PDA

View Full Version : Najpodcjenjenije tržište


Monk
28.11.2006., 18:23
Evo jedna "caffe" tema da vidimo kako bi sada izgledao omjer snaga.

bob rock
28.11.2006., 22:49
Anketa je ok, ali mislim da kad govorimo o podcjenjenosti tržišta treba paralelno uzeti u obzir razvijenost tržišta, sigurnost ulaganja, političke prilike i sl. Tržišta se prema tim prilikama jako razlikuju. Jer u Tunguziji je tržište sigurno jako podcjenjeno, ali badava, ne možeš otvoriti nalog, jer su pojeli brokere. Zato, predlažem da dajemo ocjenu za najpotcjenjenije, u zavisnosti o sigurnosti.

netstrider
28.11.2006., 23:12
Po mom mišljenju Tunguzija nije najpodcjenjenije tržište u regiji. Anyways, amo sad vidit ove rezultate, pa ti za mjesec-dva pokreni takvu, napredniju verziju ove teme. Kako se meni čini, ljudi će glasat obzirom na tržište na kojem trguju, a ne obzirom na ono koje je stvarno najpodcjenjenije (to vidim već sad), pa mi je ovo pitanje za anketu malo bezvezno, osim što ću vidjeti tko što hvali.

Inače, u Tunguziji će prije brokeri pojesti nalog (ne svi, naravno; npr. moji su super i baš sam hepi što sam u džungli toliko privilegiran da radim s njima (kad čujem priče ostalih)). Baš mi danas prijatelj (forumaš) priča kako je on najpovlašteniji klijent jedne kuće. Pazite, treba im samo dvadeset minuta da mu unesu nalog u sistem (prestao se i truditi shvativši da je to najbolje šta može dobiti). Mislim, trebat će tražit da se umjesto u Guzija preimenuje u JEBALI-nguzija (uočite da trebate skinuti prva dva slova od Tunguzije).
Pozdrav,

net

samba
09.12.2006., 13:44
Ako uzmemo u obzir sve parametre o uvjetima za ulaganje na trzistu,(ono sto je bob rock naveo)onda je definitivno Makedonija najpotcjenjenija.Pozdrav.

lovac
09.12.2006., 14:34
Anketa je ok, ali mislim da kad govorimo o podcjenjenosti tržišta treba paralelno uzeti u obzir razvijenost tržišta, sigurnost ulaganja, političke prilike i sl. Tržišta se prema tim prilikama jako razlikuju. Jer u Tunguziji je tržište sigurno jako podcjenjeno, ali badava, ne možeš otvoriti nalog, jer su pojeli brokere. Zato, predlažem da dajemo ocjenu za najpotcjenjenije, u zavisnosti o sigurnosti.
Točno, Makedonija, Crna Gora, Bosna, nebi tamo baš htio novac slati.


Bokica crni Bokica kud ti za Bosnu :biggrin:

putnik
09.12.2006., 21:22
Točno, Makedonija, Crna Gora, Bosna, nebi tamo baš htio novac slati.


Koji su razlozi zasto izbjegavas ove tri, jer sam ja poslao u sve tri gore navedene?
Prinosi dosada uglavnom troznamenkasti, neki realizirani, a neki u ocekivanju daljnjih tri znamenki.
U mom najvecem favoritu, makedoniji ti je sada "mečkin pazar" iliti medvjeđi market i izgleda obecavajuce za kupnju gledajuci fundamente i buduca ocekivanja...
Nemoj poslje da bude, a di mi je bila pamet prije par godina.

Glede srbije, slazem se da ima odlicnih prilika, no nazalost iz odredjenih razloga ne trgujem na tom trzistu, ali me zanima koje su po tvom misljenju prednosti srbije u odnosu na ova tri marketa?

Pozdrav,

lovac
10.12.2006., 10:43
Nevjerujem u njihovu pamet i nema šanse da tamo šaljem novac, gledam dugoročno i vidim Srbiju daleko ispred njih.
A i Belex je odlično uređen, nevjerovatno, samo par klikova i vidiš P/E, P/B i sve informacije, čak vidiš top 10 vlasnika koje se redovito ažurira. Odmah se vidi i prospekt poduzeča sa financijski podacima o dionici. To nemaju niti Slovenci niti naši. Fučkaš ti kad moraš tri dana kopati da izračunaš P/E, Slovenci se mogu sramiti.

samba
10.12.2006., 12:00
E,moj lovac.Izgleda da slabo pratis geopoliticka zbivanja u regionu,pa bi te molio da ne navodis potencijalne investitore na ova trzista,na krive staze.Informacije radi,Makedonija je dobila status kandidat za stalno clanstvo u EU i samim tim,odma su poceli strane investicije i pristap u mnoge fondove.Ako ti ovo nije dovoljan parametar za investiranje,onda ti ne mogu pomoci.Pozdrav,druze.

the_ferengi
12.12.2006., 11:52
CG i Makedonija su mala tržišta sa slabašnom privredom... Srbija je posrnuli golijat, najveće tržište u ex-YU sa velikim potencijalom i privredom koja polako staje na noge. Uostalom CITI Bank je odabrala BG a ne LJ,ZG ili Sarajevo za ekspanziju o ovoj regiji.


Američki Citibank otvorit će u Srbiji predstavništvo za korporativno i investicijsko bankarstvo u prvom tromjesečju iduće godine, najavili su danas u Beogradu predstavnici bankarske grupacije Citi group.

Na konferenciji za novinare predsjednik za korporativno i investicijsko bankarstvo za Europu, Bliski istok i Afriku Wiliam Mills kazao je da Citigroup ima dugoročne planove na srpskom tržištu, ali da trenutačno ne pregovara o kupnji bilo koje banke u Srbiji.

"Srbija ima potencijala igrati vodeću ulogu u razvoju regije i to je jedan od razloga zbog kojih smo odlučili da poslije četiri godine, koliko nismo širili svoju mrežu u Europi, upravo iz Beograda počnemo pružati usluge ne samo klijentima u Srbiji, već i u čitavoj regiji", rekao je Mills.

Uvijek postupno ulazimo na nova tržišta, istaknuo je on, dodajući da će nekoliko godina banka poslovati preko predstavništva i promatrati razvoj tržišta, a nakon toga će se odlučivati o proširenju poslovanja. U prvoj se fazi korporativnim klijentima, odnosno kompanijama, financijskim institucijama i javnom sektoru nude proizvodi i usluge koji bi ih trebali učiniti konkurentnim u globalnim razmjerima. Riječ je u prvom redu o uslugama globalnih transakcija, tj. prekograničnih investicija, nastupu na stranim financijskim tržištima, upravljanju korporativnim financijama, konzaltingu i slično.

Prema riječima Millsa, Citibank ima klijente u Srbiji više od 10 godina, a u prvom redu će se baviti savjetovanjem poduzeća iz sektora telekomunikacija, naftne i farmaceutske industrije, kao i pružanjem pomoći prilikom ugovaranja kredita i upravljanja novcem.

On je ocijenio da dolazak Citibanka u Srbiju predstavlja potvrdu sigurnosti tržišta, navodeći da to može posredno utjecati na smanjenje kamatnih stopa ako je rizik poslovanja na tržištu važan faktor u njihovu formiranju, kao i biti pozitivan signal za sve potencijalne investitore.

Mills je naglasio da je odluka o dolasku na srpsko tržište donesena na osnovi konstantnog trenda razvoja gospodarstva i korporativnog poslovanja te sigurnosti financijskog tržišta.

Direktor Citi groupa za poslovanje u zemljama u kojima banka nije fizički prisutna, Tybor Pandi, najavljuje da će daljnji rast i uvođenje proizvoda i usluga namijenjenih stanovništvu direktno ovisiti o obujmu poslovanja i rezultata rada u ovoj fazi. Uz ocjenu da je Srbija aktivno tržište u ekspanziji, Pandi je naveo i da, iako u njima nema predstavništvo, banka radi s klijentima u još 11 zemalja u srednjoj i istočnoj Europi, među kojima su i Albanija, Moldavija, baltičke zemlje, Rusija i sve bivše jugoslavenske republike.

Profit - 67 milijuna dolara dnevno

Citi group je najveća financijska institucija na svijetu s tradicijom duljom od 200 godina i kompanija s tržišnom vrijednošću kao Ford i Sony zajedno. Profit te, uvjetno rečeno banke iznosi oko 67 milijuna dolara svakog dana, a u prošloj je godini ostvarila ukupan poslovni prihod od 83,6 milijardi dolara. Korporacija čije se sjedište nalazi na newyorškoj Park aveniji ima više od 300 tisuća zaposlenih u sto zemalja širom svijeta, oko 4500 poslovnica i više od 200 milijuna klijenata. Citibank ima predstavništva u 51 zemlji, a regija Europe, Bliskog istoka i Afrike u kojoj je prisutna od 1818. godine u njenim prihodima sudjeluje sa 15 posto

duno1
12.12.2006., 14:00
odgovor Lovcu

za Sloveniju svi podatki su ti na ljubljanskoj borzi P/E, P/B, bilansi i sve! Sve možeš dobiti free na internetu - sve na ljubljanskoj borzi! A slažem se i beogradska te banjalučka borza veoma su uredne. O tom smislu najslabija je sarajevsko po mom pračenju!

the_ferengi
20.12.2006., 10:06
Rast akcija na Balkanu i u 2007.

Najveći rast cena akcija u 2007. očekuje se kod beogradske Agrobanke, Elektroprivrede BiH i Rafinerije ulja iz Modriče.

Rast je posledica i najava o preuzimanjima pojedinih kompanija

Poznavaoci berzanskih kretanja na Balkanu su uvereni da će, zbog najavljenih preuzimanja i privatizacije, cene nekih preduzeća još porasti, iako su ta tržišta ove godine već imala rast od 60 odsto.

Prema njihovoj oceni, najveći rast će biti u oba entiteta BiH i u Srbiji, gde će osnivanje prvih investicionih fondova povećati tražnju za većinom akcija. Zbog mogućih preuzimanja u Srbiji su "trenutno na udaru pre svega banke", kažu analitičari ističući Agrobanku "kod koje se očekuje povezivanje sa strateškim partnerima".

U BiH će u prvom planu biti grane kao što su energetika, građevinarstvo i osiguranje. Predviđaju i da će na Banjalučkoj berzi akcije poskupeti za 10 do 20 odsto, posebno Vitaminke za koju se priča da će dobiti novog vlasnika - hrvatsku Podravku.

Analitičari, takođe, najavljuju da će u Hrvatskoj biti zanimljiva turistička preduzeća, banke i osiguravajuća društva, a u Makedoniji farmacija, bankarstvo i turizam i naglašavaju da balkanska tržišta sve više karakterišu "veća transparentnost poslovanja, veća likvidnost akcija, pravna regulativa, poboljšano političko stanje, što sve zajedno privlači sve više stranih investicija, tako da su najave za sledeću godinu dobre".

samba
20.12.2006., 16:22
Mmmmm.........zvuci dosta ohrabrivajuce,bravo.:thumbsup:

Mario_2006
10.01.2007., 16:10
Ako uzmemo u obzir analiticnost ,,bob rock,, onda svakako Crna Gora

lovac
31.01.2007., 11:44
Vidim na podforumu Srbija 1 korisnik online, a u podforumu BIH 50. Na Belexu u 3 mjeseca je večina spominjanih dionica na forumu otišlo oko 100% gore, ALVA, LKLG, GLOS, SJLB, GRKI, DJTR... Šta se u BIH još više zarađuje.

netstrider
11.02.2007., 14:27
Pogledaj koliko su najveće mCAP na BELEX-u (a gdje je tu priča o Apatinskoj, Gasu, Dunav OS-u i drugim velikim firmama) otišle otkad su te napravile 100%.
hint: JPEM, JPES, ENIS, HDGS, ENPS, SOSO. (sve firme na Belexu koje spominješ su po MCAP-u zajedno manje od najmanje od ovdje navedenih, tj. na SASE stvari rastu, (nenormalno) i to toliko da u ovom trenu gledajući ispada da će na PIF-ovima zarada biti 100%. U ovom trenu = ako se dioničko tržište zamrzne na ovim cijenama). Pozdrav,

net

zboss2009
14.03.2007., 21:26
jel bi se mogla ponoviti ova anketa od pocetka, jer vec je proslo 4 mjeseca od njena otvaranja/zatvaranja, a od tada su neka trzista (npr. BLSE) jako skocila. ??

Bas me interesira koji bi bio sada omjer snaga, i dali se jos uvijek isplati, i gdje ulagati

ChoChikun
19.04.2007., 21:31
Učinila mi se najpodesnija tema za ovo:

Ilirika pokreće prvi investicijski fond u Makedoniji (http://www.poslovni.hr/40255.aspx)

Priprema se prvi investicijski fond koji će se registrirati u Makedoniji, a njegov osnivač je slovenska Ilirika. Paralelno s novim makedonskim fondom, Slovenci planiraju registrirati još jedan koji će ulagati novac ne samo u makedonske dionice, već u regiju, ali i šire.
Makedonija je među posljednjim tranzicijskim zemljama koja nema investicijske fondove. Zakon o osnivanju investicijskih fondova postoji od 2001., ali nitko nije pokrenuo postupak za registraciju. Glavni razlozi su: veoma veliki cenzus o osnivanju (milijun eura), nedovoljno poreznih povlastica, rigidna devizna politika, ali i nedovoljna ponuda vrijednosnih papira na tržištu jer nema korporativnih obveznica.

_____
U Makedoniji se otvara prvi investicijski fond, tako da se može zaključivati u odnosu na Hrvatsku u kojoj točci razvoja je njihovo tržište.

england1
13.05.2007., 00:54
Cenzus za osnivanje investiciskog fonda je smanjen so 1 mil.eur. na 500.000 eur. Naravno da tek sada ocekujemo velike igrace. Do sada su igru vodili Slovenci pa Hrvati. Ali evo poceli su da dolaze i Bugari , a i Grci su nam od pocetka prisutni. Najvise me raduje da su se konacno pojavili i domaci makedonski investitori.
Tako da ocekujem blistavu 2007 i 2008 god. Posebno gradjevinski sektor i banke.