PDA

View Full Version : Bez cenzure !


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

cika Doktor
11.04.2008., 11:18
Усвојени приједлози закона о реформи полиције. konacno!

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=51998

Zeks
11.04.2008., 12:30
EU pozdravlja usvajanje reforme policije u Parlamentu BiH

BRISEL, 11. april 2008. (Beta) - Slovenačko predsedništvo EU danas je saopštilo da "sa nestrpljenjem" očekuje potpisivanje "što je moguće prije" sporazuma o stabilizaciji i prirduživanju sa BiH, nakon što je parlament BiH usvojio reformu policije.

"Predsedništvo toplo pozdravlja usvajanje zakona o reformi policije u parlamentu BiH", što je "ključna etapa" za zemlju, navodi se u saopštenju slovenačkog predsjedništva u Briselu.

"Predsjedništvo EU sa nestrpljenjem očekuje potpisivanje u što skorije vreme sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH", dodaje se u saopštenju.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je prošle sedmice da u slučaju da parlament podrži reformu policije, na čemu EU insistira već nekoliko godina, sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Uniji mogao bi da bude potpisan na ministarskom sastanku EU 28. aprila u Luksemburgu.

Zeks
11.04.2008., 12:52
Rajko Ubiparip podnio ostavku

BANJALUKA, 11. APRILA (SRNA) - Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske (RS) Rajko Ubiparip danas je podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Ubiparip navodi da je predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku stavio na raspolaganje mandat pošto, zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti da funkciju ministra obavlja sa punom odgovornošću.

Ministar Ubiparip je izrazio žaljenje što neće direktno biti dio tima koji će završiti projekte planirane u narednom periodu.

"Svjestan sam činjenice da se od Vlade RS danas i u vremenu koje je pred njom očekuju aktivnosti koje nose veliki teret ličnog angažovanja", navodi Ubiparip u saopštenju.

Ubiparip je zahvalio svima na razumijevanju, uvažavanju, korektnosti u dosadašnjim zajedničkim poslovima.

malac
11.04.2008., 12:54
Ovaj dan treba slaviti.
Vise me obradovala ova vijesto o Ubiparipu nego o reformi policije:biggrin:

Guardian
11.04.2008., 15:15
Rajko Ubiparip podnio ostavku

BANJALUKA, 11. APRILA (SRNA) - Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske (RS) Rajko Ubiparip danas je podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Ubiparip navodi da je predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku stavio na raspolaganje mandat pošto, zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti da funkciju ministra obavlja sa punom odgovornošću.

Ministar Ubiparip je izrazio žaljenje što neće direktno biti dio tima koji će završiti projekte planirane u narednom periodu.

"Svjestan sam činjenice da se od Vlade RS danas i u vremenu koje je pred njom očekuju aktivnosti koje nose veliki teret ličnog angažovanja", navodi Ubiparip u saopštenju.

Ubiparip je zahvalio svima na razumijevanju, uvažavanju, korektnosti u dosadašnjim zajedničkim poslovima.


Svaka čast!

coja
11.04.2008., 16:12
Bravo Rajko, ovo ti je najbolja odluka od kada si postao ministar! :pljesak:

Batboy
12.04.2008., 01:28
He.., he.., iz zdravstvenih razloga....

Ma.., boli kad dobiješ po ušima... :rolleyes: :biggrin:

amer
12.04.2008., 15:33
sad ču ja da počnem da skandiram: Srbija-Srbija-Srbija !! (ili bolje: EuroSrbija)

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?p=400186#post400186

gorangoran
12.04.2008., 18:44
ako se vec ukljucuju u kampanju mogli su na bolji nacin pogurati svoje marionete u Srbiji,bolji potez bi bio da su ukinuli vize odnosno da su srbiju stavili na bjelu sengen listu sto bi sigurno imalo znatno veci uticaj na izbore a sumnjam da ce potpisivanjem sporazuma marionete zapada imati neku veliku korist cak sta vise moze da im naskodi jer ce patriotske snage udariti na sva zvona da se ovi odricu 15% teritorije.....mene je samo strah da u srbiji ne dode do gradanskog rata a poznajuci Srbe i Srpsku istoriju ne bi bilo ne moguce

Zeks
12.04.2008., 23:32
Zadovoljstvo je vidjeti progres u RS

BANJALUKA - Zadovoljstvo je vidjeti progres, mir i pozitivan razvoj događaja u ovom dijelu zemlje, rekao je Ričard Holbruk, američki diplomata nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=22148&meni=2

Batboy
14.04.2008., 19:47
Rekordni izlazak iz akcijskih fondova (http://www.nezavisne.com/ekonomija/vijesti/22151/Rekordni-izlazak-iz-akcijskih-fondova.html)
Datum: 13.04.2008 18:16
Autor: Financial Times

LONDON - Ulagači širom svijeta iz akcijskih fondova su tokom prva tri mjeseca ove godine povukli gotovo 100 milijardi dolara, što predstavlja rekordnu svotu.

Radi se i o indikatoru ubrzanja dugoročnog trenda - smanjivanja ulaganja u američka i zapadnoevropska tržišta akcija.

Iz akcijskih fondova je u prvom kvartalu ove godine, zaključno s 28. martom, povučeno ukupno 98 milijardi dolara, podaci su "Emerging Portfolio Fund Researcha" (EPFR), koji prati tokove ulaganja građanstva i institucija. U te je fondove tokom istog perioda lani uloženo 19 milijardi dolara, a 2006. godini 49 milijardi dolara.

Iz EPFR-a su saopštili kako je povlačenje ulaganja uzrokovano "krizom na tržištu kredita, povezanom s problemima na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita, koja je nagrizla povjerenje ulagača te globalni rast".

Povlačenje kapitala ubrzava još jedan trend. Ulagači su, naime, sve skloniji investiranju u supersigurne opcije kao što su novčani fondovi, ili pak u riskantnija tržišta te proizvode s višim prinosima kao što su hedž fondovi.

Ulagači su tokom prvog kvartala povukli 70 milijardi dolara iz fondova u SAD, Japanu i zapadnoj Evropi. Fondovi u koje se ulagalo najvećim su dijelom bili fokusirani na Tajvan, Rusiju, Bliski istok i Afriku. Iz fondova na tržištima u razvoju povučeno je 20 milijardi dolara, dok je u istom periodu lani iz njih povučeno 1,6 milijardi dolara.

Novčani fondovi tokom prvog kvartala su i dalje bilježili rekordan priliv ulaganja u iznosu od 140 milijardi dolara, čime je njihova ukupna imovina dostigla rekordnih 3.500 milijardi dolara, dok su ulaganja u te fondove u cijeloj prošloj godini iznosila 240 milijardi dolara.

Wiz-Dinero
15.04.2008., 17:30
kakvi ludaci :)

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=93838

skocko
15.04.2008., 20:28
Obicni glupani.

Nije bitno sto su skandirali, bitno je znati da nasi navijaci nemaju ni 'n' od navijaca a kamoli smisla kojoj grupi pripadaju!

Nasih li nadrinavijaca, cilj im je doci i napraviti probleme a fudbalski savez samo placa i placa penale FIFI zbog loseg ponasanja popratne rulje

poz

skocko
15.04.2008., 23:55
Hm evo malo informativnog nemiljea koji dodatno dize kosu na glavi..neki ce me sigurno naruziti sto opet pridodajem paznje ovim 'ogledalima u buducnost'..:biggrin: al eto nema veze ovo sam stavio ovdje na bez cenzure!


Obavjest korisnicima TrendSignali.com
Napisao Trend Signali
2008-04-15

S ciljem unapređenja našeg sadržaja kao i osiguranja financijskih sredstava koji bi nam omogučili neprestano funkcioniranje, odlučili smo da uvedemo TrendSignali.com Članstvo.


U proteklih šest mjeseci imali ste priliku da sljedite naše profitabilne analize i signale. Ovaj period je bio obilježen u duhu medvjeđeg tržišta. Imali smo nekoliko profitabilnih kupovnih signala među CROBEX dionicama, ali generalno smo Vam predočili kontinuirano opadanje regionalnih tržišta. Samo ove informacije su Vam mogle uštedjeti mnogo novca.


Radujemo se našoj budućoj suradnji, a mi ćemo se pobrinuti da svaki dan dobivate profitabilne analize sa regionalnih burza/berza koje će Vam omogučiti da pobijedite tržište.


Detalje o Članstvu ćemo objaviti u predstojećem periodu kao i cijenu članarine (koja će, uzgred rečeno, koštati manje od Vaše dnevne esspreso kave).

Zeks
16.04.2008., 21:48
Ren: usvajanje zakona o policiji otvara put potpisivanju sporazuma

BRISEL, 16. APRILA (SRNA-Rojters) - Usvajanje zakona o reformi policije u Domu naroda parlamenta BiH konačno otvara put potpisivanju sporazuma o jačanju veza sa EU, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oli Ren.

"Pozdravljam završno usvajanje zakona o reformi policije, što otvara put ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", saopštio je Ren.

On je dodao da Sporazum predstavlja "kapiju" za konačan ulazak u EU.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Zakon o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Zakon o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Za zakone je glasalo 10 delegata, a protiv su bila četiri - dva iz Stranke demokratske akcije i po jedan iz Srpske demokratske stranke i Socijaldemokratske partije BiH.

Zeks
16.04.2008., 22:05
Usvajanje reforme policije snažan signal investitorima

SARAJEVO, Visoki predstavnik Miroslav Lajčak pozdravio je usvajanje zakona iz oblasti reforme policije i ocijenio da BiH ovom odlukom šalje snažan signal EU i investitorima da čini pomake i da je otvorena za poslovanje.

“Nakon što je krenula ovim putem, nijedna zemlja nije doživjela neuspjeh u pogledu ostvarenja članstva u EU”, rekao je Lajčak.

On je čestitao članovima parlamenta BiH što su “danas imali hrabrosti i odgovornosti za preduzimanje ovog odlučujućeg koraka”, saopšteno je iz OHR-a.

Usvajanjem ovih zakona, Dom naroda BiH završio je zakonodavni proces koji su organi BiH počeli u decembru prošle godine, otvorivši tako put za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ističe se u saopštenju.

Petar
16.04.2008., 22:37
Malo gledam dionice na SASE, pa jel ima ijedna s P/E ispod 10.

The_Kid
16.04.2008., 22:41
Ovo je BLSE forum, siguran sam da na SASE forumu ima boljih informacija (ima dosta ljudi koji trguju na oba tržišta ali bolje da ipak tamo tražiš taj info).

Guardian
16.04.2008., 22:41
cmyk mi spomenu neku unigradnju... :)

skocko
17.04.2008., 00:03
Da Unigradnja nije losa ali se rijetko trguje i to je dionica za long.

Problem je kod unigradnje sto se trenutni vecinski vlasnik ne interesuje za preostali paket dionica koje su kod ostalih dionicara.

Pokusaj sa Sarajevskom pivarom trenutno cijena oko 50KM na tu je cijenu dosta dobar ulaz.

Uskoro dividenda i to jako puno po dionici.. ;)

Zeks
19.04.2008., 13:55
BiH naredne godine može očekivati status kandidata EU

BANJALUKA, 19. APRILA (SRNA) - Ambasador Slovenije u BiH Nataša Vodušek rekla je da bi BiH već naredne godine mogla da dobije status kandidata EU, ukoliko bude nastavila sa reformama pravosuđa, Javnog RTV servisa, javne uprave, te demokratizacijom civilnog društva i zaštitom ljudskih prava.

"Ukoliko to bude konstruktivno radila i ne bude gubila vrijeme, BiH bi mogla već naredne godine očekivati da dobije status kandidata EU, ocijenila je Vodušekova u intervjuu za "Glas Srpske".

Vodušekova je dodala da je BiH korak bliže EU i da Slovenija ulaže napore u Briselu da ubijedi administraciju kako bi sve pripremila za što ranije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je izrazila nadu da će Sporazum biti potpisan do 28. aprila, a ako to ne bude moguće iz tehničkih razloga, onda će to sigurno biti 26. maja.

"Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH će moći da koristi predpristupne fondove. EU je za BiH pripremila 426 miliona evra i, kako je obećao komesar za proširenje EU Oli Ren, sa činom potpisivanja Sporazuma počeće dijalog o liberalizaciji viznog režima", rekla je Vodušekova.

Ona je istakla da Republika Srpska (RS), za razliku od Federacije BiH (FBiH), ima jednostavniju i moderniju unutrašnju političku strukturu vlasti.

"Što se tiče privrednog razvoja, nakon rata najveće investicije su dolazile u FBiH. U posljednje dvije godine taj trend polako ide prema balansu zahvaljujući uspješnom modelu privatizacije u RS. Uostalom, dosta preduzeća iz FBiH zbog povoljnijih ekonomskih uslova prelazi u RS", zaključila je Vodušek.

cmyk
19.04.2008., 21:16
Koji tvrdoglavac. Na BIRA sam zaradio i to dosta (ulazio davnih dana po 0,05 :thumbsup:). Znam da te to peče ali što ću ti ja. Trenutno imam nešto dionica ali to je mali % ukupnog kapitala i držim da je to extremno špekulativni kapital. Ako padne na nulu neću propasti a ako se desi neko čudo bit će opet dobrih para :cool:

Problem koji ja tamo odavno vidim je da je stanje simptomatično za širu sliku tržišta. S obzirom da već dugo pratim BIRA na neki način je gledam kao indikator stanja na tržištu (by the way BIRA ima najjaču korelaciju sa indeksom od svih dionica na BL burzi - nevjerojatno ali istinito).

"potpuno te razumijem, BIRA jeste katastrofa koja se ne smije više ponoviti" - Bravo legendo, konačno si shvatio. To jest ono što mene u cijelog priči najviše brine - način na koji je situacija tretirana potiče stvaranje novih slučajeva na BL burzi.

To je najveća opasnost koja prijeti ulagačima, to je ono čega se plaše svi u vezi RITE i RNAF, to je razlog što se ogromna većina ulagača povukla.

Ti preporučuješ a sam nisi kupio NGRD (iako tvrdiš da je superbagatela - pravi investitor bi sigurno kupio da tako misli). Znači da privatno sumnjaš u nju i ne ulažeš vlastiti novac ali za razliku od mene nagovaraš ostale da to kupuju.

šta i kad ću, to nije tvoja stvar. djelim svoje mišljenje sa forumom, mislim da dovoljno argumentirano, ti mene napadaš koristeči ad nauseam, ad hominem i diskreditaciju a argumenata nemaš.

p.s. kolko optimizma od The Kida u junu 2007 na BLSE, sad na hartijama koje su pola jeftinije, a političko privredni kontekst se izboljšava, on drhti od straha... :biggrin: ubica će sanjati sve svoje žrtve, slično tako i lažovi nikad nikome ne vjeruju. ja nemam problema sa paranojom.

p.p.s. imam riječi paničarskog lažova na jednoj i jeftine hartije na drugoj strani. šta da odaberem? hmmm.... :biggrin:

cmyk
19.04.2008., 21:49
@The Kid pronašao sam nešto za tebe, možda će ti pomoči (ne zaboravi pokazati i svojim domaćim):

Paranoid personality disorder
Definition

Paranoid personality disorder is a psychiatric condition characterized by extreme distrust and suspicion of others.

Causes

Personality disorders are chronic patterns of behavior that cause lasting problems with work and relationships. The cause of paranoid personality disorder is unknown, but it appears to be more common in families with psychotic disorders like schizophrenia and delusional disorder, which suggests a genetic influence.

Symptoms

People with paranoid personality disorder are highly suspicious of other people. They are usually unable to acknowledge their own negative feelings towards other people.

Other common symptoms include:

* Concern that other people have hidden motives
* Expectation to be exploited by others
* Inability to collaborate
* Poor self image
* Social isolation
* Detachment
* Hostility

Exams and Tests

Personality disorders are diagnosed based on psychological evaluation and the history and severity of the symptoms.

Treatment

Treatment is difficult because people with this condition are often extremely suspicious of doctors. If accepted, medications and talk therapy can both be effective.

Outlook (Prognosis)

Therapy can limit the impact of the paranoia on the person's daily functioning.

Possible Complications

* Extreme social isolation
* Potential for violence

When to Contact a Medical Professional

If suspicions are interfering with relationships or work, a health care provider or mental health professional should be consulted.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000938.htm

panzer
19.04.2008., 23:06
Može li se to prebaciti na "bez cenzure"? Na ovoj temi ne služi ničemu.

The_Kid
19.04.2008., 23:10
"They are usually unable to acknowledge their own negative feelings towards other people."

Naprotiv, ja mislim da si ti totalni kreten i to javno izjavljujem. To da si druker je posve jasno, a nisi čak ni dovoljno pametan za to.
Copy-paste zna svatko.

Apropo tvrdnje da sam lažov - potkrijepi to? Ja sam tvrdnju da si ti navlakač i lažov lako dokazao.

Ukupni promet NGRD u cijeloj 2007 - 85.246 komada. Sada je na ponudi 11.181 komad po 2KM, 3KM i 6 KM. Pokupi to ako ti je jeftino, a nemoj drugima dijelit savjete za dionicu koju nemaš u portfelju (ili imaš pa si je prvo puknuo na ponudu).

Evo jedno pitanje, svojevrstan test inteligencije.
Što ako firma zaista počne rasturati na tržištu ali Đukići odluče dobit isisavati van (btw dodavanje 100 zaposlenih na sadašnjih 68 je solidan faktor rizika)?
Što će se tada dogoditi sa eventualnim naivcima koji su slušajući tebe gutnuli veći dio free floata po prosječnoj cijeni od 3,25KM? Jest da nije neka velika lova (36.358 KM) ali fore se ionako ne prodaju velikim igračima.

Ako je tvoj odgovor "Boli me k... ja sam im samo dijelio savjete nisu me trebali slušati" onda si upravo dokazao da si sociopat (pogledaj si u Google kad si tako spretan sa Internetom).

Edit: Slažem se, ovo treba ići na Bez cenzure.

cmyk
20.04.2008., 01:43
"They are usually unable to acknowledge their own negative feelings towards other people."

Naprotiv, ja mislim da si ti totalni kreten i to javno izjavljujem. To da si druker je posve jasno, a nisi čak ni dovoljno pametan za to.
Copy-paste zna svatko.

Apropo tvrdnje da sam lažov - potkrijepi to? Ja sam tvrdnju da si ti navlakač i lažov lako dokazao.

Ukupni promet NGRD u cijeloj 2007 - 85.246 komada. Sada je na ponudi 11.181 komad po 2KM, 3KM i 6 KM. Pokupi to ako ti je jeftino, a nemoj drugima dijelit savjete za dionicu koju nemaš u portfelju (ili imaš pa si je prvo puknuo na ponudu).

Evo jedno pitanje, svojevrstan test inteligencije.
Što ako firma zaista počne rasturati na tržištu ali Đukići odluče dobit isisavati van (btw dodavanje 100 zaposlenih na sadašnjih 68 je solidan faktor rizika)?
Što će se tada dogoditi sa eventualnim naivcima koji su slušajući tebe gutnuli veći dio free floata po prosječnoj cijeni od 3,25KM? Jest da nije neka velika lova (36.358 KM) ali fore se ionako ne prodaju velikim igračima.

Ako je tvoj odgovor "Boli me k... ja sam im samo dijelio savjete nisu me trebali slušati" onda si upravo dokazao da si sociopat (pogledaj si u Google kad si tako spretan sa Internetom).

Edit: Slažem se, ovo treba ići na Bez cenzure.

provokator. neću više da gubim vrijeme.

Zeks
21.04.2008., 14:16
Ren najavljuje SSP pre 11. maja

Beograd, Berlin -- Komesar za proširenje Oli Ren ponovio je danas da Evropska unija namerava da sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre izbora 11. maja.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?order=hrono

Zeks
21.04.2008., 22:17
Bank of England spašava financijska tržišta

Bank of England u ponedjeljak je predstavila plan zamjene vrijednosnica pokrivenih hipotekom za državne obveznice čija će vrijednost doseći približno 50 milijardi funta.

http://www.jutarnji.hr/novac/vijesti/clanak/art-2008,4,21,boe_obveznice,116842.jl

Zeks
23.04.2008., 00:18
BiH sve atraktivnija za investicije

Datum: 22.04.2008 18:53
Autor: Fena

SARAJEVO - Predstavnici "Raiffeisen Investmenta" ocijenili su BiH kao rastuće investiciono tržište čiji je poslovni ambijent sve atraktivniji i izrazili ozbiljnu namjeru da dovedu veliki broj međunarodnih strateških i finansijskih investitora.

Predstavnici "Raiffeisen Investmenta" istakli su u Sarajevu da su zainteresovani za dugoročnu saradnju s vlastima i učešće u velikim predstojećim projektima privatizacije. Izrazili su i ambicije za savjetovanje u povezivanju s jakim međunarodnim partnerima radi realizacije velikih razvojnih projekata posebno u sektoru telekomunikacija, energetici i infrastrukturi.

"Raiffeisen Investment", članica bankarske grupacije "Raiffeisen Group" i jedna od vodećih međunarodnih savjetodavnih kompanija za spajanja i akvizicije u Austriji, centralnoj i jugoistočnoj Evropi, prošlog mjeseca otvorila je predstavništvo i u BiH. Austrijanci su bili finansijski savjetnici "Mittal Steela" u akviziciji "BH Steel Željezare" Zenica i Vlade RS u prodaji "Telekoma Srpske".

gorangoran
29.04.2008., 14:25
Тадић данас потписује споразум са ЕУ
Споразум би требало да буде потписан данас поподне у 16.00 часова у Луксембургу, а министри ЕУ су позвали предсједника Србије Бориса Тадића да у име Србије потпише споразум.
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=52764


Ako su vec htjeli pokazati dobru volju i pogurati pred izbore svoje ljude u Srbiji mogli su donjeti odluku o ukidanju viza ovako ostaje pitanje koliko ce potpisivanje ovog sporazuma koristiti njihovim pulenima,dok bi ukidanjem viza postigli po mom misljenju zestok efekat....

Schlager
29.04.2008., 14:30
I jos treba radi boljeg shvatanja o kakvoj se gluposti i idiotariji radi,naglasiti da ce taj Sporazum odmah danas nakon potpisivanja biti stavljen van snage!

Nevjerovatno je koliko se neki ljudi mogu poniziti ni za sta,obraz im je kao guzica!

Monk
29.04.2008., 14:34
ccc....koliko se ustupaka radi Srbiji.
Na kraju će još Nikolić biti taj koji će Srbiju uvesti u EU.

cmyk
29.04.2008., 14:46
Тадић данас потписује споразум са ЕУ
Споразум би требало да буде потписан данас поподне у 16.00 часова у Луксембургу, а министри ЕУ су позвали предсједника Србије Бориса Тадића да у име Србије потпише споразум.
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=52764


Ako su vec htjeli pokazati dobru volju i pogurati pred izbore svoje ljude u Srbiji mogli su donjeti odluku o ukidanju viza ovako ostaje pitanje koliko ce potpisivanje ovog sporazuma koristiti njihovim pulenima,dok bi ukidanjem viza postigli po mom misljenju zestok efekat....

sa ili bez SSP, vize če se uskoro ukidati za cijelu regiju.

cmyk
29.04.2008., 14:48
I jos treba radi boljeg shvatanja o kakvoj se gluposti i idiotariji radi,naglasiti da ce taj Sporazum odmah danas nakon potpisivanja biti stavljen van snage!

Nevjerovatno je koliko se neki ljudi mogu poniziti ni za sta,obraz im je kao guzica!

ali koja euforija na komentarima:
http://www.blic.co.yu/_komentari.php?id=39880&mode=view

takođe belex15 lijepo zaključio
http://www.belex.co.yu/

a još uz to raste regija (hrvatska, skupa slovenija, romunija), pada nafta, pada euro....

Schlager
29.04.2008., 14:53
Ta ushicenost je zato sto im jos niko nije rekao da ce sporazum odmah biti stavljen van snage,kada im se to popodne saopsti ushicenost ce splasnuti.

Barem kod onih koji imaju mozga,a ostali neka se i dalje raduju sporazumu koji je odmah po potpisivanju suspendovan od strane EU.

Ja im ne mogu pomoci.Jedino se plasim da je ovo vodenica na mlin radikalima koje organski ne podnosim,jer narod ipak nije glup pa da ne vidi koja je ovo sprdacina!

He,he "Potpisacemo Sporazum sa Srbijom,ali nazalost odmah ga moramo staviti van snage do nekih novih situacija i ustupaka"

Jadno! Izaziva stvarno osjecaj mucnine....

cmyk
29.04.2008., 14:54
pročitaj si na blic, kaže jasno

Rijs: Odmah po potpisivanju, SSP praktično van snage
"Savet ministara EU doneo je danas u Luksemburgu odluku da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen van snage sve do ispunjenja uslova pune saradnje s Haškim tribunalom", izjavio je Tanjugu portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs.
"Potpisujemo SSP i prelazni sporazum, ali je Savet upravo doneo odluku da će oba sporazuma biti automatski stavljena van snage", izjavio je on.
"Ratifikacija i primena sporazuma će početi tek kada Savet bude odlučio da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom", dodao je holandski portparol.

Schlager
29.04.2008., 14:56
Pa eto Cmyk ti si realan momak,reci zar nije ovo smijesno?

coja
29.04.2008., 14:59
ccc....koliko se ustupaka radi Srbiji.
Da, das 15% teritorije i potpisao si Sporazum. Das jos 20% i bices clan. Opasni ustupci, nema sta...

cmyk
29.04.2008., 15:00
Schlager, nije smiješno nego je odličan konstrukt. citiram:

Mladenović: Tadićev potpis nije potpis Srbije
Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da bez obzira na to što će predsednik Republike Boris Tadić, po svemu sudeći, potpisati u toku dana "Solanin sporazum", Srbija taj potpis neće nikada prihvatiti i da će ga nova vlada i skupština poništiti.
"Tadić i Solana danas potpisuju nezavisnost Kosova, a mi im poručujemo da taj sporazum mogu odmah da bace u koš, jer će nova vlada i nova skupština poništiti Tadićev potpis", rekao je Mladenović u izjavi Tanjugu, neposredno pošto je u Luksemburgu saopšteno o odluci da Srbija danas popodne potpiše ŠP.
"Mi poručujemo Borisu Tadiću da njegov potpis nije potpis Srbije, već da on stavlja Judin pečat svoje partijske koalicije na Solanin sporazum", rekao je Mladenović.
"Solanin sporazum je prevara, protivustavni, antidržavni akt, i Boris Tadić će potpisivanjem ove prevare pogaziti zakletvu koju je položio u Skupštini Srbije da neće priznati nezavisno Kosovo", rekao je Mladenović.
Portparol DSS takođe je poručio predsedniku Republike "da može Solani da proda samo ono što je njegovo, a nikada ne može da mu proda Kosovo".

zamislite sad ovu masu ljudi, euforičnih od potpisa i žednih EU, pa da im Voja kaže: nema od tog sporazuma ništa. narod če ubit grobara da im to raskida, bio sporazum van snage ili ne.

Batboy
29.04.2008., 15:03
pročitaj si na blic, kaže jasno

Rijs: Odmah po potpisivanju, SSP praktično van snage
"Savet ministara EU doneo je danas u Luksemburgu odluku da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen van snage sve do ispunjenja uslova pune saradnje s Haškim tribunalom", izjavio je Tanjugu portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs.
"Potpisujemo SSP i prelazni sporazum, ali je Savet upravo doneo odluku da će oba sporazuma biti automatski stavljena van snage", izjavio je on.
"Ratifikacija i primena sporazuma će početi tek kada Savet bude odlučio da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom", dodao je holandski portparol.

Koja gomila debila.... :cool:

skocko
29.04.2008., 20:15
Nevjerovatno..hm..ovo govori kolikih debila i kretena sjedi u EU parlamentu.

..dobra ti Batboy ona.. 'lajte lajte seoski kerovi':devil:

Zeks
06.05.2008., 23:31
Sada profitiraju samo špekulanti

Uticaju srpskih izbora na stabilnost tržišta u zemlji veliku pažnju posvećuje i dnevnik za ekonomiju i finansije Finance, koji, pored ostalog, navodi mišljenje časopisa Ekonomist intelidžens juniti da bi vlada radikala mogla biti čak stabilnija od sadašnje. Sagovornici lista, "koji dobro poznaju poslovanje sa Srbima, nezvanično kažu da bi sa vladom radikala čak lakše radili", jer bi se "ona trudila da privuče strane ulagače kako bi dokazala da ona nije nikakav bauk", za šta bi "upotrebila svu artiljeriju - poresku politiku, podsticanje na investicije....".

http://www.danas.co.yu/

skocko
07.05.2008., 01:33
Interesantne i mudre rijeci 'stranaca investitora' da sacuvaju svoj novac u Srbiji, ..moglo bi se reci.. mudro nema sta?!

salenacionale
07.05.2008., 09:41
Sasvim je logično da investitore zanima samo stabilnost investicije u Srbiji, bez obzira ko je na vlasti.

Na kraju će, u slučaju da radikali dođu na vlast, reći da oni poštuju volju naroda demokratski izraženu na izborima... :biggrin: Ko god pobijedi imaće jaku opoziciju, i radikali nebi bili balkanski Hugo Čavez :) da dođu na vlast, kao što ni demokratska vlast automatski ne znači stabilnost i prosperitet, što smo imali priliku vidjeti u proteklih 8 godina.
A ako je najjači adut demokrata plašenje naroda baba rogom i povratkom u 90te, kao i neprimjenjivi SSP i 7 dana besplatnih viza za EU, onda nude premalo...
Mnogi koje znam iz Srbije kažu "kakvi bre izbori, ako bude lepo vreme, idemo na izlet, ionako nemamO za koga glasati, sve su to ista g..na"

franciska
07.05.2008., 14:56
Što se tu treba nuditi uopće. Pristojni ljudi neće glasati za radikale, jer se jednostavno ne smije glasati za one koji kažu da za vrijeme rata čak ne bi ni zaustavili JNA.

penzioner
07.05.2008., 15:32
pozdrav, rijetko sam ovdje jer smatram da je ovaj trg na cekanju boljih vremena bez obzira na fundamentalnu privlacnost, a investitori ne pokazuju interes za ubacivanje svjezih para...
eventualno neki koji su se zabunom napunili papirima zbog privlacnih fundamenata sada rade data mining ne bi li uvjerili jos pokojeg istomisljenika da ulozi svoje pare ali....jok..
mene zanima jedna druga banalna analiza...
neka financijska industrija RS (brokeri, fond manageri, back office u tim firmama) neka broji 300 ljudi(otprilike) i danas su napravili na hartijama prometa (ako izbacimo duznicku komponentu trgovanja) tocno 102 057,57 KM ili cca 52000 eura..
obicno je bruto marza oko 1% (ugrubo) pa bi to znacilo da je za prosjecnog dana prosjecnog trgovanja 300 ljudi napravilo promet od oko 520 eura ili ...opet ugrubo..
svaki visokoskolovani covjek iz financijske industrije je napravio otprilike 1,73 eura prometa, pa ako je toliki promet onda je cisti prihod otprilike 20 centi po covjeku na dan...
ili da prevedemo na obican jezik...5 ljudi u financijskoj industriji radi cijeli dan za jednu kavu u osrednjem kafiću...
mozda je u ovoj mojoj kvazi analizi puno puta spomenuta riječ "otprilike" ali meni tu nesto
smrdi ali nisam jos dokučio ili spoznao sto bi to moglo biti????
Znam samo da moj 14-godisnji sin klikajući na advertajzing linkove i nagovarajući curice iz razreda da klikaju na linkove u njegovo ime zaradi vise nego 10 ljudi iz financ. industrije RS na dan po ovom izracunu...ili sam nesto gadno pogrijesio?????
Sto mislite???
Imam dosta pozicija ovdje i zabrinut sam za ovu RS priču i zato se javno pitam ...sto je ovo?
Pozdrav

panzer
07.05.2008., 15:46
sto je ovo?

Ništa neobično.
Samo pokazuje da su mala tržišta dugoročno neodrživa. Posebno sa ovim mentalitetom, doamći "poslovni" ljudi koji ne vole dioničarstvo niti to smatraju izvorom finansiranja, pa na sve načine, i kriminalne i zakonske, nastoje preuzeti firme i po mogućnosti pretvoriti ih u DOO ; a s druge strane ljudi koji posjeduju kapital iz predhodno navedenih razloga ne vjeruju u taj vid štednje i investiranja.

Pored toga,na svakom od ovih tržištima je prisutno samo nekoliko solidnih emitenata koji sami po sebi ne mogu biti dovoljni za likvidnost koja je potrebna za održivost.
Postoje periodi(uglavnom privatizacije) kada se čini da je sve u redu ali to traje par mjeseci i onda opet po starom.

Uglavnom, bez ujedninjavanja male su šanse da se lokalna tržišta održe, prvenstveno zbog pomenutih finansijskih razloga.

penzioner
07.05.2008., 15:51
Ništa neobično.
Samo pokazuje da su mala tržišta dugoročno neodrživa. Posebno sa ovim mentalitetom, doamći "poslovni" ljudi koji ne vole dioničarstvo niti to smatraju izvorom finansiranja, pa na sve načine, i kriminalne i zakonske, nastoje preuzeti firme i po mogućnosti pretvoriti ih u DOO ; a s druge strane ljudi koji posjeduju kapital iz predhodno navedenih razloga ne vjeruju u taj vid štednje i investiranja.

Pored toga,na svakom od ovih tržištima je prisutno samo nekoliko solidnih emitenata koji sami po sebi ne mogu biti dovoljni za likvidnost koja je potrebna za održivost.
Postoje periodi(uglavnom privatizacije) kada se čini da je sve u redu ali to traje par mjeseci i onda opet po starom.

Uglavnom, bez ujedninjavanja male su šanse da se lokalna tržišta održe, prvenstveno zbog pomenutih finansijskih razloga.

hvala na dobrom komentaru, i meni se cini neodrzivost ovog trzista i promisljam o nuznosti ujedinjavanja entitetskih pa cak i balkanskih trzista kapitala, jer ovo mi je dobar signal da moram biti oprezan s svojim investicijama jer ona provala likvidnosti prosle godine je bila samo jedinsven dogadjaj koji nije bio slika realnosti drustva i ekonomije vec samo egzogen utjecj smart moneya......koji je nasukao domaće investe i "lazy money" sa strane...koji su sada ostali vikati na otpravnika vlakova da je pustio vlak iz stanice minutu prije voznog reda...

Mikey
07.05.2008., 16:10
pozdrav, rijetko sam ovdje jer smatram da je ovaj trg na cekanju boljih vremena bez obzira na fundamentalnu privlacnost, a investitori ne pokazuju interes za ubacivanje svjezih para...
eventualno neki koji su se zabunom napunili papirima zbog privlacnih fundamenata sada rade data mining ne bi li uvjerili jos pokojeg istomisljenika da ulozi svoje pare ali....jok..
mene zanima jedna druga banalna analiza...
neka financijska industrija RS (brokeri, fond manageri, back office u tim firmama) neka broji 300 ljudi(otprilike) i danas su napravili na hartijama prometa (ako izbacimo duznicku komponentu trgovanja) tocno 102 057,57 KM ili cca 52000 eura..
obicno je bruto marza oko 1% (ugrubo) pa bi to znacilo da je za prosjecnog dana prosjecnog trgovanja 300 ljudi napravilo promet od oko 520 eura ili ...opet ugrubo..
svaki visokoskolovani covjek iz financijske industrije je napravio otprilike 1,73 eura prometa, pa ako je toliki promet onda je cisti prihod otprilike 20 centi po covjeku na dan...
ili da prevedemo na obican jezik...5 ljudi u financijskoj industriji radi cijeli dan za jednu kavu u osrednjem kafiću...
mozda je u ovoj mojoj kvazi analizi puno puta spomenuta riječ "otprilike" ali meni tu nesto
smrdi ali nisam jos dokučio ili spoznao sto bi to moglo biti????
Znam samo da moj 14-godisnji sin klikajući na advertajzing linkove i nagovarajući curice iz razreda da klikaju na linkove u njegovo ime zaradi vise nego 10 ljudi iz financ. industrije RS na dan po ovom izracunu...ili sam nesto gadno pogrijesio?????
Sto mislite???
Imam dosta pozicija ovdje i zabrinut sam za ovu RS priču i zato se javno pitam ...sto je ovo?
Pozdrav

To su ti balkanski špekulanti kojih više nema.Sram da ih bude!!
Bitno nek ima brokera koji se školuju.

Treba svima jedno par godina ovako pa da se opamete.

The_Kid
07.05.2008., 16:54
Dobri argument panzera o potrebi ujedinjenja regionalnih tržišta zbog veličine prometa.

Doduše ja smatram da je situacija na RS burzi u velikoj mjeri posljedica prezira prema malih ulagačima (činjenica je da su oni velik element likvidnosti iako pojedinačno ne raspolažu velikim sredstvima), tj. da nije bilo toga i dnevni prometi bi bili viši.

Nije naime stvar samo u odlasku kapitala, nego u tome što je postalo jasno da je rizik kriminala ogroman uslijed pasivnosti državnih tijela te fondova. To sprečava ulazak novog kapitala. Kad će se situacija promijeniti, ne znam - ali znam da ni spajanje burzi neće samo po sebi pomoći prometu BL firmi u tolikoj mjeri koliko bi pomoglo rješavanje korjenskog problema.

salenacionale
08.05.2008., 08:50
...neka financijska industrija RS (brokeri, fond manageri, back office u tim firmama) neka broji 300 ljudi(otprilike) i danas su napravili na hartijama prometa (ako izbacimo duznicku komponentu trgovanja) tocno 102 057,57 KM ili cca 52000 eura..
obicno je bruto marza oko 1% (ugrubo) pa bi to znacilo da je za prosjecnog dana prosjecnog trgovanja 300 ljudi napravilo promet od oko 520 eura ili ...opet ugrubo..
svaki visokoskolovani covjek iz financijske industrije je napravio otprilike 1,73 eura prometa, pa ako je toliki promet onda je cisti prihod otprilike 20 centi po covjeku na dan...
ili da prevedemo na obican jezik...5 ljudi u financijskoj industriji radi cijeli dan za jednu kavu u osrednjem kafiću...
...sto je ovo?
Pozdrav

I ja sam nedavno računao da li brokerske kuće mogu da "prežive" ovako niske promete. Defintivno će morati doći do smanjenja broja kuća (iako se njihov broj ustvari povećava) tako što će neke biti zatvorene ili će doći do spajanja.

One kuće koje su pod okriljem banaka će najlakše "preživjeti", jer imaju mamu koja može neko vrijeme trpiti njihove gubitke. Samostalne brokerske kuće imaju problem ne samo plaćanja radnika nego i velikih zakupnina prostora u kojem se nalaze. Ono što ih donekle održava su blok poslovi i poslovi preuzimanja. Dio brokerskih kuća ima i svoje "korespodentske" kuće, pa tako klijentima omogućavaju trgovanje i na drugim tržištima.. Dovijaju se na razne načine da opstanu...

Zeks
08.05.2008., 10:44
Stabilizacija finansijskog tržišta Srbije poslije izboraBEOGRAD, Finansijsko tržište Srbije posle predstojećih parlamentarnih izbora treba da se stabilizuje, uz istovremeno jačanje investicione aktivnosti, izjavio je portfolio menadžer investicionog fonda “Fima invest” Vladimir Pavlović.
On je rekao, prilikom susreta s novinarima, da je za investitore najgora neizvjesnost i iščekivanje i da će poslije izbora, bez obzira koja politička opcija pobjedi, Srbija dobiti stabilnu vladu, a investitori će na osnovu njenog stava moći da planiraju dugoročna ulaganja.
Svi politički “potresi” unapred su, prema riječima Pavlovića, ugrađeni u kretanje cijena akcija na Beogradskoj berzi, o čemu svedoči oštar pad berzanskih indeksa i prometa, u periodu pred jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i nakon raspisivanja parlamentarnih izbora.
Investicioni fond “Fima invest” je za godinu dana, koliko postoji, zabilježio pad vrijednosti investicione jedinice od 12 odsto. To se može smatrati uspjehom, jer je u istom periodu indikator najlikvidnijih srpskih preduzeća koje se kotiraju na Beogradskoj berzi - BELEX15 - izgubio 50 odsto vlastite vrijednosti, naglasio je Pavlović.
Dio investitora iz “Fima investa”, kao i iz ostalih investicionih fondova, povukao je sredstva, pod uticajem pada domaće berze, objasnio je on.
Ukupna imovina investicionih fondova u Srbiji je, zbog pomenutih potresa, opala za trećinu, na 40 miliona evra.

Zeks
08.05.2008., 16:09
Dogovoreno ime novog ministra privrede RS

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik saopštio je da je dogovoreno ime novog ministra privrede, energetike i razvoja RS, ali na današnjoj sjednici Vlade on nije imenovan.

“U toku su konsultacije. Mi već imamo dogovoreno ime, ali je potrebno provesti proceduru”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Vlade.

Odgovarajući na pitanje da li je dogovoreno ime stranačka ličnost, Dodik je naveo da je “čovjek stručan, sa iskustvom u privredi i sa afinitetom da se bavi tim pitanjima”.

Mikey
08.05.2008., 17:23
Ja bi rekao Borko Đurić.

Guardian
08.05.2008., 19:28
Vrlo vjerovatno....

Nego mikey u pm.., ne odgovori mi na pm..

hahahahha

Zeks
08.05.2008., 23:40
Republika Srpska poduzetnicima privlačnija od Federacije BiH

Prije nekoliko mjeseci mediji su počeli pisati kako se sve više tvrtki iz Federacije Bosne i Hercegovine odlučuje preseliti u Republiku Srpsku zbog povoljnijih uvjeta poslovanja.

http://www.poslovni.hr/78944.aspx

franciska
09.05.2008., 00:22
Pa dajte vi, investitori iz RS-a poduzmite nešto. Razgovarajte s brokerskim kućama, burzom, medijima, potencijalnim ulagačima. Hej, pa to je ona ista RS koja je prije dvije godine bila san snova!

Zeks
10.05.2008., 17:55
Reuters: Pobjeda radikala u Srbiji nije nužno loša za ulagače

Iako je za investitore poželjna pobjeda proeuropskih snaga pomalo prevladava i stav da je za Srbiju važno da konačno dobije stabilnu vlast, koja će imati mandat na četiri godine, a ne da se investitorska klima mijenja sa svakim izborima. Također, pragmatičan stav radikala prema stranim investicijama govori u prilog tome da niti njihova pobjeda na izborima neće nužno preplašiti ulagače.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=b3c8a58f-b39d-45e1-8f8e-34309ad0a7d1

franciska
10.05.2008., 19:13
A kako će se odraziti na BiH?

Mikey
11.05.2008., 11:10
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=96778

A od kad Bogoljub Karić može isto imati svoje neke stranke ili samo i naziv stranke da je po njemu?
(Nije li on u bijegu i tko zna šta još državi skrivio :confused:)

gorangoran
11.05.2008., 12:12
Ta Kariceva stranka Snaga Srbije je bila do skoro treca po snazi stranka u Srbiji,bili su dosta jaki, plus sto je imao tv stanicu BK televiziju koja je bila jedna od najgledanih u Srbiji,a onda se zamjerio,odbio da placa reket ili sta vec takozvanim demokratama dinkicu,tadicu,bozi derikozi,pa su ga prognali iz zemlje,tv stanicu nasilno zatvorili,oteli mu imovinu onako kao sto oni znaju demokratski,klasicni politicki odstrel...........a sto se tice lopovluka nista manji lopov nije nego sto je Dinkic,Tadic ili Boza derikoza koji je pre par godina spavao kod tetke na kaucu a danas ima milione evra ili onaj Dilas njihov kandidat za gradonacelnika Bg mulimilijarder,znas ono sto je interesantno da su sve te takozvane demokrate i poslusnici zapada sinovi bivsih komunista koji su bili viskopozicionirani u savezu komunista jugoslavije i na visokim drzavnim funkcijama u SFRJ

franciska
11.05.2008., 17:05
Gorangorane, a što znači "poslušnici zapada"?
Ti radije želiš huškačko stanje u Srbiji, zatvaranje Srbije (da li to znači i RS?) prema svima i svakom osim prema Rusiji? Želiš granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag?
Žališ što Milošević nije napravio još više zla i etničkog čišćenja?
Ja ne znam kako ti vidiš stanje u budućnosti?
Ako će Nikolić poticati inozemna ulaganja i to ne samo ruska, onda u redu.
S druge strane, valjda ćemo konačno vidjeti rezultate od ruskog ulaganja u RS, u
RNAF i FAMOS npr.

kad je tako
11.05.2008., 17:59
Franciska viđela sam da si ok cura, ali kapital nema perfiks čiji je, pa u globalizaciji on poprima opću formu, dolari najbolje prolaze u Rusiji, borba za tržište posebno u energetskom sektoru daje značaj regionu u cijelini kog nismo svjesni, a najkvalitetnije dionice se nazivaju špekulativnim da bi ih pokupovali. Rusi ako kupe naše otoke, pa što ionako smo bez prirodnog prirasta, EU za 2o godina će se sastojati od takve strukture radno aktivnih koju će 50% činiti Turci,a mi se borili na Marici, džaba,naravno nismo džaba imamo državu u kojoj svaki dan ima manje naroda, a svoje poreske obveznike smo poklonili drugima po svijetu, od Tesle pa na ovamo... to ti je tako jer se bavim i planinarstvom i demografijom, pa granica EU se uspostavlja borbom Turaka protiv Kurda. Evropi nedostaje toliko energenata da nas baš briga tko nam ga obezbeđuje. Samo pozivanje na čak i neke naše lokalne kapitale, pretpostavlja zaštitu netržišnih objekata od strane pojedinih struktura u vlasti, i građanima se servira kukavičje jaje tj. baci im se kost, psi laju a karavani prolaze, a u stvari riječ je o perfidnoj prvoj akumulaciji kapitala u kojoj učetvuju skoro redom netručni, a u biti nemoralni na račun zavedenih, stručnih koji se dozvole zbuniti ustvari nestručnih, jer onaj koji ne zna da li zna u onom momentu kad treba da zna on onda nezna.

Schlager
11.05.2008., 21:06
Franciska,ti si najvise smarala na forumu agitujuci za HDZ uoci ovih zadnjih izbora u Hrvatskoj.....


Znaci tvoj predlog je da u Hrvatskoj treba glasati za nacionalne stranke,a u Srbiji za gradjanske opcije.

Simpaticno.

To bi bilo kao da ja (imam i srbijansko drzavljanstvo) glasam za radikale ili Kostunicu,a da ljude u Hrvatskoj ubjedjujem da je za njihovo dobro da glasaju za Vesnu Pusic i HNS!

franciska
11.05.2008., 22:45
Schlager, mislim da HDZ, a niti ijedna druga hrvatska stranka nemaju teritorijalnih pretenzija, niti prema Srbiji, niti prema Republici Srpskoj. Čak bih mogla reći da su pronositelji lijevih uvjerenja, npr. Mesić kritičniji i opasniji za RS.
Također se vidjelo da Hrvatskoj nije lako priznati Kosovo.
Samo se brinem što će biti s našim investicijama.
Inače sam sa Vesnom Pusić imala odličnu komunikaciju.

GoranM
11.05.2008., 22:58
Srbija ipak ide u Evropu,pobjeda evropskih orjentisanih partija!

Mikey
11.05.2008., 23:04
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=146&status=jedna&vest=121015&datum=2008-05-11
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=96792
http://www.blic.co.yu/politika.php?id=41106

Evo malo info-a, Tadić vodi.

cmyk
11.05.2008., 23:36
Šešelj zbilja popušio onaj kurac....

gorangoran
11.05.2008., 23:55
Teska situacija,Kolicija BorisTadic,Vuk Draskovic,Mladjen Dinkic,Nenad Canak i rasim Ljajic jeste relativan pobednik izbora ali i radikali su na zadnjih par izbora bili relativni pobjednici pa nisu formirali vladu..situacija je tragikomicna ,radikali gube izbore ali zato sigurno ulaze u vladu jer je izvjsena kolicija Seselj,Kostunica i milosevicva SPS koja vec sada ima oko 130 mandata sto je dovoljno za sastav vlade,ali vidjecemo,samo da se ne zarati,a mozda i novi izbori jer tadic daje mandat za sastav nove vlade ali ako odbije dati mandat skupstinskoj vecini mozda dode do nemira ,vidjecemo

Schlager
11.05.2008., 23:58
Polako sa tim procjenama....radikali,kostunica i socijalisti mogu bez problema sastaviti Vladu ako hoce,doduse to bi vjerovatno ponovo izazvalo setnje i proteste,ali je legitimno....ne bih se ja jos zaletao sa procjenama.

Ako smijem prognozirati,po meni je najrealnija kombinacija da Vladu formiraju koalicija oko tadiceve DS i kostunicinog DSS,s tim sto kostunica nece biti premijer,vec ce samo ostati predsjednik stranke....to je 133 poslanika,sto je vise nego dovoljno.Koliko god to sada nemoguce izgledalo,podsjeticu da nijednog momenta kostunica nije rekao da ce ici sa radikalima!

cmyk
12.05.2008., 00:08
da da polako ništa nije sigurno....... ali niko ne priča o diskontima = niko ne priča kakvi će bit indeksi ako bude situacija još malo više "sigurnija"... sve ružne priče od kosova do mogučeg rata u bih bile su prazne priče kao i ovi radikali. firme rastu ko lude a mali investitori više brigaju blesave političke priče nego novac (koji još uvjek drže umjesto da bih na vrijeme kupili kvalitetne hartije po smiješnim cijenama). a Mišković im se smije iza ugla. užas

Cecillon
12.05.2008., 00:40
Polako sa tim procjenama....radikali,kostunica i socijalisti mogu bez problema sastaviti Vladu ako hoce,doduse to bi vjerovatno ponovo izazvalo setnje i proteste,ali je legitimno....ne bih se ja jos zaletao sa procjenama.

Ako smijem prognozirati,po meni je najrealnija kombinacija da Vladu formiraju koalicija oko tadiceve DS i kostunicinog DSS,s tim sto kostunica nece biti premijer,vec ce samo ostati predsjednik stranke....to je 133 poslanika,sto je vise nego dovoljno.Koliko god to sada nemoguce izgledalo,podsjeticu da nijednog momenta kostunica nije rekao da ce ici sa radikalima!

Al je maloprije rekao na nece sa Tadicem...

Zeks
12.05.2008., 01:15
Al je maloprije rekao na nece sa Tadicem...

Formalno SRS, DSS i SPS imaju 126 poslanika, ali u praksi ne vidim mogucnost da oni formiraju Vladu.

Nije SPS lud da ide sa gubitnicima.

Mislim da je ovdje stvar vise nego jasna.

golf
12.05.2008., 01:41
Mislim da je najvjerovatnija opcija: novi izbori;)

intraday
12.05.2008., 10:22
Teska situacija,Kolicija BorisTadic,Vuk Draskovic,Mladjen Dinkic,Nenad Canak i rasim Ljajic jeste relativan pobednik izbora ali i radikali su na zadnjih par izbora bili relativni pobjednici pa nisu formirali vladu..situacija je tragikomicna ,radikali gube izbore ali zato sigurno ulaze u vladu jer je izvjsena kolicija Seselj,Kostunica i milosevicva SPS koja vec sada ima oko 130 mandata sto je dovoljno za sastav vlade,ali vidjecemo,samo da se ne zarati,a mozda i novi izbori jer tadic daje mandat za sastav nove vlade ali ako odbije dati mandat skupstinskoj vecini mozda dode do nemira ,vidjecemo

Još da u Srbiji zarati bilo bi ljepota kraj balkanski ratova ?:eek:

kad je tako
12.05.2008., 10:26
Da su novi izbori ne bi slavili, Tadićevi imaju mnoge mogućnosti glede koalicija, a ostali su isto koalicije, pa taj SPS Mrkonjić građevinac je valjda onaj što je stalno vodio skupštinu, tako da je sve to put da region ide ka EU, a kakva Evropa bez obzira na naše mišljenje o srbiji može bez Srbije, pa ni nama ne daju u EU bez Srbije, pa Beograd je više od pola balkana, a SPS je koalicija sastavljena od ne samo socijalista, već i mirovinske stranke i nove srbije koji su se prije izbora izjasnili za EU, a DSS opet je koalicija sa NS, tu su liberali od Čeda naravno, a i 7 poslanika nacionalnih manjina koji su se izjasnili.
Vjerovatno Tadić gleda da što jeftinije prođe i svi ga jure za koaliciju.
Ovim činom završetka glasovanja padaju u vodu sve zluradosti investitora koji su u kešu.
Možda je i vrijeme da se i novi dečki pojave i na forumu osim pesimista koje mora da napusti zimska depresija.

Spok
12.05.2008., 11:06
Belex jutros na 9.31% up. Kad cemo mi vidjeti birs bar upola toliko :/

kad je tako
12.05.2008., 11:13
Belex jutros na 9.31% up. Kad cemo mi vidjeti birs bar upola toliko :/

Uživam:biggrin:

gorangoran
12.05.2008., 11:27
Formalno SRS, DSS i SPS imaju 126 poslanika, ali u praksi ne vidim mogucnost da oni formiraju Vladu.

Nije SPS lud da ide sa gubitnicima.

Mislim da je ovdje stvar vise nego jasna.


Ova koalicija za evropsku srbiju koju je Tadic okupio ima 5-6 stranaka,tu su Srpski pokret obnove Vuka Draskovica,pa onda Liga Sosijal Demokrata Vojvodine Nenada Canka,pa G17 plus,SDP Rasima Ljajica itd.....

Izgleda mi ko SF da ce SPS ici u formiranje vlade sa Vukom Draskovicem i Cankom ili Cedom Jovanovicem,vrlo tesko da ce oni ici sa onim koji su njihovog lidera Slobu Milosevica kidnapovali i predali ZOGu,pa njihova politika oko kosova...tesko je zamisliti da bi se socijalisti mogli toliko politicki prostituisati,ali vidjecemo

coja
12.05.2008., 11:27
Belex jutros na 9.31% up. Kad cemo mi vidjeti birs bar upola toliko :/

Kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova, malo uticaja desavanja u Srbiji trenutno imaju na BLSE. Vidjecemo rast i na BLSE kad se povecaju prometi... Dobre politicke vijesti poput rezultata na izborima ili potpisivanja SSP mogu indexe podici samo dan-dva. Za ozbiljniji rast potreban je svjez kapital na berzi kojeg zasad nema na vidiku.

coja
12.05.2008., 11:29
Sto se koalicija tice za SPS bi dugorocno najbolje bilo da idu sa DS iako ce to tesko ici posto je Dacic rekao da nece u nikakve koalicije sa Cankom i Cedistima...Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da slijedi ponovo visemjesecno mrcvarenje oko formiranja vlade.

Zeks
12.05.2008., 11:34
Ova koalicija za evropsku srbiju koju je Tadic okupio ima 5-6 stranaka,tu su Srpski pokret obnove Vuka Draskovica,pa onda Liga Sosijal Demokrata Vojvodine Nenada Canka,pa G17 plus,SDP Rasima Ljajica itd.....

Izgleda mi ko SF da ce SPS ici u formiranje vlade sa Vukom Draskovicem i Cankom ili Cedom Jovanovicem,vrlo tesko da ce oni ici sa onim koji su njihovog lidera Slobu Milosevica kidnapovali i predali ZOGu,pa njihova politika oko kosova...tesko je zamisliti da bi se socijalisti mogli toliko politicki prostituisati,ali vidjecemo

Znacajan broj glasova koaliciji oko SPS je donio Palma iz Jagodine. On se prethodno razisao sa Kostunicom i zalaze se za EU. Ako on prepliva na stranu DS, eto vecine. Ne vidim koji on ima interes da ide sa radikalima.

Mislim da je i SPS idealna prilika da se ocisti od ranijih grijehova i da postane jedna normalna partija. Sumnjam da im odgovara da ulaze u avanturu sa radikalima i Kostunicom. Vecina koju bi oni imali bi bila vise nego tanka, protiv sebe bi imala Zapad, skoro sve obrazovanije ljude u Srbiji i medije. Mislim da je to prevelik zalogaj za njih. Pored toga, LDP nije u tom slucaju potreban za vecinu. Dovoljno je ZES+SPS+manjine.

kad je tako
12.05.2008., 11:44
Sto se koalicija tice za SPS bi dugorocno najbolje bilo da idu sa DS iako ce to tesko ici posto je Dacic rekao da nece u nikakve koalicije sa Cankom i Cedistima...Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da slijedi ponovo visemjesecno mrcvarenje oko formiranja vlade.

Pa čeda je van priče, isšitaj forume, u kontaktu smo sa BG davali naloge za kupovinu, ali dionica nima, kažu BELEX +10%, Uživajmo:biggrin::biggrin::biggrin:

gorangoran
12.05.2008., 11:47
Vidjecemo ali daleko realnije je da SPS-SRS-DSS,NS formiraju vladu nego da SPS ide sa Cankom,Vukom Draskovicem,cedistima,ili Tadicem mozda bi oni to radi novca i fotelja prihvatili ali sta je njihovim birackim tjelom,posle toga bi bili politicki sahranjeni a to sa palmom nevjerujem da je tacna informacija jer koliko sam informisan da koalicija oko SPS i DSS imaju nekakav sporazum o saradnji posle izbora,zeks ti si pametan decko nemoj puno vjerovati onim zogovim politickim anliticarima koje dovedu na RTS da razvijaju teorije kako ce Tadic pobjediti Nikolica ili kako ce demokrate formirati vladu,iz aviona se vidi da je to klasicna propaganda...

Zeks
12.05.2008., 11:59
Belex trenutno +12%!

Valjda i to nesto govori.

franciska
12.05.2008., 11:59
Rast belexa najbolje govori što želi mlada, obrazovana, financijska Srbija.
Isto mislim da bi za SPS bilo dobro da se priklone Tadiću i riješe se svoje hipoteke.

kad je tako
12.05.2008., 12:05
:thumbsdow:thumbsup::eek::thumbsdow:biggrin:Belex +13%

penzioner
12.05.2008., 14:36
svaka euforija na trgovima kapitala je NEdobrodosla stvar...
pozdravljam srpski narod i njegov izabir po meni ispravnog puta ( i veću no ocekivanu izlaznost na izbore sto je izgleda bilo presudno)
polako, dugacak je put pred nama.....
pozdrav..

Zeks
12.05.2008., 15:23
Marković: U Evropu sa Kosovom

12. maj 2008. | 13:53 | Izvor: B92
Jagodina -- Predsednik JS Dragan Marković izneo je lični stav da koalicija SPS-PUPS-JS treba da napravi koaliciju sa onom partijom koja se zalaže za ulazak u Evropu sa Kosovom.

Marković smatra da SPS-PUPS-JS treba da uđe u koaliciju sa onim snagama koje prihvate principe socijalne parvde, ekonomsku stabilnost države, pomoć svakom čoveku i borbu protiv bele kuge za šta se ova koalicija zalagala u izbornoj kampanji.

Marković je na konferenciji za novinare rekao da bez saradnje sa Evropom nema budućnosti Srbije, hteli mi to da priznamo ili ne.

"Naravno da ne možemo da im zaboravimo 1999. godinu i NATO agresiju, ali život ide dalje i mi moramo da vodimo računa o mladim ljudima u Srbiji, dovedemo investitore i otvorimo nova radna mesta", kazao je Marković.

Marković je kazao i da očekuje da će Vlada Srbije biti formirana u narednih mesec dana zato što Srbija više nema vremena da čeka i treba što pre da dovede što više stranih investitora u zemlju i tako omogući dalji razvoj Srbije.

Upitan da li prema iznetim ličnim stavovima je bliži koaliciji oko DS-a, Marković kaže da to nije rekao i da očekuje da će njegova koalicija doneti jednoglasan stav sa kim ući u postizbornu koaliciju i da on "nikada, kao principijelan čovek neću napustiti koaliciju zbog bilo kavih funkcija".

franciska
12.05.2008., 16:50
Zašto se ovo raspoloženje nije prelilo i na BLSE?
BLSE uvijek ujutro počne dobro i onda se oko 12 sati počne srozavati.
Kakvi su to prodavači, zar neće imati sutra za kruh? Ulaganjem se trebaju baviti ljudi koji imaju keša i koje ne hvata panika.

Ja bih ponovno molila da pokušamo biti optimisti, da prezentiramo kvalitetu dionica i da eventualno reagiramo putem medija kod nekih dubioznih situacija.

Spok
12.05.2008., 17:20
Franciska, ajd molim te, bar u jednom postu reci nesto sto vec nismo culi.


Pri ovako niskim prometima, ako bi se ovako nastavilo, imam neki osjecaj da blse kao institucija ne bi ni mogla nastaviti rad. I berza zivi od provizije. A ovim tempom, ljudi na berzi ce uskoro molit boga da se dogodi neki blok posao, pa da mogu pokriti troskove kancelarija, struje, vode, plata ili cega vec ne...

cmyk
12.05.2008., 17:36
Franciska, ajd molim te, bar u jednom postu reci nesto sto vec nismo culi.hahahahahaaaaaaaaaaa :biggrin::biggrin::biggrin:

kad je tako
12.05.2008., 17:57
Zašto se ovo raspoloženje nije prelilo i na BLSE?
BLSE uvijek ujutro počne dobro i onda se oko 12 sati počne srozavati.
Kakvi su to prodavači, zar neće imati sutra za kruh? Ulaganjem se trebaju baviti ljudi koji imaju keša i koje ne hvata panika.

Ja bih ponovno molila da pokušamo biti optimisti, da prezentiramo kvalitetu dionica i da eventualno reagiramo putem medija kod nekih dubioznih situacija.

dobro si uočila fondovi prebacuju svojima:biggrin:samo da ih ne pohvataju:biggrin::biggrin::biggrin:vrijeme bi moglo biti da se iz odijela stručnjaci preobuku u prugaste majice naravno ne mornarske već uzdužno prugaste i da šetaju u krug kao što kruže sa dionicama:biggrin:

Zeks
12.05.2008., 23:14
Prikupljanje ponuda

Visoki funkcioner SPS juče je za „Politiku” rekao da u njihovoj stranci vlada većinsko raspoloženje za evropsku orijentaciju i da se tu ne mogu dogoditi „nikakvi spektakularni preokreti”.

http://www.politika.co.yu/rubrike/tema-dana/Prikupljanje-ponuda.lt.html

gorangoran
13.05.2008., 11:09
ZAVRŠENO!
Lideri SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-js postigli dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, prioriteti Kosovo i borba protiv korupcije i kriminala

BEOGRAD - Uprkos radovanju velikog korpusa birača stranaka okupljenih oko DS u izbornoj noći, novu vladu, kako sada stvari stoje, formiraće SRS i koalicije DSS-NS i SPS-PUPS-JS! Ovu vladu nacionalnog jedinstva okupljaju tri prioriteta: Kosovo, borba protiv korupcije i iskorenjivanje kriminala

http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-13-05-2008/zavrseno

gorangoran
13.05.2008., 11:12
MILOŠEVIĆ SE SMEŠKA U GROBU

LONDON - Mora da se Slobodan Milošević smeška u grobu zato što su njegovi politički naslednici osam godina od svrgavanja poslednjeg balkanskog diktatora veoma blizu povratku na vlast, piše juče londonski Indipendent. List, međutim, ukazuje da je današnja Srbija ekonomski i vojno slaba, tako da eventualni dolazak radikala na vlast ne bi automatski značio povratak u košmarne devedesete, ali dodaje da bi oni ipak mogli da stvore glavobolje, ne samo za susedne zemlje već i za Evropsku uniju i NATO.

„Za početak, radikalska vlada u Beogradu bi se svojski trudila da stvori što više haosa na Kosovu. Drugo, oni bi usredsredili pažnju i na Republiku Srpsku i Bosnu kao tradicionalnu metu srpskih nacionalističkih težnji, i treće, radikali bi dalje ojačali postojeće savezništvo Srbije i Rusije, a možda i ponudili Kremlju da otvori vojne baze na teritoriji Srbije“, piše Indipendent.

http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-13-05-2008/milosevic-se-smeska-u-grobu

Schlager
13.05.2008., 11:13
Nemam nista protiv te Vlade (svejedno mi je ko ce formirati vladu),ali ipak ne bih Kurir uzimao kao relevantan pokazatelj da je sve zavrseno.

Tek kad iz usta lidera tih stranaka cujem da je postignut dogovor,tada cu povjerovati i pozeliti im srecu da narodu bude bolje nego dosad ako ima ikakve sanse.

isto cu uraditi i ako demokrate sastave vecinu....

zelio bih samo nasim dragim forumasima iz Slovenije i Hrvatske koji malo manje prate politiku u Srbiji malo da otvorim oci,da ne pushe ovu debilnu podjelu iz Brisela i Sorosevih medija po Srbiji.Alo ljudi,situacija uopste nije tako crno-bijela,evo jedan najbanalniji primjer,jedan od lidera u "proevropskoj" Tadicevoj koaliciji je Vuk Draskovic koji svake godine organizuje cetnicki hepening na Ravnoj Gori,a u "crnoj antievropskoj" koaliciji,pogotovo u DSS,vecina starih clanova,na celu sa Kostunicom,su borci za demokratiju od 1971,disidenti jos u titovo vrijeme,vojo je cak bio izbacen sa pravnog fakulteta zbog antidrzavnog djelovanja a u intelektualnim krugovima je uvijek vazio za pretjerano i nekriticki nastrojenog vrijednostima zapadnoevropske civilazacije....zato kazem,ova podjela je nametnuta samo da bi se sto bezbolnije preslo preko otimanja Kosova,a u stvarnosti su stvari mnogo drugacije,bar za ljude koji misle svojom glavom.

kad je tako
13.05.2008., 12:25
Samo tražimo način da pljujemo po svojoj povjesti, već stoljećima, kao mi nikad nismo bili S..i nastali smo od Egipćana ili Iranaca ili smo Ukrajinci. Pa ne možemo nikako bez S... mi smo s njima izmješani i u porodicama.
PS.Tadićeve Demokrate formiraju vlast i točka. Krivo ste procijnjivali i izbore i nije dobro da dalje gnjavite priču.:biggrin::biggrin::biggrin:

franciska
13.05.2008., 13:13
Franciska, ajd molim te, bar u jednom postu reci nesto sto vec nismo culi.


Pri ovako niskim prometima, ako bi se ovako nastavilo, imam neki osjecaj da blse kao institucija ne bi ni mogla nastaviti rad. I berza zivi od provizije. A ovim tempom, ljudi na berzi ce uskoro molit boga da se dogodi neki blok posao, pa da mogu pokriti troskove kancelarija, struje, vode, plata ili cega vec ne...

Moram se ponavljati i ponavljati, jer vi jednostavno ignorirate značaj ovog foruma. Mislite si, ma tko to uopće čita! A ljudi prate, danas ne onim intenzitetom kao prije dvije godine, ali ako im ponudimo šanse opet će se vratiti. Svaki pojedinačni ulagač je vrijedan. I atmosfera općenito.
Možete jadikovati na private, a ovdje bi trebalo hvatati svaki pozitivan znak što uisinu nije teško jer je burza podcijenjena i ima puno prostora za rast.

salenacionale
13.05.2008., 13:13
Niti je priča crno-bijela, niti postoje samo dobri i loši momci kao što nam svima nameće američki način razmišljanja.

Pa i sami zapadnjaci ne znaju šta bi: Voju i DSS i dalje smatraju prozapadnim demokratama i najviše bi voljeli da opet DS i DSS naprave koaliciju, a nemaju ništa protiv da u toj priči bude i SPS. Izgleda da jedino ne žele radikale, samo zato jer još ne znaju kako da se prema njima postave. Ako bi radikali i formirali vlast, Ameri i EU sutra oslobode Šešelja i SRS postane proevropska :biggrin:

Ako može Vuk sa četnicima i "Miloševićev" SPS biti prozapadni, onda može i SRS :biggrin:

Jedno je sigurno: Ko god oformi vladu, ona će biti nestabilna, jer ni koalicija oko SPS ne izgleda čvrsto, niti moraju DSS i NS stalno zajedno, a koalicija oko DS je ionako "bućkuriš" raznih opcija... Iako se svi zaklinju u državne interese i čvrste principe, opet će preovladati sitnosopstvenički interesi pojednih stranaka i njihovih lidera. Volio bih da ne bude tako i da se formira stabilna vlast pa ko god bio u njoj, jer samo tako Srbija može ići naprijed, a i okruženje..

Schlager
13.05.2008., 13:29
Bravo...i ja tako razmisljam,mislim da se samo naivni jos hvataju za neke nazovi ideale,sad dok mi pisemo traje takva trgovina sa SPS od strane obe opcije da mi nismo ni svjesni kakve su cifre u pitanju!

kad je tako
13.05.2008., 13:45
Bravo...i ja tako razmisljam,mislim da se samo naivni jos hvataju za neke nazovi ideale,sad dok mi pisemo traje takva trgovina sa SPS od obe opcije da mi nismo ni svjesni kakve su cifre u pitanju!

Odlično da smo akalovali vrijeme u kom se nalazimo, to nije povjest, a Bitno je i najbitnije da mi umnožavamo dionice i da se kunice povećavaju i da je umnožak veći i da je nama svaki dan bolje bolje i naravno bolje, a već su krenula ozbiljnije i trgovanja po brokerskim kućama širom regiona što potvrđuje i pozitivne političko-evropske kretnje...:biggrin::biggrin::biggrin:

franciska
13.05.2008., 13:52
Kad je tako!!!
Možeš li nam otkriti svoj spol, da li si muško, ili žensko?
Također, upotrebljavaš jako puno smajlića pa ne znam da li govoriš ironično ili iznosiš ozbiljno tvoj stav. Možeš li malo sniziti ovo, izgleda, euforično raspoloženje, tako da možemo jasnije vidjeti što zapravo misliš...

Schlager
13.05.2008., 14:02
Niti ce se srusiti svijet ako vladu formiraju SRS-SPS-DSS niti ce poteci med i mlijeko ako vladu formiraju DS-SPS.

Zeks
13.05.2008., 14:04
Marković: JS će glasati za SSP

13. maj 2008. | 12:52 | Izvor: FoNet
Beograd -- Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da će JS glasati za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Marković je kazao da još ne zna da li će biti poslanik u republičkom parlamentu na listi Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija, na kojoj njegova stranka ima tri mesta u Skupštini.

On je naveo da u koalicionom sporazumu tri partije nema odredbi o razdvajanju i da JS neće napuštati koaliciju, koja će ostati celovita.

On je rekao da će JS glasati za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, jer "bez saradnje sa Evropom nema budućnosti i bez stranih investicija nema novih radnih mesta".

"Ja sam to video na primeru Jagodine", ukazao je Marković, konstatujući da je za njega relevantna izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je "bolje ikad nego nikad potpisati SSP".

Kako je zaključio, JS se zalaže za ulazak u EU samo uz poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu

kad je tako
13.05.2008., 14:05
Odgovor FRANCISKA Da li točnost možemo nazvati ironijom, :biggrin:mislim ne,:biggrin: zbog čega vam smeta euforija koja ima osnovu, :biggrin:a nesmeta vam ironija npr. kada se neosnovano zastrašuju forumaši npr. ratovima i izborima koji se rezultati pogrešno prikazuju, a ovo vrijeme smo čekali ...došlo je ...dolazi... :biggrin: partim na Pale na konvenciju

Zeks
13.05.2008., 14:06
DINKIĆ: PROEVROPSKA VLADA U PRVOJ POLOVINI JUNA

BEOGRAD , 13. maja (Tanjug) - Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je danas da je realno da u prvoj polovini juna Srbija dobije proevropsku vladu, čiji će prvi potez biti omogućavanje ratifikovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) sa Evropskom unijom.

Dinkić je, na konferenciji za novinare, rekao da će stožer te vlade biti lista "Za evropsku Srbiju".

Na pitanje da li će u novoj vladi, uz listu "Za evropsku Srbiju", biti Socijalistička partija Srbije, Dinkić je odgovorio objašnjenjem da će u toj vladi biti biti stranke manjina i stranke koje će podržti što brži ulazak Srbije u EU.

Prema Dinkićevim rečima, za ratifikovanje S S P-a će u parlamentu glasati najmanje 141, a možda i 150 poslanika.

Zeks
14.05.2008., 00:12
Tadić dogovorio vladu sa Dačićem

Dogovor je, prema saznanjima „Blica“, postignut, uprkos teškim pritiscima kojima je prethodna dva dana bio izložen lider SPS Ivica Dačić.

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=41432

Trigger
14.05.2008., 01:09
@ Zeks

Nisam bas siguran da ce sve biti bas ovako brzo zavrseno.
A Blic su inace novine Demokratske stranke, pa cu ovu vijest uzeti sa dozom rezerve.

Pozdrav!!!

Batboy
14.05.2008., 01:17
Baš me interesuje.., hoće li SPS pokušati skinuti hipoteku.., veliko ''breme'' koje njegova stranka nosi iz prošlosti... Pitanje je Je l' Dačiću to cilj... Meni je prirodnija koalicija sa radikalima...

Kako god ispadne razni lobiji će odigrati presudnu ulogu... :rolleyes:

Zeks
14.05.2008., 09:59
"Realnost i budućnost"

Malo određeniji bio je predsednik stranke Ivica Dačić koji za Foks televiziju rekao da su prošlog puta bili naklonjeniji varijanti sa Vojislavom Koštunicom, kao i da sada postoji sagledavanje neke političke realnosti i budućnosti.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=14&nav_id=298509&order=hrono

gorangoran
14.05.2008., 10:58
sorosevi mediji blic i b92 su nepouzdani,klasicna ZOG propaganda,zato njihova lupetanja netreba uzmati za ozbiljno

Zeks
14.05.2008., 11:12
Vidjecemo, danas je sastanak DSS-SRS-SPS u 11 sati o potencijalnom formiranju Vlade.

Vjerovatno bi poslije tog sastanka situacija trebala da bude jasnija.

gorangoran
14.05.2008., 21:42
Eto gotovo je,Aleksandar Vucic u narodu poznat kao mali Seselj gradonacelnik Beograda ,koalicija SRS,DSS I SPS na lokalnom nivou imace vlast u preko 80% opstina u Srbiji,sutra u 14 casova ce biti zvanicno saopsteno,izgleda da ce republicku vladu uz SRS,DSS i SPS formirati i muslimanska stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina koji je veceras na dnevniku RTS izjavio da ide u koliciju da ce dobiti jedno ministarsko mjesto

Zeks
14.05.2008., 22:13
I ja sam u prvom momentu pomislio da je gotovo, ali sacekajmo jos malo jer situacija mi ne djeluje bas najjasnija.

LIDER JS NIJE UČESTVOVAO U RAZGOVORIMA O GRADONAČELNIKU

JAGODINA , 14. maja (Tanjug) - Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma izjavio je večeras Tanjugu da nije učestvovao u razgovorima oko podrške izboru Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda, kao i da ne zna ništa o tom dogovoru.

DULIĆ: VLADU ĆE FORMIRATI ZES, SPS I MANJINE

BEOGRAD , 14. maja (Tanjug) - Član Predsedništva Demokratske stranke Oliver Dulić izjavio je večeras da "vidi mogućnost" da lista "Za evropsku Srbiju (ZES) - Boris Tadić", SPS i stranke manjina "vrlo brzo formiraju stabilnu vladu", koja će nastaviti evropske integracije i da štiti državni integritet.

Dulić je, gostujući na Televiziji B92 rekao da DS razgovara sa socijalistima o formiranju buduće vlade i da se "oni vode na različitim nivoima".

"Postoje razgovori između DS i SPS i oni se vode na različitim nivoima", rekao je Dulić, dodajući da postoje naznake da će ta saradnja "biti uspostavljena u budućnosti".


Dačić potpredsednik, Mrkonjić ministar

Demokratska stranka i koalicija SPS-PUPS-JS su na korak od dogovora da zajedno formiraju buduću vladu. Funkcioner SPS Milutin Mrkonjić načelno je već prihvatio da zameni Velimira Ilića i preuzme Ministarstvo za kapitalne investicije. Mrkonjić ima jak uticaj u stranci i dogovor sa ovim dugogodišnjim funkcionerom SPS preduslov je i da lider SPS Ivica Dačić dobije većinu u stranci za vladu sa listom „Za evropsku Srbiju“.

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=41541

Schlager
14.05.2008., 22:31
Pa ljudi sve vam je to isto,ne mogu shvatiti da se neko jos lozi na to....Pa zar vam nije dovoljna ova danasnja izjava Tadica da je SPS potpuno prihvatljiv za partnera u Vladi!!Znaci stranka koja se zalaze za momentalni prekid saradnje sa Hagom,obustavljanje procesa za Miru Markovic i sincica,za odbranu Kosova vojnim putem itd,je potpuno prihvatljiva!!Pa naravno,jer je jedini cilj podjeliti fotelje i mjesta u upravnim odborima i preuzeti sve finansije u Srbiji...Ljudi progledajte konacno,ne budite djeca.

uostalom,ako vam je to toliko vazno ko ce formirati vladu,zar je tako tesko sacekati zvanicnu informaciju i potvrdu celnika stranaka,a ne prenositi ovo drukanje blica ili kurira.....

Batboy
15.05.2008., 02:36
Evropa neće mnogo puhati... Nije njima uopšte neprihvatljiva ova koalicija.., možda će malo da se snebivaju i to je to.. Idemo dalje... :)

Da je SPS prihvatio drugu stranu.., bilo bi ok'.., i bili bi proevropski.., ma dai...

Glavnu ulogu ovdje igraju razni interesni lobiji...

gustavo
15.05.2008., 09:53
Koji je sljedeći datum kojeg čekamo?
Potpisivanje Sporazuma u Luxemburgu? Kako vrijeme leti...

Zeks
17.05.2008., 00:45
Liberalizacija viznog režima za bh. građane u EU

Autor/izvor: SEEbiz/Nezavisne novine
SARAJEVO - Evropska komisija obavijestila je vlasti BiH da od 26. maja ove godine počinje primjena mape puta za liberalizaciju viznog režima za bh. građane, potvrdio je juče predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, prenose Nezavisne novine.

http://www.seebiz.eu/bih/politika/liberalizacija-viznog-rezima-za-bh.-gradane-u-eu,15549.html

gorangoran
17.05.2008., 11:46
26.maja ce se potpisati konacan ugovor sa Strabagom oko izgradnje autoputeva kroz RS,posao od 3-4 milijarde evra......sta mislite kako ce ovo uticati na trziste

Guardian
17.05.2008., 11:59
Nikako!

gorangoran
17.05.2008., 12:24
nebih se slozio,vidjli smo kako je politicka kriza u oktobru ,novembru negativno uticala na trziste pa onda kosovo i kriza u regionu,nestabilnost,ovoj posao sa strabagom ce imati pozitivan efekat,psihosloski i svaki drugi,ipak dolazi strabag da gradi autoputeve i ulaze 3-4 milijarde evra 30 ili 45 godina ce te puteve eksplatisati,domino efekat ....za strabagom ce krenuti drugi poslovi i investitori,nesto slicno kao i potpisivanje ugovora o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU,za sve investitore na trizistu kapitala strane i domace to ce imati pozitivan psiholoski efekat ipak tu dolazi strabag da gradi autoputeve i ulaze 3-4 milijarde evra i 30 ili 45 godina ce te autoputeve posjedovati

Shen
17.05.2008., 17:26
Mislim da ce Starbag praviti samo auto-put GR-BL i mozda dio koridora 5-C koji prolazi kroz RS. Nigdje na svijetu se ne pravi auto put-zato sto bi bilo fino, vec kada broj vozila na toj dionici postane prevelik za postojece puteve a kod nas se plaira auto put na dionicama na kojima nema potrebe njim!

Zeks
17.05.2008., 19:16
DOBRE VIJESTI
Lajčak: BiH potpisuje SSP 16. lipnja

"Bosna i Hercegovina će sigurno 16. lipnja potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Lajčak, čiju izjavu prenosi Ured visokog predstavnika (OHR).

http://www.seebiz.eu/bih/politika/lajcak-bih-potpisuje-ssp-16.-lipnja,15601.html

gorangoran
17.05.2008., 20:11
Mislim da ce Starbag praviti samo auto-put GR-BL i mozda dio koridora 5-C koji prolazi kroz RS. Nigdje na svijetu se ne pravi auto put-zato sto bi bilo fino, vec kada broj vozila na toj dionici postane prevelik za postojece puteve a kod nas se plaira auto put na dionicama na kojima nema potrebe njim!

Rs samostalno radi autoput BL gradiska i prva trasa od glamocana do mahovljna je skoro gotova ,cuo sam da imaju dosta problema sa tunelima i da je integral dosta traljavo radio,ovaj drugi dio do gradiske se isto radi ,radi ga splitski konstruktor i italijani,taj put bl gradiska strabag i alpina ce dobiti na koncesiju uz ostale autoputeve koje ce graditi,Bl-kupres do granice sa federacijom,Novi grad-prijedor-doboj-jakes-brcko-bjeljina-do granice sa Srbijom i oko 50 km autoputa koridora 5c koji prolazi kroz RS,znaci 26.maja se potpisuje konacan ugovor o koncesiji,rok do kojeg treba sve biti zavrseno je do kraja 2014 god

rapa
18.05.2008., 09:43
Nikako!

krasan odgovor, nema što!:mad:

gorangoran
20.05.2008., 11:05
БАЊАЛУКА, 20. МАЈА - Представници Владе Републике Српске /РС/, аустријског "Штрабага" и консултантске куће "Дилоит" данас би требало да обаве завршне разговоре пред потписивање уговора о изградњи, кориштењу и одржавању мреже аутопутева у РС које је најављено за 26. маја


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=53590

kad je tako
21.05.2008., 16:09
GDJE SE KRIJU HERCEGOVAČKI RESURSI

INTERVJU - Dr Radule PopovićCRNO ZLATO ISPOD KREČNJAČKE PLOČE


--------------------------------------------------------------------------------Dr Radule Popović, i teorijski i praktično, eksert je za Hercegovinu. Uz to je, u neku ruku, i hercegovački praktičar. Jedan je iz one generacije koji su podigli Rudnik u Gacku, jedan od onih koji su svojim radom pokazali da industrijsko-energetski razvoj u Hercegovini nije nikakva fikcija.

Nakon Popovićevog feljtona o gatačkom rudniku i nekoliko Popovićevih članaka o resursima i problemu Čemerno, evo, pokušavamo, da saznamo nešto više o resursima u regionu koji još uvijek važi kao resursna pustinja. Da li je zaista tako?

- Nije - rezolutan je Popović - osjećaj pustinje stvara neznanje.

Nakon ovog kratkog uvoda pričali smo o istraživanjima koja su obaljena u Hecegovini. U cjelini, sve je to nedovoljno, nekompletno, nepovezano. Zato, cjelinu niko ne vidi. Otud mnogo improvizacija i u nauci i u ekonomiji.

- A kad su resursi u pitanju, moramo razdvojiti neke stvari. Da li su to goriva, tečna, čvrsta, gasovita?! Ili su u pitanju mineralne sirovine, hidroenergetski potencijali itd. A svega toga imamo, mogli bi da imamo ili vjerovatno imamo. Ako se zadržimo samo na onom dijelu koji sadrži ugljo-vodonike, a vidim da to vas najviše zanima, dovoljno je kazati - a ja sam to saznao iz pouzdanih izvora - da su, eto, i Amerikanci vršili seismička ispitivanja na području Hercegovine, i to baš na području koje se od granice sa Crnom Gorom prostire do Neretve.Da li je to ona vaša interesantna zona koja ide obalom Jadrana ali nešto dublje?!

- Da. Nevesinje-Gacko-Nikšić-Skadarsko jezero, pa do Jadranskog mora. Šta je tu zanimljivo a šta geološki i resursno gotovo izvjesno.... Idemo redom... U području bližem Jadranskom moru, geološki uslovi, tačnije rečeno tektonski uslovi su nepovoljni. Ležišta nafte koja su tamo postojala, jednostavno su tektonski istisnuta, razorena.

Ovamo gore, u Hercegovini i Crnoj Gori, moglo bi da bude ležišta na dubini od 5 do 8 kilometara jer je tu tektonika mirnija. Takvi tektonski odnosi, takva situacija dobro je poznata geološkim stručnjacima. Zato Amerikanci to područje izdvajaju kao potencijalno interesantno. Ja, kao stručno lice, mislim da to ima dobre naučne osnove. LJudi to nisu radili ni napamet, a, nadam se, ni uzalud.Kako nam to možete objasniti, šta je u cijeloj priči osnovni faktor na temelju koga izvodite zaključke koji, uglavnom, gode hercegovažkom uhu?!

- Polazeći od činjenice kako su nastali ugljo-vodonici, pristalica sam i jedne i druge teorije a i poznate kombinacije. Mislim na teoriju o organogenom i i na teoriju o magmatogenom porijeklu, a i na kombinovani pristup.

Savremena tektonika je bazirana na koncepciji kretanja kontinentalnih i okeanskih ploča. Okeanske, odnosno kontinentalne ploče se međusobno sudaraju. Tamo gdje se sudaraju, dolazi do odvlačenja, tzv. subdukcije, ili do navlačenja (obdukcije).

U područjima gdje se javlja subdukcija, kontinentalna kora je odozgo,okeanska odozdo. Okeanska kora nosi sa sobom ogromne količine sedimenata, a u tim sedimentima postoje ogromne količine vode, i organskih materija. To ulazi u područje dubine od 60 do 200 kilometara gdje se generiše nova magma, a generišu se i ugljo-vodonici. Usljed visoke temperature i fizičko-henmijskih procesa, ta magma kreće se naviše.

Područje Hercegovine markirano je bituminoznim pojavama asfalta počev od Vrgorca pa sve do albanske granice. To je područje koje predstavlja produžetak albanske odnosno otrantske naftne zone.

Dakle, postoje svi geološki uslovi da se baš na ovom terenu formiraju ležišta nafte. Danas su ona, eto, dostupna i istraživanjima. Dubine od 5 do 8 kilometara više nisu problem. Na primjer, kod Ulcinja napravljena je bušotina duboka 6 km.Da li su na toj dubini našli naftu?

- Našli su tragove nafte, ali nisu našli naftna ležišta jer su ležišta, kako sam vam ranije saopštio, tektonski razorena. Ovamo kod nas ta ležišta bi trebala biti sačuvano jer imamo mirniju tektoniku, i zato ima rezona ići u dubinu, bušiti...Da li imate ikakav detaljniji uvid u ta američka istraživanja?

- Ne.

O kom tipu istraživanja se radilo....

- Seizmika!

Ukratko, kako se to radi...

- Pale se mine na određenim profilima i određenim dubinama, postavljaju se seizmogrami koji prihvataju odjeke tih eksplozija. Tako izazivaju se mikro zemljotresi. Na taj način se definišu slojevi i deformacije.Gdje u tim slojevima leži nafta ili gas?

- Obično, iznad nekih zasvođenih formacija formiraju se ležišta nafte, tu se nafta prosto gomila. Ako su veći pritisci, ona se gomila i ide prema nekom vrhu, nekom zasvođenom obliku, a može i sa strane, na bokovima. Ti različiti geološki uslovi moraju se proučiti, ali mi to nismo učinili.Jesu li Amerikanci napravili bušotine?

- Nisu. Američki elaborat o kome govorim napravljen je negdje 1979. ili 1980. godine. Bio je to veoma konspirativan materijal.


Kako ste vi došli do njega?

- Jedna kopija čuvala se u Naftagasu i u NIS Jugopetrol-nafta u Beogradu. Direktor Jugopetrol-nafte Boža Prstojević, porijeklom Hercegovac, inače sa Kosova, govorio mi je o tome. On je bio direktor baš tog istraživačkog dijela u Jugopetrol-nafti.


Je li vam pokazao elaborat, jeste li ga imali u rukama?

- Ne, nisam ga vidio, ali imam jedan drugi podatak. Kolega koji je sa mnom radio, inače fizičar, bavio se aeromagnetizmom, iz aviona je snimao promjene magnetskog polja zemlje.

Tako, preletio je i iznad Hercegovine. I on ima slično mišljenje kao ja. Mišljenje utemeljeno na drugim naučnim metodama. Zato, po meni, bilo bi normalno da se pojavi neko ko je zainteresovan. Oni koji se u RS bave energijom trebali bi zainteresovati kompanije koje bi mogle da ulože novac u jedno ovakvo istraživanje i ovakav posao. Razloga da se krene sa istraživanjem je mnogo. Jedan je i u činjenici da je mnogo jeftinije istraživati na kopnu, nego na moru. Ogromna sredstva se ulažu da bi se formirala jedna naftna platforma. Da ne govorim koliki su rizici za takvu platformu, pogotovo u Sjevernom moru.

Na kopnu nema tih rizika, a ja sam duboko ubjeđen, time se bavim godinama, da ne može biti promašaja.Da rezimiramo, na čemu mi u Hercegovini stojimo, koliko je taj kamen ispod naših nogu debeo?

- Neću da pričam napamet, to bi bila improvizacija. Nastojaću da vam o tome nešto napišem, da vam tačno dam profil od Jadranskog mora do Zapadne Srbije, i da se tačno vidi kako se šta ponaša. Da vidimo do kojih dubina silaze krečnjaci i gdje se ispod krečnjaka pojavljuju starije formacije, stare na primjer 250 miliona godina.


Kakve su te fromacije?

- Poslaću vam mapu, ali da kažem ukratko... to su obično pješčari, koji se razlikuju od krečnjaka, ponašaju se drugačije. Oni su, na primjer, kolektori za vodu, za sve tečnosti, za fluide... Koje su to dubine? Treba izanalizirati podatke. Ti podaci postoje u literaturi i u istraživanjima starim 25 godina. Tu se može, na primjer, vidjeti koliko je mezozoik debeo na ovom području i šta je ispod.


Dakle, zona ispod krečnjaka, i dalje je zona eksploatacije?!

- Da, na to i mislim, i u krečnjaku a pogotovo ispod krečnjaka je zona resursa. Pazite još nešto.... Kad su u pitanju ugljo-vodonici zamke za njihovo koncentrisanje mogu da budu i rasjedi, velike pukotine. Dovoljno je da nisu bila velika kretanja bokova, znači da je mirnija tektonika. Baš to se nalazi dole, na dubini od 5 do 8 km ispod nas. Tako, jedna rasjedna zona može da bude izvanredan kolektor nafte ili gasa. Ili i jednog i drugog. U Panoniji, od bačkih vinograda pa prema Senti postoji jedna struktura u kojoj je načičkano desetak ležišta nafte i gasa. To se esploatiše lokalno, recimo za jedno selo. Jednu bušotinu koristi jedno selo.Ko bi sve to mogao kod nas da “pogura“?

- Lokalna zajednica ne može. To država mora da uzme na sebe. Kad sam objavio prvi rad na ovu temu, poslao sam ga Ministarstvu za rudarstvo i energetiku. Kasnije, sreo sam se sa kolegom koji je bio zadužen za energetiku, i dao mu lično jedan primjerak tog rada, međutim - nikakvog odgovora?!Ništa novo... Nameće se zaključak da Hercegovinu gledamo plitko i “plitko“. Vi dokazujete da ne znamo ni šta imamo pod cipelom... Ne znamo šta imamo na “donjim spratovima“, niti u geo-podrumima?!

- Da, mi u tom pogledu Hercegovinu ne znamo. Mi ne poznajemo ni krečnjak. Znate koji se ogromni resursi kriju u kvalitetnom krečnjaku?!

Da se vadi kao nemetal, da se sijeku i prodaju blokovi kamena, to ima smisla i to su neizmjerne rezerve. Ja nisam imao priliku da čujem da se neko time bavi. Tu i tamo postoje neki mali kamenolomi, gdje se vadi nešto malo kamene ploče i to je sve?! Mi ne znamo ni mnogo drugih stvari. Recimo kakva je veza između mostarskih i Nikšićkih boksita?! Samo velika naivčina može vjerovati da ta nalazišta nisu povezana. Nismo to otkrili. Ili... imamo mangan na Lebršniku, ali ne znamo gdje ga imamo još?! Ili ovo... Ja sam prije 50 godina našao fosilnu smolu u Izgorima i dao je jednom kolegi koji se bavio istraživanjem nafte.

On je tvrdio da je to kalofonijumska smola. Možda je to ćilibar?! Zato kažem da bi to bilo vrijedno istraživati. U pitanju je poludragi kamen!To je skupa supstanca. Da ne pominjem dolomite kojih ima oko Gacka, Trebinja, Bileće i oko Fojnice do Nevesinja. Taj dolomit se na ušću u dolini Ibra koristi za dobijanje magnezijuma, metala koji ima fantastičnu primjenu u nuklearnoj energetici.Sve to zvuči, istovremeno, i veselo i tužno. Sve što, eto, imamo, sve je nedohvatno. Kao da nam se u ekonomiji, u 21. vijeku replicira Tantalov mit?!

- Da, takav utisak se stvara zato što se ni jedna od država na području bivše SFRJ još nije opredijelila oko tih pitanja, nije napravila strategiju, nije se izjasnila šta želi. (Ista je stvar u Srbiji. Nema strategije a uništen je ogroman mineralni potencijal. Zatvoreni su rudnici, a nema novih istraživanja. To vodi u ćorsokak. Možemo doći u goru situaciju nego što je bilo za vrijeme Miloša Obrenovića.)Uvijek je mnogo više onog što se ne zna, nego onog što se zna?!

- Da. To je u prirodi ljudske spoznaje.

Ipak, u Hercegovini to neznanje kao da ima višu cijenu?!

- Da, i meni tako izgleda, i zato nastojim da zainteresujem nadležne za njene duboke, uglavnom nepoznate resurse.
--------------------------------------------------------------------------------

GOMILE KOJE UPOZORAVAJU

G. Popoviću, imate li utisak da se ugalj u Gacku doživljava kao nešto što po nekoj logici ne pripada Hercegovini?!

- To je u cjelini shvatljivo. Ugalj u Hercegovini je lociran u Gacku, nešto malo u Nevesinju, u mostarskom basenu, u livanjsko-duvanjskom basenu... Ta razdvojenost, to prosto i ispada kao neka anomalija. Gatački basen, koliko je poznato, dubok je oko 600 metara. Tamo je lignit niskokalorične vrijednosti, koji povećava kaloričnu moć ukoliko se malo osuši.

Takav lignit je fantastičan resurs Hercegovine. Do sada, rezerve su proračunate na 300 miliona tona, međutim, moja je procjenjna da su ukupne rezerve 500 miliona tona.Zašto kažete da je taj resurs fantastičan, mislite li samo na količinu?

- Mislim i na količinu i na nešto drugo. Sad se taj lignit koristi samo za spaljivanje, a na temelju tog lignita može se razviti hemijska industrija. Postojji čitava paleta proizvoda koji se dobijaju od uglja, umjesto od nafte.

Ako sam dobro obaviješten, po glavi stanovnika opština Gacko ima najviši budžet na Balkanskom poluostrvu. Ako je to tačno, onda su to ogromne pare koje opština dobija od rudnika. Kako i rudnik treba da ima svoje investicione fondove, bilo bi normalno da se novac uloži u neku tehnologiju kojom će se proizvoditi neki proizvodi na bazi uglja. Proizvodi koji će biti mnogo vrijedniji nego što je sam ugalj.Vi ste učestvovali u projektu stvaranja TE Gacko?! Mislim na one prve inicijative?!

- Da, ja sam pokrenuo inicijativu 1960. godine da se razvija rudnik uglja na kapacitet od dva miliona i Termoelektrana na 300 megavata. Napisao sam one osnovne podatke i lansirao tu ideju preko tadašnjeg izvršnog vijeća BiH. Godine 1961. otišao sam iz Gacka, ali ta ideja je poslije nekoliko godina dobila podršku.


Mnogo volite Gacko?!

- Da, Gatačko polje je najljepše polje počev od krajnjih granica Dinarida do Grčke. Nema ljepšeg polja. Ja sam to polje opisao kao jednu ravnicu koja ne zna se kad je ljepša. Da li u proljeće kad procvjeta pa se zašareni i zamiriše cijelo polje (to sad nije slučaj zbog termoelektrane), ili kad se pokosi pa se složi na milione naviljaka, ili kad se to pokupi pa ostane zemlja koja primi prvu kišu, pa se vodom napune mala jezerca, a zimi sa sjevera dolete divlje patke i guske... Na žalost, jedna takva ljepota žrtvuje se za napredak ljudi. Uvijek je pitanje - šta je bolje? Da li žrtvovati jedno zarad drugoga? Mislim ovako... dobro je što se vadi ugalj, dobro je što se prerađuje, ali bi moralo da se vodi računa da te ”rane” bar djelimično zacijele. Da se ona jalovina vrati nazad u rupe.Pretpostavljam da je to dio ugovora ili fragment iz uzanci vezanih za eksploataciju uglja?!

- Ja to ne vidim?! Vidim samo da se prave nove gomile?! Osim toga, ne vidim da se odlaže humus, onaj nakvalitetniji dio zemlje sa površine?! To treba da se odlaže posebno, a ne da ide na isto jalovište. Ni po našim zakonima, ni po evropskim ekološkim standardima, to ne bi trebalo da bude tako.

Zeks
22.05.2008., 16:56
"FINANCE": NA BALKANU ĆE BITI ODLUČUJUĆA SRPSKA POLITIKA
Thursday, 22.05.2008.

Slovenački dnevnik za privredu i finansije "Finance" u današnjem broju iznosi mišljenje berzanskih radnika da će kretanja na balkanskim tržištima zavisiti, prije svega, od nove vladajuće koalicije ...

... u Srbiji, javio je dopisnik Agencije ONASA.
Oni se slažu da, ako Srbija bude formirala proevropsku demokratsku vladu, Srbi mogu očekivati mnogo neposrednih i portfeljskih ulaganja, što bi prvo diglo kurseve na srpskoj berzi, a zatim i drugdje na Balkanu.
Ani Klemenčič iz berzne kuće GBD, međutim, smatra da ćemo novom poletu berzi na Balkanu biti svjedoci tek za godinu ili više.
Slovenački berzni radnici preporučuju onima, koji su spremni da rizikuju, ulaganja na tržišta u razvoju, na Balkanu i dalje.
"Ne preporučuju se ulaganja u sredozemne akcije – francuske, španske ili italijanske, a u ovom trenutku se isplati rizikovati na tržištima u razvoju i u SAD, i to u ciklične grane kao što su hrana, piće i farmacija", kazao je Aleš Lokar iz KD fondova.
Gregor Grmek iz Ilirika DZU navodi da u posljednje vrijeme prilično raste energetski sektor, prije svega nafta, jer cijena tog energenta skokovito raste.
U posljednje vrijeme mogu ponovo postati interesantne farmaceutske kompanije, koje su pod prodajnim pritiskom već više od godinu dana, ali samo ako u SAD budu od nove godine opet imali sve konce u svojim rukama demokrati, koji su tradicionalno naklonjeniji toj grani.
Trenutni vlasnici "preko bare", prema njegovom mišljenju, više brinu za debljanje kasa kompanija u naftnom i vojnom sektoru.


(biznis.ba/Onasa)

gagnant
22.05.2008., 23:22
evo još malo istine
http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=32414&Itemid=59
http://www.capital.ba/blse-od-pocetka-godine-akcije-pale-27-odsto/

Zeks
23.05.2008., 09:47
evo još malo istine
http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=32414&Itemid=59
http://www.capital.ba/blse-od-pocetka-godine-akcije-pale-27-odsto/

Istina je da su akcije od aprila prosle godine pale blizu 65% sto je daleko najveci pad u regiji! To svi izbjegavaju da pominju.

Ocigledno je da svjetska kriza i kriza u regiji samo jednim djelom utice na ovaj drastican pad. Kljucni uzrok pada je unutrasnje prirode a odnosi se na pricu oko RNAF, RITE, BIRA, i sl.

Rjesavanje pitanja malih akcionara u RITE i njihova isplata od strane CEZ ili drzave drasticno bi poboljsala likvidnost berze. Podsjetimo da je Dodik jos u januaru izjavljivao da su Cesi spremni da plate 1.6 KM po akciji, ali od toga do danas nema nista. Nadamo se da ce skori lokalni izbori uticati na rjesavanje ovog pitanja.

tuzlak
23.05.2008., 10:35
Ako neko ima ili zna gdje se može naći DVD sa koncertom grupe "Limp Bizkit", neka mi javi na PM, plaćam dobro.

gustavo
23.05.2008., 13:58
Je li vi vidite da su oba danas zelena!?

gagnant
24.05.2008., 17:24
Istina je da su akcije od aprila prosle godine pale blizu 65% sto je daleko najveci pad u regiji! To svi izbjegavaju da pominju.

Ocigledno je da svjetska kriza i kriza u regiji samo jednim djelom utice na ovaj drastican pad. Kljucni uzrok pada je unutrasnje prirode a odnosi se na pricu oko RNAF, RITE, BIRA, i sl.

Rjesavanje pitanja malih akcionara u RITE i njihova isplata od strane CEZ ili drzave drasticno bi poboljsala likvidnost berze. Podsjetimo da je Dodik jos u januaru izjavljivao da su Cesi spremni da plate 1.6 KM po akciji, ali od toga do danas nema nista. Nadamo se da ce skori lokalni izbori uticati na rjesavanje ovog pitanja.

Slažem se. Globalna kretanja su ostrugala cijelu regiju al uz sve to BL je priča za sebe i tragedija za sebe. Pad tj. krah koji se dogodio možda bi se u nekoj varijanti mogao objasnit nezdravim rastom i euforiji ulagača u oba smjera, al postojeća nelikvidnost nema drugog opravdanja osim apsolutnog gubitka povjerenja, a to je najgore što se jednom tržištu može desiti. Politika je napravila štetu koju za sad spominje jedino TI i dok se to ne riješi nema puno prostora za optimizam.
Vezano za navedenih 1,6KM (ako je istina) ili ako baš hoćemo 1,3KM kolko je nudio RITE pa potom 1KM. Obično kad se ide na postizanje nagodbe i kad strana koja obeštećuje ponudi iznos onda se može smatrati da je on osiguran, a da se ostatak dalje utužuje. Ovdje je priča u postojećoj pravnoj kaljuži toliko nesigurna da se nitko ne usudi niti preuzeti arbitražni rizik i kupovat RITE po trenutnim cijenama koje su barem upola jeftinije od ponuđenog.
Pitam se kakav se ozbiljan fond može uključiti na BLSE kad se blue-chipovi i prejanice poput RITE, RNAF, RTEU, potencijalno vrijedne stotine milijuna eura, zbog opće neizvjesnosti, trguju u okvirima od par sto maraka, ako se uopće trguju. Kakva je to klika bila na konferenciji kad se gorući problem nije gotovo ni spominjao, a u centru pažnje su bile tek kusur uvrštenih obveznica i IPO neke drugoligaške firme. Privatizacija telekoma, + energetskih kompanija potencijalni temelj rasta BL berze uz "pametne" i "fer" poteze postao je katalizator raspada. Pitam se kako se danas osjećaju investitori koji su ušli u gornjim dijelovima vala, a po volumenima bilo ih je pododsta. sorry guys

kad je tako
24.05.2008., 19:00
Budu platili, 2,45 KM svima, neće da se malerišu, ali su čudni fondovi koji znaju da to vrijedi ne samo 2,45 KM već i puno više, ali ne kupuju na manjim nivoima istina manje količine, ali nije loše...

Mikey
24.05.2008., 20:00
http://www.rtl.hr/vijesti/prikaz/15137/

e djeco draga, sranje, sranje u Doboju!

Zeks
26.05.2008., 00:23
DS: Lista ZEV 41, SRS 5 poslanika

25. maj 2008. | 22:11 -> 23:13 | Izvor: Beta, Tanjug

Novi Sad -- Lista za evropsku Vojvodinu osvojila je 41 mandat u drugom krugu pokrajinskih izbora, dok je SRS osvojio pet mandata, izjavio je potpredsednik DS-a Bojan Pajtić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=25&nav_id=300376&order=hrono

tuzlak
26.05.2008., 11:09
DS: Lista ZEV 41, SRS 5 poslanika

25. maj 2008. | 22:11 -> 23:13 | Izvor: Beta, Tanjug

Novi Sad -- Lista za evropsku Vojvodinu osvojila je 41 mandat u drugom krugu pokrajinskih izbora, dok je SRS osvojio pet mandata, izjavio je potpredsednik DS-a Bojan Pajtić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=25&nav_id=300376&order=hrono

Bravo za Vojvodinu. Najnormalniji ljudi u bivšoj Jugi su u Istri i Vojvodini.
I Tuzli, naravno :).

skocko
26.05.2008., 12:42
Ima ih jos nesto malo oko izvora rijeke Bosne :)

panzer
26.05.2008., 12:48
Zar se Laktaši ne računaju?

Zeks
26.05.2008., 13:21
Ren: SSP sa BiH 16. juna

26. maj 2008. | 12:10 | Izvor: Tanjug
Brisel -- Evropska unija i Bosna i Hercegovina će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 16. juna, potvrdio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Ren je datum potpisivanja potvrdio na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem i potpredsednikom Evropske komisije Žakom Baroom po otvaranju dijaloga u ukidanju viza za građane BiH.

"Danas smo otvorili dijalog o viznoj liberalizaciji između BiH i EU, na osnovu 'mape puta' koja će biti predstavljena u narednih nekoliko nedelja", izjavio je Baro.

On je dodao da će ritam pregovora zavisiti od kapaciteta BiH da ispuni neophodne uslove, poput uvođenja biometrijskih pasoša.

Špirić je kazao da je ovo "dobar dan" za BiH i izrazio spremnost da se neophodni uslovi što pre ispune.

Ren je naveo da je "2008. godina dobro počela za BiH".

skocko
28.05.2008., 13:36
:biggrin::biggrin::p:

cmyk
28.05.2008., 22:10
ma čoječe to sam se i ja pitao u org. postu. imaš tamo i link na jedan drugi članak kao demanti zbog sumljive računice (Avaz novinar zaje*o...)

jedan ne ume računati, drugi ne ume čitati.... nadam se da barem znate kud trebate staviti penis... :)

amer
28.05.2008., 22:14
jedan ne ume računati, drugi ne ume čitati.... ja se nadam da barem znate kud treba da stavite penis...:biggrin::biggrin:

pa, u glavu, kud drugdje ? Stvarno ste svi smiješni, natrpali se oko jednog lapsusa sami matematičari i logičari. Ako svi vi i kupujete rnaf nema brige za tu odličnu hartiju !:p:

skocko
28.05.2008., 23:22
cmyk malo smo se nasalili nemoj shvatiti nista locno..poz :)

kad je tako
29.05.2008., 21:37
Dodik-Aleksejev: Nema razloga za ostanak OHR-a u BiH
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandar Aleksejev zaključili su danas tokom razgovora u Banjoj Luci da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom i rješavanja još nekih pitanja treba da prestane uloga OHR-a u BiH. Ambasador Aleksejev je iznio stav da BiH ima sve predispozicije za normalno funkcioniranje i da stoga nema više potrebe za OHR-om.

On smatra da je odlazak OHR-a pitanje vremena i ispunjavanja nekih uvjeta, od kojih je najveći broj ispunjen zbog čega nema razloga za produženje misije OHR-a u BiH.

Na sastanku u Banjoj Luci izražena je podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i poštivanju tog dokumenta u cijelosti, kao garantu za funkcioniranje BiH i rješavanje svih bitnih pitanja u budućnosti.

Dodik je na pres-konferenciji nakon sastanka izrazio zadovoljstvo i odnosima RS-a i Rusije, navodeći da oni “nikada nisu bili bolji”, a posebno što ruski privrednici imaju pojačan interes za ulaganja u RS-u.

Entitetski premijer je potvrdio i da će se odazvati pozivu da prisustvuje ekonomskom forumu u Sant Peterburgu.

Ambasador Aleksejev je najavio da će se preduzeti sve mjere za poboljšanje situacije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu te izrazio nadu da će u junu delegacija kupca „Žarubrežnjefta” doći u Banju Luku da bi se sagledalo rješenje za sve probleme u vezi s tim preduzećem.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da će veoma brzo biti imenovan novi ministar privrede RS-a.

Zeks
29.05.2008., 22:08
Rusija pregovara sa Hrvatskom i BiH o gasovodu “Južni tok”

Meriđi je naglasio da se sadašnji pregovori sa Hrvatskom i BiH o njihovom mogućem uključenju u trasu “Južnog toka” odvijaju uspješno, prenosi agencija Itar-tas.

http://www.capital.ba/rusija-pregovara-sa-hrvatskom-i-bih-o-gasovodu-juzni-tok/#more-10531

Zeks
29.05.2008., 22:18
Svjetski investicijski fondovi okreću se dionicama

Anketa koju je proveo Reuters u 44 investicijske kompanije u SAD-u, Europi, Japanu i Britaniji pokazuje da se udjel dionica u njihovim portfeljima povećava, ali je još uvijek ispod razina s kraja 2007. godine i ispod dugoročnog prosjeka.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=a5703fdb-5b55-47b1-85aa-2f629d2c0695

franciska
29.05.2008., 23:12
Zeks, moram ti reći da jako volim tvoje postove. Ti uvijek stavljaš jako dobre vijesti na forum i puno ti hvala. :)

franciska
31.05.2008., 21:39
Onda, što kažete na Dodikov govor u Hrvatskoj?
Ako je i inače tako patetičan, onda mu burza nije na prvom mjestu.
A da ne velim da nikako financijskim tokovima ne ide u prilog što uopće ne spominje BiH, kao da BiH ne postoji. Mislim da bi prvo sve trebalo uraditi na unapređenju RS unutar BiH, da RS uistinu postane moderna, visokostandardizirana, poželjnja republika, a onda ako baš netko hoće, nacionalni kuku i lele.

Zeks
02.06.2008., 23:24
Mate Granić: Dovešću evropske kompanije u RS

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=24133&meni=2

franciska
03.06.2008., 11:05
Vjerujem da će Mate Granić to i učiniti. On je vrlo snalažljiv i koncilijantan čovjek.
Mislim da je dobro prepoznao RS kao obećavajuće tržište i prostor privrednog razvoja.
Naročito me veseli stav da ako se pokrene RNAF, da će se ukupni privredni i financijski život RS udvostručiti.

S druge strane, čitala sam intervju Harisa Silajđića u kojem kaže da će RS sama sebe ukinuti. Upravo zbog takvih bošnjačkih stavova, stalno je prisutna i retorika koja dolazi iz RS. Vidi se da je Silajđiću teško odustati od unitarne BiH. To je mazanje očiju da bi on multietničke regije. U BIH postoje dvije konstitutivne cjeline, po meni bi trebale funkcionirati kao (kon)federalne jedinice unutar kojih će se naravno, podizati svi standardi oko ljudskih i manjinskih prava. Također bi novim Ustavom trebalo omogućiti i Hrvatima da dobiju svoj kanton, a ja mislim da bi to trebala biti Zapadna Hercegovina sa Mostarom.
Nikako mi nije jasno zašto se BiH ne bi mogla urediti kao Švicarska.

skocko
03.06.2008., 11:45
Franciska glupo je se s tobom kao zenom prepucavati i svasta ti reci, ali stvarno pricas nebuloze! dodji u Sarajevo pa vidi kako se zivi pa onda kazi ko je ovdje mejdandzija.

A to o kantonima pricas takodje gluposti pa zasto vi u Hrvatskoj niste dali Srbima kanton ili konfederalnu jedinicu a imalo ih je tamo u znacajnom procentu i ako cemo istini za volju imali su bezgranicno pravo !!!

Ovo sto se nama desava u Bosni je zahvaljujuci vama strancima koji ste se uvijek mnogo vise trudili da toboze rjesavate tudje probleme u tudjoj avliji a niste u stanju ni svoje rijesiti kod svoje kuce kako treba.

To sto kazes da bi mogli kao Svicarska, hm nismo mi Balkanci dovoljno zrelo odgojeni niti tako mancipovani, niti civilizovani toliko da se vise brinemo od cega da zivimo i da se moze na taj nacin zivjeti a da je svakome svejedno koje predsjednik drzave.

Ovdje das jedan posto sanse nekome u vidu neke autonomije on odmah hoce drzavu!

Sta ti znas sta je bolje gledaj da nazoves direktno Dodika Harisa ili Covica pa im predlozi sta bi trebali da rade, daj boga ti svi ste postali politicari eksperti ne branim Harisa ali ono sto je Dodik u Hrvatskoj rekao neki dan i sto se moze vidjeti pocesto na medijima pa stvarno fura silu do krajnosti!!

cmyk
03.06.2008., 16:03
hahahaha odlično što se prepucavate, Haris svjetac, Dodik traktorista, ajme ajme!! :biggrin:

evo vam još malo municije:

http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopic.php?t=1836

ciki1
03.06.2008., 18:48
krajnje tuzno...
Prevelika delegacija BiH za EU
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=03&nav_category=167&nav_id=301812

Shen
04.06.2008., 21:40
Niko nije prokomentarisao ovo:
http://www.ubp-rs.org/latn/

Kako vam se cini da li vrijedi otici, tj da li vrijedi 150/90 KM?

Zeks
04.06.2008., 22:44
19:14
PALMA: PREDLOŽIĆU PREKID RAZGOVORA SA SRS I D S S

BEOGRAD – Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je večeras Tanjugu da će od koalicionih partnera zatražiti prekid razgovora sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije o formiranju vlade i otpočinjanje razgovora sa Demokratskom strankom.

Marković je naveo da će taj zahtev sutra predočiti koalicionim partnerima, SPS-u i PUPS-u, podsetivši da se JS zalaže za ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

„Stav D S S je takav kakav jeste, to je njihovo pravo, a JS ima svoj stav koji se nije promenio - mi smo za ratifikaciju S S P u Skupštini Srbije”, kazao je on i dodao da je JS taj stav iznela dvadesetak dana pre početka izborne kampanje.

Palma je naglasio da se JS zalaže za ulazak Srbije sa Kosovom i Metohijom u Evropsku uniju, uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, sutra bi trebalo da stranke okupljene oko Socijalističke partije Srbije razgovaraju na tu temu. „Videćemo kakav ćemo zaključak da donesemo”.

Tanjug

Socijalisti bliži demokratama

– Ako nema jedinstvenog mišljenja, onda je očigledno da se na toj strani ne može formirati parlamentarna većina – rekao je Dačić, što su mnogi protumačili kao najavu kraja pregovora sa DSS–NS i SRS.

http://www.politika.co.yu/rubrike/Politika/Socijalisti-blizi-demokratama.lt.html

cmyk
04.06.2008., 23:04
http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=33603&Itemid=59

KOMENTAR BIZNIS.BA: „CRNI UTORAK“ ZA MILORADA: DODIK PRED ZIDOM SOPSTVENIH POTEZA
Wednesday, 04.06.2008.

Premijer RS Milorad Dodik nalazi se u velikim problemima, mada će on sigurno to producirati drugačije. Njegov nastup u Zagrebu je bio jedan od provjerenih modela da prejakim riječima sakrije ekonomska (ne)djela.Kapitalni Dodikovi projekti su ili u krizi ili pod povećalom zbog moguće korupcije. Prodaja ...

... Telekoma RS i naftnog sektora, koji su trebali značiti značajnu finansijsku injekciju za ekonomski oporavak, što je i sam Dodik najavljivao, praktično su potrošeni paničnim „investicijama“ u gradnju velelepnih institucionalnih zdanja kao što su zgrada Vlade RS, palata predsjednika RS, a sada se najavljuje i gradnja zgrade parlamenta RS. Mogao se Dodik braniti da takve projekte napadaju jer „onima u Federaciji“ smeta jačanje RS. No činjenica je da je Dodik stotine miliona dobijenih od privatizacije, presumjerio na svoje neimare.

Mogao je bahato i primitivno na uljudno novinarsko pitanje o kupovini novog aviona za Vladu RS, odgovoriti podgrijavanjem medjunacionalne i medjuentitetske netrpeljiviosti: „A šta to vas u Federaciji briga.“

No, jučer se Dodik našao pred naizmjeničnom vatrom iz srpskih rovova u skupštini RS-a.
I redom je morao priznati poraz za porazom.

Potez kojim je srušio Banjalučku berzu kad je sa Čez-om prevario male dioničare i predao RiTe Gacko, jučer je u Skuštini branio tezom da se sa tom kompanijom još(!!!) pregovara. Kolika je šteta tog poteza na tržištu kapitala u RS - tek će se analizirati, no sada već Dodik organizuje u skupštinskim salama sastanke kako bi uvezao Beogradsku i Banjalučku berzu. Pažnju javnosti posebno će zainteresovati da je po prvi put objavio da možda izlazi iz posla sa Čez-om, rekavši da „vlada ima i dvije-tri alternative.“

Sedmicu ranije objavljeno je da planovi sa Strabagom stoje na klimavim nogama a zapadne medije je obišla i vijest da je Strabag zabilježio gubitak u prvom tromjesječju.

Od prilično pompozne najave o ulaganju nekih islandskih energetskih kompanija u termalne izvore u RS, nema ništa. Novinari su zaboravili, a izgleda i islandski investitori.

Loš dan za Dodika, Dodikov „crni utorak“ : morao je priznati i da ruski Njeftgasinkor kasni sa realizacijom ugovora o kupovini naftnog sektora
Ako je Dodik i uspio manje ili više u namjeri da cijelu državu uvuče u njegov scenario „vječnog neprijateljstva“ entiteta prema kojem Federacija postaje njegov glavni neprijetelj, jučer se taj koncept srušio u Republici Srpskoj.
Dodikov problem nije Federacija – već njegovi sopstveni potezi u ekonomskom sektoru koji mu se sada vraćaju kao bumerang. Priča o ekonoskom procvatu, boljem entitetu i magu koji privlači strane investicije i predvodi ekonomske reforme u BiH, srušila se kao kula od karata već nakon dvije godine.
„Možeš sve ljude varati jedno vrijeme, ali ne možeš sve ljude varati svo vrijeme“, izreka je koju bi možda dobro bilo potpisati u ugao platna na kojem je predsjednik RS Kuzmanović vidio renesansu.
Dodik je jučer u skupštini rekao da vjeruje da će ruski kupac uplatiti Vladi i sredstva koja je ona utrošila za izmirenje dugovanja Rafinerije nafte. No, danas će Srbi imati priliku da, umjesto tog novca, vide orden Ruske Federacije na Dodikovom reveru.

A.J.

Biznis.ba

cmyk
04.06.2008., 23:08
minimalne plate skoro kao u Sloveniji, nezaposlenost 40%, a ovi traže veće plate. btw, potrošačka korpa 1.576 KM - jel to RS ili Danska?

Savez sindikata RS: Potrošačka korpa 1.576, a neto plaća 751 KM
Srijeda, 04 Juni 2008

Savez sindikata RS-a upozorio je danas da je sindikalna potrošačka korpa u aprilu u RS-u iznosila 1.576 KM, prosječna neto plaća 751 KM ili 45 posto od potrošačke korpe zbog čega je neophodno povećati najnižu plaću u tom bh.entitetu.

U saopćenju entitetskog Sindikata se ističe da je to potrebno u cilju zaštite životnog standarda najugroženijih radnika, jer rast zarada od 17 do 27 posto nije mogao pratiti drastično povećanje cijena hrane, prenosi Fena.

Ukazaju i da je krajnje vrijeme da se preduzmu mjere na uvođenju nulte ili diferencirane stope poreza na dodatnu vrijednost za životne namirnice, lijekove, dječiju hranu, odjeću i repromaterijal za poljoprivredu.

Sindikat, također, traži i suzbijanje rasta cijena hrane putem kontrole marže, te intervencije žitom iz robnih rezervi radi suzbijanja rasta cijena hljeba i proizvoda od pšenice.

„Neprihvatljivo je pravdanje rasta cijena čestim poskupljenjem nafte u RS-u, jer njena cijena po barelu pada na svjetskom tržištu posljednja dva dana“, navodi se u saopćenju Sindikata RS-a.

koljenovic
04.06.2008., 23:42
Također bi novim Ustavom trebalo omogućiti i Hrvatima da dobiju svoj kanton, a ja mislim da bi to trebala biti Zapadna Hercegovina sa Mostarom.
Nikako mi nije jasno zašto se BiH ne bi mogla urediti kao Švicarska.

Hrvati imaju par kantona u federaciji u kojima su vecina ili pola pola i to Posavski, Srednjobosanski, Hercegovacko-neretvanski i Zapadnohercegovacki, a takodjer ima ih sirom BiH mozda ne u vecini ali u znacajnom broju.

Ova zadnja recenica meni izgleda smijesno. Ne znam da li si ikada upoznala ijednog Bosanca, vjerujem da jesi, ali govoris kao da nisi. Da su Bosanci kao Svicarci mozda bi i moglo proci, ali daleko je to. Svicarska je neutralna jos od vajkada, ovdje se ratuje svakih pedeset godina i jedan narod tamani drugi. Svicarci imaju radi cega praviti drzavu, imaju ekonomiju imaju drustvo, kulturu, ovdje u nas se ne zna ni ko pije ni ko placa, svi se svadjaju oko kule od karata, prvo treba napraviti cvrste temelje pa onda pocet kucu gradit.

Ako se za ikoga moze reci da zeli unitarizam onda se to moze reci za retoriku Dodika i inih mu ucitelja prije njega, koji to i ne poricu i vicu na svakom koraku. A cinjenica je da je u BiH jedino RS unitarna. Neka podijele Bosnu na kantone, bundeslandove, savezne drzave, na sta god hoce, ali neka podijele cijelu Bosnu a ne samo FBiH, nemam tada nista protiv, i necu da je iko dijeli po nekoj liniji Srbin, Hrvat, Bosnjak, ako cemo se dijeliti dijelimo se po ekonomskoj, geografskoj, regionalnoj osnovo ali ne po nacionalnoj i religijskoj.

Poceti preogovore od toga da je samo RS kategoricki nepromjenjiva a sve ostalo promjenjivo i onda kriviti druge sto nece da se promijene je opasna i vec vidjena demagogija i izvrtanje vrlo jasne cinjenicne situacije. Pa neka se napravi budala ko god hoce i kaze da lazem.

Situacija je vrlo slicna slijedecem slijedu dogadjaja (Izrael-Palestina) :

Zamislite da u vašu trosobnu kuću dodje podstanar. Uredno plati zakup za jednu sobu i krene tu da stanuje. Onda posle par meseci krenu da mu stižu rodjaci, i da se naseljavaju u vašoj kući. U početku su čak ljubazni prema vama, ali polako počinju da se šire po kući i vama postaje vrlo neprijatno. (1880-1940)

Onda najednom, blitz-kriegom, podstanar zauzima još jednu sobu, predsoblje, kuhinju i kupatilo, i to proglašava svojom teritorijom(1948). Vi naravno vidite da imate posla sa budalom, te brže-bolje pozovete susede da vam pomognu da budalu izbacite napolje. No, podstanari, ojačani novčanom pomoći iz dijaspore, pokažu se kao ratoborni, i uspeju da se odbrane, izbacivši vašu baku iz zauzete sobe, ali zadržavši sve njene stvari. Vi se obratite sudu za pomoć, no sud presudi da morate da živite zajedno, jer su podstanarevi preci, pre 2500 godina, živeli u tom istom regionu zajedno sa vašim precima.

Vi se malo presabete, vidite da vas kradu na rodjene oči, pa opet krenete na drznika (1967), ali ovog puta je drznik ne samo ojačao, već je i napravio koaliciju sa lokalnim mafijašima (USA) koji su ga snabdeli oružjem i tehnikom. U ovom sukobu se drznik ne samo odbrani, već vam okupira i preostali deo kuće, deo vaše porodice iseli napolje, u dvorište, a deo kod košije. Vi se obratite sudu (UN) koji donese odluku u vašu korist, medjutim podstanar ne haje za odluke suda, jer ima podršku mafije. Ne samo što neće da izadje iz okupiranih teritorija, već tamo naseljava i svoje rodjake, iako je to izričito zabranjeno Ženevskom konvencijom o ljudskim pravima u ratu.

Vi i dalje pokušavate da se borite pravnim sredstvima, 10-20 godina čekate da vas neko sasluša i podrži, ali shvatate da se podstanar jako dobro snalazi u medijima, i da vaše pokušaje da povratite sopstvenu kuću vešto plasira kao divljačke porive za tudjim životima. Dakle ne samo da ste žrtva, već i ceo svet misli da ste nasilnik. Deca vam rastu u podrumu, rodjaci u dvorištu i kod suseda. S vremenom frustracija postaje tolika, da vas izdaje racionalnost, i da jednostavno tog podstanara, kad god ga vidite, bar gadjate kamenom. Ipak, podstanar je toliko ojačao da vam na svaki kamen odgovara raketnim napadom. Vaši rodjaci iz dvorišta (Gaza) takodje bace po koji kamen u prozor, ali podstanar opet odgovara bazukom.

U jednom trenutku deo vaše familije koji već decenijama živi kod suseda (Liban), iz svog dvorišta baci kamen dva, ali vaš podstanar ne samo da odgovori raketama, već uleti u susedovo dvorište, zauzme pola dvorišta i pola kuće, poruši svu infrastrukturu u okupiranom delu, i pobije vam pola familije (1982). U tom okupiranom delu ostane još 20 godina, i onda se povuče, očekujući da ce ovi jadnici koji su preživeli da se pomire sa tolikom nepravdom i da nastave svoj zivot poštujući bahatog podstanara i njegovu verziju “pravde”.

Šta su vaši sledeći koraci? U svojoj kući ste potpuno izolovani, i podstanar vam daje ili ne daje dozvolu da izadjete na ulicu. Deca vam odrastaju u bedi i izolaciji, napajajući se mržnjom prema okupatoru. Medju njima se nadju i dovoljno očajni koji se opašu eksplozivom i utrče kod okupatora u sobu. Vi više ne možete ni da razmišljate normalno, jer se sa okupatorom susrećete svakodnevno, i on vam svakog dana jasno stavlja do znanja da iz vaše kuće neće izaći, i da treba da budete srećni što ste uopšte tu gde jeste.

Obratite sad pažnju na nastupajući krešendo. Palestinci na kraju pristanu na kradju i kažu – OK, zadržite taj deo kuće koji ste okupirali ’48, ali izadjite iz ostatka kuće i hajde da više završimo s tim (1991).

Važi, kaze osioni podstanar, ali prvo da smirite te bombaše, da se demokratizujete i uljudite, da javno priznate našu državu, da napravite i pošaljete spejs-šatl na Mars, da iskorenite glad na planeti, da od pustinje napravite žitnicu, i da se od Libana preko Sirije, Jordana, Gaze i Egipta svi uhvatite u jedno kolo prijateljstva sa nama, ali da mi sviramo, taktiramo i kažnjavamo one koji se sa nedovoljno iskrene ljubavi osmehuju prema nama.

gorangoran
04.06.2008., 23:46
jel to RS ili Danska?ova zemlja je najskuplja u evropi trenutno ,sjecam se pre par godina kolone hrvata prelaze u RS gradisku da bi ovde kupovali namirnice a sad se situacija okrenula sad ljudi odavde idu u hrvatsku ,skoro sam bio u italiji navratio u hipeer market ambros zaprepastio sam se kad sam video da je sve jeftinije 30-50% nego u BL

skocko
04.06.2008., 23:59
@koljenovic

Svaka cast za post! ovo vrijedi procitati ali da se covjek zgrozi, to je gola istina.

koljenovic
05.06.2008., 00:14
Dodik: Krajnje vrijeme da se reguliraju potraživanja BiH i Rusije

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Banjoj Luci da je krajnje vrijeme da se regulira sporazum o međusobnim potraživanjima i obavezama BiH i Rusije kako bi se moglo ući u dalje produbljivanje ekonomskih i trgovinskih odnosa.

On je kazao da bi bilo dobro da postoji sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini, te istaknuo da još uvijek nisu regulirana međusobna potraživanja BiH i Rusije od prije nekoliko godine.

"Ruska Federacija želi da se to završi, ali na nivou BiH imamo probleme jer bošnjačka strana u Federaciji BiH ne želi da prizna potrošnju ruskog gasa tokom rata i želi da to bude plaćeno od strane svih u BiH, s druge strane Hrvati ne žele da daju saglanost za tako nešto jer oni u toku rata nisu koristiti taj gas“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Iz tog razloga, naveo je, stojimo na mjestu koje sigurno šteti svima, a ne samo RS-u.

On je najavio da će delegacija RS-a u petak otputovati u Sankt Peterburg na Ekonomski forum gdje će razgovarati s ruskim zvaničnicima i privrednicima zainteresiranim za ulaganja u RS.

(FENA)

cmyk
05.06.2008., 03:49
ova zemlja je najskuplja u evropi trenutno ,sjecam se pre par godina kolone hrvata prelaze u RS gradisku da bi ovde kupovali namirnice a sad se situacija okrenula sad ljudi odavde idu u hrvatsku ,skoro sam bio u italiji navratio u hipeer market ambros zaprepastio sam se kad sam video da je sve jeftinije 30-50% nego u BL

diskontni lanci prodaju jeftino ali je šupljak od kvalitete. istina da su neke cijene manje u EU zbog liberalizovanog tržišta ali ipak opet zavisi. u Sloveniji imaš benzin po 1.18, u Italiji po 1.5, povrče je jeftinije u Francuskoj nego u Sloveniji a na nivou uslužnih djelatnosti vidi se pravu razliku u standardu unutar EU. za pivo u Danskoj i platit ćeš 6 eura, u Francuskoj ćeš za kafu platit 4 do 5 eura, za dentalne usluge dat ćeš u Engleskoj 2 do 3 puta više nego u Sloveniji...

hoču reči da je 750KM daleko previsoko minimalac da bih bila zemlja konkurentna i zanimljiva investitorima, u odnosu na profil radnika koje nudi na tržištu rada. to je tržište. ako je u zemlji 40% nezaposlenih onda radna snaga (uz njezinu cijenu i kvalifikaciju) jednostavno nije tražena. da bih je napravili traženu, treba je ili povečati vrijednost ljudskih resursa (obrazovanje, kultura) ali smanjiti plate. vrijednost radne snage je puno niža od plata inače imali bih 5 do 10% nezaposlenih a ne 40%.

prema ovoj stranici http://www.fedee.com/minwage.html, RS ima triput više minimalce od Bugarske, dvaput od Rumunije, 5 puta od Ukrajine..... veče su od Mađarske, Estonije, Latvije, Hrvatske.... a to je sve više manje EU. da bih ja birao kud da ulažem u greenfield RS ne bih bila među top 10 a premijer RS uporno tvrdi da je ona No.1.....

planski povečavati minimalne plate kad imaš u zemlji takvu visoku nezaposlenost to je stvaranje čarobnog kruga. država bih trebala drastično smanjiti minimalne plate i pripremiti socialni program u obliku naknada i subvencija za socialno ugrožene radnike ali to je nemoguče uraditi ako rada sposobni ljudi primaju socijalnu umjesto da zarađuju platu jel? i ne može četvrt naroda da održava sve ostale, pa još i obrazovanje i zdravstvo i penzionere i logoraše i palate i avione.... nema zime ako prodaš telekom. da bih barem imao dva...

uskok
05.06.2008., 08:20
Situacija je vrlo slicna slijedecem slijedu dogadjaja (Izrael-Palestina) :
snip......


Vrlo duhovito i nadasve tocno opisana situacija na Bliskom Istoku, no ja uopce ne sumnjam u krajnji ishod tog sukoba. Nije pitanje kako ce zavrsiti, nego kada ce zavrsiti. Demografija ce pobjediti atomsku bombu.

franciska
05.06.2008., 11:54
Nije mi jasno zašto potcjenjujete sami sebe odnosno građane BiH. Baš mislim da bi se BiH mogla urediti kao Švicarska, ili kao Kanada gdje se na koncu pokazalo da se Quebec ne želi odvojiti od Kanade.
Naravno da situacija nije jednaka, niti zbog konstitutivnosti, niti iz povijesnih razloga, niti iz nacionalno psiholoških razloga.
Badave je govoriti dok RS ima Dodika koji izjavljuje "Ne volim BiH i što ćemo sad..", a s druge strane je u Federaciji Silajđić...
Takvi političari stvaraju loš image i Bosni i samoj RS, nije ni čudno što onda nema velikog priliva kapitala. A priliv kapitala bi trebao biti imperativ svakom političaru i menageru u BiH.

netstrider
05.06.2008., 12:33
Koljenovicu, super ti je priča o Palestini. Bojim se da vlasnik stana nije računao na to da je za postanara uzeo čovjeka čiji se pretci tisućama godina bave gotovo isključivo novcem (njima je obrt bio zabranjen, a ostalima je novčarstvo bilo protivno vjeri. Lihva se i danas barem donekle smatra nemoralnom, čak i u našem zakonu). Jedan od tih predaka čarobno je i lijepo rekao "The man who controls Britain's money supply controls the British Empire, and I control the British money supply".

@uskok. U svijetu kako je danas uređen, bojim se da ne pobjeđuju ni taktičko naoružanje ni rijeke ljudi. Pobjeđuje općenitija kategorija od oboje - novac.

"Svicarska je neutralna jos od vajkada,"
-jes, ko i Bosna. U BiH se uvijek ismijavalo s tim da je BiH kao Švicarska. Dobrim dijelom zbog needuciranosti lokalnog stanovništva, jer, Švicarska prije nešto stoljeća:
-planinski prostor na međi između nekoliko interesnih područja. Ionako siromašan, stalno pod pritiskom sukoba (svi su ključni pravci tuda)
-lokalno stanovništvo danas unatoč sto godina neutralnosti živi još u nekoliko sela
Da, jednostavno, jednom je to ljudima dosadilo, svima onima okolo pokazalo se u jednom trenutku da se ratovanje ne isplati.
Postoji i jedna ključna razlika sa Švicarskom:
-Bosnu okružuju bezvezne interesne zone. Najjači interes imaju Hrvatski i CG turizam koji baš i nisu neke sile u regiji.
-Ljude se u BiH sve više uvjerava da je budućnost u turizmu. Bez jake privrede nema ni stabilnog društvenog uređenja. Švicarska je početkom stoljeća kada je počela svoj jak razvoj imala itekakvu industriju. Bili su mudri pa je uvijek izgledalo kao da je riječ o čistoj zemlji s tri koze i Hajdi, ali nije bilo baš tako.
U svakom slučaju, može BiH bit kao Švicarska, ali je to neizgledno kad to u BiH narod ne zanima.

gorangoran
05.06.2008., 13:11
diskontni lanci prodaju jeftino ali je šupljak od kvalitete. istina da su neke cijene manje u EU zbog liberalizovanog tržišta ali ipak opet zavisi. u Sloveniji imaš benzin po 1.18, u Italiji po 1.5, povrče je jeftinije u Francuskoj nego u Sloveniji a na nivou uslužnih djelatnosti vidi se pravu razliku u standardu unutar EU. za pivo u Danskoj i platit ćeš 6 eura, u Francuskoj ćeš za kafu platit 4 do 5 eura, za dentalne usluge dat ćeš u Engleskoj 2 do 3 puta više nego u Sloveniji...

hoču reči da je 750KM daleko previsoko minimalac da bih bila zemlja konkurentna i zanimljiva investitorima, u odnosu na profil radnika koje nudi na tržištu rada. to je tržište. ako je u zemlji 40% nezaposlenih onda radna snaga (uz njezinu cijenu i kvalifikaciju) jednostavno nije tražena. da bih je napravili traženu, treba je ili povečati vrijednost ljudskih resursa (obrazovanje, kultura) ali smanjiti plate. vrijednost radne snage je puno niža od plata inače imali bih 5 do 10% nezaposlenih a ne 40%.

prema ovoj stranici http://www.fedee.com/minwage.html, RS ima triput više minimalce od Bugarske, dvaput od Rumunije, 5 puta od Ukrajine..... veče su od Mađarske, Estonije, Latvije, Hrvatske.... a to je sve više manje EU. da bih ja birao kud da ulažem u greenfield RS ne bih bila među top 10 a premijer RS uporno tvrdi da je ona No.1.....

planski povečavati minimalne plate kad imaš u zemlji takvu visoku nezaposlenost to je stvaranje čarobnog kruga. država bih trebala drastično smanjiti minimalne plate i pripremiti socialni program u obliku naknada i subvencija za socialno ugrožene radnike ali to je nemoguče uraditi ako rada sposobni ljudi primaju socijalnu umjesto da zarađuju platu jel? i ne može četvrt naroda da održava sve ostale, pa još i obrazovanje i zdravstvo i penzionere i logoraše i palate i avione.... nema zime ako prodaš telekom. da bih barem imao dva...


koliko znam zakonski minimalac je 250 km a zakonski minimalac na kojem se obracunavaju doprinosi za penzinsko i zdravstveno osiguranje je sad nesto oko 400 km stim da se svaki mjesec uvecava i placa se nesto oko 52% od prijavljene plate ....tako da se vlik broj poslodavaca neusuduje da prijavi radnika tako da ovaj broj od 40% nezaposlenih i nije sasvim tacan jer postoji armija onih koji su na birou za zaposljavanje a rade na crno isto tako ovo oko prosjecne plate je skroz suplja prica jer najveci broj poslodavaca i radnika se dogovore tako da poslodavac prijavi najnizu platu za doprinose koju isplati regularno preko banke a ostatak plate na crno plati na ruke

koljenovic
05.06.2008., 17:00
Samo da napomenem da ja nisam pisao tekst o Izraelu-Palestini nego neki od bezbrojnih neznanih junaka blogera.

@netstrider : cudna ti je biljka Bosanac... Da je samo malo vise pameti. Ali biti ce aBd, doci ce i nama ovdje valjda jednom iz guzice u glavu...

Zeks
05.06.2008., 21:34
MARKOVIĆ: ILI ĆE BITI NAPRAVLJENA VLADA SA DS ILI IZBORI

BEOGRAD , 5. juna (Tanjug) - Ili će biti napravljena vlada sa Demokratskom strankom ili idemo na nove izbore i to je definitivan stav Jedinstvene Srbije (JS), izjavio večeras Tanjugu lider JS Dragan Marković Palma.

"Bez tri poslanika Jedinstvene Srbije i dva poslanika Sulejmana Ugljanina nema nove vlade, jer će onda biti pat pozicija - 125 prema 125 poslanika", precizirao je Marković.

"Šta će reći Socijalistička partija Srbije na ovakav stav JS je njihova stvar ali to je definitivan stav JS", naglasio je lider JS.

On je ponovio da je stav njegove stranke da više ne učestvuje u razgovorima sa D S S, jer je JS za koaliciju sa DS, imajući u vidu da stavovi DS odgovaraju toj stranci i uklapaju u program JS.

Marković je najavio da će u nedelju, 8. juna, svojim koalicionim partnerima SPS-u i PUPS-u preneti stav JS.

(Kraj)

Vlada DS i SPS do 15. juna

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=44464

Zeks
05.06.2008., 22:33
Raste optimizam investitora

Beograd - Berzanski pokazatelj tržišnih iščekivanja - BELEXSENTIMENT, ponovo se, posle šest meseci, našao na "zelenoj teritoriji", ostvarivši vrednost od 116,2 odsto. Prema izveštaju Beogradske berze, ovo je najviša vrednost pomenutog pokazatelja zabeležena od juna 2005 godine, od kada se prati njegovo kretanje.

http://www.danas.co.yu/

Trigger
06.06.2008., 00:18
@ Zeks

Vjerovatno zbog priblizavanja stavova koalicije oko SPS i ZES-a.

Zeks
06.06.2008., 09:57
Na Wall Streetu najveći dnevni skok u mjesec dana

Cijene dionica na Wall Streetu zabilježile su u četvrtak najveći dnevni skok u posljednjih mjesec dana zahvaljujući boljoj od očekivanja prodaji Wal-Marta i drugih trgovačkih lanaca.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=5ca71cf2-b5c5-4fb7-ac49-ebd6ff824dd3

skocko
06.06.2008., 11:23
Na Wall Streetu najveći dnevni skok u mjesec dana

Cijene dionica na Wall Streetu zabilježile su u četvrtak najveći dnevni skok u posljednjih mjesec dana zahvaljujući boljoj od očekivanja prodaji Wal-Marta i drugih trgovačkih lanaca.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=5ca71cf2-b5c5-4fb7-ac49-ebd6ff824dd3


Hm, na sta se sve i kod njih investitori pale..:p:
Kod nas kad takva info pljusne odmah cijene DAUN! :)

coja
07.06.2008., 18:12
Ana osvojila Roland Garros, sve cestitke! Danas je lijepo biti Srbin.

Zeks
08.06.2008., 09:03
Danas cak i Novosti pisu da je izvjesna nova "proevropska" vlada u Srbiji. Ovakav razvoj dogadjaja bi mogao da doprinese jacem oporavku Belexa, a zatim i ostalih indeksa u regiji.

Raste Tadićev kapital

Prema našim saznanjima, sledeće nedelje ovoj opciji sigurno će se pridružiti i socijalisti, pa će se, najzad, staviti tačka na priču koju će vladu Srbija dobiti.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=122519&datum=2008-06-08


Mandatar već u sredu

Prema rečima našeg izvora, novu vladu mogli bismo dobiti već krajem sledeće nedelje ili neki dan kasnije zbog dogovora o podeli resora.

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=44693

Zeks
09.06.2008., 15:41
Berze JI Evrope organizuju prvu regionalnu investicionu konferenciju

BANJALUKA, Osam regionalnih berzi (Banjalučka, Beogradska, Ljubljanska, Makedonska, Nex berza, Montenegro, Sarajevska i Zagrebačka) zajednički organizuju prvu Regionalnu investicionu konferenciju (Regional SEE Capital Markets Day) koja će biti održana 11. juna u Zagrebu. Cilj konferencije, koja će bitI održana u Zagrebu u hotelu Sheraton, je promovisanje ulaganja na regionalna tržišta kapitala i privlačenje većeg broja investitora.

http://www.capital.ba/berze-ji-evrope-organizuju-prvu-regionalnu-investicionu-konferenciju/#more-11074

franciska
09.06.2008., 19:40
Mislim da su to sve značajne vijesti koje će obogatiti tržište pa iz toga proizlazi da se ulagači pripreme za ulaz na BLSE.

Schlager
10.06.2008., 10:37
Ova predstojeca Konferencija bar u najavi djeluje bar malo ozbiljnije od one sprdacine na Jahorini.

panzer
10.06.2008., 10:41
JOš kad bi se sjetili da pokušaju dati par ideja o regionalnoj platformi za trgovanje.

Mikey
10.06.2008., 11:10
Ova predstojeca Konferencija bar u najavi djeluje bar malo ozbiljnije od one sprdacine na Jahorini.

Da, posebno radi najave od samo par dana prije početka Konferencije. :thumbsdow
Slikanje, daj pare, prenemaganje...

Kao i ovo u RS što organiziraju posrednici(brokeri).
Nebi dao te pare za to - nema teoretske šanse.

Zeks
10.06.2008., 11:38
Štampa: SPS sve bliži ZES-u

Lider nove Srbije Velimir Ilić kaže u razgovoru za list "Danas", da će po svemu sudeći koalicija DSS-NS u novom sazivu parlamenta biti u opoziciji.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=10&nav_id=302932&order=hrono

Zeks
11.06.2008., 11:36
Belex vec sedmi dan u plusu.

Danas +1.36%!

franciska
11.06.2008., 11:49
A zašto blse već nije u plusu?
Zanima me da li građani Srbije ulažu u RS?
Mi smo iz Hrvatske bili snažno podržali blse, ali kad ljudi čuju Dodika i njegovu retoriku, svatko se mora pobojati za svoje pare pa na koncu čovjeka i u moralnom smislu smeta njegova demagogija i zamjena teza o ratu, krivnji i žrtvama.

Zeks
11.06.2008., 12:38
Izgleda da je ovo glavni razlog danasnjeg rasta Belexa od 2%!

MARKOVIĆ: SLEDEĆE SEDMICE VLADA SA DS

BEOGRAD , 11. juna (Tanjug) - Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da će sledeće sedmice koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije formirati vladu sa Demokratskom strankom, i da su za Jedinstvenu Srbiju razgovori sa narodnjacima i radikalima završeni.

"Nema novih izbora, biće napravljena vlada sledeće nedelje", rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije, i dodao da očekuje da će koalicija SPS-PUPS-JS danas ili sutra zauzeti jedinstven stav po pitanju formiranja parlamentarne većine sa DS.

Guardian
11.06.2008., 13:23
ali kad ljudi čuju Dodika i njegovu retoriku, svatko se mora pobojati za svoje pare pa na koncu čovjeka i u moralnom smislu smeta njegova demagogija i zamjena teza o ratu, krivnji i žrtvama.

Ajd nemoj pametovati........

Čim Dodik nešto kaže svi na njega, a niko ne obraća pažnju na nacionalistički govor Stipe Mesića, Harisa Silajdžića, Željka Komšića?!?!?!?

Zato nemoj molim te pričati o tim stvarima ako ih ne posmatraš u cijelosti!

coja
11.06.2008., 15:09
Ajd nemoj pametovati........

Čim Dodik nešto kaže svi na njega, a niko ne obraća pažnju na nacionalistički govor Stipe Mesića, Harisa Silajdžića, Željka Komšića?!?!?!?

Zato nemoj molim te pričati o tim stvarima ako ih ne posmatraš u cijelosti!


Slazem se u potpunosti. Cuj zamjena teza....

Problem je sto je u Hrvatskoj gebelsovska propaganda: ponavljaj neistinu, na kraju ce je svi prihvatiti kao istinu.
Pitanje 1: da li je zlocin u Jasenovcu bio u rangu sa onim u Ausvicu, Treblinki, Sobiboru i sl?
Pitanje 2: da li je u to doba udaren temelj Nezavisne Drzave Hrvatske?
Pitanje 3: da li je u akcijama Bljesak i Oluja protjerano gotovo svo srpsko stanovnistvo u Hrvatskoj (ko je uspio pobjeci, ko nije danas nije medju zivima)? Je li tad udaren temelj danasnje Hrvatske?

Onda Francisca o kakvoj zamjeni teza ti govoris? Sta tebi jos nije jasno? Nije jasno samo onom ko nece da vidi cinjenice....

franciska
11.06.2008., 15:27
Tko kaže da ne obraćam pažnju na govore Silajđića i Komšića? O tome sam i pisala.
Dakle, protiv unitarne BiH.

Jasenovac je fašistički proizvod i sramna mrlja u povijesti.
Rat na ovim prostorima pokrenula je velikosrpska mašinerija i odgovorna je za mnoga stradavanja, etnička čišćenja i kulturocid.
Temelji Hrvatske države postavljeni su prema Ustavu iz 74. ,kao pravo svih republika na odcjepljenje. Još prije toga dogodila se balvan revolucija u Krajini, a Srbi su okupirali trećinu Hrvatske. Kako je moj posao bio povezan s unpa zonama, mogu reći da postoji sačuvana dokumentacija da su se Srbi puno prije redarstvenih akcija Bljesak i Oluja spremali na preseljenje, jer nisu htjeli priznati hrvatsku državnost. Za odlazak Srba prvenstveno su odgovorni njihovi sumanuti vođe. Što se tiče paljenja kuća i ubistava nakon Oluje, za to se odgovara u Haagu i pred domaćim sudovima.

Što se pak tiče Republike Srpske, Mladić i Karađić su ratni zločinci koji su "čistili" nesrpsko stanovništvo najbrutalinijim metodama silovanja, paljenja, ubijanja i protjerivanja od Bijeljine do Bihaća, Goražda i Srebrenice i slučaja Sarajeva itd. Zato su Srbi morali vratiti jedan dio okupiranih teritorija i dobili su onoliko prostora koliko su imali i zemljišnih posjeda, a mora se reći da su Srbi imali najviše zemljišnih posjeda u BiH.

Sada treba izgrađivati modernu RS i Ustavom urediti tako da se oba entiteta i sva tri naroda razvijaju, da BiH bude privlačna za ulagače, da izaziva povjerenje pa naravno, to se odnosi i na Banjalučku berzu.

Schlager
11.06.2008., 15:29
Coja,nikad ti sa takvim razmisljanjem neces u "Evropu" uci :biggrin:

Nemoj da te Solana cuje,he,he

Schlager
11.06.2008., 15:32
E, sa nasom Franci je vec druga situacija,ona moze u Evropu :cool:

Post joj je odlican,nedostaju samo dve recenice pa da bude idealan:
1-Institucije sistema moraju funkcionirati!!
2-Srbija mora proci katarzu i prihvatiti novu realnost na Kosovu.

coja
11.06.2008., 15:41
Kako je moj posao bio povezan s unpa zonama, mogu reći da postoji sačuvana dokumentacija da su se Srbi puno prije redarstvenih akcija Bljesak i Oluja spremali na preseljenje, jer nisu htjeli priznati hrvatsku državnost. Za odlazak Srba prvenstveno su odgovorni njihovi sumanuti vođe.

Sto se tice ostatka teksta, slazem se, medjutim ovo sto sam citirao je sramota da neko moze i pomisliti a kamoli reci.

jer nisu htjeli priznati hrvatsku državnost.

Njihovi preci su 1941. priznali pa su zavrsili masakrirani ili u Jasenovcu. Valjda su i ovi danas trebali da stave vrat pod noz?

Kao sto rekoh gebelsovska propaganda. Ali sta i ocekivati od Tompsonovih obozavatelja...

Schlager
11.06.2008., 15:46
E Coja sad si stvarno pretjerao,koliko ja znam Thompson je humanista cije pjesme ne vrijedjaju nikoga,pjeva o obitelji,ljubavi,vjeri,domovini....A ono da je pjevao "Jasenovac i Gradisku staru" su izmislili hrvatske komunjare koji mrze sve sto je hrvatsko.

Schlager
11.06.2008., 15:48
Ljudi,na poslu sam,vruce mi je i dosadno, a treba docekati 18h da pocne EURO,pa mi ovo "Bez cenzure" dodje idealno za mlacenje prazne slame,ne zamjerite....

samo nastavite,a ju cu arbitrirati.....

Zeks
11.06.2008., 15:57
Uhapšen Stojan Župljanin

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=11&nav_id=303171

Guardian
11.06.2008., 16:01
Samo tako...

Ipak, ja se izvinjavam Franci, jebiga..., tek sam sad uvidio svoju veliku grešku.., jednostavno već 15-ak godina živim u zabludi o tome šta se dešavalo,.., ali sad sam uvidio da je ono što ona govori istina....

Pa jbte..., ko je ovdje lud a ko glup... Uglavnom, narod vjeruje ono što mediji kažu.., a franci, nemoj da ti kopiram i u Split šaljem knjig iz moderne istorije (počevši od 1941.)...
Ako ne znaš istoriju, nemoj se uplitati u te priče....., a krenućemo od 12. vijeka ako treba...

Ljudi.., imam danas ispit.., neću da se nerviram i ovako i onako ga neću poližiti, prema tome franci!

Zip FAJL!

cmyk
11.06.2008., 16:05
1-Institucije sistema moraju funkcionirati!!

moraju al ne trebaju (Rumunija, Bugarska,... Albanija, Hrvatska, ... Slovenija,.....)

2-Srbija mora proci katarzu i prihvatiti novu realnost na Kosovu.

http://www.blic.co.yu/politika.php?id=43938

Istraživanje je pokazalo da je nezaposlenost ponovo prvi među tri najvažnija problema koji najviše brinu građane i navodi ga 50 odsto građana, a sledi nizak standard koji navodi 38 odsto ispitanih.
- Problem Kosova s prvog mesta u februaru pao je na treće mesto i navodi ga 24 odsto ispitanih. Kriminal i korupcija uobičajeno su na četvrtom i petom mestu po važnosti problema koje bi Srbija trebalo da rešava - objašnjava Bogosavljević.

cmyk
11.06.2008., 16:23
Tko kaže da ne obraćam pažnju na govore Silajđića i Komšića? O tome sam i pisala.
Dakle, protiv unitarne BiH.

Jasenovac je fašistički proizvod i sramna mrlja u povijesti.
Rat na ovim prostorima pokrenula je velikosrpska mašinerija i odgovorna je za mnoga stradavanja, etnička čišćenja i kulturocid.
Temelji Hrvatske države postavljeni su prema Ustavu iz 74. ,kao pravo svih republika na odcjepljenje. Još prije toga dogodila se balvan revolucija u Krajini, a Srbi su okupirali trećinu Hrvatske. Kako je moj posao bio povezan s unpa zonama, mogu reći da postoji sačuvana dokumentacija da su se Srbi puno prije redarstvenih akcija Bljesak i Oluja spremali na preseljenje, jer nisu htjeli priznati hrvatsku državnost. Za odlazak Srba prvenstveno su odgovorni njihovi sumanuti vođe. Što se tiče paljenja kuća i ubistava nakon Oluje, za to se odgovara u Haagu i pred domaćim sudovima.

Što se pak tiče Republike Srpske, Mladić i Karađić su ratni zločinci koji su "čistili" nesrpsko stanovništvo najbrutalinijim metodama silovanja, paljenja, ubijanja i protjerivanja od Bijeljine do Bihaća, Goražda i Srebrenice i slučaja Sarajeva itd. Zato su Srbi morali vratiti jedan dio okupiranih teritorija i dobili su onoliko prostora koliko su imali i zemljišnih posjeda, a mora se reći da su Srbi imali najviše zemljišnih posjeda u BiH.

Sada treba izgrađivati modernu RS i Ustavom urediti tako da se oba entiteta i sva tri naroda razvijaju, da BiH bude privlačna za ulagače, da izaziva povjerenje pa naravno, to se odnosi i na Banjalučku berzu.

svi smo žrtve indoktrinacije i ako i samo ako je čovjek toliko otvoren da to prizna sebi, samo tad može vidjeti, ko misli dobro i ko misli zlo.

(NDH, pavelić, vatikanska banka i klerikalizam dobro jednostavno nisu nikad bili i to ne mogu biti.... a nisu ni Milošević, Karađić, Mladić, Tuđman, Gotovina, Tompson i slični.... fakt je da su se četnici uglavnom borili za Srbiju i za kralja, dok su ustaški kraljevi uglavnom bili Firer i Duce. end of story. http://en.wikipedia.org/wiki/Ante_Paveli%C4%87)

cmyk
11.06.2008., 17:04
baš slatko. mi o vuku....

http://www.monitor.hr/2008/06/11/policijski-inspektor-suspendiran-jer-je-prijavio-thompsona.html

(lijepu vašu ćeka duuuuug put u europu.... )

Mikey
11.06.2008., 17:04
Vi bi se morali nać neđe u Banjaluci i zarakijat se pravo pa se raspravljat.
Sigurno da bi se izgrlili i izljubili. :biggrin:

Djeco, već sam rekao da to nije tako jednostavno.Prema tome - ostavite se ćorava posla i bit najpametniji.

Radi najpametnijih ljudi uvijek bezrazložno ginu.
Kao i radi onih koji su sigurno najpametniji i uvijek u pravu. :thumbsdow

Al vi baš nikako da shvatite.

Guardian
11.06.2008., 21:36
Jednostavno, postoji nešto što se zove ponos i preko čega se nekad ne može preći...

Ja koliko god da sam liberalan, nikad neću moći preći preko onog što franciska govori i to je to!

franciska
11.06.2008., 22:36
Razumljivo mi je da su se Srbi na okupiranim teritorijima bojali odmazde. To je bila propaganda njihovih vođa. Uz to je postojao i plan naseljavanja hrvatskih Srba na sjevernom Kosovu i u istočnim dijelovima Bosne, te u Istočnoj Slavoniji.
I sada Dodik zove hrvatske Srbe da se presele u RS.
Činjenica je da se naši Srbi najbolje osjećaju u svom zavičaju gdje dijele sa ostalim stanovništvom i običaje, civilizaciju i jezik. Znam dosta Srba koji su za vrijeme Oluje ostali u svojim domovima i nastavili su normalno živjeti ovdje. Ti Srbi se politički opredjeljuju za Pupovca, za SDP pa i liberalne stranke u Hrvatskoj.
Čak što više, na Baniji recimo, domaći Hrvati i Srbi zajedno pokazuju jednaku odbojnost prema izbjeglicama iz Posavine, jer ih osjećaju kao strani element.
Ja sam odgojena za veliku toleranciju i poštivanje svih naroda, uz čitanje povijesnih knjiga i nisam ljubitelj Thompsona.

Zeks
11.06.2008., 22:43
Regionalne blue chip dionice u istom indeksu

Sljedeće godine u Beogradu će se održati druga konferencija, a zagrebačka je donijela novosti koje će omogućiti regionalnim tržištima da ih investitori promatraju kao jedno. Dogovoreno je da se izradi više zajedničkih indeksa. Jedan će biti indeks u čiji će sastav ući sve blue chip dionice regije, a to su uz male preinake upravo te 24 dionice o kojima se razgovara u Zagrebu.
Drugi indeks bit će globalan i obuhvatit će sve dionice koje sada imaju pojedinačni nacionalni indeksi, poput Crobexa, Bbelexa i drugih.

Potom je predviđena izrada zajedničkog portala na kojemu će biti vidljivo što se dnevno događa na svim burzama regije te međunarodno predstavljanje 24 tvrtke, što će pridonijeti percepciji velikih investitora da je riječ o jednom tržištu, a ne o rascjepkanim malim burzama.

http://www.vecernji.hr/home/manager/3103862/index.do;jsessionid=8FF0F413136EA5DF474E93436035D0 96.1

skocko
12.06.2008., 00:10
E Coja sad si stvarno pretjerao,koliko ja znam Thompson je humanista cije pjesme ne vrijedjaju nikoga,pjeva o obitelji,ljubavi,vjeri,domovini....A ono da je pjevao "Jasenovac i Gradisku staru" su izmislili hrvatske komunjare koji mrze sve sto je hrvatsko.

E Schlager da ti odgovorim ali bez uvrede ja bi prije rekao da je Tompson jedan obicni ''krkan'' koji je zalutao u taj umjetnicki svijet.
Neznam sta bi prije pomislio kada ga vidim na bini, njegovo ponasanje je ili ce uzeti pusku pa poceti rafalati ili se hoce boksati...znaci nista umjetnicko.
A to sto vidim da ga jednim dijelom Hrvatska masa slusa i gleda, je samo dokaz koliko Hrvatskoj nedostaje odabranih i talentiranih pjevaca!

Guardian
12.06.2008., 00:43
Ona muzika je fantastična kao i vizuelni efekti na koncertima...

Sve ostalo je bezveze...

Salamander
12.06.2008., 10:06
Ajde ljudi dajte više oladite uvijek sa istim pričama stalno jedno te isto. Pa ne mogu vjerovat da u 2008. godini i dalje pričamo o ustašama i četnicima, pa zbilja ispadamo retardirani. Thompson kao i dosta drugih pjevača iz Hrvatske, Srbije i Bosna su istinu inteligenti ljudi koji igraju na niske strasti (što je na ovim prostorima očito vječno najtraženija roba) i dobro zarađuju.

To je besmisleno kao i ovo što gledam oko sebe ovih dana: Hrvatska igra na EURU (pa da smo se pomakli makar iz antike: kruha i igara!) i sad su svi ukrašeni sa zastavicama, nose kockaste kape i marame, farbaju se po licima, loču pive budući da je pametan stranac skužio koliki smo primitivci i da može bilo što prodavat pod parolom nacionalnog zanosa. I tako dok je nacionalni ponos na vrhuncu fino idu gore naftni derivati, ide struja, ide hrana, vlada poklanja Inu Molu, dionice nam idu dolje, kamate gore, a svi sretni i veseli! Umjesto da ljudi na ulicama prosvjeduju oni se vesele i slave, pa onda još neki kažu da su ljudi inteligentna bića???

Može slušat tko šta hoće ali da se netko identificira sa nekakvim pjesmama, zanosi se time i ulazi u rasprave s drugima zbilja mi nije jasno, pogotovo među jednom zajednicom ljudi kojoj je zajednički interes investiranje i od koje se očekuje da je inteligentnija i obrazovanija od žalosnog nam prosjeka.

trte mrte
12.06.2008., 10:21
Još prije toga dogodila se balvan revolucija u Krajini, a Srbi su okupirali trećinu Hrvatske.

Kako su Srbi mogli okupirati trećinu Hrvatske ako su njeni građani?

Mikey
12.06.2008., 12:11
http://www.svevijesti.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6666&Itemid=207
Dodik pozvao sve ratne zločince da se predaju

Znači, ponos je da tako kažem u neku ruku doveo i do ovoga.(čitaj: zločina)
E pa brate mili zaustavite više ponos.

Srbi su bili građani Jugoslavije ali očito pod režimom Srbije, Srba i pod strahom od osvete, Ustaša i šta ti ja znam čega sve ne - nisu htjeli biti građani samostalne Hrvatske.

Šta se sad treba prepucavat do vjeka radi toga?

Treba stat na loptu i reć dosta je bilo.Ko i Tompson i njegova Gradiška stara (koljačka pjesma)...pa nabijem ja sve takve koji ne shvaćaju da ne treba veličat takva sranja.
Slike leševa kako plutaju po vodi.Srce da te zaboli.

Isto kao što bi i Srbi u RS trebali reć...stani malo u Srebrenici se dogodilo sranje i ne treba ga veličat već osudit.

Stav pojedinca je jako važan, ali kako vidim neki i dalje imaju neki ponos i opravdanje što je on doveo i dovodit će i u budućnosti (uz takav način razmišljanja) do istih ili većih sranja na području balkana.

I kao ratovi su humani i bez zločina i "nedajbože" žrtava.
Ja ne znam u kojem filmu jesu neki od vas, ali vam kažem da je dosta bilo.

franciska
12.06.2008., 12:36
Nemojmo se svađati. Biti će još analiza proteklih događanja u modernoj historiografiji.
Važno je da svi narodi pokažu jasno opredjeljenje za kažnjavanje ratnog zločina.
A ostalo, trebamo težiti suradnji, napretku, približavanju europskim integracijama i zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

trte mrte
12.06.2008., 12:37
Da. Samo što se u centru Banjaluke ili Beograda ne organizuju koncerti na kojima se veličaju genocid i etničko čišćenje, a Republiku Srpsku i Srbiju ne krase bilbordi optuženih za ratne zločine, dok to u Hrvatskoj niko ne kažnjava.

Vidimo da je u Hrvatskoj smijenjen policajac koji je napisao krivičnu prijavu protiv Tompsona, a bilbordi Gotovine su normalna pojava... To govori o kakvoj se državi i kakvoj vlasti radi.

I ako su Srbi okupirali jednu trećinu Hrvatske, da li to znači da su Hrvati okupirali dvije trećine Hrvatske, pa su samim tim oni još veći okupatori?

Salamander
12.06.2008., 12:43
Joj franciska, nemoj molim te o europskim integracijama jer zbilja neznam što je veće zlo Balkanska močvara ili prijetvorna i trula Europa. Jednako kao što se trebamo osvijestiti oko događanja na ovim našim prostorima i počet normalno funkcionirati na korist svih ljudi na ovom području isto tako ljudi trebaju izvući glave iz dupeta i u svezi EU i njihove dobrote i širokogrudnosti. Pa shvati čovječe da oni dolaze ovdje da bi porobljavali i eksploatirali, a ne da tvoj život učine ljepšim i smislenijim.

franciska
12.06.2008., 12:54
Trte, molim te nemoj pojednostavljivati. Vidiš da ne želim sukobe.
Koliko puta moram reći da se protivim svim nacionalističkim i šovinističkim ispadima?!
Smeta me i što neke reklame za EU povezuju Hrvate i Hrvatsku, a ne vele građani Hrvatske... Mnogi Srbi u Hrvatskoj navijaju za našu reprezentaciju. Sve su to osjetljive stvari i mislim da bi se svi političari trebali okaniti guslanja u nacionalističke gusle, svugdje u regiji.
Salamander, nemam iluzija oko EU, očekujem samo bolju pravnu regulativu i ipak veće investicije. Mislim da ćemo svi postati racionalniji.

Salamander
12.06.2008., 13:10
E tu se u potpunosti slažem sa tobom, mislim da će svi postati trezveniji i racionalniji, pa eto u svakom zlu i nešto dobrog.

panzer
12.06.2008., 13:19
mislim da će svi postati trezveniji i racionalniji

Kad pišeš u šaljivom tonu stavi neku kvakicu ili nešto slično pored napisanog.

t-m
12.06.2008., 13:27
Da. Samo što se u centru Banjaluke ili Beograda ne organizuju koncerti na kojima se veličaju genocid i etničko čišćenje, a Republiku Srpsku i Srbiju ne krase bilbordi optuženih za ratne zločine, dok to u Hrvatskoj niko ne kažnjava.

Vidimo da je u Hrvatskoj smijenjen policajac koji je napisao krivičnu prijavu protiv Tompsona, a bilbordi Gotovine su normalna pojava... To govori o kakvoj se državi i kakvoj vlasti radi.

I ako su Srbi okupirali jednu trećinu Hrvatske, da li to znači da su Hrvati okupirali dvije trećine Hrvatske, pa su samim tim oni još veći okupatori?

s kojeg si ti kontinenta j...te.o čemu pričaš:confused:

trte mrte
12.06.2008., 13:49
Franciska, uopšte ne mislim da si neki veliki nacionalista i da obožavaš Tompsona. Stvar je u tome što se Vrag krije u detaljima. A detalji se pučanstvu ubacuju u glavu masovnim ispiranjem mozga.

Tvrdnje poput one "Srbi izvršili agresiju na BiH" ili "Srbi okupirali Hrvatsku" znače da su Srbi okupatori i uljezi, a ne punopravni građani koji na datoj teritoriji žive vijekovima, i koje su gruntovni vlasnici. A u svim civilizovanim zemljama dužnost je većinskog naroda da stvori takve uslove da se manjina u toj državi osjeća sigurno i zaštićeno. Ustaška retorika i simbolika Tuđmanove Hrvatske je bila pogodno tlo za dizanje hrvatskih Srba na ustanak.

Hrvatska vlast i mediji još uvijek tvrde da su Srbi izvršili agresiju, pa je pošteno dakle da se ti uljezi protjeraju i pobiju, a da im se imovina otme. I pri tome se još insistira i na tome da su oni sami odlučili da budu izbjeglice koje se potucaju po svijetu, i da im djeca umiru od žeđi i gladi u izbjegličkim kolonama pod vrelim suncem.

Kolona izbjeglica iz RSK Krajine je prošla kroz Banjaluku. Ja sam ih gledao. I znam da je laž ono što pričaju hrvatski političari.

Držanjem kursa o pravednosti Oluje i Bljeska, i nepriznavanju izvršenih zločina nad dijelom svojih građana - po nacionalnosti Srba, Hrvatska će se sama dovesti u poziciju da bude jedna čmrljava, zaostala i zatucana sredina, prožeta ksenofobijm, jednoumljem i primitivizmom. Koncert Tompsona u Zagrebu i bilbordi Ante Gotovine govore u prilog tome.

Schlager
12.06.2008., 14:51
Ja sam izgleda jedini Srbin koji hoce da prizna poraz,razbili su tada Hrvati vojsku RS Krajine kao beba zvecku,a pomoci ni od kud,bila je bjezanija opsta,i sta sad treba ovde kukumavciti i pozivati se na ljudska prava,kao da bi nasa vojska bila osjetljivija prema njima da smo pobjedili,smijesno!

pogledajmo istini u oci i ostricu gnjeva okrenimo na izdajnike na Dedinju a ne poslije poraza ubjedljivog zaliti se na teren,sudiju,vremenske uslove.....Kukumavcenje ne vodi nicemu,Hrvati su za te 4 godine od bande napravili vojsku,a mi smo od vojske napravili bandu!
Jednostavno,imali su za ministra odbrane tihog covjeka koji malo prica a mnogo radi (Susak),a ne ove nase komunisticke oficircine koji su samo mislili na jagnjetinu,kurave i uzimanje para od raznih gazdi da ih fiktivno vode da su na ratistu.....

trte mrte
12.06.2008., 15:27
@Schlager

S tim što je Hrvatska iza sebe imala Njemačku i SAD, kao i podršku Vatikana, kako politički/diplomatski, tako i medijski i finansijski. NATO je aktivno učestvovo u Bljesku i Oluju, pri planiranju operacija, tako i u logistici, a i pri samoj izvedbi (izviđanje Avax-ima, direktno komandovanje, i sl.). Ono što direktno znam je da je npr. Mrkonjić Grad granatirala NATO artiljerija, a sisteme veza VRS su rušili američki Tomahawk.

Iako je Vojska RS Krajine bila daleko slabija od HV, tvrditi da je sve to Hrvatska sama uspjela je isto što i tvrditi da su Albanci sami porazili Srbe na Kosovu.

Svaka čast Hrvatskoj što je uspjela da porazi Srbe, cilj opravdava sredstvo. Srpska vojska bi se vjerovatno slično ponašala. Ali uplitanje nacionalne hrvatske istorije u klupko ksenofobije, primitivizma i laži, kao i veličanje ili negiranje zločina neće dovesti do ničega dobroga.

Schlager
12.06.2008., 16:02
Nama je uvijek neko drugo kriv! Ja sam se bavio sportom i danas volim sve stvari posmatrati kroz prizmu sporta.Zamisli da za trenera Zvezde dodje lik sa profilom Slobodana Milosevica,i da deset godina uzastopno gubi sve utakmice ogromnim rezultatima i da uvjek nalazi izgovore,jednom los teren,jednom sudija,jednom vremenske nepogode,jednom sportska sreca....Takav bi bio potjeran za mjesec dana,a Slobodanu Milosevicu je tako uvijek bio neko drugi kriv prvo NATO,pa sankcije,pa zavjera svjetska ova ili ona,pa domaci izdajnici....

Ma muka mi je vise od pravljenja heroja od takvih likova,i cak mi je neukusno kad neko poredi Seselja ili Mladica i slicne sa Gotovinom,Norcem....Ljudi su pobjedili,nak0n 900 godina su stvorili Hrvatima drzavu za kojom su ceznuli i na taj nacin svojom borbom zaduzili Hrvatsku,a Mladic,Milosevic i Seselj nisu Srbiju zaduzili nicim,naprotiv....Od naseg naroda koji je u 20 vijeku imao 10 puta vise zrtava nego svi drugi narodi na Balkanu zajedno,oni su uspjeli stvoriti oreol zlocinackog naroda,cak i kukavickog koji bjezi sa ratista,pokvarenog,nesposobnog.....

Pustite ljude nek se raduju,i treba da slave svoje heroje (za njih ce uvijek biti heroji,bez obzira sta mi trubili ovdje,a Thomsona,Gotovinu Norca i sl je stvorio Slobodan Milosevic,bez koga bi bili anonimusi sa tri zuba u glavi i konobari),a mi daj da pogledamo istini u oci i ovakve likove otjeramo na smetliste istorije i da se jednom kao narod ispravimo na noge i zauzmemo vodecu poziciju kakvu smo uvijek imali na ovim prostorima.I slobodarskog,sjetite se da dok su u Mariboru,Ljubljani i Zagrebu okupatore docekivali cvjecem,da je Beograd istog dana razoren i sravnjen sa zemljom jer mi nikad nismo htjeli biti niciji konjusari i sluge,pustite komunjare i Seselja i Mladica i Karadzica u P.M!!

Zeks
12.06.2008., 16:26
Nama je uvijek neko drugo kriv! Ja sam se bavio sportom i danas volim sve stvari posmatrati kroz prizmu sporta.Zamisli da za trenera Zvezde dodje lik sa profilom Slobodana Milosevica,i da deset godina uzastopno gubi sve utakmice ogromnim rezultatima i da uvjek nalazi izgovore,jednom los teren,jednom sudija,jednom vremenske nepogode,jednom sportska sreca....Takav bi bio potjeran za mjesec dana,a Slobodanu Milosevicu je tako uvijek bio neko drugi kriv prvo NATO,pa sankcije,pa zavjera svjetska ova ili ona,pa domaci izdajnici....

Ma muka mi je vise od pravljenja heroja od takvih likova,i cak mi je neukusno kad neko poredi Seselja ili Mladica i slicne sa Gotovinom,Norcem....Ljudi su pobjedili,nak0n 900 godina su stvorili Hrvatima drzavu za kojom su ceznuli i na taj nacin svojom borbom zaduzili Hrvatsku,a Mladic,Milosevic i Seselj nisu Srbiju zaduzili nicim,naprotiv....Od naseg naroda koji je u 20 vijeku imao 10 puta vise zrtava nego svi drugi narodi na Balkanu zajedno,oni su uspjeli stvoriti oreol zlocinackog naroda,cak i kukavickog koji bjezi sa ratista,pokvarenog,nesposobnog.....

Pustite ljude nek se raduju,i treba da slave svoje heroje (za njih ce uvijek biti heroji,bez obzira sta mi trubili ovdje,a Thomsona,Gotovinu Norca i sl je stvorio Slobodan Milosevic,bez koga bi bili anonimusi sa tri zuba u glavi i konobari),a mi daj da pogledamo istini u oci i ovakve likove otjeramo na smetliste istorije i da se jednom kao narod ispravimo na noge i zauzmemo vodecu poziciju kakvu smo uvijek imali na ovim prostorima.I slobodarskog,sjetite se da dok su u Mariboru,Ljubljani i Zagrebu okupatore docekivali cvjecem,da je Beograd istog dana razoren i sravnjen sa zemljom jer mi nikad nismo htjeli biti niciji konjusari i sluge,pustite komunjare i Seselja i Mladica i Karadzica u P.M!!

Upravo tako!

gorangoran
12.06.2008., 17:11
I slobodarskog,sjetite se da dok su u Mariboru,Ljubljani i Zagrebu okupatore docekivali cvjecem,da je Beograd istog dana razoren i sravnjen sa zemljom jer mi nikad nismo htjeli biti niciji konjusari i sluge,pustite komunjare i Seselja i Mladica i Karadzica u P.M!!

Pa oni su bas vodili tu takozvanu srpsku slobodarsku politiku,oni su 1991 vrlo lako mogli postati marionete zapada ,zalagati se za NATO,globalizam i americki hegemonizam olicen u vidu EU,tada bi nezavisna drzava hrvatska ostala ono sto je i uvjek bila produkt hitlera i 2 svjetskog rata..zasto se oni tada nisu poceli uvlaciti zapadu i voditi njihovu politiku na balkanu pa sigurno zato sto su kako ti kazes trdoglavi slobodarski Srbi ,situacija je dosta slicna onoj iz 1941 Hitler je pregazio Evropu u Zagrebu narod izasao da pozdravi trupe vermahta koje su im stvorile drzavu a u Beogradu demostracije protiv trojnog pakta narod uzvikuje bolje grob nego rob 1991 situacija slicna ,posle hladnog rata i propasti SSSR i Varsavskog ugovora zapad odnosno Amerikanci izlaze kao pobjednik ,jedina vojna i ekonomska sila,raspada se SSSR,raspadaju se drzave nekadasnje clanice Varsavskog ugovora poput cehoslovacke,raspada se SFRJ kao jedna od komounistickih zemalja u evropi,i sad ti isti Srbi umjesto da se krenu uvlaciti pobjednicima oni vode politiku na svoju ruku pa nam se desi sve ono o cemu ste pricali isto kao sto se Beogradu desio 6 april 1941,ko zna mozda ce nekad djeca u skolama sirom svjeta uciti o Srbima i njihovim liderima koji su se suprostavili globalizmu i imperijalizmu isto kao sto danas sa ponosom se govori o demostracijama 1941 u Beogradu protiv trojnog pakta,ko zna sta ce se desit za 50 ili 100 godina,pa pre 200 godina vecina Srba je mislila da je Dorde Petrovic Karadorde ludak i da ga treba ubiti jer je dosao u Srbiju da dize ustanak protiv Turaka polse ustanka i strahovitog terora kroz koji je narod prosao,svi su se tada kleli da je pravi potez politika poltronstva i uvlacenja turcima u bulje koju je vodio Milos Obrenovic a danas se svi rado sjecaju karadorda kao heroja a milosa su svi zaboravili i nije bas neka svjetla licnost srpske istorije...uglavnom vreme ce pokazati .....za sada bliska proslost izgleda tako crno a ko zna kako ce izgledati za 50 god...

Schlager
12.06.2008., 17:39
Sta moze izgledati svjetlo za 50 godina:

1-Izgubljeni ratovi od Slovenije,Hrvatske do Kosova i gubitak 1/4 etnickih srpskih teritorija na kojem vise Srba nema?
2-400 000 mladih ljudi koji su otisli iz zemlje i peru tanjire po restoranima a imaju fakultetske diplome?
3-Zemlja razorena Nato bombardovanjem,nakon cega je potpisao kapitulaciju u Kumanovu i povukao srpsku vojsku sa Kosova?
4-Unistena ekonomija,prodaja benzina u flasama i cigara na ulici?
5- Stvaranje heroja od nasih neprijatelja?
6-Uvodjenje sankcija od strane Srbije prema Republici Srpskoj i dozvola medjunarodnim posmatracima da na Drini nadgledaju provodjenje tih sankcija?
7-Stvaranje imidza zlocinackog naroda zbog masovnih ubistava zarobljenika u Srebrenici,sto srpska vojska nikad kroz istoriju nije radila?
8-Nijedan njegov dolazak u Banjaluku ili Knin za svo vrijeme rata?(Tudjman je u Hercegovini bio 20 puta)
9-Kradja izbornih rezultata?
10-Medijski teror i jednoumlje na javnom servisu koji je u 26-oj minuti dnevnika kao sporednu vijest objavio 4.avgysta pad Srpske Krajine?
11-Ubistva Stambolica,Curuvije,atentati na Draskovica....?
12-500 000 izbjeglica?

Mogao bih o Slobodanu pisati do sutra.Svaki lider kad ode sa scene,podvuce se crta i kaze se ovo je uradio dobro,a ovo lose.Ja bih ispod njegove crte do ujutro mogao nabrajati lose stvari koje je ostavio iza sebe,a volio bih da mi neko napise bar jednu pozitivnu pa da se zamislim!

gorangoran
12.06.2008., 18:52
hteo sam da kazem da je sve relativno i da ono sto se nama danas cini da je tako to nemora da znaci da ce takva percepcija biti u buducnosti ili da je nesto konacno,naprimer oni sto 1941 izasli da pozdrave trupe vermahta oni su sigurno mislili da je sve gotovo,hitler je pregazio evropu a oni dobili drzavu ko je od njih mogao zamisliti da ce se samo za 4 godine sve okreniti naopako ili oni sto su 1945 u kolonama bjezali iz hrvatske ko je od njih mogao zamisliti da ce za samo 45 god ponovo vaskrsnuti hrvatska.ili ko je sesdesetih i sedamdesetih mogao zamisliti da ce SSSR i socijalizam propasti,izgledalo je da ce cela evropa podleci socijalizmu,bilo je in biti komunista i revolucionar,kastro je bio heroj cegevara isto tako a pogledaj danas sta se desava komunizam se ubraja pored fazizma u najvece zlo proslog veka a kastro je tamo neki diktator u nekoj siromasnoj zemlji..o tome govorim danas je in reci da si evropski orijentisan da si za evropu i evropske vrijednosti a sutra ce to vec biti proglaseno za jeres

Mikey
13.06.2008., 09:04
Što reći nego ljudi uopće izginuli za badave.
Evo burze se već povezuju!!?
Pa nije li to nekome čudno možda.
Ekonomija također.

Bilo je zanimljivo gledati direktora RTS kako Vlahovu sa jedne Hr televizije u intervjuu poslije/za vrijeme Eurosonga kaže...Tamo gdje ima ekonomske koristi veze su ostale, one se nisu ni prekidale. ;)

Kužiš igru.I tko kaže da se za 20 godina ili već i ranije opet nećemo udruživati u nekom novom ratu?
Netko to može jamčiti?
Ako i bude nečega borit ćemo se opet skupa ili protiv (badave) općenito, jer za malog čovjeka rat teško da će donesti bilo što osim smrti i nevolja.

trte mrte
13.06.2008., 09:49
@Schlager

Naravno da si u pravu. Mi smo dobrim dijelom krivi za ono što nam se desilo. Ali ne može se reći da npr. dosta fudbalskih mečeva na evropskim i svjetskim prvenstvima ne odluče sudije. Dovoljan je jedan penal, slobodan udarac...
Ne misliš li da bi se stvari odvijale donekle drugačije da se rat dešava danas, kada je Rusija ponovo relativno jaka, a SAD grca u hipotekarnoj krizi i izgubljenim ratovima u Avganistanu i Iraku.

Da je u svijetu vladao drugačiji odnos snaga manje bi bilo bitno što smo mi korumpirani, nedisciplinovani i slično. Ipak, kao što kaže gorangoran, ne zna se šta nosi dan, a šta noć, a kamoli kako će svijet da izgleda za 50 godina.
1978. godine kada je izvršila invaziju na Avganistan SSSR je bila dominantna vojna sila u svijetu, a samo deset godina kasnije nalazili su se pred krahom. Slično SAD danas. A u pitanju je "samo" deset godina.

Mikey
13.06.2008., 11:06
Ima brate trave kolko hoćeš...

Marihuana raste, policija čupa i nosi
http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=45346

Zeks
13.06.2008., 15:47
Izgleda da definitivno Vladu u Srbiji formira tzv. proevropski blok. Ovo bi trebalo da dovede do smanjenje politickog rizika u Srbiji, a time i u regiji.

D S S VIŠE NE NAMERAVA DA PRAVI VLADU SA SOCIJALISTIMA

13:01 BEOGRAD, 13. juna (Tanjug) - Funkcioner D S S Zoran Lončar izjavio je danas da ta stranka više nema nameru da pravi vladu sa "nepouzdanim partnerima" i da Socijalstičkoj partiji Srbije više neće biti potreban nikakav izgovor za koaliciju sa Demokratskom strankom.

Lončar je u izjavi Tanjugu rekao da se očekuje da će početkom sledeće sedmice predsedništvo D S S zauzeti stav i doneti odluku o sudbini pregovora sa SPS.

"SPS u pregovorima za formiranje Vlade igra duplu igru i danju javno sa nama pregovora, a noću sa drugom stranom. Sve upućuje da SPS traži neki izgovor koji bi mu poslužio za pravljenje koalicije sa strankama oko DS", rekao je Lončar i dodao da socijalistima neće biti više potreban nikakav izgovor, jer D S S više nema nameru da pravi Vladu sa tako nepouzdanim partnerima.

On je precizirao da su za donošenje takve odluke dovoljne činjenice da D S S i SPS različito vide suštinska pitanja o Kosovu i evropskim integracijama, kao i da SPS u pregovorima igra duplu igru.

Lončar je dodao da su se "u celu priču veoma aktivno uključili strani ambasadori i domaći tajkuni."

panzer
13.06.2008., 23:27
1. Сутра, 13.06.2008. године, са почетком у 09,00 часова у Административном центру Владе Републике Српске (Сала за сједнице Владе, I спрат) одржаће се 5. сједница Савјета за развој РС.
Сједницом ће предсједавати предсједник Савјета за развој, Милорад Додик

2. ПРОТОКОЛ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ МИЛОРАДА ДОДИКА ЗА ПЕТАК, 13. ЈУНА 2008. ГОДИНЕ
9.00 часова – Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик обратиће се учесницима симпозијума који организује Удружење постдипломаца и магистара Републике Српске, на тему: „Тржиште рада и мјере за смањење незапослености у Републици Српској“.

skocko
15.06.2008., 00:34
Dosta je investitorima kamuflaza i lagarija o dobronamjernim reformama, investicijama, i rehabilitaciji privrede RS-a, pa ne trebamo se cuditi sto polako ali sigurno svi zajedno tonemo!!!!:mad::thumbsdow


ŠOVINISTIČKI KAPITALIZAM - DODIKOVA RAMPA ZA “BALIJSKI KAPITAL”
Saturday, 14.06.2008.


Prije godinu dana sarajevska kompanija MIMS, u vlasništvu Muje Selimovića, kupila je zemljište u Banjoj Luci i pribavila svu dokumentaciju za izgradnju modernog tržnog centra, nije, međutim, ...

... dobila građevinsku dozvolu čije je izdavanje stopirano po nalogu političkog vrha Republike Srpske; naš novinar otkriva pozadinu ovog poslovnog skandala.

Skoro punih šest mjeseci vlasnik kompanije MIMS Grup Mujo Selimović strpljivo je čekao izdavanje građevinske dozvole kako bi započeo izgradnju velikog trgovačkog centra u Banjoj Luci, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u tom gradu. Prije nekoliko dana iz Banje Luke je napokon dobio poštu, ali umjesto očekivane obavijesti o izdavanju građevinske dozvole dobio je ponudu Privredne komore Republike Srpske u kojoj mu se reketaški sugerira odustajanje od gradnje i prepuštanje lokacije Privrednoj komori RS-a!


REKETAŠKA PUNUDA

Kako piše u ponudi, Privredna komora Republike Srpske “zainteresirana je da na toj lokaciji izgradi poslovni objekat” te je “spremna da odmah po prihvatanju ponude s vlasnikom parcele zaključi ugovor i izvrši plaćanje dogovorene cijene koja uključuje sve do sada nastale troškove”. Privredna komora RS-a pobrinula se da sama obračuna dosadašnje troškove investitora: prema njihovom proračunu, MIMS je do sada potrošio oko 5,6 miliona KM i toliko mu je Privredna komora spremna platiti za ustupanje lokacije. Ponuda je intonirana tako da vlasniku lokacije nije ostavljen ni najmanji prostor za razmišljanje: Selimovića se naime uopće ne pita da li je zainteresiran za prodaju lokacije nego mu se gotovo ultimativno sugerira da što hitnije zakaže sastanak s predstavnicima Privredne komore RS-a na kojem bi se “iznašlo obostrano prihvatljivo rješenje”. A to “obostrano prihvatljivo rješenje” nije ništa drugo nego bezuslovno povlačenje Selimovića iz započetog posla u Banjoj Luci.
Reketaška ponuda Privredne komore RS-a uopće ne bi zavređivala ozbiljniju pažnju da nije popraćena anonimnim, rasistički intoniranim porukama u kojima se Selimoviću već neko vrijeme sugerira da se okani ćorava posla “jer Banja Luka neće dozvoliti ulazak balijskog kapitala”. Anonimne šovinističke poruke u dlaku su se podudarale s držanjem birokratskog aparata Banje Luke koji je bez ikakvog valjanog razloga i objašnjenja višekratno probio rokove u kojem je morao odlučiti o Selimovićevom zahtjevu za izdavanje konačne građevinske dozvole.
Lokaciju u Banjoj Luci Selimović je kupio na tenderu početkom maja prošle godine od tamošnjeg preduzeća u stečaju “1. maj”. Riječ je o parceli veličine blizu 9.000 kvadratnih metara smještenoj u samom centru grada, u ulici Bulevar Srpske vojske, na kojoj su se donedavno nalazile trošne barake čije je rušenje davno bilo predviđeno urbanističkim planom Banje Luke. Na toj lokaciji MIMS je planirao izgraditi moderni tržni centar velikog formata, s hipermarketom u centru i s još pedesetak specijaliziranih uslužnih i trgovinskih radnji, gdje bi se zaposlilo najmanje 100 radnika s prostora Banje Luke. U izgradnju svog prvog poslovnog objekta na prostoru Republike Srpske MIMS je bio spreman potrošiti preko 30 miliona konvertibilnih maraka, što je skoro 20 posto više od prosječne cijene za objekat te vrste. Novac za izgradnju poslovnog centra u Banjoj Luci bio je osiguran još početkom godine kada je prema planu MIMS trebao dobiti građevinsku dozvolu.


HOD KROZ BIROKRATSKU PRAŠUMU

Nakon preuzimanja zemljišta po cijeni od 4,2 miliona KM, Selimović je izmirio i troškove za uređenje građevinskog zemljišta (1,05 miliona KM), kao i troškove rente (350.000 KM), te još čitav niz drugih “manjih” troškova, poput izmirenja troškova katastra (27.000 KM) ili troškova pristupnog puta na javni put (106.490 KM). Prethodno je 29. novembra 2007. godine od Odjeljenja za prostorno uređenje Banje Luke pribavio urbanističku saglasnost za izgradnju poslovnog objekta ukupne površine 10.256 kvadratnih metara, kao i rješenje za izvođenje tzv. pripremnih radova, što podrazumijeva postavljanje ograde oko gradilišta, uklanjanje postojećih objekata, montiranje građevinskih kranova i sl. Za pribavljanje ovih dozvola Selimović je morao priložiti čak 12 različitih odobrenja, saglasnosti i rješenja nadležnih komunalnih i općinskih službi Banje Luke. Taj mukotrpni hod kroz šumu birokratskih prepreka trajao je skoro šest mjeseci i kada je početkom ove godine sve bilo spremno za izdavanje građevinske dozvole, sasvim nenadano cijeli projekat počeo se ljuljati.


INTERESNA ZONA MIŠKOVIĆEVE “DELTE”

Formalni povod za osporavanje projekta pronađen je u privatnoj, sasvim neutemeljenoj tužbi nekoliko lokalnih preduzeća koja su od MIMS-a naknadno zahtijevala da izmiri sva ranija dugovanja preduzeća “1. maj”, iako su sva takva dugovanja već bila obuhvaćena u kupropodajnoj cijeni od 4,2 miliona KM, koliko je MIMS platio lokaciju u Banjoj Luci. No, ta besmislena i lako oboriva tužba bila je formalno pokriće za odluku koja je očito bila ranije usvojena u političkom vrhu Republike Srpske da se Selimoviću ni pod koju cijenu ne dozvoli ulazak na tržište Republike Srpske.
Još prije nekoliko mjeseci Selimović je u neformalnim razgovorima s gradskim vlastima Banje Luke doznao kako su se stvari počele komplicirati budući da je na MIMS-ovu lokaciju oko bacio premijer RS-a Milorad Dodik. Na toj lokaciji, udaljenoj samo 300 metara od nove zgrade Vlade RS-a, prema nezvaničnim informacijama, Dodik sa svojim neimarima iz Laktaša namjerava graditi luksuzni hotel ili pak poslovni toranj čije je prizemlje rezervirano za srbijansku trgovinsku kopaniju Delta u vlasništvu Miroslava Miškovića, Dodikovog intimnog prijatelja. Zahvaljujući Dodiku, u posljednje dvije godine Mišković je uspio preuzeti sve vrjednije trgovinske kompanije u Republici Srpskoj i potpuno zagospodariti nad trgovinom manjeg bh. entiteta.


SUDSKI EPILOG

U žalbi kompanije MIMS upućene Vladi RS-a 19. maja ove godine, čija je kopija u posjedu Slobodne Bosne, jasno je navedeno da je krajnji rok za izdavanje građevinske dozvole istekao još 18. marta. “Do dana podnošenja žalbe” (dakle puna dva mjeseca, op. aut.) “nismo dobili bilo kakvo objašnjenje, pa ne možemo ni navesti razloge za neizdavanje građevinske dozvole. Očito, u pitanju nisu razlozi pravne prirode”, stoji pored ostalog u MIMS-ovoj žalbi upućenoj Vladi RS-a. Da se zbilja ne radi o pravnim razlozima, potvrđuje i to što se ni Vlada RS-a nikada nije izjasnila o žalbi kompanije MIMS. Umjesto vladinog odgovora, Selimović je od Privredne komore RS-a dobio službenu, ucjenjivačku ponudu da se povuče iz posla.
Kako smo doznali, Selimović i ne pomišlja na nagodbu s Privrednom komorom RS-a, mada je svjestan da će banjalučke vlasti na sve načine osporavati izdavanje građevinske dozvole kako bi ga prisilile na “kompromisni” dogovor s Privrednom komorom RS-a. Selimović je međutim odlučan da zaštitu svojih prava potraži sudskim putem.


Kontinuitet pravnog nasilja

KAKO JE ELIMINIRANA NAJBOLJA PONUDA ZA BANJALUČKU PIVARU

Iz istih, dakle političko-šovinističkih razloga, koji danas stoje na putu ulaska MIMS-a na tržište Republike Srpske, prije nekoliko godina zaustavljen je i pokušaj Sarajevske pivare i njenih vlasnika Selimovića da preuzmu Banjalučku pivaru. Na tender kojim je 2005. godine oglašena prodaja Banjalučke pivare pristiglo je nekoliko ponuda, među kojima je ponuda Sarajevske pivare po svim elementima bila ispred svih drugih. Uprkos tome, Banjalučka pivara je prodata anonimnom fondu Altima Partners LLP koji nije ispunjavao dva ključna uvjeta postavljena tenderom: nije imao nikakve reference u pivarskom biznisu a osim toga fond je osnovan samo nekoliko mjeseci ranije, pa ni na koji način nije mogao dokazati poslovni bonitet u posljednje dvije godine, što je bio jedan od eliminatornih kriterija tendera. O kakvoj prodaji je riječ, svjedoči i podatak da Banjalučka pivara već nekoliko godina posluje s milionskim gubicima, mada istovremeno svih pet ostalih pivara u BiH ostvaruje golemi profit.

mikimaus
15.06.2008., 09:21
Sjajan tekst,tačno oslikava trenutnu situaciju u RS.
Evo ovih dana mi došao rođek iz Švice,kaže da bi uložio u RS jedno 200 hilj.Eura a čuo da ja nešto petljam sa berzom pa me pita šta bi sa lovom:stanovi, posl. prostori, zemlja,akcije,oročnje,biznis???
Molom ako neko ima savjet šta bi najbolje bilo sa tom lovom uraditi ili da mu odštampam prethodni tekst :confused::confused::confused:pa nek bježi glavom bez obzira.
Hvala na svakom odgovoru.

Dreamer
15.06.2008., 12:17
@mikimaus
Premalo si dao informacija za neki smisleniji odgovor. Koji mu je rok ulaganja, koliki rizik želi preuzeti, koliko prinosa bi ga zadovoljilo, koliku likvidnost sredstava očekuje,...?

Spok
15.06.2008., 20:25
Sutra potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=54701

Evo nade za bar malo zelenila sutra.

panzer
15.06.2008., 22:59
MIMS pravi kardinalne greške u poslovanju. Prije bilo kakvog angažmana u Banjaluci obaveza je otići kod gazde.

Croatia osiguranje je sebi otvorila vrata na taj način. Prvo sastanak sa gazdom , njemu ide određena cifra a za javnost priča o boljem dijelu BIH i slične stvari.
Prije nego što je zatražio građevinsku dozvolu MIMS je još prošle godine trebao uraditi isto i do sada bi možda sagradio nešto.

Guardian
16.06.2008., 00:20
Ne zaboravite da je pokojni predsjednik RS imao 4.66% SODJ i jednih i drugih akcija.., sad je prevedeno na njegovu ženu...

Lexington
16.06.2008., 19:26
Sta moze izgledati svjetlo za 50 godina:

1-Izgubljeni ratovi od Slovenije,Hrvatske do Kosova i gubitak 1/4 etnickih srpskih teritorija na kojem vise Srba nema?
2-400 000 mladih ljudi koji su otisli iz zemlje i peru tanjire po restoranima a imaju fakultetske diplome?
3-Zemlja razorena Nato bombardovanjem,nakon cega je potpisao kapitulaciju u Kumanovu i povukao srpsku vojsku sa Kosova?
4-Unistena ekonomija,prodaja benzina u flasama i cigara na ulici?
5- Stvaranje heroja od nasih neprijatelja?
6-Uvodjenje sankcija od strane Srbije prema Republici Srpskoj i dozvola medjunarodnim posmatracima da na Drini nadgledaju provodjenje tih sankcija?
7-Stvaranje imidza zlocinackog naroda zbog masovnih ubistava zarobljenika u Srebrenici,sto srpska vojska nikad kroz istoriju nije radila?
8-Nijedan njegov dolazak u Banjaluku ili Knin za svo vrijeme rata?(Tudjman je u Hercegovini bio 20 puta)
9-Kradja izbornih rezultata?
10-Medijski teror i jednoumlje na javnom servisu koji je u 26-oj minuti dnevnika kao sporednu vijest objavio 4.avgysta pad Srpske Krajine?
11-Ubistva Stambolica,Curuvije,atentati na Draskovica....?
12-500 000 izbjeglica?

Mogao bih o Slobodanu pisati do sutra.Svaki lider kad ode sa scene,podvuce se crta i kaze se ovo je uradio dobro,a ovo lose.Ja bih ispod njegove crte do ujutro mogao nabrajati lose stvari koje je ostavio iza sebe,a volio bih da mi neko napise bar jednu pozitivnu pa da se zamislim!


Ima jedna stvar dobra za Vas Banjalučane!
Nemojte me pogrešno shvatiti, ali kada je u Dejtonu dao kompletno Sarajeveo muslimanima, Vi ste dobili priliku da se razvijete i kulturno i politički!

cmyk
16.06.2008., 20:33
čovječe koji jezik govori ovaj Golubović? http://youtube.com/watch?v=XlKNHSTrwiE

Zeks
16.06.2008., 22:24
Istorijski dan za BiH

LUKSEMBURG - Čelnici BiH i Evropske unije potpisali su jučer u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je prvi ugovorni odnos BiH s EU.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=24739&meni=2

panzer
16.06.2008., 22:57
Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Republike Srpske /RS/ Milanko Mihajlica ocijenio je da će Republici Srpskoj potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU donijeti nove uslove i dodatne pritiske.
Mihajlica je u izjavi Srni ocijenio paradoksalnim da BiH, koja je pod protektoratom međunarodne zajednice, potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.
"Paradoksalno je da se u ovoj zemlji evropski standardi ne primjenjuju ni u jednoj oblasti društvenog života, od medija, preko ljudskih prava i sloboda, do privrede i ekonomije", izjavio je Mihajlica.
On navodi da je stepen kriminala i korupcije u BiH takav da ovaj sporazum "na neki način služi da se perjem kite aktuelne vlasti, koje su apsolutno nesposobne da preuzmu obaveze koje iz njega proizlize".
"BiH još nije zrela demokratska zemlja koja može da izvršava preuzete obaveze iz ovog sporazuma", ocijenio je Mihajlica.
Mihajlica je dodao da rezultati referenduma u Irskoj, kojim je odbačen Lisabonski sporazum, predstavljaju dodatni razlog za pitanje da li će uopšte biti proširenja EU i da li BiH, bez obzira na potpisani Sporazum, može očekivati pridruženje EU.
Prema njegovim riječima, osim toga što se BiH nalazi pod protektoratom, "jedan entitet se nalazi pred bankrotom, a drugi pod diktaturom".


Bar je neko realan.
Ali ako će se gledati svi faktori, niko nije zaslužio bilo kakav aranžman sa EU počev od Mak, SR, HR pa do "uspješnih" članica BG i RO tako da je ovo trebalo biti i ranije.

skocko
17.06.2008., 00:40
čovječe koji jezik govori ovaj Golubović? http://youtube.com/watch?v=XlKNHSTrwiE

hehehe cini mi se satrovacki...:p::)

Guardian
17.06.2008., 03:07
Ganer bari bajbari!

amer
17.06.2008., 09:42
Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Republike Srpske /RS/ Milanko Mihajlica ocijenio je da će Republici Srpskoj potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU donijeti nove uslove i dodatne pritiske.
Mihajlica je u izjavi Srni ocijenio paradoksalnim da BiH, koja je pod protektoratom međunarodne zajednice, potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.
"Paradoksalno je da se u ovoj zemlji evropski standardi ne primjenjuju ni u jednoj oblasti društvenog života, od medija, preko ljudskih prava i sloboda, do privrede i ekonomije", izjavio je Mihajlica.
On navodi da je stepen kriminala i korupcije u BiH takav da ovaj sporazum "na neki način služi da se perjem kite aktuelne vlasti, koje su apsolutno nesposobne da preuzmu obaveze koje iz njega proizlize".
"BiH još nije zrela demokratska zemlja koja može da izvršava preuzete obaveze iz ovog sporazuma", ocijenio je Mihajlica.
Mihajlica je dodao da rezultati referenduma u Irskoj, kojim je odbačen Lisabonski sporazum, predstavljaju dodatni razlog za pitanje da li će uopšte biti proširenja EU i da li BiH, bez obzira na potpisani Sporazum, može očekivati pridruženje EU.
Prema njegovim riječima, osim toga što se BiH nalazi pod protektoratom, "jedan entitet se nalazi pred bankrotom, a drugi pod diktaturom".


Bar je neko realan.
Ali ako će se gledati svi faktori, niko nije zaslužio bilo kakav aranžman sa EU počev od Mak, SR, HR pa do "uspješnih" članica BG i RO tako da je ovo trebalo biti i ranije.

Ovaj tekst Mihajlice po meni ipak je previše kritičan i pesimističan. To bi značilo da je taj Sporazum sasvim nepotreban, a još i više - bez ikakvih efekta. Po toj logici niti sporazum EU-Srbija nema smisla. A u stvari baš taj sporazum pomoči če dovesti politiku do demokratske proeuropske koalicije koja če iči putem neophodnih promjena. Isto tako referendum Iraca ne znači kraj EU, več ponovo demokratski način usklađivanja uslova. Pri tom je istina da je za takve stvari potrebno više vremena, a neki bi to željeli brže. EU skepticizam nije neosnovan, ima tu problema, ali u ovom globalnom svijetu Evropa je odavno shvatila da pojedine državice (pa iako Njemačka ili Francuska) nemaju te snage kontrirati velikima poput Kine, Rusije i SAD.

Treba se nadati i biti optimističan, a ako danas netko ima bolju ideju od EU (koja je daleko id ideala) nek se samo javi ! A najlakše je ovako poput Mihajlice kritikovati - vjerovatno u cilju političkih bodova na domačoj sceni. Političari u BIH trebali bi shvatiti da če prosperirati oni koji koji če i raditi i razmišljati u smjeru EU.

gorangoran
17.06.2008., 15:05
Ima jedna stvar dobra za Vas Banjalučane!
Nemojte me pogrešno shvatiti, ali kada je u Dejtonu dao kompletno Sarajeveo muslimanima, Vi ste dobili priliku da se razvijete i kulturno i politički!

U pravu si BL je rat preporodio ,nekom rat nekom brat,pre rata BL je bila 27 opstina po razvijenosti u bivsoj socijalistickoj republici BiH,zadnja rupa na svirali,a danas je medu najrazvijenim opstinama,plus politicki i svaki drugi centar pola BIH...

Nego cujem pre neki dan da je vec gotova stvar preuzmanje KRPT od strane INE,valjda je izvjesna sudska presuda u korist INE KRPT bi ostao bez imovine odnosno pumi pa se Dodik dogovorio sa INOM da im preda drzavni kapital 42% i da KRPT nastavi normalno sa radom a INA bi bila vecinski vlasnik sa oko 52%..

Guardian
17.06.2008., 18:13
To je dobra stvar... i ovako i onako Dodik i država nisu zaslužili tu firmu...

Zeks
18.06.2008., 10:38
Dodik: Puhalac novi ministar privrede i energetike RS

Govoreći o projektima Vlade RS, premijer je ocijenio da je privatizacija Rafinerije u Brodu najbolji projekat, što će se pokazati i na srednjeročnom nivou i ponovio da su sve aktivnosti oko privatizacije sprovedene u skladu sa zakonom.

Dodik je naglasio je da će do kraja mjeseca biti intenzivirane aktivnosti na pokretanju proizvodnje u Rafineriji u Brodu, koja je bila opterećena činjenicom da je u ruskoj firmi “Njeftgazinkor” došlo do promjene rukovodećeg kadra u vrijeme izbora u ovoj zemlji.

http://www.capital.ba/dodik-puhalac-novi-ministar-privrede-i-energetike-rs/#more-11459

Shabz
18.06.2008., 13:32
Da, da. Onda su direktora oteli vanzemaljci... Pa je finansijski direktor raskinuo sa curom... Pa... (drugi maštoviti izgovori)... Kako bi to rekli - Da Bog da šćeri da te hadžija uzme, al' Cigani oko kuće hodaju. (bez uvrede pripadnicima romske nacionalne manjine).

Zeks
19.06.2008., 17:10
Izvori: Konačan dogovor DS-SPS

19. jun 2008. | 14:53 -> 15:38 | Izvor: B92, Beta

Beograd, Brisel -- Kako B92 saznaje, lista Za evropsku Srbiju i koalicija oko SPS-a usaglasile su konačan dogovor da formiraju skupštinsku većinu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=19&nav_id=304575&order=hrono

coja
20.06.2008., 14:22
Evo malo zajebancije - Milorad Dodik

Milorad Dodik nije imenica nego glagol.>

Milorad Dodik moze aplaudirati jednom rukom.> -

> Milorad Dodik moze zalupiti rotirajucim vratima.>

-Kada Milorad Dodik radi sklekove ne podize sebe vec odguruje Zemlju.>

- Milorad Dodik moze poljubiti svoj lakat.> > >

- Milorad Dodik ne koristi tipku Ctrl, on uvijek ima > kontrolu.>

- Jednom je Milorad Dodik igrao ruski rulet sa potpuno
> napunjenim> piatoljem. I pobijedio je.>

- Bakirovih 60 minuta Milorad Dodik > pogleda za pola sata.

> > > - Kad Milorad Dodik daje krv odbija iglu, cjevcicu i vrecicu i zahtijeva sarafciger, bastensko crijevo i kanister.> -

Milorad Dodik moze pojesti samo jedan Cedevita bombon.>

- Milorad Dodik ne nosi sat. On odlucuje koliko je sati.


> Milorad Dodik je sam sebi odstranio krajnike. I to motornom pilom.>

-
> Vjeruje se kako suze Milorada Dodika lijece rak. Nazalost, niko ga> nikad
> nije vidio da place.>


- Jednom je Milorad Dodik ucestvovao u kvizu
> Najslabija karika.> Emisija nije emitirana zbog kratkoce trajanja:
Milorad Dodik je odnio konacnu pobjedu vec u prvom krugu.>


- Milorad Dodik je > uspio brojati od jedan do beskonacno. Dvaput.>

- Kad se prede najtezi nivo Tekkena otkljuca se Milorad Dodik, ali> samo je Milorad Dodik u> stanju > preci taj nivo Tekkena i otkljucati sebe.> -

Milorad Dodik moze natjerati glavicu luka da place.> - Milorad Dodik moze dijeliti s nulom.>


- Jednom je > Milorad Dodik ucestvovao u borbi s nozevima. Nozevi su izgubili.>

Milorad > Dodik je jednom progutao cijelo Kinder-jaje i posrao sastavljenu
igracku.>

- Na kalendaru Milorada Dodika poslije 31. marta dolazi 2. april.
S Miloradom Dodikom nema sale.

Milorad Dodik moze izbrisati Recycle Bin.


Tomislav Piplica moze baciti loptu preko centra. Milorad Dodik
moze baciti Tomislava Piplicu u protivnicki sesnaesterac.

- Milorad Dodik zna gdje je ona ali nije htio to reci Mehi Puzicu.

Jednom je Milorad Dodik progutao citavu bocicu tableta za spavanje. Uspjele su ga natjerati da trepne.

Kada pocnete pisati ovakav tekst o Miloradu Dodiku velike su sanse da cete dobiti batine prije nego ga stignete zavr

franciska
20.06.2008., 20:22
Samo ću reći da mi je normalno da Hrvati u BiH navijaju za hrvatsku reprezentaciju, kao što mi je normalno kad RS navija za Srbiju. No nije mi jasno kako to Bošnjaci navijaju za Tursku.

Za vrijeme rata, Hrvatska i Srbija su prihvatile Kutiljerov plan o podjeli BiH samo ga Bošnjaci nisu prihvatili. A da jesu, već bi odavno postojala samostalna RS, Herceg-Bosna
i Zemljica Bosna i svi bi bili na konju. Da ne velim koliko bi rat kraće trajao i koliko bi bilo manje žrtava.

skocko
20.06.2008., 21:15
Franciska nemas ti pojma o tome, cudi me kako si uporna u tim svojim izjavama iz dana u dan !!!

gorangoran
20.06.2008., 21:45
taj kutiljerov plan nije bio za vreme rata vec pre rata odnosno1992 uoci samog rata ,izetbegovic je potpisao podjelu bih u lisabonu a kad je dosao u bih na nagovor tadasnjeg americkog ambasadora u sfrj vorena zimermana odbacio potpis i plan,svima je dobro poznata ta njegova izjava da ce zrtvovati mir za nezavisnu bih,tim lisabonskim planom bilo je predvideno da se bih podjeli na tri federalne jedinice i siguran sam da rata nebi ni bilo da je plan prihvacen i nisu ga potpisale srbija ni hrvatska vec izetbegovic SDA,kljuc HDZ i karadzic SDS a sto se tice toga sto muslimani navijaju za tursku svak navija za svoje ili svaka ptica svom jatu leti,a ovo sto je danas sluzbeni naziv bosnjaci to je samo na medijima a u narodu-raji je i dalje ukorijenjeno ono tursko selo a ne ono bosnjacko ili onaj turcin a ne onaj bosnjak itd.......a vidim da je i u Mostaru napeto i da je proglasena opsta mobilizacija policije,mostar je pod opsadom policija patrolira sa dugim cjevima a primjeceni su policijski transporteri i vodeni topovi...

skocko
21.06.2008., 00:36
Franciska :p: Turska dobila Hrvatsku sa velikom razlikom u penalima, naravno ZASLUZENO!!!! :cool: