PDA

View Full Version : Zna li tko ?


Spark
14.07.2003., 15:35
Ukoliko ostvarujem prihod od investicijskog fonda, koji je baziran u
inozemstvu, a sve se obavlja putem interneta, placam li kome kakav porez ?
Koliko znam, ostvarivanje prihoda od klasicnih investicijskih fondova (kod
nas) ne podlijeze oporezivanju.

Zna li tko treba li, i kako, "legalizirati" takav nacin prihoda ?

Hvala unaprijed na svim konstruktivnim misljenjima !

Rmpalija
15.07.2003., 12:03
Ovo je samo mišljenje.
Ne plaćaš porez kao fizička osoba, ako je ulog na pravnu (podlijegao bi oporezivanju ali čini mi se da to kod tebe nije slučaj).

Ako isplate (a vjerojatno to činiš) radiš preko inozemne banke onda ne trebaš nikome ništa prijavljivati (i moj ti je savjet da to ne činiš).

Ne znam koji bi bio razlog legalizacije prihoda (možda zbog razlika u poreznom tretmanu u RH i inozemstvu).

Istina u nas su sve prisutniji kojekakvi mešetari koji nude ulaganja u inozemne investicijske fondove (najčešće kroz kojekakve planove štednje). Na koji način oni djeluju u Hrvatskoj, da li preko nekakvih podružnica ili u potpunoj ilegali, nemam pojma, ali raspitat ću se, pa ću prenijeti.

Spark
15.07.2003., 15:14
Hvala Rmpalijo !

Da, pitanje je treba ali to uopce legalizirati.
Proucavao sam malo zakon o porezu na dohodak od kapitala, ali tamo se spominju dionice, udjeli u dobiti...nema eksplictno nista o investicijskim fondovima.

Poanta je u tome sto ne bih zelio da se poteze pitanje "otkud mu lova?", "jel platio porez?" i sl.

Koliko znam, mi nemamo nekakav zakon o porijeklu imovine. Sto mislis, da ga imamo, kako bi "pravdali" dobiti od izvora koji ne podlijezu oporezivanju?

Nisam previse upucen u zakone i poslovanje pa mozda moje pitanje i izgleda pomalo cudno, ali mislim da je znakovito.

presvetli
15.07.2003., 16:50
Pojavis li se sutra u kupnji Mercedesa ili neke nekretnine, ocekuj mogucnost da te poreznik priupita kako i odkud, kupujes li za cash. Inace, ako ces si malo poboljsati standard, ne opterecuj se time.

IMHO

branimir
15.07.2003., 19:13
ma ne brini ništa , reci da ti teta riknula u crnoj gori i da ti ostavila milione pa nek provjerava ! Bar porez moš sakrit na milijun i jedan način ! <img src="http://mojnovac.infopop.cc/smilies2/luxhello.gif" alt="Luxhello" width="25" height="27"><!--graemlin::luxhello:-->

Spark
15.07.2003., 19:36
Na primjer ? Čisto me zanima ...

george
25.07.2003., 07:37
Oporezivanje primitaka investicijskih fondova i investitora u fondove je vrlo šaroliko riješeno u inozemstvu. Pogledaj si Ameriku, NRA Withholding tax (www.irs.gov) (http://www.irs.gov)). Kod nas je (za sada!) ulaganje u otvorene investicijske fondove, odnosno prihodi od takvog ulaganja (kod nas koliko znam niti jedan otvoreni fond ne isplaćuje dividendu), a to su samo kapitalni dobici od rasta vrijednosti udjela fonda sukladno rastu NAV-a, oslobođeni poreza, budući da se kapitalni dobici koje ostvare fizičke osobe ne oporezuju porezom na doh. od kapitala. Ista stvar je i sa ulaganjem u zatvorene fondove, koji su defacto pravne osobe, ko' i sve druge. Razlika je ta, dakle, što kod nas teoretski samo zatvoreni fondovi isplaćuju dividendu, koja je oporeziva porezom po odbitku od 15% + prirez, ako se isplaćuje iz dobiti prije stupanja na snagu novog Zakona o porezu na doh. (NN 127/00), dakle za razdoblje prije 01.01.2001., a otvoreni fonodiv do sada uopće ne isplaćuju dividendu, jer se radi o tzv. tezaurirajućim fondovima, kojima je cilj rast vrijednost udjela u fondu.