PDA

View Full Version : OKTA - Skopje


Pages : 1 [2] 3

Anastasija
08.07.2010., 20:18
Pozdrav,
Nov sum vo berzava? Sakam da kupam ak. vo OKTA, vo momentot mi izgleda deka e eftino...
Bi sakal da dobijam mislenje od poiskusnite kolegi

Vo najdobrite vreminja Okta vredese 21800 den denes e 1980 den zemi kalkulator i racunaj.
Dobroa strana e deka mnogu e padnata i mozes da kupuvas megutoa racunaj deka ima mesto za uste 1980 den za pad .
Patite se tvoj i TI odluci.
Pozdrav

Titan
08.07.2010., 21:55
Pozdrav,
Nov sum vo berzava? Sakam da kupam ak. vo OKTA, vo momentot mi izgleda deka e eftino...
Bi sakal da dobijam mislenje od poiskusnite kolegi

Jedno destruktivno mislenje kaze da je pukla cev na navtovod sk-solun i da se kes izlija u vidu vlastite dividende samo na glavnnog akcionera i 20% drzavi, pre nego sto ima kapi za sitne dionicare i to tako vec 8 godina, inace tvrtka je sjajna odlicno planirana i gradzena pod nadzora i plana Skopskog Ohisa .

Barsa
09.09.2010., 19:03
ОКТА повторно единствена македонска компанија на листата на Дилојт
09.09.2010 - 17:35 |

* Бизнис

ОКТА и годинава е единствената македонска компанија која се најде меѓу 500-те најголеми во Централна и Источна Европа.

Рангирана е на 445-то место на листата на Дилојт, што е пад од 101 позиција во однос на лани. Додека на Македонија честа и ја брани ОКТА, голем број фирми од соседството добро котираат на листата.

Од просторите на бивша Југославија, меѓу најголемите 500 компании во Централна и Источна Европа најзастапена е Словенија со 18 компании, потоа следуваат Хрватска со 17, или 6 повеќе од лани и Србија 11, наместо минатогодишните 5.

Најдобро рангиран од Хрватска и воопшто од овие простори е Агрокор. Со скок од 7 места од минатата година, сега се најде на 18-то место со остварени приходи од над 3 ипол милијарди евра.

Од српските компании најуспешна е Делта. Со вкупен приход од 1,6 милијарди евра, се најде на 72 место. Единствен претставник на Босна и Херцеговина, која лани не се најде на листата, годинава е ЈП Електростопанство на 406-то место. Црна Гора исто како и лани, не котира меѓу 500 најуспешни.

Водечка земја е Полска, која на листата има дури 180 компании. Последователно трета година по ред лидер е полскиот нафтен гигант ПКН Орлен со остварени приходи од 15,7 милијарди евра, што е за 7 милијарди евра помалку од лани.

Зад него се унгарски Мол со приходи од 11 ипол милијарди евра и чешкиот државен енергетски гигант Чез со 7,4 милијарди евра.

На листата доминираат фирми од енергетскиот сектор, производството и телекомуникациски компании. Меѓу првите 10, дури 6 се енергетски компании.

Голем број од фирмите бележат пад на приходите. Според анализите на Дилојт, 500-те најголеми компании во Централна и Источна Европа изминатата година оствариле за 60 отсто помалку приходи од лани и за 24% пониска добивка, што покажува дека рецесијата силно ги потресе земјите од овој регион.

Сепак, резултатите за првиот квартал годинава се пооптимистички, приходите од продажбата пораснале за 16 отсто во однос на првото тромесечје претходната година.

rodman82
27.09.2010., 09:28
Меѓу најголемите и најуспешни компании во државата доминираат компаниите што се занимаваат со нафта, електрична енергија, телекомуникации, црна и обоена металургија, градежништво, фармација и шпедицијаПроизводство на нафта и нафтени деривати, електронски комуникации и дистрибуција на електрична енергија се највносните бизниси во земјава. Во едицијата „200 најголеми фирми во Македонија“ на првите три места се токму компании од овие дејности. Од најголемите фирми во земјата прворангирана е ОКТА АД - Скопје со вкупен приход од 40,496 милијарди денари, втор е Макпетрол АД Скопје со 24,188 милијарди денари, а трета ЕВН Македонија АД Скопје со приход од 18,486 милијарди денари. Во најуспешните фирми, според добивка пред оданочување, прворангиран е Македонски телеком АД Скопје со 6,554 милијарди денари, на второ место е Камени мост комуникации АД Скопје - во ликвидација со 5,977 милијарди денари, а трет е Т-мобајл Македонија АД Скопје со 4,914 милијарди денари.

Годинава 200-те најголеми фирми остварија 46,38 отсто од вкупниот приход, додека 200-те најуспешни фирми 63,38 отсто од добивката пред оданочување на сите стопански субјекти во Македонија.

- Целта на оваа едиција е да помогне во афирмацијата на македонските компании на меѓународниот пазар и во привлекувањето на странски инвеститори кај нас. Промоцијата коинцидира со добивањето на позитивниот Извештај од ЕК и препораката за почнување на преговорите за членство во ЕУ што претставува цврст сигнал дека Република Македонија е зрела да стане рамноправна членка на Унијата - истакна министерот за економија Фатмир Бесими. Тој посочи дека споредбено со 2004 година во 2008 година приходите на фирмите во Македонија се зголемиле за три пати.

- Ако прворангираната фирма во 2004 година имаше приход од околу 16 милијарди денари сега во 2008 забележува приход од 40 милијарди денари. Ако се споредува добивката, најпрофитабилната компанија во 2004 година имала околу две милијарди денари, додека во 2008 најуспешната фирма во Македонија има добивка од над шест милијарди денари. Тоа значи дека се подобруваат деловната клима и даночната политика од аспект на намалувањето на трошоците на бизнисот со што фирмите стануваат попрофитабилни - нагласи Бесими. Директорот на Централниот регистар Ванчо Костадиновски рече дека едицијата „200 најголеми“ претставува многу значаен проект во функција на развој на македонската економија и нејзина афирмација пред потенцијалните домашни и странски инвеститори.

Според најновите податоци, најголем работодавец во последните 3 години се Електрани на Македонија со околу 4.000 вработени. Веднаш зад нив е ЕВН Македонија со 3.200 вработени, по што следуваат ЈП Македонски шуми и Македонска пошта. Сепак, во споредба со компаниите од регионот најуспешната македонска фирма има за 6,5 пати помал приход од прворангираната фирма во Србија, шестпати помал од првата хрватска и скоро четирипати помал од првата словенечка фирма. Добивката на прворангираната македонска фирма е за двапати помала од првата фирма во Србија и за 1,5 пати помала од добивката на прворангираната словенечка фирма.

Најголеми

Вкупен приход во денари

1. Окта АД Скопје 40.496.436.206

2. Макпетрол 24.188.115.501

3. ЕВН Македонија 18.468.750. 265

4. Македонски телеком 15.118.452.168

5. Фени индустри 13.864.607.130

6. Електрани на Македонија 12.197.897.517

7. Т-Мобиле Македонија 11.076.691.084

8. Мепсо 10.109.698.798

9. Арцелормитал Скопје (ХРМ) 9.343.709.435

10.Арцелормитал Скопје (ЦРМ) 8.453.728.975

11. Макстил АД 6.849.089.028

12. Камени мост комуникации АД 6.008.034.762

13. ЕФТ Македонија ДООЕЛ 5.812.133.689

14. Фершпед 5.672.756.930

15. Еуро Табак ДОО 5.634.214.240
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10179942316&id=10&setIzdanie=21814

Anastasija
27.09.2010., 10:23
Меѓу најголемите и најуспешни компании во државата доминираат компаниите што се занимаваат со нафта, електрична енергија, телекомуникации, црна и обоена металургија, градежништво, фармација и шпедицијаПроизводство на нафта и нафтени деривати, електронски комуникации и дистрибуција на електрична енергија се највносните бизниси во земјава. Во едицијата „200 најголеми фирми во Македонија“ на првите три места се токму компании од овие дејности. Од најголемите фирми во земјата прворангирана е ОКТА АД - Скопје со вкупен приход од 40,496 милијарди денари, втор е Макпетрол АД Скопје со 24,188 милијарди денари, а трета ЕВН Македонија АД Скопје со приход од 18,486 милијарди денари. Во најуспешните фирми, според добивка пред оданочување, прворангиран е Македонски телеком АД Скопје со 6,554 милијарди денари, на второ место е Камени мост комуникации АД Скопје - во ликвидација со 5,977 милијарди денари, а трет е Т-мобајл Македонија АД Скопје со 4,914 милијарди денари.

Годинава 200-те најголеми фирми остварија 46,38 отсто од вкупниот приход, додека 200-те најуспешни фирми 63,38 отсто од добивката пред оданочување на сите стопански субјекти во Македонија.

- Целта на оваа едиција е да помогне во афирмацијата на македонските компании на меѓународниот пазар и во привлекувањето на странски инвеститори кај нас. Промоцијата коинцидира со добивањето на позитивниот Извештај од ЕК и препораката за почнување на преговорите за членство во ЕУ што претставува цврст сигнал дека Република Македонија е зрела да стане рамноправна членка на Унијата - истакна министерот за економија Фатмир Бесими. Тој посочи дека споредбено со 2004 година во 2008 година приходите на фирмите во Македонија се зголемиле за три пати.

- Ако прворангираната фирма во 2004 година имаше приход од околу 16 милијарди денари сега во 2008 забележува приход од 40 милијарди денари. Ако се споредува добивката, најпрофитабилната компанија во 2004 година имала околу две милијарди денари, додека во 2008 најуспешната фирма во Македонија има добивка од над шест милијарди денари. Тоа значи дека се подобруваат деловната клима и даночната политика од аспект на намалувањето на трошоците на бизнисот со што фирмите стануваат попрофитабилни - нагласи Бесими. Директорот на Централниот регистар Ванчо Костадиновски рече дека едицијата „200 најголеми“ претставува многу значаен проект во функција на развој на македонската економија и нејзина афирмација пред потенцијалните домашни и странски инвеститори.

Според најновите податоци, најголем работодавец во последните 3 години се Електрани на Македонија со околу 4.000 вработени. Веднаш зад нив е ЕВН Македонија со 3.200 вработени, по што следуваат ЈП Македонски шуми и Македонска пошта. Сепак, во споредба со компаниите од регионот најуспешната македонска фирма има за 6,5 пати помал приход од прворангираната фирма во Србија, шестпати помал од првата хрватска и скоро четирипати помал од првата словенечка фирма. Добивката на прворангираната македонска фирма е за двапати помала од првата фирма во Србија и за 1,5 пати помала од добивката на прворангираната словенечка фирма.

Најголеми

Вкупен приход во денари

1. Окта АД Скопје 40.496.436.206

2. Макпетрол 24.188.115.501

3. ЕВН Македонија 18.468.750. 265

4. Македонски телеком 15.118.452.168

5. Фени индустри 13.864.607.130

6. Електрани на Македонија 12.197.897.517

7. Т-Мобиле Македонија 11.076.691.084

8. Мепсо 10.109.698.798

9. Арцелормитал Скопје (ХРМ) 9.343.709.435

10.Арцелормитал Скопје (ЦРМ) 8.453.728.975

11. Макстил АД 6.849.089.028

12. Камени мост комуникации АД 6.008.034.762

13. ЕФТ Македонија ДООЕЛ 5.812.133.689

14. Фершпед 5.672.756.930

15. Еуро Табак ДОО 5.634.214.240
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10179942316&id=10&setIzdanie=21814
Jas neznam kakvi novinari postojat i objavuvat se i sesto.
Tie podatoci se od 2008 godina i nemat vrska so 2009 god.
E toa e istrazuvacko novinarstvo
Pozdrav

rodman82
27.09.2010., 11:25
Jas neznam kakvi novinari postojat i objavuvat se i sesto.
Tie podatoci se od 2008 godina i nemat vrska so 2009 god.
E toa e istrazuvacko novinarstvo
Pozdrav


LIstata e tocna, a za 2009 reodosled na prvote 10 gore-dolu e ista

n3xu5
27.09.2010., 16:53
koga ke izlezat podatoci za 2009 godina???

rodman82
28.09.2010., 10:38
koga ke izlezat podatoci za 2009 godina???


Podatocite se izlezeni so samoto objavuvanje na godisnite FI, samo nema koj da gi obraboti.

Najgolemite kompanii se rangiraat po godisniot sales , a najuspesnite po godisniot earning.:mad:

Anastasija
28.09.2010., 10:58
LIstata e tocna, a za 2009 reodosled na prvote 10 gore-dolu e ista

Pisuva nagolemi za 2009 sto znaci NE e tocna.A toa gore dolu ke vidime koga ke izleze listata .
Listata ne se bazira na istoriski podatoci pa da gi tolkuvame koj kako saka tuku na MATEMATIKA .
Pozdrav

Anastasija
28.09.2010., 10:59
Podatocite se izlezeni so samoto objavuvanje na godisnite FI, samo nema koj da gi obraboti.

Najgolemite kompanii se rangiraat po godisniot sales , a najuspesnite po godisniot earning.:mad:
Ke izleze naskoro a ima koj da gi obraboti EURO BIZNIS CENTAR (veke se obraboteni i se ceka publikacija.
Pozdrav

rodman82
28.09.2010., 11:14
Pisuva nagolemi za 2009 sto znaci NE e tocna.A toa gore dolu ke vidime koga ke izleze listata .
Listata ne se bazira na istoriski podatoci pa da gi tolkuvame koj kako saka tuku na MATEMATIKA .
Pozdrav


Xexe nema nikakva MATEMATIKA samo edno prosto rangirane po Sales i Earning za 2009 ....:p:

Anastasija
28.09.2010., 11:22
Xexe nema nikakva MATEMATIKA samo edno prosto rangirane po Sales i Earning za 2009 ....:p:

sales and earning se izrazuvaat vo brojki a azbukata za brojki se vika matematika i e edna edinstvena vo sel svet e 1+1=2 .

Jumbo
20.10.2010., 22:26
Vidim na jednoj drugoj temi da ova OKTA radi najviše prihoda u MK...nekih 25 pa hrpa nula...valjda 25 milijardi denara, to je oko 410 mil. €.
Vidim da ima kapitalizaciju 25 milijuna €...Makpetrol ima dosta manje prihode, ali ima kapitalizaciju od 40 mil €....dobro sigurno za to postoje razlozi. Nego ja sam htio pogledati u HR neku firmu sa sličnim prihodima, pa recimo Adris ima slične prihode, ali 680 mil € kapitalizaciju. Znam da Adris ima daleko veće profitne marže, ali da baš 27 puta vrijedi više???
A dugo sam tražio neku firmu koja ima približno 25 mil € kapitalizaciju, jer sve imalo poznate imaju puno više i uspio sam naći Auto-Hrvatsku, koja je i sama jako podcijenjena, a radi nekih 4 puta manje prihode.

Evo malo zrnca za razgovor uz kavu...iako i ja vjerujem da će prije netko zatvoriti 1500 denara na kupnji, nego netko počistiti 1800 na prodaji....skupo brate.

Barsa
21.10.2010., 00:17
Vidim na jednoj drugoj temi da ova OKTA radi najviše prihoda u MK...nekih 25 pa hrpa nula...valjda 25 milijardi denara, to je oko 410 mil. €.
Vidim da ima kapitalizaciju 25 milijuna €...Makpetrol ima dosta manje prihode, ali ima kapitalizaciju od 40 mil €....dobro sigurno za to postoje razlozi. Nego ja sam htio pogledati u HR neku firmu sa sličnim prihodima, pa recimo Adris ima slične prihode, ali 680 mil € kapitalizaciju. Znam da Adris ima daleko veće profitne marže, ali da baš 27 puta vrijedi više???
A dugo sam tražio neku firmu koja ima približno 25 mil € kapitalizaciju, jer sve imalo poznate imaju puno više i uspio sam naći Auto-Hrvatsku, koja je i sama jako podcijenjena, a radi nekih 4 puta manje prihode.

Evo malo zrnca za razgovor uz kavu...iako i ja vjerujem da će prije netko zatvoriti 1500 denara na kupnji, nego netko počistiti 1800 na prodaji....skupo brate.
Nema druga akcija vo MSE koja e padnata poveke od 10 pati. Interesno kako kompanija koja vo poslednite tri godini ima prihodi od poveke 1,5 miliardi Eura ima pad od 1000% na vrednosta na kompanijata. Moe mislenje e deka 1800 e dolnata bufer zona koja nema da se probie...

mk_trejader
21.10.2010., 10:58
.....ima pad od 1000% na vrednosta na kompanijata. ...

Pad od 100% e 0,00 ... a pad od 1.000% ... za "kupena" akcija od 1.800 dobivas + 18.000 :))) vesela matematika :D:D:D

bulao
10.11.2010., 01:07
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=4BEEECC0B9327C40A8CA6EF3AEF7AFE4

Jumbo
10.11.2010., 11:49
Dobit skromnih 3,2 mil € i sada P/E iznosi 7,95, a P/S 0,07....i to ne računajući 4. kvartal.

Zbilja precjenjeno, nema što.

Master1
10.11.2010., 14:25
Ako uzmemo u obzir trenutnu "precenjenost" OKTE i tome dodamo koliko je starih automobila uvezeno u Mk zadnjih meseci nakon zakona o slobodnom uvozu starijih vozila i kolika je njihova potrosnja, i ako na to dodamo jos i galopirajuce cene nafte i sve sto je vezano sa naftom na svetskim burzama, pa jos i pocetak grejne sezone i povecane potrosnje loz ulja i mazuta...jasno je da ce ovaj cetvrti kvartal biti njen najprofitabilniji.

Jumbo
10.11.2010., 16:37
Nisam znao za ovaj uvoz starih automobila. Od kad je to?

Postoje neke male glupe stvari koje mogu značajno pokrenuti gospodarstvo. Uvoz starih automobila je jedna od njih.

Nemoj zazivati preveliki profit Okte. Od kad ostvaruju dobit, cijena se prepolovila. :)

Master1
11.11.2010., 02:03
Vlada je odobrila uvoz automobila starijih od 10 godina jos pre desetak meseci ako se ne varam. Mk je preplavljena krntijama. Zamenjuju se Yu krntije sa belosvetskim. Bice posla za automehanicare...i za OKTU naravno. Kad bi se profit OKTE povecao a cena prepolovila, moj bi portfolio bio 100% OKTA.Kako su Grci krenuli da prodaju sve sto imaju u Mk, ne bih se cudio da se i OKTA uda u skoro vreme...Rusi vec uveliko ulaza u Mk, Lukoil se siri a tu su i ruski partneri TPLF.

broker
17.03.2011., 14:47
ПИОМ го продава својот удел во „ОКТА„
16.03.2011 | Автор: Фондот за пензиско и инвалидско осигурување


Фондот за пензиско и инвалидско осигурување (ПИОМ) преку јавна берзанска аукција, на Македонската берза ќе и ги понуди на продажба сите акции кои ги поседува во рафинеријата „ОКТА“.Се работи за 71.567 обични акции, кои сочинуваат 8,46 отсто од капиталот на рафинерија.

Од ПИОМ очекуваат акциите да се продадат по цена од 51,12 евра за акција, со што би требало да се соберат околу 3,6 милиони евра.

Од 21.561 приоритетни акции, ПИОМ очекува да се собере 1,1 милиони евра.

Најголем акционер во „ОКТА“ е грчката компанија „Балканике Петролеум“, која поседува 83,64 отсто од капиталот.

Јавната аукција почнува денес и ќе трае во следните седум дена.

ПИОМ ќе ги понуди на продажба и своите удели во ЗК „Пелагонија“, „Тиквеш“ и „Макошпед“.

Jumbo
17.03.2011., 16:22
Mogli su im i pokloniti.
Prodavanje po pola booka i P/S 0,1 u vrijeme kad cijena nafte ide na razinu iz 2007, kad je Okta imala 16 mil. € dobiti i P/E 2,5 na tu njihovu cijenu po kojoj misle prodati je u stvari poklon.
Najbolje će biti što Balkanika Petroleum zbog svojih problema možda neće moći kupiti taj dio...a bogme ni ja neću skupiti toliko novca za 7 dana :)

draš katalenić
17.03.2011., 18:26
Ako Grci kupe taj paket ne postoji li opasnost od SQUEEZE OUT manjinskih dioničara?Onda imaju 92% što je već opasno blizu.

mihail
18.03.2011., 20:21
namesto drzhavata da dobiva dividendi na svojata sopstvenost, taa k'e gi prodava akciite!?

Jumbo
15.04.2011., 13:05
Ima li šanse od nekoga dobiti uvid u FI za 2010?

dimges
29.04.2011., 12:19
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=AF14A435060FCB45B46B4DE40487355 3

red max
29.04.2011., 12:34
Usporedba INA/OKTA

INA

P/S 1,62
P/E 43,84
P/B 3,28
ROE 7,49%

OKTA(2010)

P/S 0.09
P/E 9.94
P/B 0.38
ROE 3.87%

red max
29.04.2011., 13:47
Mogli su im i pokloniti.
Prodavanje po pola booka i P/S 0,1 u vrijeme kad cijena nafte ide na razinu iz 2007, kad je Okta imala 16 mil. € dobiti i P/E 2,5 na tu njihovu cijenu po kojoj misle prodati je u stvari poklon.
Najbolje će biti što Balkanika Petroleum zbog svojih problema možda neće moći kupiti taj dio...a bogme ni ja neću skupiti toliko novca za 7 dana :)


U članku koji je stavio Dimges piše da je u prvom tromesječju dobit iznosila 4.100.000 eura ili trideset puta više od istog razdoblja prošle godine,znači da su na dobrom putu za ponoviti 2007g...:)

Bubastys
21.08.2011., 10:29
Nesto sam kupio nakon objavljivanja FI 30.06.2011

http://www.sec.gov.mk/regassociations/ad_poi/default.aspx?item=polugodisno_izv&subitem=dr_inst&type=uspeh&setid=15545&itemid=15544

pa cisto da obratim paznju cjenjenim kolegama iz foruma.

Znaci, prihodi i dobit prilicno konzistentni na kvartalnoj osnovi, sto upucuje da ce godinu zavrsiti sa dobiti od nekih 800 000-1 000 000K MKD, ili dobit po dionici od oko 1000 MKD. Takodje amortizacija porasla za 16%, znaci ukupni cash flow bi trebao porasti za preko 600%.

Knjigovodstvena vrednost porasla na 7160, ne racunajuci prioritetne. Market/book =0,24

Na cijeni od 1710 MKD, p/e = <2, sto je mali kuriozitet.

Akumulirana dobit astronomska, preko 43M EUR.

Tako da moram da se upitam: STO SE OVDE DESAVA? :confused:

n3xu5
21.08.2011., 21:21
Nesto sam kupio nakon objavljivanja FI 30.06.2011

http://www.sec.gov.mk/regassociations/ad_poi/default.aspx?item=polugodisno_izv&subitem=dr_inst&type=uspeh&setid=15545&itemid=15544

pa cisto da obratim paznju cjenjenim kolegama iz foruma.

Znaci, prihodi i dobit prilicno konzistentni na kvartalnoj osnovi, sto upucuje da ce godinu zavrsiti sa dobiti od nekih 800 000-1 000 000K MKD, ili dobit po dionici od oko 1000 MKD. Takodje amortizacija porasla za 16%, znaci ukupni cash flow bi trebao porasti za preko 600%.

Knjigovodstvena vrednost porasla na 7160, ne racunajuci prioritetne. Market/book =0,24

Na cijeni od 1710 MKD, p/e = <2, sto je mali kuriozitet.

Akumulirana dobit astronomska, preko 43M EUR.

Tako da moram da se upitam: STO SE OVDE DESAVA? :confused:


ne si zapoznaen???


Ide 2012....:eek:

Bubastys
22.08.2011., 00:08
Pa? Da ne se ocekuva meteor da padne vo s. Miladinovci?
Da mu se javuvam na Bruce Willis?

bulao
26.08.2011., 19:55
http://www.kapital.mk/MK/dneven_vesnik.aspx/72745/se_prodava_okta_!.aspx?iId=2319
Dali posle ova ke se pridvizat rabotite ?

Titan
05.09.2011., 00:55
Burleska, improvizacija da Grcka nesto radi da bi spreicila kameno doba u vlastitoj....
Grk prodaje na Grka ! A onaj cevovod thessaloniki-skopje nikako da se zalepi.

http://www.time.mk/read/dcaa2f67c3/0227c5620d/index.html

draš katalenić
15.09.2011., 09:38
Nesto sam kupio nakon objavljivanja FI 30.06.2011

http://www.sec.gov.mk/regassociations/ad_poi/default.aspx?item=polugodisno_izv&subitem=dr_inst&type=uspeh&setid=15545&itemid=15544

pa cisto da obratim paznju cjenjenim kolegama iz foruma.

Znaci, prihodi i dobit prilicno konzistentni na kvartalnoj osnovi, sto upucuje da ce godinu zavrsiti sa dobiti od nekih 800 000-1 000 000K MKD, ili dobit po dionici od oko 1000 MKD. Takodje amortizacija porasla za 16%, znaci ukupni cash flow bi trebao porasti za preko 600%.

Knjigovodstvena vrednost porasla na 7160, ne racunajuci prioritetne. Market/book =0,24

Na cijeni od 1710 MKD, p/e = <2, sto je mali kuriozitet.

Akumulirana dobit astronomska, preko 43M EUR.

Tako da moram da se upitam: STO SE OVDE DESAVA? :confused:

MC je oko 30M...a casha imaju 43M...:eek:
Počeli prikazivati stvarniju dobit,uljepšava se udavača.Grci će ostati bez gaća.

Bubastys
15.09.2011., 19:52
O, pa nemaju cash 30M, cash plus kratkorocna ulaganja imaju oko 1 M EUR.

No to nije problem, jer licno ne volim firme koje cuvaju cash. Cash nije za cuvanje, vec za investiranje, dobra firma nema zasto cuvati cash, jer ce do njega lako, ako ima profitabilne projekte. A OKTA bogami ima, ROE je ravno 13,38%.

Ono sto je mene isprovociralo je fakat da su cash prvicno namenjen za reinvestiranje premestili u akumulisanu dobit. A akumulisana dobit, kako svi znamo po definiciji, pripada dionicarima.

red max
20.09.2011., 23:32
Ako može Makpetrol...zašto bi bili bolji od nas Oktaša:

Hoće li Lukoil postati gazda Okte?!

20.9.2011 15:03:00 | Autor/Izvor PressCut
Ruska naftna tvrtka Lukoil želi kupiti makedonsku rafineriju Okta, doznajen Kapital. Prema neslužbenim podacima, predstavnici Lukoila su se u RM nekoliko puta nalazili s menadžerskim timom Okte. Oni otkrivaju da su se predstavnici ruske naftne tvrtke s Oktinim menadžerima sastajali samo zbog jednoga, kako bi postali njihovim vlasnicima.

Dakle, Lukoil je bio zainteresiran za kupnju 35,5 posto dionica u grčkoj rafineriji Helenik petroleum, nešto što mu nije uspjelo prije desetak godina. U Okti i Lukoilu ne komentiraju ove informacije. Nijedna tvrtka ne želi otkriti koji su njihovi predstavnici sudjelovali u pregovorima o kupoprodaji Okte. Nema ni informacija da li je moguća kupoprodaja Okte dio strategije Grčke za privatizaciju Helenik petroleuma.
(Kapital)

Jumbo
21.09.2011., 00:17
Nemam pojma što se dešava, ali znam sigurno da menadžmentom Okte nema nikakve mogućnosti pregovaranja o prodaji.

dimges
21.09.2011., 00:21
dali za ovo treba EU - Amin ?? .. ili ako se ovo desi mora po naredbi da udje i neko drugi, pa odatle i spekulacije o ulasku Shel :confused:

red max
04.10.2011., 16:13
Nemam pojma što se dešava, ali znam sigurno da menadžmentom Okte nema nikakve mogućnosti pregovaranja o prodaji.

Kako znaš?Probao si ti preuzeti?:) Šala naravno,ali mislim da Grčku više nitko ništa ne pita,hoćeš-nećeš,oni su prisiljeni rasprodati 50 milijardi eura vrijedne imovine do 2015....
Da se prisjetimo,Hellenic petroleum vrlo vjerojatno ide na bubanj:

Grčka prodaje Hellenic Petroleum ranije nego što je planirala
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.09.2011. - 08:25:00
Zadnja izmjena: 04.09.2011. - 11:04:15
ATENA - Grčka bi mogla pokrenuti prodaju državnog udjela u Hellenic Petroleumu, najvećoj rafineriji u zemlji, ranije nego što je planirala, priopćio je ministar okliša George Papakonstantinou.
"Planiramo prodati državni udjel Hellenic Petroleum u prvom kvartalu 2012. godine ili ranije", rekao je Papakonstantinou grčkim medijima.

Grčka je na prodaju državnog udjela u najvećoj rafineriji primorana u zamjenu za financijsku pomoć MMF i EU od 110 milijardi dolara.

Od privatizacije do 2015. godine i prodaje 35,5 posto udjela u rafineriji u prvom tromjesečju 2012. godine, Grčka planira prihodovati 50 milijardi dolara.

Hellenic Petroleum ima svoje rafinerije u Grčkoj i Makedoniji, a tržišna vrijednost kompanije iznosi 1,8 milijardi eura.

"Prodaja udjela od 55 posto u kompaniji koja se bavi prodajom prirodnog plina DEPA i 31 posto u srodnoj kompaniji DESFA ostaje na listi privatizacije državne imovine planirane za posljednje tromjesečje ove godine", rekao je Papakonstantinou.

Jumbo
04.10.2011., 20:02
"Planiramo prodati državni udjel Hellenic Petroleum u prvom kvartalu 2012. godine ili ranije", rekao je Papakonstantinou grčkim medijima.

.

A zato je danas pala cijena na ATL?

Kad će više kakve loše vijesti na MSE da cijene krenu gore.
Mislim da ste vi u MK malo predoslovno shvatili da treba kupovati s lošim vjestima i prodavati s dobrima :biggrin:

red max
04.10.2011., 21:16
A zato je danas pala cijena na ATL?

Kad će više kakve loše vijesti na MSE da cijene krenu gore.
Mislim da ste vi u MK malo predoslovno shvatili da treba kupovati s lošim vjestima i prodavati s dobrima :biggrin:


Meni je nevjerojatno da je cijena ovako nisko,sa i bez Grčke prodaje!Jednog nam dana neće vjerovati kad budemo pričali...onaj koji prodaje po ovim cijenama je pravi retard za dionice!Bolje da se bavi nečim drugim...nadam se da prodavač nije netko od forumaša,he,he...
I ja sam malo tržio neki dan,da zaokružim cifru,i još ću kupovati ako cijena nastavi sa padom.
Ne bi me iznenadio ni scenarij da Grci uvale paket po deset puta većoj cijeni od trenutne a da cijena na burzi ni makac!:rolleyes:

OKA
04.10.2011., 21:18
Meni je nevjerojatno da je cijena ovako nisko,sa i bez Grčke prodaje!Jednog nam dana neće vjerovati kad budemo pričali...onaj koji prodaje po ovim cijenama je pravi retard za dionice!Bolje da se bavi nečim drugim...nadam se da prodavač nije netko od forumaša,he,he...
I ja sam malo tržio neki dan,da zaokružim cifru,i još ću kupovati ako cijena nastavi sa padom.
Ne bi me iznenadio ni scenarij da Grci uvale paket po deset puta većoj cijeni od trenutne a da cijena na burzi ni makac!:rolleyes:

Ja sam prodavao neku zaostalu sicu i ne osecam se retardom zbog toga. Jednostavno, dobra je cijena za izlaz. Dok josh ima mentola da mi plati papire.

Jumbo
04.10.2011., 21:28
Meni je nevjerojatno da je cijena ovako nisko,sa i bez Grčke prodaje!Jednog nam dana neće vjerovati kad budemo pričali...onaj koji prodaje po ovim cijenama je pravi retard za dionice!Bolje da se bavi nečim drugim...nadam se da prodavač nije netko od forumaša,he,he...


Ma i ja sam tako mislio, ali kad su neke cijene pale 2 ili 3 puta od one za koju sam ja mislio da ne može niže, onda sam shvatio da su možda ipak ti koji su prodavali bili u pravu.

Što ćeš sad ako cijena ode na 800-900 denara. Mislim nema logike, ali nema logike ni da je 1650....recimo meni nije bilo logično da je i 3000....iako se postavlja dobro pitanje zašto taj koji je danas prodavao, nije prodao prije par mjeseci po 50-60 % većoj cijeni :biggrin:

red max
04.10.2011., 21:30
Hm...dobro OKA.:) a ja mislio da samo OMF prodaje po ovim cijenama.
Ja bi se osobno prije upucao nego prodao ovako nešto po ATL sa gubitkom,ali dobro,to sam ja.
Ako imaš još nešto nemoj se ustručavat da prodaš,dok još ima tog mentola...:)

red max
04.10.2011., 21:34
Ma i ja sam tako mislio, ali kad su neke cijene pale 2 ili 3 puta od one za koju sam ja mislio da ne može niže, onda sam shvatio da su možda ipak ti koji su prodavali bili u pravu.

Što ćeš sad ako cijena ode na 800-900 denara. Mislim nema logike, ali nema logike ni da je 1650....recimo meni nije bilo logično da je i 3000....iako se postavlja dobro pitanje zašto taj koji je danas prodavao, nije prodao prije par mjeseci po 50-60 % većoj cijeni :biggrin:

Pa neka ode cijena na 800-900 denara!Nemam ništa protiv.A nemam ni iluzije da ću pogoditi dno.
Raspalite.:)
Nije bilo logike ni kad je bila cijena 23 000 pa se kupovalo,logika i burza ne idu zajedno.

OKA
04.10.2011., 21:35
Hm...dobro OKA.:)a ja mislio da samo OMF prodaje po ovim cijenama. Ja bi se osobno prije upucao nego prodao ovako nešto po ATL sa gubitkom,ali dobro,to sam ja.
Ako imaš još nešto nemoj se ustručavat da prodaš,dok još ima tog mentola...:)Umijesto zov harakirija, treba bolje skuziti Jumbov post t.j. teroemu o padanju.

red max
04.10.2011., 21:39
Umijesto zov harakirija, treba bolje skuziti Jumbov post t.j. teroemu o padanju.

Možda i treba...posebno ovaj dio:...iako se postavlja dobro pitanje zašto taj koji je danas prodavao, nije prodao prije par mjeseci po 50-60 % većoj cijeni.

OKA
04.10.2011., 21:50
Možda i treba...posebno ovaj dio:...iako se postavlja dobro pitanje zašto taj koji je danas prodavao, nije prodao prije par mjeseci po 50-60 % većoj cijeni.Ok je prijatelju, nit sam imao nit cu ikad kupiti Oktinu dionicu. Malo sam manipulirao u vezi "danashnjeg trgovanja", samo da bih ukazao na neljubaznost i relativnost tvoje tvrdnje o "retardiranom" investitoru. Jer, takva su vremena, ne znash tko grijeshi, onaj tko je prodao ili onaj tko je kupio.
Po meni osobno, u konkretnom slucaju, zabrinjava ponashanje i jednog i drugog. Prvi shto je uopce trzio, pa se josh i nije na vrijeme oslobodio oktine dionice, a drugi shto se uopce upisuje u registar ponosnih vlasnika te cudnovate, niskofreefloaticne dionice. U doba, kada ne mozesh ni kruha prodati u dobrim kolicinama po povoljnoj cijeni.

red max
04.10.2011., 22:27
Ok je prijatelju, nit sam imao nit cu ikad kupiti Oktinu dionicu. Malo sam manipulirao u vezi "danashnjeg trgovanja", samo da bih ukazao na neljubaznost i relativnost tvoje tvrdnje o "retardiranom" investitoru. Jer, takva su vremena, ne znash tko grijeshi, onaj tko je prodao ili onaj tko je kupio.
Po meni osobno, u konkretnom slucaju, zabrinjava ponashanje i jednog i drugog. Prvi shto je uopce trzio, pa se josh i nije na vrijeme oslobodio oktine dionice, a drugi shto se uopce upisuje u registar ponosnih vlasnika te cudnovate, niskofreefloaticne dionice. U doba, kada ne mozesh ni kruha prodati u dobrim kolicinama po povoljnoj cijeni.

I mislio sam da nisi prodao....ali u redu možda i jest zabrinjavajuće moje ponašanje,ali znaš kako je,na burzi moraš biti malo i lud da kupuješ u ova vremena...:) Jedno je sigurno,da nije ovako turbulentno razdoblje ne bi bile ni ovakve cijene na burzama.
I kad da kupujem ako ne sad?Vremena za čekanje imam.
Vjerojatno i taj koji je prodao misli da sam ja,kupac retardiran.
Tako je to na burzi,vrijeme će pokazati.

bosko007
05.10.2011., 01:01
Ja sam prodavao neku zaostalu sicu i ne osecam se retardom zbog toga. Jednostavno, dobra je cijena za izlaz. Dok josh ima mentola da mi plati papire.

Druze 'umirovljeni burzas', mnogo si mi aktivan kao za umirovljeni:).
Dobro i to neko mora da radi:mad:.
Mozda ti je ovaj partizan drug. Nesto mi je poznat.

http://www.poslovnipuls.com/2011/09/27/broker-na-bbc-u/

dimges
05.10.2011., 09:26
Ja sam prodavao neku zaostalu sicu i ne osecam se retardom zbog toga. Jednostavno, dobra je cijena za izlaz. Dok josh ima mentola da mi plati papire.

..ima na novim kontejnerima jedan poseban za Art:biggrin:iju

Master1
14.10.2011., 13:03
OKTA i dalje prva na listi najvecih kompanija u Makedoniji, sa prihodom od nesto iznad pola milijarde eura.

alooo
17.10.2011., 14:26
ulazi seik u naftni biznis makedonije
ide okta na prodaju po mojoj proceni najmanje 14000 sto nije mnogo oko 200 mil eura za najvecu makedonsku firmu


Емирот се интересира за енергетиката и за земјоделството

В понеделник во дводневна официјална посета на Македонија ќе пристигне емирот на Катар, шеик Хамад бин Калифа Ал Тани, што е прва официјална посета на достоинственик од тој ранг од арапскиот свет на нашата држава


Хамад бин Калифа Ал Тани

В понеделник ни доаѓа сточлена делегација од Катар


Емирот доаѓа по покана од претседателот Ѓорге Иванов, а ќе има средби и со премиерот Никола Груевски и со претседателот на Собранието Трајко Вељаноски.

Од кабинетот на претседателот Иванов најавуваат потпишување на повеќе спогодби, како и разговори за унапредувањето на економските односи меѓу двете држави, зголемување на трговската размена, како и можност за директни катарски инвестиции во македонското стопанство. Дознаваме дека главен акцент ќе биде ставен на состојбите во енергетиката и во земјоделството бидејќи Катар има огромни фонодови за оваа намена и е меѓу водечките земји во светот во бизнисот со нафта. Во сточлената делегација има и 12 министри во Владата на Катар и двајца членови на кралското семејство. Од Македонија емирот заминува за Албанија, Полска и Украина.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1015111053428&id=10&setIzdanie=22406

red max
17.10.2011., 17:50
Mislim da šeik mora produžiti do Grčke ako je zainteresiran za OKTU.:)
Ovako niš od svega.

grim de witt
17.10.2011., 20:14
Da je Tito živ, iscedio bi desetak milijardi dolara/evra iz ovog čaršafa. Ovim našim nesrećama na vlasti je jedino važno da se sa njim slikaju.

Samo gledamo koliki su šeikov avion i krevet, a nema nijedne vesti da je neko pripremio neke sastanke ili projekte da im ponudi.

Titan
17.10.2011., 20:41
Од Македонија емирот заминува за Албанија, Полска и Украина.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1015111053428&id=10&setIzdanie=22406

Covek u haremu nema zenu jos iz Makedonije, Albanije i Polske. U Ukraini ide zboog neki ubovor za food. Veceras u Alexandre de Palalce je planirana degustacija.:biggrin:

dimges
17.10.2011., 21:56
Covek u haremu nema zenu jos iz Makedonije, Albanije i Polske. U Ukraini ide zboog neki ubovor za food. Veceras u Alexandre de Palalce je planirana degustacija.:biggrin:

a ima li ovdje i kandidatkinja :p:
kad dodju do petro$, posle mogu od nas da odkupe sve HV :)
... ima da im podignemo spomenik do Bika, rogatu kravu:biggrin:

why
17.10.2011., 22:00
Da je Tito živ, iscedio bi desetak milijardi dolara/evra iz ovog čaršafa. Ovim našim nesrećama na vlasti je jedino važno da se sa njim slikaju.

Samo gledamo koliki su šeikov avion i krevet, a nema nijedne vesti da je neko pripremio neke sastanke ili projekte da im ponudi.

eve nekoi kompanii ponudile proekti...

,,Дознаваме дека свои профили за соработка, тешки стотици милиони евра, веќе подготвиле компаниите „Еуротрејд“, „Ким консалтинг“, „Драјв бај енд брејк“, АЦДЦ, „Пелистерка“, „Варус“, „Билјана Љубосав и др.“, „Катлановска бања“, „Макси ЛС“, „Маркови кули“, „Ренова“, „Тетекс“, „Микросам“, „Џордано“, „Еколошко биро“. ,,http://www.novamakedonija.com.mk/New...tIzdanie=22407

Titan
17.10.2011., 23:05
a ima li ovdje i kandidatkinja :p:
kad dodju do petro$, posle mogu od nas da odkupe sve HV :)
... ima da im podignemo spomenik do Bika, rogatu kravu:biggrin:


Ma daj, veceras u 19 sati u hotel izbio pozar. Emir je u sok. Delagecija instalira sator napolje, nece veceras da spava u hotel :biggrin:

dimges
17.10.2011., 23:32
Ma daj, veceras u 19 sati u hotel izbio pozar. Emir je u sok. Delagecija instalira sator napolje, nece veceras da spava u hotel :biggrin:

pa baš poradi toa treba nešto pomlado i dupla doza tartufi :)

bonbona
18.10.2011., 00:32
Covek u haremu nema zenu jos iz Makedonije, Albanije i Polske. U Ukraini ide zboog neki ubovor za food. Veceras u Alexandre de Palalce je planirana degustacija.:biggrin:

IMA-samo za kolku saati,kolku i koi .....:eek::thumbsup:

dimges
18.10.2011., 10:42
surfal na net DpyYiuOt088 pa rešil da se uveri na licu mesta :biggrin:

http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=A952B0C60F73464984493C320E0F737 7
tuku ušte včera kažav jas deka nekoj (komunjar -predavnik) kupil i vgradil tamu no-name halogenki, made in PRC od 49mkd, a tie koga crknuvaat eksplodiraat, gorat i čadat..

Bubastys
18.10.2011., 12:07
Samo izgleda ne ja znae ovaa pesna

http://www.youtube.com/watch?v=_NFhvo83-w8

alooo
25.10.2011., 00:52
kupuje seik definitivno OKTU

Емирот од Катар ќе инвестира половина милијарда евра во Македонија?
24.10.2011 - 14:27 | Бизнис
Балканска рафинерија, хотели, преработувачки капацитети. Емирот од Катар подолго време ја скенирал Македонија како можна инвестициска дестинација.


За неговиот тим најважна била стратешката положба и одличните услови за производство на храна. Во малата држава на Балканот сака да инвестира над половина милијарда евра.

Како што дознава Сител, главен проект била рафинеријата која ќе треба да го снабдува со нафта целиот Балкан. Уште пред четири години биле утврдени можните локации за изградба.

Паркингот пак во строгиот центар на Скопје според Хамад бин Калифа ал-Тани било идеално место за изградба на хотел со трговски центри и забавен парк. Иако побараната парцела за изградба на рафинеријата била слободна за облакодерот на постоечкиот паркинг пред Холидеј ин немало согласност.

По направените анализи емирот и лично ја посети Македонија да се увери каква храна произведува. Јагнето кое во Катар било увезувано од истокот ни од далеку не било како нашето. Затоа половина од предвидените инвестиции биле планирани токму за земјоделството. Според нашите информации Катарците сакаат да одгледуваат околу 10 илјади јагниња кои ќе се колат според ХАЛАЛ во новоизграден објект.

Водата исто така била интересна за бизнис. Емирот сака да финансира и во домашното образование, посебно во дефицитарните гранки во Катар, по што дипломците ќе може да бараат работа на истокот.

Како и да е според упатени доколку се остварат половина од првично предвидените проекти македонската економија значително ќе закрепне. Економистите уверуваат дека европскиот пазар не треба да се напушта, но секогаш треба да се има соодветна алтренатива.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/emirot-od-katar-ke-investira-polovina-milijarda-evra-vo-makedonija

red max
25.10.2011., 10:51
In Kroejša:

Emir od Katara uložit će pola milijarde eura u RM?

25.10.2011 0:18:00 | Autor/Izvor PressCut
Emir od Katara duže je vremena skenirao Makedoniju kao moguću ulagačku destinaciju. Za njegov tim najvažniji je bio strateški položaj i odlični uvjeti za proizvodnju hrane. U maloj državi na Balkanu on želi uložiti pola milijarde eura. Glavni projekt bila bi rafinerija koja će trebati opskrbljivati naftom cijeli Balkan.

Još pred četiri godine bile su utvrđene moguće lokacije za izgradnju. Po emiru od Katara, Hamalu bin Kalifi al-Taniju, parkiralište u strogom centru Skoplja bilo bi idealna lokacija za izgradnju hotela s trgovačkim centrima i zabavnim parkom. Inače, emir je nedavno i osobno posjetio Makedoniju kako bi se uvjerio kakva hrana se ondje proizvodi. Pošto je bio zadovoljan onime što je vidio, najavio je i ulaganja u poljoprivredi.
(Sitel)


Da,bilo bi logično da kupi i modernizira već postojeću uhodanu rafineriju nego da gradi novu,kad već Grci prodaju,i istodobno se riješi konkurencije.Kako bilo ako naš dragi emir Hamal zaista odluči graditi objekte po MK bit će posla i za građevinare isto tako.
I jeftino će proći,burza kaže da OKTA vrijedi oko 25M eura...:rolleyes:..još će mu puno ostat za piće i žene..

Jumbo
25.10.2011., 15:31
Mislim da je negdje prije pisalo da OKTA stvara najveći prihod u MK od svih firmi iz svih branši.
Mogli bismo reći da je OKTA najvrijednije što MK ima (dobro nije u njihovom vlasništvu, ali ipak) a to vrijedi 25 mil €.....po tim cijenama bi si neki osrednji bogataš mogao kupiti cijelu državu....ak neki pikzibneri kupuju pust otok, ovaj dobije za sličnu lovu cijelu državu.

BTW gradnje nove rafinerije. Sagraditi novu veličine i kapaciteta kao OKTA ne može koštati manje od 150 mil €, a bliže 250 mil.

red max
25.10.2011., 16:29
Da,baš sad razmišljam da li prodati PTKM i kupiti još OKTE.
Ali onda si mislim da je preskupo platiti tih 25M,sačekat ću kad bude na 12-13M...to je onda realna i fer cijena,valjda me neće Hamal zaj...!

Jumbo
25.10.2011., 16:59
Da,baš sad razmišljam da li prodati PTKM i kupiti još OKTE.
Ali onda si mislim da je preskupo platiti tih 25M,sačekat ću kad bude na 12-13M...to je onda realna i fer cijena


Zašto bi to bila realna i fer cijena....mislim kad dođe na 12-13M, treba pričekati 6-7M, a kad dođe na 6-7, treba pričekati 3-4M....itd sve dok ne dođe na 1 denar. E tad će to biti realna i fer cijena....a taman ako i ne bude, isplati se žrtvovati 1 denar za tvrtku koja ima najveći prihod u MK. Taman ako i ne zaradiš ništa, možeš se hvaliti s tim podatkom.

red max
25.10.2011., 17:10
Zašto bi to bila realna i fer cijena....mislim kad dođe na 12-13M, treba pričekati 6-7M, a kad dođe na 6-7, treba pričekati 3-4M....itd sve dok ne dođe na 1 denar. E tad će to biti realna i fer cijena....a taman ako i ne bude, isplati se žrtvovati 1 denar za tvrtku koja ima najveći prihod u MK. Taman ako i ne zaradiš ništa, možeš se hvaliti s tim podatkom.

:thumbsup:
Imaš pravo,danas sam nešto i zaradio pa me puca neki nerealan optimizam...
Jedan denar je ta poštena cijena,jer već sve ispod toga bi bio neki penny stock...

OKA
25.10.2011., 17:13
Akvizirati OKTU kao zasebnu tvrtku je cista zajebancija! I puki san forumdzija i malih investitora! Jer, OKTA je direktno i iskljucivo ovisna u dobavi surove nafte od same Grcke. Koja, zbog permanentnih politickih i ekonomskih blokada MKD-e, ne garantuje sigurnost investicije. Dakle funkcionalnost kupnje OKTE ima logike samo ako kupac preuzme vlasnicki udio (zbog narave grka, kontrolirajuci je preporucljivo!!!) u samom Helenik Petroleumu. I nikako drugcije.
Shto, i nije neki problem za emira ili nekog njegovim rangom. Helenic u ovome trenutku ima market kapitalizaciju od oko 2 milijarde eura, sa premijom bi mozda ishla na 3 mlrd ili tko zna...
Moje licne procjene su da je direktna trgovina/preuzimanje OKTE zavrshila jednom za svagda, onomad kada je expremijer Ljubco Georgijevski pod "cudnim" okolnostima prodao rafineriju grcima.
Mozda, nekad, a mozda ni tad, bude josh finalni squeeze out i to je to.

red max
25.10.2011., 17:26
Vjerojatno si u pravu,a možda i nisi,valjda bi našli neki alternativni put za dovoz nafte,uostalom ako emir zaista misli graditi rafinineriju odnekud mu mora dolaziti sirova nafta.Činjenica je da OKTA odjednom pokazuje odlična izvješća,je li to zbog privatizacije OKTE ili samog Helenika nemam pojma.

OKA
25.10.2011., 17:40
Vjerojatno si u pravu,a možda i nisi,valjda bi našli neki alternativni put za dovoz nafte,uostalom ako emir zaista misli graditi rafinineriju odnekud mu mora dolaziti sirova nafta.Činjenica je da OKTA odjednom pokazuje odlična izvješća,je li to zbog privatizacije OKTE ili samog Helenika nemam pojma.Hmm, alternativni dovoz!? Jedino da emir kupi OKTU i onda spuca, zabave radi, jedan mali naftovodich na relaciji Dures, Albanija - Miladinovci, Skoplje MKD, hahahah...
Najveca firma u MKD, dobri rezultati, monopol, bla, bla, bla... zbilja, shto od svega toga ima smisla, za investirati burzovne novce u OKTI!?
Jerbo, max, prijatelju, pazi sad: Petroleum trenutno drzi 83,64% ОKTE. Drzavni penzici prioritetno imaju 8,77%. Kod ostalih je samo oko 7,50%, od cega kod svih stranih fizickih lica 0,14%, tj. 1142 dionice. Iliti u novcima, to je sve na sve oko 30K eura, po trenutnoj burzovnoj cijeni OKTine dionice. Gde tu vidite prostora za spekulirati i nekome (kome pobogu!?) uvaliti OKTU "kad naraste"!?

Bubastys
25.10.2011., 18:49
[/QUOTE]Jerbo, max, prijatelju, pazi sad: [B]Petroleum trenutno drzi 83,64% ОKTE.[/QUOTE]

Pa nije bas Petroleum, nego Petroleum plus konzorcij grckih banaka...kojima momentalno cash treba kao kruh.

red max
25.10.2011., 19:32
Hmm, alternativni dovoz!? Jedino da emir kupi OKTU i onda spuca, zabave radi, jedan mali naftovodich na relaciji Dures, Albanija - Miladinovci, Skoplje MKD, hahahah...
Najveca firma u MKD, dobri rezultati, monopol, bla, bla, bla... zbilja, shto od svega toga ima smisla, za investirati burzovne novce u OKTI!?
Jerbo, max, prijatelju, pazi sad: Petroleum trenutno drzi 83,64% ОKTE. Drzavni penzici prioritetno imaju 8,77%. Kod ostalih je samo oko 7,50%, od cega kod svih stranih fizickih lica 0,14%, tj. 1142 dionice. Iliti u novcima, to je sve na sve oko 30K eura, po trenutnoj burzovnoj cijeni OKTine dionice. Gde tu vidite prostora za spekulirati i nekome (kome pobogu!?) uvaliti OKTU "kad naraste"!?


Kako emir misli i da li uopće misli prevoziti naftu preko Okte ili neke druge rafinerije morat ćemo pitat njega lično,možda ima deal sa Grcima,Rusima,Bugarima...možda će graditi i taj naftovod koji će biti ekonomski opravdan ako misli snadbijevati cijeli balkan,možda će i tankerima prevozit...:p:
Nije ni bitno,to je samo špekulacija,ja nisam zato kupio OKTU.To je samo bonus.
OKTA na ovoj cijeni ima veliku maržu sigurnosti,i to što ti vidiš mali free float kao problem meni je prednost,cijena će baš zbog toga jednog dana 5x..
Kome ću "uvaliti"?
Kao prvo OKTA ni na +500% neće biti preskupa,u jednom bull tržištu to neće
sigurno biti precijenjeno,u doba kada je samo pitanje vremena kada će nafta opet na 120 i više.
Hrvati u bankama(štednja) imaju oko 20 milijardi eura!Svake se godine od turizma najviše i unatoč kuknjavi i krizi ova se lijepa svotica povećava...
Ne znam kada,ali jednom će se ovo preliti na ZSE pa otud i na ostale burze u regiji.Jer pohlepa je moćna emocija!Jednom kad krene proces više neće tako lako natrag.Ništa neće biti preskupo.
Tada će kupovat neki fond jer neće imati izbora,kad je više para nego papira tržište raste.To je sva filozofija.

Jumbo
25.10.2011., 19:33
od cega kod svih stranih fizickih lica 0,14%, tj. 1142 dionice. ?


Red Max koliko to imaš OKTE???? :biggrin:

red max
25.10.2011., 19:41
Red Max koliko to imaš OKTE???? :biggrin:


Pa valjda od stranaca jedino ja i ti imamo!
Oduzmi svoje dionice i to je to...:biggrin:

OKA
25.10.2011., 21:06
Kako emir misli i da li uopće misli prevoziti naftu preko Okte ili neke druge rafinerije morat ćemo pitat njega lično,možda ima deal sa Grcima,Rusima,Bugarima...možda će graditi i taj naftovod koji će biti ekonomski opravdan ako misli snadbijevati cijeli balkan,možda će i tankerima prevozit...:p:
Nije ni bitno,to je samo špekulacija,ja nisam zato kupio OKTU.To je samo bonus.
OKTA na ovoj cijeni ima veliku maržu sigurnosti,i to što ti vidiš mali free float kao problem meni je prednost,cijena će baš zbog toga jednog dana 5x..
Kome ću "uvaliti"?
Kao prvo OKTA ni na +500% neće biti preskupa,u jednom bull tržištu to neće
sigurno biti precijenjeno,u doba kada je samo pitanje vremena kada će nafta opet na 120 i više.
Hrvati u bankama(štednja) imaju oko 20 milijardi eura!Svake se godine od turizma najviše i unatoč kuknjavi i krizi ova se lijepa svotica povećava...
Ne znam kada,ali jednom će se ovo preliti na ZSE pa otud i na ostale burze u regiji.Jer pohlepa je moćna emocija!Jednom kad krene proces više neće tako lako natrag.Ništa neće biti preskupo.
Tada će kupovat neki fond jer neće imati izbora,kad je više para nego papira tržište raste.To je sva filozofija.Kao prvo, drago mi je da smo rascistili to sa emirom. Dakle, jebesh price o emiru. To je za malu i veliku dicu, i glasacko tijelo.
Onda, dalje, fino da si nam napricao kako hrvati imaju pun kurac love u jastuku, ali ja bash i ne uspijem povezati imetak hrvatskih stedisha sa investiranjem u OKTI. A ne shvatam i mikrologiku makro zarade od preprodaje jedva tisuc komada slobodnih dionica. Prije mi nalikuje na kakvu formu ekscentrizma i ekstravagantnosti. Ili, u slobodnom prijevodu - zajeb bez povratka!

red max
25.10.2011., 21:42
Kao prvo, drago mi je da smo rascistili to sa emirom. Dakle, jebesh price o emiru. To je za malu i veliku dicu, i glasacko tijelo.
Onda, dalje, fino da si nam napricao kako hrvati imaju pun kurac love u jastuku, ali ja bash i ne uspijem povezati imetak hrvatskih stedisha sa investiranjem u OKTI. A ne shvatam i mikrologiku makro zarade od preprodaje jedva tisuc komada slobodnih dionica. Prije mi nalikuje na kakvu formu ekscentrizma i ekstravagantnosti. Ili, u slobodnom prijevodu - zajeb bez povratka!


OKTA ili neka sasvim deseta dionica nije uopće važno,skoro sve će rasti,ove podcjenjenije i nelikvidnije više,iako ne kao 2007,bitne su pare i to puno svježih para i uvjeren sam da si ti to dobro povezao...
Inače čujem i da Makedonci drže prilično love u bankama....?
Slobodnih dionica ima više od tisuću pobogu,kako ti to računaš?I kako je 2007 uspjela narasti na 23 000 ako je to problem?Osim Helenica i penzionera ima još domaćih i stranih ulagača.Možda je tebi mikro ako ja uspijem kupiti OKTINIH dionica u vrijednosti 5-10 tis. eura(super za tebe) ali ako to naraste i "samo" 2X meni je to makro zarada...

grim de witt
25.10.2011., 22:07
Lepo bi bilo da se utopi Okta kod našeg katarskog prijatelja. Inače, sa bogatstvom od "samo" 2,5 milijardi evra, on je puka sirotinja u odnosu na ova dva tipa:

John D. Rockefeller
On 29 September 1916, John D. Rockefeller became the first man to ever reach a nominal personal fortune of US$1 billion. Rockefeller amassed his fortune from the Standard Oil company, of which he was a founder, chairman and major shareholder. By the time of his death in 1937, estimates place his net worth in the range of US$392 billion to US$663.4 billion in adjusted dollars for the late 2000s, and it is estimated that his personal fortune was equal to 1.53% of the total U.S. economy in his day. When considering the real value of his wealth, Rockefeller is widely held to be the wealthiest American in the history of the United States.

Marcus Licinius Crassus
It is believed that Crassus expanded his personal fortune to a remarkable 170 million sesterces, while Pliny the Elder surmised his fortune to be valued even higher, at 200 million sesterces. This would place Crassus's net worth equal to the total annual budget of the Roman treasury. He has been considered the wealthiest man in history.

Ovaj drugi, Marko Kras, bi verovatno imao bogatstvo kao pola budžeta Evropske unije, što mu dođe nekoliko hiljada milijardi evra! :eek:

Jumbo
26.10.2011., 01:01
Kao prvo, drago mi je da smo rascistili to sa emirom. Dakle, jebesh price o emiru. To je za malu i veliku dicu, i glasacko tijelo.
Onda, dalje, fino da si nam napricao kako hrvati imaju pun kurac love u jastuku, ali ja bash i ne uspijem povezati imetak hrvatskih stedisha sa investiranjem u OKTI. A ne shvatam i mikrologiku makro zarade od preprodaje jedva tisuc komada slobodnih dionica. Prije mi nalikuje na kakvu formu ekscentrizma i ekstravagantnosti. Ili, u slobodnom prijevodu - zajeb bez povratka!


Kako sam ovdje objavio da imam dionice OKTE očekujem sada navalu dobronamjernih komentara da je OKTA pred raspadom, da će svi koji su kupovali te dionice ostati bez svega (valjda će mi uzeti pare i iz džepa :biggrin:) itd.

Da me ne bi krivo shvatio OKA ne odnosi se to na tebe....mislim samo na tebe.
Ljudi moji da ste svaki put kad ste mi predviđali krah uplatili po euro danas bi samo od toga dobro živio.
E ovo bez obzira na sve moje "zajebe bez povratka" ja nekako izdržavam i 11. godinu ulaganja u dionice. Kako sam dosta tupast i neznam ništa drugo raditi, evo tih 11 godina živim od zarade na tim dionicama, pa ako bog da još puno zajeba, ne mislim mjenjati tako loš posao.
Istina bog ne pijem tu vašu vodu, jer priznajem nisam ni čuo za nju. Od MK vina meni, seljaku je dobar i Bovinov Dissan i Daron, ali kao pravi patriota više naginjem hrvatskim vinima tipa Dubokovićev Medvid ili Matuškov Royal....mislim najbolji je Petricov Plavac Mali s Hvara, ali tog se rijetko dočepam, jer mu sve neki Rošdjeca...tako se nekako zovu....otkupe

Ipak hvala svima na brizi i molim da mi za buduću pomoć od sada svaki put kad me upoznate sa mojim budućim gubitkom, uplatite neku siću....solidarnosti radi.
Unaprijed zahvaljujem

OKA
26.10.2011., 02:12
Kako sam ovdje objavio da imam dionice OKTE očekujem sada navalu dobronamjernih komentara da je OKTA pred raspadom, da će svi koji su kupovali te dionice ostati bez svega (valjda će mi uzeti pare i iz džepa :biggrin:) itd. Da me ne bi krivo shvatio OKA ne odnosi se to na tebe....mislim samo na tebe. Ljudi moji da ste svaki put kad ste mi predviđali krah uplatili po euro danas bi samo od toga dobro živio. E ovo bez obzira na sve moje "zajebe bez povratka" ja nekako izdržavam i 11. godinu ulaganja u dionice. Kako sam dosta tupast i neznam ništa drugo raditi, evo tih 11 godina živim od zarade na tim dionicama, pa ako bog da još puno zajeba, ne mislim mjenjati tako loš posao. Istina bog ne pijem tu vašu vodu, jer priznajem nisam ni čuo za nju. Od MK vina meni, seljaku je dobar i Bovinov Dissan i Daron, ali kao pravi patriota više naginjem hrvatskim vinima tipa Dubokovićev Medvid ili Matuškov Royal....mislim najbolji je Petricov Plavac Mali s Hvara, ali tog se rijetko dočepam, jer mu sve neki Rošdjeca...tako se nekako zovu....otkupe. Ipak hvala svima na brizi i molim da mi za buduću pomoć od sada svaki put kad me upoznate sa mojim budućim gubitkom, uplatite neku siću....solidarnosti radi. Unaprijed zahvaljujem...Aaaaa, broj ziro/tekuceg racuna je...!?

red max
31.10.2011., 18:19
Dok čekamo OKTA rezultate,INA je objavila svoje,dobit je rasla 270% 1-9 mj u odnosu na 2010...naftašima ništa ne poklanjati...

alooo
01.11.2011., 14:23
posto makpetrol je pokazao izvrsne rezultata i OKTA ce da bude vrhunac

red max
07.11.2011., 12:55
Hm,nažalost OKTA nije pokazala nikakve vrhunske rezultate u ovom Q,iako je profit u 9 mj veći skoro 25%, u ovom kvartalu samo prihodi odlični.
Što to Grci opet izvode?

http://www.sec.gov.mk/regassociations/ad_poi/default.aspx?item=devetmesecno_izv&subitem=dr_inst&type=uspeh&itemid=16216

grim de witt
07.11.2011., 13:25
Verovatno je u ovom kvartalu isplaćena neka mega-faktura za robu prodatu u prethodnom. Sada rast profita od ~25% odgovara rastu prihoda od ~25%.

grim de witt
29.11.2011., 13:30
Kako je moguće da ova OKTA ima skoro 50 miliona evra u rezervama i zadržanoj dobiti, a godišnje pravi samo po 1,5 miliona evra profita?!?

Evo jedan predlog: neka batale da se bave preradom nafte, neka otpuste radnike i nek puste da rafinerija uraste u korov. Samo da oročavaju tih 50 miliona evra, uzimaće 4-5 miliona evra kamate godišnje!

dimges
29.11.2011., 17:08
Kako je moguće da ova OKTA ima skoro 50 miliona evra u rezervama i zadržanoj dobiti, a godišnje pravi samo po 1,5 miliona evra profita?!?

Evo jedan predlog: neka batale da se bave preradom nafte, neka otpuste radnike i nek puste da rafinerija uraste u korov. Samo da oročavaju tih 50 miliona evra, uzimaće 4-5 miliona evra kamate godišnje!

posle će da angažitaju radnike iz Grčke da pleve korov za 50 milki eura...:biggrin:

Bubastys
30.11.2011., 09:36
Verovatno je u ovom kvartalu isplaćena neka mega-faktura za robu prodatu u prethodnom. Sada rast profita od ~25% odgovara rastu prihoda od ~25%.

Cesta greshka kada se misli da je akumulisana dobit = cash. Nije. To je samo cash koji firma duguje dionicarima. Taj se cash vec investirao, dali u assets ili u smanjenje liabilities, nije bitno.

Ako se vec trazi cash, to se moze vidjeti pod "tekovni sredstva" (current assets). Tamo stoji 43M den. Iznad toga su kratkorocna ulaganja, takodje superlikvidan asset (obicno su to kratkorocni depoziti). Tamo stoji 14,6M den. Eto to je cash koji je na 01.06.2011 imala OKTA.

Tko je ljubitelj casha (a tko nije?) valja se pozanimati i stavkom paricni tokovi (cash flow). Tamo stoji da je OKTA zapocela godinu sa 217M den. , a sada ima 43M, znaci cash znacajno pada.

Jel to za zabrinutost? Mislim da ne. Firma ima neverovatan rast u top-line (prihodi) od 37%, a to se mora necim finansirati. Buduci da firma nema NIKAKVIH kredita (pogledaj obaveze-liabilities krediti = 0), to znaci da se rast finansira od sopstvenih izvora. Ocito se radi o growth projektu koji je u samom pocetku.

Moja ocjena, samo malo strpljenja, i vec od proleca 2012 su moguca prijatna iznenadjenja.

grim de witt
30.11.2011., 10:42
Cesta greshka kada se misli da je akumulisana dobit = cash. Nije. To je samo cash koji firma duguje dionicarima. Taj se cash vec investirao, dali u assets ili u smanjenje liabilities, nije bitno.

Ako je taj keš investiran, onda je njime nešto izgrađeno ili je kupljena neka oprema, pa će na to da se računa amortizacija i iz godine u godinu će vrednost da se umanjuje, a ne da ostaje ista.

Meni stvarno nisu jasni ti izveštaji i molio bih nekoga ko se bavi računoovodstvom da to pojasni.

rambovski
30.11.2011., 12:03
dali je u papire u imovinu ili u kesh lako se vidi u balans sheet ili po nase bilans na sostojba

Bubastys
30.11.2011., 12:47
Ako je taj keš investiran, onda je njime nešto izgrađeno ili je kupljena neka oprema, pa će na to da se računa amortizacija i iz godine u godinu će vrednost da se umanjuje, a ne da ostaje ista.

Meni stvarno nisu jasni ti izveštaji i molio bih nekoga ko se bavi računoovodstvom da to pojasni.

Pa ja nisam expert za racunovodjstvo, ali se pomalo razumem, pogotovo jer koristim iz managerske perspektive, pa da probam da razjasnim.

Znaci sredstva (assets) se dele na stalna (fixed) i tekuca (current). Razlika je u likvidnosti- kako ides nadole, assets su sve likvidniji. Najdole se daklem nalazi cash, kao najlikvidniji asset od svih.

Da bi mogla biti operativna, te finansirala svoje projekte, firmi treba obrtni kapital. To je prosto razlika izmedju assets i liabilities (obaveze). Zavisno od industrije, nekim firmama treba vishe fixed assetsa (mehanizacija, mashine). Ako je firma servis, treba joj uglavnom current assets kako bi finansirala dnevne troshkove.

Sad konkretno OKTA. Sto se tu zbiva? Ako se pogleda bilans, vidi se da su fixed assets smanjeni za 145M den (okruglo), od cega najveci deo otpada na opremu i mashine. To je u liniji sa prijavljenom amortizacijom od 127M den (vidi u paricnom toku).

Sredstva su se znacajno povecala u delu tekuca sredstva (+28%), i to najvishe u delu zalihe (37%). To je u prevodu kupljena nafta, koju moraju drzati kako bi servisirali povecanu potraznju. Jaka stavka je i potraznja od kupaca, (sto su u prevodu nenaplacene fakture) koja je isto porasla za 27%. Krajnji rezultat je da su ukupna sredstva porasla za 17%, iako su fixed assets opali.

Valja ovde naglasiti da je amortizacija cisti cash inflow, koji se ne taxa, ali sa kim firma moze raditi i servisirati svoje obaveze.

Kad smo kod obaveza, one se isto dele na kratkorocne i dugorocne. Vidi se da OKTA ima iskljucivo kratkorocne obaveze (i to uglavnom neplacene fakture prema dostavljacima), koje su medjutim samo 16% vishe nego proshle godine. Znaci, tekuca sredstva su +28, a tekuce obaveze +16, ta razlika u korist sredstava objashnjava zashto je ukupni kapital povecan.

Nadam se da sam malo pomogao u razjasnivanju stvari :)

grim de witt
30.11.2011., 13:00
Hvala Bubastys, sada je malo jasnije. Da li možeš taksativno da navedeš u kojem su obliku (keš, akcije, sirovine, gotovi proizvodi, oprema) tih ~50 miliona evra prema revidiranom iz 2010:

1. ~500 miliona denara zakonske rezerve,
2. ~400 miliona revalorizacione, i
3. ~2.100 miliona zadržana dobit

Jumbo
30.11.2011., 13:44
Pa ja nisam expert za racunovodjstvo, ali se pomalo razumem, pogotovo jer koristim iz managerske perspektive, pa da probam da razjasnim.

Znaci sredstva (assets) se dele na stalna (fixed) i tekuca (current). Razlika je u likvidnosti- kako ides nadole, assets su sve likvidniji. Najdole se daklem nalazi cash, kao najlikvidniji asset od svih.

Da bi mogla biti operativna, te finansirala svoje projekte, firmi treba obrtni kapital. To je prosto razlika izmedju assets i liabilities (obaveze). Zavisno od industrije, nekim firmama treba vishe fixed assetsa (mehanizacija, mashine). Ako je firma servis, treba joj uglavnom current assets kako bi finansirala dnevne troshkove.

Sad konkretno OKTA. Sto se tu zbiva? Ako se pogleda bilans, vidi se da su fixed assets smanjeni za 145M den (okruglo), od cega najveci deo otpada na opremu i mashine. To je u liniji sa prijavljenom amortizacijom od 127M den (vidi u paricnom toku).

Sredstva su se znacajno povecala u delu tekuca sredstva (+28%), i to najvishe u delu zalihe (37%). To je u prevodu kupljena nafta, koju moraju drzati kako bi servisirali povecanu potraznju. Jaka stavka je i potraznja od kupaca, (sto su u prevodu nenaplacene fakture) koja je isto porasla za 27%. Krajnji rezultat je da su ukupna sredstva porasla za 17%, iako su fixed assets opali.

Valja ovde naglasiti da je amortizacija cisti cash inflow, koji se ne taxa, ali sa kim firma moze raditi i servisirati svoje obaveze.

Kad smo kod obaveza, one se isto dele na kratkorocne i dugorocne. Vidi se da OKTA ima iskljucivo kratkorocne obaveze (i to uglavnom neplacene fakture prema dostavljacima), koje su medjutim samo 16% vishe nego proshle godine. Znaci, tekuca sredstva su +28, a tekuce obaveze +16, ta razlika u korist sredstava objashnjava zashto je ukupni kapital povecan.

Nadam se da sam malo pomogao u razjasnivanju stvari :)

Ovome se može dodati samo Amen

Ajd fala qur... da još netko osim mene gleda fundamente....više me ubiše ovi:
A šta to njima vrijedi ako sutra propadne (firma, država, euro, EU ...izabrati po volji)

dimges
30.11.2011., 13:51
Ovome se može dodati samo Amen

Ajd fala qur... da još netko osim mene gleda fundamente....više me ubiše ovi:
A šta to njima vrijedi ako sutra propadne (firma, država, euro, EU ...izabrati po volji)

Bitan je redosled... ako je obratan onda će biti cirkusijada:biggrin:

Jumbo
30.11.2011., 13:57
Hvala Bubastys, sada je malo jasnije. Da li možeš taksativno da navedeš u kojem su obliku (keš, akcije, sirovine, gotovi proizvodi, oprema) tih ~50 miliona evra prema revidiranom iz 2010:

1. ~500 miliona denara zakonske rezerve,
2. ~400 miliona revalorizacione, i
3. ~2.100 miliona zadržana dobit

Ne da mi se gledati FI, pa ću ti samo ovo odgovoriti

1. sam naziv kaže: zakonske rezerve....zakon nalaže da firma odvaja jedan dio dobiti u rezerve da može i kod nekih kriza i problema nastaviti raditi, tj da i u takvoj situaciji nastavi s radom, pa da ne bude teret društvu
2. revolarizacija ti je utvrđivanje vrijednosti imovine u određenom trenutku. Firma krene s jednom vrijednošću, ali godinama ta vrijednost se mjenja....naprimjer zemljišta ili stroja, koji je izamortiziran (po zakonu) ali i dalje se koristi, pa mu vrijednost ne može biti nula
3.zadržali su dobit kroz sve ove godine, što znači da je nisu isplatili dioničarima, nego je koriste za širenje firme

Inače sve 3 stavke uz Početni kapital predstavljaju dio vlastitog financiranja aktive, a ne iznos novca koji imaju. Što su oni napravili sa Ukupnim kapitalom (i dugovima) vidi se u aktivi, tj tamo vidiš koliko firma ima novca, potraživanja, imovine i ostalog.

Bubastys
30.11.2011., 14:01
Hvala Bubastys, sada je malo jasnije. Da li možeš taksativno da navedeš u kojem su obliku (keš, akcije, sirovine, gotovi proizvodi, oprema) tih ~50 miliona evra prema revidiranom iz 2010:

1. ~500 miliona denara zakonske rezerve,
2. ~400 miliona revalorizacione, i
3. ~2.100 miliona zadržana dobit

Rezerve su zakonska obaveza koju firma mora servisirati pre nego sto pocne misliti o podeli dobiti (tj. dividende). Revalorizacione rezerve se mogu koristiti za reinvestiranje dobiti.

Zadrzana dobit je dobit koju firma duzi svojim dionicarima. Ta dobit pripada dionicarima i oni, ukoliko se mogu dogovoriti, imaju prava da potraze da im firma isplati. U slucaju OKTA je to, naravno, utopija, jer >80% drzi grcki ELPET Balkaniki, koga cine Hellenic P + konzorcij banaka APE.

Ono sto valja istaci u slucaju OKTA je da su oni proshle godine knjigovodstveno premestili 780M den. od stavke revaorizacione rezerve u stavku akumulisana dobit. Vishe detalja u godishnjem izveshtaju, strana 7. To je ono sto je mene isprovociralo da udjem u OKTA. Jer, premestivshi tu svotu, oni stvaraju knjigovodstvenu mogucnost da to i isplate.

A mozda se ja samo zanasam.

Jumbo
30.11.2011., 14:01
Bitan je redosled... ako je obratan onda će biti cirkusijada:biggrin:

A šta su te sve firme nastale kad je nastala EU i euro, pa će sa nestankom EU, nestati i firma....opisao sam šta mislim o takvima u prošlom postu...bez osobne uvrede.

Inače katastrofičari....niti će se raspasti EU, niti nestati euro, a ako se to i desi to će biti samo zbog toga da nastane nova još veća asocijacija i jedna još svjetskija valuta......mislim svi sve znate, a ne vidite dalje od prsta pred nosom.

money2
29.02.2012., 14:29
NAFTA ide NAGORE!
A bog me i dobit!

Jumbo
29.02.2012., 14:50
NAFTA ide NAGORE!
A bog me i dobit!

A cijena na povijesnom minimumu....dobrodošli u Makedoniju :biggrin:

Titan
09.03.2012., 15:29
Osobno nepamtim ali za ovaj Vardarakis cevi sam nesto i na ovaj topic napiso.


Ја бара ли Владата дивидендата од 5 милиони евра од Вардакс?!
http://kapital.com.mk/getImageThumbnail.axd?imgPath=~/upload/DESK%20VESTI/makedonija/Naftovod555.jpg&imgSize=300
http://kapital.com.mk/mk/makedonija/81283/ja_bara_li_vladata_dividendata_od_5_milioni_evra_o d_vardaks_!.aspx

broker
11.03.2012., 00:14
moЖни ПРОМЕНИ ВО НАФТЕНИОТ БИЗНИС

Грците ја продаваат „Окта“, ја купуваат Унгарци?

......Освен што рафинеријата во скопско Миладиновци доби нов раководен тим, во круговите од нафтениот бизнис се шпекулира дека наскоро може да добие и нов сопственик. Според неофицијалните информации, „Хеленик петролеум“ сака да ја продаде „Окта“ поради финансиските проблеми што ги има во Грција. Според непотврдени информации, најзаинтересирана за купување на „Окта“ наводно е унгарската нафтена компанија МОЛ, која веќе има пет рафинерии во Унгарија, Словачка, Хрватска и во Италија. Рафинеријата во Скопје е златна кокошка која изминатите години работи и повеќе од успешно. „Окта“ последниве две-три години е и единствената компанија од Македонија што се наоѓа на листата со 500 најуспешни фирми во средна и во источна Европа, каде што лани го зазеде 400. место. На оваа листа МОЛ се наоѓа на втората позиција со 15,5 милијарди евра годишни приходи од продажба во 2010 година.


http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=8850655C5713664285AFA45518387F24

red max
11.03.2012., 14:42
Ah,da,prodaja OKTE,najavili su Grci prošle godine da negdje u ovo doba slijedi prodaja.
Već sam zaboravio na to.
Da se prisjetimo nečega već spominjanog na ovoj temi da je Čermak za Tifon dobio 150 milijuna eura,isključivo samo lanac benzinskih postaja 33 kom.
Monopolist OKTA ima 24 kom,rafineriju,spremišta,naftovod i sve to za nekih 20 milijuna eura mcap,možda i manje,ne da mi se sad gledat..

OKA
11.03.2012., 20:28
Nakon priche za malu OKTinu dijecu, gdi je, podsjetimo se, glavni junak bio katarski Emir, evo nove patke na vidiku. Da, ovo u Dnevniku o MOL-u je totalna patka. Novinar je, ocito, izmedj dva cevapa u kavani, nacuo cavrljanje dvoje burzovnih pacijenata, koji su, zaneseni z'tom, sanjali prodaju OKTE... Ajme mati...
P.S. Prodaja ili strateshko partnerstvo svakako nije iskluceno, ali Helenik Petroleuma, a ne OKTE zasebno. Da se sad ne ponavljam, shto i zashto, ko voli neka preprocita zadnje dvije stranice topica.

red max
16.03.2012., 17:22
FI

http://www.sec.gov.mk/default.aspx?item=rassociations&subitem=rassociationdetails&display=both&year=2012&itemid=16683

OKA
21.03.2012., 19:02
Daklem, eto, najavljena majska buvlja pijaca po Ateni...
http://www.time.mk/cluster/6d3859ee70/index.html

maktri
21.03.2012., 20:13
Ko ima akcije Helenik Petroleum,mozda nesto i zaradi,posto prodaje se Helenik Petroleum,a ne OKTA.
To je isto kao da su bili izbori,i promenila se vlast.)

OKA
21.03.2012., 20:29
Ko ima akcije Helenik Petroleum, mozda nesto i zaradi, posto prodaje se Helenik Petroleum,a ne OKTA...
A l e l u j a !

:Hail:

Jumbo
21.03.2012., 21:14
До мај Окта ќе добие нов газда

A l e l u j a

red max
21.03.2012., 22:33
Kao da je to bitno...da sutra recimo zaista stave OKTU na prodaju cijena bi bila 20 000 denara.Samo to ne bi nitko ni primjetio,MSE je čudo od marketa...:) prosječni građanin bi svejedno otišao oročiti novac,za OMF da i ne pišem.
Iako nije loše dobiti novog gazdu,malo svježe krvi.

dimges
22.03.2012., 02:00
A l e l u j a !

:Hail:

OKTA če da se prodaje kad istekne monopolski ugovor

Titan
25.03.2012., 23:19
Ako novi kupac nije Gr'k ondak situacij sa Oktom i.e Vardarakis se sasvim menja. To vazi za sve GR tvrtke u MK

Ilustrovana politika :biggrin:
a.) Tranzit kroz GR
b.)Tranzit Crnog Mora
c.) Tranzit HR

dimges
28.03.2012., 03:28
http://kapital.com.mk/mk/dneven_vesnik/81965/mora_da_e_greshka.aspx?iId=2665

Очекувањата за раст се базираат на три фактори. Првиот се санкциите кон Иран и потенцијалната воена интервенција, кои може да ја намалат светската понуда на нафта. Ваквиот развој на настаните има и секундарно влијание, а тоа е зголемување на побарувачката поради билдањето на резерви во САД. Третиот фактор на пораст е резултат на падот на вредноста на доларот и делумното заздравување на светските економии. Малите економии во секој случај се колатерална штета.
Македонија нема многу простор за маневрирање. Намалувањето на акцизите, како она што се случи во 2011 година, е нерелно да се очекува. Се разбира, освен во случај повторно да се влезе во период на избори. На државата, која тешко ги стабилизира приходите од акцизи во Буџетот, ваквата можност не ѝ паѓа на памет. Министерството за финансии нема опции од други извори да ја пополни дупката од приближно 40 милиони евра, која би настанала со промена, односно намалување на акцизите за горива. Во моментот за секој продаден литар бензин во државната каса се слеваат приближно 40 денари :mad:

Titan
29.03.2012., 01:51
Ako nema Vardarakis ondak su tu troskovi podela dobit i profita,a je najbolje bilo zatvorit na godinu dana. Grcka stvar.


„Окта“ престана со работа

http://dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/568AEEFCD642524E914937F09C1109E5.jpg

Од година на година „Окта“ ги намалува проекциите за преработка на сурова нафта, а најчесто и нив не ги реализира, но затоа го зголемува увозот

Рафинеријата „Окта“ престана со работа. Според информацијата што ја имаат во Општина Илинден, на чија територија се наоѓа рафинеријата, прекинот на работата се должи на ремонтот на постројките, кој ќе трае еден-два месеца. Таа информација е официјално добиена. Меѓутоа, она што се зборува во круговите од нафтениот бизнис е дека прекинот на работа може да биде подолг и дека е дел од стратегијата направена од новото раководство.

Информациите зборуваат дека на состанок на раководството, кој се одржал пред неколку недели, сериозно било расправано за идејата рафинеријата да биде затворена на една година и во тој период пазарот во земјава би се снабдувал со готови деривати произведени во „Хеленик петролеум“, а со цел да се намалат трошоците и да се подобри финансиската состојбата на матичната компанија. Меѓутоа, истите извори посочуваат дека главна пречка за реализација на оваа идеја бил притисокот од меѓународната заедница, од причина што „Окта“ е главниот снабдувач со гориво на Kосово (над 70 отсто) и ако престане со работа, би постоел голем ризик за новата држава, односно зголемување на нејзината енергетска зависност од Србија. Оттаму, наводно, бил донесен заклучок дека престанокот со работа треба да биде на период од шест месеци..

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=22E20D0B6023F646919C9AC904BCA716

rodman82
29.03.2012., 12:29
Ko je prodao...prodao je..ide Oktica u stecaju..:))):biggrin:

money2
29.03.2012., 14:55
Ocevidno da ce do maj biti prodaja!
I sigurno Turci kupuju , isto kao i Sweedmilk.

rodman82
29.03.2012., 15:37
Ocevidno da ce do maj biti prodaja!
I sigurno Turci kupuju , isto kao i Sweedmilk.


svi cekamo ta prodaja...ail neznam zasto bi prodali turcima..prodali bi na svako samo ne turcima...grci imaju puno problema sa turcima u egeju oko novi nafteni i gasovi ...............


http://www.businessinsider.com/greece-considering-plugging-aegean-islands-into-turkish-energy-grid-2011-11

http://www.silkroadstudies.org/new/inside/turkey/2012/120109B.html

http://www.balkanalysis.com/greece/2010/12/08/greek-companies-step-up-offshore-oil-exploration-large-reserves-possible/

http://rawstory.com/news/2007/Intelligence_officers_confirm_Kissinger_role_in_06 26.html

http://hellasfrappe.blogspot.com/2011/07/special-report-hillary-came-to-greece.html

https://www.hellenext.org/reinventing-greece/2011/07/drilling-for-oil-in-the-aegean-may-help-ease-greeces-debt-crisis/

Bubastys
29.03.2012., 18:01
Kakav zajeb sa ovom dionicom :(

Kamo srece da odu u stecaj, tako bi mozda nesto i dobili.

grim de witt
29.03.2012., 19:12
Nešto baš i ne verujem da će Vlada nemo da gleda kako iz zemlje odlazi 400-500 miliona evra na uvoz naftnih derivata iz Grčke.

red max
29.03.2012., 22:47
Kakav zajeb sa ovom dionicom :(

Kamo srece da odu u stecaj, tako bi mozda nesto i dobili.


Ma čemu sekiranje,ionako rezultati poslovanja uopće ne utječu na cijenu dionice.
A i ne zna se koliko će biti zatvorena,mjesec,dva,šest,godina,svejedno zapravo.
Ali slažem se za stečaj,ona dva dimnjaka na slici vrijede kao pola MCAP.

mihail
30.03.2012., 01:31
a MPT djaba daje Zalog na Nedvizhnosti - nisu obaveshteni!?
pozdrav!

Master1
30.03.2012., 13:39
OKTA odavno ne proizvodi. Sve se uvozi iz Grcke. Tragedija je sto se uvozi slabiji kvalitet (3) a prodaje kao najbolji (5). Dok se Hellenic Petroleum ne konsolidira, nece ni OKTA...a mozda ni tada. Ona ih jednostavno ne zanima...Nece je ni prodati da ne bi imali onkurenciju.

ex...
31.03.2012., 02:58
Vece
helenic u GR mora drzati 100 % personala na poslu ( tako je tata naredia). Isti taj HELENIC-oKTA ne mora nista u MK. Stopirajuci MK ostaje im isti trg a samo jedan proizvodni kapacitet . Total sale ostaje isti. Kad vec moras platiti nekome da ne radi, onda odaberes onoga kojega manje placas.
Oko kvaliteta... treba pitat "Seabolt". Muci me malo naftovod jer taj nikad nije ni radio ( istinski) sto zbog mrtvog hoda sto zbog problematicnog prenosa i ne vidim razlog zasto jos egzistira. Hoce li oktu zatvoriti? - ne vjerujem . Hoce li Oktu prodat? - ne vjerujem .
Hoce li dionica pasti/rasti?? pitaj publiku!!!

Titan
31.03.2012., 21:45
Dug je vracen prema MK proslje nedelje ne koliko je vlada ocekivala. Vlada MK, a ujedno i deonicari gubili do 18% od Sale u zadnjih godina zbog kriminalnog fakturiranja transport sirovine(amin jednog proslog premijera). Za drzavi Porezni je jedan gubitak, a ostalo kao deonicar u transportnog sistema.

Sve ovo vise nema veze. Situacija je sada u rukama Ministry of Finance Hellenic Republic ona ti je boss svakog kamiona ko napusti GR sa cargo ka Skopje.

Berry
04.04.2012., 15:47
zdravo ... mozda je vec napisano na prethodnih postova ali cisto informtivno jel mi moze neko reci koja je nominalna eieventualno knigovodstvena vrednost dionice Okta... hvala unapred...

rodman82
04.04.2012., 16:20
zdravo ... mozda je vec napisano na prethodnih postova ali cisto informtivno jel mi moze neko reci koja je nominalna eieventualno knigovodstvena vrednost dionice Okta... hvala unapred...

Dobro dosao Berry .......50 eur je nominal,,,,nesto iznad 100 eur je book za 2011...mozes slobodno se tovariti tu...i da ide u stecaju...ostace nesto i za nas...:))))))))))

Master1
04.04.2012., 18:38
Najgora varijanta je ako bude konervirana...

Master1
04.04.2012., 18:40
konzervirana

money2
04.04.2012., 23:02
Decki izvode se remontni poslovi u OKTA kao i svake godine, kakve su ovo gluposti????
Kakve su to info bez veze?
idite u Oktu da vidite sta ko radi!

red max
05.04.2012., 00:18
Decki izvode se remontni poslovi u OKTA kao i svake godine, kakve su ovo gluposti????
Kakve su to info bez veze?
idite u Oktu da vidite sta ko radi!

Točno.To je i službeno Oktino priopćenje.Sve ostalo potječe iz "neimenovanih pouzdanih izvora".Koliko su pouzdani zaključite sami,novinari su objavili i špekulaciju o prodaji Okte,pa nikom ništa.

Jumbo
05.04.2012., 01:45
Decki izvode se remontni poslovi u OKTA kao i svake godine, kakve su ovo gluposti????
Kakve su to info bez veze?
idite u Oktu da vidite sta ko radi!

A jesi neki....ja se već ponadao da se stečaj i službeno objavi....pa nebi valjda na Forumu pisale gluposti :biggrin:

Titan
05.04.2012., 17:12
ОКТА ќе остане без нафта?
Четврток, 05 Април 2012 12:18


http://energymk.com.mk/images/stories/okta-3.jpg

Иран прекинува со доставување нафта за двете најголеми нафтени компании во Грција, Хеленик Петролеум (ЕЛПЕ) /Hellenic Petreleum/ и Мотор оил Елас /Motor Oil Hellas/ заради неплатени сметки, пренесува Прес-ТВ, ирански телевизиски канал кој емитува програма на англиски јазик.

Најголемата рафинерија ОКТА, со нафтени деривати ја снабдува Македонија преку увоз на сурова нафта од мајката-фирма Хеленик Петролеум, која пак според некои информации дури 40% од потребите ги задоволува од Иран.

Производите на ОКТА не само што имаат доминантно пазарно учество во земјата, туку таа го снабдува и Косово.


Дали ОКТА ќе остане без нафта, од рафинеринеријата не се достапни за коментар.

Ова е втор пат како Иран објавува дека ќе прекине со испорака на нафта. Првиот пат беше во февруари оваа година кога објави дека прекинува со нафтените испораки за британски и француски компании. Делот на ирански нафтен извоз за ЕУ е околу 18 %. Главни потрошувачи на иранска нафта во Западна Европа се Италија, Шпанија и Грција.

rodman82
05.04.2012., 17:16
ОКТА ќе остане без нафта?
Четврток, 05 Април 2012 12:18


http://energymk.com.mk/images/stories/okta-3.jpg

Иран прекинува со доставување нафта за двете најголеми нафтени компании во Грција, Хеленик Петролеум (ЕЛПЕ) /Hellenic Petreleum/ и Мотор оил Елас /Motor Oil Hellas/ заради неплатени сметки, пренесува Прес-ТВ, ирански телевизиски канал кој емитува програма на англиски јазик.

Најголемата рафинерија ОКТА, со нафтени деривати ја снабдува Македонија преку увоз на сурова нафта од мајката-фирма Хеленик Петролеум, која пак според некои информации дури 40% од потребите ги задоволува од Иран.

Производите на ОКТА не само што имаат доминантно пазарно учество во земјата, туку таа го снабдува и Косово.


Дали ОКТА ќе остане без нафта, од рафинеринеријата не се достапни за коментар.

Ова е втор пат како Иран објавува дека ќе прекине со испорака на нафта. Првиот пат беше во февруари оваа година кога објави дека прекинува со нафтените испораки за британски и француски компании. Делот на ирански нафтен извоз за ЕУ е околу 18 %. Главни потрошувачи на иранска нафта во Западна Европа се Италија, Шпанија и Грција.Jao Jao...ajde selleri de ste....1.200 den...trebamo dostici..sutra

Jumbo
07.04.2012., 23:53
Gazprom planira kupovinu udela u Hellenic Petroleumu
06/04/2012 18:36:00 Tanjug
Veličina slova:
Ruski Gazprom Neft je zainteresovan za udele u dve petrohemijske kompanije, grčkog Hellenic Petroleuma i nemačkog Schwedt-a.

Kompanija planira kupovinu paketa akcija Hellenic Petroleuma, čijih 35,5 odsto vlada Grčke namerava da privatizuje u maju.

"Razmatramo mogućnost kupovine aktive Hellenica, u okviru koje su dve dosta dobre rafinerije relativno velikog kapaciteta i sa dovoljno dubokom preradom", rekao je izvršni direktor kompanije Aleksandar Đukov.

Kompanija takođe nastavlja pregovore sa italijanskim Enijem o kupovini paketa rafinerije Schwedt u Nemačkoj. Prošle godine je objavljeno da bi ona mogla da otkupi manjinski deo te kompanije u okviru razmene aktive sa Enijem.

Investicioni program naftne "filijale" ruskog Gazproma će ostati na nivou 2011. godine od oko 165 milijardi rubalja (5,6 milijardi dolara), rekao je Đukov.

money2
08.05.2012., 21:25
Inace OKTA kupuje samo malo dio Iranske nafte to kupuje Helenic P.
Sve ostalo je RUSKA nafta koja dolazi za rusku rafineriju u Skoplju preko naftovoda! Tako da Rusi imaju strateski interes kupiti dio 35% HelenicP. a mozda nesto vise! Vidjet cemo za koji dan...:)

Titan
09.05.2012., 00:51
Ovo je urgent. Hellenic Petroleum,STB... se moraju prodat u narednih par nedelja ili mjeseca. Jer iznenadzenje na izborima moguca je kompletna nacionalozicacija ovih asseta, to je u program novog mandatara. Iznenadzenje u GR je sokiralo svakoga. BE READY svasta je moguce.

rodman82
09.05.2012., 09:19
Ovo je urgent. Hellenic Petroleum,STB... se moraju prodat u narednih par nedelja ili mjeseca. Jer iznenadzenje na izborima moguca je kompletna nacionalozicacija ovih asseta, to je u program novog mandatara. Iznenadzenje u GR je sokiralo svakoga. BE READY svasta je moguce.


NIsta nije urgent titance..nemoze levi da formiraju vladu..za nacionalizacija kompanija mogu grci samo da sanjau...nije ovo latinska amerika..lesojadi iz MVF i SB drze ih u ruci....trebamo ocekivati do kraju godine rasprodaja...banaka, oil&gas company, drzavnu lotariju..vodostopansto Atine i Soluna.doprivatizaciju zeleznice i celu energetsku sistemu...oko 50-80 milijarda euro..

Titan
09.05.2012., 14:00
Vec 3 ci dan stihija traje. Jer neko dovlojno hrabar da ceka bit ce ili ne? Po meni prvo ce banke , a ondak sve ostalo sto duzi bankama i jedan cent titance :biggrin:

Updated May 9, 2012, 6:56 a.m. ET
Greek Leftists to Continue Coalition Efforts

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304070304577393604233164954.html

openly calls for an annulment of the loan deal and favors nationalization of Greece's banking system.

Balboa
09.05.2012., 16:09
Ovo je urgent. Hellenic Petroleum,STB... se moraju prodat u narednih par nedelja ili mjeseca. Jer iznenadzenje na izborima moguca je kompletna nacionalozicacija ovih asseta, to je u program novog mandatara. Iznenadzenje u GR je sokiralo svakoga. BE READY svasta je moguce.

Okta je prodata ... pre mjesec dana ...

bonbona
09.05.2012., 17:57
http://www.makedonija24.mk/content/show/CatId/11/ContentId/13217

dobar terk-i nie se ce nacionalizirame :eek:

Bubastys
17.10.2012., 17:22
Eto malo,pozitivnih vijesti za ovu nasu nesretnu dionicu: gazda joj ide na prodaju iducih meseci

http://www.reuters.com/article/2012/10/16/greece-privatisations-idUSL5E8LG40B20121016?type=companyNews

Moja teorija/spekulacija o zbivanjima sa OKTA-om: ono sto se deshava u zadnjih godinu dana je price transfer, tj Hellenic prodaje OKTA-i svoje produkte po maksimalno skupim cijenama te gura ceo profit u svoj Income Statement. Ideja je da se sto vise ulepshaju bilance kako bi se tvrtka bolje prodala. Sto ce biti sa OKTA kad se Hellenic proda nije jasno, ali je jasno da gore od sadashnjeg stanja ne moze biti.

Mozda ipak uspjemo nesto izvuci na koncu konca?

glasnoGOVORNIK
18.10.2012., 21:03
Царина поднесе кривична пријава против ОКТА (http://www.kapital.mk/mk/makedonija/89004/carinata_podnese_krivichna_prijava_protiv_skopska_ rafinerija_za_nafta_za_izmama_i_kriumcharenje.aspx )

Предизборен маркетинг :biggrin:

why
19.10.2012., 16:12
MAKPETROL UP UP UP???

Министерот за финансии Зоран Ставрески во петокот изјави дека не очекува да дојде до криза во снабдувањето со нафта во Македонија, откако Царинската управа санкционираше една голема нафтена компанија.

„Не очекувам никаква криза во однос на снабдувањето со нафта или било што во таа насока. Се разбира има увозници, кои што ќе го компензираат ова и ќе обезбедат доволно снабдување на нафтениот пазар", изјави Ставрески.Тој подвлече дека Царинската управа си ја работи својата работа, со месеци врши анализи и проверка на состојбите и нивните констатации се верификувани и потврдени.Царинската управа во четвртокот објави дека ги одзеде одобренијата за поедноставен увоз и извоз на една голема нафтена компанија во државата, и поднесе соодветни кривични пријави.Дел од медиумите во петокот пренесоа соопштение на рафинеријата ОКТА, во која е искажана реакција на одлуките на Царинската управа за укинување на одобренијата за поедноставни постапки на увоз и извоз на нафтени деривати.Од компанијата сметаат дека аргументите во одлуките на Царинската управа не се докажани и предупредија дека може да влијае на нормалното снабдување со нафтени деривати на локалниот и на косовскиот пазар.„ОКТА ќе вложи напори, да продолжи со сите потребни активности за нормално и непречено снабдување на пазарот со нафтени деривати", стои во соопштението, што го пренесоа дел од медиумите./крај/мф/ап

Titan
20.10.2012., 15:21
Meni postalo simptomaticni kako je oilko skoro sve operative pomjestio ka istok.Skinuta je glavna juzna arterija i sada su 100% Ruska kontrola kroz bg.

Titan
24.10.2012., 13:21
Nakon oduzimanje povoljnost uvoza carine sada se isplati da okta pocne radom :biggrin: . Oficijalni start ove nedelje.U medzuvrjeme sva se lukova nafta iz bugarske nasla u MK.

money2
25.10.2012., 11:51
Restart ce biti veoma brzo i OKTA opet ke raditi punom parom!

OKA
25.10.2012., 23:39
Opaaaaa, rafinerija opet jashe. Jebote kad ovo sad poleti sa 700,00 na 710,00 denara.
Uz dragu volju,
porast velik, obim jak,
ide Okta, i da poginesh,
kolku mozesh ke se spasesh.

rodman82
26.10.2012., 01:26
Opaaaaa, rafinerija opet jashe. Jebote kad ovo sad poleti sa 700,00 na 710,00 denara.
Uz dragu volju,
porast velik, obim jak,
ide Okta, i da poginesh,
kolku mozesh ke se spasesh.

Okice Okice ...isto kao sto si kupovao na 250-300 kjubi...tako se gine a??? imas iskustvo vidim ali virtuelno...

OKA
27.12.2012., 22:14
Crveni, purgeru jedan, si se ti to danas uprosiječio na OKTI, a!?
Mangup, mangup... Svaka čast!

grim de witt
27.12.2012., 22:38
Okta 700 denara :eek: Eto mene sutra na kupovnoj strani!

OKA
27.12.2012., 23:49
Ma nemere više past' pa da ga jebeš!!!
:p:

Master1
28.12.2012., 10:22
Skoknal Haso so padobran, i padobranot ne mu se otvoril. Pagja on taka nadolu i mu teknalo deka ima i rezerven padobran. Ama koga videl deka e blisku do zemjata si rekol, sto da go otvoram sega koga sum tolku blisku, koj se utepal od dva metri?!?

OKA
28.12.2012., 10:51
Skoknal Haso so padobran, i padobranot ne mu se otvoril. Pagja on taka nadolu i mu teknalo deka ima i rezerven padobran. Ama koga videl deka e blisku do zemjata si rekol, sto da go otvoram sega koga sum tolku blisku, koj se utepal od dva metri?!?
:biggrin: :biggrin: :biggrin:
...dooobar, dobar...

grim de witt
08.01.2013., 13:19
Ajmo jeftino rafinerija, samo 8 miliona evra!

rodman82
08.01.2013., 13:21
Ajmo jeftino rafinerija, samo 8 miliona evra!


spoko bice i 5 mil...lapaj i cuti si...

red max
08.01.2013., 13:34
Prošle im je godine profit bio skoro 5 miliona eura,ove godine naravno gubitak kad nisu radili 9 mjeseci,firma snova za zaposlenike,svake druge godine pauziraš 9 mj a primaš plaću.:)

OKTA je jako važna za državni proračun i BDP i sumnjam da će vaši majmuni na vlasti ponovno dozvoliti ove grčke igrice,barem ne u tolikoj mjeri.

rodman82
08.01.2013., 13:46
Prošle im je godine profit bio skoro 5 miliona eura,ove godine naravno gubitak kad nisu radili 9 mjeseci,firma snova za zaposlenike,svake druge godine pauziraš 9 mj a primaš plaću.:)

OKTA je jako važna za državni proračun i BDP i sumnjam da će vaši majmuni na vlasti ponovno dozvoliti ove grčke igrice,barem ne u tolikoj mjeri.

firma je top...book za 2011 je oko 7.200 den...,,, da ne ispadne samo ova kako Kjubi...spako vi bese na 5 eur...a sea 30 eur vi e eftino..ako gresam nesto moze malu da si polemizirame...ajde okici...zokici, bokici i ostanati domasni galenicinja..

money2
08.01.2013., 13:49
Inace je OKTA pocela sa radom!
To je veoma vazno!

grim de witt
08.01.2013., 13:55
Nadam se samo da je bar neko od forumasa pokupio nesto. Ja nisam stavio kupovni nalog zato sto nisam verovao da ce neko stvarno da proda vecu kolicinu po ovako smesnoj ceni. Je-iga, izgleda da ako ne bacis udicu, neces nikad ni da ulovis ribu :(

red max
08.01.2013., 13:56
Nekad je OKTA bila i 300 denara,tu je ja čekam,pa makar sve otišlo u materinu.:)

Book nije trenutno toliko važan,ali ako firma ponovo počne zarađivati kao 2011,ne treba ništa više od toga,vratit će se barem na 2000-3000 denara.
Bilo to za godinu,dvije,tri...nije toliko bitno.

Komentar na trenutnu vrijednost OKTE,odnosno kako je MSE doživljava,da citiram našeg poznatog blogera:"I stare gume imaju svoju cijenu".:)

maktri
08.01.2013., 14:54
PIOM prodaje oko 10% po niskoj ceni.Pa zbog toga je ovaj disparitet.
Sve je mafijasluk...))

grim de witt
08.01.2013., 15:59
Vlada je trebalo da kaze ELPET-u da moze da mu postavi milion institucionalnih i zakonskih prepreka u radu, i da ga uceni da otkupi tih 8-9% od PIOM-a po 5.000-6.000 denara. To bi iznosilo nekih desetak miliona evra, a Grci sigurno svake godine pronevere bar dva-tri puta vece sume preko naduvanih nabavki.

Ali je-iga, ovo nije DRZAVA u kojoj zivi NAROD, nego teritorija na kojoj zive nekakvi ljudi.

grim de witt
08.01.2013., 16:10
BTW, ti isti pre-pre-pre-prezaduzeni Grci protestuju i otezu u nedogled privatizaciju 35,5% ELPET-a samo da ga ne bi prodali usred krize po umanjenoj ceni, a nas fond gleda da utopi posto-zasto 9% od rafinerije koja snabdeva 4,5 miliona potrosaca i okrece 600 miliona evra.

I sta, uzece milion evra, a toliko administracija proneveri DNEVNO. Ko je-e narod i negove penzije, poenta je da se nakrades dok si na vlasti!

Bubastys
08.01.2013., 16:16
Market/Book 0,09
Mrtva trka sa BESK
Pravi kuriozitet

OKA
08.01.2013., 18:51
Market/Book 0,09...Pa toliko i vrijedi!
OKTA je muljava kupaža ekološki onečiščenoga terena,
sa mega gomilom starog gvožđa na njemu.
Ta tvrtka i te postrojbe ne ispunjavaju nit' 1% EU direktiva.
Onaj ili oni, koji još dilaju ovu, takozvanu superprljavu naftu, dobro znaju da to neče ič još dugo.
OKTA za par godina?!
Pa recimo, vidim, vidim u čarobnoj kugli neke ljude, nešto pregovaraju.
Aha, da, pa to je North Republic of MKD upravo zatvorila EU poglavlje br. 3!!!
Ekološki sustav i bla, bla, bla...
Onda, vidim, vidim kako tip iz Brusela potpisuje neki ček. Sa mnogo nuli i milijuna nečega. U korist MKD proračuna.
Aha, pa to su subvencije northmakedoncima. Da poseku rafineriju, postanu ekološki frajeri i uvozno ovisni nafte, hahahah.
P.S. Scenarij broj dva!? OK! Zajebali smo s Bruselom!
Eto Rusa! Uzeli OKTU za ONE $ i uposlili tisuču MAKEDONACA za male novce.
I vidi jebote, deja vu. Novi Bosanski Brod!
Dimi, truje, garavi, al rafinerija radi turbo, benzina i diesela EKO2 koliko ti se prohtje, cijena-sitnica, 30 denara za litru, bla, bla, bla...
Super za male dioničare!?
Da, da, uvijek i gdije da su rusi ušli, dioničari su preko noči postali Abramoviči mali.
Ma daj! Booooole sine, ruse za burzu!!!
Za njih je ona bila i ostala najobičnija, drska, jenkijevska muljaža.
Za masovno pokrasti pučanstvo. Jebote!

grim de witt
08.01.2013., 19:46
Čemu se ja nadam u vezi Okte?

1. Ko god da kupi Hellenic Petroleum u sledećih godinu dana (a kupiće ga ili Katarci, ili Gazprom Njeft), daće ponudu za dokup i preostalih deonica Okte. Kad već daje ~1,5 milijardi evra, daće još deset miliona da učini uslugu vladi, unese malo keša, istisne PIOM i sitnu boraniju za po 3.000-4.000 denara/akciji.

2. Mislim da smo kao društvo prevazišli određeni civilizacijski stepen razvoja i da više nije moguće da neka dobro "podmazana" makedonska vlada dopusti da se zatvori rafinerija koja godišnje stvara više od 100 miliona evra vrednosti, 3-4% BDP, izvozi gotov proizvod za 200 miliona evra, i obezbeđuje 700 kvalitetnih radnih mesta.

Bubastys
08.01.2013., 21:47
Pa toliko i vrijedi!
OKTA je muljava kupaža ekološki onečiščenoga terena,
sa mega gomilom starog gvožđa na njemu.

Nisam veliki ljubitelj OKTA-e, mada sam se zajebo i kupio nesto sitno. Pa ipak, 9% od booka? Pogledajmo CapEx u periodu 2007-2011 (5g.), circa 1677M denara, ili vishe od 3x danashnji Market cap (479M den.). Gomila gvozdza? I dont think so :nono:

red max
08.01.2013., 22:10
PIOM prodaje oko 10% po niskoj ceni.Pa zbog toga je ovaj disparitet.
Sve je mafijasluk...))


Opa!Bit će po 300 i prije nego što sam mislio...:)
Po koliko su samo kupovali?
Sad znamo razlog zašto je ovoliko rušena cijena,mislim ono,možda je OKTA zaista smrdljivo govno od dionice ali da sam ja fond manager ne bi sigurno sve prodao na P/B 0,09 pa makar propalo tih 10%.
Ali to je mirovinski fond!Onda je sve jasno,znamo kako oni odgovorno upravljaju imovinom a treba kupiti i friških obveznica...

red max
08.01.2013., 22:23
Dobro,na stranu to što vaš mirovinski fond smatra da 10% firme sa najvećim prihodima u MK vrijedi 500 -800 tisuća eura,meni je važnije što ako to kupe Grci?Koliki će onda biti postotak vlasništva i može li se izvršiti short squezze?I po kojoj cijeni naravno.

Bubastys
08.01.2013., 22:24
Wooow! Pocetna cijena 6,39 Eura

http://www.piom.com.mk/files.php?force&file=akcii/oglas-1-mkd.pdf

Ako i za ovo ne bude kupaca, mozemo slobodno da se pozdravimo sa ovom tzv investicijom

OKA
09.01.2013., 11:21
Opa!Bit će po 300 i prije nego što sam mislio...:)
Po koliko su samo kupovali?
Sad znamo razlog zašto je ovoliko rušena cijena,mislim ono,možda je OKTA zaista smrdljivo govno od dionice ali da sam ja fond manager ne bi sigurno sve prodao na P/B 0,09 pa makar propalo tih 10%.
Ali to je mirovinski fond!Onda je sve jasno,znamo kako oni odgovorno upravljaju imovinom a treba kupiti i friških obveznica...
Nisu ništa kupili. Procesom privatizacije državnog kapitala, nakon raspada SFRJ-e, MKD državni mirovinski fond je dobio zasebne stekove prioritetnih dionica u svim privatizovanim tvrtkama. Ovo mora znati svaki ozbiljni inoinvestitor. Prije no što udene bilo koji papir na MSE-u.
Eto, kad bih ja recimo htio investirati na hrvatskoj burzi u građevince, kako su, recimo sad jeftini, to mi, ta njihova jeftinoča, svakako ne bu bila presudna. Jebeš kvocijente jeftinoče, više bi me interesovalo recimo, dali če opstati Čačićev CEI (Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija), nakon njegovog odlaska u Remetinac. Ili ce Linić zbrisati tu "dispečer" agenciju i vratiti utjecaj na javna poduzeča i totalno sjebat jakohvaljeni, visokobuđetni i za Ingru i ostale, spasonosni, a sada inhibirani, Program obnove energetske efikasnosti Hrvatske.

red max
09.01.2013., 12:21
Nisu ništa kupili. Procesom privatizacije državnog kapitala, nakon raspada SFRJ-e, MKD državni mirovinski fond je dobio zasebne stekove prioritetnih dionica u svim privatizovanim tvrtkama. Ovo mora znati svaki ozbiljni inoinvestitor. Prije no što udene bilo koji papir na MSE-u.
Eto, kad bih ja recimo htio investirati na hrvatskoj burzi u građevince, kako su, recimo sad jeftini, to mi, ta njihova jeftinoča, svakako ne bu bila presudna. Jebeš kvocijente jeftinoče, više bi me interesovalo recimo, dali če opstati Čačićev CEI (Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija), nakon njegovog odlaska u Remetinac. Ili ce Linić zbrisati tu "dispečer" agenciju i vratiti utjecaj na javna poduzeča i totalno sjebat jakohvaljeni, visokobuđetni i za Ingru i ostale, spasonosni, a sada inhibirani, Program obnove energetske efikasnosti Hrvatske.

Ah!Ozbiljni investitori ionako ne ulažu na MSE..:biggrin:
Tu smo uostalom samo Jumbo i ja, i onaj Slovenac.
Svejedno,dobili na poklon ili kupili neodgovorno se ponašaju,pa rekao bih čak i kriminalno.
I da,građevinari na ZSE nisu jeftini a ni perspektivni.
Zna netko što je sa tim skvizanjem?

OKA
09.01.2013., 13:12
Ah!Ozbiljni investitori ionako ne ulažu na MSE..:biggrin:
Tu smo uostalom samo Jumbo i ja, i onaj Slovenac.
Svejedno,dobili na poklon ili kupili neodgovorno se ponašaju,pa rekao bih čak i kriminalno.
I da,građevinari na ZSE nisu jeftini a ni perspektivni.
Zna netko što je sa tim skvizanjem?
Da!?
Jebi ga onda,
ja sam mislio da ste ozbiljni dečki!?

rodman82
09.01.2013., 15:58
AJde Cestito Okta proslo sve....kaze da je bilo nadavanje da je imalo puno zainteresirani trejderi...bio tamo i Oka i to sam cuo...:eek:

OKA
09.01.2013., 16:08
Bre, bre, bre... sedam eura komad!
Sad' kad opale sine jedan short squeeze na sedam zarez jedan cent!!!
Blago nama, blago nama!

rodman82
09.01.2013., 16:11
Bre, bre, bre... sedam eura komad!
Sad' kad opale sine jedan short squeeze na sedam zarez jedan cent!!!
Blago nama, blago nama!


Da da ke opalat ako se lazeme...ja imas u ponedelnik na 1.200 den ...

OKA
09.01.2013., 16:14
Da da ke opalat ako se lazeme...ja imas u ponedelnik na 1.200 den ...
Daj bože!
Ali, što je to!?
Novogodišnja želja!?

rodman82
09.01.2013., 16:27
Daj bože!
Ali, što je to!?
Novogodišnja želja!?Da da novogodisna zelja...bio je ovo novogodisni dedo mraz od PIOMA....svaka cast ako je neko to iskoristio...ali tu su bili lesojadi kao uvjek..

Jumbo
09.01.2013., 21:16
Eto, kad bih ja recimo htio investirati na hrvatskoj burzi u građevince, kako su, recimo sad jeftini, to mi, ta njihova jeftinoča, svakako ne bu bila presudna. Jebeš kvocijente jeftinoče, više bi me interesovalo recimo, dali če opstati Čačićev CEI (Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija), nakon njegovog odlaska u Remetinac. Ili ce Linić zbrisati tu "dispečer" agenciju i vratiti utjecaj na javna poduzeča i totalno sjebat jakohvaljeni, visokobuđetni i za Ingru i ostale, spasonosni, a sada inhibirani, Program obnove energetske efikasnosti Hrvatske.


Vrlo dobro prijatelju, vrlo dobro. Ovo je vrlo dobar način kako treba pristupiti analizi.
I ne slažem se da sada građevinci nisu interesantni. U velikim su problemima, perspektiva je loša i zato je cijena tu gdje je. Ako neki dobar analitičar pronadje koji će gradjevinar opstati, mogao bi puno zaraditi, jer će taj pokupiti poslove od ovih koji propadnu.

Meni se ne da na to gubiti vrijeme dok ima tako jeftinih prilika u regiji za firme koje godinama rade odlično, imaju sjajnu perspektivu i isplaćuju dobru dividendu, ali to ne znači da, recimo na Dalekovodu, neće biti veća zarada, nego na tim zicerima.

grim de witt
09.01.2013., 21:40
Jel' se zna ko je kupio i po kojoj ceni? Na internetu nema nikakvih vesti u vezi toga.

rodman82
09.01.2013., 21:56
Jel' se zna ko je kupio i po kojoj ceni? Na internetu nema nikakvih vesti u vezi toga.

ОКТА Скопје OKTA1 1/9/2013 51.12 EUR 550 200 110,000.00
ОКТА Скопје OKTA1 1/9/2013 51.12 EUR 501 50 25,050.00
ОКТА Скопје OKTA1 1/9/2013 51.12 EUR 501 111 55,611.00
ОКТА Скопје OKTA1 1/9/2013 51.12 EUR 501 500 250,500.00
ОКТА Скопје OKTA1 1/9/2013 51.12 EUR 463 1,150 532,450.00
ОКТА Скопје OKTA1 1/9/2013 51.12 EUR 452 100 45,200.00
ОКТА Скопје OKTA1 1/9/2013 51.12 EUR 452 19,450 8,791,400.00
ОКТА Скопје OKTA21 1/9/2013 51.12 EUR 410 72,317 29,649,970.00

OKA
09.01.2013., 22:04
Jel' se zna ko je kupio i po kojoj ceni? Na internetu nema nikakvih vesti u vezi toga.
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 550,00 / 200 dionica / 110.000,00
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 501,00 / 50 dionica / 25.050,00
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 501,00 / 111 dionica / 55.611,00
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 501,00 / 500 dionica / 250.500,00
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 463,00 / 1.150 dionica / 532.450,00
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 452,00 / 100 dionica / 45.200,00
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 452,00 / 19.450 dionica / 8.791.400,00
ОКТА Скопје / 09.01.2013 / 410,00 / 72.317 dionica / 29.649.970,00

rodman82
09.01.2013., 22:05
Sipci i nasi janicari iz Pioma....dogovoreni su predhodno sa nekim ??? zato i spustilu su toliko nisko Okica..ups Oktica....u igre su velike provizii i %%%...umesalo se malo hrabri fizicki lici...ali najvaznije sjebale su buduci penzioneri i ostetili drzavu za jedno 3-4 mil eur...mozda i vise...de je tu KHV niko nezna...ali ono sto narod zna je zlopamtilo...

rodman82
09.01.2013., 22:09
Okice jebote kako si iskopirao ovo gledam sta je to neka kombinacija ot align text left,,,,center..right ili koristis microsoft excel 2020 ...hhaha

OKA
09.01.2013., 22:19
Sipci i nasi janicari iz Pioma....dogovoreni su predhodno sa nekim ??? zato i spustilu su toliko nisko Okica..ups Oktica....u igre su velike provizii i %%%...umesalo se malo hrabri fizicki lici...ali najvaznije sjebale su buduci penzioneri i ostetili drzavu za jedno 3-4 mil eur...mozda i vise...de je tu KHV niko nezna...ali ono sto narod zna je zlopamtilo...
Denise, Denise, lutaš sine. Ko i uvijek.
Mučni malo glavom, nemoj je samo cešljati.
Poglej fino tablicu. Ajmo malo "Mentalista" sad.
Dakle ništa insajd, samo intuicija!
Koliko pravih kupaca vidiš u tablici!?
Tako je! Dva. Samo dva!
Ostali su spoteri, zalutali, bla, bla...
i po koji naivni Del Boy i Rodman, ne!
A tko su kupci!? Moje mišljenje!?
Intuitivno, onaj veči su sami Grci,
a onaj manji neki rusi, ili netko tko je kupio čip za njih.
Čip za daljnu igru. U kojoj mali nemaju ča!!!
P.S. Komuna stile!?

OKA
09.01.2013., 22:22
Okice jebote kako si iskopirao ovo gledam sta je to neka kombinacija ot align text left,,,,center..right ili koristis microsoft excel 2020 ...hhaha
Poslala mi Ana neku verziju Julian Assange Premium Excel-a.
Je svemoguča!

rodman82
09.01.2013., 22:31
Denise, Denise, lutaš sine. Ko i uvijek.
Mučni malo glavom, nemoj je samo cešljati.
Poglej fino tablicu. Ajmo malo mentalista sad.
Dakle ništa insajd, samo intuicija!
Koliko pravih kupaca vidiš u tablici!?
Tako je! Dva. Samo dva!
Ostali su spoteri, zalutali, bla, bla...
i po koji naivni Del Boy i Rodman, ne!
A tko su kupci!? Moje mišljenje!?
Intuitivno, onaj veči su sami Grci,
a onaj manji neki rusi, ili netko tko je kupio čip za njih.
Čip za daljnu igru. U kojoj mali nemaju ča!!!
P.S. Komuna stile!?

Jebote...nisu dva bre ,,laze te tablica jedan je veliki kupac...ali u dve sesii prva je ocistio dobro a u vtora umesale se neki fizicki debili:)...starii si od meni ali mozes naucITI nesto...samo za info ostao je nerealizirano jos neki 20 000 komada trazilo se parce vise ali nemalo je....P.S daleko je Okta od Komune....barem ti mozes praviti razliku JAVNE pOnuDE od bERZANSE AUKCIE....Oktica je Houston ROCKET za UP u naredni period...

OKA
09.01.2013., 22:50
Jebote...nisu dva bre ,,laze te tablica jedan je veliki kupac...ali u dve sesii prva je ocistio dobro a u vtora umesale se neki fizicki debili:)...starii si od meni ali mozes naucITI nesto...samo za info ostao je nerealizirano jos neki 20 000 komada trazilo se parce vise ali nemalo je....P.S daleko je Okta od Komune....barem ti mozes praviti razliku JAVNE pOnuDE od bERZANSE AUKCIE....Oktica je Houston ROCKET za UP u naredni period...Halooooo, Denise, to što bleješ u monitor BEST stanice
ne čini od tebe Ajnštajna.
Dva kupaca. Upamti!

grim de witt
13.01.2013., 21:30
Fun fact:

Cena je prepolovljena sa 1.300 na 580 denara sa samo 800 akcija.

OKA
15.01.2013., 01:00
Da da ke opalat ako se lazeme...ja imas u ponedelnik na 1.200 den ...
Tisučuidvijesto, a!?
Ponedeljak, a!?
A koje godine!?

rodman82
15.01.2013., 09:22
Tisučuidvijesto, a!?
Ponedeljak, a!?
A koje godine!?


Spoko kurtonce..idemo malo po malo :p:

broker
17.01.2013., 23:38
Домашната „Пуцко Петрол“ е новиот акционер на „Окта“Домашната компанија Пуцко Компани е купувачот на акциите на ПИОМ во ОКТА, дознава Сител.

Во двете транскации минатата недела компанијата купи над 90 илјади акции од скопската рафинерија за вкупно 625 илјади евра.

Новиот акционер сега поседува близу 11% од капиталот на ОКТА.

Грчкиот сопственик Хеленик Петролеум со тоа поседува 82% од акциите, а влезот на домашна компанија во сопственичката структура познавачите ја толкуваат како позитивен чекор за македонското стопанство.

rodman82
20.01.2013., 23:02
Датум: 18.01.2013, 16:48

ГОДИНАВА МОЖНА ПРОМЕНА НА СОПСТВЕНОСТА

Ќе стане ли „Газпром“ газда на „Окта“?

Во нафтениот бизнис се зборува дека „Газпромњефт“, инаку доминантен сопственик на српската нафтена индустрија (НИС), сериозно бил заинтересиран за „Хеленик“, особено за нејзините рафинерии во Солун и во Скопје

Нафтената индустрија на Србија (НИС) планира годинава да влезе на уште два пазара во регионов и да стане водечка нафтена компанија во овој дел од Европа, соопштија деновиве српските медиуми пренесувајќи ја изјавата на директорот за планирање на инвестиции на НИС, Владимир Вукојевиќ. Притоа, како што беше наведено, тој не прецизирал за кои две земји се работи. Српската нафтена индустрија од 2009 година е во доминантна сопственост на руската државна компанија „Газпромњефт“, дел од големиот „Газпром“, додека Владата на Србија има околу 30 отсто акции, а 14 отсто се малцински акционери. НИС инаку моментно е главен играч на рускиот гигант во овој регион и има претставништва во девет земји, а снабдува две третини од српскиот пазар со нафтени деривати. Според, истите извори, компанијата има купено бензински пумпи во Босна и Херцеговина и во Бугарија, а ќе почне и развој на продажна мрежа во Романија.

Овие информации се надоврзуваат на шпекулациите кои с` се поприсутни во нафтениот бизнис и кај нас дека „Газпром“, односно „Газпромњефт“, која е петта по големина нафтена компанија во Русија, е можниот иден сопственик на рафинеријата „Окта“. Имено, истите извори велат дека Русите се сериозно заинтересирани за купување на „Хеленик петролеум“, а пред с` за нејзината северна рафинерија лоцирана во Солун, заедно со „Окта“. Нашата рафинерија, велат истите извори, е интересна поради својата локација и изградениот нафтовод. Имено, се смета дека компанијата планира со производството во солунската рафинерија да го покрива и пазарот во Бугарија, а со „Окта“, не само оној во Македонија туку и во околните земји. Во Бугарија, велат истите извори, преку друга компанија веќе биле купени дури 250 бензински пумпи.

Дека има многу вистина во ваквите информации на некој начин пред некој месец потврдија и од „Газпромњефт“. Директорот на рускиот нафтен концерн Александар Ѓуков, цитиран од електронското издание „Њузру“,изјавил дека сериозно се разгледува можноста за купување делови од грчката компанија „Хеленик петролеум“ преку својата српска фирма-ќерка НИС. Тој изјавил дека во „Хеленик“ има две добри рафинерии со соодветно голема моќност, како и со висок интензитет на преработување и затоа се разгледува можноста да се придобијат овие акции.

„Хеленик петролеум“ инаку има три рафинерии во Грција и тоа во Аспропиргос, Елевсина и Солун со капацитет од 7,5 милиони тони, 3,4 милиони тони и 5 милиони тони, како и рафинеријата во Скопје, која е со инсталиран капацитет од 2,5 милона тони.

Годинава, се очекува да се случи најавуваната продажба на грчката нафтена компанија која е доминантен сопственик на нашата рафинерија. Неодамна, директорот на грчката агенција за приватизација изјави дека Грција планира да објави тендери за продажба или закуп на најголемата рафинерија и на двете најголеми пристаништа за да го плати долгот и да ги задоволи условите од договорот за меѓународната финансиска помош. Овие зделките треба да бидат дел од вториот бран на приватизација кој се очекува да заврши во 2013 година. Односно дека Атина планира да објави тендери за продажба на удели во рафинеријата „Хеленик петролеум“, во двете најголеми пристаништа во Пиреја и Солун во втората по големина компанија за снабдување со вода „Солун водовод“ и за „Ларко“, еден од најголемите светски производители на никел.

Во „Хеленик“ освен грчката влада која поседува 35,5 отсто од акциите, сопственик е и „Панјуропиан оил енд индустриал холдингс“ на „Лацис груп“ со удел од 41,9 отсто. Со останатите акции се тргуваше на Атинската берза.

Покрај „Газпромњефт“, заинтересираност за грчката нафтена компанија претходно, според информациите од нафтениот бизнис, најавија и МОЛ, но и одредени арапски компании, пред с` од Kатар.

Зденка ПавковиЌ

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=8258A63721BBCE4B912F449C760395B6

alooo
21.01.2013., 20:22
evo vam original onog prethodno objavenog i normalno placenog clanka da se to pise
malo je starijeg datuma ali sada je kod nas aktuelno


Российская "Газпром нефть" нацелилась на греческий бензин

время публикации: 9 апреля 2012 г., 10:51
последнее обновление: 9 апреля 2012 г., 11:34
"Газпром нефть" рассматривает возможность покупки греческой Hellenic Petroleum, сообщил гендиректор российской компании Александр Дюков. "Там два достаточно неплохих перерабатывающих завода с относительно большими установленными мощностями, а также с высокой глубиной переработки. Мы рассматривает возможности приобретения этого актива, однако окончательное решение еще не принято", - пояснил топ-менеджер. Представитель "Газпром нефти" уточнил изданию "Коммерсант", что участвовать в сделке она может через свою дочернюю структуру - сербскую NIS (владеет 56%).

Hellenic Petroleum владеет тремя НПЗ - в Аспропиргосе, Элевсине и Салониках мощностью 7,5 млн, 3,4 млн и 5 млн тонн соответственно, а также НПЗ в македонском Скопье. Компания занимает 70% местного рынка.

Кроме того, ей принадлежит около 1,4 тысячи АЗС в Греции и еще 350 в Балканском регионе. Также в бизнесе Hellenic Petroleum есть и нефтехимическое направление. Помимо греческого правительства, 41,9% в компании владеет Paneuropean Oil and Industrial Holdings, остальное торгуется на Афинской бирже (капитализация на пятницу 1,8 млрд евро). Чистая прибыль по итогам 2011 года - 114 млн евро, дивиденды составили 88 млн евро.

NIS - одна из крупнейших в Центральной Европе вертикально интегрированных нефтяных компаний. Объем добычи составляет около 1 млн тонн нефти в год, компания владеет нефтеперерабатывающими заводами в городах Панчево и Нови-Сад суммарной мощностью 7,3 млн тонн в год, а также крупной сетью АЗС.

Греческому правительству в Hellenic Petroleum принадлежит 35,5%. Продавать долю власти страны собираются в рамках приватизации принадлежащих им нефтегазовых активов для получения кредитов от ЕС и МВФ.

Представитель Hellenic Petroleum заявил газете, что пакет правительства будет реализовываться на условиях тендера, который состоится в этом году. Ранее предполагалось, что он пройдет в мае, но потом греческие власти перенесли тендер на неопределенный срок из-за парламентских выборов. В Hellenic Petroleum уверяют, что принять участие в нем сможет "любой заинтересованный инвестор".

К активам в Греции также проявляет интерес и владелец "Газпром нефти" "Газпром". Концерн подал заявку на участие в тендере по продаже 65% акций газовой DEPA, через которую Греция участвует в проекте строительства газопровода South Stream. Оставшимися 35% DEPA владеет та же Hellenic Petroleum. Интерес к DEPA, по сообщениям греческих СМИ, также проявляют группа "Синтез", входящее в нее ОАО "Негуснефть" и инвестиционный фонд "Энергия". В субботу зампред правления "Газпрома" Александр Медведев подтвердил, что концерн подал предварительную заявку на участие в тендере: "Мы надеемся, что пройдем квалификацию. Цена, которую мы предложим, будет абсолютно реальной, переплачивать мы не станем"
http://www.newsru.com/finance/09apr2012/greece.html

ovo je novijeg datuma
pa ako negde u ovom clanku nagjete Macedonija postirajte

Gazprom Neft’s NIS to Expand Exploration in Southeastern Europe
By Misha Savic - Oct 25, 2012 11:05 AM GMT+0200
Facebook Share
LinkedIn
Google +1
0 COMMENTS
Print
QUEUE
Q
Naftna Industrija Srbije AD (NIIS), the Serbian oil and gas company controlled by OAO Gazprom Neft (GAZP), plans to expand exploration to 10 southeast-European countries to meet a 2020 production target.
The vertically-integrated company, whose main oil and gas production is in Serbia and runs exploration ventures in Romania, Hungary and Bosnia-Herzegovina, may add sites in Montenegro, Albania, Slovenia, Bulgaria, Croatia and Greece in its search for hydrocarbons, according to a presentation released in Belgrade.
“NIS plans to use two development options: buying stakes in projects and smaller companies, and creating joint companies with big players in the region,” the Novi Sad-based company said, adding it plans to triple output to 5 million tons of oil equivalent by 2020.
In Greece, NIS plans to take part in a tender for on- and off-shore sites in partnership with Energean Oil & Gas SA, while in Slovenia it said it’s nearing an agreement for a concession with London-based Ascent Resources Plc. (AST) It will also bid in a Croatian exploration tender.
In Montenegro, it plans to “take part in a tender for off- shore blocks in partnership with interested companies,” while in Albania and Bulgaria it may “participate in projects,” the company said without providing details.
NIS said expects to wrap up talks soon with a unit of Falcon Oil & Gas Ltd (FO), a Denver, Colorado-based company, on joint work on two exploration sites in Hungary, in addition to the contract it has with Rohoel Aufsuchungs AG for exploration and production near Kiskunhalas in the south of that country.
Shale Oil
Partnerships in Romania with Canada’s East West Petroleum Corp. (EW), Moesia Oil & Gas and Zeta Petroleum Plc (ZTA) give NIS access to six concessions there, while in Bosnia-Herzegovina a venture with Neftegazinkor, a subsidiary of Russia’s Zarubezhneft (ZRNFT), is to start test drills next year following seismic surveys, NIS said.
The company also eyes some 2 billion tons of oil shale reserves near Aleksinac in southeastern Serbia for which it will bid in a future tender, possibly with units of Royal Dutch Shell Plc (RDSA), Chevron Corp. (CVX), or EESTI Energia AS that can provide “adequate equipment” for tapping the unused source.
To contact the reporter on this story: Misha Savic in Belgrade at msavic2@bloomberg.net
To contact the editor responsible for this story: James M. Gomez at jagomez@bloomberg.net

http://www.bloomberg.com/news/2012-10-25/gazprom-neft-s-nis-to-expand-exploration-in-southeastern-europe.html

p.s. vidimo se na 410
a ko je danas kupio z****o se

red max
21.01.2013., 22:26
ulazi seik u naftni biznis makedonije
ide okta na prodaju po mojoj proceni najmanje 14000 sto nije mnogo oko 200 mil eura za najvecu makedonsku firmu


Емирот се интересира за енергетиката и за земјоделството

В понеделник во дводневна официјална посета на Македонија ќе пристигне емирот на Катар, шеик Хамад бин Калифа Ал Тани, што е прва официјална посета на достоинственик од тој ранг од арапскиот свет на нашата држава


Хамад бин Калифа Ал Тани

В понеделник ни доаѓа сточлена делегација од Катар


Емирот доаѓа по покана од претседателот Ѓорге Иванов, а ќе има средби и со премиерот Никола Груевски и со претседателот на Собранието Трајко Вељаноски.

Од кабинетот на претседателот Иванов најавуваат потпишување на повеќе спогодби, како и разговори за унапредувањето на економските односи меѓу двете држави, зголемување на трговската размена, како и можност за директни катарски инвестиции во македонското стопанство. Дознаваме дека главен акцент ќе биде ставен на состојбите во енергетиката и во земјоделството бидејќи Катар има огромни фонодови за оваа намена и е меѓу водечките земји во светот во бизнисот со нафта. Во сточлената делегација има и 12 министри во Владата на Катар и двајца членови на кралското семејство. Од Македонија емирот заминува за Албанија, Полска и Украина.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1015111053428&id=10&setIzdanie=22406

Pa šta neće Šeik to kupit!?:)
Kako se mogao zajebat onaj koji je danas kupio kad to ide na 14 000?
Najmanje.

alooo
21.01.2013., 23:44
to sam upravo hteo reci red maksu da sam se tada nadao na seika
a onaj koji je danas i pre neki dan kupio na ruse
p.s. prodaj odmah
normalno ako imas i bezi od tog smeca
uvek ce ici OKTA u paket sa helenicom inace bi pre neki dan helenik kupio
cionice po 410 denara i prodao rusima

red max
22.01.2013., 10:38
to sam upravo hteo reci red maksu da sam se tada nadao na seika
a onaj koji je danas i pre neki dan kupio na ruse
p.s. prodaj odmah
normalno ako imas i bezi od tog smeca
uvek ce ici OKTA u paket sa helenicom inace bi pre neki dan helenik kupio
cionice po 410 denara i prodao rusima

Ma jasno,rusi,kinezi,japanci,čečeni,palestinci ovi oni...sve je to šta već je.

Nego mi nije jasno ako OKTA vrijedi 14 000 ili je barem šeik(bio) spreman toliko dati po tebi.Otkud onda ne valja i po 700,ajde da se šeik zajebao i dao dvaput više od vrijednosti OKTE ali kud 20(dvadeset)puta više za to smeće!?
Odnosno 35 puta,jer po tebi 400 je prava cijena.Sada.
Jest da se ima para,šeik ko šeik, ali ipak...
Eh,zamislite rast od 3500% ako se šeik predomisli,tolike pare nisu ni Anica ni OKA zajedno mrknuli na STILU zlatne 2007/2008 godine.

rodman82
22.01.2013., 11:10
hahah

red ajde malo sell na OKticu ceka te Alooo...voz je prosao ali nekoj jos se nada... nece dati grci to ispod 50 eur ...per share....

grim de witt
23.01.2013., 01:09
Izgleda da je gazda-Pucko vec poceo da podmazuje tamo gde treba kako bi sto brze podigao cenu svojoj izvanrednoj investiciji:

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=37&eventId=62114

Газпромњефт најверојатно ќе ја купи македонската Окта. Извори откриваат дека руската компанија планира да влезе на македонскиот пазар преку нафтената индустрија Србија, каде е доминатнетн сопственик. Таа ги почнала преговорите за купување на грчки Хеленик Петролеум, но голем интерес имала за рафинериите во Солун и Скопје.

НИС планира оваа година да влезе на уште два пазари и со тоа да стане најголемата нафтена водечка копанија во Европа.

Гаспромњефт е заинтересиран за Окта особено поради локацијата и изградениот нафтовод. Руската компанија планира со производството во солунската рафинерија да го покрие и бугарскиот пазар, а преку Окта пазарите во околните земји.

Газпромњефт е дел од Газпром и е 5-та по големина нафтена компанија во Русија. Преку српската нафтена индустрија има отворено преставништва во 9 земји, а снабдува две третини од српскиот пазар со нафтени деривати.

rodman82
23.01.2013., 09:29
Izgleda da je gazda-Pucko vec poceo da podmazuje tamo gde treba kako bi sto brze podigao cenu svojoj izvanrednoj investiciji:

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=37&eventId=62114

Газпромњефт најверојатно ќе ја купи македонската Окта. Извори откриваат дека руската компанија планира да влезе на македонскиот пазар преку нафтената индустрија Србија, каде е доминатнетн сопственик. Таа ги почнала преговорите за купување на грчки Хеленик Петролеум, но голем интерес имала за рафинериите во Солун и Скопје.

НИС планира оваа година да влезе на уште два пазари и со тоа да стане најголемата нафтена водечка копанија во Европа.

Гаспромњефт е заинтересиран за Окта особено поради локацијата и изградениот нафтовод. Руската компанија планира со производството во солунската рафинерија да го покрие и бугарскиот пазар, а преку Окта пазарите во околните земји.

Газпромњефт е дел од Газпром и е 5-та по големина нафтена компанија во Русија. Преку српската нафтена индустрија има отворено преставништва во 9 земји, а снабдува две третини од српскиот пазар со нафтени деривати.Nije poceo NIsta Pucko da radi...nije Pucko nego Glujo...i imaju neko insajd sta mi nemamo...ako prodaju parce po parce trebace im vise od 10 godina da prodaju sve...samo prezemanje...

grim de witt
23.01.2013., 23:20
U vreme preuzimanja od strane Gazpromnjeft-a, srpski NIS je imao 2 rafinerije koje su bile na nizem tehnoloskom nivou od Okte, 70% maloprodaje goriva u Srbiji, 4 puta vise zaposlenih od potrebnog i 700 miliona evra nagomilanih dugova. Za 51% Srbija je dobila 400 miliona evra u kesu, 200 miliona dolara beskamatnog kredita za budzet, 600 miliona evra investicija (napravili u Pancevu najmoderniju rafineriju na Balkanu koja ispunjava svaki moguci evropski standard), program otpremnina za tehnoloski visak (750 evra po godini staza), izgradnju regionalnog skladista gasa u Banatskom Dvoru i povoljniju trasu Juznog toka koja znacajno povecava investicije u Srbiju i buduce prihode od tranzita gasa. Znaci Srbija je dobila paket u ukupnoj vrednosti od skoro 2,5 milijarde evra za 51% NIS-a!

E sad, Okta ima oko 850.000 akcija. Svaki mali deonicar bi oberucke prihvatio ponudu od 10.000 denara po akciji. Pa i po toj fenomenalnoj ceni bi Okta vredela oko 140 miliona evra, sto je 30 puta manje od NIS-a!

Titan
23.01.2013., 23:46
Projekat sa Grcke ide vise nego 1/2 godine vodi ga Lebedev licno. NIS bi samo forma. Val ulkjucuje jos 2 MK tvrtke. Ja zelim da se sve ovo zavrsi ali jos mi nije vjerovat da ce zapad dopustit Rusa da udze tako lako na trziste bivsi YU. Ja se ne razumem drustvene politike, pa stoga ovo zadnje je samo nagadzanje.

rodman82
24.01.2013., 10:23
U vreme preuzimanja od strane Gazpromnjeft-a, srpski NIS je imao 2 rafinerije koje su bile na nizem tehnoloskom nivou od Okte, 70% maloprodaje goriva u Srbiji, 4 puta vise zaposlenih od potrebnog i 700 miliona evra nagomilanih dugova. Za 51% Srbija je dobila 400 miliona evra u kesu, 200 miliona dolara beskamatnog kredita za budzet, 600 miliona evra investicija (napravili u Pancevu najmoderniju rafineriju na Balkanu koja ispunjava svaki moguci evropski standard), program otpremnina za tehnoloski visak (750 evra po godini staza), izgradnju regionalnog skladista gasa u Banatskom Dvoru i povoljniju trasu Juznog toka koja znacajno povecava investicije u Srbiju i buduce prihode od tranzita gasa. Znaci Srbija je dobila paket u ukupnoj vrednosti od skoro 2,5 milijarde evra za 51% NIS-a!

E sad, Okta ima oko 850.000 akcija. Svaki mali deonicar bi oberucke prihvatio ponudu od 10.000 denara po akciji. Pa i po toj fenomenalnoj ceni bi Okta vredela oko 140 miliona evra, sto je 30 puta manje od NIS-a!


Malo da se nadovrzim na tebi:
- Americki Vetro Enegy kupio ALBPetrol za 850 mil $ de su dobili dve rafinerije Ballsh Refinery I Fier Refinery sa kapacitet manji nego Okte.
- Lukoil je platio za Burgaski Neftohemik 104 mil$ za 58% onda za za vise od 130 mil eur izkupio udeo na berze ili ukupno oko 230 mil $
- Lukoil kupio je za 51% od Romansko Petrotela za 53 mil eur I jos 100 mil $ dokupio na berzi do 93% ..ukupno oko 153 mil eur…rafinerija Petrotel Lukoil Refinery po kapacitetu je tu kao I Okta
- OBV kupio Romanski Petrol 33% za 800 mil eur ..i za to je dobio 3 rafinerii …
- Kazakstanski KazMunayGas kupio 75% Romanski Rompetrol za 2.7 milijardi $ I dobio 1 rafinerijja Petromidia Constanţa Refinery.
- Rusiki Zarubežnjeft' su platili oko 120 mil eur za rafinerija u Bosanskom Brodu, Rafinerija u Modricu ulja I benziski pumpi petrol…I nasledio vise od 100 mil eud dolg rafinerije.
- Za NIS I Gazproma…nema potrebe komentar 400 mil eur …
- HelleniC za Crnogorski Jugopetrol Kotor za 54% platio je 105 mil eur … za rafinerije 2 puta manja nego nase Okte…
- Samo nasi su prodali Okte 40 mil eur …2-3 puta ispod realne vrednosti
I sad okta vredi..7 mil eur ))))))))))

OKA
24.01.2013., 10:39
Ja se ne sijecam da su Grci ikada prodali neku strateshku MKD akviziciju. Naprotiv, tvrtke poput Stopanske banke Skopje, OKTA, USJE, VEROPULOS..., njima daju premoc, uvid i utjecaj na financijske, energetske i industrijske tokove u Makedoniji. Dok traje TERITORIJALNI spor oko imena, dok jos traje onaj, za nas, pakleni kupoprodajni Ugovor o OKTI, bitce divno cudo ako vidimo da su se grci odrekli jedinog naftovoda i jedine rafinerije u Makedoniji.
Ali cuda se, iskreno receno, retko, do gotovo, nikad ne dogode!

rodman82
24.01.2013., 10:53
Ja se ne sijecam da su Grci ikada prodali neku strateshku MKD akviziciju. Naprotiv, tvrtke poput Stopanske banke Skopje, OKTA, USJE, VEROPULOS..., njima daju premoc, uvid i utjecaj na financijske, energetske i industrijske tokove u Makedoniji. Dok traje TERITORIJALNI spor oko imena, dok jos traje onaj, za nas, pakleni kupoprodajni Ugovor o OKTI, bitce divno cudo ako vidimo da su se grci odrekli jedinog naftovoda i jedine rafinerije u Makedoniji.
Ali cuda se, iskreno receno, retko, do gotovo, nikad ne dogode!

Tako je OKA...nisu ludi da prodaju zlatne kokoske ali jedna po jedna bice na sell u narednih godinama I bice to ne po nihova zelja......ako se dobro secam pred 2-3 godine prodali su Mermerni kombinat Prilepa na neki fantom iz Nederlands...mislim da osim Pirea Bank sa 10% niko od grce nije ostao unutra....kako I da je mi se nadamo ..ako bude neka akvizicija…da grci daju Okte na neki od 50-150 eur per share…:biggrin:

OKA
24.01.2013., 11:33
Tako je OKA...nisu ludi da prodaju zlatne kokoske ali jedna po jedna bice na sell u narednih godinama I bice to ne po nihova zelja......ako se dobro secam pred 2-3 godine prodali su Mermerni kombinat Prilepa na neki fantom iz Nederlands...mislim da osim Pirea Bank sa 10% niko od grce nije ostao unutra....kako I da je mi se nadamo ..ako bude neka akvizicija…da grci daju Okte na neki od 50-150 eur per share…:biggrin:
Mermerni je odradio svoje za Atensku olimpijadu. Okta!? Daj boze! Sve bi bolje bilo od Grka!

dimges
24.01.2013., 15:15
Malo da se nadovrzim na tebi:
- Americki Vetro Enegy kupio ALBPetrol za 850 mil $ de su dobili dve rafinerije Ballsh Refinery I Fier Refinery sa kapacitet manji nego Okte.
- Lukoil je platio za Burgaski Neftohemik 104 mil$ za 58% onda za za vise od 130 mil eur izkupio udeo na berze ili ukupno oko 230 mil $
- Lukoil kupio je za 51% od Romansko Petrotela za 53 mil eur I jos 100 mil $ dokupio na berzi do 93% ..ukupno oko 153 mil eur…rafinerija Petrotel Lukoil Refinery po kapacitetu je tu kao I Okta
- OBV kupio Romanski Petrol 33% za 800 mil eur ..i za to je dobio 3 rafinerii …
- Kazakstanski KazMunayGas kupio 75% Romanski Rompetrol za 2.7 milijardi $ I dobio 1 rafinerijja Petromidia Constanţa Refinery.
- Rusiki Zarubežnjeft' su platili oko 120 mil eur za rafinerija u Bosanskom Brodu, Rafinerija u Modricu ulja I benziski pumpi petrol…I nasledio vise od 100 mil eud dolg rafinerije.
- Za NIS I Gazproma…nema potrebe komentar 400 mil eur …
- HelleniC za Crnogorski Jugopetrol Kotor za 54% platio je 105 mil eur … za rafinerije 2 puta manja nego nase Okte…
- Samo nasi su prodali Okte 40 mil eur …2-3 puta ispod realne vrednosti
I sad okta vredi..7 mil eur ))))))))))
ne, oko 11.051000 eur ... ali za 51% dosta je 7 milkica:biggrin:

alooo
24.01.2013., 22:25
drugovi burzasi kde ste bili cele godine do sada
nego sad je burza krenula vi se lepo napunili bezvrednih okta papirica
i sad ovde pricate kako je to najbolja dionica u svemiru

Bubastys
24.01.2013., 23:26
@ Alooo
Znash onu mudrost, svaki je asset likvidan, samo se trebamo dogovoriti oko cijene.

Inace bi bilo jako neobicno da se svi brinu oko cijene, osim onog koji posjeduje 81% firme.

rodman82
25.01.2013., 00:17
drugovi burzasi kde ste bili cele godine do sada
nego sad je burza krenula vi se lepo napunili bezvrednih okta papirica
i sad ovde pricate kako je to najbolja dionica u svemiru

AU AU AU
Druze aloo..ajde cekam te sutra da selniss,,malo od tvoih Oktica ..ako su tako bezvredni papiri ili bili su vredniji za tebi kad su bili 2xbook.....

Ja ti tvrdim da na ovim razinina nema potcjena dionica na MSE ...ako se neslazes...moze malo fakti...a za jadenje burek,,,na emisija kj JANKICA..

drvodelac
25.01.2013., 00:26
AU AU AU
Druze aloo..ajde cekam te sutra da selniss,,malo od tvoih Oktica ..ako su tako bezvredni papiri ili bili su vredniji za tebi kad su bili 2xbook.....

Ja ti tvrdim da na ovim razinina nema potcjena dionica na MSE ...ako se neslazes...moze malo fakti...a za jadenje burek,,,na emisija kj JANKICA..

Duuuvaaaac, :party: :biggrin:
nema potreba tolku da se napregas so duvanje.
I bez toa ovaa i mnogu drugi akcii sozreaa da odat nagore.

Ti pisuvam samo da te nerviram zasto gledam deka se palis kako mlad majmun na sekoj post napisan do tebe.

nego daj ti sega nekoj info kolku ke plati vig za kjubi, da ne zaglavime mnogu dolgo tamu pa da ne uspeeme da go fatime vozot vo koj ti vekje se vozis... :p:

@alo, izvini sto iskoristiv tvoj post za replay :thumbsup:

Master1
25.01.2013., 13:24
Danasnji rekorder je OKTA sa +38,80% !

rodman82
28.01.2013., 14:25
Tisučuidvijesto, a!?
Ponedeljak, a!?
A koje godine!?promasio sam malo....nekoliko dana...:thumbsup: 1.150, 00 danas...ali opet cena smesna :biggrin:

OKA
28.01.2013., 16:40
promasio sam malo....nekoliko dana...:thumbsup: 1.150, 00 danas...ali opet cena smesna :biggrin:Denise, Denise, koji si ti mangup.
Zrtvovao si 5 tisuca denara
samo da bi zajebo OKU!
Svatka cast!
Ocete preuzimati OKTU-u,
kakvi su ti dalji planovi?

rodman82
28.01.2013., 18:31
Denise, Denise, koji si ti mangup.
Zrtvovao si 5 tisuca denara
samo da bi zajebo OKU!
Svatka cast!
Ocete preuzimati OKTU-u,
kakvi su ti dalji planovi?


СКАНДАЛ- ДУИ во бизнис со Русите и Грците


ДУИ -Бизнис шема или како да се прават пари за избори-

Двајца функционери на ДУИ дознаваат дека ОКТА ќе биде продадена на Газпромнефт.

Одма ДУИ му наредуваат на директорот на пензискиот фонд да донесе одлука за продажба на акциите кои ги поседува фондот на приватна компанија блиска со ДУИ.Тој тоа го прави и 11% акции на ОКТА ги продава на берза за 630.000 еур.

Од среда 30 јануари дознаваме дека акциите ќе вредат двојно повеќе ,а на Газпромнефт ќе му бидат понудени во блок по цена од 4.000.000 еур или разлика од 3.370.000 еур .

И се би било добро кога до странските амбасади не стигнала потврда дека за оваа операција министерот и вицепримиерот дознале скоро еден месец порано и дале налог пензискиот фонд да ги отуѓи на компанија која е во сопственост на нивен градоначалник.

Дали има или нема овде кривични пријави за злоупотреба треба да одговорат СДСМ ,ДПА и Руфи Османи- соопшти за МакБорба поранешен директор на Агенцијата за Приватизација.

Тоа е сериозен криминал на т.н. инсајдерско тргување. Во секоја нормална држава се поништува зделката и судски се постапува со сериозни затворски казни, особено за функционерите изјави за МакБорба висок службеник на Агенцијата за Антикорупција. :eek:

rodman82
28.01.2013., 18:34
Sipci i nasi janicari iz Pioma....dogovoreni su predhodno sa nekim ??? zato i spustilu su toliko nisko Okica..ups Oktica....u igre su velike provizii i %%%...umesalo se malo hrabri fizicki lici...ali najvaznije sjebale su buduci penzioneri i ostetili drzavu za jedno 3-4 mil eur...mozda i vise...de je tu KHV niko nezna...ali ono sto narod zna je zlopamtilo...
OVE JE MOJ POST NA ISTI DAN KAD JE BILA AUKCIJA PIOMA....vestacki su spustilo Okte od 3.000 den na 400 den...za neko da profitira...ali to je vlast:confused:

Bubastys
28.01.2013., 22:12
Од среда 30 јануари дознаваме дека акциите ќе вредат двојно повеќе ,а на Газпромнефт ќе му бидат понудени во блок по цена од 4.000.000 еур или разлика од 3.370.000 еур .Prosta matematika kaze cijena po dionici za blok 2500-2600 denara. A ja, mamlaz, ushao na 1710. :worried:

E ako iz ove investicije izadjem sa plusem, to bi bio krunski dokaz da se na burzi ne moze izgubiti!

grim de witt
28.01.2013., 23:26
Na kraju ispada da je sve ovo bila samo prostacko-seljacko-siptarska sema da ekspresno profitiraju na stetu fonda. Pa sta su mislili, da niko nece da primeti? Samo mi nije jasno zasto niko nije dao bolju cenu na aukciji. Fondovi su puni kesa, a ima i puno pojedinaca i kompanija za koje su 500-600.000 evra prava sitnica.

Na kraju krajeva, i sam Gazpromnjeft je mogao da ih kupi na aukciji bez posrednika. Nije valjda doslo vreme da Rusi Siptarima placaju reket za ulazak na makedonsko trziste.

rodman82
29.01.2013., 00:23
Na kraju ispada da je sve ovo bila samo prostacko-seljacko-siptarska sema da ekspresno profitiraju na stetu fonda. Pa sta su mislili, da niko nece da primeti? Samo mi nije jasno zasto niko nije dao bolju cenu na aukciji. Fondovi su puni kesa, a ima i puno pojedinaca i kompanija za koje su 500-600.000 evra prava sitnica.

Na kraju krajeva, i sam Gazpromnjeft je mogao da ih kupi na aukciji bez posrednika. Nije valjda doslo vreme da Rusi Siptarima placaju reket za ulazak na makedonsko trziste.


1. MKD mutual funds...nemaat sloboden kes za investiranje...po prospekt imaat pravo do 10% od imot da vlozat vo poedinecna akcija...so znaci treba da imaat imot od 5-6 milioni evra ....kj nas site zaedno nemaat poveke od 2-3 milioni.
2.Penziskite se puni kes ali nemaat dozvola od MAPAS za investiranje vo Okta..imam nekoj insajd deka cekaat veke poveke od godina dozvola za vlez...i nemaat odgovor ...direktor na Mapas e eden ramkoven albanac i eden turcin....
3.Imase dosta fizicki lica zainteresirani za vlez na 400 ali kj so ima sila nema pravdina...ostanaa so prazni raci...
4. I mene ne mi e jasno zs Gazprom ne gi kupi na aukcija (ako ima vistina vo seto ova)...... ??????

Barsa
29.01.2013., 08:30
Na kraju ispada da je sve ovo bila samo prostacko-seljacko-siptarska sema da ekspresno profitiraju na stetu fonda. Pa sta su mislili, da niko nece da primeti? Samo mi nije jasno zasto niko nije dao bolju cenu na aukciji. Fondovi su puni kesa, a ima i puno pojedinaca i kompanija za koje su 500-600.000 evra prava sitnica.

Na kraju krajeva, i sam Gazpromnjeft je mogao da ih kupi na aukciji bez posrednika. Nije valjda doslo vreme da Rusi Siptarima placaju reket za ulazak na makedonsko trziste.

Jebali ti siptari od A-ZH. Samo glupav ne moze da uvidi deka toa VMRO-vska operacija. Pucko Komerc- Makedonski Brod ALOOOOOO.

grim de witt
29.01.2013., 09:21
VMRO-vska operacija. Pucko Komerc- Makedonski Brod ALOOOOOO.

Upravo je to i zbunjujuce. Ne znam kako je uopste taj novinar povezao da DUI stoji iza svega ovoga. Nikada se Siptari nisu petljali u ovakav visoko-sofisticirani kriminal, obicno im je bilo dovoljno da ih vlast pusti da prodaju svercovanu robu, da ne placaju porez i da ih "ramkovno" zaposljava.

alooo
29.01.2013., 11:06
Upravo je to i zbunjujuce. Ne znam kako je uopste taj novinar povezao da DUI stoji iza svega ovoga. Nikada se Siptari nisu petljali u ovakav visoko-sofisticirani kriminal, obicno im je bilo dovoljno da ih vlast pusti da prodaju svercovanu robu, da ne placaju porez i da ih "ramkovno" zaposljava.

vidi se da niste iz makedonije
ovaj pucko nije siptar nego makedonac i ne zna sta da radi sa parama pa kupuje
bezvredne dionice

money2
29.01.2013., 11:31
Prvo: bezvredna nije, vredi izmegju 5.000-6.000
Drugo: torbeshi rade s drugo partijom-a ne sa spomenutom
Trece: mislim da Okta- treba kesh! i ona prodaje, a ne Pucko P.

red max
29.01.2013., 12:49
OKTA sigurno vrijedi više od 5000-6000,druga je stvar što su je Grci trenutno namjerno razjebali.A ove vaše iz fonda koju su prodavali 10% OKTE za pola milijona eura treba staviti u zatvor.

alooo
06.02.2013., 22:38
ostvaruje se moja prognoza idemo na 300-400 denara po dionici

sticky fingers
06.02.2013., 22:58
OKTA sigurno vrijedi više od 5000-6000,druga je stvar što su je Grci trenutno namjerno razjebali.A ove vaše iz fonda koju su prodavali 10% OKTE za pola milijona eura treba staviti u zatvor.

Pa kad kupuje Pucko Petrol ( narko prijatelj familije na vlasti) onda je dobro sto cijena nije bila i manja.

dimges
09.02.2013., 09:54
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=FC9CB610440C964386C7E91421DFB6D A

grim de witt
11.02.2013., 21:30
Pucko je za 10% Okte dao 500.000 evra, a 2011. godine je samo lokaciju za benzinsku pumpu u Novom Lisicu platio 1.600.000 evra :)

http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=8&item=11946

Inace, imaju i "sajt" u obliku stranice na Fejsbuku, vecina komentara su na turskom ili albanskom:

https://www.facebook.com/pages/Pucko-Petrol/136286886387573

You can't make this shit up! :)

skmk81
15.02.2013., 00:45
http://24vesti.mk/okta-kje-se-preorjentira-samo-kon-uvoz-na-nafta
14.02.2013 | 18:26
Економија
Прочитано: 296

Дали Окта ќе го напушти бизнисот со производство на нафтени деривати?

Рафинеријата повторно запре со производство со образложение дека резервите се полни.

Извор за 24 Вести велата дека иако застојот може да се смета како првремен, сепак можно е ОКТА да бара начин целонсо да запре со производство и да се праенасочи кон увоз.

Според сегашниот договор меѓу окта и македониај нема законска препрека за овој потег смета еден од поранешните министри за економија.

Владини извори тврадат дека деновиве била оставарена средба на високо ниво и од една и од другата страна. Детаљи не се соопштуваат, но се дознава дека тема било производството на нафтенеи деривата.

Грчка ОКТА минатат година не работеше речиси осум месеци, период во кој рафинеријата увезуваше нафтени деривати. Токму овој период на неработење се одрази врз вкупното индустрисоко производство во змејава кое беше во контиумуран пад.

Во меѓеувреме царината влезе во контрола на узвот на Окта и донесе мерка за времено одземање на лиценците по што следуваа и кривични постапки за царинска измама и за шверцување. Исто така лани владата се обиде да велзе во прговори со окта за промена на методолгијата за пресметка на цените но и за кавлитетот на горовито штѕо го пртоизведува скопската рафинери под грчка доминација.

grim de witt
17.02.2013., 11:16
Evo sta je napravio Gazprom Njeft od NIS-a:

http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2013&mm=02&nav_id=686188

nenex
18.03.2013., 10:40
Moze li nekoj da pise nesto vo vrska so OKTA nov sum i neznam sto se slucuva so ovaa akcija, gi imam nasledeno i neznam dali da gi cuvam dali da prodavam?Kako stojat rabotite ke ima li voopsto dvizenje nagore - nekakvo.....????

Pozdrav.

Jumbo
18.03.2013., 10:56
A jes ti nasljeđe. Taj te baš nije volio. :biggrin:

nenex
18.03.2013., 21:30
A jes ti nasljeđe. Taj te baš nije volio. :biggrin:

ima sekakvi spekulacii ama deka vrednosta na akcijata e 1000 den kako sto e vo momentof ne mi se veruva mislam deka e mnogu podceneta.

grim de witt
06.04.2013., 19:55
Prerađivači nafte u Evropi zatvoriće 10 odsto rafinerija u ovoj deceniji pošto je tražnja za gorivom pala na 19-godišnji minimum.

Od ukupno 104 postrojenja, 10 će biti trajno zatvoreno do 2020. godine, i to od Francuske, preko Italije do Česke, pokazuje anketa agencije Blumberg u kojoj je učestvovalo šest direktora evropskih rafinerija.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2013&mm=04&dd=06&nav_id=702396

OKA
06.04.2013., 20:17
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=592729&postcount=414

Jumbo
07.04.2013., 01:28
Na ovaj zadnji dio.....pogledaj NIIS

nenex
22.04.2013., 20:50
http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=17271

OKTA e sledna na mse ???

alooo
23.04.2013., 00:52
http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=17271

OKTA e sledna na mse ???

Gazda okte je sledeci na atinskoj burzi
a okta ide opet na 300-400 den po dionici
sto u ovom momentu je realna cena

nenex
06.05.2013., 13:59
http://kurir.mk/svet/biznis/114674-Cenata-na-naftata-na-svetskite-berzi-vo-porast

dimges
01.06.2013., 23:58
Се заканува ли клуч за рафинеријата „Окта“
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A2C2250EA79CE045A0459EC1A8730524

why
02.06.2013., 00:24
Super vest...zaOilko i Andrije. Puno me potseca na Jandrea iz Metalca/AtaMetalotehnike...ako je dosad i kopvao i75% goriva od Okte a uvozio i drao procenat na samo 25%nabavljenih kolicina, sad ce moci na 100%. I normalno sav taj uvoz ide cisternama Oilklka, polupraznim, da bi chargjali za vise tura od Makpetrola. I josh poziva vanjske akionare aMakpetrola da ne prigovaraju sto Oilko daje doividendu a Makpetrolu ostaje zaguba, ako im se to ne svigja, da kupe dionice nove emisije Oilka!!! Medrano je malo dete za Cirkus Makpetrol, sa (J)andrije Rolijem lekicom itn itn itn. Aha zaboraviosam i ljude Rolija koji su bili na sobranju bez dionica ali sa pravom da rugaju vanjske akcionare

smoki
02.06.2013., 00:52
Super vest...zaOilko i Andrije. Puno me potseca na Jandrea iz Metalca/AtaMetalotehnike...ako je dosad i kopvao i75% goriva od Okte a uvozio i drao procenat na samo 25%nabavljenih kolicina, sad ce moci na 100%. I normalno sav taj uvoz ide cisternama Oilklka, polupraznim, da bi chargjali za vise tura od Makpetrola. I josh poziva vanjske akionare aMakpetrola da ne prigovaraju sto Oilko daje doividendu a Makpetrolu ostaje zaguba, ako im se to ne svigja, da kupe dionice nove emisije Oilka!!! Medrano je malo dete za Cirkus Makpetrol, sa (J)andrije Rolijem lekicom itn itn itn. Aha zaboraviosam i ljude Rolija koji su bili na sobranju bez dionica ali sa pravom da rugaju vanjske akcionare
Ne go osporuvam ovaj text why, no i za toa sme tamu kaj sto sme na dnoto vo Evropa po transparentnost. Ako nesto ne se promeni vo brzo vreme ovde na berzata uste dolgo ke trckat prevaranti, a so toa i kvalitetot na pazarot za kapital ke zagine/izgubi mnogu. Kolaps se zakanuva na celiot sistem so izumiranje na ovoj ekonomski segment. Valjda nema da dojde do tamu sivata ekonomija da bide prioritet na drzava vo koja se dobiva kazna za ne izdadena fiskalna smetka vo granap ili prodavnica za bela tehnika:thumbsup:.

dimges
Се заканува ли клуч за рафинеријата „Окта“
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A...459EC1A8730524Moze da e i kluc za novite sopstvenici od Rusija.:biggrin:

why
02.06.2013., 12:27
Super vest...zaOilko i Andrije. Puno me potseca na Jandrea iz Metalca/AtaMetalotehnike...ako je dosad i kopvao i75% goriva od Okte a uvozio i drao procenat na samo 25%nabavljenih kolicina, sad ce moci na 100%. I normalno sav taj uvoz ide cisternama Oilklka, polupraznim, da bi chargjali za vise tura od Makpetrola. I josh poziva vanjske akionare aMakpetrola da ne prigovaraju sto Oilko daje doividendu a Makpetrolu ostaje zaguba, ako im se to ne svigja, da kupe dionice nove emisije Oilka!!! Medrano je malo dete za Cirkus Makpetrol, sa (J)andrije Rolijem lekicom itn itn itn. Aha zaboraviosam i ljude Rolija koji su bili na sobranju bez dionica ali sa pravom da rugaju vanjske akcionare
Ne go osporuvam ovaj text why, no i za toa sme tamu kaj sto sme na dnoto vo Evropa po transparentnost. Ako nesto ne se promeni vo brzo vreme ovde na berzata uste dolgo ke trckat prevaranti, a so toa i kvalitetot na pazarot za kapital ke zagine/izgubi mnogu. Kolaps se zakanuva na celiot sistem so izumiranje na ovoj ekonomski segment. Valjda nema da dojde do tamu sivata ekonomija da bide prioritet na drzava vo koja se dobiva kazna za ne izdadena fiskalna smetka vo granap ili prodavnica za bela tehnika:thumbsup:.Moze da e i kluc za novite sopstvenici od Rusija.:biggrin:

I Okta je glasala Za AJ, i Inovo. Tek da se zna. Nije problem u sistemu vec u gmizavcima

nenex
03.06.2013., 23:27
Ne go osporuvam ovaj text why, no i za toa sme tamu kaj sto sme na dnoto vo Evropa po transparentnost. Ako nesto ne se promeni vo brzo vreme ovde na berzata uste dolgo ke trckat prevaranti, a so toa i kvalitetot na pazarot za kapital ke zagine/izgubi mnogu. Kolaps se zakanuva na celiot sistem so izumiranje na ovoj ekonomski segment. Valjda nema da dojde do tamu sivata ekonomija da bide prioritet na drzava vo koja se dobiva kazna za ne izdadena fiskalna smetka vo granap ili prodavnica za bela tehnika:thumbsup:.Moze da e i kluc za novite sopstvenici od Rusija.:biggrin:

I Okta je glasala Za AJ, i Inovo. Tek da se zna. Nije problem u sistemu vec u gmizavcima[/QUOTE]

nenex
03.06.2013., 23:31
Nema kluc na vrata toa e rafinerija. fabrika za pari vo momentov e padnata pobaruvackata na nafta i naf. derivati samo momentalno, naftena industrija, toa biznis kako farmacija i gradeznistv biznisi koi se vo podem poslednite 100 godini i taka ke ostane i vo idnina samo sto ke im se prikluci i zemjodelie i proizvodstvo na hrana. Taka da ako imam kriza vo Helenik taa e momentalana ili vo prasanje se nekoi igri sto za nas se nejasni.POZDRAV

why
04.06.2013., 00:46
Sve je jasno: Okta je josh jedna mrtva akcija nakon OHIS OHIMGES FAMORD POPK IDVP EMO JAKA METALEC MAKOSPED TEHNOMETAL TOPLIFIKACIJA BETON ITNITNITN. SVI SU NEKAD RADILI, TRGOVALI SE, UPOSLJAVALI LJUDE A SAD SU SENKA, ZOMBI FIRME, OZNAKA KOJA NE VRTI NA TIKERU

grim de witt
04.06.2013., 10:05
Ima i svetlih primera:

"U rafineriju nafte u Bosanskom Brodu 'Zarubežnjeft' do sada uložio 220 miliona evra, a dodatna 22 miliona u rafineriju motronih ulja u Modriči. U razdoblju od 2013. do 2016. godine (Zarubežnjeft) će u Brod uložiti 663 miliona evra. Oni se ne planiraju povući. Naprotiv"


http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2013&mm=06&dd=02&nav_id=719290

OKA
04.07.2013., 13:46
Deset eura komad.
Što bi Srečko Katanec rekao:
"To je to..."

Jumbo
04.07.2013., 19:28
Deset eura komad.
Što bi Srečko Katanec rekao:
"To je to..."

To je to......kao vrijeme za kupovinu......vrijeme za prodaju......ili to je, tek tako, to :biggrin:

nenex
14.07.2013., 19:31
to je to, prava cena za kupuvanje ne e kraj so OKTA ke ima svetli denovi naskoro.

grim de witt
14.10.2013., 21:07
Jedan shout-out za DPTU "Pucko petrol" d.o.o. iz s. Plasnica, koji poseduje 10+% akcija u Okti, i koji je na prethodnoj skupstini akcionara pokusao da uvede malo korporativne odgovornosti medju belosvetske grcke prevarante.

http://www.okta-elpe.com/Text.aspx?menuitemid=730&lan=1