PDA

View Full Version : Arizona District: Sloboprom's d.d. Brčko (SLR9)


netstrider
01.06.2007., 17:10
Sami znate da nisam pobornik otvaranja novih tema. S druge strane, već dugo vremena nikako da se uhvatim pokrenuti ovu temu. Potpuno je neopravdano zaboravljam.
Povod ovome je nekidanašnje blebetanja u imho sasvim besmislenom postu (našeg huškača na Pošte i slične) oko toga što sve kupovati, a što ne. Tad sam se sjetio da sam o ovoj firmi zaboravio pisati, a da je dobar odgovor onima bez ideje da ideja ima pred nosom cijelo vrijeme samo toga možda nisu svjesni.

Prvi nedostatak, ako želite fundamente, osim onoga na burzi, nema ih. Oni na burzi nisu dobri za gledanje. Toliko podataka nedostaje da su izuzetno neupotrebljivi (bit će objašnjeno).

Prvo uvod.
Firma je registrirana u Brčko Distriktu. Ovo je donekle pozitivna stvar, no za male dioničare zapravo jako negativna stvar.
Prvo: -način privatizacije pogoduje velikom vlasniku
-pravila pogoduju velikom vlasniku. Većina prava koje biste trebali ostvariti ostvaruju se putem neke agencije za male dioničare koja zapravo ne postoji i smijurija je
-čak i kad postoje pravila, ona se zaobilaze, porezna i revizorska kontrola je loša. Budžetaše uprave distrikta jedino zanima da im firme plate za privatizaciju i redovne doprinose. Rezultati su ogromni obujmi posla i prihodi od svega par tisuća maraka (kao Birač). Ima još nedostataka, čak je i sam proces privatizacije koji je nekakav sustav od više krugova (nisam o ovome dobro informiran, a nisam sam čitao, pa ne bi) nepošten, a sama dioba je svakako to bila zbog čega fondovi iz RS tuže Distrikt na sudu. Ne vidim kako će fondovi izgubiti, a kad dobiju trebali bi dobiti jako puno novaca, još ako budu zatezne kamate... Distrikt bi mogao bankrotirati (većina vas koji kupujete fondovi ovo između ostalog nikad niste doznali, a za dugoročnu osnovu bi vam itekako koristilo).
Sad pozitivne stvari.
1. Po meni je ovo najozbiljnije d.d. poduzeće u distriktu uz BGO koji nema free-floata. Sredinom prošle godine sam dobio podatke 2002.-2005. Za razliku od svih ostalih poduzeća, Sloboprom's shvaća bit tržišta, posluje na normalnim osnovama i stoga nema što skrivati. Prošle godine su samo 2 firme iz distrikta dale podatke burzi. Sloboprom's i firma u kojoj je ako se ne varam najveći dioničar. Također, za razliku od ostalih poduzeća koja traže besmisleno udruživanje, ovdje toga nije bilo, možeš doći na skupštinu ako to želiš (možda je netko tužio Distrikt zbog ovoga jer vidim da su neke firme odustale od tog jadnog pravila).
Zadnje, izvješćuju o radnjama, rade, donekle su otvoreni za kontakte.

2. Distrikt na ovim prostorima ima izuzetnu tradiciju kao grad trgovine. Tradicija je relativno mlada, od rata, ali kao što je u ex-yu kroz Doboj išlo najviše željezničkog transporta, Sarajevo bilo elektroenergetskim vodovima najbolje umreženo, a Rijeka bila najjača točka na plovnim putevima, tako danas nakon nastanka novih zemalja Brčko ima idealnu poziciju, razvilo ju je u ratu kad se u Brčkom odvijala ogromna trgovina. Nastala je Arizona.
Sloboprom's-ov objekt je zamjetljiv i važan dio tog konteksta. Ovo poduzeće je jedan od rijetkih lanaca robnih kuća na širem prostoru. Konzum, Mercator, Maxi, Robne kuće Beograd, nema toga puno.

3. Zašto sam rekao da su izvješća neupotrebljiva:
3.a. Mijenjan je broj dionica kroz nekoliko dokapitalizacija prije i nakon nove godine i toga će biti još. Dokapitalizirao je uglavnom Sloboprom, firma koja je vlasnik Sloboprom's-a i ima udjele u drugim poduzećima. Mislim da je idući krug u kojemu se daje pravo malim dioničarima da dokapitaliziraju po nominali, pa sve što oni ne iskoriste dokapitalizira Sloboprom po nominali. Time završava privatizacija ako sam dobro shvatio
3.b. Objekti Sloboprom'sa su ogromni. Mislim da se u knjigama vode dosta manje nego vrijede.
3.c. Mislim da je slična situacija u Rudingu u kojemu ima 10 i nešto % firme. Trenutno ide u dokapitalizaciju.
3.d. Mislim da je prije veći dio Slobopromovog carstva bio na Sloboprom'su, ovo je dosta negativno, jer je npr. Hotel Jelena, http://www.hotel-jelena.com/ (5 zvjezdica, centar Brčkog, blizu Sloboprom'sa), slično je i s INVP-om, gdje ima nekog pretakanja (Komisija bi malo mogla istražiti jer je vrlo mutljikavo ovo trgovanje), takva tendencija nikako nije dobra.

4. O firmi. Dakle, http://www.sloboproms.com/ - pogledajte što je unutra. Računajte da većinu preuzimanja radi krovno poduzeće, Sloboprom, no nakon novog dokapa je zbilja pitanje što je veće, Sloboprom ili Sloboprom's. Kontinuirano se razvija. Krenulo je u Lončarima, osim ove 4 velike robne kuće na izuzetno dobrim lokacijama (Sloboprom je početkom godine kupio "Preduzeće Sloboprom iz Lončara, čiji je vlasnik Slobodan Ćurčić, kupilo je banjalučku firmu Čajavec - Elektromehanika za 3.502.000 KM.", dakle, CELM-ova imovina koju je uzeo je nekretnina u širem centru grada Banja Luke. Nije Boska, al je dobro). Ne vidim kakav bi smisao Mercatoru bilo širenje na RS a da ne pokuša preuzeti Sloboprom, jer je osnovna filozofija ista. Lokacija. Lokacija, i opet lokacija.
Inače, Slobopromovi webovi su međunajboljim webovima u BiH. Općenito, u Distriktu su web stranice dosta češće i bolje nego u ostatku BiH, što je i logično jer je u Distriktu standard stanovanja dosta bolji. Tu je dosta hrvatskog stanovništva, dakle lako je da imaju dobra primanja, a međa HR-BiH-Srbija je pogodna onima koji nisu za ništa da mogu lako zaraditi švercajući nešto. Međunarodni status luke Brčko koja je trenutno jedina luka u BiH koja je plovna (radi se na tome da se uredi vodotok Save zasada do Šamca što Luci Brčko nikako ne odgovara dodatno pojačava značaj položaja ovih centara za ikakvo širenje trgovačke baze).

Što još reći, top management poduzeća nije baš susretljiv što je negativna strana.

No možda ono najvažnije, ovo poduzeće je veće od većine. Uskoro ulazi u B kotaciju što dodatno potvrđuje njegovu ozbiljnost. Osim što je veće od većine poduzeća, od onih od kojih nije veće je jeftinije kad uzmemo u obzir atraktivnost lokacija i njihovu važnost u konsolidaciji BiH retaila koja lagano počinje i nedostatke Distrikta u obzir po pitanju pravila rokovođenja poduzeća. Ako nešto u Distriktu treba razmatrati, to je Sloboprom's.

Inače, cijelo vrijeme ste ovo poduzeće imali jeftinije od praktički svih ostalih poduzeća (jedini je problem što se pojavljuje jednom mjesečno, dakle slaba likvidnost). Sam ga nisam htio kupiti puno baš zbog svih rizika Distrikta i te nelikvidnosti, a dosta sam puta bio ispreskakan kad bi se pojavila prodaja (Nekako bih se predomislio i krenuo uzeti još malo. Trudio sam se ne dizati cijenu, no na kraju je izašla iz okvira do kojeg bi kupovao sada dok nemam saznanja o stanju kapitala i budućim dokapitalizacijama).

Dakle, pišite, komentirajte, iznesite podatke, uspoređujte. Usporedite s drugim poduzećima i recite zašto su po vama jeftinija od Sloboprom'sa jer ja nikako ne vidim kako su sve te uzdanice jeftinije od Sloboprom'sa i na njegovih 4,5 KM (toliki je trenutni ask).

Tema je prvenstveno otvorena jer vjerujem da Sloboprom's d.d. Brčko ima dobru budućnost i da će biti jedan od važnijih djelova portfelja kad ljudi skuže da postoji i neki tamo Brčko Distrikt, tj. dionica je u ovom trenutku jedna od boljih na BLSE, baš kao što je i firma jedna od boljih. Pozdrav,

net

kenny
01.06.2007., 18:33
Dakle, pišite, komentirajte, iznesite podatke, uspoređujte. Usporedite s drugim poduzećima i recite zašto su po vama jeftinija od Sloboprom'sa jer ja nikako ne vidim kako su sve te uzdanice jeftinije od Sloboprom'sa i na njegovih 4,5 KM (toliki je trenutni ask).
net

Zašto nam ti ne bi prikazao neku analizu i usporedbu sa sličnim poduzećima, budući da je očito da si ih već radio. Dakle, zašto misliš da je Sloboprom bolji od sličnih poduzeća, posebno s aspekta prihoda, zarade, kapitala i duga. A gledajući skraćeni FI s burze ja zaista ne vidim ništa posebno.

netstrider
01.06.2007., 19:12
Zato jer ne znam koji broj dionica uzeti (ako uzmem zadnji, kako računati ovaj kapital koji još nije stavljen u funkciju ostvarivanja dobiti i neće se vidjeti do barem 1H2007?). Imaš neki prijedlog?
Btw, računajući s tim zadnjim podacima možeš li napisati neku koja je nešto posebnija od ove? :)
(tada ti je usporedim sa SLR9, mogu npr. uzeti scenarij na burzi koji je svakako lošiji od realnog jer je broj dionica novi, a kapital stari).
Pozdrav,

net

ronaldinho
04.06.2007., 15:18
Svaka cast, nete! Ti samo spomenes SLR9 i ode onih par hiljada po 4.5. A ja je nisam uspio uloviti prije mjesec dana po 3.5. Kako bi samo dobro doslo u ovom "crvenom vremenu". Life is shit!

pozzz

netstrider
11.06.2007., 15:58
1. Odobrava se prospekt za treću emisiju akcija privatnom ponudom emitentu, Akcionarsko društvo “RUDING“ a.d. Ugljevik, Trg Draže Mihajlovića 2, u iznosu od 500.000 KM, podijeljen na 500.000 običnih akcija klase „A“, pojedinačne nominalne vrijednosti 1 KM, unaprijed određenim kupcima: Sokolka Mandić iz Bijeljine, Savo Mlađen iz Istočnog Sarajeva, Veljko Čakarević iz Bijeljine, Branislava Andžić iz Herceg Novog, Milorad Andžić iz Bijeljine, Sreten Stijepović iz Beograda, Petar Mitrović iz Bijeljine, Milinko Lalović iz Istočnog Sarajeva i d.d. „Sloboprom S“ Brčko.

Nije neka vijest, al neka stoji (zaboravio sam napisati da Sloboprom's ima vlasnički udio u Rudingu. Sam Ruding također nije loše poduzeće, mada su mi ovi koji ga vode malo klimavi zbog čega ga nisam htio uzimati kad je bio jedna od povoljnijih kupnji)