PDA

View Full Version : Informacije o osiguranju na internetu


Slow
18.07.2006., 00:10
Primjecujem da je za neke ljude osiguranje jos uvijek siva zona o kojoj malo znaju. Postacu osnovne linkove za one koji su iz bilo kojeg razloga zainteresirani za osiguranje kao izvor dodatnih informacija.

www.hanfa.hr
www.dinados.hr

Nekad je nadzor nad radom osiguranja obavljala Direkcija za nadzor osiguranja. Agencija se spojila sa ostalim agencijama za nadzor financijskih trzista u HANFU. Na stranicama bivse i sadasnje agencije mozete naci izmedju ostalog:

-popis drustava za osiguranje
-popis posrednika u osiguranju
-popis zastupnika u osiguranju

Ako zelite sklopiti osiguranje preko zastupnika ili posrednika, moja preporuka je da provjerite nalaze li se na hanfinom popisu sto automatski znaci da imaju potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti.

Na istim stranicama se objavljuju mjesecna izvjesca o zaracunatoj premiji te udjelu u trzistu za svako osiguravajuce drustvo. Takodjer mozete naci i godisnja finacijska izvjesca svih osiguravajucih drustava.

www.huo.hr

«Hrvatski ured za osiguranje osnovan je 1992. godine u Zagrebu.

U početku je osnovna funkcija Ureda bila da predstavlja nacionalni ured zelene karte. Stupanjem na snagu Zakona o osiguranju (18.02.1994.), te posebno Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju (27.02.1997.) djelatnost Ureda je znatno proširena. Uz svoju osnovnu funkciju nacionalnog ureda zelene karte, Hrvatski ured za osiguranje obavlja i poslove vođenja Garancijskog fonda (obrada i likvidacija šteta nastalih od nepoznatih i neosiguranih vozila, brodica na motorni pogon, zrakoplova i dr.)

Djelatnost Ureda je također i organizacija i vođenje graničnih osiguranja od automobilske odgovornosti te koordinacija rada svojih članova koji se bave obveznim osiguranjem u prometu na donošenju zajedničkih uvjeta i temeljnog premijskog sustava.

Hrvatski ured za osiguranje je pravna osoba, te djeluje kao udruga hrvatskih društava za osiguranje.”

www.osiguranje.hr

Portal o osiguranjima. Svima bih preporucio rubriku Savjet tjedna koju pise Marjan Curkovic i na pristupacan i razumljiv nacin odgovora na upite osiguranika. Provjerite arhivu njegovih kolumni i vjerovatno cete naci barem djelomican odgovor na neka svoja pitanja vezana za osiguranje.

www.nn.hr

Pravni propisi koji reguliraju osiguranja:

Zakon o osiguranjima – ustroj i nadzor drustava za osiguranje, posredovanje i zastupanje.
Zakon o obveznim odnosima - postoji poseban odjeljak koji regulira Ugovor o osiguranju (sklapanje, raskid, naknadu stete...)
Zakon o obveznim osiguranjima u prometu – ime govori sve.
Zakon o posredovanju i zastupanju u osiguranju – takodjer nomen est omen

http://sudskapraksa.vsrh.hr/supra/

Ako poznajete dovoljno pravo, ili ste vidjeli u nekom pismenu clanak zakona na koji se osiguravatelj poziva, na stranicama Vrhovnog suda ima bogatu sudsku praksu sa slucajevima iz podrucja osiguranja.

Ostalo: osiguravatelji cesto imaju na svojim stranicama rjecnike pojmova, te obrasce za prijavu steta. Informirajte se na njima umjesto da lutate okolo.

kija
29.07.2006., 20:44
nadam se da imaš i ovu informaciju. naime, prema novom zakonu o osiguranju,za sve koji žele prodavati osiguranje obvezno je polaganje ispita koji se održava u Westinu. Koja je literatura namijenjena za tu svrhu?

Slow
30.07.2006., 17:39
NN 118/99

PROGRAM

ZA POLAGANJE ISPITA ZA STJECANJA OVLAŠTENJA ZA OBAVLJANJE POSLOVA POSREDOVANJA I ZASTUPANJA U OSIGURANJU

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1999/1913.htm

Svakako provjeri postoje li kakve izmjene. Moja preporuka je da nazoves bivsu direkciju tj. hanfu.

I mala nadopuna, koliko je meni poznato, ne moraju polagati osobe koje su u radnom odnosu u drustvima za osiguranje.

Slow
30.07.2006., 18:09
evo, gledam i novi pravilnik

Pravilnik o uvjetima za stjecanje i provjeru stručnih znanja potrebnih za dobivanje ovlaštenja za obavljanje poslova zastupanja, odnosno posredovanja u osiguranju (NN. 45/06)

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/1108.htm

Iako clanak 5. stavak 3. kaze da

"Program za polaganje ispita Agencija će objaviti u »Narodnim novinama« najkasnije u roku od 30 (trideset) dana od dana objave ovog Pravilnika."

nisam ga nasao. Dakle, provjeri s njima telefonski i uci po starpj literaturi do tada

Slow
31.07.2006., 09:17
PROGRAM ZA POLAGANJE ISPITA ZA PROVJERU STRUČNIH ZNANJA ZA DOBIVANJE OVLAŠTENJA ZA OBAVLJANJE POSLOVA ZASTUPANJA ODNOSNO POSREDOVANJA U OSIGURANJU

nn 62/06

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/1512.htm