prvog dana na 370 a ostalo pre mesec dana na razini 146-159.
Znam da J.Trajkova zovu Prevara i zasigurno s pravom ali takodze znam da ću opet kupiti dao bog na 90-100 a ako neda onda 100-115 .
Pozdrav!

ProFit
10.10.2007., 17:24
Iznenadio me Gusterov sa onim odgovoru zasto raste cena Mincovih akcijaa... : )))
naime kaze Mincu da je "invalid" i da mu je cilj samo da postavi firmu na svoje noge i da nece umeti nista vise od toga... osven da je proda... : )))))

ProFit
10.10.2007., 18:18
MBMonitor-nov veb magazin na Makedonskata berza
----------------------------------------------------------------

Novosti od svetskite i od regionalnite pazari na hartii od vrednost, od makedonskiot pazar, kako i od oblasta na korporativnoto upravuvanje otsega ќe bidat dostapni na noviot veb magazin MBMonitor što deneska go promoviraše Makedonskata berza.
Veb magazinot e rezultat na naporite što Makedonskata berza gi prezema za približuvanje na problematikata na pazarot na hartii od vrednost i korporativnoto upravuvanje do makedonskata javnost. Magazinot e iniciran od Makedonskata berza, a realiziran vo sorabotka so Proektot za delovno rabotenje na USAID.
Sodržinite vo magazinot ќe opfaќaat pregledi na dviženjata na poznačajnite svetski i regionalni berzi, a ќe bidat objavuvani i informacii za aktuelnite nastani od pazarite na kapital. Novite informacii od svetskite i regionalnite pazari na hartii od vrednost ќe bidat dostapni na www.mbmonitor.com.mk.
(Total)

cmyk
10.10.2007., 18:19
Iznenadio me Gusterov sa onim odgovoru zasto raste cena Mincovih akcijaa... : )))
naime kaze Mincu da je "invalid" i da mu je cilj samo da postavi firmu na svoje noge i da nece umeti nista vise od toga... osven da je proda... : )))))

ako bih nešto takvo rekao na ovome forumu, moderator bih mu izbrisao post a Mincov bih plakao za izvinjenje. :biggrin::biggrin:

nikotin
10.10.2007., 19:01
Ne prijatelju , ja sam to kupio iz IPOa po 61,5 i polovicu prodao prvog dana na 370 a ostalo pre mesec dana na razini 146-159.
Znam da J.Trajkova zovu Prevara i zasigurno s pravom ali takodze znam da ću opet kupiti dao bog na 90-100 a ako neda onda 100-115 .
Pozdrav!

A zasto jednostavno ne prodash ono sto imas na 100 - 115
a ne da dokupljujes :)))

MPinvest
10.10.2007., 21:08
A zasto jednostavno ne prodash ono sto imas na 100 - 115
a ne da dokupljujes :)))

Ne mogu prodati jer sam već prodao (piśe u postu) a kupiću jer oćekujem dobar godiśnji FI (subjektivno i możda greśim) a baziram oćekivanja na zavrśenom otkupu i sigurnoj/ugovorenoj prodaji a istodobno nemogu zanemariti fakt da je G-din Prevara CEO KIBa pa imaće dovoljno para da poddrżi svoju Kulicu!!
Pozdrav!
P.S. Ovo je samo subjektivno miśljenje i zasigurno nikome ne bi preporućio da dionica vakvog tipa bude njegova baza u portfoliu.

Sherif
10.10.2007., 21:14
Ne mogu prodati jer sam već prodao (piśe u postu) a kupiću jer oćekujem dobar godiśnji FI (subjektivno i możda greśim) a baziram oćekivanja na zavrśenom otkupu i sigurnoj/ugovorenoj prodaji a istodobno nemogu zanemariti fakt da je G-din Prevara CEO KIBa pa imaće dovoljno para da poddrżi svoju Kulicu!!
Pozdrav!
P.S. Ovo je samo subjektivno miśljenje i zasigurno nikome ne bi preporućio da dionica vakvog tipa bude njegova baza u portfoliu.

G-din Prevara nije CEO KIB-a, vec zastupnik Milestona za Makedoniju. Sad zasad, jos je gazda G-din Daravela i G-din Kratovo...
Pozdrav

MPinvest
10.10.2007., 21:18
G-din Prevara nije CEO KIB-a, vec zastupnik Milestona za Makedoniju. Sad zasad, jos je gazda G-din Daravela i G-din Kratovo...
Pozdrav
U pravu si Śerife .Malo sam podranio.

Prsti
11.10.2007., 01:19
Vidi ti kvazikriminepismenbiznisman grozjeto na pazar kade ima ponuda i pobaruvacka, a strujata treba da se regulira. Abre ovoj Betonecot stvarno ima mozok za biznis uste da regulira dnevno da kupuvame po 150kg gradezni materijali od negovata firma. Vidi toa ti se vika lekcija za sposobnos i ekonomija, a onoj od vinarijata lele lele. A bogami i gustero dobro se proslavi. Vidi da go pratevme vcera MARLON na cumi akciite na ICN-farm ke bea negde okolu 45000den steta.:biggrin:

Dino07
11.10.2007., 02:54
MBMonitor-nov veb magazin na Makedonskata berza
----------------------------------------------------------------

Novosti od svetskite i od regionalnite pazari na hartii od vrednost, od makedonskiot pazar, kako i od oblasta na korporativnoto upravuvanje otsega ќe bidat dostapni na noviot veb magazin MBMonitor što deneska go promoviraše Makedonskata berza.
Veb magazinot e rezultat na naporite što Makedonskata berza gi prezema za približuvanje na problematikata na pazarot na hartii od vrednost i korporativnoto upravuvanje do makedonskata javnost. Magazinot e iniciran od Makedonskata berza, a realiziran vo sorabotka so Proektot za delovno rabotenje na USAID.
Sodržinite vo magazinot ќe opfaќaat pregledi na dviženjata na poznačajnite svetski i regionalni berzi, a ќe bidat objavuvani i informacii za aktuelnite nastani od pazarite na kapital. Novite informacii od svetskite i regionalnite pazari na hartii od vrednost ќe bidat dostapni na www.mbmonitor.com.mk.
(Total)

... a najnovije vjesti od pre 5 dana ... moraju se malo potruditi da bi ih possetio opet.

ProFit
11.10.2007., 10:47
... a najnovije vjesti od pre 5 dana ... moraju se malo potruditi da bi ih possetio opet.

za 5 minuta napravena web strana Copy/Paste sistemom ... pokupljenje pare od USAID i otisli ludi/MSE trositi pare za odmor....

primitivizam na raketarcinjaaa/prevaranti... ; )))))

PRETORIAN_MK
11.10.2007., 13:20
Ovakvu tragediju od sajta nisam u zivotu video...... ima boljih blogova na ovu temu od ovog sajta...........

BET-MAN
11.10.2007., 13:57
Vidi ti kvazikriminepismenbiznisman grozjeto na pazar kade ima ponuda i pobaruvacka, a strujata treba da se regulira.
Napisav na eden drug post deka babi i zabi ne ucea da ne mesame uste vo prvo odelenie. Ve molam da razmisluvate pred da postirate kolegi, ne sakam da zastanuvam na nicija strana, ama STRUJA i GROZJE da sporeduvas e vo najmala raka apsurdno...

micomk
14.10.2007., 03:11
7 КОМПАНИИ ВО ТРКА ДА ЈА ГРАДАТ СЕВЕРНА ТРИБИНА [10.10.2007]

Четири домашни и 3 странски компании заинтерсирани да ја градат северна трибина на Градскиот стадион. Станува збор за домашните Гранит, Бетон, Мавроинженеринг и фабрика Карпош, грчките Бетокат и Евокс, како и австриската Алпине Мајредер. Цената ќе биде одлучувачка при изборот, велат од јавното претпријатие за стопансување со станбен и деловен простор, тој што ќе понуди најмногу ќе го добие тендерот.
- Кој ќе го добие тендерот ќе се знае најдоцна до почетокот на декември, а изградбата на трибината треба да заврши за 18 месеци - изјави Ивица Коневски, директор на ПУИК.
На меѓународен тендер ќе се бара и изведувачот кој треба да го доадаптира просторот во Нова Македонија, каде треба да бидат сместени повеќе министерства.
- Рокот за адаптација е 52 дена, а изведувачот ќе се знае првата половина на декември. Очекуваме најдоцна до март определените министерства да се сместиме во објектот Нова Македонија - вели Коневски.
Владата веќе има обезбедено финансиски средства и за северната трибина и за Нова Македонија. Парите се од ребалансот на Буџетот и изнесуваат над два милиони евра
http://www.sitel.com.mk/vesti_detmk.asp?ID=21476&kategorija=Економија

Prsti
16.10.2007., 17:31
Napisav na eden drug post deka babi i zabi ne ucea da ne mesame uste vo prvo odelenie. Ve molam da razmisluvate pred da postirate kolegi, ne sakam da zastanuvam na nicija strana, ama STRUJA i GROZJE da sporeduvas e vo najmala raka apsurdno...

a be betmen ni baba ni zaba ne mesam stanuva zbor za proizvod otvori nekoja kniga i procitaj za proizvod usluga pazar pobaruvacka segmentacija reklamiranje ili so eden zbor MARKETING a koja ucitelka te ucela vo prvo poima nemam zosto vo prvo odelenie ne se uci za babi i zabi.

xman
22.10.2007., 15:05
Odnosi u regiji....

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=5d792fed-df12-4cbd-a928-51818312a59b

BET-MAN
22.10.2007., 16:05
a be betmen ni baba ni zaba ne mesam stanuva zbor za proizvod otvori nekoja kniga i procitaj za proizvod usluga pazar pobaruvacka segmentacija reklamiranje ili so eden zbor MARKETING a koja ucitelka te ucela vo prvo poima nemam zosto vo prvo odelenie ne se uci za babi i zabi.
E ajde cim si tolku educiran, otvori bilo koja kniga od tie sto se nad prvo odelenie i proveri ja razlikata pomegju MEANS OF LABOR i SUBJECT OF LABOR, pa posle vrati se da razgovarame. Se slozuvam deka i kaj dvete raboti moze da funkcionira pazarna ekonomija, no za ekonomskata stabilnost ne e seedno kako, kade i koga kje se aplicira pazarnata ekonomija. Zatoa povtoruvam, ne se mesaat babi i zabi. Pozdrav...

dimges
22.10.2007., 22:26
CRN PONEDELNIK

http://money.cnn.com/2007/10/22/markets/stockswatch/?postversion=2007102208

torente
23.10.2007., 10:55
Rusi najavili ulaganje u Makedoniju


SKOPLJE Odnosi Rusije i Makedonije na visokoj su razini, izjavio je jučer zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov dodajući da su ruske kompanije vrlo zainteresirane za investiranje u makedonsku industriju i u energetiku. Poslije susreta sa šefom makedonske diplomacije Antonijom Milošoskim, Titov je najavio da će o tome konkretnije biti riječi na zasjedanju međuvladine komisije.
(Tanjug)

ProFit
23.10.2007., 21:49
pogledajte kanal 5 i emisiju Vaska Evtova... car coeek : )))))

Nini najavio Back pre nove godine, molim, malo paznje...!!??
bici ce veselo ako se vrati za srednjo/male firme/dionice...

William O'Neil
24.10.2007., 11:04
Rast tehnoloških dionica u SAD i rudarskog sektora u Europi vratio je burzovne indekse u dobitnički ritam, nadoknađujući gubitke od ponedjeljka.

Wall Street se oporavio u utorak potpomognut rastom tehnoloških dionica, pa je Dow Jones narastao za 109,26 bodova ili 0,81%, na razinu od 13.676,23 bodova. Glavni motori bili su Apple s rastom od 6,8% i proizvođač Blackberry uređaja Research in Motion sa 9,8%, nakon najave distribucije uređaja u Kini.

Od dionica iz indeksa najveći su rast imali farmaceuti iz Mercka i American Express, 3,15%. Slijede ih AT&T s 2,06%, General Motors s 1,89% i McDonald’s s 1,7%.

U indeksu su bila dva gubitnika, Wal-Mart s 2,92% nakon smanjenja planova razvoja i sporijeg rasta prodaje i 3M s 0,41%.

U Londonu su rast osigurali rudari rastom cijena metala, tako da je FTSE 100 skočio za 54,7 bodova ili 0,85%, na razinu od 6.514,00 bodova. Dobro su prošli i građevinari i financijske institucije.

Dobitnike predvodi Antofagasta s rastom od 4,8%, slijedi Vedanta s 4,67% i Persimmon s 4,16%. Friends Provident osiguranje naraslo je za 4,15%, dok je na začelju liste Schroders s rastom od 3,62%.

I ovdje je maloprodaja u lošoj fazi, pa je Tesco izgubio 2,21% vrijednosti, SABMiller 1,18%. Treće mjesto gubitničke liste drži Vodafone s 1,17% pada, četvrti je DSG International s 0,58%, dok je na kraju liste Reuters s padom od 0,54%.

Investitori u Franfurtu su slijedili primjer kolega iz SAD i ostatka Europe, pa je DAX narastao za 47,85 bodova ili 0,61%, na razinu od 7.842,79 bodova.

Dobitnik dana je ThyssenKrupp s rastom od 4,02%, drugi su konzultanti iz Marscholleka s 3,24% rasta, a treći je Linde s ravno 3%. Na kraju Top 5 su Henkel s 1,97% i Siemens s 1,92%.

Gubitnika dana je Volkswagen, koji je nakon ukidanja zakona o preuzimanju postao bitno izloženiji i pao je za 5,93%. Ostali gubitnici su ispod 1%, predvođeni SAP-om s padom od 0,85%, Infineon je zabilježio pad od 0,77%, MAN 0,35%, a na kraju liste je Lufthansa s 0,3% minusa.

Rast francuskih dionica potaknut dobrim rezultatima drugih burzi podigao je CAC 40 za 36,35 bodova ili 0,64%, na razinu od 5.697,62 boda.

Proizvođač brzih vlakova Alstom predvodi dobitnike s rastom od 3,93%, slijedi ga proizvođač guma Michelin s 3,9%, dok je treći po rastu Mittal Steel s 3,42%. Na kraju liste dobitnika su EDF s 3,28% rasta i Saint-Gobain s 2,8%.

Gubitnike vodi Air France s 1,19%, iza njih dolaze konzultanti iz Cap Gemini s 0,92% i Total s 0,69%. Na začelju se nalaze Carrefour i Louis Vuitton s 0,65% pada vrijednost. :thumbsup::thumbsup:

Andrej
24.10.2007., 15:57
Sostojbata vo Hrvatska, Bugarija, Romanija i Srbija po site makroekonomski pokazateli e slicna ili mnogu polosa od sostojbata sto kulminirase vo 1996 godina vo Istocna Azija.
Ova deneska go objavi internet izdanieto na hrvatskiot vesnik „Vecernji list“, povikuvajki se na izvestaj na Megjunarodniot monetaren fond, kade sto sostojbata vo balkanskite drzavi se sporeduva so onaa od pred desetina godina vo Juzna Koreja i Istocna Azija, koga se sluci strmoglav pad na akciite na berzite.
Izvestajot na MMF objaven na pocetokot od ovaa nedela, nasloven „Ranlivosta na zemjite vo razvoj na Jugoistocna Evropa - Ima li mesto za zagrizenost“, gi izdvojuva Hrvatska, Bugarija, Romanija i Srbija, kako cetiri najrizicni tranziciski drzavi, cii sto teskotii ne mozat dovolno da se ublazat nitu so procesot na pristapuvanje kon Evropskata Unija.
Spored MMF, sporedbata na osnovnite makroekonomski pokazateli otkriva deka vo cetirite drzavi, deficitot vo nadvoresno trgovskata razmena e duri dvapati pogolem od onoj sto bese vo Azija, oti nadvoresniot dolg e pogolem za 20%, deka stopanskiot rast e ponizok od onoj sto go imaa aziskite drzavi, a istovremeno e pogolema i stapkata na inflacija.
MMF naveduva deka pogolemite devizni rezervi se edinstveniot segment vo koj sto spomenatite drzavi imaat prednost pred Azija.

Andrej
24.10.2007., 15:58
ovoj ej ushte jedna potvrda za stabilnosti MK trzishte i nemoze se komparirati sa ostalima u regionu jel pokazateli u mk su veoma stabilne i jos se koregiraju u pozitivnoj nasoci.
pozdrav svima

samba
24.10.2007., 18:24
Pa posle se pitam zasto korekcija jos uvek traje,svasta!
Ovo se desilo pre 4-5 sata,uzasno.
24.10.2007
Еден полицаец загина, а двајца се ранети денеска во напад на непозната група во близина на Танушевци. Според првичните информации кои ги потврди полицијата, непозната група пукала на џипот со полицајците кои биле во редовна контрола во Танушевци.

МВР потврди дека еден од полицајците починал на пат кон болницата. Бил пренесуван со амбулантно возило, но не можел да ги преживее тешките повреди што ги добил од пукањето и превртувањето на возилото во кое се наоѓал со своите двајца колеги.

МВР официјално потврди дека околу 12 часот и 50 минути непозната група отворила оган на граничната патрола која возела на патот од Кодра Фура кон Брест и Малино, пукале на џипот во движење, по што возилото излетало од патот и се превртело.

Според првичните информации на полицијата двајца од граничните полицајци добиле прострелни рани. Починатиот најверојатно добил и тешки повреди при превртувањето на џипот.

Кои се напаѓачите, официјален одговор во МВР нема. Од високи извори во полицијата А1 дознава, дека не е исклучено групата да е уфрлена од прешевската долина, но кој раководи со нив досега нема информации.

Поранешниот командант во ОНА Џезаир Шаќири Хоџа, кој претходно оперираше на овој терен потврди дека нема негова вмешаност во инцидентот.

„Можам да ви гарантирам дека во Танушевци, ниту јас, ниту никој не слушнавме ништо, ни еден селанец. Може слободно да дојдете да ги прашате дали слушнале нешто. Не слушнавме ништо и не знаеме ништо што се случува. Рековте во Танушевци, во Танушевци нема ништо. Да имаше во Кодра Фура ќе се слушнеше во Танушевци, селаните ќе слушнеа и ние ќе слушневме“, изјави за А1 Џезаир Шаќири Хоџа.

mady
24.10.2007., 18:28
Moze li kratki prevod?

torente
24.10.2007., 19:50
24.10.2007
Eden policaec zagina, a dvajca se raneti deneska vo napad na nepoznata grupa vo blizina na Tanuševci. Spored prvičnite informacii koi gi potvrdi policijata, nepoznata grupa pukala na džipot so policajcite koi bile vo redovna kontrola vo Tanuševci.

MVR potvrdi deka eden od policajcite počinal na pat kon bolnicata. Bil prenesuvan so ambulantno vozilo, no ne možel da gi preživee teškite povredi što gi dobil od pukanjeto i prevrtuvanjeto na voziloto vo koe se naoѓal so svoite dvajca kolegi.

MVR oficijalno potvrdi deka okolu 12 časot i 50 minuti nepoznata grupa otvorila ogan na graničnata patrola koja vozela na patot od Kodra Fura kon Brest i Malino, pukale na džipot vo dviženje, po što voziloto izletalo od patot i se prevrtelo.

Spored prvičnite informacii na policijata dvajca od graničnite policajci dobile prostrelni rani. Počinatiot najverojatno dobil i teški povredi pri prevrtuvanjeto na džipot.

Koi se napaѓačite, oficijalen odgovor vo MVR nema. Od visoki izvori vo policijata A1 doznava, deka ne e isklučeno grupata da e ufrlena od preševskata dolina, no koj rakovodi so niv dosega nema informacii.

Poranešniot komandant vo ONA Džezair Šaќiri Hodža, koj prethodno operiraše na ovoj teren potvrdi deka nema negova vmešanost vo incidentot.

„Možam da vi garantiram deka vo Tanuševci, nitu jas, nitu nikoj ne slušnavme ništo, ni eden selanec. Može slobodno da dojdete da gi prašate dali slušnale nešto. Ne slušnavme ništo i ne znaeme ništo što se slučuva. Rekovte vo Tanuševci, vo Tanuševci nema ništo. Da imaše vo Kodra Fura ќe se slušneše vo Tanuševci, selanite ќe slušnea i nie ќe slušnevme“, izjavi za A1 Džezair Šaќiri Hodža.

balkan*star
24.10.2007., 20:43
Moze li kratki prevod?

Vojna pocela hajde svi na prodaju:rolleyes:

William O'Neil
24.10.2007., 20:59
Vojna pocela hajde svi na prodaju:rolleyes:

ne digaj tenzija, te molam. i onaka 80% sto go citaat forumov se pocetnici i tolku im treba...utre moze da go srusat pazarot.:eek:

ProFit
24.10.2007., 21:23
... hajde svi na prodaju:rolleyes:

B. Star, ti organizujes rasprodaju...??
mislis bas "svi" ? moze da ja ne...?? :confused:
mora da se salis...!! : ))))

n3xu5
24.10.2007., 21:26
prodajte ljudi,pa kako cemo mi ostali da kupimo po super-niskim cenama??:D

Terminator_Sk
24.10.2007., 22:13
Cujem neki spremili vrecu para i cekaju..... da se dokupe... ;)

samba
24.10.2007., 22:22
Cujem neki spremili vrecu para i cekaju..... da se dokupe... ;)

Steta sto ja nisam taj:(,a verujem i ti.:biggrin:

torente
25.10.2007., 11:08
Profit makedonskih banaka lani porastao 75 %


Banke u Makedoniji ostvarile su prošle godine ukupni profit od 62 milijuna dolara, što predstavlja 76 posto porasta u odnosu na 2005. godinu, izvještava mađarski portal bbj.hu.
Makedonska središnja banka objavila je da je razlog povećanju u povoljnim makroekonomskim uvjetima, povećanom volumenu bankarskih aktivnosti i sveukupnom smanjenju rizika za banke. Ukupna imovina banaka u Makedoniji se povećala 24 posto i vrijedi 390 milijuna dolara u prošloj godini. Središnja banka je također je priopćila da se kreditna aktivnost lani u zemlji povećala 30,5 posto.
pd

skills
30.10.2007., 14:32
Претседателот за утре го свика Советот за безбедност


Претседателот Бранко Црвенковски, за утре, свика седница на Советот за безбедност.

На седницата ќе биде разгледана политичко-безбедносната ситуација во Македонија и во регионот, во контекст на преговорите за утврдување на идниот статус на Косово.

Повод за свикување на Советот беа и последните случувања во Танушевци кога беше убиен еден полицаец, а двајца беа ранети.

skills
30.10.2007., 14:40
Pretsedatelot za utre go svika Sovetot za bebednost

Pretsedatelot Branko Crvenkovski, za utre svika sednica na Sovetot za bezbednost.

Na sednicata ke bide razgledana politicko-bezbednosnata situacija vo Makedonija i vo regionot, vo kontekst na pregovorite za utvrduvanjw na idniot status na Kosovo.

Povod za svikuvanje na Sovetot bea i poslednite slucuvanja vo Tanusevci koga bese ubien eden policaec, a dvajca bea raneti.

skills
30.10.2007., 14:44
a sad ona druga vjest, pa birajte kome se sto svidza :)


Македонија потпиша спогодби за користење на претпристапните фондови на ЕУ


Македонија денеска ги потпиша финансиска и рамковна спогодба за користење на средствата од претпристапните фондови на Европската унија (ИПА) со што стана прва корисничка во регионот на средства од 12 милиони евра наменети за проектите Реформи во полицијата и Поддршка за подготовка на програми.


Спогодбите ги потпишаа вицепремиерот Габриела Коневска - Трајковска и амбасадорот на ЕУ во Македонија Ерван Фуере.


“Денеска е голем ден за Македонија. Се ова оди во правец на поддржување и поттикнување на реформите за задоволување на критериумите за членство во Европската унија“, рече Коневска - Трајковска по потпишувањето на спогодбите.


Според неа, правилниот начин на користење на средствата ќе биде тест за македонската администрација, а државава постојано ќе биде набљудуван од ЕУ и ќе треба, согласно втората спогодба, да дава отчет за начинот на користење на средствава пред унијата .


Евроамбасадорот Ерван Фуере истакна дека потпишувањето на спогодбите ја водат Македонија кон развивање сооодветни програми за подготвување за членство во Унијата.

micomk
06.11.2007., 00:52
Македонија ќе добие најпозитивeн извештај од ЕК
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=3FDDBD9C62CB8543A3DD2E69CA48EC00

micomk
06.11.2007., 00:59
Локалитетот Карагач-нов индустриски бум


Потенцијалните инвеститори кои сакаат таму да купат земјиште и да градат, веќе испратија писма на намери до општината кои предвидуваат вкупна инвестиција од околу 85 милиони евра и можност за вработување на околу 1500 лица

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=9A36EE0A58C895479C9068BBC2170548
koj ke gradi,mozda beton?

Adv.Lexy
06.11.2007., 20:05
Za one koi vole procitati neku laganu novelu pre spavanja.
69 strana ne znam jeli slucajno ili ne sto ovo asocira na ***

Macedonia (http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2007/nov/fyrom_progress_reports_en.pdf)

herman
06.11.2007., 20:21
Za one koi vole procitati neku laganu novelu pre spavanja.
69 strana ne znam jeli slucajno ili ne sto ovo asocira na ***

Macedonia (http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2007/nov/fyrom_progress_reports_en.pdf)

nista nije slucajno

Marquis de Kizo
06.11.2007., 20:21
Za one koi vole procitati neku laganu novelu pre spavanja.
69 strana ne znam jeli slucajno ili ne sto ovo asocira na ***

Macedonia (http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2007/nov/fyrom_progress_reports_en.pdf)

Lexy, jas vidov samo 68 strani:confused:
Sto bezobrazna fantazija imate ova advokative:biggrin:

Pa ako razmislam i ne e daleku advokatskava rabota od kamasutra:)

Adv.Lexy
06.11.2007., 20:35
Lexy, jas vidov samo 68 strani:confused:
Sto bezobrazna fantazija imate ova advokative:biggrin:

Pa ako razmislam i ne e daleku advokatskava rabota od kamasutra:)
Kakva daleku be prvi bratucetki se advokaturata i kamasutra. :biggrin:
Ozbilno kaj mene se 69.

vikser
06.11.2007., 20:38
Lexy, jas vidov samo 68 strani:confused:
Sto bezobrazna fantazija imate ova advokative:biggrin:

Pa ako razmislam i ne e daleku advokatskava rabota od kamasutra:)

Brisel -Europa ........pa 69 ti je ona neimenovana (prva) a je bez broja zato jer ih je sramota ,jer ne znaju za nista drugo osim za te radnje kao sto kaze str. 69
:biggrin:

Marquis de Kizo
06.11.2007., 20:49
Kakva daleku be prvi bratucetki se advokaturata i kamasutra. :biggrin:
Ozbilno kaj mene se 69.

Predlog za vonsudska spogodba- 68 + 1, deal ? :thumbsup:

makedonce
07.11.2007., 00:15
Premierot Gruevski stana tatko. Vecerva negovata sopruga rodi zdrava kerka.
Im cestitame na Premierot i negovata sopruga, a na nivnata krkickata i posakuvame veselo i sreknjo detstvo.

Adv.Lexy
07.11.2007., 00:22
Premierot Gruevski stana tatko. Vecerva negovata sopruga rodi zdrava kerka.
Im cestitame na Premierot i negovata sopruga, a na nivnata krkickata i posakuvame veselo i sreknjo detstvo.
Mekici,mekici,mekici....
jeeee
Cestitki za roditelite i dobredojde za malata.
:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

dimges
07.11.2007., 01:16
Mekici,mekici,mekici....
jeeee
Cestitki za roditelite i dobredojde za malata.
:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

..neznam kako ke se odrazi ova na berzata, prvo pa zensko ??, ja mislam ke odi berzata malku
:thumbsdow

RakitnicaInvest
07.11.2007., 02:13
Друже dimges не биди песимист

Kavekuvarica
07.11.2007., 12:06
07.11.2007
Лирим Јакупи


Македонската полиција околу пет часот почна акција за сузбивање на криминалните групи на подрачјето на потшарпланинските селата Бродец, Вејце и Вешала, соопшти МВР.

Специјалните единици на полицијата со помош на хеликоптери се во акција за апсење на Лирим Јакупи - Нацист, кој пред неколку месеци избега од косовскиот затвор Дубрава и неговата група, потврди портпаролот на МВР.

Жителите од овој крај за А1 велат дека се слушаат истрели од огнено оружје и дека теренот го надлетуваат хеликоптери.

Блокирани се сите приоди на Шар Планина кон подрачјето на коешто се одвива акцијата. Полицијата постави пунктови и на излезите од Тетово кон Шар Планина и не е дозволено движење на новинари и цивили во двата правца.

Според МВР, криминалните групи се разбиени и дел се кријат во планината, а дел во куќите на селаните.

Акцијата се уште е во тек.

http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=85852

Adv.Lexy
07.11.2007., 12:18
..neznam kako ke se odrazi ova na berzata, prvo pa zensko ??, ja mislam ke odi berzata malku
:thumbsdow

Tatko i broker,ona investitorka ke vidite. :p:

samba
07.11.2007., 12:34
..neznam kako ke se odrazi ova na berzata, prvo pa zensko ??, ja mislam ke odi berzata malku
:thumbsdow

Abe prorociste edno.:biggrin:;)

n3xu5
07.11.2007., 12:34
07.11.2007
Лирим Јакупи


Македонската полиција околу пет часот почна акција за сузбивање на криминалните групи на подрачјето на потшарпланинските селата Бродец, Вејце и Вешала, соопшти МВР.

Специјалните единици на полицијата со помош на хеликоптери се во акција за апсење на Лирим Јакупи - Нацист, кој пред неколку месеци избега од косовскиот затвор Дубрава и неговата група, потврди портпаролот на МВР.

Жителите од овој крај за А1 велат дека се слушаат истрели од огнено оружје и дека теренот го надлетуваат хеликоптери.

Блокирани се сите приоди на Шар Планина кон подрачјето на коешто се одвива акцијата. Полицијата постави пунктови и на излезите од Тетово кон Шар Планина и не е дозволено движење на новинари и цивили во двата правца.

Според МВР, криминалните групи се разбиени и дел се кријат во планината, а дел во куќите на селаните.

Акцијата се уште е во тек.

http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=85852

NAPRED NASI...RAZBIJTE GI U KOREN!!! TOTALNA CISTKA,MOLAM:)

pozdrav

samba
07.11.2007., 12:52
NAPRED NASI...RAZBIJTE GI U KOREN!!! TOTALNA CISTKA,MOLAM:)

pozdrav

Taka e,treba da se razbijat,samo ne mi se veruva deka se toa"kriminalni grupi":confused:,zatoa treba sto pobrzo da se iskorenat,za da ne ni se povtori 2001.

viksa
07.11.2007., 13:37
Инвест банка од Скопје за само една година ја зголеми добивката за 425,3 отсто. Оваа ценовна информација вчера преку берзата ја објави Банката. Според официјалните податоци, добивката на 30 септември годинава изнесувала 285.369.125 денари што во однос на истиот период лани е зголемување од над 400 отсто. Од Банката потенцираат дека ваквото зголемување се должи на доброто работење како и на продажбата на акции кои Инвест банка ги поседува во финансиски и нефинансиски институции.

Инвест банка спаѓа во групата на средни банки во Македонија со актива од 4,5 до 15 милијарди денари.

(В.М.Б.)

J.B.G.
07.11.2007., 13:43
07.11.2007
Лирим Јакупи


Македонската полиција околу пет часот почна акција за сузбивање на криминалните групи на подрачјето на потшарпланинските селата Бродец, Вејце и Вешала, соопшти МВР.

Специјалните единици на полицијата со помош на хеликоптери се во акција за апсење на Лирим Јакупи - Нацист, кој пред неколку месеци избега од косовскиот затвор Дубрава и неговата група, потврди портпаролот на МВР.


http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=85852

Mnogo bitno, a u vezi sa ovim gore

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=85868

alisia
07.11.2007., 13:53
Taka e,treba da se razbijat,samo ne mi se veruva deka se toa"kriminalni grupi":confused:,zatoa treba sto pobrzo da se iskorenat,za da ne ni se povtori 2001.

ovo nema nikakve veze sa 2oo1, ali vec ima 8 poginulih, nadajmo da ce se brzo rjeshiti .....

n3xu5
07.11.2007., 13:59
razbili smo ih ....http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=17030&kategorija=4

samo napred!!pozdrav

RakitnicaInvest
07.11.2007., 14:06
Седуммина од криминалната група во Бродец загинаа во полициската акција што од 5 часот наутро се одвива во реонот на Бродец, Вешала и Вејце, велат за А1 извори од полицијата. Лицата не се идентификувани. Од страната на полицијата нема жртви.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=85852

n3xu5
07.11.2007., 14:11
Седуммина од криминалната група во Бродец загинаа во полициската акција што од 5 часот наутро се одвива во реонот на Бродец, Вешала и Вејце, велат за А1 извори од полицијата. Лицата не се идентификувани. Од страната на полицијата нема жртви.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=85852

Osam druze, osam...edno golemo BRAVO za akcijata, konecno da se prevzeme nesto!!!Samo taka ke gi iskorenime:)

pozdrav

Adv.Lexy
07.11.2007., 14:17
Gde je sad onaj lord Robetson i njegov gmizavi friend Solana, majku mu.

n3xu5
07.11.2007., 14:24
mislis na Gayorge Robert-ass-on i Kavijar So-lajna?? E nema gi, da bea tuka tesko nas.."so tie kursumi ne, daj mu malku i na nego kursumi i po nekoj helikopter da bide malku poramnopravno...inaku bombardiranje..." majku im njinu, da ne ni se pojavat vise..pu pu..

pozdrav