PDA

View Full Version : Banke u CG


tele
15.09.2006., 01:24
Nakon prodaje Komercijalne banke prilično je zgotovljen proces privatizacije bankarskog sektora u CG. Začuđujuća je nelikvidnost i potpuni nedostatak prodaje i neke realnije kupovine bankarskih dionica. Banke nisu uopće sudjelovale u općem uzletu cijena a aktiva sektora još ima potencijala za udvostručenje. U CG tek predstoji tržišna utakmica i širenje bankarskih usluga. Pregledavajući cjeli sektor nisam nekako našao previše povoljnih prilika, ali mogućnosti razvoja pojedinih banaka da. Za oko mi je zapela Hipotekarna koja možda malog kapitala i nevelike aktive u odnosu na kapitalizaciju započinje proboj. U vlasničkoj strukturi među talijanima nalaze se i osobe bliske crnogorcima koje pretpostavljam poznaju situaciju na tržištu. Nažalost nemam izvješća niti konkretnih podataka pa me zanima ima li netko tko zna više o tome.

netstrider
15.09.2006., 09:20
Čudno. Odakle ti onda aktiva i kapital?

tele
15.09.2006., 18:38
Vidio za 2005. Ali mislim da je interesantnije i da ima dosta pomaka u novom za prvu polovicu 2006 te. Aureus u portfelju drzi hipotekarnu i podgoričku. dobit u prvih 5 mjeseci 1,3 mil je odličan rezultat

tele
28.09.2006., 16:08
danas hipotekarna 890, trgovano cijelih 7 komada. Stajala je jedno vrijeme prodaja na 699 međutim to se nije realiziralo. Neko se igra na sitno?

Senator
28.09.2006., 19:46
Igra se netko na više dionica, ali što se tiče Hipotekarne nema zime!

noe
03.11.2006., 07:29
http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=217173
PRODATA I POSLJEDNJA BANKA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Aco kupio Nikšićku
Podgorica - Podgorička kompanija Monte nova, vlasništvo Aca Đukanovića, brata odlazećeg crnogorskog premijera, kupila je juče 30 odsto akcija Nikšićke banke za oko 2,3 miliona eura - saznaju “Vijesti”.
Monte nova je nakon jučerašnje transakcije na Montenegroberzi postala najveći vlasnik Nikšićke banke sa preko 42 odsto akcija.
Akcije su prodate po nominalnoj vrijednosti od 127,82 eura, a polovina ukupnog iznosa mora biti plaćena u gotovini dok je ostatak moguć u obveznicama stare devizne štednje. Iako je trećina vlasništva u jedinoj preostaloj državnoj banci ponuđena na aukcijsku prodaju još početkom septembra, jedino je Đukanovićeva firma dala ponudu, i to prije 21 dan.
Ovakav epilog je bio očekivan s obzirom na to da je Đukanović već nekoliko mjeseci preuzeo kontrolu nad bankom i obavio pripreme za njeno potpuno preuzimanje.
Od tada je banka, između ostalog, otvorila filijalu u Podgorici u zgradi Vektre, i nju trenutno vodi Jelica Petričević koja je do skoro bila jedan od direktora u Crnogorskoj komercijalnoj banci.
Petričevićeva će najvjerovatnije biti na čelu Nikšićke banke kojoj će, kako stvari sada stoje, biti promijenjeno ime i sadržaće odrednicu “nacionalna”.
Od izvora bliskih Đukanoviću može se čuti da je njegov plan da u Nikšićkoj banci okupi još novih akcionara, kvalitetne kadrove i stvori modernu finansijsku instituciju koja će u Crnoj Gori biti ravnopravna sa bankama koje su kupili stranci.
Očekuje se da će Đukanović svojim uticajem, ali i ponudom koju će banka spremiti uz njegovu logistiku, privući jake klijente.
Jedan od jakih klijenata ubrzo će zakucati na vrata Nikšićke banke, a to je Eurofond koji kontroliše Vesko Barović. Eurofond je zakazao vanrednu skupštinu akcionara na kojoj će i Nikšićku banku izabrati za svoju depozitarnu banku.
Nikšićka banka trenutno, pored Podgorice, ima poslovne jedine i u Nikšiću, Šavniku i Plužinama a vrlo brzo će početi sa širenjem na primorju. Banka ima skoro 4.000 deponenata pravnih lica i oko 35.000 građana, a u 2005. godini ostvarili su 460.000 eura dobiti.
U posljednjih godinu dana značajno im raste bilansna suma, kreditne aktivnosti i depoziti stanovništva.
Nakon Mont nove najveći akcionar Nikšićke banke je Elektroprivreda sa oko 25 odsto akcija i za sada nema zvaničnih najava da li će i te akcije biti ponuđene na prodaju.

Aco je "jamio", ostali:(

Nikolica
15.12.2006., 09:57
15.12.2006 - Start 1.000 eura
Podgorica - Fond za razvoj danas će na berzanskoj aukciji prodati 4,2 odsto vlasništva u Atlasmont banci po početnoj cijeni od 1.000 eura za akciju - potvrđeno je “Vijestima” u brokerskoj kući Oniks iz Budve koja zastupa prodavca. Današnja aukcija, koja se završava u 14 sati sa zatva-ranjem berze, mogla bi biti presudna za dalju sudbinu Atlasmont banke. U slučaju da kupac bude prvi čovjek Atlas grupe Duško Knežević, on bi sa povezanim firmama i partnerima dostigao dvije trećine vlasništva koje garantuju punu kontrolu banke. Na NEX berzi već juče je unijet prvi kupovni nalog za 1.084 akcija Atlasmont banke i to posredstvom CG bro-kera koje je u vlasništvu Kneževićeve Atlas grupe. Početna cijena od 1.000 eura za akciju je dvostruko viša od nominalne vrijednosti, a po toj cijeni je i HLT prošle sedmice prodao 16 odsto italijanskim bankarima iz porodica Gorgoni i Montinari. U toj transakciji dio akcija kupila je i Hrvatska poštanska banka. Italijani su sada vlasnici oko 25 odsto akcija Atlasmont banke, a sa Hrvatima imaju preko 30 odsto. Italijani ili Hrvati bi samo u slučaju da danas kupe 4,2 odsto akcija od Fonda za razvoj onemogućili Kneževiću da dostigne dvije trećine vlasništva. Juče nije bilo najava da će se bilo ko od njih prijaviti na aukciju. Knežević sa povezanim firmama ima i značajan udio u Hipotekarnoj banci, čiji su većinski vlasnici upravo Gorgoni i Montinari.
Izvor: ND Vijesti

boriss_com
04.06.2007., 11:09
www.cb-mn.org

Bankarski sistem ---) Pregled banaka u Crnoj Gori ----) Bilans stanja i bilans uspjeha banke

Postoje bilansi svih banaka u CG zakljucno sa IQ 2007.

Sudeci po iskustvima iz regije banke u CG tek treba da pocnu da "rade".

Postoji i Godišnji izvještaji o radu CBCG.pdf u kome se obradjuje trziste kapitala i daju projekcije i predlozi za njegov daljni razvoj. /autori glavni ekonomista N. Fabris i prof. Ekonomskog fakuletata S. Popovic/

boriss_com
09.06.2007., 09:02
Knežević: Gradimo ekskluzivni centar

Tenderska komisija za prodaju Centra vojnomedicinskih ustanova “Meljine” rangirala je na prvom mjestu konzorcijum Atlas CAP, Atlasmont banke, Invest banke Montenegro i Specijalne bolnice za interne bolesti “Sveti Nikola” iz Kraljeva

boriss_com
27.06.2007., 18:46
Posljednji update: 27. Jun 2007, 13:07
Banka Austrija otvorila predstavništvo u CG

Banka Austrija Kreditanštalt (BA-CA) otvorila je predstavništvo u Crnoj Gori.

Bankarska mreža ima više od 65 hiljada zaposlenih i opslužuje preko 24 miliona klijenata.

Banka je crnogorskim kompanijama omogućila pristup međunarodnim tržištima, ali i pristup najvećoj bankarskoj mreži u zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao i potpunu ekspertizu, iskustvo i međunarodni "know how " UniCredit Grupe, navodi se u saopštenju banke.

BA-CA će sada biti u mogućnosti da prati i podržava sve međunarodne investitore koji imaju namjeru da ulažu u Crnu Goru.

Predstavništvo je otvoreno u Podgorici, a vodiće ga Milan Đorđević, koji od 2001. radi u BA-CA na različitim pozicijama u regionu Jugoistočne evrope.

Bank Austrija Kreditanštalt je sjedište UniCredit Grupe, jedne od najvećih bankarskih grupacija u Evropi, za Centralnu i Istočnu Evropu. U zemljama CIE posluje kao najveća bankarska mreža sa preko 3.100 ekspozitura.

Mario_2006
27.06.2007., 23:12
Banka Austrija, koja je u Unikredit grupi odgovorna za poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi,ističe da je otvaranjem tog predstanvištva crnogorskim kompanijama omogućila pristup međunarodnim tržištima i najvećoj bankarskoj mreži u CIE.
Veoma kljucan dio recenice, jer se sve vise investitora iz Crne Gore ukljucuje na druga trzista.
Valjda sa razlogom.

boriss_com
29.06.2007., 08:13
Švajcarac direktor Invest banke

Podgorica - Švajcarski bankar Aurel David imenovan je za generalnog direktora Invest banke Montenegro.
Kako je juče saopšteno iz te banke, David je dugo radio na odgovornim p-ozicijama u Swiss Volks banci, Credit Swissu i Julius Bear banci. U invest banku Montenegro dolazi sa mjesta potpresjednika IBI banke iz Ciriha.
- Cilj nam je da kao prva investiciona banka obavljamo aktivnosti kao što su prikupljanje kapitala i plasman hartija od vrijednosti, finansijsko savjetovanje, kastodi i brokersko - dilerski poslovi, finansijski inženjering, investicioni menadžment i istraživanje, kao i poslovima u vezi sa nekretninama - saopšteno je iz Invest banke Montenegro, koja je u vlasništvu Atlas grupe.

http://dsb.z-online.ch/PPF/KundenID/ibi/VKundenID/ibi/S/2/Anbieter/18156/anchor/TOP/Branche/4626/HG/1/L2Mnu/0/Level/3/Mode/STANDARD/NavigationLevel/0/NFP/00101/OrigAnbieter/18156/PM/5/ShowNav/1/ShowSubNav/1/ShowTitle/1/DSB_Anbieter_03_Shw.asp

http://www.ibi.ch/english/index_standard.htm


Sudeci po radnoj biografiji, ovaj covjek zna posao, a i skup je... sto ce reci INBA ima velike planove.

boriss_com
27.08.2007., 16:47
27.08.2007

Rast akcija banaka je realan

PODGORICA - Rast akcija banaka na crnogorskom tržištu kapitala nije nerealan, jer u okruženju vrijednost na berzama tih finansijskih institucija je minimum tri puta veći od njihove nominalne vrijednosti – ocijenio je za Republiku Dragan Radusinović, izvršni direktor Društva za upravljanje fondom MIG. Prema podacima Centralne banke, 10 banaka koje su registrovane kod nas, su za prvih pola godine ostvarile 11 miliona eura profita. Prema Radusinovićevim riječima, sasvim je normalno da banka koja ima osnivački kapital 15 miliona eura, a pri tom ima aktivu od 200 miliona eura, da u tom slučaju, njene akcije zabilježe rast. - Crnogorske banke u kojima je dominantan inostrani kapital, su veoma stabilne i jake finansijske institucije. To predstavlja izvor sigurnosti za potencijalne investitore koji žele i dalje da investiraju u taj sektor – objasnio je Radusinović. On nije želio da komentariše da li će akcije banaka i dalje rasti. - Akcije banaka su “dobro porasle”, tako da u ovom momentu ne mogu da procijenim da li će i dalje rasti – rekao je Radusinović. Od svih banaka, najviše su napredovale akcije Prve banke koje su za kratko vrijeme porasle tri puta. U Crnoj Gori dozvolu za rad ima 10 banaka, od kojih je Hypo-Alpe-Adria počela da radi u aprilu prošle godine. Očekuje se da će nakon primjene novog Zakona o bankama koji je u proceduri da pospješi razvoj našeg bankarskog sistema, a takav zakon će lako prihvatiti stranci koji imaju u vlasništvu 80 odsto bankarskog kapitala u Crnoj Gori, jer su slični propisi odavno u njihovim matičnim državama. Inače, na dvije crnogorske berze je ove sedmice ostvaren promet od svega 11,1 milion eura ili dvostruko manje nego prethodne. Hit nedjelje je bila akcija HTP Onogošt na koja je skočila za petinu na 8,3 eura i Pobjede koja se zaustavila na 11,57 eura. Od gubitaša, najviše su padale akcije Zetatransa koje su izgubile 20 odsto, na 3,24 eura, Izbor Bar je gubio 16 odsto i došao na 30 centi. Zahvaljujući novinskim natpisima o milionskim gubicima za prošlu godinu, akcije Crnagoraputa su potonule 15,9 odsto na 8,41 euro. Od kotiranih kompanija, Elektroprivreda je izgubila pet odsto na 9,01 euro, Plantaže 3,8 odsto na 1,77 eura, Kombinat aluminijuma 3,8 odsto na 25 eura, Duvanski kombinat 3,2 odsto na 2,94 eura. HTP Primorje 2,4 odsto na 45,83 eura, Željezare 3,4 odsto na 27,68 eura, Solane "Bajo Sekulić" 8,3 odsto na 43,78 eura i Luke Bar blago na 3,81 euro. Istovremeno, blago su ojačale akcije Telekoma na 6,63 eura i UTIP-a Crna Gora na oko dva eura. Što se tiče fondova, prethodne sedmice zabilježena je stagnacija vrijednosti akcija. Atlas Mont je koštao između 1551,5 i 1698 eura, Eurofond od 2912 do 3250, HLT od 1250,5 do 1464,5, MIG od 1604,5 do 1700, Monetu od 1308,5 do 1400 i Trend od 2412 do 2509,5 eura.
Izvor: ND Republika

boriss_com
09.09.2007., 17:32
http://www.invest-banka.com/index.php?lang=me

Najavljuju velike planove, u ponudi vec sada VIP bankarstvo, kastodi poslovi, lombardni krediti, Forex...

ChoChikun
09.09.2007., 18:14
PODGORICA - Rast akcija banaka na crnogorskom tržištu kapitala nije nerealan, jer u okruženju vrijednost na berzama tih finansijskih institucija je minimum tri puta veći od njihove nominalne vrijednosti – ocijenio je za Republiku Dragan Radusinović, izvršni direktor Društva za upravljanje fondom MIG.

Izvršni direktor Društva za upravljanje fondom MIG, a još u vremenu "nominalnih vrijednosti". Jadan fond s njim.

boriss_com
22.09.2007., 09:47
INVEST BANKA MONTENEGRO OZBILJNO SE UPUŠTA U TRŽIŠNU UTAKMICU

Krediti za biznis i igrače na berzi

Podgorica - Invest banka Montenegro ponudila je nove kreditne linije za biznis preduzetnicima i preduzećima u Crnoj Gori, a posebna novina su tzv. lombardni krediti koje najviše koriste trgovci sa hartijama na berzi.
- Krediti za preduzetnike će se odobravati po nominalnim kamatnim stopama od osam do devet odsto na godišnjem nivou, sa rokom otplate do 12 mjeseci, odnosno od devet do 10,2 odsto za rok otplate do 24 mjeseca. Efektivna kamatna stopa za navedene kreditima iznosiće od 9,82 do 11,65 odsto, a krediti će se odobravati u iznosima od 2.000 do 10.000 eura - kazala je za "Vijesti" direktor kreditnog sektora Invest banke Montenegro Milena Radonjić.
Prema njenim riječima, registrovani preduzetnici u Crnoj Gori će kreditima Invest banke Montenegro moći da izmiruju tekuće obaveze, finansiraju obrtna sredstva, kao i da otplaćuju obaveze kod drugih banaka.
- Lombardne kredite će moći koristiti i pravna i fizička lica, sa rokom otplate od jedan, tri, šest i 12 mjeseci. Nominalna kamatna stopa za ove kredite su od devet do 11 odsto na godišnjem nivou. Efektivna kamatna stopa će iznositi od 9,58 do 17,98 odsto. Obezbjeđenje za lombardne kredite su isključivo hartije od vrijednosti, od čije vrijednosti će zavisiti iznos odobrenog kredita. Lombardni kredit može biti namjenski isključivo za kupovinu hartija od vrijednosti i nenamjenski po želji klijenta - navela je Radonjić.
Invest banka Montenegro je pravni sljedbenik bivše Pljevaljske banke i odnedavno, u okviru osnovne djelatnosti, bavi se investicionim bankarstvom.
- Osim brokersko-dilerskih poslova kojima će se baviti i Invest banka, ona će pružati i niz drugih usluga koje su karakteristične za investicione banke u svijetu. Tu se prije svega misli na emi-sije akcija, spajanja i akvizicije-kupovine, restrukturiranje kompanija, savjetodavne usluge prilikom privatnih plasmana akcijskog kapitala i dugova (programi pronalaženja investitora), ponude o preuzimanju kompanija inicirane od menadžmenta te kompanije, procjena vrijednosti kompanija, savjetodavne usluge u privatizaciji i slično - objasnila je Radonjić.
Ona je istakla da će banka u okviru investicionog bankarstva značajan dio aktivnosti usmjeriti na pružanje usluga koje su vezane za upravljanje sredstvima klijenata (tzv."asset management").
- Za obavljanje tih poslova angažovan je internacionalni tim stručnjaka. Pored osnovnog djelovanja usmjerenog na tržište hartija od vrijednosti, Invest banka Montenegro će razvijati i komercijalno bankarstvo - zaključila je Radonjić.

boriss_com
24.09.2007., 12:20
Evo i nacina kako se cijena akcija Niksicke banke "naduvava" iz dana u dan uz promete od jednu akciju dnevno.

24.09.2007 445,0864 10,00% 1 445,09
21.09.2007 404,6240 10,00% 1 404,62
20.09.2007 367,8400 10,00% 1 367,84

Mogli su i po pola dionice, pa kasnije i po cetvrtinu da se puno ne stetuje.
Cudo je geometriska progresija, ovim tempom samo je NEBO granica.

boriss_com
28.09.2007., 11:24
Evo i nacina kako se cijena akcija Niksicke banke "naduvava" iz dana u dan uz promete od jednu akciju dnevno.

24.09.2007 445,0864 10,00% 1 445,09
21.09.2007 404,6240 10,00% 1 404,62
20.09.2007 367,8400 10,00% 1 367,84

Mogli su i po pola dionice, pa kasnije i po cetvrtinu da se puno ne stetuje.
Cudo je geometriska progresija, ovim tempom samo je NEBO granica.

Evo i potvrde mog zazanja - text iz VIJESTI

Sa nekoliko hiljada eura naduvane akcije Prve banke

Drugi radni dan u sedmici na crnogorskim berzama obilježio je drastičan pad cijena većine akcija. Jučerašnji promet bio je 1,74 miliona eura, a neke od najvećih brokerskih i dilerskih kuća počele su intenzivnije da prodaju akcije što je, u odsustvu stranih investitora, na momente izazvalo pravu malu paniku na tržištu, i dodatno oslabilo ionako slabu tražnju na NEX-u i Montenegroberzi.

Jedna od rijetkih "svijetlih" tačaka na berzi bila je Prva banka, čije su akcije porasle četvrti dan zaredom po 10 odsto, i juče su koštale 489 eura. U sistemu berze se mogu vidjeti kupovni nalozi za naredne dane tako da će trend rasta akcija Prve banke biti nastavljen. Pojedini brokeri unijeli su kupovne naloge između 500 i čak 867 eura za akciju.

Na osnovu jučerašnje berzanske cijene Prva banka ukupno vrijedi oko 81 milion eura, a ukoliko bi vrijednost akcije računali po 867 eura onda se dolazi do cifre od preko 140 miliona eura. Treba podsjetiti da je najbolja crnogorska banka CKB, koja kontroliše barem polovinu tržišta, prodata za 100 miliona.

Rast akcija Prve banke ne bi bio čudan da nije izazvan sa svega nekoliko hiljada eura, i to posredstvom samo jedne brokerske kuće. Naime, tri dana zaredom prodata je samo po jedna akcija banke uz rast od po 10 odsto (to je maksimalno mogući rast u jednom danu kad se akcije kotiraju na berzi).

Juče je bilo malo više trgovine pa je prodato 19 akcija Prve banke za oko 9.000 eura. U posljednjih mjesec dana ukupno je na akcije Prve banke potrošeno 15.000 eura.

Banka je u avgustu dokapitalizovana, i tada je jedan od akcionara postala kompanija Mila Đukanovića Capital invest. Najveći vlasnik banke sa oko 30 odsto je Monte nova, vlasništvo Aca Đukanovića. Milo Đukanović je oko sedam odsto akcija banke platio milion i po eura ili 127 eura po akciji.

Osim braće Đukanović, akcionari banke su i više crnogorskih biznismena i kompanija, među kojima su Elektroprivreda, Lovćen osiguranje, Fjord, Monte adria itd.

boriss_com
01.10.2007., 23:17
01 Oct 2007. | Izvor: CdM
Crna Gora dobija internet trgovinu za finansijska tržišta

Izvršni direktor Invest banke Montenegro Aurel David je na današnjoj konferenciji za novinare najavio da će njihovim klijentima biti omogućeno da se putem Interneta uključe u kupovinu kako na evropskim tako i svjetskim finansijskim tržištima.

U rukovodstvu Invest Montenegro banke smatraju da će se na ovaj način osnažiti konkurencija i da će povećati interesovanje stranih investitora za Crnu Goru.

Da bi mogli obavljati trgovinu putem Interneta naši korisnici treba da uz identifikaciona dokumeta, ličnu kartu odnosno pasoš, otvore takozvani investicioni račun sa minimumom 300 eura depozita. Naravno, za ovakav poduhvat obezbijedili smo neophodnu tehnologiju, kao i podršku na visokom profesionalnom nivou, kazao je za CdM predstavnik sektora za poslove trgovanja u ovoj banci Branislav Jovanović.

U upravi ove banke kažu da su ovaj projekat realizovali u saradnji sa kompanijom ODL iz Velike Britanije koja se bavi trgovinom hartija od vrijednosti.

Klijentima naše banke omogućiće se, u prvih mjesec dana, kupovina na FOREX tržištu, a kasnije će se stvoriti uslovi i za trgovanje na svim svjetskim berzama, objasnio je David.

Poslovodstvo Invest banke Montenegro je najavilo da će putem Interneta sem hartija od vrijednosti moći da se trguje plemenitim metalima i nekretninama.

http://www.odlsecurities.com

boriss_com
02.10.2007., 13:23
http://www.invest-banka.com/index.php?option=content&task=view&id=41

Vec su poceli sa FOREXom, sledi ostalo...

boriss_com
08.10.2007., 14:29
Evo i nacina kako se cijena akcija Niksicke banke "naduvava" iz dana u dan uz promete od jednu akciju dnevno.

24.09.2007 445,0864 10,00% 1 445,09
21.09.2007 404,6240 10,00% 1 404,62
20.09.2007 367,8400 10,00% 1 367,84

Mogli su i po pola dionice, pa kasnije i po cetvrtinu da se puno ne stetuje.
Cudo je geometriska progresija, ovim tempom samo je NEBO granica.

"Pumpa" se i dalje, sa jednom dionicom, naravno:

10/8/2007 13:57 Nkba Oa 1 651.651 10 651.651

Steta sto je dnevni maximum 10%, KHov ima izgleda vaznija posla od svog posla !

boriss_com
09.10.2007., 14:09
Idemo dalje i danas isto:

10/9/2007 13:55 Nkba Oa 1 716.8161 10 716.8161

Ne baca se niti 4-ta decimala, tacno +10%.

nardo
13.10.2007., 02:26
izvor: www.poslovni.hr

Crnogorska komercijalna banka vodeća je u zemlji prema tržišnoj vrijednosti koja iznosi 184 milijuna eura, objavio je podgorički dnevni list Vijesti. Banka CKB je prodana krajem prošle godine mađarskoj OTP banci za oko 100 milijuna ili 2959 eura po dionici. U međuvremenu je banka dokapitalizirana tako da je povećan i ukupan broj dionica banke na 62.344. Vrijednost je dionica, ako se njihov broj pomnoži s cijenom po kojoj ih je OTP platio, 184 milijuna i taj iznos predstavlja takozvanu tržišnu kapitalizaciju. Inače, banka CKB je osnovana 1997. godine, pokriva oko 40 posto tržišta i ima više od 30 poslovnica. Rast dionca na burzi Podgorička banka zauzima drugo mjesto prema tržišnoj vrijednosti od oko 143 milijuna eura. Posljedna cijena dionica banke, čiji je većinski vlasnik francuski Société Générale, na burzi je iznosila 2500 eura. Banku, koja sada ima više od 20 poslovnica, Francuzi su kupili za 14 milijuna eura. Na trećem je mjestu Prva banka koja u ovom trenutku vrijedi oko 130 milijuna eura. Dionice PB-a svakodnevno rastu na burzi, i to netipično, zato što se trguju u malim količinama. Tako je prekjučer dionica PB-a stajala 788 eura, a prije dvadesetak dana bila je ispod 350. Ako se nastavi dosadašnji tempo neprirodnog rasta cijena, Prva bi banka uskoro mogla postati i stvarno prva prema tržišnoj vrijednosti. Predstavljaju li cijene dionica crnogorskih banaka njihovu realnu vrijednost, znat će se tek kada veći investitori budu bili spremni toliko ih platiti. Inače, spomenutu Prvu banku, pišu Vijesti, kontrolira obitelj Đukanović preko kompanija Monte nova i Capital invest, a među dioničarima ima i mnogo drugih tvrtki poput Elektroprivrede, Lovćen osiguranja itd. Za sada Prva banka ima više od 20 poslovnica. Gotovo sve banke u Crnoj Gori imaju tendenciju rasta aktive, depozita, odobrenih kredita te broja poslovnica. Međutim, podaci o pojedinačnim karakteristikama banaka i njihovu rejtingu ne mogu se dobiti od Centralne banke jer, prema njihovu objašnjenju, time ne žele favorizirati bilo koga. U tom slučaju, jedini dostupni podaci su oni koje same banke priopćavaju, a koji su neredovni i uopćeni. Zbog toga je i vrijednost dionica na burzi jedina karakteristika koja se može iskoristiti za procjenu banaka. NLB Montenegrobanka prema posljednjim cijenama na burzi vrijedi 110 milijuna ili 90 eura po dionici. Banka je u vlasništvu slovenske grupacije NLB i ima oko 20 poslovnica. Slovenci su Montenegrobanku svojevremeno kupili za 11 milijuna eura. Atlasmont banka, koju kontrolira biznismen Duško Knežević, piše podgorički dnevni list u svojem tjednom prilogu "Biznis i berza", na burzi vrijedi 68 milijuna eura. Posljednja cijena dionice na burzi bila je 2508 eura. Širenje poslovnica Atlasmont banka ima više od 20 poslovnica, a otvorili su i predstavništvo u Moskvi. Tržišna vrijednost Hipotekarne banke je 38 milijuna eura, ili oko 1500 eura po dionici. Banku od kraja 2005. kontroliraju Talijani. Za sada su otvorili desetak poslovnica. Opportunity banka, prema burzi, vrijedi 16 milijuna eura. S obzirom na to da banku odavno kontrolira ista tvrtka - Opportunity transformation, trgovina dionicama na burzi bila je u neznatnim količinama. Opportunity ima više od 10 poslovnica u Crnoj Gori. Slično je i s Hypo Alpe-Adriom i Komercijalnom bankom Budva, koje se tržišno ne mogu procijeniti jer nije bilo trgovine njihovim dionicama na burzi. Hipo za sada ima šest ekspozitura, a Komercijalna banka više od 10. Invest banka Montenegro vrijedi oko 9,5 milijuna eura.

boriss_com
13.10.2007., 08:57
Sve uglavnom pogresno od pocetka do kraja.
Novinar koji je ovo pisao je diletant prvog reda.

boriss_com
15.10.2007., 08:23
Konačno otvoren put za velike investitore

Podgorica - Od kastodi poslova koje bi uskoro u Crnoj Gori trebalo da pružaju komercijalne banke, očekuje se da doprinesu daljem razvoju finansijskog tržišta, privlačenju direktnih ulaganja iz inostranstva i kreiranju povoljnije investicione klime nego što je sada slučaj.
To su bile posljedice na skoro svim berzama u regionu, na kojima su stranci posredstvom kastodi banaka najviše kupovali akcije najlikvidnijih kompanija. Veliki fondovi u mnogim zemljama ograničeni su da na stranim tržištima mogu ulagati samo preko kastodi banaka, koje predstavljaju izvjesnu sigurnost.
Naziv "kastodi" je preuzet iz strane terminologije, a označava zapravo "brigu, čuvanje, staranje o hartijama od vrijednosti".
Pod kastodi poslovima se podrazumijeva da banka, koja uglavnom obavlja te poslove, otvori račun kod Centralne depozitarne agencije u ime i za račun klijenta/investitora, za njega izvršava naloge za kupovinu i prodaju akcija, naplaćuje kamate i dividende, stara se o izmirivanju poreskih obaveza vezanih za hartije od vrijednosti, i mnogo drugih poslova koji se preciziraju ugovorom. Na primjer, investitori mogu kupovati akcije preko kastodi banaka, uz određenu proviziju, a javno se neće otkriti o kome se radi.
Kod Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) za obavljanje tih poslova ranije su se neformalno interesovale Hipo alpe adria banka, Podgorička, NLB Montenegro, Invest banka Montenegro i Unikredit banka iz Srbije.
Pravila KHOV o obavljanju kastodi poslova u Crnoj Gori stupila su na snagu prije deset dana.
Direktor Montenegroberze Dejana Šuškavčević smatra da je početak obavljanja kastodi poslova na domaćem tržištu kapitala veoma značajan za dalji razvoj, i da dolazi u pravom trenutku.
- Kastodi banke će značajno doprinijeti likvidnosti tržišta, a imajući u vidu da će njihovi klijenti biti najvećim dijelom profesionalni investitori, to znači da će svojim aktivnostima održavati tržišnu ravnotežu. Nedostatak kastodi poslova je možda i jedan od ključnih razloga što na ovom tržištu nije bilo više velikih zapadnih investitora. U zemljama zapadnog dijela svijeta, profesionalne investitore zakon obavezuje da posluju isključivo preko kastodi banaka, tako da se nadam značajnijem prilivu stranih investicija kroz kastodi poslovanje - smatra Šuškavčević.
Direktor Ljubljanske berze Marko Simoneti rekao je za "Vijesti" da su kastodi funkcije banke najvažnije za strane investitore, takozvane "portfeljaše" koji ne žele kontrolu u kompanijama već kupuju manje pakete akcija kod kojih prepoznaju potencijal za rast.
- Kastodi poslovi se podrazumijevaju u svijetu, i zapadni investitori prosto ne žele da se bave poslovima oko prebacivanja svake akcije iz registra već to prepuštaju kastodi bankama. Veliki je tehnički nedostatak ako na tržištu ne postoji ova vrsta poslova - istakao je Simoneti.
Prema njegovim riječima, najveći broj takvih transakcija na tom tržištu, do sada, je obavljen posredstvom Unikredito banke.
- U Sloveniji je nedavno usvojen Zakon o tržišnim i finansijskim instrumentima, usklađen sa direktivama Evropske unije, i njim su uređeni ovi poslovi neophodni za strana ulaganja - naveo je Simoneti.
Direktor Beogradske berze Gordana Dostanić objasnila je da su kastodi banke olakšale ulazak stranih investicionih fondova na tom tržištu.
- Postoje strani investitori koji zahtijevaju od kastodi banke da za njih obavlja sve pravne radnje vezane za hartije od vrijednosti - dodala je Dostanić.
Najveće četiri kastodi banke u Srbiji su Rajfajzen banka, Unikredit, Komercijalna i Hipo alpe adria banka. Za razliku od crnogorskih gdje se strani investitori trenutno mogu prebrojati na prstima jedne ruke, na Beogradskoj berzi stranci značajno učestvuju čak i u strukturi dnevnog prometa.
Menadžer za odnose sa javnošću Banjalučke berze Darko Lakić, rekao je takođe da su kastodi poslovi doveli nove strane investitore na tom tržištu.
On je napomenuo, međutim, da je teško kvantifikovati direktan uticaj kastodi poslova na ukupan obim trgovine.
- Strani investitori su kupovali akcije najlikvidnijih kompanija i to se može vidjeti na spiskovima akcionara kompanija gdje se među prvih deset vlasnika navode imena kastodi banaka - dodao je Lakić.
Danas na Banjalučkoj berzi radi pet kastodi banaka, a prva je tu vrstu usluga početkom 2007. ponudila Balkan banka.
Hipo banka ima brokersku kuću koja ostvaruje najveći obim prometa na banjalučkom tržištu, i bila je druga koja je klijentima ponudila kastodi usluge.

M.MILOŠEVIĆ

MNOGI SE INTERESOVALI

Direktor brokersko-dilerske kuće Holder Dejan Vasović potvrdio je za "Vijesti" da je i ranije bilo interesovanja američkih investicionih fondova, kao pojedinih hrvatskih i slovenačkih banaka, koje nijesu ušle na naše tržište samo zbog toga što u Crnu Goru nije bilo kastodi banaka.
- Očekujem da će strani investitori koji su ranije željeli da ulažu na crnogorske berze nakon donošenja pravila KHOV i početkom rada kastodi banaka, sada vjerovatno pronaći svoj interes - kazao je Vasović.

boriss_com
17.10.2007., 09:12
Konacno !!!

Invest Banka Montenegro prva kastodi banka

Podgorica - Centralna banka izdala je prvu dozvolu za obavljanje kastodi poslova u Crnoj Gori, i to Invest banci Montenegro (IBM).
Pod kastodi poslovima se podrazumijeva da banka koja uglavnom obavlja te poslove, otvori račun kod Centralne depozitarne agencije u ime i za račun klijenta/investitora, za njega izvršava naloge za kupovinu i prodaju akcija, naplaćuje kamate i dividende, i mnogo drugih poslova koji se preciziraju ugovorom. Na primjer, investitori mogu kupovati akcije preko kastodi banaka, a javno se neće otkriti o kome se radi.
IBM je formirala posebno odjeljenje za obavljanje brokersko dilerskih poslova i uskoro bi za to trebalo da dobije i dozvolu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

boriss_com
17.10.2007., 12:50
O planovima Invest Banke Montengero za CGekonomist govori lord Viskont Datler, suvlasnik kompanije ODK, jedne od dvije najace brokerko-dilerske kuce na londonskoj berzi...kaze da ce se preko IBM banke za manje od 5 godina odvijati transakcije mjerene milijardama...ja mu vjerujem...proguglajte malo i vidjecete da se ovaj tip ne sali, a i IBM banka je dovela najbolje menadzere od svih CG banaka, danas dobila licencu za kastodi. U najavi fondovi, on line trgovanje...
Atlas banka se prodaje do kraja godine, sve investicije Atlas grupe ce ici preko IBM banke /vojna bolnica Meljine, Kamenovo, Atlas centar Podgorica, Velika plaza.../, svi veliki klijenti vec migriraju u INBA / Luka Bar, Budvanska rivijera AD, Telekom Crne Gore, Lovcen osiguranje, Rudnik uglja.../.

Moj favorit u bankaskom sektoru!

Zivac
17.10.2007., 19:40
Vidim da se pomalo otkriva topla voda. Bojim se da ih pravi IBM ne tuzi. Zbog cega bi neko kupio Atlas banku kada ce IBM sve da uzme. Cudno cudno.

boriss_com
17.10.2007., 21:22
Evo ovako Atlas banku bi "neko kupio" zato sto ima 25 poslovnica u svim vecim naseljenim mjestima u CG i sto se bavi tzv "retail" bankarstvom i pokriva oko 13% CG trzista, IBM je drugacije koncipirana banka - ona se bavi investicionim bankastvom.
Nadalje, stopa rasta u "retailu" u CG je od 100-800%, znaci da u tom sektoru jos ima potencijala i zato neko hoce kupiti Atlas banku.

Ukratko, one nisu jedna drugoj konkurencija.

Zivac
18.10.2007., 18:04
Evo ovako Atlas banku bi "neko kupio" zato sto ima 25 poslovnica u svim vecim naseljenim mjestima u CG i sto se bavi tzv "retail" bankarstvom i pokriva oko 13% CG trzista, IBM je drugacije koncipirana banka - ona se bavi investicionim bankastvom.
Nadalje, stopa rasta u "retailu" u CG je od 100-800%, znaci da u tom sektoru jos ima potencijala i zato neko hoce kupiti Atlas banku.

Ukratko, one nisu jedna drugoj konkurencija.

Pa zasto prodaju jednu kad ne konkurise drugoj i postoji prostor za rast i kod prve. Drugo pitanje sto onda podrazumijevas pod time da jake firme prilaze IBM. Cudno cudno.

boriss_com
18.10.2007., 18:25
Pa zasto prodaju jednu kad ne konkurise drugoj i postoji prostor za rast i kod prve. Drugo pitanje sto onda podrazumijevas pod time da jake firme prilaze IBM. Cudno cudno.

Prodaju iz dva razloga:
1. vec imaju svoju banku
2. da uzmu 100 milE koji su im potrebni za druge projekte, neke sam vec nabrojao

Jake firme u smislu jaki deponenti.

Grenland
18.10.2007., 20:26
Moj favorit u bankaskom sektoru!


Moj isto, ostale banke su otisle daleko ili ih nema u ponudi.

Samo treba razlikovati PLJB (obicne akcije Invest banke) i INBA (prioritetne akcije Invest banke, bez prava glasa, ali daju sigurnu dividendu od 7% na nominalu).

Ja imam INBA

I ostalo se vecinom slazem sa Borisom.

Zivac
18.10.2007., 22:01
Prodaju iz dva razloga:
1. vec imaju svoju banku
2. da uzmu 100 milE koji su im potrebni za druge projekte, neke sam vec nabrojao

Jake firme u smislu jaki deponenti.


Oko 1 i 2 se djelomice mogu sloziti mada opet ne vidim razlog da gube klasicnu banku koja donosi siguran ne mali profit i kockaju na investicijsku banku gdje ce prije ili kasnije imati jaku konkurenciju (vec vidim Hypo bez pompe krece u kastodi a za sada nema nista od fonda) i gdje profit je zagarantovano mali prve godinu-dvije, ocekujem jos nekoliko prodora u taj segment. Sto se tice jakih deponenata u IBM to je vec utopija u ovom trenutku.

boriss_com
18.10.2007., 22:09
"Retailom" po principu "ako hoces pare popuni formulare" se moze baviti bukvalno svako, dok za investiciono trebaju ljudi kojih u CG nema pa ih dosta placaju i dovode sa strane. IBM projektuju kao regionalnu investicionu banku, i ja im, imajuci u vidu ekipu koju su napravili - vjerujem.
Prodaja Atlasa je gotova stvar.
A da klijenti migriraju to je stvarnost u ovom trenutku.

Kad vec spominjes Hypo, slucajno znam ekipu koja radi u CG za sada brokersko-dilerske poslove, e ako na te racunaju da se bave investicionim bankarstvom - ja cu raditi u NASI.

Da, bice konkurencije u inv. bankarstvu i tu si u pravu. No, gdje ima konkurencije - ima i novca.

Zivac
18.10.2007., 22:11
Koji deponent migrira. Podaci! Lako mogu provjeriti za vecinu kompanija.

Grenland
18.10.2007., 23:18
@ Borise

e sad si, vala, pretjerao!

Doveli su ovog svajcarca i koga jos? domaci kadar? ni atlas nije bio atraktivan puno ni za domaci kadar, a kamoli da je IBM. ja ne znam tamo ni za jedno poznato ime iz domaceg bankarstva, ni u Atlas ni u IBM. Uglavnom se radi o "marljivim sluzbenicima".

i ovo za "regionalnu investicionu banku"... planovi su jedno a realnost drugo. Nemaju oni jos dovoljno kapitala ni za lokalni nivo i svakako da ce im biti tesko da rade pored zbilja velikih sistema: SG, OTP, Hypo, NLB, na dugi rok.

Prodaja Atlasa je moguca, ali ako se to desi, Invest Banka ce biti klasicna komercijalna banka, "Atlas II". U toj prici, prelazak deponenata je moguce ocekivati, ali to jos nije pocelo. ja to od tebe prvi put cujem.

Kazem, imam INBA i mislim da je to dobra akcija, zato sto je odnos p/b najbolji, a ne zato sto mislim da ce IBM postati "najjaca banka"! Naprotiv, ne mislim tako jer je to nerealno ocekivati!

Marinac
19.10.2007., 07:02
a šta molim Vas fali ATLAS BANCI i na ovim cijenama, kad vidite da je u HRV omjer P/E 40 valjda vam je sve jasno!

boriss_com
19.10.2007., 08:58
@ Borise

e sad si, vala, pretjerao!

Doveli su ovog svajcarca i koga jos? domaci kadar? ni atlas nije bio atraktivan puno ni za domaci kadar, a kamoli da je IBM. ja ne znam tamo ni za jedno poznato ime iz domaceg bankarstva, ni u Atlas ni u IBM. Uglavnom se radi o "marljivim sluzbenicima".

i ovo za "regionalnu investicionu banku"... planovi su jedno a realnost drugo. Nemaju oni jos dovoljno kapitala ni za lokalni nivo i svakako da ce im biti tesko da rade pored zbilja velikih sistema: SG, OTP, Hypo, NLB, na dugi rok.

Prodaja Atlasa je moguca, ali ako se to desi, Invest Banka ce biti klasicna komercijalna banka, "Atlas II". U toj prici, prelazak deponenata je moguce ocekivati, ali to jos nije pocelo. ja to od tebe prvi put cujem.

Kazem, imam INBA i mislim da je to dobra akcija, zato sto je odnos p/b najbolji, a ne zato sto mislim da ce IBM postati "najjaca banka"! Naprotiv, ne mislim tako jer je to nerealno ocekivati!

"Koga su doveli", evo nekih, pa proguglaj malo:
Aurel David
Stavros Hadjikyriacoy,
Dragoljub Janković,
Bojan Dožić.

"Od zbilja velikih sistema: SG, OTP, Hypo, NLB" je samo SG evropska banka, ostalo su regionalne.

"poznato ime iz domaceg bankarstva" necu ni komentarisati jer to ne postoji.

Prodaja Atlasa nije moguca, vec gotova stvar.

Nigdje i nikakada nisam niti napisao "najjaca banka" za IBM.

To je vjerovatno "I banka CG" sa rastom svih parametara poslovanja za 9 mjeseci od preko 1000% sto je nezabiljezeno u svjetskim okvirima.:biggrin: i rastom beraznsih indeksa za 500% uz promet od 5 akcija:eek:

Grenland
19.10.2007., 17:50
@ Marinac

Pa Atlas ti se trenutno radi na p/e 80 !!! Sabiras li obje vrste akcija, obicne ATBA (68miliona) i prioritetne ATBM (12mil), pa kad podijelis sa profitom 2006 (1mil)... Profit 30/6 2007 je oko 0,5 mil, znaci na liniji prosle godine (imas na www.cb-cg.org).

Pri tome, Atlas je vec zrela banka, a INBA je tek na pocetku price...

@Borise

Ovu dvojicu stranaca ne znam. Domace znam, a vidim da ih ti ne znas cim ih u strucne racunas. OK su, ali oni bankarskog pedigrea nemaju. JAnkovic bio u drzavnoj Agenciji za prestruktuiranje... Dozic je bio u Centrlnoj banci i tamo se bavio deviznim rezervama,... znaci vrlo daleko od investicionog bankarstva. Ali, dobar je momak.

Domaca bankarska "zvucna imena" postoje, u bransi se zna "ko je ko" i zna se koji su ljudi naznacajniji u pojedinim bankama. Niko takav niije dosao ni u Invest ni u Atlas. Ti ocigledno nijesi ni blizu bransi, sto je OK, ali utoliko tvoje misljenje o njima ima manju snagu.

Prodaja Atlasa je i dalje spekulacija, na koju i ja racunam... ali ne mogu potvrditi da je gotova stvar.

Jeste, OTP, Hypo i NLB su regionalne grupacije, sto ne dovodi u pitanje moju izjavu da se radi o velikim sistemima. Sad cu dodati jos da su INBA i ATBA vrlo jasno "lokalna prica" i da su neodrzive na duzi rok. Buducnost obje banke je u prodaji i ja racunam na to.

Ne sumnjam da ce i Prva banka biti dobro prodata, obzirom da su vec druga banka po bilansnoj masi, a tek veze i kontakti... Cijena je rasla sa malim prometom zato sto niko nije htio da proda po tim cijenama, a postoji ogranicenje +-10%. Sad ima da se kupi oko 1.000 pa ima i prometa.

boriss_com
19.10.2007., 18:02
OK, Grenland na kraju smo se, pa u skoro svemu slozili.

"Buducnost obje banke je u prodaji i ja racunam na to.", i ja racunanam na to.

zicho
13.11.2007., 00:53
B92 Biz Vesti Region

Crnogorski bankari dobro zaradili
20:07 | Izvor: Tanjug

Podgorica -- Komercijalne banke u Crnoj Gori u prvih devet meseci ove godine zaradile 13,4 miliona evra, saopštila je CBCG.

Crnogorska Centralna banka (CBCG) saopštila je da su komercijalne banke u prvih devet meseci ove godine ostvarile dvostruku veću zaradu neog u istom periodu lane. Ukupan rezultat bio bi i znatno bolji da "Hipo-Alpe-Adrija" (Hypo-Alpe-Adria) banka nije u istom pariodu izgubila više od deset miliona evra, dok je u istom razdoblju lane imala gubitak od "samo" 1,9 miliona evra.

Najprofitabilnija banka u Crnoj Gori je i dalje "Crnogorska komercijalna", koja je, prema podacima CBCG, u prva tri kvartala zaradila više od sedam miliona evra.

Slede "Oportjuniti banka" i "Prva banka Crne Gore", sa po oko tri miliona evra prijavljenog dobitka do oktobra.

"Atlasmont banka" zaradila je u istom periodu 2,7 miliona evra, "Nova ljubljanska Montenegro banka" 2,5 miliona, "Podgorička Sosijete ženeral banka" oko dva miliona, te "Komercijalna banka" iz Budve, kao samostalni deo istoimene banke iz Beograda, 1,8 miliona evra.

Za razliku od tih banaka, koje ove godine beleže najmanje trocifrene stope rasta dobiti, "Hipotekarna banka" i "Invest banka Montenegro" imale su dobitak od 65.000, odnosno 2.000 evra, što je vrtoglav pad u odnosu na prošlu godinu, kada su ubeležile profit od 723.000, odnosno 76.000 evra.

Kvartalne rezultate članica sektora objavljuje CBCG, koja ne odgovara za njihovu (ne)tačnost.

boriss_com
29.12.2007., 14:10
Invest banka prva s custody poslovima
Autor/izvor: Mina-business

Osim mogućnosti koja podrazumijeva trgovanje od kuće, očekuje se da će ova usluga probuditi interesovanje stranih investitora za tržište hartija od vrijednosti u Crnoj Gori.
Invest Banka Montenegro (IBM) zvanično je prva custody banka u Crnoj Gori, nakon što je dobila licencu od Komisije za hartije od vrijednosti, saopšteno je danas iz tog finansijskog preduzeća. Za obavljanje custody poslova IBM je ranije dobila odobrenje Centralne banke Crne Gore, nakon čega joj je bila potrebna dozvola nadležne institucije za tržište hartija od vrijednosti.

Custody poslovi podrazumijevaju kompletnu brigu o portfelju koji klijenti banke imaju u akcijama, obveznicama i drugim hartijama od vrijednosti. To, između ostalog, podrazumijeva da će IBM za račun svojih klijenata – nalogodavaca i trgovati, ali u svoje ime, a za njihov račun, tako da oni, za širu javnost ostaju anonimni, objašnjeno je iz banke. Osim mogućnosti koja podrazumijeva trgovanje od kuće, očekuje se da će ova usluga probuditi interesovanje stranih investitora za tržište hartija od vrijednosti u Crnoj Gori, zaključeno je u saopštenju.

Zivac
13.02.2008., 17:50
Nema prodajnih. Probaj ako mislis da vrijedi.