View Full Version : Koju dionicu kupit sutra?
Kao što sam naslov kaže ovdje bi trebalo stavit vaše prijedloge, savjete, prognoze, želje (jer znam da će biti i toga) s više ili manje objašnjenja...za nove i neodlučne ulagače kojima bi to eventualno bio poticaj da se lakše odluče ili da više istraže pojedine dionice kako na SASE tako na BLSE!
moj prijedlog za sutra :RNAF, RFUM,TLKM,HDGSR,CRBFRK i ZTPMR
kako dugoročno tako kratkoročno neću davati objašnjenja bar ovaj put jer možda već sutra promijenim mišljenje:biggrin: jer pitanje je Koju dionicu kupit sutra? a ne preko sutra;)
ah da zaboravih vas opomenuti da pripazite što pišete jer će vjerojatno biti onih koji će poslušati vaš savjet pa shodno tomu dobiti/izgubiti novce i shodno tomu vas hvaliti ili kuditi
aj sretno:thumbsup:
energent 01
20.02.2007., 19:52
fondove koji imaju najvise elektroprivreda u portofilu.
Fabriku duhana Sarajevo.To je prva dionica koja ce preci 1000 km na nominali od 100 km.
barbapapa
20.02.2007., 22:19
mislim da je vrijeme za PRPfrk2
nevaljalko
20.02.2007., 22:36
Solana Tuzla i Rudnik soli tušanj oboje je će još dobro gore ,jest da svlače cijenu ali je za nju zainteresovan hilmo-sar.pivara,podravka ili će ako hilmo ne ispije jeftino ući pokušati da namjesti turcima da je kupe
ja cu da punim RNAF malo vrijeme je..
SASE:
- putari (imate jedan jeftin i dva veoma potcijenjena)
- drvna industrija
sutra i prekosutra bih kupovao hidrogradnju sa ciljem da skoci cijena do ponedeljka, zbog otvaranja tendera.
navijam za strabag:thumbsup:
a posle toga napad na solanu tuzla, ako ne predje nominalu
SASE:
- putari (imate jedan jeftin i dva veoma potcijenjena)
- drvna industrija
ovo je tema koju dionicu kupit sutra a ne najperspektivnije grane za ulaganje!!
navedi dionicu ili se ne javljaj:thumbsdow
gustavo
21.02.2007., 09:43
Stanari
(nikako da ih ulovim)
guru ne paničari. u biti sve drvne su za kupiti osim Standarda. a za putare zna kalkulator. al ok:
SPUSR p/s [2005] = 0,28, p/b [2006] = 0,43
TZPURK2 p/s [2005] = 0,28, p/b [2006] = 0,50
KRJPRK2 p/s [2005] = 0,63, p/e [2005] = 8,53
(samo za komparaciju DBJPR p/b = 2,64 i p/s = 1,14)
popravak, p/e 8,53 za KRJPRK2 je projekcija na osnovu polugodišnje dobiti za 2006. u 2005 poslovanje je bilo negativno -141.146,00 KM.
SODJ - PKA........neko miče prodaju a neko je danas kupio što se kupiti moglo..zašto?........vidjeti ćemo zajedno
guru ne paničari. u biti sve drvne su za kupiti osim Standarda. a za putare zna kalkulator. al ok:
SPUSR p/s [2005] = 0,28, p/b [2006] = 0,43
TZPURK2 p/s [2005] = 0,28, p/b [2006] = 0,50
KRJPRK2 p/s [2005] = 0,63, p/e [2005] = 8,53
(samo za komparaciju DBJPR p/b = 2,64 i p/s = 1,14)
te dionice koje su za kupit sutranije moguće i kupit sutra
poanta je u tome da se navedu dionice koje je moguće kupiti sutra a ne.. neku egzotiku kojom se trguje jednom godišnje...
SODJ - PKA........neko miče prodaju a neko je danas kupio što se kupiti moglo..zašto?........vidjeti ćemo zajedno
Dividenda pka 5km, pa ti vidi
Evo ,da cujemo stare "forumase" koja preporuka je za kupnju?
ifovi ili nesto konkretnije !
Fabrika duhana Sarajevo.O njoj se vrlo malo pise a konstantno raste i jedna je od najboljih dionica na trzistu.Odavno se govori da su i Rovinj i Morris zainteresovani.Pogledajte vlasnicku strukturu.FED.MIN.POLJOP.,VODOPRIV. I ŠUMAR. (drž:vlas.) | Sarajevo, BIH | 39.91 %
--------------------------------------------------------------------------------
AKTIVA INVEST DD | LJUBLJANA, SVN | 1.70 %
--------------------------------------------------------------------------------
HAAB AG | KLAGENFURT, AUT | 1.59 %
AC- NALOŽBE D.D. | LJUBLJANA, SVN | 1.08 %
PUBLIKUM BALKAN | MURSKA SOBOTA, SVN | 1.08 %
POTEZA BPD | LJUBLJANA, SVN | 0.95 %
Raiffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesellscha | WIEN, AUT | 0.91 %
AKTIVA SEI B.V. | AMSTERDAM, NLD | 0.81 %
POM-INVEST | MARIBOR, SVN | 0.59 %
Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb | ZAGREB, HRV | 0.51 %
POFALIĆI 5, 71000, Sarajevo
gustavo
07.03.2007., 15:05
A ja mislim isto Fabriku duhana ali onu u Banjaluci. Moglo bi kod njih uskoro biti burno.
Fortuna , bonus i naprijed, još su povoljni za kupit (ZA sutra )
Znamsve
15.03.2007., 13:47
JPESR i JPEMR
energent 01
16.03.2007., 18:41
elektroprivrede,pojedini fondovi i sipad komerc kao moguce posebno otkrice.
MOBIKING
19.03.2007., 12:43
elektroprivrede,pojedini fondovi i sipad komerc kao moguce posebno otkrice.
Slažem se za šipad komerc. :thumbsup:
U iščekivanju raspleta oko rafinerija, lovu treba privremeno "sakriti" u elektrodistribucije. Čak mislim da je to već počelo.
RZRVR, na sase
a lijepo je govorio babo Atif u rijetkim trenucima kad je bio trijezan....:biggrin:
medikomerc sutra na 13 km
Hrvatica
23.03.2007., 13:18
pozdrav svima! nova sam ovdje i zanima me, kao i sve je, koje dionice kupiti na blbz i sase. čitala sam vaše prijedloge i ima puno prijedloga, no za koju se odlučiti. ima li trenutno (RFUM i FNAF sam zakasnila :-() neka dionica za koju se može reći da će u relativno kratkom roku (dosta) porasti?
abeceda
23.03.2007., 14:10
Brod je u luci siguran,ali zato se ne grade brodovi.
Saćekaj još.
Hrvatica
23.03.2007., 15:01
ima li kakvih najava prodaje Fabrika duhana Sarajevo/B.Luka i Telekoma (novine ili sl)?
Hrvatica
25.03.2007., 00:20
guru hvala na odgovoru! vidim da dio tvog portfelja čini tlkm. je li ti to kratkoročno (do 1g) ili srednjeročno ulaganje (više od 1g)?
pročitala sam na forumu da se za tvornicu duhana SArajevo interesira TD Rovinj i P.Morris? znaš li možda nešto o tome? odakle si?
molim moderatora da se brišu postovi 31-34 koji si OT!
hrvatica imaš poruku na private
blindboy
27.03.2007., 18:30
RMU Kamengrad, definitivno je jos uvijek Best-buy: rijec je o preuzimanju a cijena nije jos uvijek reagovala znacajno.
:biggrin:
KHKLR , 100 KM nominala, ide u privatizaciju, Mital....
Da samo ti je BV 32,00 KM. Prije nekog vremena (20 dana) mogao si kupit po 5,50 KM i danas prodati po 17,00 KM.
Prijatelju moj potpuno si u pravu, moglo se kupiti po 5.5 KM, ali nikada nije kasno tako da sam se malo dokrcao, onoliko koliko su mi dozvoljavale moje financijske mogucnosti... Ovaj emitent je krenuo i ko zna kada ce stati.
Inace je sve poludilo a pogotovo u tuzlanskom kraju... Mislim da su firme u tuzlanskom kantonu najperspektivnije i najbrze u razvoju...
solana, da kazem kafanski se prica o cijeni do 200 KM, ali ne kazu to konobari vec ugledni gosti kafane
Po najnovijim informacijama Hidrogradnja ima dobru perspektivu da ode brzo na 50 km.
Znamsve
07.04.2007., 17:43
I ja imam info (vrlo pouzdan) da bi Hidrogradnja mogla na 50 KM, a solana na 200 KM! :)
Drago mi je i zbog toga što smo se bar jednom ja i ribar konačno u nečemu složili! :thumbsup: :biggrin:
Pored toga, moji pouzdani zagrebački izvori (iz INE) predviđaju ENPSR na jesen na 200 KM! :)
Po čemu to oni predviđaju?
shichich
07.04.2007., 21:34
po osjećaju,možda!?
Kugla, raspored zvijezda, čitanje iz dlana, sve je to dio instrumentarija u predviđanju cijena kod naših vrlih forumaških investitora, pa se već znaju i cijene dokle će ići, u kojem roku, tko će ulagati...
Ova navlačenja postaju u najmanju ruku iritantna...:thumbsdow
Po čemu to oni predviđaju?
Ja ne znam kako ti veliki institucionalni investitori iz inostranstva već nisu porepoznali potencijal pojedinaca sa ovog foruma i njihove sposobnosti predviđanja cijena. Pa to se na bilo kom tržištu kapitala traži - ljudi koji su sposobni predvidjeti cjene sa 100% sigurnošću. Možda da probaju neki marketing? :idea:
damodaran
09.04.2007., 21:28
U pitanju je nova, a vec vrlo popularna metoda procjene investicije: Odokativna analiza!!!
P/E puta ofrlje i to je to
ukazivao sam na dionicu dok se mogla kupit za 3-4marke...KTK VISOKO...sad je na 6maraka i jos nije kasno.
i naravno UKVNR :thumbsup:
abeceda
12.04.2007., 17:24
Za KTK i UKVNR ako već preporučuješ onda iznesi neke konkretnije podatke.
Koliko ja znam obje su loše .
-UKVNVR je dužna i bogu i narodu.Dionice joj rastu jer je brokeri uvaljuju naivcima.
KTKV je nekadašnji kombinat veoma jak ali sada u komi tako da su obje dionice špekulativnog karaktera i sa njima treba biti jako oprezan.
ukazivao sam na dionicu dok se mogla kupit za 3-4marke...KTK VISOKO...sad je na 6maraka i jos nije kasno.
i naravno UKVNR :thumbsup:
Šta si ukazivao?
da se priča da će otić gore ili da je firma dobra pa da je valja kupit jer je jeftina?
Jesi li bio ikad tamo?
Znaš li da je rasulo živo tamo?
Da li znaš na što liče njihove prostorije?
Znaš li ti išta o KTK Visoko osim da navijaš i natežeš?
pozzzz abeceda, guru,
nisam bio tamo, niti znam kako izgledaju njihove prostorije,
ali do mene su dolazile informacije suprotne vasim...i kurs je rastao...i jos sam dobio jedan tip, danas sam usao u tu dionicu,,,
do sada je sve islo UP,,,(jedino korekcija na KTK), ali svako ima pravo biti skepticna :)
sretno momci!:thumbsup:
Hrvatica
16.04.2007., 12:00
ima li tko kakvu inforamciju o MHTTP "Bristol" d.d. Sarajevo, tj javnoj ponudi dionica. Isplati li se to kupovati?
Pa za sutra izgleda je najbolje investirati u jednu vrlo likvidnu kompaniju: CASH dd.
Pa za sutra izgleda je najbolje investirati u jednu vrlo likvidnu kompaniju: CASH dd.
Ja bih investirao u Proljetne i Ljetne praznike pa se vratio za 5 mjeseci.:cool:
Eh da i u Elektrobosnu JAJCE !!!!
Naravno NK:biggrin:
Ja bih investirao u Proljetne i Ljetne praznike pa se vratio za 5 mjeseci.:cool:
Znači ti predlažeš nešto kao ATLAS dd ili SolAzur ili Relax??? :cool: ;)
Mi ostali koji ne idemo na odmor cemo sutra a pogotovo slijedece sedmice kupovati pa kad se vi vratite sa odmora tada vi kupujete od nas a mi na odmor,jedino sto cete morati kupovati po vecim cijenama.
Trgocoop Ljubuski - trenutno najpotcjenjenija dionica na Sase
Koga je volja nek analizira malo
daj nam ti analizu i imas li pojma o cemu se tu radi..
Sarajevo1803
27.07.2007., 07:58
Neznam sta da uzmam danas, ENERGOPETROL ili SARABON :)
JPEMR
Potpisan ugovor za izgradnju objekata HE Mostarsko Blato vrijedan 25 milijuna KM
Nakon završenoga postupka izbora izvoditelja radova za izgradnju objekata HE Mostarsko Blato prema Zakonu o javnim nabavama, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar potpisala je danas ugovor s Konstruktorom-Inženjering d.d. Split u vrijednosti od 25 milijuna KM.
Do sada se intenzivno radilo na izgradnji dovodnoga tunel buduće hidroelektrane, a potpisivanjem ovoga ugovora do kraja godine izvoditelj radova bit će uključen u izgradnju ostalih objekata: tlačnoga cjevovoda, strojarnice, donjega bazena i odvodnoga kanala. Rok za izgradnju navedenih objekata je 18. mjeseci, a prvi kilovat sati HE Mostarsko Blato trebala bi proizvesti početkom 2009. godine.
EPHZHB
Znamsve
01.08.2007., 11:27
Enker
gorangoran
01.08.2007., 11:52
najpotcjenjenija dionica na BLSE PETROL
energent 01
02.08.2007., 08:39
u dobra stara vremena kad su fondovi izbacivali kvartalne obracune obicno su i rasli oko 20%
kagemusha
21.08.2007., 19:22
"znam sve" kaze nista a ja kazem kupujte sve znam
Znamsve
13.09.2007., 23:53
"znam sve" kaze nista a ja kazem kupujte sve znam
Večeras kažem (malo sam gledao u "čarobnu kuglu" :biggrin:):
1. Solana Tuzla
2. IK Banka
3. Hidrogradnja
4. Enker Tešanj
franciska
14.09.2007., 13:46
1. Birač ad Zvornik BIRA
2. Elektrodistribucija Pale EDPL
3. Vodovod i kanalizacija Bijeljina VKBJ
Znamsve
17.01.2008., 22:04
Hidrogradnja
Energoinvest
Energopetrol
IK Banka
Solana
Hidro
Energopetrol
Šipad komerc
Energoinvest
Enker
franciska
22.01.2008., 23:30
Na BLSE sve oko nafte, struje i vode.
Obratite pažnju na firme iz Zenice. Cijene zemljišta i poslovnih prostora divljaju, velike investicije u Ze-Do kantonu, početak integralne proizvodnje u željezari i Natronu, CIMOS otvara pogon, izvestan dil sa IKEOM za Krivaju(sada se već spominje i KTK!), hiljade novih radnih mjesta ove godine, rast proizvodnje 17 %, naveći rast GDP-a u BiH...
Svaka iole zdrava firma koja radi sada vrijedi dva puta više po dionici od nominale samo po kvadratima.
Znamsve
23.01.2008., 21:47
Enker Tešanj i Solana Tuzla - definitivno ;) :thumbsup:
Ne razmišljam samo ja o Ze-Do kantonu kao mjestu za investicije ::)
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/biznis/madjari-zele-investirati-u-bih
Alternative o kojima se najčešće priča su uglavnom najrizičnije opcije ali privlače najviše pažnje ulagača. Glavni razlog toga je mogućnost razrade teorija odnosno "kula u oblacima" jer ti emitenti nisu poslovno aktivni pa samim tim nema nikakvih konkretnih finansijskih učinaka.
Posvećujući više pažnje tim opcijama, gubi se osnovna karakteristika tržišta kapitala a ulagači se pretvaraju u kladioničare(nekima to možda i jeste cilj).
Ovdje je spomenut ZD kanton kao "interesantno" mjesto ali bi se trebalo osvrnuti na jednu od firmi koja ima stranog većinskog vlasnika.
Izvori govore da je za razliku od 2006., u protekloj godini došlo enormnog povećanja iskorištenosti kapaciteta Unico Filter-a, ondnosno do značajnog povećanja proizvodnje što se moglo i očekivati jer su se ulazeći u mann+hummel grupaciju nakon početnih poteškoća dobili znatno veće tržište.
Isto tako, prepoznat je i faktor troškova zaposlenih koji je dosta niži od onih u firmama grupacije u ovom dijelu svijeta. Ulazeći u vlasništvo, prihvatili su stavku dodatnog investiranja i nakon određenog perioda završen(u zadnjem dijelu prošle godine) je proces dobijanja građevnskih saglasnosti za izgradnju novih kapaciteta i u ovoj godini se očekuje početak aktivnosti čime se predviđa zapošljavanje nekoliko stotina radnika.
Imajući u vidu da se proizvodnja povećala mogao bi se očekivati i povoljan finansijski rezultat. Povrat na angažovani kapital na nivou mann+hummel grupacije za 2006. je bio oko 14% tako da bi prema ovome unico filter mogao imati više od 2 mil KM dobiti u 2007. što bi bilo povećanje za oko 500% u odnosu na godinu dana ranije. Ovo je pod uslovom da većinski vlasnik prikaže dobit.
Situacija bi mogla biti slična kao sa heidelbeg-kakanj jer se TCMK dugo vrtio oko nominale ali je se povećanjem dobiti došlo do prave valorizacije i značajnog rasta vrijednosti, isto kao i standard dd koji je do prije stečaja svog većinskog vlasnika imaju izuzetan rast vrijednosti dionica.
Izvinjenje zbog pravopisnih grešaka. Nemam mogućnost da ih izmijenim.
Postujem tvoje misljenje panzer kao i u velikoj vecini tvojih postova. ovakva dionica je prava uspavana ljepotica tamo na kraju sela do kojeg malo ko dolazi i koju niko ne primjecuje vrlo interesantno.:cool:
tvornica dalekovoda sarajevo ona jedino radi punim kapacitetom i hrani cijeli energoinvest cak prebacuju plan prije ratni a tad su bili giganti i molio bi ako neko forsira neku dionicu nek iznese dokaze
tvornica dalekovoda sarajevo ona jedino radi punim kapacitetom i hrani cijeli energoinvest cak prebacuju plan prije ratni a tad su bili giganti i molio bi ako neko forsira neku dionicu nek iznese dokaze
Greška, Tvornica dalekovodnih stubova nije dio Energoinvesta. Većinsko vlasništvo je ortačke grupe (privatno). Istina je da radi stubove za Energoinvestove projekte u africi, a dozvoljeno im je da zadrže Energoinvestovo ime jer je ortačka grupa sastavljena od 40 ljudi iz Energoinvesta.
Ne hrane Energoinvest, već obratno. Rade za Energoinvest, pa tako u stvari Energoinvest hrani njih. A da dionica ima potencijal i da firma ima posla, to je tačno. Možda si pobrkao sektor Inženjering za dalekovode koji je dio Energoinvesta i koji zaista prebacuje sve rekorde od prije rata. Momentalno imaju ugovoreno oko pola MILIJARDE maraka poslova (nemam pojma koliko je tu profit, ali nisu klikeri sigurno), stoga bih lično preporučio Energoinvest ENISR.
vBulletin® v3.7.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.