PDA

View Full Version : Elektroprivreda RS-sva preduzeća


Pages : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9

Zeks
19.08.2006., 00:06
18.08.2006.


«Elektrodistribuciji» Pale dodijeljene koncesije za izgradnju hidroelktrana na rijekama Bistrici i Janjini

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluke o dodjeli koncesija preduzeću «Elektrodistribucija» a.d. Pale, za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i jedne na rijeci Janjini.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ukupna vrijednost investicije izgradnje 106.000.000 KM, te da će ove hidroelktrane zadovoljiti 72 odsto potreba ovog kraja za električnom energijom

«Vlada traži od Elektroprivrede Republike Srpske i Elektrodistribucije Pale da izgradnju hidroelktrana finansiraju vlastitim sredstvima, uz minimalno komercijalno zaduženje, jer je Elektroprivreda osposobljena za ovakav poduhvat» rekao je premijer Dodik.

Direktor «Elektrodistribucije» Pale LJubomir Mrda istakao je da će ove četiri hidroelektrane imati ukupnu snagu od 50 megavata i da se prve isporuke električne energije mogu očekivati za dvije godine.

netstrider
25.08.2006., 10:12
Povijesni razvoj elektromreže u BL (inače dosta interesantna stranica o samom gradu):

http://www.cyberbulevar.com/bl/index.php?c=1&t=134

maHE možda jesu kapljica u ukupnoj EKBL, ali će ih oni rado revitalizirati. U osnovi meni je totalno nejasno zašto se zezaju s remontiranjem trafoa koje koriste umjesto da poprave trafoe i maHE do njih (laički gledano čini mi se isplativije; znam, teže je obnavljati srušene objekte nego one u funkciji. Ali, govori a ne znam, možda im je isplativije obnavljati i razvijati mrežu). Pozdrav,

net

Zeks
01.09.2006., 14:53
Srbija ulaže u elektroenergetski sektor RS, i HE Buk Bijela akutelna
Napisao biznis.co.ba
Petak, 01 Septembar 2006
Tokom ove i naredne godine Srbija æe kroz projekte koji æe u narednom periodu biti definisani u RS uložiti oko 100 miliona eura, obavijestili su juèe u Beogradu delegaciju Vlade RS premijer i ministar finansija Srbije Vojislav Koštunica i Mlaðan Dinkiæ.
„Jedan od projekata u koje æe Srbija uložiti novac je i gradnja mosta na Raèi. Za pripremne radove u ovoj godini predviðeno je 1.200.000 eura, a završetak je planiran za iduæu godinu“, rekao je premijer RS Milorad Dodik.

On je zajedno s ministrima privrede, energetike i razvoja i upave i lokalne samouprave Milanom Jeliæem i Nebojšom Radmanoviæem u Beogradu razgovarao s Koštunicom, Dinkiæem i predsjednikom Srbije Borisom Tadiæem.

Poslije sastanka s Koštunicom Dodik je izjavio da je dogovoreno i da preispita projekat zajednièke izgradnje hidroelektrane Buk Bijela. Premijer RS je izrazio zadovoljstvo da je znaèajan broj zajednièkih projekata u fazi završne realizacije navodeæi kao primjer otvaranje komercijalne banke u Banjoj Luci zakazano za 26. septembar.

„Vlada RS radi na veoma konkretnim pitanjima i projektima od obostranog interesa za ljude u RS i Srbiji. Ti projekti treba da manifestiju našu želju i potrebu da kapital iz Srbije bude prisutan prije svega u energetskim projektima u RS“, rekao je Dodik, prenose Nezavisne novine.

ZENICA
02.09.2006., 23:18
Evo da i tu postam, možda je zanimljivo.

Našao sam u zadnjem Erste bank CEE valuation monitoru svježe podatke o CEE electric utilities kompanijama. CEE je uvjetno jer ne uključuje balkanske zemlje, nego firme poput CEZ-a, EVN-a, Verbunda i E.ON-a). Uglavnom medijan je slijedeci.

ja našao podatke za CEE electric utilities (ovo CEE treba shvatiti uvjetno jer ne uključuje nas balkanske zemlje nego firme kao što su CEZ, E.ON, EVN, Verbund i ostale).

Uglavnom njihov medijan je slijedeći P/E 23,3, P/CE 9,2, P/B 2,0, EV/sales 3,3, EV/EBITDA.

salenacionale
06.09.2006., 12:25
Vrlo lijepo izgledaju cijene elektroprivrede ovih dana :thumbsup: ali se mogu tražiti neke "rupe" tj. poređenjem tražiti one jeftinije.

Npr. vrijedi li stvarno HETR 30% više od HEDR? Ili skoro 5 puta više od HELV??? Prema svim pokazeteljima NE! Ili su ove dvije podcijenjene i bolja kupovina...
Takođe je nelogično da EKBL vrijedi više od HELV :eek:

Jedino logično je da je EDPL opet vrijedniji od EKHC, a razlika bi trebala biti čak i veća...

U svakom slučaju možete birati između dobrog i boljeg :up: :thumbsup: :cool:

shichich
06.09.2006., 14:14
Kao što je neki forumaš negdje rekao,cijene na blse još uvijek velikim dijelom zavise od ponude i potražnje,ne stvarne vrijednosti kompanija!

Monk
06.09.2006., 15:02
Vrlo lijepo izgledaju cijene elektroprivrede ovih dana :thumbsup: ali se mogu tražiti neke "rupe" tj. poređenjem tražiti one jeftinije.

Npr. vrijedi li stvarno HETR 30% više od HEDR? Ili skoro 5 puta više od HELV??? Prema svim pokazeteljima NE! Ili su ove dvije podcijenjene i bolja kupovina...
Takođe je nelogično da EKBL vrijedi više od HELV :eek:

Jedino logično je da je EDPL opet vrijedniji od EKHC, a razlika bi trebala biti čak i veća...

U svakom slučaju možete birati između dobrog i boljeg :up: :thumbsup: :cool:

Imao je pravo Net kad je onako lijepo pohvalio EDPL, uzeo sam i ja nešto na 0,75KM.
Stvarno to lijepo izgleda.

netstrider
06.09.2006., 16:19
Nemate vi pojma što je EDPL i koliko je jeftinija od ostalih (čest izuzecima; od nekih sam i učio). Moj savjet je da zagrijete stolicu, jer ću nastavit pisat (uskoro, želim vidjeti kako se ponaša na kontinuiranom), a kad vam svima bude servirano vidjet ćete da je ova cijena zadnja bagatela, ali tada je više neće biti za kupiti ako glavnina marketa dođe do istog. Po trenutnim cijenama: EDPL daleko najjeftinija. EKHC daleko najkuplja. EKBL jeftinija od HELV. Usporedbu HETR i HELV sam zaboravio. Znam da je bez Dubrovnika II, Boćac nešto jeftiniji. I znam da se cijeloj južnoj Neretvi kosa diže na glavi kad čuju riječ horizont u pluralu, tj. da, HELV je neopravdano jeftiniji. Za razliku od HET-a koji ima višak radnika i cence-bence, HELV radi jako uredno. Moja procjena HE je čisti FEBITDA u raznim solucijama (imam iz točno 5). I za mene su skupe.
Pozdrav,

net

gagnant
06.09.2006., 22:55
Kako je teško radit neku kvalitetnu fundamentalnu analizu na osnovu ne baš normalnih tržišnih okolnosti u RS, a samim time prihoda, dobiti i sl., neki su drugi elementi u igri. Prije par mjeseci mogla se povuć paralela između cijena elektrana u odnosu na nivo instalirane snage i većina ih je što se tog parametra tiče rasla u korak. Kretala se nekih 500.000 KM/MW (danas najeftinija 684.000KM/MW). Čak i odnos cijene sa količinom proizvedene energije je išao poprilično paralelno. Sa zadnjim rastom cijena svih elektrana, termoelektrane su se ipak (po svemu sudeći zbog najavljenog ulaska stranih investitora)malo udaljile od tih medijana. Iako ne previše i imaju u usporedbi sa nekim inozemnim proizvođačima još dosta prostora za rast.Gore spomenti CEZ sa trenutnim p/e=22 i p/bv od 2,56 (podaci za 2005 koji će ove godine bit još bolji), sa cijenom na instaliranu snagu (2.684.153 KM/MW), a zatim i prodane struje (443.482 KM/GWh), je 2-4 puta skuplji od elektrana u RS. Uz napomenu da kod CEZ-a cca 70% instalirane snage nose termoelektrane. RTEU i RITE u usporedbi sa istim bi mogli rast još barem duplo.
Ne znam po kojem je parametru HETR precijenjen u odnosu na ostale?! čak naprotiv ako gledamo samo inst.snagu, trenutnu proizvodnju i potencijal proizvodnje koji još nije potpuno iskorišten, HETR ima još dosta prostora ispred sebe.
Po mojim izračunima na današnje cijene, HEDR je taj koji je po cijeni prilično iznad konkurencije, iako je i on još relativno povoljan. Rado bi da mi netko kaže zašto misli da je HEDR jeftiniji od bilo koje druge HE ili TE?!
Bilo kako bilo elektrane su definitivno jedne od većih vrijednosti u RS, samo je pitanje kad će profunkcionirat u normalnim tržišnim uvjetima.

nevaljalko
07.09.2006., 08:51
EDPL je sad 1,75 jel to puno za ulaz i po vama dokle je vidite

guru
11.09.2006., 14:59
EDPL je sad 1,75 jel to puno za ulaz i po vama dokle je vidite


ELEKTRODISTRIBUCIJA AD PALE 2,3000 9,52%

ocito da nije :biggrin:

jackson
12.09.2006., 09:37
Zagožen lahko začne projekte na Balkanu

So pa nadzorniku Zagožnu in njegovi ekipi odobrili načrte, ki jih ima HSE na Balkanu. Med njimi je v načrtu med 600 in 700 milijoni evrov vredno vlaganje v Elektroprivredo Republike srbske (EPRS), ki ga je Zagožen napovedal sredi poletja. Sporazum predvideva sodelovanje HSE in EPRS pri gradnji novega, 600- megavatnega bloka v Termoelektrarni Ugljevik, modernizacijo stare Termoelektrarne Ugljevik, gradnjo hidroelektrarn in nekatere druge oblike poslovno-tehničnega sodelovanja.

market cap RTEU - 130 mio €

gagnant
12.09.2006., 13:29
market cap RTEU - 130 mio €

To ti je isti iznos kao i za rekonstrukciju dinamovog stadiona. Pa sad vidi što ima veći potencijal ;)

netstrider
12.09.2006., 14:16
Ili za izgradnju stadiona većeg od dinamovog koji u sebi ima hotel s 5 zvjezdica i blabla,... i dalje ima manji potencijal od elektrane s restrukturiranim poslovanjem rudnika.

Mikey
12.09.2006., 23:49
ERS gradi mini HE na Bosni (http://www.nezavisne.com/dnevne/ekonomija/ek09132006-01.php)

"...DOBOJ - Vlada RS odobrila je tri koncesije "Elektroprivredi RS" (ERS) odnosno "Elektrodoboju" za izgradnju mini-hidroelektrana (HE) na rijeci Bosni, saopšteno je nakon jučerašnjeg sastanka Milana Jelića, ministra privrede, energetike i razvoja RS, i Milenka Cvijanovića, generalnog direktora "Elektrodoboja"...."

Evo, da ne ispadne da i neki drugi kao ELDO npr neće graditi MHE.
:thumbsup:

netstrider
13.09.2006., 00:34
Da, jedina je razlika što su ove elektrane mHE (po cifri bih rekao da je 1 veća), a one u EDPL čak nisu ni MHE, ali slažem se, super stvar koja će bitno popraviti krvnu sliku ELDO.

netstrider
13.09.2006., 10:15
Ipak jesu MHE, mea culpa. Ukupni kapacitet te 3 elektrane je zavidnih 20 MW (nije kao EDPL, ali što to je kao EDPL?).

netstrider
13.09.2006., 18:37
Ok momci i cure, ovo dole znači da imamo puno posla. Ono što mi treba je prijevoz ZG-SA (ili barem ZG-BL), a ni za smještaj se neću bunit, mada to i nije bitna stvar. Svi koji žele dati punomoći, javite mi se (usput i recite kako želite da glasam, jer ću inače za vas glasati onako kako mislim da je najbolje za mene, a to je uglavnom najbolje i za poduzeće, tj. nije najbolje za fond menadžere i male dioničare željne dividendi i tih trica). Prijedloge pitanja šaljite ili meni ili na temu. Jer, ove stvari je najlakše doznati na skupštini.

„ELEKTRODISTRIBUCIJA" a.d. Pale
Broj: HO-XIV-217/06 Datum, 8.9.2006. godine
Na osnovu člana 44, tačka 4 Statuta „Elektrodistribucija" a.d. Pale, Nadzorni odbor „Elektrodistribucija" a.d. Pale
SAZIVA
osmu sjednicu Skupštine akcionara „Elektrodistribucija" a.d. Pale
Sjednica će se održati dana 6.10.2006. godine (petak) sa početkom u 11 časova u prostorijama Društva u Palama.
Za sjednicu se predlaže sljedeći
DNEVNI RED:
1. Izbor predsjedavajućeg Skupštine i zapisničara;
2. Usvajanje zapisnika sa šeste i sedme sjednice Skupštine akcionara „Elektrodistribucija" a.d. Pale;
3. Donošenje-odluke o usvajanju konačnog izvještaja nezavisnog revizora o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja „Elektrodistribucija" a.d. Pale na dan 31.12.2005. godine;
4. Donošenje odluke o usvajanju Izvještaja o procjeni vrijednosti osnovnih sredstava i kapitala „Elektrodistribucija" a.d. Pale na dan 31.12.2005. godine;
5. Donošenje odluke o pokrivanju gubitaka iz ranijih godina;
6. Donošenje odluke o usvajanju:
- Rebalansa Plana poslovanja „Elektrodistribucija" a.d. Pale za 2006. godinu – Plana poslovanja „Elektrodistribucija" a.d. Pale za period 2006 - 2008. godina;
7. Davanje saglasnosti na sprovođenju aktivnosti za gradnju HE na rijekama Janji i Bistrici i donošenje odluke o finansiranju pripremnih radnji za izgradnju hidroelektrana;
8. Donošenje odluke o sprovođenju aktivnosti po zaključcima Vlade Republike Srpske broj 04/1-12/219/06 od 18.5.2006. godine i Operativnog uputstva „Elektroprivrede" RS;
9. Donošenje odluke o visini naknade za rad:

- članovima Nadzornog odbora,
- članovima Odbora za reviziju,
- direktoru Opjeljenja interne revizije.
U slučaju da se osma Skupština akcionara ne održi dana 6.10.2006. godine, ponovljena osma Skupština akcionara održaće se dana 13.10.2006. godine (petak) u isto vrijeme, na istom mjestu i sa istim dnevnim redom.
Pozivaju se svi akcionari, fizička i pravna lica, da ličio ili putem punomoćnika, odnosno glasanjem pismenim putem, uzmu učešća u radu Skupštine akcionara.
Punomoć za zastupanje akcionara mora biti ovjerena kod nadležnog organa. Ukoliko akcionar glasa pismenim putem, pismena izjava o glasanju takođe mora biti ovjerena kod nadležnog organa.
Uvid u materijal koji he se razmatrati na osmoj sjednici Skupštine akcionara može se izvršiti svakog radnog dana od dana objavljivanja ovog poziva u prostorijama Društva u terminu od 7 do 15 časova.

Mikey
17.09.2006., 12:46
Elektroprivreda Republike Srpske poručila Crnoj Gori
Nijesmo ništa dužni (http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=57617)

piše: Republika

Guardian
27.09.2006., 14:52
Pitanje?

Zar HE Dubrovnik ne spada u pasivni podblans HETR-a?, bio je OUR u sastavu Trebisnjice, osim ako SDS nije prodao to Hrvatskoj...

nevaljalko
27.09.2006., 15:30
kako je prosao gacko

guru
27.09.2006., 16:55
R I TE GACKO AD GACKO 0,9430 -0,76% 0,8500 0,9390 0,9500 0,9500 0,9290 0,9390 11 93275 87593,4200

dr.ug
28.09.2006., 16:15
... za sve koji nisu gledali, sinoc na prnjavorskoj K3 televiziji,
sponzorsko-promotivna emisija EFT grupe: ... prica o "gornjim horizontima" i rudniku i buducoj TE Stanari...

u Stanare namjeravaju uloziti 100 miliona eura (rudnik) i 500 miliona (buduca TE)

Finac
28.09.2006., 17:36
... za sve koji nisu gledali, sinoc na prnjavorskoj K3 televiziji,
sponzorsko-promotivna emisija EFT grupe: ... prica o "gornjim horizontima" i rudniku i buducoj TE Stanari...

u Stanare namjeravaju uloziti 100 miliona eura (rudnik) i 500 miliona (buduca TE)

Dobro si rekao "sponzorsko-promotivna emisija", tj. reklama zvana "ja, pa ja, pa opet ja...". Takodje, prica o Gornjim horizontima se odnosi na HETR gde je EFT bio znacajno ukljucen, a ne na Rudnik Stanare.
Ali, treba biti realan - ukoliko oni krenu u investiciju izgradnje termoeletrane to ce znaciti puno za rudnik, bez obzira kolika to investicija bila (300-500 kEUR). Meni je ta emisija izgledala samo kao reklama, ali sa neizvesnim krajem (ko zna kada ce oni to poceti). Tako da mozda na long-term to i jeste dobra investicija (Stanari).:)

Btw, oni tu emisiju daju na TV K3 vec peti put, a mozda i vise.:confused:

Pozdrav

netstrider
28.09.2006., 22:50
Jeste li čuli za poduzeće koje je jedno 50 puta spomenuto na ovoj temi. Mislim da se zove nešto sa "Novi"... Isto tako, (grat, grat, grat), čini mi se da je priča da se izađe iz joint venturea jedno sexy mazanje očiju kad svi znamo da se tih para ne odriče lako. Dakle, kako mi se čini da je dosta onih koji još ne znaju, od ugljena iz stanarskog rudnika poduzeće STNR nema neke koristi.

salenacionale
29.09.2006., 16:12
Koliko Stanari vrijede pokazuje i današnji skok od 206%...

Guardian
29.09.2006., 18:11
i knjigovodstvena vrijednost ispod nule, ako nesto ne naprave...

A pricao sam sa jednim svojim profesorom koji ima veze sa tim projektima (bar je citao ono sto niko od nas nije) i rece mi da ce tu biti ista prica kao i sa Ljubiom... (znaci pusha!).

shichich
29.09.2006., 19:11
Koliko Stanari vrijede pokazuje i današnji skok od 206%...
Daj koju činjenicu za nas koju nismo na licu mjesta;godišnja proizvodnja,kapacitet,stanje mehanizacije,odakle dugovi,zašto takvi niski prihodi;osim spominjanog j.venturea sa Vukom u čemu je vrijednost rudnika trenutno....

guru
29.09.2006., 19:37
Koliko Stanari vrijede pokazuje i današnji skok od 206%...

206% na 7milja maraka i emisije neke čujem da su bile na TV.....
dva su scenarija:
1. navlakuša onog koji želi prodati a prije im digne cijenu do neba:biggrin:
2. netko je malo pretplatio sve to:p:

a sve povezano s tel. emisijom dan prije:biggrin: da je to toliko valjalo valjda bi to netko prije primjetio a i ako je primjetio ne bi im toliko dizao cijenu....

ako im uspije maheri su:thumbsup:

gledali tko prevarante na HTV četvrtkom kao da su se oni umiješali

Guardian
30.09.2006., 00:13
Potencijal tog rudnika je sto je jedini rudnik ekoloske rude lignita u ovom dijelu Republike Srpske, a elektroprivreda ima plan izgradnje Termoelektrane u :elincu (pored Banja Luke) koja ce se snabdjevati iz Stanara..., ali kao sto mi covjek koji je upoznat sa projektom rece da ce scenario biti slican kao sa rudnicima Omarska...

Vidjecemo..., samo ovo sto jest jest prenapuhano je.

salenacionale
02.10.2006., 11:16
Da se razumijemo: mnogo hartija po pokazateljima tipa P/E trenutno ne vrijedi onoliko po koliko se trguje, ljudi jednostavno kupuju potencijal. Oni što kupuju RTEU i RITE ne vrednuju njihovo dosadašnje negativno poslovanje (po tome ih sigurno nebi ovoliko plaćali) nego potencijal i vrijednost rude koja će još dugo biti u zemlji i jednog dana će se pretvoriti u struju tj. novac. Slična stvar je i sa Stanarima...

Mikey
02.10.2006., 12:02
Nego, što se dogodilo sa HETR i HELV danas?
Vidi li netko promete barem pa da posta?

salenacionale
02.10.2006., 13:16
Promete možeš vidjeti i na portalu berze.

Danas je neko pametan uhvatio 20 vaučera (1102 akcije) HELV-a po 1,50 KM, sljedeća ponuda je na 1,75 KM i to svega 1800 akcija. Inače ponuda je skroz "tanka". Ovo bi vrlo lako moglo otići i na 2,00 KM!

Guardian
03.10.2006., 00:31
Sta mi jedan pametan covjek rece za hartije cija je knjigovodstvena cijena 0 (nula) - mislim na Stanare i Petrol..., znaci ako udje novi vlasnik, a knjigovodstvena cijena je 0, znaci da preduzece ne postoji, on moze uraditi novu emisiju akcija a ostali akcionari dobijaju sipak..., gube sve!
Sve mi mirisi da ce rusi ako udju u petrol to uraditi... (po zakonu mislim da mogu)!

netstrider
03.10.2006., 01:15
Nisam siguran da Petrol baš ne postoji. Sasvim je dobro i dobro se osijeća. Kad bi to i bilo točno, sasvim nema veze s ovom pričom. Ukoliko Rusi dobiju PTRL njegova knjigovodstvena vrijednost će biti 4,22 KM, tj. Vlada je potpisala protokol kojim je rekla preuzeti sva ova dugovanja s mojih akcija (a što misliš da sam glup to kupovao kao najokorjeliju špekulaciju od koje sve može propasti, nego zbog sjajnog profita. :) ). To nema veze sa STNR, ali ima jedna caka, Novim Stanarima itekako odgovara da STNR propadnu (možda je tako nešto taj pametan čovjek vidio). Ima ti još jedna caka, kad bi Japanci i mogli napraviti novu emisiju akcija, ona nikako ne bi mogla biti ispod tržišne (Komisija je donijela stav vrlo sličan ovomu, dapače, rekao bih i jači), a pitanje je bi li to mogli napraviti bez da i nama malima ponude po jednakim uvjetima. Toliko o pametnim ljudima (naravno, ako možeš potplatit komisiju, koj će ti krc uopće posao, potplatiš banku da ti da malo svojih para i evala). Pozdrav,

net

dr.ug
03.10.2006., 11:51
Promete možeš vidjeti i na portalu berze.

Danas je neko pametan uhvatio 20 vaučera (1102 akcije) HELV-a po 1,50 KM, sljedeća ponuda je na 1,75 KM i to svega 1800 akcija. Inače ponuda je skroz "tanka". Ovo bi vrlo lako moglo otići i na 2,00 KM!


HELV rekordna cijena. cisto do 1,79.

salenacionale
03.10.2006., 12:09
Sta mi jedan pametan covjek rece za hartije cija je knjigovodstvena cijena 0 (nula) - mislim na Stanare i Petrol..., znaci ako udje novi vlasnik, a knjigovodstvena cijena je 0, znaci da preduzece ne postoji, on moze uraditi novu emisiju akcija a ostali akcionari dobijaju sipak..., gube sve!
Sve mi mirisi da ce rusi ako udju u petrol to uraditi... (po zakonu mislim da mogu)!
E kad bi takve stvari mogle proći Komisiju naše bi tržište otišlo k vragu. To bi jedan broker trebao znati...

dr.ug
03.10.2006., 12:17
Sta mi jedan pametan covjek rece za hartije cija je knjigovodstvena cijena 0 (nula) - mislim na Stanare i Petrol..., znaci ako udje novi vlasnik, a knjigovodstvena cijena je 0, znaci da preduzece ne postoji, on moze uraditi novu emisiju akcija a ostali akcionari dobijaju sipak..., gube sve!
Sve mi mirisi da ce rusi ako udju u petrol to uraditi... (po zakonu mislim da mogu)!


mogu!!

naprave emisiju po knjigovodstvenoj vrijednost-0!:)

netstrider
04.10.2006., 00:19
Zašto bi radili po 0, kad mogu napraviti emisiju po knjigovodstvenoj vrijednosti koja je negativna, zapravo bi njima firma platila da naprave emisiju? Ne bi otišlo kvragu takvo tržište nego cijela BiH. Pa bespredmetno je pisati o tome. Malverzacije postoje i uvijek će postojati. Stvar je samo da ne pređu granicu ukusa (npr. ovo što se zadnjih 20 godina radi u BIRA prešlo je po mom mišljenju granicu ukusa. Ovi Rus samo dodaje ulje na vatru).

Zeks
05.10.2006., 14:35
NASTAVLJA SE PROCES OKRUPNJAVANJA NA TRŽIŠTU ENERGIJE EUROPSKE UNIJE
četvrtak, 05.10.2006.
Masovna preuzimanja uslijedila su zbog liberalizacija energetskog tržišta u EU. Koliko je propulzivan energetski sektor u Europskoj uniji pokazuje i podatak da je samo prošle godine ukupna vrijednost preuzimanja ...

... u energetskom sektoru bila 184 milijarde dolara.


Diljem Europe traju procesi preuzimanja u energetskom sektoru. Naime, još nisu završili pregovori o preuzimanju španjolske energetske kompanije Endese od njemačkog E.ON-a, te dogovor o fuziji francuskih Gaz de Francea i Sueza. Osim toga, većina manjiih europskih energetskih tvrtki na meti je velikih igrača koji žele okrupnjati cvjetajuće tržište enegrijom. Prije svega se to odnosi na portugalsku kompaniju EDP-Energias de Portugal SA te druga po veličini energetska kompanija u Španjolskoj Iberdrola SA. Vrijednost samo tih dviju spomenutih kompanija prošlog tjedna skočila je za 8,2, odnosno, 9,4 posto i to samo zbog špekulacija analitičara da se nalaze na meti velikih europskih igrača za prevlast u Europi. Tako se danas za dominaciju na Starom kontinentu bore E.ON komu je najveći konkurent također njemački RWE AG te francuski energetski div Electricite de France SA, ali i talijanski Enel SA.


Od samih preuzimanja najvrijednije je i najvažnije, ali i najviše pod lupom stručne i svekolike javnosti, ono na Iberijskom poluotoku gdje E.ON vodi višemjesečnu borbu za preuzimanje Endese čemu se protive vlasti u Madridu. Koliko se borba zaoštrila pokazuje i činjenica da su se u čitav slučaj upleli i europski regulatori za tržišnu utakmicu koji su Europskoj komisiji predložili kažnjavanje vlade Jose Luisa Zapatera. Kada je Komisija odlučivala o tome hoće li kazniti Madrid ili ne, španjolski investicijski fond dao je ponudu za kupnju deset posto udjela u Endesi nakon čega je uprava E.ON-a odlučila dodatno povećati ponudu, pa tako danas za španjolsku energetsku kompaniju nude čak 37,1 milijardu eura. E.ON-ova utrka za Endesom traje još od veljače ove godine, a zasad ključna stvar čitavog posla dogodila se 26. rujna kada je Europska komisija odlučila da je španjolska vlada prekršila čak 19 zakona EU o preuzimanju.

Želja Nijemaca za preuzimanje španjolske tvrtke nalazi se u podatku da bi kupnjom Endese E.ON dobio novih pedeset milijuna potrošača plus mogućnost širenja kompanije na Južnu Ameriku gdje Španjolci drži dosta velik tržišni udio. Osim toga, španjolsko tržište raste po puno većoj stopi od ostalih država članica Europske unije, a mogućnost zarade bit će i veća kada Madrid spusti državne namete. Koliko je propulzivan energetski sektor u Europskoj uniji pokazuje i podatak da je samo prošle godine ukupna vrijednost preuzimanja u energetskom sektoru Starog kontinenta bila 184 milijarde američkih dolara. Europska unija će početkom srpnja 2007. godine potpuno otvoriti vrata energetskog tržišta pa velike kompanije pokušavaju zauzeti čim jače tržišne pozicije.

Od drugih manjih kompanija u središtu zanimanja su dvije nizozemske Esent NV i Nuon NV, te jedna talijanska Hera SA. I analitičari američke ekonomske novinske agencije Bloomberg drže kako će europsko tržište enrgenata u buduće rasti velikom brzinom, a prema njihovi podacima samo u 2006. godini indeks europskih energetskih kompanija porastao je za 23 posto.


Enel ulaže milijardu eura u Bugarsku


Prema podacima uprave Enela, najveće enrgetske kompanije u Italiji, u sljedećih pet godina spremaju se uložiti nešto više od 900 milijuna eura u obnovu i modernizaciju elektrane u Bugarskoj Maritza East III. Plan modernizacije uključuje povećanje kapaciteta bugarske elektrane sa sadašnjih 857 megavata na 1500 megavata 2011. godine kada bi obnova trebala završiti.

Poslovni dnevnik

advokat
05.10.2006., 22:35
NASTAVLJA SE PROCES OKRUPNJAVANJA NA TRŽIŠTU ENERGIJE EUROPSKE UNIJE
četvrtak, 05.10.2006.
Masovna preuzimanja uslijedila su zbog liberalizacija energetskog tržišta u EU. Koliko je propulzivan energetski sektor u Europskoj uniji pokazuje i podatak da je samo prošle godine ukupna vrijednost preuzimanja ...

... u energetskom sektoru bila 184 milijarde dolara.


Diljem Europe traju procesi preuzimanja u energetskom sektoru. Naime, još nisu završili pregovori o preuzimanju španjolske energetske kompanije Endese od njemačkog E.ON-a, te dogovor o fuziji francuskih Gaz de Francea i Sueza. Osim toga, većina manjiih europskih energetskih tvrtki na meti je velikih igrača koji žele okrupnjati cvjetajuće tržište enegrijom. Prije svega se to odnosi na portugalsku kompaniju EDP-Energias de Portugal SA te druga po veličini energetska kompanija u Španjolskoj Iberdrola SA. Vrijednost samo tih dviju spomenutih kompanija prošlog tjedna skočila je za 8,2, odnosno, 9,4 posto i to samo zbog špekulacija analitičara da se nalaze na meti velikih europskih igrača za prevlast u Europi. Tako se danas za dominaciju na Starom kontinentu bore E.ON komu je najveći konkurent također njemački RWE AG te francuski energetski div Electricite de France SA, ali i talijanski Enel SA.


Od samih preuzimanja najvrijednije je i najvažnije, ali i najviše pod lupom stručne i svekolike javnosti, ono na Iberijskom poluotoku gdje E.ON vodi višemjesečnu borbu za preuzimanje Endese čemu se protive vlasti u Madridu. Koliko se borba zaoštrila pokazuje i činjenica da su se u čitav slučaj upleli i europski regulatori za tržišnu utakmicu koji su Europskoj komisiji predložili kažnjavanje vlade Jose Luisa Zapatera. Kada je Komisija odlučivala o tome hoće li kazniti Madrid ili ne, španjolski investicijski fond dao je ponudu za kupnju deset posto udjela u Endesi nakon čega je uprava E.ON-a odlučila dodatno povećati ponudu, pa tako danas za španjolsku energetsku kompaniju nude čak 37,1 milijardu eura. E.ON-ova utrka za Endesom traje još od veljače ove godine, a zasad ključna stvar čitavog posla dogodila se 26. rujna kada je Europska komisija odlučila da je španjolska vlada prekršila čak 19 zakona EU o preuzimanju.

Želja Nijemaca za preuzimanje španjolske tvrtke nalazi se u podatku da bi kupnjom Endese E.ON dobio novih pedeset milijuna potrošača plus mogućnost širenja kompanije na Južnu Ameriku gdje Španjolci drži dosta velik tržišni udio. Osim toga, španjolsko tržište raste po puno većoj stopi od ostalih država članica Europske unije, a mogućnost zarade bit će i veća kada Madrid spusti državne namete. Koliko je propulzivan energetski sektor u Europskoj uniji pokazuje i podatak da je samo prošle godine ukupna vrijednost preuzimanja u energetskom sektoru Starog kontinenta bila 184 milijarde američkih dolara. Europska unija će početkom srpnja 2007. godine potpuno otvoriti vrata energetskog tržišta pa velike kompanije pokušavaju zauzeti čim jače tržišne pozicije.

Od drugih manjih kompanija u središtu zanimanja su dvije nizozemske Esent NV i Nuon NV, te jedna talijanska Hera SA. I analitičari američke ekonomske novinske agencije Bloomberg drže kako će europsko tržište enrgenata u buduće rasti velikom brzinom, a prema njihovi podacima samo u 2006. godini indeks europskih energetskih kompanija porastao je za 23 posto.


Enel ulaže milijardu eura u Bugarsku


Prema podacima uprave Enela, najveće enrgetske kompanije u Italiji, u sljedećih pet godina spremaju se uložiti nešto više od 900 milijuna eura u obnovu i modernizaciju elektrane u Bugarskoj Maritza East III. Plan modernizacije uključuje povećanje kapaciteta bugarske elektrane sa sadašnjih 857 megavata na 1500 megavata 2011. godine kada bi obnova trebala završiti.

Poslovni dnevnik

Znaci li ovo da je TGDO, pored TGTN i TGKA gde su Italijani vecinski u percepciji stranih investitora?

Monk
05.10.2006., 23:45
EDPL, sutra je skupština.

Sebe, dioničare iz Hrvatske, a i nas forumaše koji smo dali punomoć sutra zastupa Netstrider. Sretno i složi izvještaj za nas. :thumbsup:

Mikey
06.10.2006., 01:31
Taj mudrijaš se još bude i namjestio tam...
Nije on ni bedast tak...kad već stalno trubi za EDPL, u redu je da ide...

sretno Net

Pepi
06.10.2006., 11:20
EDPL, sutra je skupština.

Sebe, dioničare iz Hrvatske, a i nas forumaše koji smo dali punomoć sutra zastupa Netstrider. Sretno i složi izvještaj za nas. :thumbsup:

bravo i sretno net.
trebat će domaćini pripremiti dobre meze i dosta vremena ...jer kad net krene izlagati geostrateška viđenja i svoje analize moglo bi to prerasti u zanimljivu raspravu.

Wiz-Dinero
06.10.2006., 22:10
POZDRAV SVIMA NA FORUMU...

zanima me kako je prosla skupstina EDPL?kakvi su utisci?

netstrider
07.10.2006., 20:18
Hllo.
tnx. Monk, Mikey, Pepi.
Pisat ću za koji dan kad složim na papir. Uglavnom, osnovna informacija je da su sve točke dnevnog reda izglasane.
Što se tiče ambicije za stolicu tamo, to nije nikakva tajna, mada nema priše (još nas je premalo). Interesantno je što je za razliku od ostalih distribucija tamo jedan radnik distribucije po njegovim riječima sakupio 150 članova u "udrugu", tj. preko 4% (ali nije imao nikakve punomoći ni ništa od te udruge; no, rekao je da imaju, da traži na sve adrese da dobiju svog predstavnika u NO). Takva inicijativa me generalno raduje, no ovdje je problem sam taj čovjek koji tu ne vidi ništa drugo osim osobnog interesa. Ima neki šarlatanski pristup (od one vrste koji se hvale kako znaju što znači riječ dividenda) i mnogo govori, a malo toga ima na papiru zbog čega bih bio naklonjeniji dati nekome drugome da upravlja mojim vlasništvom (ustvari, čovik koji bih htio da to radi je prezauzet u zadnje vrijeme, pa sam odlučio da sam sam sebi najbolji izbor). Bilo bi prirodno da u nadzor uđe netko tko tu osim svog manjinskog interesa vidi i nešto drugo (npr. meni bi bilo drago da jedan od top10 individualaca sjedi u NO), ali ako bude i ovaj valjda nije smak svijeta. Kakogod, za razliku od drugih 1000+ akcionarskih društava u RS, ovi znaju što imaju (svratija san do brokerske kuće, ljude zanima koliko imaju EDPL, ali ih baš nisu skloni prodavati (konkretno sin i majka su došli pitati)), a činjenica da će ih netko udružiti i da se priča o perspektivi znači stabilniju strukturu (slabo se odlučuješ za ulazak u skupinu "free-float"). A to mi je drago.
Pozdrav,

net

netstrider
08.10.2006., 15:32
Dakle, petak ujutro. 20-tak minuta vožnje od Sarajeva nalazi se mali gradić - Pale. Pale izgledaju kao neki mali turistički gradić kojemu jako dobro ide. Navodno su tu isprašena velika sredstva jer je trebalo biti neko novo središte, novo Sarajevo, tako nekako. Nema geo-stratešku prednost za takvo nešto (nalazi se praktički u kotlini), ali zato ima izvrsnu hidropotencijalnu bazu. A o tome se u suštini i radi.
Inače, sama zgrada Elektrodistribucije nalazi se na početku "Šetališta", novog šetališta koje je još u izgradnji. Izvana je riječ o novoj zgradi, nenametljivoj za razliku od onog zelenog staklenog strašila koju ne neki genijalac tako nacrtao jer mu je izgledala zgodno, dakle obična nova zgrada. Iznutra,... cca jedno 500 puta bolje uređena od Elektrokrajine, od središta HEP-a, JPESR-a i JPEMR-a jedno desetak puta bolja. Inače, taj interijer je kombinacija bijelog i crvenog mramora, širokog prostora, skupog namještaja i imaju interesantan detalj - na više mjesta u zgradi nalazi se slika Nikole Tesle. Kasnije kad sam sve to malo zbrojia, nije puno odskakalo od ljudi koji to vode. U ostalim elektroprivredama (ED Pale nakon završetka prve elektrane na Bistrici to postaje, mala elektroprivreda) je kadar uglavnom star. Ovdje to nije slučaj. Skupština je vođena na projektoru, što me ugodno iznenadilo. I ostali imaju ljude koji to mogu izvesti, vjerojatno negdje imaju projektor. Caka je što oni NE RADE TAKO.
Cijela skupština je bila "Q&A session" u kojemu su sa A strane stajali različiti članovi uprave poduzeća i dali veliki doprinos našem znanju. Neke stvari namjerno neću ovdje pisati da drugi put ne bude me&the rest of the world (pitajte ljude koji su "bili" na skupštini, oni znaju).
Dojam je bio da nas jako dobro prihvaćaju. Da se jako dobro i svjesno radi. Da se ne komplicira i da se ide naprijed. Za razliku od ostalih poduzeća, ovo nema problema s likvidnošću i naplatom. Ona zadnja odluka koja je izglasana je neki prijedlog Vlade da se uvedu neki standardi (koji već postoje u ED Pale) i da se reprogramira dug i oproste kamate. Malo mi je bilo glupo što oni to ovdje uvode a znaju da je sasvim nepotrebno kad nikome od kupaca "Elektrodistribucije" ne smeta što ima te kamate platit (al dobro, kad već u BN i BL stvari ne funkcioniraju, oni su odlučili biti solidarni).
Donešena je odluka da se još 2.3 mil. KM upucaju u rad na novim elektranama (nažalost nije riječ o malim elektranama, tj. neće biti subvencije struje za barem 2 od ove 3 na Bistrici. Za ovu 4. hoće, ali ona je ionako jako mala).
Donošena je odluka o revalorizaciji imovine.
Donešena je odluka o darovanju imovine koja se knjigovodstveno vodi kao 1.3 mil. KM Elektroprenosu. Imovina je besposadna (osim onog kata u Zvorniku, ali ajde, ionako nemamo višak radnika), pa im nećemo prebacivati nekvalificiranu radnu snagu. Strateški gledano, osim tog poslovnog prostora u Zvorniku, riječ je o dva 10 km 110 kv voda i trafoima na njemu.
To bi u suštini bilo to. Jedan izlet koji se itekako isplatija.
Očekujem idući put veći broj malih akcionara (sami "miting" koji je održan privući će radnike da osim upisanih vaučera počnu kupovati svoje poduzeće jer mu je cijena... oni i sami znaju kolika. U osnovi oni sve znaju, samo im je trebao netko to potvrditi). Lijep pozdrav i ugodno trgovanje,

net

Sarajevo
08.10.2006., 19:10
Net, ti si tamo ostavio prilican utisak.

Neki od sitnijih akcionara prisutnih na skupstini su izrazili zelju da dokupe nesto akcija, a neki povlace prodajne naloge... Kazu - "Onaj mali iz Splita nam otvorio oci..." :).

Nesto bih dodao na tvoje izlaganje (ne slazem se u potpunosti sa tvojim vidjenjem) - u EDPL se mnogo prica, malo radi... Nije tu mnogo bolja situacija u odnosu na ostale distribucije. Ja znam mnogo slucajeva cudnih otpisa potrazivanja prema nekim pravnim licima (nekim d.o.o.), tj. dogovora ispod stola sa rukovodiocima nekih P.J. EDPL... I cisto sumnjam da ce se tu bilo sta bitnije promijeniti do privatizacije.

Poz.

nevaljalko
09.10.2006., 08:34
net, bez zamjerke svako svoga konja hvali,a odakle im pare da naprave tu zgradu samo se upitaj....

Markotonibruno
09.10.2006., 09:44
http://infohep
tek kao info

netstrider
09.10.2006., 20:48
Ma, to što rade svakako stoji. definitivno. Jedina je caka što ja znam da drugamo rade još gore. U osnovi, meni bi odgovaralo da kradu najviše jer to znači da imaju i najviše prostora za popravak na bolje, ali ono kako ja to vidim, nisu najgori, dapače.
MTB, link ti ne valja.
Nemam ja tog konja zato jer je moj, nego zato jer je najbolji i to za dosta.
Ono što nisam dodao uz tekst, ali sam se sad predomislija:
Hvala svima koji su podržali ovu akciju, svojim glasovima, savjetima, prijedlozima i lijepim željama. Puno hvala svima koji su imali vremena i strpljenja i koji su imali makar 5 minuta vremena ostaviti silnu gužvu od posla. I na kraju, hvala na vožnjama okolo, toplim obrocima, krevetu i dugim pričama o poslu, životu i svemu ostalom. Vi ste razlog zašto se teško odvajam od ovog posla.
Pozdrav,

net

netstrider
10.10.2006., 01:47
E, ma zaboravili smo bitan detalj. Da je ostavljen utjecaj, to sam odmah vidio. Valjda je sama pojava bila dovoljna. Ali, svakom akcijom koju radnik ne proda ili još bolje koju kupi. Svakom akcijom koju netko sa Pala ne proda ili još bolje kupi, malverzacije na ine d.o.o.-ove postaju manje. Inače, ja ne kupujem trenutno poslovanje nego perspektivu. Kad bih kupovao trenutno stanje, rijetko bi koju firmu od ovih koje imam imao. S druge strane, pogledam li poslovni plan za ovu firmu ispada da ukoliko je držim dovoljno dugo ona postaje samo bolja. Dakle, ako trend bude takav da radnici budu kupovali (ESOP im ne planiraju dati; možda neki mali, ali će za to trebati puuno nagovaranja, i tad će i dalje biti upitno), stvari će se brže približavati perspektivi. Dobru trgovinu.
Pozdrav,

net

jackson
12.10.2006., 11:53
kamo če it cijene ovih akcija :)

Fond PIO RS donio odluku da kupuje dionice Elektroprivrede RS
Če želite prenesti slike, kliknite tukaj z desno miškino tipko. Outlook je preprečil samodejni prenos teh slik iz interneta, da bi pomagal zaščititi vašo zasebnost.

Novi upravni odbor Fonda PIO RS (Penziono invelidskog osiguranja) juče je na prvoj sjednici donio odluku da se započne proces kupovine dionica u preduzećima koja su u elektroenergetskom sistemu RS.

“Donijeli smo odluku da se krene u kupovinu dionica u Elektroprivredi RS, koja trenutno dosta dobro stoji, a da se istovremeno započne prodaja dionica Fonda u četrdesetak preduzeća koja su pod stečajem”, rekao je u pauzi sjednice Željko Rodić, predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO RS, dodajući da Fond neće prodavati svoje dionice u Telekomu Srpske i Rafineriji nafte u Brodu.

UO je i usvojio Program mjera za otklanjanje nedostataka iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o poslovanju Fonda PIO RS 2003. godine, koji je ocijenjen kao “prilično negativan”.

Rodić je istakao da će komisija, koja je napravila plan, ići po prioritetima, ne precizirajući konkretno kako, ali je rekao da je “tu bilo svega”. Slavko Bašić, direktor Fonda PIO RS, rekao je da je Fond već otklonio dosta nepravilnosti iz revizorskog izvještaja, u kojem je, kako je rekao, jedna od najvećih zamjerki u vezi s uknjižavanjem imovine Fonda PIO RS, poput stanova, zgrada, zemlje, prenose Nezavisne novine.

Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da je na sjednici Upravnog odbora razmatrana reforma i strategija razvoja Fonda PIO RS, koja je rađena po SITA-povom projektu, a u koji je međunarodna zajednica uložila znatan dio sredstava.

“Ovom strategijom razvoja predviđa se uvođenje tri stuba osiguranja”, rekao je Tomić, dodajući da su već neke od ovih aktivnosti prihvaćene, između ostalog da je produžena starosna dob na 65 godina i da su izjednačena prava žena muškaraca i žena na 40 godina radnog staža.

Tomić je dodao da bi trebalo da dođe do “izjednačavanja prava” onih koji su otišli u penziju u periodu do 2002. i onih koji su otišli 2005. godine, gdje je trenutno razlika 37,89 posto.

Izvor: Bh biznis, 11.10.2006.

movement
12.10.2006., 16:51
Europskoj uniji prijeti energetski slom


Potražnja nadilazi ulaganja u nova energetska postrojenja, te Europi prijeti rizik od učestalih nestašica struje. Prema rezultatima istraživanja konzultantske tvrtke Capgemini, najmanji kapacitet elektične energije u odnosu na potražnju imaju Velika Britanija, Francuska, Belgija i Grčka

Colette Lewiner iz tvrtke Capgemini tvrdi da su rezultati istraživanja ‘poziv na uzbunu’ industriji električne energije i vladama zemalja Europske unije.

‘Nalazimo se u vrlo opasnoj situaciji i suočeni smo s prijetnjom učestalih nestanaka struje’, izjavila je Lewiner za 'Financial Times'.

Europske energetske tvrtke nekada su raspolagale kapacitetima koji su nadilazili potražnju, ali u posljednjih nekoliko godina ulaganja u generatore u većini država Europske unije nisu na razini rastuće potražnje za strujom.

Capgemini objašnjava da je razlog za nisku razinu ponude električne energije u privatizaciji sektora, ali i u sporosti administrativnih procedura pojedinih vlada u regulaciji planiranja razvoja.

‘Kako tvrtke mogu planirati povrat uloženih investicija u razdoblju od 10 ili 20 godina kada vlade neprestano mijenjaju pravila igre?’, pita Lewiner, dodajući da bi nacionalne vlade i Europska komisija trebale ohrabriti ulaganje u energetsku industriju.

Početkom tjedna, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je države Europske unije da smanje potrošnju električne energije za 20 posto, kako bi spriječile ovisnost o državama kao što je Rusija.

Akcijski plan Europske komisije donosi nove regulacijske mjere za kućanstava, koje će se obuhvatiti potrošnju struje bojlera, televizijskih i svjetlosnih uređaja, ali i predlaže širenje pravila Europske unije o štednji električne energije.

12.10.2006.
T portal/Pincom.biz

GG
16.10.2006., 22:57
TREBINJE - "Elektroprivreda RS" će narednih dana biti registrovana kao mješoviti holding, koji će činiti jedna matična upravljačka firma i dvanaest zavisnih preduzeća, rečeno je juče u Trebinju na javnoj raspravi o modelu transformacije ovog preduzeća koji je uradio Centar za tranziciju pri banjalučkom Ekonomskom fakultetu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Manojlo Babić rekao je da je ovo prvi put da jedno javno preduzeće u BiH vrši potpunu transformaciju i modernizaciju, u okviru kojeg uvodi moderni tržišno-privredni sistem organizacije, savremeni profesionalni sistem menadžmenta, kao i veoma efikasni sistem plaćanja menadžera.

Babić je istakao da je ovim projektom posebno razrađen koncept profesionalnog sistema upravljanja kakav postoji u svim zemljama svijeta, te da bi se takvim načinom poslovanja iz godine u godinu povećavao profit.


Nezavisne novine

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=1203&meni=5

Guardian
17.10.2006., 23:47
Kakav ce tek sad to biti kriminal!

Ako su sad ovako krali i izvlacili pare, sad ce josh lakse i na legalan nacin....

Udaraju braca ko nikad!

jackson
18.10.2006., 12:13
ako je rite = 1,3 onda vrijedi rteu = 1,92

mcap rite = 1,3 -- 252.014.205
mcap rteu = 1,5 --196.109.694
mcap rite = 1,92 --251.020.408

Mikey
18.10.2006., 12:43
Kakav ce tek sad to biti kriminal!

Ako su sad ovako krali i izvlacili pare, sad ce josh lakse i na legalan nacin....

Udaraju braca ko nikad!
Sumnjam, što idemo dalje to će samo biti bolje.Nema drugogo puta i drugačijeg načina.Tome se teži i tako će i biti.

HELV ima dosta prostora za kratkoročni rast, rekao bih.

jackson
18.10.2006., 12:59
:)
ako je rite = 1,4 onda vrijedi rteu = 2,08

mcap rite = 1,4 -- 271.399.914
mcap rteu = 1,6 --209.183.673
mcap rite = 1,92 --271.938.776

Finac
18.10.2006., 14:56
Lepo je videti kako ovaj ERS10 raste! :thumbsup:
A, izgleda da ce jos vise...

salenacionale
18.10.2006., 15:56
Lepo je videti kako ovaj ERS10 raste! :thumbsup:
A, izgleda da ce jos vise...
Fond PIO je najavio da će kupovati ERS10 pa je to izgleda odmah povuklo cijenu. Ili je jednostavno došlo dosta svježeg novca na tržište, jer se meni čini da Fond PIO trenutno nema toliko para da bi ovako povukao. Pogledajte samo promete na RITE zadnjih dana :eek: :cool:

Neko jednom spomenu da je po tadašnjim cijenama (prije koji mjesec mislim) uračunata dobit npr. RITE i za 2023. godinu. Sada se uračunava i 2064. :biggrin:

"Malo šale nikad nije zgoreg, čak štaviše veoma je poželjna" :)

25_crveno
19.10.2006., 10:05
Cijena RITE-a i RTEU-a zadnjih dana nezaustavljivo raste. Po meni sasvim opravdano iako takvi nagli rastovi baš i nisu zdravi. Ali postavimo si jedno pitanje. I RITE i RTEU imaju zalihe lignita od 400 mil. tona. Cijena tone niskokaloričnog lignita na svjetskom tržištu je 80 USD. Kada pomnožimo 400 mil tona sa 80 USD i podjelimo sa brojem dionica (i RITE i RTEU) dobije se cijena od cca 85 KM/dionici. Iskreno, mislio sam da u ovoj računici nešto ne štima ali rezultat mi je ispao isti sa 3 različita digitrona! :-) Drugim riječima, da zatvore hidroelektrane i prodaju samo ugljen, vrijedili bi preko 80 KM/dionici. Ova priča me neodoljivo podsječa na ulazak Floričića u ATPL na 18 kuna i izlazak na 950. Jedino što je ATPL bila teški gubitaš i mogla je i u stečaj dok RITE i RTEU to sigurno nisu pa su po meni i puno manje rizični od ATPL-a prije par godina. Možda neće baš na x50 ali da će visoko, to je sigurno.

tragac
19.10.2006., 12:21
Gledajući današnje trgovanje poduzećima iz elektroprivrede, dalo bi se zaključiti da su dobili krila - kao red bull!

SLO
19.10.2006., 12:46
Gledajući današnje trgovanje poduzećima iz elektroprivrede, dalo bi se zaključiti da su dobili krila - kao red bull!


A pifovi so zaostali. Sad je vrijeme i za manje pifove koji imajo puno elektroprivrede :thumbsup:

Diskonti na BLBP i BRSP po današnjim cijenama su nevjerovatni!!

tragac
19.10.2006., 13:04
A pifovi so zaostali. Sad je vrijeme i za manje pifove koji imajo puno elektroprivrede :thumbsup:

Diskonti na BLBP i BRSP po današnjim cijenama su nevjerovatni!!

vjerovatno zato što nema ponude na prodaji

salenacionale
19.10.2006., 14:01
Cijena RITE-a i RTEU-a zadnjih dana nezaustavljivo raste. Po meni sasvim opravdano iako takvi nagli rastovi baš i nisu zdravi. Ali postavimo si jedno pitanje. I RITE i RTEU imaju zalihe lignita od 400 mil. tona. Cijena tone niskokaloričnog lignita na svjetskom tržištu je 80 USD. Kada pomnožimo 400 mil tona sa 80 USD i podjelimo sa brojem dionica (i RITE i RTEU) dobije se cijena od cca 85 KM/dionici. Iskreno, mislio sam da u ovoj računici nešto ne štima ali rezultat mi je ispao isti sa 3 različita digitrona! :-) Drugim riječima, da zatvore hidroelektrane i prodaju samo ugljen, vrijedili bi preko 80 KM/dionici.
Matematika je čudna nauka :biggrin: Vrlo impresivna računica, nema šta :rolleyes: A koliko bi po toj "opravdanosti" vrijedio npr. STNR?

Sa spomenutim rezervama stručnjaci procijenjuju da RITE može raditi još 100 godina... U cijeloj priči zaboravio si uzeti u obzir koliko se rude izvadi godišnje i koliki su godišnji troškovi. Kad bi samo uzimali prihode bez troškova i to u sljedećih 100 godina :eek: "našao" bi i mnogo vrijednijih hartija :biggrin:
I ne znam zašto bi zatvarali hidroelektrane i prodavali ugalj?? Valjda si mislio termoelektrane...

25_crveno
19.10.2006., 14:14
Naravno, mislio sam termoelektrane. Naravno da ih neće zatvarati ali mi se podatak činio vrlo interesantan pa sam ga zato i iznio. :)

tuzlak
19.10.2006., 14:24
Ovo je jedna od najčudnijih analiza koje sam ikada pročitao na forumu.
Ako se neko vodi ovakvim analizama kada kupuje dionice, neka mu je bog na pomoći.
Vrijednost ležišta neke rude se računa po Hoskoldovoj formuli koja je tako komplicirana da IQ prosječnog posjetitelja foruma ne može to pratiti. Ako budemo uzimali samo ono što nam odgovara, a zanemarivali drugu stranu medalje, mogli bi se dovesti u zablude ili možda neko opet navlači na svoje investicije.
Šta je sa obavezama za ekologiju koje stupaju na snagu najkasnije za godinu dana, viškom zaposlenih, starom opremom, rudarskim neisplaćenim štetama itd.itd... Izgleda da su se neki iz sportskih kladionica preselili na forum.

SAJONAC
19.10.2006., 14:34
Cijena RITE-a i RTEU-a zadnjih dana nezaustavljivo raste. Po meni sasvim opravdano iako takvi nagli rastovi baš i nisu zdravi. Ali postavimo si jedno pitanje. I RITE i RTEU imaju zalihe lignita od 400 mil. tona. Cijena tone niskokaloričnog lignita na svjetskom tržištu je 80 USD. Kada pomnožimo 400 mil tona sa 80 USD i podjelimo sa brojem dionica (i RITE i RTEU) dobije se cijena od cca 85 KM/dionici. Iskreno, mislio sam da u ovoj računici nešto ne štima ali rezultat mi je ispao isti sa 3 različita digitrona! :-) Drugim riječima, da zatvore hidroelektrane i prodaju samo ugljen, vrijedili bi preko 80 KM/dionici. Ova priča me neodoljivo podsječa na ulazak Floričića u ATPL na 18 kuna i izlazak na 950. Jedino što je ATPL bila teški gubitaš i mogla je i u stečaj dok RITE i RTEU to sigurno nisu pa su po meni i puno manje rizični od ATPL-a prije par godina. Možda neće baš na x50 ali da će visoko, to je sigurno.

Pa ne treba toliko banalizovati stvari. Npr. Rudnik mrkog uglja Banovići ima potvrđene zalihe za 200 godina, pa što ? Gledao sam malo svjetske rudare, idu na 2x, 3x, neki i preko 4x prihodi. Oni prodaju svoj ugalj po market cijenama, dok u regionu svi imaju neku termoelektranu ili sistem kojem daju po nekakvim cijenama, vrag bi znao sve kakvim. Tu su i godišnja ograničenja, koncesije, troškovi po toni i sl. Vrijednost samo na osnovu zaliha mi i nije baš validan procjena. Naravno, ne kažem da RITE i RTEU ne vrijede sadašnju cijenu.

Da li je neko u saznanju za formu budućih investicija u ovom sektoru ? Da li će to ići kroz dokapitalizacije, kredite ili ? Mislim da je bitno sa aspekta broja dionica, ne radi se baš o malim kapitalizacijama da bih zaobišao pomenuto. Za odgovor, TNX unaprijed.

25_crveno
19.10.2006., 14:51
Tuzlak, bez uvrede ali jesi li ti mutav ili samo nisi pročitao post napisan iznad tvog?! Sajonac, rekao sam da sam iznio podatak jer mi se činio interesantan. RTEU sam kupovao po 0,40 a RITE po 0,30 i na ovim cijenama bih 2 puta promislio dali ulaziti. Na prodaju isto ne pomišljam jer sam ove dvije dionice uzeo dugoročno. Kratkoročno se igram sa drugim dionicama.

tuzlak
19.10.2006., 15:08
Tvoj post je izašao dok sam ja svoj pisao. Svejedno ti je podatak bezveze i nije osnova ni za kakve zaključke. A tvoja je stvar koliko ćeš čekati da dođe do 85 KM, koju cijenu si nam genijalno izračunao.

25_crveno
19.10.2006., 15:17
Ipak sam dobro pretpostavio za tebe. Bilo je ono prvo. Neznam po čemu si zaključio da ću ja čekati 85 KM ali znam da mi se neda prepucavati sa tobom. BTW, ako 10 minuta pišeš jedan onakav post onda gubiš previše vremena pišući postove. Upiši tečaj daktilografije.

Želim ti ugodan ostatak dana!

tuzlak
19.10.2006., 15:39
A ko kaže da sam kucao 10 minuta. Jednostavno mi je bio otvoren forum dok sam nešto drugo radio.
Ako imaš privatnih poruka pošalji ih meni direktno.
A zbog ostalih još jedan podatak - Ugljevik ima mrki a ne niskokalorični lignit. Sadržaj sumpora sa površinskog kopa Bogutovo selo odakle dobijaju ugalj za TE je skoro 6 %, što znači enormnu emisiju SO2 u zrak, koju će trebati odsumporavati u narednom periodu. Naravno da i ovo ne mora imati nikakav uticaj na cijenu dionice, ali samo pokazuje koliko su "analize" crvenog utemeljene.

25_crveno
19.10.2006., 15:47
Crveni nije crveni nego 25_crveno. Nadalje, on nije radio analize nego iznio podatak koji mu se činio interesantan. Tebi je taj podatak glup, vjerojatno nisi jedini. Ali ima ljudi koji vole i takve podatke i koji ih smatraju interesantnima. U krajnjem slučaju, ako za neki podatak smatraš da je glup, jednostavno ga nemoj komentirati. Počeo si sa uvredama i ja sam se osječao prozvanim. Na kraju pogledaj gdje je ta rasprava otišla - nigdje. Ovako možemo do preksutra što stvarno nema smisla.
Pozivam te na primirje uz napomenu da nikad nogom nisam kročio u sportsku kladionicu iz razloga što mi je sav keš u dionicama i za takve gluposti novac nikad ne bih dao.

SAJONAC
19.10.2006., 16:06
Možda da se sa Tuzlakom obračunaš dvobojem pištoljima :) Pa koji preživi ide na dvoboj samnom :)

Htio sam ukazati da procjena zaliha jeste bitna ali je samo jedan od recimo deset faktora.

Da nemaš odgovor na moja pitanja oko eventualnih promjena na kapitalu, dokapitalizacijama i sl ? 300 miliona eura nije mala kapitalizacija, na ovom nivou cijene moraju se raščistit mnoge stvari.

jackson
19.10.2006., 18:46
Cijena RITE-a i RTEU-a zadnjih dana nezaustavljivo raste. Po meni sasvim opravdano iako takvi nagli rastovi baš i nisu zdravi. Ali postavimo si jedno pitanje. I RITE i RTEU imaju zalihe lignita od 400 mil. tona. Cijena tone niskokaloričnog lignita na svjetskom tržištu je 80 USD. Kada pomnožimo 400 mil tona sa 80 USD i podjelimo sa brojem dionica (i RITE i RTEU) dobije se cijena od cca 85 KM/dionici. Iskreno, mislio sam da u ovoj računici nešto ne štima ali rezultat mi je ispao isti sa 3 različita digitrona! :-) Drugim riječima, da zatvore hidroelektrane i prodaju samo ugljen, vrijedili bi preko 80 KM/dionici. Ova priča me neodoljivo podsječa na ulazak Floričića u ATPL na 18 kuna i izlazak na 950. Jedino što je ATPL bila teški gubitaš i mogla je i u stečaj dok RITE i RTEU to sigurno nisu pa su po meni i puno manje rizični od ATPL-a prije par godina. Možda neće baš na x50 ali da će visoko, to je sigurno.


ugalj koji ima rteu vrijedi 30-35 € na tono!!

Zeks
19.10.2006., 21:39
EFT: „TE Stanari će biti najčistiji energetski objekat u BiH”
D. ŠAJINOVIĆ

19.10.2006 18:39

Tim za finansiranje električne energije EFT planira izgranju termoelektrane Stanari u neposrednoj blizini istoimenog rudnika. Maja 2005. godine Vlada RS dodijelila je koncesiju novoformiranom preduzeću "EFT Group - Rudnik lignita Stanari" za eksploataciju, koja važi do 2035. godine. O izgradnji termocentrale, rudniku kao i o uticaju na okolinu razgovarali smo s Unom Matko, savjetnikom za zaštitu životne okoline u EFT-u.

NN: U kojoj fazi se nalazi projekat izgradnje TE?

Matko: Projekat izgradnje TE Stanari je u prvoj fazi i odvija se po planu. Skupština RS je usvojila naše pismo o namerama u decembru 2005. godine i od tada se na realizaciji radi punom parom. U saradnji sa švajcarsko-nemačkim konzoricijumom "Colenco-Steinmüller" sprovodi se priprema studije opravdanosti i idejnog projekta izgradnje TE Stanari. Ova studija će detaljno sagledati sve aspekte projekta, od tehničkih i ekonomskih do ekoloških i svih drugih. Inače, u aprilu smo započeli i opsežna ekološka merenja, koja će biti sastavni deo studije o proceni uticaja TE Stanari na životnu sredinu. Ova studija i prateća dokumentacija će biti kompletirane u aprilu 2007. godine, a izdavanje konačnih dozvola za izgradnju očekujemo do oktobra naredne godine.

NN: Kakva je reakcija lokalnih vlasti na vaše planove?

Matko: Sa lokalnim vlastima u Doboju imamo konstruktivan odnos i to je za svaku pohvalu. Svima je jasno da projekat TE Stanari predstavlja najveću šansu da se u tom kraju generiše ozbiljna ekonomska aktivnost i prihodi, koji će doneti boljitak građanima. U tom pogledu, mislim da je svima u interesu da se ovaj projekat uspešno realizuje.

NN: Koje pogodnosti će taj projekat imati za lokalnu zajednicu?

Matko: Lista pozitivnih efekata je zaista dugačka i ne odnosi se samo na lokalnu zajednicu. Od 600 miliona evra, koji će biti uloženi u ovaj projekat, pola će ostati domaćim firmama. To se pre svega odnosi na preduzeća iz građevinskog sektora, montažere, snabdevače, logističare, firme koje obavljaju pripremne i istražne radove... Najvažnije od svega, zaposlenje će u fazi izgradnje naći oko 3.000 ljudi, dok će TE Stanari i rudnik od 2011. godine otvoriti 800 stalnih radnih mesta sa natprosečnim primanjima. Od direktnih rezultata, svakako treba napomenuti da će po Zakonu o energetici opština prihodovati oko četiri odsto ukupnih prihoda TE Stanari, to jest oko pet miliona evra na godišnjem nivou. Dakle, osnovno pitanje za političare, na lokalnom i državnom nivou treba da bude kako da se sva ta ekonomska aktivnost generisana ovim projektom pravilno usmeri, kako bi se obezbedio održiv razvoj u tom kraju. Kako da se pored novih puteva, kanalizacije, kolektora, škola i domova zdravlja, taj novac iskoristi da se razviju i druge industrije koje će uspešno raditi i za 50 godina.

NN: Koliko se vodi računa o zaštiti okoline?

Matko: TE Stanari je prvi termoenergetski projekat u BiH koji se sprovodi u skladu sa direktivama Evropske unije. Dakle, ekološki gledano, TE Stanari će funkcionisati u skladu sa strogim pravilima o zaštiti životne sredine koja važe u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji članici EU. Ukratko, po relevantnim direktivama EU, koje će u predstojećem periodu primenjivati i zemlje kandidati, propisane su stroge norme koje regulišu uticaj energetskih objekata na vazduh, vodu i zemlju, na način koji obezbeđuje da nema nikakvog štetnog uticaja na zdravlje građana u okruženju. Primera radi, samo u Nemačkoj trenutno funkcioniše više od pedeset termoenergetskih objekata koji su istog ili većeg kapaciteta od TE Stanari. Zahvaljujući izuzetno niskom nivou sagorljivog sumpora u stanarskom lignitu i primeni najsavremenije tehnologije, TE Stanari će lako i u potpunosti ispuniti sve ekološke norme EU. Pri izgradnji energetskih objekata ekološkom momentu danas se daje ogroman značaj, između ostalog zato što za to postoji i komercijalni rezon. U BiH, svi energetski objekti će od 2014. godine morati da funkcionišu u skladu sa ekološkim direktivama EU, sto znači da će postojeći objekti morati da budu ili remontovani, što je veoma skup proces, ili će biti stavljeni van upotrebe. Kada smo pristupili ovom projektu, jedino logično rešenje je bilo da ga od samog početka sprovedemo po pravilima EU, jer samo kao takav on može da bude isplativ i da svima dugo služi.

NN: TE koriste za svoj rad mnogo vode. Kakav uticaj će vaša TE imati na lokalne rijeke?

Matko: TE Stanari neće imati aposlutno nikakav negativan uticaj na lokalne reke, zahvaljujući upotrebi najnovije tehnologije vazdušnog hlađenja. Korišćenjem takozvanog vazdušnog tornja, TE Stanari neće koristiti vodu za potrebe hlađenja, pa samim tim neće postojati ni potreba za odlaganjem tretirane vode koje se po pravilu vrši u lokalnim rekama, što dovodi do njihovog zagrevanja i zagađenja. Tehnologija sistema vazdušnog hlađenja sa prirodnom promajom je usavršena u poslednjih desetak godina i omogućava izgradnju termoenergetskih objekata na lokacijama na kojima nema dovoljno raspoložive vode. Ekološke prednosti upotrebe ove tehnologije su ogromne. Pored pomenutog izbegavanja bilo kakvog zagađivanja lokalnih reka, eliminiše se i nastajanje takozvane vlažne perjanice i potencijalno nastajanje kiselih kiša u nepovoljnim meteorološkim uslovima, što je karakteristika konvencionalnih vlažnih rashladnih tornjeva.

NN: U čemu je razlika u tehnologiji vaše TE u odnosu na TE koje postoje u BiH?

Matko: Kod nas su termoenergetski objekti građeni pre 20 i više godina, a kao u svemu, tehnologija termoelektrana je u tom periodu napredovala ogromnim koracima. U TE Stanari će se prvi put na ovim prostorima koristiti pomenuti sistem vazdušnog tornja. Pored toga, tehnologija sagorevanja je suštinski promenjena, od klasičnog pristupa sagorevanja sprašenog uglja do sagorevanja u cirkulacionom fluidizovanom sloju s natkritičnim parametrima pare. Ovakva konfiguracija omogućava značajno viši stepen iskorišćenja primarne energije, a drastično umanjuje nivo emisija sumpor-dioksida, azotnih i drugih lebdećih čestica. Filterska postrojenja su u potpunosti usavršena, sada je njihova stopa efikasnosti premašila 99 odsto. Sva ova tehnologija još nije korišćena kod nas, a TE Stanari će biti prvi objekat koji će je primeniti i biće daleko najčistiji energetski objekat u BiH, a sigurno i jedan od najčistijih u regionu JI Evrope. Sigurna sam i ponosna da će se svi termoenergetski objekti koji budu građeni na ovim prostorima s ekološkog aspekta porediti s našim.

NN: S obzirom da je rudnik Stanari površinski kop, eksploatacija uglja ostavlja tragove na okolini. U kakvom stanju ćete ostaviti rudnik kada jednog dana završite sa eksploatacijom?

Matko: Svaka površinska eksploatacija ostavlja trag na reljef, a moderne metode primarne i sekundarne zaštite za cilj imaju upravo da te površine vrate u stanje što bliže originalnom, to jest da osiguraju da se biološki balans tog područja ne poremeti. Konkretno, u Stanarima će se celokupan proizvodni proces ekološki zaokružiti. Otkopani delovi rudnika će se izolovati vodonepropusnom glinom od međuslojne jalovine iz uglja, koja je sto odsto prirodna. Nakon izolacije, te površine se koriste za odlaganje pepela i šljake iz TE, koji se mešaju s vodom i zatvaraju, a na njima se vrši proces rekultivacije sađenjem biljaka s tog područja. Na taj način biološki balans u Stanarima neće biti ugrožen, a izgled kopa će se vratiti u prvobitno stanje.

NN: EFT je u Stanarima već oko godinu i po dana. Ima li napretka u odnosu na ranije stanje?

Matko: U Stanarima je za godinu dana napravljen ogroman napredak, rudnik je prešao put od ivice propasti do jednog od najboljih primera uspešne strane investicije u zemlji. Kad smo preuzeli kontrolu, moral zaposlenih je bio veoma nizak. Plate nisu isplaćivane više od godinu dana, veliki dugovi su nagomilani, a produktivnost je pala na ispod 200.000 tona na godišnjem nivou. EFT je u Stanare već uložio više od deset miliona evra. Kupljeni su novi kamioni, bageri, prateća mehanizacija... Modernizovali smo BTO sistem za otkopavanje otkrivke, zaposlenima smo vratili sve neisplaćene plate, gotovo im duplirali primanja i započeli opširan program doprinosa. Novo rukovodstvo je uvelo moderne metode rada i kontrole. Najvažnije od svega, nikoga nismo otpustili kao višak, a otvorili smo 70 novih radnih mesta. Zaposleni su svemu tome veoma pozitivno respondovali i pokazali se kao veoma sposobni i voljni za rad. To se, naravno, odrazilo na produktivnost, koja je već u prvoj godini utrostručena. Boljitak je u Stanarima jasno vidljiv, kako od samog ulaza u rudnik, tako i u celoj sredini.

TABELA:
Osnovni parametri projekta TE Stanari
Instalisana snaga: 430MW
Godišnja proizvodnja električne energije: 3 TWh
Stepen efikasnosti: Više od 41 %
Investiciona ulaganja:
- U izgradnju TE Stanari 480 miliona evra
- U proširenje kapaciteta rudnika 120 miliona evra
Interna stopa povraćaja: 9,68 %
Neto sadašnja vrijednost: 117 miliona evra

Dreamer
19.10.2006., 22:30
Cijena RITE-a i RTEU-a zadnjih dana nezaustavljivo raste. Po meni sasvim opravdano iako takvi nagli rastovi baš i nisu zdravi. Ali postavimo si jedno pitanje. I RITE i RTEU imaju zalihe lignita od 400 mil. tona. Cijena tone niskokaloričnog lignita na svjetskom tržištu je 80 USD. Kada pomnožimo 400 mil tona sa 80 USD i podjelimo sa brojem dionica (i RITE i RTEU) dobije se cijena od cca 85 KM/dionici. Iskreno, mislio sam da u ovoj računici nešto ne štima ali rezultat mi je ispao isti sa 3 različita digitrona! :-) Drugim riječima, da zatvore hidroelektrane i prodaju samo ugljen, vrijedili bi preko 80 KM/dionici.

"Vrijedili bi 80KM/dionici!!!" :eek:

Vjerujem tvojoj računici i nisam provjeravao digitronom...
...ali...
ne mogu oni to izvaditi tijekom jedne godine... netko je rekao da će to vaditi još bar 100 godina... podijeli taj tvoj rezulat sa 100 da dobiješ godišnji prihod i ispada 0,85KM po dionici... a onda od toga oduzmi rashod... ipak ne mogu izvlačiti ugljen bez troškova... ova cifra sigurno ne govori zašto je na tržištu trenutna cijena...

S druge strane pogledajte ovo:

Tržišna kapitalizacija
RITE 570 000 000 KM
RTEU 438 000 000 KM

Prihodi
RITE 98 000 000 KM
RTEU 83 000 000 KM

Dakle za oba P/S između 5 i 6
Oba su prešla book.
Dobit? Nema!
...ali smanjili su gubitak :thumbsup:

Znam, kupuje se budućnost... može li netko reći koja godina?

Ma znam ja da sigurno nešto previđam... stoga bih zamolio one koji vide više da bace neku smislenu analizu koja opravdava trenutnu cijenu (i još ostavlja prostor za rast).
Hvala

netstrider
19.10.2006., 22:51
MODERATORI, molim vas da pogledate prepisku crvenog (da, crvenog 25, 25 crveno-a, 25 crvenog ili kako se već piše) sa tuzlakom.
1) Prvo ga stalno izaziva (i nabada) bez ikakvog povoda
2) Provocira bez da kaže riječi na konstruktivnu kritiku koja mu je upućena
Što se onog vrednovanja RITE i RTEU tiče. Ustvari, što se tvoje kupnje počevši od ZERS-a do sličnih dionica koje si kupovao tiče,... zaključija san da si špekulant koji vjerojatno ima 3 digitrona zato jer ne zna da taj OS koji koristi ima digitron (da ne govorim dalje), tj. zato jer ne koristiš nijedan od ta 3 koja nisi koristio. Utoliko je i tvoje vrednovanje RITE i RTEU na mjestu. Ta 2 vp su skupa i to nije nikakva tajna već duže vrijeme. I hidroelektrane postaju skupe. Jedino jeftino su ostale distribucije osim EKHC, mada se i na ostalima izuzev EDPL diskont dosta smanjio. Njihova vrijednost nije upitna, ali nemojte kupovati očekivanja 50 godina unaprijed. Treba se jako puno učiniti da poslovanje opravdava cijenu, a trenutnim tempom stvari će se popraviti za 10 godina. Način na koji ćete trgovati je ok, ali računanje koliko bi RITE mogao zaraditi prodajom uglja je ko da kažem da LKLG ima vrijednost 1 mio./akciji kad bi se sjetila da može prodavati riječnu vodu (hoće li je flaširati ili teleportirati manji je trošak nego kod troška "raskopavanja" ili buldožerskog otkopavanja kakva je praksa u rudnicima o kojima se priča (mada, priznajem, prestali su ubacivati šljamu kad je šira od pola metra pod ugalj što je za svaku pohvalu. Prije bi bacali samo kad bi prešlo 3 metra, tj. umjesto kamion uglja TE je mogla dobiti kamion dobrog pijeska)).
Ovaj post se ne odnosi na Rudnike i TE nego na ponašanje koje je više nego uočljivo provokativno. Ako ti se svađa, probaj da to ne čita pola regije kojoj se ne svađa s tobom.

Mikey
19.10.2006., 23:03
@Dreamer, ima toga dosta...
evo kao npr:
1.povezivanje pod jednu "kapu"
2.najavljena ulaganja
3.FI (visina dobiti na završetku godine)
4.nedostatak el energije u EU
5.mogučnost "sigurnog" povečanja cijene el. energije
6.neporecivost utjecaja i udjela u ukupnom energetskom bilansu

poz

Dreamer
19.10.2006., 23:20
@Dreamer, ima toga dosta...
evo kao npr:
1.povezivanje pod jednu "kapu"
2.najavljena ulaganja
3.FI (visina dobiti na završetku godine)
4.nedostatak el energije u EU
5.mogučnost "sigurnog" povečanja cijene el. energije

poz

Dobar početak Mikey, ali to je sve još prilično općenito...

1. koliko objektivno to povezivanje može pomoći TE (postotak ili brojke, uštede?)
2. Kolika ulaganja i na koji način se provode (dokapitalizacija ili...)
3. Kako znaš visinu dobiti na kraju godine? Kolika će biti?
4. Stoji tvrdnja... mnogi članci u zadnje vrijeme to potvrđuju...ali gdje se to odražava na povečanje vrijednosti TE (poskupljenje struje? koliko?)
5. Također stoji, ali to je osjetljivo socijalno pitanje, povečanje cijene mora pratiti i barem kakav takav porast standarda građana i poduzeća. Uzmi da za neko realnije opravdanje sadašnje cijene akcija struja mora porasti bar 2-3 puta. U kojem roku?

Hvala Mikey na uključivanju...neka se slobodno i drugi priključe sa svojim mislima, pa da vidimo koliko je opravdana trenutna cijena TE... do kojega god zaključka došli, svima će nam biti od koristi, zar ne?

Guardian
20.10.2006., 01:54
Mogucnost osnivanja berze elektricne energije koju nemamo, a koja nudi postizanje daleko vecih cijena!

gagnant
20.10.2006., 02:52
Da se nebi ugrizli za jezik oni koji misle da su cijene elektrana postale nerealne. Neke sam impresije već iznio na srodnoj temi za federaciju, al čisto da nabacim još par stvari koje vezanih za elektrane u rs. CEZ koji ulazi u RITE planira izgradnju dodatnih kapaciteta 660MW i investiranje cca 1,5 milijardi eura (zvuči impresivno zar ne?!) Dokapitalizacija?!
RTEU predviđa također nadogradnju 600MW snage.
Što se tiče ugljena, on u radu termoelektrane čini 70% troškova. Oni ga ne kupuju u Indoneziji i Rusiji kao Plomin npr.
Zatim hidroelektrane. Dvije se još uvijek trže ispod knjigovodstvene. (jedino još mi nije jasno zašto HEDR toliko bježi?!)
Po odnosu prihoda i instalirane snage, elektrane u rs su trenutno od 3-6,7.. puta slabije od opet gore navedenog ČEZ-a, a slično je i sa dobiti po proizvedenom GWh. Sa naglaskom na hidroelektrane čiji je NPM već sad dosta jak.
Što reć na to da jedna RITE zapošljava 1411 radnika, a obje Plomin nešto većeg kapaciteta i i dosta veće proizvodnje broji 250. Ok RITE ima rudnik al opet.. HETR npr. broji 682 (NPM uz to već sad 20%).
Ukratko ne čudi me ovaj rast, kad se uzme u obzir kolika je glad za energijom i koliki je mamac energetski potencijal BiH, al jedino što mi se ne sviđa (možda lažem) je ova nezdrava krivulja sa koje bi netko mogo već krenut u kapitaliziranje dobiti. Gledajući dugoročno puno se ne uznemirujem (dok god bude politički stabilno)..:smokekot:

salenacionale
20.10.2006., 10:18
Povezivanje u holding može, a i ne mora pomoći proizvođačima. Npr. holding odredi da će ove godine zbog dobre hidrološke situacije više raditi HE, dok će TE ići u npr. vanredni remont i neće raditi 2 mjeseca, hipotetički govoreći. Bez obzira što bi TE mogle raditi punom parom one će malo odmarati... :confused:
Kad bi pustili sve elektrane da rade optimalno, viškovi struje bi bili mnogo veći, a samim tim i izvoz. ALI, tu se pojavljuje EFT s kojim je nekad EPRS napravila ugovor o prodaji viškova preko EFT ili direktno stranim kupcima, ali uz saglasnost EFT na cijenu (ne mogu da govorim napamet, ali to podsjeća na Balkal). Možda neko zna nešto više o relacijama između EPRS i EFT?

Mislim da bi po pitanju mogućnosti ostvarenja prihoda holding bio "kočnica" proizvođačima. S druge strane holding bi olakšao život distribucijama kroz regulisanje cijene struje na domaćem tržištu, a i održali bi onu prijeko potrebnu socijalnu notu za građane. Puna liberizacija tržišta el.energije bi dovela do tolikih poskupljenja i mogućih socijalnih problema da bi na kraju za Vladu RS kao većinskog vlasnika bila veća šteta od toga nego korist.

Regionalna berza el.energije bi bila odlična stvar, ali do tada treba još puno toga riješiti.

Nekoliko činjenica stoji:
- preduzeća iz sistema EPRS posluju sve bolje,ali još uvijek su u minusu, ili ostvaruju zanemarivu dobit u poređenju sa trenutnom Mcap
- dividenda je na dugom štapu
- privatizacije nema i vjerovatno neće ni biti osim zajedničkog ulaganja tipa CEZ i Slovenci

25_crveno
20.10.2006., 10:26
MODERATORI, molim vas da pogledate prepisku crvenog (da, crvenog 25, 25 crveno-a, 25 crvenog ili kako se već piše) sa tuzlakom.
1) Prvo ga stalno izaziva (i nabada) bez ikakvog povoda
2) Provocira bez da kaže riječi na konstruktivnu kritiku koja mu je upućena
Što se onog vrednovanja RITE i RTEU tiče. Ustvari, što se tvoje kupnje počevši od ZERS-a do sličnih dionica koje si kupovao tiče,... zaključija san da si špekulant koji vjerojatno ima 3 digitrona zato jer ne zna da taj OS koji koristi ima digitron (da ne govorim dalje), tj. zato jer ne koristiš nijedan od ta 3 koja nisi koristio. Utoliko je i tvoje vrednovanje RITE i RTEU na mjestu. Ta 2 vp su skupa i to nije nikakva tajna već duže vrijeme. I hidroelektrane postaju skupe. Jedino jeftino su ostale distribucije osim EKHC, mada se i na ostalima izuzev EDPL diskont dosta smanjio. Njihova vrijednost nije upitna, ali nemojte kupovati očekivanja 50 godina unaprijed. Treba se jako puno učiniti da poslovanje opravdava cijenu, a trenutnim tempom stvari će se popraviti za 10 godina. Način na koji ćete trgovati je ok, ali računanje koliko bi RITE mogao zaraditi prodajom uglja je ko da kažem da LKLG ima vrijednost 1 mio./akciji kad bi se sjetila da može prodavati riječnu vodu (hoće li je flaširati ili teleportirati manji je trošak nego kod troška "raskopavanja" ili buldožerskog otkopavanja kakva je praksa u rudnicima o kojima se priča (mada, priznajem, prestali su ubacivati šljamu kad je šira od pola metra pod ugalj što je za svaku pohvalu. Prije bi bacali samo kad bi prešlo 3 metra, tj. umjesto kamion uglja TE je mogla dobiti kamion dobrog pijeska)).
Ovaj post se ne odnosi na Rudnike i TE nego na ponašanje koje je više nego uočljivo provokativno. Ako ti se svađa, probaj da to ne čita pola regije kojoj se ne svađa s tobom.


Net, nisam baš siguran da sam posvađan sa pola regije. Imao sam jednu prepirku sa tobom oko ZERS-a prije nekoliko mjeseci a tko je bio u pravu znaš i sam. Samo da ti kažem da sam sa svom količinom izašao između 0,28 i 0,30 mada si ti tvrdio da to smeće od dionice nikad neće vrijediti toliko. I mene bi boljelo na tvom mjestu. Imao sam i jučer jednu malu prepirku sa štovanom gospodom (i da se razumujemo, ovo nije ironično) koju sam pomirljivim tonom pokušao zaustaviti. Ipak, i nakon te moje zadnje poruke pozivaš moderatore da me brišu i to zapravo govori sve o tebi. Tko vrijeđa i nabada vidi se iz tvog posta. Fora sa 3 digitrona je naravno bila šala. Tko ju ne shvaća nema baš puno u glavi. Inaće, naravno da sam špekulant, ali samo sa određenim postotkom portfelja (nismo li svi).

Nažalost, i treći puta moram ponoviti da sam onaj podatak iznio samo zato jer mi se učinio interesantan i sigurno nije mjerilo vrijednosti dionice. A ako me se već zbog toga počelo napadati i prozivati onda na te napade moram i odgovoriti.

Lijep pozdrav!

Guardian
20.10.2006., 13:05
Evo sad upitah glavnog finansijera u kuci (staru) koliko je struja poskupila zadnji mjesec i odgovor je 30 - 40%, a najavljuju josh!

Wiz-Dinero
20.10.2006., 14:41
NETACNA INFORMACIJA! 30 - 40 % nema sanse da je poskupila,mozda ste povecali potrosnju u stanu!pogledaj starije racune...gledaj cenu KW!nemam tacnu informaciju o ceni struje trenutno,ali cu je napisati posle 15:00!Sta god vas interesuje o ELEKTRO KRAJNI samo pitajte,mogu pomoci!

guru
20.10.2006., 15:16
NETACNA INFORMACIJA! 30 - 40 % nema sanse da je poskupila,mozda ste povecali potrosnju u stanu!pogledaj starije racune...gledaj cenu KW!nemam tacnu informaciju o ceni struje trenutno,ali cu je napisati posle 15:00!Sta god vas interesuje o ELEKTRO KRAJNI samo pitajte,mogu pomoci!


Kad je prodati:biggrin:

netstrider
20.10.2006., 15:20
Crveni, ako pažljivije pogledaš što sam kasnije pisao o ZERS-u vidjet ćeš da sam rekao da mislim da će probiti liniju 0,3. Štoviše, par dana nakon toga mi se jedan forumaš malko požalio jer je dijelom ulagao na moju prognozu, a do tog proboja nije došlo. Tome je bilo pred par tjedana. Ono oko čega si ti u pravu je da želiš sam sebi biti u pravu. I da ne gledaš puno toga. Ovo što sam rekao stoji, a hoćeš li ti vjerovati da je puno ljudi kojima smeta što si napisao ili nećeš... i ovo je preveć izdvojeno vremena za nekog tko će uvijek i po svaku cijenu htjeti biti u pravu. Eto ti pa budi.

Nisam pisao reply zbog toga, nego zbog "radnika s novčanice". "to se tiče ugljena, on u radu termoelektrane čini 70% troškova. Oni ga ne kupuju u Indoneziji i Rusiji kao Plomin npr." Nažalost. Jednog dana kad budu pametni i oni će zatvoriti ugljenokope baš kao što su zatvoreni u Raši. Tad će se vidjeti da je osim što je idonezijski i junoafrički ugalj jeftiniji on čak malo bolji. Tj. bez transfernih troškova bi bio kalorički dosta bolji i još jeftiniji. Kad ubaciš jako skupe manipulativne troškove 5 ruku između i trošak transporta Plominu se i dalje isplati uvoziti ugalj. Ono slovo R nije dobro. Čuo sam da je od gomila kopova u BiH riječ o zasad samo 4 ona koja su dobra. Banovići, Kreka, Stanari i čini mi se Breza. Ne zanima me ta prljava prašnjasta industrija s viškom radnika, ali kad bih kupovao te RTove, kupio bih samo R (nije teško pogodit koji, jel). Pozdrav,

net

jackson
20.10.2006., 15:30
Da se nebi ugrizli za jezik oni koji misle da su cijene elektrana postale nerealne. Neke sam impresije već iznio na srodnoj temi za federaciju, al čisto da nabacim još par stvari koje vezanih za elektrane u rs. CEZ koji ulazi u RITE planira izgradnju dodatnih kapaciteta 660MW i investiranje cca 1,5 milijardi eura (zvuči impresivno zar ne?!) Dokapitalizacija?!
RTEU predviđa također nadogradnju 600MW snage.
Što se tiče ugljena, on u radu termoelektrane čini 70% troškova. Oni ga ne kupuju u Indoneziji i Rusiji kao Plomin npr.
Zatim hidroelektrane. Dvije se još uvijek trže ispod knjigovodstvene. (jedino još mi nije jasno zašto HEDR toliko bježi?!)
Po odnosu prihoda i instalirane snage, elektrane u rs su trenutno od 3-6,7.. puta slabije od opet gore navedenog ČEZ-a, a slično je i sa dobiti po proizvedenom GWh. Sa naglaskom na hidroelektrane čiji je NPM već sad dosta jak.
Što reć na to da jedna RITE zapošljava 1411 radnika, a obje Plomin nešto većeg kapaciteta i i dosta veće proizvodnje broji 250. Ok RITE ima rudnik al opet.. HETR npr. broji 682 (NPM uz to već sad 20%).
Ukratko ne čudi me ovaj rast, kad se uzme u obzir kolika je glad za energijom i koliki je mamac energetski potencijal BiH, al jedino što mi se ne sviđa (možda lažem) je ova nezdrava krivulja sa koje bi netko mogo već krenut u kapitaliziranje dobiti. Gledajući dugoročno puno se ne uznemirujem (dok god bude politički stabilno)..:smokekot:

HEDR bježi zbog rezultata koji če bit ostvaren o ovaj godini!

Wiz-Dinero
20.10.2006., 16:11
Kad je prodati:biggrin:

Ne znam sta bih ti rekao!Ja licno ocekujem daljni rast,barem do knjigovodstvene!Ove godine ce sve el.distribucije verovatno izaci sa GUBITKOM u godisnjem bilansu uspeha...ali me to puno ne brine...jer je nova struktura u menadzmentu,koja je vec do sada pokazala rezultate!Taj GUBITAK je pre svega nastao u prva 2 meseca 2006. kada je bilo opste rasulo!sad se situacija malo popravlja,iako da se razumemo,nije ni blizu idealne!Glavni je problem,PREVISE POLITIKE!eto...

25_crveno
20.10.2006., 16:22
Net, bez uvrede ali prije par tjedana nije bilo teško zaključiti da će ZERS probiti 0,3 KM. Ja sam spomenuo našu prepirku od prije nekoliko mjeseci kada je bio 0,104. Već sam jednom rekao (a kod toga i dalje stojim) da cijenim tvoje postove jer su konstruktivni i u principu pogađaju materiju. Ipak, moj način ulaganja se vjerojatno dosta razlikuje od tvoga. Na tržištu Hrvatske i regije psihologija mase je po meni puno bitnija od fundamenata (živi primjer u Hrvatskoj je TNPL). Upravo zbog toga sam uložio u ZERS. Free float je bio sve manji i procjenio sam da uskoro neće imati tko prodavati na tim razinama. A kad nešto krene gore kupaca uvijek ima.

Uglavnom, ne želim se prepucavati sa tobom jer to ne vodi nigdje. Ako sam ikoga uvrijedio, ovom prilikom se javno ispričavam.

Pozdrav!

netstrider
20.10.2006., 17:25
Ma za vraga mi je i ta psihologija mase na BIRA kad litvanci idu okolo i pričaju kako će zagasiti proizvodnju ako ne prestanemo kupovati (srećom BLKP još ima što prodati pa nije neka greda). Ali da, psihologija je važan moment i nju treba uključiti. Ono gdje ona propušta pred fundamentima je činjenica da se držeći veliki akcent na psihologiju moraš stalno seliti, nesiguran si i izložen vrlo velikim rizicima za proporcionalno razmjeran profit. Zato mi je psihologija bitno manja u omjeru od FA i TA. Mnogi će reći da ti je psihologija ionako uvelike sadržana u TA, a oni pažljiviji i filozofski raspoloženiji će reći da je ona i unutar FA.
Lijepo za ispriku, sad rasprava ima više smisla. Pa,.. idemo dalje sa elektroprivredom.
@ Dreamer. Nisam pisao konkretno, ali u pravu si, morat ću staviti nešto, a ionako sam mislio. Razlog zašto ne pišem je taj što sam do ovog trena na BUY-u. Nakon što sam to upravo rekao ako i ostanem na BUY-u, bit će manja količina. Ionako trend rasta neće trajati vječno, a onda će doći jedan od dana s niskim otvaranjem. Dakle, već sam odredija jednu analizicu, ustvari "ilustraciju" (dosta je odokativna) koju ću postat, al ću uzet još par dana da se smislim sam sa sobom šta ću uopće s ovim (daytrading mi definitivno nije namjera). Nekako, ovaj nagli suvišak nepametnog kapitala unosi solidnu dozu volatilnosti u moj rezon toliko da s jedne strane imam neki višak keša, a s druge nemam namjeru lovati trend koji je već poodmakao (općenito, volim biti trend, a ne loviti ga; lovina, a ne lovac. :) ). Ugodan vikend ljudi,

net

gagnant
20.10.2006., 20:33
... Jednog dana kad budu pametni i oni će zatvoriti ugljenokope baš kao što su zatvoreni u Raši. Tad će se vidjeti da je osim što je idonezijski i junoafrički ugalj jeftiniji on čak malo bolji. Tj. bez transfernih troškova bi bio kalorički dosta bolji i još jeftiniji. Kad ubaciš jako skupe manipulativne troškove 5 ruku između i trošak transporta Plominu se i dalje isplati uvoziti ugalj....
net

Raša ipak nije zatvorena isključivo zbog niskokaloričnosti lignita i zagađenja, nego zbog velike opasnosti urušavanja rudnika i poplava. Puno previše se tu toga dogodilo.
Plomin htio ne htio mora uvozit ugljen, a o isplativosti lignita rite i rteu u odnosu na uvozni, o tome bi se moglo dosta raspravljat. Za to bi trebalo malo više od letimične procjene.

netstrider
20.10.2006., 21:09
Jok, ako neko iz Sanaderovog ureda ovo pročita lako bi se moglo desit da se Raša otvori (tj. što ti kažeš čak je i ekološki aspekt teško ukalkulirati, a kamoli ne i socijalni). Ali u pravu si, zaboravio sam jednu enormnu razliku. Plomin je na moru. Ovdje nema ni na blizu luke s većim kapacitetima, a i da ima, opet je daleko. Dakle, vjerojatno negdje postoji račun, ali sumnjam da ćemo ga vidit. Barem dok se npr. ne privatiziraju pa novi vlasnik nađe neko bolje rješenje koje je sad nevidljivo. Pozdrav,

net

ZENICA
21.10.2006., 11:09
www.vladars.net
20.10.2006.

...On je saopštio da je Vlada danas dodijelila koncesije preduzeću AD «Elektro Doboj» za izgradnju tri mini hidroelktrane, čija je pojedinačna snaga oko 10,5 megavata, i to: dvije na rijeci Bosni i jedne na rijeci Paklenici. Objasnio je da je to u skladu sa strategijom Vlade da se koncesije za izgradnju hidrolektrana koje su od značajnijeg interesa za Republiku Srpsku dodijele Elektroprivredi Republike Srpske.

nedeljko
21.10.2006., 15:27
Raša ipak nije zatvorena isključivo zbog niskokaloričnosti lignita i zagađenja, nego zbog velike opasnosti urušavanja rudnika i poplava. Puno previše se tu toga dogodilo.
Plomin htio ne htio mora uvozit ugljen, a o isplativosti lignita rite i rteu u odnosu na uvozni, o tome bi se moglo dosta raspravljat. Za to bi trebalo malo više od letimične procjene.


Kao prvo Raški rudnik nije bio rudnik lignita nego kamenog ugljena jedinog u bivšoj Jugoslaviji. Da vidite kolika je razlika između lignita, mrkog ugljena i kamenog ugljena napisat ću vam njihovu ogrijevnu moć;
lignit do 12,6 mJ/kg
mrki ugljen 12,7-23,9 mJ/kg i
kameni ugljen 24-37,7.

Iz toga je vidljivo da je daleko isplativiji bio ugljen iz Raše zbog veće ogrijevnu moći ali opet više se isplati taj ugljen uvoziti za TE Plomin nego koristiti domaći. Troškovi nabave i transporta brodom su jeftiniji nego dovoziti ugljen od desetak kilometara udaljenog ugljenokopa. To zvuči nelogično ali računica je takva valjda zbog jeftinije radne snage odakle se uvozi i lakše dopreme brodom do same TE dok u slučaju dovoženja ugljena kamionima iz rudnika droškovi bi bili bitno veći. Čini mi se da se spominjalo da bi svaki minut trebalo nekoliko kamiona (5-6) da doveze ugljen da bi zadovoljilo potrebe TE dok je ta doprema brodom puno jednostavnija.

Iz svega toga se vidi da je puno manja isplativost TE u BiH nego Plomina zbog puno lošijeg ugljena kojeg koriste, a za TE Plomin se dvoumilo koji će ugljen koristiti i odlučilo se na uvoz. Dobro bi bilo i da pročitate ovu studiju u prilogu koja govori o ugljenu u BIH.

Gagnat slažem se sa tobom da je postojala velika opasnost od urušavanja i poplave jer se u najvećem dijelu kopalo ispod samog mora i da je i to jedan od razloga zašto se išlo na ugljen iz uvoza ali i nekih 6 puta manjeg sumpora nego iz Raše.

Dreamer
22.10.2006., 13:05
Već dugo nisam pratio HE jer su poodavno postale "preskupe" za moj pojam... Kupio sam jedino nešto malo HETR po 0,9 pa sretan prodao na 1,55 i to je sve...

No cijene HE su prilično narasle pa sam odlučio baciti površni pogled na to što ljudi kupuju... i zbog sebe da probam vidjeti zašto sam propustio tako lijepo zadraditi na ovim relativno likvidnim dionicama (dok sam se ja mučio i naguravao pfening po pfening na raznoraznim nelikvidnim za manje više sličan prinos)...

Dakle, sada je situacija sljedeća:

Prihodi
HETR 55 825 000 KM
HELV 13 300 000 KM
HEDR 26 700 000 KM

Market kap.
HETR 955 200 000 KM
HELV 289 700 000 KM
HEDR 906 000 000 KM

I tu ću stati... znam da je to samo dio mozaika... ali meni je P/S od 20-40 jednostavno prevelik, bez obzira na sve druge priče i potencijale... to je neka oklada na budučnost koju nisam spreman prihvatiti... i da se vratim nazad, opet se ne bih odlučio na kupnju...
No čestitam onima koji su zaradili jer su očito bolje procijenili pa molio bih imatelje dionica HE da mi objasne svoju tajnu... želim naučiti... što sam propustio? što propuštam? do kuda će to i zašto?

netstrider
22.10.2006., 14:53
Pogledaj marže kod HE (općenito). Procjene rasta cijene el. energije na Balkanu zbog formiranja tržišta el. en. (Atenski memorandum) i rast troškova.
Po meni su isto poodavno skupe, ali u nekim procjenama JOŠ postoji diskont. Nije teško izračunati, ali za razliku od tebe meni je HETR bio jako skup i na 0,8. Kako se tada nisam imao razloga kladiti na neke događaje, danas imam još manje. Dakle, diskont još postoji, samo je caka ostvarenja pretpostavki da dođe do toga. Ključna je stvar na cijeni el. energije i politici cijena u RS. Ako si kupio HETR po 0,9 po koliko si onda trebao kupiti EDPL da ti procjena izađe even? :)

Mikey
22.10.2006., 16:02
HETR još nije ni na book razini.Po tome bi ispalo da zašto su uopće i ovi u RS ulupali 1 milijardu! maraka kapitala u nešto što im ne donosi bog-zna koliko i to im se i ne isplati...?!

Pa nek se onda trži po nekima na recimo 0,1 book i onda bi to kao valjda bilo fer?
Pa valjda vrijede barem toliko koliki im je book ili zeru više kad već posluju sve bolje i ostvaruju dobit...ne?
Najavljuju se konačno i neki novi projekti uskoro u slivu rijeke Trebišnjice (valjda i to nekog vraga znači).
A možda je i to sve samo još jedna promašena investicija jer struja kako vidimo će ić sve jeftinija, svi je imaju viška i sl.

Cijene marketa idu nezadrživo gore.
CG pada evo već nekoliko tjedana i to podosta kako čitam u njihovim medijima.Što će reć da dio love sigurno odlazi u RS, iz HR će također doći, Pliva je jako blizu.

Omjeri jesu kakvi jesu, ali kad bi ih usporedili sa branšom u sličnoj poziciji tek onda bi mogli vidjeti što je i kakvo je zbilja stanje.

Oni imaju velik utjecaj na stabilnost ekonomije u globalu i ima tu još tko zna kakvog utjecaja tako da se ne može gledati samo aspekt čistog povrata na investiciju, aktivu i sl.

Drugačije ih nebi niti gradili jer zbilja ono...tko bi i gradio takvo nešto tako ogromno i bezveze a ne donosi tamo neki npr. ciljani P/E od 10 ili manji itd.

Zato će to još dobrano gore, neke stvari su neizmjerive brojevima.

glumac
22.10.2006., 16:06
Proizvodnja 17 mil maraka dobiti, distribucija 15 mil maraka gubitka. Cijena previsoka. Država neće poduzimati ništa dok se gubici u distrubiciji ne pretvore u dobit. No do tada...

netstrider
22.10.2006., 17:38
Mikey, zvučiš kao novinari koji pričaju o, kako se ono zove, "intelektualni kapital" (new age sranje koje smatra da bi se u balance sheetu trebali vrednovati svi intangiblei bez obzira što ne prave nikakav povrat; rijetke kompanije su to uspjele. Ustvari, izuzev goog ne znam nijednu koja nije iz oglašivačko-medijske industrije (goog je opet najveći svjetski OL oglašivač)). Neke stvari zbilja nisu mjerljive novcem (za sve ostalo služi master card). Samo, jesmo li ovdje došli zaraditi ili praviti reklamu za master card?
Budimo realni. HETR je UNIKAT kao i svaka druga HE s visokom branom. Zbog velikog utjecaja po okoliš to se uopće više ne radi. Ali, jesu li oni u to ulupali masu ili malo nije me briga. Mislim, mnogo je ulupano i u Jadral, ali, je li on zbilja bio vrijedan toga (ekonomski probitak za taj kraj, mogućnost izvoza, ovog onog, blabla)? Onda?
Vodimo li se aspektima intelektualnog kapitala vidjet ćemo da su ZERS super. Zapošljavaju pun q. ljudi. Zbrinjavaju vagone sa zapada za koje će im ĐĐ više naplatiti čišćenje od svih kancerogenosti nego su ih oni Britancima platili (da ne govorim da ljudi u SB bjesne jer je ta ĐĐ čistionica vagona kako oni kažu ekološka štajaznam, valjda štetočina). U ovom surovom svijetu mene ne zanima što KOEI zapošljava miljarde ljudi, što je nositelj domaćeg intelekta, ovog, onog. Da ne znam da je taj KOEI veliki izvor para kad bi se samo malo promijenio način gledanja na stvari za mene bi bio manje od slova na papiru. Dakle, surovi kapitalist u meni kaže ili lovu ili nogu u guzicu. Da je ta ekološko/intelektualno kapitalna korist mojim susjedima, rodbini i to, onda ima smisla, ali opet je ne bih plaćao više nego ona može zaraditi.
Na kraju se sve svodi na zaradu i mogućnost njenog izvlačenja. Tako barem gledaju surovi kapitalisti u većini nas. Tako je formirano tržište. Posljednji pokušaj da se to promijeni zvao se dot-com boom. Kako je završilo znamo. Moj savjet je da se strpite u očekivanjima i ne kupujete intelektualni kapital nego budete old school. Ako već nećete biti old school dajte pogledajte po kojoj cijeni HETR treba prodavati struju da bi P/E bio 10.
Pozdrav,

net

Dreamer
22.10.2006., 20:54
Zato će to još dobrano gore, neke stvari su neizmjerive brojevima.

Baš naprotiv..sve je izmjerivo, ali koji put je lakše ignorirati činjenice :)

Book HE? Iako book ima svoju težinu, može u kontekstu HE i zavarati... o tome je već bilo govora na forumu... u principu je bitno kolika je snaga HE, tj koliko MWh godišnje može isporučiti... za izgradnju dvije elektrane iste snage možeš potrošiti veliki raspon para, što ovisi o terenu, padu rijeke i što ja znam čemu sve... a na kraju će obje davati jednaku količinu energije, makar ti je za jednu trebalo tri puta više novca da ju sagradiš nego za drugu... a i diskont na book je sada već minimalan - P/B je 0,95

Ali čini se da niste shvatili ono sa omjerom prihoda i market kap.
Primjer. Da li bi platio za neki biznis 1 000 000 kn a koji donosi 50 000 kn prihoda od toga 10 000 kn dobiti?
Oni moraju povečati prihod 10 puta da postali po ovim cijenama isplativa investicija... a povečati prihod 10 puta nije šala...

A priče o potencijalima... toga sam se jako puno naslušao, na raznim dionicama... no taj potencijal treba nekako obračunati...
Povečanje cijene struje, gradnja novih objekata u slivu,... to stoji pri bilo kojoj cijeni... i 1KM i 3 KM i 10KM i 100KM... po toj logici ako se negde trebaju desiti neke pozitivne stvari onda niti jedna cijena nije prevelika... a to ne stoji... nakon neke cijene dionica postaje preskupa, bez obzira na to što se ima dogoditi...

A nisam vidio da je netko ponudio konkretnu procjenu vrijednosti potencijala... što treba sagraditi, u kojem roku, kolika cijena struje treba biti, u kojem roku, pa da vidimo kad i na kojoj cijeni će biti isplativa investicija...

a i kad izračunate da to može vrijediti više opet tu ostaje faktor vrijeme... ako će za 10 godina realno vrijediti 3 KM to ne znači da sada treba plaćati za nju 2 KM.

Mikey
22.10.2006., 21:13
Svi bi nešto konkretno, pa tako bi i ja...samo, problem je dali i oni sami znaju što će i kako biti?
HETR je i dalje najjeftinija hidroelektrana, slijedi HELV i na kraju ide HEDR.
Kako kažu:

"U prvih devet mjeseci ove godine u Hidroelektranama na Trebišnjici proizvedeno je oko 980 miliona kilovat časova električne energije, što je 87% ovogodišnjeg plana.
Prema riječima Ilije Stankovića, generalnog direktora HET – a , iako je ova godine hidrološki nepovoljnija, nego prošla, očekuje se prebačaj plana i uspješno poslovanje i u ovoj godini.
“Već sada se zna da ćemo ove godine znatno prebaciji proizvodni plan i nastaviti uzlaznu liniju poslovanja” ističe Stanković.
On dodaje da je juče počeo generalni remont agregata 2 u hidroelektrani Trebinje 1, koji će biti završen do 12. novembra ove godine.

Kako ističu u rukovodstvu HET –a u narednoj godini Vladi RS ova kompanija je kandidovala dva značajna projekta i to izgradnju Hidroelektrane Bileća i Dubrovnik 2, čime bi se znatno racionalnije koristile vode iz sliva rijeke Tebišnjice.
“To su značajni projekti, koji bi dali nove kilovate, a izgradnja brane Dubrovnik 2 može da bude značajan korak u rješavanju problema duga Hrvatske za neovlaštenu potrošnju vode iz sliva Trebišnjice”, napominje Stanković.

Prema njegovim riječima, iako je planirana kao posljednja u sistemu Gornji horizonti, Hidroelektrana Bileća u Čepelici gradiće se već naredne godine, jer je tunel Fatničko polje – Bilećko jezero već u funkciji."

bit će nešto od HETR-a.

poz

Dreamer
22.10.2006., 21:37
Nemoj se ljutiti Mikey, ali to su opet samo potencijeli, bez računa... :)

Ma znam da to nije samo tako za izračunati, jer bih i sam to nabrzinu izračunao i taj izračun bacio na forum...
Ajde možda da okrenemo pilu naopako... kada bi tebi (ili drugima) HETR bio preskup? Pri kojoj cijeni? Ne sad, nego sa uključenim svim potencijalima, naravno...

Mikey
22.10.2006., 21:48
Držim do daljnjega.
Vjerujem i market mi govori da će narednih recimo otprilike 4 mjeseca ići još dosta gore.
Recimo nekakvih realnih 50 -ak postotaka što se HETR tiče.
To je vidljivo samo po sebi i s trenutno znanim informacijama.
O tome dali će mi na toj cijeni HETR biti preskup, nemogu ti unapred reći.

Naravno, razmislit ću i o drugim investicijama i postupiti u skladu sa tržištem, novim informacijama i ukoliko ocjenim potrebnim reagirati najbrže i beskompromisno u skladu sa svojom strategijom i planovima.

p.s. s računom ili ne ali odgovor ti je u prvoj rečenici posta 354.

gagnant
23.10.2006., 00:56
@ nedeljko- mogo si se i prije oglasit s obzirom da pratiš tematiku. Čisto radi kvalitete rasprave. Točno za kameni ugljen, on se i danas koristi,al naravno uvozni. btw imam jedan pdf file već neko vrijeme, o poslovanju Plomina gdje se doslovno priča o svemu (najmanje o Raši), al je eto malo poveći pa ga ni zipanog ovdje ne mogu zalijepit. U jednom dijelu teksta se spominje i ugljen nižih kaloričnih vrijednosti sa naglaskom da se takva vrsta zbog visokih specifičnih troškova (logično) koristi pretežno za elektrifikaciju u neposrednoj blizini ležišta. Što bi se dakle slagalo sa situacijom u RS.
Sve u svemu izgleda da se u međuvremenu općenito pokrenula dobra rasprava. obećo je net, a evo obećajem i ja neke izračune što se elektrana tiče čim ih ažuriram. Za sad odgovor na pitanje dokle mogu elektrane, reko bih da je za sad min. 1 book razina podrške. Spomenuto je da book može biti lažan. točno, u book-u je uvijek najopipljivija keš pozicija, al ipak treba uzet u obzir da su bilance revidirane i da je u njima imovina već podosta skresana.
Još jednom, s obzirom na potencijal sektora, sve ispod booka je ovdje po meni ispod cijene. Gledajući promet to je fondovima postalo jasno. Možemo samo čekat da izviri prvi u top ten, a s obzirom da mali ovdje imaju slab utjecaj ne vidim prostora za značajnije korekcije. imho

salenacionale
23.10.2006., 10:44
HEDR bježi zbog rezultata koji če bit ostvaren o ovaj godini!
Danas je neko unio kupovni nalog na 3 KM za HEDR. Po toj cijeni Mcap HEDR = Mcap TLKM :eek: Jackson, da neće možda HEDR ove godine napraviti profit od 80 mil KM???? Prihod, profit, kapitalizacija... Jeste pojednostavljeno ali puno govori.

Za Vladana: Pitaj staru da li postoji ljetna i zimska cijena struje i kada ona stupa na snagu. Možda pronađeš odgovor na "poskupljenje"...

Guardian
23.10.2006., 10:52
Aha! Pitao, i skontao, ali kasno!

Ali znas sta je cinjenica kad se gleda cijena struje kod nas....
Svake godine po malo ide gore, tacnije sa zimske tarife se nikad ne vraca na onu staru cijenu...

pu_prolazu
23.10.2006., 10:53
Redovno pratim ovaj forum ali nisam ekonomista pa vas molim da mi objasnite šta je "Mcap".
Hvala

SLO
23.10.2006., 10:57
Redovno pratim ovaj forum ali nisam ekonomista pa vas molim da mi objasnite šta je "Mcap".
Hvala


Market capitalisation, often abbreviated to market cap (mcap), is the total value of the shares of a company, sector or market.

If a company has only one type of share its market cap is simply the share price multiplied by the number of shares. If a company has more than one class of share then the market cap is the sum of the market caps of the different types of shares. In either case it is the value of the company at current share prices, or alternatively the cost of buying the company at current prices.

Da sumiramo najosnovnije:

MCAP = broj redovnih dionica x tržišna cijena redovne dionice + (broj povlaštenih dionica x tržišna cijena povlaštene dionice)
U izračun ne idu eventualne trezorske (iliti vlastite) dionice!

25_crveno
23.10.2006., 10:58
Mcap = tržišna kapitalizacija

Ja sam to malo pojednostavio. :biggrin:

SLO
23.10.2006., 10:59
Šta je sa observerom danas? Meni ne radi. Kako je kod ostalih?

Dreamer
23.10.2006., 13:50
Redovno pratim ovaj forum ali nisam ekonomista pa vas molim da mi objasnite šta je "Mcap".
Hvala

Već su ti objasnili, a ja ću samo dodati pojednostavljeno...

...kada bi sve dionice nekog društva otišle po zadnjoj trgovanoj cijeni onda je ukupna suma koju dobiješ market capitalization (Mcap)
Ili, na još jedan način...
to je trenutna vrijednost društva na burzi...

...i sad kužiš zašto mene zabrinjava kada se TE plaćaju 5 puta više od njihova prihoda (prihoda, ne dobiti!), a HE i 20 puta više...

nedeljko
24.10.2006., 01:49
@ gagnat- ajde pošalji mi te podatke o Plominu na meil hnedeljko@net.hr. Baš me zanima kako oni posluju i što bi se tu zanimljivog moglo naći pogotovo s obzirom da mi je Plomin iza brda a ja nemam takvih podataka.

Što se tiče TE i njihovog vrednovanja ja mislim da većina ljudi na krivi način gledaju na takvo postrojenje i zbog toga rade krivu procjenu njegove vrijednosti.
Kao prvo TE nije neki proizvodni pogon koji svoju tehnologiju može izmjeniti u pola godine ili godinu da bitno popravi svoju efikasnost nego je to postrojenje koje je jednom napravljeno i u osnovi (kotlovsko postrojenje, turbinu i generator) se ne mijenja do kraja svojeg životnog vijeka od nekih 30-50 godina (po mome bi to bilo bliže 35-40 god). U tom vremenu se jedino rade izmjene na pomoćnim uređajima i redovni remonti na potrošnim djelovima. TE nije postrojenje koje će zauvjek funkcionirati nego se sa vremenom smanjuje njihova efikasnost zbog potrošnje materijala (kotlovi – smanjuje se stijenka kotla, lopatice turbine se oštećuju) i time se smanjuje korisnost elektrane koja ulazi u područje kada počinje stvarati gubitke.

TE Ugljevik je puštena u pogon 1985 godine, što znači da ima još nekih 15 godina rentabilne proizvodnje a TE Gacko je počela sa proizvodnjom 1983 s time da je kotao zamjenjen 1989 i time bi i toj TE dao još 15 godina rada. Poslije toga za obje TE ključ u bravu i finito.

Sad idem na jednu grubu procjenu vrijednosti tih elektrana.
Nova elektrana kao što su TE Gacko i TE Ugljevik od 300 MW bi koštale cca 300 mil. Eura. Ta investicija se mora vratiti u roku od deset godina. U idućih deset godina investitor mora zaraditi još jednu elektranu a do kraja životnog vijeka na njoj mora utrostručiti početno ulaganje.
Što znači da bi TE Gacko i TE Ugljevik do kraja životnog vijeka trebale zaradit cca 600 mil. KM ili 40 mil. KM po godini a one u stvari i sada posluju na pragu rentabilnosti a tržišna kapitalizacija im je;
TE Ugljevik – 435 mil. KM (do kraja životnog vijeka bi MORALA zaraditi 600 mil. KM)
TE Gacko – 570 mil. KM (do kraja životnog vjeka bi MORALA zaraditi 600 mil. KM).

Podaci su nabacani onako odoka ali mislim da su dovoljni da daju dovoljno jasu sliku koja je sadašnja cijena tih termoelektrana u RS.

Naravno tu nisu uračunata možebitna ulaganja u nove blokove elektrane ali ja bi prije postavio pitanje na koji će način taj novi investitor ući u izgradnju tih blokova i kakvi će biti vlasnički odnosi a znamo da su takve investicije u RS često bile nepovoljne po male dioničare (Birač, Stanari rudnik lignita).

Mislim da ima tu dovolno podataka da bi se kupci TE mogli zamisliti što kupuju.

Nadam se na nekom tko kasno čita ovim postom nisam pokvario san:biggrin: .

Mikey
24.10.2006., 08:34
Da, samo tu još treba dodati i rudnike onda i ne znam od kud ti ovo o povratu...
Mislim da tu najviše nešto kao jal radi.500.000 km dnevnog prometa je puno i za hrvatske pojmove.

Markotonibruno
24.10.2006., 09:10
nedeljko, sve si ti fino napisao... ali. investitori nisu inženjerski nastrojeni. i ja sam tako pisao i razmišljao dok je elektrotržište bilo na 0,2 km. sad mi je krivo što nisam uočio jednu bitnu stvar: investitor smatra da je ulaganje u energiju budućnost i nepotopivo.a na prostorima bih vrlo potcijenjeno u nominali i komadno(1 km , pa to nije ni ni 4 kn)

lomu
24.10.2006., 10:07
Pa ljudi zar niste shvatili do sada da investitori kupuju isključivo POTENCIJAL.
Znam, i meni to nije logično ali tako stvari stoje. Europa se boji zavisnosti od energije od drugih zemlja ( Kina, Rusija...) a na drugoj strani htjela bi da bude ekološko čista , zbog toga tako ubrzano investira u zemlje sa energijskim potencialom, osobito na one koje graniče na EU.

Mikey
24.10.2006., 10:11
Što se sve u HR trži i kako, ove cijene imaju i opravdanje.
Njihov daljnji rast i nove pozitivne vijesti će to i dokazati u narednih nekoliko mjeseci.

nedeljko
24.10.2006., 10:34
Markotonibruno slažem se u potpunosti sa tobom da investitori u TE vide nešto drugo i to mi je u potpunosti jasno. Nažalost zbog toga ni ja nisam značajnije ulazio u TE, odnosno nisam ulazio kad je to stvarno bilo jeftino a za mene je to nivo ispod 0,5 KM. Samo sam bio u RTEU i izašao sam na 0,9 sa 100% zaradom i nije mi žao zašto sam izašao jer sam te novce uložio u nešto drugo što mi je donijelo bolji profit nego da sam ostao u tome, i zbog toga mogu reći da tu nema nikakve žalosti da sam nešto propustio nego mi je dapače drago da je i to raslo jer je sigurno da je i taj rast TE povukao tržište pa su i druge dionice rasle.

Ono što sam želio naglasiti je da TE ima svoj životni vijek i da se poslije toga stavlja ključ u bravu.

Opravdanje za ovu današnju cijenu bi moglo biti jedino nada da će se u te TE naći investitor (za TE Ugljevik je već poznat investitor i to mi je jasno) koji će izgraditi nove blokove elektrane a da ne isključi u tome sadašnje dioničare. Dali će tako biti ili ne vidjet ćemo.

Mikey
24.10.2006., 10:55
Ono što sam želio naglasiti je da TE ima svoj životni vijek i da se poslije toga stavlja ključ u bravu.


Super, a druge vrste proizvodnje i objekata i biločega-god kao nemaju životni vijek i ne zastarijevaju:confused:

Konstatacija je moram priznati ravna otkriću tople vode ili nečega tome ravnoga.

nedeljko
24.10.2006., 11:29
Super, a druge vrste proizvodnje i objekata i biločega-god kao nemaju životni vijek i ne zastarijevaju:confused:

Konstatacija je moram priznati ravna otkriću tople vode ili nečega tome ravnoga.

Razlika je velika ako u nešto uložiš 10 mil. eura i to ti zastari pa ideš u obnovu tog pogona ili nešto u što se mora uložit 300 mil. eura.

Mikey
24.10.2006., 11:43
Nakon 50 godina moš guzicu obrisat da oprostiš sa bilo kakvim obnovama bilo čega.Jer tehnologija i sve ide napred, uslovi i gradovi i naselja rastu i slično.
Po tome bi i u bilo kakvoj firmi i poduzeću radili i preinačivali do mile volje jedno barem par sto godina, a to još i nisam baš čuo.
Bilo kakvi objekti su u tom roku stari i dotrajali (pregazilo ih vrijeme) i lakše ih je rušiti nego preinačivati.
Dobro, može biti u nekim uvjetima da ako su građeni baš nekom "ultra modernom i naprednom tehnologijom" može im se i valjda povečati taj rok trajanja, ali isto tako se onda može i kod termoelektrana.
Samo ljude plašite bezveze.
Po vama se rudnici i termoelektrane onda nikad nebi ni gradili.

salenacionale
24.10.2006., 12:05
Nije valjda da investirate na period od 50 godina :eek: :biggrin:

A ja se još i čudim zašto se ovoliko plaćaju pojedine HOV :)

Da sadite šumu pa i nekako, ali berza... :rolleyes:

nedeljko
24.10.2006., 12:19
Mikey, slažem se sa tobom da se svugdje rade preinake ali obično to tada rade sadašnji vlasnici (poduzeće) i ne traže partnerstvo sa nekim drugim.

Kod TE zbog veličine investicije je drukčiji slučaj i obično se traži partnerstvo jer se samostalno ne može napraviti tako veliki projekat. Tako da ti u najboljem slučaju kod ovih TE možeš dobiti najviše vrijednosti od 50% nove investicije jer ne vjerujem da bi taj novi investitor ušao u projekat izgradnje elektrane sa nepovoljnijim omjerom.

A zašto se nebi država odlučila na drugu soluciju da osnuje novo poduzeće u kome će država imati 50% vlasništva a drugu polovicu da ima investitor i da na taj način ide u izgradnju novog bloka elektrene. Ništa ih ne veže da moraju ići preko sadašnje TE.
Takva stvar ti je u TE Plominu, s time da nakon 20 godina TE u cijelosti ostane u hrvatskom vlasništvu. Naravno u tom vremenu se investitoru mora vratiti uložen novac ali i nekakav profit.

Kad misle ove TE u RS poslovat pozitivno da vrate novce dioničara uložene u njih i da opravdaju sadašnju tržišnu kapitalizaciju?

Ja se nadam se da to neće biti za 20 god..

Monk
24.10.2006., 12:30
Net, daj nam malo neku recenziju EDPL-a, fali temi...

Btw. čujem da prodaje ima doslovce 2-3 tisućice, a sljedeća na 10 KM.
Toliko o svijesti prodavača.

Mikey
24.10.2006., 13:06
Kad misle ove TE u RS poslovat pozitivno da vrate novce dioničara uložene u njih i da opravdaju sadašnju tržišnu kapitalizaciju?

Ja se nadam se da to neće biti za 20 god..

Ako pogledaš RITE, ona ostvaruje dobit zadnje dvije poslovne godine.(koliko ja imam vremenske podatke)
Realno očekujem dobit (prije poreza) za ovu godinu između 5 i 10 milijuna KM.Vrlo vjerovatno bi rekao da će ona biti i iznad toga.

nedeljko
24.10.2006., 14:11
Ako pogledaš RITE, ona ostvaruje dobit zadnje dvije poslovne godine.(koliko ja imam vremenske podatke)
Realno očekujem dobit (prije poreza) za ovu godinu između 5 i 10 milijuna KM.Vrlo vjerovatno bi rekao da će ona biti i iznad toga.

Po mome dobit poslije odbitka poreza bi morala biti min. 40 mil. KM da donekle opravda ovu cijenu dionice i da se na kraju životnog vijeka ne izgubi na toj dionici. Ali svi mi želimo na dionicama nešto i zaradit.

Mikey
24.10.2006., 19:05
Sad već preuveličavaš.Pa to ti je onda neto dobit...
Nemoš izgubit ni da hoćeš po tome na 35-40 g.
Al malo ti navlačiš svom silom dolje, priznaj...

Pa šta i kako se u HR trži?
Isto tako amortizacija i ostalo ti je već po tome uračunato.Znači ostaje ti 40 milja čiste neto dobiti godišnje (i eventualno isplata dividende)
A čuj, u krajnjem slučaju ako potegnu prihodi ove i iduće godine moglo bi biti svakakvih cifri.

Evo nekih meni zanimljivih i poučnih tekstova o TE:
http://www.apo.hr/APO-novosti/an_br28.htm

http://www.mojaenergija.hr/index.php/me/arhiva/arhiva_vijesti/ozujak_2006
(RWE planira izgraditi prvu termoelektranu na ugljen bez emitiranja CO2)

http://www.komorars.ba/a2/index.php/pg/1983.print
(obratite pažnju na:"Rudnik Gacko sa godišnjom proizvodnjom od cca 2.000.000 tona i radi za TE Gacko")

Mikey
24.10.2006., 20:45
A evo kako su postupili najveći akcionari u RITE od 10.10. do 20.10.2006.
Kako to da njima nije skup...?

Dreamer
24.10.2006., 21:26
Slučajno ili ne, sve HE i TE danas u minusu...

Možda je samo netko trebao viknuti kralj je gol... a možda su ljudi počeli razmišljati... vidjet ćemo za dalje...

Iako sumnjam da će netko tko je pratio zadnjih tjedan dana ovaj forum htjeti po trenutnim cijenama ulagati u HE i TE dok netko ne izračuna konkretan potencijal i rokove... ne treba precijeniti utjecaj ovog foruma, ali niti podcijeniti... ;)

Btw, imam jednu opaku teoriju koja vrlo logično objašnjava dosadašnji razvoj cijena na HE i TE... ali o tome više sutra...

netstrider
24.10.2006., 21:27
Jeste, točno je da nedeljko malo preuveličava, ali je to zbilja malo. Elektrana koja se vraća u 10 godina je luđački dobra elektrana koja može biti u Zambiji ili Albaniji, ali ne u normalnoj zemlji. Dajte, ljudi sanjaju 12% godišnje, a vi bi na najfundamentalnijem biznisu odmah toliko na nekoj idiot ziher šemi. Kako god okrenemo, nedeljko pretjeruje puno manje od tebe (ovo njegovo smanjiš za 20% i vidjet ćeš da je daleeko od ičeg čemu se ovo čudo može približiti; + cijena raste). Reći da bi RITE mogla godinu izgurat pozitivno velika je i jaka konstatacija. da RITE tako napravi, to je zbilja vrijedno pohvale. Hoće li i na koji način nije me ni najmanje briga. S cijenom struje kakvu imaju to mogu samo raditi na svoju vlastitu štetu).
Mikey, nema non-CO2 elektrana. Dapače, kad se npr. u HR gradi elektrana (ovo se u pravilu odnosi na TE) te emisijske kvote treba kupiti od nekoga i stalno ih kupovati. Koliko to košta po MWh iz Gackog zasad je bolje da se ne zamaramo. To za EDPL mi je sad bar jasno zašto cijena ne raste - ljudi se prepali da će kupiti zadnji. Postat ću ujutro da ne kvarite oči do kasno navečer (tj. nije baš kratko).
Pozdrav,

net

ps: mirkoslave (druga je tema, al valjda nema veze), lipo si primjetija, u ovom slučaju mi nije drago što mi tih pedesetak posto odlazi. Cijela je razlika u tome što sam na DEST vidio, a ovdje nisam, al nema veze (ustvari, zbog toga vjerojatno to i spominjem). Market radi svoje (tj. dok ja lajem karavana prolazi; sve što imam je trošenje vremena).

Mikey
24.10.2006., 21:37
Pošto je RITE ove godine na polugodištu jako smanjila gubitak u odnosu na 2005 g. polugodište, a na kraju 2004 i 2005 g. je neto dobit bila ovakva (slika) rekao bih da će ostvariti dobiti koliko sam i rekao (prije više)

@Net...nema, da...ali oni će to sve u šareni celofan zamotat i skupo kasnije prodat (po kili):biggrin:

Aj uživajte dečki:thumbsup:

energ-tel
24.10.2006., 22:02
Pa ljudi zar niste shvatili do sada da investitori kupuju isključivo POTENCIJAL.
Slažem se, samo bi dodao nekoliko informacija o cijenama struje sa kojima treba ući u proračune ispaltivosti TE i HE s obzirom na "Atenski sporazum". Struje u Europi nedostaje (najskuplja je ona struja koje nema) i ima trend rasta!
Srbija će ove zime uvoziti struju po 4,8 eurocenti/kWh (cijena dobivena na tenderu). Cijena na jednoj od glavnih europskih burzi ( http://www.eex.de ) je prešla 6 eurocenti/kWh (točnije "peak" - 7,8 eurocenti/kWh, "base" - 6,1 eurocenti/kWh). Sadašnja prosječna cijena struje koju isporučuje npr. RITE je ~3 eurocenti/kWh.
A najvažnije je da kupnjom TE u RS kupujete i rudnik, a na tu temu je već pisano pa nebi ponavjao.

Guardian
25.10.2006., 00:26
Slučajno ili ne, sve HE i TE danas u minusu...

Možda je samo netko trebao viknuti kralj je gol... a možda su ljudi počeli razmišljati... vidjet ćemo za dalje...

Iako sumnjam da će netko tko je pratio zadnjih tjedan dana ovaj forum htjeti po trenutnim cijenama ulagati u HE i TE dok netko ne izračuna konkretan potencijal i rokove... ne treba precijeniti utjecaj ovog foruma, ali niti podcijeniti... ;)

Btw, imam jednu opaku teoriju koja vrlo logično objašnjava dosadašnji razvoj cijena na HE i TE... ali o tome više sutra...

Ti si covjece bas pesimista, pa nije mi jasno zasto pokusavas ljude ubjedjivati u nesto od cega ti neces imati nikakve koristi...

P.S. Nemoj se uvrijediti, ali nije mi jasno...

A vidjecemo sta ce vrijeme pokazati (tacnije do nove godine)...Samo ako si citao razvojne planove i potencijale za daljnji razvoj ERS-a onda i sam mozes znati kolika je perspektiva...(samo kao primjer uzmi trebinje i izgradnju dodatnih kapaciteta, a i naplatu - politicki nenaplacene - vode iz Bileckog jezera)...

Pozdrav

nedeljko
25.10.2006., 01:05
Jeste, točno je da nedeljko malo preuveličava, ali je to zbilja malo. Elektrana koja se vraća u 10 godina je luđački dobra elektrana koja može biti u Zambiji ili Albaniji, ali ne u normalnoj zemlji.

U tom slučaju još ispadam optimistom. Što znači da elektrana nema ni potencijala da u 10 godina vrati investiciju a to je još gora solucija.

netstrider
25.10.2006., 10:24
Točno. A da ne ispadne da je sve crno, pogledajte ovaj mali aspekt poslovanja - ono što je odavno imperativ ali ne rade ništa po tom pitanju. Uočite da se radi o trenutnim cijenama struje i da nisu uključeni novi hidro-potencijali koji će za 2 godine početi davati struju (EDPL i ELDO). Isto tako uočite da je stvar nešto preuveličana jer se gleda preko punog P/E-a, a ne EBITDA (kojeg je puno teže izračunati za budućnost bez poznavanja situacije iznutra). Ali, zadržavanjem na najkonzervativnijoj procjeni (sama solucija utjecaja gubitaka) uz pretpostavku da se ti gubici uz malo truda mogu dosta smanjiti (jer su jako veliki), vidjet ćete da elektro-distribucije ne samo da su najpodcjenjenije u sistemu ERST nego imaju i najviše prostora za podizanje svoje produktivnosti. Ironija je da je jedna među njima poprilično najjeftinija. Pa, uživajte:
Gubici u mreži se relativno brzo mogu smanjiti. Smanjenjem gubitaka u mreži na samo 15% ERST bi se približila Hrvatskoj. Cilj zemalja u regiji je smanjenje gubitaka na 10%, tj. približavanje EU prosjeku koji je čini mi se 7%.
Obzirom da su trenutni gubici u mreži (tj. krađa struje) 25% (za EDPL su točno toliki u zadnje 2 godine), smanjenjem na 10%, prihod bi se povećao 20% (malo najobičnije matematike kako je 25 - 10 = 20. Savjetujem da sami izračunate jer ovo nekima nije bilo nikako jasno dok im nisam "nacrtao"), a to povećanje prihoda od 20% je "čista dobit" (koja bi opet išla u investicije ili amortizacije, ali nije bitno ako promatramo kroz EBITDA). Da bude jednostavnije ovaj put ću je staviti kroz P/E jer se pokazalo da mnogima nije jasno zašto kod e. utility kompanija gledamo baš EBITDA, a ne taj P/E. Nadalje, ako pretpostavimo da poduzeće posluje na pozitivnoj nuli prije smanjenja gubitaka (a sva mogu poslovat gomilu bolje; jedno već to radi, ustvari, skoro pa 2), tada dobijemo sljedeće podatke za posljednje razdoblje 30.06.05.-30.06.06:
ticker dsg (dobit iz smanjenja gubitaka)
EKBL 31,2 mil. KM
EKHC 3,7 mil. KM
ELBJ 15,4 mil. KM
ELDO 10,8 mil. KM
EDPL 7,0 mil. KM (ispravljeno na 18,5 mil. KM)
Uočite da smo mogli uzeti utjecaj elektrana u rad EDPL, dapače, da nema smisla bez toga jer su elektrane bitno bolji biznis (što pokazuje P/S koji je 15-tak puta veći kod elektrana, tj. elektrane su karikirano rečeno 15 puta skuplje obzirom da je P/S vrlo čvrst pokazatelj za e. utility kompanije i po njemu su jako referentne za razliku na skoro sve ostale pokazatelje) dok to nije presudno važno za ELBJ jer je utjecaj na ELBJ njenih elektrana manji od 1% utjecaja elektrana EDPL, tj. dovoljno mali da ga zanemarimo.
Marža od elektrana se u ovom slučaju neće duplicirati što možemo opisati činjenicom da EDPL koja fizički radi bolje i bez elektrana bi u najgorem bez elektrana mogla poslovati kao EKHC koja stalno posluje s pozitivnom nulom. tj. kad ne bi bilo elektrana EDPL bi mogla raditi pozitivnu nulu, zato ih ne moramo oduzimati.
Elektrane čine ukupnih 25% prihoda EDPL (ali tada idu s punom, tj. maloprodajnom maržom). Ispravka vrijednosti ostvarene dobiti je 18,5 mil. KM koju dobijemo kada na čistu dobit ostvarenu smanjenjem gubitaka dodamo čistu dobit iz utjecaja hidroelektrana.
Uzmemo li P/E od 11 kao neku bijedničku referencu, dobivamo:
ticker pps
EKBL 3,72
EKHC 2,00
ELBJ 4,4
ELDO 3,82
EDPL 12,88 (4,87 bi bilo za neispravljenu vrijednost)
Mogli bismo uzeti P/E od 23,3 za Srednju Evropu, no to nema smisla. Porast BH cijena prema E.ON-u, EVN-u, EDF-u i ČEZ-u i porast same potrošnje je smiješan (tj. riječ je o daleko većim brojevima i porastu cijene u odnosu na CE. Cijene u BH trebaju rasti barem za 50% više od porasta u CEE). Zbog jednostavnosti ćemo gledati samo P/E od 44 tj. dvostruki porast u odn. na CEE (a biti će veći, al ovdje je utilizacija kapitala dosta lošija; generalno). Obzirom na porast potrošnje od 4% (Hrvatska koja ima manji gospodarski rast pred sobom) i činjenicu da su cijene struje skoro povećane u FBiH i da će povećanje biti u Hrvatskoj i Srbiji (naši će budale vjerojatno čekat da prođu izbori), za očekivati je da će i Dodo poslije izbora malo podići cijene struje, ako ih podigne 20%, to je dovoljno da mi ovaj P/E bude više nego korektan (35). S porastom standarda ili eventualnom prodajom poduzeća struja će cjenovno porasti (jeste li vidjeli Makedoniju. e, loše im se piše ove zime). Možda se ugovori poček od godinu-dvije, ali kad-tad, struja će rasti i to brzo (ma u Evropi općenito, strelovito brzo; ono s naftom je smjeh u odn. što se ovdje očekuje; nafta je preskupa, ali struja je zato najjeftinije što danas možete kupiti bilo u dućanu, bilo u veleprodaji). U ovom scenariju cijene (za P/E od 44 ostvaren samo od smanjenja gubitaka) su sljedeće:
ticker pps
EKBL 14,88
EKHC 8
ELBJ 17,6
ELDO 15,28
EDPL 51,52
Dakle, onaj tko je malo dublje gledao brojeve sada vidi kolika je bagatela koliko je plaćano u Bugarskoj i Rumunjskoj po brojilu (mi smo prešli MAK cijenu koja je još veći smjeh mada je izgledalo najjeftinije; caka je bila u elektranama, ali i nekim drugim slatkišima. Uzme li se u obzir posao koji je EVN dobio na Negotinu i smeću, to je živa pljačka i ne samo da je nisu platili ništa, nego se mogu isplatiti i dobro zaraditi svakog jutra). Po ovome će se vidjeti da će se nakon privatizacije lako trgovati s EKBL i iznad razine od 50 KM. Moja prva, potpuno rustična procjena za EDPL je bila 30 KM, dok su ostale bile oko 5-8 ELDO 5, EKHC 6, ELBJ i EKBL 8. Tada nije bilo priče o prodaji RNAF i ELDO je izgledao kao socijalna služba. EKHC je ionako loša i to svi znamo osim inertnih ljudi u fondovima koji su znali da bi se jednog dana trebali spojiti EKHC i EDPL, a kako je EKHC jeftinija oni su je se nakupovali i sami sebi dižu cijenu (tako se neodgovorno ponašat ne može svatko, a i ne može na neograničeno dugi rok jer će vlasnici koji se pojave te stvari znati i adekvatno ih nagraditi bilo lijepim ulaštenim džonovima od cipele, bilo ljepšim nagradama).
Interesantno je kako se već iz ovih brojeva vidi da EDPL bez novih elektrana vrijedi 100 KM (što ispada da nisam trebao mijenjati prvotnu procjenu. Iduća je bila 7, pa 2, pa kasnije opet 7. Prvotna procjena je bila konzervativna). Ove procjene više nisu toliko konzervativne. Ovdje više ne možete gledati na book, prije bi imalo smisla gledati brutto book. Također, ove procjene bi trebale biti niže jer ne možete sav prihod koji vam sada bježi staviti u dobit. On će se istina vidjeti u EBITDA, ali će brojevi biti niži. (zbog lakšeg računanja uzmite dvostruko niži).
Onima koji su u distribucijama biti će interesantna činjenica da je ovo samo jedan od aspekata koji pokazuje koliko su one jeftine.
Ako krenete uključivati još nove elektrane u EDPL i ELDO po normalnim cijenama (ovo na elektranama po meni nije baš normalno), svejedno dobijete brojeve za koje vam se danas čini da su smiješni. Znam, svakim danom vam se sve više čini da sam po pitanju EDPL napravija 1 ili 2 dobra zaključka. Polako.. :)
Ostale distribucije nemaju nešto. EKBL ima srušenu jednu miniHE za čiju revitalizaciju treba obnoviti jedan veliki trafo (čije obnavljanje (samo trafoa) je par puta skuplje od obnavljanja elektrane i mislim da je uskoro u planu). Ima i veliki konzum (što po meni nije nekakav feat, ali dobro).
ELBJ ima gubitak velikih potrošača, ali i dobar geografski položaj s aspekta tokova snaga u mreži (ukoliko joj prenos ostavi jedan važniji put moguće da od toga može imati neke koristi, ali ovo je vrlo slim).
ELDO ima isto vjerojatan gubitak značajnih potrošača ali ima i komatoznu privredu koja bi mogla podići značajnije potrošnju. I ima koncesiju za spomenute 3 HE.
EKHC nema ništa osim što je u Trebinju.
EDPL sam već uglavnom napisao što dobroga ima. Ono što je loše je što bi Dodik htio da se elektrificiraju neke selendre, a meni se to baš ne sviđa jer je nepotreban trošak (babe koje cili život žive bez struje bi vj. više volile da im on plaća što nemaju struju, tako bi se EDPL-u više isplatilo (to se lako ugodi da bude win-win), a babe bi bile sretne što nemaju te đavlije stupove i sve što donosi ta struja). E, i EDPL je daleko najjeftinija.
Ok, da vas čujemo. Ovo je ilustracija i vidjet ćete da se realno gubici mogu smanjiti na ovoliko koliko sam stavio, ali bi to značilo da neki ljudi više ne mogu krasti struju, a to na Balkanu malo drugačije radi. Drugi problem je što su one targetirane cijene lošije kad se gleda s aspekta EBITDA. Dakle ilustracija koja je samo demonstracija moći, koja je pokriće da možete sutra ne samo reći nego i vjerovati zašto bi EDPL za 2 godine mogla/trebala vrijediti ... (polako. imam osjećaj da prerano iznosim ove urnebesno visoke brojke).
Eto, komentari, kritike, sugestije, pitanja. I još važnije,... Dreamer, gagnant, Mikey, nedeljko, markotonibruno, guru, 25 crveno, sale, Jumbo,... svi koji su rekli da i ne ERST, svi koji su gledali, koji nešto računaju, očekujem da i vi iznesete nekakve brojke da vidim koliko sam u krivu sa svojim računicama. Zanima me kako drugi gledaju analitički na svu ovu problematiku. I općenito, razne informacije koje mogu biti od koristi. Da skratim, ... the floor is all yours. :)

Pozdrav,

net

Dreamer
25.10.2006., 10:27
A vidjecemo sta ce vrijeme pokazati (tacnije do nove godine)...Samo ako si citao razvojne planove i potencijale za daljnji razvoj ERS-a onda i sam mozes znati kolika je perspektiva...(samo kao primjer uzmi trebinje i izgradnju dodatnih kapaciteta, a i naplatu - politicki nenaplacene - vode iz Bileckog jezera)...

Pozdrav

Ovo o potencijalu sam ovdje pročitao bar 50 puta... a nijedanput nitko nije ni pokušao reći koliko će HE i TE vrijediti nakon tih investicija i u kojem roku... jer sada su sve po meni debelo precijenjene pa ne stoji da bilo kakvo povećanje u budučnosti opravdava trenutnu cijenu...
Dakle, ponovit ću još jednom... neka netko da konkretnu procjenu vrijednosti potencijala i rokove... do tada imam pravo misliti da je trenutna cijena prenapuhana bez obzira na sve...

salenacionale
25.10.2006., 10:48
Cijena na jednoj od glavnih europskih burzi ( http://www.eex.de ) je prešla 6 eurocenti/kWh (točnije "peak" - 7,8 eurocenti/kWh, "base" - 6,1 eurocenti/kWh). Sadašnja prosječna cijena struje koju isporučuje npr. RITE je ~3 eurocenti/kWh.

Ali RITE struju prodaje u RS (a o socijali i negativnim posljedicama eventualne evropske cijene struje u RS se već pisalo) i ne može samostalno iznijeti višak na evropsku berzu. To može samo preko holdinga, EFT-a ili kako već...

Kad se govori o potencijalima malo je neobično da se jednog dana objavi kako će se napraviti npr. HE Bileća i cijena HETR odmah sutradan skoči.:rolleyes: A niko ne zna kako, kad i pod kojim uslovima će biti napravljena dotična HE, da li će dati nekome koncesiju pa taj neko sljedećih 20 godina uzimati sav profit ili će je graditi EPRS iz dobiti ili kreditima, pod kojim uslovima i od koga će se dobiti taj kredit??? itd itd... Sve su to stvari koje morate uzeti u računicu. Neka buduća HE ili TE nije nešto što će se danas napraviti, i već sutra početi donositi dobit sadašnjim akcionarima pa vi to ukalkulišete u cijenu kao već gotovu stvar.
I gdje su sadašnji mali akcionari npr. RTEU ako sutra Slovenci naprave novi blok i to bude novo akcionarsko društvo u omjeru vlasništva npr. 60% Slovenija-40% RS? Samo će se više rude vaditi i prodavati novoj TE. Jeli iko izračunao koliko je to veći prihod za RTEU? I koje godine će taj veći prihod biti ostvaren?
Od koncesije nekom stranom partneru sadašnji akcionari će imati koristi tek kad koncesija istekne. Sve ostalo je u magli...

Sasvim mi je logično da svi oni koji misle da su RITE i RTEU sada skupi žele čuti nešto "opipljivo" prije kupovanja na sadašnjim razinama.

Mikey
25.10.2006., 11:06
Pa nije gotova stvar isto kao ni u slučaju ELDO ili EDPL.
Cijeli sistem po tome može doživjeti još i kakve preinake, jer sve je to konačno državno...nije valjda naše?

Dao sam vam svima skupa par slika gore i par natuknica koje neke stvari dokazuju, a vi stalno pričate suprotno i nalazite dlake u jajetu.
Kad bi elektrodistrib. smanjile gubitke...vrijedile bi ovoliko, kad će izgraditi ...vrijedit će onoliko.
Sve je to tako - nekako.
Net spominje kako elektrane vrijede, pa onda opet kako ne vrijede.
Usuglasite se malo pa ćete vidjeti da cijeli elekto sektor ima još dosta prostora za rast.

netstrider
25.10.2006., 11:18
Dreamer je u pravu. Pogledaj, probaj malo izračunat očekivanja o kojima svi toliko brbljaju, pa ćeš vidjeti da ona i nisu nešto jako vjerojatna. Da je to tako nedeljko je vrlo jednostavno jučer pokazao.
energ-tel, skroman si u svojoj procjeni ako uzmemo da je cijena na spotu par puta veća a da i TE prodaju na spotu.
sale, da RITE može prodavati samostalno, prihodi bi bili veći. S druge strane, ono što ti ja mogu reći, kada Bistrica-B budu gotove njihova struja će se moći prodavati na "Balkanskoj berzi". Trenutni problem formiranja tržišta je sam Balkan, ali ono će već biti uspostavljeno. Kad to bude elektrane će biti direktno na tržištu, ali dotad ima vremena. A dotad bi se mogli malo pozabaviti - distribucijama.
Pozdrav,

net

ps: Mikey, za razliku od te "nije gotova stvar", EDPL već dosta radi na projektu. Početkom godine je gotova dokumentacija. Ljetos je dobivena koncesija. Sad na jesen je skupština odobrila "iznosić" koji se već troši u idućoj fazi projekta. Na proljeće bi trebali početi radovi. E, i nema velike akumulacije koja bi bila interesantna Hamoviću po sistemu ja tebi kanal, ti eni struju.

jackson
25.10.2006., 15:51
Ma nije da se ja nešto kužim (mada, naći one podatke ne može netko tko se baš ne kuži, tj. imam feeling da se kužiš bolje od mene, ali da pišeš onako.), al ovo mi izgleda jednostavno, kad kupuješ termoelektranu u RS onda ti je bolji čim manji potencijal rasta u RS-u jer to znači da ćeš struju prodati barem u HR, a to znači odmah i veću cijenu. Dakle, to zaboravimo.
Ti što kupuju u RS misleći da je tu jeftino, jel im palo napamet kupovati u Ukrajini zato jer je tamo jeftinije? ..... duga pauza. Znam. Meni je cijena za Gacko naprosto bolesna. Ma i za Ugljevik je preveć. Mislim, što ti ljudi misle, da su CEZ, Hamović ili još bolje ENEL nekakve socijalne ustanove? Jesu, ko i UKIO.
Cijena u RS raste na niskim volumenima. Nema prodaje, a kupci će dati koliko god će dati. Siguran sam da dobar dio ljudi kupuje Gacko zato jer im RITE zvuči bolje nego RTEU, zato jer RTEU već imaju ili neki slični razlog. Ima dionica u RS koje su u stečaju a netko je izvisio prodaju po 3 puta nominala. Da je vlasnik pametan prominija bi ime firmi u Elektro Mesar i rješija se toga smeća.
Inače, to u Ukrajini nit je skuplje nit je jeftinije, dođe ti ga na isto. Jedni imaju Terekse i Šekije i nisku produktivnost, a drugi imaju nisku produktivnost i iste te Šekije i Nešekije. Također, i jedni i drugi očekuju veći S i veći E. I jedni i drugi očekuju privatizaciju. Jedina je caka što nit RS nit Ukrajina barem po dosad pokazanome ne zna privatizirat ni štalu.
A koliki su P/B, zaduženost, obrtna sredstva? :)


ovo je jedan star post netstriderja. pisao ga 3.3.2006.
oni koji još slušajo gluposti koje pravi, neče nikada zaslužiti pravi novac!
cijena RTEU tada je bila 0,175. danas 1,7. deset puta!!!
cijena RITE bila je 0,22 danes 1,4. 6 puta!!!
a tu govorimo o pravem novcu, znači 100.000 KM i do 1.000.000KM. i ne o 1000 in 10.000 KM.

da bila ja tada PALE 0,4. a kupio si jo za 1000 KM. pa šta če ozbiljnim vlagateljem da kupijo za 1.000 km in imajo sada 8.000 KM. oni raje idejo na dopust :) i kupuje za 100.000 da napravijo 1.000.000.

pozdav

Mikey
25.10.2006., 16:48
Da, i ja se onda ovih dana čudom čudim kako HE, TE, einp, padaju kao da ih je netko otresao sa kruške...
HETR 12 % do bvps-a......(-12%)
HELV 5 % iznad bvps-a....(+5%)
HEDR 63 % iznad bvps-a...(+63%)

Evo kako sam ERST kaže za HETR:
"Svi proizvodni kapaciteti, do sada funkcionisali su veoma dobro i rad se odvijao bez zastoja. U ERS hidroelektrane na Trebišnjici predstavljaju najznačajniji i najstabiliniji subjekt elektro-energetskog sistema. Hidroelektrane na Trebišnjici predstavljaju najznačajniji nosilac razvoja Istočne Hercegovine."

bok

Dreamer
25.10.2006., 21:01
Ti si covjece bas pesimista, pa nije mi jasno zasto pokusavas ljude ubjedjivati u nesto od cega ti neces imati nikakve koristi...

P.S. Nemoj se uvrijediti, ali nije mi jasno...

A vidjecemo sta ce vrijeme pokazati (tacnije do nove godine)...Samo ako si citao razvojne planove i potencijale za daljnji razvoj ERS-a onda i sam mozes znati kolika je perspektiva...(samo kao primjer uzmi trebinje i izgradnju dodatnih kapaciteta, a i naplatu - politicki nenaplacene - vode iz Bileckog jezera)...

Pozdrav

Ne znam zašto sam pesimista? Ja želim zaraditi... a iako se na precijenjenim dionicama da zaraditi, rizik i zarada stoje u jako nepovoljnom omjeru...
Možda bih i ja volio zaraditi na HE i TE, ali želim biti siguran da sam kupio po fer cijeni...

Druga stvar... ja ne tvrdim da HE i TE neće vrijediti više nakon ostvarenja potencijala... čak ne mogu tvrditi da one neće vrijediti 5, 10 ili 100KM... ali još manje mogu tvrditi da će vrijediti 5, 10 ili 100KM...

Jedino što ja tvrdim je da su za trenutno poslovanje debelo precijenjene... pa i vi koji ih zagovarate složit ćete se sa mnom, i sami tvrdite da se kupuje potencijal...
da sadašnje poslovanje opravdava cijenu, makar i bez diskonta, vjerujem da bih kupovao mirne savijesti... s obzirom da na burzi moram platiti više no što mi firme trenutno vraćaju, želim biti prilično siguran da će mi u budućnosti povrat biti dovoljno velik da nadoknadi ovo što ju trenutno preplačujem... s obzirom da se na trenutnu cijenu plaća premija, moram barem odokativno izračunati potencijal, a ne samo reći da potencijal postoji... i tek onda donijeti odluku... a meni se čini da ste vi odluku donijeli, pa što bude... možda svi odu na 100KM pa ćete se moći hvaliti kako ste znali i svima govorili, ali za mene će to ostati u domeni klađenja i nagađanja, bez da iza odluke stoji pravo znanje...

Net je napisao jednu zanimljivu procjenu distribucija... iako mislim da je dosta pretjerao, napisao je uvijete, i konkretno uz zadane uvijete projicirao buduću cijenu... druga je stvar da li se vi slažete sa navedenim uvijetima... ali konkretne brojke su na stolu... dajte i vi zagovornici HE i TE neki sceniarij, bilo kakav, ali konkretan... tko zna, možda stvarno ispadne da vrijede 100KM, ali draže mi je do toga doći makar i navučenim scenarijima, nego šupljim pričama o potencijalu...

Dreamer
25.10.2006., 21:36
Jučer sam obečao jedan zanimljiv scenarij dosadašnjeg kretanja cijena na HE i TE, pa i da to odradim...

Večini privatizacijskih fondova HE i TE čine preko 50% portfelja, a na nekima i mnogo više (EINP dobro preko 80%, Jahorini debelo preko 90% imovine samo u HE,...). Sasvim je logično da oni imaju najveći utjecaj na NAV fonda...

E sad, postoji strana kojoj je u interesu što veći NAV fonda... to su društva za upravljanje fondovima!!!! :eek:
Jasno, s jedne strane bolje zarađuju ako upravljaju većom imovinom, ali postoji i važniji motiv... :rolleyes:
Mogu zarađivati samo dok su društvo za upravljanje... a upravljačko društvo se može promijeniti ako je to volja večine dioničara... sami ste svjedoci da se različite interesne sfere ubacuju u vlasničku strukturu fonda sa namjerom da preuzmu fond...toga je bilo u HR, a biti će i u RS... što može napraviti društvo za upravljanje da se obrani?
može recimo novcem od prodaje raznoraznih "lijevih" dionica (često i nizašto) nabijati cijenu HE i TE... s njom nabijaju NAV i znaju da tržište neće moći dugo ignorirati diskont na NAV pa će i cijena fonda rasti... time ulazak u vlasničku strukturu postaje mnogo skuplji... od precijenjenih dionica u svom portfelju će društvo za upravljanje odlično živjeti, a preuzimačima će padati motiv... tim više što za nabijanje cijene ne koriste svoj novac, već novac samog fonda :eek:

Pogledajte za primjer EINP... da HE i TE vrijede na tržištu upola manje (oko čega se lome koplja i ne bi bilo nerelano da se trže po toj cijeni), NAV EINP-a bi bio tek nešto viši od trenutne cijene... u tom slučaju EINP bi se tržio po 30KM, i neprijeteljsko preuzimanje bi bilo neusporedivo jeftinije...

Još za kraj... Mikey je u svom postu
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=189447&postcount=380
postavio tablicu onih koji su kupovali RITE na velikim volumenima u vrijeme njena velikoga rasta nedavno... 4 su kupca bila u Top10
EINP himself!
Hypo AAB A.G. - obratite pažnju na A.G. - raspitajte se i vidjet ćete tko je to... to je najobičniji skrbnički račun za kojekakve kupce od kojekuda (uključuje recimo privatne kupce iz HR koji kupuju direktno iz Hr preko Hypo brokera)
KD BPD - ovo je fond, ali on je kupio najmanje od četvorke...
Raiffeisen Brokers doo - opet skrbnički iza kojega se kriju večinom mali ulagači!

Dakle, kupci su EINP, hrpa malih ulagača po sistemu kud svi turci, te jedan fond (najmanju količinu)...

Something to think about ;)

Mikey
25.10.2006., 22:05
Evo danas je KHOVRS opalila ove što su prešli 10 % vlasništva u fondu!
http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7261&Itemid=59

A to su da ti iz prve ruke kažem, upravo ovi zadnji Raiffeisen brokers d.o.o. koji koliko sam imao za primjetiti vrlo energično kupuju udjele u poduzećima/fondovima da bi ih kasnije...što?...prodali privatnim d.o.o.-ima.
Od 10-20.10. to su napravili ako se ne varam u čak dva poduzeća.

Može biti da su i skrbnički nekim klincima, tko to zna, ja ne znam.
HAAB a.g. je skrbnički račun/i

Vidjeli smo već što je Net napisao i kako je tumačio RITE, kolega Jackson nam je prosvijetlio put.
Net, zna i umije koliko i ja ili ti ili netko četvrti.
Znam zašto sam nešto kupio i što očekujem, neda mi se i prvenstveno sam pretrpan svakakvim obavezama da bih nekome doslovno crtao zašto ovo ili ono, kad će se uvijek netko kome to ne odgovara svejedno javiti i reći..."ne, nisi u pravu".

Pogledaj temu JDBA, nas trojica tvrdimo jedno te isto (a pazi sad, nismo u nikakvog dogovoru) i onda dođe četvrti (stari član), kome to ne odgovara i kaže....šta već kaže, kao da to što mi pričamo i nije toliko bitno....

A i odao si se kad kažeš...
"Možda bih i ja volio zaraditi na HE i TE, ali želim biti siguran da sam kupio po fer cijeni..."

al brate, ako hoćeš i ako me jako dobro nasekiraš..ću da ti napravim pravu analizu i ću da zovem ako treba mjerodavne da vidim što se po pitanju najavljenih investicija uradilo.Al, kako kažem...za to treba vremena...

HETR definitivno ispod svake cijene!

SLO
25.10.2006., 22:19
Još za kraj... Mikey je u svom postu
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=189447&postcount=380
postavio tablicu onih koji su kupovali RITE na velikim volumenima u vrijeme njena velikoga rasta nedavno... 4 su kupca bila u Top10
EINP himself!
Hypo AAB A.G. - obratite pažnju na A.G. - raspitajte se i vidjet ćete tko je to... to je najobičniji skrbnički račun za kojekakve kupce od kojekuda (uključuje recimo privatne kupce iz HR koji kupuju direktno iz Hr preko Hypo brokera)
KD BPD - ovo je fond, ali on je kupio najmanje od četvorke...
Raiffeisen Brokers doo - opet skrbnički iza kojega se kriju večinom mali ulagači!

Dakle, kupci su EINP, hrpa malih ulagača po sistemu kud svi turci, te jedan fond (najmanju količinu)...

Something to think about ;)


:) Ovo je jedan boljih postova koje sam ovdje vidio. Več dugo se nisam tako nasmijao. :biggrin: Kad bi ti znao koliko si pogrešio... Za svim tim skrbničkim računima su veliki igrači. Pogledaj koliko su kupili RTEU - zar misliš da to mogu napraviti mali ulagači LOL. Znam ljude koji su izza ovih računa i to su big players, takvi da bi mogli kupiti sve vaše fondove....

pand
26.10.2006., 00:45
Da se nadovezem nekim neformalnim informacijama na ovu netstrider-ovu analizu u pogledu gubitaka u mrezi (kradja struje), a vezano za EKBL. Juce sam saznao da je EKBL poostrava nastupe na terenu po pitanju regulisanja dugova i kradje el. energije. Uslijedila su iskljucenja el. energije duznicima, kako sam cuo iskljucena je struja u velikom dijelu jednog sela nadomak BL i neki veci duznici su dobili opomene. Mislim, bilo je ovoga i prije (ne bas u ovom obimu), ali je (kako sam cuo) EKBL odlucnija po tom pitanju u posljednje vrijeme.
Naravno, ne treba vjerovati da ce to ici bas tako lako. Prije par godina znam da su se u jednom selu ljudi iz elektricnog (EKBL) koji su dolazili na ocitavanje brojila docekivali puskama (heh, i smjesno i zalosno istovremeno). Ne znam da li je situacija bar malo uznapredovala, pa da se makar umjesto puski koriste alati za obradu zemlje:)....
Mnogo je duznika el. energije na ovom terenu (BL i sire) i jednostavno se mora promijeniti koncepcija u glavama nekih potrosaca. Ljudi misle kad placaju struju da je to poklon drzavi (doduse bilo je velikih propusta od strane EKBL po pitanju navodne "greske u softweru"), tako da mnogi duznici jednostavno nemaju osjecaj obaveze. Mislim da je i drzava pogrijesila ne kaznivsi brzo i efikasnije krivce za ovu aferu u EKBL cime bi sigurno doprinjeli vecem povjerenju potrosaca.
Ali da duznika ima, ima ih brate puno sto jes' jes'. Drug je drzao u ruci racun/opomenu (po ko' zna koji put) za svog komsiju sa iznosom duga od
22 000 i kusur KM za struju, takvih ima jos.

Napominjem da su ove informacije (ako su uopste neke informacije) neformalne (razgovor uz toceno pivo), ali nemam razloga da nevjerujem.....

Pozdrav !!!

energ-tel
26.10.2006., 01:03
Jučer sam obečao jedan zanimljiv scenarij dosadašnjeg kretanja cijena na HE i TE, pa i da to odradim...
...
Pogledajte za primjer EINP... da HE i TE vrijede na tržištu upola manje...
...
...hrpa malih ulagača po sistemu kud svi turci...

Something to think about ;)
Napisati ću nešto sto nije scenarij već činjenica, a sljedi iz knjige dionica EINP-a (fonda sa 83% ERS-a u portfelju), osim prvih 10 svima poznatih dioničari su i:

KD BPD doo, Ljubjana
Global Market Limited, Gibraltar
Probanka dd, Ljubljana
FDS-Fakultet za državne študije, Kranj
ZIF BREZA, Varaždin
GBD Gorenjskaborzno posredniška družba dd, Kranj
Abanka Vipa dd, Ljubljana
...

Oni vjeruju u potencijal energtskog sektora RS. :)

Dreamer
26.10.2006., 02:11
Napisati ću nešto sto nije scenarij već činjenica, a sljedi iz knjige dionica EINP-a (fonda sa 83% ERS-a u portfelju), osim prvih 10 svima poznatih dioničari su i:

KD BPD doo, Ljubjana
Global Market Limited, Gibraltar
Probanka dd, Ljubljana
FDS-Fakultet za državne študije, Kranj
ZIF BREZA, Varaždin
GBD Gorenjskaborzno posredniška družba dd, Kranj
Abanka Vipa dd, Ljubljana
...

Oni vjeruju u potencijal energtskog sektora RS. :)

Vjerujem da su tu... ali po kojoj su cijeni kupovali? Nisu na Top10 i svaki od njih ima ispod 1% vlasništva EINP...
Uostalom i ja sam kupovao EINP po 14KM kada sam dolazio na market... moglo se po toj cijeni skupiti stvarno velika količina...

1% EINP je sada oko 600 000 KM, a onda je bilo 150 000 KM
To i nije neka velika cifra, pogotovo za takve face... a oni su svi ispod te cifre... sudeći po tome i nisu neki preveliki vjernici...

Dreamer
26.10.2006., 02:26
:) Ovo je jedan boljih postova koje sam ovdje vidio. Več dugo se nisam tako nasmijao. :biggrin: Kad bi ti znao koliko si pogrešio... Za svim tim skrbničkim računima su veliki igrači. Pogledaj koliko su kupili RTEU - zar misliš da to mogu napraviti mali ulagači LOL. Znam ljude koji su izza ovih računa i to su big players, takvi da bi mogli kupiti sve vaše fondove....

Istina da se iza tih skrbničkih kriju i neki veći igrači, ali je isto tako istina da se krije i gomila manjih... ni ti ni ja ne možemo baš sa sigurnošću tvrditi s obzirom na promet u tom periodu niti da su veliki niti da su mali... ja samo pretpostavljam po stilu kupnje da to ne rade veliki (od 10.10. do 20.10. period za koji je Mikey dao tablicu rast RITE je bila 50%). Veliki to ne rade tako...

Btw, koliko su mali ulagači zaista mali možeš vidjeti na zadnjoj anketi...
http://www.mojnovac.net/forumi/poll.php?do=showresults&pollid=80
30% forumaša ima preko 1M kn (47/152 u trenutku pisanja) :eek:

Dreamer
26.10.2006., 02:34
A i odao si se kad kažeš...
"Možda bih i ja volio zaraditi na HE i TE, ali želim biti siguran da sam kupio po fer cijeni..."

Uh, razotkrio si me... ulažem, a želim zaraditi... uz što manji rizik... baš neobično :)


al brate, ako hoćeš i ako me jako dobro nasekiraš..ću da ti napravim pravu analizu i ću da zovem ako treba mjerodavne da vidim što se po pitanju najavljenih investicija uradilo.Al, kako kažem...za to treba vremena...


Ma to te ja pitam... :thumbsup:
...manje šupljih postova i traženja dlake u jajetu na drugim postovima, a više vlastitih konkretnih analiza...
...jesam te sad dovoljno nasekirao? :)

netstrider
26.10.2006., 02:35
energ-tele, ima jedna mala omaška. Osim FDS-a ostali su ili fondovi ili brokerske kuće. A brokerske kuće to kupuju uglavnom za klijente baš kao što su Raif i HAAB zbirni računi, tj. mislim da si se trebao potruditi i izaći s ljepšim setom imena, jer njih definitivno ima. EINP više nije najisplativije kupiti po mom mišljenju. To je vrijeme prošlo. Mnogi sa liste inteligentnih ulagača u EINP-u su na tom popisu duže vrijeme. Mnogi od vas ni ne znaju kako se EINP lijepo mogao vrednovati pred kraj prošle godine kad su se znale bilance društava proizašle iz EP. A i prije toga se vidjelo da je zicer. Neka od imena do kojih držim u EINP-u su ga kupovala danas. I danas ga kupuju pametni ljudi, ali ne očekujte da ćete Srećka B. naći da to sad kupuje. Da skratim, EINP je višestruko puta bolja kupnja od samih elektrana (energ-tel bi vam to vjerojatno rekao da nema EINP).

Kako hoćete. Ono što ja znam je da kupci elektrana u RS plaćaju jednu jako skupu ulaznicu na trenutnoj cijeni. Tko to radi, zašto to radi i dokad će to moći raditi izuzetno je svejedno. Vrijeme je miljardu puta pokazalo koliko se sve to preplaćivanje na kraju isplati.
Jedini argument koji je mogao stajati na kupnji HETR po 0,9 i RTEU po 0,2 je taj da je netko imao pun kurac love (+10 milja eura) koje je morao pod hitno negdje ukopati i tu jedino Jacksonova konstatacija stoji. Netko s toliko novaca nije mogao kupovati EDPL. A EDPL se moglo puno kupovati. On je stalno bio u početku dosta jeftiniji. Fondovi bi se rado zamijenili za neku Telekomastu hartiju uz malo veću premiju (30%), što je u osnovi pizdarija obz. na vrijednost.
jacksone, koliko pravim gluposti, to ti sada ne znam reći. U budućnosti ću biti pametniji. Ono što većina ljudi ne zna niti je ikad pogledala je kolika treba biti profitabilnost poduzeća jednog dana da bi im se ulaganje opravdalo. Svega par ljudi (sale, Zeks, gagnant, energ-tel). To ostalima nekako nije bitno. Bitno je da se kupi ZERS jer eto ZERS-a ima na prodaju. Bitno je da se vrti. I zarađuje. Bitno je da ja pričam pizdarije a da se okolo vrti i zarađuje lijepa lova. Ma lijepo. Da imam +10 mil. eura kupovao bih opet sasvim druge stvari, jer ih itekako ima za kupiti. Pakete poduzeća kao što su banke i osiguranja, neki fondovi...
U osnovi mi se neda raspravljati jer svi koji nisu u stanju vidjeti precijenjenost određenih poduzeća na ovim cijenama obzirom na neko relativno vjerojatno očekivanje nemaju drugu mogućnost nego lupat veliku lovu zažmirenih očiju nadajući se da neće poslušati neku budalu koja kupuje pakete od par KM.

ps: Da je dnevni promet na EDPL sve i 5 puta veći netko bi opet došao i rekao - jeste, ali je na EKBL promet opet veći i usto, EKBL je jeftinija (jer sam ja eto postolarski multimiljarder (imam više miljardi cipela)).

Usput, ako već želite dokazati da je neka elektrana isplativa kupnja na ovoj cijeni, pridružujem se ostalima - demonstrirajte. Mi koji nemamo te elektrane ne možemo mnogo izgubiti. A ostali bi se mogli jednog dana začuditi kada dođe zima i pokaže se da elektrana nije ništa doli elektrana koja kao i sve ima cijenu. Tada bi se moglo pokazati i da je nije baš lako prodati kako je bilo lako kupiti. Ali,... tko sam ja da vas zamajavam svojim vazda pogrešnim navodima. Zašto kupiti jeftino ako sutra može biti još jeftinije? Zašto ne kupiti skupo kad će sutra najvjerojatnije biti još skuplje?
Ma daaj. Bitno je da se okreće. Dakle, elektrane nisu preskupe, samo treba naći očekivanje koje to opravdava, kupiti i zaraditi.
Pozdrav,

net

ps: Znam da je mojih istomišljenika manje, ali ih je daleko više nego što se to na forumu vidi. kad malo razmislim, nisam siguran da sve ovo moje pisanje ima nekog smisla. jednostavno, mislim da treba prihvatiti da ne vidim ono što je ostalima očito.

Dreamer
26.10.2006., 02:38
Jučer sam obečao jedan zanimljiv scenarij dosadašnjeg kretanja cijena na HE i TE, pa i da to odradim...

Večini privatizacijskih fondova HE i TE čine preko 50% portfelja, a na nekima i mnogo više (EINP dobro preko 80%, Jahorini debelo preko 90% imovine samo u HE,...). Sasvim je logično da oni imaju najveći utjecaj na NAV fonda...

E sad, postoji strana kojoj je u interesu što veći NAV fonda... to su društva za upravljanje fondovima!!!! :eek:
Jasno, s jedne strane bolje zarađuju ako upravljaju većom imovinom, ali postoji i važniji motiv... :rolleyes:
Mogu zarađivati samo dok su društvo za upravljanje... a upravljačko društvo se može promijeniti ako je to volja večine dioničara... sami ste svjedoci da se različite interesne sfere ubacuju u vlasničku strukturu fonda sa namjerom da preuzmu fond...toga je bilo u HR, a biti će i u RS... što može napraviti društvo za upravljanje da se obrani?
može recimo novcem od prodaje raznoraznih "lijevih" dionica (često i nizašto) nabijati cijenu HE i TE... s njom nabijaju NAV i znaju da tržište neće moći dugo ignorirati diskont na NAV pa će i cijena fonda rasti... time ulazak u vlasničku strukturu postaje mnogo skuplji... od precijenjenih dionica u svom portfelju će društvo za upravljanje odlično živjeti, a preuzimačima će padati motiv... tim više što za nabijanje cijene ne koriste svoj novac, već novac samog fonda :eek:

Pogledajte za primjer EINP... da HE i TE vrijede na tržištu upola manje (oko čega se lome koplja i ne bi bilo nerelano da se trže po toj cijeni), NAV EINP-a bi bio tek nešto viši od trenutne cijene... u tom slučaju EINP bi se tržio po 30KM, i neprijeteljsko preuzimanje bi bilo neusporedivo jeftinije...

Još za kraj... Mikey je u svom postu
http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=189447&postcount=380
postavio tablicu onih koji su kupovali RITE na velikim volumenima u vrijeme njena velikoga rasta nedavno... 4 su kupca bila u Top10
EINP himself!
Hypo AAB A.G. - obratite pažnju na A.G. - raspitajte se i vidjet ćete tko je to... to je najobičniji skrbnički račun za kojekakve kupce od kojekuda (uključuje recimo privatne kupce iz HR koji kupuju direktno iz Hr preko Hypo brokera)
KD BPD - ovo je fond, ali on je kupio najmanje od četvorke...
Raiffeisen Brokers doo - opet skrbnički iza kojega se kriju večinom mali ulagači!

Dakle, kupci su EINP, hrpa malih ulagača po sistemu kud svi turci, te jedan fond (najmanju količinu)...

Something to think about ;)

Kad sam već sve quote-ao, quote-at ću i sebe...
...pa se nadovezati...

Primjetit ćete da su od cijele EPRS najfer vrednovane distribucije... a baš njih fondovi imaju najmanje... interesantno, zar ne?

salenacionale
26.10.2006., 09:53
...a iako se na precijenjenim dionicama da zaraditi, rizik i zarada stoje u jako nepovoljnom omjeru...
ja ne tvrdim da HE i TE neće vrijediti više nakon ostvarenja potencijala... čak ne mogu tvrditi da one neće vrijediti 5, 10 ili 100KM... ali još manje mogu tvrditi da će vrijediti 5, 10 ili 100KM...

Jedino što ja tvrdim je da su za trenutno poslovanje debelo precijenjene... pa i vi koji ih zagovarate složit ćete se sa mnom, i sami tvrdite da se kupuje potencijal...
da sadašnje poslovanje opravdava cijenu, makar i bez diskonta, vjerujem da bih kupovao mirne savijesti... s obzirom da na burzi moram platiti više no što mi firme trenutno vraćaju, želim biti prilično siguran da će mi u budućnosti povrat biti dovoljno velik da nadoknadi ovo što ju trenutno preplačujem... s obzirom da se na trenutnu cijenu plaća premija, moram barem odokativno izračunati potencijal, a ne samo reći da potencijal postoji... i tek onda donijeti odluku... a meni se čini da ste vi odluku donijeli, pa što bude... možda svi odu na 100KM pa ćete se moći hvaliti kako ste znali i svima govorili, ali za mene će to ostati u domeni klađenja i nagađanja, bez da iza odluke stoji pravo znanje...

Net je napisao jednu zanimljivu procjenu distribucija... iako mislim da je dosta pretjerao, napisao je uvijete, i konkretno uz zadane uvijete projicirao buduću cijenu... druga je stvar da li se vi slažete sa navedenim uvijetima... ali konkretne brojke su na stolu... dajte i vi zagovornici HE i TE neki sceniarij, bilo kakav, ali konkretan... tko zna, možda stvarno ispadne da vrijede 100KM, ali draže mi je do toga doći makar i navučenim scenarijima, nego šupljim pričama o potencijalu...
Svaka čast :pljesak: :thumbsup:

Mikey
26.10.2006., 12:05
Uh, razotkrio si me... ulažem, a želim zaraditi... uz što manji rizik... baš neobično :)Ma to te ja pitam... :thumbsup:
...manje šupljih postova i traženja dlake u jajetu na drugim postovima, a više vlastitih konkretnih analiza...
...jesam te sad dovoljno nasekirao? :)

To je samo prilog mojoj tezi kako rušiš/te cijenu.
Vidim da uz sve te pozitivne vijesti i moje dokaze koji govore u prilog toj tezi ti lupaš i govoriš da ti treba "nešto opipljivo", a da istodobno nisi sam ponudio ništa zbog čega je ovo iznenada postalo skupo.

Od najavljenih ulaganja od 1,5 milijardi eur u RITE ili novi blok (kako god) siguran sam da će barem dio, (ako ne više) otići i u obnovu postojeće RITE.

Svi koji niste kupili ili ste kupili malo možete samo priznati da vam je žao što niste kupovali, kako je i Jackson naglasio.
I sam sam govorio da je dostupnost i količina akcija bitna, jer investitori traže akcije odmah i sad, i to veću količinu, a ne par tisuća KM dnevno.

Evo još nekih vjerodostojnih priloga mojoj tezi;
sa stranica Vlade Republike Srpske:
20.10.2006.
Premijer Dodik razgovarao sa predstavnicima hrvatske Vlade i Elektroprivrde (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2922)

26.07.2006.
Elektroprivrede RS i Slovenije potpisale Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2718)

17.07.2006.
Vlada smatra da ne treba privatizovati «Elektroprivredu RS» (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2701)
zanimljivo!
"«Vlada ima namjeru da u aktima Holdinga «Elektroprivreda Republike Srpske», definiše otkup akcija «Elektroprivrede» od malih akcionara i fondova», rekao je premijer Dodik i istakao da to nije novo podržavljenje, nego stvaranje novih potencijala za razvoj."

"Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao je da je «Elektroprivreda Češke» izrazila spremnost da do 2013. godine uloži 1.400.000.000,00 evra u rekonstrukciju Termoelktrane «Gacko» i izgradnju novog energetskog objekta od 660 megavata, uz korišćenje lokalnih ležišta uglja."

02.02.2006.
Implemnetacija akcionih planova za restrtukturiranje „Elektroprivrede“ i privatizaciju „Telekoma Srpske“ (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2365)

13.01.2006.
Vlada dala saglasnost na Statut mješovitog Holdinga «Elektroprivrede Republike Srpske» Trebinje (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2326)
"«Vlada je akcije koje Republika Srpska ima u ovim akcionarskim društvima dala na upravljanje Holdingu. To omogućava višestruko lakše upravljanje akcionarskim društvima, jer će Vlada preko Holdinga uticati na razvoj i investicije u Elektroprivredi»"

05.01.2006.
Vlada prihvatila pismo namjera „EFT (Holdings) ApS“ o izgradnji termoelektrane u Stanarima (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2313)
-usporedbe radi.

26.12.2005.
Ministar privrede, energetike i razvoja o preduzetim mjerama u „Elektroprivredi“ RS (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2291)

26.09.2005.
Predsjednik Vlade razgovarao sa direktorima akcionarskih društava nastalih iz sistema „Elektroprivrede“ RS
(http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2061)
"Tokom sastanka razmatrano je i pitanje realizacije Zaključaka Vlade Republike Srpske kojim je definisano vezivanje naknade za članove uprave i nadzornih odbora za izvršenje planskih zadataka rezultatata poslovanja kao i pitanje budućeg načina organizovanja preduzeća u sistemu elektroprivrede, kroz sistem holdinga u koji bi bila unesena zajednička funkcija od interesa za sva akcionarska društva i budući razvoj ovog sistema."

21.09.2005.
Proizvedeni prvi dodatni kilovati električne energije u HE na Trebišnjici (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=2048)
"Inače, pod pojmom «Gornji Horizonti» podrazumijeva se neizgrađeni dio Hidrosistema Trebišnjica koji je visinski smješten iznad postojeće akumulacije «Bileća». Projektom se predviđa kompleksno uređenje vodnog režima na području koji obuhvata dijelove oba entiteta BiH."
"Energetski dio projekta uključuje izgradnju tri hidroelektrane (HE Dabar koja će se raditi kao prva hidroelektrana Gornjih horizonata jer daje najveće energetske i vodoprivredne efekte, HE Bileća i HE Nevesinje). Projektom je predviđeno da se iz budućeg hidrosistema na Gornjim horizontima obezbijedi i potrebna količina vode za vodosnabdijevanje industrije i stanovništva Gacka, Nevesinja, Dabra, Fatnice i Bileće."

"Do izgradnje navedenih hidroelektrana, prevedene vode bi se iskorištavale povećanom proizvodnjom na već postojećim hidroelektranama na Trebišnjici."

07.06.2005.
Delegacija Vlade razgovarala sa predstavnicima austrijskih firmi «Alstom», «Simens» i «Štarbag» (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=1875)
"Delegacija Vlade Republike Srpske, koju predvodi premijer Pero Bukejlović, razgovarala je danas u Beču o uključivanju austrijskih firmi «Alstom» i «Simens» u izgradnji hidroelektrana na Vrbasu i drugim lokacijama."

11.01.2005.
Susret premijera Mikerevića i predstavnika austrijske kompanije «Alstom» (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=1620)

26.10.2004.
Premijer Mikerević obišao Rudnik i TE Ugljevik (http://www.vladars.net/lt/novosti.php?c=novost&id=1512)

-obuhvatio sam bitne podatke od 01.06.2004. godine do danas.

p.s. šupalj si ko šupalj zub...:citaj:

netstrider
26.10.2006., 12:28
Mikey, nevjerojatan si. To će te koštati. Sve što je Dreamer htio je uštedjeti malo vremena i natjerati te da pokušaš svoja očekivanja staviti na papir. U tome leži cijela razlika. Postoje dvije vrste ljudi, oni koji računaju i oni koji o tome nemaju ni odokativnu sliku. Nemam razloga puno pisati. Interesantno je kako se polako poklapa ono što sam rekao prije nekoliko dana. Posebno mi je drago što je crveno došlo na pravo mjesto.
Što se tiče fondova, točno je da nisu kupovali distr. Još je točnije da sve distr i što su kupili kupili su uglavnom EKHC koja kao i u ovom trenutku uopće nema kupovnu stranu, tj. idu na neku svoju silu. S druge strane EDPL su kupili svega par tisuća komada, tj. dovoljno da bude smiješno. Sve pogreške koje su radili a uočio sam nemam namjeru nabrajati. Ljudi valjda rade najbolje što znaju, a to što to nama na marketu dobro koristi nismo mi krivi (problem je što imaju neke problemčiće u radu koji se ne vide s ove strane ekrana, ali su dosta realni kad vam dođu).

Mikey
26.10.2006., 12:41
Za sve dajem dokaze, a vi pak izvodite nekakve svoje "profi" kalukulacije.
Neće mene koštati ništa manje ili više nego tebe ili bilo kog drugog.

Koliko vidim market se crveni gotovo bez iznimaka.
Zamisli...tvoj BIRA raste, a?
Raste ti EDPL, evo, isto kao i EKBL.

Solite i presoljavate o nekakvim velikim cijenama RITE i sl, a istodobno dajete procjene za EDPL i rastu do 100 KM??
Molim...?

Za mene je ova rasprava za neko vrijeme završena jer vidim da nema apsolutno nikakvog smisla.

cmyk
26.10.2006., 13:14
prosječna P/S hidroelektrana u RS je 20,80.
prosječna P/S elektrodistribucija RS je 1,69.

vrijeme za elektrodistribucije?

salenacionale
26.10.2006., 15:35
Mikey, imam konkretno pitanje:

Jeli govori išta činjenica da su predstavnici Vlade razgovarali sa "Alstom"-om prije godinu i po i od tada se ništa po tom pitanju nije desilo? A u međuvremenu je samo porastao pritisak javnosti protiv izgradnje novih HE na Vrbasu! To nije nikakav argument za sadašnju cijenu HE...

Pola ovih linkova koje si naveo kao argumente su više politički marketing, sa mnogo obećanja od kojih najčešće ne bude ništa. (Na Radioteleviziji RS ima jedna emisija "Malo sutra" gdje se prikazuje šta su sve obećavale razne Vlade u posljednjih 15ak godina, vrlo poučno...).
Gdje bi investitori stigli kad bi sve izjave Vlade uzimali zdravo za gotovo :rolleyes: Primjer je i privatizacija Rafinerija i Petrola. Na osnovu izjava svi su pomislili da je već cijena dogovorena i da će već sutra poteći med i mlijeko (tj. nafta :biggrin: ), pa svi navalili kupovati, a Rusi tek sad obilaze i procjenjuju... Slično je i sa Boskom...
Da rezimiram: Izjave koje dolaze iz Vlade treba provjeriti baš kao i sve duge informacije!

S druge strane fundamentaliste kakav sam i sam možete samo činjenicama, a ne špekulacijama i obećanjima ubijediti da recimo BOSK vrijedi kao i BOKS (a tako je bilo u jednom trenutku priče Mišković, Delta...). Gdje su sad ovi što su kupovali potencijal BOSK po 0,50 KM???

Jedno je sigurno: Veliki hazarderi će vam uvijek pričati o svojim uspješnim "vratolomijama" na berzi, ali o neuspješnim nikad nećete čuti ništa...

To da će jednog dana (niko ne zna kad, a nije sigurno i da li će uopšte) biti napravljeno ovo ili ono (kao npr. nove HE na Vrbasu) jeste informacija koju ni pored sve dobre volje ne mogu pretočiti u neku vrijednost iskazanu u KM po akciji.
Svakome ko špekulativno na takvim informacijama zarađuje svaka čast, a i ja sam ponekad jedan od takvih ;) ali to opet ne znači da taj "potencijal" balon treba duvati do besvijesti :biggrin: Jednog dana bi zbog tog duvanja dosta ljudi moglo napustiti berzu pognute glave i praznih džepova. :thumbsdow
Nadam se da ovdje nema nikoga kome je to u interesu...

Pozdrav

AA1-BG
26.10.2006., 15:57
Jedini argument koji je mogao stajati na kupnji HETR po 0,9 i RTEU po 0,2 je taj da je netko imao pun kurac love (+10 milja eura) koje je morao pod hitno negdje ukopati i tu jedino Jacksonova konstatacija stoji.


Ovo ne stoji ama bass nikako - RTEU po 0.2 je kupovao onaj ko je izracunao Mcap i ma bilo koji drugi pokazatelj.

Net mnogo nesto filozofiras i navlacis raju na NO NAME akcije i odvracas ih od blue chipova.

netstrider
26.10.2006., 17:41
jedini "blue chipovi" koje smatram preskupima su elektrane, a možda i TRZN zbog nekih stvari (mada to za TRZN nisam nikad rekao) i naravno ZERS. I protiv njih govorim. Isto tako, RNAF i RFUM smatram glupo skupima u odnosu na PTRL (ako ih smatraš blue chipom). A ni DEST nije jeftina kao nekada. O pravim blue chipovima niti se priča niti se njima trguje (tj. malo se priča i malo se trguje). to su prave akcije i u njima je prava zarada. Uoči da slabo odvraćam vodu na nekakve BOKS, GRDP, KDVO, PDPT blue nečipove u zadnje vrijeme. Jednostavno mi se čini bitnije ukazati da je nešto skupo nego da je nešto jeftino (BOKS nemam niti sam ikad kupovao), mada je to vjerojatno moja pogreška.
To što citiraš mislim da nisi shvatio, tj. tvoj je navod točan, ali ograničen. Onaj tko je izračunao mcap ili bilo koji drugi pokazatelj trebao je izračunati mcap i bilo koji drugi pokazatelj za druga poduzeća. Ja se jako dobro sijećam kad je HETR krenuo u trgovinu po 0,8 jer se nekoj babi tako tilo. Svi smo s potpunim opravdanjem smatrali da mu je mjesto bliže na 0,2 i uglavnom ga nismo htjeli kupovati jer se vidjelo već tada da HE da je taman 3 putaveća ne vrijedi tolike premije. Ključna stvar u kojoj se s tvojim osvrtom ne slažem je taj mcap jer se relativno jednostavno moglo vidjeti da se jeftinijeg EKBL moglo kupiti u par tjedana količinu vjerojatno veću nego je iko dosad kupio. A da imam miljune ne bi mi smetalo da kupujem mjesecima. Kupuju se pozicije i ono što ljudi nikako ne žele prihvatiti je da se željom za bogaćenjem preko noći samo sporije zarađuje ili eventualno gubi i zadužuje i na kraju bankrotira. Dakle, da, slažem se za RTEU. Kad je cijena došla na 0,7 zaustavio sam svoje fiksiranje i rekao sam sebi da više ne mogu podizati očekivanja ostalih i da je market zbilja zabrazdio. tu su ostala i danas, mada za slučaj da krenu padati ispod te razine ja spuštam svoja očekivanja otprilike do levela 0,3 (dobro, problem je što market teško može potonuti do tog levela). ... da skratim, mcap i sve to je bilo u redu, ali ne kupujem dionicu zato jer je jeftina nego zato jer ne mogu kupiti jeftiniju (dakle, ili je nema, ili je nema dovoljno ili jednostavno nema jeftinije (ono šrvo znači da je trenutno nema na ponudi)).

25_crveno
26.10.2006., 21:00
Net, i tu se opet vračamo na onu famoznu psihologiju mase. Što mi vrijedi biti u nekoj super jeftinoj dionici kad se ona ne miče. Bilo je lijeo biti u RITE-u i RTEU dok su onako lijep rasle prošli tjedan. Svi navalili na nju a mi se vozili na valu. Sa djelom izašli (na žalost ne na vrhuncu) pa se sad nadamo da će još pasti da bi dokupili (nadamo se na minimumu iako ne pogodim nikad). U isto to vrijeme, hrpa drugih dionica narasla samo par postotaka ili ništa. Šta ćeš, očito vrijedi ona - kud svi tu i mali Mujo. Jedino što mali Mujo mora prepoznati prije svih kud će - svi! :-)

Dreamer
26.10.2006., 21:22
prosječna P/S hidroelektrana u RS je 20,80.
prosječna P/S elektrodistribucija RS je 1,69.

vrijeme za elektrodistribucije?

Ne... vrijeme je za hidroelektrane :biggrin:
...ali... :thumbsdow

cmyk
26.10.2006., 22:23
ok onda malo o distribucijama:

Simbol P/B P/S
EDPL-R-A 0,94 1,56
EKBL-R-A 0,83 1,65
EKHC-R-A 0,87 2,51
ELBJ-R-A 0,73 1,32
ELDO-R-A 0,90 1,66

po mom mišljenju najpovoljniji red za kupovinu:
1 - EDPL (u toku projekti izgradnje HE)
2 - ELBJ (ove godine dobija vračen dug od 15 mil. KM od Birača što znaci BV +11% i prihod +20%, dok vec ima najpovoljniji P/S i P/B)
3 - ELDO (najavljeni projekti izgradnje mHE od 50 mil. KM )
4 - EKBL (ipak najveća)
5 - EKHC (šljiva)

sve kompanje imaju još puno rezerve u prihodima (nizka cijena struje, dugovi korisnika, neisplaćivanje i krađa )...

Dreamer
27.10.2006., 01:42
To je samo prilog mojoj tezi kako rušiš/te cijenu.

Ti si nažalost sve ovo pogrešno shvatio... ja nisam tu da rušim cijenu... čak i kad bih mogao biti tako moćan :)
...sasvim daleko od toga da nas dvojica (ili cijeli forum) kreiraju buduću cijenu TE i HE... makar ne dulje od koji dan :)

... zato se opusti... ono što ja želim je da svi upregnemo svoje moždane vijuge i probamo zaključiti koliko te TE i HE vrijede, te koliko će vrijediti jednog dana.. ne moraš ništa braniti... niti itko ikoga napada...
pročitaj ponovo moje postove... ja ostavljam mogučnost da oni vrijede 5, 10 ili 100KM. Ali ne mogu tvrditi da vrijede toliko dok to ne izračunamo... umjesto prepucavanja počnimo surađivati...Od najavljenih ulaganja od 1,5 milijardi eur u RITE ili novi blok (kako god) siguran sam da će barem dio, (ako ne više) otići i u obnovu postojeće RITE.


Super... nakon toliko postova, napokon jedna brojka od tebe... vjerojatno misliš na izraženu spremnost CEZ-a da uloži 1,4 milijarde EUR u RITE... pazi, to nije gotov posao...doslovce piše:
"Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao je da je «Elektroprivreda Češke» izrazila spremnost da do 2013. godine uloži 1.400.000.000,00 evra u rekonstrukciju Termoelktrane «Gacko» i izgardnju novog energetskog objekta od 660 megavata, uz korišćenje lokalnih ležišta uglja."

evo ja ću nastaviti... recimo da se baš taj posao ostvari...
1,4 milijardi EUR u RITE na 379.959.879 akcija znači da se radi o ulaganju od 7,2 KM po dionici... recimo da je ova današnja cijena na burzi realna (1,32KM)... recimo da ulaganjem onih 1,4 milijarde EUR vrijednost društva poraste baš za tu vrijednost ulaganja... 1,32+7,2= 8,52 KM
Sada ću zažmiriti na jedno oko i reći da bi nakon ulaganja CEZ-a RITE 2013. godine trebalo vrijediti 8,52 KM po dionici... ako 1,32KM naraste na 8,52 tijekom 7 godina radi se o rastu od 25% godišnje... na burzi će uvijek biti valova optimizma i pesimizma,ali prosječno gledano akcija bi trebala rasti 25% godišnje, pa npr. 1.11.2007. godine vrijediti 1,65KM... no sada sve ovo bacite u smeće...

Sada ću otvoriti i drugo oko... čekaj malo... pa što CEZ dobiva od svog tog ulaganja... :eek:
Zar će sva vrijednost njihova ulaganja ići postojećim dioničarima? I dont think so :rolleyes:
Ne znam da li se spominjao model po kojemu bi se vršilo to ulaganje... dokapitalizacija? koncesija? nešto treće? ima li kakvih primjera za ovakva ulaganja?
Ako se ide na dokapitalizaciju, logično je očekivati smanjenje udjela postojećih dioničara...i to bar na 1/3 ili 1/4 uz toliko ulaganje... to uvelike smanjuje moguće potencijale zarade... o ovome neću dalje špekulirati dok ne vidimo koji model ulaganja bi se mogao primjeniti...
Zapravo koji god model se odabere ulagač bi trebao dobiti protuvrijednost za svoje ulaganje, pa zapravo nevidim mnogo prostora za povečanje vrijednosti postojećih dioničara... možda samo neko povećanje efikasnosti i mogući višak struje koji bi se onda mogao prodavati vani po većim cijenama...

No, ovo je analiza za Jumba da se nasmije prije spavanja... ima rupa više od švicarskog sira :)
Sve ovo nije način na koji se može procijeniti vrijednost TE i HE... uistinu treba uzeti u obzir nove proizvodne kapacitete elektrane, procijeniti koliko MWh mogu proizvesti... probati proračunati koliki će biti rast cijene struje u RS i na mogućem tržištu EU za prodaju viškova...pa izprojicirati prihod/dobit 2013. godine... pa uzeti neki diskont na neizvijesnost... malo sam umoran da sada nastavim... ako netko ima volje i vremena slobodno...

netstrider
27.10.2006., 09:26
Kratko, nemoj bit siguran za to s ELBJ (tj. čuo sam nešto drugačije)

cmyk
27.10.2006., 11:32
šta si to čuo?

netstrider
27.10.2006., 14:46
pa točno to (da sam htio sa svima podijeliti što sam čuo; pitanje ti ne bi bilo retoričko)

cmyk
27.10.2006., 15:21
ma daj net čuo si da nije baš tako al ne znaš ko, šta i kako. čuo sam... da se nis ti napio i onda čuo čudan glas u svoji glavi. pruži informaciju kako i treba jer inače ovako pruženje smrdi po petljanju. "neko rekao da nije tako" - to nije informacija. za informacijom neko stoji, znači mora imati izvor. a informacija mora imati i sadržaj. a tvoja "informacija" nema ništa od toga!!! :mad:

netstrider
27.10.2006., 16:46
Ovo što sam rekao nekim ljudima znači. To što ti to nisi u stanju provjeriti nije ni moj, a ni ljudi kojima će/je informacija koristila ni najmanji problem. Ustvari, smiješan si kad ideš gledat poklonjenomu konju u zube. Kao netko tko ima više od 12 mjeseci trebao bi znati da za nenavođenje više podataka postoji pravi razlog. Isto tako, kao dioničar ELBJ mogao bi se prije nego pišeš na forumu potruditi vidjeti što ti u poduzeću govore na nekakve tamo glasine da se tih 15 milja ne smiješi kako se činilo da će biti (što se mene tiče korektno bi bilo da se to isplati ELBJ i to po mogućnosti sad kad dođe lova od TLKM, zbog loše trenutne fin. situacije i nenormalno povlaštene pozicije koju uživa zvornička tvornica).

cmyk
27.10.2006., 18:52
kakvu to informaciju mogu da provijerim ? "informacija" je u takvom stanju neozbiljna i smiješna. ovo je klasična DEZinformacija.

komu koristi? znamo svi kome koriste - onima koji sada kupuju ELBJ sa 20% diskontom. i samo njima. promet poslednjih dana kroz iznad 100.000 KM!!!!!!!! (malo usporedi sa ostalima distribucijama (npr. ELDO) pa vidi za čime ljudi zaista jure - EKBL i ELBJ!!! oni znaju da je logika samo jedna: BUY!!!)

to ti je tako. mogao bi i ja tako... "gle koliko zrasla EDPL. dobra je ova ali ja bi nju jeftinije." i reči ču, "čuo sam da menedžment u EDPL na veliko krade i izvadi novac u Tursku i sve če propasti." i odmah nakon toga otvorio nalog za kupnju po 1 marku.

slična ti je ta informacija o ELBJ. znaš to ti i ja i svi. da ide za preferenčnu korist nekoga koji si je to izmislio.

zašto uopšte obratiti pažnju na takvu nekakvu glupost ? ma ne zbog jedne dječje zajebancije sa DEZinformacijom nego jer priča tvoja se ponavlja ne znam koji red. još uvjek nemaš ništa samo znaš da širiš trulu prljavštinu. i zato ti ljudi ne vjeruju ništa jer si njih svinjsko zajebo (več nekoliko puta!!!).

a kako treba da izgleda informacija:
ko: Vlada RS
gdje: stranica Vlade RS
šta: "Takođe, danas je odlučeno da se iznos od 15 miliona KM, proistekao iz zadržane dobiti" (Elektroprivrede RS) "iz predhodnog perioda, upotrijebi za sanaciju stanja u „Elektro Bijeljini“, a radi izmirenja duga Vlade Republike Srpske prema ovom preduzeću elektrodistribucije, nastalog kao potreba kompezacije razlike u cijeni za isporučenu električnu energiju Fabrici glinice Birač a.d. Zvornik."

netstrider
27.10.2006., 20:55
ej, pa dođe mi tako svejedno. To za Tursku nisam čuo. Kakogod, kad bi to bar bio slučaj situacija bi bila izvrsna jer bi došao novi menadžment baš zbog te Turske i naglo smanjio troškove (u poslovanju poduzeća se vidi da malverzacija nije wide spread, što mi ne odgovara jer se troškovi ne mogu previše smanjivati kad netko zaviri nosom u njih).

Wiz-Dinero
27.10.2006., 21:23
Sinoc,nepoznati napadaci pretukli direktora ELEKTRO DISTRIBUCIJE BANJA LUKA...policija istrazuje slucaj! Napomena,ovaj mesec gubici su smanjeni na nekih 11%,a ako se samo setimo,JANUAR i FEBRUAR ,bili su izmedju 38 - 50% !!!! eto...ako vam ta informacija sta znaci!

Guardian
27.10.2006., 21:28
Upravo vidoh ovo na vijestima (ma nije covjeku nista), neko ga malo pomilovao i to je to.

netstrider
27.10.2006., 22:12
Gubici od 11% u mreži su jako impresivan rezultat (pogledajte kako to izgleda kad se ukalkulira u onu moju računicu, pa ćete vidjeti). Zadnjih dana je bilo većeg trgovanja. Kojeg direktora? Generalnog? Što se smatra za povod napada?

Guardian
28.10.2006., 02:04
Ne vjerujem da je generalni (ma neki jebeni chicha), i uz to nije mu nista...

A on govori da je povod za napad njegovo obracunavanje sa elektro mafijom...
A evo sta se radi u el.krajini (ovo znam jer mi je stric radio tamo oko 40 godina - bio je neki shef)...Najveci krivci za kradju na brojilima (koja je btw. jako jednostavna) su ljudi elektrodistribucije koji povremeno provjeravaju stanje brojila. Oni ponude domacinu da mu ugrade mali prekidac u brojilo koji kad ukljucite salje struju u brojilo i ono se okrece unazad...

Znali su ljudi nakon mjesec ili dva dolaziti, a da stanje na brojilu bude manje od prethodnog...I naravno ne mogu gazdi nista, jer nemaju pravo pristupa (detaljnog pregleda) privatnog vlasnistva...

Toliko o tome...

Wiz-Dinero
28.10.2006., 11:02
Nije generalni...vec direktor ELEKTRO DISTRIBUCIJE BANJA LUKA ( za netsidera: ELEKTRO KRAJNA je sastavljena od vise distribucija,radnih jedinica)!!! covek se preziva Banjac...a!inace,iz proverenih izvora...taj covek je najzasluzniji za smanjivanje gubitaka...uveo je dosta reda u poslovanje ovde radne jedinice ( koja je 60-70% ELEKTRO KRAJNE ) ...izgleda da to nekome smeta?!?!?

Wiz-Dinero
28.10.2006., 11:03
Sad kad sam opet procitao svoj post,vidim da je pun pravopisnih gresaka...ljudi,nemojte zameriti,jos uvek sam pijan!

Wiz-Dinero
28.10.2006., 11:14
Povod napada...bar su tako rekli na vestima... " Elektro mafia" ,sto je u prenesenom znacenju----smanjenje gubitaka,ako malo bolje razmislis! a jos se sumnja na neke radnike(koji su nezadovoljni sadasnjim radnim mestom---nema love sa strane)...Inace,pre nekih 3 meseca bila je smena kompletnog menadzmenta ELEKTRO KRAJINE...Policija istrazuje slucaj...ako ista cujem,javicu ...

gagnant
28.10.2006., 11:42
Evo ne moraš ić daleko, dovoljno je pročitat novine. No big deal, al ajde malo se "talasa"..
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=1662&meni=3

netstrider
28.10.2006., 11:54
Ono što meni nikako nije jasno je kako se taj dio Elektrokrajine može zvati Elektrodistribucija kad već postoji Elektrodistribucija. Može se zvati ElektroBL ili ElektroDA Banja Luka. Uglavnom, kako na početku nisi bio napisao BANJA LUKA (nakon ELEKTRO DISTRIBUCIJA), htio sam da se zna (uočit ćeš da na drugoj temi na kojoj si napisao EL DISTR BANJ LUKA nisam pisao jer nije imalo smisla; ali, ovu sam temu vidio prije, ako i tamo prije nije pisalo bez tog BL. ... da skratim, nije sad bitno).
Povod je bio očit, ali, mora čovjek provjerit.
Tnx gagnant, ako je ovo i bilo jučer navečer u Nezavisnima, nije bilo pod Ekonomija, a ja kad ih i stignem pročitat čitam dio Ekonomija i pokoju srodnu rubriku (ali je dobro znat da kadkad i ovde treba svratit).
Thumbs UP! Neka samo tako čovjek nastavi. To je jedini način da se riješi napredak EKBL (trebao bi i nama na Palama jedan ovakav).
Pozdrav,

net

pand
28.10.2006., 13:35
Pa eto poklapa se to smanjenje gubitaka u mrezi EKBL sa onim sto sam i ja nedavno cuo u "kafanskoj prici", a sto sam napisao na ovom forumu. Veoma mi je drago zbog tih smanjenja. Sto se tice ovog napada ne lici mi ni na m od mafie, cuj sacekali covjeka bez ikakvih maski na ulazu u zgradu.
Nadam se da ce covjek nastaviti da radi i jos bolje i jos odlucnije !!!

Inace drago mi je sto se ljudi kao Zeljko K. postavljaju na ovakve pozicije (direktor EKBL), koliko moje skromno sjecanje seze radio je u Vojnom sudu, pa u Republickoj upravi carina i rijec je veoma sposobnom covjeku, a evo izgleda i da vodi dobru kadrovsku politiku. Sad, vrijeme ce pokazati !!!Pozdrav !!!

cmyk
28.10.2006., 13:47
Počeo reprogram dugovanja za struju u "Elektro-Bijeljini"
http://www.glassrpske.com/latn/?page=&kat=9&vijest=8775&PHPSESSID=1fceb994979b12abc5e211842e4cafa3

netstrider
28.10.2006., 14:13
Ide i odluka da EKHC napravi isto. Formalno je i EDPL usvojila tu odluku mada tu nije bilo nekih problema s potrošačima jer je riječ prvenstveno o kućanstvima (tako da nama zapravo ne ide u prilog reprogram jer time samo gubimo). Mislim da bi trebalo pokrenuti interne istrage o tim ugrađivačima malih preklopki jer su oni izvor cijelog problema.

Nemos
28.10.2006., 18:51
Net,

tokom radne sedmice nisam imao vremena, ali sada sam malo proučio tvoj tekst obrazloženja koliko zaista vrijedi EDPL. Neke stvari mi nisu jasne, uostalom, ne može se sve naučiti za 15 dana, pa bih te zamolio da mi objasniš nešto što je fundamentalno u tvojoj analizi, a što meni nikako nije jasno šta si htio reći.

Zbog čega porast cijene struje podiže P/E? Rast cijene struje podiže prihod EDPL. Rast prihoda podiže EPS. Uz nepromijenjenu cijenu akcije, P/E pada. Ako tržište "održava" P/E na nekom konstantnom nivou, recimo 11, što si uzeo za neku referencu, onda bi pps porastao. Ali, zaboga, otkud ti P/E od 44?

netstrider
28.10.2006., 19:05
Da, target je da je fP/E (ciljani P/E) konstantan. Kako će prihodi rasti, to će rasti i dobit (barem bi u teoriji trebala) i tako će P/E padati prema nekom ciljanom P/E-u od nekih 16-18 koliko je ono što je po nekim mojim kriterijima ok (jako veliki P/E, ali energetske kompanije to zaslužuju zbog svoje povijesne fundamentalne sigurnosti; ustvari, trže se po nešto većem koreliranom na market. Caka je što su HR i svjetska tržišta po mom mišljenju precijenjena, i to toliko da je srednji P/E od 23 za CEE zapravo mali uzmemo li u obziro očekivani porast cijena el. energije koji je na snazi praktički svakodnevno (svjetski srednji P/E je 20)). P/E 44 je jednostavan, on je dvostruko veći od 22, što je jako lako skužit ako skužiš da je cijena u BiH za kućanstva par puta manja od cijene za kućanstva u Italiji ili Nizozemskoj. Za razliku od BiH u ovim zemljama se očekuje podizanje cijena, a neke zemlje su u energetski očajnim pozicijama (prvenstveno Italija i Bugarska. Ma, i Hrvatska je u vrlo nezavidnoj poziciji. Albaniju i Makedoniju valjda ne moram spominjati) i stanje ide samo na gore. Glavni razlog je što se jedini tip elektrana koji može nadomjestiti velike nedostatke el. energije ne može graditi zbog podignutih moratorija. Dakle, ako ti cijena struje poraste dvostruko uz istu maržu dobit ti poraste dvostruko. Ako želiš ciljani P/E od 22 (do uravnoteženja s Mađarskom, Češkom, Austrijom i Njemačkom) i pretpostaviš da će se sutra cijene uravnotežiti, tada je taj kretenski ilustrativni P/E koji je zbilja obični fantom - realan, jer će od sutra P/E biti 22 (kažem, sve treba gledati preko EBITDA). Caka je što nije najavljeno povećanje struja i što se ne očekuje skora prodaja (kadbi se privatiziralo cijene bi porasle preko noći), kad bi tako bilo, cijene bi postupno krenule gore imajući to očekivanje u džepu. Ovako, ako gledamo, neki P/E od 20 bi uvjetno rečeno mogao biti ok. Ali, i P/E od 60 ti opravdava (nekima i P/E od 100 (i 100.000) opravdava (oni to uglavnom niti znaju niti shvaćaju; ili imaju neko bilo realno, bilo da nije, opravdanje za to), ali po meni je to najobičnije preplaćivanje). Pozdrav,

net

Nemos
28.10.2006., 20:01
Biće da sam ja glup, ili iz ovoga što sam do sada pisao izgleda da znam više nego što znam. Ali ja se gubim u ovoj tvojoj analizi.
Da, target je da je fP/E (ciljani P/E) konstantan. Kako će prihodi rasti, to će rasti i dobit (barem bi u teoriji trebala) i tako će P/E padati prema nekom ciljanom P/E-u od nekih 16-18 koliko je ono što je po nekim mojim kriterijima ok (jako veliki P/E, ali energetske kompanije to zaslužuju zbog svoje povijesne fundamentalne sigurnosti; ustvari, trže se po nešto većem koreliranom na market.
Ovo mi je, naravno, jasno.
Caka je što su HR i svjetska tržišta po mom mišljenju precijenjena, i to toliko da je srednji P/E od 23 za CEE zapravo mali uzmemo li u obziro očekivani porast cijena el. energije koji je na snazi praktički svakodnevno (svjetski srednji P/E je 20)).
Ovdje se već gubim. Ako je tržište precijenjeno, znači akcija je skuplja nego što je realno, znači P/E je VEĆI nego što bi trebalo. Znači, taj P/E od 23 za CEE (pretpostavljam da ti je to CEE - centralna istočna Evropa?) je prevelik, a ti pišeš da je mali? :confused: :confused: :confused:
P/E 44 je jednostavan, on je dvostruko veći od 22, što je jako lako skužit ako skužiš da je cijena u BiH za kućanstva par puta manja od cijene za kućanstva u Italiji ili Nizozemskoj. Za razliku od BiH u ovim zemljama se očekuje podizanje cijena, a neke zemlje su u energetski očajnim pozicijama (prvenstveno Italija i Bugarska. Ma, i Hrvatska je u vrlo nezavidnoj poziciji. Albaniju i Makedoniju valjda ne moram spominjati) i stanje ide samo na gore.
Tebi je možda lako za skužiti, ali meni nije. Jedina posljedica veće cijene struje u Italiji i Nizozemskoj, koju ja vidim, je da je ROE za njihovu elektroprivredu veći. Jedino kako bih mogao da shvatim ovo što si napisao je da misliš da će investitori u EPRS biti spremni da plate isti P/B kao što plaćaju za distribucije u EU, a pošto je tamo veća dobit po akciji, proizlazi da će biti spremni da plate veći P/E, pa i taj tvoj od 44, u očekivanju da će jednog dana i u Srpskoj cijena struje doći na evropski nivo. Jesi li to htio da kažeš?
Glavni razlog je što se jedini tip elektrana koji može nadomjestiti velike nedostatke el. energije ne može graditi zbog podignutih moratorija. Dakle, ako ti cijena struje poraste dvostruko uz istu maržu dobit ti poraste dvostruko. Ako želiš ciljani P/E od 22 (do uravnoteženja s Mađarskom, Češkom, Austrijom i Njemačkom) i pretpostaviš da će se sutra cijene uravnotežiti, tada je taj kretenski ilustrativni P/E koji je zbilja obični fantom - realan, jer će od sutra P/E biti 22 (kažem, sve treba gledati preko EBITDA). Caka je što nije najavljeno povećanje struja i što se ne očekuje skora prodaja (kadbi se privatiziralo cijene bi porasle preko noći), kad bi tako bilo, cijene bi postupno krenule gore imajući to očekivanje u džepu. Ovako, ako gledamo, neki P/E od 20 bi uvjetno rečeno mogao biti ok. Ali, i P/E od 60 ti opravdava (nekima i P/E od 100 (i 100.000) opravdava (oni to uglavnom niti znaju niti shvaćaju; ili imaju neko bilo realno, bilo da nije, opravdanje za to), ali po meni je to najobičnije preplaćivanje). Pozdrav,

net
Ovo je nešto jasnije, uklapa se u moju pretpostavku o tome šta si htio reći. Uf! Nije lako protumačiti tvoje pisanije.
Može li još jedno pitanje ako imaš živaca?
Može? Cool.
Ustvari, dva.
Najprije, gdje se može vidjeti sa čime raspolažu elektrodistributivna preduzeća? Kad bih to vidio, valjda ne bi bilo potrebe za svim ovim pitanjima.
Drugo, u vezi one tvoje analize. Stavio si dobit iz smanjenja gubitaka za EDPL na 18,5 miliona KM i to 7 miliona od smanjenja gubitaka u samoj distribuciji (to mi je jasno) + 11,5 miliona "iz uticaja elektrana". Možeš li objasniti kako si došao do te dobiti iz uticaja elektrana - je li to povećana dobit od rasta cijena struje ili šta je to drugo što u tvojoj analizi povećava dobit iz elektrana u EDPL?
Zahvaljujem.

netstrider
29.10.2006., 01:13
tržišta precijenjena - ali sva svjetska tržišta. U toj precijenjenosti su elektro među onima koji su slabo precijenjeni (imaš industrija koje nisu uopće precijenjene) - dakle s jedne je strane dobro, s druge loše.
Onaj dio gdje spominjem zemlje u Evropi - time sam dosta toga htio reći, ali ništa od onoga kako ti to vidiš. Nema veze. Vidi koliko možeš. Osnovna logika je da prostor za rast leži u očekivanju od porasta cijene koja je trenutno dijelom uključena u cijene elektro sektora u svijetu, a i u RS. Kad bi u RS bila na razini svijeta, svi bi osn. pokazatelji morali biti viši jer će ovdje cijena rasti barem duplo većom stopom (jednom kad krene rasti).
Što znači "gdje se može vidjeti sa čime raspolažu elektrodistributivna preduzeća?"
Pitaj ih, ako budeš dovoljno uporan, reći će ti. Ustvari, postao sam neke stvari za EDPL, tu imaš i više nego što vjerujem da ti treba. Na istom linku imaš isto za ostale. Ali, to nije ni blizu dovoljno da bi imao pojma što sve ima jedan sistemić takvog obima. Kao da dođeš u muzej i pitaš kakve sve mogućnosti imate za izlo
bu, a oni u podrumu imaju par nogometnih igrališta koje niko nikad nije vidija.

Caka je što HE ima daleko veću maržu od same distribucije. U konjunkciji HE-distribucija marža je još veća. To sam radio uz neka zanemarenja, tj. radio sam da ide marža od HE (gotovo pa čista dobit), ali je to nefer, jer sam je računao na distributivnom nivou, tj. taj podatak bi trebalo smanjiti jedno 10-15%. Zapravo, to je prava brojka. Kad bi uzeli u obzir da će ako struja poraste duplo neka hipotetska EDŽNJL bez HE imati u porastu prihoda od 10 mil. čistu 1 mil KM dobiti, a ova koja ima nekakvu HE npr. 7 mil KM dobiti, bilo bi jasno. Ustvari, kao da pitaš, tko će više zaraditi s porastom cijena, onaj što dere maržu od 10% ili onaj od sistema 10-90%. Dakle, to nije nikakva izvanredna dobit, ali je bilo malko zeznutije izračunati, pa sam to izdvojia. Pozdrav,

net

Nemos
29.10.2006., 01:42
Zahvaljujem.

shichich
29.10.2006., 22:14
Koliko cijela RS ima potrošača,molio bih ako netko ima info.?!

Mikey
29.10.2006., 22:18
Potrošači u trebinjskoj "Elektro-Hercegovini" duguju oko 20 miliona maraka (http://www.glassrpske.com/latn/?page=1&kat=9&vijest=9288)

Wiz-Dinero
29.10.2006., 23:00
Koliko cijela RS ima potrošača,molio bih ako netko ima info.?!


Ne znam za osale,ali ELEKTRO KRAJINA ima oko 240 000 potrosaca!informacija nije 100% tacna,ali mogu sutra proveriti...

Guardian
29.10.2006., 23:43
Uzmi da rs ima oko 1500000 stanovnika...(pa oduzimaj i sabiraj...), ali racunamo da nisu svi potrosaci, pa uzmi barem pola...

Wiz-Dinero
30.10.2006., 17:41
Visok stepen naplativosti potraživanja u "Elektrodistribuciji" Pale!!!!!!!!!!!

http://www.glassrpske.com/latn/?page=&kat=9&vijest=8997&PHPSESSID=1fceb994979b12abc5e211842e4cafa3

Wiz-Dinero
30.10.2006., 17:48
*U danasnjem "Glasu Srpske" ------ HEDRA vec probila planiranu proizvodnju...do kraja godine ce smanjiti proizvodnju da bi imali "samo " + 25% od planirane proizvodnje!

*U toku pregovori izmedju JELSINGRADA BANJA LUKA i Belgijskog LVDa...

Posto ovi levati na stranici GLASA nisu jos objavili textove...pogledajte kompletne clanke sutra!

netstrider
30.10.2006., 21:21
Ne kužim što će ti ti uskličnici, pa EDPL oduvijek najbolje naplaćuje svoja potraživanja jer je jednostavno u takvoj situaciji - ovdje su potrošči samo kućanstva, a oni su ne samo najbolji potrošači (donekle bi se dalo diskutirati)nego i najbolji platiše. Generalno, članak je jako dobar i predlažem da ga pročitate. Ono na kraju je malo glupo napisano da su im gubici bili veći od četvrtine, jer su bili čini mi se 25,2% (moguće da su bili i 25,0%), ali 20% je zbilja pohvalno (mada me malo ljuti jer je plan dosta niži, ali, kažu da će popraviti do kraja godine, a kako se kod njih dosta više troši zimi, to bi onda mogle biti neke poštenije uštede od te milje maraka koju su dosad uspili uštedit (toliko o točnosti one moje projekcije)). Dakle, pročitajte članak.
Pozdrav,

net

gagnant
30.10.2006., 21:58
Ovo bi se moglo svrstat u kategoriju: za one koji žele znati malo više.
Pa eto nek se nađe:
Europska komisija najavila je razbijanje europskih velikih energetskih skupina kako bi se poduprla prekogranično tržišno natjecanje manjih energetskih tvrtki na tržištu Europske unije. Primjerice, očekuje se da bi nova europska direktiva mogla zabraniti spajanja i preuzimanja kao što bi bilo ono E.ON-a i Endese. Naime, europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Nellie KROES smatra da nije moguće da u vlasništvu iste tvrtke budu i distribucija i opskrba i proizvodnja električne energije, odnosno istodobno vlasništvo nad proizvodnjom i prijenosom energije u suprotnosti je pravilima tržišnog natjecanja. Isto tako, smatra se da bi i spajanje elektroenergetskih i plinskih tvrtki također moglo dovesti do monopola što će se također sprječavati, a dodatni problem predstavljaju i dugoročni ugovori o isporuci plina koji onemogućavaju pristup novim sudionicima na tržištu. Nova energetska politika, odnosno izrada novih direktiva najavljena je za početak 2007. godine, no očekuju se velika protivljenja lobija iza kojih stoje energetski divovi.

netstrider
30.10.2006., 22:15
Umrijet ću od smijeha. Znao sam, za sve je kriv SUEZ (tj. znao sam da će posljedice po elektro-sektor u Evropi biti nesagledive kad su prvi put spomenuli da bi ga spajali s GDF-om). Ne, mi Evropljani se uopće ne bojimo Gazproma. Podsjeća me na jednu đačku koju me stara naučila kad sam bio klinac, a danas mi se vrti po glavi: "Mi se Česi nikoga ne bojime. kad Rus prdne, mi se razbjezime! (samo što ovdje nije samo Češka nego i cijela Evropa). Mislim da vijest nije bitna za regiju, ali polako (da se ne zaletim), nikad ne znaš.

salenacionale
31.10.2006., 10:02
I HEDR i HELV već u oktobru ispunili godišnji plan proizvodnje, a oba preduzeća po devetomjesečnom izvještaju imaju manju dobit nego po šestomjesečnom :rolleyes:.
Konkretne cifre:

HEDR do 26.10. proizveo 980,6 mil KWh, a do kraja godine se očekuje da će proizvesti 1,1 mlrd KWh ili 25% više od plana. Dobit za 9 mjeseci je 7,8 mil KM (po šestomjesečnom dobit je iznosila 9,09 mil KM). Preduzeće trenutno ima 169 zaposlenih, odličnu pogonsku spremnost i redovno izmiruje sve obaveze prema državi, radnicima, susjednim opštinama.

HELV 14.10. ispunio godišnji plan od 274 mil KWh. Do kraja godine očekuje se da će proizvesti 300 mil KWh ili 26% više od plana. Prihod za 9 mjeseci je 10,33 mil KM, rashod 8,35 mil KM, dobit 1,98 mil KM (po šestomjesečnom izvještaju 2,75 mil KM), ali je povećana amortizacija za 1,35 mil KM u odnosu na šestomjesečni izvještaj.

Mikey
31.10.2006., 10:33
Je, kad su manje-više sve elektro firme smanjile amortiz. u prvoj polovici 2006 godine u odnosu na prvu polovicu 2005 godine.
Mora se malo i amortizirati, ne?

cmyk
31.10.2006., 12:14
dal ima informacija o ispunjavanju plana za HETR ?

cmyk
31.10.2006., 12:18
pronašao

24. 10. 2006. U prvih devet meseci ove godine u Hidroelektranama na Trebišnjici proizvedeno je oko 980 miliona kilovat-časova električne energije, što je 87 odsto od ovogodišnjeg plana-javljaju banjalučke Nezavisne novine, pozivajući se na zvaničnike u toj kompaniji.
Prema rečima Ilije Stankovića, direktora Hidroelektrana na Trebišnjici, iako je ova godina bila hidrološki nepovoljnija od prošle očekuje se prebačaj plana i uspešan poslovni bilans i u ovoj godini.
Stanković je takođe pomenuo da je počeo generalni remont agregata 2 u Hidroelektrani Trebinje 1, koji će biti završen do novembra.
Podsetimo, HET u stvari u narednoj godini očekuje pravi investicioni zamah. Naime, ova kompanija je Vladi RS kandidovala dva projekta - izgradnju hidroelektrana Bileća i Dubrovnik 2, čime bi dosta bolje bile iskorištene vode iz sliva reke Trebišnjice.

Guardian
31.10.2006., 13:28
Povecanje amortizacije hidroelektrana, kao i povecanje samih troskova u trecem kvartalu uzrokuju redovni remonti (HELV je imao redovni remont u avgustu, to znam jer sam u to vrijeme pecao na jezeru Bocac a voda je padala pola metra na sat....)

Mikey
31.10.2006., 21:35
I to je nešto, znači obično se to radi u vrijeme nekakvog sušnijeg i(li) pogodnijeg dijela godine (iliti u ljeto) ne?
Tako mi barem logika kaže.

Guardian
31.10.2006., 22:12
Pa da, ali oni (Mala Brana, Brana Bocac i Jajce 1 (ma mislim da je ono sledece)) rade zajedno remont, tad kad sam ja bio, malo jezero i jezero u federaciji bila prazna, a Bocacko jezero je bilo ogromno..., da bi nakon jednog dana voda je krenula padati i tako jedno 6 ili 7 metara...

Ipak to je najsusniji dio godine, kad je najlakse prazniti jezero bez vecih uticaja na pustanje vode, jer je dotok slab...

Mikey
01.11.2006., 10:41
Malo indirektnih vijesti vezanih uz struju u regiji:
Prijeti mrak (http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=61088)
piše crnogorska Republika

gagnant
02.11.2006., 18:42
reuters

hercegovac
02.11.2006., 21:23
Jel vrijeme se "istovarati" iz RITE ?

Debela_Berta
03.11.2006., 09:50
Pozdrav svima na forumu! Dosta su mi pomogli vaši postovi pri odlučivanju šta da kupim na BL berzi, pogotovu netstriderovi postovi. Slažem se da je po nekim fundamentima, a posebno po ogromnim P/E -ovima preduzeća u energetskom sektoru ovo sve precenjeno, ali onda pročitam postove na početku kada je nekima i tada ulaz bio skup. Šta znam, što kažu i'd rather be rich than right...računam ipak da će energetski sektor još da raste i to značajno.
Eto tolko od mene za početak, samo da napomenem da sam tek nedavno počeo da ulažem u berzu i da sam po struci revizor.

Pozdrav

Mikey
03.11.2006., 10:05
Nadam se da znaš da postoje i ograničenja (sukob interesa) vezano uz reviziju i ulaganje u akcije u npr. firmu u kojoj vršiš reviziju.
Ima i toga, za detalje pogledaj malo zakone.

Debela_Berta
03.11.2006., 15:12
Jeste Mickey, čak nas teraju da svake godine potpisujemo takozvani independence papir u kome treba da upišeš gde sve ulažeš i koje akcije imaš..mada se kod nas to svodi na parafiranje tog papira a niko živi ne piše gde ima akcije...a pogotovu kad otvoriš namenski račun na moju baba Stamenu...problem je rešen.
Pravo da ti kažem baš bih voleo da se dokopam "audit file-a EPRS-a...mnogo me interesuje ko im je procenjivao imovinu i npr u slučaju HETR ovo što su skidali sa revalorizacionih vrednosti...
Dosta postova priča o jeftinoći firmi jer idu ispod P/B od 1, a kad bi malo pročešljali knjige...fer procenica vrednosti, stavljaj ova potraživanja na ispravku..i ode ti kapital značajno preko rashoda...pa ti sad vidi kolko je P/B ispod jedan.
Na drugu stranu, P/E mislim da bi mnogo bolje izgledao uzimajući u obzir da ih čerupaju i uvećavaju troškove.
Mislim da ima smisla što priča Netstrider da je ovde P/S merodavan..uglavnom je većina troškova fiksna, bitno je samo kolko zaradiš, ustvari naplatiš..

cmyk
03.11.2006., 16:28
P/E je za npr. elektrodistribucije u ovim uvjetima sasvim bezveze. firme bi mogle izkazati dobit ali nju radije reinvestiraju (puno bolje tako - ona zdrava dobit nekog dana će se pokazati). tako da merodajan zaiste P/S!

cmyk
03.11.2006., 16:40
jer neko pričao o korekciji?

promet 2,5 mio km. nova rekordna vrijednost BIRS. ponude malo i puno nakupnog novca na tržištu.

netstrider
03.11.2006., 17:40
Pa koliko se sijećam, shi i ja smo govorili da neće bit velika korekcija jer nema razloga za to. Uostalom, Telekom nije puno odgođen, a Boksit Milići ako je i stao s proizvodnjom, to je bilo na dan-dva. Dubina korekcije je nešto plića nego sam očekivao; ako pogledaš, market je na nekim mjestima dosta flat. Ponude ima, tražnja ne žuri, cijena ide sideways, a u nekim slučajevima cijena pada. Moguće da je market već ušao u taj sideways, ali meni se čini da je dan-dva rano.

Zeks
05.11.2006., 23:12
Česi grade elektranu za 1,45 milijardi evra
R. Šegrt

05.11.2006 21:40

BANJALUKA - Čelnici "Elektroprivrede RS" i "Češke elektroprivrede" (ČEZ) potpisaće u petak ugovor o gradnji termoelektrane u Gacku, vrijednosti 1,45 milijardi evra, najavio je juče Milan Jelić, ministar privrede, energetike i razvoja RS.


Jelić kaže da će ugovorom biti definisana struktura vlasništva, vrijednost investicije i drugi bitni detalji. Prema njegovim riječima, elektrana snage 600 megavata će se graditi u naredne četiri godine.

"Izgradnja termoelektrane će značajno povećati elektroenergetski potencijal RS", ocjenjuje Jelić dodajući da će njen značaj doći do izražaja u narednim godinama, pogotovo ako se uzmu u obzir evropske studije koje govore da se za desetak godina očekuje porast potrošnje struje u Evropi za 60 odsto.

"To će biti strahovit doprinos povećanju platnog bilansa RS i BiH", kaže Jelić dodajući da će izgradnjom novih elektrana struja biti jedan od najvažnijih izvoznih artikala države.

On je podsjetio da je u završnoj fazi izrada dokumentacije za izgradnju termoelektrane u Stanarima kod Doboja koju će graditi EFT, te da su u toku pregovori s potencijalnim investitorima za gradnju termoelektrane u Ugljeviku.

"Za Ugljevik su pored 'Elektroprivrede Slovenije', veliko interesovanje pokazali Grci i ČEZ", rekao je Jelić dodajući da će vrlo brzo biti definisan status i termoelektrane u Ugljeviku.

Ovih dana, istakao je Jelić, trebalo bi da se nastave i razgovori s hrvatskim zvaničnicima o izgradnji hidroelektrane Dubrovnik 2.

Guardian
06.11.2006., 01:04
Sta od tog svega dobijaju mali akcionari...

Bash se pitam...

Ako neko ima konkretan odgovor, neka napise!

Mikey
06.11.2006., 01:16
Al su neki tupi i glupi da tako moram reći.
Svi bi mi to htjeli znati, al dobro ljudi čitajte kako već piše, kad oni to formuliraju znat ćemo, prije sigurno ne.
Nećmo valjda bulazniti kao na temi PTKM kako bi se sve to skupa moglo odigrati.
Kad niti oni sami još ne znaju.

bok

AA1-BG
06.11.2006., 01:32
mali akcionai nek izracunaju koliko sada vredi RITE i videce gde ce im se kretati akcija - pa naravno da ce cesi da kupe i postojeca postrojenja ako budu imali prilike

pu_prolazu
06.11.2006., 10:27
Već sam rekao da nisam ekonomista, pa da li bi AA1-BG mogao otprilike da mi kažeš tvoje predviđanje za RITE. Unaprijed hvala.

AA1-BG
06.11.2006., 15:11
Danas smo vec imali reakciju na ovu vest - sigurno je da kada se ovaj ugovor ozvanici cena ide ka 1.8 vrlo brzo

Zeks
06.11.2006., 15:42
Danas je i HETR isao gore kao reakcija na vijest o vrlo vjerovatnoj skoroj realizaciji davno planiranog projekta HE Dubrovnik 2.

Za ocekivati je da i PIF-ovi koji su ovom momentu vise nego potcjenjeni krenu da rastu.

Lorenzo
06.11.2006., 19:25
Molio bih da mi netko kaže zašto je smanjen temeljni kapital kod RITE Gacko 2005/2004 godina.
Naime vrijednost temeljnog kapitala sa 31.12.2004. godine je iznosila 516.180.406,00 KM, a sa 31.12.2005. godine 368.475.558,00 KM.
Možda je već bilo govora o ovome, ali po mojoj računici smanjenje se ne slaže sa pokrivanjem gubitka prethodnih godina;

AA1-BG
06.11.2006., 21:19
Molio bih da mi netko kaže zašto je smanjen temeljni kapital kod RITE Gacko 2005/2004 godina.
Naime vrijednost temeljnog kapitala sa 31.12.2004. godine je iznosila 516.180.406,00 KM, a sa 31.12.2005. godine 368.475.558,00 KM.
Možda je već bilo govora o ovome, ali po mojoj računici smanjenje se ne slaže sa pokrivanjem gubitka prethodnih godina;Mozda je radjena nova procena vrednosti kapitala!!

Nemos
06.11.2006., 21:36
mali akcionai nek izracunaju koliko sada vredi RITE i videce gde ce im se kretati akcija - pa naravno da ce cesi da kupe i postojeca postrojenja ako budu imali prilike
A kako se to može izračunati? Ne znam koji se drugi podaci o vrijednosti elektrane mogu pronaći osim zvaničnog bilansa na sajtu berze.

Guardian
06.11.2006., 22:15
Molio bih da mi netko kaže zašto je smanjen temeljni kapital kod RITE Gacko 2005/2004 godina.
Naime vrijednost temeljnog kapitala sa 31.12.2004. godine je iznosila 516.180.406,00 KM, a sa 31.12.2005. godine 368.475.558,00 KM.
Možda je već bilo govora o ovome, ali po mojoj računici smanjenje se ne slaže sa pokrivanjem gubitka prethodnih godina;

Dovoljno je pogledati (-) revalorizacione rezerve iz prethodnih godina za sva preduzeca iz oblasti elektroprivrede i sve ce ti biti jasno...

HETR je smanjen za 400 mil, HEDR za preko 200 itd...

netstrider
06.11.2006., 22:23
Stvar je puno kompliciranija kod elektroprivrede. Najbolji način da dobiješ odgovor je da službeno zatražiš informaciju od poduzeća. Trebat će im nešto više od mjesec dana da ti ga uruče. Drugi način je da jednostavno pitaš izvršnog, generalnog, tehničkog ili šefa računovodstva, ako si u nekoj prilici. Osim tih četvero ljudi takve ti informacije znaju svi ljudi koji su na takvim pozicijama. Informaciju bi mogli imati i fond menadžeri, ali sumnjam (razloga za to može biti zbilja mnogo; vjerojanto ih je većina uključena. Ne bih nagađao jer je nezahvalno).
Pa ne može se izračunati, u tome i je baza. Npr. ja ne mogu ni pretpostaviti. Najbolje što vam mogu reći je da se strpite i čekate. Milan Jelić ima običaj prvo reći da će nešto učiniti, pa kasnije opet to reći. Ne sviđa mi se taj običaj, ali dok je tako nemate nikakvog razloga za žurbu (jedina žurba koju ja vidim u pitanju RITE je ista cijelo vrijeme, al, to nema veze sa zarađivanjem pravih para + ova vijest zvuči zbilja dobro).
Pozdrav,

net

Zeks
06.11.2006., 23:24
Dovoljno je pogledati (-) revalorizacione rezerve iz prethodnih godina za sva preduzeca iz oblasti elektroprivrede i sve ce ti biti jasno...

HETR je smanjen za 400 mil, HEDR za preko 200 itd...

Uzrok smanjenja revalorizacionih rezervi je procjena vrednosti kapitala izvrsena 2004. godine od strane poznate medjunarodne konsultantske kuce (sto je AA1 vec pomenuo).

salenacionale
07.11.2006., 09:28
Danas smo vec imali reakciju na ovu vest - sigurno je da kada se ovaj ugovor ozvanici cena ide ka 1.8 vrlo brzo
Jedina dobra stvar u ovome je što i ovo jedan od dokaza da je BL berza postala "prava berza", tržište reaguje ne svaku pozitivnu ili negativnu vijest. :thumbsup: . U konkretnom slučaju spomenuto da je će se za 4 godine napraviti drugi blok RITE, i osim toga sve je drugo nepoznanica, ali cijena ipak ide gore... Da li je prerano za to, da li je realno, nerealno, precijenjeno, potcijenjeno,... u ovom kontekstu manje je bitno, važno je da je tržište osjetljivo na informacije... :thumbsup:

netstrider
07.11.2006., 10:32
to baš i nije dobro. Informacije koje pije su ... bezvezne. Pokazuje špekulativni kapital na djelu (ali zbilja špekulacije bez puno razmišljanja. Špekulativni špekulanti).

Mikey
07.11.2006., 10:48
Ne net, već su po tebi firme kojima kratkotrajna imovina nikako nije dostatna da pokrije kratkotrajna dugovanja bolje od ovih, o kojima tu pričamo.
Primjeri: BIRA, PTRL, zacijelo ih ima još...
Ja osobno nastojim da takve firme zaobiđem u širokom luku, jer mogu dovesti u najgorem slučaju i do gubitka investicije.

One pak koje imaju mogučnost da im se kratkotrajna zaduženost poveća, nekima i nekoliko puta, a da ne prođe nekakav objektivni likvidni ratio od 2, smatram firmama koje obečavaju.
Naravno, uz to i većina stavaka koje trebaju rasti im također rastu.

bok.

Debela_Berta
07.11.2006., 14:15
Dragi Lorenzo i Vladane BL,

Ova procena je teško ispeglana, znam likove iz KPMG-a koji su to radili i nisu se lepo tamo proveli. Lorenzo ne slaže ti se podatak jer se efekat procene prvo pegla na 331 rev rezerve a ako ih nema rashoduje se...
Tolko o P/B raciju, taman misliš kupio si nešto jeftino a ono dodju "veliki stručnjaci za procenu" i zeznu te heehe.

Pozdrav

franciska
07.11.2006., 15:40
Ne net, već su po tebi firme kojima kratkotrajna imovina nikako nije dostatna da pokrije kratkotrajna dugovanja bolje od ovih, o kojima tu pričamo.
Primjeri: BIRA, PTRL, zacijelo ih ima još...


Mikey, oprosti, ne misliš li da je BIRA dionica na dugi rok?

netstrider
07.11.2006., 15:48
Ovisi što se vodi pod kratkoročnu imovinu, a što pod kratkoročna dugovanja. Neke industrije jednostavno imaju sve kredite dugoročne jer im ih banke žele dati na taj način. Većina dugovanja PTRL je ionako prema RNAF i državi, u ovoj špekulaciji ona se ne smatraju bitnima. Ili su zanemariva, ili je sve propala stvar (karikirano govoreći). Što se tiče BIRE, najviše što ti mogu reći je klap! klap! klap! (iliti, samo nastavi tom deduktivnom logikom; ne volim zelene stvari. nemam zeleni auto, ne jedem brokule i nemam ništa $$$ jer NE VOLIM ZELENO. Prava logika, nema šta. Ima jedna rubrika u Feralu za takve stvari (što se tiče mojih smećavih firmi, imam ih još)). Pozdrav,

net

gagnant
07.11.2006., 19:12
Jedina dobra stvar u ovome je što i ovo jedan od dokaza da je BL berza postala "prava berza", tržište reaguje ne svaku pozitivnu ili negativnu vijest. :thumbsup: . U konkretnom slučaju spomenuto da je će se za 4 godine napraviti drugi blok RITE, i osim toga sve je drugo nepoznanica, ali cijena ipak ide gore... Da li je prerano za to, da li je realno, nerealno, precijenjeno, potcijenjeno,... u ovom kontekstu manje je bitno, važno je da je tržište osjetljivo na informacije... :thumbsup:

Čuj, čitajući prospekt CEZ-a, tamo se navodi da se radi o "joint venture" sporazumu na već postojećim kapacitetima te na izgradnji novih, a ostali detalji se još moraju definirat.

Iz istog prospekta, jedan kuriozitet vezan za nedavnu raspravu i dubioze o ugljenu. 96,6% CEZ-ovi termoelektrana na ugljen, ide na lignit.

Lorenzo
07.11.2006., 19:51
Ne net, već su po tebi firme kojima kratkotrajna imovina nikako nije dostatna da pokrije kratkotrajna dugovanja bolje od ovih, o kojima tu pričamo.Primjeri: BIRA, PTRL, zacijelo ih ima još...
Ja osobno nastojim da takve firme zaobiđem u širokom luku, jer mogu dovesti u najgorem slučaju i do gubitka investicije.

One pak koje imaju mogučnost da im se kratkotrajna zaduženost poveća, nekima i nekoliko puta, a da ne prođe nekakav objektivni likvidni ratio od 2, smatram firmama koje obečavaju.Naravno, uz to i većina stavaka koje trebaju rasti im također rastu.

bok.

Ja također volim koristiti ovaj pokazatelj, tj. pokazatelj opće likvidnosti (ja ga uvjetno smatram ovakvim, jer likvidnost se često smatra nešto drugo, recimo unovčivost obrtnih sredstava i sl.).
Ali postoji jedno - ali. Ovaj pokazatelj često krije zamke. Npr. velika vrijednost nekurentnih zaliha, rizičnih potraživanja, pa čak i dati kratkoročni krediti vlasniku/cima (koje on/i ne misli brzo vraćati), mogu dignuti ovaj pokazatelj - pa pomisliš, joj kako je dobra tvrtka (još ako se poklopi sa nekoliko ostalih dobrih pokazatelja), a u biti je u velikim problemima.
Tako da ne smatram uvijek ovaj odnos, kao nešto odlučujuće u poduzeću, da me nagna u kupovinu dionica.

ZENICA
07.11.2006., 21:19
Net,

kako najpreciznije moguće odrediti udio sadašnjih proivodnih kapaciteta EDPL u njihovom SALES-u?

Pozdrav.

Mikey
07.11.2006., 21:28
1.Bira je akcija na dugi rok.
2.Uz kratkotrajne dugove tu su naravno i dogoročni, koje također naravno uzimam u obzir.Ovdje gore ih nisam spomenuo, ali i njih podrazumjevam pod nekakvu opću zaduživost.
3.Bira je jako zadužena firma i sigurno će večinski vlasnik ići na dokapitalizaciju, kako i kad vidjet čemo.

ZENICA
07.11.2006., 23:13
kako najpreciznije moguće odrediti udio sadašnjih proivodnih kapaciteta EDPL u njihovom SALES-u?

vidim u tvojim prijašnjim postovima da barataš sa cca. 25% udjela he u sales-u edpl. Ovo mi se čini malo ugrubo.

Prema Mrđinim računicama 4 nove mHE bi trebale generirati KM 10,6 mln. novog EBITDA godišnje?!? ("Bitno je istaknuti kako naše procjene, dobivene na osnovi detaljne analize, ukazuju da će posao biti isplativ već za deset godina, dok će korištenje novih hidropotencijala praktično biti trajno.")

Nije li ovo malo pretjerano?

netstrider
08.11.2006., 01:49
25% je okvirno. Brojka s vremenom idućih 20 mjeseci opada polako kako potrošnja raste porastom standarda (u HR je porast potrošnje 4% kumulativno, a BiH ima veći gosp. rast).
25% ti znači da od 4 prodana MWh jednog oni proizvedu. Kako dobiti stvarniju brojku?
-Uzmeš srednju cijenu po kojoj nabavljaju struju, uzmi cijenu po kojoj im daje HETR (isto ko i ostalima).
-Pitaj nekoga sa Pala ili iz firme kolika je cijena za domaćinstva skupe i jeftine struje.
-Nađi na Internetu podatak koliki je odnos potrošnje skupe i jeftine struje za kućanstva u ruralnim područjima.
-Kombinacijom cijene nabavne struje i cijene prodajne struje (računa se iz ovih podataka) odrediš udio nabavnog troška u cijeni struje (tj. 100%-marža%). Taj postotak pomnožiš sa 25% od distribuirane struje i dobiješ prihod ostvaren iz čistog doprinosa elektrana bez marže ostatka poduzeća. Podijeliš li to s ukupnim prihodom dobit ćeš udio elektrana u ukupnom prihodu.Ovako računajući ćeš dobiti brojku manju od 25%, ali kako je tako komplicirano, a ne pravim veliku grešku, uzeo sam 25%. Mada, bilo bi korektnije da sam računao s 20%. Radi se naravno o postojeće dvije elektrane.
Tko je Mrđo?

ps: Za početak, od 4 elektrane samo je jedna mHE, a to je dosta važno jer će samo taj mali dio struje biti subvencioniran (trenutni kapaciteti će se valjda jednom počet subvencionirati), a to nije lova koju se odbacuje ako se baš ne mora. Njihova ukupna instalirana snaga biti će između 45 i 50 MW, recimo 45 MW. 10,6 mln novog EBITDA godišnje je bezvezna brojka. Za sagraditi te objekte u HR trebalo bi ti oko 120-150 mln eura. 250 mln KM. A kad ti objekti budu gotovi cijena te struje u HR i Palama će biti ista jer je tako dogovoreno multilateralnim ugovorom (uostalom izm. ove dvije zemlje). 10,6 mln KM od tih elektrana je ne kiki-riki, nego to nitko ne bi radio, jer da se razumijemo, 250 mln KM baciti u to se zove dobar biznis i ljudi se grabe za neizgrađeni hidropotencijal. Izračunaj kolike su marže pa ćeš vidjeti zašto ti kažem da ti je EBITDA od 10,6 mKM bezvezan (nemam još godišnje proizvodnje na slivu Bistrice, pa ti ne mogu reći koliki će biti EBITDA). Dakle, tko je Mrđo?

Iskoristivost mHE kojese grade u Evropi se pravi na 12-15 godina, ali svi gađaju objekte koji daju 10 godina. Koncesija je na 30. Najtužnije je što će kada cijena struje poraste povrat kapitala biti nakon 5 godina. Ostalih 25 imaš besplatnu proizvodnju. Jedina je caka što je capital intensive industry, za 1 MW ti treba relativno puno (uz sve veze ga dobiješ za 4 mil. eura, mada ovo jakoovisi i možeš ga dobiti za 400.000 eura, ako ti netko pokloni sve + država ti da najbolju lokaciju). Na kraju ovoga me malo zbilja zapanjuje većina vas. Mislim, trenutna MCAP firme je 56 mil. KM. Koliko novaca treba za izgradnju elektrana kao što su postojeće dvije? :) Koliku dobit teoretski mogu generirati? (samo ove 2, ukupne instalirane 11 MW)
Ovo ide a pro po toga što je jedan forumaš danas došao na ideju da uspoređuje distribucije po brojilima. Moja računica je bila lagana. Iz svih distribucija prvo izvadi proizvodne objekte. Ispadne da se ELBJ MCAP promijeni za 2%. MCAP EDPL tada bude nula. Možete oduzeti i vrijednost šuma, poljoprivrednog zemljišta i ostaloga što nije u funkciji zarade. Ustvari je nebitno. Kad se ide gledatpo brojilu EKHC je naravno daleko najskuplja, a EDPL ne da se dobije besplatno, nego tebi brojilo još plati da ga uzmeš.
Ali ajde, dosta pretjerujem s uvjeravanjem onih koje ne zanima. Opet ću stvorit kontraefekt. Ko želi neka malo prostudira, a koga ne zanima, 700 akcija, dovoljno prostora za svakoga.
Pozdrav,

net

ZENICA
08.11.2006., 08:21
@net:

1.
Dakle, tko je Mrđo?
Ljubomir Mrđa je direktor edpl (vidio u novina).

2.
Ali ajde, dosta pretjerujem s uvjeravanjem onih koje ne zanima.
Zanima nas. Zanima nas i te kako;) , ali računica nikad dosta.

3.
Net, puno hvala!

4.

Pozdrav.

Debela_Berta
08.11.2006., 10:31
Au Net svaka čast čoveče razvali ga! Pročitao sam sve postove i ovde i na economy.co.yu sajtu pa da rezimiram, znači u principu tvrdiš da je EDPL potcenjen, da su elektrodistribucije na RS generalno ok investicija, a da su hidroelektrane i termo precenjene i da ne treba sad to uzimati? Na drugoj strani imamo forumaše koji liče na growth investore i tvrde da su sva preduzeća iz sastava EPRS dobar buy zbog potencijala. Jel to to otprilike?
Hvala i svaka čast svim forumašima, uživam u čitanju postova.
Poz

netstrider
08.11.2006., 11:04
Uboo ga care (ustv je bilo lagano). (ti koji tvrde da je RITE dobar buy neka to izračunaju. znam jer sam to računao prvi put kad većina njih nije ni pomišljala trgovati na BLSE (ima cca godina dana). Tada je bilo jasno. danas je jasno)

@ZENICA. Hvala za ime. nisam znao.

@ČEZ, oni imaju dosta elektrana i generalno nisu birali što kupuju (tj. rekao bih da bi oni uzeli više elektrana na bolji ugalj da su mogli birati). Išli su na sve tendere, pa di prođu-prođu. Prava taktika u vremenu izbora. Dok su oni šopingirali po malo po istočnoj Evropi ostali su se zajebavali nebitnim stvarima. Nisu uvijek kupili, ali su uvijek imali dobru nisku i fer cijenu (tj. onu za koju budale država koje prodaju misle da je fer, a bolju od gramzivaca sa zapada). Prave ozbiljne kompanije su se ubijale u megaratovima preuzimanja od kojih (pazi ovo) nijedan nije završen. Na kraju možda neće ni biti. Tu su svi pokazali kako nedaju nacionalno blago ma šta drugima pričali o tome.

Debela_Berta
08.11.2006., 11:33
ČEZ je u Srbiji zainteresovan i za Kolubaru B, tamo treba da se pravi 2X350MW, mada se nezna kako će se to realizovati. Savetnik ministarstva energetike EPIC je došao na ingenioznu ideju da organizuje sajt vizite za potencijalne investitore, pa da onda investitori predlože šta i kako. Pritom se nezna ni da li pričamo o dokapitalizaciji EPS ili o joint venture ili o novom preduzeću koje može po novom zakonu o energetici da postoji kao nezavisni proizvođač struje ili će ovo dati kao koncesiju. Pa sad ti objasni nekom koji je zakon ovde relevantan - zakon o koncesijama, zakon o privatizaciji, zakon o energetici ili možda zakon leva ruka desni džep koji je u Srbiji jako odomaćen.
Inače ČEZ nema neki veliki lobbying power ovde, generalno se o njima razmišlja po principu zašto menjati domaći monopol za češki..
RWE burgija na visokim nivoima.
Ovo nema veze sa BiH al ima sa ČEZ-om pa reko aj da napišem to ovde.

netstrider
09.11.2006., 19:50
Jedan forumaš je praktički pretpostavio da će se ovo dogoditi (nisam siguran jesi li svjestan toga, ali... svaka čast). Pročačkajte podforume regija i vidjet ćete post na koji mislim.
:
Saturday blackouts led to 13,350 MW of load shedding: UCTE


The blackouts that swept Europe late Saturday led to a total of 13,350 MW
of load shedding, according to European grid operator association UCTE. The
fault in Germany led to grid operators as far away as Portugal, Italy and
Spain cutting users off the network to restore the balance between supply and
demand in the European electricity system.
The total was published in a new statement by UCTE, the Union for the
Coordination of Transmission of Electricity, which set out further details of
the event, outlined below.
UCTE Monday set up a committee under the chairmanship of Gerard Maas to
investigate the event. Preliminary results are due by end of November.

BEFORE THE DISTURBANCE
On Saturday evening, around 2200 (2100 GMT), the consumption in the
control area of E.ON Netz was about 13,500 MW. At the same time, the injected
wind power amounted to 3,300 MW. Due to transits, the lines towards West were
already loaded. But this situation was in itself normal.

SEQUENCE OF EVENTS

At 2138, both circuits of the 380-kV line Conneforde-Diele were switched
off in order to secure the passing of the Ems river by a ship. A routine
simulation of the switching-off of the line was computed in advance and did
not bring up concerns. After the line had been switched off, the energy flow
was transferred to other lines in the South. This situation was still stable.
After some time, a higher load appeared on the E.ON Netz grid, especially
on the line Wehrendorf-Landesbergen (East-Westphalia) between the transmission
systems of RWE TSO and E.ON Netz.
At 2210, the lines Wehrendorf-Landesbergen and Bechterdissen-Elsen
tripped. UCTE says that the reason for this needs "to be analyzed."
Because of the tripping of the high-voltage lines, further tie-lines were
overloaded within seconds and tripped in cascade. This lead to a split of the
European UCTE interconnected network into three islands with different
frequencies, as UCTE outlined Monday.
Since at this moment, the geographic generation power was no longer
evenly spread over the system, the North-Eastern part of the system (after the
split) had a generation surplus of 6,000 MW. Both the Western and
South-Eastern parts, however, were short of power.


LOAD SHEDDING BY COUNTRY

In order to re-establish the balance between generation and consumption,
load-shedding was performed as follows:

Country/TSO Load shed
Austria/APG 1,500 MW
Belgium/Elia 800 MW
France/RTE 5,200 MW
Germany/E.ON Netz 400 MW
Germany/RWE TSO 2,000 MW
Italy/TERNA 1,500 MW
Netherlands/TenneT 400 MW
Portugal/REN 500 MW
Spain/REE 1,050 MW


The European UCTE network was reconnected after 38 minutes and the
customers were gradually brought back online.
The Union for the Coordination of Transmission of Electricity coordinates
the interests of transmission system operators in 23 European countries.


Dakle, ako želite ulagati u elektroprivredu, trebate znati i ovo. Mreža se može raspasti. U takvim slučajevima je svatko on his own. Ovo je isto velika prednost BiH, tj. Sarajevske i RS elektroprivrede jer seone bez problema mogu zatvoriti u otočni režim. Štoviše, gledajući mikrolokacijski, meni bi više odgovaralo da onih 15 km SN/VN voda nije dano Prenosu BiH jer bi već sad EDPL mogla sama, i samoinicijativno ostati u otočnom režimu kad joj god ustreba na neko vrijeme (kad joj god ustreba bi značilo da je sve u mraku a Pale svijetle). Eto, ovo mi je interesantna vijest jer su me ko klinca uvijek u pričama o zapadu izm. ostalog uvjeravali kako tamošnji stanovnici ni ne znaju kad im je nestalo struje (a nije se govorilo o Norvežanima).
Pravi razlog se naravno zna, "zaladilo", i normalno, svi pogasili kapacitete jer su skontali da im se tako više isplati (a mreža ne može radit ako svi troše a niko ne proizvodi). Na kraju su izgubili i oni i svi ostali. Al, samo mala digresija za svakodnevnu priču.
Uočite da se nakon dugo vremena na EDPL pojavio netko tko kupuje iskusno. Ali ne samo na EDPL (ovaj tjedan mi se portfelj "interesantno" ponaša)

amer
09.11.2006., 21:28
Neste, ne znam šta ti to znači "interesantno" ? Unosiš neki misterij, pa te zbog toga i lijepo čitat, ali bitne su brojke: moj portfelj na BLSE trpi, a blista na SASE.

Wiz-Dinero
09.11.2006., 22:23
Neste, ne znam šta ti to znači "interesantno" ? Unosiš neki misterij, pa te zbog toga i lijepo čitat, ali bitne su brojke: moj portfelj na BLSE trpi, a blista na SASE.

Bez uvrede,ali, jesi li se ikako zapitao da tvoj portfelj trpi zato sto si nefleksibilan?Tj. moras cesce menjati portfelj...nekih se akcija resavati,a uzimati neke nove,onda te nove prodavati,pa uzimati stare...ocigledno je da su prosla vremena "ulozi pare,cekaj mesec dana i eto,zaradio si 50+% " ( na zalost svih nas )!
Nego,vidim da poslujes na SASE,reci mi ...kako da kupim akcije na SASE( zivim u BL)!ima li i jedan brokerska kuca (koja posluje na SASA) filijalu u BL?


Sto se tice ERS...po nekim "kafanskim" informacijama...cuo sam da ce sve ici UP ! jos jednom da napomenem,u pitanju su "neproverene" informacije...

netstrider
10.11.2006., 00:02
interesantno bi značilo da ovaj što je došao na market misli vrlo slično kao i ja.
Nefleksibilan. Ti si ili ironičan, ili nefleksibilan. Otkad smo došli u RS još nitko od nas nije prodao PDPT (ustvari, ljudi su pravili izlete. Sjećam se kad je Branko prodao). Jesmo li nefleksibilni? Ili si ti nefleksibilan što si ga u nekom trenu (imaginarna situacija) držao mjesec dana i možda izgubio na njemu?
Treba mijenjati, ali kao i sve, ni premalo ni previše. Kad je nešto jeftino - kupiš. Kad je nešto skupo - prodaš. Ako ostali ne znaju, a čuj. Prije ili kasnije će u kafanu svratit neko ko zna.

Odgovor: Nema. Nazoveš telefonom neku od brokerskih kuća. Račun bilo gdje možeš otvoriti bez da izađeš iz kuće. Neke kuće iz RS ti mogu dati mogućnost da radiš na SASE kao i obratno, ali to nemaš nikakvog razloga koristiti dok god oni ne dobiju dorektan pristup berzi. Zato jer imaš 2nd hand informaciju + plaćaš veću proviziju + moraš napraviti sve što bi morao i da radiš preko samo jedne kuće. Nekim ljudima te finese ne znače mnogo, više vole svoj komod pa mislim da tako i rade. Ali ne bi znat preko koje kuće. Probaj RAIF. Ako ništa, Sarajevski RAIF otvara svoju brokersku kuću u RS tako da ćeš tu vjerojatno moći raditi oboje. Dakle, ako želiš raditi na obije berze, Sarajevski RAIF i tu si (i ostali iz Sarajeva ti rade preko kuća u BL na BLSE, ali za obrnuto ne znam tko radi).

Koliko te kafanske informacije imaju novaca? Znam. Imaju li oni pojmašto zašto i kako? Znam. Zbilja netko ko zarađuje novac ovdje vjeruje kafanskim informacijama? (smijeh)
Mi upravo živimo od novaca koje te kafandžije donose od kuće u vrećama. Zato, smiji se jer će biti dobre zabave. Oni koji kupuju jeftino profitirat će. Oni koji kupuju skupo dobit će priliku da na svom novcu nauče neke životne lekcije (može li jednostavnije?)
Pozdrav,

net

Wiz-Dinero
10.11.2006., 00:35
NET...hvala na informacijama...dosta si mi pomogao!i ne samo u ovom postu vec i u nekim proslim postovima!
Ovo sa kafanama i fleksibilnoscu, nema sta vise raspravljati,u potpunosti se razumemo...

netstrider
10.11.2006., 01:36
(Nema na čemu). tu sam izm. ostalog da i ostalima pomognem (onako usput; prvo sebi, pa onda malo i drugima). Uostalom, da mnogi nesebično meni nisu pomogli i danas mi ne pomažu vjerojatno bi u nekoj ofucanoj tuti sidija na zidiću i ispunjava listić od 50 parova hokeja na travi i azerbejdžanskog kuk-prca (nekad popularni sport širom Azerbejdžana; npr.). I to bi bila bolja varijanta mog dometa.
Zato, ako jednog dana budeš onaj koji će podučavati. Sjeti se ispraviti sve ove nesavršenosti i greške koje rade oni koji ti pomažu (na ovaj ili onaj način), tj. budi još bolji. Pozdrav,

net