PDA

View Full Version : Kraš d.d. (KRAS-R-A)


Pages : 1 2 [3]

calypso
16.09.2019., 01:41
Ajd, nemoj da sad to krene dole, taman sam nekidan kupio po 560kn... :)

peropopara
16.09.2019., 08:49
Osvrnuo bi se i na tvrdnje na Poslovnom vezano za ništetnost stjecanja dionica u slučaju konkurentske ponude...pa ne mora uopće biti konkurentske ponude, treći igrač skuplja do 25% (to će ići sve sporije, neće ni izbliza skupljati kao do sada što vrijeme bude odmicalo), čeka da protekne ponuda Pivaca i onda uleti. Ma puno je tu kombinacija, vidjet ćemo uskoro sve...

Bata od zlata
16.09.2019., 08:54
Rekoh, raiffeisen misli kupiti jos oko 35.000 komada. Pivac ne smije niti kupovati niti prodavati. ESOP ne smije niti kupovati niti prodavati. Trezor ne smije niti kupovati niti prodavati. Pivac, ESOP i trezor mogu poceti trgovati tek kada istekne zadnji dan javne ponude koju Pivac mora objaviti inace gubi glasove na sve svoje dionice.

Pevac
16.09.2019., 08:59
Rekoh, raiffeisen misli kupiti jos oko 35.000 komada. Pivac ne smije niti kupovati niti prodavati. ESOP ne smije niti kupovati niti prodavati. Trezor ne smije niti kupovati niti prodavati. Pivac, ESOP i trezor mogu poceti trgovati tek kada istekne zadnji dan javne ponude koju Pivac mora objaviti inace gubi glasove na sve svoje dionice.

Mogu oni kupiti koliko zele, jer investitor iza skrbničkog ne mora ništa nikome prijavljivati. Regulator ionako zna o kome se radi.

Čak i ESOP može kupovati dok nema sporazuma o zajedničkom djelovanju. A trezor moźe uvijek po odluci uprave. Kras čak ima i validnu skupštinsku odluku o odobrenom temeljnom kapitalu pa može čak ući i u dokap, ako je potrebno.

Bata od zlata
16.09.2019., 09:41
Kada se jedna javna ponuda najavi i kada započne trezor ne smije niti kupovati niti prodavati sve dok javna ponuda traje. Tu se Uprava ne pita, tu se Zakon pita.
ESOP i PIVAC zasada zajednički djeluju to se da iščitati iz njihovih dosadašnjih izjava, da bi bilo drugačije moraju izaći pred javnost sa zajedničkom izjavom da ne djeluju zajednički. To se jednoga dana lako može dogoditi jer svi članovi ESOPA uskoro dobivaju, ako već nisu dobili, anketni listić sa pitanjem da li nastaviti suradnju s Pivcem.
Raiffeisen može kupovati do 25%, to je istina ali samo pod uvjetom da ostane samostalan, što je koliko ja znam, skoro pa nemoguće.

calypso
16.09.2019., 10:05
Ovaj skuplja dalje u revijalnom tonu... 1234 kom pa onda 2160 kom pa 4969... I vec smo na 6.7 Mil kn prometa u pola sata... Uopce se ne zamaram vise tko je to niti zasto to radi, samo gledam kada da izletim... :) Tocno tip ulaganja koji mi se svidja... :)

Na 700kn ima oko 5000 kom, to mu je valjda usputna stanica... Mene sad zivo zanima koji broj dionica ovaj zeli pokupit...

Meni ovo lici na obranu od preuzimanja... Al to sam samo ja sa mojim skromnim znanjem o investiranju... :biggrin:Edit: kako sam i rekao - neko je lupio po asku 6900 komada po 700kn i sada je sve u bestezinskom stanju... :biggrin:

Bata od zlata
16.09.2019., 10:14
KONKURENTSKA PONUDA
Članak 30,

(1)Konkurentska ponuda je ponuda za preuzimanje koju, sukladno odredbama ovoga Zakona treća osoba može objaviti samo za vrijeme trajanja ponude za preuzimanje i koja se odnosi na iste dionice ciljnog društva kao i ponuda za preuzimanje.

(2)Konkurentska ponuda za preuzimanje mora biti objavljena najkasnije 10 dana prije isteka roka trajanja ponude za preuzimanje i ne kasnije od 28 dana prije isteka krajnjeg roka od 60 dana iz članka 28. stavka 4 ovog zakona.

calypso
16.09.2019., 10:19
KONKURENTSKA PONUDA
Članak 30,

(1)Konkurentska ponuda je ponuda za preuzimanje koju, sukladno odredbama ovoga Zakona treća osoba može objaviti samo za vrijeme trajanja ponude za preuzimanje i koja se odnosi na iste dionice ciljnog društva kao i ponuda za preuzimanje.

(2)Konkurentska ponuda za preuzimanje mora biti objavljena najkasnije 10 dana prije isteka roka trajanja ponude za preuzimanje i ne kasnije od 28 dana prije isteka krajnjeg roka od 60 dana iz članka 28. stavka 4 ovog zakona.


Znaci, skuplja se mahnito da se skupi dovoljno u 10 dana da se moze dati konkurentska ponuda? Znaci jos par dana i trebali bi saznati tko je krenuo pripremati konkurentsku ponudu?

Bata od zlata
16.09.2019., 11:04
Bivši ministar financija Slavko Linić je na sudu zbog klevete

Traži da se kao svjedoci, između ostalih ispitaju Zoran Milanović i Gordan Maras te Emil Tedeschi te da se Linića proglasi krivim i osudi na novčanu kaznu od 300 dnevnih dohodaka

Ne smatra se krivim, očitovao se bivši ministar financija Slavko Linić kojemu se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sudi zbog klevete. Tužio ga je Tomislav Ljutić, osnivač društva Mali biskviti d.o.o. zbog tvrdnji koje je iznio u intervjuu dnevnom listu da je "Kraš trebao preuzeti Tedeschi, ali nije uspio", "Milanović i Maras onda su osmislili tvrtku Mali biskviti d.o.o., koju je osnovao nećak Marica Vidaković i koja je trebala u voziti poljske napolitanke i kekse da bi konkurirala Krašu te mu srušila vrijednost kako bi ga preuzeo Tedeschi".

Traži da se kao svjedoci, između ostalih ispitaju Zoran Milanović i Gordan Maras te Emil Tedeschi te da se Linića proglasi krivim i osudi na novčanu kaznu od 300 dnevnih dohodaka.

U svojoj obrani Linić je naveo kako s njegove strane u iznijetim navodima nema klevetanjate se osvrnuo na svaki od spornih navoda.
Da je Tomislav Ljutić njezin nećak osobno mi je priopćila Marica Vidaković, istovremeno me upoznavši s okolnostima pod kojima je kasniji osnivač Mali biskviti d.o.o. napustio svog ranijeg poslodavca Kraš. Što se tiče navoda da su Mali biskviti trebali uvoziti poljske napolitanke i kekse kako bi konkurirali Krašu podsjećam da sam ja do svibnja 2014. bio ministar financija u Vladi RH te predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a. Tako sam imao prilike vidjeti poslovnu dokumentaciju kojim su Mali biskviti d.o.o. zatražili kredit od HBOR-a u iznosu od čak 19,4 milijuna kuna. U pismenom citiranju navoda podnositelja zahtjeva da će čokoladice, kao jedan od budućih proizvoda Malih biskvita upločavati ugovorni partner i to poljski trgovački lanac - branio se Linić.

Kaže da je osim navedenog prijedloga još 2013. godine bio upoznat s dopisom kojeg je upravo HBOR-a u kolovozu te godine uputio Kraš....ide nastavak

Bata od zlata
16.09.2019., 11:07
drugi nastavak
- U tom dopisu se navodi, citiram: "prema informacijama kojima raspolažemo posebno nas zabrinjava da HBOR kao hrvatska banka odobrava kredit projektu kojim se potiče proizvodnja u Poljskoj, koja izravno ugrožava domaću proizvodnju". Prijedlog vezan uz kredit Malim biskvitima na moje inzistiranje proslijeđen je na razmatranje NO kojeg sam bio predsjednikom te je NO jednoglasno dao negativan odgovor. Znam i da je 5. svibnja 2014. tvrtka Mali biskviti podnijela novi zahtjev za kreditom, sada na iznos od 9,7 milijuna kuna, koji je i drugi put odbijen - kazao je Linić te dodao da nije tajna da je smijenjen upravo radi neslaganja s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom.

Tomislav Ljutić u opširnom je iskazu između ostalog naveo da ga se dovodi u politički kontekst s osobama koje ni ne poznaje....ide nastavak

Bata od zlata
16.09.2019., 11:09
treći nastavak
- Emila Tedeschija sam vidio jednom na utakmici, Zorana Milanovića samo na TV-u i u novinama, a Gordana Marasa u jednom navratu u prostorijama ministarstva. Dio profesionalne karijere proveo sam u Krašu, a društvo sam napustio zbog neslaganja s načinom rada uprave i prokuristice. Projekt sam počeo razvijati u listopadu, studenom 2012. godine. Angažirao sam agenciju za istraživanje tržišta obzirom sam uočio da se na tržištu na ovim prostorima nitko ne bavi proizvodnjom zdravijim pekarskih proizvoda te je tako nastala ideja o brendu Minky monkey. Planirao sam osobno uložiti 1,5 milijuna kuna, Quaestus fond bi uložio 20 milijuna, a HBOR 19,4 milijuna kuna. HBOR je na upravi donio jednoglasnu odluku o kreditu te je u njoj navedeno da se radi o financiranju proizvodne opreme - govorio je Ljutić.

Tvrdi da je u kolovozu 2013. godine njegova teta, Marica Vidaković saznala da je odobren kredit za projekt koji je osmislio kroz tvrtku Mali biskviti.

- Odmah nakon toga je na adresu Kraša dostavljena dokumentacija vezana za moj zahtjev za kredit dostavljen HBOR-u, a radi se o poslovnoj, bankarskoj tajni. Ja nisam imao niti u primisli rušiti Kraš. Tamo sam radio i izgrađivao ga, nikoga od djelatnika Kraša nisam vrbovao. Da su u Krašu smatrali da su neka prava ili ineteresi tvrtke ugroženi za pretpostaviti je da bi to prijavili nadležnim institucijama. S ministrom Marasom prvi telefonski kontakt ostvario sam u listopadu 2013. godine, a do njega sam došao preko Bojana Glavaševića. Upozorio sam ga da se na HAMAG i HBOR vrše pritisci da se kredit ne realizira. U konačnici je HBOR u prosincu 2012. godine suspendirao odluku o provedbi kredita zbog novonastalih pravnih rizika što je obrazloženo nedostacima u objašnjenju Malih biskvita - pričao je Ljutić i dodao da je pokušao kontaktirati Maricu Vidaković, koja je negirala da išta zna o tom projektu.

- U konačnici je na inzistiranje okrivljenog nadzorni odbor odlučio da se odluka o kreditiranju stavlja van snage. Nakon presice koju je u travnju 2014. održao Linić na kojoj je govorio o projektu Mali biskviti kao razlogu nejgove smjene ističući da je bio usmjeren na rušenje Krašapri čemu je bio sarkastičan i iznio niz neistina. Jasno da nakon toga nijedna od banaka s kojima je već dijelom postignut dogovor nisu htjele ući u projekt te su odustale od kredita. Jasno je da je tako onemogućeno Malim biskvitima da nastupe na tržištu. Mene je Linić, odnosno moj projekt napao zbog Marice Vidaković. Kad sam otišao iz Kraša, ona je govorila da će me medijski uništiti. Njegovo postupanje bila je njezina osveta meni. Ne znam zbog čega su me doveli u vezu s Tedeschijem jer je distributer proizvoda trebala biti tvrtka Alka - kazao je LJutić. Napomenuo je da je u Kraš uložio šest godina života te da se njegov doprinos tvrtki marginalizira. KRAJ PRIČE

Bata od zlata
16.09.2019., 11:13
I sad polako sve izlazi na površinu. Tako ovih dana gore pominjani Linić skoro pa je svakodnevno u Krašu kod neke Marice.

Bata od zlata
16.09.2019., 11:19
Druže calypso, vjerujem da trljaš ruke.

calypso
16.09.2019., 11:20
Dok ti tu malobiskvitas, ovaj je skinuo jos 2700 kom na 750kn... I dalje u revijalnom tonu nastavlja... :)

Dobra stvar je sto nema puno malih da izlaze po bidu... Nisu stigli pokupovati, a sada im je preriskantno... Tko god ovo bio je majstor svog zanata... Skoro pa ko Bata! :biggrin:

Bata od zlata
16.09.2019., 11:32
Taj je skinuo 2.700 komada u 11:16, a ja, kad sam to vidio, u 11:19 sam te pitao da li trljaš ruke. Znaš, inteligencija nekim ljudima omugućava da prate igre na nekoliko ploča.

calypso
16.09.2019., 13:40
Taj je skinuo 2.700 komada u 11:16, a ja, kad sam to vidio, u 11:19 sam te pitao da li trljaš ruke. Znaš, inteligencija nekim ljudima omugućava da prate igre na nekoliko ploča.

Nisam ja jos izasao... Vidim da ga mame ovi na 900kn... :biggrin:

Coece, koja cistka!!! Sa 890kn u manje od sat vremena do 765kn!! I to sve mali nalozi izletili, valjda ekipici popustili zivci... :biggrin:

Bata od zlata
16.09.2019., 14:25
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8284263.html

Bata od zlata
16.09.2019., 14:27
Calypso, unutra je jako vruće, a ti još imaš i tu jebenu kabanicu na glavi, moglo bi ti pozliti, mogao bi te toplotni udar strefiti, trebao si izaći na 890 Celzijusa.

Bata od zlata
16.09.2019., 14:40
Atlantic i Esop sad imaju 25%. Možda im fali jedna dionica do 25%, možda.

calypso
16.09.2019., 14:41
Calypso, unutra je jako vruće, a ti još imaš i tu kabanicu, moglo bi ti pozliti, mogao bi te toplotni udar strefiti, trebao si izaći na 890 Celzijusa.

Nema potrebe... Ova dva naloga na 900kn i 910kn su zajedno cca. 10 milijuna kuna, to je ovaj jutros utuko u prvih 2 minute trgovanja... Kako god okrenes, u plusu sam... Sumnjam da ce netko ici rusit branu na 700kn sa 5000 komada... Nema ih jos puno koji imaju toliki broj dionica da odjednom izlete na ovakvoj likvidnosti... Ne volim se surfat na valovima, radije malo cekam da se razrijesi situacija...

Moc samouvjeravanja je velika, ali ne zamaram se... :biggrin::biggrin:

@Bata - Atlantic i ESOP imaju i vise od 25% glasackih prava bi ja rekao... Danasnji broj protrgovanih dionica je malo manji od cijelog proslog tjedna... Ako im je falilo tih 65.000 koliko si spominjao, onda su do sada skupili i preko 75.000...

Bata od zlata
16.09.2019., 14:53
Samo, vruće je danas, druže calypso, kao da ljeto nije na izmaku. A i u Krašu je vruće. Malo ih je Balsharaf Group Saudi Arabia rashladila. Ne plaća račune, tako da nakon četrdeset godina tamo više neće ići Kraševa nugatica. A lijepo je išla. Smanjuje se proizvodnja, to mi na nešto miriši, a na što? Ma, sjetiću se ja ako već nisam.

calypso
16.09.2019., 14:55
A sve im se topi, sta da ti kazem... :D

Bata od zlata
16.09.2019., 15:30
...a tek Ledo kako se topi.

Pevac
16.09.2019., 15:38
A sve im se topi, sta da ti kazem... :D

Milutin ti je nekad bio šljaker u Krašu. Krao je čokolade pa su ga izbacili! :biggrin:

Njega ti rast boli jače nego da ga nožem probadaš.

Bata od zlata
16.09.2019., 15:48
Dok je Milutin jebo u Kraševim kencelarije ti si druže Pevac trčao oko kokošaka. Istina što kažeš. Milutina boli. Milutina boli kurac za sve.

calypso
16.09.2019., 15:59
Jeste primjetili kako se ostatak burze zeleni? Promet na Krasu - 37 milijuna kuna, promet na burzi - 46 milijuna kuna...

Ekipica je pokupila vrhnje i pobjegla natrag u dionice iz kojih su bezaniju napravili... Moram ponovo izracunat kolko je ovaj potrosio danas, jer mi je malo cudno da mi Excel izbacuje 40 milijuna kuna, a Kras cijeli promet 37 milijuna kuna... :mad:

Idemo ispocetka:

KRAS 13:24:29 850 553 470050
KRAS 12:58:09 850 2957 2513450
KRAS 12:54:19 815 542 441730
KRAS 12:32:40 820 1351 1107820
KRAS 12:10:01 810 2690 2178900
KRAS 11:47:36 800 3830 3064000
KRAS 11:42:40 800 1000 800000
KRAS 11:41:36 800 3340 2672000
KRAS 11:16:50 750 2766 2074500
KRAS 10:17:33 700 3200 2240000
KRAS 10:17:33 700 3200 2240000
KRAS 10:16:52 700 6905 4833500
KRAS 10:16:52 700 6905 4833500
KRAS 9:52:27 650 4969 3229850
KRAS 9:52:27 650 4969 3229850
KRAS 9:38:40 640 2160 1382400
KRAS 9:38:40 640 2160 1382400
KRAS 9:32:09 630 1234 777420
KRAS 9:32:09 630 1234 777420

Ovo je sve cca. 40 milijuna kuna...

A meni cijeli promet na Krasu za danas Excel racuna kao 53.329.25kn, a ne tih 38 milijuna koliko mi PBZ Investor prijavljuje!??? Jesam ja lud ili koji k?! Uglavnom, poslao sam mejl ovima iz PBZa da vidim sta ce mi odgovorit (bolje da se pravim malo pglu)... :)

Nije mi bas jasno kako ta njihova evidencija transakcija radi...

Pevac
16.09.2019., 16:11
Dok je Milutin jebo u Kraševim kencelarije ti si druže Pevac trčao oko kokošaka. Istina što kažeš. Milutina boli. Milutina boli kurac za sve.

Kaže Steffi da je Žikin malen. Nije precizirala sto, al mislim da nije milila na nožni palac! :biggrin:

Milenko, nemoj se jiditi. Usjeć će ti se još koja bora na čelu.

Bata od zlata
16.09.2019., 16:16
Calypso, PBZ investor je lud. Ali i ti si lud što prek njega trguješ.

Bata od zlata
16.09.2019., 16:20
Pevac, iz tebe zlo progovara, a kad ono progovara tu smijeha nema, tu radosti i života nema, tu se duša razboljeva, a kad duša počne da poboljeva ode tijelo ukurac. Koja bora više, pa to se ne da porediti sa bolesnom dušom.

calypso
16.09.2019., 16:21
Calypso, PBZ investor je lud. Ali i ti si lud što prek njega trguješ.

Neke transakcije mi je DVAPUT kopirao kada sam kliknuo 'Kopiraj'!!!! Pa mamu im njihovu!

Sve u svemu, ovi meganalozi su bili cca. 27 milijuna kuna! :biggrin: Ajde zaokruzit cemo ovog velikog igraca na 30 milijuna kuna... Ostaje jos cca. 7 milijuna kuna malih kokosara...

Znaci bilo je mala pretakanja iz supljeg u prazno i sad je vecina malih izasla i ostali su samo veliki igrac i par tvrdih oraha koje ce valjda sutra pokupit... :biggrin: Ne znam sa ce mu onaj meganalog na bidu na 700kn ako ne misli dalje skupljat... Jer ispod tog naloga je RUPA! :biggrin:

bubimir
16.09.2019., 18:33
Neke transakcije mi je DVAPUT kopirao kada sam kliknuo 'Kopiraj'!!!! Pa mamu im njihovu!

Sve u svemu, ovi meganalozi su bili cca. 27 milijuna kuna! :biggrin: Ajde zaokruzit cemo ovog velikog igraca na 30 milijuna kuna... Ostaje jos cca. 7 milijuna kuna malih kokosara...

Znaci bilo je mala pretakanja iz supljeg u prazno i sad je vecina malih izasla i ostali su samo veliki igrac i par tvrdih oraha koje ce valjda sutra pokupit... :biggrin: Ne znam sa ce mu onaj meganalog na bidu na 700kn ako ne misli dalje skupljat... Jer ispod tog naloga je RUPA! :biggrin:
..možebitna podrška prodaji u kapitalizaciji dobiti:rolleyes::cool:

Bata od zlata
16.09.2019., 18:53
Pa da se podsjetimo. Bilo je to u srpnju 2005.godine.
Na Zagrebačkoj burzi je 07.07.2005. preko dražbovnog nadmetanja Fond za privatizaciju prodao 20,75 posto dionica IPK Kandita, i to za enormnih 61 milijun kuna. Tijekom nadmetanja početna se cijena sa 19,1 milijun utrostručila i narasla na 60,6 milijuna kuna, što je plus od 216 posto.
Tolika svota za dionice, koje čak nemaju snagu kontrolnog paketa (25 posto plus jedna dionica), pala je zbog žestokog nadmetanja Kraša i Mirka Grbešića koji već u Kanditu ima utjecaj preko dionica u rukama menadžmenta. Grbešić je dizao cijenu, no novi predsjednik uprave Kraša Nadan Vidošević očito nije imao namjeru odustajati i za milijun kuna pretekao je Grbešića.

Bata od zlata
16.09.2019., 19:00
Kraš je, naime, dionicu Kandita na javnoj dražbi HFP-a plaćao visokih 537 kuna, odnosno ukupno je za cijeli paket dao 60,5 milijuna kuna. Posve je jasno da prodajom Grbešiću ne može vratiti sve što je uložio. Analitičari su tu Kraševu investiciju, inače, odmah okarakterizirali preskupom, uz opasku da se takva cijena ne plaća ni pri kupnji najjačih tržišnih lidera u mnogo propulzivnijim granama. I sam je Nadan Vidošević, predsjednik Uprave Kraša, tada priznao kako je paket plaćen više nego objektivno vrijedi.

Bata od zlata
16.09.2019., 19:24
Nakon te dražbe Mirko Grbešić je proveo dokapitalizaciju Kandita. Kraš koji je od HFP-a na javnoj dražbi za 60,6 milijuna kuna kupio 21 posto dionica dokapitalizacijom mu je taj udjel smanjen na 15,75 posto. Na kraju te priče Kraš je za sitne pare prodao Grbešiću taj paket dionica za koji je potrošeno 60,6 milijuna Kraševih para.

Bata od zlata
16.09.2019., 19:27
https://lider.media/arhiva/197/

Bata od zlata
16.09.2019., 20:00
https://www.youtube.com/watch?v=Ur-LOgFUn2M

calypso
16.09.2019., 21:16
..možebitna podrška prodaji u kapitalizaciji dobiti:rolleyes::cool:

Treba vidjet od koliko je to manjih naloga sastavljeno, ali kolko se sjecam, samo se odjednom pojavio taj od 5000 kom na 700kn... Reko bi da ovaj koji skuplja neda da se ide nize od tih 700kn... Isto je napravio u petak na 600kn...

Pevac
16.09.2019., 21:17
Milutine, vidim da opet ludiješ. Al moram ti reci da si potpuno na krivom tragu. Gledaš u krivome smjeru.

Pokusaj se orijentirati po.... mahovini! :biggrin:

Šalu na stranu, nema ti Grba para za Kraš. A i 2005. nije to bila tako visoka cijena za Kandit. To je bilo dzabe jer Kandit je tada bio i vlasnik šećerane koja je izdvojena i na kojoj je Pipunic dobro zaradio, dok je cijena šećera u EU bila znatno viša zbog kvotnog režima.

Po meni Grbesicev Kandit danas vrijedi te pare odnosno cca 300 milijuna kuna i to samo kao cokoladarna i bombonerija. Konditori su specifičan biznis i valuacije za taj biznis su relativno dosta više nego za ostale prehrambene sektore. Konditori i vode (pića i pivo) su miljenici investitora.

Bata od zlata
16.09.2019., 23:25
Ni pomislio nisam na Grbešića kao preuzimača Kraša. Ovim podsjećanjem samo sam htio reći da Marica pojma nema o dionicama. Ona zna samo sa mjenicama. Ona je savjetovala Nadana da na dražbi pokupi dionice Kandita nepitajući za cijenu. Taj paket su srpnja 2005. platili 60,6 milijuna kuna, a od Grbešića je pol godine kasnije, početkom 2006. jedva izmolila neki sitniš samo da taj slučaj padne u zaborav. Tako će i sad uvjeriiti Atlantic grupu da preuzmu Kraš ne pitajući za cijenu.

Bata od zlata
17.09.2019., 12:24
14.09.2019.Svašta pišete ali još ste daleko od pravog stanja stvari. I još nešto, na skrbničkom računu možete imati i više od 5% od ukupne emisije jednog roda dionica, vidi: LKRI-R-A, HT-R-A.... Taj što kupuje na skrbnički račun treba idući tjedan kupiti još oko 35.000 komada, tako do dođe do 100.000 komada, ne baš točno.....a onda ide drugi dio priče.
___________________

ovo sam napisao u subotu 14.09.2019. Napisah da ovaj tjedan taj što kupuje može kupiti još oko 35.000 komada. I on je to jučer kupio. E, sad ide drugi dio priče, a dok taj drugi dio priče ne započne cijena će se malo korigirati. Prema dolje.

calypso
17.09.2019., 12:34
Jutros izletio jutros, ko ziv ko mrtav, meni pare u dzepu... Sad cekamo korekciju... Skuzio sam da nesto jucer ne stima jer je odjednom prestala kupnja ovih megapaketa... Jedino mi nije jasno zasto je ovaj zasjeo sa 11.000 komada na bidu na 700kn... Kad se on pocisti, onda cu smislit sta dalje... :)

go
17.09.2019., 13:52
"Srpski kralj papira kupuje dionice Kraša kako bi pokvario planove braće Pivac?"
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/srpski-kralj-papira-kupuje-dionice-krasa-kako-bi-pokvario-planove-brace-pivac-20190917

Otkud sad ovaj?

Pevac
17.09.2019., 14:28
Jutros izletio jutros, ko ziv ko mrtav, meni pare u dzepu... Sad cekamo korekciju... Skuzio sam da nesto jucer ne stima jer je odjednom prestala kupnja ovih megapaketa... Jedino mi nije jasno zasto je ovaj zasjeo sa 11.000 komada na bidu na 700kn... Kad se on pocisti, onda cu smislit sta dalje... :)

Ti si stvarno totalni kreten! :biggrin:

Ajd da si prodao na 850, 870 ili 890 pa ajde.

Al dobro, ne vjerujem da si imao vise od 20-30 komada pa je ionako nebitno.

Bata od zlata
17.09.2019., 14:46
Ima li itko da misli svojom glavom, pa da se pita kako je Marica, jedina iz Hrvatske, saznala tko ovih dana kupuje dionice Kraša? Marica je hrvatskim novinarima prodala svoju priču koja je kao i uvijek od istine udaljena barem tri svjetlosne godine.

calypso
17.09.2019., 15:07
Ti si stvarno totalni kreten! :biggrin:

Ajd da si prodao na 850, 870 ili 890 pa ajde.

Al dobro, ne vjerujem da si imao vise od 20-30 komada pa je ionako nebitno.

Tuko se jesam po glavi jutros, ali jbg, bolje lova u dzepu nego na burzi... Zaradio sam cca. 30% pa sam donekle zadovoljan... Jbg, jucer sam bio gluplji i puno pohlepniji nego danas... :biggrin:

Jbg, probat cemo jos jednu igranku zaigrat kada vidim sto ce se desavati dalje... :biggrin:

Bata od zlata
17.09.2019., 21:04
Bože, kako oni tamo na poslovnom lupetaju. Nije ni čudo što na burzi pare gube. Puše Maricine priče, a Marica jedva osnovnu školu ima. Nisam ni malo bio začuđen kad je 2005. godine na dionicama Kandita izgubila 50.000.000 Kraševih kuna. Nadigrao je Grbešić 2005., a sad 2019. nadigrat će je Pivci, mada ona misli da će ona njih nadigrati. Jedini Nebojša koji je kupovao Kraševe čokolade davno je umro, ima tome već više od godinu dana, bio je to Nebojša Glogovac.

Bata od zlata
17.09.2019., 21:18
https://www.google.hr/search?hl=en-HR&q=scale+model&tbm=isch&tbs=simg:CAQSkgEJTtab35GtV4MahgELEKjU2AQaAAwLELCMp wgaYQpfCAMSJ-gU0wjSFukU4Am5HtsVSeEX7RTnPoQ5gznmKuk-4SqGN_1M4yiLjKhowIaVP8FDdFM0WLumzNhTUszCByPgOTBKu4 U_1NKXFtNUEOJ_1lUEA4JBYPd6dxovPo3IAQMCxCOrv4IGgoKC AgBEgS3LgWIDA&sa=X&ved=0ahUKEwjzp6_8yNjkAhUKqYsKHaQNAXsQ2A4ILSgB&biw=1366&bih=657#imgrc=_
_______________________________

Ovako je trebalo biti. Dislokacija je bila u planu, ali mislim da nitko ne zna kad će se to dogoditi.
Na parceli u Maksimiru gdje je sada tvornica u planu je gradnja ove ljepotice, ali pretpostavljam da će se još planer načekati.

calypso
18.09.2019., 10:33
Vidim da se ovaj na Krasu opet pokrenuo... Skinuo 7500 komada u 15 minuta...

A onda je skinuo jos 16000 komada po 800kn... Ovo ocito nastavlja u revijalnom tonu pa sam si malo chopio... Sad ce me Pevac proglasit jos vecom budalom.. :biggrin::biggrin:

Bata od zlata
18.09.2019., 10:48
Te pare samo Atlantic grupa ima. S obzirom da su sa ESOPOM prešli 25% ili će se od njega odvojiti, mada javno niti nisu s njim, ili će s njim dati obvezujući javnu ponudu. Ukoliko ostanu sami mogu nastaviti kupovati do mile volje, to jest do 25%. Taktika i namjere im se stalno mijenjaju s obzirom da danonoćno vijećaju u Krašu. Svjetla gore do ponoći i već se izjutra u šest pale. Pa ti vidi....

goranbj
18.09.2019., 14:58
KRAŠ d.d. (KRAS) - Informacija u vezi sa zaprimljenom obavijesti o promjenama u glasačkim pravima (http://zse.hr/userdocsimages/novosti/KRAS_ed890ec1-b88e-4752-8ee8-11709157c848.pdf)

18.09.2019 14:48:44

calypso
18.09.2019., 16:14
KRAŠ d.d. (KRAS) - Informacija u vezi sa zaprimljenom obavijesti o promjenama u glasačkim pravima (http://zse.hr/userdocsimages/novosti/KRAS_ed890ec1-b88e-4752-8ee8-11709157c848.pdf)

18.09.2019 14:48:44

Presli su 16.09. prag (tako pise u dokumentu koji je dostavljen ZSE)... Tada su imali 5.349% glasackih prava (kad maknemo trezor koji nema pravo glasa)...

Ovi su se opasno priblizli kvoti da sa ESOPom imaju 25% + 1, a onda veselje jer moraju dati obvezuju ponudu za preuzimanje koliko sam shvatio... A onda pravne zavrzlame idu dalje...

krvopija
18.09.2019., 20:59
Ovi su se opasno priblizli kvoti da sa ESOPom imaju 25% + 1, a onda veselje jer moraju dati obvezuju ponudu za preuzimanje koliko sam shvatio... A onda pravne zavrzlame idu dalje...

Zasto bi morali dati ponudu za preuzimanje? Pa ne djeluju zajednicki :)

calypso
18.09.2019., 21:33
Zasto bi morali dati ponudu za preuzimanje? Pa ne djeluju zajednicki :)

Ne djeluju jos uvijek, ali smisli logicniji razlog zasto je Saranovic utukao preko 100 milijuna kuna da u roku od 10 dana dodje do preko 10% dionica i to na burzi... Ili je dogovorio sa ESOPom da oni zajedno djeluju ili djeluje samostalno... Ako djeluje samostalno, onda ova dionica leti nebu pod oblake... Uzmi u obzir da su Pivci samo najavili da su krenuli u pregovore sa ESOPom u vezi zajednicke ponude za preuzimanje, nigdje nije receno da su ista dogovorili... Drugim rijecima, ESOP je jako pozeljna udavaca... :biggrin:

Ali dajboze da se moze i bez ESOPa, jer ako Saranovic djeluje samostalno, onda ce skupljat sve sto se ponudi na burzi!

Treca opcija je da doslovno kupi ESOP u kesu i sav inventar zajedno sa stolovima i sobnim biljem... :biggrin:

go
18.09.2019., 21:39
A ako se spoje Pivac i Saranovic?

calypso
18.09.2019., 21:50
A ako se spoje Pivac i Saranovic?

A mozemo lamentirat do besvijesti, postoji brdo kombinacija... Pitanje je sta je u pozadini ove price - sto je to okinulo Pivce da krenu u pregovore sa ESOPom oko preuzimanja... Jer sve nakon toga sto se desava je uzrokovano time...

Mislim da odgovore na ta pitanja treba traziti u Krasevim uredima...

Jedan od scenarija koji je moguc je da Saranovic otkupi udjel od brace Pivac i onda ESOP ostaje nasukan i u manjini... U tom slucaju, Saranovic stavlja novu upravu i MV koja drma krasem odlazi u zasluzenu penziju plus prodaje svojih 8000 komada (dakle, moze izvuci 8.000.000 kn ukoliko proda po 1000kn, to je pristojna penzija)... Pivcima je vise u interesu sada pokupiti npr. 1000kn po dionici, nego da preuzmu firmu sa ESOPom, daju se u veliki trosak, konsolidiraju firmu i prodaju nakon par godina za istu cifru (oni ce to prodat, sta ce njima Kras)... Ulaz im je jako nizak, jer vec godinama polagano dokupljuju po niskim cijenama, tako da njima ne bi bilo zao zaraditi x3-4 za par godina ulaganja...

Sve su to moje neke fantazije, bogtepitaj sta se tu zapravo desava... Mislim da je ono prvo pitanje - sto je bilo okidac za preuzimanje - kriticno... Kada nadjemo odgovor na to pitanje cemo biti pametniji...

Do tada pamet u glavu...

Da se ogradim - posjedujem dionice Krasa i nisam odgovoran za icija ulaganja...

Pevac
18.09.2019., 21:53
A ako se spoje Pivac i Saranovic?

Kak to misliš?

Sprijeda ili straga? Ili pobočno? :biggrin:

Šalu na stranu, medju prvih 10 pojavio se još jedan skrbnički račun koji kupuje:

5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 15.844 1,06%

Taj bi mogao čini mi se biti u sprezi sa “Braćom”.

calypso
18.09.2019., 22:31
Taj bi mogao čini mi se biti u sprezi sa “Braćom”.

Bas sam i ja primjetio da se pojavio novi igrac sa poprilicno povecim brojem dionica...

RB Dioničar Broj %
1. MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. 460.522 30,73%
2. KRAŠ - ESOP D.O.O. 276.441 18,45%
3. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 80.166 5,35%
4. KRAŠ D.D. (1/1) 75.401 5,03%
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 15.844 1,06%
6. HPB D.D. 14.500 0,97%
7. RADIŠIĆ DARKO 8.645 0,58%
8. VIDAKOVIĆ MARICA 8.015 0,53%
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 6.053 0,40%
10. SPAJIĆ MARINKO 5.957 0,40%
UKUPNO 951.544 63,49%

Bata od zlata
18.09.2019., 22:33
Na skrbnički kod Zagrebačke banke kupuje Pivac. Najzad je shvatio da Marica dvostruku igru igra, a igra je cijeli život.

Bata od zlata
18.09.2019., 22:38
Kappa grupa je kupovao dionice na skrbnički račun kod raiffeisen banke za Emilove pare koje je drug Emil sa računa Soko-Štarka prebacio na Cipar, na račun Kappa grupe. Drug Emil je vlasnik Soko-Štarka. Skrbnički kod Raiffeisen banke smije imati maksimalno 98.214. Ukoliko ima samo jednu više i netko, to može biti bilo tko, HANFI kaže da Emil i Maričin ESOP djeluju zajednički ne gine im obvezujuća javna ponuda po 890 kuna, a po toj cijeni će im gospodin Pivac dati sve svoje dionice i inkasirati 500 milijuna kuna. Bingoooo! Za Pivca bingo.

2005. je htjela preveslati gospodina Grbešića pa je spušila 50 milijuna kuna Kraševih novaca.
Sad je 2019. godina. Od onda je prošlo 14 godina. Bumo uskoro vidli što je naučila za 14 godina.

calypso
19.09.2019., 00:27
Ti Bata bas ne voles tu Maricu nikako! :D

Bata od zlata
19.09.2019., 10:25
calypso
Odgovor na: Kraš d.d. (KRAS-R-A)
Ti Bata bas ne voles tu Maricu nikako! :D
__________________
Sto zelis kad previse imas?
Sto mislis kad previse znas?
(Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

__________________________________________________ ____


Zadnjih trideset godina sve žene koje sam volio bile su mlađe od mene barem dvadeset godina.

Pevac
19.09.2019., 11:14
calypso
Odgovor na: Kraš d.d. (KRAS-R-A)
Ti Bata bas ne voles tu Maricu nikako! :D
__________________
Sto zelis kad previse imas?
Sto mislis kad previse znas?
(Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

__________________________________________________ ____


Zadnjih trideset godina sve žene koje sam volio bile su mlađe od mene barem dvadeset godina.

Je i uglavnom plastične, od lateksa i na napuhavanje! :biggrin:

Bata od zlata
19.09.2019., 12:47
Pevac,

Tek toliko da znaš, da ti ja niti jednu tu plastičnu lutku na napuhavanje nisam ukrao, to ti je netko drugi ukrao, netko sličan tebi. Tek toliko da znaš. Morati ćeš lopova tražiti među onima sličnim tebi. Ja jedino volim žene od krvi i mesa. Tek toliko da znaš. Znam da si za tom svojom plastičnom lutkom mjesecima plakao, pričalo se po gradu i o toj krađi i o tvojim patnjama. Da li si zbog te krađe postao tako zao to ni psihijatrija ne bi znala reći.

calypso
19.09.2019., 13:38
Bata, ovdje se spominje da Saranovic kupuje Kras za MID Fond...

https://www.vecernji.hr/biznis/ekskluzivno-otkrivena-tajna-kupnje-dionica-krasa-saranovic-kupuje-za-fond-mid-europa-1346358

Bata od zlata
19.09.2019., 13:55
calypso,
Pitaj ti te novinare s kim su razgovarali. Sve te priče su rekl-kazala. Polazište svih tih priča su Ivica i Marica. Kako nikome u Zagrebu nije palo na pamet da se pita otkuda je Marica još prošli tjedan znala da dionice kupuje Šaranović za Kappa grupu? To se tada moglo znati samo ako su oni to činili za tebe, odnosno za nju i njezine ortake. Pitam te kako će Šaranović preuzeti Kraš kupujući na burzi. Moguće je i to ali to će potrajati godinu-dvije i cijena će se dovući do 3.000 kuna. Pa ti vidi...
I još nešto, pitaj Maricu, s obzirom da Ivicu ne možeš jer je u velikim problemima, tko kupuje Kraš dionice na skrbnički kod Zagrebačke banke.
I još nešto, bilo bi lijepo da netko od novinara ode do braće Pivac i njih priupita za Nebojšu Šaranovića, Miškovića kao vlasnika Kappa grupe i za Maricu koja je "CAPO DI TUTTI CAPI".

SosT
19.09.2019., 15:57
Cijeli dan skupljam mrvice i onda mi to na kraju dana pokupi neki fond :-)

Pevac
19.09.2019., 16:18
calypso,
Pitaj ti te novinare s kim su razgovarali. Sve te priče su rekl-kazala. Polazište svih tih priča su Ivica i Marica. Kako nikome u Zagrebu nije palo na pamet da se pita otkuda je Marica još prošli tjedan znala da dionice kupuje Šaranović za Kappa grupu? To se tada moglo znati samo ako su oni to činili za tebe, odnosno za nju i njezine ortake. Pitam te kako će Šaranović preuzeti Kraš kupujući na burzi. Moguće je i to ali to će potrajati godinu-dvije i cijena će se dovući do 3.000 kuna. Pa ti vidi...
I još nešto, pitaj Maricu, s obzirom da Ivicu ne možeš jer je u velikim problemima, tko kupuje Kraš dionice na skrbnički kod Zagrebačke banke.
I još nešto, bilo bi lijepo da netko od novinara ode do braće Pivac i njih priupita za Nebojšu Šaranovića, Miškovića kao vlasnika Kappa grupe i za Maricu koja je "CAPO DI TUTTI CAPI".

A koga da pita za lateks lutke i zašto na porti Kraša od protjerivanja jednog “cigana” piše:”Zabranjeno korištenje lateksa i zaštitnih odjela od Čateksa???”
I zašto na vratima radne sobe od bivše kafeservirke piše: Zimzelene i ocvale dedeke ne preferiramo više! Samo stasite i visoke Dalmatince u upravu trenutno snubimo, i nećemo na lutkare i sitne špekulante vise vrijeme da gubimo” :biggrin:

calypso
19.09.2019., 20:57
Ovo iskustvo ce za par mjeseci mozda trebati na Optimi... :)

Bata od zlata
19.09.2019., 22:13
E, na Optimi tako biti neće. Nemoj tome da se nadaš. Ovo što se desilo i što se nadalje dešava s dionicom Kraša još na zagrebačkoj burzi nije viđeno.

Bata od zlata
19.09.2019., 22:16
Gledaj večeras strukturu prvih deset u Krašu.
Rekoh neki dan skrbnički račun kod Raiffeisen banke ne smije imati više od 98.214 dionica. Ukoliko ima samo jednu više i netko, to može biti bilo tko, HANFI kaže da Emil i Maričin ESOP djeluju zajednički ne gine im obvezujuća javna ponuda po 890 kuna, a po toj cijeni će im gospodin Pivac dati sve svoje dionice i inkasirati 500 milijuna kuna i reći će: BINGO!

Bata od zlata
19.09.2019., 22:19
Nitko da se oglasi da nam kaže tko to Kraševe dionice kupuje na skrbnički račun kod Zagrebačke banke. A na skrbnički kod Raiffeisen banke znali su tko kupuje čak prije nego je Uprava Raiffeisen banke to saznala. Za ne povjerovati.

Bata od zlata
19.09.2019., 22:35
I pazi sad ovo. Uprava i Nadzorni odbor "Kraša" krše Zakon, ne vjerujem namjerno, mislim da to čine jer Zakone ne poznaju, a ponašaju se kao da Zakone u malom prstu drže.

U utorak 17.09.2019. "Kraš" d.d., to jest ovlaštena osoba u "Krašu" je za trezor dokupila 549 dionica oznake KRAS-R-A, a po Zakonu, članak 42. stavak 4., to nikako nije mogla, smjela, učiniti.

OGRANIČENJA DJELOVANJA UPRAVE I NADZORNOG ODBORA CILJNOG DRUŠTVA
Članak 42.
Nakon što je putem tržišnog operatera uređenog tržišta objavljena obavijest iz članka 9. stavka 3. i članka 10. stavka 2. ovoga Zakona, do objave izvješća o preuzimanju, uprava i nadzorni odbor ciljnog društva ne smiju, bez odobrenja glavne skupštine ciljnog društva:
1. povećati temeljni kapital
2. sklapati poslove izvan redovitog poslovanja ciljnog društva
3. djelovati na način koji bi mogao ozbiljnije ugroziti daljnje poslovanje ciljnog društva ili sklapati poslove koji bi mogli ozbiljnijeugroziti daljnje poslovanje ciljnog društva
4. odlučiti o stjecanju i otuđivanju vlastitih dionica ciljnog društva ili vrijednosnih papira koji daju pravo na te dionice
5. djelovati na način koji bi imao za cilj ometanje ili onemogućavanje ponude za preuzimanje

Pevac
19.09.2019., 22:53
I pazi sad ovo. Uprava i Nadzorni odbor "Kraša" krše Zakon, ne vjerujem namjerno, mislim da to čine jer Zakone ne poznaju, a ponašaju se kao da Zakone u malom prstu drže.

U utorak 17.09.2019. "Kraš" d.d., to jest ovlaštena osoba u "Krašu" je za trezor dokupila 549 dionica oznake KRAS-R-A, a po Zakonu, članak 42. stavak 4., to nikako nije mogla, smjela, učiniti.

OGRANIČENJA DJELOVANJA UPRAVE I NADZORNOG ODBORA CILJNOG DRUŠTVA
Članak 42.
Nakon što je putem tržišnog operatera uređenog tržišta objavljena obavijest iz članka 9. stavka 3. i članka 10. stavka 2. ovoga Zakona, do objave izvješća o preuzimanju, uprava i nadzorni odbor ciljnog društva ne smiju, bez odobrenja glavne skupštine ciljnog društva:
1. povećati temeljni kapital
2. sklapati poslove izvan redovitog poslovanja ciljnog društva
3. djelovati na način koji bi mogao ozbiljnije ugroziti daljnje poslovanje ciljnog društva ili sklapati poslove koji bi mogli ozbiljnijeugroziti daljnje poslovanje ciljnog društva
4. odlučiti o stjecanju i otuđivanju vlastitih dionica ciljnog društva ili vrijednosnih papira koji daju pravo na te dionice
5. djelovati na način koji bi imao za cilj ometanje ili onemogućavanje ponude za preuzimanje

A odakle znaš da nemaju skupštinsku odluku?

Bata od zlata
19.09.2019., 23:12
Glavna skupština u društvu Kraš d.d. koja bi donijela odluku o dokupu vlastitih dionica trebala je biti održana iza 09.09.2019.

Zadnja Glavna skupština u društvu Kraš d.d. je održana 31.05.2019. Na toj skupštini niti jedna točka dnevnog reda nije bila u svezi dokupa vlastitih dionica.

https://zse.hr/default.aspx?id=91660

Pa ti vidi....

calypso
20.09.2019., 00:56
Bata, os ti njih prijavit HANFI? Mislim da bi bio red! :) I meni se cini da tu ima podosta zakona koji se krse pa nikom nista... Svi ko deda Baja imaju samo $$$ u ocima i ne gledaju vise zakone...

Oni su prijavljivali da su stjecali vlastite dionice cak i nakon sto je Pivac objavio da planira ici u preuzimanje... Pogle malo datume obavijesti...

https://zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=15

Bata od zlata
20.09.2019., 02:40
Javlja mi grupa dioničara da će sutra dostaviti dopis HANFI.

Bata od zlata
20.09.2019., 03:06
2009. Ivica Todorić je prodao kumu Škoji društvo MLINAR d.d.
2019. Škojo je društvo Mlinar prodao fondu MID.
Tko stoji iza fonda MID? To je zasada lako za predpostaviti ali teško za dokazati. Ali vremenom će se razmotati
Ivica Todorić i Mišković su povezani poslovnim vezama već skoro petnaest godina, još 2007. su planirali gradnju velike tvornice kave u Srbiji kao i gradnju velikog trgovačkog centra.
Mišković je većinski vlasnik grupe Kappa, Mišković je povezan sa konditorskom industrijom u Srbiji, a prije sve sa Soko-Štarkom. Većinski vlasnik Soko-Štarka je Emil Tedeschi.
Gdje je Ivica tu je i Marica, tako je to oduvijek. A gdje su oni tamo je i raiffeisen skrbnički lijep kao bajka "Ivica i Marica".

Pevac
20.09.2019., 05:48
Glavna skupština u društvu Kraš d.d. koja bi donijela odluku o dokupu vlastitih dionica trebala je biti održana iza 09.09.2019.

Zadnja Glavna skupština u društvu Kraš d.d. je održana 31.05.2019. Na toj skupštini niti jedna točka dnevnog reda nije bila u svezi dokupa vlastitih dionica.

https://zse.hr/default.aspx?id=91660

Pa ti vidi....

Opet lujudijes i izmišljaš. Ove godine je pomaknut termin GS na proljeće. Nije trebalo biti nikakve skupštine u rujnu.

Milutine, smiri se i ne pisi pizdarije.

Bata od zlata
20.09.2019., 07:38
Pevac, ako nemas para za lijecenje kazi, sakupicemo.

Bata od zlata
20.09.2019., 07:44
PEVAC, NISI SMIO NA SVOJU RUKU PREKIDATI SA TERAPIJOM. ZNAM DA SU PSIHIJATRI SKUPI. SAKUPIT CEMO KOJU KINTU ZA TEBE.

Bata od zlata
20.09.2019., 07:47
Pevac, iz tvog nacina pisanja vidi se da je bolest uzela maha. Moras pod hitno na terapiju. Ako si na burzi pogubio sve pare kazi, nek' te ne bude sramota, sakupit cemo nesto i za tebe.

calypso
20.09.2019., 22:22
Bata - Saranovic je presao 130.000 dionica... Ali ni ovaj na ZABA skrbnickom nije bas vesla sisao, dokupio je 10.000 komada prekjucer... I naravno, trezor isto kupuje... Ovi iz trezora su budale ako kupuju po ovim cijenama, a mogli su komotno kada i Marica kupit po 390kn... :)

RB Dioničar Broj %
1. MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. 460.522 30,73%
2. KRAŠ - ESOP D.O.O. 276.441 18,45%
3. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 131.127 8,75%
4. KRAŠ D.D. (1/1) 76.230 5,09%
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 28.304 1,89%
6. HPB D.D. 14.500 0,97%
7. RADIŠIĆ DARKO 8.645 0,58%
8. VIDAKOVIĆ MARICA 8.015 0,53%
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 6.053 0,40%
10. SPAJIĆ MARINKO 5.957 0,40%

Bata od zlata
20.09.2019., 23:51
Vrši se pritisak, kraševci će prodavati trezoru, a trezor ne smije kupovati, pa ti vidi koliko ovdje zakoni vrijede. Trezor će od kraševaca kupovati po aktualnoj burzovnoj cijeni što znači da cijena na tržišto ne bi trebala gore nego dolje, barem jedno vrijeme dok se od kraševaca ne pokupe dionice. Rekoh neki dan 2005. je sjebala 50.000.000 Kraševih kuna kupujući Kandit dionice na dražbi. Kako će biti sa peuzimanjem Kraša budemo vidjeli. Iza svega stoje Ivica i Marica, istina tu je i Pivac, njega bi da preveslaju al' ne da se on koliko vidim.

Ilegalac
22.09.2019., 13:33
A sto trezor ne bi smio kupovati, ako poatoji validna skupštinska odluka za kupovinu?

Bata od zlata
22.09.2019., 13:40
Gdje je ta odluka? Navedite tu Odluku pa ćemo prodiskutirati.

Ilegalac
22.09.2019., 13:54
Pa imaju skupštinsku odluku za stjecanje dionica u trezor. Već godinama ih stječu. Da nemaju odluku ne bi to radili. To stjecanje nema veze sa cijenom nego je vjerojatno definirano kao odstupanje od prosjecne trzisne cijene u nwkom razdoblju.

Bata od zlata
22.09.2019., 14:17
Pogledajte radove sa potpisom Pevac

Pročitajte što je 20.06.2014. Pevac napisao za Milanku Opačić

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=6231&highlight=paklenih+baba&page=14

Cicija
22.09.2019., 15:05
Pogledajte radove sa potpisom Pevac

Pročitajte što je 20.06.2014. Pevac napisao za Milanku Opačić

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=6231&highlight=paklenih+baba&page=14

Bato, nisi morao isti post da objaviš na 3 teme.
Jasno nam je da ste ti i Pevac stara ljubav...

Bata od zlata
22.09.2019., 16:09
Čuj Cicija, sagledaj stvari objektivno, a ja ću samo da ti kažem da nije mora ni ovaj 15 godina da vrijeđa forumaše s čijim se mišljenjem ne slaže. To ti procjeni i ocijeni, a ne ovo moje ponavljanje.
Ja sam ovoga lika primjetio tek prije mjesec dana, pogledao sam na preskokce njegove postove od 2005. pa na ovamo, pa taj je samo vrijeđao forumaše ne birajući riječi. Pa to je strašno. Takav nije bio ni Sanader. Potraži na internetu "manija veličine", pa će ti sve biti jasno. A ako si mu što u rodu ili prijateljstvu pomozi mu jer je sve forumaše okrenuo protiv sebe.

peropopara
22.09.2019., 21:32
Da podsjetim, spomenuto je na poslovnom:

Zakon o preuzimanju dd

čl. 10. st. 5.
U slučaju konkurentskih ponuda, ništetno je svako stjecanje dionica s pravom glasa ciljnog društva od strane budućega konkurentskog ponuditelja od trenutka objave namjere za preuzimanje prvog ponuditelja.

Osnovna je dvojba bi li se ovaj stavak primjenjivao na svaku ponudu za preuzimanje, dakle i na slučaj kada se na temelju zakona, a zbog prelaska praga od 25% dsionica, utvrdi obveza objave ponude za preuzimanje. Drugim riječima, treba li se i obveznu ponudu za preuzimanje tretirati kao konkurentsku u situaciji kad već postoji izjava o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje od strane drugog ponuditelja (kao što je slučaj na Krašu).

Razgovarao sam o tome sa par pravnika, neki su na liniji da bi i obveznu ponudu za preuzimanje trebalo tretirati kao konkurentsku, budući da bi drugačije postupanje značilo negiranje instituta konkurentskih ponuda, tj da bi onda svatko na taj način mogao izigrati odredbe zakona i zaobilaziti situacije u kojima može doćio do konkurentskih ponuda jednostavnim skupljanjem dionica na burzi, prelaskom praga od 25% i čekanjem da mu regulator utvrdi obvezu objave ponude za preuzimanje.

Osobno to ne vidim tako, mišljenja sam da se obvezna ponuda ne bi trebala tretirati kao konkurentska, budući da je onda moguća paradoksalna situacija u kojoj se nekome tko je nakon izjave drugog ponuditelja o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje počeo kupovati dionice na burzi i prešao prag od 25% (u našem slučaju Šaranović), utvrdi obveza objave ponude za preuzimanje, a onda se odmah nakon toga takva odluka poništi i takvo stjecanje dionica proglasi ništetnim. Ovo je moje mišljenje, mislim da bi i u hanfi razbijali glavu o navedenom, budući da je zakon nedovoljno precizno napisan (baš čudno za hr) i moguće su različite interpretacije.

Vrtio sam u glavi razne scenarije, između ostalog i situaciju u kojoj se Šaranović neposredno prije svega ovoga obraća Pivcima i esopu sa ponudom za kupnju njihovih dionica, a Pivci onda na brzaka nastoje pravnim manevrom (izjavom o namjeri objave) osujetiti njegovo preuzimanje, odnosno onemogućiti mu da stječe dionice prije nego sam objavi ponudu. U navednoj se situaciji postavlja pitanje zašto onda Šaranović nije samo čekao da Pivci objave svoju ponudu, pa onda on dao konkurentsku ponudu? Sigurno ima više mogućih odgovora na ovo pitanje, ja dajem dva:

a) čovjek se konzultirao sa pravnicima i odlučio krenuti u preuzimanje putem zse, a onda kada mu regulator po slovu zakona utvrdi obvezu objave ponude zbog prelaska praga od 25%, i objaviti tu ponudu, budući da u je lakše na burzi steći 25% i nadati se da će u ponudi steći još 25% (Kraš ima izuzetno rascjepkanu dioničku strukturu i čini mi se teže skupiti u ponudi 50% + 1 dionicu u situaciji kada ponuditelj inicijalno nema niti jednu dionicu). Ovaj scenarij podrazumijeva okolnost da zakonodavac ne tretira obveznu ponudu za preuzimanje kao konkurentsku.

b) čovjek niti ne planira sada preći prag od 25% već će to učiniti nakon što protekne ponuda Pivaca (odmah ili kasnije, nadajući se iscimati nekog od većih diponičara na svoju stranu). Ali onda se opet postavlja pitanje zašto je kupovao tako agresivno, pa se izvrgava opasnosti da se približi pragu od 25%, a budući da ga ne smije preći (jer ovaj scenarij tretira obveznu ponudu kao konkurentsku), nakon što prestane sa kupnjom cijena zaroni i automatski otvori Pivcima mogućnost da njihova ponuda bude privlačnija.

Stvarno nisam pametan, tu je toliko scenarija, samo znam da Šaranović ne bi zaradio tolike pare da svemu u životu nije pristupao smisleno.

calypso
22.09.2019., 22:07
Da podsjetim, spomenuto je na poslovnom:

Zakon o preuzimanju dd

čl. 10. st. 5.
U slučaju konkurentskih ponuda, ništetno je svako stjecanje dionica s pravom glasa ciljnog društva od strane budućega konkurentskog ponuditelja od trenutka objave namjere za preuzimanje prvog ponuditelja.

Osnovna je dvojba bi li se ovaj stavak primjenjivao na svaku ponudu za preuzimanje, dakle i na slučaj kada se na temelju zakona, a zbog prelaska praga od 25% dsionica, utvrdi obveza objave ponude za preuzimanje. Drugim riječima, treba li se i obveznu ponudu za preuzimanje tretirati kao konkurentsku u situaciji kad već postoji izjava o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje od strane drugog ponuditelja (kao što je slučaj na Krašu).

Razgovarao sam o tome sa par pravnika, neki su na liniji da bi i obveznu ponudu za preuzimanje trebalo tretirati kao konkurentsku, budući da bi drugačije postupanje značilo negiranje instituta konkurentskih ponuda, tj da bi onda svatko na taj način mogao izigrati odredbe zakona i zaobilaziti situacije u kojima može doćio do konkurentskih ponuda jednostavnim skupljanjem dionica na burzi, prelaskom praga od 25% i čekanjem da mu regulator utvrdi obvezu objave ponude za preuzimanje.

Osobno to ne vidim tako, mišljenja sam da se obvezna ponuda ne bi trebala tretirati kao konkurentska, budući da je onda moguća paradoksalna situacija u kojoj se nekome tko je nakon izjave drugog ponuditelja o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje počeo kupovati dionice na burzi i prešao prag od 25% (u našem slučaju Šaranović), utvrdi obveza objave ponude za preuzimanje, a onda se odmah nakon toga takva odluka poništi i takvo stjecanje dionica proglasi ništetnim. Ovo je moje mišljenje, mislim da bi i u hanfi razbijali glavu o navedenom, budući da je zakon nedovoljno precizno napisan (baš čudno za hr) i moguće su različite interpretacije.

Vrtio sam u glavi razne scenarije, između ostalog i situaciju u kojoj se Šaranović neposredno prije svega ovoga obraća Pivcima i esopu sa ponudom za kupnju njihovih dionica, a Pivci onda na brzaka nastoje pravnim manevrom (izjavom o namjeri objave) osujetiti njegovo preuzimanje, odnosno onemogućiti mu da stječe dionice prije nego sam objavi ponudu. U navednoj se situaciji postavlja pitanje zašto onda Šaranović nije samo čekao da Pivci objave svoju ponudu, pa onda on dao konkurentsku ponudu? Sigurno ima više mogućih odgovora na ovo pitanje, ja dajem dva:

a) čovjek se konzultirao sa pravnicima i odlučio krenuti u preuzimanje putem zse, a onda kada mu regulator po slovu zakona utvrdi obvezu objave ponude zbog prelaska praga od 25%, i objaviti tu ponudu, budući da u je lakše na burzi steći 25% i nadati se da će u ponudi steći još 25% (Kraš ima izuzetno rascjepkanu dioničku strukturu i čini mi se teže skupiti u ponudi 50% + 1 dionicu u situaciji kada ponuditelj inicijalno nema niti jednu dionicu). Ovaj scenarij podrazumijeva okolnost da zakonodavac ne tretira obveznu ponudu za preuzimanje kao konkurentsku.

b) čovjek niti ne planira sada preći prag od 25% već će to učiniti nakon što protekne ponuda Pivaca (odmah ili kasnije, nadajući se iscimati nekog od većih diponičara na svoju stranu). Ali onda se opet postavlja pitanje zašto je kupovao tako agresivno, pa se izvrgava opasnosti da se približi pragu od 25%, a budući da ga ne smije preći (jer ovaj scenarij tretira obveznu ponudu kao konkurentsku), nakon što prestane sa kupnjom cijena zaroni i automatski otvori Pivcima mogućnost da njihova ponuda bude privlačnija.

Stvarno nisam pametan, tu je toliko scenarija, samo znam da Šaranović ne bi zaradio tolike pare da svemu u životu nije pristupao smisleno.

Meni logika kaze da clanak 9. ima vecu tezinu nego clanak 10... Pojam konkurentska ponuda je limitirana na clanak 10. koji definira dobrovoljnu ponudu za preuzimanje, no ne spominje obveznu... Opcenito smatram da pojam 'obveza' ima puno vecu tezinu nego 'dobrovoljno'... Dakle, ako Saranovic predje 25%+1 dionicu, on zakonski (barem prema clanku 9.) MORA objaviti obveznu ponudu za preuzimanje... Shvacam da ljude zbunjuje pojam 'konkurentske' ponude koji se spominje kao stavak (dio clanka) u clanku 10.

Nisam pravnik, ali zakoni su visemanje pisani jako logicno i ako pratis smjer logike, sve ti je jasno... No isto tako stoji da clanak 10. sadrzi stavak koji je pomalo dvosmislen i direktno utjece na zakonski reguliranu 'obvezu' cime otvara put kojekakvim makinacijama na trzistu kapitala...

Ako malo bolje pogledas cl.10.st.1. skuzi da pise da se dobrovoljna ponuda odnosi na osobu koja NEMA obvezu objavljivanja ponude... Drugim rijecima, to je situacija u kojoj ti kao dobrovoljni ponudjac ionako nemas dovoljan broj dionica za obveznu ponudu ili nisi imao obvezu objavljivanja (kao Pivci kada su dokapitalizirali Kras)... Konkurentna ponuda bi se odnosila na dobrovoljnu ponudu, a ne na obveznu... Drugim rijecima, nekom mojom logikom - ako Saranovic nastavi kupovati na burzi i ako predje 25%+1 dionicu, onda on po cl.9. jednostavno MORA objaviti OBVEZNU ponudu za preuzimanje... Covjek je izbjegao objavu dobrovoljne jer ga dobrovoljna niti ne zanima, on zeli da ga se zakonski obveze da mora predati obveznu ponudu jer po logici ta obveza ima puno vecu tezinu od neke dobrovoljne ponude...

Jbg, pravnici mogu svasta reci, sud moze svasta dosuditi, ali onaj tko je pisao zakone vjerojatno zna zasto je ugradio taj stavak 5 u clanak 10 i na sta se to odnosi... :)OBVEZNA PONUDA ZA PREUZIMANJE

Članak 9.

(1) Fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag).
(2) Nakon što je prešla kontrolni prag i objavila ponudu za preuzimanje, fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kada, samostalno ili djelujući zajednički, neposrednim ili posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa ciljnog društva poveća postotak prava glasa za više od 10% (dodatni prag).
(3) Iznimno od odredbe iz stavka 2. ovoga članka, ponudu za preuzimanje obvezna je objaviti fizička ili pravna osoba, koja nakon ponude za preuzimanje, samostalno ili djelujući zajednički, neposrednim ili posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa ciljnog društva poveća postotak prava glasa za manje od 10%, ako tim stjecanjem prelazi prag od 75% prava glasa (konačni prag).
(4) Obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje, u slučaju daljnjeg stjecanja dionica s pravom glasa ciljnog društva, nema fizička ili pravna osoba koja:
1. je ponudu za preuzimanje objavila sukladno odredbi stavka 2. ovoga članka,
2. nakon ponude za preuzimanje, objavljene sukladno odredbi stavka 1. i/ili 2. ovoga članka, drži najmanje 75% prava glasa,
3. je ponudu za preuzimanje objavila sukladno odredbi članka 14. stavka 3. ovoga Zakona.
(5) Fizička ili pravna osoba, kojoj je, sukladno odredbama ovog članka, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, obvez­na je, bez odgode, o nastanku obveze dostaviti obavijest Agenciji, ciljnom društvu, burzi i uređenom javnom tržištu na kojem je odobreno trgovanje dionicama ciljnog društva, te istu bez odgode objaviti.
(6) Posrednim stjecanjem dionica s pravom glasa, u smislu ovog članka, smatrat će se stjecanje kontrole u smislu članka 5. stavka 4. ovoga Zakona.


DOBROVOLJNA PONUDA ZA PREUZIMANJE

Članak 10.

(1) Osoba koja nije obvezna objaviti ponudu za preuzimanje sukladno odredbama ovoga Zakona, a namjerava izvršiti preuzimanje, ponudu za preuzimanje može objaviti samo pod uvjetima i na način određen ovim Zakonom.
(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, osoba koja namjerava izvršiti preuzimanje obvezna je, bez odgode, o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje dostaviti obavijest Agenciji, ciljnom društvu, burzi i uređenom javnom tržištu na kojem je odobreno trgovanje dionicama ciljnog društva, te istu bez odgode objaviti.
(3) Objavljivanjem obavijesti iz stavka 2. ovoga članka, za osobu koja namjerava izvršiti preuzimanje nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje pod uvjetima i na način određen ovim Zakonom.
(4) Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastaje i u slučaju kada ponuditelj objavi obavijest koja ne sadrži podatke iz članka 22. stavka 1. točke 1., 2., 3. i 4. ovoga Zakona i/ili je objavi na drugi način, a iz objavljene obavijesti je razvidno da ponuditelj, samostalno ili djelujući zajednički, ima namjeru izvršiti preuzimanje ciljnog društva.
(5) U slučaju konkurentskih ponuda, ništetno je svako stjecanje dionica s pravom glasa ciljnog društva od strane budućega konkurentskog ponuditelja od trenutka objave namjere za preuzimanje prvog ponuditelja.

peropopara
22.09.2019., 22:09
Nisam pravnik, ali zakoni su visemanje pisani jako logicno

.[/B]

:biggrin::biggrin::biggrin::biggrin:

calypso
22.09.2019., 22:10
:biggrin::biggrin::biggrin::biggrin:

Tako nekako ide i moj komentar na ono sto sam napisao... Ali skuzi da sam se ogradio - napisao sam 'visemanje'! :biggrin:

peropopara
23.09.2019., 09:19
uh baš sam diletant, nisam pažljivo čitao zakon, dobro piše na poslovnom, čl. 14, Šaranović mora objaviti ponudu kad bude imao više od pivaca...no dvojba oko ovog stjecanja dionica i dalje ostaje

peropopara
26.09.2019., 17:41
Ajde neka me netko razuvjeri, možda sam krivo čuo, na novoj TV izjavili da je Kapa obavijesti investicijsku javnost da nema namjeru preuzeti ostale dionice...

Dakle ak su ovi ovo izjavili, ovo je uredno ravno za utuzivati, zamislite scenu da neki dedek gleda TV, čuje to i proda dionice. Na kakve je grane palo novinarstvo kod nas, ne mogu vjerovati...

Apropos izjave, sve jasno, nemaju namjeru davati DOBROVOLJNU ponudu jer bi im se tada stjecanje na burzi nakon izjave pivaca moglo tretirati kao ništetno (iako je i to upitno, prvo je uslijedila kupnja Kape pa izjava pivaca).

peropopara
26.09.2019., 18:00
Ajde neka me netko razuvjeri, možda sam krivo čuo, na novoj TV izjavili da je Kapa obavijesti investicijsku javnost da nema namjeru preuzeti ostale dionice...

Dakle ak su ovi ovo izjavili, ovo je uredno ravno za utuzivati, zamislite scenu da neki dedek gleda TV, čuje to i proda dionice. Na kakve je grane palo novinarstvo kod nas, ne mogu vjerovati...

Apropos izjave, sve jasno, nemaju namjeru davati DOBROVOLJNU ponudu jer bi im se tada stjecanje na burzi nakon izjave pivaca moglo tretirati kao ništetno (iako je i to upitno, prvo je uslijedila kupnja Kape pa izjava pivaca).

Da, čobani su to izjavili, ali neka, kad vidim kako kažu da većinski vlasnik Kraša MIBP ima 30% dionica, sve mi je jasno:biggrin:

calypso
26.09.2019., 20:42
Da, čobani su to izjavili, ali neka, kad vidim kako kažu da većinski vlasnik Kraša MIBP ima 30% dionica, sve mi je jasno:biggrin:

Koliko sam shvatio, mjera blokade trgovanja je trajala danas ravno do 4 popodne... Sutra opet sve po starom, s time da ocekujem urnebesan pad zbog idiota sa NoveTV koji su rekli to sto su rekli... Vec sam prebacio love na investitorski racun i sutra cekam da dokupim...

Iako, sutra je bas situacija kada bi HANFA morala odraditi svoj dio posla i blokirati trgovinu radi manipulacije trzistem od strane medija... A Saranovic i ekipa bi trebali tuziti NovuTV za grdu lovu... :mad:

peropopara
26.09.2019., 21:21
a na koji ti način misliš dočekati taj urnebesni pad uz onakve naloge na kupnji?

calypso
26.09.2019., 21:55
a na koji ti način misliš dočekati taj urnebesni pad uz onakve naloge na kupnji?

Pa onako, nakon tako bombasticno plasirane vijesti u medijima, ocekujem stampedo prema dole... :biggrin:

peropopara
26.09.2019., 22:08
Pa onako, nakon tako bombasticno plasirane vijesti u medijima, ocekujem stampedo prema dole... :biggrin:vratimo se na temu, nema tu puno filozofije, ne upucava nitko 30 milja eura u firmu pod ovakvim okolnostima da bi imao i ciljao na manjinski udio...bit će svašta, pa kome opanci, kome obojci...

uživajte pa makar ste samo promatrači jer je evidentno da ovo koristi cijelom marketu, konačno nešto pozitivno nakon one blamaže sa agrokorom

calypso
26.09.2019., 22:35
oprostit ćeš mi, činiš mi se baš simpa lik, ali katkada su mi tvoji komentari nespojivi sa tvojim datumom registracije, ipak je to 12 godina...nemoj ovo shvatiti kao uvredu, samo kaj javno izrečenu opservaciju:):thumbsup:

vratimo se na temu, nema tu puno filozofije, ne upucava nitko 30 milja eura u firmu pod ovakvim okolnostima da bi imao i ciljao na manjinski udio...bit će svašta, pa kome opanci, kome obojci...

uživajte pa makar ste samo promatrači jer je evidentno da ovo koristi cijelom marketu, konačno nešto pozitivno nakon one blamaže sa agrokorom

Drago mi je da si primjetio da imam fini staz na ovom forumu, no dopusti da razjasnim svoju poziciju...

1. Apsolutno stoji da nitko lud bez nekog opakog plana ne ulaze tolike novce i ide skupljati dionicu po dionicu na burzi... To moras bit pomalo lud... :biggrin: Prije ces dat ponudu najvecim dionicarima i pokusat od njih otkupit udjele, no ovdje se nesto drugo desava... Idemo dalje...

2. Zasto je HANFA uopce isla kontaktirati ovu ekipu iz Kappe nemam nikakvu predodzbu... Da li oni zakonski moraju reagirati ili je nekom to samo tako palo na pamet... Kappa im je odgovorila i to BOLDANO da ne namjeravaju dati DOBROVOLJNU ponudu za preuzimanje... Dakle - nitko nije spomenuo da ne namjeravaju krenuti sa obveznom ponudom...

https://zse.hr/userdocsimages/novosti/AJssU6eRXchtqxdBBgYhZA==.pdf

3. Kako i zasto je neki debilni novinar sa NovaTV to shvatio kao da je Kappa odustala od objavljivanja ponude za preuzimanje, to nikom nikada nece biti jasno... No doticnom novinaru i doticnoj TV kuci bi trebala sjesti tuzba za manipulaciju trzistem kapitala, i to po kratkom postupku... Plus, HANFA bi im trebala poslati javnu opomenu i da to odjekne po svim ostalim medijima, tu bi NovaTV dobila takvu samarcinu da bi im se poprilicno zavrtilo, a i izgubili bi vjerodostojnost u vijestima...

4. Vezano uz ovo sto se sa Krasem desava, tu pokusavam dokuciti sto se desava, ali mislim da nisam tome dorastao... Svasta tu moze biti jer iskrsavaju svakakva imena kada malo pocnes kopati dublje...

5. Zakon o preuzimanju dionickih drustava baca jedno novo svjetlo na cijelu pricu

IZNIMKE OD OBVEZE OBJAVLJIVANJA PONUDE
ZA PREUZIMANJE

Članak 14.
(1) Stjecatelj nije obvezan objaviti ponudu za preuzimanje ako:
10. stjecanjem dionica ciljnog društva drži postotak dionica s pravom glasa koji je jednak ili manji od postotka dionica s pravom glasa koji drži drugi dioničar ciljnog društva koji je objavio ponudu za preuzimanje,

Drugim rijecima - Kappa nema obvezu objave ponude za preuzimanje dok ne dostignu cca. 31% dionica! 24.09. su imali 17,35% dionica... Do danas su mozda vec i pretekli KRAS-ESOP po broju dionica... Jedan od scenarije je i da sa MIVP daju ponudu za preuzimanje i onda u paketu od MIVP otkupe njihove dionice i Kras je njihov... Love za to ocito imaju, a ne bi vise morali dizati cijenu na burzi...

6. Ona ekipa iz ZABA skrbnickog koji su izbili na 5. mjesto su prodali 6000 komada doslovno sljedeci dan... Znaci, spekulanti nekakvi... Pojavio se Intercapital na 8. mjestu sa 8000 komada...

7. Eh sad, kud ce to sve ici nemam pojma... Ovo sutra ocekujem stampedo zbog idiota sa NoveTV, sto bi Kappi isto odlicno dobro doslo jer bi mogli kupiti po bidu jos par desetaka tisuca dionica... :)

O'Stoja
27.09.2019., 00:48
Nitko ne ulaze tolike novce i ide skupljati dionicu po dionicu na burzi... To moras bit pomalo lud... Prije ces dat ponudu najvecim dionicarima i pokusat od njih otkupit udjele, no ovdje se nesto drugo desava...
Ovdje se s obzirom na visoku nerealnu cijenu vjerojatno ne radi o novcu već o političkoj moći. Sjeti se što je "genij" Plenković izjavio o tome kako će Hrvatska pomoći u "mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova Ukrajine". Nakon toga se ruski veleposlanik pojavio u emisiji na HRT-u, mrštio se i na finjaka prijetio itd. Dogodio se Agrokor što, po mojem mišljenju, nije nipošto slučajno. Nije li se klupko počelo odmotavati s ruske strane?

Uzmeš li Hrvatskoj Kraš, Podravku i ostala istaknuta društva, pa makar za to trebao masno platiti, Hrvatska ostaje bez ičega. Još ako novi vlasnici imaju kontakte ili djeluju sukladno više ili manje otvorenim direktivama Velikog Brata - možemo slobodno staviti ključ u bravu i otići na Mars.

calypso
27.09.2019., 00:55
Ovdje se s obzirom na visoku nerealnu cijenu vjerojatno ne radi o novcu već o političkoj moći. Sjeti se što je "genij" Plenković izjavio o tome kako će Hrvatska pomoći u "mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova Ukrajine". Nakon toga se ruski veleposlanik pojavio u emisiji na HRT-u, mrštio se i na finjaka prijetio itd. Dogodio se Agrokor što, po mojem mišljenju, nije nipošto slučajno. Nije li se klupko počelo odmotavati s ruske strane?

Uzmeš li Hrvatskoj Kraš, Podravku i ostala istaknuta društva, pa makar za to trebao masno platiti, Hrvatska ostaje bez ičega. Još ako novi vlasnici imaju kontakte ili djeluju sukladno više ili manje otvorenim direktivama Velikog Brata - možemo slobodno staviti ključ u bravu i otići na Mars.

Zanimljiva opaska... Moram priznati da se i meni cini da se tu nesto zbiva sto nema veze sa ekonomijom, samo sto se meni cini da tu jedan nas poznati akter koji je ostao bez svega ulazi preko istocnih kolega u Kras pa bi preko njega mogao pokusati preuzeti ono sto su mu uzeli... :) Ipak je bio u Londonu kod kolege po muci...

E sad, ko tu koga, nemam pojma... Ali ako dignem pare na ovome, bas me briga ciji ce Kras bit... Ionako im se srozala kvaliteta svega i ugasili su neke brendove sto im necu oprostit (Harmonija, Kremenci, itd)...

Nego, bas sam se iz Beograda vratio jucer, donio sam si punu vrecu slatkisa da probam sta se tamo nudi... Za sada, probao sam nekakve napolitanke sa okusom coko bananice... To je od Starka i to je odlicno! :biggrin:

peropopara
27.09.2019., 07:39
Ovdje se s obzirom na visoku nerealnu cijenu vjerojatno ne radi o novcu već o političkoj moći.

možeš li mi malo argumentirati ovo o nerealnoj cijeni? Kraš je na ev/ebitda 15 (a kod njega je ovo smiješna kategorija), a vani se konditori trže na ev/ebitda 20 i to bez premije na preuzimanje. Ovdje je p/s 1.5, a Coca Cola je nedavno preuzela Bambi na p/s 3.3.

go
27.09.2019., 11:41
Jedan od scenarije je i da sa MIVP daju ponudu za preuzimanje i onda u paketu od MIVP otkupe njihove dionice i Kras je njihov...

A ako se spoje Pivac i Saranovic?

I meni je pala ta opcija na pamet.
Šišanje ESOP-a i malih.

calypso
27.09.2019., 14:24
a na koji ti način misliš dočekati taj urnebesni pad uz onakve naloge na kupnji?

Pa onako, nakon tako bombasticno plasirane vijesti u medijima, ocekujem stampedo prema dole... :biggrin:

Jesam rekao da ce bit stampedo... Samo sto se cijena ne rusi jer je ogromna brana na bidu... :biggrin: Ako 20 milijuna kuna od malih ulagaca po bidu nije stampedo, onda ne znam sta jest... :biggrin:

Drugim rijecima, obojica smo bili u pravu... :)

calypso
27.09.2019., 16:40
Sta god se ovo desavalo na Krasu, nije me puno briga... Izletio sam van i cekam ponedjeljak da vidim sto ce biti izglasano na skupstini Kras ESOPa... Malo je to prevelik promet po bidu da se zafrkavam dalje...

stallkerman
27.09.2019., 17:41
kako je netko rekao... Money talks, sheet walks…

calypso
27.09.2019., 17:53
kako je netko rekao... Money talks, sheet walks…

Sheet? Kakve veze plahte imaju sa icim? :biggrin:

stallkerman
27.09.2019., 18:54
Sheet? Kakve veze plahte imaju sa icim? :biggrin:

da budem nepristojan? shit…

calypso
27.09.2019., 19:19
da budem nepristojan? shit…

Ma zafrkavam... :biggrin: Al bas to sto si reko, bolje jako dobar fazan u ruci, nego vrabac na grani... :biggrin:

Bata od zlata
30.09.2019., 09:18
Marica i Pivac se razilaze.

calypso
30.09.2019., 10:59
Marica i Pivac se razilaze.

True...

https://zse.hr/userdocsimages/novosti/WiuzAODJr0ig5PCuAnpK1A==.pdf

go
30.09.2019., 13:43
1. + 3. -> 2. out. Fali 1%.

t-m
30.09.2019., 20:22
jel se ovdje smirila situacija

calypso
30.09.2019., 20:28
jel se ovdje smirila situacija

Danas sve po bidu prodano na 1000kn... ESOP nejde sa Pivcima... Sad cekamo rasplet situacije...

t-m
30.09.2019., 20:52
a što oni čekaju što neprodaju po ovoj cijeni svoj paket ..

calypso
30.09.2019., 21:24
a što oni čekaju što neprodaju po ovoj cijeni svoj paket ..

Niko ih valjda jos nista nije pitao, ali vise nije ni bitno... Saranovic ima preko 19%, tako da zajedno sa Pivcem ima preko 50%+1 dionicu sa pravom glasa... Budu oni sad deinstalirali Maricu i ono sto bih ocekivao je da Saranovic Pivcu ponudi otkup njihovih malo vise od 30% dionica... I onda Saranovic dobije Kras... A dalje cemo vidjeti onda sta ce se zbivati jer se svasta valja iza brda... :biggrin:

t-m
30.09.2019., 21:28
a tak dakle

calypso
01.10.2019., 03:22
Evo vidi Top10. za 26.09.2019.

RB Dioničar Broj %
1. MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. 460.522 30,73%
2. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 286.806 19,14%
3. KRAŠ - ESOP D.O.O. 276.441 18,45%
4. KRAŠ D.D. (1/1) 76.334 5,09%
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 22.304 1,49%
6. RADIŠIĆ DARKO 8.645 0,58%
7. VIDAKOVIĆ MARICA 8.015 0,53%
8. INTERKAPITAL VRIJEDNOSNI PAPIRI D.O.O. 8.000 0,53%
9. SPAJIĆ MARINKO 5.957 0,40%
10. BOGDANOVIĆ ZORAN 5.000 0,33%
UKUPNO 1.158.024 77,27%

Jedino mi nije skroz jasno otkud promet 32 milijuna kuna u petak (27.09.)... To je visemanje sve po bidu proslo kolko se sjecam... A na bidu su bili mamutski nalozi... Spekulira se na drugom forumu da je Saranovic pokazao do kud namjerava ici sa cijenom pa sada kada je pustio da se stvari hlade skuplja po bidu... I tu sada skuplja velike kolicine bez dizanja cijene... Takoreci, usao je u kanal... Na bidu je danas bio ogroman nalog na 1000kn koji je probijen, imaju jos dva ogromna naloga na 950kn i 900kn... Na asku nisam vidio nista zanimljivo...

Kako god okrenes, ja sam vani i cekam po strani da vidim sto ce se desiti...

A Bata ce sad bit presretan jer ce Marica vjerojatno ostat bez posla... :D

Bata od zlata
01.10.2019., 08:21
Šaranović je drugo ime Ivice Todorića. Gdje je šaran tu je i som.

kubica
01.10.2019., 14:08
Evo vidi Top10. za 26.09.2019.

Kako god okrenes, ja sam vani i cekam po strani da vidim sto ce se desiti...

A Bata ce sad bit presretan jer ce Marica vjerojatno ostat bez posla... :D

Pa napraviti će ženi uslugu. Ima 8k dionica na osnovnom računu i valjda još nešto u ESOPu tako da ne bude gladna sigurno :biggrin:
Jedino se bojim ni pametna da proda na vrijeme.

Jaka je i izjava ESOP društva da oni postoje radi očuvanja radnih mjesta. Ja bih na njihovom mjestu isto prodao po ovim cijenama i dalje uživao u penziji. Radno mjesto danas ne treba čuvati, treba čuvati radnike. :biggrin:

calypso
02.10.2019., 00:29
Radno mjesto danas ne treba čuvati, treba čuvati radnike. :biggrin:

Jako dobro sroceno!

calypso
02.10.2019., 10:24
Strasno kakva jadna navlacenja na drugom forumu... :D Bas jadno jadno... 90% ekipe uopce ne poznaje zakone i to starosjedioci... I opcenito su malo posvadjani sa logikom...

t-m
02.10.2019., 21:17
Evo vidi Top10. za 26.09.2019.

RB Dioničar Broj %
1. MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. 460.522 30,73%
2. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 286.806 19,14%
3. KRAŠ - ESOP D.O.O. 276.441 18,45%
4. KRAŠ D.D. (1/1) 76.334 5,09%
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 22.304 1,49%
6. RADIŠIĆ DARKO 8.645 0,58%
7. VIDAKOVIĆ MARICA 8.015 0,53%
8. INTERKAPITAL VRIJEDNOSNI PAPIRI D.O.O. 8.000 0,53%
9. SPAJIĆ MARINKO 5.957 0,40%
10. BOGDANOVIĆ ZORAN 5.000 0,33%
UKUPNO 1.158.024 77,27%

Jedino mi nije skroz jasno otkud promet 32 milijuna kuna u petak (27.09.)... To je visemanje sve po bidu proslo kolko se sjecam... A na bidu su bili mamutski nalozi... Spekulira se na drugom forumu da je Saranovic pokazao do kud namjerava ici sa cijenom pa sada kada je pustio da se stvari hlade skuplja po bidu... I tu sada skuplja velike kolicine bez dizanja cijene... Takoreci, usao je u kanal... Na bidu je danas bio ogroman nalog na 1000kn koji je probijen, imaju jos dva ogromna naloga na 950kn i 900kn... Na asku nisam vidio nista zanimljivo...

Kako god okrenes, ja sam vani i cekam po strani da vidim sto ce se desiti...

A Bata ce sad bit presretan jer ce Marica vjerojatno ostat bez posla... :D

:rolleyes: zapališ lulu mira sa strane , prekriješ se bizonovim krznom (da se nesmrzneš po zimi )i čekaš proljeće na prosiječnoj oko 430-450 kn:biggrin::zzz::smokekot:

t-m
02.10.2019., 21:25
Pa napraviti će ženi uslugu. Ima 8k dionica na osnovnom računu i valjda još nešto u ESOPu tako da ne bude gladna sigurno :biggrin:
Jedino se bojim ni pametna da proda na vrijeme.

Jaka je i izjava ESOP društva da oni postoje radi očuvanja radnih mjesta. Ja bih na njihovom mjestu isto prodao po ovim cijenama i dalje uživao u penziji. Radno mjesto danas ne treba čuvati, treba čuvati radnike. :biggrin:

:rolleyes: trebaju čekat odluku CKSKH :biggrin: da vide ljudi gdje sa lovom i djecom /unucima koju su tamo zaposlili , :biggrin: treba malo vremena

t-m
02.10.2019., 21:28
Strasno kakva jadna navlacenja na drugom forumu... :D Bas jadno jadno... 90% ekipe uopce ne poznaje zakone i to starosjedioci... I opcenito su malo posvadjani sa logikom...

:biggrin: to je kod njih normalno

prof
08.10.2019., 12:35
Gadno... Utjecaj na TK bi bio na razini još jedne prevare
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/kras-ima-otrovnu-pilulu-za-srpskog-tajkuna-u-napadu-prvi-put-oglasio-se-i-saranovic/9458363/

Pevac
08.10.2019., 13:39
A ti misliš da postoji njuška u Krašu koja bi to potpisala?

Ja ovo vidim kao zadnje upozorenje i PR. I poziv Pivcima za stol. Marica je ionako ‘passe’.

A čak da se hipotetski i dogodi takvo sto, onda tek Šaranovic neće odustati.

Ovdje nema rješenja dok se ključni dionicari, a upitno je je li medju njima i ESOP, ne dogovore tko će biti novi vlasnik. Ja se kladim na Šaranovića i MID Europu.

peropopara
08.10.2019., 18:44
Joj koje se gluposti pišu po novinama, užas...


ZTD

Pobijanje odluke o povećanju temeljnoga kapitala društva ulozima

Članak 366.

Osim iz razloga zbog kojih se može pobijati svaka odluka glavne skupštine, odluka o povećanju temeljnoga kapitala društva ulozima može se pobijati i ako je u cjelini ili djelomično isključeno pravo dioničara da stječu dionice a iznos za koji se one izdaju ili najniži iznos ispod kojega se one neće izdavati je neprimjereno nizak. To ne vrijedi u slučaju ako dionice treba preuzeti netko treći tko ih treba ponuditi na stjecanje dioničarima.

peropopara
08.10.2019., 19:24
Prema sudskoj praksi uzima se u obzir tržišna vrijednost dionice kod ocjene je li riječ o neprimjereno niskom iznosu. Navodim presudu dolje:


Pž 3820/2013-3

...Međutim, neovisno od tog tuženikova navoda, prvostupanjski sud je provođenjem financijskog vještačenja na okolnost tržišne vrijednosti dionica tuženika (list 158. - 187. spisa) utvrdio da je tržišna cijena jedne dionice na dan 31. prosinca 2010. iznosila 193,45 kn (list 187. spisa), a budući da niti sam tuženik tijekom cijelog prvostupanjskog postupka nije iznio činjenicu da su postojale okolnosti koje su u razdoblju od 31. prosinca 2010. do održavanja glavne skupštine 5. siječnja 2011. utjecale na znatnu promjenu tržišne vrijednosti tuženikovih dionica, to ovaj sud smatra da je i na dan 5. siječnja 2011. tržišna vrijednost jedne tuženikove dionice iznosila 193,45 kn. Upravo zbog navedenog, iznos od 10,00 kn za kojeg su izdane nove dionice tuženika kojima je povećan temeljni kapital je u odnosu na tržišnu vrijednost (dotadašnjih) tuženikovih dionica neprimjereno nizak što pravilno smatra i prvostupanjski sud. Naime, upravo zbog toga što je iznos za kojeg se izdaju nove dionice tuženika gotovo 20 puta niži od tržišne vrijednosti (dotadašnjih) tuženikovih dionica, očito je da se radi o neprimjerenom iznosu izdavanja novih dionica. Time je ispunjena i posljednja pretpostavka iz članka 366. Zakona o trgovačkim društvima za osnovano pobijanje odluke o povećanju temeljnog kapitala uplatom uloga i upisa novih dionica uz potpuno isključenje prava prvenstva pri upisu novih dionica.

calypso
09.10.2019., 00:04
Mene interesira da li se zadnja 3 mjeseca trgovanih dionica gleda kao zbroj svih prosjecnih cijena i onda se dijeli sa 90 dana... Ili se doslovno sve transakcije unatrag 3 mjeseca zbroje i podijele sa ukupnim brojem transakcija...

Nekako mi logika kazuje da rezultat nece biti isti jer se u prvom nacinu ne vrsi ponderiranje vrijednosti, nego se gledaju samo prosjecne cijene, pa bilo taj dan 100kn ili milijun kuna prometa... Ako je drugi slucaj u igri, onda je prilicno jasno kolika ce biti prosjecna cijena...

Pevac
09.10.2019., 06:40
Mene interesira da li se zadnja 3 mjeseca trgovanih dionica gleda kao zbroj svih prosjecnih cijena i onda se dijeli sa 90 dana... Ili se doslovno sve transakcije unatrag 3 mjeseca zbroje i podijele sa ukupnim brojem transakcija...

Nekako mi logika kazuje da rezultat nece biti isti jer se u prvom nacinu ne vrsi ponderiranje vrijednosti, nego se gledaju samo prosjecne cijene, pa bilo taj dan 100kn ili milijun kuna prometa... Ako je drugi slucaj u igri, onda je prilicno jasno kolika ce biti prosjecna cijena...

Prema ZPDD, prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, računajući od dana koji prethodi danu nastanka obveze.

calypso
09.10.2019., 16:10
Prema ZPDD, prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, računajući od dana koji prethodi danu nastanka obveze.

Sta mu znaci 'ponderirani'? Kako oni misle stavljati tezinski faktor ako racunaju prosjecnu cijenu?

Pevac
09.10.2019., 23:08
Sta mu znaci 'ponderirani'? Kako oni misle stavljati tezinski faktor ako racunaju prosjecnu cijenu?

Pa čime možeš vagati ili ponderirati?

Pa samo volumenom.

calypso
10.10.2019., 00:55
Pa čime možeš vagati ili ponderirati?

Pa samo volumenom.

Neda mi se sad testirat i matematicki dokazivati da li je to sto oni rade potpuno identicno onome sto ja mislim da rade, ali mislim da je doticni model samo fensi naziv i malo zakomplicirani model za najobicnije zbrajanje svih transakcije u zadnja 3 mjeseca podijeljeno sa 90 dana...

t-m
17.10.2019., 11:42
https://www.dnevno.hr/vijesti/slucaj-kras-srpski-tajkun-nebojsa-saranovic-platit-ce-pivcima-hrpu-love-zatvoriti-tvornicu-i-preseliti-je-u-srbiju-1379646/

SLUČAJ KRAŠ! Srpski tajkun Nebojša Šaranović platit će Pivcima hrpu love, zatvoriti tvornicu i preseliti je u Srbiju

Monk
17.10.2019., 11:59
I što kažeš ti veleumni dugogodišnji forumašu na ovu "vijesticu", "analizu" ili "ekskluzivu"...? :confused:

Crumarix
17.10.2019., 12:07
К Р А Ш !

К Р А Ш д.д Београд Домаћица, Бајадера, Гриотте

Crumarix
17.10.2019., 12:10
U krajnjem slučaju, ne znam zašto bi Pivci ovo propustili. Pa imaju ponudu / mogućnost da zarade 3x nakon samo 2-3 godine ulaganja. U kojem bi vremenu to mogli izvući iz poslovanja tvrtke da su postali većinski vlasnici ?

t-m
17.10.2019., 12:19
:rolleyes:U krajnjem slučaju, ne znam zašto bi Pivci ovo propustili. Pa imaju ponudu / mogućnost da zarade 3x nakon samo 2-3 godine ulaganja. U kojem bi vremenu to mogli izvući iz poslovanja tvrtke da su postali većinski vlasnici ?

:rolleyes:moglo bi ovo puknut po 700-800 kn /dionici bez problema :rolleyes:
neznam što čeka Esop :confused: bolje ponude neće imat idućih 20 godina:biggrin:

calypso
17.10.2019., 13:09
https://www.dnevno.hr/vijesti/slucaj-kras-srpski-tajkun-nebojsa-saranovic-platit-ce-pivcima-hrpu-love-zatvoriti-tvornicu-i-preseliti-je-u-srbiju-1379646/

SLUČAJ KRAŠ! Srpski tajkun Nebojša Šaranović platit će Pivcima hrpu love, zatvoriti tvornicu i preseliti je u Srbiju

Vrhunski novinar... Dakle, Saranovic je vlasnik Crvenke i Babinija?!

go
17.10.2019., 14:12
Pa imaju ponudu / mogućnost da zarade 3x nakon samo 2-3 godine ulaganja. U kojem bi vremenu to mogli izvući iz poslovanja tvrtke da su postali većinski vlasnici ?

A u kojem vremenu bi to mogao Šaranović ako toliko plati? Neće to bit baš tako jednostavno.

t-m
17.10.2019., 14:24
Vrhunski novinar... Dakle, Saranovic je vlasnik Crvenke i Babinija?!

:rolleyes:to su igre od prije , ljudi rade posao i ne eksponiraju se u javnosti , :rolleyes:što izrazito poštujem, tako se rade poslovi, sreli smo se na području jugoistoče Evrope ,susjedni zemalja u nekim projektima, i moram reći da su prema meni bili izrazito korektni i uljudni , te stoga upućujem lijepi pozdrav gospodi , kad sam trebao pomoć -:rolleyes:nije izostala...da ne navodim imena:eek:

Crumarix
20.10.2019., 16:20
A u kojem vremenu bi to mogao Šaranović ako toliko plati? Neće to bit baš tako jednostavno.

Dobro pitanje, nisam tako razmišljao, ali, ako imaš keša, drugačije razmišljaš nego kad nemaš, a ovako, odoka gledano, Pivci mi liče na kokšare u odnosu na Šaranovića . Protegnili su se koliko su mogli, računali da će proć, i-nije .
Sasvim sigurno su računali i na domaći korumptivni milje, te planirali pljačku po domaćem scenariju .

Puno su se zeznuli, a pored svega, još ipak imaju priliku grdno zaraditi .:thumbsup:

Tko zna koji je cilj Šaranovića, taj je na konju .

calypso
20.10.2019., 16:25
:rolleyes:to su igre od prije , ljudi rade posao i ne eksponiraju se u javnosti , :rolleyes:što izrazito poštujem, tako se rade poslovi, sreli smo se na području jugoistoče Evrope ,susjedni zemalja u nekim projektima, i moram reći da su prema meni bili izrazito korektni i uljudni , te stoga upućujem lijepi pozdrav gospodi , kad sam trebao pomoć -:rolleyes:nije izostala...da ne navodim imena:eek:

Nisi ti mene skuzio... Ne postoji Babini, postoji Banini sa 'n' i to je Saranovicevo... :biggrin: Samo novinarka ocito zabrijala na babe...

prof
22.10.2019., 12:20
Nestade veliki bid...

Pevac
22.10.2019., 13:50
Nestade veliki bid...

I?

prof
22.10.2019., 18:12
I?

I ništa.

t-m
25.10.2019., 10:43
Nisi ti mene skuzio... Ne postoji Babini, postoji Banini sa 'n' i to je Saranovicevo... :biggrin: Samo novinarka ocito zabrijala na babe...

:rolleyes:nebitno

goranbj
20.11.2019., 19:37
Srpski poduzetnik koji posjeduje četrvrtinu Kraša otkrio planira li preseliti proizvodnju iz Zagreba (http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/srpski-poduzetnik-koji-posjeduje-cetrvrtinu-krasa-otkrio-planira-li-preseliti-proizvodnju-iz-zagreba-359782)

goranbj
22.11.2019., 12:50
Bitka za Kraš: Intervju srpskog tajkuna izazvao paniku, danas pada odluka? (https://www.index.hr/vijesti/clanak/bitka-za-kras-intervju-srpskog-tajkuna-izazvao-paniku-danas-pada-odluka/2134412.aspx)

SRPSKI biznismen Nebojša Šaranović koji posljednja dva i pol mjeseca pokušava preuzeti Kraš, a za kojeg se do prije par dana nije znalo ni kako izgleda a kamoli što misli, dao je početkom ovog tjedna intervju Jutarnjem listu koji je izazvao priličnu paniku unutar samog Kraša.

Šaranović tvrdi da je ponudio radnicima puno više od braće Pivac

Naime, osim kupovine dionica na burzi koja intenzivno traje negdje od početka rujna, Šaranović je dao ponudu i za kupnju udjela u tvrtki Kraš ESOP. Ta je tvrtka treći najveći dioničar Kraša, drži 18,45 posto dionica, a radi se zapravo o dionicama radnika.

Šaranović u intervjuu tvrdi da je dobio pismo radnika u kojem ga oni obavještavaju da Mesna industrija Braća Pivac, koja je trenutno najveći pojedinačni dioničar Kraša, nudi za udjel u Kraš ESOP-u 50 tisuća kuna i da oni tom cijenom nisu zadovoljni te je on na njihovo pismo odgovorio većom ponudom od čak 130 tisuća kuna.

Na radnike se vrši pritisak da ne prodaju dionice Šaranoviću?

Pivcima i Marici Vidaković, prokuristici Kraša, nije se lako boriti protiv Šaranovića. On je očito jako zagrizao za Kraš jer osim ove ponude za udjel u Kraš ESOP-u, koja je znatno veća od konkurentske, svojim je kupovinama na burzi snažno podigao cijenu kompanije. Naime, prije nego što je početkom rujna počeo kupovati dionice putem zagrebačke burze, cijena se kretala oko 400 kuna, da bi je on svojim kupovinama podigao na preko 1000.

No, prema informacijama koje cure iz Kraša, na radnike se vrši veliki pritisak da ne prodaju dionice Šaranoviću, već po nižoj cijeni Mesnoj Industriji Braća Pivac. Navodno se u Krašu nakon objave Šaranovićeva intervjua pokušava onemogućiti kolanje informacija u tvrtki, a plaši ih se i gašenjem proizvodnje.

Skupljali pisane izjave radnika o pristanku na prodaju dionica Pivcima po nižoj cijeni od one koju nudi Šaranović?

Prema nekim svjedočenjima, prikupljale su se pisane izjave radnika da su svoje dionice spremni prodati Pivcima po cijeni od 860 kuna iako je cijena na burzi znatno veća. Prema dostupnim informacijama, navodno su se radnici iz proizvodnje izjašnjavali pred gospođom Vidaković osobno dok su se oni iz administracije izjašnjavali pred svojim šefovima.

Na jednom od tih listića koji je procurio iz Kraša, a na kojem bi se radnici trebali izjasniti pristaju li na ponudu Mesne industrije Braća Pivac, vidi se da se radi o cijeni od 860 kuna po dionici, a navedeno je i da se kupac obvezuje zadržati iste uvjete rada, kao i zadržati sve postojeće proizvodne pogone te da u sljedećih 10 godina neće prodati dionice.

https://i.postimg.cc/VkY3sHjC/2964ec3f-42a0-462e-aedb-3fcd7f4270df-kraslistic1200px.jpgž

Odluka bi mogla pasti danas

Prema informacijama kojima raspolažemo, za danas je sazvana skupština Kraš ESOP-a na kojoj će biti donesena odluka.

Krašu smo poslali upit za komentar gore navedenih tvrdnji, a odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo. U telefonskom razgovoru s komunikacijskim predstavnicima Kraša rečeno nam je da ne mogu ništa komentirati dok traje ponuda za preuzimanje od Mesne industrije Braća Pivac.

Šaranović nedavno prešao prag od 25 posto dionica Kraša

Inače, Šaranović je nedavno prešao prag od 25 posto dionica. Prema sadašnjem stanju ima ih 25,74 posto, no prelaskom praga od 25 posto nije bio u obvezi objave ponude za preuzimanje.

Naime, Zakonom o preuzimanju dioničkih društava, člankom 9, propisano je da dioničar koji prijeđe prag od 25% dionica mora objaviti ponudu za preuzimanje. No, u članku 14. navedene su iznimke od obveze objave ponude za preuzimanje. Jedan od iznimnih slučajeva jest kada dioničar ima manje dionica od nekog drugog dioničara. Šaranović će formalnu ponudu za preuzimanje morati objaviti tek kada postane najveći pojedinačni dioničar odnosno kada preskoči Mesnu industriju Braća Pivac, koja drži 30,73 posto dionica. Znači, kada Šaranović prikupi još oko 5 posto dionica.

Zanimljivo da Šaranović, iako je očito jako zainteresiran za Kraš, do sada nije htio objaviti ni dobrovoljnu ponudu za preuzimanje. Naime, krajem rujna je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga zatražila očitovanje Kappa Star Limiteda o mogućnosti objave dobrovoljne ponude za preuzimanje nakon što je postalo očito da im nije u cilju ostati manjinski ulagač u Kraš, no oni su tada odgovorili da ne namjeravaju objaviti ponudu.

prof
23.11.2019., 12:43
Skupština Kraš ESOP-a je na današnjoj sjednici ovlastila upravu Kraš ESOP-a da potpiše ugovor o prodaji dionica Kraša d.d. Mesnoj industriji braće Pivac, kako neslužbeno doznajemo.

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/braca-pivac-preuzimaju-kras-skupstina-esop-a-prodala-im-18-posto-svojih-dionica/9653473/

prof
25.11.2019., 14:26
Ajd da vidimo i tu predstavu...
http://www.poslovni.hr/trzista/eksluzivno-doznajemo-hanfa-ceslja-trgovanje-krasevim-dionicama-359952

Monk
25.11.2019., 18:28
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Glup_i_gluplji#/media/Datoteka%3AGlup_i_gluplji.jpg