PDA

View Full Version : Viro tvornica šećera d.d. - VIRO-R-A


Pages : [1] 2 3 4

poznavatelj
27.12.2005., 15:29
Uskoro se očekuje javna ponuda i izdavanje novih dionica tvornice šećera Viro. Izvor: Poslovni denvnik, 27.12.2005:


Virovitička šećerana u siječnju počinje prodaju dionica

Nakon završetka javne ponude sve dionice tvornice Viro bit će uvrštene u prvu kotaciju Zagrebačke burze

Rekordno uspješnu 2005. godinu virovitička šećerana Viro završava i velikim iznenađenjem - najavom o povećanju temeljnog kapitala javnom ponudom dionica, te potom i uvrštenjem svih dionica u prvu kotaciju Zagrebačke burze. Komisija za vrijednosne papire upravo je, naime, odobrila zahtjev Vira za povećanjem temeljnog kapitala javnom ponudom, kroz koju će biti izdano novih 25 posto, odnosno 346.667 redovnih dionica, po cijeni od 365 kuna za dionicu.

Posebne kreditne linije

Viro će time, kako ističu u toj kompaniji, postati i prvo dioničko društvo u Hrvatskoj koje će izdati javnu ponudu za upis i uplatu dionica putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze, a agent izdanja bit će Hrvatska poštanska banka. Virova javna ponuda trajat će ukupno četrdeset dana od dana objave javnog poziva, koji se prema informacijama iz te tvrtke očekuje polovicom siječnja. Pri tom će prvih petnaest dana biti rezervirano za postojeće vlasnike, dok će u preostalih petnaest dana upis dionica biti slobodan, a rok za plaćanje je daljnjih deset dana. Po završetku javne ponude, odnosno uplate i upisa dionica u sudski registar, sve dionice tvornice šećera Viro biti će uvrštene u službeno tržište, a očekuje se prva kotacija Zagrebačke burze, što će, ističu vlasnici Vira, osigurati potpunu otvorenost poslovanja i diverzifikaciju vlasništva. Dio javne ponude, naglašava član Nadzornog odbora Vira Željko Zadro, namijenjen je radnicima i kooperantima šećerane. Viro zapošljava 270 radnika, a podržava oko 850 kooperanata u više istočnohrvatskih županija. Za njih su vlasnici Vira osigurali i posebne kreditne linije kod poslovnih banaka. Motiv za ovakav oblik financiranja daljnjeg razvoja tvrtke, kako ističe Zadro, vlasnici virovitičke šećerane prije svega nalaze u mogućoj akviziciji u tom sektoru, a na taj način osiguralo bi se i sredstva potrebna za dovršetak planiranih ulaganja u povećanje asortimana finalnih proizvoda za prodaju na hrvatskom i tržištu Europske unije.

Isplata prije roka

"Tvornica Viro već je započela s ulaganjima u proizvodnju tekućeg šećera koji će zadovoljiti potrebe domaćih proizvođača bezalkoholnih pića, te u nove linije za pakiranje šećera po kilogramu namijenjenog tržištu EU, kao i za proizvodnjuu šećera u kocki, a kako bi dodatno potvrdili kvalitetu svojih proizvoda, šećerana će uvesti i HACCP standard", ističe Zadro. Tu su šećeranu, jednu od tri koje djeluju u Hrvatskoj posljednjih godina, sadašnji vlasnici - Marinko Zadro i Dražen Robić podignuli iz stečaja u jednu od najprofitabilnijih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj. Vlasnici Vira inače su gotovo svu dobit iz prethodnih godina, više od 130 milijuna kuna, investirali u modernizaciju tvornice, a zahvaljujući pročistaču otpadnih voda, Viro je danas jedina hrvatska šećerana s riješenim ekološkim pitanjima. Osim ulaganja u novu opremu, Viro ulaže i u svoje kooperante osiguravajući im financijsku pomoć i besplatno stručno savjetovanje vezano uz uzgoj šećerne repe. Zahvaljujući odličnim rezultatima poslovanja, ta šećerana najavljuje i kako će svojim kooperantima naknadu za šećernu repu isplatiti tri mjeseca prije ugovorenog roka.

Dobit tvrtke Viro od 80 milijuna kuna

Ove je godine Viro ostvario rekordnu proizvodnju od 110.000 tona šećera, a vlasnici očekuju da će poslovnu godinu zaključiti sa 80 milijuna kuna dobiti, što je povećanje od 128,5 posto u odnosu na prošlu godinu, u kojoj se na konačne rezultate poslovanja odrazila elementarna nepogoda, a u odnosu na 2003. godinu ovogodišnja će dobit biti veća za 40,3 posto.

Prilažem i stanje vlasništva sa SDA:

Vlasnici prvih 10 računa na kojima je ubilježena najveća količina vrijednosnog papira VIRO-R-A
Stanje na dan: 23.12.2005

Naziv vlasnika računa Mjesto
EOS-Z D.O.O. ZAGREB, HRVATSKA
ROBIĆ D.O.O. VELIKA GORICA, HRVATSKA


Sada imamo temu koja nije navlakuša forumaša. Svi smo u ravnopravnom položaju, nitko nema ovu dionicu i možemo u jednakim uvjetima procjenjivati mogućnosti ulaganja u ovu dionicu. Dionica na prvi pogled izgleda da bi nam svima mogla zasladiti sljedeće godine. Istražujmo, analizirajmo, procjenjujmo i na kraju svaki za sebe odlučimo.
Na drugi pogled vidim da je nominala dosadašnjih 1.040.000 izdanih dionica 100 kn/dionici, dok će nominala ovih novih 346.667 dionica biti 365 kn/dionici. Bit će potreban veliki oprez pri odluci.

Sretan Božić i uspješna Nova godina!

igor
27.12.2005., 15:31
A kako napreduju pregovori s EU o novim izvoznim kvotama šečera za Hrvatsku?

Trump
27.12.2005., 16:31
A kako napreduju pregovori s EU o novim izvoznim kvotama šečera za Hrvatsku?


Bitnija stvar ovdje je da je u tijeku reforma tržišta šećera u EU, i da se ovdje stvari definitivno moraju gledati regionalno s obzirom da je EU jedino tržište koje našim šećeranama jamči profitabilnost i opstanak na tržištu.
Smanjuju se subvencije na šećer unutar EU, biti će zatvaranja određenog broja nekonkurentnih šećerana, a odatle i dolazi priča o uvođenju kvota za šećer svim zemljama koje su do sada imale neograničen izvoz u EU.
Otprilike je poznato kako je očajna bila situacija na domaćem tržištu šećera prije Sporazuma o stab. i pridruživanju tj. dok hrv. šećerane nisu imale priliku izvoziti kompletnu proizvodnju uz car.stopu 0% na zatvoreno tržište EU.

Pregovori oko kvota će se produžiti vjerojatno na kompletnu iduću godinu što bi opet značilo da se šećer iz ovogodišnje kampanje može izvesti u cjelini, a to znači izuzetan profit.

E sad, ukoliko ne dobijemo zadovoljavajuću kvotu u budućnosti b imoglo biti gadnih problema za naše šećerane jer ne znam kome će na domaćem tržištu prodati 200.000 t šećera uz postojeći uvoz šećera po svjetskoj cijeni koja je naravno niža od domaće.

milken
27.12.2005., 16:48
kvote su tek iznad 240 tisuća tona, izvoze 170. znači još ima prostora i to dosta.rade sa punim kapacitetima.

razlog uvođenja kvota sam vam naveo na temi koestlin.

a i ući ćemo u eu za 2-3 godine pa neće biti nikakvih kvota već subvencija.

Trump
27.12.2005., 19:01
kvote su tek iznad 240 tisuća tona, izvoze 170. znači još ima prostora i to dosta.rade sa punim kapacitetima.

razlog uvođenja kvota sam vam naveo na temi koestlin.

a i ući ćemo u eu za 2-3 godine pa neće biti nikakvih kvota već subvencija.


Gle, kvota u ovom trenutku nema, dakle da su ove godine proizveli 250.000 t mogli bi ih prodati u EU. Trenutno je aktualno uvođenje kvota svima u ovoj regiji, to će se riješiti pregovorima, a cifra od 240.000 tona se spominje isključivo sa naše strane i pojavljuje se u novinama i na TV kod nas, a tih 240.000 predstavlja ono s čime bi naše 3 šećerane bile zadovoljne jer je to otprilike njihova proizvodnja prije rata, a ova godina će to praktički dostići. Da li ćemo to dobiti kroz pregovore vidjet ćemo, tj. nadamo se.

Po pitanju ulaska u EU, poanta je u tome da nakon što uđemo nema više jeftinog uvoza odakle nam se svidi i koliko nam treba.

milken
27.12.2005., 19:28
pažljivo čitaj.

znam da kvota nema ali ih hoće nametnuti, mislim da bi 240k bilo u redu,jer ćemo ionako za godinu dvije u eu pa nema više kvota nego subvencije.

Trump
27.12.2005., 19:41
Ok, s obzirom da smo se složili po pitanju izvoza, šta kažete na 365 kn za Viro?
Osobno mi se čini ok, na sadašnjem nivou proizvodnje, izvoza, 80 mil. kn dobiti za ovu godinu na 270 zaposlenih.
Barem za prva dva mjeseca 2006. jer se do tada neće znati ništa po pitanju kvote.

bubimir
27.12.2005., 22:48
Vijesti iz regije (kako to vide mediji u BIH)
Hrvatska: Šećerane izvezle 200.000 tona šećera u EU

Tek u drugoj polovici siječnja nastavljaju se pregovori između Hrvatske i Europske unije o uvođenju izvoznih kvota za hrvatski šećer na to tržište.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da se u prosincu za kada je bio dogovoren novi krug razgovora, pregovarači nisu uspjeli uslugasiti oko termina. Hrvatski su pregovarači, naime, bili angažirani na screeningu sektora poljoprivrede, a europskim pregovaračima nisu odgovarali drugi ponuđeni datumi.
Na tim pregovorima, koji bi se prema iskazanoj želji briselskih pregovarača mogli održati u Slavoniji, očekuju se konkretniji razgovori o visini kvote koju bi se eventualno zarezalo hrvatskim proizvođačima šećera. U dosadašnjim turnusima, naime, dvije su strane uglavnom izmjenjivale informacije o svojim pozicijama na šećernom tržištu. Hrvatski pregovarači, koje predvodi ministar poljoprivrede Petar Čobanković, bili su upoznati s namjerom da se reformira europsko tržište šećera. Čobanković je pak drugoj strani, na čijem je čelu načelnik Odjela za međunarodne poslove u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Jesus Zorilla, predočio argumente zbog kojih je uvođenje kvota za Hrvatsku neprihvatljivo, te eventualni scenario u kojem bi se na kvote, odnosno suspenziju slobodnog pristupa za hrvatski šećer na tržište EU koji je osiguran Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

U platformi koju je Vlada Ive Sanadera usvojila za pristupanje tim pregovorima, predviđa se pristanak na razgovore o izvoznim kvotama pod uvjetom da se one temelje na postojećoj razini proizvodnje šećerne repe uz prosječan prinos kao u zemljama u Europskoj uniji. U praksi to bi značilo kvotu od 240 tisuća tona šećera, jer se repa proizvodi na 30 tisuća hektara, a prosječan je europski prinos 8 tona po hektaru. Međutim, i za tu kvotu Hrvatska uvjetuje dodatnim ustupcima za hrvatske poljoprivredno-prehrambene proizvode namijenjene tom tržištu.

Inače, 2005. godina bila je rekordna godina za izvoz hrvatskog šećera u Uniju. Tri su domaće šećerane - županjska Sladorana, virovitički Viro i osječka IPK Kandit-Premijer, proizvele ukupno oko 210 tisuća tona, od čega su glavninu, oko 200 tisuća tona, plasirale u zemlje Unije.

21.12.2005.
poslovni.hr/PIncom.biz

Jumbo
28.12.2005., 08:31
Odokativnom metodom nakon 27 sekundi analiziranja došao sam do fer vrijednosti 1000 kuna.

krpa
28.12.2005., 09:23
Odokativnom metodom nakon 27 sekundi analiziranja došao sam do fer vrijednosti 1000 kuna.

Možeš li ugrubo argumentirati odokativnu metodu do koje si doša za fer=1000kn?

Sugar Bob
28.12.2005., 14:16
Vrlo je vazno znati da je zbog pogresaka u proceduri (citaj zaborava)Osijeka i Zupanje tvornica secera Viro jedina dobila kvotu za uvoz nerafiniranog secera iz secerne trske za 2005 godinu i to 40.000 Tona sto je dakako vrlo pozitivno utjecalo na profitabilnost. Zasto? Jer je mnogostruko jeftinije dobiti bijeli kristalni secer iz nerafiniranog smedjeg, nego ga cijediti iz secerne repe koja je kultura koja se mora uzgajati, obradjivati i sl.
Druge dvije secerane za 2006 sigurno nece zaboraviti poslati zahtjev za kvotu tako da ce kao i prethodnih godina biti ravnomjerno rasporedjena izmedju tri secerane (svaka po 13.300 Tona) sto ce sa te strane smanjiti prihode Viru.

Trump
28.12.2005., 15:22
Vrlo je vazno znati da je zbog pogresaka u proceduri (citaj zaborava)Osijeka i Zupanje tvornica secera Viro jedina dobila kvotu za uvoz nerafiniranog secera iz secerne trske za 2005 godinu i to 40.000 Tona sto je dakako vrlo pozitivno utjecalo na profitabilnost. Zasto? Jer je mnogostruko jeftinije dobiti bijeli kristalni secer iz nerafiniranog smedjeg, nego ga cijediti iz secerne repe koja je kultura koja se mora uzgajati, obradjivati i sl.
Druge dvije secerane za 2006 sigurno nece zaboraviti poslati zahtjev za kvotu tako da ce kao i prethodnih godina biti ravnomjerno rasporedjena izmedju tri secerane (svaka po 13.300 Tona) sto ce sa te strane smanjiti prihode Viru.


Točno, ali ne zaboravimo da ova emisija dionica praktički pokrivena samo ovogodišnjom dobiti, a sam temeljni kapital Viro d.d. je 107.000.000 kn.
Uz još koju ovakvu godinu bez obzira na eventualno smanjenu profitabilnost za 20-30%, ne vidim tvrtku koja bi imala ovakav P/E.

teehee
28.12.2005., 15:52
viro će ove godine preraditi koju tonu manje od 100.000 tona šećera. naravno tu je u mnogome utjecao sirovi šećer za koji se ovi idioti iz županje i osijeka nisu javili (mada je navodno poslan na mail predsjednika uprava svih triju šećerana. ali pitanje tko od njih mail uopće koristi). ali je i proizvodnja bijelog od repe od 70.000 tona rekordna. viro ide pametno i isplaćuje sve kooperante ovih dana, tako da druge godine mogu sigurno računati na širu bazu šećerne repe. para se ima jer sav je šećer ovogodišnje kampanje već rasprodan.

i sve se to iz tvrtke koja je kupljena za 110 mio kn iz stečaja, a koju nitko nije želio kupiti na par natječaja. i na, mislim trećem, se javili zadre&robić, napravili posao života i isplatili šećeranu u nepune dvije godine. svaka im čast, imali su muda. dobro, banka im je malo zažmirila na jedno oko kod kupnje, al bože dragi. kapaciteta i znanja definitivno imaju, ali treba znati da teška vremena za šećerane tek predstoje.

ali opet ako propis kojim brussels stimulira zatvaranje šećerana u eu potraje, ili se proširi na zemlje u pristupu, di će im biti kraj. naime time se propisuje da vlasnik ukoliko odluči zatvoriti šećeranu dobiva iz fonda € 720 po toni šećera proizvedenog u prethodnoj godini. mislim da se smanjuje za € 100 godišnje, ali nisam siguran.

kvota će zasigurno biti. kolike će biti nitko ne zna, ali sanjarenje o 240.000 tona je čista utopija. sve više od 150.000 tona će biti premija, a i to je dovoljno za dobro poslovanje. jedino ako se ne zalete ko jednom s izjavama da stari zadro želi za svakog od tri unuka po jednu šećeranu. takve ambicije ubijaju i veće, ali mislim da ima dovoljno mudrosti da ne napravi grešku u koracima.

milken
28.12.2005., 15:56
mislim da ostoja zna fer vrijednost vira. treba ga pitati oće on upisati išta u ipo-u

ides
28.12.2005., 15:58
Kad će se dionice moći upisati?
Jel netko zna?

teehee
28.12.2005., 15:58
zakaj misliš da je ostoja upoznat s cijelom pričom?

Pimpf
28.12.2005., 16:00
ja sam gledao kako su dosad poslovali, u 2003. i 2004. godini. i nisam oduševljen rezultatima. Velike oscilacije u prihodima, velik dug i velike zalihe. U isto vrijeme vrlo ovisni o faktorima na koje oni ne mogu utjecati. Dečki bi rasli, ako su tako dobri pa što onda opet banka nije stala iza njih. priče o tržištu kapizala i transparentnosti su samo prodavanje magle. čini mi se da tu ima dosta nečistog veša.

Trump
28.12.2005., 16:00
mislim da ostoja zna fer vrijednost vira. treba ga pitati oće on upisati išta u ipo-u


Pravo prvokupa postojećih dioničara završava 31.12. U ponedjeljak 2.1 počinje upis ostalih zaniteresiranih :biggrin: . Biti će zanimljivo vidjeti hoće li 3.1 biti šta za upisati nakon što se fondovi namire.

teehee
28.12.2005., 16:12
ja sam gledao kako su dosad poslovali, u 2003. i 2004. godini. i nisam oduševljen rezultatima. Velike oscilacije u prihodima, velik dug i velike zalihe. U isto vrijeme vrlo ovisni o faktorima na koje oni ne mogu utjecati. Dečki bi rasli, ako su tako dobri pa što onda opet banka nije stala iza njih. priče o tržištu kapizala i transparentnosti su samo prodavanje magle. čini mi se da tu ima dosta nečistog veša.


2003 je bila godina kad su zbog suše podbacili prinosi svih kultura, pa tako i repe. zbog toga im je godina bila u banani. ali je zato 2002 bila jako dobra u kojoj su vratili 75% investicije. branša je takva da proizvodnja traje dva i pol mjeseca, a ostatak godine se financiraju zalihe i prodaje roba. možda nisu niti htjeli da banka stane iza njih jer im je ovo povoljnije financiranje.

a prljavog veša ima svugdje, pa i kod njih. pa nisu badava svoj kapital izgradili na trgovini čistim alkoholom i prodajom po zemlji i (švercom) u bosnu. al to je bila prvobitna akumulacija za koju se sada nakon toliko godina ne pita.

Pimpf
28.12.2005., 16:15
2003 im je inače bila znatno bolja od četvrte, tek toliko

milken
28.12.2005., 16:18
prošlost vira je puna lipih stvari. ostoji je šećer vira bio sladak.

teehee
28.12.2005., 16:18
je, zbog toga što je država dopustila uvoz dodatnih 36.000 tona sirovog šećera i cijena bijelog je na tržištu bila visoka, jer sav je domaći otišao u izvoz, čak se niti svi izvozni ugovori nisu mogli ispoštovati. bez toga...

teehee
28.12.2005., 16:21
prošlost vira je puna lipih stvari. ostoji je šećer vira bio sladak.

da, puna je lipih stvari, ali nisam siguran da je i on bio tamo. ali nema veze, ako ne misliš reći nešto nemoj niti započinjati raspravu.

Jole
28.12.2005., 16:22
Financiranje kapitalom je uvijek skuplje od financiranja dugom zbog: zahtjevanog prinosa koji je veći kod kapitala i zbog porezne olakšice koju nosi kamata (porezno priznati trošak). Ima li neko informacije kako je ulazak u EU djelovao na šećerane u susjednim zemljama?

teehee
28.12.2005., 16:31
pretežno pokupovane od giganata, te u konačnici djelomično pozatvarane kako im ne bi bila direktna konkurencija. ostavljen samo onoliki broj koji je potreban da zadovoljava potrebe domaće potrošnje.
to je kao da se kod nas zatvori jedna ili dvije, te da se na on(ima)oj koja osatje poveća kapacitet. jedini je problem kod nas da je osijek tehnološki za muzej, ali ima repu u okolici od 50 km. virovitica je zato najmodernija, ali prirodno nema mogućnosti za tolike količine kvalitetne repe. županja je negdje između.

milken
28.12.2005., 16:35
znam samo da je miodrag kostić kupio tri šećerane u vojvodini za 3 evra.

vjerovatno se zadužio kod pariškog kruga da isfinancira projekt.

malo kasnije je sve preprodao nordzukeru ,cijena nepoznata.

vjerovatno je sve potrošio po splavovima na pjevačice.

george
28.12.2005., 16:42
A žena mu pobjegla s Matheusom...Eto, šta ti je šećer!

teehee
28.12.2005., 16:46
milorad kostić je sa svojom firmom još uvijek vlasnik šećerana (čak mislim da su četiri). ima istina dugogodišnji ugovor isporuke šećera za izvoz, koji mu sad ne vrijedi, jerbo imaju kvote. možda ima i management u suradnji s nord zuckerom, ali formalno je on vlsanik.

a mislim čak da se i nije trebao zaduživati, jer je glavni protagonist šećerne afere u srbiji kad je šećer iz eu kupovan u austriji/njemačkoj po € 250, prepakiravan u srbiji u vreće domaće šećerane i izvožen u italiju po € 550-600. ta je afera stajala srbiju jednogodišnjom zabranom izvoza i koju smo mi lijepo iskoristili prodavajući šećer po € 650-680 da bi sad ta cijena pala na €520 s tendencijom istog trenda.

milken
28.12.2005., 16:50
isto bi ja radje natašu bekvalac.

tahe ili tako nekako.rekao sam ti da proučiš povijest vira, pa da vidiš kako je ostoja mjenjao viro za rivp , i kako su zadro i robić ušli u viroviticu.

a snho ima višak lova pa bio mogao investirati u viro.

t-m
28.12.2005., 16:56
A žena mu pobjegla s Matheusom...Eto, šta ti je šećer!
da nisi malo izašao iz fokusa,cija žena :thumbsup:

teehee
28.12.2005., 16:57
zadro i robić su ušli u viro na način da su je kupili u stečaju, svih 100%. novac za financiranje su jednim dijelom dali svoj, a preostali dio je financirala zagrebačka banka.
sad ako ti ciljaš na to na koji su način došli do 10-20 milja kuna svoje love, pojma nemam, niti je bitno za cijelu priču. kad malo bolje razmislim robić je svoj dio vjerojatno izvukao iz čarape, a zadrama je valjda ostalo nešto iz onih transakcija s badelom, pivovarom u grudama koju su brodali belgijancima ili...
još uvijek ne vidim ostoju u cijeloj priči, al ak ti se ne da crtati mliken (ili tome slično) nemoj trošiti vrijeme na mene.

milken
28.12.2005., 16:59
3šećerane za 3 eura. sve skupa 9 evra, krivo sam prenio.e da kupio i 4 ,onu u vrbasu.

čovjek je prodao šećerane, valjda zato jer ga je žena ostavila a on lep ko greh sa fudbalerkom ko toti .


milorad kostić je sa svojom firmom još uvijek vlasnik šećerana (čak mislim da su četiri). ima istina dugogodišnji ugovor isporuke šećera za izvoz, koji mu sad ne vrijedi, jerbo imaju kvote. možda ima i management u suradnji s nord zuckerom, ali formalno je on vlsanik.

a mislim čak da se i nije trebao zaduživati, jer je glavni protagonist šećerne afere u srbiji kad je šećer iz eu kupovan u austriji/njemačkoj po € 250, prepakiravan u srbiji u vreće domaće šećerane i izvožen u italiju po € 550-600. ta je afera stajala srbiju jednogodišnjom zabranom izvoza i koju smo mi lijepo iskoristili prodavajući šećer po € 650-680 da bi sad ta cijena pala na €520 s tendencijom istog trenda.

milken
28.12.2005., 17:04
malo je duža priča nego viro u stečaju i pojavljuju se spasitelji.ne da mi se crtat, imaš internet pa istraži ako misliš upisivati dionice.
možda nord zuker kupi i koju našu, to je pitanje ?

NORD CUKER VLASNIK SECERANA
03.09.2005. - Novosadska kompanija "MK Komerc" nije više vecinski vlasnik šecerana u Vrbasu, Kovacici, Bacu i Pecincima, izjavio je vlasnik "MK Komerca" Miodrag Kostic.

Novosadska kompanija "MK Komerc" nije više vecinski vlasnik šecerana u Vrbasu, Kovacici, Bacu i Pecincima, izjavio je vlasnik "MK Komerca" Miodrag Kostic.

On za današnji novosadski "Dnevnik" nije želeo da precizira koji strateški partner je preuzeo vecinski udeo u cetiri šecerane.

"Dnevnik", medutim, navodi da je najverovatnije rec o nemackom "Nord cukeru", koji je jedna od najvecih komapnija u oblasti šecerne industrije.

Kostic je rekao da je posao sa strateškim partnerom prakticno sklopljen nakon dvogodišnjih pregovora i dodao da ce uskoro sve biti obelodanjeno.

Naveo je da je cilj da dve od cetiri šecerane postanu vrhunske evropske fabrike, dodajuci da je šecerana u Pecincima na dobrom putu da to i postane.

Kostic je ocenio da ce u Srbiji za nekoliko godina moci da opstanu samo cetiri šecerane, a za narednih desetak godina bice dovoljne i tri.

"Zajedno sa strateškim partnerom cemo se truditi da fabrike koje prežive budu baš naše", kazao je Kostic. BETA.

teehee
28.12.2005., 17:12
ma duže sam ti ja u viru nego što postoji internet, tak da... a spasitelja zadnjih deset godina tam nije bilo.

a nord zucker teško može kod nas. viro je sigurna, osijek je prodan, a u županji su balvani, tak da je za sada mirno. prva će ići županja, ali kad se sanader malo ohrabri i ne podlegne pritiscima.

Trump
28.12.2005., 17:12
Inače, do koje mjere moraš biti narcisoidan da postaviš 50 svojih slika na naslovnoj stranici web-sitea ovako velike grupe :biggrin:

www.mkcommerce.co.yu

Formalne slike predsednika MK grupe, pa neformalne slike preds. MK grupe , hahah strašno nešto :))

presvetli
28.12.2005., 17:23
Trebaš onda tek vidjeti direktora ukrajinskog Stirola Jankovskog.
Jankovski (http://eng.yankovsky.org.ua/gallery/index.shtml)

Jole
28.12.2005., 17:23
 Prema podacima koji su dani u prospektu 2005. je dobra godina za Viro: prodaja je porasla tri puta u odnosu na 9 mjeseci 2004. godine (najznačajniji porast od toga je izvoz koji je porastao sa 33 milijuna kuna na 108 milijuna kuna) dok su prihodi u zemlji porasli sa 84 na 194 milijuna kuna). Međutim što se tiče ovogodišnje odbiti ona je prema stranici 49. prospekta već isplaćena. Pitanje je zašto je neko isplaćivao sebi dobit umjesto da ju je uložio u buduće investicije. Ako je neko siguran da mu je investicija dobra onda će uložiti svoju dobit, a ne izvući je kako bi buduću dobit podijelio sa drugima.
 Rizik u cijeloj priči se pojavljuje kroz mogućnost da ovaj nivo dobiti nije moguće u budućnosti zadržati (kroz raspodijelu kvota na više igrača u budućnosti). Bilo bi dobro izvući podatke o zaradi od prodaje putem dobivene kvote od 40.000 tona i ostale dobiti (barem na nivou bruto marže - prodaja- nabavna vrijednost)
 Cijeli prospekt je napravljen zbrda zdola ko da je netko htio nešto obaviti na brzinu (pretpostavka je da je to učinjeno zbog toga da se IPO napravi prije dolaska na tržište najavljenih kvalitetnijih dionica INA, Iskon, Magma kojima bi VIRO izgubio interesantnost za ulagače)
 Ujedno nigdje nisam vidio lockout sadašnjih dioničara, čime oni mogu kroz povećanu likvidnost narušiti značajno cijenu dionica

Trump
28.12.2005., 17:35
 Prema podacima koji su dani u prospektu 2005. je dobra godina za Viro: prodaja je porasla tri puta u odnosu na 9 mjeseci 2004. godine (najznačajniji porast od toga je izvoz koji je porastao sa 33 milijuna kuna na 108 milijuna kuna) dok su prihodi u zemlji porasli sa 84 na 194 milijuna kuna). Međutim što se tiče ovogodišnje odbiti ona je prema stranici 49. prospekta već isplaćena. Pitanje je zašto je neko isplaćivao sebi dobit umjesto da ju je uložio u buduće investicije. Ako je neko siguran da mu je investicija dobra onda će uložiti svoju dobit, a ne izvući je kako bi buduću dobit podijelio sa drugima.
 Rizik u cijeloj priči se pojavljuje kroz mogućnost da ovaj nivo dobiti nije moguće u budućnosti zadržati (kroz raspodijelu kvota na više igrača u budućnosti). Bilo bi dobro izvući podatke o zaradi od prodaje putem dobivene kvote od 40.000 tona i ostale dobiti (barem na nivou bruto marže - prodaja- nabavna vrijednost)
 Cijeli prospekt je napravljen zbrda zdola ko da je netko htio nešto obaviti na brzinu (pretpostavka je da je to učinjeno zbog toga da se IPO napravi prije dolaska na tržište najavljenih kvalitetnijih dionica INA, Iskon, Magma kojima bi VIRO izgubio interesantnost za ulagače)
 Ujedno nigdje nisam vidio lockout sadašnjih dioničara, čime oni mogu kroz povećanu likvidnost narušiti značajno cijenu dionica


Ovaj Jankovski je još gori, valjda ego raste prema istoku :biggrin:

Jole, pa vrlo vjerojatno su si isplatili dobit jer nemaju oni više manje gdje investirati. Šećerana je već modernizirana, a one i inače nisu nekakva high-tech tehnološka postrojenja, objektivno se tu nema u šta ulagati.
Tehnologija proizvodnje, tj. ekstrakcije šećera iz šeć.repe nije baš pretjerano napredovala u zadnjih 50 godina, a s druge strane za nove dioničare uopće ne bi bilo loše pobrati neku žešću dividendu nego da se ide u zadržanu dobit ili nekakva sumnjiva ulaganja. Core business-10 mil eur dobiti godišnje, isplata dividende i đenja, to bi bio idealan scenario :biggrin:

I btw. ne vidim po čemu bi Iskon ili Magma bili interesantnije ulaganje od šećera. Razina profitabilnosti je neusporediva.

Pimpf
28.12.2005., 17:38
Jole, pa vrlo vjerojatno su si isplatili dobit jer nemaju oni više manje gdje investirati.
Pa što onda idu na ipo?

Trump
28.12.2005., 17:44
Pa što onda idu na ipo?


Ne zaboravi da oni imaju dionice po nominali od 100 kn. Ipo ide "iznad pari" po 365kn, a broj dionica koje se mogu upisati ne prelazi trećinu već postojećih dionica u njihovom vlasništvu. Ako izadju na burzu, a izlaze , sve će to skupa vrijediti i malo više. Recimo da netko želi na proljeće, ili na ljeto preuzeti/kupiti Viro, morati će malo dublje zagrabiti u dzep.

Pimpf
28.12.2005., 17:49
Ma je, kako da ne. Malo morgen.

Što ne izdaju onda povlaštene?

zoki
28.12.2005., 17:57
Ipo ide "iznad pari" po 365kn

jel može netko pojasnit ovo. ne kužim ni riječ

Sugar Bob
28.12.2005., 18:50
Ono sto je mozda nepoznato je da je dobavljac smedjeg secera za VIRO jedna kompanija koja se zove Agrokor, Zug, SCHWEIZ. Naravno da su za ovu godinu cijelu proizvedenu količinu za hrvatsko trziste unaprijed prodali zacudno Konzumu :biggrin:
Stoga tako dobre cijene bijelog Vira u ovom nasem ponosu od lanca maloprodaja ;)
Interesantno je da im Agrokor iz Zug-a prodaje smedji secer po 15-20% visoj cijeni od trzisne, ali sa druge strane garantiraju otkup pa valjda onda ovi na to pristaju. Unatoc svemu tome profitabilnost je zaista sjajna. RAdnici su naravno na minimalcu, a niti to nece moci potrajati.

Trump
28.12.2005., 19:25
jel može netko pojasnit ovo. ne kužim ni riječ


Nominala dionice je 100 kn , a "upis javnom ponudom" će ići po 365kn, ne znam točno šta si krivo shvatio.

sokre
28.12.2005., 20:29
Jole, ajde, molim te, stavi prospekt da ga možemo pročitati

hvala

ante
28.12.2005., 22:31
Ne zaboravi da oni imaju dionice po nominali od 100 kn. Ipo ide "iznad pari" po 365kn, a broj dionica koje se mogu upisati ne prelazi trećinu već postojećih dionica u njihovom vlasništvu. Ako izadju na burzu, a izlaze , sve će to skupa vrijediti i malo više. Recimo da netko želi na proljeće, ili na ljeto preuzeti/kupiti Viro, morati će malo dublje zagrabiti u dzep.

kako se u sve to uklapa najava da če EU drastično smanjiti kvote uvoza šećera iz Hrvatske!

Trump
28.12.2005., 22:39
kako se u sve to uklapa najava da če EU drastično smanjiti kvote uvoza šećera iz Hrvatske!


Ne znam što je po tebi drastično, postoje realne najave tek o uvođenju kvote s obzirom da je trenutni izvoz je neograničen, kvote će se najvjerojatnije uvesti no s obzirom na udio hrvatskog izvoza u uk. proizv. šećera u EU koji je ispod 1% za prošlu godinu čisto sumnjam da će se dogoditi uvođenje nekakve drastično niske kvote. Situacija će kao i obično biti negdje između traženog i ponuđenog, dakle moje razmišljanje ide u pravcu kvote od 150.000-200-000 t, u odnosu na traženih 240.000 što još uvijek ostavlja prostora za visoke profite.
Dobro, ovo je ipak samo nagađanje s moje strane.

Jole
29.12.2005., 09:52
Prospekt se može skinuti na stranicama Komisije za Vrijednosne Papire.

Jole
29.12.2005., 10:08
Jole, pa vrlo vjerojatno su si isplatili dobit jer nemaju oni više manje gdje investirati. Šećerana je već modernizirana, a one i inače nisu nekakva high-tech tehnološka postrojenja, objektivno se tu nema u šta ulagati.
Tehnologija proizvodnje, tj. ekstrakcije šećera iz šeć.repe nije baš pretjerano napredovala u zadnjih 50 godina, a s druge strane za nove dioničare uopće ne bi bilo loše pobrati neku žešću dividendu nego da se ide u zadržanu dobit ili nekakva sumnjiva ulaganja. Core business-10 mil eur dobiti godišnje, isplata dividende i đenja, to bi bio idealan scenario

Da li neko ima informacije kakavi su trenutno rezultati . Možda dobit ne bude 10 milijuna eura. I da bude, ne može se odrediti je li iz core businessa 10 milijuna eura. Možda je od 10 milijuna eura dobiti 80% iz preprodaje šećera na bazi kvota. U tom slučaju svi pokupujemo dionice, a dogodine dobit 20 milijuna kuna i onda se svi gledamo u čuđenju.
Ako nema u šta ulagati, šta će mu onda dokapitalizacija. On nije morao prikupiti dodatni kapitala preko burze, mogao je samo izlistati dionice. Ujedno je mogao i prodati šećeranu strateškom partneru i u tom slučaju bi cijena bila 20-30% skuplja od ove (budući da strateški partner plaća dio sinergija koje on može ostvariti). Međutim strateški partner bi mogao postavljati pitanja o održivosti ove dobiti.

branimir
29.12.2005., 11:13
Šta je ovo ? Jole si zaboravio nick promjeniti ?

Monk
29.12.2005., 11:15
Šta je ovo ? Jole si zaboravio nick promjeniti ?
:biggrin:
Hej Jole odgovori Joletu!

Dice
29.12.2005., 11:39
to je bio neuspio citat

Trump
29.12.2005., 13:43
Čovjek me samo neuspješno citirao, ništa drugo :biggrin:

Nismo valjda još došli do toga da radimo klonove na forumu i navlačimo za dionicu koja još nije izlistana, pričekajmo da se tržište malo saturira pa da ponestane drugih metoda:biggrin: :biggrin:

Jole
29.12.2005., 13:54
Ljudi ja se ispričavam, ipak sam novi u korištenju foruma. Prospekt je kao što sam Vam rekao na web stranici komisije za vrijednosne papire, a prevelik je da bih ga ovdje stavljao. Oprostite što Vam jučer nisam odgovorio, ali mi je žena napravila pašticadu, pa sam izija i poslije malo ubija oko.

Mene ova ponuda isto jako interesira, ali me i dalje muči onaj dio oko preprodaje šećera na bazi kvota. Ako itko ima informacije kako bi taj dio mogli izdzvojiti iz redovnog poslovanja, svi bi imali bolje informacije.

Isto tako ako netko može nabaviti informacije pošto su se prodavale šećerane u regiji, bilo bi nam svima od koristi da možemo malo usporediti sa Virom.

Hvala

Trump
29.12.2005., 14:07
Gledajte ljudi, vama se svima provlači kroz glavu samo ta priča sa kvotama koja u biti i nije tako bitna kao što izgleda.

Ponavljam, za sada nema kvota, a neće se s obzirom na brzinu tijeka pregovora uvesti niti u prvih 6 mjeseci naredne 2006. godine.

Prema tome Viro će zajedno sa ostalim šećeranama nastaviti poslovati kao i do sada, uz neograničen izvoz, tj. ograničenje je samo nalaženje dovoljno kvalitetnih kupaca koji mogu progutati te količine, ti kanali su valjda već stvoreni u proteklih par godina.

Teško je ovako unaprijed predviđati odluku Eur.Komisije,ali pogledajmo slijedeći vrlo vjerojatan scenarij: zašto se ne bi kompletna ovogodišnja proizvodnja izvezla u prva tri mjeseca ove godine, jer mogućnost uvođenja kvota imaju u vidu i kupci unutar EU koji će isti tako htjeti doći do što više jeftinijeg šećera dok još mogu, ne?

Ne zaboravimo da šećerane rade 2 mjeseca u godini, ovogodišnja kampanja je gotova,roba je u skladištu i čeka kupca, a novog šećera neće biti do jeseni 2006., šećerane nisu klasična industrija u kojoj se radi preko cijele godine, prema tome uz malo njihovog truda oko prodaje i plasmana, zašto ne bismo i dobit naredne godine već ukalkulirali u cijenu ove dionice.

Zanimljivo je koliko negativnog razmišljanja u vezi ove još "nepostojeće" dionice sa fantastičnim odnosom dobiti u odnosu na cijenu, gotovom robom na zalihama, zasada otvorenim izvozom i sigurnim plasmanom itd. dok se recimo istovremeno konditori koji šećer koriste kao sirovinsku bazu kuju u nebo...

Jole
29.12.2005., 14:14
Ne muče me te kvote nego kvota za uvoz nerafiniranog secera iz secerne trske za 2005 godinu - 40.000 Tona. Volio bih znati koliko su zaradili od toga, a koliko od ostalog poslovanja. Mogla bi im većina ovogodišnje dobiti biti od toga, a da je u budućnosti ne bude. Ako mi itko može pomoći sa onim informacijama koje sam prije naveo, bit ću jako zahvalan.

Pimpf
29.12.2005., 14:19
Zanimljivo je koliko negativnog razmišljanja u vezi ove još "nepostojeće" dionice sa fantastičnim odnosom dobiti u odnosu na cijenu, gotovom robom na zalihama, zasada otvorenim izvozom i sigurnim plasmanom itd. dok se recimo istovremeno konditori koji šećer koriste kao sirovinsku bazu kuju u nebo...

Zanimljivo je kako ti široke narodne mase nastojiš uvjeriti da je to prilika njihovog života. Koliko vidim Jumbo je već nasjeo. Argumentima na argumente. Rasprava je poželjna iako ne vidim s tvoje strane bilo kakve suvisle argumente o vrijednosgti i poslovanju firme.

tek obična naklapanja

Shogun
29.12.2005., 14:32
Ljudi ja se ispričavam, ipak sam novi u korištenju foruma.

Hvala

Gledajte ljudi, vama se svima provlači kroz glavu samo ta priča sa kvotama koja u biti i nije tako bitna kao što izgleda.
...
Jesmo na Big brotheru?

Trump
29.12.2005., 14:46
Shogun lijepo je što analitički čitaš ali bez paranoje, čista koincidencija...

Zanimljivo je kako ti široke narodne mase nastojiš uvjeriti da je to prilika njihovog života. Koliko vidim Jumbo je već nasjeo. Argumentima na argumente. Rasprava je poželjna iako ne vidim s tvoje strane bilo kakve suvisle argumente o vrijednosgti i poslovanju firme.

tek obična naklapanja

Ok. to je tvoje mišljenje za to i služi forum.
Međutim ako pogledaš sve postove moraš priznati da više-manje jedino ja do sada koristim neke brojke, reci kakvo je tvoje mišljenje u odnosu na ponuđenih 365 kn.
Sumarno:

Temeljni kapital: 107.000.000 kn
Br.zaposlenih: 270
Dobit tekuće godine :oko 80 mil. kn, 128% veća u odnosu na 2004. kada je
bila suša odnosno 40% veća u odnosu na 2003.

Nominala dionice 100 kn, emisija novih po 365 kn


Trenutna situacija:
100.000 t proizvodenog šećera na zalihama

Po kojoj cijeni računati robu na zalihama? Trenutno se šećer u EU može prodati po prilici 500 Eur/t, plus/minus 30 Eur.

Da li Viro planira prauzimati neku šećeranu u RH ili Bosni ne znam. Pokušali su
sa Sladoranom, to je neslavno završilo, progooglaj pa ćeš vidjeti kako pravna država funkcionira kod nas ako eventualno nisi upoznat sa slučajem.
Uglavnom ne vidim koja bi im druga meta mogla biti.

Ne uvjeravam nikoga da mu je ovo prilika života, samo iznosim svoje mišljenje, drago mi je ako ti imaš suprotno.

teehee
29.12.2005., 15:22
šećera na zalihama nema toliko, zapravo nema ga niti polovicu. 100.000 tona je bila cjelogodišnja proizvodnja uključujući sirovi koji je prodan preko konzuma (koji im je bio dobavljač za polovicu), plus zadnja kampanja gdje je dio isto tako već izvezen. uglavnom je proizvodnja cjelokupne ovogodišnje kampanje ugovorena za izvoz po cijeni od 520 +/- 5€. oni praktički za koji mjesec (zanemarivši prodaju doma, jer je potražnja na domaćem tržištu slijedeća tri mjeseca slaba ili nikakva) neće imati šećera. dakle u slijedećoj godini će imati prodaju 50.000 tona šećera od repe i 12000 tona od sirovog (koji će nastojati realizirati što prije) plus melasa plus rezanci (ako i to već nije otišlo), te u rujnu kampanja 2006.

ovako odokativno zarada na sirovom je 20 - 25% bolja nego na ovome od repe, barem bi trebala biti bez obzira na to što pokazuju papiri. jer tu je najlakše umjesto ovogodišnjeg konzuma postaviti neki svoj satelit. al treba znati da su i dobar dio repe ove godine uvezli iz mađarske koja je bila po povoljnijoj cijeni od domaće, a i transport je niži zbog logističke uštede. što će biti slijedeće godine tko zna.

u bosni nema šećerana, ako zanemarimo bijeljinu, koju su srbi pregazili u onom svom slavnom pohodu, tak da tamo nemaju šta kupiti.

na županju će svakako ići kad im se pruži prilika, a niti osijek nije za odbaciti. ipak su zadre zemljaci s grbešićem. kad se stvari malo poslože u kanditu tu treba tražiti rješenje.

BURZA5
04.01.2006., 19:34
Čini mi se da več ima ali evo ukratko.Glas Slavonije, 2006.01.03.:

Dionica VIRO na Zagrebačkoj burzi
Tvornica šećera VIRO Virovitica namjerava početkom godine objaviti javnu ponudu za upis novog izdanja dionica. U postupku javne ponude emitirat će se 346.667 dionica, što čini 25,0 posto temeljnog kapitala šećerane, po cijeni 365,00 kn. Aranžer izdanja bit će Hrvatska poštanska banka. Nakon uspješnog završetka javne ponude, dionice VIRO će se uvrstiti u najvišu, Prvu kotaciju Zagrebačke burze. Tvrtka VIRO postat će prvo dioničko društvo u RH koje novu seriju dionice izdaje javnom ponudom putem trgovinskog sustava burze, te šesta dionica uvrštena u najvišu kotaciju Zagrebačke burze.

krpa
08.01.2006., 18:21
Iz emisije "Plodovi zemlje", 08.01.2006, HRT1, kratak interview s direktorom (prenosim dio iznesenog)
1). Cijena na tržištu EU po 1 toni šečera pada s 520 na cca 400 eura tokom OVE godine
2). Zbog toga, očekuje se zatvaranje 20-25 tvornica širom EU, to se navodi kao poslovna prilika za VIRO
3). Nekada je šeč. repa bila najisplativija polj.kultura, moguće je da će to ponovno postati.

Ostalo nisam uspio 'uhvatiti'.

BURZA5
08.01.2006., 18:30
Zato i ide ova dokapitalizacija.Za kupnju tvornica u okolici vjerovatno, iako je naglasak stavljen na 'zatvaranje'.Gazde dobro rade, a to je bitno.

BURZA5
16.01.2006., 07:36
Pa ipak: Smanjuje se broj srbijanskih šećerana
http://www.poslovni.hr/3102.aspx

Small_Fish
18.01.2006., 13:54
Viro objavio poziv na upis dionica; novcem namjerava financirati razvoj i akvizicije

Prema neslužbenim informacijama, ako izdanje bude 100% uspješno može se očekivati i da dionice Vira budu uvrštene u najvišu kotaciju Zagrebačke burze
Viro Tvornica šećera iz Virovitice u srijedu je objavila poziv na upis i uplatu nove serije dionica i to na temelju odluka Uprave i NO iz prosinca prošle godine.

Viro namjerava izdati najviše 346.667 novih dionica nominale 100 kuna, no kako će se dionice prodavati po cijeni od 365 kuna na ovaj način bi Viro mogao skupiti čak 126,5 milijuna kuna.

Rok za uplatu i upis dionica je ukupno 40 dana i počinje teći od 18. siječnja s time da je prvih 15 dana za upis dionica rezervirano za postojeće dioničare (tvrtke EOS-Z d.o.o. i Robić d.o.o.), sljedećih 15 dana za sve ostale ulagatelje, dok je posljednjih 10 dana rezervirano za uplatu upisanih dionica.

U pozivu stoji kako će se emisija smatrati uspješnom ako se upiše i uplati najmanje 75% ukupnog iznosa izdanja odnosno 260.001 dionica što bi Viru donijelo gotovo 95 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama, ako izdanje bude 100% uspješno može se očekivati i da dionice Vira budu uvrštene u najvišu kotaciju Zagrebačke burze.

Viro prikupljena sredstva namjerava iskoristiti za "dovršetak započetih investicija u novu pakericu i paletizator i rekonstrukciju zgrade pakirnice i skladišta te investicija u opremu za pripremu pasterizirane otopine šećera koja je namijenjena prvenstveno za industriju bezalkoholnih pića." Također, u Viru navode kako bi se dio sredstava mogao koristiti i za planirane akvizicije u branši. (Bankamagazin)

Posljednja izmjena: 18.01.2006 12:09

http://www.bankamagazine.hr/dnevnevijesti/vijest.2006-01-18.3819143336

Šta kažete vi koji znate malo više o šećeru, kolike su kvote za EU, i bi li se kupnjom nekih tvornica van našega teritorija zaobišao problem kvota?

perodegenero
18.01.2006., 15:40
NJihova spika je da sigurno idu u 1. kotaciju Zagrebačke burze, pa bi onda i mirovinski fondovi mogli krenuti u shopping.

Meni se čini zanimljivo.

teehee
18.01.2006., 16:17
Šta kažete vi koji znate malo više o šećeru, kolike su kvote za EU, i bi li se kupnjom nekih tvornica van našega teritorija zaobišao problem kvota?
ne znam na kaj misliš po time "kolike su kvote za eu". stvar kvota je stvar porijekla sirovine i šećera proizvedenog iz nje. dakle hrvatska nema kvote (za sada) i može slobodno izvoziti šećer proizveden iz hrvatske šećerne repe uz dodatak da mora biti od repe, ali može biti udio i strane repe u njoj, što viro koristi uvozeći jeftiniju repu iz mađaraske. ako kupe van eu (npr. srbija) nisu dobili ništa, jer moraju dobiti kvote za izvoz. ako kupe u eu nisu dobili ništa, jer kvota niti nema, a ne mogu preljevati cro šećer u tu eu šećeranu.
a i, to sam već napisao, teško da mogu kupiti nešto iz eu, jer bruxeles stimulira zatvaranje eu šećerana s tolkim novcima da im niti cijelo izdanje viro dionica teško može konkurirati.
teško da će se dio te love potrošiti na akvizicije. ali nije to u prospektu jedina čudna stvar, al valjda oni znaju kaj pišu.

Small_Fish
18.01.2006., 16:38
Mislio sam na izvozne kvote...

Pa znači, ako se ne računa na akvizicije, onda ostaje unaprijeđenje sadašnje proizvodnje ka smanjenju troškova prerade, kao što piše u članku...malo me strah da je tih 365 malo puno para, neznam...ovo nagađam, nisam zaronio u kakve pokazatelje da budem vjerodostojan...

Hamdija
20.01.2006., 07:12
Evo od jučer popodne jedan sveobuhvatan članak:

http://www.business.hr/show.php?id=3240

igor
20.01.2006., 12:07
I kakav je filing, je li se radi o realnim planovima za proširenje poslovanje ili o izvlačenju novca iz firme?

piny
23.01.2006., 20:21
Možda za ovo skupljaju novac :confused: :

RASPISAN TENDER ZA FABRIKU ŠEĆERA BIJELJINA, NEZAVISNE:
Direkcija za privatizaciju RS raspisala je juče međunarodni tender za
prodaju 65,29 odsto državnog kapitala Fabrike šećera iz Bijeljini, koja se
nalazi na listi strateških preduzeća, potvrđeno je u toj instituciji.

Pravo uèešæa na tenderu imaju zainteresovana lica s ostvarenim ukupnim
prihodom od najmanje 20 miliona KM u svakoj od posljednje dvije poslovne
godine (pod posljednjom godinom smatra se 2004). U javnom pozivu se
napominje da više lica ne može ostvariti zajednièko uèešæe.


Uslov za preuzimanje Fabrike šeæera je zadržavanje njene pretežne
djelatnosti i postojeæeg broja radnika tri godine nakon izvršene
privatizacije. Elementi vrednovanja ponuda su prodajna cijena, plan
investicija, nivo zapošljavanja i kvalifikacija ponuðaèa. Rok za podnošenje
ponuda zainteresovanih kupaca istièe 24. februara, kada æe se i pristupiti
javnom otvaranju koverti s ponudama.

Ozbiljan interes za privatizaciju Fabrike šećera do sada je pokazivala samo
austrijska kompanija "Tačl holding", koja je izrazila spremnost da
investira oko 20 miliona evra u pokretanje pogona uz animiranje proizvođača
šećerne repe. U bijeljinskoj šećerani, zbog višegodišnje obustave
proizvodnje, radi svega dvadesetak radnika na održavanju pogona i u
čuvarskoj službi.

ericson
23.01.2006., 23:40
zadro i robić su ušli u viro na način da su je kupili u stečaju, svih 100%. novac za financiranje su jednim dijelom dali svoj, a preostali dio je financirala zagrebačka banka.
sad ako ti ciljaš na to na koji su način došli do 10-20 milja kuna svoje love, pojma nemam, niti je bitno za cijelu priču. kad malo bolje razmislim robić je svoj dio vjerojatno izvukao iz čarape, a zadrama je valjda ostalo nešto iz onih transakcija s badelom, pivovarom u grudama koju su brodali belgijancima ili...
još uvijek ne vidim ostoju u cijeloj priči, al ak ti se ne da crtati mliken (ili tome slično) nemoj trošiti vrijeme na mene.
Kako su dosli do love.Pa fino pise na strani 103 prospekta.Financijska imovina u iznosu od 80 mil kuna su kratkorocni krediti drustvima Eos i Robic.Tim novcima dokapitaliziraju Viro, a zatim kroz dvije dividende izvlace novac, jer im uvoz secera od trske (naravno da druge secerane ne uvoze secer od trske po kvotama WTO-a??????) daju izvanrednu mogucnost zarade koja je dovoljna da isplate dobit u iznosu od 63 mil kuna(str 37 prospekta stavka 18) u 2005 godini i 26 mil kuna u 2004(str 57 prospekta) sto je dovoljno da vrate obaveze prema Viru.E sad ide dokapitalizacija na dvije knjigovodstvene vrijednosti da bi se postigla trzna vrijednost udjela Robica i Eos-a od 380 mil kuna,sto daje daljne mogucnosti..... Vrlo jednostavan nacin kako sa 20000 kuna zaraditi 380 mil kuna.

Trump
24.01.2006., 00:51
Kako su dosli do love.Pa fino pise na strani 103 prospekta.Financijska imovina u iznosu od 80 mil kuna su kratkorocni krediti drustvima Eos i Robic.Tim novcima dokapitaliziraju Viro, a zatim kroz dvije dividende izvlace novac, jer im uvoz secera od trske (naravno da druge secerane ne uvoze secer od trske po kvotama WTO-a??????) daju izvanrednu mogucnost zarade koja je dovoljna da isplate dobit u iznosu od 63 mil kuna(str 37 prospekta stavka 18) u 2005 godini i 26 mil kuna u 2004(str 57 prospekta) sto je dovoljno da vrate obaveze prema Viru.E sad ide dokapitalizacija na dvije knjigovodstvene vrijednosti da bi se postigla trzna vrijednost udjela Robica i Eos-a od 380 mil kuna,sto daje daljne mogucnosti..... Vrlo jednostavan nacin kako sa 20000 kuna zaraditi 380 mil kuna.


Da, iz današnje perspektive to stvarno djeluje tako, međutim trebalo je ići u kupovinu šećerane u stečaju u vrijeme kad nije bilo bescarinske kvote za EU koja je uvedena tek sa Sporazumom o stab. i pridruživanju, a prije toga su sve šećerane u RH bile na rubu propasti zbog uvoza šećera po svjetskoj cijeni te nevjerojatne količine šverca iz BiH. Par milijuna je bilo i njihovih kuna, a bez sumnje je trebalo i "uvjeriti" ZABU da prati ovaj projekt u vrijeme potpune besperspektive za domaće šećerane. Jako sumnjam da bi mene dotična banka pratila sa 80-90% ovako rizične investicije u to vrijeme.

ericson
24.01.2006., 01:13
Da, iz današnje perspektive to stvarno djeluje tako, međutim trebalo je ići u kupovinu šećerane u stečaju u vrijeme kad nije bilo bescarinske kvote za EU koja je uvedena tek sa Sporazumom o stab. i pridruživanju, a prije toga su sve šećerane u RH bile na rubu propasti zbog uvoza šećera po svjetskoj cijeni te nevjerojatne količine šverca iz BiH. Par milijuna je bilo i njihovih kuna, a bez sumnje je trebalo i "uvjeriti" ZABU da prati ovaj projekt u vrijeme potpune besperspektive za domaće šećerane. Jako sumnjam da bi mene dotična banka pratila sa 80-90% ovako rizične investicije u to vrijeme.
Pa nebih se bas slozio s takvom konstatacijom.Pogledaj malo bolje revizorska izvjesca iz 2002 godine.Dugotrajna imovina je u stecajnom postupku uzeta u zakup na godinu dana,dok je kratkotrajna imovina pokrivala sve obaveze.Kapital koji je unesen iznosi svega 20000 kuna.Samo zalihe su iznosile oko 130 mil kuna .Druga je stvar sto su bili sposobni prodati tu robu Agrokoru uz odgodu , koji im daje u zalog 90 mil kuna dionica Westina.

milken
24.01.2006., 01:41
meni nije jasno zašto su isplatili 10 milja dividende, a sad traže lovu za akvizicije. jel oni vjeruju u to.

ima neka usporedba na šećerane u okruženje,srbija mađarska,rumunjska.

ericson
24.01.2006., 01:44
meni nije jasno zašto su isplatili 10 milja dividende, a sad traže lovu za akvizicije. jel oni vjeruju u to.

ima neka usporedba na šećerane u okruženje,srbija mađarska,rumunjska.
Nije 10, vec 89 mil. kuna u zadnju godinu i pol.

Hamdija
24.01.2006., 08:31
Znači očekivana dobit za 2005 je oko 80-85 milja a dečki sebi isplate 63. Hoće li to činit i za 2006. Tko je ono rekao Perdy više od pola dobiti u dividendu ne valja.
Znači oni su se namirili i to ne zanči da tvrtka neće u budučnosti dobro radit. Malo pogledajmo što će se dogodit kada se recimo uspješno upiše ovih 126 mil kuna i nakon toga sve dionice se nađu u I kotaciji ZSE, market cap 126mil upisanih (npr mi i kooperanti i radnici puni vjere u vrijednost i fer cijenu 1 dionice 365 kn i zadro i robić sa svojim dionicama vrijednim 365 mil kn) ukupno 491 mil kn. I odluči Zadro kupit jahticu i pusti par desetaka mil dionica VIRA u prodaju a onda zakon ponude i potražnje pokaže da se može ubost i po 310 (npr) ili 276. Ne vjerujem da će praskat više dividendama tipa 63 mil što bi bilo finih 12,8% na cijenu od 365.

cattac
24.01.2006., 10:14
ako ste dovoljno naivni da vjerujete što je napisano u prospektu - investirajte.
proučite ipak i stranice Europske komisije vezane uz reformu šećera u EU i sve dostupne podatke.
kako govore vlasnici Robić i Zadro - ovce treba šišati. Ne blejite, već se informirajte.

majmun
24.01.2006., 10:20
meni nije jasno zašto su isplatili 10 milja dividende, a sad traže lovu za akvizicije. jel oni vjeruju u to.


Vjeruju... svoju lovu izvlači a traži moju :pljesak:

teehee
24.01.2006., 12:08
Da, iz današnje perspektive to stvarno djeluje tako, međutim trebalo je ići u kupovinu šećerane u stečaju u vrijeme kad nije bilo bescarinske kvote za EU koja je uvedena tek sa Sporazumom o stab. i pridruživanju, a prije toga su sve šećerane u RH bile na rubu propasti zbog uvoza šećera po svjetskoj cijeni te nevjerojatne količine šverca iz BiH. Par milijuna je bilo i njihovih kuna, a bez sumnje je trebalo i "uvjeriti" ZABU da prati ovaj projekt u vrijeme potpune besperspektive za domaće šećerane. Jako sumnjam da bi mene dotična banka pratila sa 80-90% ovako rizične investicije u to vrijeme.

pa i nije baš tako. kao prvo izvoz šećera trajao je dvije sezone (isto tako i uvoz sirovog) prije nego su zadre i robić kupili iz stečaja viro. i to u trećem pokušaju kad se u prva dva nitko nije javio. od 2001 uključujući i tu godinu ne samo da šećerane nisu bile na rubu propasti, nego im je i izvozna cijena (20% više nego danas) i cijena na domaćem tržištu (opet 20% viša nego danas) jako odgovarala. a i sirovi šećer je bio cca 200 usd po toni jeftiniji nego sada.

zaba je vrlo dobro, kao i zadre i robići, znala da je to vjerojatno najperspektivnija proizvodnja trenutačno u hrvatskoj. al 110 mio kn je tada bilo jako puno. nisu frcale ponude sa svih strana, jer domaćih koji su znali posao (i imali novac) nije bilo, a stranci su mislili da mogu dobiti po cijeni koja je bila u rumunjskoj i bugarskoj. a i u trenutku kad su je kupili iz stečaja sve je bilo pripremljeno za kampanju. jedino što oni nisu radili due diligence, jer su se pojavili ko grom iz vedra neba i iskrcali (istina uz poteškoće) 110 mio, ali su dobro znali kaj rade, a isto i banka.

cattac
24.01.2006., 12:18
teehee,
prilično si dobro upoznat sa situacijom u šećerani, ali tjeraš vodu na svoj mlin i malo previše gledaš ružičasto na cijelu situaciju - što je u redu, jer radiš tamo.
ako i zanemarimo kako su zadro i robić došli do love, priupitaj se tko im je u zabi odobrio kredit - vidi prezimena, pa će ti biti jasna rodijačka veza, a ne pametno ulaganje banke.

teehee
24.01.2006., 12:31
ma ne tjeram vodu na svoj mlin (i ne kužim kaj si htel time reći), ali samo hoću reći da situacija na tržištu šećera tada uopće nije bila bezperspektivna. pa naravno da su imali vezu, pa to nitko ne spori, ali nisu samo na osnovu toga dobili kredu.
pozdrav iz virovitice :-), kak si me samo skužil, svaka ti čast?

Trump
24.01.2006., 13:17
ma ne tjeram vodu na svoj mlin (i ne kužim kaj si htel time reći), ali samo hoću reći da situacija na tržištu šećera tada uopće nije bila bezperspektivna. pa naravno da su imali vezu, pa to nitko ne spori, ali nisu samo na osnovu toga dobili kredu.
pozdrav iz virovitice :-), kak si me samo skužil, svaka ti čast?


A ok, ako si ti na izvoru, valjda si ti u pravu :)) Samo onda sigurno znaš i da je tržište EUoperativno otvoreno za bescarinski izvoz od 1.1.2001, tj. od studenog 2000. ne znam kako se onda već izvozilo 2 sezone, no dobro. Također o omjeru veza&poznanstava u odnosu na poslovni plan kod kreditnog odbora bi se dalo raspravljati, no dobro, radi se u svakom slučaju o potezu života..
Biti će zanimljivo vidjeti reakcije "upisnika" na ovoliku isplaćenu dobit :biggrin:

ericson
24.01.2006., 13:51
Treba jos uzeti u obzir da je dobit bila neoporeziva (vjerovatno zbog ranijih gubitaka). Dali ce i dalje biti takva ovisi o visini ranijih gubitaka.Taj podatak nemam. ali obzirom da vec posluju 3 godine s plusom, prostora je jako malo.Kao sto pise cattac ,mislim da su nasli ovce za sisanje medju novim upisnicima.Uostalom, osim Zapija neznam koja tvrtka u Hr se trzi na 2 booka.Neiskljucujem mogucnost da cijena dionice kratkorocno skoci nakon izlistavanja novih dionica,ali mislim da je dugorocno losa investicija.

Pimpf
24.01.2006., 13:57
O-o, vratio nam se Ero da nam priča o dijonicama? :biggrin:

Slažem se, ako če to kome što značit. I mislim da su su precjenili vriednost dijonice kod upisa. Da su išli sa 200-250 kuna, anticipirali bi buduče opadajuče rezultate i bolje fer vrijednovali diojonicu. Ovako izgleda kao najobičnija navlakuša. Pitam Thehehe-a, i ostale poznatvalje priljika, jesu li rvackoj več uvedne kvote (240 tiuča tona) ili je to još uvijek predlog?

teehee
24.01.2006., 13:58
A ok, ako si ti na izvoru, valjda si ti u pravu :)) Samo onda sigurno znaš i da je tržište EUoperativno otvoreno za bescarinski izvoz od 1.1.2001, tj. od studenog 2000. ne znam kako se onda već izvozilo 2 sezone, no dobro. Također o omjeru veza&poznanstava u odnosu na poslovni plan kod kreditnog odbora bi se dalo raspravljati, no dobro, radi se u svakom slučaju o potezu života..
Biti će zanimljivo vidjeti reakcije "upisnika" na ovoliku isplaćenu dobit :biggrin:

ako već hoćemo biti precizni izvoz je krenuo 2001 godine šećerom proizvedenim u kampanji 2000/2001. to je bila prva sezona. druga je bila kampanja 2001/2002 (terminologija kampanje s prelaznim godinama koristi se ili se koristila od devedesetih kada je zbog malog kapaciteta prerade kampanja prelazila u narednu godinu) i izvoz je počeo krajem 2001 i protegnuo se na 2002 godinu. kad su novi vlasnici zaposjeli viroviticu, mislim da je to bilo negdje u ljeto 2002 godine, šećera za izvoz praktički više nije niti bilo.

teehee
24.01.2006., 14:08
O-o, vratio nam se Ero da nam priča o dijonicama? :biggrin:

Slažem se, ako če to kome što značit. I mislim da su su precjenili vriednost dijonice kod upisa. Da su išli sa 200-250 kuna, anticipirali bi buduče opadajuče rezultate i bolje fer vrijednovali diojonicu. Ovako izgleda kao najobičnija navlakuša. Pitam Thehehe-a, i ostale poznatvalje priljika, jesu li rvackoj več uvedne kvote (240 tiuča tona) ili je to još uvijek predlog?

nije još. sve je to još u začecima. čak nije ni prijedlog. eu će nam kvote nametnuti (vjerojatno), a o našim pregovaračima ovisi kolike će one biti.
sve je u principu započelo zbog njihove nedorečenosti i naše snalažljivosti. oni su nama dopustili da izvozimo viškove šećera, ali nisu razmišljali da će nama zbog primamljive cijene viškovi biti kompletna domaća proizvodnja, a da ćemo potrebe domaćeg tržišta zadovoljavati uvozom sirovog i bijelog iz c kvote kojeg ćemo opet uvoziti od njih, a kojeg su oni subvencionirali. dakle oni imaju dvostruku štetu koju sad pokušavaju ispraviti. svoje šećerane subvencioniraju za izvoz na hrvatsko tržište (u ovom primjeru), a u istom trenutku šećerane iz te iste zemlje im rade višak na njihovom tržištu. nisu to neke količine za kompletnu eu (uglavnom italija, nešto austrija i njemačka), ali budući da je šećerni lobi jak i da im to smeta...

Sugar Bob
24.01.2006., 14:09
samo mali osvrt na cijenu sirovog šećera koji je bio 200 USD jeftiniji. govorimo li o šećeru od šećerne trske?
Obzirom da je na svjetskom tržištu u 10,11 mjesecu cijena bila oko 200-210 USD, kako objašnjavaš da je cijena bila 200USD niža. Besplatno su ga dijelili i još besplatno transportirali.
Prema g. Duvnjaku (komerc. direktor VIRO-a) već ga se kupuje par godina po 205 EUR od Agrokor, Zug, Schweiz.

Sugar Bob
24.01.2006., 14:11
što se tiče kvota za sada su poznate samo one za SICG - koje je dobio u potpunosti MK komerc (za koji ne znam da li je u medjuvremenu prodao svoj sugar business) i to u iznosu od 180.000 Tona. NE znam da ce HRvatska dobiti puno više od SICG. Iako ne bi bilo loše.

Pimpf
24.01.2006., 14:19
Koštič već 5 godna prodaje šečerane, i time se hvali u SiCGu. Stalno priča zainteresovan Zud pa Nord Cuker, ali meni se ćini da on samo fingira prodaju iz nepoznatih razloga. Nisma siguran da je samo koštič imao pravo na kvote jer su šečerane u SiCGu kupovali i helenic šugar i nekakvi amerikanci. Osim toga on se veže uz šečernu aferu od prje njekoliko godina i nema logike da njemu daju a drugima ne daju osim ako on jedini ostvatuje tržšne viškove.

Monk
24.01.2006., 14:25
Uostalom, osim Zapija neznam koja tvrtka u Hr se trzi na 2 booka.
Malo sam off topic, ali Ericsson je na više od 2xBV

Santa B.
24.01.2006., 14:50
Uostalom, osim Zapija neznam koja tvrtka u Hr se trzi na 2 booka.

Ima ih, ima, par banaka (ZABA, PBZ), Luka rijeka, Tisak, Uljanik plovidba, Dalekodov - onak napamen bubam ... našlo bi ih se vjerovatno još ...

teehee
24.01.2006., 15:01
samo mali osvrt na cijenu sirovog šećera koji je bio 200 USD jeftiniji. govorimo li o šećeru od šećerne trske?
Obzirom da je na svjetskom tržištu u 10,11 mjesecu cijena bila oko 200-210 USD, kako objašnjavaš da je cijena bila 200USD niža. Besplatno su ga dijelili i još besplatno transportirali.
Prema g. Duvnjaku (komerc. direktor VIRO-a) već ga se kupuje par godina po 205 EUR od Agrokor, Zug, Schweiz.

naravno da govorimo o šećeru od šećerne trske. ako mi ne vjeruješ imaš povijesne podatke na www.nybot.com, pa prolistaj malo potraži kotacije od 2001 godinem, raspitaj se malo o vozarinama i premijama koje su tada vrijedile pa usporedi s ovim današnjim, pa da vidimo do kojih ćeš ti podataka doći. cijene su počele opasno padati krajem 2001 do sredine 2002 kada se u jednom trenutku cijena spustila na ispod 5 c/p. cijene su eksplodirale opet u zadnjem tromjesečju prošle godine, tako da je jučer cijena za isporuku march 06 zaključena na 17,35 c/p. sad ti vidi kolika je to razlika i koliko se može kompenzirati brodarinama koje su ipak manje nego prošle godine (opet ovisi u koje doba godine bi bila isporuka). početkom ovog desetljeća castro je pozatvarao masu šećerana na cubi jer je cijena sirovog bila toliko niska da ga se uopće nije isplatilo proizvodit.

a to s agrokor zugom ne bi komentirao.

milken
24.01.2006., 15:02
ma znam, preko 10 mila eura,i platili porez na dobit na to.žurilo im se očito.Nije 10, vec 89 mil. kuna u zadnju godinu i pol.

ericson
24.01.2006., 15:05
Malo sam off topic, ali Ericsson je na više od 2xBV
Bio jutros, vise nije.2*BV=2046 kn.

Sugar Bob
24.01.2006., 15:45
Interesanto kako nitko nece komentirati zive ljude i prave cinjenice a poziva se na podatke.
Prolistaj ti malo prijatelju jer je ocigledno da ne baratas cinjenicama nego provodis previse vremena na interentu i forumima.
VIRO kupuje i kupovat ce smedji secer od AGROKOR, Zug. Tko zeli moze dobiti i broj telefona na koji to da provjeri.
A i cijena je tocna.

Trump
24.01.2006., 16:06
Interesanto kako nitko nece komentirati zive ljude i prave cinjenice a poziva se na podatke.
Prolistaj ti malo prijatelju jer je ocigledno da ne baratas cinjenicama nego provodis previse vremena na interentu i forumima.
VIRO kupuje i kupovat ce smedji secer od AGROKOR, Zug. Tko zeli moze dobiti i broj telefona na koji to da provjeri.
A i cijena je tocna.

Ne vidim šta je tu sporno, ok kupuju ga od Agrokora, zauzvrat imaju ulaz u maloprodaju i to je to.
Bit ove priče je ipak vezana za EU i kvote koje ćemo dobiti od njih, jer bez toga sve naše šećerane se vraćaju na razinu profitabilnosti prije 2000, a onda mogu sanjati čistih 10 mil. eura godišnje. Bez toga ne znam kome će šećerane prodavati uz svu sivu ekonomiju,šverc, i čuvene "doradne poslove" gdje se šećer uvozi kroz neke druge artikle pa onda separira.
Cijena upisa uz dovoljno visoku kvotu i ne bi bila previsoka uz uvjet da se dobit nastavi isplaćivati u ovom postotku :biggrin:

Jole
24.01.2006., 16:19
Imam pitanje u vezi Vira: Gleda sam malo izvještaje za 2004. i 9. mjeseci 2005. godine (ponovo, po šesnaesti puta) i moje pitanje je slijedeće: 31.12.2004. viro u bilanci ima 188 milijuna kuna financijske imovine koja se (prema bilješci 12.) sastoji od ulaganja u hospitaliju od 23 milijuna kuna, jamčevine za kupnju dionica Sladorane d.d. Županja od 66 milijuna kuna i 98 milijuna kuna dionica Hotela Westin. Ujedno je Viro izda mjenice Agrokoru za 91 milijun kuna koje je prema bilješci 24. platija 92 milijuna kuna u siječnju 2005. godine. Na 30.09.2005. Viro ima financijsku imovinu od 37 milijuna kuna koja nema bilješke niti opise. Recimo da je jamčevina vraćena jer natječaj nije proša, Hospitalija je u izvještajima i dalje, šta je sa dionicama Westina?

Strah me da oni nisu ovo provukli kroz prihode od godine pa nas nasadili na ovi način

cattac
24.01.2006., 16:26
od hrvatske strane se traži da se prilagodi novom režimu EU-a u pogledu šećera. stoga će i kvota za hrvatske šećerane biti oko 100.000 t. teško da će biti više, a stvarno je nerealno očekivati dobiti rang od 180.000 t, koliko su dobili proizvođači iz SiCG-a.
zbog toga i Zadre i Robić žele ujediniti šećerane, tako da mogu kontrolirati sirovinsku bazu, šećer što se prodaje u RH-a, što ide u izvoz. Što se tiče uvoza - tu isto kontroliraju situaciju jer su ujedno i veliki uvoznici i bijelog šećera i tekućeg za industrijske kupce. otvaranjem tržišta s EU po sporazumu o pridruživanju i novim režimom za šećer koji stupa na snagu u ljeto ove godine gube poziciju koju imaju sada. sve se mijenja i još se ne zna detaljno kako će se to odraziti na Hrvatsku. Zato, sada i izdaju dionice, da uhvate još što se može.

cattac
24.01.2006., 16:28
Jole,

dionice Westina su prodane pred jedno godinu dana i to gospodinu Leki.

teehee
24.01.2006., 16:33
Interesanto kako nitko nece komentirati zive ljude i prave cinjenice a poziva se na podatke.
Prolistaj ti malo prijatelju jer je ocigledno da ne baratas cinjenicama nego provodis previse vremena na interentu i forumima.
VIRO kupuje i kupovat ce smedji secer od AGROKOR, Zug. Tko zeli moze dobiti i broj telefona na koji to da provjeri.
A i cijena je tocna.

ne to s neta sam ti samo stavio da si sam vadiš. tako se odvija trgovina sirovim šećerom i nikako drukčije. ako ne razumiješ pošalji mi na private pa ću ti objasniti da ne zamaramo ostale sudionike. činjenice na žalost govore u prilog tome da posao sa sirovim šećerom nikada više neće biti tako isplativ kako je bio ranijih godina. a isto tako posao sa izvozom, koliko ga got bude neće biti isti kao i prije 3-4 godine.
viro je kupovao sirovi od agrokora zato jer nije imao druge mogućnosti plasmana bijelog šećera 2005 godine. budući da su ove godine prodali svu količinu u izvoz ne vidim razloga zašto bi i tih 13333 tone (umanjeno za gubitak u proizvodnji) kupovali od zuga i plaćali njima x dolara više, jer im zbog nedostatka na domaćem tržištu plasman neće biti problematičan.

ajde molim te broj telefona da provjerim to o čemu govoriš.

Jole
24.01.2006., 16:33
Jole,

dionice Westina su prodane pred jedno godinu dana i to gospodinu Leki.


Štima, HUP je već u siječnju 2005. ima 90% i objavili ponudu za preuzimanje. Međutim mene zanima di su to prikazali u računu dobiti i gubitka. Prema izvještajima izvanredni prihodi i rashodi premali, ne može nigdje toliki iznos stat. Zanima me da to nije u ovogodišnjoj mega dobiti.

cattac
24.01.2006., 16:41
I još usput
Hospitalija koja se spominje nije ona poznata Hospitalija s nekretninama na dobrim lokacijama od prije nekoliko godina, nego Hospitalija trgovina.
Svima poznatu Hospitaliju su Zadre prodale Škegri i njegovom fondu prije isto skoro godine dana.

Jole
24.01.2006., 16:55
I još usput
Hospitalija koja se spominje nije ona poznata Hospitalija s nekretninama na dobrim lokacijama od prije nekoliko godina, nego Hospitalija trgovina.
Svima poznatu Hospitaliju su Zadre prodale Škegri i njegovom fondu prije isto skoro godine dana.

Zadre nisu prodale ništa Škegri nego su izdvojile u Hospitalija trgovinu biznis prodaje lijekova koji je Škegro dokapitalizirao u kešu, tako da su Zadre sada 51% vlasnik Hospitalija trgovine. Nekretnine su ostale na Hospitalija d.d. Prema izvještajima za 2004. ovo je udio u Hospitalija d.d. Međutim kako bi znali vrijedi li to išta trebali bi dobiti strukturu ulaganja na 30.09.2005. jer sad ni ne znamo šta je u financijskoj imovini, te i dalje ne znamo da li je prodaja prava ili uključuje sto milijuna kuna prodaje dionica Westina te dobit na toj prodaji.

Mislim da je to dosta bitno budući da uz cijenu od 365 kuna po dionici odnos EV/prodaja je 1.25 što je jako puno za rođačku firmu sa šećerom i ne ostavlja nam puno prostora za rast. Ako i ta prodaja nije prava već je u nju uključeno 100 milijuna kuna od prodaje dionica Westina (što se ne može naći nigdje drugdje u izvještajima, a trebalo bi, te je bilješka koja objašnjava financijsku imovinu misteriozno nestala) onda ovo nažalost nije niti približno prava cijena za ulaz

Goran
02.02.2006., 11:19
S obzirom da je interes očito bio preveliki dali nekoga zanima kupnja prava na upis novih dionica
ustupam današnju kupnju ako je netko zainteresiran ... naravno uz veću cijenu

Billy
02.02.2006., 11:38
S obzirom da je interes očito bio preveliki dali nekoga zanima kupnja prava na upis novih dionica
ustupam današnju kupnju ako je netko zainteresiran ... naravno uz veću cijenu
Pa dobro Gorane, jos ce netko pomisliti da ti je pofalilo kesa za nesto.
Prvo BCIN, sad bi prodao i VIRO, pa ne bi valjda i ti s tim u Adris.

Kako bi uopce ovo preprodao?

george
02.02.2006., 15:21
S obzirom da je interes očito bio preveliki dali nekoga zanima kupnja prava na upis novih dionica
ustupam današnju kupnju ako je netko zainteresiran ... naravno uz veću cijenu


Sretno im/vam bilo svima, koji ste upisali...

teehee
02.02.2006., 15:44
baš pročitah u posl. dnevniku kak će se pregovori o uvođenju kvota održati sredinom veljače, vjerojatno u hrvatskoj, a najvjerojatnije u slavoniji. i kao hrvatska je spremna razmotrit kvotu od 240 tisuća tona!!, uz određene kompenzacije!!!!!.
da ne povjeruješ, valjda im zato i hoće staviti pregovorore u slavoniju da im naši vilama i motikama pokažu pravu snagu i odlučnost hrvatskog seljaka u borbi za pravdu.

cattac
02.02.2006., 16:17
Teehee,
nemoj osim seljaka zaboraviti i generale Romiće, Rojsa i ekipu vezanu uz šećeranu Viro

teehee
02.02.2006., 16:20
Vijesti iz Hrvatske 02.02.2006 12:34 Upisano cjelokupno izdanje dionica tvornice šećera Viro. Prema informacijama iz tvornice šećera Viro dio izdanja upisalo je 82 posto radnika
Samo 17 sekundi nakon izlaska javne ponude dionica tvornice šećera Viro na Zagrebačkoj burzi upisano je svih 346.667 dionica vrijednih 126,5 milijuna kuna, što čini 25 posto vlasničkog udjela u tvornici. Zahtjevi za upis premašili su broj ponuđenih dionica, čime su potvrđena očekivanja i najave aranžera izdanja Hrvatske poštanske banke i vlasnika tvornice šećera Viro.

Prema informacijama iz tvornice šećera Viro dio izdanja upisalo je 82 posto radnika, za koje su vlasnici tvornice osigurali posebne kreditne linije kod poslovnih banaka.

Postupak javne ponude započeo je 18. siječnja, a do jučer je pravo upisa bilo rezervirano za postojeće dioničare koji to pravo nisu iskoristili.

Danas u 11 sati svi zainteresirani ulagači mogli su upisati dionice Vira na Zagrebačkoj burzi, a već u 11 sati i 17 sekundi upisano je cijelokupno izdanje od 346.667 dionica u vrijednosti 126,5 milijuna kuna.

Nakon uspješnog okončanja javne ponude, tvornica šećera Viro zatražit će uvrštenje svojih dionica u najvišu kotaciju, Službeno tržište Zagrebačke burze.

Tvornica šećera Viro je prva proizvodna tvrtka u Hrvatskoj koja je izdala dionice javnom ponudom putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze. (Bankamagazin)

perodegenero
13.02.2006., 09:46
Evo malo da osvježimo ovu temu nekim informacijama iz šećernog businessa.

Očekuje se da će cijene šećera ove godine rasti, i to iz 2 osnovna razloga: Brazil i Tajland, 2 najveća izvoznika šećera, imali su loše vrijeme i urod je dosta podbacio.

A drugi, i strateški bitniji razloga je taj da Brazil već sada 52% svoje proizvodnje ne plasira u obliku konzumnog šećera, već ga prerađuju u etanol. Koji se onda miješa s benzinom. Takvo gorivo ima jednak energetski učinak kao čisti benzin, ali je ekološki prihvatljivije (manje su štetne emisije). Tako da je za očekivati da će se taj trend nastaviti i u budućnosti, što bi pridonijelo rješavanju tržišnih viškova šećera u EU.

Prognoze su da će šećer rasti ove godine. A s njim i dioniva Vira.

Mali dioničar
05.03.2006., 11:19
Pozdrav forumašima (moja prva poruka na forumu)! :Hail:

Ima li tko informaciju kada će se Viro pojaviti na burzi?

per0
05.03.2006., 11:52
navodno za 2-3 tjedna.

branimir
14.03.2006., 18:15
Sretno im/vam bilo svima, koji ste upisali...

evo da ja prvi sretne vijesti prenesem :


http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/504237/index.do
Hrvatska dogovorila kvote za izvoz šećera u EU

BRUXELLES - Hrvatsko izaslanstvo dogovorilo je u utorak u Bruxellesu kvote za izvoz šećera iz Hrvatske u Europsku uniju, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.


Prema njegovim riječima, od 1. siječnja 2007. Hrvatska će u EU moći bez carina izvoziti 180.000 tona šećera godišnje.

Do tada vrijede odredbe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) po kojima Hrvatska u EU može šećer izvoziti neograničeno.

Prošle godine Hrvatska je u EU izvezla gotovo 200.000 tona šećera.

milken
14.03.2006., 18:41
sad ide pruzimanje kandit premijera i eventualno još koje iz bih tvornice.

davon
14.03.2006., 22:46
Kada će izaći na burzu???
I koju ZSE ili VSE?

Walley
14.03.2006., 22:55
Zar nisu ovi iz VIRA napisali da ocekuju povecanje kvota na preko 300 000 tona? Po tome ispada da im ovo odobrenje neide u korist, ili sam ja nesto pobrkao. Zna netko podrobnije?

teehee
15.03.2006., 10:19
budimo realni, kvota koju smo dobili i više je nego dobra. 300.000-no coment, ne znam od kuda si to iskopao, ali to je bila puka fantazija. moram priznati da su me naši pregovarači iznenadili. pitanje samo dal' su za to nešto morali dati što će izroniti za koji mjesec. hrvatska u dobrim godinama ne proizvodi više, ili puno više, od dodjeljene kvote. kao prvo nema niti površina pod repom koje bi dale veću količinu šećera, a drugo digestija je još uvijek lošija nego na zapadu, pa rezultati niti ne mogu biti bolji.
naravno uvijek se može mađarska repa ukrcati u hrvatsku, ali uz ove kvote i to prestaje biti zanimljivo.

bit će sada interesantno vidjeti da li će se kvote dijeliti ravnomjerno po svakoj šećerani (kao npr. za sirovi) ili će i tu biti razno-raznih pogodovanja.

da, netko me nedavno pitao koliki preradbeni kapacitet osijeka, negdje između 6.000-6.500 tona repe.

MINIMAX
15.03.2006., 11:41
Sada kad smo dobili kvotu i imamo nadalje siguran izvoz po odličnoj cijeni doći će do kupovine Osječke šećerane, a možda i Županjske. Lova je već pripremljena, samo se čeka dogovor Grbe i Nadana.

milken
15.03.2006., 11:49
gledaj,kandit prebije dug sa sećeranom i iz ipko izvuče šećeranu za 124 milje na dražbi.

viro skupi 126 milja na ipo.

slučajno, naravno. kupnja osječke je već dogovoren posao.

kvote su taman koliko mogu proizvesti.više nije ni trebalo.

teehee
15.03.2006., 11:51
zakaj nadana?
cijena ja daleko od odlične koja je bila prije 3-4 godine, ali i to je bolje od ove domaće. prema meni grbešić će posložiti prvo stvari u kanditu i onda početi pregovarati s zadrom. njemu se nikud ne žuri. može se žuriti jedino zadri. a ka su za to skupljali lovu nedavnom operacijom mislim da su malo prenaglili. a što se tiče županje tam ih tak mrze da je teško da mogu mirno ušetati u krug i ako ju kupe. a sanader je pokazao na zadnjem tenderu kako reagira u kriznim situacijama.

branimir
15.03.2006., 11:59
Slažem se s tobom u potpunosti . Grbešić će sada tražiti veću cijenu jer su sad pravila na terenu poznata i dobra . On je rođeni trgovac i pitanje je da li će sada prodati i vjerovatno ima zacrtan scenarij što sad u ovoj situaciji . Ovako je imao otvorena vrata prema Zadri da mu se ne zamjeri .

hvala za kapacitet ;)

Trump
15.03.2006., 14:18
bit će sada interesantno vidjeti da li će se kvote dijeliti ravnomjerno po svakoj šećerani (kao npr. za sirovi) ili će i tu biti razno-raznih pogodovanja.

da, netko me nedavno pitao koliki preradbeni kapacitet osijeka, negdje između 6.000-6.500 tona repe.


Koliko mi je poznato, kvota će se dijeliti kao i 99% ostalih kvota koje nam daje EU, a to je po načelu "first come-first served", dakle kvota se popunjava po redoslijedu izvršenih izvoznih poslova, s tim da uz ovu veličinu kvote neće biti neke "gužve", svi će moći izvesti to što proizvedu. Prošle godine smo proizveli 163.000 tona ukupno, a ljudi kaži da je prošla godina bila jedna od najboljih u zadnjih 50 godina po pitanju klimatskih uvjeta, prinosa repe itd.
Dakle kvota višenego dovoljna za sve 3 (pardon, 2 :biggrin: ) tvrtke.

krpa
15.03.2006., 14:21
Da li je netko gledao jučer Forum od gđe. Hloverke: nazočni ministar je govorio o kvoti od 180.000.

Vex40
22.03.2006., 17:33
kada će se početi trgovati ovom dionicom na burzi?

per0
09.04.2006., 16:21
Sutra (10.04.2006) pocinje trgovanje

http://www.zse.hr/newsindetail.php?sessionId=00a5c68ed314f9eda2bb989 0d4a61e4e&newsId=1035

BURZA5
09.04.2006., 21:24
Zašto i kad će onda staviti neke podatke o VIRO na Burzu, mislim da bi to svakako trebao biti prioritet, a ne trgovanje VP o kojem ne postoje nikakvi podaci na Burzi.
Valjda će prije početka trgovanja postaviti te podatke.
Sutra ujutro nadam se.Tako bi to trebalo biti.Ne vidim kako drugačije.

stazo
10.04.2006., 19:22
Ima li netko isti problem? Danas mi nije radio Limun, a sad kad gledam izvještaj na ZSE, VIRO se ne može pronaći?? Na tickeru je bio cijeli dan, a u izvještaju ga nema?

ranicic3
10.04.2006., 19:33
Isti slučaj - nema nigdje ništa o VIRO kao da nisu valjda stigli ubaciti novi tiker u program.
VIRO TVORNICA ŠEĆERA u prvih sto i nešto je od 500 najboljih .
Broj zaposlenih 318
2004 ukupni prihodi su bili između 30 i 40 miljuna eura
2004 dobit je bila od 4,6 do 4,7 miljunčića eura
2004 procjena bruto knjigovodstvene imovine 70 - 80 miljunčića eura.

Da li se može iz takvih ( i još nekih sitnih pokazatelja temeljenih na tromjesečnom statističkom izvještaju koji se predaje FINI ) izračunati vrijednost dionice ?
Ili barem otprilike vrijednost ?

Zlatek
10.04.2006., 20:14
Ima ga ovdje:
http://www.poslovni.hr/Content/Stocks.aspx
Neloš site, sam se refresha svakih cca10 min, može se sortirati ...

Bzzzzz....
10.04.2006., 20:29
Kolika je BVPS od VIRO-R-A Prelisto sam sad svih 9 str. topica al taj podatak nisam našao. Hvala

ericson
10.04.2006., 20:50
Kolika je BVPS od VIRO-R-A Prelisto sam sad svih 9 str. topica al taj podatak nisam našao. Hvala
Prije dokapitalizacije je bio oko 190 kuna, pa racunaj.

Shogun
10.04.2006., 23:07
The sugar maker Viro was investors' top pick in its debut on the ZSE. In the first IPO in Croatia's manufacturing industry in February, Viro sold 346,667 shares at HRK 365 a share, raising HRK 126.5m. At its top of HRK 499,98 a share, Viro traded at 2005 P/S of 1.0 and 2005 P/EBITDA of 5.2x or at 30% discount to its emerging market peers average. Using the industry average of P/E of 22.9x, P/S of 1.4x, EV/EBITDA of 9.8x, and applying a 25% discount, we derive the value of the company at HRK 573.5m (HRK 551 a share).

16:54, Hypo Alpe-Adria-Bank Research

Trump
10.04.2006., 23:55
The sugar maker Viro was investors' top pick in its debut on the ZSE. In the first IPO in Croatia's manufacturing industry in February, Viro sold 346,667 shares at HRK 365 a share, raising HRK 126.5m. At its top of HRK 499,98 a share, Viro traded at 2005 P/S of 1.0 and 2005 P/EBITDA of 5.2x or at 30% discount to its emerging market peers average. Using the industry average of P/E of 22.9x, P/S of 1.4x, EV/EBITDA of 9.8x, and applying a 25% discount, we derive the value of the company at HRK 573.5m (HRK 551 a share).

16:54, Hypo Alpe-Adria-Bank Research

Ovaj njihov discount i peer average je tema za širu raspravu.
VIRO po današnjoj high cijeni vrijedi skoro 700 milja, odnosno skoro kao pola
Plive :)) Mogli bi i u London.
Tržište je jednostavno ugradilo premiju na cijenu koja proizlazi iz dodijeljene kvote, nestanka neizvjenosti oko plasmana, i više manje je moguće izračunati dobit za iduću godinu u rasponu + - 20%.
U prethodnim postovima sam izrazito favorizirao cijenu nove emisije od 365, s obzirom na pokazatelje kompanije, nakon današnje zaključne cijene već treba razmišljati i o tome do kuda može Viro ili kako će se to kretati.
Ako stavimo na stranu argumente o prinosu šećerne repe, jer je prošla godina bila po dosta pokazatelja rekordna, a svi baziraju razmišljanje na njoj, godina prije nje je recimo bila katastrofalna, na razini oko 40% od 2005. Zbog suše naravno. Opet, ne znam koliku težinu ima taj argument s obzirom da se repa može uvesti iz Mađarske po dobroj cijeni.
Akvizicija osječke šećerane je više manje gotova stvar, a do Županje će doći vrlo teško s obzirom na raspoloženje radnika prema njima, a koliko se čuje oni su se čvrsto odlučili za ESOP.
Ne bih komentirao cijenu u apsolutnim iznosima, s obzirom na osjetljivost na "navlačenje", ali mislim da će prema klasičnoj reakciji prvog dana, cijena ići up barem ovaj tjedan.

per0
20.04.2006., 10:15
evo vira u 1. kotaciji

Uvrštenje redovnih dionica VIRO-tvornice šećera d.d. u Službeno tržište
(2006-04-20)

Odbor za uvrštenje vrijednosnih papira donio je na svojoj sjednici Odluku kojom se odobrava uvrštenje redovnih dionica VIRO – tvornice šećera d.d. u Službeno tržište ( I Kotaciju).

Redovnim dionicama trgovat će se pod istim simbolom: VIRO-R-A, ISIN kod : HRVIRORA0001. Trgovina započinje danom uvrštenja tj. 20. travnja 2006. godine u 10:00 sati.

perodegenero
20.04.2006., 10:59
Mislim da je ova godina zagarantirano izvrsna. Velik dio uroda repe osiječke šećerane je stradao pod poplavama ovih dana. Ne znam kako su prošli kooperanti županjske šećerane. Ali to znači manja ponuda šećera. A i u svjetskim razmjerima potrošnja šećera raste, a Brazil će - posebno nakon novog rasta cijena nafte - sve više šećera šibati u etanol. A kada tome još dodate očekivani rast potrošnje Kine...

teehee
20.04.2006., 11:13
umanjeni urod će se reflektirati na sve tri šećerane. slažem se ipak više na osječku i županjsku. ne misliš valjda da viro ima svu sjetvu dogovorenu oko virovitice. nije sve u onoj zagorskoj "nek susedu crkne krava". prerano je još za donošenje zaključka kakva će biti kampanja za šest mjeseci. ali isto tako manjak nekoliko desetaka tisuća tona neće ponukati talijane da dignu cijene šećera koji uvoze od nas. za sada je ova godina prije loša nego izvrsna. cijena sirovog šećera je na svjetskom tržištu otišla toliko gore da je razlika do prerađenog u bijeli neusporediva s prošlom godinom. a imaju i samo svoju kvotu od 13333 t.
ne kužim ovo s kinom. kaj će oni više trošiti etanola ili šećera i kako će se to reflektirati na "izvrsnu godinu" virovitičke šećerane.

Trump
20.04.2006., 11:19
Malo ste otišli u globalna kretanja, koja nemaju pretjerane veze sa VIRO.
Eventualni manjak sirovine za preradu, će se riješiti kao i svake godine do sada, uvozom repe iz Mađarske i to je to.
Isto tako svjetska cijena šećera nije nešto bitna za VIRO. To što oni uvezu melase i prerade je u šećer za pokrivanje domaćih potreba nije najznačajnija stavka u ukupnom biznisu,

teehee
20.04.2006., 11:41
ne možeš iz mađarske uvozizi repe baš koliko hoćeš. postoje propisi koji govore o tome koliki maksimalno može biti udio strane sirovine u domaćoj da bi se finalni proizvod mogao smatrati čisto domaćim proizvodom. i to je virovitica u prošlim godinama i radila tako da puno prostora za dodatnim uvozom nema. svjetska cijena je bitna jedino u dijelu uvoza 13000 tona sirovog šećera. a tu je cijena od prošle godine otišla za 70%. domaće tržište, na koje se taj šećer mora plasirati, to ne percipira tako da cijela razlika ide iz profita šećerane, a u grubo to je 2,5 mio usd.

perodegenero
20.04.2006., 15:48
Generalni trendovi u svijetu su takvi da se može očekivati velikm porast potrošnje šećera. Za Kinu se ne očekuje potražnja za etanolom već za konzumnim šećerom. Fora je u tome da oni u svojoj kulturi ishrane šećer jako malo koriste. Gotovo da uopće nemaju kolača. E sad, sa rastom standarda i ufuravanje zapadnih obrazaca života rast će i potrošnja slatkiša i sl.

A kad Kina krene trošit'...

Ovo nema izravne veze sa Virom i ovogodišnjom berbom, ali ima sa globalnim kretanjima i strahovima onih koji su brijali da će se Viro zatvoriti. Eto.

per0
21.04.2006., 08:00
Na ZSE imate izvjesce za 2005. U odnosu na 2004. su udvostrucili prodaju i dobit.

EPS je 70,74kn
P/E je 7,35

per0
21.04.2006., 08:02
http://www.virovitica.net/arhiv2/clanak.asp?clanakID=3849

Sam
26.04.2006., 14:52
za viroljupce....

optimist
29.04.2006., 11:23
Vlasnici prvih 10 računa na kojima je ubilježena najveća količina vrijednosnog papira VIRO-R-A
Stanje na dan: 28.04.2006

Naziv vlasnika računa Mjesto
ROBIĆ D.O.O. VELIKA GORICA, HRVATSKA
EOS-Z D.O.O. ZAGREB, HRVATSKA
ZADRO MARINKO ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D. ZAGREB, HRVATSKA
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./HPB-INVEST - HPB GLOBAL OIF ZAGREB, HRVATSKA
IVIĆ LOVRO ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND ZAGREB, HRVATSKA
KODŽOMAN IGOR ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB ZAGREB, HRVATSKA

Trump
29.04.2006., 15:55
Vlasnici prvih 10 računa na kojima je ubilježena najveća količina vrijednosnog papira VIRO-R-A
Stanje na dan: 28.04.2006

Naziv vlasnika računa Mjesto
ROBIĆ D.O.O. VELIKA GORICA, HRVATSKA
EOS-Z D.O.O. ZAGREB, HRVATSKA
ZADRO MARINKO ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D. ZAGREB, HRVATSKA
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./HPB-INVEST - HPB GLOBAL OIF ZAGREB, HRVATSKA
IVIĆ LOVRO ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND ZAGREB, HRVATSKA
KODŽOMAN IGOR ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB ZAGREB, HRVATSKA


Tata Zadro i Kodžoman iz uprave Hypa. Zanimljivo :biggrin:

zvonac
02.05.2006., 17:08
nekako su se smanjili prometi zadnjih dana i cijena je skliznula skoro 10%, ima li itko vijesti kakav bi trebao biti 1.Q?
mislim da ne bi smio biti loš, odnsno da bi se nakon njega mogli opet podignuti prometi i cijena, kakva su vaša razmišljanja?

optimist
03.05.2006., 10:39
Evo rezultata za 1Q.

per0
03.05.2006., 10:55
Iz izvjesca:

Društvo je ostvarilo dobit u iznosu od 11.178.841 kn u promatranom tromjesečju, što je manje nego u prvom tromjesečju prethodne godine, što je u skladu s planiranim, jer je društvo u promatranom razdoblju smanjilo i realizaciju šećera. Smanjena realizacija rezultat je neisporučivanja šećera zbog rekonstrukcije pakirnice s ciljem povećanja kapaciteta iste u narednom periodu. Zbog navedene rekonstrukcije društvo nije isporučivalo šećer oko 30 dana.

MIČO
03.05.2006., 11:59
Da dobit je samo 15 % manja kao prošle godine u isto Q, ali tu je bila i rekonstrukcija, koja če povečat proizvodne kapacitete, tako da slabje ne može biti...

A 8 kuna po dionici u 1Q, možemo zaista očekivta njamnje 10 kuna po dionici u drugim Q godine, šta znači dobit najmanje 40 kuna, što je za ovu cjenu na burzi vrlo dobro, jer je P/E samo oko 13. A osbno mislim, da cjena šečera neče da upadne tako da se mi sada jedan boljih firmi na tzistu.

I ova dokapitalizacija znači, da znaju što hoču in imaju viziju kako naprijed!

teehee
04.05.2006., 16:59
ne znam na čemu se temelji tvoj optimizam MIČO, kad je evidentno da je rekonstrukcija dirigirana. ovako i onako nisu imali što realizirati pa su ubacili rekonstrukciju kao izliku. nju su mogli ubaciti kad got od prosinca do rujna kad rade malo ili ništa. realizacija će im biti slaba u drugom kvartalu ako ne bude sirovog šećera. a ako ga i bude onda će biti slaba u trećem, jer 13000 će odraditi i više neće. teško mogu uvozom tekućeg šećera nadoknaditi realizaciju sirovog kao lani.
godinu kao prošlu možeš slobodno zaboraviti, takva im se dugo neće ponoviti. stvarno bi me zanimalo zašto ti misliš da je viro "jedan od boljih firmi na tržištu", pogotovo sada s cijenom od 510 kn. je, bila je potencijal, tko ga je prepoznao na 400, ali na 500...
naravno da imaju viziju, ali ta je vizija više plod želje nego stvarnih mogućnosti.

ZENICA
04.05.2006., 18:47
Današnji HAAB Daly Equity Comment:

Viro lost another 0.2% as the sugar maker unveiled a 19.6% yoy slump in its 1Q06 net profit of HRK 8.1 a share on just 1.2% higher sales of HRK98.05m. The company has blamed maintenance of the packaging line for not being able to deliver products for as much as 30 days. We nevertheless remind investors that at P/S of 1.1x and P/EBITDA of 5.3x, Viro trades at a deep discount to our intl. peer group, which deserves a 'buy' rating with a 12M target of HRK 682.

(16:46, Hypo Alpe-Adria-Bank Research)

optimist
05.05.2006., 21:50
Vlasnici prvih 10 računa na kojima je ubilježena najveća količina vrijednosnog papira VIRO-R-A
Stanje na dan: 28.04.2006

Naziv vlasnika računa Mjesto
ROBIĆ D.O.O. VELIKA GORICA, HRVATSKA
EOS-Z D.O.O. ZAGREB, HRVATSKA
ZADRO MARINKO ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D. ZAGREB, HRVATSKA
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./HPB-INVEST - HPB GLOBAL OIF ZAGREB, HRVATSKA
IVIĆ LOVRO ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND ZAGREB, HRVATSKA
KODŽOMAN IGOR ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB ZAGREB, HRVATSKAVlasnici prvih 10 računa na kojima je ubilježena najveća količina vrijednosnog papira VIRO-R-A
Stanje na dan: 05.05.2006

Naziv vlasnika računa Mjesto
EOS-Z D.O.O. ZAGREB, HRVATSKA
ROBIĆ D.O.O. VELIKA GORICA, HRVATSKA
ZADRO MARINKO ZAGREB, HRVATSKA
ROBIĆ DRAŽEN VELIKA GORICA, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D. ZAGREB, HRVATSKA
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./HPB-INVEST - HPB GLOBAL OIF ZAGREB, HRVATSKA
IVIĆ LOVRO ZAGREB, HRVATSKA
KODŽOMAN IGOR ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
HPB D.D./KD INVESTMENTS - VICTORIA FOND ZAGREB, HRVATSKA
Dosta promjena... Novi na listi Robić Dražen. Victoria prodavala.

miška
05.05.2006., 22:02
Čisto sumnjam. Mislim da je Kodžoman dokupio.

ZENICA
05.05.2006., 22:39
Je. Čovjek vjeruje analizama svojih djelatnika.

per0
06.05.2006., 09:25
Drazen Robic je usao na 4. mjesto, a na drugom je Robic d.o.o. Ulazi covjek koji ocito ima uvid u poslovanje i vjeruje da ce cijena dionice narasti.

Trump
07.05.2006., 11:17
Drazen Robic je usao na 4. mjesto, a na drugom je Robic d.o.o. Ulazi covjek koji ocito ima uvid u poslovanje i vjeruje da ce cijena dionice narasti.


Robić i Zadro su inače vlasnici Vira.

ericson
07.05.2006., 12:44
Drazen Robic je usao na 4. mjesto, a na drugom je Robic d.o.o. Ulazi covjek koji ocito ima uvid u poslovanje i vjeruje da ce cijena dionice narasti. Robić je kao i zadro stekao dionice od vlastitih firmi, a ne kupnjom na burzi.Dakle, mozda je prebacio dionice na fizicko ime da bi ih prodavao na burzi radi kapitalne dobiti(a bez poreza), sto je obrnuta teza od gornje teze.

per0
07.05.2006., 13:31
Robić je kao i zadro stekao dionice od vlastitih firmi, a ne kupnjom na burzi.Dakle, mozda je prebacio dionice na fizicko ime da bi ih prodavao na burzi radi kapitalne dobiti(a bez poreza), sto je obrnuta teza od gornje teze.

Vidjet cemo kako ce se stvari razvijati slijedecih tjedana. Ja sam upisao na IPO, prodao po 540 i zbog nekih svojih razloga ponovno ulazim sad oko 500. Predvidjam da ce cijena pasti jos par % (onda cu jos dokupiti) i onda idemo ponovno gore. Vrijeme ce pokazati jel sam u pravu.

Sam
16.05.2006., 12:54
http://www.zse.hr/novosti/218-06-VIRO_potpisuje_ugovor_o_suradnji-Pfeifer.pdf

Smart
17.05.2006., 12:41
Viro tvornica šećera potpisala ugovor o strateškoj suradnji s Pfeifer & Langen
Viro i Pfeifer & Langen putem nove tvrtke namjeravaju istraživati mogućnosti akvizicija drugih tvrtki u regiji
Ugovor o strateškoj suradnji virovitičkog Vira i njemačke tvrtke Pfeifer & Langen potpisali su Željko Zadro, prokurist Vira i Bernhard Greubel, partner u tom komanditnom društvu iz Kölna. Cilj suradnje je međusobna razmjena iskustava u tehnologiji, proizvodnji šećera za kućanstva i distribuciji kako bi se povećala konkurentnost Viro tvornice šećera na tržištu Europske unije. S druge strane, Pfeifer & Langenu će biti omogućeno širenje distribucije šećera u zemljama bivše Jugoslavije.

"Viro i Pfeifer & Langen će učvrstiti dosadašnju suradnju osnivanjem nove tvrtke u vlasničkom omjeru 50-50 posto. Putem nove tvrtke tvornica šećera Viro će koristiti dugogodišnja iskustva tvrtke Pfeifer & Langen u proizvodnji šećera i šećerne repe, kao i mogućnosti zajedničke nabave pripremajući tvornicu za ulazak u Europsku uniju", kazao je Željko Zadro, prokurist Viro tvornice šećera.

Uz 130 godina iskustva u proizvodnji šećera Pfeifer & Langen ima i stogodišnju tradiciju u distribuciji poznatih brandova šećera Diamant i Kölner Zucker. Putem svoje europske distribucijske mreže P&L opskrbljuje šećerom prerađivačku industriju, te pod brandom Diamant distribuira široki spektar šećera za kućanstva (kilogramska pakiranja, šećer u kocki, šećer za kavu, šećer za dekoracije i dr.). Osnivanjem nove tvrtke, Viro tvornica šećera postat će dijelom te distribucijske mreže. Također, Viro i Pfeifer & Langen putem nove tvrtke namjeravaju istraživati mogućnosti akvizicija drugih tvrtki u regiji.

Pfeifer & Langen je europski proizvođač šećera s tvornicama u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, od kojih je posljednja joint venture između P&L i francuskog proizvođača Cristal Union iz Bazancourta. Ukupna proizvodnja šećera tvrtke veća je od milijun tona, dok godišnji promet premašuje 600 milijuna eura.

U Francuskoj je Pfeifer & Langen prisutan putem svoje podružnice Chamtor S.A. iz Bazancourta, proizvođača glukoze i škroba s godišnjim kapacitetom prerade pšenice od 400.000 tona, te u Mađarskoj i Češkoj putem svojih distribucijskih tvrtki. Uz šećer, Pfeifer & Langen grupa bavi se proizvodnjom i distribucijom instant čajeva, čokolade, vitaminskih proizvoda, čipsa i oraščića. Ovi proizvodi se prodaju pod vlastitim ili privatnim robnim markama. (Bankamagazin)

MIČO
19.05.2006., 15:27
Viro tvornica šećera potpisuje ugovor o suradnji s njemačkom tvornicom šećera Pfeifer & Langen Tvornica šećera Viro potpisat će u srijedu, 17. svibnja 2006. godine ugovor o strateškoj suradnji i partnerstvu s trećim najvećim njemačkim proizvođačem šećera, tvornicom Pfeifer & Langen. Prema tom ugovoru dvije će tvornice učvrstiti dosadašnju suradnju u pogledu razmjene međusobnih iskustava u tehnologiji proizvodnje šećera, proizvodnji šećera za kućanstvo i distribuciji šećera s ciljem unapređenja konkurentnosti šećerane VIRO d.d. na tržištu EU-a. dok će P&L dobiti mogućnost veće distribucije svoga šećera na područjima bivše Jugoslavije. Također namjera je dviju tvornica osnovato zajedničku tvrtku s jednakim udjelom vlasništva putem koje će se operacionalizirati zacrtana suradnja i iskoristiti sve konkurentske prednosti takve suradnje. Pfeifer & Langen sa 130-godišnjim iskustvom je treći najveći proizvođač šećera u Njemačkoj te peti najveći u Europi s tvornicama u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj s ukupnom godišnjom proizvodnjom većom od 1 mil. tona šećera dok su u Francuskoj prisutni putem svoje podružnice koja proizvodi glukozu i škrob. Tvrtka posjeduje i distribucijske tvrtke u Mađarskoj i Češkoj.

cattac
01.06.2006., 12:24
Agrana ulaže u rafineriju šećera u Brčkom, Županja u opasnosti
Velika rafinerija u BiH proizvodit će više od 150.000 tona šećera godišnje, što je samo 50.000 tona manje od ukupne hrvatske proizvodnje. Projekt Agrane i SCO-a dugoročno će ugroziti poziciju hrvatskih šećerana
Johann Marihart, predsjednik Uprave Agrane, najjače srednjoeuropske kompanije za proizvodnju šećera i škroba, poznate i na hrvatskomn tržištu, i Ilija Studen, vlasnik i predsjednik Uprave SCO Grupe, objavili su jučer u Sarajevu početak realizacije projekta gradnje rafinerije šećera u Brčkom te integraciju velikog broja resursa obje grupacije. Grupe SCO i Agrana imat će po 50 posto udjela u tvrtki Agrana Studen Beteiligungs GmbH/Vienna, koja će operirati i kao vlasnik bosanske industrije šećera.
Greenfield investicija
Odluka je zasnovana na dvogodišnjoj analizi koja je, kako kaže Studen, potvrdila mišljenje da industrija šećera u BiH ima ekonomsku opravdanost. Riječ je o greenfield investiciji, a izgradnja je s razlogom tempirana u vrijeme kada EU industrija šećera doživljava prilične promjene. "Zemlje jugoistočne Europe, a posebno zapadnog Balkana tradicionalno su bile vrlo važno tržište za Agranin izvoz šećera. Zbog novih pravila WTO-a i EU-a, izvoz šećera iz EU više nije moguć, pa opskrbu ovog tržišta želimo osigurati iz rafinerije koja je na njegovom području", objasnio je Johann Marihart. Istakao je kako im je SCO idealan partner i zbog dugogodišnje suradnje, ali i zbog odlično razvijene lokalne potrošačke mreže. Tvrtka SCO je suvlasnik Bimala, jedine tvornice ulja u BiH, a Ilija Studen je generalni direktor tvrtke. Predstavnici investitora nisu iznijeli procjenu visine ulaganja u ovaj projekt, ali su istakli kako će nova rafinerija proizvoditi više od 150.000 tona šećera godišnje. Studen je okarakterizirao investiciju jednim od najvećih industrijskih projekata posljednjih nekoliko desetljeća u BiH i izrazio uvjerenje da će projekt označiti prekretnicu u strateškom razvoju prehrambene industrije.
Rok dvije godine
Koncern je u radoblju 2002.-2003. figurirao kao najjači interesent za kupnju sve tri hrvatske šećerane koje je Agrana kanila restrukturirati i tehnološki povezati, ali projekt na kraju nije uspio. Činjenica je da bi ovo greenfield ulaganje moglo imati utjecaja na tržište šećera i u Hrvatskoj i u drugim zemljama regije jer sve hrvatske šećerane proizvode oko 200.000 tona šećera godišnje. Pretpostavka je da će se novi investitori sirovinskom bazom dijelom nasloniti i na hrvatske poljoprivrednike, a plasman šećera i škroba posve sigurno neće ograničiti samo na BiH. Utoliko će stabilna pozicija domaćih šećerana, osobito šećerane u Županji, dugoročno biti prilično ugrožena. Međutim, kako se procjenjuje da će za izgradnju novih postrojenja u Brčkom biti potrebno najmanje dvije godine, "stari igrači" na tržištu u ovoj branši, imaju dovoljno vremena za pripremu strategije.
SCO: Zastupnik postao partner
Najvažnija djelatnost SCO Grupe od osnivanja u Beču 1992. bila je trgovina prehrambenom burzovnom robom (šećer, žito, ulje, itd.), od čega je šećer imao najvažniju ulogu. Osnivanjem tvrtke u Sao Paolu SCO razvija nabavku sirovina s južnoameričkog tržišta, između ostalog i kave. SCO ima 15-tak povezanih poduzeća. S austrijskim partnerom VFI, primjerice, privatizira Bimal, tvornicu ulja u Brčkom, a ulazi i u proizvodnju i preradu voća. Dosadašnja suradnja s Agranom svodila se na zastupanje njezinih robnih marki na ovome tržištu.
Svjetski lider s 1,5 mlrd. eura prometa
Agrana Grupa u prošloj je godini imala ukupni promet od gotovo 1,5 milijardi eura, a u tri strateška segmenta unutar kojih se razvija su proizvodnja šećera, škroba i prerada voća. Akvizicijama tvrtki koje se bave obradom voća i proizvodnjom koncentrata voćnih sokova, Agrana je unatrag tri godine postala svjetski lider. Kompanija je osnovana 1988. kao holding za austrijsku industriju šećera i škroba. Danas ima 53 postrojenja na svim kontinentima. Godine 1989. ulazi u strateško partnerstvo s njemačkim Sudzuckerom, a 1990. kreće u prve akvizicije. Od 1991., nakon IPO-a, kotira na Bečkoj burzi. U veljači lani imala je sekunarnu javnu ponudu.


Sve u svemu zanimljivo.
Možda i bude neko partnerstvo s Virom u budućnosti, a možda postanu ljuti konkurenti.
Studen i ekipa iz Vira se poznaju, dugi niz godina su surađivali.

teehee
02.06.2006., 12:16
mislim da županja ne može biti u opasnosti. pa oni će svoju cjelokupnu proizvodnju (ili skoro toliko) izvoziti. partnerstvo s virom je teško moguće, uostalom za to nema neke logike. konkurenti? ne znam gdje će im se poslovanja dodirivati?
naravno da studena znaju svi na ovom području koji se bave šećerom. čovjek je trgovac šećerom koji je na bog zna koji način dobio "ekskluzivu" agrane za ovo područje. a agrana, to su jedni smradovi koji su naravno htjeli kupiti sve tri šećerane u hrvata, ali nisu željeli odvojiti niti eura za to. pa kaj reći, kad im je virovitica bila preskupa za 15 mio €.

nećemo mi osjetiti otvaranje te šećerane. možda će nam jedino ulaziti i kupovati repu, ali od toga će koristi imati seljaci. a ne bi me iznenadilo da se projekt na neko vrijeme stavi na hold ukoliko ne uspiju dobiti totalnu zaštitu uvoza šećera u bih, jer je očito da ciljaju samo na to.

Trump
02.06.2006., 14:54
mislim da županja ne može biti u opasnosti. pa oni će svoju cjelokupnu proizvodnju (ili skoro toliko) izvoziti. partnerstvo s virom je teško moguće, uostalom za to nema neke logike. konkurenti? ne znam gdje će im se poslovanja dodirivati?
naravno da studena znaju svi na ovom području koji se bave šećerom. čovjek je trgovac šećerom koji je na bog zna koji način dobio "ekskluzivu" agrane za ovo područje. a agrana, to su jedni smradovi koji su naravno htjeli kupiti sve tri šećerane u hrvata, ali nisu željeli odvojiti niti eura za to. pa kaj reći, kad im je virovitica bila preskupa za 15 mio €.

nećemo mi osjetiti otvaranje te šećerane. možda će nam jedino ulaziti i kupovati repu, ali od toga će koristi imati seljaci. a ne bi me iznenadilo da se projekt na neko vrijeme stavi na hold ukoliko ne uspiju dobiti totalnu zaštitu uvoza šećera u bih, jer je očito da ciljaju samo na to.


Ma Agrana i Studen se isfuravaju na šatro opskrbu BiH domaćim šećerom.
Meni se ipak čini da će oni izlobirati da i BiH dobije kvotu za izvoz u EU, jer će sad imati proizvodnju pa će oni lijepo to izvoziti na tržište EU ,to ti je puno vjerojatnija solucija, s obzirom da su namirisali cash, vide kako lijepo ide šećeranama iz ove regije.
Ova priča sa zabranom uvoza u BiH ne drži vodu, nema šanse da će onaj jad od BiH Vlade uz tolike lobije i sirotinju zabraniti uvoz šećera od trske po svjetskoj cijeni, pogotovo što su to uhodani kanali Kuba,Brazil-Luka Ploče, od tamo i dolazi kompletan šverc šećera za ove prostore.
Agrana ima uhodane prodajne kanale i oni će taman dok izgrade tvornicu i organiziraju kooperante organizirati da i BiH dobije zadovoljavajuću kvotu i to je to.
Usput su pozatvarali svoje šećerane u Austriji, pobrali 750 Eura bonusa po toni kapacitete i đenja.

pochetnik
05.06.2006., 22:24
Ekipa,
super mi vas je čitat unazad.
Eh, koliki sad plaču jer nisu vjerovali kod ipo...
Kako mi se čini, odbiti će se uskoro, od 500 po onome kako nalozi stoje?
Ima li komentara? Ide li opet rollercoaster?

Ja sam samo početnik, al kak velim, simpa mi vas je bilo čitat, pa sam se odlučio priključiti priči...

Shogun
07.06.2006., 01:48
Snješka u VL iznosi špekulaciju o ulazu Njemaca po cca 620kn 10%, da vidimo kako će danas market reagirati.

http://www.vecernji-list.hr/home/manager/566137/index.do

Bzzzzz....
07.06.2006., 14:42
Izjava VIRA d.d. u svezi s objavom članka u Večernjem listu dana 7. lipnja 2006. godine pod naslovom «NIJEMCI ULAZE U ZADRINU ŠEĆERANU»


Virovitica, 7. lipnja 2006. godine - Potaknuta predmetnim napisom u Večernjem listu dana 7. lipnja 2006. godine, Uprava trgovačkog društva Viro tvornica šećera d.d. (dalje: Viro d.d.) daje slijedeću izjavu:

Viro d.d. je dana 17. svibnja 2006. godine potpisao Ugovor o strateškoj suradnji i partnerstvu s tvrtkom Pfeifer & Langen, trećim najvećim proizvođačem šećera u Njemačkoj. Ugovorom je definirana suradnja među tim dvijema tvrtkama koja obuhvaća međusobnu razmjenu iskustava u tehnologiji proizvodnje šećera, proizvodnji šećera za kućanstva i distribuciji šećera u cilju povećanja konkurentnosti Vira d.d. na tržištu Europske unije, dok će Pfeifer & Langenu biti omogućeno širenje distribucije šećera u zemljama bivše Jugoslavije. Također, Ugovorom je predviđeno i osnivanje zajedničke tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj putem koje će se dodatno provoditi definirana suradnja uz realizaciju sinergijskih prednosti.

Pfeifer & Langen je, uz još neke inozemne tvrtke iz sektora proizvodnje šećera koje su Viro d.d. prepoznale kao poželjnog partnera na hrvatskom tržištu, iskazao interes za mogući ulazak u vlasničku strukturu Vira d.d. Iako takvo zanimanje za kapitalnim povezivanjem nije neuobičajeno uzmemo li u obzir promjene koje donosi restrukturiranje tržišta u Europskoj uniji, Viro d.d. još nije donio nikakvu odluku o tome da li će se i u kojem omjeru ići u vlasničko povezivanje, kao niti o vrijednosti vlasničkog udjela.

Za sve ostale potrebne informacije molimo obratiti se:
tel: 033 840 101 Ured Uprave

yacika
07.06.2006., 19:59
Ekipa,
super mi vas je čitat unazad.
Eh, koliki sad plaču jer nisu vjerovali kod ipo...
Kako mi se čini, odbiti će se uskoro, od 500 po onome kako nalozi stoje?
Ima li komentara? Ide li opet rollercoaster?

Ja sam samo početnik, al kak velim, simpa mi vas je bilo čitat, pa sam se odlučio priključiti priči...


I ja se smatram početnikom, iako vas već duže vrijeme čitam, ali, oprosti, nisam razumjela što si želio reći. Molim te, malo pojasni, jer imam nešto VIRA.
Hvala.

milken
08.06.2006., 10:29
imate jučer u poslovnom članak o šećernoj industriji.piše puno dobrih stvari ali nažalost ne ide na ruku viru.

per0
29.06.2006., 09:51
Šećerane kupuju repu u Vojvodini

BEOGRAD - Hrvatske šećerane krenule su u ugovaranje proizvodnje šećerne repe u Vojvodini, čime ugrožavaju proizvodnju deset srbijanskih šećerana, tvrdi Nedeljni Telegraf. Kako je objavio taj tjednik, hrvatske šećerane osiguravaju sirovinu koje nema dovoljno u Hrvatskoj, a iz srbijanske šećerne repe prozvode šećer koji poslije izvoze u EU.

Iako je hrvatska godišnja proizvodnja šećera oko 150.000 tona, država je dobila izvozne kvote od 180.000, isto koliko i Srbija koja ima veću proizvodnju, a otkupljivanjem repe po većoj cijeni nego što ju mogu ponuditi srbijanske šećerane hrvatske tvornice šećera uspijevaju ispuniti kvote i zaraditi dobar novac na izvozu u EU, tvrdi list.

Usto, Srbija ne subvencionira proizvodnju repe, dok u Hrvatskoj poticaji iznose od 440 eura po hektaru.

http://www.jutarnji.hr/novac/clanak/art-2006,6,28,secer_srbija,33043.jl

ZENICA
05.07.2006., 18:11
Današnji Hypo Alpe-Adria Daly comment:

Following yesterday's strong performance amid fanciful market specs that the company will pay out dividend of as much as HRK 50 a share (dividend yield of 9.1%), the largest local sugar producer Viro lost 1.4% in a profit-taking session.

Neloše.

Sasko
07.07.2006., 13:43
jel zna mozda netko sto je sa spekulacijama o dividendi. ocito netko ima informaciju kad dere po 580 kn. ajde podjelite malo secera i sa nama nepovlastenima:)

per0
07.07.2006., 13:49
Prica se o tih 50kn. Nitko ne potvrdjuje, ali nitko i ne demantira :)

Zlatek
07.07.2006., 14:13
Priča se o dividendi u rasponu od 40 - 70 kn. Zna li netko kad je skupština? Jel uopće sazvana?

per0
10.07.2006., 10:33
Clanak u jutarnjem.

“nije zlato sve što sija”, “na lovorikama ne može dugo živjeti”, "valjalo bi biti oprezan pri ulaganju"

covjek bi pomislio da je netko tko zeli uci jeftino narucio clanak.. :)

http://www.jutarnji.hr/novac/clanak/art-2006,7,9,secerana_viro,34889.jl

Trump
10.07.2006., 12:29
Clanak u jutarnjem.

“nije zlato sve što sija”, “na lovorikama ne može dugo živjeti”, "valjalo bi biti oprezan pri ulaganju"

covjek bi pomislio da je netko tko zeli uci jeftino narucio clanak.. :)

http://www.jutarnji.hr/novac/clanak/art-2006,7,9,secerana_viro,34889.jlSad sam pročitao baš.
Kako ih nije sramota objavljivati ovakvo nepotpisano smeće.
Ne barataju osnovnim podacima, kao što je npr. da je IPO išao po 365 kn a ne po 400kn kako je navedeno u članku.

Pa onda "uz ekonomski pojavljuje se i politički rizik"????? Koji je to politički rizik pa nije EU Dolac ili Kvatrić pa da se cjenka s dodijeljenom kvotom za šećer svakih par dana. Presmiješno!

"Nije zlato sve što sija" " lovorike" hahaha, pa nevjerojatno, neću komentirati uopće...

CITIRAM:
"Naime, tržište šećera u Hrvatskoj ovisno je o izvoznim kvotama koje Hrvatska dobiva za izvoz šećera od EU, a onda i količinama koje će pojedina šećerana dobiti unutar tih kvota jer, ne zaboravimo, u Hrvatskoj su, uz Virovitički Viro, i županjska Sladorana i osječki IPK Kandit Premijer"

Pa jel moguće ovo? Kvota iznosi 180.000 tona, sve tri hrvatske šećerane nisu do sada nikad proizvele ovu količinu koja bi mogla u izvoz, a oni pored toga u proizvodnju Vira računaju i šećer koji je uvezen, rafiniran i proizveden za domaće potrebe, taj šećer ne ide u izvoz...

Također, mogli bi uvaženi pisci ovog članka provjeriti i sustav kvota u EU, naime kvota se ne "dijeli" na šećerane nego se bazira na nivou države,a troši se po principu "first come first served", a što je opet sekundarno jer dodijeljena kvota premašuje ukupnu proizvodnju sve tri šećerane zajedno.

I za kraj, preporučam Jutarnjem i EPH da probaju zaposliti kojeg novinara analitičara preko natječaja, jer ovaj koji je pisao ovo ne zna kako se zove.

By the way ode VIRO danas na 630, nice try :biggrin:

Rouge Trader
10.07.2006., 12:48
Članak je stvarno smeće!
Najbolji dio mi je: “nije zlato sve što sija”.
Šta nije Silvana Milić autor?
Snježana M. je dobila opasnu konkurenciju u Jutarnjem! :biggrin:

milken
10.07.2006., 13:33
daj ne filozofirajte,u članku piše samo kakva je realna situacija na tržištu i za viro. pa nord zuker je kupio u srbiji 4 šećerane a agrana ulaže u brčkome,na samoj granici . situacija je za viro katastrofalana a što se tiče dionice pa svi znaju ko je nabija i zašto.

Rouge Trader
10.07.2006., 14:01
U cijelom članku nema jedne konkretne brojke osim papagajskog ponavljanja kvote i krive cijene IPO-a. Ako autor misli da je nepovoljna situacija na tržištu neka napiše na čemu bazira to razmišljanje i potkrijepi to nekim brojkama, komentarima stručnim osoba, managemanta, vlasnika a ne da mlati praznu slamu.

Znamo i ko Brestovac nabija i zašto, a i stil pisanja mu je vrlo sličan ovome. :biggrin:

Trump
10.07.2006., 14:01
daj ne filozofirajte,u članku piše samo kakva je realna situacija na tržištu i za viro. pa nord zuker je kupio u srbiji 4 šećerane a agrana ulaže u brčkome,na samoj granici . situacija je za viro katastrofalana a što se tiče dionice pa svi znaju ko je nabija i zašto.


Situacija za sve naše šećerane će postati katastrofalna nakon ulaska u EU.
Do tada ne vidim nikakve zapreke dosadašnjem poslovanju. Kvota je tu,igrači u regiji tipa Nordzucker i Agrana nemaju veze s tim dok god sav domaći šećer ide u izvoz, oni eventualno mogu početi predstavljati opasnost na domaćem tržištu što je nebitan dio prihoda, našim šećeranama je više manje svejedno tko će opskrbljivati domaće tržište, s tim da tu postoje i neke druge poveznice s trg. lancima tak da novim igračima neće baš biti prelagan ulazak.
Agranina šećerana neće biti operativno spremna još najmanje 2 godine.

Shogun
11.07.2006., 00:00
ja ne vidim gdje je tu situacija katastrofalna gledajući VIRO kao firmu. Inače zar nije partner od Vira pokazao interes sa udio u vlasnišvu po 680kn. Jedna od rijetkih dionica prve kotacije sa zdravim fundamentima....po meni u slijedeće dvije godine treba taj biznis prodati.

teehee
11.07.2006., 11:12
u slijedećih par godina situacija definitivno nije tako loša. ali prodati business nekome mi zvuči ko naučna fantastika. tko će ti kupiti firmu za 100 i kusur mio €? nitko od velikih sigurno, jer i oni znaju u kojem smjeru plovi brod. ako ju nisu htjeli kupiti za 110 mio kn prije koju godinu pitanje je zašto bi ju kupilo za toliko eura! ali viro ide dalje, imaju nove interesantne projekte, rade na okrupnjavanju cro tržišta i definitivno će prije oni kupiti nešto, nego što će netko kupiti njih, jer ponudu koja se ne odbija bojim se da neće dobiti.

Bokica
12.07.2006., 09:03
Mali offtopic:

Nikako mi ne uspeva da nadjem link ka bilo kom grafikonu gde bi mogao da pratim cenu secera u Eur/tona ili USD/tona.Ako neko zna molio bih ga da postuje ovde ili na PM.Hvala unapred

Turbolimač
12.07.2006., 12:29
ja ne vidim gdje je tu situacija katastrofalna gledajući VIRO kao firmu. Inače zar nije partner od Vira pokazao interes sa udio u vlasnišvu po 680kn. Jedna od rijetkih dionica prve kotacije sa zdravim fundamentima....po meni u slijedeće dvije godine treba taj biznis prodati.


da koja se trenutno trguje na 2 booka i na preko 2 puta ukupnih prihoda...

uporedimo li ga sa suedzucker koji je na 0,56 uk prihoda 1.26 book-a i koji je naravno u korekciji skupa s cijenom secera :)

Shogun
12.07.2006., 13:06
Ja sam se ravnao po ovoj tablici (http://www.mojnovac.net/forumi/attachment.php?attachmentid=3165&d=1146055921)

Trump
12.07.2006., 14:01
da koja se trenutno trguje na 2 booka i na preko 2 puta ukupnih prihoda...

uporedimo li ga sa suedzucker koji je na 0,56 uk prihoda 1.26 book-a i koji je naravno u korekciji skupa s cijenom secera :)


Ovaj tip usporedbe je izlišan s obzirom da se radi o kompaniji unutar EU koja nema osiguran plasman, koja je podložna reformi šećernog sektora u EU koja se upravo odvija, a po kojoj je šećeranama unutar EU zabranjen izvoz tzv. C šećera, nema više izvoznih subvencija, znači ono što prodaju na domaćem tržištu.
Zatvoreno je xy šećerana u EU prošle i ove godine, a taj trend će se i nastaviti, što do ulaska HR u EU nema veze s Virom niti bilo kojom drugom šećeranom iz HR. Pored toga EU šećerane ne mogu napraviti kalkulaciju tone šećera kakvu mogu ove unutar Hrvatske. Naravno pričam o šećeru unutar kvote sa 0% carine.

Nadam se da ne zvučim navijački :biggrin:

Turbolimač
12.07.2006., 14:19
ne znam puno o industriji secera....al nisam znala da su indijci najveci proizvodjaci secera?? .....znacajno je da je indijski index jedan medju skupljima na svijetu uz ruski...pa su moza tako birane dionice u tom predlosku..ja sam uzela primjer firme koju znam iz njemacke i koja radi dobar posao!

Turbolimač
12.07.2006., 14:31
Ovaj tip usporedbe je izlišan s obzirom da se radi o kompaniji unutar EU koja nema osiguran plasman, koja je podložna reformi šećernog sektora u EU koja se upravo odvija, a po kojoj je šećeranama unutar EU zabranjen izvoz tzv. C šećera, nema više izvoznih subvencija, znači ono što prodaju na domaćem tržištu.
Zatvoreno je xy šećerana u EU prošle i ove godine, a taj trend će se i nastaviti, što do ulaska HR u EU nema veze s Virom niti bilo kojom drugom šećeranom iz HR. Pored toga EU šećerane ne mogu napraviti kalkulaciju tone šećera kakvu mogu ove unutar Hrvatske. Naravno pričam o šećeru unutar kvote sa 0% carine.

Nadam se da ne zvučim navijački :biggrin:


hehe ne niti malo :)....al zaboravljas u isto vrijeme da europljani rade akvizicije secerana po regiji bosna srbija nista u hr :)...konkurencije nece nedostajati.....no ne zelim komentirat cijenu samo sam ukazala na nesto sto se meni cini stvarno skupi a mozda oni vrijede i 3 booka i 3 prihoda a to nisu znali ovi koji su radili ipo po 365

osim toga tko kaze da suedzucker ne izvozi imaju EU koja je sad prosirena na poljsku itd..kud ces vise!

Trump
12.07.2006., 14:54
hehe ne niti malo :)....al zaboravljas u isto vrijeme da europljani rade akvizicije secerana po regiji bosna srbija nista u hr :)...konkurencije nece nedostajati.....no ne zelim komentirat cijenu samo sam ukazala na nesto sto se meni cini stvarno skupi a mozda oni vrijede i 3 booka i 3 prihoda a to nisu znali ovi koji su radili ipo po 365

osim toga tko kaze da suedzucker ne izvozi imaju EU koja je sad prosirena na poljsku itd..kud ces vise!


A gledaj, sugar sam baš pomno pratio.
Dok god traje ova paradoksalna situacija da se kompletan naš domaći šećer izvozi van , a kompletne domaće potrebe namiruju uvozom, šta nekoj od naših domaćih šećerana znači jel Nordzucker ušao u Srbiju ili Agrana u Bosnu ( a htjeli su i u Hr samo su bili bahati), ili kome će Suedezucker prodati svoj šećer.
Gle ovako, kome će Nordzucker ili Agrana prodati šećer u HR?? Baš me zanima koju oni to cijenu mogu ponuditi, a da konkuriraju svjetskoj cijeni šećera od trske iz uvoza a kojim se uglavnom namiruju domaće potrebe u Hrvatskoj.
Nema teorije.
Možda su osobni dohotci radnika u kampanji u Srbiji i Bosni mali, ali na Kubi i Brazilu su još manji:biggrin:
Znači straha od neke poplave srpskog i bosanskog šećera apsolutno nema.
Osim šverca i standardnih bosanskih aktivnosti, ali to je već policijska domena.
Također ne predstavljaju konkurenciju ni kod izvoza jer sve tri države mogu proizvesti smiješne količine u odnosu na potrebe EU u cjelini koja odmah proguta to šđto se ponudi unutar kvote.

By the way Poljaci, Česi i Mađari nemaju pojma šta će sa svojim šećeranama. Neki su već stavili ključ u bravu pokupili onih 700 i kusur eura stimulacije po toni prošlogodišnje proizvodnje i izašli iz branše.
Sve to skupa ništa ne znači našim šećeranama u narednih par godina, to je period o kojem pričam , a za dalje će biti drži gaće, po mom mišljenju nakon ulaska u EU u RH će ostati samo jedna šećerana i to ne u pravnom smislu da recimo VIRO kupi ostale dvije, nego da dvije pokupe stimulacije EU za gašenje proizvodnje, a jedna nastavi.
Znači, ako ćemo sa brojkama, zašto recimo ne bih u cijenu dionice ukalkulirao više manje sigurnih 10 mil. eura neto dobiti VIRA za narednih 5 godina + debela premija za eventualno gašenje šećerane. Šta bi se trebalo dogoditi da se to ne realizira? Ili da nam EU ukine kvotu za šećer ili da ne padne kiša 2-3 godine. Prihvaćam taj rizik :biggrin:

Turbolimač
12.07.2006., 15:13
pa da to je to...70 mio kuna u iducih 5 godina diskontiras po 5% dobijes 50 mio kuna...i cijena danas to pokazuje , p/e je na 12 , trguje se na 2 booka i na 2 x prihode i to je po meni to...ukljuceno vec u cijenu...previse rizika za premalo zarade po meni..ciao

teehee
12.07.2006., 15:41
By the way Poljaci, Česi i Mađari nemaju pojma šta će sa svojim šećeranama. Neki su već stavili ključ u bravu pokupili onih 700 i kusur eura stimulacije po toni prošlogodišnje proizvodnje i izašli iz branše.
Sve to skupa ništa ne znači našim šećeranama u narednih par godina, to je period o kojem pričam , a za dalje će biti drži gaće, po mom mišljenju nakon ulaska u EU u RH će ostati samo jedna šećerana i to ne u pravnom smislu da recimo VIRO kupi ostale dvije, nego da dvije pokupe stimulacije EU za gašenje proizvodnje, a jedna nastavi. biggrin:

da, ali nije stimulacija fiksna. one se iz godine u godinu smanjuje (nisam siguran, ali mislim za 50 ili 100€/mt šećera godišnje). pa sad ti zbroji, tj. oduzmi taj iznos, pa procjeni kad će cro u eu, i onda vidiš da ispod crte ostanje premalo da bi ti se gašenje proizvodnje nazvalo isplativom akcijom. ali do tada, ko živ, ko...
niti danas hrvatskoj ne trebaju tri šećerane, tako da bi se viru isplatilo kupiti npr. osijek i ugasiti ga potpuno, jer tvornica u centru grada ne zadovoljava standarde proizvodnje. repu iz slavonije vući za viroviticu, a na mjestu tvornice izgraditi popularni "stambeno-poslovni kompleks".

bubimir
14.07.2006., 23:17
Za sve ostale potrebne informacije molimo obratiti se:
tel: 033 840 101 Ured Uprave
nazvao jučer i pitao kada će GS. Nije im poznato (malo me čudi obzirom na 1. kotaciju)..?:cool::biggrin:

matilda
19.07.2006., 12:00
Skupština je 30.kolovoza, a dividenda je 10,00 kn po dionici. Objavili poziv na Zse.

Marko Marulić
19.07.2006., 12:11
toliko o dividendi, što sad ?

mak14
19.07.2006., 12:33
sad rasprodaja...

Zlatek
19.07.2006., 13:13
A što kažete na točku 10. Odobrenje kupnje (stjecanja) vlastitih dionica?

Pevac
19.07.2006., 14:11
Viro se raspao.

Ja kažem da je to u skladu s očekivanjima. Svi su se nakrcali, a sad treba održavati cijenu. S obzirom da do skupštine još ima dana, cijena bi mogla još dolje.

Shogun
19.07.2006., 14:25
Viro se raspao za kratkoročne ulagače, za duguročne situacija se razvija njima u korist. Budi oprezan u ovakvim izjavama koje neg. djeluju na nas male ulagače. To je plus 40knp/s u kapital tvrtke.

Treba pogledati transakcije i ne vidim nekog ozbiljnijeg da se iskrcao (bez uvrede). Vidjet ćemo kako će dionica reagirati na izvješće.

Pevac
19.07.2006., 14:48
A hebem ti bigulicu, još sad moram razmišljati o težini svake riječi. :biggrin: Radi se o likvidnoj dionici koja je pala za više od 5% danas, i što da sad ja kažem. Viro se lagano raspao s naznakom da je meko prizemljio, a ubrzo nakon toga je krenula konspirativno tiha i lisičje lukava akumulacija???

Jeli tako bolje?

munjava
21.07.2006., 12:34
sa kojim datumom treba imati dionice da bi se isplatila dividenda za VIRO?

pepo
21.07.2006., 12:41
30.08.2006.

Robin
21.07.2006., 13:29
Viro se raspao za kratkoročne ulagače, za duguročne situacija se razvija njima u korist. Budi oprezan u ovakvim izjavama koje neg. djeluju na nas male ulagače. To je plus 40knp/s u kapital tvrtke.

Treba pogledati transakcije i ne vidim nekog ozbiljnijeg da se iskrcao (bez uvrede). Vidjet ćemo kako će dionica reagirati na izvješće.

Slažem se da Shogunom. Dugoročno ima smisla i vrijeme će pokazati zašto su ostavili cca. 40knp/s. Možemo nagađati zašto ili otrpilike znati, ali nema smisla previše teoretizirati u ovom trenutku.

Shogun
21.07.2006., 13:48
Sigurno da je ova vijest kratkoročno oslabila oštricu rasta. Ipak prva kotacija i dobri rezultati mogu dati novi momenat VIRO. Ako je istinita špekulacija o zainteresiranosti strateškog partnera za ulazak u vlasništvo to je dobar znak.

Samo da dodam da ne očekujem tu neke velike stope zarade.

niram
21.07.2006., 14:02
Moje je mišljenje da je VIRO trebalo prodati onaj dan kad je počelo naglo rast bez ikakvih "novih" informacija, lako je bilo za pretpostaviti da će to brzo dolje. Onaj ko je ušeo na 500-510 kn je tu mogao dobro zaraditi, a onda ponovo kupiti nakon objave o dividendi, naravno ako dugoročnije vjeruje u VIRO.

munjava
24.07.2006., 12:28
dugoročno se sigurno isplati to ide na 700 kn.

svi pokazatelji govor tome financijski
stranci ulaze

antun_vtc
24.07.2006., 17:52
dugoročno se sigurno isplati to ide na 700 kn.

svi pokazatelji govor tome financijski
stranci ulaze

slazem se s tobom iako mislim ako dodje do bilo kakvog preuzimanja cijena bi bila nesto veca. :)

panda
24.07.2006., 22:27
zanima me zasto bi se nesto dugorocno isplatilo ako je dugorocno uzimajuci u obzir cijena proizvodnje secera od repe tri puta skuplja od cijene sec.trske? I ako 2009 Europska unija dozovljava POTPUNI tj. neograniceni uvoz secera u EU??? ring any bells??

panda
24.07.2006., 22:35
Za one koji zele znati vise:

"The previous regime had become untenable. The sugar price was three times world market levels. The EU’s export system had been ruled contrary to international trade rules. And the EU will open its market completely to imports from the world’s 49 poorest countries from 2009."

izvor: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/194&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

geene
25.07.2006., 07:20
dugoročno se sigurno isplati to ide na 700 kn.

svi pokazatelji govor tome financijski
stranci ulaze
Koji su to financijski pokazatelji?EPS,P/E,BV,ROE,ROA...?

Shogun
25.07.2006., 11:31
Izašlo izvješće 1H
bv 250 kn
dobit za polugodište 22 230 000
novac 43 mio
značajno smanjenje kratkoročnih obveza

povećana amortizacija


Društvo je ostvarilo dobit, kako kumulativno (22.230.149 kn), tako i u promatranom tromjesečju (11.051.308 kn), što je manje od prethodne godine, a u skladu s planiranim, jer je prethodne godine bila prerada žutog šećera iz trske u drugom tromjesečju, gdje je proizvedeno 41.769,43 t konzumnog šećera, a ove godine ta će se proizvodnja obaviti u trećem tromjesečju. Razlog tome je proizvodnja šećera iz gustog soka, koja je obavljena u promatranom tromjesečju ove godine, gdje je proizvedeno 18.500,17 t konzumnog šećera. Te proizvodnje prethodne godine nije bilo.

mcandi
25.07.2006., 11:37
Evo i zanimljivog komentara u izvještaju:

"Društvo je ostvarilo dobit, kako kumulativno (22.230.149 kn), tako i u promatranom tromjesečju (11.051.308 kn), što je manje od prethodne godine, a u skladu s planiranim, jer je prethodne godine bila prerada žutog šećera iz trske u drugom tromjesečju, gdje je proizvedeno 41.769,43 t konzumnog šećera, a ove godine ta će se proizvodnja obaviti u trećem tromjesečju. Razlog tome je proizvodnja šećera iz gustog soka, koja je obavljena u promatranom tromjesečju ove godine, gdje je proizvedeno 18.500,17 t konzumnog šećera. Te proizvodnje prethodne godine nije bilo. "

p.s. prihodi su izgleda prebačeni u 3Q, valjda će i rezultat pratiti
povećane prihode tog kvartala

Robin
25.07.2006., 14:54
Mcandi koliko bi to bilo financijski ili ako ima netko drugi taj podatak?

baronx
26.07.2006., 07:28
Tvornica šećera Viro ostvarila je u prvom polugodištu 15,8% manju neto dobit nego u istom lanjskom razdoblju od 22,23 mil. kuna. Ukupni prihodi su rasli 8,3% na 218,2 mil. kuna. Kako je Viro nedavno razočarao ulagače manjom dividendom od očekivane, na objavu poslovnih rezultata na tržištu kapitala nije bilo posebnog odjeka.(V,50;Briefing)

milken
26.07.2006., 08:30
ja bi prije rekao da su izvješća bila malo uljepšana nego da su podbacili ove godine.

Zlatek
26.07.2006., 08:44
Tvornica šećera Viro ostvarila je u prvom polugodištu 15,8% manju neto dobit nego u istom lanjskom razdoblju od 22,23 mil. kuna. Ukupni prihodi su rasli 8,3% na 218,2 mil. kuna. Kako je Viro nedavno razočarao ulagače manjom dividendom od očekivane, na objavu poslovnih rezultata na tržištu kapitala nije bilo posebnog odjeka.(V,50;Briefing)
Ja nisam razočaran!
Štoviše, spreman sam ostaviti svojih xy.000 kn u kapitalu tvrtke, ako su večinski vlasnici ostavili xy.000.000 kn!!

milken
26.07.2006., 09:08
većinski vlasnici su stavili cijelih 20 000(slovima dvadesettisuća kuna) kn u kapital vira.no o tome smo već pisali.


Ja nisam razočaran!
Štoviše, spreman sam ostaviti svojih xy.000 kn u kapitalu tvrtke, ako su večinski vlasnici ostavili xy.000.000 kn!!

Zlatek
26.07.2006., 09:58
većinski vlasnici su stavili cijelih 20 000(slovima dvadesettisuća kuna) kn u kapital vira.no o tome smo već pisali.
A gdje su večinski vlasnici "ostavili" dividendu za 2005-u?
Dakle, pojašnjenje mog prijašnjeg posta:
Od 58 MIOkn (koje su raspoređene u zadržanu dobit, tj. kapital), da je dividenda 50kn, ja bih dobio xy.000kn, a oni xy.000.000 kn!!!

goranbj
26.07.2006., 13:58
Odlomak

Šećer u usponu
Anderson je uvjeren da će dugoročno gledano tzv. soft commodities s profitabilnosti nadmašiti plemenite metale. Na nedavnom Commodity Investment Summitu u Londonu naglasio je kako će se u skoroj budućnosti potražnja za hranom i gorivom natjecati s poljoprivrednim proizvodima. Sve jača potražnja za biogorivom već sada tjera neke prehrambenu robu i industrije kao što je šećerna do rekordnih visina. Šećer je tako ovih dana dosegao šestotjedni rekord u porastu cijene nakon što je Indija najavila regulaciju izvoza šećera te je sa 480 dolara po toni na londonskoj Liffe burzi zabilježio najvišu cijenu od 25. svibnja ove godine.

cijeli tekst
http://www.poslovni.hr/18373.aspx

panda
26.07.2006., 22:38
http://www.futuresource.com/charts/charts.jsp?s=SBV06&o=&a=D&z=800x550&d=medium&b=bar&st=

SUGAR 11- BENCHMARK FOR WORLD SUGAR PRICE

Meni se ovdje cini da bi cijena mogla propasti ispod prijasnjega low...
bumo vidli, zar ne

pozdrav

teehee
27.07.2006., 12:08
ajde panda reci molim te na čemu temeljiš to svoje "čini mi se" i kako bi to moglo utjecat na viro?

panda
27.07.2006., 12:22
uzimajuci u obzir samo TA cijena se nalazi na kriticnoj granici, ( prijasnji low i prijasnja granica kada se cijena pocela exponencijalno penjati prema gore...
eto, to je to sto se meni cini...
i na taj nacin ako dodje do znacajnijeg pada cijene secera na ovome glavnome referentnom trzistu ( sugar 11 ) logica mi govori da bi mogla cijena pasti...dugorocno proizvodnja secerne repe nema perspektive jer je proizvodnja od secerne trske jeftinija. i to mozda tri puta.....

ja uglavnom volim igrati na dugi rok, pa kada sam saznao takve i slicne stvari o secernoj proizvodnji sam se predomislio..
a i pogledajte promet vira....oslabio je jako...igraci su bili ( po mome misljenju ) jako kratkorocno nastrojeni...

Jay Lo
28.07.2006., 09:13
uzimajuci u obzir samo TA cijena se nalazi na kriticnoj granici, ( prijasnji low i prijasnja granica kada se cijena pocela exponencijalno penjati prema gore...
eto, to je to sto se meni cini...
i na taj nacin ako dodje do znacajnijeg pada cijene secera na ovome glavnome referentnom trzistu ( sugar 11 ) logica mi govori da bi mogla cijena pasti...dugorocno proizvodnja secerne repe nema perspektive jer je proizvodnja od secerne trske jeftinija. i to mozda tri puta.....

ja uglavnom volim igrati na dugi rok, pa kada sam saznao takve i slicne stvari o secernoj proizvodnji sam se predomislio..
a i pogledajte promet vira....oslabio je jako...igraci su bili ( po mome misljenju ) jako kratkorocno nastrojeni...Ovo je krivi navod , šečerna repa je kultura koja donosi najveću zaradu od svih poljoprivrednih kultura.

panda
09.08.2006., 00:01
da, donosi najvecu zaradu od svih kultura ali samo zato je proizvodnja subvencionirana, uvoz secera iz drugih zemalja u EU onemogucen ( jer je tri puta jeftiniji ) a to sve prestaje 2009.g. kada ce biti potpuno bez ikakvih ogranicenja moguc uvoz iz cijeloga svijeta...neka mi netko kaze kako ce secerana u virovitici moci smanjiti troskove proizvodnje za tri puta?
ovaj forum je u posljednje vrijeme bio neaktivan, cini mi se da je slicno bilo i sa samom dionicom... vjerovatno je to puka slucajnost...
inace sto se tice moga grafa koji sam postavio ranije, kao sto sam i rekao da bi moglo do toga doci, cijena secera je pala za 1 dolar na 14$...
neka mi netko pametan kaze sto se dogadja, kad u isto vrijeme nafta je na 78-77$???, tj. porasla za dolar/dva.????
POzdrav

http://www.futuresource.com/charts/charts.jsp?s=SBV06
http://europa.eu/rapid/pressReleases...guiLanguage=en

Jay Lo
09.08.2006., 11:18
da, donosi najvecu zaradu od svih kultura ali samo zato je proizvodnja subvencionirana, uvoz secera iz drugih zemalja u EU onemogucen ( jer je tri puta jeftiniji ) a to sve prestaje 2009.g. kada ce biti potpuno bez ikakvih ogranicenja moguc uvoz iz cijeloga svijeta...neka mi netko kaze kako ce secerana u virovitici moci smanjiti troskove proizvodnje za tri puta?
ovaj forum je u posljednje vrijeme bio neaktivan, cini mi se da je slicno bilo i sa samom dionicom... vjerovatno je to puka slucajnost...
inace sto se tice moga grafa koji sam postavio ranije, kao sto sam i rekao da bi moglo do toga doci, cijena secera je pala za 1 dolar na 14$...
neka mi netko pametan kaze sto se dogadja, kad u isto vrijeme nafta je na 78-77$???, tj. porasla za dolar/dva.????
POzdrav

http://www.futuresource.com/charts/charts.jsp?s=SBV06
http://europa.eu/rapid/pressReleases...guiLanguage=en


Tako je , znaći najveća zarada, do 2009, a možda i dulje. Sada smo u 2006. Do 2009 dionica će biti ohoho preko 1000 kuna.

Pogledaj samo produktivnost aktive i profitne marže i sve bi ti trebalo biti jasno

Zlatek
09.08.2006., 11:49
Tako je , znaći najveća zarada, do 2009, a možda i dulje. Sada smo u 2006. Do 2009 dionica će biti ohoho preko 1000 kuna.

Pogledaj samo produktivnost aktive i profitne marže i sve bi ti trebalo biti jasno

Slažem se. Ovdje se bar zna što će biti do 2009-e. I to je jedino važno.
PITANJE: da li se to isto zna i za npr: brodare (LPLH, ATPL...) ili poljoprivredu (BLJE, DKVS, VPIK...) ili građevinare (LVCV, DLKV,.... ), ili....
I što se događa tamo gdje se zna...?
A što tamo gdje se ne zna...?

panda
17.08.2006., 15:46
opala, secerasi, pao vam je secer na $12.25, tj. izgubio je na cijeni 30% od vrhunca na 18 dolara, kada je izlazio i prospekt...nista, pada nafta, pada i secer, al taj VIRO jos se neda...

teehee
17.08.2006., 17:40
opala, secerasi, pao vam je secer na $12.25, tj. izgubio je na cijeni 30% od vrhunca na 18 dolara, kada je izlazio i prospekt...nista, pada nafta, pada i secer, al taj VIRO jos se neda...

panda, ak već barataš nečime onda bar znaj o čemu govoriš. 12,25 nije usd/mt, već cts/lb. 12,25 cts/lb je 270,06 usd/mt. a to je samo trenutačna burzovna kotacija po kojoj je zaključen šećer na nybot i samo jedan dio cijene po kojoj se zaključuje trgovačka transakcija. ostali dio cijene je uglavnom ostao nepromijenjen u poslijednje vrijeme, tako da pad od 30% baš i nije takav.
a činjenica je da su naše šećerane kupovale sirovi po puno većim cijenama od ove trenutačne, ali isto tako i daleko ispod peaka, što samo po sebi ništa ne znači jer ih sa robom po tim novim cijenama teško netko može iznenaditi na ovom našem prilično zatvorenom tržištu.

panda
17.08.2006., 22:46
panda, ak već barataš nečime onda bar znaj o čemu govoriš. 12,25 nije usd/mt, već cts/lb. 12,25 cts/lb je 270,06 usd/mt. a to je samo trenutačna burzovna kotacija po kojoj je zaključen šećer na nybot i samo jedan dio cijene po kojoj se zaključuje trgovačka transakcija. ostali dio cijene je uglavnom ostao nepromijenjen u poslijednje vrijeme, tako da pad od 30% baš i nije takav.
a činjenica je da su naše šećerane kupovale sirovi po puno većim cijenama od ove trenutačne, ali isto tako i daleko ispod peaka, što samo po sebi ništa ne znači jer ih sa robom po tim novim cijenama teško netko može iznenaditi na ovom našem prilično zatvorenom tržištu.

dobro, eto ako je to tako velika greska, ispricavam se. Znaci 12.20 centi po lb. Ali ta je cijena world benchmark za secer, a to sto kazes da je trenutacna, da, trenutacna je, i isto je tako i trenutacna cijena nafte nekada bila 35 dolara a na benzinskoj 4 kn i ta trenutacna je utjecala na onu na benzinskoj....i ta trenutacna pada, i to jako se strmoglavljuje...

Ja nisam rekao da to treba nesta da znaci, ja sam samo komentirao kako se cijena spusta, i ako sam u tome nesto pogrijesio, ispricavam se svima na forumu. Ali neka znaju svi da se secerane Europom zatvaraju i da od toga nema kruha...dugorocno gledajuci...

Za ovo kratko vrijeme na forumu skuzio sam kako ljudi brane pozicije koje drze na burzi te da su jako osjetljivi ako ista kazem protiv secera..

Al, eto, moram jos jednom, proizvodnja secera od secerne repe je tri puta skuplja od prozvodnje secera od trske a EU omogucuje neograniceni uvoz secera od 2009.

Imam pitanje za sve vas forumase? Biste li vi poceli graditi pekaru da znate da se od 2009 se kruh pocinje praviti od vode i da ce ga peci vodni mlinovi a ne pekare?

Fritz
18.08.2006., 01:15
Panda, može jedno pitanje?, Što tebe motivira da pišeš samo o VIRu i isključivo protiv VIRa? Motivira li te dobrobit drugih? Želiš uštedjeti novac ljudima koji vjeruju u repu?! Podsječaš me na Pevca, jedino on isključivo piše protiv dionica koje naravno "ne posjeduje", a nikad ni jednu nije pohvalio. Naravno nakon toga te dionice obično skoče. Bez brige znam da ćeš kao i on uskoro nestati i onda se opet pojaviti s novim nickom, ali to valjda tako mora biti. Nadam se da ljudi ipak drže do mišljenja nekih starijih provjerenih članova a ne tipova poput vas dva.

panda
18.08.2006., 07:52
Panda, može jedno pitanje?, Što tebe motivira da pišeš samo o VIRu i isključivo protiv VIRa? Motivira li te dobrobit drugih? Želiš uštedjeti novac ljudima koji vjeruju u repu?! Podsječaš me na Pevca, jedino on isključivo piše protiv dionica koje naravno "ne posjeduje", a nikad ni jednu nije pohvalio. Naravno nakon toga te dionice obično skoče. Bez brige znam da ćeš kao i on uskoro nestati i onda se opet pojaviti s novim nickom, ali to valjda tako mora biti. Nadam se da ljudi ipak drže do mišljenja nekih starijih provjerenih članova a ne tipova poput vas dva.

Zaista nisam ocekivao tako brzu obranu u jedan sat u noci...Cini mi se da postoje osobe koje dezuraju u svako doba dana i noci da obrane istinu ( ovo me podsjeca na krizarske ratove )...Koliko ste placeni? Mogu i ja?

Mene uopce nista ne motivira da pisem samo o Viru ( vidim da si se raspitao ) i protiv VIRA, ja ne zastupam nikakvu grupu. Koliko ja znam ovo je slobodan forum i ljudi mogu iznositi svoja misljenja. Zelio sam kupiti ovu dionicu i potrosio sam mnogo, mnogo vremena i papira...ali na kraju sam odustao. Mozda je to los potez, mozda nije tko zna, bumo vidli, ali ja iza ovoga stojim cvrsto i necu promijeniti nick, OK? Sto se ti o tome brines?

Nisam znao da je zabranjeno iznositi osobna misljenja, ispricavam se svima na forumu i ako sam ih povrijedio. Ljudi na ovim forumima su jako subjektivni, emocionalni a ako niste znali to vam je lose za trziste...

Fritz
18.08.2006., 10:00
Ma mene samo interesira što tebe motivira da pišeš protiv VIRa? Pomoć drugim ljudima ili...?

cattac
18.08.2006., 10:44
pitanje za insidare

u što viro investira novac - možda u onu "luzersku" marku piva Prima?

Bilo bi dobro kad bi me demantirali.

panda
18.08.2006., 11:29
Ma mene samo interesira što tebe motivira da pišeš protiv VIRa? Pomoć drugim ljudima ili...?

da, zelim pomoci ljudima koji misle dugorocno da ne izgube svu ustedjevinu

Jay Lo
18.08.2006., 11:48
Al, eto, moram jos jednom, proizvodnja secera od secerne repe je tri puta skuplja od prozvodnje secera od trske a EU omogucuje neograniceni uvoz secera od 2009.Totalno neznanje ili neinformiranost Panda.
Kao prvo Viro dio šečera proizvodi i od Šečerne trske.
Ove godine su ugovorili proizvodnju šečerne repe u Srbiji po znatno povoljnijim cijenama nego što su je sada kupovali na drugim tržištima pred nosom Srpskim šečeranama te izazvali lavinu prosvjeda u susjednoj državi.
Pogledaj profitabilnost Vira, kažeš da se ne isplati?
Viro je jedna od najprofitabilnijih firmi kod nas.Daj mi primjer jedne firme sa REntabinosti kapitala 37%???
Podravka je npr. nešto iznad 3 %.
Dalje izgledan je ulazak njemaca u vlasničku strukturu, pitanje je samo kada , a cijena koju su ponudili za 10 % ( pazi za 10 % ), po Poslovnom tjedniku je između 12 i 13 mil. eura.
Ili oko 680 kuna po dionica. Ali za 10 % , što ako na kraju ipak požele više?
Šečer je biznis Panda moj , samo treba isčitatzi financijsko izvješće i sve ti je crno na bijelo.

panda
18.08.2006., 12:19
Totalno neznanje ili neinformiranost Panda.
Kao prvo Viro dio šečera proizvodi i od Šečerne trske.
Ove godine su ugovorili proizvodnju šečerne repe u Srbiji po znatno povoljnijim cijenama nego što su je sada kupovali na drugim tržištima pred nosom Srpskim šečeranama te izazvali lavinu prosvjeda u susjednoj državi.
Pogledaj profitabilnost Vira, kažeš da se ne isplati?
Viro je jedna od najprofitabilnijih firmi kod nas.Daj mi primjer jedne firme sa REntabinosti kapitala 37%???
Podravka je npr. nešto iznad 3 %.
Dalje izgledan je ulazak njemaca u vlasničku strukturu, pitanje je samo kada , a cijena koju su ponudili za 10 % ( pazi za 10 % ), po Poslovnom tjedniku je između 12 i 13 mil. eura.
Ili oko 680 kuna po dionica. Ali za 10 % , što ako na kraju ipak požele više?
Šečer je biznis Panda moj , samo treba isčitatzi financijsko izvješće i sve ti je crno na bijelo.

ljudi, pa ja ovu situaciju sagledavam iskljucivo sa makro stajalista i to dugorocno, tj. da nema velikih potencijala. Isto sto i brodogradilista nemaju potencijala jer nisu konkurentna tako i sve secerane u europi i svijetu nemaju ekonomski smisao dugorocno i u glaboaliziranome svijetu ( kojemu tezimo ) to ce vam svima jednog dana postati jasno... prije ili kasnije...
pozdrav

Jay Lo
18.08.2006., 12:29
ljudi, pa ja ovu situaciju sagledavam iskljucivo sa makro stajalista i to dugorocno, tj. da nema velikih potencijala. Isto sto i brodogradilista nemaju potencijala jer nisu konkurentna tako i sve secerane u europi i svijetu nemaju ekonomski smisao dugorocno i u glaboaliziranome svijetu ( kojemu tezimo ) to ce vam svima jednog dana postati jasno... prije ili kasnije...
pozdrav

Ali krivo sagledavaš , barem ja tako mislim. za brodogradilišta si u pravu ako misliš na europska.

panda
18.08.2006., 12:37
Ali krivo sagledavaš , barem ja tako mislim. za brodogradilišta si u pravu ako misliš na europska.

ne znam za europska, mislio sam na ova nasa, al vjerovatno je slicna situacija u Europi. Azija ce nas pomesti za 50-100 godina Europa ce biti samo turisticka destinacija i propala civilizacija ( mislim ekonomski ) za bogate kineze, indijce....

Joj ljudi kad indijci pocmu sadit secernu trsku...a rade za 100 USD na mjesec oni tamo u selima...mislim da ce se neko obogatiti na uvozu secera...i svega ostaloga...

Europi odzvanja, europljani rade najmanje na svijetu i to je najljeniji narod a Hrvati sa njihovim premijerom vide samo u europskim granicama ( London im je najudaljenija tocka koju su htjeli zagrliti i poljubiti, al' eto ni to im se nije ostvarilo.. ne da Blair samo tako... )

A mi, zajedno cemo se nasukati na suvo sa tim brodom zvani EU koja polako tone i tone...
Zivila Azija!

Robin
18.08.2006., 14:52
pitanje za insidare

u što viro investira novac - možda u onu "luzersku" marku piva Prima?

Bilo bi dobro kad bi me demantirali.


Da jedan od vlasnika Vira je kupio Pivovaru Grude u BiH koja je vlasnik branda piva "Prima". Sad nisam siguran jeli on osobno vlasnik, njegovo poduzeće Robić d.o.o. ili Viro? Pitanje za Forumaše.

Što se tiće luzerske marke nemoj tako oštro prema tome.
Pivarska industrija je izrazito profitabilna.
Usput sastojci piva su: Voda, slad, hmelj, kvasac i ŠEĆER....

Pozdrav

cattac
18.08.2006., 15:00
"luzerska" zbog toga što je teško danas napraviti novi brand u pivarstvu, a Grude nisu uspjele ni kada su proizvodile Ožujsku. Ekipa je u Grudama ostala ista i kad je bio InBev i sada.
Napraviti uspješan brand je jako teško gdje je lojalnost potrošača velika određenoj marci, pa me čudi njihov potez (pivo Prima).
Bolji su u commodity-u, bolje da se drže onog što znaju, a ne ulazak u proizvodnju visoko brandiranih proizvoda.
oni su ekipa kupi, prodaj, šišaj - bez puno filozofije

teehee
18.08.2006., 15:17
oboje ste na krajnje različitim polovima s time što je panda ipak bliže istini nego jay lo. prošlu godinu uspoređivati s ovom kod vira je čisti diletantizam. prošle je godine dobivena kvota za uvoz 40000 mt sirovog šećera bez plaćanja carine. ove je godine uvezeno 28000 tona sirovog šećera, od čega je na cca. 15000 tona plaćena puna carina. pogledaj carinsku tarifu i primjetit ćeš koliko će otići državi. ako znamo da je prerada sirovog šećera neusporedivo isplativija od prerade šećerne repe, pored činjenice da je sirovi šećer prošle godina bio znatno jeftiniji onda moraš znati da će prošlogodišnji rezultat biti jako teško uhvatljiv. prihod će možda i nadomjestiti, ali dobit sigurno ne.

Jay Lo
18.08.2006., 21:32
oboje ste na krajnje različitim polovima s time što je panda ipak bliže istini nego jay lo. prošlu godinu uspoređivati s ovom kod vira je čisti diletantizam. prošle je godine dobivena kvota za uvoz 40000 mt sirovog šećera bez plaćanja carine. ove je godine uvezeno 28000 tona sirovog šećera, od čega je na cca. 15000 tona plaćena puna carina. pogledaj carinsku tarifu i primjetit ćeš koliko će otići državi. ako znamo da je prerada sirovog šećera neusporedivo isplativija od prerade šećerne repe, pored činjenice da je sirovi šećer prošle godina bio znatno jeftiniji onda moraš znati da će prošlogodišnji rezultat biti jako teško uhvatljiv. prihod će možda i nadomjestiti, ali dobit sigurno ne.

Diletantizam kažeš.
Za mene je diletantizam u 8.mjesecu napisati kakva će biti dobit na kraju godine.Predviđanje.

Tako si predvidio oko 500 kuna da je dionica neisplativa.Čak si izrazio i sumnju da je riječ o " jednoj od boljih firmi na tržištu " . Evo cijena dionice je na 600 kuna, a bila je i na 640, i tu se uspjela održati unatoč ovoj katastrofi od dividende.Baš me zanima koja bi to firma po tebi bila " jedna od boljih ".
Pa gledajući po svim pokazateljima upravo za ovu firmu možemo reći da je " jedna od boljih ". A sa P/E 8,54 predstavlja trenutno jednu od najjeftinijih dionica na tržištu ako gledamo u tom sektoru.
Kao što sam i napisao sve je crno na bijelo , to su činjenice, a predviđanja , to je ipak nešto savim drugo. Može biti i ne mora biti tako.
A sudeći po ovom gore već si jednom krivo predvidio ( ja sam recimo jedan od onih koji je Viro prepoznao tek na 500 ), pa tako češ možda i za ovu dobit. No tko zna možda si i u pravu, vidjet ćemo.:thumbsup:

panda
20.08.2006., 15:58
Diletantizam kažeš.
Za mene je diletantizam u 8.mjesecu napisati kakva će biti dobit na kraju godine.Predviđanje.

Tako si predvidio oko 500 kuna da je dionica neisplativa.Čak si izrazio i sumnju da je riječ o " jednoj od boljih firmi na tržištu " . Evo cijena dionice je na 600 kuna, a bila je i na 640, i tu se uspjela održati unatoč ovoj katastrofi od dividende.Baš me zanima koja bi to firma po tebi bila " jedna od boljih ".
Pa gledajući po svim pokazateljima upravo za ovu firmu možemo reći da je " jedna od boljih ". A sa P/E 8,54 predstavlja trenutno jednu od najjeftinijih dionica na tržištu ako gledamo u tom sektoru.
Kao što sam i napisao sve je crno na bijelo , to su činjenice, a predviđanja , to je ipak nešto savim drugo. Može biti i ne mora biti tako.
A sudeći po ovom gore već si jednom krivo predvidio ( ja sam recimo jedan od onih koji je Viro prepoznao tek na 500 ), pa tako češ možda i za ovu dobit. No tko zna možda si i u pravu, vidjet ćemo.:thumbsup:

samo da dodam da teorija financija ( a to je praksa i potvrdila, tj. znanstveno je dokazano ) kaze da su veci rast zarade a i same cijene imale kompnaije koje su imale veci P/E odnos a da su one sa malim P/E imale manji ili slabiji rast zarade, odnosno cijene...
keep in touch

Jay Lo
21.08.2006., 08:58
samo da dodam da teorija financija ( a to je praksa i potvrdila, tj. znanstveno je dokazano ) kaze da su veci rast zarade a i same cijene imale kompnaije koje su imale veci P/E odnos a da su one sa malim P/E imale manji ili slabiji rast zarade, odnosno cijene...
keep in touch

Potpuno krivo, kao prvo nemožemo generalizirati, a i da gledamo ovim načinom ,situacija je upravo obrnuta.

teehee
21.08.2006., 09:58
Diletantizam kažeš.
Za mene je diletantizam u 8.mjesecu napisati kakva će biti dobit na kraju godine.Predviđanje.

Tako si predvidio oko 500 kuna da je dionica neisplativa.Čak si izrazio i sumnju da je riječ o " jednoj od boljih firmi na tržištu " . Evo cijena dionice je na 600 kuna, a bila je i na 640, i tu se uspjela održati unatoč ovoj katastrofi od dividende.Baš me zanima koja bi to firma po tebi bila " jedna od boljih ".
Pa gledajući po svim pokazateljima upravo za ovu firmu možemo reći da je " jedna od boljih ". A sa P/E 8,54 predstavlja trenutno jednu od najjeftinijih dionica na tržištu ako gledamo u tom sektoru.
Kao što sam i napisao sve je crno na bijelo , to su činjenice, a predviđanja , to je ipak nešto savim drugo. Može biti i ne mora biti tako.
A sudeći po ovom gore već si jednom krivo predvidio ( ja sam recimo jedan od onih koji je Viro prepoznao tek na 500 ), pa tako češ možda i za ovu dobit. No tko zna možda si i u pravu, vidjet ćemo.:thumbsup:


procjenio sam ja (očito na žalost) i prije nego je dostigla 500 kn da se ne isplati ulagati u viro. hebiga, al nije mi žao. a koje su još dionice u "tom sektoru" koje bi se mogle uspoređivati s virom?
jedino dobrim predviđanjem situacije možeš napraviti addit value. bar se u toj branši nepoznanice mogu jako dobro mogu isključiti, pogotovo u ovo doba godine. a reci ti meni zašto misliš da bi dobit trebala biti ista kao i prošle godine? na čemu ti temeljiš taj svoj optimizam. ovo što sam ja napisao činjenica je i baš me zanima gdje ti vidiš prostor za dodatni rast dobiti.

panda
21.08.2006., 14:41
evo kad smo malo vec kod prognostike...mozda bi moglo doci do pada viro-a...manji igraci ce htjeti pozeljeti izaci a oni vecu zapravo ne mogu jer su se uglavili i nema ko da kupi...tj. kome da prodaju...
zivi bili pa vidili

Jay Lo
21.08.2006., 15:49
procjenio sam ja (očito na žalost) i prije nego je dostigla 500 kn da se ne isplati ulagati u viro. hebiga, al nije mi žao. a koje su još dionice u "tom sektoru" koje bi se mogle uspoređivati s virom?
jedino dobrim predviđanjem situacije možeš napraviti addit value. bar se u toj branši nepoznanice mogu jako dobro mogu isključiti, pogotovo u ovo doba godine. a reci ti meni zašto misliš da bi dobit trebala biti ista kao i prošle godine? na čemu ti temeljiš taj svoj optimizam. ovo što sam ja napisao činjenica je i baš me zanima gdje ti vidiš prostor za dodatni rast dobiti.

Vidiš da si krivo procijenio , oni koji su ušli na 500 mogli su prodavat na 630 ili danas na 600.
Što se tiće dionica u sektoru uzmi si nekoliko dionica prehrambene industrije , hvala bogu ima ih na obje burze dovoljno, pa malo usporedi pokazatelje .
Napravi usporedbu sa Virom.
Vezano za dobit nisam napisao da će biti veća , već da daješ nešto kao notornu činjenicu ( pad dobiti ) a to niti ti niti ja ne možemo sa sigurnošću znati.
Ako su porasli troškovi sirovina, možda su nadoknađeni porastom cijene finalnog proizvoda , ne misliš li tako?:thumbsup:

teehee
21.08.2006., 17:03
ne, nisu nadoknađeni porastom cijene finalnog proizvoda koliko got oni to željeli. postoje tri šećerane i one se povijesno ne mogu dogovoriti o cijeni šećera, jer uvijek prevladavaju nekakvi sitni interesi.
ma stvar je zapravo vrlo jasna, samo ju ti iz nekog samo sebi znanog razloga ne želiš prihvatiti. ja sam dan danas apsolutno siguran da će viro ostvariti pad dobiti i to deponiram kao činjenicu. to sam ti čak i argumentirao. pokušaj ti meni argumentirati zašto to ne bi bilo tako.

Jay Lo
21.08.2006., 19:08
ne, nisu nadoknađeni porastom cijene finalnog proizvoda koliko got oni to željeli. postoje tri šećerane i one se povijesno ne mogu dogovoriti o cijeni šećera, jer uvijek prevladavaju nekakvi sitni interesi.
ma stvar je zapravo vrlo jasna, samo ju ti iz nekog samo sebi znanog razloga ne želiš prihvatiti. ja sam dan danas apsolutno siguran da će viro ostvariti pad dobiti i to deponiram kao činjenicu. to sam ti čak i argumentirao. pokušaj ti meni argumentirati zašto to ne bi bilo tako.


Argumentirao sam ti, porast troškova sirovina , ne znaći automatski pad dobiti.

Turbolimač
24.08.2006., 12:46
logicno je da cijena dionice proizvodjača šećera raste kad raste i cijena toga sto prodaje a to je šećer...cijena šećera sada je 30% niža nego u 3. mjesecu ove godine..

takodjer prati li itko sto se zbiva u susjednoj srbiji oni imaju mnogo secerana?

teehee
24.08.2006., 15:07
logicno je da cijena dionice proizvodjača šećera raste kad raste i cijena toga sto prodaje a to je šećer...cijena šećera sada je 30% niža nego u 3. mjesecu ove godine..

takodjer prati li itko sto se zbiva u susjednoj srbiji oni imaju mnogo secerana?


ajde mi molim te pojasni ovo s rastom cijena dionica šećerana u ovisnosti o rastu finalnog proizvoda, tj. šećera, a sve u korelaciji s 30% padom cijene šećera!
možda gledam malo preusko, al jednostavno ne shvaćam.

srbi imaju puno šećerana, ali isto tako i kvotu izvoza, tako da će malo, nakon kampanje, rušit cijenu i kad se ispucaju ostaju naši s naših 150.000 tona. ostatak od njihove kvote (mislim da je identična našoj) ostaje za njihovo domaće tržište. situacija uglavnom kako i prije.