PDA

View Full Version : Novosti


cmyk
27.03.2007., 03:07
http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=231530

EKONOMIJA
EUFORIJA NA TRŽIŠTU KAPITALA: PODJEDNAKO RASTU AKCIJE PROFITABILNIH KOMPANIJA I GUBITAŠA

Glasine i divlje procjene najlakše vode u gubitak

Podgorica - Da se u Crnoj Gori akcije najviše kupuju na osnovu glasina, a ne zbog informacija o poslovnim rezultatima kompanija, nije ništa novo, ali polako postaje opasno.
Definitvno nešto nije u redu na tržištu kapitala, kada fizička lica gotovo svakodnevno nemilice troše desetine, stotine pa i milione eura kupujući akcije preduzeća koja su u gubicima, ogromnim dugovima i koja ne mogu radnicima isplaćivati zarade.
Euforija na tržištu traje od početka godine. U tom periodu ostvareno je skoro 200 miliona eura prometa uz rast cijena od 30 do 300 odsto.
Tokom januara i do polovine februara bilo je dosta stranih investitora, uglavnom iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, koji su kupovali akcije u Crnoj Gori. Tada su i cijene bile pristojne, ako se uporede sa današnjima, tako da su stranci već dobro zaradili. Najgore je, međutim, to što već mjesec i po ključnu ulogu igraju crnogorski građani koji kupuju akcije ne pitajući za cijenu. Slično se dešavalo tokom avgusta i septembra prošle godine kada su cijene, zahvaljujući građanima, drastično skočile.
Apsurd je što podjednako rastu akcije profitabilnih kompanija i gubitaša. Pravilo je da se akcije kupuju kad imate određena očekivanja. S obzirom na rast kompanija koje su do guše u problemima, onda se neminovno izvlači zaključak da se na berzi kupuje na osnovu glasina ili "divljih" procjena da nešto vrijedi ili ne vrijedi. Takva trgovina je visokorizična.
Da se nešto čudno dešava na tržištu kapitala, posebno pokazuju podaci o vrijednosti kompanija na osnovu berzanskih cijena.
Tako su na primjer akcije HTP Boke skočile na rekordnih 8,44 eura. Kapital Boke nominalno vrijedi oko 70 miliona eura ili 2,68 eura po akciji.
Hrabri kupci među građanima treba, međutim, da imaju u vidu da je na osnovu trenutne cijene na berzi(8,44) vrijednost Boke premašila 221 milion eura.
Postavlja se pitanja da li Boka toliko vrijedi, ili, ko je spreman da toliko plati. Vrijednost Boke na osnovu aktuelne berzanske cijene je, recimo, čitavih 70 odsto veća od vrijednosti HTP Budvanske rivijere koja u svojoj imovini ima Sveti Stefan, Miločer, Slovensku plažu, Aleksandar, Palas i Kastel Lastvu.
Ako bi berza bila reper, većinski paket Boke bi vrijedio isto onoliko koliko je država prodala svoj udio u Telekomu. Telekom godišnje ima i do 30 miliona eura profita, a Boka je u gubicima i uz to ima zastarjele hotele i objekte, čija je jedina prednost atraktivna lokacija.
Budvanska rivijere prema jučerašnjim cijenama na berzi vrijedi 130 miliona(nominala 69,6 miliona), Telekom preko 290 miliona(nominala 140,99), EPCG 778 miliona(903,5), Institut Simo Milošević oko 86 miliona(59), Luka Bar oko 220 miliona(133), Jugopetrol 93 miliona (67), Duvanski 35 miliona (19,78), Solana Bajo Sekulić 54,8 miliona(32,8), Ulcinjska rivijera 82,4(81,5) miliona, Obod 17 miliona(12,7) itd. Tu je i niz drugih kompanija koje su drastično rasle - Željeznica, Radoje Dakić, Titeks, Željezara, Kombinat aluminijuma, Mimoza, Korali, Onogošt, Zetatrans.
Teško je procijeniti koliko neka kompanija vrijedi ako se nema uvid u bilanse stanja i uspjeha.
Akcije kompanija koje divljaju na berzi možda i vrijede po aktuelnim cijenama, ali zauzeti takav stav bez ozbiljnijih provjera ili informacija, je isto kao popuniti loto tiket brojevima koje ste sanjali.
Na osnovu čega u ovom trenutku vrijede Obod, Titeks ili Željeznica. Da li je realna cijena Budvanske rivijere ako u narednih 30 godina neće upravljati Svetim Stefanom i Miločerom, a Slovensku plažu dijeli sa Austrijancima. Ulcinjska je dostigla nominalnu vrijednost koja je urađena u vrijeme kada je kompanija imala nekoliko hotela više u svom vlasništvu nego sada, a i status Ade je sporan. Željezara još nije stala na noge, i ko može predvidjeti njenu sudbinu. "Radoje Dakić" kao firma skoro da ne postoji itd.

Z.V.-M.M.

matrica
28.03.2007., 14:47
Cane Subotić gradi hotel u C. Gori
12:48 | Izvor: Tanjug
Podgorica -- Srpski biznismen Stanko Subotić Cane planira da sagradi hotel sa šest zvezdica na Svetom Stefanu vredan 20 miliona €.

Subotić: Crna Gora je jako malo tržište, pa je velikim distributerima interesantna u regionalnom smislu
Subotićev hotel, za čiju gradnju je kupljena zemlja pored ekskluzivne Vile Montenegro, u mestu Sveti Stefan, imaće 40 ekskluzivnih apartmana sa svom pratećom opremom, piše podgorička štampa.

Subotić je predložio da se Crna Gora okrene razvoju elitnog turizma i da na taj način privuče visokoplatežnu klijentelu.

On je kazao da je njegova kompanija Futura Montenegro zainteresovana i za kupovinu i objedinjavanje crnogorskih distributivnih kuća, koje se bave legalnom prodajom cigareta i novina, među kojima je i državni Duvankomerc.

"Trenutno pregovaramo sa svim crnogorskim distrubuterskim kućama. Sa njima se dobro poznajemo, pošto sve te kuće imaju saradnju sa beogradskom Futurom", rekao je Subotić.

On i medijski koncern WAZ zajedno u Srbiji imaju kompaniju Futura plus, koja se bavi distribucijom i maloprodajom. WAZ je u Crnoj Gori kupio polovinu akcija podgoričkog lista "Vijesti", a saopštio je da je zainteresovan i za kupovinu dela akcija "Dana" i "Pobjede".

"Cilj nam je da poput zemalja regiona i u Crnoj Gori stvorimo mnogo savremeniju distribitivnu mrežu i maloprodaju sa širokim dijapazonom usluga, na mnogo većem nivou nego što to sada pružaju ovdašnji distrubuteri i maloprodavci", kazao je Subotić.

Poljski ekonomski časopis "Vprost" objavio je da je Stanko Subotić na 86. mestu liste od 100 najbogatijih ljudi jugoistočne Evrope.

Subotić poseduje kompanije u Srbiji, Francuskoj, Rusiji i Grčkoj, a firme se pretežno bave distribucijom i maloprodajom bezalkoholnih pića, energetskih napitaka i sportske opreme.

Vlasnik je vinarije u Francuskoj, koja proizvodi vino Lui Max, čija se cena u zapadnoevropskim prodajama kreće oko 500 evra za litar. Njegov kapital procenjuje se na 650 miliona evra, piše taj list.

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2007&mm=03&dd=28&nav_id=238783

matrica
28.03.2007., 14:50
Milijarda iz Emirata u Crnu Goru
11:06 | Izvor: Vijesti
Podgorica -- First Golf banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata opredelila je oko milijardu evra za ulaganja u Crnoj Gori.

Arapski bankari zainteresovani za turizam ali i ulaganja u energetski sektor
To su svojim domaćinima saopštili predstavnici banke, na čelu sa generalnim direktorom Abdulhamidom Mohd Saeedom, koji već dva dana borave u Crnoj Gori, pišu podgoričke Vijesti.

Sa arapskim bankarima juče su razgovarali premijer Željko Šturanović, ministri za turizam i ekonomski razvoj Predrag Nenezić i Branimir Gvozdenović, a domaćin im je bio predsednik Atlas grupe Duško Knežević. Arapi su se juče sreli i sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem.

Direktor First Golf banke Mohd Saeed kazao je juče za "Vijesti" da je njihova poseta usledila "nakon ostvarenih kontakata i prezentacije o mogućnostima ulaganja u Crnoj Gori, koju su prošlog meseca u njihovoj zemlji imali Knežević i Đukanović".

Arapski bankari juče su obišli crnogorsko primorje, a dan ranije bili su na severu. Predstavljene su im mogućnosti ulaganja u Veliku plažu, Adu Bojanu, Valdanos i druge turističke komplekse na moru i planini, za koje su pokazali veliko interesovanje.

Čelnicima First Golf banke, osim projekata iz oblasti turizma, ponuđena su i ulaganja u energetski i sektor istraživanja nafte i gasa na crnogorskom podmorju.

Uskoro bi u Crnu Goru trebalo da doputuje tim eksperata banke koji bi analizirao konkretne projekte. Arapi su saopštili da su spremni da ulože i više od milijarde evra, ukoliko im se "sve kockice slože".

Strateški partneri Atlas grupe

Arapski investitori najavili su da će uspostaviti strateško partnerstvo sa Atlas grupom i Atlasmont bankom u Crnoj Gori.
Direktor Atlas Mont fonda, člana Atlas grupe, Velibor Milošević, potvrdio je za "Vijesti" da je First Golf banka spremna da uloži više od milijardu evra u Crnu Gou. Milošević je juče zajedno sa čelnicima arapske banke bio kod premijera Šturanovića. “Zanimaju ih ulaganja u Atlas biznis centar koji će biti sagrađen na 80.000 kvadratnih metara u Podgorici, turizam, nekretnine i infrastrukturne projekte”, rekao je Milošević.
Crna Gora im odgovara, kako su kazali, jer ispunjava nekoliko važnih preduslova - zvanična valuta je evro, sedište je u blizini zapadne Evrope, a i parafiran je sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom.

First Golf banka je jedna od vodećih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa sedištem u prestonici Abu Dabiju i podružnicama u Dubaiju i ostalim Emiratima. Organizovana je kao javno preduzeće, u vlasništvu nekoliko sinova pokojnog Šeika Zajed bin Sultan Al Nahjana.

Prema preliminarnim podacima, prošle godine je ostvarila rast profita od oko 45 odsto na 300 miliona evra, što je otprilike polovina crnogorskog godišnjeg budžeta, a zapošljava preko 2.000 ljudi.

Planiraju ekspanziju na međunarodno tržište i otvaranje finansijskih centara, počevši od Singapura i Velike Britanije.

Banka je nedavno od kreditne agencije Fič dobila rejting A. Jedna je od najbrže rastućih banaka u tom regionu, a samo u 2005. godini, zahvaljujući skoku cena nafte, njene akcije porasle su za 400 odsto

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2007&mm=03&dd=28&nav_id=238748

mba
29.03.2007., 15:40
S&P podigao dugoročni rejting Crne Gore
Očekuje se kako će realni BDP Crne Gore za 2006. premašiti 8 posto zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji te rastu u području građevinske industrije

Međunarodna agencija za određivanje kreditnog rejtinga Standard&Poors objavila je da je povisila dugoročni kreditni rejting Republike Crne Gore sa BB na BB+, te je istovremeno potvrdila kratkoročni kreditni rejting u kategoriji B. Prognoze S&P-a za ovu su zemlju stabilne.
"Poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore temelji se na značajno poboljšanim perspektivama gospodarskog rasta zahvaljujući povećanom izdvajanju za ulaganja i sređivanju javnih financija", izjavila je analitičarka S&P-a Slađana Tepić.

Očekuje se kako će realni BDP Crne Gore za 2006. premašiti 8 posto zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji te rastu u području građevinske industrije, bankarstva i turističkog sektora. Lagani prijelaz u neovisnost u prošloj je godini smanjio političke rizike Crne Gore i privukao izravna strana ulaganja u nekretnine, turizam i druge sektore. Procjenjuje se kako su strana ulaganja u prošloj godini dosegla 34 posto BDP-a.

Očekuje se da daljnje reforme socijalnog sustava, završetak privatizacije, snažna izravna inozemna ulaganja i ulaganja u infrastrukturu u srednjoročnom razdoblju zadrže stopu rasta BDP-a na 6 posto. Poboljšanje kreditnog rejtinga ima se zahvaliti i vladinoj fiskalnoj strategiji. Kako navode u S&P-u, završetak Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom osigurava snažan poticaj za daljnje ekonomske i političke reforme. Ocjene rejtinga Crne Gore ograničene su snažnim vanjskim neravnotežama i nemogućnosču vlade da se nosi s gospodarskim pritiscima koji bi mogli proizaći iz eventualnih izvanjskih šokova.

Standard & Poor's očekuje da će se gospodarske reforme, fiskalna konsolidacija i snažna izravna inozemna ulaganja nastaviti te da će dobri izgledi za ulazak u EU ostati poticaj za daljnje reforme i političku stabilizaciju. Regionalni politički događaji, prije svega rješavanje statusa Kosova, umjereno bi mogli utjecati na crnogorsko političko i gospodarsko okruženje. (Bankamagazin)

cmyk
16.04.2007., 12:54
http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=233487

IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU HOTELA U CRNOJ GORI

Prihod po sobi 11.400 eura

Podgorica(MINA-BUSINESS)- Crnogorsko hotelije-rstvo je, prema procjenama, prošle godine ostvarilo 11,4 hiljade eura neto prihoda po sobi, 40 odsto više nego 2005.
Prema izvještaju o poslovanju hotelijerstva u Crnoj Gori za prošlu godinu, koji su za Ministarstvo turizma pripremili zagrebački Horvat konsalting i barski Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu, anketirani crnogorski hoteli su prošle godine poslovali sa dobiti koja je procijenjena na 11,3 odsto ostvarenog neto poslovnog prihoda.
- Ovakvi poslovni rezultati se još ostvaruju u uslovima visoke sezonalnosti, odnosno koncentracije hotelske tražnje u ljetnjim mjesecima, o čemu svjedoči godišnja stopa zauzetosti hotelskih soba od 37 odsto - navedeno je u izvještaju.
Prosječna dužina perioda poslovanja hotela u godini je 9,6 mjeseci, a realizovana cijena sobe, bez poreza na dodatu vrijednost u 2005. godini od 27,6 eura pokazuje da, kako je ocijenjeno, postoji znatan prostor za rast cijena u narednom periodu, s obzirom na to da se crnogorsko hotelijerstvo nalazi u fazi intenzivnog investiranja.
Od ukupnog broja anketiranih hotela, prošle godine je 37 odsto investiralo prosječno 348,5 hiljada eura po objektu, a 26 odsto planira da uloži prosječno 1,05 miliona.

cmyk
16.04.2007., 13:03
http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=74595

Akcije će i dalje rasti

Kupci dionica na crnogorskom tržištu kapitala ne treba da obraćaju pažnju na nominalnu vrijednost akcije preduzeća, pošto je “nominalu pregazilo vrijeme”. Akcije dobrih kompanija u Crnoj Gori će rasti u narednih tri do pet godina premašujući nominalne vrijednosti i do 10 puta – ocijenili su u razgovoru za Republiku analitičari na tržištu kapitala

Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocijenio je da je “ništa neočekivano” rast tržišne vrijednosti kompanija po nekoliko puta iznad nominalne vrijednosti.
- Crnogorsko tržište kapitala je u razvoju, pod velikim pristiskom tražnje, pošto su investitori prosto “pohrlili” u Crnu Goru. Ako uporedimo tržišne cijene akcija poznatih svjetskih kompanija, koje su po nekoliko stotina puta premašile nominale, onda je prostor za rast akcija najboljih crnogorskih kompanija još uvijek otvoren – kazao je Drecun Republici, uz opasku da će najbolje crnogorske kompanije vrijedjeti i 10 puta više od nominalne vrijednosti.
- Prije sedam osam godina sam istakao da će doći dan kada će Crnogorci kupovati novine kako bi vidjeli da li su im skočile akcije na berzi. To se dešava ovih dana, pa Crna Gora ulazi u zonu ekonomskog rezona. Uzrok ovolike tražnje je što sve više “običnih građana” ulazi sa novcem na berzu s ciljem da finansiraju svoje porodične budžete. Vrijeme je pokazalo da nijesu u pravu oni analitičari koji su tvrdili da će “pući” crnogorsko tržište kapitala – objasnio je Drecun.
Podsjetimo, nominalna vrijednost akcije KAP-a je 5,05 eura, DKP-a 1,32, Elektroprivrede 8,7 eura, Brodogradilišta 19,7, Telekoma 2,98, Luke Bar 2,35, Plantaže 0,67, a njihove trenutne tržišne vrijednosti su višestruko veće.
Broker u brokersko-dilerskoj kući “Senzal” Mladen Bošković smatra da se nominalna vrijednost akcije “ ne može uzeti kao neka relevantna vrijednost zbog rasta cijene samog zemljišta na čijoj lokaciji su izgrađena preduzeća”.
- Nominala u preduzećima se određivala i procjenjivala prije desetak godina. Protokom vremena došlo je do velikog skoka cijena zemljišta, a s obzirom da u ukupnoj imovini stavka zemljište zauzima značajno mjesto, onda i ne čudi ovoliki premašaj nominalne vrijednosti. Podsjetiću da je vrijednost zemljišta, posebno na Crnogorskom primorju rasla posljednjih godina i do desetak puta – rekao je Bošković Republici.
Prema njegovim riječima, razlog višestrukog probijanja nominale je i što su pojedine firme ostvareni profit ponovo ulagale u kompaniju, dok su gubitaši smanjivali vrijednost firme.
- I u jednom i drugom slučaju je obesmišljen pojam nominalne vrijednosti, koja se u sadašnjoj situaciji može posmatrati samo kao neka početna vrijednost dionice kompanije – zaključio je Bošković.
Predrag Zečević
Luke i elektroprivrede su u komšiliku i četiri puta iznad nominale
Kod berzi u okruženju, poput Hrvatske i BiH, visokokotirane akcije poput luka, rudnika i tamošnjih elektroprivreda, takođe su davno probile prag “nominale”. Tako je vrijednost akcije Elektroprivrede Republike Srpske čak tri puta veća od nominalne, dok je vrijednost dionice Luke Ploče čak 400 odsto veća od nominale. Ako bi se pravila analogija sa tržištem kapitala u Crnoj Gori, to znači da bi EPCG u dogledno vrijme dostigla 25 eura po dionici, ili Luka Bar čak 10 eura. Procjene nominalnih vrijednosti kompanija u okruženju rađene su otprilike u isto vrijeme kao i u Crnoj Gori.

olovka
10.05.2007., 12:11
Prema Nacrtu plana privatizacije za ovu godinu, prvo će biti obnovljen tender za Jadransko brodogradilište “Bijela”, a potom će se raspisati javni poziv za prodaju Instituta “Simo Milošević” i završiti aktivnosti na raspisanom tenderu za prodaju HTP-a Boka. U planu naći će se i završetak privatizacija započetih u 2006. godini, koje do završetka kalendarske godine nijesu bile okončane, poput prodaje pljevaljske Termoelektrane i državnih akcija Rudnika uglja. Sredinom godine očekuje se početak javnih rasprava za strategije privatizacije Željeznice, Luke Bar, nacionalne avio-kompanije, a do kraja godine biti će završeni dokumenti strategije za “Plantaže”, “Elektroprivredu”, “Aerodrome Crne Gore”.

Republika

http://www.republika.cg.yu/naslovna....ijest&id=76497