PDA

View Full Version : Porezi na dobitke izvan RH?


Higho
16.05.2003., 08:06
Poštovanje svim na forumu. Jedno pitanje me zaintrigiralo: Kako se plaćju porezi i kakva su davanja na dobitke koji su ostvareni izvan RH. Recimo da dobijem na Lotu u Italiji ili Sloveniji. Kako se onda ta sredstva prebacuju u Hrvatsku i kolika su davanja na to? Ili recimo osvojim neki dobitak u casinu u Monte Carlu..kakva je zakonska procedura i porez na to? Kako bi poreze trebali plaćati recimo sportaši koji osvoje turnire ili neku veću nagradu vani? Plaćaju li oni poreze države u kojoj su i još porez u RH ili..? Plaća li se neka carina na ta sredstva?

ina
22.05.2003., 08:58
To ovisi o nekoliko stvari. Prvo,postoji li s državom u kojoj je dobit ostvarena ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Drugo, kakva vrsta dobiti je ostvarena.
Dakle, ako Hrvatska primjenjuje ugovor s državom u kojoj ste ostvarili dobit, primjenjuje se taj ugovor. Ovisno o vrsti dobiti, ugovor određuje koja država ima pravo oporezivati i do koje mjere. Ako Hrvatska ima pravo oporezivati, primjenjuju se naši porezni zakoni. Ako nema, plaćate porez u drugoj državi, dobijete potvrdu o plaćenom porezu, u Hrvatskoj prijavite dohodak, oni priznaju porez plaćen u inozemstvu. I onda još eventualno trebate nešto nadoplatiti.
Ako nema ugovora s državom u kojoj ostvarite dobit, porez ćete plaćiti prema poreznim zakonima države u kojoj ste ostvarili dobit. Od njih dobivate potvrdu o plaćenom porezu, a u Hrvatskoj taj dohodak trebate prijaviti, ali će Vam ovdje priznati porez plaćen u inozemstvu.
Dosta komplicirano.

jure
02.06.2003., 10:13
Hm, to bi u mom slučaju značilo da ne moram platiti porez... Moj izvor zarade je sportsko klađenje na internet kladionicama, koje su locirane po egzotičnim otocima pa se kod njih ne plaća porez, a budući da takve države nemaju sa HR ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, slijedilo bi da mogu bezbrižno povući novac sa internet računa? Jesam li dobro shvatio? Radi se o oko 15000 eura.

ina
04.06.2003., 13:52
nisam baš sigurna jesi li dobro shvatio, ali imaš pravo - taj dohodak neće biti oporeziv ako ga država iz koje se isplaćuje ne oporezuje. ako mi s tim državama nemamo ugovore, primjenjuju se njihovi i naši porezni zakoni. prema zakonu o porezu na dohodak, primici ostvareni na nagradnim natječajima ili natjecanjima i igrama na sreću kod nas nisu oporezivi. uz uvjet da to druga država ne oporezuje, nikakav porez neće biti plaćen.