PDA

View Full Version : RITE Gacko - procjena vrijednosti


Pages : 1 [2]

Zeks
12.02.2008., 10:48
"Hrvatska elektroprivreda" (HEP) spremna je da se uključi u izgradnju novog termoenergetskog objekta u Gacku ukoliko joj RS prizna trećinu vlasništva u postojećem Rudniku i termoelektrani Gacko (RiTE), kaže Jerolim Novak, direktor Sektora za zajednička ulaganja HEP-a.


Novak navodi da HEP već deset godina bezuspješno pregovara s "Elektroprivredom RS" (ERS) u vezi s priznavanjem njihovih prijeratnih ulaganja u RiTE Gacko procijenjene vrijednosti oko 400 miliona maraka.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=19742&meni=5

Ta prica oko HEP-a tesko da moze da moze da ima uticaj na sadasnji RITE. To je drzavno pitanje koje ce se rjesavati na drzavnom nivou.

Ovaj direktor iz HEP-a naravno nije pominjao drugi dio price koji se odnosi na raspodjelu struje iz HE Dubrovnik 1. Proizvedena el. energija iz ove HE je do 1994. godine raspodjeljivana u omjeru 78%/22% u korist Elektroprivrede RS. Taj omjer je Hrvatska jednostrano promjenila i sada ona uzima 50% od ukupne proizvodnje HE Dubrovnik 1.

Mislim da ce ova dva slucaja zajedno da se rjesavaju i da ce u igru biti ubaceno i pitanje izgradnje HE Dubrovnik 2 koja se smatra vise nego isplativim projektom koji je ranije bio planiran, ali zbog rata nije realizovan.

Realizacija ovog projekta je u ekonomskom interesu i jednih i drugih i pitanje je samo politicara kada ce ova stvar da se pokrene sa mrtve tacke.

Zeks
12.02.2008., 22:40
Milekić: HEP neće dobiti udio u RiTE Gacko

TREBINJE - "Elektroprivreda RS" (ERS) neće prihvatiti zahtjev "Hrvatske elektroprivrede" (HEP) da im prizna dio vlasništva u Rudniku i termoelektrani Gacko (RiTE), jer za to nema osnova, kazala je juče Branislava Milekić, generalni direktor ERS.

"Mi ne namjeravamo ništa preduzeti povodom zahtjeva HEP, jer smatramo da za njega nema osnova", izjavila je Milekićeva.

Ona je, povodom zahtjeva iz HEP-a da im se prizna trećina vlasništva u RiTE Gacko po osnovu prijeratnih zajedničkih ulaganja, kazala da u poslovnim knjigama gatačkog preduzeća ne postoji uknjiženo ulaganje HEP-a niti obaveze prema tom zagrebačkom preduzeću.

Jerolim Novak, direktor Sektora za zajednička ulaganja HEP-a, prije dva dana izjavio je za "Nezavisne" da to preduzeće svoje zahtjeve bazira na samoupravnom sporazumu o zajedničkoj izgradnji i korištenju RiTE Gacko iz 1986. godine. Ukoliko se ERS ogluši o njihove zahtjeve, Novak je najavio da će se HEP priključiti sudskom procesu koji su protiv preduzeća iz Gacka i Trebinja već pokrenula četiri investiciona fonda iz RS po drugom osnovu.

U ERS kažu da je HEP po osnovu sporazuma iz 1986. godine povlačio trećinu struje proizvedene u RiTE Gacko, ali i imala obavezu održavanja opreme i plaćanja proizvedene struje umanjenje za amortizaciju.

"To znači da se HEP ni tada nije smatrao suvlasnikom u RiTE Gacko", kazala je Milekićeva.

Ona navodi da je isporuka struje HEP-u prekinuta izbijanjem ratnih sukoba u kojima je uništena prenosna mreža, ali i da je preduzeće iz Zagreba istovremeno prestalo da izvršava svoje obaveze koje se prvenstveno odnose na izmirivanje obaveza po osnovu preuzetih kredita.

Ukoliko dođe do tužbe HEP-a, u ERS navode da će pravnim sredstvima osporiti taj tužbeni zahtjev, ali i pokrenuti protivtužbu za naknadu štete za neisporučenu struju iz HE Dubrovnik. Milekićeva je podsjetila da je HEP u novembru 1994. godine jednostrano promijenio omjer isporuke struje iz HE Dubrovnik u svoju korist, a na štetu ERS.

Milekićeva je mišljenja da dvije elektroprivrede imaju zajednički interes da se dogovaraju u vezi s boljim korištenjem voda Bilećkog jezera i raspodjeli energije proizvedene u HE Dubrovnik, što bi omogućilo i investiranje u drugu fazu tog kapaciteta. Odvajanje tog pitanja od RiTE Gacko bi, prema njenom mišljenju, samo opteretilo odnose dvije elektroprivrede i odgodilo rješavanje pitanja koja bi bila korisna za obje strane.

Zeks
25.02.2008., 16:57
ČEZ LANE POVEĆAO PROFIT SKORO ZA POLOVINU

PRAG , 25. februara (Tanjug-Ekos) - Češka energetska kompanija ČEZ prošle godine je povećala čistu dobit za 49 odsto, na 42,8 milijarde kruna, ili 1,7 miliradi evra, sa 28,8 milijardi kruna u 2006. godini, objavili su predstavnici firme na današnjoj konferenciji za novinare.

Postizanje rekordnih rezultata kompanija je ostvarila, pre svega, većom proizvodnjom, višom cenom električne energije, preuzimanjem firmi u inostranstvu i uštedom troškova.

Poslovni rezultati su u skladu sa očekivanjem analitičara i preliminarnim procenama rukovodstva firme, prenela je agencija ČTK.

Čista dobit grupe ČEZ po odbijanju manjinskog udela, znači dobit koja pripada akcionarima, iznosi 41,55 milijardi kruna.

Operativni prihodi ČEZ-a lane su porasli 17 odsto i dostigli su 174,6 milijardi kruna, odnosno gotovo sedam milijardi evra.

Visinu prošlogodišnjeg profita odredili su i vanredni uticaji kao što je reforma poreskog sistema koja je kompaniji obezbedila više od tri milijarde kruna.

Proizvodnja električne energije na teritoriji Češke porasla je na godišnjem nivou 5,5 odsto, na 65,4 teravatčasova, pri čemu je potrošnja struje u zemlji porasla za samo 0,6 odsto.

Kada se uzmu u obzir i strani izvori električne energije koji rade u sastavu ČEZ u Bugarskoj i Poljskoj, proizvodnja je porasla 12,6 odsto, na 73,8 teravatčasova.

dalmar
29.02.2008., 09:46
Dobro jutro, dragi prijatelji.
Molio bih vas ako netko zna da mi kaže što je u zadnje vrijeme s RiTE Gacko. Hoće li biti nekog dogovora s Dodikom i postizanja bar cijene od 1,80 KM po dionici? Hvala lijepo!

oblak
29.02.2008., 12:30
jutros 1.05 pa sad vidi kad ce na 1.8

Batboy
29.02.2008., 17:57
Oblak pogledaj malo bolje oko sebe... RITE je samo jedna od...

@dalmar.., može ona i bez Dode na 1.8 KM...

Da se pjesnički izrazim... ''Jedino nam je MTBL pupoljak među uvenulim ružama'':biggrin:

mikanr
04.03.2008., 10:26
Može li mi neko reći, šta će biti sa malim akcionarima u RITE, ako Čez postigne dogovor sa fondovima?

lomu
04.03.2008., 11:59
Ništa još uvijek če biti mali akcijonari :):) šala.

E pa vjerojatno če biti ponuda za odkup svima !?

Doboj
05.03.2008., 18:54
Stipica se malo pravi lud ali biće to sve ok.
http://www.rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=50282

Batboy
05.03.2008., 19:19
Ako Stipica bude otkupljivao po 2.00 KM.., ja mu svoje prodajem... Pa nek' se on malo bakće.., nek vidi kako je nama... :biggrin:

dragon
07.03.2008., 10:39
BANJALUKA - Vlada RS neće ići u dalju realizaciju projekta izgradnje drugog bloka termoelektrane u Gacku, dok ne dođe do rješenja spornih pitanja kojima će biti zaštićeni interesi investitora, Vlade i malih akcionara, izjavio je juče Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS.

On je potvrdio da će danas u Osnovnom sudu u Trebinju biti održano prvo sudsko ročište po tužbi četiri investiciona fonda protiv "Elektroprivrede RS" (ERS) koji smatraju da su oštećeni odabranim modelom sprovođenja energetskog projekta u Gacku.

Predstavnici resornog ministarstva i češke kompanije ČEZ, koja sa ERS-om sprovodi projekat izgradnje TE Gacko 2, proteklih mjeseci su pregovarali sa investicionim fondovima o vansudskoj nagodbi, ali dogovor nije postignut. ČEZ je u tom cilju nudio otkup akcija malih akcionara u RiTE po 1,30 KM, da bi nedavno smanjio ponudu na jednu KM.

Miljkan Pucar, pravni zastupnik investicionih fondova, kazao je da oni ostaju pri zahtjevu da se poništi sporazum ERS-a i ČEZ-a o formiranju zajedničkog preduzeća za potrebe izgradnje TE Gacko 2, kao i procjene vrijednosti imovine RiTE Gacko.

Fondovi, kako saznajemo, neće prihvatiti zahtjev "Hrvatske elektroprivrede" (HEP) da se pojavi kao umješač u tom sudskom sporu s obzirom da se zahtjevi zagrebačkog preduzeća odnose na sasvim druge, prijeratne poslovne odnose sa RiTE Gacko.

HEP je ranije najavio da će se uključiti u taj spor ukoliko Vlada RS ne pristane da im preda trećinu vlasništva u RiTE Gacko, smatrajući da na to imaju pravo zbog učešća u njegovoj izgradnji 1986. godine.

U Vladi i resornom ministarstvu su odbacili zahtjev kao neosnovan, ističući da će u slučaju tužbe HEP-a, Banjaluka pokrenuti kontratužbu protiv zagrebačkog preduzeća zbog jednostrane promjene raspodjele struje iz Hidroelektrane Dubrovnik u korist Hrvatske, a na štetu RS.

Zeks
07.03.2008., 23:20
RiTE Gacko na čekanju

Na sljedećem ročištu, zakazanom za 17. marta, sud će donijeti odluku o privremenoj mjeri, a u međuvremenu može doći i do vansudskog sporazuma, pošto se vode pregovori suprotstavljenih strana.

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=5&vijest=9576

Zeks
10.03.2008., 19:36
10.03.2008 :: VLADA OČEKUJE DOGOVOR

BANJA LUKA – Vrijednost akcionarskog kapitala koji u Rudniku i termoelektrani “Gacko” posjeduju privatizacionoinvesticioni fondovi i mali akcionari iznosi oko 80 miliona maraka i oni se neće odreći svog udjela u vlasništvu. Ovo je rekao advokat PIFova Miljkan Pucar i istakao da PIF-ovi neće odustati od tužbe protiv Vlade RS, “Elektroprivrede RS” i Rudnika i termoelektrane “Gacko”.- Oni smatraju da cijena akcije ne bi smjela biti manja od 2,45 maraka kolika je bila njihova vrijednost prilikom potpisivanja ugovora između “Elektroprivrede Republike Srpske” i češke kompanije “Čez” - istakao je Pucar. Prema njegovim riječima, jedan od modela je otkup akci ja, što je fondovima ponudila kompanija “Čez”, ali da se ne ide u realizaciju projekta osnivanja NERS-a, odnosno Novih elektrana Republike Srpske dok se ne riješi tužba koju su pred Osnovnim sudom u Trebinju pokrenuli fondovi. Naime, mali akcionari su nezadovoljni zbog ponuđene cijene od 1,3 marke po akciji koju im je ponudio “Čez”, smatrajući da je to premalo. Prvo ročište po osnovu ove tužbe održano je 7. marta u Trebinju, a nadležni sud će se o prijedlogu izdavanja mjere obezbjeđenja i daljem toku suđenja izjasniti 17. marta. Prema najavama republičke Vlade dogovor kompanije “Čez” sa privatizaciono-investicionim fondovima koji su ih tužili zbog modela ulaganja u izgradnju drugog bloka RITE “Gacko”, biće postignut do kraja marta. Projekat u Gacku predviđa izgradnju dva nova termoenergetska objekta izlazne snage po 330 megavata, s tim da će postojeći rudnik i termoelektrana biti ugašeni 2015. godine. Vlada razmatra najbolje rješenje za zaštitu malih akcionara u RITE “Gacko” i da se spriječi umanjenje vrijednosti kapitala u ovom preduzeću rekao je savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja Milorad Živković.

Izvor:glas srpske

cmyk
10.03.2008., 19:50
znači do 9. meseca negdje....

Zeks
17.03.2008., 19:34
17.03.2008 :: INVESTITOR KOJI POŠTUJE DATU RIJE

TREBINJE - U Osnovnom sudu u Trebinju danas ćese održati ročište po tužbi koju su privatizaciono-investicioni fondovi pokrenuli protiv “Elektroprivrede” Republike Srpske zbog zaštite svojih akcionarskih prava u okviru velikog energetskog projekta koji u Rudniku i Termoelektrani “Gacko” finansira češka kompanija “Čez”. Predstavnik “Čeza” za BiH Jozef Hejzek rekao je da “Čez” traži zajedničko rješenje sa “Elektroprivredom” Srpske u vezi sa obeštećenjem malih akcionara i da je ova kompanija spremna da razgovara o najboljoj varijanti. PIF-ovi traže od suda izdavanje mjere obezbjeđenja, koja podrazumijeva da se ne ide u realizaciju pro jekta izgradnje Novih elektrana Srpske, u koji “Čez” ulaže 1,4 milijarde evra, dok se nezaštite prava malih akcionara, a sud će danas razmatrati njihov prijedlog. Mi smo dugoročni investitor, koji poštuje datu riječ. To znači da i u slučaju kada se naš partner susreće sa poteškoćama, nemamo namjeru da napustimo projekat. Našeg partnera, odnosno kompaniju “Elektroprivreda Republike Srpske”, podržali smo putem stručne pravne pomoći u predmetu ugovora o saradnji i može računati na našu podršku i prilikom rješavanja problema sa manjinskim akcionarima, iako nas se direktno netiču istakao je Hejzek. Ministarstvo za privredu, energetiku i razvoj Republike Srpske očekuje da se dogovor između “Elektroprivrede”, “Čeza” i malih akcionara postigne do kraja marta. Vrijednost akcionarskog kapitala koji u RiTe “Gacko”posjeduju PIF-ovi i mali akcionari je oko 80 miliona maraka, a kompanija “Čez” je fondovima ponudila otkup akcija. Postoji mogućnost da se kroz dokapitalizaciju budući NERS organizuje kao akcionarsko društvo i na taj način bi se fondovima omogućilo da učestvuju u upravljanju. PIF-ovi su nezadovoljni zbog ponuđene cijene od 1,3 marke po akciji i smatraju da cijena akcije nebi smjelada bu de manja od 2,45 maraka, kolika je bila prilikom potpisivanja ugovora između “Elektroprivrede” i češke kompanije “Čez”, u maju prošle godine rekao je advokat PIF-ova Miljkan Pucar. Projekat u Gacku predviđa izgradnju dva nova termoenergetska objekta izlazne snage po 330 megavata, s tim da će postojeći rudnik i termoelektrana biti ugašeni 2015. godine.

Izvor: Glas Srpske

coja
17.03.2008., 21:31
Sud u Trebinju odbio prijedlog PIF-ova TREBINJE, 17. MARTA /SRNA/ - Osnovni sud u Trebinju danas je odbio prijedlog pet privatizaciono-investicionih fondova za određivanje mjera obezbjeđenja, koje su fondovi zahtijevali u postupku protiv Rudnika i termoelektrane Gacko i Elektroprivrede RS uz obrazloženje da postoji opasnost od preduzimanja nezakonitih radnji prema Sporazumu o provođenju sa Češkom elektroprivredom /ČEZ/.
Sudija Smail Begović naveo je u rješenju da iz priloženih dokaza uz tužbu proizlazi da nisu ispunjeni uslovi za takvu mjeru, jer predlagaču ne može nastati nenadoknadiva šteta, s obzirom da Elektroprivreda RS posjeduje imovinu iz koje se može namiriti tužilac, odnosno predlagač obezbjeđenja, ukoliko se prihvati tužbeni zahtjev.
Fondovi su polovinom februara ove godine podnijeli prijedlog za određivanje mjere obezbjeđenja u kome su naveli da sprečavanje nastajanja daljih štetnih posljedica i dalje obezvređivanje potraživanja koja proizlaze iz njihovih vlasničkih prava, kao i pad akcija elektroenergetskih preduzeća može da se spriječi samo donošenjem takvih mjera.
Protiv ovog rješenja privatizaciono-investicioni fondovi mogu Okružnom tužilaštvu u Trebinju podnijeti žalbu u roku od osam dana.
Privatizaciono-investicioni fondovi u tužbi traže zaštitu svojih akcionarskih prava u okviru velikog energetskog projekta koji u Rudniku i Termoelektrani Gacko finansira "ČEZ".

Zeks
17.03.2008., 23:53
POZICIJA ČEZ-a PREMA PROJEKTU GACKO

Na redakciju portala Biznis.ba stigao je dopis grupe ČEZ o stavu ove kompanije prema projektu Gacko kojeg u cijelosti prenosimo. Dopis je potpisao Josef Hejsek, predstavnik ČEZ-a za BiH ....

eć sada tražimo zajedničko rješenje i spremni smo razgovarati o najboljoj varijanti. Polazimo od pretpostavke da će biti okvirni uslovi projekta ispoštovani,» rekao je Josef Hejsek, country manažer Grupe ČEZ za Bosnu i Hercegovinu.

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=28204&Itemid=2

Zeks
28.03.2008., 16:21
STRUJE PREKO PLANA

GACKO - Obilne padavine proteklih dana dodatno su napunile vodom akumulacije i jezera pa je Termo elektrana Gacko već nekoliko dana privremeno prestala sa radom. Potisnuti smo radi povoljne hidrologije, odnosno, zbog evakuacije voda iz protočnih hidroelektrana te radi viška energije u sistemu. U međuvremenu smo pristupili čišćenju kotla, provjeri instalacija i postrojenja i otklanjanju nedostataka uočenih u toku eksploatacije. Po završetku ovih radova očekuje se ponovni ulazak u pogon - rekao je direktor Radne jedinice termoelektrana inženjer Maksim Skoko. Inače, prema njegovim riječima, proizvodnja električne energije u ovom ga tačkom gigantu od početka godine zaključno sa 23. martom bila je 426 miliona i 870 hiljada kilovata što je oko 7,07 odsto više od planiranog za ovaj period.

malac
04.04.2008., 12:50
Prodje i mart a od dogovora nista.
A danas izrazito velika ponuda,sklopljeni poslovi u vrijednosti od 84k KM i jos na ponudi stoji nalog od 100k.Ima li ikakvih vijesti?

Pozdrav

gorangoran
04.04.2008., 12:56
Ja zadnje sto sam cuo da je Cez smanjio ponudu sa 1,3 i da sad nudi 1 km a da fondovi ne odustaju od 2,45 km

Zeks
08.04.2008., 18:41
ČEZ će udvostručiti dividende

Češki energetski gigant bi za dividende za prošlu godinu isplatio ukupno više od 840 miliona evra, što je u skladu sa novom politikom o dividendama, prema kojoj će ČEZ podeliti akcionarima 50 do 60 odsto čiste dobiti, bez vanrednih prihoda. Prošlogodišnji čist profit je povećan za 49 odsto u odnosu na 2006. godinu, na 1,7 milijardi evra.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2008&mm=04&dd=08&nav_id=293019

gagnant
08.04.2008., 22:20
To je to, CEZ dupli divedende, otkupljuje vlastite dionice pa ih poništava, a mali od Gackog mogu puhat u rog i zahvalit se nekom tko je dobro pazario i u njihovo ime.
O ročištima ni slova, a po trgovanju od neki dan izgleda da je netko sa manjkom strpljenja već izlifro svoja potraživanja za nešto manje od marku.
Oj žalosti ...

mikanr
12.04.2008., 22:23
Ode Ubiparip.....
Glavni razlog ugovor sa ČEZ-om!

www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=33888&sectionId=51

http://www.24sata.info/11578

gagnant
21.04.2008., 18:51
evo nek se nađe, čisto zbog slijeda

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=30050&Itemid=59

gorangoran
21.04.2008., 21:16
evo nek se nađe, čisto zbog slijeda

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=30050&Itemid=59

Ne treba prihvatati zdravo za gotovo pisanja sarajevskih medija,ljudi su toliko optereceni politikom i nekakvom njihovom suludom idejom o bosni po njihovom kroju,tako da sve sto oni pisu o RS treba uzmati sa rezervom.......................................... .....

panzer
21.04.2008., 22:25
Kad smo već kod rezerve i rezervista(prvoborac,tvoja ekipa)....Dodikov avion "nastavak bahatosti i skandaloznog trošenja novca"
Srpska radikalna stranka Republike Srpske (SRSRS) ocijenila je danas da je, utroškom pet miliona dolara za kupovinu aviona predsjedniku Vlade RS-a Miloradu Dodiku, režim SNSD-a "obezbijedio kontinuitet u bahatom i skandaloznom arčenju novca poreskih obveznika i ruganju građanima RS-a“.

U saopćenju radikala RS-a se navodi da je "taj događaj, koji je zgranuo nebrojenu sirotinjsku populaciju, samo dokaz više tvrdnji SRSRS-a da predsjednik Vlade RS-a odavno ne hoda po zemlji“.

"Tako smo nakon Franje Kluza i Rudi Čajaveca dobili i prvog pionira našeg civilnog vazduhoplovstva u liku Milorada Dodika“, navodi se u saopćenju SRSRS-a.

Ova stranka navodi i da će "iz ptičije perspektive RS-a izgledati upravo onako idilično kakvom je predsjednik Vlade i predstavlja, jer se iz tih visina ne vide penzioneri, izbjeglice, invalidi, nezaposleni borci i omladina, kao ni otpušteni radnici s posla niti ojađeni seljaci“.

Dodaje se i da od "nove kompanije AIR-MILE članovi SNSD-a mogu očekivati vazdušnu dostavu Trumanovih jaja, a ostali narod zaprašivanje DDT-ijem.

"Sretno nam letio, sokole, naš!“, zaključuje na kraju SRSRS-a

gagnant
22.04.2008., 17:44
Ne treba prihvatati zdravo za gotovo pisanja sarajevskih medija,ljudi su toliko optereceni politikom i nekakvom njihovom suludom idejom o bosni po njihovom kroju,tako da sve sto oni pisu o RS treba uzmati sa rezervom.......................................... .....

Uh da baš su vragovi ti Sarajlije, samo gledaju di će pljucnut po RS-u. A ovako kad malo bolje sagledam, ova afera oko Gackog, kao rafinerije, Birča i ostalo su u biti čista izmišljotina i propaganda za slabljenje entiteta. Da tako bi to nekako bilo, sad mi je sinulo :ideja:
Ništa strašno dok prosto zrakom cessna leti

Zeks
05.05.2008., 11:42
Češko proljeće u Gacku

N. KOLAK | 04.05.2008 18:46

Energetska kompanija ČEZ trenutno je najveći prijavljeni investitor u Bosni i Hercegovini, nakon što je u maju prošle godine sklopila ugovor o realizaciji projekta u Gacku, čija je vrijednost oko milijardu i po evra.

Zajedno s Elektroprivredom RS i RiTE Gacko, ČEZ je osnovao zajedničko preduzeće "Nove elektrane RS", čiji je zadatak da pripremi projekat obnavljanja postojećeg bloka RiTE Gacko, izgradnju nove termoelektrane te otvaranje i razvoj novog rudnika.

- Za nekoliko sedmica završićemo studiju izvodljivosti i sa zadovoljstvom mogu da kažem da registracija imovine RiTE Gacko teče po planu. Krajem novembra prošle godine samo osam odsto zemljišta u vlasništvu RiTE Gacko bilo je upisano u knjige, dok danas taj procenat iznosi 93 odsto - kaže Bohdan Urban, projekt-menadžer ČEZ-a u Gacku. On dodaje da je realizaciji cijelog projekta doprinijela i odluka Osnovnog suda u Trebinju, koji je odbio zahtjev malih akcionara RiTE Gacko za privremenom mjerom obezbjeđenja, što bi u potpunosti usporilo češku investiciju. Urban je zadovoljan stručnjacima iz Gacka, koji su angažovani na zajedničkom projektu ČEZ-a i Elektroprivrede RS.

- U sinergiji sa iskustvom ČEZ-a iz drugih akvizicija na Balkanu, naša saradnja biće završena na najbolji način. Inače, investicija ČEZ-a u Gacku prestavlja za tu lokalnu zajednicu veliku mnogućnost za razvoj i korištenje ljudskih resursa - kaže Urban.

Prema njegovim riječima, pitanje ekologije jedno je od osnovnih pitanja koja se provlači kroz kompletan projekat.

- Stanovnici istočne Hercegovine ne treba da strahuju da će doći do većeg zagađenja vazduha, već da će emisija štetnih gasova biti manja od trenutne. ČEZ će učiniti sve da okolina Rudnika i termoelektrane Gacko dobije novi izgled i da zelenilo prevlada, za razliku od sadašnje slike - kaže Urban.

Energetska grupa ČEZ vrši distribuciju i prodaju električne energije za približno sedam miliona kupaca. Tržišna kapitalizacija energetskog društva ČEZ iznosi više od 30 milijardi evra.

- U Bugarskoj posjedujemo kompaniju za distribuciju i prodaju električne energije za 1,9 miliona kupaca, a vlasnici smo i najveće bugarske termoelektrane na mrki ugalj u gradu Varni. U susjednoj Rumuniji, ČEZ isporučuje električnu energiju za 1,4 miliona kupaca. Sastavni dio grupe ČEZ jesu i dvije termoelektrane u Poljskoj. ČEZ aktivno trguje električnom energijom u svim zemljama Srednje i Jugoistočne Evrope - kaže Urban. Interesantno je pomenuti da se investicijom ČEZ-a u Gacku istorija, na neki način, ponovila. Prvu lučnu kamenu branu u mjestu Klinje, kod Gacka, Francuz je projektovao, Austrougarska finansirala, a Česi su je sagradili.

kad je tako
12.05.2008., 15:59
:biggrin::biggrin:Moglo bi se ovo počet i razvaljivati tj ozbiljnije kupovati bez obzira na to što se na ovom pitanju namjerno obarala berza što je i laicima očito , dionica je sasvim izvijesna. i to kako kad je rečeno na 2,20 da će onaj tko bude imao nekoliko ovih dionica biti pravi bogataš tj otprilike šeik....:biggrin::biggrin::biggrin:

cmyk
12.05.2008., 17:28
RITE je u ovom aranžmanu samo stara termoelektrana sa prošlogodišnjom 15 milijonskom zagubom, zalihe uglja još danas ne zna se čije su, hrvatska potraživanja uopšte da ne pominjemo.

kad je tako
12.05.2008., 17:53
hvala ba brizi, čez će te posebno nagraditi, pa premijer je rekao da će par dionica biti čitavo bogatstvo:biggrin::biggrin::biggrin:pa cijela burza zavisi od ove dionice, :biggrin:zato se navodno i ne isplaćuje sitnim dioničarima, a sve jedogovoreno i sa fondovima jer i njihovi ljudi se pune pa bi eventualni novci digli burzu na realni nivo, npr. građevinare i pojedine prevoznike koji izvrsno rade možeš kupiti po 0,20do 0,30 BV, a grabe se i nekretnine, komisija ide i sugeriše kupovinu dionica koje imaju rezultate, a ne onih koje će rasti jer se u njih ulaže, tako da je sve osmišljeno :eek: naravno i smiješno neću reći podlo i žalosno, tako da se u zemlji koja je izišla iz rata na osnovu insistiranja na rezultatima prikrivaju potencijali naravno energetski prije svega koji predstavljaju istinsku vrijednost dionica, ali će valjda to tržište prepoznati i najpotcjenjeniju burzu oživjeti na način da pomete dionice, a RITE valjda će se prelomiti na Palama na konvenciji

cmyk
12.05.2008., 18:33
a RITE valjda će se prelomiti na Palama na konvenciji

ne pričaj mi o ljubavi, drukeraška obečanja prelomila su se več odavno.

Batboy
13.05.2008., 02:41
RITE je u ovom aranžmanu samo stara termoelektrana sa prošlogodišnjom 15 milijonskom zagubom, zalihe uglja još danas ne zna se čije su, hrvatska potraživanja uopšte da ne pominjemo.

Samo da dodam da Hrvatska potraživanja i ne trebamo pominjati... To je mlaćenje prazne slame... :cool:

kad je tako
13.05.2008., 10:58
Samo da dodam da Hrvatska potraživanja i ne trebamo pominjati... To je mlaćenje prazne slame... :cool:

OK, Baš tako, Pa ČEZ sa novim poduzećem, se već uknjižio 100%, tako da su na redu sitni dioničari vjerovatno i valjda burza, sve je krenulo, a i godišnjica je kamena temeljca:biggrin::biggrin::biggrin:

Zeks
16.05.2008., 11:31
Profit ČEZ-a porastao 21 odsto

PRAG, Češka elektro-energetska kompanija ČEZ je u prvom tromjesečju ostvario neto profit od 15,7 milijardi kruna (973,3 miliona dolara), što je 21,2 odsto više u odnosu na isti period lane, saopštila je danas ta kompanija.

Istovremeno su prihodi povećani za 10,2 odsto na 48,6 milijardi kruna (tri milijarde dolara), a dobri rezultati su u najvećoj mjeri posljedica rasta potrošnje i cijene električne energije, prenijela je agencija DPA.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija ČEZ u prva tri mjeseca ove godine proizvela ukupno 18,8 teravat-časova struje ili dva odsto više nego u istom razdoblju lane.

To najprofitabilnije češko preduzeće očekuje da će 2008. ostvariti neto profit od 46,6 milijardi kruna (2,9 milijardi dolara), devet odsto više nego prošle godine.
ČEZ je u prvom tromjesečju takođe potrošio 67,3 milijarde kruna (4,16 milijardi dolara) za otkup oko deset odsto svojih akcija, navodi se u saopštenju.

Zeks
17.05.2008., 20:27
ZALIHE UGLJA ZA 200 DO 400 GODINA
Saturday, 17.05.2008.

Većina geologa predviđa da će zalihe uglja trajati još 200 godina, dok pojedini računaju i sa vekom od čak 400 godina. Istovremeno jačaju procjene da bi zalihe nafte mogle biti iscrpljene na globalnom nivou kroz pola vijeka. Iako se cjena uglja u posljednjih nekoliko godina utrostručila, ova sirovina je i dalje znatno jeftinija od nafte. Bitan faktor u korist uglja je što ga izvoze mnoge zemlje, a njegove cjene i proizvodnju ne kontroliše kartel poput OPEC-a, navode energetski eksperti.

(biznis.ba/Poslovni dnevnik)

gagnant
17.05.2008., 23:07
Zeks čemu zatrpavanje ove teme općenitostima, kad se oko Gackog ipak očekuju malo konkretnije i preciznije vijesti.
Ovo o ugljenu si mogao stavit i pod temu Ugljevik,tim više što ti se i dosta slova poklapa.
Ovdje su ipak afere još glavna tema, sve ostalo je manje bitno.

kad je tako
17.05.2008., 23:33
Ok gagnat je u pravu u vezi zatrpavanja teme, ali i nije ukoliko nekom nije jasna slika da je slučaj RITE krajnje izvjestan i da je pitanje dana momenat isplate malih dioničara, što će uz ostale investicije u regiji, a prije svega telekoma BiH napraviti veselim cijelu burzovnu priču.ČEZ će da isplati male dioničare kao što je i obećano prije pokretanja investicije, a dopuna projekta glede zaštite zraka je u toku kao što su i izvijetili prije 15 dana mislim da i na forumu ima taj članak.

Poređenje gagnata glede ugljena u Ugljeviku i Gacku nije na mjestu, glede nespornog kvaliteta ugljena u Gacku kao i zaliha koje se u Gacku procjenjuju na više od pola tisućljeća. A i premijer Dodik je i prilikom ulaska u aranžman sa ČEZOM kazao da će posjedovanje nekolicine dionica RITE predstavljati cijelo bogatstvo, a danas u Stanarima također naglasio značaj energenata posebno struje tako da je BiH odnosno RS zemlja sa velikim energetskim i kapacitetima i potencijalima u Evropi.

Možemo kazati da region ide u EU, te da su i političke sumnje i igre bile neosnovane, burza je cjenovno i količinski pala, dionice na ovom nivou cijena nisu na prodaju, a sve je najbolje pokazao ambijent na Palama kada su dionice u pitanju, pa zar očekujete da će vam na ovom nivou cijena netko kazati da kupite, naravno da će vam to kazati kada cijene budu visoke, dakle kad bude izlazio, a ne kad ulazi, a u ovom slučaju će da priča i da vas usmjerava da se zabavljate sa obveznicama.
Pa i ja kad sam kontala dečka u kog su se zaljubile sve moje prijateljice nisam im išla kazat već sam vješto krila. dok se nismo skontali. Ima zanimljivo što nitko nije istakao razmišljanja i najave otvaranja fondova, a to se kod pojedinih može veoma usko povezati sa isplatom sitnih dioničara naravno i fondova za RITE, ali ne više o tom.....:thumbsdow

Zeks
03.06.2008., 13:49
Imamo druge alternative za RiTE Gacko

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da Vlada pregovara sa “Čezom” o ulaganju u Rudnik i Termoelektranu Gacko, ali ima i dvije-tri alternative, ne precizirajući detalje.

Prije sedam dana završena je studija o ulaganju u RiTE Gacko, rekao je entitetski premijer i naveo da će sav posao u vezi s tim projekom biti urađen najbolje za RS.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/imamo-druge-alternative-za-rite-gacko

Zeks
03.06.2008., 22:25
Stigla studija izvodljivosti

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je danas da je stigla studija izvodljivosti koja će dati odgovor na pitanje da li se može raditi na zajedničkim osnovama i ulaganjima “Češke elektroprivrede” /ČEZ/, “Elektroprivrede RS” i Rudnika i termoelektrane Gacko /RiTE/.

“Mi imamo potrebu da za problem Gacka zbog tehnološke zastarjelosti i samoga rudnika uglja, koji je pri kraju eksploatacije, nađemo vlastito ili neko zajedničko rješenje. Mi ćemo to rješenje naći u adekvatnom vremenu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci u pauzi sjednice Narodne skupštine RS.

On je naglasio da ima previše medijskih spekulacija o sporazumu koji je ranije potpisan i da je medijska hajka dovela do toga da se pridavao veliki značaj malim akcionarima koji su krenuli sa tužbom prema “Elektroprivredi RS” zbog sporazuma o osnivanju novog subjekta na bazi zajedničkog ulaganja.

“Prvostepeni postupak tog procesa je prošao tako da je sud utvrdio da mali akcionari nemaju štete i da nisu ugrožena njihova prava i sada se vodi drugostepeni postupak”, rekao je Dodik.

Preduzeće NERS je formirano krajem 2006. godine zajedničkim ulaganjem ČEZ-a, “Elektroprivrede RS” i RiTE Gacko, a sporazum o sprovođenju zajedničkih aktivnosti potpisan je 16. maja prošle godine.

Tim sporazumom predviđena je izgradnja nove termoelektrane, snage 660 megavata, najveće u jugoistočnoj Evropi, a investicija je procijenjena na 1,4 milijarde evra.

kad je tako
05.06.2008., 08:42
Da li je prvostepeni postupak završen, ili je donesena samo odluka da je imovina ERS toliko velika da se iz nje mogu osimurati sitni investitori te je po osnovu toga donešena odluka o nezaustavljanju procesa ulaska ČEZA u investiranje, dok pitanje obeštećenja sitnih dioničara nije riješeno. A sve je popraćeno istupima ČEZA o otkupu dionica sitnih investitora.

gagnant
15.06.2008., 17:07
Na Kapital networku baš naletih na intervju sa Pucarom, odvjetnikom fondova u slučaju Gackog. Čovjek se čini dosta uravnotežen i realan, pa me malo iznenadila informacija da se očekuje riješenje spora u lipnju i da bi se u slučaju pozitivnog raspleta, sredstva malim dioničarima isplatila već u ljeto, najkasnije jesen?!
Zvuči prilično ambiciozno, al eto ročište je uskoro, pa da vidimo gdje smo. U svakom slučaju CEZ je po njegovim informacijama već poprilično angažiran u Gackom, iako Dodik servira neke druge varijante.. Možda je i to metoda pritiska?! Živi bili, pa vidjeli.

kad je tako
21.06.2008., 07:41
Pa kada je ročište definitivno?

Zeks
27.06.2008., 22:14
Kada CEZ udje u BIH, cijene struje ocigledno nece vise biti najnize u Evropi.

UDRUŽENJE GRAĐANA OBJAVILO RAT SKUPOJ STRUJI

Grupa građana uložila je žalbu kod češke Antimonopolne kancelarije zbog suviše skupe električne energije i optužila češki poludržavni gigant ČEZ da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu. Češko Udruženje protiv nemoralnih cijena struje (SPONEL) optužilo je ČEZ koji u Češkoj proizvodi 73 odsto električne energije, da manipuliše cienama struje zahvaljujući svom dominantnom položaju na češkoj energetskoj berzi.

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=35736&Itemid=59

Zeks
02.07.2008., 22:34
RS: KUZMANOVIĆ TRAŽI DA "ČEZ" UBRZA PROJEKAT "NOVE ELEKTRANE" GACKO

redsjednik RS-a Rajko Kuzmanović danas je, tokom razgovora s zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike Tomašom Pojarom, podržao projekat "Nove elektrane RS" Gacko s kompanijom "ČEZ", ali je pri tome upozorio na relativnu sporost u realizaciji ovog projekta i sugerirao da se ubrzaju pripreme kako bi "Nove elektrane RS-a" što prije počele sa radom.

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=36197&Itemid=59

skocko
02.07.2008., 23:47
Znaci li to da bi spor mogao biti rijesen u sto skorije vrijeme na zadovoljstvo svih..? ..ili je to samo malo drmanje iz uspavanosti CEZ-a..

Guardian
02.07.2008., 23:55
Ma Kuzmanović nije normalan...
Mislim da je tog lika zgazilo svo vrijeme ovoga svijeta, pa da eto onako malo hoće da se uključi u sve... ne valja to za RS...., nikako ne valja.

Zeks
15.07.2008., 10:42
Puhalac nastavlja projekat RITE Gacko

TREBINJE, Ministar privrede, enegetike i razvoja Republike Srpske /RS/ Slobodan Puhalac rekao je u Trebinju da je njegova obaveza da nastavi velike projekte resornog ministarstva započete u elektroenergetskom sektoru, poput Termoelektrane Gacko i sliva rijeke Drine.

“Moramo da zadržimo inicijativu i aktivnu ulogu RS u elektroenergetskom sektoru i ne smijemo da ustupamo ni svoje resurse ni svoja prava, a doći do partnera na ravnopravnoj osnovi dosta je teško”, istakao je Puhalac prilikom prve radne posjete ”Elektroprivredi RS”.

Puhalac je istakao da bi energetske objekte RS trebalo maksimalno zaštiti, ali i poštovati ono što je do sada preuzeto kao obaveza i što je neophodno da se uradi da bi počela revitalizacija starih ili izgradnja novih objekata.

Generalna direktorka ”Elektroprivrede RS” Branislava Milekić rekla je da je cilj današeg sastanka bio da resorni ministar i potencijali investitori upoznaju stanje i projekte ovog privrednog kolektiva i kako ”Elektroprivreda” vidi razvoj elektroenergetskog sektora u budućem periodu.

Milekićeva je navela da svi investitori koji su zainteresovani za elektroenergetske potencijale RS nisu spremni da ulažu, a jedan od razloga je i složen administrativni proces.

Sastanku u Trebinju prisustvovali su i predstavnici Nove ciriške banke i vršačkog ”Hemofarma”.

salenacionale
15.07.2008., 14:44
Puhalac nastavlja projekat RITE Gacko

“Moramo da zadržimo inicijativu i aktivnu ulogu RS u elektroenergetskom sektoru i ne smijemo da ustupamo ni svoje resurse ni svoja prava, a doći do partnera na ravnopravnoj osnovi dosta je teško”, istakao je Puhalac

Puhalac je istakao da bi energetske objekte RS trebalo maksimalno zaštiti, ali i poštovati ono što je do sada preuzeto kao obaveza i što je neophodno da se uradi da bi počela revitalizacija starih ili izgradnja novih objekata.

Milekićeva je navela da svi investitori koji su zainteresovani za elektroenergetske potencijale RS nisu spremni da ulažu, a jedan od razloga je i složen administrativni proces.

"Sjajan" početak novog ministra.. Evo ova vijest je dovoljna da cijena EPRS nastavi da pada :thumbsdow
Puhalac (ne znam čovjeka lično, pa se ograđujem) za sada ni po čemu ne izgleda da će biti bolji od starog (ako je Ubiparip otišao zbog promašaja tipa RITE, a Puhalac nastavlja gdje je ovaj stao, onda se ništa neće promijeniti :()

Prosto je nevjerovatno da mi moramo da molimo strane investitore (pa i Hamovića..) da uzmu naš najveći potencijal i naše najveće blago da bi RS održala neku vajnu inicijativu u energetskom sektoru :eek: Milekićeva je priznala da investitori hoće da uzmu naše elektropotencijale, ali neće da ulažu.. Pa kako onda Puhalac misli da će biti obnovljeni sadašnji i napravljeni novi kapaciteti ako niko neće ulagati? :confused:
Mi smo obavezni da damo sadašnje kapacitete, a "investitori" su obavezni da to uzmu :p:... Možda uskoro legne i češki orden za razvoj saradnje...

A priča o nemogućnostima pravljenja dobrih ugovora, u našoj najjačoj komprativnoj prednosti, i to još u oblasti energije, su priča za malu djecu. Uz znanje i dobru volju, čuda bi mogli napraviti...

Nevjerovatno.. Ima li iko da me razuvjeri da ovo ne ide u još veću dubiozu, da Vlada pravi nešto dobro, ali da smo mi slijepi..

Zeks
18.07.2008., 23:45
ČEZ UVJEREN DA SU PROBLEMI OKO GACKA PRIVREMENI

Razgovarao sam tamo ove sedmice sa premijerom, dobili smo uvjeravanja da su zainteresovani da nastave. U svakom stranom ulaganju imate probleme. Ko misli da će kupiti elektranu na Balkanu, a onda će mu samo stizati izvještaji koliko je zaradio, vara se", rekao je za današnje "Hospodaržske novini" Roman.

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=37743&Itemid=59

GG
23.07.2008., 12:15
Izašao je polugodišnji FI :). Da nema ove čitave priće sa ČEZ-om dionica bi danas bila +10%. Prihod u prvih 6 mj. 67 mil Km, dobit 12,5 mil KM. Nisam na izvoru informacija i nameće mi se pitanje dali je to realnost poslovanja ili... Ima li neko više informacija?

Pozdrav

GG

Guardian
23.07.2008., 12:59
Pa cijena struje je rasla..., oni su držali troškove u normali, plus nisu imali havariju ko prošle godine, tačnije, ove godine su imali samo redovni remont. Dobit bi bila još veća, da nije bilo rezervisanja za materijalne troškove... (u RI ćemo vidjeti za šta su tačno...)

GG
23.07.2008., 13:06
Primjetio sam i ta 4.000.000 i zato - :);):biggrin:
Baš me zanima koliko će ovakav FI utjecati na cijenu dionice?

Pozdrav

GG

Zeks
29.07.2008., 16:56
ČEZ će u regionu investirati prvenstveno u Srbiji

Češki dnevnik piše da zemlje u regionu još razmišljaju da li da prodaju državne energetske firme, i konstatuje da na tom prostoru i dalje vlada "glad za električnom energijom". ČEZ, upravo iz tog razloga, vidi šansu da se angažuje i u modernizaciji i izgradnji kombinovanih energetskih postrojenja, za toplotnu energiju i struju, ali bi u te projekte išli sa svojim partnerom, mađarskom kompanijom MOL, koja je, takođe, već angažovana na Balkanu. ČEZ i MOL su nedavno osnovali zajedničko preduzeće upravo radi realizacije ovakvih projekata u regionu.

U Srbiju, međutim, stupa i ruski Gazprom, podseća češki list, a Obradović kaže da bi "ukoliko to mogućnosti budu dozvolile rado sarađivali i sa Gazpromom.

http://www.seebiz.eu/sr/kompanije/energetika/cez-ce-u-regionu-investirati-prvenstveno-u-srbiji,21480.html

skocko
06.08.2008., 23:21
Proizvedeno više od planiranog
Od 1. januara do 31. jula TE Gacko prozivela milijardu 36 miliona 218 hiljada kilovat časova električne energije...
05.08.2008. 15:38
Termoelektrana (TE) Gacko u julu je proizvela 150.272.000 kilovat časova električne energije, što je 100,33 posto od mjesečnog plana - potvrdio je Srni Maksim Skoko, rukovodilac Radne jedinice TE Gacko.

Skoko podsjeća da je od 1. januara do 31. jula ovaj privredni gigant proizveo milijardu 36 miliona 218 hiljada kilovat časova električne energije što je više od jedne trećine prizvedene električne energije u sistemu Elektroprivrede Republike Srspke.

Prema njegovim riječima, realizacijom planirane godišnje proizvodnje od milijardu 533 miliona 716 hiljada kilovat časova, TE Gacko bi u istoriji svog postojanja ostvarila najveći proizvodni rezultat.

Skoko kaže da su trenutne zalihe energenata i hemikalija dovoljne za stabilan rad TE, dok na deponiji ima 45 000 tona uglja što je dovoljno za sedmodnevni rad ovog giganta.

Što se tiče pogonske spremnosti Termoelektrane ona je, ističe Skoko, zadovoljavajuća, što govori i činjenica da je od remonta 2007. do 31. jula ove godine TE Gacko ostvarila 7 425 sati rada.

Ovogodišnji remont planiran je za septembar i oktobar mjesec.

Autor: SRNA

Zeks
14.08.2008., 18:21
ČEZ I OVE GODINE OČEKUJE REKORDNU DOBIT

Najprofitabilnije češko preduzeće, poludržavni elektroenergetski gigant ČEZ, povećao je procijenu ovogodišnje neto dobiti na dvije milijarde eura zahvaljujući uspješnim poslovnim rezultatima u prvom polugođu ove godine.

Neto dobit za prvih šest mjeseci ove godine ČEZ je povećao za 38 odsto u odnosu na isti period prošle godine i to na 1,2 milijarde eura.
Tokom cele prošle godine ČEZ je zaradio 1,78 milijarde evra a ovogodišnji poslovni rezultati znatno su bolji nego što su očekivali analitičari koje je kontaktirala češka novinska agencija ČTK.
Tako uspješno poslovanje ČEZ ima da zahvali prije svega neprestanom rastu cijena električne energije, koje su u odnosu na isti period prošle godine sada više za 17,7 odsto, kao i većem udjelu struje iz neuklearnih elektrana.
ČEZ je takođe uspjeo da poveća produktivnost rada i otpusti 1.600 zaposlenih pa sada ima 29.093 radnika.
Pozitivno su se na poslovanje odrazila i ranija strana ulaganja ČEZ-a, pre svega na Balkanu, u Rumuniji i Bugarskoj, ali sa manjim efektom od očekivanog zbog precijenjene češke krune.


(biznis.ba/Beta)

kondor75
11.09.2008., 16:38
RITE na fixu. Kakav crnjak. Danas -20% .Nasa vlada se neizjasnjava o akcijama RITE, niko vise ni ne spominje investiciju vijeka u RS????

Batboy
13.09.2008., 01:24
RITE na fixu... +30,46.., sa 55KM prometa... :cool:

Rosi 46.., ovaj ''+'' od 30,46 me nešto podsjeća na tebe...:p:

Zeks
18.09.2008., 18:28
Izgleda da bi i ovaj sporazum mogao da bude tempiran za nekoliko dana uoci izbora.

Najava izmjene sporazuma sa kompanijom „Čez“

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će predložiti izmjene sporazuma sa češkom kompanijom “Čez” o ulaganjima u Termoelektranu Gacko u smislu da se izvrši dokapitalizacija postojećeg preduzeća, kao što su u prethodnom periodu tražili mali akcionari.

“To je nešto što želimo da nastavimo i blizu smo rješavanja problema u vezi sa Termoelektranom Gacko”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer RS podsjetio je da su mali akcionari ranije podnijeli tužbu, smatrajući da su ugroženi njihovi interesi postojećim sporazumom sa “Čezom”.

“Upravo sada pokušavamo da nađemo rješenje koje će biti predloženo Narodnoj skupštini RS da se uđe u proces dokapitalizacije Termoelektrane Gacko kako bi se obezbijedile investicije i zaštitio kapital koji je sada procijenjen na 200 miliona evra”, rekao je Dodik.

“Ako postoji spremnost `Čeza`, naš prijedlog će biti da se uđe u izmjene sporazuma koji je ranije donesen, čime ćemo poslati optimističnu poruku tržištu kapitala”, rekao je Dodik.

On je naglasio da berza RS i dalje zadržava stabilnu situaciju i da ima veći obim trgovanja nego berza u Sarajevu.

http://www.capital.ba/najava-izmjene-sporazuma-sa-kompanijom-%e2%80%9ecez%e2%80%9c/#more-17956

Mikey
18.09.2008., 18:41
To je dobra vijest, ali ovakva zadnja rečenica iritira.

Ako jesu i budu bolji po prometu i x stvari, to će svi sami imat priliku za vidjet, a trubljenje kako je netko bolji u tom trenutku bit će apsolutno suvišno i nepotrebno.

nevaljalko
18.09.2008., 21:42
[QUOTE=Zeks;436374]Izgleda da bi i ovaj sporazum mogao da bude tempiran za nekoliko dana uoci izbora.

Najava izmjene sporazuma sa kompanijom „Čez“On je naglasio da berza RS i dalje zadržava stabilnu situaciju i da ima veći obim trgovanja nego berza u Sarajevu.

http://www.capital.ba/najava-izmjene-sporazuma-sa-kompanijom-%e2%80%9ecez%e2%80%9c/#more-17956[/QUOT
E svaka mu dala sad je Blse jača od Sase a obje su u banani ,ufatio se svercer berze a pojma nema ,sve je bolje hajmo ljudi .Ne mogu se porediti berze samo po Mcapu.Ufatio se i berze kao oruđa za izbore a on prvi je potopio Blse .

Blse Kapitalizacija 2.652.334.669 KM
Sase Kapitalizacija 8,893,859,246.20 KM

Zeks
23.09.2008., 09:55
Male akcije, veliki dobitak!

Stav predsjednika Vlade RS, Milorada Dodika, da će predložiti izmjene sporazuma sa Češkom elektroprivredom o ulaganjima u RiTE Gacko, u smislu da se izvrši dokapitalizacija postojećeg preduzeća, kao što su u prethodnom periodu tražili mali akcionari, u načelu je vrlo prihvatljiv i u interesu ne samo malih akcionara već kompletne Republike Srpske, a s ciljem priliva svježeg novca i investicija, kaže za "Fokus" pravni zastupnik fondova, Miljkan Pucar.

Iz ČEZ-a nisu željeli ništa da komentarišu na ovu temu, uz obrazloženje da je politika kompanije takva da ne komentarišu trenutno stanje pregovora, ali da će sve biti razriješeno partnerskim razgovorima, u skladu s potpisanim ugovorom.

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=5&vijest=14854

Zeks
23.09.2008., 10:08
KRAJ AGONIJE AKCIONARA U TE GACKO: PROMJENA SPORAZUMA SA ČEZ -OM

Izmjenom sporazuma išlo bi se u dokapitalizaciju a nakon promjene stava vlade direktor Čeza za BiH Jozef Hajsek navodno bi trebao doputovati u Banjaluku zbog izmjene stava Vlade RS.

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=43082&Itemid=59

kondor75
23.09.2008., 10:26
KRAJ AGONIJE AKCIONARA U TE GACKO: PROMJENA SPORAZUMA SA ČEZ -OM

Izmjenom sporazuma išlo bi se u dokapitalizaciju a nakon promjene stava vlade direktor Čeza za BiH Jozef Hajsek navodno bi trebao doputovati u Banjaluku zbog izmjene stava Vlade RS.

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=43082&Itemid=59

Kupi akcije ako vjerujes premijeru, imas ih na -20%. Na marketu

Shen
23.09.2008., 10:46
Pravite racun bez krcmara!

kondor75
23.09.2008., 20:11
Predstavnici CEZ-a bili danas u BL i saslusali dodikov predlog i kazu da ce se ipak dogovoriti i da ce mali akcionari biti zadovoljni. Konkretno ce se raditi na tome sredinom oktobra.
Evo javise na ATV-i
Zivi bili pa vidjeli

Guardian
23.09.2008., 22:48
Ja se nadam da će uskoro krenuti nabolje.

lomu
24.09.2008., 10:33
E sada ako se ovo uradi , bit če to veliki, veliki plus za samu berzu a i sve ostalo.
da ne govorim o efektu na pifove ..

Možda se nam ove godine ipak malo nasmješi sreča :)

mendo
24.09.2008., 19:07
Ako će bit samo dokapitalizacija se u tim okolnostima (kad svima fali para) neće ništa bitno promjenit. Mnogo bolji bih bio otkup po nekoj fer cijeni..

cmyk
24.09.2008., 20:08
Ako će bit samo dokapitalizacija se u tim okolnostima (kad svima fali para) neće ništa bitno promjenit. Mnogo bolji bih bio otkup po nekoj fer cijeni..

http://www.cez.cz/en/cez-group/media/press-releases/2059.html

trenutna krupna preuzimanja dešavaju se po fer cijenama, unatoč krizi finansijskog sektora. pitanje je na kakav način če Vlada napraviti ovaj dokap - dali če to ispod mize (aj Zlata baci stake na tablu u 11:34 i nikome ni rijeci a CEZ ce biti pripremljen u niskom startu) ili če biti to pripremljeno 100% transparentno i u igru može umješati još koji krupni igrač kome predstoji neki beznačajni RITE neki beznačajni procent u aktivi (EON, RWE, Verbund,...)?

mendo
24.09.2008., 23:14
Ne pričamo o istoj stvari. Na tržištu fali para. Iako bih dokapitalizacija bila obavljena po fer cijeni to ne bih promjenilo dosta, jer bi pare ušle u firmu i ne akcinarima i dalje u druge akcije na tržištu. Možda bih RITE ili čak cijelo tržiste raslo pokoji dan posle objave konačnog dogovora o dokapitalizaciji ali to bih bilo sve. Jer za nešto više nedostaje municije. A otkup akcija od manjninskih akcionara bih značio stampedo (ako bih bila neka fer cijena) .

mendo
24.09.2008., 23:16
Ali ne vjerujem, da će bit moguče da bilo ko ućestvuje na tenderu, jer je u igri vjerojatno već previše obaveza i tihih dogovora između ugovornih strana.

Zeks
26.09.2008., 22:05
Veliki korak za male akcionare

- Podržavamo koncept ulaska stranog kapitala u RS putem dokapitalizacije, jer se na taj način obezbjeđuje bolja zaštita malih akcionara, ali i države, koja je, prema Sporazumu sa ČEZ-om, i sama trebala biti manjinski akcionar u Novim elektranama RS. Ovaj potez Vlade RS jeste za pohvalu i nadamo se da će brzo doći do realizacije novog koncepta - rekao je Božić.

http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=5&vijest=14995

lomu
29.09.2008., 10:40
naravno dokap neče unesti novog novca u ostale hartije na Banjalučkoj berzi, ali šalje jedan pozitivan signal, pogotovo ako če to učiniti barem malo transparentnije.

Naravno svi bi voljeli vidsjeti odkup akcija RITE od manjih akcijonara ( pogotovo fondova) ali mislim da če i to posledično doči ( odnosno neki dogovor) jer sada česi ulaze u dioničarko društvo a ne d.d. a pritisak - pogotovo fondova bit če jači ( nadam se :)).

Guardian
29.09.2008., 12:11
Džaba, ako država izglasa, a iglasaće, da nema obaveze preuzimanja prilikom dokapa,..., nema više mogućnosti da ih zezaš...

skocko
29.09.2008., 12:44
@ lomu sta li si ti htio reci sa ovim..:rolleyes: jer sada česi ulaze u dioničarko društvo a ne d.d. ccccccc

lomu
29.09.2008., 12:58
Džaba, ako država izglasa, a iglasaće, da nema obaveze preuzimanja prilikom dokapa,..., nema više mogućnosti da ih zezaš...


Videjt čemo kakav model če predložiti država.

1. da li če isključiti današnje investitore?
2.kakvu naknadu če država ( u sudjeli sa CEZ-om) nuditi ostalim dioničarima?
3.da li postoji šansa da još neko takmičuje za upis?

Postoji veliko neznalica oko toga, ali sve to je bolje nego ono što je bilo na početku predloženo, da se ide u d.o.o. !!!!

lomu
29.09.2008., 13:01
@ lomu sta li si ti htio reci sa ovim..:rolleyes: jer sada česi ulaze u dioničarko društvo a ne d.d. ccccccc


d.o.o.

Zeks
30.09.2008., 12:16
ČEZ vlasnik Albanske ED?

Tenderska komisija je sinoč otvorila ponude, a ČEZ je za kupovinu 85 odsto Albanske elektrodistribucije ponudio 102 miliona evra.

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2008&mm=09&dd=30&nav_id=321254

Zeks
09.10.2008., 13:50
Elektroprivreda RS-a smanjuje proizvodnju

"Što se tiče investicija u Gacku, ovih dana vrše se pregovori sa ČEZ-om oko novog modela investiranja, odnosno o dokapitalizaciji Rudnika i TE Gacko", dodala je Milekić.

http://www.seebiz.eu/bih/tvrtke/energetika/elektroprivreda-rs-a-smanjuje-proizvodnju,27126.html

Zeks
05.11.2008., 17:08
Rješenje o dodjeli dozvole za rad na dvije godine kompaniji ČEZ Sarajevo

SARAJEVO, Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH /FERK/ donijela je rješenje o dodjeli dozvole za rad za obavljanje djelatnosti snabdijevanja električnom energijom drugog reda podnosiocu zahtjeva privrednom društvu ČEZ BiH DOO Sarajevo na period od dvije godine.

http://www.capital.ba/rjesenje-o-dodjeli-dozvole-za-rad-na-dvije-godine-kompaniji-cez-sarajevo/#more-25591

Zeks
16.11.2008., 15:15
ČEZ ostvario rast profita od 40 odsto

PRAG,U tri ovogodišnja tromjesečja Češka energetska grupacija (ČEZ) ostvarila je rast profita za 40 odsto, na 41,5 milijardi kruna (1,6 milijardi evra).

http://www.capital.ba/cez-ostvario-rast-profita-od-40-odsto/

Zeks
20.11.2008., 22:26
Dokapitalizacija RiTE Gacko jedna od opcija

BANJALUKA - Češka kompanija ČEZ mogla bi početkom iduće godine dokapitalizovati Rudnik i Termoelektrane (RiTE) Gacko, navodi se u dokumentu "Prijedlog elektroenergetskog bilansa RS za 2009", koji je usvojila Vlada RS.

U posebnoj napomeni tog dokumenta, koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine RS na idućoj sjednici zakazanoj za 25. novembar, navodi se da se ČEZ obavezao da će iz RiTE Gacko u 2009. isporučiti 1.100 gigavata struje u elektroenergetski sistem "Elektroprivrede RS" za snabdijevanje tarifnih potrošača.

http://www.nezavisne.com/ekonomija/vijesti/32727/Dokapitalizacija-RiTE-Gacko-jedna-od-opcija.html

Zeks
12.12.2008., 13:59
ERS ima primjedbe na studiju izvodljivosti ČEZ-a za RiTE Gacko

Ona je istakla da ERS i ČEZ sada zajednički traže rješenje za tužbe malih akcionara, ali i za studiju izvodljivosti koju je uradio ČEZ, a na koju ERS ima ozbiljne primjedbe.

“Pregovori sa ČEZ-om vode se i o usaglašavanju spornih pitanja u studiji izvodljivosti. Takođe se traži novi način finansiranja ovog projekta, u kome bi bili zadovoljeni interesi oba partnera, a i malih akcionara i koji bi bio realizovan putem berze hartija od vrijednosti”, istakla je Milekićeva.

http://www.capital.ba/ers-ima-primjedbe-na-studiju-izvodljivosti-cez-a-za-rite-gacko/#more-31377

skocko
12.12.2008., 17:51
Po vama sta se tu podrazumijeva?? da li to znaci da bi mali akcionari mogli biti isplaceni na neki prostojan nacin uz mogucnost otkupa akcija putem berze po nekoj jedinstvenoj dogovorenoj cijeni??

Molim Guardiana da on da svoje misljenje. Poz

Guardian
12.12.2008., 18:37
Heh..., ...o vas gardian...

Nego, mislim da su primjedbe na studiju izvodljivosti prije svega oko cijene struje po kojoj bi ers trebao otkupljivati od NERS-a, a koja je nekih 12 do 15 pfeninga, dok je trenutna cijena ozmeđu 7 i 9 pf, pa već u startu ERS-u ne odgovara, a sami pretpostavite zašto.

A sad, za otkup akcija.

Pa izglasaju dokapitalizaciju od strane novog lica, odnosno za poznatog kupca, bez obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje i ko jebe male akcionare...
Ja da sam država i čez, ovako bi uradio.

tobra
25.12.2008., 20:35
GACKO, Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Gacko još posluje sa češkim ČEZ-om u vezi sa izgradnjom novih blokova od po 300 megavata, iako je tužba malih akcionara izazvala određene probleme, izjavila je danas u Trebinju direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Branislava Milekić.

Milekićeva je rekla da je ERS angažovala advokatsku kancelariju, koja zajedno sa rukovodstvom firme, priprema prijedlog ugovora koji će biti predložen ČEZ-u kao jedno od kompromisnih rješenja izlaska iz sadašnje situacije.

“Predložićemo češkoj elektroprivredi izradu modifikovane studije, koja bi više štitila naše interese, a ukoliko se dogovorimo o ovom pitanju, pred Vladu RS izlazimo sa novim prijedlogom. Ako se ne dogovorimo nastavićemo sa realizacijom projekta, sa ČEZ-om ili bez njih”, naglsila je Milekićeva.

Milekićeva je prilikom posjete RiTe Gacko pohvalila rad ovog preduzeća, te istakla da su godišnji planovi cijele Elektroprivrede RS dosta ambiciozni.

V.d. direktora RiTe Gacko Dragoljub Mučibabić istakao je da je ovo preduzeće u 2008. godini zabilježilo rekordnu proizvodnju električne energije u dvadestpetogodišnjem postojanju ovog giganta.

On je istakao da je godišnji plan proizvodnje od 1 534 gigavata električne energije već premašen i dodao da je ostvarena i rekorna proizvodnja uglja na rudniku od 1 957 000 tona uglja.

Zeks
26.01.2009., 10:29
ČEZ želi da gradi elektrane Kolubara i Obrenovac

http://www.seebiz.eu/sr/kompanije/energetika/cez-zeli-da-gradi-elektrane-kolubara-i-obrenovac,34761.html

sasex
28.01.2009., 14:41
Zbog kršenja obaveza
"Čez" se povlači iz projekta RiTE "Gacko"
Češka energetska grupa "Čez" najavila je danas povlačenje iz projekta u Rudniku i Termoelektrani "Gacko" i prodaju svog udjela u zajedničkom preduzeću "Nove elektrane RS" (NERS).

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090128049

Mikey
28.01.2009., 17:21
Bilo je nedugo u emisiji "Potrošački Kod" na HRT-u kako CEZ u Mađarskoj postupa sa svojim korisnicima...(fizičke osobe)
Zatvaraju ih u pola noći u svojim kancelarijama i sl.Prijete da moraju nešto platiti što uopće nisu dužni itd.

Ispitiva se i sudit će se odgovornima ako im to dokažu, pitanje je što će biti po tom pitanju...
Toliko o CEZ-u.

Zeks
28.01.2009., 18:29
ČEZ je ponudio otkup svog udjela u Novim elektranama RS-a

"Ponuda ČEZ-a predstavlja pripadajuće pravo istog iz Ugovora i biće predmet detaljne analize sa aspekta ugovora i mogućih daljih koraka, a na šta Elektroprivredu RS obavezuje i rok iz ugovora," ističe se u dalje saopćenju.

http://www.seebiz.eu/bih/tvrtke/energetika/cez-je-ponudio-otkup-svog-udjela-u-novim-elektranama-rs-a,36106.html

Zeks
28.01.2009., 19:15
Milekić: Najava ČEZ-a ne znači okončanje zajedničkog projekta

Prema riječima Milekićeve, ERS je 15. januara ponudio ČEZ-u sporazum o dokapitalizaciji s obzirom da nije bio u mogućnosti da realizuje sporazum u obliku kako je predviđeno Sporazumom o provođenju.

http://www.capital.ba/milekic-najava-cez-a-ne-znaci-okoncanje-zajednickog-projekta/#more-38524

Zeks
29.01.2009., 21:52
Srpska ostaje bez 1,4 milijarde evra

Ko će odgovarati?

Ekonomista Svetlana Cenić postavlja pitanje ko će odgovarati zbog „štetnog” sporazuma sa ČEZ. „Odakle nekome pravo da daje ekskluzivitet na imovinu građana RS? Umesto da je Vlada, odnosno ERS raspisala tender, sklopili su direktan sporazum koji se, kao što je upozoravano, štetan za RS i koji je privatizacija elektroenergetskog sektora na mala vrata „, ističe Cenićeva. Izvršni direktor NVO TI Srđan Blagovčanin ocenjuje da je šteta i pre odluke ČEZ o povlačenju iz NERS već učinjena. „Prvo je učinjena šteta na Berzi posle potpisivanja sporazuma sa Česima, zatim malim akcionarima, a sada ćemo morati vratiti uloženi novac i nastalu štetu zbog izgubljene dobiti, ako bude pokrenuta arbitraža”, dodaje Blagovčanin.

http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=76432

Zeks
29.01.2009., 22:12
Bez obzira na "Čez"
Projekat Gacko mora ići dalje

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Slobodan Puhalac izjavio je večeras da projekat Gacko, iz koga su jučer povlačenje najavili predstavnici "Čeza", mora ići dalje bez obzira u kojim uvjetima.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090129141

netstrider
29.01.2009., 22:23
"bez obzira u kojim uvjetima" reče... podsjeća me na onu pjesmu, Smells like Energy Financial Team.
Pozz

Zeks
29.01.2009., 22:35
ČEZ ne želi da se povuče iz BiH

ČEZ je zainteresovan da iz celog projekta, koji predviđa modernizaciju termoelektrane "Gacko" i izgradnju dva nova bloka realizuje upravo nove blokove. Smetnju ne bi trebalo da predstavlja to što prodaje svojih 51 odsto u NERS-u, međutim zamenik češkog ministra industrije i trgovine Tomaš Hiner upozorio je da sadašnjim povlačenjem ČEZ komplikuje svoju poziciju.

- Povratak će biti veoma težak, ako ne i nemoguć - kazao je Hiner.

http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=29580&sectionId=7

Guardian
30.01.2009., 01:38
Busam se u prsa da imam struje ali "đaba mi" kad nemam kome prodati...... Nova Milina pjesma.

http://www.capital.ba/te-gacko-iskljucena-iz-pogona/

Zeks
31.01.2009., 15:56
ČEZ I DALJE OTVOREN ZA RAZGOVORE O PROJEKTU MODERNIZACIJE I DOGRADNJE TE GACKO

"Glavni razlog što smo aktivirali taj naš osigurač u ugovoru je da pokažemo da je situacija ozbiljna, a to je ozbiljan signal da ERS treba da se pokrene, te da nije moguće da se taj projekt dalje odugovlači.

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=57187&Itemid=2

Zeks
05.02.2009., 16:48
Ugovor sa “Čezom” mora zadovoljiti sve partnere

Dodik je istakao da je do nesuglasica došlo zbog toga što je “Čez” tražio da emisija gasa karbon-dioksida padne na teret Vlade RS.

“Ono što je češki partner tražio, jeste da emisija gasa karbon-dioksida padne na teret Vlade RS, predvidivši uz to da se ugasi postojeći stari blok i izgrade dva nova. Ako ugasite stari, onda bi `Čez` samo na transakcijama za karbon-dioksid mogao da obrće između 70 i 100 miliona evra, koje bi trebala da plati Vlada, što smo mi odbili”, pojasnio je Dodik.

On kaže da je Vlada prihvatila da se ide u dokapitalizaciju, tako da je ukidanje zajedničkog preduzeća bilo već ranije dogovoreno.

“I Česi su to prihvatili, ali su odlučili da to saopšte javno na način kako su učinili”, rekao je Dodik.

http://www.capital.ba/ugovor-sa-cezom-mora-zadovoljiti-sve-partnere/

tobra
05.02.2009., 17:19
ko zna? Možda mi mali akcionari na kraju ipak budemo zadovoljni

panzer
05.02.2009., 17:29
jedan bušizam za tebe i slične:

fool me once, shame on — shame on you. Fool me — you can't get fooled again."

Spok
05.02.2009., 21:53
Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.

mikanr
16.05.2009., 19:14
http://www.capital.ba/55635/#more-55635

gugu
23.05.2009., 22:30
http://www.poslovni.hr/116997.aspx

salenacionale
04.06.2009., 13:27
Teme na forumu si zamrle, ali su na portalu zivnule :)
http://www.capital.ba/ukljuci-se-u-raspravu/

Dexiv
07.09.2009., 16:30
Pre nekoliko dana Milorad Dodik je bio u poseti Pragu, na razgovorima sa CEZ-om. Postoji tuzba CEZ-a, tu je i cinjenica da je slucaj GACKO jako naskodio trzistu kapitala u RS (BLSE je odskocila od martovskog dna za oko 10%, dok su ostale berze u regionu porasle duplo, a neke i tri puta, kao sto je crnogorski MOSTE). Da li je moguce da premijer RS i dalje zeli, posle svih peripetija i uzasne stete koja je napravljena, da zavrsi posao oko RITE Gacko?

Guardian
07.09.2009., 17:37
Pa naravno da želi, jer mora, obećao je!!! Toliko se hvalio pa sad mora završiti pošto, poto. On nije otišao da razgovara sa česima, već da ih moli!

gagnant
30.09.2009., 21:43
Nek se nađe još jednom čisto zbog slijeda: http://seebiz.eu/bih/tvrtke/energetika/cez-tuzio-elektroprivredu-rs-a,57285.html
u principu je vijest i nije vijest, a kakva god bila, dobra il loša, svaka je dobra da se malo iskoprcamo iz ove učmalosti koja tjera na povraćanje kao i većina privatizacijskih priča na brdovitom Balkanu. Živio rođo!:hat1:

Mikey
23.10.2009., 15:19
http://www.blberza.com/cms2filecache/files/cms2/docver/12200/files/RITE_Presuda%20osnovnog%20suda.pdf

Ništa od obeštećenja!

The_Kid
23.10.2009., 19:41
Teme na forumu si zamrle, ali su na portalu zivnule :)
http://www.capital.ba/ukljuci-se-u-raspravu/

Inače, cijeli članak je napisan jako dobro, s točnim povezivanjem uzroka i posljedica. Samim time, jasno je da ga nije napisao "čisti" novinar (oni pojma nemaju) nego netko tko razumije situaciju i poznaje povijest ovog slučaja.

Članak je iz 5. mjeseca BTW, sad sam tek vidio :biggrin:

gagnant
24.10.2009., 12:27
http://www.blberza.com/cms2filecache/files/cms2/docver/12200/files/RITE_Presuda%20osnovnog%20suda.pdf

Ništa od obeštećenja!

pa jasno, kakva država takvo i pravosuđe ili obratno. Osobno ostaje mi jedino žal što nisam ubrao vrhnje na ovom kad je sve cvjetalo. Ipak kad se sjetim silnih volumena trgovanja dok je cijena bila na najvišim razinama, e ti su tek loše prošli, a takvih je bilo puno i sad se sudski ovako sve fino upakira taman da se ovoj burzi još sroza ionako već prilično jadan rejting.

kopernik
24.10.2009., 15:29
hip hip hura:)
mislim da je ovo ipak pobjeda, kako fondova tako i svih malih dioničara
i primjer da je tuzba zakon u pravom smislu te riječi

pokazalo se kao i uvijek da ne treba i ne smije se zuriti sa odlukama koje su vrijedne ne samo milionima KM, vec i milijardama

ovo je pouka sutra vladi rs i fbih, da ne mogu samostalno odlučivati o tako bitnim odlukama kao što je izbor strateškog partnera u energetici a da se nisu mali dioničari pravedno namirili
:thumbsup:

Mikey
24.10.2009., 15:48
za brisati

salenacionale
26.10.2009., 10:13
http://www.capital.ba/slucaj-rite-gacko-epilog/

Mikey
26.10.2009., 12:25
Štite se prava malih akcionara?
Hahaha...

gagnant
30.10.2009., 18:48
a najjača je ova zadnja točka
10. Zašto nema nijedne javne reakcije regulatora tržišta kapitala RS po pitanju pozitivne sudske presude u ovom slučaju?

zar postoji regulator u RS-u?! "Javna reakcija!" Puknut ću od smijeha :rofl:
Znam da HANFA nije neka sreća, al ovi svoje postojanje vjerojatno dokazuju tek nekom tablom na nekom ulazu neke pak prašnjave zgrade u centru Banja Luke i tu je priči kraj.

Grey
30.10.2009., 20:35
"Znam da HANFA nije neka sreća, al ovi svoje postojanje vjerojatno dokazuju tek nekom tablom na nekom ulazu neke pak prašnjave zgrade u centru Banja Luke i tu je priči kraj.[/QUOTE]"

Možda neka cvječarnica u stilu "grupeTNT" :p:

lemi.capital.ba
27.04.2010., 16:51
Postovani diskutanti,
Savez udruzenja malih akcionara Republike Srpske poziva sve akcionare u RITE Gacko radi udruzivanja i formiranja Udruzenja malih akcionara RITE Gacko, ostvarivanja zajednickih interesa, zajednicko zastupanje na skupstinama akcionara.
Ovo je inace samo jedna od aktivnosti na kojima Savez radi zadnjih mjeseci.
Molimo sve zainteresovane da se jave radi zajednickog cilja.

Nas kontakt:
Savez udruzenja malih akcionara Republike Srpske
tel. +38765665005
+38765408200
Tel/fax: + 38751660169
e-mail: tppromet@teol.net

kopernik
27.04.2010., 17:10
Postovani diskutanti,
Savez udruzenja malih akcionara Republike Srpske poziva sve akcionare u RITE Gacko radi udruzivanja i formiranja Udruzenja malih akcionara RITE Gacko, ostvarivanja zajednickih interesa, zajednicko zastupanje na skupstinama akcionara.
Ovo je inace samo jedna od aktivnosti na kojima Savez radi zadnjih mjeseci.
Molimo sve zainteresovane da se jave radi zajednickog cilja.

Nas kontakt:
Savez udruzenja malih akcionara Republike Srpske
tel. +38765665005
+38765408200
Tel/fax: + 38751660169
e-mail: tppromet@teol.net

nisam akcionar ali pozdravljam aktivnosti:)

gederovec
27.04.2010., 19:16
Evo i mene ,jer mi je to dopiz.....o.

Grey
27.04.2010., 20:23
I meni...

lemi.capital.ba
27.04.2010., 20:49
inace, u planu je organizovanje udruzenja malih akcionara za sve bitnije sisteme, tj. preduzeca u RS. ovako se dalje ne moze. trebalo nam je dugo ali smo konacno uspostavili kakvu takvu infrastrukturu. ako bi uspjeli da organizujemo male akcionare u naftnoj industriji, i to uoci izbora, moglo bi biti svacega.
BL berza je na dnu.

Guardian
29.04.2010., 00:59
Lemi fantaziraš....

To je borba sa vjetrenjačama..., možeš ti tražiti šta hoćeš, ali 80% kapitala govori mnogo, a rusi su ti koji sve diktiraju i imaju glavnu riječ, jer ako ti skupština akcionara odluči o nečemu, to je gotova stvar.

kopernik
29.04.2010., 09:06
valjda je izborna godina pa svi nesto nekoga za nesto optuzuju:)

istina je da je RITE Gacko i slično gdje je vlast upetljala prste vidjena pljačka malih dioničara,kao i svugdje drugo mislim da je lemi david a vlast golijat
i svaku priliku da se isprave i poprave stvari treba podržati,samo ne znam zasto ljudi ne prijave slučajeve policiji i sudovima jer je to jedini pravi put
udruženja su OK ali treba će još vremena da se to unaprijedi

svi su na kraju krivi za situaciju na tržištu,komisije, brokeri,savjetnici,dufovi jer svi oni imaju obavezu da uvijek djeluju na nepravilnosti
zato lemi goodluck a ako iko čita ovo iz policije i tužilaštva pokrenite istrage

kagemusha
11.03.2013., 21:34
problem.
ovo je nevjerojatno da su dozvolili da im se ovo desi. rijeka izasla iz korita i sad ulazi u kopove rudnika.
jedan ovaj stroj na slici je desetak miliona eura.

http://mojahercegovina.com/gacko-kliziste-promjenilo-tok-rijeke-u-stari-kop-rudnika-situacija-i-dalje-dramaticna-video/

s ovim Bojom sam pricao par puta kad me zanimao jedan rudnik uglja. strucan covjek.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/5925/rudnik_gacko_evakuacija_zbog_klizista_i_nadiranja_ vode.html

Kvcvc82
03.09.2014., 00:06
ČEZ dobio spor sa Elektroprivredom oko RITE Gacko i odštetu od 7.5 miliona EUR.

CEZ Successful in Arbitration for Gacko and Awarded Damages

http://www.cez.cz/en/cez-group/media/press-releases/4815.html

Kvcvc82
04.09.2014., 14:44
Odbijen odštetni zahtjev »ČEZ-a«

http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Odbijen-odstetni-zahtjev-CEZ-a-261352.html

Kvcvc82
22.12.2014., 11:19
Kinezi grade RITE Gacko 2?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je nakon razgovora sa kineskim partnerima u Beogradu veliki optimista kada je riječ o realizaciji projekata termoelektrana /TE/ Gacko.

Predsjednik Srpske ističe da su danas otpočeli razgovore o projektu izgradnje TE Gacko, koja je, kako je rekao, sada oslobođenja određenih tereta koje je imala u prošlosti.

On kaže da je odluka Republike Srpske da gradi TE Gacko i dodao da se traže partneri koji će to izvesti po sistemu "ključ u ruke", te obezbijediti finansiranje i izgradnju tog projekta.

"To nas nesumnjivo upućuje na partnere iz Kine, koji su se pokazali kao veoma dobri u izgradnji TE `Stanari`, koja je u završnoj fazi i krajem iduće godine će već biti puštena u probni rad", rekao je Dodik.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Optimisticno-o-projektima-TE-Gacko-i-autoputa-Banjaluka-Glamoc-279455.html

pikibu
08.04.2015., 09:28
http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Manjak-zaliha-gasi-TE-Gacko-298504.html

Koliki ce u ovoj godini biti minus ?

Kvcvc82
08.04.2015., 10:44
http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Manjak-zaliha-gasi-TE-Gacko-298504.html

Koliki ce u ovoj godini biti minus ?

Gubici će vjerovatno biti značajni, ali treba imati u vidu da je ukupna kapitalizacija RITE Gacko oko 17 miliona EUR ili samo 7.7% od knjigovodstvene vrijednosti.

Za usporedbu, na bazi dostavljenih uvodnih ekonomsko-tehničkih podataka ponude za gradnju i finasiranje drugog bloka TE Pljevlja 2 snage 254 MW ponuđena cijena izgradnje nove TE je oko 330 miliona eura.

cobi84
08.04.2015., 19:59
RiTE Gacko prestaje sa radom u junu?


http://www.rtvbn.com/339941/RiTE-Gacko-prestaje-sa-radom-u-junu

tuzlak
09.04.2015., 14:53
RiTE Gacko prestaje sa radom u junu?

http://www.rtvbn.com/339941/RiTE-Gacko-prestaje-sa-radom-u-junu

A svejedno je malim dioničarima, prestala sa radom ili imala dobiti 20 miliona KM.
Baja (Dodik) bi taj novac svakako usmjerio tamo gdje mu odgovara, u dividendu sigurno ne bi (ili bi 0,1 % ostavio malim dioničama).
Piši propalo, kao i 99 % na BLSE.
Bar dok je Baja (politički) živ.:mad:

tuzlak
02.12.2015., 15:41
Šta je sa devetomjesčnim, zar je tako loše da ne smiju objaviti?

pikibu
08.12.2015., 08:29
Kakva je sad ovo neobicna sljaka, nije mozda dobar ugalj?

http://www.nezavisne.com/posao/privreda/TE-Gacko-ponovo-na-mrezi/340930

tuzlak
08.12.2015., 15:58
Kakva je sad ovo neobicna sljaka, nije mozda dobar ugalj?

http://www.nezavisne.com/posao/privreda/TE-Gacko-ponovo-na-mrezi/340930

Koliko se sjećam, taj problem zašljačivanja ložišta je prisutan od izgradnje ove TE. U bivšoj nam SFRJ se čak tvrdilo da se radi o promašenoj investiciji, da tehnologija nije prilagođena sirovini. Ne znam jesu li šta na tome radili, ali evo opet malo-malo pa Gacko van pogona iz nekog razloga. Trenutno rade bez ikakvih filtera ali svi šute i trpe, samo da radi.
Pri ovim cijenama i sa nekoliko hiljada viška zaposlenih, čitav elektroprivredni sistem u RS-u je na ivici, ali zbog nedostatka hrabrosti vladajućih ne smiju ići na povećanje cijena.
Kako će se sve završiti, vidjećemo, mislim još ne tako dugo.

pikibu
28.12.2015., 13:36
Sad se ljudi takmiče ko ce prodati akcije RITE i RTEU, mnogi su vidjeli da nema nikakve koristi posjedovati navedene dionice, znaci biti akcionar vodi samo u minus. Tako veliki giganti da ne vrjede nista....

pikibu
22.03.2016., 09:24
Ponovo problemi u TE Gacko....

http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Termoelektrana-Gacko-iskljucena-zbog-zacepljenja-kotla/359805

http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Poranio-redovan-godisnji-remont-u-TE-Gacko/360750

tuzlak
23.03.2016., 11:44
Sjećam se da se odmah nakon otvaranja ove TE pričalo (potiho, naravno) da je ovo jedna od najvećih promašenih investicija u bivšoj nam državi. Sve govori da je to istina, ovo radi na silu, a ometa i razvoj kompletne elektroprivrede RS jer valja peglati gubitke. Socijalna ustanova, kao doduše i većina rudnika u FBiH.

Termoelektrana /TE/ Gacko večeras je ručno isključena sa mreže zbog začepljenja kanala za odvod šljake iz kotla, zbog čega je odlučeno da redovni godišnji remont postrojenja počne sutra, umjesto 1. aprila, kako je bilo planirano, rekao je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE Gacko Borivoje Vujičić. Vujičić je pojasnio da se u strukturi raspoloživog goriva nalazi veća količina glinene mase i nesagorivih materija koje u procesu sagorijevanja opstruišu protok šljake do kanala i začepljavaju odvod šljake iz kotla. "Usljed veće količine nataložene užarene mase u donjem dijelu kotla bili smo prinuđeni da Termoelektranu isključimo sa mreže u 16.50", rekao je Vujičić.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Poranio-redovan-godisnji-remont-u-TE-Gacko/360750