PDA

View Full Version : Internetni forumi za napuhivanje dionica


cmyk
13.03.2007., 00:03
http://ba.seebiz.net/?cat=69&id=25212

Komentar: Internet forumi za napuhivanje dionica
Prije tri-četiri mjeseca Komisija za hartije od vrijednosti RS upozorila je sve dioničare i investitore na Banjalučkoj berzi da ne nasjedaju špekulacijama koje dolaze sa raznih internet foruma, kao što je, naprimjer, hrvatski forum Moj novac, i da ne ulažu svoj kapital u dionice na osnovu preporuka s takvih foruma.

Iako je ovo zapravo veoma važno, Komisija, nažalost, nije zasad uradila ništa konkretnije po ovom pitanju, nego se samo zadržala na upozorenju. Zašto je ovo upozorenje Komisije za hartije od vrijednosti RS tako važno?

Zato jer su različiti internet forumi potencijalno najpogodnija mjesta za špekulisanje vrijednostima dionica, odnosno za stvaranje vještačke potražnje. A stvaranje vještačke potražnje za vrijednosnim papirima, te pozivanje drugih na kupovinu dionica sa lažnim informacijama i profit ostvaren na takav način je svuda u svijetu, uključujući i BiH, zapravo krivično djelo!

U osnovi, princip je veoma jednostavan. Investitori spremni na ovakve stvari, recimo, kupe dionice XY kompanije po niskoj cijeni, a onda na internet forumu, pod nekim izmišljenim nadimkom i korisničkim imenom, počnu polako „napuhivati“ potražnju za tim dionicama.

Postavi, naprimjer, poruku „Zna li neko šta se ovo dešava sa XY kompanijom“, a onda mu neko od kolega, po dogovoru, odgovori: „Čuo sam da će je preuzeti Austijanci“. Ili poruči: „kupite te dionice, nije to još visoka cijena, rast će to još sigurno“ i “ukrcajte se, ima još prostora za rast”. Lakovjerni počnu tada kupovati dionice.

Naravno, povećana potražnja prouzrokuje rast vrijednosti dionica i onda, u jednom trenutku, kada procijene da su „zaradili“ dovoljno, ovakvi investitori prodaju sve svoje dionice i ostvare znatan profit. No, tu ima samo jedan sporan detalj: naime, riječ je o klasičnom nagovaranju drugih da kupuju dionice sa lažnim informacijama.

A naš zakon kaže da je „zabranjeno uticati ili pokušati da se utiče na odluke drugih lica u pogledu kupovine ili prodaje hartija od vrijednosti lažnim ili dvosmislenim izjavama“, te da među krivična djela spada i manipulacija cijenom i širenje lažnih informacija, te s tim u vezi nedozvoljeno trgovanje hartijama od vrijednosti.

Ovakvi nelegalni principi zarade svuda se u svijetu drastično kažnjavaju i poznatiji su kao takozvane „pump and dump“ šeme (engleski „napumpaj i oslobodi se“). Američka Komisija za vrijednosne papire (Securities Exchange Commision - SEC) ide još i dalje, pa „pump and dump“ ne naziva šemama nego prevarom (engleski fraud).

Na web siteu SEC-a postoji i tačna definicija: „Pump and dump prevara podrazumijeva namamljivanje kupaca da ulažu novac u dionice određenih kompanija kroz lažne i obmanjujuće informacije o dionicama tih kompanija. Nakon napumpavanja vrijednosti tih dionica, prevaranti (SEC doslovno koristi ovu riječ, op. a.) ostvaruju velike zarade prodajući te dionice koje su ranije jeftino kupili“.

Američki SEC dodaje da se takve informacije plasiraju putem interneta, uključujući pored foruma čak i e-mail poruke te razne bloggove. SEC također skreće pažnju na činjenicu da se promotori takvih informacija često pozivaju na „pouzdane insajderske izvore“ ili tvrde da koriste „nepogrešive analize“ ekonomskih i berzanskih informacije kako bi predvidjeli kretanje vrijednosti dionica (više o ovome može se naći na web sajtu SEC-a).

„Pump and dump“ šeme prisutne su i na našem, bh. tržištu kapitala, mnogo više nego što bi se moglo pretpostaviti, iako se čini da niti komisije niti oni koji rade ovakve stvari ne shvataju, ili neće da shvate, da je to zapravo krivično djelo. Na mnogim finansijskim forumima pronaći ćete pregršti poruka koje se mogu „prepoznati“ u gorepomenutoj definiciji SEC-a.

No, još opasnije od toga je pitanje ko su ljudi koji ostavljaju takve poruke. Upućeniji tvrde da se među forumašima mogu naći i ovdašnji brokeri, uposlenici fondova, DUF-ova i brojnih bh. kompanija i banaka, te mali i veliki investitori iz BiH i iz inostranstva.

Naravno, većina njih samim pojavljivanjem na forumu ne pravi nikakav prekršaj, ali jedan određeni broj ipak na lažnom napumpavanju vrijednosti dionica ostvaruje zaradu. I upravo na ovom mjestu treba naglasiti suštinsku razliku: naime, nije problem u posjećivanju internet foruma i razmjenjivanju informacija, ali pozivati druge da kupuju ili prodaju dionice i ostvarivati profit na lažnim informacijama na tome jeste krivično djelo.

Upravo ovdje nailazimo i na razliku između medija koji objavljuju poslovne informacije i raznih internet foruma. U medijima, osim što je u većini slučajeva naveden izvor informacije, iza svake vijesti također stoji novinar, čovjek s imenom i prezimenom, za koga možete za manje od deset sekundi provjeriti u Registru da li je „napuhivao“ i zaradio na nekim dionicama.

No, na internet forumima, riječ je uvijek o anonimnim korisnicima koji na objavljivanju svojih „informacijama“ ostvaruju profit. I stoga, budite krajnje oprezni prema informacijama s takvih mjesta, a valjda će vremenom i naše komisije ili tužilaštva poduzeti nešto konkretno u ovakvim slučajevima. U svijetu to odavno čine.

Crumarix
13.03.2007., 00:21
Možeš se slikati i ti i tužilaštvo,skupa sa sudom i komisijom.:citaj:


Sve objavljeno na forumima su literalna djela podložna čitanju kao lako štivo za zabavu,a svaki zaključak izveden iz njih može poslužiti samo kao tema za neku novu priču.I podliježu zakonu o slobodi govora i pisanja....:kava:

ili kako bi netko rekao : Svaka sličnost sa stvarnim događajima je sasvim nenamjerna i slučajna.:nemampoj:

ako netko i doživi postove kao realnost,to je isključivo na njegovu osobnu odgovornost i sam snosi posljedice. ( uostalom tako i piše u pravilima foruma).:udrijace:

ako netko " čita iz graha " i kupuje na burzi...ma eto mu savjeta 100% dobit :

neka kupi dionice podravke ( imaju dobar grah ) !:saptac:

lovac
13.03.2007., 12:10
U USA je puno gore, sve je organizirano, šalje se na tisuće mailova da se digne cijena. Ako ostaviše negdje mail adresu, npr. da se možeš besplatno registrirati, često se ta mail adresa prodaje pumpašima tako da imaju kome slati info.

Evo jedan mail od mnogih:
HOT NEW SEC APPROVED STOCK FOR YOUR ATTENTION!

United Environmental Energy Corp.
Symbol: UTEV
Price: $0.006
Short Term Target: $0.03 - $0.05

The nature of United Environmental Energy Corp's business is to
commercialize environmentally friendly technologies. Our main objective
is to provide governments, companies, and/or other organizations with
ecological solutions that will increase the quality of life and will
contribute to the de-pollution of the environment. In light of our
commitment to a pollution-free environment, our philosophy of business
is to be a force of change in the de-pollution of the planet.

Remember, UTEV IS NOT Pump&Dump Stock, SEC have approved it! WATCH IT AT
THE OPEN MONDAY!!!

čiko
28.04.2007., 15:50
Ma koji mailovi lovac! Zovu me covjece iz Hong Konga (ako je za vjerovati) na mobitel i na fixni u firmu... nemos ih se nikako rijesit. Kao da ja ulazem milione dolara.. I ostale kolege s posla isto zovu.
Nemres bolivit?!