PDA

View Full Version : pocetak stednje/invest za nasljednicu. Sto?


dav07
05.10.2006., 12:46
Pozdrav!

Jucer se rodila nasljednica #1 i vrijeme je da pocnemo nesto za nju pripremati, nadamo se da cemo skupiti za dobar jump start za 18-20 godina.

Nemamo konkretan plan tako da su savjeti vrlo dobro dosli. Mislili smo jednu stambenu stednju (do max DPS), a i jos nesto bi kao dodatak.

Zenica i ja imamo love po inv.fondovima (za dionice nemamo znanja, vremena).

Sto bi se moglo isplatiti?

//////////////////////////////////////////////

Usput, pitanje o stamb.stedionicama. Kako procijeniti koja je dobra/isplativija od drugih? Mislim da ih ne bi koristila za dobivanje kredita, nego kao sigurnu stednju. Da li uloge u stamb.stednju osigurava DAB do 100.000 kn?

Stari medo
05.10.2006., 13:09
Ako izuzmemo dionice, osobno bih preporucio dionicki fond. Takodjer, fondovi nekretnina su zanimljivi jer su im udjeli jos prilicno jeftini, a imat ce lijepe prinose za par godina. Nije bas realno ocekivati da stavite novce u nesto i onda zaboravite na to 20 godina. Na trzistu se stvari mijenjaju. Treba s vremena na vrijeme traziti najoptimalnije rjesenje. Psiholoski gledano, smatram da je losa ideja stediti novac za djecu, jer to stvara trutove i neradnike. Ako se vec stedi novac, onda to treba biti za njihovo skolovanje s kojim ce oni stvoriti vlastito bogatstvo. Davati djeci novac je medvjedja usluga. Ako ih zelite osigurati, uzmite sebi zivotna osiguranja ako vam se ne daj Boze nesto dogodi prije nego se osamostale. Skandinavci se cudom cude kakvu djecu stvaramo svojim poklonima. Ako vec imate neizdrzivu potrebu spremati novac za djecu, nemojte da ikada to saznaju! Vrlo lose posljedice!

Maric
05.10.2006., 13:13
Ima nesto u ovome sto pricas, Stari Medo.
No, kupiti stan djetetu kad pocne zaradivati (ili barem 1/2, pa drugu na kredu) po meni i nije tako lose, kao nekakva odskocna daska.

dav07
05.10.2006., 14:14
Definitnivno se slazem Stari Medo, ne mislimo to djeci dati na pladnju i nece znati za to. To je bas odskocna daska, za dobru skolu/studij, pocetni kapital za dobru ideju o poslu i slicno.

Takodjer nemamo sad veliku kolicinu novaca koja bi samo cekala i plodila se nego bi mi ciljano stedili tih 18-20 god za to.

Jel ima smisla uplacivati po malo u nekretninske fondove ili oni ipak ciljaju na velike uplate od pojedinaca?
//////////////////////////////////////
Ako netko ima pametne savjete za stamb. stedionice neka pliz napise. Thx

Stari medo
06.10.2006., 02:18
Postoji Terra Invest i njihova Terra Firma, te Jadran kapital. Obje kotiraju na burzi. Kupiti njihove dionice je poput ulaganja u fond. Sto se tice otvorenih fondova, oni ciljaju na bilo kakve uplate. Preporucam da kupite Poslovni tjednik i malo si pogledate na zadnjim stranicama kakvi sve fondovi postoje, s kojim rizicima, koliki im je prosjecni godisnji prinos i koliki im je prinos ove godine. Nije pravilo, ali fondovi prve godine obicno imaju najveci rast, pa treba biti oprezan. Preporucam da uplatite barem u 4 fonda: 2 dionicka, 1 balanced i 1 nekretnine.

lider
07.10.2006., 18:22
Ja sam iz branše osiguranja i preporučio bih neke od programa osiguranja ( Merkur, Grawe ili Generali). Svatko ima drugačiji program , neke od njih bi sigurno bilo poželjno imati. Ti programi nose manje dobiti, ali jamče određenu svotu u ciljanom trenutku i uz redovnu uplatu jamče da u slučaju smrti osiguranika ( Ugovaratelja) dalje ne treba plaćati, a po isteku se isplućuju svote i dobit. Možda bi nekoliko primjera i uspredbi bilo zgodno pogledati.

Svakako bih preporučio da samo jedan manji dio ( ovisno o procjeni i mogućnostima) investirate u osiguranje, a povremeno ili stalno raspoloživi veći iznosi kapitala dali bi bolje prinose u fondovima....