PDA

View Full Version : Rafinerija u Bosanskom Brodu


Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Sharemax
17.10.2005., 00:04
Jedno pitanje - dal netko bolje poznaje Rafineriju nafte Bosanski Brod.
Poduzeće koliko znam ne radi, ali mislim da se sprema prodaja stranom vlasniku...
Jedina rafinerija u BiH, cijena trenutačno iznosi oko 13% nominale.
Razmišljam o ulasku.

netstrider
24.10.2005., 17:43
Jedno pitanje - dal netko bolje poznaje Rafineriju nafte Bosanski Brod.
Poduzeće koliko znam ne radi, ali mislim da se sprema prodaja stranom vlasniku...
Jedina rafinerija u BiH, cijena trenutačno iznosi oko 13% nominale.
Razmišljam o ulasku.
Ina i njen strateški partner mađarski MOL nedavno su dobili zeleno svjetlo Vlade FBiH za preuzimanje sarajevskog Energopetrola. S tim će, ocjenjuju analitičari, Ina učvrstiti lidersku poziciju na bh. tržištu i dodatno otežati poziciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Magazin Banka

btw, taj Krajinapetrol je ionako njihov. kupujes svoje. a eto, samoupravljanje. Mah.

Zeks
25.03.2006., 18:09
VODE SE PREGOVORI SA VIŠE KOMPANIJA ZA POKRETANJE RAFINERIJE NAFTE BROD

BANJA LUKA - Izraelska kompanija "Alon" trebalo bi do kraja ovog mjeseca da se izjasni o svojim namjerama za stvaranje zajedničkog preduzeća s Rafinerijom nafte u Brodu, što bi moglo biti jedno od rješenja za pokretanje ovog preduzeća, kaže Milan Jelić, ministar privrede, energetike i razvoja RS. Jelić, međutim, ističe da partnerstvo Rafinerije s Izraelcima ne mora da bude jedino rješenje za pokretanje proizvodnje u brodskoj kompaniji, navodeći da se pregovara s još nekim svjetskim kompanijama, čija imena nije želio da otkriva. On je ocijenio da do pokretanja proizvodnje u Rafineriji može doći samo uz pomoć strateškog partnera, koji bi zajedno s Vladom RS radio na njenom oživljavanju. Prema njegovim riječima, s potencijalnim partnerom se ne bi krenulo odmah u proces privatizacije, već bi se u međuvremenu po modelu iz susjednih zemalja, tretirajući Rafineriju kao preduzeće od vitalnog značaja, donio zakon o njenoj privatizaciji. "Rafinerija u Brodu je od vitalnog interesa za RS i BiH i zato je svima u interesu da ona što prije bude stavljena u pogon", kaže Jelić, napominjući da se to mora ubrzo dogoditi. Danilo Broćilo, predsjednik Sindikata Rafinerije, kaže da radnici s nestrpljenjem očekuju pokretanje postrojenja, ističući da su spremni odmah da se uhvate posla. Rafinerija u Bosanskom Brodu je opterećena dugovanjima, koja premašuju 250 miliona maraka i prema planovima bivše vlade, koje je naslijedila u aktuelna, strateški partner s kojim bi se formiralo zajedničko preduzeće bi trebalo da izmiri dugovanja, dok bi Vlada u novoosnovanu kompaniju uložila postrojenja i zemljište. Izvor: www.nezavisne.com

Zeks
30.03.2006., 17:13
Dodik: Vlada RS neæe privatizovati brodsku Rafineriju ispod cijene
Napisao Bh biznis
Èetvrtak, 30 Mart 2006
Ponuda izraelske kompanije Alon u vezi s formiranjem zajednièkog preduzeæa s Rafinerijom nafte Bosanski Brod “potpuno je neprihvatljiva i potcjenjivaèka za Vladu RS-a”, izjavio je danas entitetski premijer Milorad Dodik.
Najavio je da æe Vlada napraviti novi pristup u privatizaciji strateških preduzeæa, koji æe se razlikovati od dosadašnjeg, i od prodaje preduzeæa po svaku cijenu, istièuæi da Vlada “neæe dati Rafineriju ispod cijene, makar ona ostala neprodata”.

Podsjetivši da je prethodna vlada proglasila na javnom konkursu Alon partnerom u privatizaciji Rafinerije i da današnja vlada formalnopravno mora da nastavi razgovore s Alonom, Dodik je u obraæanju poslanicima Narodne skupštine RS-a naveo da su ponuðeni uvjeti Alona za formiranje zajednièkog preduzeæa neprihvatljivi.

Alon je ponudio osnivanje zajednièkog preduzeæa u kojem bi odnos vlasništva bio 50:50 posto, s tim što bi Alon imao 100 posto pravo da upravlja preduzeæem, a Dodik je ukazao da bi Vladi na teret bili ostavljeni dugovi preduzeæa, neisplaæene plate radnicima, te još neka pitanja.

mirkoslav
30.03.2006., 18:06
Pa ovaj je ishod s rafinerijom bio poznat vec prije dva tjedna, pogledajte moj post

http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=127190&postcount=729

Tko iz onih izjava ministra Jelica nije shvatio da je deal sa Izraelcima propao bolje mu je u poljoprivredu. A izgleda da mnogi nisu, jer je rafinerija uredno nakon toga nastavila rasti, da bi tek sad zadnjih par dana pocela padat. Pa zar je neko trebao nacrtati sto znaci izjava da oni nisu jedina opcija za rafineriju i da se pregovara i sa drugim potencijalnim partnerima. Sad je pala na 0.17, a ovisno o svemu i svacemu, vrlo lako moze nazad na 0.10, odakle je i dosla. Meni je ta prica s Izraelcima od pocetka bila sumnjiva i premda mi je rafinerija bila jaki kandidat, odustao sam od kupnje. A bila je 0.11 tada.

Pa sam radije pocistio MTLB po 0.06, a da me nitko nije smetao.

netstrider
30.03.2006., 18:09
Kad sam prvi put pisao o RNAF govoreći da je rafinerija bolja industrija od distribucija nisam znao neke stvari. Otad se dogodilo par značajnih. Korekcija revizorskih izvješća po kojima ta njihova rafinerija još malo pa neće ni imati cijene (MSČ (moja sućut) svim akcionarima inače odličnog RFUM). Jedno jutro im je ELDO ugasio struju. Da je tako potrajalo još par sati smrzle bi im se sve one male i velike cijevi i cjevčice koje čine rafineriju i... pa mjestimično popucale. :)
Generalno sam onda shvatio koliko nekome u Sisku nije u interesu da ova tehnološki novija rafinerija nikako ne počne odrađivati svoj kruh. Ako ništa, Sava je plovna do Brodova. Po mom mišljenju INA treba kupiti tu Rafineriju i onda je zatvoriti ili je jednostavno uništiti kako zna, drugo ne vidim (teško da će INA zatvarati Sisak nakon ulaganja u njega). da rezimiram:
-RNAF ne vrijedi ništa.
-Akcionarima vrijedi nešto manje od toga u slučaju joint venturea jer neće imati ništa.

U svakom slučaju, ovo treba uzeti kao nekakvo predizborno navijanje "nećemo prodavat ispod cijene" i držati za riječ kad se bude govorilo o telekomu. Novinari neka zapamte ovaj dio, trebat će im kad će se prodavat telekom, pa da vidimo šta je fer cijena.

Tako svejedno. Imam osjećaj da će oni napraviti trakavicu otoga. Za radnike bi bilo najbolje da su je odma dali Izraelcima i to po mukte. To je kao i s Energopetrolom. (tamo je "sto baba, kilavo dite") nećeš danas dat za malo, sutra neću uzet ni za mukte, napravit ću svoje, još bolje!

salenacionale
31.03.2006., 08:57
Meni se ta priča oko RNAF nimalo ne sviđa i nije mi padalo na pamet da tu ulazim. Špekulativno su odlično prošli oni što su kupovali po 0.10 KM, a izašli na 0.19 KM, ali kupovati preduzeće u ogromnim dugovima, koje godinama praktično ne radi, pa makar se zvalo i rafinerija nafte je prilično rizično. Da ne govorim o raznim političkim igrama koje se uvijek "prebiju" preko leđa radnika i malih akcionara...
Oni kojima je to vrlo interesantna investicija su mi to obrazlagali u stilu "to kad jednog dana proradi..." ili "kad uđe strateški partner to će da melje... i tome slično.
Smatram da se investiranje mora zasnivati na što pouzdanijim podacima i da tu nema mjesta riječima "kad bi bilo", "ako", "jednog dana", "možda" itd. jer je to prečica za gubitak.

Slična stvar je i sa BLPV. Iako je ušao strateški partner pitanje je kada će i dali će pivara ostvarivati profit ravan bumu u 2002 i 2003? A i tada je donosila prinos od svega 10% na broj emitovanih akcija, a teško da će ponovo imati tržišno učešće kao tih godina... Ima puno boljih i jeftinijih preduzeća u RS koja konstantno ostvaruju profit bolji od pivarinog iz njenih najboljih dana...

mirkoslav
08.05.2006., 13:46
Evo rafinerija opet prodana, samo sto nije. Ko Arena...

http://www.nezavisne.com/dnevne/ekonomija/ek05062006-01.php

suficit
11.05.2006., 13:38
http://www.nezavisne.com/dnevne/ekonomija/ek05112006-01.php

Datum: 10.05.2006
Milan Jelić, ministar privrede, energetike i razvoja RS

R. Šegrt

Rafineriju nafte "mjeri" pet velikih kompanija
Za Rafineriju nafte Bosanski Brod vlada veliko interesovanje među inostranim naftnim velikanima, pa je utemeljen optimizam da će to preduzeće uskoro izaći iz dugogodišnje tame.

Tvrdi to u intervjuu za "Nezavisne" Milan Jelić, ministar privrede energetike i razvoja RS, navodeći da bi Rafineriju u ruke novog vlasnika mogli predati za manje od dva mjeseca.

"Od novog vlasnika očekujemo da konačno pokrene proizvodnju i izvuče preduzeće iz dubioze", ističe Jelić.

NN: Koje kompanije su zainteresovane za kupovinu Rafinerije nafte?

JELIĆ: Još ne možemo da kažemo koje su kompanije zainteresovane za kupovinu. Poučeni ranijim iskustvima, kada je dolazilo do uplitanja nekakvih elemenata koji nisu željeli rješenje problema Rafinerije, odlučili smo da ne objavljujemo u javnosti imena kompanija koje su u najužem krugu za kupovinu Rafinerije.

NN: Kad će se znati ime kupca?

JELIĆ: Onog trenutka kad kupac bude uplatio avans za Rafineriju, biće objavljeno njegovo ime. Tada ćemo objaviti i sve uslove pod kojima će preuzeti preduzeće i koje će morati da ispoštuje.

NN: Da li možete otkriti koliko kompanija je zainteresovano i odakle su?

JELIĆ: U pitanju je pet do šest kompanija i dolaze iz cijelog svijeta. Ne možemo ih geografski svrstati u jednu grupu.

NN: Pošto nije bilo tendera za prodaju Rafinerije, na koji način su obaviješteni potencijalni kupci o njenoj privatizaciji?

JELIĆ: Sve zainteresovane kompanije poslale su pisma namjere Vladi RS. Još nismo odgovorili na sva pisma, ali mogu da potvrdim da su neki od njih već počeli sa snimanjem stanja obaveza i kapaciteta Rafinerije kako bi dobili jasniju sliku prije davanja zvaničnih ponuda.

NN: Još se ne spominje koja cijena bi bila prihvatljiva za prodaju Rafinerije. Da li je poznata okvirna cifra koja bi za Vladu bila prihvatljiva?

JELIĆ: U Zakonu o reviziji privatizacije u jednoj odredbi kaže se da cijena ne može da bude manja od knjigovodstvene vrijednosti preduzeća. Ali ja očekujem da mi Rafineriju prodamo za mnogo više novca. Ta cijena varira i tek kad sjednemo da pregovaramo s konkretnim kupcem, biće utvrđena i prodajna cijena.

NN: Kakve obaveze planirate postaviti pred moguće kupce Rafinerije?

JELIĆ: Pored toga što će trajno da obezbijedi da pogoni Rafinerije rade, novi vlasnik biće u obavezi da izmiri sva dugovanja, uključujući i ona prema državi i radnicima. Dodatne obaveze biće naknadno definisane.

Zaštita domaće proizvodnje
NN: Može li novi kupac računati na cjelovito naftno tržište BiH, ako se ima u vidu da su kompanije iz susjednih zemalja dobrim dijelom kaparisale bh. teritoriju?

JELIĆ: Sigurno je da će budući kupac izaći sa zahtjevima da se uredi tržište i zaštiti domaća proizvodnja. To je moguće, jer zemlje u tranziciji imaju pravo da se štite i mi to možemo učiniti kroz rigorozne kontrole, kao što je, na primer, provjera učešća sumpora u gorivu.

IMA LI KO INFORMACIJE - KO SU ZAINTERESOVANI KUPCI?

DANAS JE RNAF BILA 0.2KM, PROMET 44.099 AKCIJA, OSTALO 9.700 AKCIJA NA STRANI PONUDE PO 0.2KM. POVECANJE OD 34% U ODNOSU NA PROSLI CETVRTAK!!!

Shogun
11.05.2006., 15:21
Neznam zašto bi Petrol kupovao rafineriju?

lomu
11.05.2006., 16:07
Možda je Petrol kasno shvatio da bi mogao biti bolji igrač na susjednim trgovima nego je sada !!!

Nova ekipa na čelu poduzeča, interesantno tržište na samo za Petrol nego i za svu energetiku .

panzer
11.05.2006., 21:54
PETROL je vrlo oprezno ušao na tržište BIH,to je u par navrata potvrdio i Roman Mazi,
Ali u zadnje vrijeme su primjećene drugačije aktivnosti u toj firmi na području BIH-postepeno se okreću veleprodaji.

Razlog opreznosti je bio izbjegavanje konfrontacije sa INA-om koja je pokrivala 80% tržišta BIH sa derivatima. Sada se situacija mijenja. Dolaze drugi "igrači" koji pomenuti omjer mijenjaju jer se derivati nabavljaju i sa drugih strana,a ne samo iz INE.
Taj trend prati i PETROL jer u tom poslu firma koja nije fleksibilna nema previše šansi.
Što se tiče rafinerije nafte Bosanski Brod, kada počne da radi aktivno ( a ne kao sada) sasvim sigurno će pomesti sav uvoz tj. uvozilo bi se najviše 15 % potreba tržišta i zna se kome to ne bi odgovaralo.

PETROLU treba rafinerija i ako je može kupiti jeftino (a ova izgleda jeftino), on će to i uraditi.

Zeks
07.06.2006., 00:24
Datum: 06.06.2006
Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS objavilo imena mogućih kupaca brodske Rafinerije nafte

R. Šegrt

U trci za Rafinerijom Francuzi, Rusi, Austrijanci i Kazahtanci
BANJA LUKA - Najozbiljnije ponude za kupovinu Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu dostavili su francuska kompanija "NI grup total" i "Nor ist petroleum" iz Nigerije, koji nastupaju zajednički, te "Centreks jurop enerdži i gas" iz Austrije i "Kaza munai" iz Kazahstana, potvrdio je Milan Jelić, ministar privrede, energetike i razvoja RS.

Jelić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima napominje da su interesovanje pokazali i ruski "Lukoil" i još nekoliko svjetskih kompanija. Ističe se da su svi potencijalni kupci ozbiljni kada je u pitanju privatizacija brodske Rafinerije.

"Treba napomenuti da je vrijeme bitan činilac i da što prije treba donijeti rješenje kojim će se trajno i uspješno riješiti status i funkcionisanje Rafinerije", navodi Jelić i dodaje da će konkretan prijedlog za prodaju biti poznat nakon što prođe procedura u Vladi i Narodnoj skupštini RS.

Stupanjem na snagu nedavno usvojenog Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, naveo je Jelić, biće stvoreni i formalno pravni uslovi za odabir strateškog partnera za Rafineriju u Bosanskom Brodu.

"Radnici Rafinerije koji već dva mjeseca nisu primili platu s nestrpljenjem očekuju novog vlasnika", kaže Danilo Broćilo, predsjednik Sindikata Rafinerije.

On je rekao da je teško komentarisati šturu izjavu ministra, ističući da su sve pomenute kompanije ozbiljne i dobrodošle.

"Kako smo nezvanično mogli čuti u Rafineriji, do produžetka roka za objavljivanje ponuda je došlo zbog zahtjeva jedne revizorske kuće koja radi procjenu preduzeća", kazao je Broćilo dodajući da ipak očekuje da bi se do kraja nedjelje moglo znati ime kupca.

Prema njegovim riječima, pored pomenutih kompanija moguće je da se pojave i još neke, pošto su proteklih dana u preduzeću boravili predstavnici brojnih revizorskih kuća i kompanija.

Pogoni Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, koja zapošljava oko 1.500 radnika, već oko godinu dana ne proizvode naftu. Dugovi preduzeća prema dobavljačima i radnicima, prema nekim procjenama iznose više od 300 miliona KM. Rafinerija, koja bi uz ulaganja mogla da prerađuje 5,2 miliona tona nafte godišnje, samo je prošle godine napravila gubitak od 77 miliona maraka.

netstrider
13.06.2006., 12:34
Ma mamu ti tvoju potplaćenu.

M.JELIĆ: 'ALTIMA PARTNERS' ZAINTERESOVAN ZA BRODSKU RAFINERIJU
utorak, 13.06.2006.

Londonski investicioni fond ”Altima partners” zaintersovan je za privatizaciju Rafinerije nafte Bosanski Brod, potvrdio je ministar privrede, energije i razvoja Republike Srpske (RS) Milan Jelić. On je ranije rekao da su najozbiljniji kandidati za strateškog partenara brodske Rafinerije francuski “Grup total” sa nigerijskim “Norist petrol” kao dobavljačem, te austrijski “Centrex Europe energy and gas” i kazahstanski “KazMunai”.
Jelić je istakao da je naveo imena samo ove tri kompanije, jer su iskazale njozbiljniji interes i zamolile Ministarstvo da dobiju “određene privilegije u smislu pregovora”.
On je rekao da su pojedine firme, ne navodeći njihove nazive, već prebacile sredstva u švajcarske banke, kao garanciju da će odmah izvršiti privatizaciju brodske Rafinerije, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog Petrola.
“Dobio sam i zamolnicu jedne od tri kompanije čija su imena objavljena da deponuje najmanje 10 miliona eura ovih dana, kako bi stekla početnu prednost i natjerala Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS da ne razmišlja o drugim potencijalnim kupcima”, istakao je Jelić.
On je naglasio da će brodska Rafinerija biti brzo privatizovana, podsjetivši da je planirani rok za to jučer istekao, ali da još nije odlučeno koja će kompanija biti strateški partner.
“Moguće je da to bude jedna, ali i više stranih firmi, u svakom slučaju, vrlo brzo ćemo imati kupca”, zaključio je Jelić.

Amo vako. Prodate li Rafineriju Altimi koja se zasad pokazala nesposobna u vođenju makar male banjalučke pivare (meni je najbolji Monkov argument na ZTPR; to samo kreteni mogu sami sebi bespotrebno dizati cijenu ulazne sirovine), ili bilo kojem šverceru naftom (npr. nekom tko je ometao rad rafinerije ili na njoj i tukao zaradu) umjesto respektabilnoj stranoj kompaniji, volija bi da neko prikuca jednu onima koji su to odlučili. Znate ono, mlačna noć, pa neko opali zoljon ko po Slišku (istina, prvi pokušaj po Sliška je bija u magleno subotnje jutro, ali sad nema magle). Pa Rafinerije nisu Jelićeva igračka (nit Dodikova, nit ičija) i privreda cijele zemlje ovisi o tome što će napraviti s tim. To je cijeli sustav!
-prvo su dali Nove rudnike Ljubije bespotrebno sjebavši akcionare
-pa su onda sjebali sami sebe pustivši baš tom Ukiju da uđe u Birač (baš su našli s kin će dilit karte).
Al to ne bi bilo ni blizu kad bi dali rafineriju nekome ko ne zna šta je obično krekiranje. eej. Pa šta će moju babu zaposlit da je vodi?

Ovo me izuzetno nervira zato jer znam da Altima nije ušla u Merkatora i da stoga ima višak svog jadnog kapitala. Altima niti ima pojma niti ima imalo znanja o vođenju naftnog sustava. I sumnjam da hoće. Radnicima rafinerije ne odgovara preprodaja za godinu dana nakon još većeg nagomilavanja dugova i malo mrcvarenja.
Jeliću, Rafineriji nafte treba jak strateški partner i dobra dokapitalizacija. Vrijeme je da se netko uozbilji (što je valjda suprotno od ovih izjava u novinama).
Osobno nisam (još) ušao špekulativno u Rafineriju baš zbog ovakvih stvari (nemam namjeru ući dok ne bude 99% sigurno). Ovo pišem iz interesa RS, iz interesa cjelokupnog tržišta i dugogodišnjeg razvoja.
Nisam siguran jesu li svjesni koliko oni determiniraju i pišu povijest svoje zemlje upravo prodajom tih prijelomno važnih firmi.
Važno je za RS da se RNAF čim prije proda. Od zainteresiranih kupaca Total+Norist je najbolja kombinacija. I KazMunai, pa i Centrex su ok. Ali Altima... pa radije prodajte RNAF INI da je zatvori nego to.
Bome su oni široke ruke. Prodaju oni otftlje cijelu naftnu industriju. Što i nije loše jer je vezana.
Ima li ministar energetike favorizirati jednu kompaniju tako što joj kaže "uplatite vi to prije, da zajebemo konkurenciju"? (moj slobodni prijevod iz novina)
Može li ga ta Zajednica, ta policijska palica stranaca zatvorit zbog toga?
Tender odlučuje ljudi - tender. Sa poštenim uslovima gdje se vidi da nema muljaža uvjeta. Tamo gdje je cijena koja se nudi najviša. Tamo gdje se poštuju svi uvjeti koje država traži.
Kad će ljudi naučiti da je konkurencija najbolji način razvoja. Mislim nekakav Adam Smith (?) je to zna prije 500 godina. A mene su u školi iz povijesti učili da mi Balkanci (Hrvati) nismo toliko nazadni. Da su kod nas stvari bile uporedo sa svijetom, neke i prije.
E pa, 500 godina je ipak malo previše. (don't you think? :) )
Budu li vas išli prodat nekome ko nije jak u naftnom biznisu, štrajkajte radinici. Ne trebaju vam još godina-dvije agonije da vas napokon prodaju nekome tko će razvijati kompaniju. Vama trebaju nova znanja, nove tehnologije. 15 godina je puno posla kojeg treba nadoknaditi. Uostalom, nadam se da je vodstvo RNAF ovoga svjesno bolje od mene.

Pozdrav

netstrider
21.06.2006., 12:57
Za one koji računaju, neka za RNAF napišu minus od 24 milje dolara. Dodatno, nezna se točno kakav je ugovor, jer samo Vitol ima ugovore (tj. mogu sutra bez nekog problema napraviti novi). Problem po meni nije gubitak od 24 milje dolara, jer je firma ionako kapitalno na nuli koja curi dolje. Problem su hipoteke. Te hipoteke će zakomplicirat stvar. Može RS jamčit što hoće, ali dok postoje hipoteke i mogućnost da se izvrši nekakva muljaža, ovrha ili štoveć preko suda stranci moraju biti oprezni. Zašto bi morali?
Pogledajte Energopetrol. I uz sav oprez, uvalit će im nešto (bilo bi pametnije da su odjebali to i išli na kupnju NIS-a ili nečeg trećeg).
Prenosim članak iz nezavisnih (dug je):
U POSLU S VITOLOM IZGUBILI 24 MILIONA DOLARA
srijeda, 21.06.2006.

U Rafineriji nafte Brod nema originalnog primjerka ugovora Rafinerije s "Vitolom", na osnovu kojeg ova britanska kompanija danas potražuje odštetu od 115 miliona dolara, od čega po osnovu izgubljene dobiti 91 milion dolara. Ovo se navodi u analizi Ugovora o preradi sirove nafte potpisanog 5. decembra 2003. između "Vitola" i Rafinerije Brod, koju su prošle godine sačinili nekadašnji ministar energetike RS Miladin Gligorić i v.d. direktora Rafinerije Savo Danilović. I bivši premijer RS Dragan Mikerević, tokom čijeg mandata je potpisan ugovor s "Vitolom", a za šta je saznao tek 40 dana nakon toga, tvrdi da nikada nije vidio originalnu potpisanu englesku verziju ugovora i da je jedino uspio da dođe do nepotpisanog prevoda na srpski jezik. Isto tvrdi i sadašnji ministar energetike RS Milan Jelić, koji kaže da se u arhivu Vlade RS i Rafinerije nalazi jedino nepotpisani prevedeni dokument. Nekadašnji direktor Rafinerije Brod Ilija Drpa bez saglasnosti Vlade RS ugovor s "Vitolom" potpisao je u Londonu. U pismu koje je nakon toga uputio Mikereviću naveo je da je u London otišao jer mu je tako sugerisao predsjednik RS. Po ugovoru koji je potpisao "Vitol" danas traži odštetu od 115 miliona dolara, a arbitraža u ovom sudskom sporu nije moguća, dok se sam spor vodi pred sudom u Londonu. "Ovaj ugovor će biti regulisan engleskim zakonom. Bilo kakav spor, nesporazum ili zahtjev na osnovu ovog ugovora i u vezi s njegovim neispunjenjem, raskidom ili nevažnošću će se riješiti sudskim putem u procesu koji će se voditi pred engleskim sudom, koji će imati ekskluzivnu jurisdikciju bez mogućnosti poziva na arbitražu", stoji u članu 16 ugovora. Ugovor se odnosi isključivo na uslužnu preradu sirove nafte i po njemu "Vitol" se obavezao da Rafineriji isporučuje mjesečno od 60.000 do 100.000 tona sirove nafte, što nije činio. Članom 19 ugovora Rafinerija se obavezala da ne može primati uslužnu preradu od drugih dobavljača kako bi nadomjestila neisporuke od strane "Vitola". Ugovorom nije propisana mogućnost da Rafinerija raskine isti na štetu "Vitola", dok "Vitol" ima pravo da raskine ugovor na štetu Rafinerije ili da ga ustupi drugome. U toku 21 mjeseca trajanja ugovora "Vitol" je trebalo da isporuči minimalno 1.260.000 tona sirove nafte, što se nije dogodilo, pa je Rafinerija zbog manje isporuke od dogovorene ugovorom zabilježila neostvareni prihod u iznosu od 24.939.320 dolara.

RAFINERIJA UGOVOROM PRISTALA NA NEMOGUĆE


Članom 5 ugovora definisano je da će sirova nafta biti prerađena u skladu s realnim randmanom derivata, o čemu će biti zaključen aneks ugovora, što se takođe nije dogodilo. U članu 6 Rafinerija je prikazala vlastitu potrošnju u procentu od 10,7 odsto i to uz kontinuirani rad postrojenja kapacitetom od oko 120.000 tona mjesečno, ali bez naznake vrste sirove nafte koja će biti isporučena. Kako je "Vitol" isporučivao sirovu naftu REB s njom nije bilo moguće ostvariti randman iz ove tabele, a zbog neredovnih isporuka nafte i nepridržavanja ugovora od strane "Vitola" nisu ostvarene ni pretpostavke prerade od 120.000 tona mjesečno. "U prilogu ugovora kojim je ugovoren randman prerade prikazani su vlastita potrošnja i gubici od 10,7 odsto, koje Rafinerija ne može zadovoljiti zbog prekida u radu i nedovoljnog servisiranja i održavanja. Zbog toga predlažemo da vlastita potrošnja i gubici budu priznati u iznosu od 12 odsto na sirovu naftu", navodi se u analizi ugovora. Nije jasno ko je i zbog čega pristao na ovako nerealno sklopljen ugovor kada se znalo da Rafinerija ne može da se uklopi u procenat od 10,7 odsto vlastite potrošnje i da će njen gubitak u startu biti mnogo veći. U Vladi RS kažu da ne znaju ko je u ime Rafinerije sastavio tekst spornog ugovora, dok je u ime "Vitola" to učinio njegov nekadašnji službenik Stevo Jovanović, kasnije direktor "Vitola Bosnia", sve dok ga na tom mjestu nije zamijenio bivši direktor Rafinerije Ilija Drpa, koji je jedno vrijeme obavljao obje direktorske funkcije. Članom 6 ugovora utvrđena je cijena prerade nafte od 28 dolara po toni primljene sirove nafte, koja pokriva plate zaposlenih, istovar i prijem nafte, skladištenje i utovar, osiguranje nafte i marketing. Prema ugovoru cijena usluge ne pokriva troškove Rafinerije kada je riječ o aditivima i porezu na promet usluga. Od 1. januara 2004 do 31. jula 2005. godine Rafinerija je za aditive koje je upotrijebila u preradi "Vitolove" nafte platila ukupno 692.930 dolara, dok je inspekcija Poreske uprave Rafineriji fakturisala 773.740 dolara poreza uvećanog za kamate zbog neplaćanja.

HIPOTEKA


U vrijeme trajanja ugovora za plaćanje dogovorenih troškova "Vitol" je Rafineriji plaćao avansno, a na dan 22. avgusta prošle godine Rafinerija im je po tom osnovu ostala dužna tri milion dolara. Ta avansna uplata obezbijeđena je upisom založnog prava u Osnovnom sudu u Derventi. Obaveza po avansnim uplatama i vrijednost robe u iznosu od 11 miliona dolara obezbijeđena je upisom hipoteke na rafinerijska postrojenja 25. januara 2005. godine u vrijednosti od 17 miliona KM. Zanimljivo je da je sud u Derventi hipoteku odobrio istog dana kada je Vlada RS donijela odluku o davanju saglasnosti Upravnom odboru na njen upis jer nije ispoštovana tačka 3 Odluke UO o upisu hipoteke, u kojoj stoji da će hipoteka trajati do izmirenja obaveza koje će se utvrditi posebnim protokolom između Rafinerije i "Vitola". Na upis hipoteke Vlada RS pristala je na sastanku s predstavnicima "Vitola" u Londonu 10. decembra 2004. godine. Na tom sastanku održanom u Ambasadi BiH dogovoreno je da je Vlada saglasna o upisu hipoteke, a da će u međuvremenu Rafinerija i Vitol usaglasiti i pomiriti stavove oko preostalih dugovanja između dvije strane. Na osnovu tog sastanka Vlada je Upravnom odboru Rafinerije Brod 23. decembra preporučila da donese odluku o obezbjeđenju hipoteke na nepokretnosti na postrojenju Rafinerije Hidrokreking u visini od 15 miliona dolara u korist "Vitola". Tadašnji premijer RS Dragan Mikerević u pismu od 13. januara 2005. godine obavijestio je generalnog direktora Rafinerije Brod Savu Danilovića da je ovu hipoteku potrebno oročiti do 30. aprila iste godine.
Odluka o povlačenju hipoteke donesena je jer "Vitol" nikada nije stavio ni potpis na protokol dogovoren s predstavnicima Vlade u Londonu.
"Imajući u vidu da Vlada RS do danas nije dobila od predstavnika kompanije 'Vitol' potpisan protokol sa sastanka u Ambasadi BiH u Londonu, koji je održan 10. decembra 2004. godine, niti je utvrđen poseban protokol između Rafinerije i 'Vitola' o kontinuitetu izmirenja obaveza, koji proizilazi iz člana 3 Odluke UO o davanju saglasnosti za upis založnog prava na imovinu Rafinerije konstatuje se da nisu stvoreni uslovi za upis hipoteke i povlači se saglasnost Vlade RS na predmetnu odluku UO Rafinerije nafte", stoji u dopisu koji je Rafineriji uputio Mikerević.
Zanimljivo je da je ugovor Rafinerije s "Vitolom" potpisan i bez saglasnosti Upravnog odbora Rafinerije, Skupštine akcionara i Vlade RS.
U njegovoj završnoj odredbi piše:
"Ugovorne strane su obavezne da ovaj ugovor ostane strogo privatan i povjerljiv. Ovaj ugovor sačinjen je u šest originalnih primjeraka, od čega su četiri potpisana na engleskom i dva na srpskom jeziku. U slučaju neslaganja, primjenjivaće se verzija na engleskom jeziku."

"Vitol" nije poštovao ugovor

Rafinerija će za potrebe "Vitola" uslužno preraditi oko 60.000 metričkih tona sirove nafte u decembru 2003. godine, a nakon toga minimalno 60.000 metričkih tona uslužne prerade sirove nafte do maksimalno 100.000 tona mjesečno, stoji u ugovoru Rafinerije i "Vitola". Isporuke i količine tekle su ovako: 31. decembar 2003. - 14.708 tona; 1. januar 2004. - 18.779 tona; 6. februar 2004. - 15.415 tona; 15. februar 2004. - 10.291 tona; 18. februar 2004. - 9.841 tona; 9. maj 2004. - 27.139 tona; 11. oktobar 2004 - 15.847 tona; 13. decembar 2004. - 26.446 tona; 19. decembar 2004. - 20.500 tona; 20. decembar 2004. - 15.888 tona; 18. mart 2005. - 19.332 tone; 10. juni 2005. - 24.970 tona; 10. juni 2005. - 10.567 tona; 17. juni 2005. - 9.452 tone; 30. juni - 22.248 tona i 1. juli 2005. - 17.488 tona. Za 17 mjeseci isporučeno je ukupno 309.310 tona sirove nafte, a kako su isporuke bile neredovne Rafinerija je osam puta pokretala i zaustavljala postrojenja. Prema ugovoru, "Vitol" je za 17 mjeseci trebalo minimalno da isporuči 1.020.000 tona nafte, čijom preradom je Rafinerija trebalo da zaradi 28.560.000 dolara. Međutim, vrijednost isporučene i prerađene nafte bila je 6.281.666 dolara. Upravo zbog nepoštivanja ugovora od strane "Vitola" Rafinerija nije ostvarila dobit od 22.278.333 američkih dolara. Čudno je da se Rafinerija nikada nije žalila na nepoštivanje ugovora, čime je ugovor, koji je trebalo da istekne 31. decembra 2004. godine, automatski produžen za još jednu godinu, tačnije do 31. decembra 2005. godine. Do danas je ostalo nejasno zbog čega Rafinerija nije raskinula ugovor s "Vitolom" kada je dobavljač počeo da krši stavke ugovora koje se odnose na količinu isporučene nafte.

Carlo Ponti
05.07.2006., 04:23
Ima li iko ideju koliki su tu dugovi, koliko vredi imovina, šta je tu šta?

Jedina stvar u koju sam siguran je da će dug rafinerije švajcarskom ili britanskom Vitolu (koji je u Brod došao posredstvom Miloševićevog ministra privatizacije Milana Beka) postati predmet jedne lepe nagodba od nekoliko miliona, i da sudski spor o kojem se priča neće ugroziti prodaju.

DrugClan
10.07.2006., 15:40
Ovih dana zatišje u medijima oko RNAF, a i ovde na forumu!?

Prošli svi rokovi koje su sami sebi dali (prije svih ministar Jelić) kada su trebali objaviti ime kupca (prvo se spominjao 7.6., pa prošli četvrtak).

Zna li neko šte se dešava?
Da nisu kupci odustali zbog tužbe Vitola ili nečeg drugog, trećeg, četvrtog......

netstrider
11.07.2006., 01:29
Premijer je na svom stotom proputovanju, ovaj puta je izabrao Izrael (slučajno? :) ). Mislim da su pregovori u punom jeku, zato i je tišina. Potrajat će, ali čini mi se da idu prema prodaji. Mada... čini mi se i da će još nešto isplivat. E, sad, kad bih znao oće li trajati dan ili stoljeće do okončanja prodaje,...

guru
14.09.2006., 17:28
zna li tko sto novo o RNAF-u? osim sto se ocekuje prodaja za0,25 po dionici?
mislim da li su svi oni glupi sto kupuju sad po 0,35!?da li je realno ocekivat da ako je kupe rusi tu ista bude?! jer kad vidim ovaj birac zlo mi dodje kako izvlace novac... gdje god oni prste umjesaju da tu nema kruha....bar za neki naredni preiod ili se varam mozda??

energent 01
15.09.2006., 17:00
prodajom energopetrola ini rafinerija u sisku je napokon popunila svoje kapacitete da ekonomski radi,a kome ce ova rafinerija u brodu prodavati svoje derivate ?? previse je rafinerija na ovako malom prostoru i jos tako unistena....

guru
15.09.2006., 17:19
prodajom energopetrola ini rafinerija u sisku je napokon popunila svoje kapacitete da ekonomski radi,a kome ce ova rafinerija u brodu prodavati svoje derivate ?? previse je rafinerija na ovako malom prostoru i jos tako unistena....


ne bih se slozi s tobom energent
ako su ove rafinerije sve lijepo radile prije rata ne vidim razloga zasto ne bi sada , pa bar je sad potrosnja kudikamo veca....

gagnant
15.09.2006., 21:47
prodajom energopetrola ini rafinerija u sisku je napokon popunila svoje kapacitete da ekonomski radi,a kome ce ova rafinerija u brodu prodavati svoje derivate ?? previse je rafinerija na ovako malom prostoru i jos tako unistena....

Evo što o tome kaže čelni čovjek MOL-a:

Rafinerija Bosanski Brod i Rafinerija Sisak imaju identično tržište. Postoji li mogućnost da dio tržišta BiH preuzme rafinerija z Republike Srpske?

Hernandi: Moderna rafinerijska tehnologija vrlo je komplicirana i već je posjedovanje kadra koji je poznaje kapitalna investicija. Mol posjeduje dvije najmodernije i najučinkovitije rafinerije u Europi. Dok će Euro V norma zahtijevati 10 miligrama sumpora po litri goriva tek od 2009., naše rafinerije već danas proizvode goriva sa sedam miligrama sumpora po litri. To smo postigli 2002. godine, kada smo završili modernizaciju rafinerija. Nakon toga svake godine potrošimo dodatnih 200 milijuna eura samo da bismo održali tu kvalitetu. Isto će biti i s hrvatskim rafinerijama nakon modernizacije. No za narod BiH najvažnija je kvaliteta proizvoda. Ako rafinerija Bosanski Brod može proizvesti kvalitetnije gorivo od rafinerije Sisak, nećemo imati ništa protiv da ga kupimo i prodajemo na crpkama po BiH. Isto radimo u Rumunjskoj, gdje imamo 120 crpki, a nemamo rafineriju, pa derivate kupujemo od Lukoila koji je u toj zemlji ima. Molove rafinerije na rumunjsko tržište plasiraju samo one proizvode koje rumunjska rafinerija kvalitetom ne može dosegnuti. To je logika poslovanja.

A što se tiče špekulacije od 0,25KM prilikom preuzimanja to mi izgleda poprilično neozbiljno. Sve ispod book-a zvuči mi nevjerojatno. Ovdje nije situacija kao sa Plivom gdje se gleda samo ponuđena cijena bez sanacije i ulaganja.
Ruska Vnesekonombank je ipak dala zeleno svjetlo, pa dugoročno nekako dajem više šanse u pozitivan rasplet. Iako to može stvarno ispast dugoročno.

P.S: Osobno kao, nadam se i budući dioničar Ine, sve mi odgovara.

movement
19.10.2006., 16:54
Otkrivena nova hipoteka Rafinerije Bosanski Brod


Dok stručnjaci Zarubežnjefta vrše uvid u poslovanje Rafinerije u Bosanskom Brodu, Rafinerije motornih ulja u Modriči i banjolučkog distributera gorivom Petrola, otkriven je još jedan hipotekarni kredit tog poduzeća.

Prva poslijeratna vlada RS odobrila je austrijsko-liberijskoj tvrtki Nikolasa Omana Orbal Marketing Serviceu hipoteku u Rafineriji nafte vrijednu 60 milijuna dolara.

Dok su predstavnici vlade u Banjoj Luci nastojali postići dogovor s vjerovnicima o načinu izmirenja obveza Rafinerije nafte, u ured premijera Milorada Dodika stigao je zahtjev od Orbala o višemilijunskim potraživanjima. U Banjoj Luci tvrde da hipoteka Orbala nikada nije bila uknjižena. Ugovor o pozajmici od 60 milijuna dolara na rok od 45 dana bez kamata Orbala Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu potpisan je na Palama u veljači 1995. godine. Predsjednik privremenog Nadzornog odbora Rafinerije nafte Bosanski Brod Jovo Dobrić rekao je da Zarubežnjeft odmah nakon kupnje namjerava obnoviti starija postrojenja za preradu nafte.

Sadašnja postrojenja nakon obnove mogla bi prerađivati oko 1,2 milijuna tona sirove nafte godišnje, rekao je Dobrić, dodavši kako bi Rafinerija u novim postrojenjima mogla godišnje prerađivati 3 milijuna tona nafte.

19.10.2006.
Poslovni.hr/Pincom.biz

Guardian
19.10.2006., 17:06
Ma do prodaje otkrice se josh desetak hipoteka, i sve ce ostati ne tome (niko nece tuziti one koji su to uradili)..., i na kraju cemo prodati rafieriju, i doplatiti da bi je prodali!

netstrider
19.10.2006., 22:16
Sumnjam. Čini mi se da su blizu kraju dogovora pa da zato ovo plasiraju. Slično je bilo s Telekomom ako pratiš kakve se vijesti plasiraju. Kakogod, ostajem pri istoj procjeni da će prodaja Zarubežnjeftu biti u prvim mjesecima iduće godine, npr. 3. mjesec.
Pozdrav,

net

Guardian
20.10.2006., 02:07
Sve je to fino, ali kad sve bacis na papir, dugove i hipoteke koji po procjenama iznose vise od kapitala rafinerije (i konstantne gubitke po vise od 50 miliona KM), i sve to da prodamo na kraju necemo imati dovoljno para da pokrijemo dug...

A sad investiciona ulaganja koja obecavaju (mislim da mozemo okaciti macku o rep), jer su to rusi, sve ce uraditi na nacin da sjebu male akcionare (mozda dokapitalizacija ili nesto drugo), pa nema potrebe da se vracamo na biru i sta se tamo radi....Obecavaju investicije, a sigurno nisu u firmu od momenta ulaska ulozili vise od 5 mil. KM...

Da ne spominjem rijeci mog profesora Mikerevica (nekadasnjeg premijera) kako nam se hvali da je postigao odlican posao sa Mitalom u vezi Rudnika Ljubija..., lijepo, ljudi eksploatisu imovinu starih rudnika i njima ne daju nista (vidis gubitke)....
I sta sad neko kupi akcije Ljubije i nista ne dobija....

Morate se malo osvjestiti, ovo je ipak Republika Srpska (ne Fbih koja je shvatila sta su mladi kadrobi i pokretanje proizvodnje), ovdje josh vlada motka (a moze i motika) i lopata, seljaci nam upravljaju drzavom...i da ni jedan posao nije siguran dok se ugovor ne potpise, a i kad se potpise uvijek se pojavi ono na dnu malim slovima i sjebe sve!

Nadam se da ce se ovo promjeniti, i da ce uskoro na vlast doci ljudi koji znaju raditi, a ne oni koji pune svoj dzep bez dna!

Toliko, ma i previse sam lupeto!

movement
20.10.2006., 10:06
e moj ..............- ja mislim da se moze i egzaktno dokazati da svaku drzavu vode obicno mediokriteti (primjera za to je mnogo - od ove nama bivse pa do najrazvijenijih zemalja).
poenta - nijesu bitni ljudi, bitan je sistem.

Guardian
20.10.2006., 13:07
A o sistemu mozemo tek pricati....

Ali kao sto rekoh sjedicu i gledati sta ce se na kraju uraditi sa rusima (sanse su definitivno 50 - 50!).

Pozdrav

Don_10
23.11.2006., 17:42
vidim da odavno niko nista ne prica o ovoj hartiji, iskreno ja sam je jedan mali broj akcija kupio jer mislim da to vredi u neko dogledno vreme. pa evo vas gospodo pitam sta vi o tome mislite jel moj potez dobar ili potez za razmiljanje.
Nafta je svuda cenjena desilo se do sad kad god sam je bilo gde u svetu kupio zaradio sam.
pozdrav ljudima dobre volje;)

Maped
24.11.2006., 01:21
Sa kupovinom ove akcije ne mozes pogresiti. Mislim da na trzistu vlada samo psiholoska barijera. Ja sam kupio malo vise i kupujem jos po koju ako uhvatim minimum. Imam dosta na zalihama. Nemam nameru nesto posebno da je forsiram jer ne kupujem na kratki rok. Akcija ne moze znacajno dole i ima veliku perspektivu. Ona i ne moze na pravi nacin da se trzisno vrednuje jer ne proizvodi ali kad bude pocelo da se dimi (a hoce) bice veselo.

Kapital je takav kakav je, veliki gubici su zabelezeni ali te vrednosti se resava procenom (koja je u toku) sa gotovo sigurnim pozitivnim efektima (oprema amortizovana a nije bilo proizvodnje). Pored toga ocekujem i druge pozitivne efekte na kapital sa prvom primenom MRS u skladu sa MSFI 1.

Informacije o izgradnji Panevropskog naftovoda takodje pozitivno ce uticati. Moje misljenje je da ce pre naftovod napraviti nego hidroelektranu na Drini, koja je bila u predizbornoj kampanji buuuum, jer je on u medjunarodnom interesu.

Tako da ja licno ocekujem trend rasta kao u EPRS. (da budem skroma)

gustavo
24.11.2006., 01:38
cijena se krece u trokutu, ja kupujem kad vidim da je dno i onda ju naravno gore prodajem. sve je to funkcioniralo dok nije sad na oko 0.55 i smirila se pa moje hvatanje izgubilo smisao. poceo sam pocetkom listopada na 0.34 i uvijek prodajem prije 0.60.

Guardian
24.11.2006., 02:27
Strategija je dobra, nema sta.

A evo vidim da u novinama javljaju da je Zarubeznjeft spreman da kupi rafineriju...

Mozda se do ponedjeljka i cijena pokrene...

Schlager
24.11.2006., 12:23
juce je u Narodnoj Skupstini RS Milorad Dodik rekao da su Rusi ulozili nekoliko primjedbi na ugovor i da sad Vlada RS razmatra koje od tih primjedbi se mogu prihvatiti a koje ne...Po boji Dodikovog glasa zvucalo je kao da se stvari oko prodaje komplikuju...

pand
24.11.2006., 12:32
Te stvari oko prodaje se komplikuju vec duze vrijeme, a ne od juce!!!
Problem je sto su neki u javnost izlazili sa poprilicno samouvjerenim stavom kako je posao oko prodaje maltene zavrsen, a ono gle cuda: to su izjave jos od prije pola godine a posao je jos u toku "realizacije". Ja jos od niti jednog zvanicnika Zarubnjeznjefta nisam cuo ni jednu izjavu, ali sam ih od nasih politicara i direktora RNAF-a cuo dosta..... Neko ovde ubire veliku korist, a na racun zaposlenih/nezaposlenih u RNAF-u i akcionara.

Ovakve stvari + ovo sad sa TLKM ne djeluju bas ohrabrujuce za investitore, o tome bi nadlezni morali i trebali povesti racuna.....
Pozdrav !!!

amer
24.11.2006., 13:38
Rafinerija ulja Modriča i banjalučki Petrol spremni za prodaju
Direktor Rafinerije nafte Brod Simo Pjanić izjavio je juče da je ruska kompanija "Zarubežnjeft" spremna da potpiše kupoprodajni ugovor kojim bi osim brodskog preduzeća postala vlasnik i Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola".

Prema njegovim riječima, Rusi su, nakon što su snimili stanje u Rafineriji nafte, izrazili spremnost da odmah po kupovini započnu sa remontom starih postrojenja za preradu nafte.

"Remont bi bio obavljen u roku od 30 do 60 dana za koliko bi stara linija bila stavljena u funkciju", kaže Pjanić dodajući da bi ta linija nakon remonta mogla da preradi oko 1,2 miliona tona sirove nafte godišnje.

Predsjednik Sindikata Rafinerije Danilo Broćilo pozvao je Vladu RS da najkasnije za 15 dana donese konačnu odluku o privatizaciji Rafinerije. On je naveo da je strpljenje zaposlenih na izmaku, podsjećajući da radnicima nije isplaćeno 16 zarada, a da im godinama unazad nije uplaćivan doprinos za penzijsko i socijalno osiguranje.

On očekuje od Vlade da što prije realizuje ugovor o prodaji Rafinerije kompaniji "Zarubežnjeft" navodeći da je ona ponudila najpovoljnije uslove za pokretanje procesa prerade sirove nafte.

"Radnici Rafinerije neće štrajkovati glađu, jer su ionako gladni, već će iskoristiti sve sindikalne metode da zaštite Rafineriju od nepoštenih rabota", kazao je Broćilo.

"Zarubežnjeft" je spreman da kupi rafinerije i "Petrol" u ukupnom poslu vrijednom 979 miliona evra. U međuvremenu se pojavila i ponuda nepoznate austrijske firme "Elvag enerdži" od 1,125 milijardi evra. Ova firma ima pet zaposlenih, nema veb sajt, a u Austriji za nju nikada nisu čuli.

Premijer RS Milorad Dodik istakao je da je za Vladu najozbiljniji mogući kupac ruski "Zarubežnjeft".

Shogun
24.11.2006., 13:47
Sve je to mutno oko te rafinerije, a ova priča sa 1,125 mlrd €, za rafineriju, to je neka patka....

Dali ima netko na ovom forumu da zna koliko rusi nude pojedinačno za koju firmu, pogotovo za rafineriju Brod. Ili to nije bitno?

Ove cifre su sa vjerovatnim ogromnim ulaganjima u postrojenja...

milioner
24.11.2006., 17:40
Rusi iduce sedmice dolaze u Banjaluku kod Dodika, najvjerovatnije u utorak. Informacija je nezvanicna, ali je iz vrha vlasti. Stvari bi se trebale prelomiti i konacno bi trebalo biti poznato ima li dogovora ili ne.
Inace, u Rafineriji u Brodu mazuta za topli rezim rada (odrzavanje pogona) ima za jos mjesec dana po niskim temperaturama.
Za razliku od Broda u Modrici su Rusi nasli mnogo veci metez od predstavljenog. Postavlja se i pitanje friziranja ranijeg revizorskog izvjestaja. http://www.gsr-rs.org/izvjestaji/2005/RI035-05.pdf
Treba sada sakriti sve Jeliceve marifetluke.

amer
25.11.2006., 07:32
Ostvarili dobit od oko 900.000 KM
P. Klincov

24.11.2006 19:43

BANJALUKA - Rafinerija ulja Modriča je za prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 897.983 KM, što je za 41 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u njihovom finansijskom izvještaju koji je objavila Banjalučka berza.

Ukupni prihodi preduzeća iznose oko 29 miliona KM, čime su za tri odsto veći u odnosu na kraj trećeg kvartala 2005. godine, dok su rashodi povećani za šest odsto i iznose 28,15 miliona KM.

Rafinerija ulja Modriča proizvela je 6.881 tonu maziva ili 73 odsto od plana, odnosno za 11 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Nešto bolji su rezultati u prodaji, gdje se bilježi podbačaj od tri odsto u odnosu na 2005. godinu.

Najviše proizvoda plasirano je na tržištu RS - 44 odsto zatim, u Srbiji i Crnoj Gori 42 odsto, FBiH 12 odsto, te na ostalim tržištima dva odsto.

Dragan Simić, izvršni direktor za opšte poslove Rafinerije ulja, kazao je da su nešto lošiji rezultati posljedica ambiciozno postavljenog plana poslovanja, te smanjenja gomilanja zaliha. Navodeći da prosječna godišnja prodaja maziva iznosi oko 12.000 tona, Simić je rekao da će u tom nivou biti i na kraju ove godine.

"Završni račun će pokazati stvarno stanje, jer očekujemo bolje finansijske rezultate u odnosu na prošlu godinu", istakao je Simić.

Ukoliko Rafineriju ulja Modriča u procesu privatizacije preuzme ruski "Zarubežnjeft", preduzeće bi, prema ocjeni Simića, u najmanju ruku moglo uduplati proizvodnju kroz planirano pokretanje pogona hidokrekovanih baznih ulja.

"Pri tome bi se značajan dio robe plasirao na ino-tržišta čime bismo ostvarili značajan devizni priliv, a, s druge strane, bismo skresali postojeće troškove za održavanje neuposlenih kapaciteta", kazao je Simić.

Guardian
25.11.2006., 13:54
Pa otkud onda onoliko malena dobit za kraj prosle godine...

Najvjerovatnije imaju neke vanredne troskove na kraju svake godine...

netstrider
25.11.2006., 14:15
tehnički, bez RNAF oni se mogu zavaravati, ali ne mogu raditi pozitivno. A kad te zavaravaju, sasvim ti je svejedno jel celofan crveni ili žuti. Poanta ostaje ista.

Guardian
25.11.2006., 17:45
Cinjenica, jer ovako im je ulazna sirovina jako skupa, a kad rade u kooperaciji sa RNAF, dosta im je lakse. O ovom je govorio Rajko Ubiparip na seminaru u Teslicu.

milioner
27.11.2006., 14:35
Rusi u srijedu dolaze kod Dodika. Stvarno provjerena vijest. Valjda ce biti rjesenja.

Zanimljiva je analiza u danasnjem Patriotu svih desavanja oko naftne industrije. ...


Prodaja NIRS-a “Zarubežnjeftu“ još ni na pomolu
Destilacija zdravog razuma

O tome da će "Zarubežnjeft" kupiti NIRS i za to izdvojiti preko milijardu evra, mjesecima govore svi osim predstavnika te kompanije. Umjesto Rusa NIRS su, u njihovo ime, već više puta uzastopno "kupili" premijer RS Milorad Dodik, predsjednik sindikata Rafinerije nafte Bosanski Brod Danilo Broćilo , direktor modričke Rafinerije ulja Rajko Ubiparip , Milan Jelić , ministar privrede energetike i razvoja RS, kandidat za predsjednika RS Milan Jelić, predsjednik RS (mada tako ne izgleda) Milan Jelić, dok se predsjednik Fudbalskog saveza BiH Milan Jelić još nije oglasio u ime "Zarubežnjefta".

A Rusi (pod uslovom da su to uopšte bili Rusi i predstavnici “Zarubežnjefta“) ćute i ćute. Nijednu riječ o kupovini NIRS-a nisu progovorili ni onda kada su još u oktobru (10. 10) obišli postrojenja, za čiju su kupovinu, navodno, ozbiljno zainteresovani

piše: Miljan Kovač

Javnost RS nestrpljiva da čuje “radosnu vijest“ o konačnoj privatizaciji naftne industrije u ovom entitetu tokom cijele prošle nedjelje bila je zaokupljena komičnom storijom u izvođenju “Bečkih dječaka iz Prijedora“. Kompanija “svjetskog glasa“ za koju u poslovnom svijetu niko nije čuo ponudila je čitavih 1,125 milijardi evra za kupovinu Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, modričke Rafinerije ulja i banjalučkog “Petrola“. Ovu masnu ponudu u Vladu je donio lično predstavnik kompanije “Elvag enerdži“ sa sjedištem u Beču, koji je javno zatražio da Vlada samo “rekne“ na koju banku treba položiti novac – i sve će na vrijeme biti “uplatito“. Pojavi mladog “japy-a“ sa egzotičnim žargonom najviše su se nasmijali Prijedorčani, koji su odmah prepoznali otpuštenog čuvara filijale neke banke u tom gradu. Iako su “slobodni i nezavisni mediji“ bliski Vladi RS po nesrećnom prijedorskom “bankaru“ odmah osuli drvlje i kamenje, ako se cijeli slučaj samo malo dublje skenira, postaje jasno da je “Elvag enerdži“ odradio i te kako koristan posao za Vladu Republike Srpske, na čemu ovi treba da mu budu zahvalni. Sedam dana, umjesto da se priča o “ozbiljnim“ nastojanjima za privatizaciju NIRS-a, javnost se naslađivala neslanim šalama o firmi koja nema novca “ni za dvije cisterne nafte“ a kamoli za naše “energetske gigante“.

Nego, da i mi ne bismo zaboravili na suštinu priče, što je očito i bio cilj medijskog mahanja “Elvagom“, pogledajmo šta imamo na sonu, sem domaćeg smisla za humor.

Istina je mnogo sumornija, a ona kaže: Od prodaje NIRS-a ruskoj kompaniji “Zarubežnjeft“, bez obzira na sva nastojanja vlasti da javnost ubijedi u to da je stvar skoro okončana – zasada nema ništa!

Iako je još u oktobru iz Ministarstva privrede, energetike i razvoja najavljeno da će prijedlog o prodaji državnog kapitala u ovom resursu biti stavljen na dnevni red prve redovne sjednice Narodne skupštine RS, sada je sasvim izvjesno da se poslanici o ovoj tački dnevnog reda neće ubrzo izjašnjavati. Rasprava o privatizacija NIRS-a nije predviđena ni u dnevnom redu treće redovne sjednice Parlamenta RS, koja će biti održana 28. novembra. U međuvremenu, nad brodskom rafinerijom lebdi nova katastrofa – zima se bliži a niko ne razmišlja o prevođenju postrojenja koja ne rade u tzv. “toplotni režim“, bez čega bi, nažalost, moglo doći do havarije i pretvaranja kapaciteta za preradu sirove nafte u staro gvožđe!

Radosna vijest

Ubrzo nakon što je (01. marta 2006) Vlada premijera Milorada Dodika stupila na dužnost, sprovedene su izmjene Zakona o privatizaciji RS, pa se na osnovu starih i novih zakonskih propisa pristupilo procesu privatizacije NIRS-a metodom “neposrednog odabira kupca“. Jednostavnije rečeno, Vlada treba pronaći kupca Naftnoj industriji i njegovu ponudu predložiti Parlamentu RS. Narodna skupština je ta koja odlučuje da li će se ponuda neke kompanije koju Vlada odabere prihvatiti ili ne.

U kampanju “neposrednog izbora kupca“, koja je više ličila na njegovu predizbornu kampanju, odmah se dao tadašnji ministar privrede Milan Jelić . Ovaj “istaknuti privrednik“ u rekordno kratkom roku izašao je pred javnost sa “radosnom viješću“ – Naftna industrija RS biće privatizovana (vjerovali ili ne) naredne sedmice! Rekao je to Jelić u junu mjesecu ove godine. I dok je oduševljna javnost pala u trans, i stvari krenuše nizbrdo, pa je privatizacija odgođena za još sedam dana... Sedmično licitirajući imenima jedne po jedne “vodeće svjetske kompanije“ (za koje, uzgred budi rečeno, niko nije čuo), došlo se i do avgusta mjeseca, kada je delegacija Vlade RS otputovala u Moskvu, gdje se sastala sa predstavnicima velike kompanije “Zarubežnjeft“, kojoj je za fine pare ponuđena Naftna industrija RS. I opet se desilo čudo, bar prema informacijama koje su prenijeli pojedini vodeći mediji u RS – Rusi su odmah prihvatili i cijenu i sve uslove koje im je predočila Vlada. “Radosna vijest“ sve nas je jako obradovala. Međutim, ubrzo će se ispostaviti da “radostima“, kada je u pitanju privatizacija NIRS-a, nema kraja.

Nedavno nas je tako “obradovao” i direktor Rafinerije ulja Modriča Rajko Ubiparip . Radost je opet došla iz Moskve.

Bilo je to 2. novembra ove godine, kada je direktor modričke rafinerije doputovao iz Rusije. Kako su mediji prenijeli DVA DANA nakon njegovog povratka, Ubiparip se na nekom kongresu posvećenom "tendencijama razvoja naftne industrije” susreo sa predstavnicima ruskog giganta "Zarubžnjeft", "koji su s oduševljenjem primili vijest da je Vlada RS dala zeleno svjetlo privatizaciji Naftne industrije RS."

Koliko je ova Ubiparipova izjava apsurdna, govori njen nastavak: “Oni su (“Zarubežnjeft” op. a.) već naručili dio opreme neophodne za rekonstrukciju dijela brodske rafinerije." Ako su Rusi zaista bili toliko sigurni da će baš oni postati vlasnici Naftne industrije RS, pa su već kupili "neophodnu opremu", zašto ih je informacija koju im je prenio Ubiparip toliko oduševila. Uostalom, kakva je to oprema koju on pominje i gdje je lagerovana – u Bosanskom Brodu nije!

Pa nisu baš ni Rusi notorni alkoholičari kao što je to uvriježena predrasuda pa da ulažu sredstva u neku opremu za koju ne znaju hoće li im uopšte biti potrebna, i to prije nego je bilo kakav ugovor o privatizaciji Naftne industrije RS potpisan.

Ubiparip samo još to nije rekao – da su tu strašnu opremu o kojoj govori Rusi sve vrijeme nosili u džepu da bi je na velikom stručnom skupu na kojem je "ovaj stručnjak" učestvovao izvadili na sto i pokazali.

Vjerovano jesu – čim je on "radosnu vijest" iz Rusije podupro zaključkom da se po tome vidi koliko su namjere "Zarubežnjefta" ozbiljne.

Za svaki slučaj, Vladi bliski mediji vijest o Ubiparipovom povratku iz Moskve ponovili su i desetak dana poslije 15. novembra, opet nas obavještavjući kako su u “Zarubežnjeftu”, što je svojim očima vidio i Ubiparip, ozbiljno zainteresovani za našu naftnu industriju.

U ozbiljnost ove kompanije, koja svoj biznis širi diljem zemaljskog šara, niko i ne sumnja, međutim, koliko su oni zaista ozbiljno shvatili ponudu iz RS – to je sasvim druga priča.

Nas i Rusa…

O tome da će "Zarubežnjeft" kupiti NIRS i za to izdvojiti preko milijardu evra mjesecima govore svi osim predstavnika te kompanije. Umjesto Rusa NIRS su, u njihovo ime, već više puta uzastopno "kupili" premijer RS Milorad Dodik, predsjednik sindikata Rafinerije nafte Bosanski Brod Danilo Broćilo , direktor modričke Rafinerije ulja Rajko Ubiparip , Milan Jelić , ministar privrede energetike i razvoja RS, kandidat za predsjednika RS Milan Jelić, predsjednik RS (mada tako ne izgleda) Milan Jelić, dok se predsjednik Fudbalskog saveza BiH Milan Jelić još nije oglasio u ime "Zarubežnjefta".

A Rusi (pod uslovom da su to uopšte bili Rusi i predstavnici “Zarubežnjefta“) ćute i ćute. Nijednu riječ o kupovini NIRS-a nisu progovorili ni onda kada su još u oktobru (10. 10) obišli postrojenja, za čiju su kupovinu, navodno, ozbiljno zainteresovani.

A zašto bi bilo šta i rekli kada se u njihovo ime oglasilo Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS sa Milanom Jelićem na čelu. U ulozi službe za informisanje kompanije “Zarubežnjeft” iz tog ministarstva su saopštili su da je "Tim ‘Zarubežnjefta' završio posao u Republici Srpskoj (RS) i vratio se u Moskvu zadovoljan stanjem koje su zatekli u ovim preduzećima. Najzadovoljniji su stanjem u Rafineriji ulja u Modriči".

U istom saopštenju je rečeno i da će “sve biti spremno do prve redovne sjednice Narodne skupštine RS”.

Mjesec i po poslije, u prošli četvrtak, 23. novembra održana je druga redovna sjednice Narodne skupštine RS, a “prodaja NIRS-a” nije bila na njenom dnevnom redu.

Odgovarajući na poslaničko pitanje dokle se stiglo u procesu privatizacije NIRS-a, premijer Dodik je rekao da se razmatraju sitne primjebe koje je “Zarubežnjeft” uputio na prijedlog ugovora i da bi sve trebalo biti brzo okončano. Mi bismo već mogli na narednom skupštinskom zasjedanju predložiti proširenje dnevnog reda i ovom tačkom, rekao je Dodik uz već antologijski dodatak: “Ako ne na narednoj, onda na nekoj od narednih sjednica Narodne skupštine!”

Isto veče javnost je preko medija opet obradovana “radosnom viješću” – ovaj put za medijsku “prodaju” brodske rafinerije bio je zadužen njen direktor Simo Pjanić . Pjanić je opet “prijatno iznenadio” javnost informacijom da je ruska kompanija "Zarubežnjeft" spremna da potpiše kupoprodajni ugovor kojim bi, osim brodskog preduzeća, postala vlasnik i Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola". Iz njegovih usta u božje uši, ali…

Pjanićeva izjava je u potpunoj koliziji sa Dodikovom, izrečenom isti dan. Jasno je da je “Zarubežnjeft” kao kupac samo fikcija i ništa više od toga.

U tu fikciju sve manje vjeruje i Jelićev lični sindikalac iz brodske rafinerije Danilo Broćilo, koji je od Vlade RS zatražio da što prije realizuje ugovor sa “Zarubežnjeftom” i prijetećim tonom poručio da radnici neće štrajkovati glađu, “jer već gladuju”, ali da će “iskoristiti sve sindikalne metode da zaštite ‘Rafineriju' od nepoštenih rabota”. Izgleda da je napokon i Broćilu dotekao benzin iz stražnjice u glavu.

Schlager
28.11.2006., 18:30
Zamolio bih nekoga od iskusnijih forumasa da mi objasni sta znaci ovaj pad PTRL od 20% danas,a ukupno se trgovalo samo sa 199km?

Sta vama govore takve stvari,meni konkretno nista nije jasno....?


Jedino sto mi pada na pamet je da neko pokusava oboriti cijenu,ali ne vjerujem da bi to radio tako providno i sa tako malom kolicinom

netstrider
28.11.2006., 18:55
Odgovor: Kako bi ti spustio cijenu s velikom količinom u ovom slučaju? :)

(zadnjih nekoliko dana su opali prometi, netko je kupio EDPL po 3,20 pa nekoliko dana nakon toga po 3,30 (oba puta cijelih 1000 kom prometa), a trenutno ima PDPT na prodaji čak na 3,60 (meni je to preskupo. hihi)).

Mali prometi su manje značajni jer općenito većina ljudi ne samo da ne može, nego još više, ne želi se hvatati za male količine, pa se njima cijenu možeš vozati značajnije niže ili više.
Naravno, možda ovo s PTRL znači da su Rusi odustali.
(ustvari, malo sam bezveze piskarao da pokažem što sve može biti. Pravi razlog je vrlo lako uočiti ako ti netko kaže da je na PTRL zapravo kupnja na tih 0,8, mada je količina bezveze kao i prodaja na 1 (ovo malo više znači nešto), pa to ne mora ništa značiti).
Malo gledaj i vidjet ćeš.

Pozdrav,

net

Shogun
28.11.2006., 20:09
Zamolio bih nekoga od iskusnijih forumasa da mi objasni sta znaci ovaj pad PTRL od 20% danas,a ukupno se trgovalo samo sa 199km?

Sta vama govore takve stvari,meni konkretno nista nije jasno....?


Jedino sto mi pada na pamet je da neko pokusava oboriti cijenu,ali ne vjerujem da bi to radio tako providno i sa tako malom kolicinom

Jesi ti pročitao ovaj tekst novinara iznad, možda je netko zbrojio dva rusa i dva domaća i prodaj što možeš:thumbsup:

amer
28.11.2006., 20:23
Milioneru, odlično pisanje. U Evropi se u zadnjih 10 godina pozatvaralo toliko večih i boljih rafinerija sa preradom i više od 3 miliona tona. Sa porastom cijena nafte i limit rentabilnosti rafinerija je bio sve niži, pa je možda još pol godine nazad sa onim stalnim rastom cijena RNAF još bila neki potencijal, ali nafta je počela stagnirati i prognoze velikih majstora ovog biznisa su, da su cijene nafte ipak napuhane i prije valja očekivati pad nego porast. Osobito u godinu prije amerčkih izbora. Sa svim time rafinerija ne može a da ne vrijedi svakog dana manje, tako stručnjacima, Zarubežnjeftu, dioničarima, a na kraju ipak će to da shvate i ovi šta su je već 50 puta prodali. Pa nije problem prodat, problem je prodat po kojoj cijeni i kako naplatit ? Neće to u staro željezo, vjerovatno će se naći neko da je rekonstruira sa ogromnim ulaganjima. S druge strane od sve nafte u RS vjerovatno najviše vrijedi baš Petrol zbog svojih lokacija, kojima cijena terena rase svaki dan, a nekome će jednom to značiti dosta, da ispali nekih 100 miliona Eur i napravi 50 lijepih novih pumpi. Kad ? Pa prvo ceste, ljudima posao i platu, da bar imaju za benzin ...

netstrider
28.11.2006., 20:40
Opa, dobro nam došao. Čast je "mome" marketu da se kupuje i s te strane. Inače, nevezano uz članak, novinari Patriota su poznati po reputaciji svojih izjava. Ustvari, najpoznatiji. :)

Guardian
28.11.2006., 22:40
Najgore sto te izjave ni malo nisu netacne...

Ljudi samo iznose cinejnice koje smo vecina nas vec odavno primjetila, samo se zavaravamo da nismo...

milioner
29.11.2006., 10:54
Rusi su upravo stigli na pregovore u Vladu . ;)

milioner
29.11.2006., 16:50
Dodik-Uskoro konkretizovan prijedlog ugovora o prodaji naftne industrije

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je danas nakon sastanka sa predstavnicima ruske kompanije ''Zarubežnjeft'' da će za pet do šest dana biti konkretizovan prijedlog ugovora o prodaji naftne industrije RS.

Dodik je rekao novinarima da je delegacija "Zarubežnjefta", nakon susreta sa njim, nastavila sastanak sa ekspertskim timovima o ugovoru i prijedlogu odluke za Narodnu skupštinu RS, koja treba dati saglasnost na prodaju Rafinerije nafte 'Brod', Rafinerije ulja 'Modriča' i banjalučkog ''Petrola''.

"U narednih pet do šest dana biće završene konkretne stvari, nakon čega će se ići pred Narodnu skupštinu RS o saglasnostima koje su potrebne. Ekspertske ekipe rade na ugovoru, koji sadrži ogroman paket dokumentacije koji se mora urediti, i radi se na prijedlogu odluke za Narodnu skupštinu", rekao je Dodik.

On je ponovio da problem predstavljaju dugovi Rafinerije nafte u Brodu.

Osvrćući se na pismo koje je iz Federacije BiH upućeno ''Zarubežnjeftu'' da ne kupuje Rafineriju nafte, Dodik je rekao da, kad god RS pokuša nešto da uradi, dobije osporavanja iz Federacije BiH.

On je istakao da je uporno nastojanje da se sve što se pokušava uraditi u RS, pa bilo to dobro za BiH u cjelini, osporava samo zato što je u RS, i dodao da RS ne osporava nadležnosti FBiH.

"Imate situaciju koja je potpuno neprimjerena ustavno-pravnom i političkom sistemu u BiH. Dom naroda, potpuno nenadležan, u Federaciji je pokrenuo pitanje ustavnosti privatizacionog programa u RS", rekao Dodik i dodao da je "očigledno da u FBiH imaju neke druge političke ambicije."

On je rekao da će sve učiniti da Federaciju BiH dodatno ''nervira'' sa razvojem Srpske i da mu je ''takvo njihovo ponašenje upravo motiv".

nidje_veze
29.11.2006., 17:32
Dobro...malo politički više nego ekonomski govor, uvijek krivi drugog, pa nije mu Federacija napravila dugove kod Rafinerije niti potpisala Ugovor sa Vitolom...baš me zanima što će biti za 6 dana...nešto novo ili stvarno konkretno...ako je suditi po dosadašnjem...opet će nešto novo...

Mikey
29.11.2006., 17:44
Uskoro, još malo, sutra će, evo ga, idući tjedan, do kraja sedmice...
Koji način, veleslalom štoviše...

al ovo je najbolje:
On je rekao da će sve učiniti da Federaciju BiH dodatno ''nervira'' sa razvojem Srpske i da mu je ''takvo njihovo ponašenje upravo motiv". :)

Don_10
07.12.2006., 15:37
Citam i pomno pratim vase komentare ali niko da kaze misljenje pored svih desavanja jel hoce ova hartija biti dobra jel je vredi kupovati jos. >Sta Gospodo mislite kako vredi ova hartija.
Pozdrav ljudima dobre volje

Schlager
07.12.2006., 15:56
Ja se nadam,da ako prodaja Zarubeznjeftu prodje kako treba,da bi RNAF mogao vrijediti cak 1,50km,a ako prodaja padne u vodu,ne bi me zacudilo da padne na 0,20km.

Portparol vlade je rekao prekjuce da su predstavnici Zarubeznjefta do cetvrtka u Banjaluci,tako da ako se danas do kraja dana ne pojave nikakve nove informacije oko toga da su Vlada RS i Rusi usaglasili problematicne stavke u ugovoru koji treba ici pred Skupstinu RS,meni ce to biti jasan signal da se stvari komplikuju i da uskoro od prodaje nece biti nista.

Guardian
07.12.2006., 20:29
Ta prodaja ce se desiti, ali pitanje je kad?!
I ja se slazem sa tobom po pitanju kretanja cijene, znaci da je to ekstra spekulacija, ali sa sobom nosi ogroman rizik gubitka od preko 50%!

Nadam se da ce se do kraja prvog kvartala sledece godine i ova agonija zavrsiti kako treba!

Zeks
07.12.2006., 23:35
RS ide dalje: Za tjedan dana ugovor o prodaji Rafinerije nafte


Ministar gospodarstva, energetike i razvitka RS Rajko Ubiparip tvrdi kako će idućeg tjedna biti potpisan ugovor o prodaji državnog kapitala u Rafineriji nafte Bosanski Brod ruskoj kompaniji „Zarubežnjeft“...

... nakon što budu otklonjeni sporni elementi i obave se dodatne konzultacije stručnog tima te kompanije u Moskvi.

Ubiparip je izrazio uvjerenje kako će uskoro biti riješeno i sporno pitanje sa kompanijom „Vitol“ oko dugovanja koja potražuje o brodske Rafinerije.

Istaknuo je kako je većina potraživanja dovedena do kraja, te kako vjeruje da će do potpisivanja ugovora i taj dio biti riješen

7.12.2006.
Pincom.biz

Schlager
14.12.2006., 21:06
Evo sad je opet na nasem dnevniku(RTRS) Dodik izjavio da sledece sedmice slijedi dogovor sa rusima i izlazak pred skupstinu rs....

Izgleda da "sledeca sedmica" nikad nece nestati....

franciska
15.12.2006., 13:44
Ne, to Dodik samo daje priliku investitorima da uhvate poziciju dok je još vrijeme :)

Zeks
19.12.2006., 18:27
PKN Orlen preuzeo litvansku rafineriju nafte Mazeikiu Nafta

Preuzimanje vrijedno 2,3 milijarde dolara je, ujedno, najveća inozemna investicija neke poljske kompanije

Najveća poljska naftna kompanija PKN Orlen u petak je napokon dovršila proces preuzimanja litvanske rafinerije nafte Mazeikiu Nafta, jedine takve među baltičkim zemljama, za ukupno 2,3 milijarde dolara. To je najveća inozemna investicija neke poljske kompanije i jamstvo budućeg uspješnijeg rada rafinerije, koja potpuno ovisi o ruskim isporukama sirove nafte.


Poljska je kompanija prvo kupila 30,66 posto dionica od litvanske Vlade za 852 milijuna dolara, a prošli je tjedan kupio i 53,7 posto vlasništva od bankrotiranog ruskog naftnog giganta Jukosa za 1,49 milijardi dolara. Orlen sada posjeduje 84,4 posto Mazeikiu Nafte i za očekivati je da će uskoro objaviti javnu ponudu za otkup preostalih dionica od malih dioničara, osim 10-postotnog udjela kojeg će zadržati litvanska Vlada.


Iako je međunarodna bonitetna agencija Fitch zbog te akvizicije snizila kreditni rejting Orlenu na BBB, čelni čovjek poljske naftne kompanije Igor Chalupiec smatra da su ojačali svoj položaj na tržištu i postali jedan od vodećih naftnih koncerna na području srednje i istočne Europe. (Bankamagazin)Posljednja izmjena: 09:25 19.12.2006

franciska
19.12.2006., 18:53
Prema tome ako Rusi odustanu, prodat ćemo Poljacima :)
Ovo je dobra dionica, jer je za Dodika i RS naftno pitanje strateško pitanje.

nidje_veze
20.12.2006., 10:38
tko je čitao moje postove na telekomu RS sjeca se da sam pisao o tome da je Dodik nekome stao na nogu...i gle vraga, atentat spremao Zemunski klan, iza svega stoje 2 businessman iz Crne Gore...kao što sam rekao kako se brzo digao mogao bi brzo i otići...jedan je Điki...

franciska
21.12.2006., 13:40
Ne znam...Znam samo da je izjavio da neće tako brzo ići u Sarajevo...

No, kako napreduju pregovori s Rusima?

nidje_veze
21.12.2006., 14:56
ja imam jedno pitanje za forumaše; koliko često se dešava privatizacija ovih razmjera i uopće privatizacija? Koliko često postoje prilike za okretanje ovakve sume novca? i eto vam odgovora zašto se sve ovo nevodi transparentno i čisto...a Zemunski klan sigurno neće stati, nije stao ni u slućaju Đikija dok nije završio na svoje zadovoljstvo...

Schlager
21.12.2006., 20:48
Sutra se ovde u BL odrzava vanredna sjednica Narodne Skupstine RS,sa jedinom temom dnevnog reda "Privatizacija tri preduzeca Naftne industrije RS"!

Rusi insistiraju da sjednica bude zatvorena za javnost?!!

Finac
22.12.2006., 11:04
Banjalučka berza a.d. Banja Luka je 22.12.2006. godine donijela odluku da se privremeno zaustavi trgovanje akcijama emitenata "Rafinerije nafte" ad Bosanski Brod, "Rafinerije ulja" ad Modriča i "Petrol" ad Banja Luka.

Za sjednicu Narodne Skupštine RS koja će biti održana u petak 22. decembra sa početkom u 10.00 časova, predložen je sljedeći dnevni red:
1. Informacija o privatizaciji "Rafinerije nafte" ad Bosanski Brod, "Rafinerije ulja" ad Modriča i "Petrol" ad Banja Luka sa Prijedlogom za davanje saglasnosti na odabir kupca.

U cilju obezbjeđenja ravnopravnog položaja svih investitora, Banjalučka berza zaustavlja trgovanje akcijama emitenata "Rafinerije nafte" ad Bosanski Brod, "Rafinerije ulja" ad Modriča i "Petrol" ad Banja Luka do objavljivanja informacija sa sjednice Narodne Skupštine RS.

Pozz

Schlager
22.12.2006., 12:19
Juce je promet na PTRL bio 933 akcije,i to sam ih kupio ja po 1km!

da li je to bio odlican potez,i da li sam ja zadnji koji ih je tako povolno kupio vidjecemo uskoro.

A mozda bude i ono -"Ko zadnji-magarac"!

netstrider
22.12.2006., 12:33
Mislim da koja god odluka bude stvari neće biti zaključene. Nije to proces koji se radi u jedno popodne. Odluka će utjecati na promjenu cijene.
Ono što je bitno, jedan pljesak blberzi jer je pokazala da je naučila na TLKM. To volim, kad je svakim idućim korakom sve bolje.
Pozdrav & keep up the good work,

net

DrugClan
22.12.2006., 17:02
NSRS- Završena posebna sjednica o privatizaciji rafinerije
BANJALUKA, 22. DECEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je novinarima nakon završetka druge posebne sjednice Narodne skupštine RS da ugovor sa ruskom firmom "Zarubežnjeft" predstavlja poslovnu tajnu.
"Narodna skupština RS je na današnjoj sjednici dala saglasnost za izbor kupca u privatizaciji Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog preduzeća `Petrol`" - rekao je Didik novinarima u Banjaluci.
On je zadovoljan današnjim radom skupštine pošto su sve odluke donesene velikom većinom - za.
"Odluka o saglasnosti za izbor ovog kupca donesena je sa dva uzdržana glasa, a ostali su bili za" - rekao je premijer Dodik i dodao da to predstavlja pojačanu odgovornost parlamenta RS.
Dodik je podsjetio da u suštini postoji problem koji nije bio primijećen ranije prilikom izrade protokola, a to je odluka Savjeta ministara BiH o tome da se dozvoli prodaja derivata nafte koji se proizvode u Rafineriji Brod.
"Ta odluka ističe 31. decembra ove godine i tu odluku mi moramo da dobijemo ako hoćemo da uđemo u ovaj aranžman" - rekao je Dodik i naglasio da je skupština Srpske danas donijela zaključak u kome traži hitno od Savjeta ministara da donese takvu odluku.
"Lično ću, ako ne bude spremnosti da se to uradi, tražiti već iduće sedmice da se ima restriktivan karakter prema odlučivanju u organima BiH sve dotle dok se ne donese ta odluka" - poručio je Dodik.
On je rekao da ta odluka nikoga ne ugrožava u BiH, jer je jedini proizvođač nafte Rafinerija Brod.

Schlager
22.12.2006., 17:23
Ja se nadam,ako niko u Skupstini nije bio protiv,da su uslovi i cijena ponudjena od Zarubeznjefta odlicni.Vjerovatno onih 900 milioncica o kojima se govorilo.

Mada mi tu nesto nije jasno,kako Dodik prije 2 mjeseca prica o detaljima,cak i pominje cifru od 975 ,mislim ,milona a sad odjednom kaze poslovna tajna?

franciska
22.12.2006., 18:03
Samo nam je za nadati se da Savjet ministara neće zatajiti.
Sad ćemo vidjeti. Na muci se poznaju junaci!

Schlager
22.12.2006., 18:11
Da,pitanje je hoce li Savjet Ministar BiH raditi u korist Hrvatske i Madjarske citaj Ina i Mol ili u interesu BiH i RS jer bi godisnje Zarubeznjeft samo na ime poreza trebao placati 400 mil km!

Ali korupcija i lobiranje su cudo jedno...

Guardian
22.12.2006., 18:23
Odakle ti cifra od bas 400 mil KM. Nije mi jasno, ako si mislio porez na dobit, onda je to 4 milijarde prihoda, ako si mislio i porez i doprinos za plate i osiguranje, onda dobro. Nemoj se uvrijediti, ali interesuje me gdje si nasao tu cifru.
Ako su gradjani BIH i RS (mislim na savjet ministara) onda bi trebali raditi za BIH i RS, jer ce poboljsanje naftne situacije poboljsati i standard gradjana, a i platni bilans zemlje.

poz

VM
22.12.2006., 18:53
Evo mozda da ja odgovorim. Maloprije sam slusao Dodikovu izjavu koju je dao kada je isao na sjednicu NSRS i on sam je pomenuo tu cifru od 400 miliona KM.

amer
22.12.2006., 18:58
INA je dosad perfektno uspjevala kod BIH vlasti zatvarati tržište radi zaštite svojih interesa (stoji Schlager 100% to što kažeš), ali možda će jedan Zarubežnjeft ipak biti dovoljno jak, da raskine sa tim netržišnim pristupom. No, može to i potrajati, ali sigurno ne, koliko može potrajati rekonstrukcija rafinerije.

ladjo
22.12.2006., 20:02
evo na vijestima saopstenje:

rafinerija se prodaje rusima (zarubeznjeft) zajedno sa petrolom i modricom za 979 mil eura.

peka
22.12.2006., 21:04
Skupstina je dala saglasnost za prodaju OAO NeftegasInCor-u (http://www.neftegazincor.ru/) ciji je vlasnik Zarubezhneft (http://www.nestro.ru/www/nestroweb.nsf/Index/coopper_neftegazinkor_eng)

Jos malo info:
NSRS- Završena posebna sjednica o privatizaciji rafinerije (http://www.rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=30279)
...Dodik je podsjetio da u suštini postoji problem koji nije bio primijećen ranije prilikom izrade protokola, a to je odluka Savjeta ministara BiH o tome da se dozvoli prodaja derivata nafte koji se proizvode u Rafineriji Brod...


Poseban režim za Refineriju nafte u naredne tri godine (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=3725&meni=5)
SARAJEVO - Vijeće ministara BiH vjerovatno će Rafineriji nafte Bosanski Brod odobriti dodatne tri godine za početak primjene evropskih standarda u proizvodnji tečnih goriva, potvrdio je juče Slobodan Ećimović, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH...

franciska
22.12.2006., 21:32
Što to znači, ako se RNAF proda Rusima, neće biti prolongata od 3 godine?
Ili će se Rusi morati obavezati o kvaliteti nafte?

panzer
22.12.2006., 22:21
Sve već piše u linkovanim informacijama. Odluka o dozvoljenom kvalitetu nafte ističe na kraju ove godine. A Ruska strana traži da se ta odluka produži kako bi mogli raditi sa neobnovljenim postrojenjima tj. traže prostor da odmah krenu u distribuciju slabijeg kvaliteta nafte.

Ono što je bitno u ovom slučaju je da im je premijer RS to produženje i obećao. U slučaju da Vijeće ministara ne prolongira odluku, Dodik namjerava opstrukciju svih funkcija na koje ima uticaja u BIH.

Bilo bi vrlo pozitivno da rafinerija počne proizvodnju u punom kapacitetu ali....
Ako bude u rukama stranog vlasnika nema previše koristi od nje jer nije državni projekt i zarada ide nekom drugom. Prihod od prodaje ide u entitetski budžet i na kraju premijer RS dobija političke poene na vlastiti račun.

Na osnovu čega očekivati da će Vijeće ministara prepoznati "državni interes" osim što može odgoditi blokiranje rada državnih organa za neko vrijeme.

Schlager
24.12.2006., 17:42
Pa zar nije u interesu Savjeta ministara da drzava i entitet dobiju 400 miliona km godisnje poreza od Rafinerije?

panzer
24.12.2006., 18:32
Na uvoznu sirovu naftu kao repromaterijal ne plaća se akciza-poseban porez kao ni putarina koja se inače plaća na uvoz prerađene nafte tako da nema prihoda sa te strane.
Ostaje stavka obaveze plaćanja PDV-a sa kojim bi se tih 400 mil. KM moglo ostvariti, osim u slučaju da jedan dio prerađene nafte iz rafinerije počne izvoziti na tržište gdje su blaži propisi oko kvaliteta goriva. U tom slučaju imaju pravo na povrat uplaćene obaveze tako da bi prihod državi od pomenutog poreza bio dosta manji.
I treba naglasiti da je tih 400 mil. KM samo projekcija, vjerovatno u slučaju da cijela BIH počne koristiti derivate iz rafinerije što je teško očekivati.

Schlager
24.12.2006., 19:17
OK

Da li ce sutra biti trgovanja sa akcijama PTRL,RNAF i RFUM?

Da li treba biti donesena nova odluka kojom se dozvoljava trgovanje ili je ona zabrana vazila samo za petak?

Schlager
25.12.2006., 17:32
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će u petak, 29. decembra, ili odmah nakon Nove godine, potpisati ugovor o prodaji državnog kapitala u rafinerijama nafte i ulja i "Petrola" ...

... ruskoj kompaniji "NeftegazInKor" iz Moskve, koja je u sastavu "Zarubeznjefta".
On je novinarima u Banjaluci kazao da očekuje da će Vijeće ministara BiH na sjednici u četvrtak, 28. decembra, donijeti dopunu odluke o kvalitetu tečnih naftnih derivata, kojom bi se Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, kao jedinom domaćem proizvođaču, omogućila proizvodnja i plasman derivata nafte u BiH prema standardima koje ova rafinerija ispunjava.
Dodao je da je o ovome razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara Adnanom Terzićem i federalim premijerom Ahmetom Hadžipašićem, te da su oni izrazili razumijevanje da se ovo pitanje rješi.
Dodik je naglasio da je odluka Vijeća ministra BiH neophodna kada je u pitanju prodaja pomenutih preduzeća.
Narodna skupština RS je 22. decembra donijela Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade RS o metodu neposrednog odabira kupca, prodaje akcija državnog kapitala i Fonda za restituciju u Rafineriji nafte Bosanski Brod, Rafineriji ulja Modriča i "Petrol" Banjaluka.

Nadam se da se ne ljutite sto ovoliko smaram sa PTRL i RNAF,jer sam prilicno nov u svemu ovome,a osim toga usao sam izgleda bas u pogresno vrijeme,prije dva mjeseca,tako da mi je ovaj danasnji rast na PTRL i RNAF prvi opipljivi dobitak,dosad mi je portfolio uglavnom ili padao ili stagnirao.

Bokica
25.12.2006., 17:38
Danas RNAf napravio lep skok od 10% uz obim od 100.000km.

Nadam se da cemo polako sada krenuti ka istorijskom maximumu...
Samo da ne bude problema oko doticne uredbe o kvalitetu goriva,trebao bi razum da preovlada.

Shen
25.12.2006., 20:27
HADŽIPAPAŠIĆ OBEĆAO DODIKU SAGLASNOST VLADE ZBOG RUSKOG ZAHTJEVA U KUPOVINI RAFINERIJE
ponedjeljak, 25.12.2006.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić obećao je da će Vlada Federacije prihvatiti zahtjev Republike Srpske za produženje odluke o kvalitetu nafte, što je uslov Rusa za kupovinu Rafinerije nafte Brod, izjavio je ...

... Branko Dokić, ministar transporta i komunikacija BiH.

Savjet ministara BiH ne može da usvoji odluku o kvalitetu nafte, koja je jedan od ključnih ruskih zahtjeva sve dok Hadžipašićev kabinet na to ne da saglasnost.

Prema Dokićevim riječima, saglasnost FBiH ne bi trebalo da bude problem pošto je Hadžipašić obećao da je to svršena stvar.

Hadžipašićevu potvrdu juče nije bilo moguće dobiti jer se nije javljao na naše pozive.

Da bi kupila Rafineriju, ruska kompanija "Zarubežnjeft" traži da se do 2010. godine produži odluka o kvalitetu nafte, koja ističe 31. decembra. Odluka kojom se odobrava proizvodnja i prodaja nafte sa nešto većim procentom sumpora i do sada je služila isključivo za potrebe Rafinerije nafte, ali se, kao problem, neočekivano ispriječila pred finalizaciju dogovora sa Rusima.

To je, prema tvrdnjama zvaničnika u Banjaluci, jedini problem koji stoji na putu privatizacije Rafinerije, najvećeg gubitaša u entitetu.

Pitanje saglasnosti potegnuto je na sjednici Savjeta ministara prošlog četvrtka, a u petak je Ministarstvo spoljne trgovine BiH zatražilo saglasnost od Vlade FBiH kako bi se odluka mogla usvojiti što prije.

"Vjerujem da će odluka biti usvojena, što potvrđuje brzina kojom se reagovalo na zahtjev Vlade RS", rekao je Dokić.

Sva procedura oko dobijanja saglasnosti za prodaju naftne industrije (rafinerija nafte i ulja, lanaca benzinskih pumpi "Petrol"), završena je u petak, kad je parlament RS prihvatio ranije potpisani protokol sa Rusima.

Do potpisivanja ugovora o prodaji ostalo je samo da se izdejstvuje produženje odluke o kvalitetu nafte.

Nezavisne novine

Shen
25.12.2006., 20:43
Upravo sam gledao dnevnik alternativne TV (TV kuca iz BL), gdje je prilog o tome kako je Dodik dobio zeleno svijetlo od Hadzipasica i Terzica, i izjavio da ce do podpisivanja doci u petak, ili pocetkom 2007.

Don_10
25.12.2006., 22:52
gospodo, pa ovo danas je mislim najvise prometa od kad se trguje u jednom danu sa ovim akcijama.
Ja mislim da ovo ima tendeciju da raste!!!
STO BI REKLI NEKI I TREBA DA RASTE.
Sta mislite koji limit cijena po akciji moze da dostigne, moje misljenje da preko 1,2km ne moze da ide A VI !!!!
pozdrav ljudima dobre volje

Don_10
25.12.2006., 23:01
Htio sam reci odavno ovoliko nije bilo prometa u jednom danu.

franciska
25.12.2006., 23:05
Nadam se da se ne ljutite sto ovoliko smaram sa PTRL i RNAF,jer sam prilicno nov u svemu ovome,a osim toga usao sam izgleda bas u pogresno vrijeme,prije dva mjeseca,tako da mi je ovaj danasnji rast na PTRL i RNAF prvi opipljivi dobitak,dosad mi je portfolio uglavnom ili padao ili stagnirao.

Ne, dapače, važne su sve informacije. Neki od nas su jako zainteresirani :)

peka
25.12.2006., 23:53
Na ovako veliki promet RNAF za ocekivati je bilo da ce skok biti veci od 10%, posebno sto je par dana prije toga na malim prometima pad bio nekoliko %, tako da ovo ustvari predstavlja vracanje na prethodne razine. Taj rast je trebala katalizirati inf. od Petka. Ne zelim da navijam. Mislim da je bilo trgovanja u Petak, skok bi bio veci, tj. potraznja bi bila veca. Ocigledno je da je danas ponuda bila dosta velika, kao i na RFUM, gdje oni veci koji su ranije ulazili na puno manjim cijenama koriste ovaj momentum da pokupe profit na kraju god. (%vlasnistva stranih lica se smanjio na RFUM, a broj istih povecao u zadnjih mjesec dana). Na prodaji RNAF je vec duze vrijeme Kristal. Dalje, mislim da bi bolje bilo da se ugovor potpise posle 15. Jan. kada ce spekulanti biti prisutniji nego u Petak, kad slijede praznici i sve se hladi (kao i tokom ovog vikenda).
Dakle, mislim da ce cijena ici gore, ali ne kako bi mogla.

penzioner
28.12.2006., 15:39
Sto je reklo "Vijeće ministara" danas?

Grunf
28.12.2006., 20:33
SARAJEVO, 28. DECEMBRA /SRNA/ - Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da sa entitetskim ministarstvima u najkraćem roku formira radnu grupu, koja će do 15. januara usaglasiti tekst odluke o izmjenama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.
Ova odluka je donesena nakon što je na današnjoj sjednici Savjeta ministara razmotrena inicijativa Vlade Republike Srpske za izmjenu Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva i Mišljenje Vlade Federacije BiH o ovoj inicijativi.

Savjet ministara BiH zadužio je predsjedavajućeg Adnana Terzića da uputi pismo Vladi RS u kome će prenijeti opredijeljenost Savjeta ministara da se u zakonskoj proceduri prihvati inicijativa Vlade RS o ovom pitanju.

Vlada FBiH dala je danas saglasnost na odluku o izmjenama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva iz nadležnosti Savjeta ministara BiH, uz ispunjavanje nekoliko uslova bitnih za funkcionisanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

Vlada RS pokrenula je inicijativu o produženju Odluke o kvalitetu tečnih goriva u BiH do 2010. godine, a 2. novembra dala je saglasnost na Protokol sa ruskom komapnijom "Zarubežnjeft" u vezi sa privatizacijom naftne industrije u RS.

Schlager
28.12.2006., 21:14
Mislim da je ovo jako dobra vijest za nas koji ocekujemo rast cijene akcija RNAF,PTRL ili RFUM.

A evo i jos:Rajko Ubiparip: Rusi sigurno dolaze
R. ŠEGRT 28.12.2006 19:34

Ugovor s ruskom kompanijom "Njeftgazincor", koja posluje u sastavu "Zarubežnjefta", o prodaji rafinerija nafte i ulja i banjalučkog "Petrola" realno se može očekivati u drugoj polovini januara, tvrdi Rajko Ubiparip, ministar privrede i energetike u Vladi RS.

"Čekana je odluka Savjeta ministara BiH o kvalitetu goriva i ona je donesena, ali uslovno. To znači da možemo nastaviti razgovore o potpisivanju ugovora s ruskim partnerom", kaže ministar Ubiparip i dodaje da će predstavnici Ministarstva privrede i energetike RS razgovarati s predstavnicima resornog ministarstva iz FBiH kako bi se usaglasili stavovi u vezi s kvalitetom goriva.

"Dogovor je moguć u ekonomskim segmentima. Za određene uslove koje je postavila Vlada FBiH koji predstavljaju političke stavove razgovori su mogući, ali na drugom nivou. I u slučaju da se ne postigne dogovor s predstavnicima FBiH privatizacija naftne industrije RS neće biti zaustavljena, već samo malo usporena i to do izbora novog Savjeta ministara BiH. U svakom slučaju, proces je u završnoj fazi i ugovor s ruskim partnerima biće potpisan", kaže Ubiparip.

NN: Šta konkretno znači za privredu RS i BiH privatizacija naftne industrije RS?

UBIPARIP: Privatizacijom će profitirati i RS i BiH. Kao prvo, oslobađamo se monopola drugih kompanija na našem tržištu i smanjujemo deficit za najmanje 350 do 450 miliona KM. Takođe, mijenjamo i karakter prihoda u našim budžetima, jer oni postaju prihodi kao rezultat domaće proizvodnje, a ne prihodi po osnovu uvoza.

Jedan od najvažnijih segmenata je da se direktno zapošljava oko 3.000 radnika i indirektno još najmanje 2.000 radnika kroz usluge održavanja, projektovanja i slično. Suštinski, stvaraju se preduslovi za pokretanje kompletne hemijske i petrohemijske proizvodnje u RS i BiH.

Pokrećemo i proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja u Rafineriji u Modriči, koja su uglavnom namijenjena za evropsko tržište, što je za BiH dodatni devizni priliv od oko 40 do 50 miliona evra. Konačno, dobijamo i jake ruske kompanije i banke za strateške partnere, kao što su "Zarubežnjeft", odnosno "Njeftgazincor", "Vnješekonombank - Moskva", a otvaraju se mogućnosti veće saradnje s "Gazpromom". Sve su to kompanije koje u ovoj oblasti predstavljaju budućnost biznisa.

Privatizacijom naftne industrije RS svi dobijaju, osim naftnog lobija oličenog u interesima malog broja pojedinaca i onih koji još razmišljaju po principu "neka komšiji crkne krava".

NN: "Elektroprivreda RS" ove godine je imala dobre rezultate poslovanja. Da li očekujete da se ovaj trend nastavi i u 2007. godini?

UBIPARIP: Naravno. Činjenica da je električna energija proizvod koji se trenutno, ali i u budućnosti, može najbolje favorizovati u Republici Srpskoj obavezuje Vladu da ovom potencijalu u narednoj godini priđe s još više pažnje i odgovornosti. Nedostatak električne energije, koji se očekuje u bliskoj budućnosti u širem okruženju, mnogo veća cijena koja otvara mogućnost dobre zarade, kao i značajan privredni, pa i politički uticaj preko ovog resursa stavljaju pred Vladu obavezu i zadatak koji moramo znati iskoristiti. Prvenstveno moramo stabilizovati trenutne potencijale u smislu njihove sigurnosti i ekonomičnosti, ali i otvoriti nove.

NN: U kojoj su fazi projekti termoelektrana Stanari, Gacko i Ugljevika?

UBIPARIP: Ti projekti su već u određenim fazama realizacije. Što se tiče Stanara u početnoj smo fazi, s obzirom na veličinu projekta izgradnje jedne od najmodernijih termoelektrana u ovom dijelu Evrope. Ta termoelektrana će značiti novi ekonomski preporod za šire područje Doboja.

U Gacku se već rade studije za izgradnju bloka II snage 600 MW. I to otvara nove mogućnosti za cijelu RS, ali posebno za područje Hercegovine, koje je bilo gotovo pred ekonomskim kolapsom.

Projekat u Ugljeviku se radi u dva pravca. Prvom da se poveća kapacitet postojeće termoelektrane sa 220 MW na instalisanih približno 280 MW, kao i da se smanji broj zastoja rada termoelektrane sa deset do petnaest puta godišnje na tri do četiri puta. Samo po tom osnovu prihodi RiTE Ugljevik bili bi povećani od 25 do 30 miliona KM. Drugi pravac na kojem radimo je izgradnja potpuno nove termoelektrane snage od oko 400 MW.

Oba projekta su pokrenuta i u fazi smo izrade potrebne dokumentacije i izbora najpovoljnijeg partnera. Veoma ozbiljne namjere za partnerske odnose sa RS iskazale su elektroprivrede Slovenije, Češke, Njemačke, američke kompanije, ali i druge elektroprivrede u regionu.

NN: Koje će projekte samostalno finansirati ERS?

UBIPARIP: Generalno opredjeljenje je da sami radimo one projekte koji su sa stanovišta ukupne ekonomičnosti najpovoljniji. To su, ipak, projekti u vezi s obnovljenom hidrocentralom. Tu ćemo definitivno dati prednost svojoj elektroprivredi, ali opet ne u frontalnom pohodu kod svih potencijala.

Radićemo to selektivno, po prioritetima i na cijelom području RS kako bi od toga imali svi podjednako koristi. Veoma brzo otvaramo priču izgradnje hidrocentrale Dubrovnik II, hidrocentrale Bileća, hidrocentrale srodnih kapaciteta na području "Elektrodistribucije" Pale, Doboja... Dograđujemo i rješavamo pitanja zakonske regulative izgradnje malih hidrocentrala širom RS za koja su već potpisani ugovori ukupno instalisanih kapaciteta od oko 230 MW.

pand
29.12.2006., 00:39
Ne bi bilo lose napraviti neku komparativnu analizu na temu "pomjeranja rokova potpisivanja ugovora u sklopu privatizacije" (da ne pisem "laganja" zvanicnika) kod par preduzeca. Kladio bih se na NIRS. Mislim da bi NIRS bio ubjedljiv sampion.

Pozdrav !!!

netstrider
29.12.2006., 10:33
It ain't over till the fat lady sings, kao što netko odavno reče (pozz).
(ukoliko imaš dovoljno publike, meni nije problem napraviti koeficijente; dapače, kladionica na takve događaje je kao vođenje životnog osiguranja, dobijem pare, a dajem ih nekog daljeg dana u budućnosti ovisno o koeficijentima).
Pozdrav,

net

Imamo mi još čekat da se potpiše za taj NIRS. Polako.

Shogun
02.01.2007., 15:00
29.12.2006 Gorden Knezović


INA I MOL NAPOKON MOGU PREUZETI ENERGOPETROL
Rusi poskupljuju Inino ulaganje u Energopetrol
Ulazak naftne kompanije Zarubježnjeft preko Republike Srpske znatno bi izmijenio stanje na tržištu naftnih derivata u BiH i bitno utjecao na poziciju Energopetrola
Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je rješenje o dopuštenosti preuzimanja Energopetrola od Ine i Mola. Utvrđujući stanje na tržištu Vijeće je zaključilo kako preuzimanje neće za posljedicu imati monopol te dvije tvrtke na tržištu maloprodaje i veleprodaje goriva u BiH. Zahtjev Ine i Mola za dopuštenje preuzimanja Energopetrola podnesen je u vrijeme kada nitko nije ni najavljivao ulazak jedne druge snažne naftne tvrtke na tržište BiH - moskovskog Zarubježnjefta. I cijena koju su Ina i Mol ponudili za 67 posto državnog vlasništva Energopetrola odnosila se na vrijeme kada su na tržištu bile drukčije okolnosti, kada je malo tko vjerovao da će se pronaći ulagač u posrnulu, tehnički zapuštenu Rafineriju koja se nalazi u okruženju drugih rafinerija u regiji.
Uspješni trgovac
Premijer RS Milorad Dodik poslužio se lukavstvom nudeći bosanskobrodsku Rafineriju. Uz nju je ponudio dobrostojeću Rafineriju motornih ulja u Modriči te najveći dio veleprodaje i maloprodaje goriva u RS nudeći uz dvije rafinerije i banjalučki Petrol. Ipak ni to ne bi nagnalo Zarubježnjeft na ulazak u BiH da ne računaju na cijelo tržište goriva u zemlji od nešto ispod 4 milijuna stanovnika. Ulazak Zarubježnjefta na tržište BiH bit će najznačajniji gospodarski događaj u poslijeratnoj BiH. Premda Republici Srpskoj donosi znatno manje novca od prodaje Telekoma Srpske Telekomu Srbije, njegove posljedice bit će dalekosežnije za tržište goriva nego one na tržištu telekomunikacija. O posljedicama će najviše razmišljati u Ini, Molu, slovenskom Petrolu... Sada su najglasniji mali trgovci gorivom kojih u BiH ima na stotine. Oni su u poslijeratnim godinama bili miljenici države jer na različite načine mogu ostvarivati visoku dobit na tržištu. Trgovcima gorivom u BiH ne odgovara početak proizvodnje u Bosanskom Brodu jer oni imaju svoje dobro uhodane uvozne kanale pri kojima često izbjegavaju plaćanje posebnih poreza. Zbog njihova pritiska BiH ne može provesti odluku o uvozu goriva isključivo željeznicom. Nejasna je njihova veza s Vladom u Sarajevu jer su prije nekoliko dana kao njezini glasnogovornici ponudili pomoć Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu za pokretanje proizvodnje ako Banja Luka odustane od prodaje poduzeća tvrtki iz Moskve. Nejasno je i kakav će odnos imati prema Ini i Molu nakon što bi na tržište ušao Zarubježnjeft. Do sada su se protivili svakom ulasku Ine i Mola na tržište. Iz krugova trgovaca gorivom iz BiH prije dva mjeseca poslana je informacija u Banju Luku o ponudi izvjesne tvrtke Elvag Energy registrirane u Beču. Ubrzo se otkrilo kako je ta tvrtka bez ikakvih poslovnih kvaliteta za ozbiljniji ulazak na tržište goriva u BiH. Ulaskom ruske tvrtke u Rafineriju u Bosanskom Brodu mnogo će dobiti i BiH. Proizvodnjom domaćeg goriva dobiva konkurentnije gorivo od uvoznog, jer će biti jeftinije. Uz to potrebna je suglasnost državne vlade da dopusti daljnju prodaju goriva s previše sumpora. Proizvodnjom goriva u domaćoj rafineriji cijela će BiH biti znatno manje ovisna o uvozu.
Politika i biznis
Iz Hrvatske se sada uvozi oko 70 posto svog potrebnog motornog goriva za tržište BiH. Procjena je kako bi proizvodnja goriva u Bosanskom Brodu smanjila vanjskotrgovinski deficit BiH za oko 250 milijuna eura. Ulazak Zarubježnjefta u BiH uvjetovan je dogovorom Sarajeva i Banje Luke, odnosno pristankom Sarajeva da se gorivo iz RS prodaje na tržištu Federacije BiH. To bi značilo konačno ujedinjenje tržišta goriva u BiH. Kako bi takvo tržište djelovalo sada je upitno zbog očekivanih opstrukcija iz Sarajeva.
Sarajevo može za početak odobriti prodaju goriva za što će dužnosnici iz F BiH zasigurno od Dodika tražiti neku protuuslugu. Ali u slučaju političkih previranja čestih u BiH u odnosima Banje Luke i Sarajeva dužnosnici iz Sarajeva mogu jednostrano prekinuti svoje dopuštenje za ulazak goriva iz Bosanskog Broda u F BiH. Sličnih primjera poslije rata u BiH ima mnogo. Sarajevski dužnosnici nikada nisu prezali od jednostranih prekida čak ni međunarodnih ugovora poput prekida ugovora o isporuci struje Daimler Chrysleru, isporuci pepela i šljake iz termoelktrana Elektroprivredne Koksno-kemijskom kombinatu u Lukavcu.Dopuštenje prodaje goriva iz Bosanskog Broda u F BiH neće značiti oživotvorenje državne strategije u naftnoj industriji za BiH. Takvih strategije nema ni u drugim bitnim gospodarskim djelatnostima kao što je proizvodnja električne energije, drvoprerađivačka industrija, namjenska vojna industrija, metalna industrija... U Sarajevu svakako moraju razmišljati o za njih nepovoljnim gospodarskim okolnostima, ako se nakon telekomunikacijskog središta u Banju Luku premjesti i sjedište naftne industrije BiH. U entitetski podijeljenoj zemlji prihodi od telekomunikacija, a posebno od goriva suviše su značajni da bi ih Sarajevo prepustilo entitetu za kojega se nadaju da će prestati postojati kroz nužne ustavne promjene na BiH putu k europskim i atlantskim integracijama.
http://www.poslovni.hr/Content/Article.aspx?id=30129

franciska
02.01.2007., 21:31
Meni se čini da je jedini način za Federaciju, ako sanja o ukinuću entiteta, da podržava jačanje RS. Samo prožeti gospodarski odnosi mogu omogućiti svođenje entitetskog značenja na prihvatljivu mjeru.

cmyk
04.01.2007., 00:29
Vijeće ministara BiH dalo je uvjetnu suglasnost za produženje roka za osiguranje povlaštenog statusa Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, odnosno njena izuzeća iz primjene odluke o kvaliteti tekućih naftnih goriva, potvrdio je predsjedajući Vijeća ministara BiH Adnan TERZIĆ, prenosi 'Poslovni dnevnik'. Terzić je dodao kako će
www.mvteo.gov.ba>Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do 15. siječnja ove gdoine formirati radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici entitetskih ministarstava trgovine, energije i okoliša, a koja će usuglasiti sadržaj odluke o produljenju roka za primjenu strogih standarda proizvodnje goriva u BiH. Prije odluke Vijeća ministara BiH Vlada Federacije BiH podržala je produženje roka za primjenu odluke o kvaliteti tekućih naftnih goriva, ali uz uvjet da se ta odluka u sljedeća dva mjeseca posebno analizira u dijelu koji se odnosi na odgovornost, kontrolu i dinamiku prilagođavanja europskim standardima. Također, iz Vlade F BiH zatražili su da se do kraja godine nafta u BiH uvozi isključivo željeznicom, a da se do srpnja usuglasi državna strategija za energetiku. Ruska državna naftna kompanija Njeftgazinkor, tvrtke kćerka Zarubežnjefta, zainteresirana je za kupnju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ali uz uvjet da sljedeće tri godine proizvodi gorivo koje sadrži više sumpora nego što je dopušteno europskim standardima. 'Poslovi dnevnik' navodi kako je nakon odluke Vijeća ministara BiH, ministar gospodarstva i energetike u Vladi RS Rajko UBIPARIP ustvrdio je kako bi ugovor s ruskom tvrtkom o preuzimanju rafinerija u Bosanskom Brodu i Modriči te Petrola trebao biti potpisan sredinom siječnja.

(energetika-net.hr)

Schlager
09.01.2007., 22:09
Dodik upravo izjavio na BHT da 21. januara odlazi u Rusiju da potpise ugovor sa Zarubeznjeftom o privatizaciji Naftne industrije RS.

Mikey
10.01.2007., 08:27
OUUU.On odlazi u majčicu Rusiju, jel to tako obično ide...?
Mislim da bi ipak Dodik trebao pripazit malo dok ide tako vanka.
Rusija je poznata po...mafiji.
To meni nema smisla.

franciska
10.01.2007., 11:53
Ajde, Mikey, nemoj, molim te. Samo neka Dodik ode i potpiše taj ugovor!

Schlager
16.01.2007., 21:02
Savjet Ministara BiH je donio odluku o produzenju vazenja odluke o prodaji goriva losijeg kvaliteta do kraja 2007 godine.

Ovo je dobra vijest...

Schlager
16.01.2007., 21:13
VIJEĆE MINISTARA BiH PRODUŽILO DO 31. 12. 2007. VAŽENJE ODLUKE O KVALITETU TEČNIH NAFTNIH GORIVA Ispis
utorak, 16.01.2007Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je produžilo do 31. decembra 2007. godine važenje Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da do sljedeće ...

... sjednice Vijeća ministara BiH, koja bi se trebala održati 30. januara, pripremi prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u skladu sa inicijativom Vlade Republike Srpske, mišljenjem Vlade FBiH i na osnovu usaglašenih stavova Radne grupe za usaglašavanje teksta prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, čiji je izvještaj Vijeće ministara BiH razmatralo na današnjoj sjednici.

Vijeće ministara BiH podržalo je prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se 27. januar 2007. godine – Dan sjećanja na holokaust obilježi u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje kreditnog sporazuma-Projekt unapređenja ruralnog poduzetništva između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj. Ministarstvo finansija i trezora uputit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Cilj projekta je unapređenje održivosti ruralnih preduzeća u Federaciji BiH uz stvaranje uvjeta za zapošljavanje u projektnoj oblasti. Iznos kredita je 5,95 miliona američkih dolara s rokom vraćanja od 15 godina uz grejs period od pet godina i kamatnu stopu od 3,25 posto.

Guardian
16.01.2007., 21:20
Vidjecemo sta ce biti ovih dana, svi znamo da su rusi trazili 3 godine, ko ce ga znati da li su sad spremni uzeti rafineriju...?

alf
16.01.2007., 22:02
jel se zna dal dodik ide u rusiju na potpisivanje?

Grunf
16.01.2007., 22:37
"Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja, je ocijenio da ovakva odluka, ipak, neće ugroziti potpisivanje ugovora o prodaji Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola". Ubiparip kaže da će u utorak delegacija Vlade RS na čelu sa premijerom Miloradom Dodikom otputovati u Moskvu na potpisivanje ugovora sa "ovom malo problematičnom odlukom", ističući da je uvjeren da će Rusi imati razumijevanja za ovak stav imajući u vidu nastojanja pojedinih kompanija da onemoguće pokretanje Rafinerije u Brodu."
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=4586&meni=2
"

bubimir
16.01.2007., 22:58
Milorad D. je ovo s rafinerijom u Bosanskom Brodu (inače zastarjela rafinerija okružena konkurencijom) odigrao maestralno za jednog političara, dakle..riječ je o tržištu u regiji kao takvom, dakle ne o rafineriji samoj...

amer
16.01.2007., 22:59
Ama ljudi, vi mislite, da su Rusi naivni ??? Pogledajte malo njihovu ekspanziju. U zadnje 2 godine rasta cijene nafte Rusija je zatvorila preko 80% javnih dugovanja, ne znam ni sam koje su to miljarde zelembača. Pratim jih zbog obaveza na poslu a znam jih otprije. Postali su oni vehementni prema svima i nema tu ljubavi i nekih bivših simpatija kad su u pitanju novci. Ako Dodik ne može da da na 3 godine (a pitajte se zašto - INA, MOL), e onda i ne treba odlazit u Moskvu, jer beskorisno troši pare na avion. Čuvajte ovaj post, da biste ga mogli pročitat za koji tjedan ili mjesec ! Ipak, možda stvar sa Zarubežnjeft još nije pala u vodu, ali meni se čini, da je ovo postavljeno tek tako, jer je neko drugi postavio svoje uslove, koji na perfidni način spriječavaju ulaz Rusima. Ne zaboravite, i BIH i RS su jaka interesna cona EU u budućim godinama ! Sumnjam, da bi se ovo tek tako pustilo da ode.

Guardian
17.01.2007., 00:37
Ja sam odavno postavio pitanje sta bi sa Elvagom i Paribas bankom. Niko to nije istrazivao, ili se nije usudio...
To je neko bio placen da ode i napravi onu smijuriju...

Schlager
17.01.2007., 01:22
Jos se sjecam onog seljobera(predstavnika Elvaga) i njegovih izjava da Vlada RS samo treba da "rekne" u koju banku sredstva od milijardu KM treba da budu "uplatita".

netstrider
17.01.2007., 10:28
amere gledaj, postoje mnoge stvari koje mi obična raja ne znamo. I tome je tako normalno. Kad bi nam ih sve rekli odjednom, mi bi im napravili revoluciju.
Interesna zona ili ne, Dodik je dosad stvar maestralno odigrao.
Komentari poput onog E. Dizdarevića prošlog tjedna u Lideru pokazuju da je ili previše plaćenih ili premalo pametnih. Uočite da ne znam pod kakvim je uvjetima prodan NIRS (sumnjam da je spomenuti novinar upućeniji), ali komentari tipa "i to ne jedno nego čak tri poduzeća" novinara kvalificiraju eventualno za vrtić za djecu s problemima u razvoju, a ne za redakciju jednih poslovnih novina (plaćeni članci neka idu u Patriot i 24sata).
Moja najveća primjedba je što je ugovor tajan. Mislim da je to stavka s kojom je Dodik loše trgovao. Ako je i trgovao tako, trebao je ostaviti mogućnost da za godinu dana objelodani ugovor. Zašto?
-Što je prodano, prodano je. A povjerenje u premijera vrijedi više od 300 mil. eura. A sumnje kasnije stvaraju probleme koji znaju i izaći iz tih cijena. Al, zasad je ok.
Pozdrav,

net

amer
17.01.2007., 11:59
OK, nije, da se na slažemo, ali svi znamo, da se u BIH praktički oduvijek, a pogotovo u zadnjih 100 godina igrala igra velikih, uključujući 3 rata. Bit će to tako i u buduće, nema šta. Ja pri sebi, ono intimno uistinu priželjkujem (a mislim, da tako rezoniraju i svi normalni ljudi s tog područja, pa bi prema tome tako trebao igrati i njihov izabrani el commandate), da Eu, kao ipak jedno po meni najcivilizovanije (iako daleko od idealnog) društvo ove planete, uspije uvažiti svoj strateški interes u regionu. I to ne samo u BIH.

Pa pratite svi, kako Europa očajava od zarobljenosti (ovo je odlična riječ) od Ruske energije. Ne moš nego uzimat od njih ili ostat u tami. Ali da ih se na granici domaćeg dvorišta pusti i u preradu nafte i maloprodaju ? Mislim, da bi to bila strateška greška i da u Briselu, a i preko mlake to vrlo dobro znaju.

Ako se razmišlja tako, moguće je ipak, da i ovo s Rusima nije ništa drugo nego pokušavanje navlačenja jakih Eu oil tradera i producera, da više razmišljaju o RNAF. Ovo odobrenje tek na 1 godinu to mi potvrđuje i nadam se, da iza Zarubežnjefta ima drugih EU interesenata, jer onda bi priča po meni brže išla. A to i berza i tržište i ekonomija RS upravo trebaju. I to što prije. Pa što fali nekom recimo MOL-u ? Znam, da oni prate svaki Miloradov korak i prdac.

Očekujem, da se Dodik opet vrati sa nekom "pozitivnom" informacijom, koja ipak neće rezultirati (t.j. ne još).

Još i to: bear na svjetskim berzama nafte nije u prilog RNAF, jer time opadaju i rafinerijski profiti, a time je i RNAF ono "empirički" u ovom trenutku sigurno manje vrijedi nego 3 mjeseca nazad, kad je bull pokazivao čvrste rogove.

Shen
17.01.2007., 20:26
Ja sam odavno postavio pitanje sta bi sa Elvagom i Paribas bankom. Niko to nije istrazivao, ili se nije usudio...
To je neko bio placen da ode i napravi onu smijuriju...
Da ne ulazim dublje u pricu, taj predstavnik Elvaga je bio security u jednoj Prijedorskoj banci (zato lici na seljobera), Paribas banka nikada nije cula za ovu firmu, firma ima osnivacki kapital od 50k eura sto je minimalan iznos za osnivalje kompanije u Austrij i u sve to je umjesan jedan od bivsih direktora rafinerij.

O ovome je bila reportaza na alternativnoj TV.

Schlager
18.01.2007., 12:28
Zamolio bih odgovor na jedno laicko pitanje.

Zasto se vec mjesecima trgovanje na PTRL zavrsava u 10 sati i jedan minut?

Uvijek bude ta jedna transakcija u to vrijeme i za taj dan je gotovo....

suficit
18.01.2007., 13:45
pozdrav schlager!
evo da ti ja odgovorim:
razlog sto sa akcijama petrola bude jedna trgovina i u bas to vrijeme jeste sto se ovim akcijama trguje aukcijskom metodom (akcija se smatra nelikvidnom) i trgovina se obavlja u 10:00 (+ 180 sekundi random time-a).
sto kazu slovenci, lep pozdrav...

Schlager
18.01.2007., 13:48
hvala.

Guardian
18.01.2007., 21:53
Pa ne traje random 180 sekundi, valjda 5 minuta!

Zar nisi primjetio da je prije neki dan trziste otvoreno u 10:04:25 - nisam siguran za tacnost sekundi, to sam lupio, ali minuti su tacni!

Znaci 300 sekundi!

Guardian
20.01.2007., 02:43
Moze li mi iko izracunati koliki bi rafinerija u Brodu imala prihod pod pretpostavkom da preradi oko 800 hiljada tona sirove nafte za jednu godinu???

Racunao sam nesto, pa me interesuje koliko sam fulno...

Pozdrav

amer
20.01.2007., 19:34
bez akciza i poreza, po trenutačnim cijenama derivata na svetskim berzama, uz preradu REBCO-a i mojom nekom procjenom plijena (uz postojeću staru tehnologiju, koju ne znam, pa može ovo biti i falsch) oko 300 miliona zelembača ili oko 500 mKM. Drukčija je priča ukoliko bi tu bilo moderne tehnologije i nekog light cruda, jer onda se dobiva veći postotak skupljih derivata i manje jeftinih "govana". Ali za jednu takvu stvar ulaganja su tolika, da break even vjerojatno ne prolazi ispod 3 milijona prerade... A sumnjam, da će neko ulaziti u to u narednih 10 godina.

No, bitnije od svega kod RNAF ti je nepoznata strategija novog vlasnika, koji sa cijelim lancem može da profit ostavlja gdje ga volja - u rafineriji (sumnjam), pumpama (PTRL) ili pak nekoj sporednoj firmi (najvjerojatnije). Onda ništa i sa 10 milijona prerade. ... Sretno !

cmyk
20.01.2007., 21:43
http://www.energetika-net.hr/energetika/vijesti/1535. znaći, nije poanta u kešu nego u investicijama.

Guardian
20.01.2007., 23:53
Nije RNAF toliko ni zastarjela, jer je ponajmanje koristena rafinerija u okruzenju, a sto se tice kapaciteta, oni imaju jednu liniju koja je instalirana pred rat (oko 3 miliona tona), ali nije pokrenuta, mislim da rusi, ako udju znaju sta rade, jer ako si gledao novac prije neki dan vidio si tri moguca projekta naftovoda i za koji rusi lobiraju...

Meni ce biti jako drago ako se ta rafinerija pokrene, znacice to puno i za RS, a i za BIH (samo naftni lobiji ce tvrditi suprotno, a i obicnom laiku je jasno da je to velika stvar).
A sto se tice prodaje derivata sa vecim postotkom sumpora, mislis li da je nekom nasem (napacenom srbinu, hrvatu ili bosnjaku) vazno da li benzin ima vise ili manje sumpora??? Ma brate on ti gleda samo kako jeftinije da prodje, a ne kakav benzin (iliti bemzin) kupuje.

panzer
20.01.2007., 23:59
bez akciza i poreza, po trenutačnim cijenama derivata na svetskim berzama, uz preradu REBCO-a i mojom nekom procjenom plijena (uz postojeću staru tehnologiju, koju ne znam, pa može ovo biti i falsch) oko 300 miliona zelembača ili oko 500 mKM

Ako može formula za taj izračun?

Guardian
21.01.2007., 00:05
I ja mislim da je tacan, na nivou od oko 800 hiljada tona, pri sadasnjem kvalitetu je ok!

Kad bi racunao da pri sadasnjem kvalitetu proizvedu samo 800 hilj. t dizela i supera dobio bi cifru oko milijardu, ali kad skontas da tu ima dosta drugih stvari i proizvoda cifra 500 mil KM je realna!

Pozdrav

amer
21.01.2007., 11:37
Formula prihoda je jednostavna ako je poznata tehnologija i plijen (struktura outputa), moje brojke su samo aproksimacija. Ta linija od 3 milijona vjerojatno nije uključena u sadašnja ulaganja. kao što reče Cmyk, puno toga zavisi od ulaganja, a u neku rafineriju nitko ne ulaže na period od 2,3 ili 5 godina. Ako se ulaže na rok od min. 15 godina, onda treba napraviti modernu tehnologiju, jer sa proizvodnjom od 3 ili više mtona, nema tržišta u Bih, već to znači 50% izvoza. A za izvoz ipak treba misliti u smjeru približavanja Eu i o njihovim kvalitetnim zahtjevima. Eto, meni su bitni problemi koji snažno govore kontra RNAF:
1)Komisija (čitaj: potencijal koruptivnih zbivanja) koja očito ne daje tek tako dozvola za 15 godina (zasad tek za 1 godinu) pa je teško investirat u nešto, što ne znaš hoče li raditi do godine ili ne
2) INA-MOL interesi u BiH
3) EU (pa i USA) planovi sa Bih (o tome sam nešto pisao nazad)

Uz to Pančevo, Sisak, Rijeka su na putu rekonstrukcije i modernizacije te povećanja kapaciteta, pa ni okolnim rafinerijama RNAF nikako nije u interesu.
Zbog svega toga meni RNAF istinito nije prilika za ulaganje, već mogućnost kupovanja starog željeza, što će se pokazat za par godina. Na žalost. Ali svak nek rezonira po svome, ovo sve je tek moje mišljenje.

panzer
21.01.2007., 17:10
Interesovalo me koji bi bili troškovi nabave sirove nafte, troškovi transporta do rafinerije, troškovi prerade i po kojoj prodajnoj cijeni bi se dobio prihod od 500 mil. USD.
Inače,prerada od 800.000 tona (nešto oko polovine ukupne potrošnje BIH) jeste realna.

franciska
21.01.2007., 19:01
Amere, sve što si napisao, trebalo bi ići u prilog RNAF.
Dozvola je za jednu godinu što sigurno ne znači da Komisija želi štetiti interesima BiH i poslati RNAF u staro željezo.

Zeks
21.01.2007., 19:05
Dodik otputovao u Moskvu

BANJALUKA, 21. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik otputovao je danas u Moskvu, gdje će sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft" razgovarati o prodaji Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola" o čemu će, kako se očekuje, biti parafiran i ugovor - potvrđeno je SRNI u Birou Vlade RS za odnose sa javnošću.

Premijer je, uoči odlaska u Moskvu, rekao da na ove razgovore ide sa "rješenim ugovorom i djelimičnom odlukom Savjeta ministara BiH o produžetku Odluke o kvalitetu tečnih goriva do 31. decembra 2007. godine", kojom se Rafineriji Brod dozvoljava da do isteka tog perioda proizvodi goriva sa nešto većim procentom sumpora.Narodna skuština RS je 22. decembra dala saglasnost za privatizaciju Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola". Ruska kompanija "Zarubežnjeft" ponudila je ranije Rafineriju nafte za 42 miliona evra, Rafineriju ulja za 67 miliona ecra i "Petrol" za 10 miliona evra, što je ocijenjeno kao najbolja ponuda. Saglasnost je data na osnovu protokola koji je 16. avgusta potpisala Vlda RS i ruske kompanije "Zarubežnjeft".

GG
22.01.2007., 00:09
Do srijede parafiranje ugovora ”teškog” 237 miliona KM

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=4778&meni=2

Pozdrav

GG

Don_10
22.01.2007., 10:13
jel to znaci da ova hartija ce ipak nesto vredeti. Kakvi su izledi sto se njene cene na berzi tice?

franciska
22.01.2007., 13:49
RNAF je takva dionica koja ide prema 0,7. A ako vjerujemo u vijesti iz Rusije, ići će i dalje. Tko može biti protiv RNAF? Samo distributeri u FBiH, nije njima do sumpora, već im ne odgovara konkurencija.

blindboy
23.01.2007., 12:26
Jel- ima ista novih informacija o rafineriji.
Zasto pada cijena danas

Wiz-Dinero
23.01.2007., 22:20
u Moskvi su potpisali ugovor o porodaji Rafinerije...zvanicno potpisivanje ce biti 2.februara u Banja Luci!Najnovija informacija...upravo cuo!

Schlager
23.01.2007., 23:56
Dodik u Moskvi parafirao ugovor vrijedan preko 121 milion evra
P. Klincov 23.01.2007 23:27

MOSKVA – Premijer Republike Srpske Milorad Dodik parafirao je u utorak u Moskvi sa prestavnicima firme "Zarubežnjef" Ugovor o prodaji Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog “Petrola” vrijedan oko 121,2 miliona evra, rekao je Nezavisnim novinama jedan od članova Vladine delegacije u Moskvi.

On je dodao da će ceremonija proglašenja Ugovora biće upriličena 2. februara u Banjaluci. Narodna skupština RS je krajem prošle godine odobrila pregovore o privatizaciji tri preduzeća naftne industrije RS koje je vodila Vlada RS.

Prema protokolu koji su Vlada i "Zarubežnjeft" potpisali u avgustu prošle godine, ruska kompanija se obavezala da će za državni kapital rafinerija nafte i ulja te "Petrola", platiti 121,2 miliona evra, dok bi ukupna višegodišnja investicija u ta preduzeća i željezničku infrastrukturu iznosila 979 miliona evra.

Protokolom je predviđeno da se 80 odsto akcija Rafinerije nafte proda za 42 miliona evra, 75,6 odsto akcija u Rafineriji ulja Modriča za 67 miliona evra, dok bi 80 odsto akcija "Petrola" bilo prodato za 10 miliona evra.

Rusi su u protokolu, takođe, prihvatili da prerada sirove nafte o Rafineriji Brod dostigne 4,2 miliona tona godišnje, prerada ulja i maziva u Rafineriji ulja 130.000 tona godišnje, a plasman derivata preko "Petrola" minimalno 2.500 tona godišnje.

"Zarubežnjeft" se obavezao i da izgradi prugu od Rafinerije u Brodu do Modriče i da je nakon izgradnje preda Vladi RS na korištenje bez naknade. Vrijednost te investicije bila bi 59 miliona evra.

Iza cijelog projekta stala bi Vnešekonombank koja se obavezala da obezbijedi finansiranje svih investicija.

netstrider
24.01.2007., 00:07
u Moskvi su potpisali ugovor o porodaji Rafinerije...zvanicno potpisivanje ce biti 2.februara u Banja Luci!Najnovija informacija...upravo cuo!
Ugovor nije potpisan nego parafiran. Razlika je drastična.
Pozdrav

Wiz-Dinero
24.01.2007., 00:20
MOJA GRESKA!!!

penzioner
24.01.2007., 00:24
Dobro Net, a da li paraf iskazuje nekakvu ozbiljnu namjeru obavljanja posla i prihvacanja kondicija ?
Da li je svecanost potpisivanja organizirana u domicilu zbog "znas ono ,ples do zore i sl..."?

netstrider
24.01.2007., 00:59
Vidi, naravno da to sve znači i da je lijepo, i da je super posao. Samo želim zbog povijesničara, novinara i ostalih pažljivijih da ostane neki mali uskličnik u glavi. Kad krenu problemi to će biti samo paraf. Dakle, surova realnost pokazuje da koliko sve bilo lijepo ono ima i svoju ružnu stranu. Jako ružnu stranu koje su svi svjesni u prostoriji dok se urnebesno vrti do zore. Toliko da im vjerojatno dođe da povrate sav trud koji su uložili u to kad vide za kakvu su uzicu okačeni na kraju.
Ovo govori da se nikad neće moći zalijetati, jer će ovo biti ipak Bosna. Bosna će puno profitirati od ovoga, ali svaki političar će itekako morati biti pažljiv da ne naljuti Ruse, FBiH-ovce, naftaše koji će jedva čekati da dođe do nekog kurcšlusa i ...
Inače, ovo smatram gotovim i jednim velikim kotačem za BH ekonomiju. Najvećim što meni pada napamet (Piramide u Visokom nisu napravljene nego samo nađene gdje ih je netko ostavio).
Jako je važno da se nađe strateški partner za željeznice. Jednostavno, čak ako i namakne silnih para, RS nema dovoljno voljnih ljudi za realizaciju. Rekao bih da ima pametnih, ali voljnih ni blizu, jer na jednoga koji bi nešto pokušao promijeniti dolazi 100 onih koji se opiru i još 50 onih s toljagama koji se na kvadrat opiru, a tako se nikad ništa neće riješiti.

dudo81
24.01.2007., 17:43
da li paraf iskazuje nekakvu ozbiljnu namjeru obavljanja posla i prihvacanja kondicija ?
Da li je svecanost potpisivanja organizirana u domicilu zbog "znas ono ,ples do zore i sl..."?
To je enigma za Račana i Drnovšeka po pitanju Piranskog zaljeva. Slovenci tvrde da vrijedi, mi ga deremo po suprotnome.

Guardian
24.01.2007., 18:55
Vidi, naravno da to sve znači i da je lijepo, i da je super posao. Samo želim zbog povijesničara, novinara i ostalih pažljivijih da ostane neki mali uskličnik u glavi. Kad krenu problemi to će biti samo paraf. Dakle, surova realnost pokazuje da koliko sve bilo lijepo ono ima i svoju ružnu stranu. Jako ružnu stranu koje su svi svjesni u prostoriji dok se urnebesno vrti do zore. Toliko da im vjerojatno dođe da povrate sav trud koji su uložili u to kad vide za kakvu su uzicu okačeni na kraju.
Ovo govori da se nikad neće moći zalijetati, jer će ovo biti ipak Bosna. Bosna će puno profitirati od ovoga, ali svaki političar će itekako morati biti pažljiv da ne naljuti Ruse, FBiH-ovce, naftaše koji će jedva čekati da dođe do nekog kurcšlusa i ...
Inače, ovo smatram gotovim i jednim velikim kotačem za BH ekonomiju. Najvećim što meni pada napamet (Piramide u Visokom nisu napravljene nego samo nađene gdje ih je netko ostavio).
Jako je važno da se nađe strateški partner za željeznice. Jednostavno, čak ako i namakne silnih para, RS nema dovoljno voljnih ljudi za realizaciju. Rekao bih da ima pametnih, ali voljnih ni blizu, jer na jednoga koji bi nešto pokušao promijeniti dolazi 100 onih koji se opiru i još 50 onih s toljagama koji se na kvadrat opiru, a tako se nikad ništa neće riješiti.

Potpisujem svaku tvoju rijec...
Ovo sto pises ja svaki dan osjecam na svojoj kozi...

Pozdrav

GG
26.01.2007., 20:40
http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=9461&Itemid=2

Pozdrav

GG

mikimaus
27.01.2007., 17:04
Molim nekog od cijenjenih forumaša da mi kaže koliku su cijenu po akciji platili Rusi za RFUM i RNAF i dali mislite da će se dogoditi sličan paradoks kao sa TLKM gde je cijena na berzi daleko manja od cijenje preuzimanja.
Hvala.

Guardian
27.01.2007., 17:20
Pa vidi 72 mil eura za RFUM, 65% kapitala (0.65*203.487.123 =132266630), sto je nesto vise od 1KM, za RNAF 70% kapitala za 42 mil eura, sto je (0.7*411.112.879=287779015,3), sto po akciji dodje oko 0,28544 feninga, a za petrol 10 mil eura za 70% kapitala (0.7*18949274=13264491,8), sto po akciji dodje negdje oko 1.47KM.

Mislim da su to neke priblizne cifte...

E sad u novinama mozete naci podatke o prodaji po 80% kapitala u RNAF i PTRL, ali nisu, za sad je po oko 70%, a kasnije ce i PIO, drzava trenutno nema ovlastenja nad piom...

Pozdrav

bimbolin
27.01.2007., 18:11
Znači da su RFUM i PTRL sada na berzi ispod cene koju su platili rusi a RNAF daleko iznad.

Zašto? I zašto RNAF raste ovih dana.

Guardian
27.01.2007., 19:32
Pa firma je sad bez dugova, odnosno bez obaveza, rusi su prihvatili 72 miliona eura, sto je oko 141,5 mil KM, od oko 250 mil KM duga rafinerije, a ostalo je drzava prihvatila na sebe...
Znaci firma je bez dugova. Sad mozda i vrijedi, josh samo da krene raditi..., znas ostaje JOSH SAMO SA KRENE RADITI..., josh samo....

Uglavnom ja je ne kupujem.

mikimaus
27.01.2007., 21:44
Hvala Guardian,možda se tu i može nešto ćopnuti al vidjećemo,mene je TLKM opekao tako da ću razmisliti,opasan je onaj "sindrom krda"
Pozz..

Zeks
27.01.2007., 22:49
Pa firma je sad bez dugova, odnosno bez obaveza, rusi su prihvatili 72 miliona eura, sto je oko 141,5 mil KM, od oko 250 mil KM duga rafinerije, a ostalo je drzava prihvatila na sebe...
Znaci firma je bez dugova. Sad mozda i vrijedi, josh samo da krene raditi..., znas ostaje JOSH SAMO SA KRENE RADITI..., josh samo....

Uglavnom ja je ne kupujem.

Prodajna cijena kod RNAF nije najbitnija. Kljucna stvar je preuzimanje obaveza od strane drzave i Rusa. Time bi bilansi RNAF trebali biti ocisceni od obaveza sto znaci da bi i knjigovodstvena vrednost RNAF trebala da bude uvecana za navedenih 250 miliona KM preuzetog duga.

Knjigovodstvena vrednost sa stanjem na dan 30.06.2006. je 285 miliona KM. Sa iskljucivanjem ovog duga iz bilansa, knjigovodstvena vrednost RNAF bi se uvecala na blizu 500 miliona KM.

Trenutna kapitalizacija je oko 250 miliona KM.

Pored toga, treba imati u vidu da bi najveci dio investicije od 979 miliona EUR isao u RNAF za nabavku obrtnih sredstava i pokretanje proizvodnje. To bi naravno znacajno uvecalo vrednost RNAF-a.

Ako se sve to uzme u obzir, ocigledno je da bi akcije RNAF-a trebale da ostvare znacajan rast pod uslovom da se parafirani ugovor i realizuje.

bimbolin
28.01.2007., 09:56
Znači da bi KV za RNAF trebao da bude oko 1.4 ?

gagnant
28.01.2007., 11:58
Pa vidi 72 mil eura za RFUM, 65% kapitala (0.65*203.487.123 =132266630), sto je nesto vise od 1KM, za RNAF 70% kapitala za 42 mil eura, sto je (0.7*411.112.879=287779015,3), sto po akciji dodje oko 0,28544 feninga, a za petrol 10 mil eura za 70% kapitala (0.7*18949274=13264491,8), sto po akciji dodje negdje oko 1.47KM.

Mislim da su to neke priblizne cifte...

E sad u novinama mozete naci podatke o prodaji po 80% kapitala u RNAF i PTRL, ali nisu, za sad je po oko 70%, a kasnije ce i PIO, drzava trenutno nema ovlastenja nad piom...

Pozdrav
Vršit obračun po čistim uplatama državi za njen postotak kapitala po firmi, u ovom slučaju nema nikakvog smisla. Po toj računici dobijemo da RFUM vrijedi više od RNAF-a što je totalni «nonsense», gledajući poslovni potencijal, imovinu itd... Kolika bi onda bila vrijednost TLM-a po dionici, kad se prodaje po jednu kunu?! (btw: nedaj bože da ga uzmu vlasnici "Beeratcha").
Što kaže Zeks , plačaju se dugovi, a računaju se i investicije, tj. gleda se što će od te kompanije tek bit. Teško je sad bez nekih parametara poslovanja procijenit buduću vrijednost firme,al s obzirom na kapacitet i jednu vrlo sličnu privatizacijsku priču u Rumunjskoj, perspektiva može bit jako dobra. Čisto za ilustraciju Rompetrol Rafinare, sa proizvodnjom kojoj teži RNAF u svojoj nekoj optimalnoj iskoristivosti, ostvaruje preko 1,5 mlrd US prihoda i sa nešto više od 60mil USD dobiti, ima mcap od nekih 780 mil USD i EV od cca 1,4 mlrd USD. Privatiziran je prije nekoliko godina, a prolazio je vrlo, vrlo slične priče i dealove i situacije kao i RNAF.
Tako da ako sve dobro prođe početkom veljače, stvari mogu samo debelo u plus. S obzirom na dosadašnji razvoj situacije mislim da se isplati uć u arbitražni rizik (neki su već pametno ušli), jer ovo izgleda vrlo izvjesno, pogotovo kad je datum ovako blizu.
Koliko god je kod Zarubeznjeft-a dobra stvar što raspolažu sa vlastitom sirovinom, tako da nema nekog rizika od financijskog pritiska do trenutka prodaje i naplate prerađene nafte (što je kod rumunja bio dosta velik problem), toliko mi se ne sviđaju zbog činjenice da su državna firma. U svakom slučaju nadajmo se da će ispast bolje nego telekom..

Guardian
28.01.2007., 14:42
Pa ti si u pravu sto se tice nekih stvari, ali ljudi su samo trazili da neko izracuna, jer oni nisu mogli...

Nego, mislim da je u situaciji prije privatizacije RFUM daleko vrijedniji od RNAF, kad izracunas dugove, kapital i sve ostalo...

poz

amer
28.01.2007., 18:34
Sve Ok dečki, al RS i Bih nisu Rumunjska, pa ni Srbija, Makedonija ili CG. RNAF se nalazi unutar 2 države i dviju vlasti, koje se koliko sam shvatio baš dobro ne štekaju. E, sad, može li netko danas garantirati, da će ova Komisija u Sarajevu da odobri 3-godišnji "moratorij" na govna od kvaliteta. A zašto bi ? Time dobija RS, a relativno gubi Sarajevo. Vi ste priču stavili na ekonomske temelje, al pazite, prvo se radi o politici, a možda čak i vjerskim odnosima ! Pogledajte malo globalno i onda vam više neće ovo potpisivanje biti tako sigurno. Uostalom, da je sve tako easy, ta bi rafinerije već odavno radila (iako "govna").

Baš me interesuju komentari na ovo !

panzer
28.01.2007., 19:27
Vršit obračun po čistim uplatama državi za njen postotak kapitala po firmi, u ovom slučaju nema nikakvog smisla.
Treba li isti princip primjenjivati sa dionicama Telecoma RS?


Razlika između rafinerija u Rumuniji i rafinerije B.Brod jeste kvalitet i distributeri koji kupuju te derivate. Jedan dio distributera iz SEE regije koji nemaju vlastite rafinerije kupuju derivate iz Rumunije,kako zbog kvaliteta koji odgovara EU standardima tako i zbog cijene koja je bila vrlo konkurentna.
Unazad dvije godine i na tržištu BIH je prisutna veća količina tih derivata.

Za razliku od tih rafinerija, domaća rafinerije se ne može pohvaliti zadovoljavajućim kvalitetom tako da automatski gubi potencijalne strane kupce-distributere.
VITOL je napustio sav angažman u rafineriji zbog ogromnih gubitaka, pored objektivnih razloga koji mogu opravdati gubitak, to djelimično govori i o okruženju u kojem se rafinerija nalazi.
Da je kojim slučajem poslovao uz minimalnu dobit vjerovatno bi se pojavio kao potencijalni kupac jer niko ne ispušta rafineriju koja je smještena blizu bogatog tržišta gdje je prisutan manjak prerađivačkih kapaciteta.

Schlager
30.01.2007., 11:50
Moze li mi neko pojasniti zasto se PTRL od strane BLSE racuna kao nelikvidna akcija,tj zasto nije na kontinuiranom trgovanju,kad se svaki dan trguje sa njom,juce mislim da je 18 100 km trgovano,sto uopste nije malo.

Meni to lici na mali propust BLSE a vama?

gustavo
30.01.2007., 11:58
Takva je situacija i s bankama i osiguranjima.
Možda odavno nisu radili refresh popisa.

netstrider
30.01.2007., 14:25
BLSE radi sve kako spada. Nije uobičajeno da dionica uđe na trgovanje odmah nakon što postane likvidna. Uostalom, firme o kojima govorite ionako sad ulaze na kotaciju, pa nema smisla raditi reviziju (koja je btw bila prije mjesec dana, i ove nisu prošle likvidnost, tj. prošao je KDVO koja se jedina dovoljno trgovala od svih koje spominjete. Osim što možete vidjeti tape na stranicama burze imate sve propise oko indeksa, kontinuiranog i toga i sve piše). Pozdrav,

net

mirni
30.01.2007., 14:56
Sve Ok dečki, al RS i Bih nisu Rumunjska, pa ni Srbija, Makedonija ili CG. RNAF se nalazi unutar 2 države i dviju vlasti, koje se koliko sam shvatio baš dobro ne štekaju. E, sad, može li netko danas garantirati, da će ova Komisija u Sarajevu da odobri 3-godišnji "moratorij" na govna od kvaliteta. A zašto bi ? Time dobija RS, a relativno gubi Sarajevo. Vi ste priču stavili na ekonomske temelje, al pazite, prvo se radi o politici, a možda čak i vjerskim odnosima ! Pogledajte malo globalno i onda vam više neće ovo potpisivanje biti tako sigurno. Uostalom, da je sve tako easy, ta bi rafinerije već odavno radila (iako "govna").

Baš me interesuju komentari na ovo !
Mislim da si zaboravio na jednu činjenicu. Koji energent građani Sarajeva koriste za grijanje i od koga ga kupuju ?:rolleyes:

amer
30.01.2007., 16:34
Ne znam ti odgovor na retoričko pitanje. Pa reci, koji ? A zašto ne bi sutra lož ulje iz Rijeke ili Siska ? Treba ipak u BiH voditi računa i o kvalitetu. Ali neke su me stvari u zadnje vrijeme iznenadile, tako da znam samo to, da ništa nije sigurno osim smrti, a na Bih berzama ništa nije vjerovatno osim da su u BiH.

Guardian
30.01.2007., 16:40
Zasto kvalitet? Mislim da prije svega BIH treba da radi na tome kako da popravi spoljnotrgovinski deficit i da vidi kako da svojim gradjanima obezbjedi sto jeftinije gorivo...

Zeks
30.01.2007., 16:51
Zasto kvalitet? Mislim da prije svega BIH treba da radi na tome kako da popravi spoljnotrgovinski deficit i da vidi kako da svojim gradjanima obezbjedi sto jeftinije gorivo...

Prica o kvalitetu je prica uvoznickih lobija u BIH kojima nije u interesu ponovno pokretanje proizvodnje u RNAF.

Praksa je u svim zemljama (koje vode racuna o svojim strateskim interesima) da se u pocetnoj fazi stiti domaca naftna industrija do momenta dok ne postane dovoljno konkurentna da se odupre inostranoj konkurenciji.

Za ocekivati je da i u BIH prevlada racionalno razmisljanje. Imajuci u vidu uvoznu zavisnost BIH od ruskog gasa, ne sumnjam da ce ispuniti zahtjevi Zarubeznjefta vezano za odlaganje primene propisa o kvalitetu za jos 3 godine (a ne samo za 1 godinu kako je sada predvidjeno).

amer
30.01.2007., 16:56
Zasto kvalitet? Mislim da prije svega BIH treba da radi na tome kako da popravi spoljnotrgovinski deficit i da vidi kako da svojim gradjanima obezbjedi sto jeftinije gorivo...

Treba gledati i vidjeti ipak malo dalje. Što jeftinije, što profitabilnije, ... jbg, znaš kud je to dovelo ovaj svjet. Do tog, da ti ne znaš hoćeš li kod tvojih 50 godina imat vode u BL il će ti tamo bit pustinja. Do tog, da ćeš bit nakrcan parama iz berze, a nećeš ih imat di potrošit, jer zimi neće bit snijega, a ljeti nećeš na more što ne bi izgubio glavu od oluja.
Ako se kvalitet u BIH ne gleda danas (pa zašto i bi kad i Ameri neće potpisat Kyota, al pomalo im curi u grlo), gledat će se sigurno za koju godinu. A i krivo sam rekao - pa Savjet ministara osporava 3 godine baš zbog kvaliteta (iako je njima možda to samo onako). Ekologija je business budućnosti ! Na žalost, opet za profit.

Zeks
30.01.2007., 17:02
U prvoj fazi je bitno da se proces proizvodnje pokrene, a kvalitet dolazi poslije.

Vrlo je tesko pricati o ekologiji i kvalitetu u zemlji koja ima 40% nezaposlenih i ogroman spoljnotrgovinski deficit.

mirni
30.01.2007., 18:25
Ne znam ti odgovor na retoričko pitanje. Pa reci, koji ? A zašto ne bi sutra lož ulje iz Rijeke ili Siska ? Treba ipak u BiH voditi računa i o kvalitetu. Ali neke su me stvari u zadnje vrijeme iznenadile, tako da znam samo to, da ništa nije sigurno osim smrti, a na Bih berzama ništa nije vjerovatno osim da su u BiH.

Griju se na plin i kupuju od Gasproma koji je u vlasništvu Vlade Rusije isto kao i Zarubežnjeft.:eek:

amer
30.01.2007., 20:59
Griju se na plin i kupuju od Gasproma koji je u vlasništvu Vlade Rusije isto kao i Zarubežnjeft.:eek:

Ok, to je very good point. Nisam znao. Znači ugovor pod takvim argumentom bi mogao proći. Ima li neke info sa strane Savjeta ministara ? Kad bi oni trebali nešto reći, valjda prije potpisivanja ?

Guardian
30.01.2007., 21:59
Treba gledati i vidjeti ipak malo dalje. Što jeftinije, što profitabilnije, ... jbg, znaš kud je to dovelo ovaj svjet. Do tog, da ti ne znaš hoćeš li kod tvojih 50 godina imat vode u BL il će ti tamo bit pustinja. Do tog, da ćeš bit nakrcan parama iz berze, a nećeš ih imat di potrošit, jer zimi neće bit snijega, a ljeti nećeš na more što ne bi izgubio glavu od oluja.
Ako se kvalitet u BIH ne gleda danas (pa zašto i bi kad i Ameri neće potpisat Kyota, al pomalo im curi u grlo), gledat će se sigurno za koju godinu. A i krivo sam rekao - pa Savjet ministara osporava 3 godine baš zbog kvaliteta (iako je njima možda to samo onako). Ekologija je business budućnosti ! Na žalost, opet za profit.

Sve je to istina, ali i sam znas, a i mi svi da ovdje najvise radi strani lobi, tacnije uvoznicki (INA/MOL, Petrol), a da politicari u savjetu ministara ne znaju puno toga o kvalitetu, jer vecina njih su obicni duduci...(obicna birokratija, ili sta vec...) i malo znaju o bitnim stvarima.
Njima je najvazniji dobar rucak, plata i ostalo, a naravno dobro dodje honorar od nekog uvoznika, pa da pricaju nesto o kvalitetu...

Bice mi drago kad pocnu propadati ovi lokalni naftni (poslijeratni) profiteri..., a vjeruj mi smanjenje tog deficita cu osjetiti i ja kao obicni gradjanin...

Schlager
30.01.2007., 23:08
SARAJEVO - Vijeće ministara BiH jučer nije održalo najavljenu posljednju sjednicu u starom sazivu, jer se ministri nisu mogli dogovoriti da li na dnevni red treba uvrstiti prolongiranje primjene odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva, potvrdio je Mladen Ivanić, ministar vanjskih poslova BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Odgoda primjene odluke o kvaliteti tečnih goriva izuzetno je važna za Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu. Nismo se mogli dogovoriti treba li je uvrstiti na dnevni red, zbog čega sjednica nije održana i neće biti održana dok se ne postigne saglasnost o toj odluci. Dosta je igranja s veoma bitnim pitanjima. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da nema saglasnost Vlade FBiH za prolongiranje odluke. Oni, opet, kažu da su dali saglasnost i tako se vrtimo u krug", kaže Ivanić.

Vijeće ministara BiH prije nekoliko godina donijelo je odluku kojom se uvode evropski standardi u kvaliteti goriva. Istovremeno je gorivo proizvedeno u BiH, odnosno u Rafineriji nafte Bosanski Brod, izuzeto od primjene ove odluke. Dalje prolongiranje primjene ove odluke uslov je za privatizaciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Vijeće ministara BiH početkom ove godine pismom je potvrdilo da će odgoditi primjenu ove odluke kako bi ugovor o prodaji Rafinerije nafte Bosanski Brod mogao biti parafiran. Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je u Moskvi s predstavnicima ruske kompanije "NeftegazInKor" iz sistema "Zarubežneft" parafirao ugovor o prodaji Rafinerije nafte Bosanski Brod, Rafinerije ulja Modriča i preduzeća "Petrol" Banjaluka. Ugovor o prodaji ovih preduzeća trebalo bi da bude potpisan u petak u Banjaluci.

Iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH jučer je saopćeno da bi odgođena sjednica trebalo da bude održana naredne sedmice. Na dnevnom redu bi, uz odluku o kvaliteti tečnih goriva, trebalo da bude i informacija Direkcije za reformu policije o urađenom poslu u ovoj oblasti.

Ubiparip: Potpisivanje ugovora u petak

Potpisivanje ugovora za prodaju naftne industrije RS ruskoj kompaniji "Njeftegazimport" iz sistema "Zarubežnjeft", neće biti ugruženo zbog nedonošenja odluke o kvalitetu goriva, kaže Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja.

Ubiparip je potvrdio da ruski partneri dolaze u petak u Banjaluku na potpisivanje ugovora, dodajući da će donošenje odluke o kvalitetu naftnih derivata, koja će omogućiti prodaju goriva proizvedenih u Rafineriji nafte u Brodu, najvjerovatnije sačekati novi saziv Savjeta ministara.

"Odlaganje sjednice Savjeta ministara i nedonošenje odluke koja je uslov za pokretanje Rafinerije, na najbolji način pokazuje koliko je kome stalo do razvoja privrede BiH", kazao je Ubiparip dodajući da se sad jasno vidi i ko predstavlja naftni lobi u BiH.

Don_10
30.01.2007., 23:09
vidim da ova hartija pocinje malo da raste, jel ovo ima dobru neku buducnost il je to samo neko malo trzanje?
U neko dogledno brze vreme ja mislim da ovo ide na 1 marku jel ima tu istine?

amer
30.01.2007., 23:34
Bravo Schlageru, ja sam tražio svugdje da nešto napišu. Znači ipak sam bio u pravu, bilo zbog ekologije ili INE ili Europe ili nećeg četvrtog, a najvjerovatnije zbog sveg pomalo...

Zeks
30.01.2007., 23:43
Bravo Schlageru, ja sam tražio svugdje da nešto napišu. Znači ipak sam bio u pravu, bilo zbog ekologije ili INE ili Europe ili nećeg četvrtog, a najvjerovatnije zbog sveg pomalo...

Ova prica oko kvaliteta je posljednji trzaj uvoznickog lobija.

Rusi dolaze. Ugovor o prodaji RNAF se potpisuje u petak kako je i planirano!

Guardian
30.01.2007., 23:59
Najmanje je ekologije u tom svemu, sigurno se moze mijeriti sa 0,001% ucesca u tom pitanju.

penzioner
31.01.2007., 11:48
Sto ima neka nova vijest da danas RNAF,RFUM idu prema dolje?

Guardian
31.01.2007., 12:41
Pa ta da se savjet ministara (mislim na stari, jer novi josh nije formiran) nece sastati iz nekog bedastog razloga, i nece donijeti konacnu odluku o produzenju roka za prodaju nafte...
Lobiji rade na sve strane, svi se boje rusa...

Nego tekst o tome imas na http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=5186&meni=2

Poz

penzioner
31.01.2007., 12:53
Hvala kolega!
Po tisuciti put sam se uvjerio da su forum i dobronamjerni kolege od velike koristi!
Svima pozdrav i hrabro!

franciska
31.01.2007., 12:55
Poslovni dnevnik od ponedjeljka, razmišlja i o ovome:

"Zarubježnjeft planira većinu goriva izvoziti jer je 4,2 milijuna tona goriva prevelika količina za tržište BiH. Nekoliko godina kvaliteta goriva proizvedenog u Bosanskom Brodu neće ugroziti izvoznike goriva u BIH, prije svega Inu.
Ali, Inin dio prodaje mogao bi biti smanjen jer bi se mali trgovci radi tržišne utakmice mogli odlučiti da kupuju jeftinije gorivo u Bosanskom Brodu. Ina će se s ozbiljnom konkurencijom susresti ako ruska tvrtka modernizira proizvodnju i počne proizvoditi gorivo s manje sumpora."

Schlager
31.01.2007., 19:12
Na "nelikvidnom" PTRL svaki dan se obrne izmedju 15 000-30 000 km,i to za 180 sekundi koliko traje trgovanje....

Mislim da ne treba biti mnogo pametan da bi se zakljucilo da je ovo na kratki rok najbolja akcija na BLSE...

Ako do kraja februara ne ode barem X 2,tj na 2km,ja obecavam da necu vise nikakve prognoze davati ovde...

amer
31.01.2007., 19:43
Schlageru, samo da te potsjetim jednog tvog posta otprije mjesec, a još prije toga si se priznao da si kupovao PTRL po 1 KM. Ne želim biti zločest ali pogledaj kud si stigao u 2-3 mjeseca ?! Možda baš zbog tvoje zadnje rečenice ?

"Sva nepredvidivost berze se pokazala na nacinu na koji je market odreagovao na milijardu i po eura na RITE i 600 miliona na TLKM....svi smo(vecina) vjerovali da ce akcije skociti,ali nista,cak se desilo obrnuto...ja recimo cekam nestrpljivo da Zarubeznjeft kupi naftnu industriju,ali poslije ovoga sto se desilo sa RITE i TLKM ne bi me iznenadilo da cak i ako Rusi plate tih 970 miliona eura,da akcije RNAF,PTRL i RFUM pocnu padati....dosta sam nov u svemu ovome,ali vec sam zakljucio da ovde 2 i 2 skoro nikad nisu 4,bar na kratki rok.

Ipak,ostajem na BLSE i ne prelazim nigdje,a jos manje mi pada na pamet da ulazim na teme o SASE i sirim defetizam."

Schlager
31.01.2007., 20:24
Ne znam samo sta si demantovao,PTRL sam zaista kupio po 1,danas je 1,08,ne mislis valjda da je 8% za 2 mjeseca malo?

Kazes"vidis dokle si dosao za 2-3 mjeseca".

Odmah potpisujem da do kraja zivota tako prolazim na svim akcijama koje kupim.Ja sam skroman momak.
E sad druga je stvar sto smo malo previse razmazeni ovde na BLSE,pa ocekujemo X 10 za godinu dana.
Jedino si u pravu za ovo sto sam rekao da 2 i 2 skoro nikad nisu cetiri,ali za PTRL kad bi racunao tako onda je vrijednost akcije 4KM.Ja sam svjesno smanjio prognozu na 2KM bas zato sto market rijetko kad u potpunosti isprati neku kupovinu i preuzimanje(citaj TLKM).

Znaci racunao sam 2+2=3.

amer
31.01.2007., 20:37
Ma dobro, složit ću se da PTRL vrijedi više, ako ne zbog drugog, zbog lokacija. Ali timing je isto važan. Ako propade ovo sa Zarubežnjeft, neće bit važno koliko vrijedi PTRL, već koliko je tržište spremno platit za te konzerve na njivi uz cestu... Ne znam i ja je gledam već neko vrijeme, al mi stvari koje prije sveg zavise od politike smrde. Možda i izađe na tih 2+2 ali za 5+5 godina. Moje mnjenje, možda i griješim. A kako si uporan (što se na berzi može uzeti i kao kvalitet) može ti jednom i poći za rukom. Pa nek je tako. Sretno !

nedeljko
01.02.2007., 01:16
Ako do kraja februara ne ode barem X 2,tj na 2km,ja obecavam da necu vise nikakve prognoze davati ovde...

Ja mislim da ti stvarno nećeš više nikakve prognoze davat na ovom forumu :rolleyes: .

Pogledaj prodaju. Tko će probit ono na 1,5 KM.

Količina Cijena Cijena Količina
5.400 1,08 1,09 3.000
9.320 1,07 1,10 2.000
1.070 1,05 1,14 2.000
1,15 2.142
1,19 3.000
1,50 640.630
6,00 324


Što se tiče moje prognoze za ovu dionicu ja je vidim na daleko višim nivoima od 4 KM ali naravno u periodu od 3-4 godine.
Koliko vrijede, odnosno koliko će vrijedit 84 benzinske pumpe kad ih Rusi obnove.

Novouređena benzinska pumpa vrijedi 1,5-2 mil. eura pa izračunajte koliko bi to trebalo vrijedit.
Petrol ima 18.949.274 akcija.

Schlager
01.02.2007., 10:31
uvijek mi je nezgodno da ulazim u polemiku sa nekim ko je mnogo iskusniji od mene u ovim stvarima,vidim ti si ovde 5 godina na forumu,ali ipak moram upitati...Zar se ne moze desiti da ovaj koji prodaje preko 600 000 akcija po 1,50 povuce nalog za prodaju?

nedeljko
01.02.2007., 12:35
uvijek mi je nezgodno da ulazim u polemiku sa nekim ko je mnogo iskusniji od mene u ovim stvarima,vidim ti si ovde 5 godina na forumu,ali ipak moram upitati...Zar se ne moze desiti da ovaj koji prodaje preko 600 000 akcija po 1,50 povuce nalog za prodaju?


Može, kako da ne. Ja mislim da bi mu to bio pametan potez.

Nije valjda da si se prestrašio da više nećeš moći nikakve prognoze davat ako se ne pređe 2 KM do kraja mjeseca :biggrin: . Evo ja te oslobađam te tvoje riječi jer nisi znao za ovoliku prodaju na 1,5 KM :thumbsup: .

Schlager
01.02.2007., 12:47
Da,nisam znao za to...taj info za kupnju i prodaju mislim da nije dostupan for free vec treba nesto da se uplati koliko sam skontao nekih 50-tak KM.

Schlager
01.02.2007., 21:02
Danas potpisivanje ugovora sa Rusima
R. Šegrt 01.02.2007 19:40

BANJALUKA - Ugovor o prodaji većinskog paketa akcija preduzeća naftne industrije RS kompaniji "NeftegazInKor", koja posluje u sistemu "Zarubežnjefta", potpisaće danas u Banjaluci premijer RS Milorad Dodik i predsjednik "NeftegazInKora" Vladimir Ivanovič Kušnarov.

Svečano potpisivanje ugovora o prodaji Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi banjalučkog "Petrola" obaviće se u Velikoj sali Banskog dvora.

Dodik i Kušnarov su 24. januara ove godine u Moskvi već parafirali ugovor prema kojem bi ruski partner za pomenuta preduzeća trebalo ukupno da plati 121 milion evra.

Saglasnost za potpisivanje ugovora 22. decembra 2006. godine je na posebnoj zatvorenoj sjednici dala i Narodna skupština RS.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade RS, ugovor ima 29 stranica, dok njegovih priloga ima na 650 stranica.

Njime se predviđa da ukupna ulaganja ruske kompanije u privatizovana preduzeća u naredne četiri godine dostignu blizu milijardu evra.

Osim kupovine većinskog paketa akcija u tri preduzeća, ugovorom se predviđa da ruski partner Vladi RS da 72 miliona evra za izmirenje obaveza Rafinerije, ulaganje od oko 300 miliona evra u modernizaciju postrojenja, 59 miliona evra za izgradnju pruge od Broda do Modriče, kao i obezbjeđivanje obrtnih sredstava za kupovinu 200.000 tona sirove nafte.

Bankarsku garanciju za realizaciju projekta obezbijedila je ruska Vnješekonombanka.
Moćni Zarubežnjeft

Kompanija "Zarubežnjeft" jedno je od najuspješnijih ruskih državnih preduzeća, koje u budžet godišnje donosi pola milijarde dolara.

Kompaniju je osnovalo Ministarstvo za naftnu industriju SSSR-a i to sa idejom da ona obezbijedi ruski nacionalni interes na svjetskom ekonomskom tržištu, učestvovanjem u stranim naftnim projektima koji su ekonomski atraktivni za Rusiju. "Zarubežnjeft" je jedna od najmoćnijih ruskih naftnih kompanija s jakom finansijskom potporom od oko pet milijardi dolara za ulaganja u inostranstvu. Kompanija posjeduje naftne izvore u Vijetnamu, Venecueli i sjeveru Sibira.
Radnici Rafinerije najavili štrajk

Oko 1.500 radnika Rafinerije nafte iz Broda namjerava da iduće sedmice blokira Novu banjalučku banku u Banjaluci zbog duga od 1,2 miliona KM prema Rafineriji, koji je nastao nakon što je banka izdala garanciju za obezbjeđenje plaćanja firmi MPP RMG iz Sarajeva za kupljene naftne derivate u ovoj rafineriji 1999. godine.

Danilo Broćilo, predsjednik Sindikata Rafinerije, naglasio je da dug nije uplaćen i pored sudske presude u korist Rafinerije, koja je donesena prije 13 mjeseci.

On je, takođe, rekao i da ovakva najava brodskih naftaša ima podršku Republičkog sindikata energetike kao i Konfederacije sindikata BiH.

Guardian
01.02.2007., 21:32
To danas se odnosi na danas (cetvrtak) ili danas, odnosno sutra (petak)...

Na vecerasnjim vijestima niko nista nije javljao...

poz

Schlager
01.02.2007., 21:43
Clanak je iz sutrasnjeg broja Nezavisnih,znaci odnosi se na petak 2.februar,bas kako je ranije najavljeno.

Guardian
01.02.2007., 23:06
Hvala..., malo nakon posta skontao sam...

Pozdrav

amer
02.02.2007., 00:07
a ništa nema sa strane Savjeta ministara BiH ? Sad je pitanje šta se nalazi u Ugovoru (može biti klauzula, da Ugovor stupa na snagu tek kad se odobre one 3 godine). To neki ljudi po mome znaju, a to je najvažnije u cijeloj priči, koliko sam bar pratio. Može biti i nekog rasta ove 3 dionice u narednim danima, ali ništa dok nema "dozvole" iz Sarajeva. Na žalost. Zbog tog vjerovatno i cijene polako klize...

Schlager
02.02.2007., 00:26
ispocetka sam i ja bio zabrinut po pitanju te dozvole(ne iz Sarajeva,nego od Savjeta ministara gdje sva tri naroda ravnopravno participiraju),mislio sam da ce Bosnjaci opstruirati to zbog tadasnjeg konflikta Terzic-Dodik i Dodikove tadasnje izjave da je "Terzic jedna obicna budala!!",ali sad kad je poznato da ce za par dana Predsjedavajuci Savjeta Ministara postati Nikola Spiric iz SNSD,mislim da je ta dozvola formalnost,i da ako Bosnjaci ponovo to budu opstruirali,da ce u potpunosti biti paralisan rad Savjeta Ministara i na taj nacin ionako mala ovlastenja zajednickih organa jos vise blokirati.
Izgleda da je Dodik u to ubjedio i partnere iz Rusije,cim su pristali da dodju sutra na potpisivanje ugovora.A dobre akcije ne klize dole kao sto kazes,moj PTRL prekjuce 1,00 juce 1,05,danas 1,14 a sutra....?Vidjecemo,optimista sam.

mirni
02.02.2007., 10:05
ispocetka sam i ja bio zabrinut po pitanju te dozvole(ne iz Sarajeva,nego od Savjeta ministara gdje sva tri naroda ravnopravno participiraju),mislio sam da ce Bosnjaci opstruirati to zbog tadasnjeg konflikta Terzic-Dodik i Dodikove tadasnje izjave da je "Terzic jedna obicna budala!!",ali sad kad je poznato da ce za par dana Predsjedavajuci Savjeta Ministara postati Nikola Spiric iz SNSD,mislim da je ta dozvola formalnost,i da ako Bosnjaci ponovo to budu opstruirali,da ce u potpunosti biti paralisan rad Savjeta Ministara i na taj nacin ionako mala ovlastenja zajednickih organa jos vise blokirati.Izgleda da je Dodik u to ubjedio i partnere iz Rusije,cim su pristali da dodju sutra na potpisivanje ugovora.A dobre akcije ne klize dole kao sto kazes,moj PTRL prekjuce 1,00 juce 1,05,danas 1,14 a sutra....?Vidjecemo,optimista sam.

Ovo definitivno ima smisla. Dodik je insistirao na mjesto predsjednika Savjeta ministara i nije nikako htio odustati od njega.Treba još omogućiti ulazak ČEZ u RITE i HSE u RTEU.:thumbsup:

franciska
02.02.2007., 11:22
Možda Rusi pristanu na rok od godinu dana. Logično slijedi da će se rok produžavati dok se ne izvrši obnova Rafinerije.

Zeks
02.02.2007., 11:26
02.02.2007 :: DANAS ZVANIČNO POTPISIVANJE UGOVORA O PRODAJI NAFTNE INDUSTRIJE SRPSKE

U BANjOJ LUCI će danas biti potpisan ugovor o prodaji akcija preduzeća Naftne industrije Republike Srpske, saopšteno je iz vladinog Biroa za odnose sa javnošću. Ugovor će potpisati premijer Srpske Milorad Dodik i predsjednik kompanije \"NaftgazInKor\" i prvi zamjenik generalnog direktora kompanije \"Zarubežnjeft\" Vladimir Ivanovič Kušnarjom, navedeno je u saopštenju. Svečanosti, na kojoj će biti potpisan ovaj ugovor, prisustvovaće i predsjednik Srpske Milan Jelić, potvrđeno je iz Kabineta predsjednika Republike. Potpisivanje ugovora o prodaji državnog kapitala u Rafineriji nafte u Brodu, Rafineriji ulja u Modriči i banjolučkom \"Petrolu\" zakazano je za 15 časova, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.

Izvor: www.glassrpske.com

cicap
02.02.2007., 12:12
http://www.poslovni.hr/32880.aspx

imate ovdje na Poslovnom Dnevniku veliki članak...

nadam se da će malo poskočiti ovih dana, jer je zanja 2 dana bila korekcija!
;)

Schlager
02.02.2007., 12:51
http://www.poslovni.hr/32880.aspx

imate ovdje na Poslovnom Dnevniku veliki članak...

nadam se da će malo poskočiti ovih dana, jer je zanja 2 dana bila korekcija!
;)

Korekcija? Kako za koga,PTRL se vec cetvrti dan zeleni...danas skoro 10%:p:

Shen
02.02.2007., 12:52
http://www.poslovni.hr/32880.aspx

imate ovdje na Poslovnom Dnevniku veliki članak...

nadam se da će malo poskočiti ovih dana, jer je zanja 2 dana bila korekcija!
;)

Clanak je za 5 :thumbsup:

Peko
02.02.2007., 13:15
Korekcija? Kako za koga,PTRL se vec cetvrti dan zeleni...danas skoro 10%:p:

I onaj fond je maknuo onu količinu s prodaje na 1,5.:thumbsup:

Schlager
02.02.2007., 13:28
Mozda se moja prognoza od preksinoc i ostvari:cool:

amer
02.02.2007., 14:06
Dobar je članak i gledajući današnjim očima, možda ti ipak prognoza proradi. Ali, upozorio bi još jednom, da se radi o političkoj špekulaciji prije svega !

mirni
02.02.2007., 14:10
Ako pogledaš da su Rusi prisutni u Srbiji kroz Beopetrol, da razrađujuj spajanje ( preuzimanje ) slovenačkog Petrola, da je Gasprom počeo samostalno da prodaje gas talijanskim domaćinstvima, da li je moguće da će ispustiti iz ruku rafineriju u zemlji koja se nalazi u sredini interesne sfere ( tržišta), a sa druge strane nalazi se samo 200 KM od glavnog puta Evrope ( Dunava ). Meni izgleda suviše očigledno da bi sumnjao.

Shogun
02.02.2007., 14:12
ne bih se zanosio sa vrijednoscu pumpe od preko milju eura jer sigurno da petrolove nisu usporedive sa npr. OMV-ovim, bolje je to prepoloviti.

amer
02.02.2007., 14:53
Ako pogledaš da su Rusi prisutni u Srbiji kroz Beopetrol, da razrađujuj spajanje ( preuzimanje ) slovenačkog Petrola, da je Gasprom počeo samostalno da prodaje gas talijanskim domaćinstvima, da li je moguće da će ispustiti iz ruku rafineriju u zemlji koja se nalazi u sredini interesne sfere ( tržišta), a sa druge strane nalazi se samo 200 KM od glavnog puta Evrope ( Dunava ). Meni izgleda suviše očigledno da bi sumnjao.

Sve Ok Mirni, dobro si informisan i pravilno ti je razmišljanje. Ipak, i da ovo sve prođe i stvarno se stavi u pogon RNAF i da se investira o PTRL, tko kaže, da će mali dioničari imat nešto od toga ? Ima puno načina kako to zaobići. Pa nisu Rusi glupi, da daju od svog kapitala zaradit tebi ? (i Schlageru).:confused:

Guardian
02.02.2007., 15:06
Ovaj clanak na www.poslovni.hr je stvarno odlican i objektivan, i svi koji traze odgovore za rafinerije mogu ga naci tamo...

I ja sam skeptican na rusko upravljanje, ali u ovom slucaju ne gledam to, vec nacin na koji ce njihov rad uticati na drzavu. Citaj, veca zaposlenost, visi GDP, kako ukupni, tako i per capita (iliti po glavusi), bolji spoljnotrgovinski racun, jeftinije gorivo (citao sam da kad rafinerija proradi mozemo ocekivati snizenje cijena goriva za 10 do 12 pf)...

Poz

Zeks
02.02.2007., 15:21
Ovaj clanak na www.poslovni.hr je stvarno odlican i objektivan, i svi koji traze odgovore za rafinerije mogu ga naci tamo...

I ja sam skeptican na rusko upravljanje, ali u ovom slucaju ne gledam to, vec nacin na koji ce njihov rad uticati na drzavu. Citaj, veca zaposlenost, visi GDP, kako ukupni, tako i per capita (iliti po glavusi), bolji spoljnotrgovinski racun, jeftinije gorivo (citao sam da kad rafinerija proradi mozemo ocekivati snizenje cijena goriva za 10 do 12 pf)...

Poz

Bez obzira na upravljanje, mislim da samim pokretanjem proizvodnje i boljim kvalitetom goriva, cijena moze da ide dosta visoko.

Slican slucaj je Birac. Vecina je bila skepticna kada je cijena bila 0.054-0.06 iz slicnih razloga kao kod RNAF sada, a sada svi govore da je super na 0.4.

Schlager
02.02.2007., 17:21
SLOBODNA BOSNA : DODIKOV ARANŽMAN SA RUSIMA - JE LI NAFTNA INDUSTRIJA PRODATA ILI POKLONJENA Ispis
Friday, 02.02.2007.
Prodaju rafinerija u Brodu i Modriči te distributera Petrol ruskoj kompaniji “Zarubežnjeft” premijer RS Milorad Dodik nastoji predstaviti kao svoj epohalni uspjeh; naša novinarka razgovarala je s ekonomskim ...

... stručnjacima koji otkrivaju da sredstva od prodaje naftne industrije neće biti dovoljna ni za izmirenje ogromnih dugova.

Mediji u Republici Srpskoj danima stvaraju euforiju oko prodaje naftne industrije u ovom entitetu i glorifikuju Vladu ovog entiteta što je posrnule naftne gigante rafinerije u Brodu i Modriči, uz preduzeće Petrol dobro unovčila, prepustivši ih ruskoj firmi Zarubežnjeft za 122 miliona eura. Hvale vrijedan podvig koji bi, nakon višemjesečnih pregovora, konačno 2. februara u Banjoj Luci trebao biti okončan potpisivanjem ugovora sa ruskim kupcem. Time bi, kako tvrdi Vlada RS, naftna industrija Republike Srpske konačno mogla izaći iz agonije u kojoj se već godinama nalazi i konačno početi donositi profit.

NEREALNA OBEĆANJA


Naime, premijer RS Milorad Dodik prošle je sedmice pompezno najavio da će Zarubežnjeft preuzeti ova preduzeća do početka aprila ove godine uz obavezu da u roku od 42 mjeseca izvrši njihovu rekonstrukciju po evropskim standardima, a ukupna investicija iznosiće 979 miliona evra! Ugovorom se ruski kupac obavezao da će pokrenuti ova preduzeća kako bi godišnja prerada sirove nafte u Rafineriji Brod dostigla 4,2 miliona tona godišnje, prerada ulja i maziva u Rafineriji ulja u Modriči 130.000 tona godišnje, a plasman derivata preko Petrola iznosio bi minimalno 2.500 tona godišnje. Također, obavezali su se izgraditi prugu od Rafinerije nafte u Brodu do Modriče i predati je na korištenje Vladi RS i to bez naknade.

Mediji u Republici Srpskoj predstavili su, potom, čitav niz ekonomskih eksperata, udruženja, sindikata, pa čak i običnih građana koji su pozdravili finaliziranje ove prodaje i izrazili nadu u ekonomski preporod ovog entiteta. Direktor Direkcije za privatizaciju RS Vladimir Mačkić ustvrdio je čak da će “ova godina zbog izvjesne prodaje tri preduzeća naftne industrije RS predstavljati ne samo prekretnicu u procesu privatizacije, već sveukupnog procesa tranzicije u BiH”.
Nema nikakve dileme da bi oživljavanje ovih preduzeća značilo oživljavanje privrednog života u Republici Srpskoj i da to treba pozdraviti ali, za razliku od eksperata bliskih tamošnjoj Vladi, pojedini ekonomski stručnjaci koje smo konsultovali pokazuju i skepticizam povodom ovog “posla stoljeća” i mnogo su oprezniji u davanju konačnih ocjena. Jedna od njih je i bivši ministar finansija Republike Srpske Svetlana Cenić koja u razgovoru za naš list objašnjava: “Kao ekonomista i građanka ove države, radujem se mogućnosti da naftna industrija konačno stane na noge. Razloge ne treba posebno navoditi, a kreću se od sigurnosti više hiljada radnika, zatim prihoda koje će budžet ostvarivati radom ove industrije, poboljšanje stanja fondova u koje treba da se slivaju uplate na zakonom predviđen način, te rast industrijske proizvodnje koji će biti znatan kada ovaj sektor proradi kako treba. Efekti su i direktni i indirektni”.
No, istovremeno Cenićka napominje da je prije izricanja konačne ocjene ovog posla neophodno odgovoriti na nekoliko otvorenih pitanja.
“Prije svega, da li će suma od 122 miliona evra biti dovoljna da se pokriju makar komercijalni dugovi? Naime, rečeno je da će obaveze prema budžetu i fondovima biti reprogramirane na 9 godina i da ih plaća kupac, dok će se komercijalni dugovi pokriti iz cijene kapitala”, kaže naša sagovornica koja je kao ministar finansija u Vladi Pere Bukejlovića prije dvije godine lično tražila da se provede revizija i utvrdi finansijsko stanje u naftnoj industriji RS. “Na dan 31. 12. 2005. godine ukupni dug samo Rafinerije bio je 253.174.543, 55 KM, od čega obaveze prema radnicima 8.297.518,81; doprinosi 6.722.843,62; obaveze prema budžetu 96.760.013,12 , dok se sve ostalo odnosi na obaveze prema bankama, dobavljačima, naknada za komunalne usluge i gradsko zemljište i krediti japanske vlade. To je samo Rafinerija Brod, bez Modriče i Petrola! Na ovo sve treba dodati iznos kamata i ostale obaveze od ovog datuma do dana zaključenja kupoprodajnog ugovora”, detaljno analizira Cenićka navodeći da britanska firma Vitol ima čak i hipoteku upisanu na jedan dio Rafinerije Brod. Samo Rafinerija Brod je iskazala potraživanja od gotovo 100 miliona maraka, pa je pitanje kome će pripasti ova suma ako se naplati. “Podsjetiću da je često istican primjer privatizacije banaka i duga koje je Vlada RS tada proglašavala nenaplativim i velikim opterećenjem, a kada je došao novi vlasnik, vrlo uspješno ih je naplatio”.

STVARNI DUGOVI JOŠ NEUTVRĐENI

Upravo ovih dana o dugovima naftnog sektora oprezno i biranim riječima progovorio je i premijer Dodik navodeći da je ukupan dug ovih preduzeća 207 miliona maraka iako bivša ministrica finansija tvrdi da je još prije dvije godine taj dug iznosio 253 miliona. Dodik je ustvrdio da ruski kupac preuzima dug od 72,5 miliona evra koji će biti reprogramiran na devet godina, dok će komercijalni dugovi biti sanirani iz cijene kapitala. No, ekonomski stručnjaci koje smo konsultovali tvrde da se još uvijek ne zna pouzdano koliki su dugovi ovih preduzeća i da se stalno pojavljuju nova potraživanja, a tu su i kamate tako da je moguće da cijena kapitala neće biti dovoljna za njihovo podmirivanje, pa bi se u konačnici oni morali vraćati iz budžeta, odnosno, preko leđa poreskih obveznika u Republici Srpskoj. Dakle, velika je vjerovatnoća da od prodaje rafinerija Vlada neće profitirati. Naprotiv, vjerovatnije je da će utrošiti puno novca da podmiri naslijeđene dugove!

Bivša ministrica finansija Svetlana Cenić takođe postavlja pitanje imovinskih odnosa kada su u pitanju pumpe Petrola.
“Naime, Petrol je formiran 1992. godine, te su u njegovoj imovini nalaze i pumpe tadašnje INA-e i Energopetrola. Šta će biti u tužbenim zahtjevima ove dvije kompanije protiv Petrola i ko će, u slučaju presude u njihovu korist, platiti obeštećenje? Kako sada stvari stoje, najvjerovatnije bi i to trebalo biti predviđeno u cijeni kapitala, jer kupca ne možemo uvlačiti u neriješene sporove. Ako ta suma ne bude dovoljna, onda bi morala plaćati Republika Srpska iz vlastitih sredstava”, objašnjava Cenićka i ovaj slučaj koji bi dodatno mogao opteretiti kasu entitetske Vlade. Uz to, pominje i pitanje obaveza Rafinerije u Modriči prema dobavljačima i kreditne obeveze ovog preduzeća. Naime, Rafinerija Modriča godinama je samo miješala komponenete i vršila punjenje bez stvarne proizvodnje, a za nabavku su uzimali kredite i stavljali hipoteku na neke dijelove refinerije.

PRODAJA BEZ TENDERA

Kao poseban problem naša sagovornica ističe to što je privatizacija naftnog sektora obavljena bez tendera. “Da li će se pojaviti neka druga kompanija koja je ranije iskazivala interes za ovu industriju i pokrenuti pitanje nelojalne konkurencije, s obzirom da nisu dobili priliku da u javnom pozivu učestvuju svojom ponudom? Plan prodaje dobio je podršku u Narodnoj skupštini, zakon predviđa mogućnost slobodne pogodbe, ali međunarodno tržište i konkurencija finkcioniše na osnovama fer utakmice, pa je moja bojazan da se ovaj ugovor ne dovede u pitanje kada to nekom zatreba”.

Cenićka postavlja i pitanje odgovornosti onih koji su godinama ovaj sektor obezvrjeđivali i doveli do ovakve situacije. “Ja sam javno govorila o ovome i ukazivala da fakture samo isplivavaju, a da smo do nekih ugovora teškom mukom i posredno došli. Za vrijeme mog mandata kao ministra finansija, ideja je bila da se napravi tačan presjek stanja, velika inventura, kako bi se čistih računa mogao sklopiti ugovor. Paralelno je išao javni poziv zainteresovanima i pregovori za najboljim ponuđačima. Podsjećam i da smo na početku mandata zaustavili utapanje Petrola u Rafineriju Brod upravo zbog neriješenih odnosa i iz straha da Petrol ne nestane. O tome postoje stenogrami i objavljeni zaključci”, kaže naša sagovornica koja je duboko bila involvirana u rješavanje sudbine naftnih preduzeća u RS.

Konačno, Cenićka postavlja pitanje kako je moguće da je po dokumentaciji iz brodske rafinerije, koja je izuzeta 2005. godine i po nalazima Glavne službe za reviziju RS predata nadležnom tužiocu, Tužilaštvo BiH ocijenilo da ne postoje elementi organizovanog kriminala! Kako su, onda, Rafinerija Brod ili Petrol došli na ovako niske grane i kako niko ne postavlja pitanje nepovoljnih ugovora koji su ranije zaključivani?! Da li to znači da su ove firme uništene neorganizovanim kriminalom?

Iako su ovo pitanja koja postavlja ne samo bivša ministrica finansija RS nego i još nekoliko ekonomskih stručnjaka koje smo konsultovali, premijer Dodik se svim silama trudi da prodaju naftne industrije predstavi kao svoj potpuni trijumf. Kako bi spriječio svaku kritiku ili skepsu oko ovog projekta Dodik ističe da se privatizaciji naftne industrije protive samo “distributeri iz Federacije čiji ekonomski interes je direktno ugrožen”, poručujući, ustvari, da bi svako mišljenje suprotstavljeno njegovom bilo ravno nacionalnoj izdaji.

Proizvodnja veća od tržišnih potreba

MOŽE LI RAFINERIJA NAĆI MJESTO NA ZASIĆENOM TRŽIŠTU

Ugovorom sa ruskim kupcem precizirano je da godišnja prerada sirove nafte u Rafineriji Brod dostigne 4,2 miliona tona naftnih derivata. No, to je količina koju ne može da proguta tržište BiH, što znači da bi se dio proizvedenih derivata morao izvoziti. Ali gdje? Još uvijek nije riješeno pitanje naftovoda sa Hrvatskom, što znači da bi roba i dalje išla cisternama, a željeznicom tek kada se napravi dio pruge, na šta se, navodno, ruski kupac obavezao. Naime, hendikep brodske rafinerije je što je ona kopnena rafinerija. Međutim, pitanje je da li će za brodskim prerađevinama postojati potreba na susjednim tržištima. Naime, u Hrvatskoj INA dovršava modernizaciju svojih pogona za proizvodnju po evropskim standardima kao što to radi i Srbija uz pomoć velikih investitora i u potpunosti će zadovoljavati potrebe tamošnjih kupaca.

Sistematsko uništavanje rafinerije

SVAKA VLADA RS DALA JE SVOJ DOPRINOS PROPADANJU BRODSKE RAFINERIJE

Rafinerija nafte u Brodu prije rata je pravila promet od oko milijardu maraka godišnje, a toliko bi, tvrde stručnjaci, ponovo mogla ostvariti kada bi radila punim kapacitetom, čime bi devizni odliv iz BiH bio manji za preko 100 miliona dolara. Međutim, jedina bosanskohercegovačka rafinerija godinama je sistematski uništavana i svaka vlada u Republici Srpskoj dala je svoj doprinos tome. Sklapani su ugovori sa firmama sumnjivog poslovnog kredibiliteta koji su rafineriji samo donosili dugovanja. Tako je rafinerija poslovala sa firmom Devin, u vlasništvu kontraverznog čečenskog biznismena Salambega Hadžijeva koja je formirana na Djevičanskim Otocima i sa kojom je pogubni ugovor sklopio bivši direktor Naftne industrije RS Uroš Gostić, inače visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a, kojeg je Dodik imenovao u vrijeme kada je prvi put bio premijer RS.
Ništa odgovornije nije se postavio ni premijer Dragan Mikerević koji je u rafineriju, pogubnim ugovorom, uveo firmu Galaxy iz Monaka i pri tome bio bogato nagrađen. O tome su pričali i predstavnici ove firme navodeći da finansiraju školovanje Mikerevićevog sina u inostranstvu. Jedna od najočiglednijih prevara bio je poslovni aranžman sa nigerijskom firmom Petrokamak, a najnepovoljniji ugovor koji je rafineriju doveo do potpunog sloma je sa britanskom firmom Vitol za koju je lobirao lično bivši predsjednik RS Dragan Čavić. Čak je i poslovna dokumentacija Vitola iz Londona prvo stizala u njegov kabinet, a potom bivala proslijeđena nadležnom ministarstvu. Koliko je Čavić bio eksponiran u ovom poslu, govori i činjenica da je imao ličnog izaslanika koji je u njegovo ime putovao u London na pregovore sa ovom firmom a to je bio Duško Kalinić, bioenergetičar i apotekar iz Banje Luke?!
Dodik je priznao da je najproblematičnije potraživanje upravo kompanije Vitol, ali da je to riješeno obeštećenjem od 27,3 miliona dolara. Naime, Vitol je potraživao 115 miliona maraka, dok je prema podacima Rafinerije, ovaj dug iznosio 7 miliona maraka. Kako je ovim ugovorom za sporove nadležan sud u Londonu, i to bez mogućnosti arbitraže, Vitol je, po ugovoru, imao mnogo veće šanse da sudskim putem naplati svoja potraživanja. Inače, sporni ugovor sa Vitolom bio je jedna od najčuvanijih “poslovnih tajni” i njegova kopija nije se mogla pronaći niti u nadležnom ministarstvu, niti u brodskoj rafineriji. Pronađen je tek u centrali Vitola u Londonu i to na engleskom jeziku, a u njemu su precizirane odredbe izuzetno nepovoljne po rafineriju. Tako je iskorištenost prerade sirove nafte u Brodu navedena od 8 posto dok je svuda u svijetu taj procenat 12 posto. Kako je utvrdio MUP RS tokom istrage, tih 4 posto razlike uplaćivano je u određeni fond u Britaniji odakle su isplaćivani lobisti Vitola.
Iako u MUP-u RS postoje podaci o tome, kao i dokazi da su u brodskoj rafineriji pronađeni čak i pečati i papiri fiktivnih firmi, još uvijek niko nije odgovarao za kriminal koji je ovo preduzeće doveo do potpunog sloma.

Slobodna Bosna

Schlager
02.02.2007., 17:31
POTPISANO!!!!!:thumbsup: :thumbsup: :p: :biggrin: :cool:

Pre par minuta....

alf
02.02.2007., 18:06
znaći od ponedjeljka se može očekivati u postotku veći up ili će biti ko sa TLKM :confused:

Shen
02.02.2007., 18:18
SLOBODNA BOSNA : DODIKOV ARANŽMAN SA RUSIMA - JE LI NAFTNA INDUSTRIJA PRODATA ILI POKLONJENA Ispis
Friday, 02.02.2007.
Prodaju rafinerija u Brodu i Modriči te distributera Petrol ruskoj kompaniji “Zarubežnjeft” premijer RS Milorad Dodik nastoji predstaviti kao svoj epohalni uspjeh; naša novinarka razgovarala je s ekonomskim ...

... stručnjacima koji otkrivaju da sredstva od prodaje naftne industrije neće biti dovoljna ni za izmirenje ogromnih dugova.

Mediji u Republici Srpskoj danima stvaraju euforiju oko prodaje naftne industrije u ovom entitetu i glorifikuju Vladu ovog entiteta što je posrnule naftne gigante rafinerije u Brodu i Modriči, uz preduzeće Petrol dobro unovčila, prepustivši ih ruskoj firmi Zarubežnjeft za 122 miliona eura....

Joj kako me nerviraju ovi listovi iz federacije tipa dnevni avaz i slobodna bosna!!!!
Sta treba? Po njihovom da se stavi cijena od miljardu eura, pa da niko ne kupi, vec da propada kao do sada!!
Neka se ugledaju na pisanje Poslovnog dnevnika, jer to je objektivno izvjestavanje, a ne kao oni. Iz super posla su izvukli samo najcrnje! Krvopije jedne!!!

Izvinjavam se svima na ovom postu ali stvarno me nerviraju!!!!

franciska
02.02.2007., 18:43
Alf, Telekom ne treba niti spominjati. Prodaju koji su u frci i panici, a možda i namjerno destabiliziraju. Nije da je teorija zavjere, ali tko blesav prodaje po ovakvoj cijeni?

RNAF ide UP, inače nismo na normalnom tržištu.

alf
02.02.2007., 19:22
Alf, Telekom ne treba niti spominjati. Prodaju koji su u frci i panici, a možda i namjerno destabiliziraju. Nije da je teorija zavjere, ali tko blesav prodaje po ovakvoj cijeni?

RNAF ide UP, inače nismo na normalnom tržištu.
čekamo ponedjeljak :thumbsup:

panzer
02.02.2007., 20:17
Nije "super" posao ali bi moguće pokretanje rafinerije značilo nešto drugo.

Rad domaće rafinerije je preduslov za izgradnju koridora 5C jer bez nje nema ni dovoljne količine putnog bitumena.
Inače, sa današnjim danom INA može polako smanjivati svoj sektor strateškog tržišta(kako se naziva) BIH.

GG
02.02.2007., 20:43
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=5303&meni=2

Potpisano

Pozdrav
GG

Guardian
02.02.2007., 21:24
Ovaj tekst slobodne bosne prepun je kontradiktornosti, ali neka im...

Nego, cinjenica je da su Rafinerije prodali za vrijednost nula, mozda cak i malo doplate, ali pitanje je sta da ih nisu prodali...??? Sta sa radnicima??? Sta sa investitorima???

A dalje ova Cenicka puno k.nja! (izvinite na izrazu)!

ViktorZeZe
02.02.2007., 22:23
Link gornji ne radi, bice da je ovaj ispravniji:

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=5338&meni=2

amer
04.02.2007., 09:25
Sigurno je, da je naftni biznis trebalo prodati, ama po koju cijenu. Durgo je pitenje realnosti plasiranja proizvoda van Bih i još jedno: 2.500 mt prodaje derivata na 84 pumpe Petrola ? To znači oko 30 tona godišnje u prosijeku na jednu stanicu ??????? Pa to jedna pumpa u Hrvatskoj proda jednog derivata u 1 dan !! Može ovo up na kratki rok, al se bojim da iz ovog povrča neće biti ni bosanskog lonca, a kamoli pečenja.

Guardian
04.02.2007., 11:04
I meni je to zapalo za oko prije par dana, ali mi se nije dalo pisati, ali evo...

Mislim da su se u ovoj cifri od 2500 tona derivata godisnje novinari malo zajebali, jer to je, ako uzmemo npr. samo benzin (super) 2.500.000 litara, sto pomnozeno sa danasnjom cijenom od 1.7KM/litra daje 4.250.000 KM, sto je naravno velika greska novinara...

Prije ce biti 250.000 t derivata, mislim da je to prava cifra.

To ti je kad su ti novinari neobrazovani...

Grunf
04.02.2007., 12:04
http://www.poslovni.hr/26265.aspx
Godišnja potrošnja naftnih derivata po stanovniku je slijedeća: Njemačka 1400 l, Slovenija 1000 l, Hrvatska 800 l, Srbija 400 l. Ima li netko podatke o potrošnji u BiH?

Guardian
04.02.2007., 12:18
Evo na ovom linku se vidi da je moja ispravka od 250.000 tona tacna.
Pozdrav

http://www.nirspetrol.com/

Schlager
04.02.2007., 12:27
Ma ja te novinare ne shvatam ozbiljno uopste,na centralnom dnevniku RTRS je novinar ushiceno rekao da je posao prodaje naftne industrije rusima vrijedan ukupno gotovo miliiiion eura!

Zeks
04.02.2007., 21:25
Uskoro počinju pripremni radovi za obnovu Rafinerije
R. ŠEGRT

04.02.2007 20:05

BANJALUKA - Pripremni radovi za rekonstrukciju Rafinerije u Brodu započeće već krajem ove nedjelje, potvrdio je Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS.

Ubiparip je u izjavi za "Nezavisne" kazao da će stručnjaci ruske kompanije "NeftegazInKor", koja je postala većinski vlasnik naftne industrije RS, pristupiti tom poslu bez obzira na to što nisu pribavljene sve formalne dozvole koje su potrebne da oni i zvanično postanu vlasnici Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i lanca benzinskih pumpi "Petrola".
On je rekao da će uspostavljanjem novog Savjeta ministara biti donesena odluka o kvalitetu goriva, što je uslov za pokretanje Rafinerije, kao i saglasnost Konkurencijskog savjeta.

Vijest o prodaji naftne industrije RS ruskoj kompaniji "NeftegazInKor", koja posluje u sistemu ruske kompanije "Zarubežnjeft", prenijele su sve vodeće svjetske agencije.

Najviše detalja navela je RIA Novosti, u tekstu pod naslovom "Rusija osigurava poziciju na Balkanu". Analitičari agencije, komentarišući potez "Zarubežnjefta", navode da će kupovina naftnih postrojenja u Bosni osigurati poziciju Rusije na Balkanu. Izvor RIA Novosti kaže da će postrojenja u BiH kupiti konzorcijum ruskih kompanija, koji uključuje Vneš ekonom bank i "NeftegazInKor", ali i još nekih koje su uključene u ovaj projekat, koje on nije otkrio kao i koliki je njihov udio u konzorcijumu. Analitičar Valeri Nesterov kazao je za rusku agenciju da je širenje uvijek dobro za kompaniju, naročito kada su obezbijeđena finansijska sredstva za takav projekat, dodajući da se radi o projektu od nacionalne važnosti jer obezbjeđuje bolju rusku poziciju na Balkanu.

Američki nedjeljnik "Forbs" je na svojoj veb stranici u tekstu pod naslovom "Ruska državna kompanija 'Zarubežnjeft' preko svoje kćerke firme NeftegazInKor' kupuje rafinerije bosanskih Srba", naveo da će za dvije rafinerije i lanac benzinskih pumpi Rusi izdvojiti oko 120 miliona evra, dok će ukupna investicija dostići milijardu evra.

Zeks
04.02.2007., 21:25
Uskoro počinju pripremni radovi za obnovu Rafinerije
R. ŠEGRT

04.02.2007 20:05

BANJALUKA - Pripremni radovi za rekonstrukciju Rafinerije u Brodu započeće već krajem ove nedjelje, potvrdio je Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS.

Ubiparip je u izjavi za "Nezavisne" kazao da će stručnjaci ruske kompanije "NeftegazInKor", koja je postala većinski vlasnik naftne industrije RS, pristupiti tom poslu bez obzira na to što nisu pribavljene sve formalne dozvole koje su potrebne da oni i zvanično postanu vlasnici Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i lanca benzinskih pumpi "Petrola".
On je rekao da će uspostavljanjem novog Savjeta ministara biti donesena odluka o kvalitetu goriva, što je uslov za pokretanje Rafinerije, kao i saglasnost Konkurencijskog savjeta.

Vijest o prodaji naftne industrije RS ruskoj kompaniji "NeftegazInKor", koja posluje u sistemu ruske kompanije "Zarubežnjeft", prenijele su sve vodeće svjetske agencije.

Najviše detalja navela je RIA Novosti, u tekstu pod naslovom "Rusija osigurava poziciju na Balkanu". Analitičari agencije, komentarišući potez "Zarubežnjefta", navode da će kupovina naftnih postrojenja u Bosni osigurati poziciju Rusije na Balkanu. Izvor RIA Novosti kaže da će postrojenja u BiH kupiti konzorcijum ruskih kompanija, koji uključuje Vneš ekonom bank i "NeftegazInKor", ali i još nekih koje su uključene u ovaj projekat, koje on nije otkrio kao i koliki je njihov udio u konzorcijumu. Analitičar Valeri Nesterov kazao je za rusku agenciju da je širenje uvijek dobro za kompaniju, naročito kada su obezbijeđena finansijska sredstva za takav projekat, dodajući da se radi o projektu od nacionalne važnosti jer obezbjeđuje bolju rusku poziciju na Balkanu.

Američki nedjeljnik "Forbs" je na svojoj veb stranici u tekstu pod naslovom "Ruska državna kompanija 'Zarubežnjeft' preko svoje kćerke firme NeftegazInKor' kupuje rafinerije bosanskih Srba", naveo da će za dvije rafinerije i lanac benzinskih pumpi Rusi izdvojiti oko 120 miliona evra, dok će ukupna investicija dostići milijardu evra.

Schlager
05.02.2007., 11:13
PTRL=1,50:biggrin: :p: :thumbsup:

Schlager
05.02.2007., 11:39
predlozim juce prijatelju da kupi akcije PTRL i da da nalog brokeru na 1,40,a on greskom joj kaze da mu kupi Krajina petrol(ili ga ona nije razumila)

,i to je ovaj skok od 21 posto danas:( :thumbsdow

Cisto da ne bude neko zbunjen ovim rastom.....

Srecom nije neka ogromna kolicina oko 650 akcija,zna li iko ista o ovoj firmi,da li da mu kazem da odmah sutra proda to ili ima neke perspektive?

GrabMan
05.02.2007., 11:58
naveo da će za dvije rafinerije i lanac benzinskih pumpi Rusi izdvojiti oko 120 miliona evra, dok će ukupna investicija dostići milijardu evra.

dobro po koliko su onda rusi plaćali te firme po dionci jeli neko izračunao?

mikimaus
05.02.2007., 12:26
PTRL=1,50:biggrin: :p: :thumbsup:

nema puno prodaje,ko se ukrcao,ukrcao,sad ode:thumbsup:

dudo81
05.02.2007., 12:34
dobro po koliko su onda rusi plaćali te firme po dionci jeli neko izračunao?
Guardian je fino iznio cifre po dionici na 140-i nekom postu. Treba malo prolistati...

ViktorZeZe
05.02.2007., 15:52
Srecom nije neka ogromna kolicina oko 650 akcija,zna li iko ista o ovoj firmi,da li da mu kazem da odmah sutra proda to ili ima neke perspektive?

S obzirom ko im sjedi u nadzornom odboru ta dionica ide 1000 posto up (minimum):

http://81.93.74.18/berzanova/profil.aspx?hartijaID=886

Schlager
05.02.2007., 15:55
Sta je ovo:confused:

Ko se zajebava na sajtu berze?

franciska
05.02.2007., 17:07
Niti meni ne otvara blberzu. O čemu se radi?

milioner
05.02.2007., 20:52
Kreče! :biggrin:

zutideda
06.02.2007., 01:24
Nije me bilo par dana i sad malo čitam i smijem se...Sad ste počeli pisat o petrolu, a kad je net govorio prije pola godine nitko nije znao ni koja je to firma! Svaka vam čast dečki i cure, uspjeli ste ga napucati u par dana 50% na stvarno ogromnom prometu, stvarno svaka čast! Navijam da ga dignete do 5KM na još par tisuća maraka prometa jer onda bi tek napravili posao! Rijetko išta pišem na forumu, ali sad sam se morao javit. Petrol kupujem od 0,5 i nekad mi se činilo da sam jedina budala koja kupujem. Večinu promet u zadnjih par mjeseci su pokupili moji frendovi i ja, pa se pitam koliko ste vi to dionica kupili da toliko navijate! Kad vidim ovakva navijanja i bezrazložno dizanje cijene na smiješnim prometima, ne znam kako da reagiram, da se smijem, plaćem,odustanem od burze...

mikimaus
06.02.2007., 01:39
Nije me bilo par dana i sad malo čitam i smijem se...Sad ste počeli pisat o petrolu, a kad je net govorio prije pola godine nitko nije znao ni koja je to firma! Svaka vam čast dečki i cure, uspjeli ste ga napucati u par dana 50% na stvarno ogromnom prometu, stvarno svaka čast! Navijam da ga dignete do 5KM na još par tisuća maraka prometa jer onda bi tek napravili posao! Rijetko išta pišem na forumu, ali sad sam se morao javit. Petrol kupujem od 0,5 i nekad mi se činilo da sam jedina budala koja kupujem. Večinu promet u zadnjih par mjeseci su pokupili moji frendovi i ja, pa se pitam koliko ste vi to dionica kupili da toliko navijate! Kad vidim ovakva navijanja i bezrazložno dizanje cijene na smiješnim prometima, ne znam kako da reagiram, da se smijem, plaćem,odustanem od burze...

Ja ne vidi ovdje ništa smiješno,svaka čast ako si kupovao PTRL po o,5 km kad se ništa nije dešavalo,vizija je ok,samo šta misliš da su budale oni danas što su kupovali od 1-1,5 km,halo,84 pumpe su tu,pa i Lučić je plaćau svaku po 2 mil.pa izračunaj koliko je to,.Potencjjal je evidentan bio i prije al sve je bilo džaba dok Mile nije potegao RUSE iz rukava.Ista situacija je i sa Boskom,
čim se digne malo dreka,eto ti skoka i cijene i prometa,tako funkcioniše BLSE,i to ti je,usput popraviše ovaj server.:thumbsup:

mirni
06.02.2007., 11:29
Na strani kupovine kod RNAF se pojavio nalog od 225033 akcije po 0.67.

mirni
06.02.2007., 11:36
RNAF na otvaranju 0.70

netstrider
06.02.2007., 11:43
"Ja ne vidi ovdje ništa smiješno,svaka čast ako si kupovao PTRL po o,5 km kad se ništa nije dešavalo,vizija je ok,samo šta misliš da su budale oni danas što su kupovali od 1-1,5 km,halo,84 pumpe su tu,pa i Lučić je plaćau svaku po 2 mil.pa izračunaj koliko je to,.Potencjjal je evidentan bio i prije al sve je bilo džaba dok Mile nije potegao RUSE iz rukava.Ista situacija je i sa Boskom,
čim se digne malo dreka,eto ti skoka i cijene i prometa,tako funkcioniše BLSE,i to ti je,usput popraviše ovaj server."

S pravom misli da su budale. Činjenice danas nisu ništa bolje nego su onda bile. Da nalozi nisu dizani od početka nikad se cijenu ne bi probilo. Tehnički gledano ovaj koji podiže nalog radi jednu grešku, ne dijeli ga u manje particije.
Meni je cijeli tvoj post smiješan, jer sam se ja itekako drečao o PTRL prije, a nitko nije trzao. Bilo je dosta dana bez prometa i s pravom se može reći da ga nitko nije kupovao, jer doista, nije.
Tvoje viđenje BLberze je u potpunosti pogrešno. U posljednjih 12 mjeseci dionice koje su rasle temeljem glasina, a ne fundamenata:
BOSK, MTLB, PTKZ (parcijalno), RITE. Najtragičnije u svemu je što one i dalje podržavaju svoje fundamente.
Inače, razlog nereagiranja na novosti je jedan od najboljih pokazatelja zašto je BL ozbiljnije tržište od ostalih. Ovdje s malo tržišne moći možeš izguravati svoj put kako te volja. Rekao bih ti da je to par postova prije pokazano na ovom primjeru da nije riječ o laži. Cijena od 0,5 po pitanju PTRL nikad nije postojala ni kao figurativna kategorija. Neki od čitatelja ove teme dionicu usko prate od prve transakcije i to itekako dobro znaju (pozdrav piscu posta prije moga ;) ).
Pozdrav,

net

mikimaus
06.02.2007., 12:14
Inače, razlog nereagiranja na novosti je jedan od najboljih pokazatelja zašto je BL ozbiljnije tržište od ostalih.

Ovo je baš smiješna rečenica,pa baš BLSE reaguje na glasine kao nijedna druga berza,dolaz za to su ti i Zers,Bira,Hetra ranije,Vita..a to nije dokaz ne ozbiljnosti berze,pa uzmite si novce dečki i na glasine,to je po meni ok,a PETR svakako ode :thumbsup: pričali mi o njemu ili ne.
Poštovanje.

Schlager
06.02.2007., 12:29
Danas ipak mali zastoj na PTRL.

shichich
06.02.2007., 19:22
Nije me bilo par dana i sad malo čitam i smijem se...Sad ste počeli pisat o petrolu, a kad je net govorio prije pola godine nitko nije znao ni koja je to firma! Svaka vam čast dečki i cure, uspjeli ste ga napucati u par dana 50% na stvarno ogromnom prometu, stvarno svaka čast! Navijam da ga dignete do 5KM na još par tisuća maraka prometa jer onda bi tek napravili posao! Rijetko išta pišem na forumu, ali sad sam se morao javit. Petrol kupujem od 0,5 i nekad mi se činilo da sam jedina budala koja kupujem. Večinu promet u zadnjih par mjeseci su pokupili moji frendovi i ja, pa se pitam koliko ste vi to dionica kupili da toliko navijate! Kad vidim ovakva navijanja i bezrazložno dizanje cijene na smiješnim prometima, ne znam kako da reagiram, da se smijem, plaćem,odustanem od burze...

Panta je dobra ali izražaj nepotrebno agresivan...Pošto sam htio potaknuti raspravu o PTRL na temi Ulaganje u RS,a nitko ne trza,možda je bolje nastaviti ovdje.Uglavnom,moje neslaganje kad je Net iznosio svoje viđenje PTRL-a je bilo zbog činjenice da sam smatrao kako ta firma ima 20-ak benzinskih crpki(zabunom sam uzimao broj crpki KRPT) što je i odgovaralo(mnogo bliže) iskazanim prihodima u bilanci!Eh,nakon što sam saznao da je broj crpki bliži broju 80 priča se promijenila.PTRL je trenutno daleko najjeftiniji(kad se uzme u obzir ulazak rusadi postaje još jeftiniji) igrač iz ove branše u regiji,toliko jeftin da ti ta ogorčenost dizanja cijene od 50% uopće ne stoji.Od makedonije do slovenije nije moguće naći naftnog retailera koji se cijeni ispod 2mil KM po pumi(iako po mnogočemu neusprediva naftna prodaja u regiji po tom prvom-površnom i jel,odokativnom kriteriju daje dovoljno za početak i okvir),a PTRL trenutno nije dogurao ni do 300 tis...

amer
06.02.2007., 22:06
Jednu stvar ipak ne treba zaboravljati: neriješene vlasničke odnose na relaciji INA-Beopetrol. Toga u bivšoj Yu još ima puno i u Srbiji i na Kosovu, a BiH nije iznimka. Bilo bi dobro doznati što u vezi toga stoji u ugovoru s Rusima, sasvim je moguće, da im se pumpe jednom opterete dugovanjima. Inače, dragi moji, zar stvarno mislite, da Dodo ne umije skontat 1 + 1 i koliko mu vrijede te pumpe ? Ima tu realnih problema iz pozadine. No, vidjet će se brzo: Lukoil je u Rumunjskoj komplet obnovio 60 pumpi za samo 1 godinu. Ako je ugovor u RS riješio problem vlasništva u korist Rusa (u što čisto sumnjam, jer opet bi to značilo, da je Dodo samo na tih 84 pumpe "zaradio" preko 100 miliona gubitka i uzeo ih na sebe ?!), Zarubežnjeft bi trebao brzo početi sa rekonstrukcijom na bar 40-ak pumpi Petrola u RS. Čekam vijesti od vas iz RS kad će nešto da se dogodi !?

Zeks
06.02.2007., 22:44
Detalji ugovora o prodaji poduzeća naftne industrije RS


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u petak s ruskom kompanijom «Njeftegazinkor» Ugovor o prodaji dionica poduzeća naftne industrije RS.

Ugovorom je prodano 65 % državnog kapitala Rafinerije nafte Brod i banjalučkog «Petrola» i 62,3 % državnog kapitala Rafinerije ulja Modriča, kao i 5 % dionica Fonda za restituciju u sva tri poduzeća. Vrijednost Ugovora je oko 110 milijuna eura.

Ruska kompanija «Njeftegazinkor» i «Vnješekonom bank», koja će finacijski pratiti potpisnika ovog ugovora, u narednom razdoblju obvezali su se uložiti 322,8 milijuna eura u rekonstrukciju i modernizaciju kapaciteta rafinerija nafte i ulja i banjalučkog «Petrola», dok će oko 350 milijuna eura osigurati za obrtni kapital. Istovremeno, ulaganjem od 72,5 milijuna eura izmirit će komercijalne obveze Rafinerije nafte Brod.

«Njeftegazinkor» se obvezao modernizacijom i ulaganjem u ova tri poduzeća podići preradne kapacitete u Rafineriji nafte Brod na 4,2 miljuna tona sirove nafte i u Rafineriji ulja Modriča na 76.000 tona finalnih proizvoda i baznih ulja. Rekonstrukcija i ulaganja u «Petrol» omogućit će promet od 2 milijuna tona derivata.

Realizacija obveza iz ugovora očekuje se u narednih 42 mjeseca, stim što će pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte na staroj liniji kapaciteta od 1,2 milijuna tona uslijediti u narednih 6 mjeseci.

6.2.2007.
Pincom.biz

cmyk
06.02.2007., 22:53
red je na RNAF.

amer
06.02.2007., 23:10
a RFUM ?

mikimaus
06.02.2007., 23:23
Ma pomest će ih Rusi sve,pa ako u ovoj godini obnove i 20 od 84 pumpe napraviće čudo,a da ne govorima kad priv.pumpe krenu uzimati jeftinije gorivu u RNAF,pa znate li da je "pišljiva" firma Petrol vlasnika Đukić Vele iz Drugovića imala promet preko 100 mil prošle godine.
Tačno je da ina POTRAŽUJE određeni boj pumpi,zna li ko koliki je to broj.

Maped
06.02.2007., 23:30
Moj info govori da su sve Inine pumpe u Krajinapetrolu. Mislim da je Krajinapetrol i izdvijena iz nekadasnjeg NIRS-a sa svim pumpama bas zbog imovinsko pravnih odnosa.

Guardian
06.02.2007., 23:59
Da to za Inu i Krajinapetrol je istina, pa pogledajte Ina ima jedan dio vlasništva u pomenutoj firmi. E sad teško je doći do bilo kakvih informacija o tom, ali mislim da će ono što je poslije rata naslijeđeno ostati u toj zemlji.

cmyk
07.02.2007., 00:02
amer, ne pratim RFUM tako pažljivo kao RNAF. ima dobre fundamente dok je RNAF rulja pa po mom mišljenju logično da glavnina obrtnog kapitala i investicija ide u RNAF. pa zato (i uz današnju trgovinu) kažem da je na redu RNAF.

mirni
07.02.2007., 10:45
Nudi se PTRL 65 000 po 1.50 KM.

amer
07.02.2007., 11:17
Nudi se PTRL 65 000 po 1.50 KM.

Uf, znači crveno - stop !

mikimaus
07.02.2007., 11:54
Uf, znači crveno - stop !


Nema brige za PTRL,samo pumpe u BL i upravna zgradavrijede koliko je tržišna kapitalizacija.

Guardian
07.02.2007., 11:55
Gdje je upravna zgrada Petrola? Hvala na odgovoru!

mirni
07.02.2007., 12:33
Na RNAF pokupljeno sve po 0.75 KM

mikimaus
07.02.2007., 13:49
Gdje je upravna zgrada Petrola? Hvala na odgovoru!

U Vrbanji kod žitoprodukta.

mikela
07.02.2007., 14:25
U Vrbanji kod žitoprodukta.
u Vrbanji je skladište derivata i terminal, željeznički i drumski, a upravna zgrada nalazi se u Kralja Alfonsa XIII, preko puta Volksbanke.

Guardian
07.02.2007., 16:38
Oni imaju još jedno skladište derivata u Prijedoru!

mirni
08.02.2007., 13:07
Pokupljen sav RNAF po 0.806