PDA

View Full Version : OHIS


Pages : 1 2 [3]

vikser
18.12.2007., 17:18
Pogon Biljana proizvodi Lira i Gong. Da nisu oni Ohis bi vec propao.

.......sorry nisam upucen.......mislio na prasak Biljana......:thumbsup:......nisam znao da se pogon zove tako

popeco
20.12.2007., 20:23
По трите неуспешни тендери за продажба на компаниите ЕМО и ОХИС , Владата сега ќе бара консултанти кои ќе ја проценуваат вистинската вредност на овие компании. Извори за Канал 5 од министерството за економија, велат дека консултантите ќе имаат задача да ја изработат економско финансиска состојба на овие компании како и можноста за продажба.

Процените за вредноста на имотите се стари дури десет години, а новите може да бидат драстично различни. Експерти за Канал 5 велат дека некоја од овие компании може да чини двојно помалку пари.

На последниот тендер ЕМО и ОХИС се продаваа по пониска цена. За ОХИС се бараше 8,6 милиони евра, а за охридски ЕМО 4,2 милиони евра.
Како резултат на нерасчистени имотно прави односи, нефункционални делови и без имотни листови компаниите како ЕМО и ОХИС беа неатрактивни за странските инвеститори. Целта на таканаречениот Акционен план од Министерството за економија е да се подготви информативен пакет се со цел странските инвеститори да добијат веродостојни информации што купуваат....Во Акциониот план,освен ЕМО и ОХИС влегуваат Тутунски комбинат и ЕУРОКОПОЗИТ од Прилеп.

Touch Down
21.12.2007., 00:52
Zna li netko koliko m2 trenutno poseduije Ohis ?

Imam info da se tamo metar cetvorni krece cca 100 eur ? :confused:

dimges
21.12.2007., 01:19
Zna li netko koliko m2 trenutno poseduije Ohis ?

Imam info da se tamo metar cetvorni krece cca 100 eur ? :confused:

..>> tu famu o 100eur su plasirali vlasnici placeva pored puta, ali u svakom slucaju nije ista cjena kad prodajes 100m2 i 10.000m2..
- a sem toga tu ima i punp hipoteka..

Touch Down
21.12.2007., 01:39
..>> tu famu o 100eur su plasirali vlasnici placeva pored puta, ali u svakom slucaju nije ista cjena kad prodajes 100m2 i 10.000m2..
- a sem toga tu ima i punp hipoteka..

OK, to nije sporno, toccno da u okolici tvornice se prodaje po cca 100 eur to sam i osobno cuo.

Nego kazzes da od te silne zemlje nema nissta ?!

dimges
21.12.2007., 11:41
OK, to nije sporno, toccno da u okolici tvornice se prodaje po cca 100 eur to sam i osobno cuo.

Nego kazzes da od te silne zemlje nema nissta ?!

>> ako imas ili si zainteresovan za OHIS, onda vidi koji su brojevi parcela, sada vec imamo on-line katastar http://www.katastar.gov.mk/web555/

Boli
21.12.2007., 11:59
Zna li netko koliko m2 trenutno poseduije Ohis ?

Imam info da se tamo metar cetvorni krece cca 100 eur ? :confused:


Procitaj Ohis-ov post br.62 ..........;)
P.S. Nije dokumenat u celosti zbog A3 formata i tesko je skenirati,tu su samo glavne info 70 291m2 gradeznih objekte i 923 962m2 zemljista , imaju jos drugi imotni list sa oko 300 000m2 ali taj dokumentat nazalos nije mi dostupan za sada.

Snajper
21.12.2007., 14:58
Procitaj Ohis-ov post br.62 ..........;)
P.S. Nije dokumenat u celosti zbog A3 formata i tesko je skenirati,tu su samo glavne info 70 291m2 gradeznih objekte i 923 962m2 zemljista , imaju jos drugi imotni list sa oko 300 000m2 ali taj dokumentat nazalos nije mi dostupan za sada.


I koliko bi kostao OHIS kad bi se prodali samo objekti i zemlja po nekoj pazarnoj ceni?

why
21.12.2007., 15:14
zemjata ne e na ohis, pa ne moze ni da se prodade. zgradite edna po edna gi plenat doveritelite, veke nekolku godini, pa na kraj i tie nema da bidat na ohis. samo vladata moze nesto da napravi, so novata odluka za privatizacija na drzavno zemjiste, ama dali toa ke go napravi i za kogo? sigurno nema toa da go napravi samo za da gi usreki malcinskite akcioneri.

popeco
21.12.2007., 19:53
zemjata ne e na ohis ama do krajot na slednava godina mora da se otkupi od drzavata ili vo sprotivno ke mora da plaka kirija za nea.
inaku vo ohis veke rabotat konsultanti i se nadevame deka brzo ke bide i prodazbata.

SteleRules
22.12.2007., 01:02
zemjata ne e na ohis ama do krajot na slednava godina mora da se otkupi od drzavata ili vo sprotivno ke mora da plaka kirija za nea.
inaku vo ohis veke rabotat konsultanti i se nadevame deka brzo ke bide i prodazbata.

Za sad nema nista od prodaje!

popeco
27.12.2007., 21:36
Македонската берза ќе ја исклучи од котација компанијата ОХИС ако и понатаму не ги објавува финансиските извештаи


Берзата денеска јавно ја опомена фирмата оти и покрај тоа што е обврзана, во определен рок не ги доставила кварталните извештаи за работата. По опомената ќе следува и порадикална казна. Охис работи со осакатено раководство, дел од менаџментот заработи кривични пријави, а поранешниот директор Јорго Ќука е во домашен притвор. Досега државата три пати неуспешно се обиде да ја продаде оваа компанија. Сега на тендер ќе бара консултанти кои ќе ја утврдат вистинската вредност на компанијата.

Snajper
03.01.2008., 13:43
Ha ha ha
Mnogo ste zabrinuti za OHIS.....

Ne brinite se ....... OHIS-u se nisto strasno nece dogoditi.....
Sad kad je LOPOV daleko od OHIS-a, firma ce biti top....
Eeeeee toliko godina izdrzala sa takvim rukovodstvom i lopovlukom....
Naci ce se vec neki menager koji ce podgurnuti giganta, a ne treba mu puno....
Sad, jesu li ovi ljudi ti pravi? Videcemo...Budno ih pratimo.... i nek paze sta rade da ne dozive JORGO KUKA EXPERIENCE

popeco
03.01.2008., 18:24
Ha ha ha
Mnogo ste zabrinuti za OHIS.....

Ne brinite se ....... OHIS-u se nisto strasno nece dogoditi.....
Sad kad je LOPOV daleko od OHIS-a, firma ce biti top....
Eeeeee toliko godina izdrzala sa takvim rukovodstvom i lopovlukom....
Naci ce se vec neki menager koji ce podgurnuti giganta, a ne treba mu puno....
Sad, jesu li ovi ljudi ti pravi? Videcemo...Budno ih pratimo.... i nek paze sta rade da ne dozive JORGO KUKA EXPERIENCE

ako znaes nesto poveke podeli go toa so nas:thumbsup:

flexi
03.01.2008., 19:02
ako znaes nesto poveke podeli go toa so nas:thumbsup:

Stvarno pomina dosta vreme od izborot na novo rakovodstvo.
Dali ima nekoj po konkretni informacii za toa sto se slucuva
vo Ohis.
Plus nekolku dena nema nikakva ponuda na akcii.
:confused:

vikser
03.01.2008., 19:17
Stvarno pomina dosta vreme od izborot na novo rakovodstvo.
Dali ima nekoj po konkretni informacii za toa sto se slucuva
vo Ohis.
Plus nekolku dena nema nikakva ponuda na akcii.
:confused:

..........ne znam mnogo o Ohisu mada vidim da na sajtu ima otvoreno dvije teme sa Ohisa......al kao priporuku mogu vam reci da malo vise citate naseg penzionera kod kojeg se vidi da postoji absorpcija iskustva.........ciklicno idu i lijeto -jesen-zima--proljece:)

LJUC
10.01.2008., 22:00
Vlada trazi nacin za resenje problematicnih firmi:
ВЛАДАТА НЕ СЕ ОТКАЖУВА ОД ПРОДАЖБА НА ДВЕТЕ ФАБРИКИ

Странци ќе ги спасуваат од стечај „Охис“ и „Емо“
Целта на ангажирањето на странските консултанти е да се задржат сите вработени во фабриките, изјавија во Владата

Владата бара странски консултанти, кои ќе направат анализа на состојбите во „Охис“ и „Емо“ и ќе ја утврдат нивната вистинска вредност. Нивните извештаи треба да помогнат да се најдат стратегиски инвеститори за скопската и за охридската фабрика, со што 4.000 вработени ќе се спасат од стечај.
Досега имаше четири обиди за продажба на „Охис“ и на „Емо“. На трите меѓународни јавни огласи не се јави ниту еден сериозен купувач, а обидот за продажба на државните акции на берза неодамна беше прекинат поради шпекулативни трансакции, кои предизвикаа пораст на цената на акциите. На последниот оглас најголемата хемиска фабрика во државава се нудеше за 8,6 милиони евра, а „Емо“ за 4,2 милиони евра.
Долговите на компаниите се милионски. Според Синдикатот, и двете фабрики должат по над 20 милиони евра, главно кон Фондот за пензиско и кон вработените. Претставниците на државниот капитал во минатата година го презедоа управување со овие претпријатија. „Охис“ доби нов надзорен и управен одбор, а за генерален директор е назначен Пеце Јовановски.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=601206DDC0315844963DE198E3C4A43B
Po meni jedini model za prodaju ovih drustava je ocistiti ih od dugova.

Master1
11.01.2008., 23:05
Koliko ja znam, do sada se to nije desilo, drzava nikada nije cistila Akc.drustva od dugova, osim mozda u slucaju Stopanska banka. Ali cak i da se to desi, cena za EMO i Ohis ce biti mnogo veca, ako se uzme u obzir kolika je njihova realna vrednost. Samo zemljiste OHIS-a ima vrednost preko 50 mil.Eura. Samo za uporedbu, Alumina je pre par nedelja prodata u stecaju, kupac planira da je srusi i da gradi stanove na tom zemljistu koje je nekoliko puta manje po povrsini i atraktivnosti od OHIS-ovo. Cena po kojoj je prodata Alumina u stecaj je oko 14 mil. Eur. Sto se tice EMO, cena od 4.2 mil Eura je smesna ako se zna EMO-ov proizvodni program i njihovi tradicionalni kupci u Africi i Rusiji.

kirek2
12.01.2008., 11:29
Koliko ja znam, do sada se to nije desilo, drzava nikada nije cistila Akc.drustva od dugova, osim mozda u slucaju Stopanska banka. Ali cak i da se to desi, cena za EMO i Ohis ce biti mnogo veca, ako se uzme u obzir kolika je njihova realna vrednost. Samo zemljiste OHIS-a ima vrednost preko 50 mil.Eura. Samo za uporedbu, Alumina je pre par nedelja prodata u stecaju, kupac planira da je srusi i da gradi stanove na tom zemljistu koje je nekoliko puta manje po povrsini i atraktivnosti od OHIS-ovo. Cena po kojoj je prodata Alumina u stecaj je oko 14 mil. Eur. Sto se tice EMO, cena od 4.2 mil Eura je smesna ako se zna EMO-ov proizvodni program i njihovi tradicionalni kupci u Africi i Rusiji.

18.5 miliona eura je prodata Alumina! Celo zemjliste pod koe se nalazi Alumina je u centru grada, za slicna lokacija (sproti Narodna Banka) Vero je platio 500eur/m2.
Gde se nalazi Ohis, cena m2 ide 60/80eur/m2! Ako neko kupuje celo zemjiste moze da dobie i neki rabat, ali nema veze!
Alumina nije prodata u stecaj, nego u likvidacija, a to znaci da je iscistena od dugovi, kupac nemora da zadrzi delatnost i moze da radi sta hoce. Prodace masine, ograde sve i svasta sta se nalazi u dvoriste kako staro gvozde! Dobili su Aluminu za dzabe! 100% od zemjiste koje poseduje Alumina ima imotni list, a za Ohis nisam siguran. To mora da se proveri!
Ako neko kupi ohis u vakvo stanje nasleduje i obaveze, i najverojatno ima i obaveza da zadrzi delatnost, tako da prodaja zemljiste ne dolazu u obzir!
Najbolje za sve bice ako neka firma od bransa kupi Ohis, moze i za bagatelna cena od neki 2-3 Miliona eura, ali da daje razvojni plan! To mora da bide neki svetski gigant!

ProFit
12.01.2008., 13:29
nemoze se sporedti Alimina sa Ohisom jer nemaju niceg zajednickog... kao sto je gore kirek izneo detalje...
znaci cilj ove vlade je da profunkcionira Ohis kao fabriku...
uk0lko sam ja dobro razumeo bici ce da je ovo pokusaj oporaviti firmu i postaviti na svoje noge... a za to je potrebno min 1 godina a ako bidu uspesni 2-3godine su dovoljne da Ohis postigne kondiciju i prodade se istinskom gigantu ove dejnosti...

u ovom stanju videli ste/smo da se moze prodati samo kao staro zelezo...

Sase d grejt
14.01.2008., 09:11
Ohis se uste gi krepi partiite i se odlevaat $.Se mi mirisa na prodazba vo cetiri oci i toa kako OKTA.

Sase d grejt
14.01.2008., 12:18
Dobro nekoj gi podmackal novinarite, nekoj saka da go zeme OHIS za mala para.

Master1
14.01.2008., 13:05
Alumina se prodade na tender vo faza na stecaj a ne vo faza na likvidacija. Stecaen upravnik e Aco Damcevski, istiot koj e na Makedonska Banka. Parite od Alumina vo iznos od okolu 18 mil.Evra ke odat najprvin za pokrivanje na razlacni doveriteli a toa sto ke ostane ke se podeli na ostanatite doveriteli. Pred ovaa prodazba, pa duri i dodeka rabotese Alumina, imase obidi da bide prodadena za smesna cena od 2-3 mil.Evra i dolgovi (vo toa vreme) od okolu 20 mil.Evra, no toa ne uspea. Pri ovaa prodazba bese postignata odlicna cena za Alumina samo zatoa sto ne se insistirase na prodolzuvanje na osnovnata dejnost na firmata i na zadrzuvanje na vrabotenite. Zemjisteto e daleku od centar i ako se meri vo metri, verojatno Alumina e podaleku od centar od Ohis.
Zosto ja spomenav Alumina i sto im e zaednicko so Ohis?
Imaat slicna istorija a mozebi ke imaat i slicna sudbina. I vo Alumina bese smenet dolgogodisniot direktor Kostojcinovski vo vremeto na Vladata na Ljubco. I Alumina bese prodavana so uslov da se prodolzi dejnosta. Po neuspesnite prodazbi, na kraj otide vo stecaj i se prodade kako zemjiste.
Se nadevam deka nema ista sudbina da go snajde i OHIS. Iako premnogu ima slicnosti. Ne samo so Alumina tuku i so mnogu drugi slicni giganti.
Mislam deka epilogot ke bide stecaj ili rasparcuvanje na OHIS so prodazba po delovi.
Verojatno najvredni se zemjisteto na OHIS a mozebi i rezervoarite koi se megju najgolemite vo Makedonija i koi mozat da se prenamenat za cuvanje nafta i slicno (na primer na drzavni rezervi sto e odlicen biznis od koj se zbogati Niko Petrol). Za rezervoarite bese zainteresiran Lukoil. Kaj segasniot management na OHIS ne gledam kapacitet, plan i vizija za idninata na OHIS.

Master1
14.01.2008., 13:07
... dolgovite na OHIS se isto taka okolu 20 mil.Evra....

The Economist
14.01.2008., 15:32
Zemjisteto e daleku od centar i ako se meri vo metri, verojatno Alumina e podaleku od centar od Ohis.
?????????? Znas gde je Alumina ? Pa na samo 50 metara BS (Boris Stojmenov) prodaje stanove za > 1000 eur m2 + ddv, pa vidi sad. A inace Alumina je na 2-3 km od centar grada.

Master1
14.01.2008., 17:12
?????????? Znas gde je Alumina ? Pa na samo 50 metara BS (Boris Stojmenov) prodaje stanove za > 1000 eur m2 + ddv, pa vidi sad. A inace Alumina je na 2-3 km od centar grada.


Izvini kolega ama izgleda si ja promasil celata poenta na sporedbata. Metrite i kilometrite se nebitni vo celava prikazna.

popeco
21.01.2008., 13:11
ohis do cetvrok sobira ponudi za otpadot koj go poseduva
staro zelezo,bakar, aluminium, stari elektromotori i dr.
znae li nekoj otprilika za koja vrednost se raboti

dimges
21.01.2008., 18:13
ohis do cetvrok sobira ponudi za otpadot koj go poseduva
staro zelezo,bakar, aluminium, stari elektromotori i dr.
znae li nekoj otprilika za koja vrednost se raboti

..znam samo deka doveritelite se uste ne mozat da gi naplatat dolgovite..

popeco
28.01.2008., 11:47
deneska na 544 den.

do koga ke paga ????

flexi
28.01.2008., 12:17
deneska na 544 den.

do koga ke paga ????

Mali kolicini na akcii ja butkaat cenata nadole.
Trendot ke prodolzi dodeka ne se cue
nekoja pozitivna vest od ohis.

Master1
29.01.2008., 04:05
Se slusa deka ke odi vo stecaj i ke se rasprodava del po del kako mnogu drugi slicni pred nego...

skills
29.01.2008., 20:40
Se slusa deka ke odi vo stecaj i ke se rasprodava del po del kako mnogu drugi slicni pred nego...

Gde se to cuje? il se nekome zeli tako cuti?? zato je cjena pick down..... ono sto je za sigurno jasno i tacno je da se uskoro ocekuju revidirani FI-a kompanije, za sve drugo mozemo spelukirati do mile volje, kome kako se pozeli po potrebi :) tako nekad pevao Giboni.....sve po potrebi kako se namisti u taj sat :) medzu ljude zviri:). Nista licno prijatelju. :thumbsup:

popeco
30.01.2008., 10:16
sto moze da se sluci ako FI bide pozitiven

bruks
30.01.2008., 11:05
sto moze da se sluci ako FI bide pozitiven

2500 den akcija :biggrin: od kade be druze FI pozitivan :confused:

popeco
30.01.2008., 12:11
do koga ke paga cenata ,se slusa li nesto za prodazba, zosto vladata molci cetiri meseci, zosto ne dava nikakva informacija ?

igorce
30.01.2008., 19:26
ima kupec i za ohis i za emo cekaj

Miss Titan
30.01.2008., 19:50
ima kupec i za ohis i za emo cekaj

Ima kao i za Alumina.
Isplatice otprilike toliko kako bi radnici uzeli zaostale plate i pokriti bar dio dugova koje su par puta veci od realne vrednosti ohis-a
A dionicarima? ostaje dionicarski papir kao uspomen
Ne moras cekati revidirani dovoljno je da objave bar jedan bilans uspjeha, a tacnije neuspjeha-ali u zakonskom roku nisu objavili ni jedan iako su na oficijalnom trzistu.zasto je to tako?-svima je jasno a mozda nekome i nije/vidim jos nekoliko optimista sa po 500 eur kupovnim nalozima na 500 den/
Veliku zagubu za 2007, firma nista ne radi a samo trosi i hrani radnike.Zasto bi je neko kupio, da bi vracao dugove???

popeco
16.02.2008., 09:07
Колку вреди имотот на ОХИС ќе утврдува меѓународната ревизорска куќа Дилјот и Туш. Со цел да се обезбеди нова проценка на имотот на компанијата, акционерите во ОХИС одлучија да побараат странска помош. Како што објави Канал 5 причина зошто фирмата - загубар не успеа да се продаде досега е токму нејзината нереална процена – стара и повеќе од десет години. Неофицијално за ваквата услуга раководството на ОХИС ќе плати околу 30 илјади евра.

Откако ревизорската куќа ќе ја процени состојбата во ОХИС министерството за економија на меѓународен тендер ќе избира консултант кој треба да изработи модел по кој фабриката ќе се продаде на странски инвеститор.

Во меѓувреме тензија меѓу вработените во ОХИС. Револтирани се што раководството на компанијата ќе плаќа ревизорска куќа во време кога тие немаат земено плата повеќе од седум месеци. Пред една недела се заканија и со штрајк но се предомислија оти раководството им ветило исполнување на барањата во најкус можен рок. Досега имаше три неуспешни тендери за продажба на ОХИС.

Prsti
21.02.2008., 15:17
Ima li nekoj INFO. sto se slucuva so OHIS? Akciite dobro trzaat.:)

vikser
21.02.2008., 19:44
........ova radnicka dionica ......ide opet na 1400 denara il gresim.............

popeco
26.02.2008., 09:25
Дилјот и Туш ja pravat procenkata na ohis
kolku vreme e potrebno procenkata da bide gotova ?
dali procenetata vrednos ke bide i realna vrednost vo momentot na ohis ?
sto potoa ?
ke se ceka izbor na model za prodazba ili vednas ke se trgne vo prodazba na ohis ?
dali e mozno zainteresiran kupuvac da go ima angazirano dilojt i tus za da bide siguren vo toa sto kupuva ?

pozdrav

popeco
26.02.2008., 09:28
i uste nesto
koga mozeme da ocekuvame da bide realno prodadena

flexi
29.02.2008., 03:32
Владата со еден милион евра се обидува да го спаси ОХИС

Нов обид да се спаси ОХИС од пропаст. Канал 5 дознава дека Владата на сметка на хемискиот гигант префрлила околу еден милион евра. Дел од парите како што дознаваме се наменети за заостанатите плати на вработените кои пред една недела се закануваа со штрајк. Останатите средства раководството ќе ги употреби за набавка на суровини.


Во ОХИС тече производствениот процес. Околу 1000 вработени секојдневно доаѓаат на работа. Иако компанијата е во милионски долгови раководството уверува дека ОХИС е подготвена за продажба на странски инвеститор.

Менаџментот на ОХИС денеска не сакаше да дава изјава. Во телефонски разговор генералниот директор изјави дека е оптимист за иднината на ОХИС и дека многу наскоро компанијата ќе добие нов газда. Се чека усвојување на финансиските извештаи врз чија основа избраната ревизорска куќа ќе проценува во каква состојба се наоѓа ОХИС. Во тек е и огласот за избор на меѓународен консултант кој треба да изработи по модел по кој ќе се продава компанијата.

(28.02.2008) Kanal 5

dimges
29.02.2008., 09:29
kako prefrli na smetka koga e blokirana i ima duzina doveriteli ??
....najverojatno uplatena e sirovina a pari za plati po smetki na firmi kerki

Master1
03.03.2008., 15:07
Дилјот и Туш ja pravat procenkata na ohis
kolku vreme e potrebno procenkata da bide gotova ?
dali procenetata vrednos ke bide i realna vrednost vo momentot na ohis ?
sto potoa ?
ke se ceka izbor na model za prodazba ili vednas ke se trgne vo prodazba na ohis ?
dali e mozno zainteresiran kupuvac da go ima angazirano dilojt i tus za da bide siguren vo toa sto kupuva ?

pozdrav

Mnogu verojatno e poslednovo.:thumbsup:

LJUC
04.03.2008., 20:44
Sad OHIS-u preti i iskljucene el.energije zbog neplacanja duga od 500.000 eura.
Vlada kao vecinski vlasnik odgovara da rukovodstvo treba da resi taj problem.

Prota
04.03.2008., 20:46
Ajde ne panicite. Ide OHIS sigurno na 1000. Vrlo uskoro.
Ko se kadi?

samba
04.03.2008., 21:13
Ajde ne panicite. Ide OHIS sigurno na 1000. Vrlo uskoro.
Ko se kadi?

Da ti nije Jorgo Cuka rekao :biggrin:
p.s.mala sala;)

popeco
06.03.2008., 10:57
se restartira fabrikata pva,za nekolku dena pocnuvaat so prodazba na proizvodi od ovaa fabrika.da se nadevame deka ke pocnat da mrdat rabotive na podobro.

popeco
14.03.2008., 11:32
sise dzam od turcija zainteresirana za kupuvanje na dva pogoni od ohis i toa fabrikata malon i starata fabrika za pesticidi, rakovodstvoto e vo turcija za sklucuvanje na dogovor i prezentiranje na moznostite i kapacitetite.

se planira golem del od dolgovite da se podmirat od prodazba na tie dva pogoni

ProFit
14.03.2008., 11:51
sisecam , ima pregovore o ulasku u hemiskoj industriji i stakla...
hemiska proizvodnja je soda, i hrom/hemikalije ... itd itd...
link: http://www.sodakrom.com/

popeco
14.03.2008., 15:09
i uste edna informacija slovenci zainteresirani za koristenje na kapacitetite na fabrikata pva

popeco
14.03.2008., 15:14
bile iznenadeni deka vo makedonija ima kapacitet za prizvotstvo od okolu 18000 toni proizvodi. navodno sakale da donesat svoja receptura za proizvodsvo na bazata i zborele deka celoto proizvodstvo mozat da go izvezat vo ukraina.

popeco
14.03.2008., 15:16
jas ne se kladam so prota

da se nadevam deka slednive nekolku dena ke dokupam na podobra cena

Prsti
14.03.2008., 17:01
Ako ovo ide parce po parce, ne vidim razlog da akcije idu UP.

Sase d grejt
19.03.2008., 17:25
Ako ovo ide parce po parce, ne vidim razlog da akcije idu UP.

Se soglasuvam so tebe.
Analiziraj za da vidam dali se soglasuva so mojata analiza.

Prsti
19.03.2008., 17:43
Se soglasuvam so tebe.
Analiziraj za da vidam dali se soglasuva so mojata analiza.

Vidi ako ide parce po parce parite ke gi snema za nekolku dena(vo organiziran kriminal), a OHIS ke tone, so toa papirite ke stanat bezvredni.:(

dimges
19.03.2008., 18:26
Vidi ako ide parce po parce parite ke gi snema za nekolku dena(vo organiziran kriminal), a OHIS ke tone, so toa papirite ke stanat bezvredni.:(

>> znaci recept za :thumbsup: je da se iskljuci struja, proizvodnja stane, manje gubitaka ( i org. crimi)

mk_trejader
19.03.2008., 23:42
Vidi ako ide parce po parce parite ke gi snema za nekolku dena(vo organiziran kriminal), a OHIS ke tone, so toa papirite ke stanat bezvredni.:(

parce po parce i parite vo EVN .... ima uste eden kup mesta kaj ke idat parite ...

jove_yu
20.03.2008., 00:10
a kako da iskluce struju kad se i sama radnici i menadzment EVN boje, ako zele da im deca konzumiraju ciste vode sa cesme moraju ostaviti ovaj jedini proizvodzc hlora u regiji, kako bi i dalje hlorirali javni vodovod. iz ucbenike prirodnog monopla ezopa

popeco
20.03.2008., 12:25
ohis formira distribucija za proizvodite od pva oglasot ke trae pet dena

Master1
20.03.2008., 12:52
OHIS i do sega imase odlicna distribucija vo partnerstvo so druga firma Eko Logistic. Ne e problem distribucijata tuku kvalitetot na proizvodstvoto, obrtnite sredstva, managementot, i t.d.

popeco
20.03.2008., 12:58
eko logistik ne distribuira proizvodi na ohis mnogu odamna
sega distributer na fabrikata biljana do 1-6-2008 e kola od skopje

dodeka distribucija za proizvodite od pva nema

vikser
20.03.2008., 13:02
...........sve sto se hoce sve se moze........al pitanje je ko ce te ljude (profesionalce- jer samo oni mogu to da urade kako trijeba).... platiti.......a opet gdje ce taj ovac -profit otici ako se uradi kad je ohis jos pod kapom drzave:rolleyes:

flexi
21.03.2008., 18:26
Pocituvani Gospoda,

Ve izvesuvame deka go dobivme Vaseto pismeno obrakanje i predupreduvanje za namerata da izvrsite prekin na isporaka na elektricna energija vo AD OHIS.
Pred se izrazuvame golema blagodarnost za dosegasnoto Vase razbiranje, za Vasiot dosegasen toleranten odnos kon AD OHIS voopsto, a osobeno kon noviot Upraven Odbor vo izminative cetiri meseci.
Za razresuvawe na nastanatata sostojba go predlagame slednovo:
1. AD OHIS ke pristapi vednas kon podmiruvawe na tekovnite obvrski (iznos od 3 500 000 denari na nastanati trosoci vo mesec fevruari). Ovoj iznos ke go isplatime do 25.03.2008 godina i vo idnina do 15ti-20ti vo mesecot ke gi izmiruvame obvrskite za nastanatite trosoci od prethodniot mesec, so sto ke gi zapirame da rastat nasite obvrski kon EVN.

2. Sto se odnesuva do zaostanatiot dolg od izminatiot period, a zaklucno so 31.01.2008 godina, dozvolete da Ve potsetime deka vo tek e postapkata za aktivno vklucuvawe na nadleznite institucii na Vladata na Republika Makedonija. Ocekuvanjata se deka po primerot na drugite pretprijatija (javni ili vo sopstvenost na drzavata), obvrskata ke ja prevzeme Vladata ... I vo slucaj da ne se postigne soglasnost vo pretstojnite 45 dena, ocekuvame deka ke bideme vo sostojba za brzo izmiruvanje na zaostanatiot dolg od sredstvata sto ocekuvame da se realiziraat od prodazba na nefunkcuonalni delovi vo AD OHIS. Prvite prilivi gi ocekuvame vo pocetokot na mesec maj.

Se nadevame deka uste ednas ke najdete razbiranje i moznosti za prifakanje na nasiot predlog.

So pocit,

AD OHIS, Skopje
Clen na Upraven Odbor
Sreten Stojkovski

popeco
22.03.2008., 10:40
sise dzam od turcija zainteresirana za kupuvanje na dva pogoni od ohis i toa fabrikata malon i starata fabrika za pesticidi, rakovodstvoto e vo turcija za sklucuvanje na dogovor i prezentiranje na moznostite i kapacitetite.

se planira golem del od dolgovite da se podmirat od prodazba na tie dva pogoni

ajde uste edna informacija so sumata sto ke ja zeme ohis od prodazbata na tie dva dela se planira da se podmirat site dolgovi kon doveritelite iso sto ke se skinat site hipoteki koi gi imat a so ostanatite pari se planira nabavka na repromaterijali so cel da se zgolemi proizvodstvoto vo fabrikata.
po podmiruvanjeto na dolgovite treba da se raspise nov tender na koj ke se nudi fabrikata bez dolgovi.

Boli
22.03.2008., 12:23
eko logistik ne distribuira proizvodi na ohis mnogu odamna
sega distributer na fabrikata biljana do 1-6-2008 e kola od skopje

dodeka distribucija za proizvodite od pva nema


Ovo je delimicno tacno ali nije Kola nego njihova cerka firme "Spikom",samo bih dodao da je to Vlaski lobi koji je sredio Jorgo dok je bio na tronu,i deo plana prigrabiti/pljackati Ohis-a.Ne mogu razumeti sto do sada nisu i promenili,ali verovatno to cuvaju za kasnije jer samim tim imaju u dvoristu cuvenog FERSP........;)

Sase d grejt
24.03.2008., 17:08
Dali e probiena cenata od 600den?
Dali ideme nagore na 1200den?
Pozdrav

bruks
24.03.2008., 19:25
poleka poleka se ke si dojde na svoe mesto, uzivaj

mkm
25.03.2008., 00:40
E pa drugovi da pojasnim stvar. Kao prvo Eko logistik je bila cerka firma firme M&A. Eko logistic je bila nastala kako ne bi bilo konflikt interesa u M&A koja je u to vreme bila diler Unilever-a zbog prodaje Ohisoog programa hemije i kozmetike. Kao sto je Eko logistic nastao preko noci isto tako je i nestao . M&A je izgubila Unileverovu fransizu(fransizu je dobio Kola) prebacili su se na proizvodnju sokova "JAFFA", a Eko logistic je ostao OHIS-u duzan cca 2mil. eur. Spikom je cerka firme KOLA ali postoi vec duze vreme tako da nije formirana specijalno za distribuciju Ohis-ovog programa, nit ce biti likvidirana nakon prekida dogovora za distribuciju, kao sto jetobio slucaj sa M&A odnosno Eko Logistic. Po meni je KOLA daleko ozbiljnija i u svom rastu perspektivnija firma nego M&A. Uostalom "vidi se iz prilozenog" ko kako i sta radi da bi "razvijao" svoj biznis. Tako ovde uopste nema nikakve veze taj famozni "vlaski lobi"

vikser
25.03.2008., 00:49
E pa drugovi da pojasnim stvar. Kao prvo Eko logistik je bila cerka firma firme M&A. Eko logistic je bila nastala kako ne bi bilo konflikt interesa u M&A koja je u to vreme bila diler Unilever-a zbog prodaje Ohisoog programa hemije i kozmetike. Kao sto je Eko logistic nastao preko noci isto tako je i nestao . M&A je izgubila Unileverovu fransizu(fransizu je dobio Kola) prebacili su se na proizvodnju sokova "JAFFA", a Eko logistic je ostao OHIS-u duzan cca 2mil. eur. Spikom je cerka firme KOLA ali postoi vec duze vreme tako da nije formirana specijalno za distribuciju Ohis-ovog programa, nit ce biti likvidirana nakon prekida dogovora za distribuciju, kao sto jetobio slucaj sa M&A odnosno Eko Logistic. Po meni je KOLA daleko ozbiljnija i u svom rastu perspektivnija firma nego M&A. Uostalom "vidi se iz prilozenog" ko kako i sta radi da bi "razvijao" svoj biznis. Tako ovde uopste nema nikakve veze taj famozni "vlaski lobi"

.........muci me samo jedna stvar........ocito da ponesto znas al ne dovoljno......kod sve tri firme M$A ,Eko logistika i onu zadnju Kola.......posrijednik je isti covijek koji vam je stranac a koji dobro stoji sa sadasnjom garniturom........ima tu neke stvari i podzemlja......al onog zakonskog:rolleyes:............a mozda i grijesim:eek:

samba
25.03.2008., 12:25
E pa drugovi da pojasnim stvar. Kao prvo Eko logistik je bila cerka firma firme M&A. Eko logistic je bila nastala kako ne bi bilo konflikt interesa u M&A koja je u to vreme bila diler Unilever-a zbog prodaje Ohisoog programa hemije i kozmetike. Kao sto je Eko logistic nastao preko noci isto tako je i nestao . M&A je izgubila Unileverovu fransizu(fransizu je dobio Kola) prebacili su se na proizvodnju sokova "JAFFA", a Eko logistic je ostao OHIS-u duzan cca 2mil. eur. Spikom je cerka firme KOLA ali postoi vec duze vreme tako da nije formirana specijalno za distribuciju Ohis-ovog programa, nit ce biti likvidirana nakon prekida dogovora za distribuciju, kao sto jetobio slucaj sa M&A odnosno Eko Logistic. Po meni je KOLA daleko ozbiljnija i u svom rastu perspektivnija firma nego M&A. Uostalom "vidi se iz prilozenog" ko kako i sta radi da bi "razvijao" svoj biznis. Tako ovde uopste nema nikakve veze taj famozni "vlaski lobi"

Druze,vidim da si dobro informiran,interesuje me dali je Zore Temelkovski jos uvek prisutan u M&A(ex-INOSPEKTAR)???

mkm
25.03.2008., 22:07
Da, molim;)

Boli
26.03.2008., 00:13
E pa drugovi da pojasnim stvar. Kao prvo Eko logistik je bila cerka firma firme M&A. Eko logistic je bila nastala kako ne bi bilo konflikt interesa u M&A koja je u to vreme bila diler Unilever-a zbog prodaje Ohisoog programa hemije i kozmetike. Kao sto je Eko logistic nastao preko noci isto tako je i nestao . M&A je izgubila Unileverovu fransizu(fransizu je dobio Kola) prebacili su se na proizvodnju sokova "JAFFA", a Eko logistic je ostao OHIS-u duzan cca 2mil. eur. Spikom je cerka firme KOLA ali postoi vec duze vreme tako da nije formirana specijalno za distribuciju Ohis-ovog programa, nit ce biti likvidirana nakon prekida dogovora za distribuciju, kao sto jetobio slucaj sa M&A odnosno Eko Logistic. Po meni je KOLA daleko ozbiljnija i u svom rastu perspektivnija firma nego M&A. Uostalom "vidi se iz prilozenog" ko kako i sta radi da bi "razvijao" svoj biznis. Tako ovde uopste nema nikakve veze taj famozni "vlaski lobi"

Druze odregene info koji si nave su tocne neke nisu....
Pa da pojasnimo stvari,Eco Logistic nije ostao duzan 2 mil.eura nego nekih 500-600 000 eura,mozda eventualno Jorgo nesto nastimao kako bi pokrio neke svoje dubioze i dugove koje je placao kako bi pokrio investicije u nejgovoj fabrici povrca u Rosoman-u.
Pitanje sto ih Jorgo nije ih tuzio ili se mozda plasio da ne otkriju neke njegove tajne/dubioze.Cilj same kombinacije je bio da se preko Eco L.kupi ako ne ceo Ohis bar ...proizvodnji deo "Biljana" ali su se razisli najverovatnije sa Jorgom.
Sto se tice sadasnje situacije M&A nije u tako josem stanju jer ne samo sto su 100% vlasnici i proizvogaci "Jaffe" nego su isto 33% vlasnici i distributeri Sweed Milk.Tako da je glupavo i sporediti ko je gde i koliko vredi.....
Sto se tice Spikom-a tacno je da to cerka frime "Kola" ali da je i jedan od vecih akcionara u "Makosped"... proverite deonicarsku knjigu... ali mislim da su isto i u nekoh drugih kompanija.
Kazete da nije vlaski lobi....smesno vlasnici su 100% Vlasi i imaju support od vlaskog lobija...samo proverite ko ih finansira mislim koja banka i sve ce vam biti jasno....Jedino je tacno da dok nisu poceli raditi Unileverov program bili niko i nista u distributivnom biznisu....ali sacekajmo i videcemo sta ce biti...
Moje predviganje je da kad se srede stvari nece zadrzati distribuciju Ohisovih proizvoda....i ne samo njih....;)

popeco
26.03.2008., 20:12
Охридска Проаква и скопски Охис пронајдоа заедничко решение со ЕВН за расчистување на долговите.

Охис поголем дел од долговите ќе го плати деновиве, а останатиот дел на рати и тоа со брза динамика. Од охридска Проаква на интензивните разговори со австријците од ЕВН ветиле дека ќе го платат долгот во текот на наредната недела.

Со ваквиот развој на настаните австријците го одложуваат предупредувачкото исклучување што беше најавено за утре, доколку не се постигнеше никаков договор.

INAKU PRVATA RATA STO JA PLATI OHIS E VO IZNOS OD 6 000 000 DEN. i deneska turcite bea na zavrsni pregovori za kupuvanje na delot malon.
vo plan e i prodazba na lokacijata kaj salonot na seat vo povrsina od 10000 kvadratni metri kade sto bila labaratorijata za pesticidi.
inaku slusnav deka ima nekolku zaiteresirani kompanii koi sakat da go kupat funkcionalniot del na ohis (biljana,pva,pvc,filkom i t.n.) koi najverojatno ke bidat ponudeni na tender vo maj i toa bez dolgovi.

a i toa vo plan e restartiranje na gasnata centrala koja ima moknost od 13 megavati

Sase d grejt
27.03.2008., 16:54
Pa ti imas novi INFO.
Dali ke ide parce po parce ili tuto kompleto?
Poz.

popeco
27.03.2008., 16:59
znaci vo celost ke odat funkcionalnite delovi na ohis a se sto ne raboti veke poveke od 15 godini i imoti nadvor sto nekogas ne vredele nisto kako na primer labaratorijata od 10000 kvadrati koja sega vredi nekolku milioni evra ke se prodadat za da se zgolemi vrednosta na ohis.

popeco
02.04.2008., 11:23
Во „Охис“ расте производството

Производството во некои погони на „Охис“ е зголемено за 50 отсто, соопшти вчера Управниот одбор на фабриката. Според раководството, состојбите во компанијата се средуваат, но се' уште се далеку од стабилно и конечно решавање на натрупаните проблеми.„По повеќе години се исплаќаат плати и придонеси, има максимална рационализација и контрола на трошоците, а се отплаќаат и заостанатите обврски кон банките и други деловни партнери“, информираат од „Охис“.Конечна цел на новиот менаџмент е продажба на компанијата.

Prsti
02.04.2008., 15:35
Ubavo zvuci ova, a od kade ti e toa.:)

popeco
02.04.2008., 16:12
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=DC019C3216712943ADABD23AEAF02600

Prsti
02.04.2008., 16:15
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=DC019C3216712943ADABD23AEAF02600

E sega me razocara, ova novinarive ti se katastrofa, sepak fala.

dimges
03.04.2008., 08:44
eve ja realnosta za finansiskata situacija na OHIS..

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=7A51FF9DD2CA594787F847E9332CC62 0

Master1
03.04.2008., 11:17
Imaat perspektiva, imaat nebiten imot za prodavanje, imaat moznost da gi pokrijat natalozenite dubiozi. Samo im treba vreme. Sega za sega, dobro se dvizat napred.

Prsti
04.04.2008., 16:20
Abre paceri, lesinari, hostapleri.... ne prodavajte tolku eftino.

homer_mkd
04.04.2008., 16:42
Abre paceri, lesinari, hostapleri.... ne prodavajte tolku eftino.

druze ne ti trebaat vakvi kvalifikicacii, kazi im na lugjeto zosto da ne prodavaat!

mkm
06.04.2008., 00:08
Zatoa sto nikogas nema da ja dostigne nominalata. Dur da bese Jorgo(lopov ili ne seedno ne navleguvam) mozebi i imase nekoi sansi, se znaese koj e gazda. Sega vaka nikogo od "menadzmentot" uvo ne go boli. Samo da si go izvrsat administrativno birokratskoto zadolzenie:(

popeco
24.04.2008., 13:06
ОХИС доби струја на предлог на министерството за финансии


ОХИС утрово повторно доби струја. Вчера попладне, ЕВН ја прекина испораката на струја заради неплатениот долг. Неколку часа по прекинот на електричната енергија, на предлог на Министерството за финансии Владата се согласила да издвои средства и да го плати целосно долгот што го има ОХИС кон ЕВН. Министерството за финансии потврди дека долгот на ОХИС ќе биде подмирен од страна на Владата.

Австријците од ЕВН вчера попладне ја исклучија електричната енергија во компанијата поради неплатените долгови од половина милион евра.

vikser
06.05.2008., 12:05
...........jel ja to ne vidim il su se prodajni nalozi povukli.........:rolleyes:

flexi
06.05.2008., 12:50
[QUOTE=vikser;408010]...........jel ja to ne vidim il su se prodajni nalozi povukli.........:rolleyes:

Vikser dobro si to primetio, nego jel ima neko
racionalno objasnjenje za ovaj UFO fenomen:confused:.

Blade Runner
06.05.2008., 13:00
bazna cena + 10% = 495den.
ostanatite se vo siva zona,znaci neaktivni i bestnet ne vi gi dava da gi gledate.
:thumbsup:

vikser
06.05.2008., 13:03
bazna cena + 10% = ~500den.
ostanatite se vo siva zona,znaci neaktivni i bestnet ne vi gi dava da gi gledate.
:thumbsup:

......vidi se kod brokera :biggrin:..........al je prodaja sve tanja:)

Master1
06.05.2008., 13:17
Sprema se veliko finale. Odmah nakon izbora.

popeco
06.05.2008., 13:43
ke se prodava za 1 evro

Master1
06.05.2008., 15:14
ke se prodava za 1 evro

xMEvra+ obvrski+vraboteni+investicii

dimges
06.05.2008., 15:23
xMEvra+ obvrski+vraboteni+investicii

>> a + DOLGOVI na doveriteli ??..kolku sto znam vladata nema namera da gi plati site dolgovi na Ohis..ova sega so strujata e sitna rabota...

Master1
06.05.2008., 15:28
>> a + DOLGOVI na doveriteli ??..kolku sto znam vladata nema namera da gi plati site dolgovi na Ohis..ova sega so strujata e sitna rabota...

(Obvrski = dolgovi)
Dve se mozni scenarija:
1. Stecaj pod vodsto na procuenata A.G. i prodazba del po del, cisto i ubavo;
2. Prodazba komplet vo paket za atraktivna cena no so obvrski i dr.
Rusi ili Turci, prasanje e sega?

dimges
06.05.2008., 15:47
(Obvrski = dolgovi)
Dve se mozni scenarija:
1. Stecaj pod vodsto na procuenata A.G. i prodazba del po del, cisto i ubavo;
2. Prodazba komplet vo paket za atraktivna cena no so obvrski i dr.
Rusi ili Turci, prasanje e sega?

>> za 1-to scenario treba vladata da gi plati dolgovite na doveritelite, a toa ne veruvam, taa duri izdade zabrana za prodazba na hipoteki...
..od druga strana se zboruva deka se prodadeni nekoj delovi,sto vo sekoj slucaj e somnitelno, mislam za takva zdelka treba odluka na sobranie so 75% podrska ?

Master1
06.05.2008., 20:39
Ako odi vo stecaj, vladata ne treba nisto da im plakja na doveritelite. Doveritelite ke naplatat samo del od svoite pobaruvanja i toa vo visina na stecajnata masa, namalena za pobaruvanjata na razlacnite i izlacnite doveriteli...

Prsti
12.05.2008., 15:34
>> za 1-to scenario treba vladata da gi plati dolgovite na doveritelite, a toa ne veruvam, taa duri izdade zabrana za prodazba na hipoteki...
..od druga strana se zboruva deka se prodadeni nekoj delovi,sto vo sekoj slucaj e somnitelno, mislam za takva zdelka treba odluka na sobranie so 75% podrska ?

Druze daj ime na kompaniite, a ne rusi, marokanci, tirci ili kenijci.

ProFit
12.05.2008., 15:52
(Obvrski = dolgovi)
Dve se mozni scenarija:
1. Stecaj pod vodsto na procuenata A.G. i prodazba del po del, cisto i ubavo;
2. Prodazba komplet vo paket za atraktivna cena no so obvrski i dr.
Rusi ili Turci, prasanje e sega?

veke e vo procedura "del po del", i sto se odnesuva do turcite tie zemaat dva pogona... firmata e grupacija na Šiše Dzam hemiska fabrika za soda i sodyum... za tie hemikalii podetalno na http://www.sodakrom.com/ ... :)

Prsti
12.05.2008., 16:07
veke e vo procedura "del po del", i sto se odnesuva do turcite tie zemaat dva pogona... firmata e grupacija na Šiše Dzam hemiska fabrika za soda i sodyum... za tie hemikalii podetalno na http://www.sodakrom.com/ ... :)

Pa toa e mnogu losa varijanta, sto znaci akciite ke odat vo ku..c

Master1
13.05.2008., 03:32
Pa toa e mnogu losa varijanta, sto znaci akciite ke odat vo ku..c

Zavisi kako ke se postavat rabotite. Dali ke bide kako sot se reorganiziraa Zelezara, Koncar, Beton i slicni.:thumbsup: ... ili kako Gazela i slicni.:thumbsdow

Sase d grejt
30.05.2008., 16:11
Davam 5 akcii od OHIS za 200den, za da platam voda i struja:biggrin:.

Prof. Josef
30.05.2008., 18:06
Davam 5 akcii od OHIS za 200den, za da platam voda i struja:biggrin:.

Cuti so parnoto ne ni e uste poskapeno, inaku ni kucinja so mast nema da ne lizat.

Sase d grejt
03.06.2008., 15:58
veke e vo procedura "del po del", i sto se odnesuva do turcite tie zemaat dva pogona... firmata e grupacija na Šiše Dzam hemiska fabrika za soda i sodyum... za tie hemikalii podetalno na http://www.sodakrom.com/ ... :)

Ako gi znaes ovie info. kazi kolku pari nabacija turcite za ovi pogoni:(

Master1
03.06.2008., 16:40
Ohis poleka se osloboduva od nesustinskite delovi, gi smaluva trosocite na rabotenje i dolgovite sto gi ima. Dokolku umno se prodolzi po toj pat, Ohis za kuso vreme moze da bide broj 1 na MSE.

ProFit
03.06.2008., 16:44
Ako gi znaes ovie info. kazi kolku pari nabacija turcite za ovi pogoni:(

nemam takav info, poslednej sto znam da su strucna ekipa Sise Dzama bili na uvid pogona i sledi ponuda... :rolleyes:
sada prosli izbori i...

Sase d grejt
03.06.2008., 16:50
Ohis poleka se osloboduva od nesustinskite delovi, gi smaluva trosocite na rabotenje i dolgovite sto gi ima. Dokolku umno se prodolzi po toj pat, Ohis za kuso vreme moze da bide broj 1 na MSE.

Analiziraj podetalno kako OHIS bi mozela da bide numero uno na MSE

Prsti
03.06.2008., 17:03
Sepak mislam deka moze da se zaraboti debelo ili da otide se vo k..rac
RIZIK druze, golem RIZIK!
Ako ims pari za RIZIK, poveli, ako ne gledaj odstrana.:biggrin:

Sase d grejt
03.06.2008., 17:07
Sepak mislam deka moze da se zaraboti debelo ili da otide se vo k..rac
RIZIK druze, golem RIZIK!
Ako ims pari za RIZIK, poveli, ako ne gledaj odstrana.:biggrin:

Bas imas "brilijantno" razmisluvanje.:biggrin:

Master1
03.06.2008., 17:08
Nema sizik bez rizik.:p:

popeco
12.06.2008., 17:04
Апелациониот суд – Скопје му ја налами затворската казна на ексдиректорот на ОХИС, Јорго Ќука, осуден поради злоупотребите при заложувањето на дел од акциите на компанијата за да биде земен кредит. Сега, поранешниот прв човек на скопската фабрика, место 4,5 години, колку што му пресуди основниот суд Скопје 1, ќе треба да одлежи една година помалку.

На раководителот на правната служба на ОХИС, Благоја Гичев, кој беше осуден на 2,5 години затвор, казната му е намалена за шест месеци. На другите обвинети во случајот, кои беа осудени на условни казни, Апелација им ги потврди пресудите. (Љ.С.)

Palmer
08.07.2008., 12:58
Ovaa akcija ne mi e jasna - od denes vrabotenite se vo generalen strajk, a akcijata denes e 7,70% UP???:eek::eek::eek:

glasnoGOVORNIK
08.07.2008., 13:13
Ovaa akcija ne mi e jasna - od denes vrabotenite se vo generalen strajk, a akcijata denes e 7,70% UP???:eek::eek::eek:

mesto plata da zimaat oni si gi prodavaat akciite...a direktoriumot :) im gi sobira...(moe glediste samo)

Master1
08.07.2008., 13:13
Sleduva stecaj, komplet na site dooel-i...

Prsti
09.07.2008., 16:06
Sleduva stecaj, komplet na site dooel-i...

Dokazi:cool:

popeco
09.07.2008., 19:12
vladata vo sluzben vesnik gi ima proglaseno emo i ohis za firmi od poseben interes za ekonomijata na makedonija, so sto tie firmi se zastiteni kako pandite vo kina.

stecaj ne doaga vo predvid

popeco
09.07.2008., 19:49
deneska povtorno ima tender za izbor na konsultant za procenka i izbor na modelot na prodazba na drzavnite kompanii

dimges
10.07.2008., 00:25
vladata vo sluzben vesnik gi ima proglaseno emo i ohis za firmi od poseben interes za ekonomijata na makedonija, so sto tie firmi se zastiteni kako pandite vo kina.

stecaj ne doaga vo predvid
>> ako i se saka neka gi stiti, ama neka gi plaka nivnite dolgovi...ovaka ova e politicki kriminal, anarhija, mnogu losa slika za drzavata...ne ocekuvav deka i ovaa vlast ke prodolzi po stapkite na prethodnata

mk_trejader
10.07.2008., 01:49
>> ako i se saka neka gi stiti, ama neka gi plaka nivnite dolgovi...ovaka ova e politicki kriminal, anarhija, mnogu losa slika za drzavata...ne ocekuvav deka i ovaa vlast ke prodolzi po stapkite na prethodnata

pa ne prodaje se paradajz ...

Master1
10.07.2008., 13:04
Se pregovara so bugarski Neftohim za del od proizvodstvoto na Ohis obedineto vo zdravo drustvo bez dolgovi. Se drugo ke odi vo stecaj, stecajnite veke se poznati. Kako seto toa ke go realiziraat, seuste nemam detali. Inaku za potsetuvanje, imotot na OHIS e nesto poveke od 1 milion m2 zemja, plus objekti i oprema, plus...Samo zemjisteto ako se prodava po realna cena za izgradba na stanbeni objeki ili slicno, ke dostigne vrednost nekolku pati pogolema od site obvrski na OHIS.

samba
10.07.2008., 14:51
>> ako i se saka neka gi stiti, ama neka gi plaka nivnite dolgovi...ovaka ova e politicki kriminal, anarhija, mnogu losa slika za drzavata...ne ocekuvav deka i ovaa vlast ke prodolzi po stapkite na prethodnata

He he,a sto mislese ti deka osven za sebe ke mislat i za nekoj drug:confused:,ovie se be konjokradci(najlosiot vid na kradci):cool:cekaj cekaj druze rano e,tek ke vidime so kogo si imame rabota!!!

Sase d grejt
15.07.2008., 14:06
Ohis ti e strasna dionica koj ima zivci neka posegne:biggrin:

popeco
22.07.2008., 08:50
Околу 250 вработени од скопски ОХИС ќе заминат од работа како технолошки вишок со отпремнина од 1.000 евра. Ова е договорено меѓу Владата и вработените во оваа хемиска фабрика. Во Агенцијата за вработување ќе се евидентираат жени кои се постари од 57 години и мажи над 59 години, кои до пензија ќе добиваат месечен надомест од минимум 5.000 денари.

Владата им ветила дека ќе бидат обезбедени и потребни средства за да им се плати заостанатиот стаж за изминатите седум години. Наредните два месеци консултантска куќа ќе го проценува имотот на ОХИС, а таа ќе биде задолжена и да го одреди моделот по кој што компанијата ќе се продава. Досега имаше три неуспешни обиди за продажба на ОХИС на меѓународен тендер, бидејќи немаше заинтересиран купувач. Хемиската компанија лани покажа загуба во работењето која достигна рекордни 54 милиони евра.

vikser
25.07.2008., 13:53
...........jel mi netko moze protumaciti bilans uspeha Ohisa??????????

popeco
13.08.2008., 08:54
КОНСУЛТАНТИ ПОДГОТВУВААТ НОВ ТЕНДЕР
ОХИС дише на жабри
ОХИС повторно ќе се продава до крајот на годинава. Менаџментот на оваа хемиска компанија, која остана меѓу последните со доминантен државен капитал, очекува меѓународниот тендер за продажба да биде објавен во декември. - Дали фабриката ќе се продава во целост или по делови, ќе реши студијата на консултантската куќа што е избрана да направи анализа на работењето на ОХИС - вели Пеце Јовески, генерален директор на ОХИС. Тој нагласи дека студијата треба да биде готова кон крајот на септември. Според Јовевски, суштинското прашање не е дали фабриката ќе се продава во целост или по делови, туку дали таа внатрешно ќе се преструктурира пред да се продаде или таа обврска ќе му се препушти на идниот газда. - Ние понудивме санациона програма и очекуваме да добие зелено светло од Владата. Со неа се предвидува отпуштање од 400 до 500 вработени, од кои дел ќе заминат во предвремена пензија, а дел ќе работат во таканаречени аутсорсинг-дејности, како на пример администрација, одржување хигиена, обезбедување на фабриката. Тие ќе бидат повторно вработени, но во нови фирми со други сопственици - објаснува Јовески. Моментно, загубите на ОХИС изнесуваат околу 3 милијарди денари со тенденција на зголемување, затоа што старите долгови обременети со камати течат. Најголемиот дел од загубите, речиси 70 проценти, се кон државата - неплатени придонеси од плати и даноци, другиот дел е кон комерцијалните банки по основа на кредити и мал процент кон странски дистрибутери. - Кога не би постоеле овие обврски за плаќање, ОХИС ќе прави само профит, бидејќи има огромна побарувачка за неговите производи, а купувачите дури и авансно плаќаат за продуктите - вели директорот Јовески. Понудената цена на последниот меѓународен тендер за продажба на ОХИС беше 8 милиони евра. - Колкава ќе биде новата цена на ОХИС што државата ќе ја понуди на потенцијалните купувачи, зависи од резултатите од анализите што ќе ги покаже истражувањето на консултантската компанија. Но цената не е толку битна, колку што е важно дали компанијата ќе понуди програма за развој и колку ќе инвестира во проширувањето на производството - информира Јовески. Според менаџментот на фабриката, се одржува животот на компанијата на минимум, сите 4 погони работат со 25 проценти од капацитетите, навреме се плаќаат набавените суровини од Германија, Франција, а извозот е редовен во Косово, Босна, Хрватска, во Бугарија. Во последниве 10 месеци, откога е дојдено новото раководство, сите 1.500 вработени примаат плата, а првпат овој месец,на работниците им беа платени социјални придонеси. Фабриката располага со 100 хектари земјиште, од кое 25 проценти е покриен простор со хали и со објекти на компанијата, има сопствена железница во должина од 10 километри и асфалтна мрежа околу фабриката од 20 километри.

popeco
13.08.2008., 08:55
ДРЖАВНИОТ ХЕМИСКИ ГИГАНТ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА
ОХИС ќе произведува струја и топлина?
ОХИС - еден од последните гиганти каде што доминантен сопственик е државата, има потенцијал да произведува електрична и топлинска енергија за цело Скопје, тврди менаџментот на ОХИС. - Македонската хемиска компанија има сопствен енергетски систем за потребите на производството на ОХИС. Кога би работел со полн капацитет, системот би можел да го снабдува Скопје со парно греење, а ќе произведува и струја - вели Пеце Јовески, генерален директор на ОХИС. Според анализите на консултанти, енергетскиот систем на ОХИС има моќност од 13 мегават-часови, што е еднакво на моќноста на четири мали хидроцентрали. Ако државата утврди дека постои јавен интерес, би можела да инвестира во енергетскиот систем на ОХИС и истовремено ќе имаме извор и на електрична и на топлинска енергија. Според раководството на македонската хемиска компанија, нејзиниот енергетски систем кој работи на принцип на водена пареа, доколку се активира, би можел да ги произведува двата вида на енергија. Во време кога цената на мазутот постојано расте, заедно со нафтата и бензините, најевтино е греењето на природен гас. Засега, греење на гас има Топлификација „Скопје - Север“, а најголемиот снабдувач - АД „Топлификација“ го користи мазутот како суровина за парно греење. - Проблемот е во тоа што се уште не е изграден приклучок што ќе ја поврзува Топлана Запад со гасоводот што минува низ Скопје - објасни Димитар Хаџи Мишев, директор на скопска „Топлификација“. Од Јавното претпријатие ГАМА информираат дека приклучната гасоводна мрежа ќе почне да се гради откако ќе се расчистат имотно правните односи со земјиштето низ кое ќе минува гасоводот, а самата изградба не би траела подолго од една година. Според информациите од менаџментот на скопска „Топлификација“, гасната централа што предвидуваат да ја градат со заеднички капитал со СИНТЕЗ од Русија се очекува да почне за еден месец, а да биде пуштена во употреба дури во 2010 година. Таа, според плановите на „Топлификација“ треба да произведува 30 отсто од досегашното производство на електрична и топлинска енергија. Александар Мизо, претставник на Владата за ОХИС, вели дека само премиерот и заменик-претседателот на Владата може да дадат прецизен одговор дали државата има интерес да го обнови енергетскиот систем на ОХИС. Зоран Ставревски е на годишен одмор, а шефот на кабинетот и портпаролот на Владата не се запознати со овој случај. Дали државата ќе реши да го продава ОХИС во целост и со тоа да го препушти и производството на енергија на новиот сопственик ќе зависи од резултатите што ќе ги покаже студијата на консултантската куќа за економската состојба на ОХИС.

deep
13.08.2008., 14:07
radnici su uzeli platu proslog tjedna ali plata je bila za 12.2007 godina,
drzava ne saka da proda OHIS, zato je i niko ne moze kupiti...

D_MKD
13.08.2008., 14:48
ДРЖАВНИОТ ХЕМИСКИ ГИГАНТ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА
ОХИС ќе произведува струја и топлина?
...... Кога би работел со полн капацитет, системот би можел да го снабдува Скопје со парно греење, а ќе произведува и струја - вели Пеце Јовески, генерален директор на ОХИС. Според анализите на консултанти, енергетскиот систем на ОХИС има моќност од 13 мегават-часови, што е еднакво на моќноста на четири мали хидроцентрали. Ако државата утврди дека постои јавен интерес, би можела да инвестира во енергетскиот систем на ОХИС и истовремено ќе имаме извор и на електрична и на топлинска енергија. ......

so 13MWh nemoze da se zagdree ni edno maalo. Kapacitetot na Te-To e 210MWh a toplinata sto se dobiva e dovolna samo za polovina od potrebite na T.Istok... taka da ne mi e jasno koj go napishal ova i ako mozes pisi od kaj si go zemal tekstov...

popeco
13.08.2008., 15:36
tekstot e od vreme od 8-8-2008 i 11-8-2008

skills
13.08.2008., 15:36
so 13MWh nemoze da se zagdree ni edno maalo. Kapacitetot na Te-To e 210MWh a toplinata sto se dobiva e dovolna samo za polovina od potrebite na T.Istok... taka da ne mi e jasno koj go napishal ova i ako mozes pisi od kaj si go zemal tekstov...

Време, број 1443, 11.08.2008
..........a i nemoj da si siguren tolku vo svoite izjavi, OHIS navistina ima potencijal i sto e uste poverojatno, toj potencijal moze i da se zgolemi :) samo vistinskiot investitor seuste se cuva vo tajna za toa samo Crni Gruja moze da kaze :) ......i nekoi "osobi" bliski na nego

Prsti
14.08.2008., 16:09
Evo mene opet.:thumbsup:
Samo energetika na ohis kosta 10-15mil. eura.
Nego nesto se drma li vo OGES ili se e po staro?

lutonjica
03.10.2008., 17:03
je li se nešto zbiva s ovom firmom? je li uopće nešto proizvodi ili samo čeka da svane ljepše sutra?

Prsti
03.10.2008., 17:35
je li se nešto zbiva s ovom firmom? je li uopće nešto proizvodi ili samo čeka da svane ljepše sutra?

Pa i ja to pitam....
cekam mesec dana za neku info.:(

lutonjica
03.10.2008., 17:44
ako nabildaju gubitak kao prošle godine neće preživjeti ovu godinu s pozitivnim kapitalom (znam da kapital ne može biti negativan). za 2Q08 gubitak nije kao lani ali s ovakvim firmama nikad se ne zna? Možda Vlada natjera OHIS u stečaj jer ima dosta neplaćenih obaveza prema državi, pa krene prodavati 100% od početka?

popeco
15.10.2008., 11:43
Неколку стотици вработени во Охис во моментов протестираат пред владината зграда во Скопје. Тие бараат да им бидат исплатени заостанатите плати. Протестите се организирани од синдикатот СИЕР.

“Со смената на новиот директор ни беше ветено дека проблемот ќе биде решен, но ситуацијата се повеќе се влоши и по барање на работниците синдикатот се одлучи на ваков потег со протест пред владата“, велат работниците
Претставник на синдикатот се наоѓа во владата, со најава дека ќе биде примен на разговори од министерот за економија Фатмир Бесими.

Инаку владата на Македонија е и доминантен сопственик на Охис

Prsti
09.11.2008., 19:14
Mi se cini deka pak ke lapnat miliunce od OHIS, idat izbori...

Master1
02.07.2009., 19:50
Interesantno...OHIS nece biti likvidiran. Naprotiv. Vlada RM je preuzela preko 40 mil.Eura duga OHIS-a i time povecala % svoga vlasnistva u OHIS-u. Radnicima ponudjena otpremnina za dobrovoljni odlazak iz OHIS-a i vec ima zainteresovanih. OHIS ociscen od dugova, eventualno sa petnaesetak mil.Eura duga, bice ponudjen na tender za prodaju. Ovoga puta ce prodaja biti bolje pripremljena i bolje promovirana. O vrednosti OHIS-ovih brendova, tehnologije, nekretnina i zemljista, na ovom je forumu vec ranije pisano.

mnogu_pari
09.07.2009., 18:24
http://www.bik.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=885:2009-07-09-07-31-00&catid=39:oficijalni&Itemid=54

Wall street
18.04.2011., 16:12
http://www.time.mk/read/9a50921c62/3361e9a82b/index.html
http://www.time.mk/read/9a50921c62/0ba04c646d/index.html

Titan
28.02.2012., 10:30
Najtupja ali evo cak ce i ova kornjaca ozivjeti samo dajte joj malo vremene*a kade blue chipovi nestanu. Toliko su stvari "usrane" u + za sve deonicare u svjetu da je market preplavjenen novcem, a deonica broj ogranicen.Ako neko pratio komentare na world news ili slicnih ima tacno navedzenih razloga.
Ako moze neko da nadze vise pr0pale deonice od ova slobodno neka okaci.:biggrin:

dimges
28.02.2012., 16:59
Ako moze neko da nadze vise pr0pale deonice od ova slobodno neka okaci.

ima s lopatama da rineš, samo što je ovo u oficialni pazar .. a računi brenda su blokirani 6-7 godina

tuna_again
18.02.2014., 17:41
So noviot zakon za stecajci vladata se osloboduva od vrabotenite...
sega mozhe da ide na prodazba.

isto vazhi i za EMO :biggrin:

Bubastys
18.02.2014., 21:20
To je vec krenulo na prodaju

http://www.kb.com.mk/Handlers/GetResource.ashx?id=DACB4133-41EE-4A1B-985C-073E6FF8639F.pdf&title=Скопје

od strane kreditora

maktri
10.06.2014., 18:23
Jel ste primetili da je u ovogodisnjem zavrsnom izvestaju skocila knjigovodstvena cena.
Prosle godine je bila ako se nevaram -200den...a sada je 1250den.
Otarasili su se radnika,i od jednom se pojavilo neko blago.
Dali su dobili zemlju,ili mozda Platinu iz OhimGes....???
Ja mislim da se to vec godinama spremalo da bude stambeni region.
Ohis ima povrsinu kao jedno celo Skopsko naselje.
Ima i prugu,pa cak i (ako se nevaram) gasnu centralu za struju.
Pa i steta bi bila da bude nesto drugo.
Pa i da im KMB proda 2-3 stare razrusene zgrade ili pogone....ostaje valjda jos dosta toga interesantnog.
Sve je cisti interes.(nisu slucajno izgradili bulevar,bas do OHIS-a)
Sta i da je u pitanju,akcija je pri kraju...doslo vreme i za OHIS.
Ako nista drugo da dobijemo po neku parcelu.)))

dimges
10.06.2014., 21:12
prvo da se plate svi utuženi dugovi... račun je blokiran, a država ne dozvoljava ovrhu nad imovinom...
b.t.w., svojevremeno je gazda Zegina zaplašivao dioničare Gradske Apoteke da prodaju svoje privatne nekretnine i da mu plate dugove :biggrin:

Dekis
14.06.2014., 17:48
Prodavam videorekorder Philips.... pivolno.... :-)

dimges
18.07.2014., 21:06
Evo i to smo docekali.:citaj:

Odlukom komisije za privatizaciju Makedonske Vlade,doneta 27.12.2006 godine,prodavace se 51,305% od ukupnog kapitala OHIS-a.Prodaja ce se izvrsiti u Makedonskoj berzi,30.03.2007 godine.
Epa,sa srecom.

stanje 01,12,2006 je prema 5% od CDHV bilo :
ФОНД ЗА ПЕНЗИСКО И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРУВАЊЕ
НА МАКЕДОНИЈА
47,42% MKOHIS101015 Обични акции

pa kako je vlada donela odluku 27,12,2006 o prodaji 51,305% ??
gde ioma da se vidi ta odluka vlade ??

dimges
23.09.2014., 14:54
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=35133
Известување за запишани и платени хартии од вредност со приватна понуда

edno ne mi e jasno, izvršitelite ne možat banka da naplatat, smetkata bila blokirana, a emisii se izdavaat ??

skmk81
23.09.2014., 20:28
edno ne mi e jasno, izvršitelite ne možat banka da naplatat, smetkata bila blokirana, a emisii se izdavaat ??

OHIS i dolzi pari na drzavata i so ova emituvanje na novi akcii pobaruvanjata gi pretvoraat vo traen vlog vo OHIS...

Prsti
06.02.2015., 01:36
neko rokno u OHIS duri 736:)))))))

maktri
06.02.2015., 02:00
Neko kupuje po 3100den...a neko po 15den.
Jes da vlada ne daje suve pare,ali prebija dugove po 3100 po komadu.
To ti je kao kad menjas stan za sladoled.))
Sledi jos jedna kupovina ove godine...a posto vise nema puno radnika i sa smanjenim dugovima,sve je moguce.
U nasoj berzi nema puno logike...sve je na salabajzerske pretpostavke i sens.
Ali ako do sada nije riknulo...sada mislim da je situacija za razliku od pre dve godine,preokrenuta 180 stepeni.
Bas me interesuje sta ce da se desi. (po meni neko naselje,ili neki trzni centar,Ikea...)

dimges
06.02.2015., 15:29
Neko kupuje po 3100den...a neko po 15den.
Jes da vlada ne daje suve pare,ali prebija dugove po 3100 po komadu.
To ti je kao kad menjas stan za sladoled.))
Sledi jos jedna kupovina ove godine...a posto vise nema puno radnika i sa smanjenim dugovima,sve je moguce.
U nasoj berzi nema puno logike...sve je na salabajzerske pretpostavke i sens.
Ali ako do sada nije riknulo...sada mislim da je situacija za razliku od pre dve godine,preokrenuta 180 stepeni.
Bas me interesuje sta ce da se desi. (po meni neko naselje,ili neki trzni centar,Ikea...)

možda prebija po 3100mkd /dionica ali njihove dugove, ne tvoje :biggrin:

popeco
02.10.2015., 18:43
niz Makedonija prodavnici brendirani so logoto na pogon biljana, vnatre proizvodi od brendot lila,zgolemen asortiman ne tipicen za ohis plus standard sjaj, biljana i dr. Nekoj nekoe info sto se slucuva, sopstvenici kerka firma ili ???

dimges
02.10.2015., 22:48
niz Makedonija prodavnici brendirani so logoto na pogon biljana, vnatre proizvodi od brendot lila,zgolemen asortiman ne tipicen za ohis plus standard sjaj, biljana i dr. Nekoj nekoe info sto se slucuva, sopstvenici kerka firma ili ???

ušte pred 10 godini se blokira smetka na OHIS a se prefrlija site koli i imot na razni fantomski firmi ... da ne može doveriteli da naplatat...
.. e sega pazi, mvr može i krivični (http://www.ohridnews.com/vesti/88732) da dava, ama kako za kogo e rabotata...

bosko007
03.10.2015., 03:00
niz Makedonija prodavnici brendirani so logoto na pogon biljana, vnatre proizvodi od brendot lila,zgolemen asortiman ne tipicen za ohis plus standard sjaj, biljana i dr. Nekoj nekoe info sto se slucuva, sopstvenici kerka firma ili ???

Nemaat vrska so Ohis. Toa e skroz nova firma sto ja ima zemeno fabrikata za detergenti.

dimges
26.09.2016., 17:49
denes razbrav, toa bilo stara rabota, za vreme na Junskite odmori
Исклучување од котација на акциите издадени од ОХИС АД Скопје и Жито Вардар АД Велес
четврток, 16 јуни 2016
http://www.mse.mk/mk/news/16/6/2016/delisting-of-shares-issued-by-ohis-ad-skopje-and

baš me interesira, dali nekoj od nesrećnicite što im ostanaa šugavite artii napravija nšto ?
... na eden prijatel mu ostanaa, a si zacrtal deka nema ništo od toa...