PDA

View Full Version : Vitaminka


gorangoran
22.11.2006., 14:56
Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke
- Kupujemo novu tvrtku i novi brand. Riječ je o tvrtki izvan Hrvatske, ali tek ćemo za dva tjedna ćemo moći, kada završimo pregovore, objaviti o kojoj je tvornici riječ - rekao je predsjednik Uprave najveće hrvatske prehrambene industrije Podravke Darko Marinac na današnjoj novinskoj konferenciji o poslovnim rezultatima, i time najavio jednu od najvećih Podravkinih akvizicija u ovoj godini. No, Lider iz pouzdanih izvora doznaje da je riječ o banjalučkoj tvrtki Vitaminki koja je već dulje meta Podravke

Vlasnik Vitaminke Ilija Sirovina potvrdio nam je da tvrtku prodaje Podravki. Doznajemo također da Podravka kupuje Vitaminku za oko 30 milijuna eura, što nam je Ilija Sirovina i potvrdio.
- Vitaminku procjenjujemo na 27 do 30 milijuna eura, ali o konačnoj cijeni pregovaramo. Ove godine planiramo ostvariti 15 milijuna eura ukupnih prihoda i proizvodnju od 17.500 tona.

Smatram da smo od Vitaminke napravili čudo, ali vjerujem da bi Podravka, svojim znanjem i pozicijom na tržištu, od naše tvornice mogla napraviti mnogo više. Zadovoljan sam što će Vitaminka doći u ruke tako respektabilne tvrtke, ali ne i sretan jer sam mnogo uložio u tvrtku i jako sam uz nju vezan - rekao je vlasnik Vitaminke čija je osnovna djelatnost proizvodnja sokova, marmelada i kiselina.

Inače, Podravka je u prvih devet mjesci ostvarila rast od 3 posto, točnije prihod od prodaje iznosi 2,568 milijardi kuna. Neto dobit u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 99,1 milijun kuna, što je 16,6 posto više nego u istom razdoblju 2005. godine. Pozitivan utjecaj na ukupne poslovne rezultate, i to u vrijednosti od gotovo 40 milijuna kuna. ima i sudski spor koji je Belupo vodio s Avenom d.o.o. iz Kranja. Od najpoznatijih Podravkinih brandova Vegeta bilježi rast od 1 posto, dječja hrana slastice i snack 6 posto, Podravka jela 5 posto, a pad bilježi mineralna voda, i to 4 posto.

Također pad prodaje bilježi i SPP Farmaceutika, od 2 posto. - Od ostalih brandova kupili smo brand Eva, prepoznatljiv po ribljim proizvodima, i tu planiramo razvijati cijeli asortiman proizvoda vezan uz taj brand. Prodaja vode bilježi pad od približnoi 4 posto, ali to se objašnjava padom cijene vode na cijelom tržištu. Inače bilježi se pad u prodaji mineralnih voda, a porast u izvorskim vodama. Također, kad je riječ o farmaceutskoj djelatnosti više ćemo se usredotočiti na prodaju bezreceptnih lijekova te izvozu u Rusiju.

Kako bismo ostvarili sve veći organski rast, najviše ćemo se fokusirati na prodaju vlastitih proizvoda i na tržište ćemo svaki mjesec lansirati novi proizvod - rekao je predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac. Na upit kako komentira namjere Delta Holdinga iz Srbije da kupi Podravku, Marinac je rekao:- Politika je naše komapnije razvoj samostalne tvrke, ali mi smo na tržištu i svatko može razmatrati mogućnost o tome da nas kupi.

Nema veze što je Delta Holding iz Srbije. Razmotrit ćemo ponudu svake tvrtke zainteresirane za kupnju Podravke, naravno ako nama bude privlačna i bude nam u interesu - dodao je Marinac. (Ana Marija Ruždjak)

Guardian
22.11.2006., 18:55
Iskreno sam skeptican po ovom pitanju..., ali vidjecemo...

Vidim cijena ude UP!!!

amer
22.11.2006., 19:21
Bumbar i Zeks, članovi foruma "diskusije" najavili su, na osnovu prve informacije u medijima prije više od tjedan dana, porast akcija VITA od 70%. Tad je Podravkin direktor izjavio kako mu Vitaminka vrijedi okruglih 30 mio Eur.
Dosad preko + 30% i perfektan, ali - priznajem - meni nerazumljiv pokaz kako se može zaraditi i u vrijeme bear-a. Iznosim, jer sam taj prvi članak čitao odmah onaj dan, ali mi je nevjerojatno, da se medijski najavljuje jedna takva stvar. Nešto slično je bilo u zadnjih 2 dana sa BHT. Vidjet ćemo kako će oba slučaja na kraju ispasti, mada mi neki osječaj govori, da tu nešto nije u redu. Živi bili, pa vidjeli.

gorangoran
22.11.2006., 22:57
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=2637&meni=5
Pregovori s ”Podravkom” ušli u završnu fazu
G. Golub

22.11.2006 20:57

BANJALUKA - Pregovori između švajcarske grupacije "Kreis-Industriehandel AG" i hrvatske kompanije "Podravka" o prodaji banjalučke "Vitaminke" ušli su u završnu fazu, potvrdio je Ilija Sirovina, direktor "Kreis-Industriehandela AG".

"Kreis-Industriehandel AG" u "Vitaminci" posjeduje 76 odsto akcija, a prema nezvaničnim informacijama, razgovara se o cijeni od 30 miliona evra. Prve konkretne ponude "Podravka" je za "Vitaminku" iznijela krajem juna. Kako saznajemo, sudbina poodmaklih pregovora mogla bi biti poznata 2. decembra, kada bi o njima trebalo da se izjasni Nadzorni odbor "Podravke".

"U pregovore s 'Podravkom' o prodaji 'Vitaminke' ušli smo jer je riječ o jednoj od najvećih kompanija iz oblasti prehrambene industrije u ovom dijelu Evrope. S njima sarađujemo duže od deset godina kroz distribuciju njihovih proizvoda u velikim trgovačkim lancima u Austriji, Švajcarskoj i Njemačkoj", kaže Sirovina, ne želeći da otkriva detalje pregovora prije nego što budu okončani.

Prema njegovim riječima, "Podravka" ima sofisticiranu tehnologiju, stručan kadar i dobra tržišta.

"Siguran sam da će 'Vitaminka', ako dođe do ove akvizicije, mnogo napredovati. Ove godine očekujemo da proizvedemo 17.000 tona raznih proizvoda, a u narednom periodu još i više. Eventualnom prodajom 'Podravci' želimo da se proizvodnja poveća na 30.000 tona godišnje", kaže Sirovina.

Jedan od uslova "Kreis-Industriehandela AG" za prodaju udjela u "Vitaminci" jeste i da se kupac obaveže da neće "ugasiti" nijednu sadašnju djelatnost banjalučkog preduzeća.

"Upravo suprotno, ključno nam je da kompanija koja nas kupi nastavi s razvijanjem naših proizvoda. S obzirom na to da je to 'Podravka' obećala, siguran sam da će na tome i raditi, ako postane većinski vlasnik 'Vitaminke'", naglasio je Sirovina.

Od 2001. godine, kada je "Vitaminka" privatizovana, kaže Sirovina, u fabriku je uloženo 13 miliona evra, a za potpunu modernizaciju neophodno je obezbijediti još oko dva miliona evra.

Zauzvrat iz "Kreis-Industriehandela AG" najavljuju da će prije prodaje većinskog paketa akcija izmiriti obaveze "Vitaminke" prema bankama.

Osim "Podravke" za kupovinu "Vitaminke" bili su zainteresovani i "Droga Kolinska" iz Slovenije, švajcarski "Nestle", "Swisslion" iz Takova i jedan austrijski fond.

"Sa 'Nestleom' i 'Swisslionom' nismo razgovarali. 'Podravka' je najbrže reagovala i time stekla prednost", kaže Sirovina.

"Vitaminka"
"Vitaminka" je osnovana 1947. godine i u kratkom periodu prerasla je u jedno od najpoznatijih preduzeća za preradu voća i povrća u bivšoj Jugoslaviji. Privatizovana je 2001. godine, a kontrolni paket akcija od 76,63 odsto kupila je grupacija "Kreis-Industriehandel AG".

Do 2004. godine je poslovala s gubicima, a poslije toga posluje s profitom. U "Vitaminci" ove godine očekuju prihod od 15 miliona evra, četiri miliona više nego prošle godine. Vrijednost akcija "Vitaminke" na Banjalučkoj berzi za 11 mjeseci porasla je sa 0,30 na 1,49 KM.

"Podravka"
Prihod "Podravke" u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 2,568 milijardi kuna (667,7 miliona KM), dok je ostvarena neto dobit iznosila 99,1 miliona kuna (25,7 miliona KM). "Podravka", koja zapošljava 7.200 radnika, ima preduzeća u 17 država, a proizvodne pogone u pet zemalja - Hrvatskoj, Sloveniji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Vlasnici su "Belupa" iz Koprivnice i zastupnici švajcarskog "Nestlea" za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Najpoznatiji brendovi "Podravke" su začin vegeta i dječja hrana lino.

Hrvatski mediji pisali su da "Podravka" mjeri nekoliko preduzeća u regiji koje želi preuzeti. Kao mete se pominju srbijanska kompanija "Bambi", osječki IPK "Kandit", vinkovačka "Vinka", dok najviše šansi daju upravo za akviziciju "Vitaminke".

Mikey
22.11.2006., 23:57
Ma nije to, PODR "zvanično šuti", ali Ilija, Ilija SIROVina si nabija cijenu...zna čovjek da mu to ne može biti loše (možda samo naizgled)

Bokica
23.11.2006., 00:33
Sjajan posao ce napraviti Sirovina kao uspe da proda Vitaminku po ceni od 3x prihoda a sa ovako malom profitabilnoscu.

Bokica
12.01.2007., 02:47
Dokle se stiglo sa ovim preuzimanjem?

Po Srbiji je pocelo da se sushka da je Podravka zainteresovana za 2 velike i poznate firme ( po kuloarima se nagadja Bambi i Centroproizvod)...

cunami
12.01.2007., 08:24
E da je Podravci uvalit i Fruktonu uz Vitaminku.... ali to je već sajens fikšn :)

netstrider
12.01.2007., 16:40
2006. sam gledao kako je Podravka jadnički naganjala jedno 10-tak firmi. I sve su kao htjeli kupiti, a nisu kupili ništa. Jadno je i to što su za sve nudili jebačke cijene. Mislim, za Badel BAP je bilo jasno da može postojati samo jedan veći luzer na svijetu od Podravke koji bi to mogao kupiti, oni su to i kupili, baš kao što su im zauzeli tržište cooler aparata. Tu je po meni Podravka jako pametno odigrala, ali ostalo je sranje. Kupili su onu Eva sardinu koja osim slikice morža nema ama ništa, njihovo glavno tržište BiH dobro je zapamtilo sranjsku igru Podravke kad im je prošlog Božića uvalila nekoliko tona pokvarene ribe. Zapamtili su Podravku kako se jadnički vadi praveći se da nisu mislili da je BiH Svazilend (takvo podcjenjivanje inteligencije ne prolazi ni u Svazilendu). Kupuju oni sve, ali kad su u stanju kupovati cijelu firmu zbog jedne smrdljive tegle proizvoda koji ima samo ime, a kvalitet mu je toliko dobar da ja kući napravim bolje, i još to toliko dobro rade da prodavatelj sam sebi u novinama licitira cijenu, nemam riječi, tima je Fruktona definitivno puno (što bi se s Fruktonom desilo: išli bi kupovati firmu koja im uopće ne treba, vodili bi pregovore pola godine i na kraju bi došao Lidl i ponudio duplo više; ono je firma kakvu Lidl, Merkator i Konzum u BL mogu samo sanjati; dok se lome koplja oko pravog dragulja, maloprodajnog lanca, Delta kao da je stopirala RK Bosku; tužno je što nitko od njih ne vidi da je kupaca puno i da će svi izvisit osim jednoga; problem je što je teren ničiji; s takvim lokacijama najpametnije odigrava Merkator, domicilno je područje Delti, a Todorić je u BL prvi došao snimati i pregovarati (ovo ne mora biti točno; kao ni ostalo)). Nego, da zaključim priču s Evom, pa sam gotov, brend je plaćen dvostruko više nego je Toda platio brend Sljeme, know-how, recepturu i tehnologiju. Taj morž koji mi je ostao u lijepom sjećanju iz djetinjstva i ružnom u prethodnih par godina kad bi me od njega redovito bolija drob. To je neki brend? A to što se radi u propaloj i smrdljivoj tvornici koja ne da nije čula za HACCP, nego valjda ni ne peru ruke od tuge što neće opet dobit plaće, to su odlučili zanemariti?
Mislim, zaboli mene što sam u posljednjih 3 mjeseca čuo da Podravka snima i kupuje skoro 10 firmi (7). Ali, neka netko vrati na police tunj u biljnom i tunj u maslinovom ulju u komadu iz Postira, jer je ovo stvarno pretjerano (ne namjeravam kupovati nijednu drugu taman više ne jea tunj, al ću otić u Lidla iz jedinog razloga da vidim imaju li je oni; slično vrijedi i za Gavrilovićku salamu, ako se izbaci iz Plus lanca, to će biti kap koja će me natjerati da biram tamo di mi je draže).
Sorry što je ovoliko OT, ali moram se nekamo požalit (srećom znam da ovo i drugima smeta). Da zaključim, Podravka već godinama kupuje svašta, a nije kupila ama baš ništa. Na kraju što reći, puno pričaju, a kad su zadnji put otvorili novu tvornicu (ona prva kućica u kojoj se pravio pekmez koja je nacionalizirana se ne računa). Pih, i onda ti je to neka hrvatska prehrambena industrija. Ma dajte ljudi, pa ako slovenske državne firme mogu uspješno kupovati (Viator Vektor možda nije prošao s Čazmatransom ili Promalom (TLM), ali nije prošao ni loše. :) + je prošao drugdje), što ste vi cijepljeni protiv dobrih akvizicija (svaki put kad vidim da WEB kupi neku firmu jasno mi je da se itekako može, ako on nađe mlrd $ jeftin buy, što ovi ne mogu jedno 1000 puta manje? (ja mogu. :) ))
Pozdrav,

net

GG
12.01.2007., 20:21
Da nije opet riječ o PTKZ?

Sitni
23.03.2007., 19:06
22.07.2007 PODRAVKA DOSTAVILA PONUDU ZA BANJALUČKU VITAMINKU

BANJALUKA - \"Podravka\" iz Koprivnice dostavila je zvaničnu ponudu švajcarskoj grupaciji \"Kreis-Industriehandel AG\" za kupovinu većinskog paketa akcija banjalučke \"Vitaminke\", istakao je juče Ilija Sirovina, direktor švajcarske firme. Iako je ponuda stigla na sto švajcarske kompanije, nijedna strana ne želi da otkriva njen najvažniji dio - cijenu 76 odsto kapitala koliko \"Kreis-Industriehandel\" ima u \"Vitaminci\". \"Ne možemo govoriti o detaljima ponude, koju još razmatramo. Sljedeći sastanak sa predstavnicima \'Podravke\' trebalo bi da bude održan naredne sedmice, kada bi mogla biti donesena i konačna odluka\", rekao je Sirovina, navodeći da su pregovori ušli u završnu fazu. Kako saznajemo \"Kreis-Industriehandel AG\" je svoj kapitala u banjalučkoj fabrici za preradu voća i povrća zacijenio na 30 miliona evra. Hrvati sa druge strane nisu spremni da izbroje toliko novca, ali je dogovor, ipka, izvjestan. U \"Podravci\" kažu da konačnu odluku o kupovini \"Vitaminke\" još nisu donijeli i da ne žele govoriti o detaljima ponude. Sirovina kaže da ako ne postigne dogovor sa \"Podravkom\" o prodaji kapitala u \"Vitaminci\" neće razgovarati sa drugim kompanijama. \"\'Vitaminku\' nismo ni sada nudili, a s obzirom na to da sarađujemo sa \'Podravkom\' i da je njima interesantan proboj na tržište BiH počeli smo pregovore\", objasnio je Sirovina. Iako su započeli polovinom prošle godine, pregovori o prodaji \"Vitaminke\" u 2006. nisu završeni jer su čekani izvještaji o rezultatima poslovanja. U prošloj godini \"Vitaminka\" je ostvarila rast proizvodnje za 46 odsto i rast prodaje za oko 40 odsto, a ukupan prihod iznosio je 28 miliona KM. \"Planovi proizvodnje su prebačeni, a za sljedeću godinu planiran je rast proizvodnje za još 40 odsto\", naglasio je Sirovina.

Izvor: www.nezavisne.com

cicap
23.03.2007., 23:20
pa da otvorimo ovu temu, vidim da ju nitko nije otvorio!

što mislite o tome, vijest nije najnovija, ali Podravka je poslala službenu ponudu, pa bih me zanimalo hoće li biti što od toga?
:confused:

hvala unaprijed
i naravno pozdrav svima iz RNAF :biggrin:

Wiz-Dinero
24.03.2007., 11:40
http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=10548&Itemid=59

cicap
26.03.2007., 12:30
još uvijek nema nikakvih komentara?!

nije valjda da nitko ništa ne zna!
:biggrin:

blindboy
27.03.2007., 22:23
prema mojim racunicama Svicarci traze 2,13KM po dionici (odnosno 30 miliona koja je njihova procjenjena vrijednost Vitaminke).

zbir
28.03.2007., 08:46
prema mojim racunicama Svicarci traze 2,13KM po dionici (odnosno 30 miliona koja je njihova procjenjena vrijednost Vitaminke).

Možeš li nam, molim te, pojasniti kako si došao do ove cifre (2.13) i time učiniti da sumnja da napumpavaš ionako napumpanu akciju nestane?

Wiz-Dinero
28.03.2007., 09:34
vrlo jednostavno...obicna matematika

uzmi ukupan broj akcija VITAMINKE,pogledaj koji dio ima KREIS-IND ! videces da je to cirka nekih 28 000 000 akcija, e sad...PODRAVKA nudi 30 000 000 EURA za taj paket,koliko je to KM po akciji...

odgovor 2.13-2.15

btw,vitaminku nikad nisam uzimao niti planiram

Finac
28.03.2007., 10:03
vrlo jednostavno...obicna matematika

uzmi ukupan broj akcija VITAMINKE,pogledaj koji dio ima KREIS-IND ! videces da je to cirka nekih 28 000 000 akcija, e sad...PODRAVKA nudi 30 000 000 EURA za taj paket,koliko je to KM po akciji...

odgovor 2.13-2.15

btw,vitaminku nikad nisam uzimao niti planiram

Mislim da se oni nisu dogovorili za 30 mil EUR, zato su i propali prethodni pregovori. Malo je to Ilija precenio (izasao u novine u lupio cifru), ali izgleda da ce sada naci zajednicki jezik (ali po znatno nizoj ceni).
Tako da je ova gornja kalkulacija (2,13 KM) samo matematicki tacna, ali ne i realna. Da je realna do sada bi bila realizovana i ne bi nekoliko puta bila odlagana.:confused:

Wiz-Dinero
28.03.2007., 10:11
Mislim da se oni nisu dogovorili za 30 mil EUR, zato su i propali prethodni pregovori. Malo je to Ilija precenio (izasao u novine u lupio cifru), ali izgleda da ce sada naci zajednicki jezik (ali po znatno nizoj ceni).

e bas zbog toga nisam uzimao ovu akciju!!!

ljudi se koriste podacima koji su ima dostupni,novine-internet,dodju do 2.15...tako da nije svejedno kad ILIJA lupi cifru po kojoj prodaje VITA,a proda po znatno nizoj :(


ko god je usao ili planira uci...zelim mu puno srece i sto vecu zaradu! i....pamet u glavu

Wiz-Dinero
28.03.2007., 17:06
Neslužbeno sam saznao od visokorangiranog prijatelja iz Podravke da su faktički već kupili Vitaminku i to u paketu ide i Fruktona!!! Smile Smile Smile

kopiram sa foruma EFBL...

sad me zanima...odakle se stvori ova informacija za FRUKTONU, ima li to nekog smisla ... ili se to samo neko zeza :)

netstrider
28.03.2007., 21:00
Čuj, ti iz Podravke su toliki tukci da sam ja prije 4 mjeseca u šali rekao "pa bila bi bolja opcija Fruktona nego Vitaminka" (samo što sam ja u šali rekao i da će im Perković iz Badela preoteti i Fruktonu jer je baš tada objavljeno da su ih zajebali za Eurobev (nakon igre s distributerima "galona"). Tj. da ih je ovaj glavinjo zeznija. Ništa čudno). To u šali sam tako i mislio. Sad kad znam planove Badela čini mi se da bi Badel rado kupio Fruktonu.
Ono što većina ljudi na forumu nezna da Podravka nije glupa i da zbog jedne tegle i tri proizvoda neće dati ni 30 mil. KM (ipak, Podravka je jako glupa što je uopće trošila makar 5 minuta pregovarati sa Sirovinom. Preloše). Cifra je jednostavno prestrašna. Mislim da FRUK ne ide u paketu, mada je sve pitanje cijene, tj. ako se pokaže takvim neće trebati čekati.
Kao ni Wiz nemam VITA, a mislim da je nikad nisam ni kupio. Onima koji kupuju, pazite na to da Podravka u svojoj ponudi po onome što piše u novinama nije dala ponudu koju je Sirovina prije nešto mjeseci plasirao u novine, tj. tih famoznih 30 milja tegli.
Pozz

vipy
28.03.2007., 21:38
Mislis da bi austrijanac dao fruktonu?

Čuj, ti iz Podravke su toliki tukci da sam ja prije 4 mjeseca u šali rekao "pa bila bi bolja opcija Fruktona nego Vitaminka" (samo što sam ja u šali rekao i da će im Perković iz Badela preoteti i Fruktonu jer je baš tada objavljeno da su ih zajebali za Eurobev (nakon igre s distributerima "galona"). Tj. da ih je ovaj glavinjo zeznija. Ništa čudno). To u šali sam tako i mislio. Sad kad znam planove Badela čini mi se da bi Badel rado kupio Fruktonu.
Ono što većina ljudi na forumu nezna da Podravka nije glupa i da zbog jedne tegle i tri proizvoda neće dati ni 30 mil. KM (ipak, Podravka je jako glupa što je uopće trošila makar 5 minuta pregovarati sa Sirovinom. Preloše). Cifra je jednostavno prestrašna. Mislim da FRUK ne ide u paketu, mada je sve pitanje cijene, tj. ako se pokaže takvim neće trebati čekati.
Kao ni Wiz nemam VITA, a mislim da je nikad nisam ni kupio. Onima koji kupuju, pazite na to da Podravka u svojoj ponudi po onome što piše u novinama nije dala ponudu koju je Sirovina prije nešto mjeseci plasirao u novine, tj. tih famoznih 30 milja tegli.
Pozz

Wiz-Dinero
28.03.2007., 22:53
@vipy

da li bi dao ili ne bi dao, ne znam...jedno je sigurno SVE IMA SVOJU CENU !

inace,kad je rec o fruktoni...zivim u blizini te fabrike koja se nalazi u boriku ( recimo -siri centar,za one koji nisu iz BL ) !

kad bih ja kupio tu firmu,hipoteticki, prvo sto bih uradio,PRESELIO FABRIKU VAN GRADA, a na tom mestu bih nesto napravio... TRGOVACKI CENTAR ili nesto slicno...

e sad...sta je moguce,sta je nemoguce, ne ulazim u to jer nisam vlasnik fruktone:)

Guardian
29.03.2007., 12:41
Čisto sumnjam. Čim investiraju u novu proizvodnu liniju i to velike pare, preeljenje nije u opcijama...

rapa
05.06.2007., 17:19
Ilija Sirovina: Kraj pregovora sa Podravkom do jula. Skupština akcionara "Vitaminke" juče je donijela odluku o emisiji akcija preduzeća postojećim akcionarima u vrijednosti 500.000 KM srazmjerno njihovoj postojećoj vlasničkoj strukturi. Najveći akcionar preduzeća sa 76,6 odsto udjela je "Kreis Industriehandel" iz Švajcarske, na čijem je čelu Sirovina.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=10239&meni=5

rapa
12.06.2007., 17:29
"Podravka" će ovaj tjedan dobiti izvještaj o "Vitaminki"

12.6.2007 15:42:00 | Powered by PressCut

Revizorska agencija koja dvadesetak dana analizira rad "Vitaminke" podnijet će tijekom ovog tjedna izvještaj hrvatskoj "Podravki", zainteresiranoj za kupovinu banjalučkog poduzeća za preradu voća, povrća i sokova. To je jučer potvrdio Žarko Mikić, direktor "Vitaminke".

Švicarska kompanija "Kreis Industriehandel", većinski vlasnik "Vitaminke", pregovara s "Podravkom" gotovo dvije godine. Prvobitna mogućnost da "Podravka" preuzme 76 posto dionica nije uspjela, jer Švicarci nisu htjeli spustiti cijenu ispod 30 milijuna eura. Za sada postoje izgledi da "Podravka" preuzme sve, s tim da "Vitaminka" zadrži brend.
(Dnevni avaz)

Zeks
23.07.2007., 22:49
http://www.novireporter.com/look/reporter/nr_article.tpl?IdLanguage=11&IdPublication=2&NrIssue=227&NrSection=6&NrArticle=2741

ferrari
24.07.2007., 08:26
pa vitaminka je već narasla, ne vjerujem da ima prostora više rasti ove godine bez obzira na podravku

Spok
04.02.2008., 22:54
vijest od prije 2-3 dana
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?meni=5&vijest=19434

Guardian
26.05.2008., 16:05
ovo je stvarno neozbiljno od strane uprave Vitaminke...

Pa dok firma plaća jebene dugove u visini preko 20 mil KM, Sirovina uzima pozajmice od firme i nabija joj fin. rashode.

Mislim, znam za ovo već dve godine, ali vidim da niko ništa ne govori:

11. DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

Dugoročni finansijski plasmani obuhvataju:

U konvertibilnim marakama
2007. 2006.

Učešća u kapitalu drugih pravnih lica 86,857 65,357
Dugoročni krediti u zemlji 4,985 8,000
Ostali finansijski plasmani 10,089,132 9,989,132

Stanje 31. decembra 10,180,974 10,062,489

Učešće u kapitalu drugih pravnih lica u iznosu od 86,857 KM, predstavljaju udjele koje Preduzeće ima u FK Borac, Banjaluka.

Ostali dugoročni finansijski plasmani odnose se na:
a) pozajmicu odobrenu ''KREIS Industriehandel'' AG, Bazel, Švajcarska, u ukupnom iznosu od 9,279,913 KM, a na osnovu zaključenog Aneksa Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji od 27. decembra 2007. godine, te ukupno tri ugovora o zajmu (od 11. novembra 2005. godine na iznos od 713,878 KM; od 22. aprila 2005. godine na iznos od 5,566,035 KM i od 27. decembra 2005. godine na iznos od 3,000,000 KM). Sredstva su odobrena beskamatno sa rokom vraćanja do 31. decembra 2008. godine.

Mikey
26.05.2008., 16:49
Ima zanimljva stvar koja se veže na to...gdje spominju kredite, ali i akcije VITA kojima on kao jamči za neke kredite.
Tamo spominju i to da je cijela (CIJELA) VITA dana pod hipoteku za kredite.

Ipak, nisam detaljnije gledao ali zanimljivo je to akcije+imovina ako sam dobro zagledao.
To bi trebalo biti isto - meni se čini.

Ali dobro, banke ako se ne varam mogu uzeti pod hipoteku nešto što već jest pod nekom hipotekom...tako da...

Nešto ne mi se čitat denes - pa tko voli nek kopa.

netstrider
05.06.2009., 14:42
Vidim da je na skupštini donesena odluka o fin.-priozvodnom planu, više me zanima zbog recesije ako je tko bio na skupštini, kakav je bio plan za ovu godinu i koliki se rebalans očekuje?

lemi.capital.ba
09.12.2010., 17:40
pljacka fruktone
http://www.youtube.com/watch?v=qwq6GU5e6mg

stvar je finansijski povezana sa vitaminkom.