View Full Version : Ino-Brokeri
Vjerujem da bi bilo zanimljivo znati koji su najucestaliji online brokeri preko kojih trgujete te gdje su racuni. Zvuci kao moguce diranje u privatnost, ali ne vidim zbog cega bi te informacije bile povjerljive, a vjerujem da mogu pomoci novim traderima u odabiru brokera/banke.
Ja sam (bio) izabrao www.optionsxpress.com, ali su mi nakon prvotnog odobrenja i maila u kojem im pisem kako dopremiti sredstva, odgovaraju:
"Due to regulatory concerns and/or risk assessments related to your jurisdiction, we are unable to carry accounts originating in Croatia. OptionsXpress periodically evaluates its ability to hold accounts for residents of particular countries. While we do not expect that current circumstances will change for Croatia in the near future, we will certainly notify you if they do."
Ni Scottrade nije daleko, dapace, ispada da ne trguju s europljanima:
"Scottrade would like to thank you for your interest in our company. Because of the way we are structured and because of industry licensing requirements, at the current time we can establish accounts for U.S., China, Taiwan, and Hong Kong residents only. This includes the 50 U.S. States, Puerto Rico, Guam, and the U.S. Virgin Islands.
A kako ovdje vidim dosta onih koji trguju na US, ne kuzim da li se stogod promijenilo, ja nesto krivo pitam (naravno da im napomenem kako vec imam racun u Italiji, ali napisem i to da zivim u Hr), ili trazim po skroz krivim online brokerima?
Ne dozvoljavaju svi online brokeri trgovinu strancima. Od onih koji dozvoljavaju najpoznatiji i najučestaliji su : Ameritrade, E-trade, Interactivebrokers (poznati po tome što omogućuju trgovanje na više burzi istovremeno) Cybertrader, Rushtrade...
Kojeg brokera odabrati najbolje ćeš saznati ako usporediš svoj stil trgovanja te ono što broker nudi uz otvaranje računa (funkcije na platformi, free research od nekih poznatih research kuća, provizija, da li naplaćuje platformu ili ne te ima li vaiver fee ako trguješ češće...). Dakle najbolje je provjeriti što svatko od njih nudi pa onda odabrati onog koji ti odgovara.
Vjerujem da bi bilo zanimljivo znati koji su najucestaliji online brokeri preko kojih trgujete te gdje su racuni. Zvuci kao moguce diranje u privatnost, ali ne vidim zbog cega bi te informacije bile povjerljive, a vjerujem da mogu pomoci novim traderima u odabiru brokera/banke.
Ja sam (bio) izabrao www.optionsxpress.com, ali su mi nakon prvotnog odobrenja i maila u kojem im pisem kako dopremiti sredstva, odgovaraju:
"Due to regulatory concerns and/or risk assessments related to your jurisdiction, we are unable to carry accounts originating in Croatia. OptionsXpress periodically evaluates its ability to hold accounts for residents of particular countries. While we do not expect that current circumstances will change for Croatia in the near future, we will certainly notify you if they do."
Ni Scottrade nije daleko, dapace, ispada da ne trguju s europljanima:
"Scottrade would like to thank you for your interest in our company. Because of the way we are structured and because of industry licensing requirements, at the current time we can establish accounts for U.S., China, Taiwan, and Hong Kong residents only. This includes the 50 U.S. States, Puerto Rico, Guam, and the U.S. Virgin Islands.
A kako ovdje vidim dosta onih koji trguju na US, ne kuzim da li se stogod promijenilo, ja nesto krivo pitam (naravno da im napomenem kako vec imam racun u Italiji, ali napisem i to da zivim u Hr), ili trazim po skroz krivim online brokerima?
Ništa ne napominji. Pogotovo ih ne pitaj dali ima problema zato što tvoja zemlja ne dozvoljava, jer se love za svaku sitnicu!
Samo otvori račun regularno i kad dođe tren prebaci sredstva.
Ja sam imao problema s Ameritradeom, probaj E-trade, Interactive brokers itd.
clusmas
18.08.2005., 19:26
Ništa ne napominji. Pogotovo ih ne pitaj dali ima problema zato što tvoja zemlja ne dozvoljava, jer se love za svaku sitnicu!
Je, je, jako pametno. Nemoj slučajno poslušat ovaj savjet. Uvijek objasni stvari, nazovi ih telefonom - uspostavi kontakt sa ljudima. Spremni su izaći u susret ili te savjetovati kako rješiti problem. Nemoj prešutiti činjenice, jer kad se bude kosilo ti ćeš biti prvi pokošen.
Je, je, jako pametno. Nemoj slučajno poslušat ovaj savjet. Uvijek objasni stvari, nazovi ih telefonom - uspostavi kontakt sa ljudima. Spremni su izaći u susret ili te savjetovati kako rješiti problem. Nemoj prešutiti činjenice, jer kad se bude kosilo ti ćeš biti prvi pokošen.
Je objasni da nesmiješ iz svoje zemlje slati lovu, ali budeš zato iz Italije. :rolleyes:
Ma daj molim te, pa normalno da treba objasniti činjenice, ali nemoj slučajno spominjati naš devizni zakon.
Je objasni da nesmiješ iz svoje zemlje slati lovu, ali budeš zato iz Italije. :rolleyes:
Sto mogu ocekivati kad bi, npr. ovog trenutka putem online bankarstva (HVB) dostavio sredstva na njihov racun u US? Vlasnik racuna je d.o.o., znaci pravna osoba, kojoj sam ja potpisnik kartona.
Ma daj molim te, pa normalno da treba objasniti činjenice, ali nemoj slučajno spominjati naš devizni zakon.
Isao sam s stavom da sam ipak ja vjerovnik (ne zahtjevam niti zelim margin, to sam takodjer napomenuo), ja njima saljem svoje novce, oni meni ne salju nista, u slucaju problema ne postoji ni teoretska sansa da ja njih zajebem, ali postoji ogromna sansa da oni blokiraju moja sredstva, najvjerovatnije je to i prvo sto bi ucinili.
Zato sam htio, sto je vise moguce, odbacit i najmanju sansu da se pojave problemi vezani uz racun.
Moram priznati da ne kuzim situaciju, naivni Hrvat hoce poslati svoj novac americkoj firmi kako bi ulagao u americke firme tj. izravno u US ekonomiju. A ameri mu ne dopustaju?!?
E, zahvaljujem MEA-i na informacijama, odabrao sam Firstrade, jos cu malo razgledavati dok ne "fundam" nesto sredstava za skolovanje.
DP - ono što te pitaju odgovori iskreno i bez ustezanja (mene osobno i nisu mnogo pitali - osim generalija koje moraš ispuniti za otvaranje računa) - ono šo te ne pitaju i ne spominji.
Važno je da si ti vlasnik tog računa u Italiji i da glasi na tvoje ime (napr. ne možeš doznačiti novac sa očevog ili računa nekog od prijatelja) - a u osatalom nisi ga uopće trebao spominjati jer smo svi mi doznake izvršili iz inozemstva.
Tel. razgovor je OK - makar sam ja to sve sređivao preko e-maila (Amere - posebno teksašane kod kojih sam ja otvorio račun zna biti teško za razumjeti preko telefona pa za svaki slučaj sam ja inzistirao na dogovrima preko e-maila - premda smo izmijenili par tel. razgovora).
Ono što ćeš morati lagati jest (pretpostavljam) tvoja plaća te net worth - to sam ja upeterostručio (:)) da bih ih zadovoljio - čak su mi i poslije togana jedvite jade otvorili Margin account - inače te sljeduje Cash a/c (ne možeš trgovati sa dionicom ako nemaš sredstva na računu, a poslije prodaje dionice trebaju tri ili četiri dana da ti novac legne ponovno na tvoj račun te nemaš leverage u trgovanju).
Ako ti što zapne uvijek se možeš osloniti na nas ovdje.
clusmas
18.08.2005., 20:56
Je objasni da nesmiješ iz svoje zemlje slati lovu, ali budeš zato iz Italije.
Monk, molim te nemoj odgovarati na pitanja, na koja ni sam ne znaš odgovor. To ti se često događa, ne samo na ovoj temi. Kakve veze ima naš devizni zakon i boli njih briga za naš devizni zakon, oni samo prate svoja pravila.
.
Moram priznati da ne kuzim situaciju, naivni Hrvat hoce poslati svoj novac americkoj firmi kako bi ulagao u americke firme tj. izravno u US ekonomiju. A ameri mu ne dopustaju?!?
Ne , ne radi se o tome da su oni veliki dušobrižnici - oni to moraju po zakonu napraviti jer su mnogi brokeri bili zlonamjerni i digli lovu stvarnim naivcima (napr broker može tebi prodati svoje i od tebe kupiti tvoje dionice, opcije...)
Tako su napr meni jedva odobrili margin a/c (tu mogu i oni popušiti mada se to rijetko dogadja) a još mi sigurno ne bi dozvolili trgovinu opcijama i futuresima (čak i kad bih ja to htio).
Vodi posebnog računa o tome da ti je broker osiguran kod FDIC (ako on propadne ili otiđe u Ch 11 ti si osiguran za iznos do $ 100.000,00 u cashu te $ 500.000,00 u dionicama). NIKAKO ne uzimaj brokera koji nije FDIC insured pa čak da ti daje sve besplatno i bez provizije :)).
Važno je da si ti vlasnik tog računa u Italiji i da glasi na tvoje ime (napr. ne možeš doznačiti novac sa očevog ili računa nekog od prijatelja) - a u osatalom nisi ga uopće trebao spominjati jer smo svi mi doznake izvršili iz inozemstva.
Nisam zelio lagati oko racuna tj. upisati ispravne podatke i mjesto prebivalista, a zatim slati novac iz Italije, djeluje sumljivo, a ako oni to dopustaju, smatrao sam da im ne bi trebalo predstavljati problem to i napisati.
Ono što ćeš morati lagati jest (pretpostavljam) tvoja plaća te net worth - to sam ja upeterostručio (:))
optionxpressu sam i ja upeterostrucio, pa svejedno nije pomoglo. :( Ipak, bacio sam pogled na nekoliko brokera i svi su ko jaje jajetu, kako kojeg otvorim tako mi taj izgleda najjeftiniji/najbolji, a i svi se hvale priznanjima. Trenutno mi Firstrade izgleda najpovoljniji ($6.95 flat, i na limit), vjerovatno da otvorim jos koga, taj bi mi izgledao najpovoljniji. :)
poslije prodaje dionice trebaju tri ili četiri dana da ti novac legne ponovno na tvoj račun te nemaš leverage u trgovanju).
?!? 3-4 dana? Stvarno ne kuzim koji je razlog tome, zivio sam u uvjerenju da ti se novac pokaze kao raspoloziv za daljnje trgovanje odmah nakon prodaje, razumio bih da refund sredstava moze potrajati par dana, ali to da nakon prodaje 3-4 dana, tako reci, ne mozes dalje trgovati je stvarno previse. Sto ako ispunim uvijete za daytradera?
Ako ti što zapne uvijek se možeš osloniti na nas ovdje.
Thnx. :)
Ne , ne radi se o tome da su oni veliki dušobrižnici - oni to moraju po zakonu napraviti jer su mnogi brokeri bili zlonamjerni i digli lovu stvarnim naivcima (napr broker može tebi prodati svoje i od tebe kupiti tvoje dionice, opcije...)
To je rizik koji se ne moze izbjeci. Ipak, zivim u uvjerenju da se takve stvari ne bi smjele dogadjati u US, da im se dogodi nas Nacional to bi bio ogroman udar na US burzovno trgovanje, a time izravno i na ekonomski napredak. Ne bi propali :), daleko od toga, ali vjerujem da bi prosli mnogo gore od Nacionalovaca.
Tako su napr meni jedva odobrili margin a/c (tu mogu i oni popušiti mada se to rijetko dogadja) a još mi sigurno ne bi dozvolili trgovinu opcijama i futuresima (čak i kad bih ja to htio).
Po informacijama koje su prenjele novine, Omisanka nikad nije trgovala niti dionicama niti opcijama, njena prva i, najvjerovatnije, posljednja trgovina je bila poznata kupoprodaja RBK.
Vodi posebnog računa o tome da ti je broker osiguran kod FDIC (ako on propadne ili otiđe u Ch 11 ti si osiguran za iznos do $ 100.000,00 u cashu te $ 500.000,00 u dionicama). NIKAKO ne uzimaj brokera koji nije FDIC insured pa čak da ti daje sve besplatno i bez provizije :)).
OK. Thnx.
Nisam zelio lagati oko racuna tj. upisati ispravne podatke i mjesto prebivalista, a zatim slati novac iz Italije, djeluje sumljivo, a ako oni to dopustaju, smatrao sam da im ne bi trebalo predstavljati problem to i napisati.
optionxpressu sam i ja upeterostrucio, pa svejedno nije pomoglo. :( Ipak, bacio sam pogled na nekoliko brokera i svi su ko jaje jajetu, kako kojeg otvorim tako mi taj izgleda najjeftiniji/najbolji, a i svi se hvale priznanjima. Trenutno mi Firstrade izgleda najpovoljniji ($6.95 flat, i na limit), vjerovatno da otvorim jos koga, taj bi mi izgledao najpovoljniji. :)
?!? 3-4 dana? Stvarno ne kuzim koji je razlog tome, zivio sam u uvjerenju da ti se novac pokaze kao raspoloziv za daljnje trgovanje odmah nakon prodaje, razumio bih da refund sredstava moze potrajati par dana, ali to da nakon prodaje 3-4 dana, tako reci, ne mozes dalje trgovati je stvarno previse. Sto ako ispunim uvijete za daytradera?
Thnx. :)
Nemoj samo gledati na proviziju - gledaj što ti oni nude uz to - kakva je platforma te koje funkcije ima i koliko ona košta, ima li inactivity fee, da li ta platforma odgovara tvom stilu trgovanja...
Da, da 4 dana (T+4 rule).
Što se tiče margina oni ga izgleda odobravaju onima koji su na račun položili manje od 30 % svog net worth - to su meni "predbacili" i spomenuli kao prepreku trgovanju na Margin (odnos prebačenih novaca i net worth). Kad sam im objasnio da neću uzimati margin kao leverage nego samo kao način da izbjegnem T+4 rule odobrili su mi - sad me nitko i ne kontrolira niti ikad jesu jer sam već treći dan bio u Marginu (zbog intenzivne trgovine).
Inače ako otvoriš margin a/c tada ti je daytrading buying power 4 (četiri) puta veća od tvojih novaca a prekonoćna dvostruko.
Monk, molim te nemoj odgovarati na pitanja, na koja ni sam ne znaš odgovor. To ti se često događa, ne samo na ovoj temi. Kakve veze ima naš devizni zakon i boli njih briga za naš devizni zakon, oni samo prate svoja pravila.
A tebi se često dešava da s žestokim tonom odgovaraš. Stani na loptu malo.
A onda me je Ameritrade odbio zbog čega!?
Odgovarao sam čovjeku zato što sam to i sam doživio, a ti si otvarao račun tko zna kada...prije par godina.
Mene je Ameritrade odbio, a razlog imaš na forumu-Strong buy tema.
Nakon toga nisam probao otvoriti račun i neču još dugo preko bare otvarati.
Ima ovdje još jako dobrih prilika.
Za Clusmasa: Pa baš zato da ne napravi grešku i ne kaže slučajno da nesmije slati iz RH lovu. Zato sam mu dao odgovor.
Ali vidim da je jako nezahvalno probati nekome pomoći.
A što se tiče postova, ipak si mi predaleko zbrisao, neću te stići. :biggrin:
Laku noć.
clusmas
18.08.2005., 21:43
Zašto onda odgovaraš čovjeku, a nisi uspio račun otvoriti?
Član si ovog foruma od 08. 03. 2004. godine i već imaš 1787 poruka? Svugdje se ubacuješ sa polutočnim i netočnim informacijama. Već sam te jednom diskretno upozorio da ne postaš toliko jer ovo nije natjecanje tko će više poruka poslat, ali ti izgleda ne razumiješ o čemu se radi. Pusti malo i druge da postaju i odgovaraju na pitanja.
Što znači čovjeku odgovor, ako je netočan ili se temelji na mišljenju koje nije provjereno?
Ako nemaš što postati, nemoj to postati ovdje! Ako baš moraš pisati toliko poruka onda odi u Caffe pa piši do jutra.
Nemoj samo gledati na proviziju - gledaj što ti oni nude uz to - kakva je platforma te koje funkcije ima i koliko ona košta, ima li inactivity fee, da li ta platforma odgovara tvom stilu trgovanja...
Nema inactivitiy fee za razliku od vecine ostalih koji trguju s Hr, software/sucelje jos nisam pregledao, ali mi djeluje zastarijelo, losije od optionxpress-a, ali na njega sam se navikao jer tamo imam paprinati account (virtual). Da, da 4 dana (T+4 rule). Kad malo bolje razmislim, nikako ne pogoduje onom sto bih zelio, ali s druge strane me mozda i natjera da stanem na loptu ako me uhvati "zuta minuta".
Što se tiče margina oni ga izgleda odobravaju onima koji su na račun položili manje od 30 % svog net worth Manje? Nije problem staviti manje od 30% onog sto sam naveo, afair, 500k, vise od 30% tog iznosa bi bio "mali" problem. :)
Inače ako otvoriš margin a/c tada ti je daytrading buying power 4 (četiri) puta veća od tvojih novaca a prekonoćna dvostruko. Koliko sam procitao u pravilima trgovanja, ako imam na racunu vise od $25k tad imam pravo na daytrade? Ne vidim smisao daytrade-a ako trader ne smije neogranicen broj puta dnevno (pre)prodavati, ne uzlazim u isplativost toga s obzirom na commision, ali mislim da je isti u svakom slucaju dovoljno nizak i da omogucuje takav nacin poslovanja s zaradom.
Takodjer sam u dilemi i s iznosom s kojim treba poceti trgovati, ono sto sam zasad zakljucijo jest to da se ne moze trgovati s $10k, tj. moze, uloziti novac danas u odredjenu(e) dionicu(e) te se ponovno logirati za 3 mj. i pogledati kako stvari stoje. Sumiranjem sam dosao do zakljucka da ako se nema bar $30k, ne treba ni pomisljati na tradeanje, a ako se ima, prvih 6-12 mjeseci raditi iskljucivo s virtualnim racunom i proucavati materiju/citati knjige, te kad se osjeti spremnim, uloziti najmanje 30k E i s njima trgovati.
Koliko sam procitao u pravilima trgovanja, ako imam na racunu vise od $25k tad imam pravo na daytrade? Ne vidim smisao daytrade-a ako trader ne smije neogranicen broj puta dnevno (pre)prodavati, ne uzlazim u isplativost toga s obzirom na commision, ali mislim da je isti u svakom slucaju dovoljno nizak i da omogucuje takav nacin poslovanja s zaradom.
Takodjer sam u dilemi i s iznosom s kojim treba poceti trgovati, ono sto sam zasad zakljucijo jest to da se ne moze trgovati s $10k, tj. moze, uloziti novac danas u odredjenu(e) dionicu(e) te se ponovno logirati za 3 mj. i pogledati kako stvari stoje. Sumiranjem sam dosao do zakljucka da ako se nema bar $30k, ne treba ni pomisljati na tradeanje, a ako se ima, prvih 6-12 mjeseci raditi iskljucivo s virtualnim racunom i proucavati materiju/citati knjige, te kad se osjeti spremnim, uloziti najmanje 30k E i s njima trgovati.
Imaš Nasd rule 2520 (mislim da ga je Ewan dobro upamtio :)) koji ti objašnjava što je Pattern day trader (min $ 25 k , broj trgovina istom dionicom u 5 dana etc. i ne sjećam se više) no ti ne možeš trgovati neograničeno mnogo na dan nego samo onoliko koliki ti je daytrading buying power - kad njega iscrpiš moraš stati (uvijek je vrijeme prijeboja/namire 4 dana te činjenica da si u 09:30 kupio dionicu a prodao u 09:35 to vrijeme teče - kod cash a/c lovu dobivaš natrag u roku od 4 dana, a Margin a/c ti pomaže da posudiš lovu od brokera (i naravno platiš kamate) dok tvoja lova ne legne na račun i trguješ dalje.
Prema nekim mišljenjima min ulog za početak trgovanja u USA je $ 50 k (za živit od toga), no to ne treba mnogo uzimati za ozbiljno - važnije je koliko uvećavaš svoj početni ulog i u kojem vremenskom periodu.
Neki savjetuju da se na prijelazu sa pairnatog na stvarno trgovanje krene veoma oprezno i sa svega 100 kom (pod uvjetom da dionica nije kao GOOG $ 280 :)) kako bi se testirala strategija trgovanja sa što manje novaca - jer paper trade i real trade nisu ni blizu istovjetni - naime ovo potonje ne uključuje psihu u trgovanju koja i te kako zna pokvariti skor sa papirnatog trgovanja).
Za Clusmasa: Pa baš zato da ne napravi grešku i ne kaže slučajno da nesmije slati iz RH lovu. Zato sam mu dao odgovor.
Nedvojbeno zelis pomoci, ali dugo vremena sam osjecao neugodu kad bih kreditnom karticom riskirao 300kn kupujuci na ebay-ju, ovdje dajem punomoc tj. doslovno u ruke dajem nekim Amerima ne samo svoje vlasnistvo vec i vlasnistvo koje su moji preci stjecali generacijama, sama pomisao da bi mi u trenutku kad pozelim povuci sredstva Ameri mogli poceti praviti probleme zato sto sam im iznio lazne podatke (i ujedno uredno potpisao i faxirao da odgovaram ako podaci koje sam prilozio nisu istiniti), me toliko strasi da se bojim i pomisliti.
Ako je moguce sve napraviti na legalan nacin, koristeci sve raspolozive opcije, ok, ako nije odlucio sam ne riskirati i odgoditi trgovanje.
Imaš Nasd rule 2520 (mislim da ga je Ewan dobro upamtio :)) koji ti objašnjava Thnx, znao sam da nesmijem pogledati prozore u traci prije spavanja vec samo alt-f4 pozatvarati, sad ne mogu izdrzati bez da odem pogledati o cemu se radi, u nadi da bih mozda negdje sastrane mogao i pronaci razlog zbog kojeg su bespotrebno iskomplicirali trgovanje. :)
Prema nekim mišljenjima min ulog za početak trgovanja u USA je $ 50 k (za živit od toga), no to ne treba mnogo uzimati za ozbiljno - važnije je koliko uvećavaš svoj početni ulog i u kojem vremenskom periodu.
Za bitno uvecanje malog portfelja je nuzno dodatno riskirati, a dodatan rizik za sobom nosi i mogucnosti bankrota, trudim se odbaciti sklonost takvom nacinu ulaganja.
Neki savjetuju da se na prijelazu sa pairnatog na stvarno trgovanje krene veoma oprezno i sa svega 100 kom (pod uvjetom da dionica nije kao GOOG $ 280 :)
Da, eto bas GOOG kad si ga spomenuo (moze i SEB :)), imao sam ga u papirnatom portfelju kao "sigurno me nece opeljesiti" pa nisam bio presretan nakon prvih dojava o izdavanju novih dionica, ipak, po starom kockarskom principu "udvostruci ulog da bi vratio izgubljeno i zaradio" sam na otvaranju ubacio jos 10x novca nego sam ga imao prije, ok, u ovom slucaju je to "posusilo" pocetni minus, ali znam da takve egzibicije s real lovom mogu dovesti do bankrota. Ili do 7-znamenastog racuna. :)
Opet ste se zachatali i zakomplicirali.
Otvorilo se tu mnogo pitanja: open acc, margin acc, futuresi, day trading
Malo me nema i već mi treba cijeli dan da pogledam moj novac forum. A sve je tako jednostavno:
1 popuni generalije i pošalji
2. pošalji novce iz inozemstva, pričekaj i trejdaj
Nema potrebe raspravljati o pravilima igre kad ih ne možemo promijeniti. Take it or leave it
A kad već pišem da se osvrnem na IB:
http://www.interactivebrokers.com/en/accounts/individuals/individualMain.php?ib_entity=uk
Uopće nije problem ni dobiti margin ni trejdati futurese. Nemojmo obeshrabrivati buduće hr tredjere. Nemojte spominjati velike cifre da se ljudi ne uplaše
Puno je važnije da li znaš što radiš preko bare :biggrin:
A sve je tako jednostavno:
Jednostavno je ako znas, ali ako ne znas postoji miljun laksih i tezih pitanja na koja treba naci odgovore, a to nije jednostavno bez pomoci. Tako npr. ja ne bih proucavao Scottrade i optionxpress da sam ovdje odmah zamolio da mi netko nabroji s kojim se brokerima moze raditi. Ali, to je i jednostavniji dio, za nekog tko prije nije treadao predstavlja ogroman problem popuniti obrasce jer na svakom ima 50 pitanja i opcija s formulacijama koje se ne koriste u HR, pa sve do trenutka kad dodjes u IT poslati lovu, pa te teta na salteru pita na talijanskom "hocete li primjerak s specifikacijom ili bez, trazi ti IBAN, sifru strane osobe, instrument placanja, vrijednost robe FOB, koji je broj ugovora iz nadzorne knjige, broj kreditne prijave, nadleznu DDK, maticni broj brokera i broj na specifikaciji ugovora,...a ti pojma nemas o cemu prica i da ti prica na hrvatskom, a kamoli na njemackom ili talijanskom, pocevsi da nemas pojama koja je razlika izmedju doznake s specifikacijom i bez, te koju bi trebao napraviti, cak i da nemas pojma kako si upravo ispunio devizni nalog, a kao privatna osoba nisi to trebao ispunit vec zahtjev za deviznu doznaku. Ali, to ne znas dok ti netko ne kaze ili negdje procitas.
Zato sam i rekao da ne bi bilo lose napraviti jedan FAQ s svim tim detaljima, od najopcenitijih (npr. popis brokera i kako se postaviti, tamplate e-maila,..) do najdetaljnijih poput izgovora bitnih detalja na njemackom/talijanskom.
Nema potrebe raspravljati o pravilima igre kad ih ne možemo promijeniti. Take it or leave it
Kazem, ako znas, izgleda jednostavno, meni je npr. pomogao podatak o 4 dana jer u potpunosti mijenja neke moje zamisli i nacine papirnatog trade-a, a tu informaciju moram nekako cuti/procitati da bih znao za nju.
Evo kako sam ja:
Sve sam ispunio on- line kod IBa a kod Ameritradea sam faxirao 2 dokumenta
Otišao u sloveniju a ne u italiju. Isprintao si wire adresu brokera + sWift, uzeo manju (probnu) lovu, izvadio je iz koverte, stavio je pred tetu i lijepo se joj nasmiješio.
Meni je tako prošlo :cool:
Otišao sam na more i kad sam se vratio, novac je bio na računu.
Napravi jedan ili dva trejda a nakon toga možeš povuci neki manji iznos.
Time si prošao cijeli ciklus (možda će ti to biti jedini withdrawal - ja to još nisam napravio). Ako ti sve štima ponovi sa više novca i kreni
Ja koristim IB za agresivni short term trading a Ameritrade za long term. Tako je ispalo igrom slučaja. Ne velim da su i najbolji, ali još nisam imao nikakvih problema.
I još nešto: neke stvari ne isprobaš dok ne naučiš ali neke ne naučiš dok ne isprobaš
sretno
Dr Von Nostrand
19.08.2005., 16:18
Otišao u sloveniju a ne u italiju. Isprintao si wire adresu brokera + sWift, uzeo manju (probnu) lovu, izvadio je iz koverte, stavio je pred tetu i lijepo se joj nasmiješio.
Meni je tako prošlo :cool:
Otišao sam na more i kad sam se vratio, novac je bio na računu.
Napravi jedan ili dva trejda a nakon toga možeš povuci neki manji iznos.
Time si prošao cijeli ciklus (možda će ti to biti jedini withdrawal - ja to još nisam napravio). Ako ti sve štima ponovi sa više novca i kreni
Znaci treba otvoriti i racun u toj banci da bi se kasnije (ako bude para) povlacili novci?
Znaci treba otvoriti i racun u toj banci da bi se kasnije (ako bude para) povlacili novci?
da. samo za povlačenje. za funding ne treba otvoriti račun nego se može i s ino -uplatom (mora biti osobno ime)
da. samo za povlačenje. za funding ne treba otvoriti račun nego se može i s ino -uplatom (mora biti osobno ime)
Zašto ne bi mogao slati novac na svoj račun u Hrvatsku ? Do 100.000 kn nitko te ništa ne pita odakle i od koga !
Zašto ne bi mogao slati novac na svoj račun u Hrvatsku ? Do 100.000 kn nitko te ništa ne pita odakle i od koga !
a ako te pita? ;)
kršiš zakon o deviznom poslovanju, I guess
e svaka ti čast, ja sam bio prepohlepan pa išao tamo u onaj lopovluk ulagati, da sam ovdje ulagao imao bi 10 puta više love!
zahvali se bogu što te ameritrade odbio!!!
a ako te pita? ;)
kršiš zakon o deviznom poslovanju, I guess
Ne Ewan, nitko te ništa ne pita (osobno iskustvo - iznosi do 100.000 Kn.
Uostalom Hrvatska ne brani UNOS dev. sredstava nego IZNOS (država bi pola godine skakala od sreće kada bi svi koji imaju novac vani - pod uvjetom da nije zaradjen od kriminalne djelatnosti - isti vratili u Hrvatsku).
Stoga bez straha možeš izvršiti doznaku na svoj devizni račun u Hrvatskoj.
(Zakon o sprečavanju pranja novca ovlašćuje banke da doznake veće od 100.000 Kn stopiraju i zatraže objašnjenje o izvoru novca ili ako je u kraćem vremenskom razdoblju bilo više doznaka u vrijednosti preko 100.000 kn).
Firstrade-ovci (a ni itko prije) me jos nisu pitali nikakav broj racuna niti u kojoj se banci isti nalazi?
btw., "The beneficial owner is a resident of _______________________ within the meaning of the income tax treaty between the United States and that country."
Ocekujem da tu moram upisati Croatia, ali kako je pretpostavka majka svih zajeba, jel stvarno tako, ili da upisem ino-drzavu u kojoj imam racun?
Ili "The beneficial owner is related to the person obligated to pay the income within the meaning of section 267(b) or 707(b), and will file Form 8833 if the amount subject to withholding received during a calendar year exceeds, in the aggregate, $500,000."
Jel to znaci da moram platiti porez (koji? kome?) ako na racunu bude 500k kroz 12 mjeseci bez obzira sto sam ino trgovac?
Zasto koristis IB za intezivni trade, a ne Ameritrade?
Thnx.
Firstrade-ovci (a ni itko prije) me jos nisu pitali nikakav broj racuna niti u kojoj se banci isti nalazi?
btw., "The beneficial owner is a resident of _______________________ within the meaning of the income tax treaty between the United States and that country."
Ocekujem da tu moram upisati Croatia, ali kako je pretpostavka majka svih zajeba, jel stvarno tako, ili da upisem ino-drzavu u kojoj imam racun?
Ili "The beneficial owner is related to the person obligated to pay the income within the meaning of section 267(b) or 707(b), and will file Form 8833 if the amount subject to withholding received during a calendar year exceeds, in the aggregate, $500,000."
Jel to znaci da moram platiti porez (koji? kome?) ako na racunu bude 500k kroz 12 mjeseci bez obzira sto sam ino trgovac?
Zasto koristis IB za intezivni trade, a ne Ameritrade?
Thnx.
naravno da si rezident of croatia jer IB moraš poslati presliku osobne i nekog računa za režije a ameritradeu preslik pasoša
porez na trading dobit ne plačaš. kod ameritradea moraš ispuniti jedan obrazac, zaboravio sam mu ime, kod IB poslati ne moraš ništa
kod IB imam margin, ima najmanju proviziju, a i igram se s futuresima
kod ameritradea još imam keš acc (ostatak od prvih dana, moram to promijeniti)
nemoj se bojati margin računa. puno si fleksibilniji u tradingu, a opet ne moraš ga koristiti. a ako nemaš disciplinu svejedno pušiš
:(
Uostalom Hrvatska ne brani UNOS dev. sredstava nego IZNOS (država bi pola godine skakala od sreće kada bi svi koji imaju novac vani - pod uvjetom da nije zaradjen od kriminalne djelatnosti - isti vratili u Hrvatsku).
Stoga bez straha možeš izvršiti doznaku na svoj devizni račun u Hrvatskoj.
Prije no sto sam postavio pitanje sam procesljao stare postove i negdje naletio na "setup" da se novac salje s racuna vani, ali kad ga se povlaci to se radi izravno na racun u HR? Jel to funkcionira, jeli kome stigao novac na racun u Hr, i od kojeg brokera (da mu upisemo plus :))?
Moze li cinjenica da ti je na racun u HR stiglo iz US, npr. 800.000kn bez iakakvog razumnog pokrica (jer si uplatu obavio tajno, preko stranog racuna), stvoriti problem? Iako, ako je legalno, nebitno je bilo to cudno ili ne.
Ima li razlike (u zakonima domicilne drzave) uplacujem li u banci iz Italije, Slovenije ili Austrije? Btw., ako je HR zakon jedini problem, sto je s BIH?
e svaka ti čast, ja sam bio prepohlepan pa išao tamo u onaj lopovluk ulagati, da sam ovdje ulagao imao bi 10 puta više love!
zahvali se bogu što te ameritrade odbio!!!
Lovče uz razumijevanje za ovakav tvoj stav (na kraju krajeva to je tvoje iskustvo) mislim da ipak ne bi trebalo obeshrabrivati buduće playere na NYSE-e.
Pet godina sam bio na našem tržištu i ispalo je da sam ga (skoro u potpunosti) napustio upravo u momentu kad je krenulo gore ali ako pogledaš graf Nasdaqa lani 22/7/04 kad sam ja ušao na njega ispalo je da sam i njega pogodio na dnu - nikad neću prežaliti što to nisam učinio 12/3/03 kad je dno bilo još niže jer sam bio preoprezan (poučen sa vašim iskustvom na NYSE-u, posebno Presvetlovim primjerom, imao sam veliki strah da se i meni to ne dogodi i sad mi se čini da nije bilo tog straha da bi moj početni ulog bio mnogo veći - strah nigdje nije dobar saveznik - respekt da - ego i prevelika samouvjerenost neće dovesti do dobroga).
Ono što sam naučio u ovom poslu je da je sve pitanje timing-a - imaš prekrasne dionice ali ako si u krivo vrijeme uletio - ajme majko i obratno.
NYSE traži izuzetnu pripremljenost pogotovo psihičku - otrcane su fraze da emocije i ovaj posao ne idu zajedno. Pohlepa ubija svugdje i u svakom poslu - ne samo ovome.
Tko god ima snove o brzom bogaćenju na NYSE neka ostane pred vratima i ne pokuša niti ući unutra. Ovo nije trka na 100 met već maraton.
JMHO
Prije no sto sam postavio pitanje sam procesljao stare postove i negdje naletio na "setup" da se novac salje s racuna vani, ali kad ga se povlaci to se radi izravno na racun u HR? Jel to funkcionira, jeli kome stigao novac na racun u Hr, i od kojeg brokera (da mu upisemo plus :))?
Moze li cinjenica da ti je na racun u HR stiglo iz US, npr. 800.000kn bez iakakvog razumnog pokrica (jer si uplatu obavio tajno, preko stranog racuna), stvoriti problem? Iako, ako je legalno, nebitno je bilo to cudno ili ne.
Ima li razlike (u zakonima domicilne drzave) uplacujem li u banci iz Italije, Slovenije ili Austrije? Btw., ako je HR zakon jedini problem, sto je s BIH?
Meni je stigao sa CyberTradera - bez problema.
Formular o oslobađanju plaćanja poreza koji je Ewan spomenuo se zove W8-BEN.
Ako nemaš razumno objašnjenje o porijeklu 800.000 Kn - da , možeš imati problema sa uredom za pranje novca.
Ne znam za razlike u pojedinim državama.
nemoj se bojati margin računa. puno si fleksibilniji u tradingu, a opet ne moraš ga koristiti. a ako nemaš disciplinu svejedno pušiš
:(
Znam da ga je bolje imati za svaki slucaj, ipak, kako tek pocinjem trade-ati, mislim da je bolje pricekati neko vrijeme (godinu-dvije), nego uletjeti neiskusan i poceti kupovati dionice, i to jos na kredit. Btw., Firstrade kaze da ima najmanju kamatu na margin (https://pageserve.firstrade.com/public/1/compare_home.htm) .
Jedan od razloga je, naravno, i to sto nisam zelio biti prezahtjevan, ocito Hrvat moze biti sretan ako uopce dobije sansu trgovati na US burzama, jos da im prvi dan trazim margin. :)
Lovče uz razumijevanje za ovakav tvoj stav (na kraju krajeva to je tvoje iskustvo) mislim da ipak ne bi trebalo obeshrabrivati buduće playere na NYSE-e.
JMHOto je iskustvo večine nas koliko znam, a koliko ima još njih koji ne žele priznati...
tamo ima smeća od dionica da je to nevjerovatno, kod nas toga nema niti 1% toga. da je tamo pošten sistem nebih ja loše prošao, tamo je lopovluk! tko ne vjeruje neka proba.
Ako nemaš razumno objašnjenje o porijeklu 800.000 Kn - da , možeš imati problema sa uredom za pranje novca.
Objasnjenje je razumno, "zaradio sam trgujuci na US marketu". Jedino ne znam da li bi to objasnjenje trgovca stajalo kazne jer je ipak prekrsio HR zakon. :)
Naravno, govorim o slucaju kad je "dublje" porijeklo novca cisto, npr. prodaja nasljedene nekrentine u skladu s zakonom.
tamo ima smeća od dionica da je to nevjerovatno, kod nas toga nema niti 1% toga. da je tamo pošten sistem nebih ja loše prošao, tamo je lopovluk! tko ne vjeruje neka proba.
Moram priznat da sam znatizeljan zasto smatras da je tamo lopovluk i neposten sistem? :)
DP - u ovom trenutku znaš sve što je potrebno u ovoj fazi - postavljaš pitanja o povlačenju sredstava (na koje ti je odgovoreno jasno i glasno :)) a još nisi ni račun otvorio niti izabrao brokera.
Stoga kreni i kako sam ti već rekao ako ti zapne kontaktiraj nas.
(podsjećaš me na Dobrog Will Huntinga kad su mu nudili posao kao vrsnom matematičaru u državnoj agenciji - smislio je takav negativan slijed događanja unaprijed da bi poslije toga samo idiot pristao na takvo što :)
clusmas
19.08.2005., 18:47
Moram priznat da sam znatizeljan zasto smatras da je tamo lopovluk i neposten sistem? :)
lovac se malo razočarao, u takvo je razdoblje uletio pa je malo ljut na sve.
Stvar je u tome što na NY imaš svega - za svačiji ukus. Stupnjevanje rizika je tamo predstavljeno na najbolji mogući način. Veliki povrati traže i prihvaćanje velikog rizika i to je to.
to je iskustvo večine nas koliko znam, a koliko ima još njih koji ne žele priznati...
Naravno - slažem se s tobom - no reci da li ti je itko stavio pištolj na glavu da moraš to smeće i kupiti ?
NYSE nije zamišljen kao mjesto na kojem se mali bogate nego kao mjesto na kojem USA i inozemne kompanije pokušavaju na sve (lijepe i ružne) načine doći do sredstava za svoje poslovanje ili unovčenje i realiziranje svog bogatstva - najbolji primjr koji mi sad pada na pamet je TASR čiji osnivač je na vrijeme prodao svoje dionice i u tridesetima se lijepo povukao u penziju - GOOG neprestano raste a insideri lijepo keširaju lovu skoro pa svakodnevnim prodajama vlastitih dionica, čitam kako su ljudi iz ugledne bankarske kuće prodali BIDU sa 100 poena zarade po dionici na $ 127 i onda su samo stali i u čudu promatrali kako dionica leti do $ 156 uz komentar "Oh God, this is crazy"...)
Primjera je bezbroj - no nitko nikoga nije prisilio da kupi BIDU na $ 156 (tko opet zna možda za godinu ili dvije (ili 10) se to pokaže i kao dobar posao no za sada taj puši 50 % ako nije prodao ranije.
lovac se malo razočarao, u takvo je razdoblje uletio pa je malo ljut na sve.
Stvar je u tome što na NY imaš svega - za svačiji ukus. Stupnjevanje rizika je tamo predstavljeno na najbolji mogući način. Veliki povrati traže i prihvaćanje velikog rizika i to je to. "takvo razdoblje" je stalno prisutno tamo, nije stvar i tome šta neznam vidjeti chart i zaraditi, nego tamo je takav sistem da te zeznu druge stvari, cjelokupni mediji su potplaćeni i plešu kako drugi sviraju. ako netko želi srušiti cijenu dionice nema problema, u medijima će se pričati kako ta dionica ne valja pa će pljusnuti dole. tamo je pokvaren cijeli sistem, nema nikakve kontrole, a taj SEC to je jedna spradačina. ne vjerujem da je u Europi tako loše, tamo valjda ima nekih zakona i kontrola.
Naravno - slažem se s tobom - no reci da li ti je itko stavio pištolj na glavu da moraš to smeće i kupiti ?
problem je šta ne možeš znati šta je smeće a šta nije, jednog trenutka je dionica na 30$ a za par mjeseci na 1$, ima takvih primjera bezbroj. kompanije odu u bankrot samo tako, tamo nema nikakvog reda. još puno godina neće imati smisla trgovati long term na USA tržištu, u Hrvatskoj ima daleko više potencijala, ili BiH, SCiG itd. kad je u HR neka solidna dionica postala bezvrijedna, sjećam se Riječke banke, tamo se to dešava svaki dan.
clusmas
19.08.2005., 19:21
lovče nisam mislio tako kada sam govorio o "takvom razdoblju", oprosti nespretno sam to napisao; ono što sam želio napisati je da te sa vremena na vrijeme pogodi par nesretnih tradeova i tada reagiraš preburno
koja je razlika kada govorimo o medijima kod nas?
sve je to potplaćena banda, nije to ništa novo :)
"takvo razdoblje" je stalno prisutno tamo, nije stvar i tome šta neznam vidjeti chart i zaraditi, nego tamo je takav sistem da te zeznu druge stvari, cjelokupni mediji su potplaćeni i plešu kako drugi sviraju. ako netko želi srušiti cijenu dionice nema problema, u medijima će se pričati kako ta dionica ne valja pa će pljusnuti dole. tamo je pokvaren cijeli sistem, nema nikakve kontrole, a taj SEC to je jedna spradačina. ne vjerujem da je u Europi tako loše, tamo valjda ima nekih zakona i kontrola.
Za medije se i kod nas priča da novinara možeš kupiti sa jednom večerom, a naš "CRO-SEC" -- pitaj ljude na ovom forumu što misle o njemu .
RIBA (Riječka banka) je pokazala da i mi Neeson-a (ili kako se već zvao u slučaju Bahring's Bank) za utrku imamo a i Vitkor Lenac je "faljirao CH 11" a bio je u "elitnoj" kotaciji ZSE kao blue chip.
Što to još nemamo a što ima na NYSE ?
lovče nisam mislio tako kada sam govorio o "takvom razdoblju", oprosti nespretno sam to napisao
koja je razlika kada govorimo o medijima kod nas?
sve je to potplaćena banda, nije to ništa novo :)ali to je tamo glavna stvar sistema, sistem im se sastoji od muljaža. kod nas još nije tako loše.
Za medije se i kod nas priča da novinara možeš kupiti sa jednom večerom, a naš "CRO-SEC" -- pitaj ljude na ovom forumu što misle o njemu .
RIBA (Riječka banka) je pokazala da i mi Neeson-a (ili kako se već zvao u slučaju Bahring's Bank) za utrku imamo a i Vitkor Lenac je "faljirao CH 11" a bio je u "elitnoj" kotaciji ZSE kao blue chip.
Što to još nemamo a što ima na NYSE ?MEA koliko si dugo na USA marketu?
tu imaš jednu riječku banku i jednog lenca, tamo imaš 1000 puta više toga. neću više o tome, neda mi se. svoje sam rekao pa neka ovo ljudi shvate kako hoće. želim sreću svakome tko uđe na US market, ali taj sistem nije namijenjen da mi mali zarađujemo, nego za one velike(lopove).
MEA koliko si dugo na USA marketu?
tu imaš jednu riječku banku i jednog lenca, tamo imaš 1000 puta više toga. neću više o tome, neda mi se. svoje sam rekao pa neka ovo ljudi shvate kako hoće. želim sreću svakome tko uđe na US market, ali taj sistem nije namijenjen da mi mali zarađujemo, nego za one velike(lopove).
Pa Lovče ti znaš odgovor na to pitanje !!!
Ako ovo tvoje pitanje u stvari znači "što mi ti tu sa samo godinom dana iskustva soliš pamet" ja ti odgovaram "dovoljno dugo da skužim situaciju" (netko nekad, a netko nikad).
Već si bio u ovakvom stanju (kad si rekao da odustaješ) i ja sam ti pokušao pomoći - sjećaš se? Pitao sam te kolika su tvoja očekivanja bila - rekao sam ti da se sabereš i da vidiš gdje griješiš (iz tvojih postova sam vidio da si nastavio tamo gdje si stao).
Kad sam ovdje govorio o potrebi temeljitog razumijevanja i fundamentalne i tehn. analize te analize tržišta - ti si rekao da je tebi dovoljan jedan pogled na graf da doneseš odluku .
Što se sad na meni iskaljuješ - ja ti ni jedan savjet pogrešan nisam dao (sjeti se svog zadnjeg trejda sa TASR-om napr) a niti sam bilo čime doprinio tvom stanju..
Kažeš da u USA ima toga 1000 puta više nego ovdje - pa naravno - tamo ima i 9500 dionica - isto toliko priča, tamo ima i 230 mln ljudi - tamo je jednostavno sve 1000 puta izraženije nego kod nas ali sve što ima tamo ima i ovdje.
..imao sam veliki strah da se i meni to ne dogodi i sad mi se čini da nije bilo tog straha da bi moj početni ulog bio mnogo veći - strah nigdje nije dobar saveznik - respekt da - ego i prevelika samouvjerenost neće dovesti do dobroga).
Nitko nije bankrotirao zato sto je bio preoprezan i usao pazljivo, ali mnogi koji su bili hrabri - jesu. :)
Kažeš da u USA ima toga 1000 puta više nego ovdje - pa naravno - tamo ima i 9500 dionica - isto toliko priča, tamo ima i 230 mln ljudi - tamo je jednostavno sve 1000 puta izraženije nego kod nas ali sve što ima tamo ima i ovdje.
znao sam da ćeš ovo spomenuti, nisam ni ja baš glup.
dobro MEA samo navali na US tržište ako hočeš.
DP - u ovom trenutku znaš sve što je potrebno u ovoj fazi - postavljaš pitanja o povlačenju sredstava (na koje ti je odgovoreno jasno i glasno :)) a još nisi ni račun otvorio niti izabrao brokera.
Stoga kreni i kako sam ti već rekao ako ti zapne kontaktiraj nas.
Davno nisam pregledao sobu da vidim ima li skrivenih kamerica. ;) Nakon sto sam kliknuo "citat" krenuo sam cancelirati klik, onda sam ipak napisao post, i krenuo i njega cancelirati misleci da nije potrebno razgovarati o povlacenju novca ako ga jos nisam ni stavio. Zatim sam bolje razmislio i zakljucio da nista ne kosta pitati, ali, s druge strane, ako po defaultu stavim HR banku kao onu na koju zelim da mi stizu sredstva jednog dana, te se ispostavi da sam zeznuo stvar jer cu morati platiti porez ili nesto trece, gubitak je mnogo veci.
"Tko pita ne skita"
Znam da najvjerovatnije pusem na hladno, i svjestan sam da "starim trade vukovima" sve to djeluje malo panicno, ali takav je svaki prvi put. :)
A ni odgovor nisam procitao, koju ste (mislim na sve one koji citaju ovaj post i tradeaju vani) banku stavili kao banku u koju bi trebao stici novac?
Btw., zadnji put sam cuo "ne panicari, znas sve sto trebas u ovom trenutku znati, ako sto zapne, zovi me", od knjigovodje koju je prijatelj posjetio nakon sto sam mu rekao da me ne zove svaki dan vec da zove nju ili ode do nje. To mu je bila prva godina poslovanja, po zakonu mozes biti izvan sustava PDV-a, a ako u njoj napravis vise od 80k kn, izravno ides u sustav. Ja sam mu predlagao da udje u sustav jer ce sigurno kupovati opremu, ali mu je knjigovoda preporucila da ne ulazi. Sve je djelovalo ok, on je iskoristio novogodisnje rabate te se odlucio opskrbiti robom i za dobar dio sljedece godine kad nece biti popusta. Na prvi pogled sve ok, ALI, kupio je robu u 12ti mjesec kad jos nije bio u sustavu pdv-a, te taj racun ne moze priloziti kao odbitak od predporeza, kako je kupio skoro 400k kn robe, usao je u sustav pdv, te sav naplaceni pdv mora platiti tj. prosljediti drzavi.
Eto, da je prije svake kupovine/odluke trazio savjet, ne bi izgubio 88 tisuca kuna.
znao sam da ćeš ovo spomenuti, nisam ni ja baš glup.
dobro MEA samo navali na US tržište ako hočeš.
Ma Lovče ne radi se o tome da li je netko glup ili ne. Ljudi koji su dobili Nobelovu nagradu za ekonomiju (matematički model za zaradu na obveznicama ako se dobro sjećam) su napravili jednu od najvećih blamaža i fin. gubitaka u povijesti USA (LTCM Management Group) da je čak i FED morao reagirati da sanira stanje na fin. tržištu. Ono što ih je "ubilo" je bila samouvjerenost u svoj matematički model (kao da matematikom možeš definirati ljudske osjećaje i slabosti) te pohlepa jer su išli sa overleveraged ulozima - dakle bili su pohlepni. Zato ja kažem da su pohlepa i samouvjerenost popločali stazu u neuspjeh.
Ako si još pritom dovolno arogantan da misliš kako si "figuered it all out" a u stvari neznaš k...a - pa čemu se možeš nadati ??(ovo govorim u načelu - ne tebi osobno)
Ja sam već navalio - ai još se nisam ni zagrijao da ti iskreno kažem - išao sam postepeno sa samo manjim dijelom svog portfelja - najveći ulog u pojedinu dionicu (izuzevši daytrade kad skupljam 10-20 centi po dionici sa 1000 kom) nikad mi nije prešao 10 %.
Preoprezan da - ali još trajem i još učim i još mislim da ne znam niti 20 % potrebnog znanja a market se mijenja iz dana u dan i situacija u svijetu i u ekonomiji. Potrebno je mnogo čitati i pratiti zbivanja, osjetiti puls kojim market puca a iznad svega skužiti raznorazne Ponziejeve sheme (BIDU je za mene eklatantan primjer) i fin. inženjering koji svoje mjesto nalaze i u trgovini dionicama na prilagođeni način.
Ja sam recimo imao BIDU na "obaraču" na $ 66 prvi dan - nakon što se spustio sa 81 i nisam vjerovao da ima budala koje će platiti i više od toga - sad to znam (iako sam i prije čuo onu "dumb, dumber") jer je odletio na 156 - dakle ja sam isto mogao prvi dan zaraditi 90 poena - pa mi se čini da sam ja "dumb" jer nisam znao da postoje još mnogi "dumber" - ipak neka ne žalim se - kako rekoh ja sam se pripremio za maraton.
Lovče doista mi je žao - vjeruj mi.
"Tko pita ne skita"
Znam da najvjerovatnije pusem na hladno,
Eto, da je prije svake kupovine/odluke trazio savjet, ne bi izgubio 88 tisuca kuna.
Ma sve OK - već bi te mi upozorili na zamke ne brini. Sada znaš sve što je potrebno za otvaranje računa - čak i za povlačenje sredstava:).
Ja sam recimo imao BIDU na "obaraču" na $ 66 prvi dan - nakon što se spustio sa 81 i nisam vjerovao da ima budala koje će platiti i više od toga - sad to znam (iako sam i prije čuo onu "dumb, dumber") jer je odletio na 156 - dakle ja sam isto mogao prvi dan zaraditi 90 poena - pa mi se čini da sam ja "dumb" jer nisam znao da postoje još mnogi "dumber" - ipak neka ne žalim se - kako rekoh ja sam se pripremio za maraton.
Ako ovako nastavim sustici cu Monka. ;)
Zbog BIDU-a sam zaokruzio trgovanje opcija, gdje god sam se okrenuo ekipa je urlala o overvaluaciji, pocevsi od Optionmastera.
btw., afair, Presvetlog je zajebao 9/11, mislim da nema smisla zbog toga kriviti US market.
Potaknut Monkovim neugodnostima prilikom otvaranja racuna kod Ameritradea, odlucio sam iskusati srecu i poslao mail u kojem ih pitam mogu li otvoriti racun, s obzirom na nase zakonodavstvo, stavak 38 naseg zakona, itd..Dobio odgovor da mogu bez ikakvih restrikcija. Zatim izvrsio i online postupak otvaranja i onda opet poslao mail u kojem ih pitam da li su zaprimili moju aplikaciju te da li mi mogu potvrditi da je otvoren racun. Odgovorili, prvi put nakon cca. 15minuta, danas dvaput doslovno u manje od 5 min, da je racun uredno otvoren (ne potpuno, za to moraju zaprimiti papire) te ponavljaju da nemaju ogranicenja za gradjane RH te da svaki moze slobodno otvoriti racun kod njih, dapace, pisu da bi bili zahvalni na tome.
Btw., Jedan od glavnih razloga za loginovanje je bio Advanced Analyzer, pretpostavljam da ima samo jedan, Ameritradeov, kako bih pogledao o cemu se tu radi i da li je isti bolji (za mene) od Metastocka. Ipak, izgleda da ne mogu do tog programa bez aktivnog accounta, s tim da, kako pisu, pod aktivan racun smatraju primanje aplikacije (zele orig., ne fax), nema perioda u kojem si duzan poloziti trazenih, afair, $5000 na njihov racun, samo u tom slucaju ti naplate $15 nakon 6 mjeseci.
Lovče doista mi je žao - vjeruj mi.
:biggrin: pa nisam umro. meni je samo žao šta sam bio naivan pa vjerovao u USA market, ovo ono SEC, a ono najveći lopovluk. tamo nije bitno jel ti znaš zaraditi ili ne, tamo te zajebu lopovi. za SEB su šanse oko 20% da je neka muljaža sa financijama, i DRL je prije pada znao trzati po nekoliko posto dolje u danu. šta SEC ne ganja merill lynch nego tu neku sirotinju koja je zaradila gnjave. nema tamo zakona ni ničega i u tome je najveći problem. tko zna njemački neka proba u EU ulagati, nije u EU divlji zapad kao u USA.
Tracker
02.12.2005., 14:43
Nadam se da sam pogodio topic za pitanje:
Jeli itko u zadnje vrijeme otvorio račun u nekoj SLO banci?
Naime, načuo sam da ovo možda više nije dozvoljeno (od strane Slovenaca).
Ima li tko kakvih svježih informacija o ovome ??
Topic si fulao, ali nema veze...
Otvorio sam nerezidentni račun u NLB u Brežicama prije 10-ak dana. Sve kao i uvijek.
presvetli
02.12.2005., 14:56
Nek je topic koji je. Ne znam kako bi onda banke poslovale kad ne bi bilo moguće otvarati račune?
Dr Von Nostrand
02.12.2005., 15:00
Topic si fulao, ali nema veze...
Otvorio sam nerezidentni račun u NLB u Brežicama prije 10-ak dana. Sve kao i uvijek.
Jel mi mozes reci sta je sve potrebno za otvoriti racun u NLB?
Da li mogu sa osobnom ili je potrebna putovnica?
Treba putovnica i porezni broj (konkretno u Brežicama je Ministarstvo financija odmah preko ceste, gotovo za 5 minuta).
Šta ako Slovenija i Hrvatska sklope neki sporazum o razmjeni podataka o poreznim obveznicima?
Tracker
02.12.2005., 15:15
> Topic si fulao, ali nema veze..
Ovdje sam pronašao najsvježije info vezano za pitanja otvaranja stranih računa. Ako postoji bolji topic, bio bih ti (ili presvetlom) zahvalan da ga pošalješ, da ne gušim temu....
> u NLB u Brežicama prije 10-ak dana.
Super, hvala na brzom odgovoru!
> Ne znam kako bi onda banke poslovale kad ne bi bilo moguće otvarati račune?
Ahm...pa mislio sam da se podrazumjeva, no evo, puno pitanje bi glasilo:
Jeli moguće CRO građanima otvarati račune u SLO a da stvar ostane neevidentirana u Hrvatskoj. Evo, nadam se da ne treba dalje obrazlagati.
> Jel mi mozes reci sta je sve potrebno za otvoriti racun u NLB?
Po mojim saznanjima, treba ti samo putovnica. S njom dižeš porezni broj i s tim svim skupa otvaraš nerezidentni račun u banci.
Tracker
02.12.2005., 15:17
Vidim, preduhitren sam...pa možda onda ovo pitanje i nije toliko strano ovom topicu... <g>
presvetli
02.12.2005., 15:28
Evo, još da ti dodamo da Porezna enota u Brežicama radi za građane samo ponedjeljkom, srijedom i petkom do 12 sati, kako ne bi poljubio vrata uzalud.
Banke uglavnom rade u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, ali to možeš provjeriti i na njihovim internet stranicama.
Tracker
04.12.2005., 15:43
presvetli, hvala na dodatnim informacijama.
Evo kad smo kod dodatnih info, bio bih zahvalan ako mi tko može reći koristi li online uplatu/isplatu u/iz SLO banke na račun u HR banci (da ne mora stalno putovati) ?
presvetli, hvala na dodatnim informacijama.
Evo kad smo kod dodatnih info, bio bih zahvalan ako mi tko može reći koristi li online uplatu/isplatu u/iz SLO banke na račun u HR banci (da ne mora stalno putovati) ?
Mislim da po zakonima RH kao fizička osoba ne smiješ imati račun u inozemnoj banci ili brokerskoj kući, zbog toga svi i idu u SLO i krše taj glupi zakon kako bi mogli poslati novac brokerskoj kući koja je izvan RH.
Što se tiče internet bankarstva u SLO mislim da ga fizičke osobe zasada mogu
koristiti ali samo za transakcije u tolarima.
Cartmann
05.12.2005., 02:26
Prije cca. 3 mjeseca se s niti jednom bankom nije moglo poslovati online, osim ako se sto promjenilo u medjuvremenu, a s RBA, afaik, najjeftinijim, nije, i dalje moras putovati za svaku transakciju. Ne svako stavljanje love na racun u Slo, vec i za svaku transakciju love iz Slo u US, da ne bude zabune. Lovu iz US mozes primati na svoj racun u HR, nasi zakoni nikom ne zabranjuju donositi novac, samo odnositi iz drzave bez dopustenja HNB.
Tracker
05.12.2005., 10:28
Aufff...to nisu dobre vijesti. No, anyway hvala svima na korisnim informacijama, ako slučajno netko sazna nešto novo bilo bi izrazito korisno da to posta.
Btw Cartmann - zgodan blog, samo naprijed!
presvetli
05.12.2005., 12:42
Uvijek možeš skočiti do Graza i tamo u nekoj od banaka otvoriti račun s mogućnošću internet bankarstva.
Raspitaj se prije, ali znam da je Volksbank to imao još krajem 90-tih.
Tracker
05.12.2005., 14:22
Da, svakako će se raspitati, hvala.
Cartmann
06.12.2005., 15:32
Aufff...to nisu dobre vijesti. No, anyway hvala svima na korisnim informacijama, ako slučajno netko sazna nešto novo bilo bi izrazito korisno da to posta. Btw Cartmann - zgodan blog, samo naprijed!
Svakako bi bilo bolje da se moze online upravljati s racunom u Slo, ali u praksi ne vidim prepreke za trgovanje. Jednostavno odes u Slo, poneses novac koji si pripremio za trade-anje i stavis novac na racun te odmah novac, sav iznos, prebacis na racun brokera u US. U slucaju moguce dobiti koju bi iskoristio za pokrivanje svakodnevnih troskova, novac s brokerovog racuna mozes dobiti izravno na svoj racun u tvojoj banci, podignuti ga u najblizoj ekspozituri ili bankomatu. E, ne zaboravi s sobom u Slo ponjeti papir koji ti je poslao broker za fundiranje novca, ne mora biti original, ali moraju svi podaci u potpunosti odgovarati, a ne radi se samo o broju racuna i imenu. E, da bi dobio novac u HR racun u HR i Slo (odnosno gdje je vec racun s kojeg saljes novac) mora glasiti na istu osobu. To podizanje novca s racuna brokera kosta cca. $20.
Tracker
07.12.2005., 15:33
Nažalost, moj glavni cilj nije jednostavno tradanje, imam i nekih drugih ideja koje bi zahtjevale relativno česte transakcije na relaciji USA-SLO i UK-SLO, pa mi je konstantno putovanje (nisam baš blizu SLO) svakako problem.
No tebi se svakako zahvaljujem na iscrpnim informacijama!
Recimo primjer: Pošaljem 3K € (rekao mi je osobni bankar da do te svote nema problema za slanje novca u ino.) iz naše neke banke US brokeru za FOREX... ili otvorim račun u SLO za to isto...
Znači prekršio sam zakon kod nas... :(
Zatim..., ostvario sam profit na forexu i tražim isplatu na račun u Hr..
Sad me zanima:
1. Ako sam prekršio zakon, kakve posljedice mogu snositi!? Kako se ljudi kod nas u praksi nose s time...!?
2. Prilikom isplate takvih profita iz inozemstva , da li nas zakonski tereti nekakav porez i sl.!?
Hvala unaprijed na odgovorima...
presvetli
08.12.2005., 23:01
1. devizni inspektorat može te kazniti kaznom u rasponu od 15.000-200.000 kuna.
U praksi se uglavnom jedino događa da ljudi padnu na granici kod fizičkog iznošenja deviza. Kod te vrste prekršaja im se pronađena svota oduzima + izriče im se kazna u gore navedenom rasponu.
2. Osim ukoliko država u kojoj je profit ostvaren ne naplaćuje kakav porez, kod kuće nema nikakve porezne obaveze.
Da li se novac oduzima privremeno ili trajno ?
presvetli
08.12.2005., 23:50
Oduzima se trajno. Zanimljivo je da zakon propisuje isključivo oduzimanje gotovine. Ne i drugih oblika vlasništva ili ulaganja.
Iz te definicije nije teško zaključiti da propis ovdje obrađuje isključivo situaciju koja podrazumijeva fizički pronalazak na granici.
1. devizni inspektorat može te kazniti kaznom u rasponu od 15.000-200.000 kuna.
U praksi se uglavnom jedino događa da ljudi padnu na granici kod fizičkog iznošenja deviza. Kod te vrste prekršaja im se pronađena svota oduzima + izriče im se kazna u gore navedenom rasponu.
Kažete da je u praksi jedino slučaj fizički s novcem na granici...!?
Znači bezgotovinske uplate van nemaju s tim veze!?
U javnim medijima često čujemo pojedince iz javnog života (pjevači,političari,sportaši) kako javno spominju držanje novca na stranim bankovnim računima... Devizni inspektorat očito tu ništa ne poduzima...
Zato mi je taj zakon malo čudan... :(
Na temelju toga ne vidim razlog i prepreku prilikom trgovanja na FOREXu preko stranih brokera zar ne!?
2. Osim ukoliko država u kojoj je profit ostvaren ne naplaćuje kakav porez, kod kuće nema nikakve porezne obaveze.
Onda s ovim nema problema...
presvetli
09.12.2005., 14:38
Naravno da je držanje novaca na stranim računima, ukoliko nemaš boravišnu ili radnu vizu vani, a izvan onih nekoliko iznimaka koje devizni zakon dopušta kontra propisa.
Na neki od mnogobrojnih načina čine to mnogi naši ljudi, niti ne znajući da je zabranjeno.
Problem je kod Forex-a što zakon baš i ne tumači striktno ovu formu, ali to ne znači da nije zabranjena.
Ti npr. smiješ iz zemlje iznijeti u džepu dopuštenih 3000 eura po glavi, ali ako to uložiš na forex račun i uzmeš polugu, defakto si ušao u kreditni posao u inozemstvu koji nisi prijavio. I tako dalje, i tako dalje.
Uglavnom, sve je to kontra zakona, spomenuo sam gore iznose kazni.
No, druga strana priče je i ta, da nakon što su ta sredstva prešla granicu, ukoliko radiš kreditne, investicijske i platne poslove kojima ne kršiš zakone te zemlje, nitko ti ne može ništa. Nema veze što si time prekršio propis u vlastitoj zemlji, dok god nisi u koliziji sa zakonodavstvom ove druge.
Bezgotovinski prijenos na forex račun s naše banke sumnjam da ćeš moći izvesti, ali probaj. Javi ako ti uspije.
Navodno je jedan od poglavlja pregovora s EU koji je sada na redu upravo financijska regulativa i ujednačavanje s njihovom praksom, za koju vjerujem da dozvoljava trensfer novca u inozemstvo.
Kakve su šanse da se u svijetlu toga ukine ovaj nepametni propis i dozvoli slobodno rapolaganje vlastitim novcem?
presvetli
09.12.2005., 14:42
Šanse ne da postoje, u konačnici će se to morati dogoditi. Pitanje je samo koliko ćemo još morati čekati.
Šanse ne da postoje, u konačnici će se to morati dogoditi. Pitanje je samo koliko ćemo još morati čekati.
Ako se dobro sjećam liberalizacija kretanja kapitala je točka koju naši žele do najduže moguće točke držati "pod kontrolom". Tako da se bojim da to znači baš do samog ulaska u EU.
Cartmann
09.12.2005., 15:26
Navodno je jedan od poglavlja pregovora s EU koji je sada na redu upravo financijska regulativa i ujednačavanje s njihovom praksom, za koju vjerujem da dozvoljava trensfer novca u inozemstvo.
Kakve su šanse da se u svijetlu toga ukine ovaj nepametni propis i dozvoli slobodno rapolaganje vlastitim novcem?
Afair, propis jos datira iz 1974. godine, upravo ga mijenjaju, ali je pitanje kad će usklađenje biti gotovo, mogli bi čekati i još par godina.
Ne znam jesam li vec spomenuo, ali ponekad vrsim placanje u inozemstvo, kupujem software, i nemam osjecaj da je itko nadgledao te transakcije, i cini mi se, tehnicki, vrlo jednostavnim uplatiti iz Hr u US veci iznos novca, jer banka nema nadzor da li ja placam robu koju uvozim, pa novac uplacujem na racun dobavljaca, ili novac polazem na racun brokera. Ali, s obzirom na kaznu, ne zelim isprobavati.
Ipak, ono sve to nema izravne veze s pitanjem koje je "probudilo" thread, Slovenci, koliko ja znam, ne dopustaju online rukovodenje racunima iz Hr, ali bi svejedno bilo dobro odaslati 10tak e-mailova s tim pitanjem, mozda se nesto promjenilo u proteklih par mjeseci.
presvetli
09.12.2005., 16:53
Ma propis ne da je iz drugog vremena ili stoljeća. Propis je iz najrigidnijeg doba komunizma.
Koliko je meni poznato, čitao sam slovensku verziju deviznog zakona, pod tim člankom piše da je ulaganje fizičkih osoba izvan zemlje slobodno.
Kod nas piše nešto drugo.
GengstaTrejder
09.12.2005., 20:33
Ne bih volio ponavljati, ako je već pitano, no zanima me ako tko ima link na direktni zakon koji se krši.Koliko sam shvatio ne smije se iznositi više od 3000 € ,jel to znači da ja na primjer smijem uplatiti 1000 € onda?
Najviše me zanima pošto vidim da ljudi trejadju forex iz hrvatske "za prave" kako su to oni napravili.Također da odlučim da uplatim na račun brokera preko banke, šta mi one nebi htjeli uplatiti, ili?
joebrocker
09.12.2005., 23:32
Neki brokeri (FX Solution, npr.) uvode mogućnost vršenja uplate sredstava na account putem kreditnih kartica. Ne vjerujem da to država može kontrolirati. Tada bi bila onemogućena i kupnja putem interneta, ako se prodavač nalazi u inozemstvu. Ipak, ostaje problem isplate eventualne zarade. Najbolje je da se izjasne svi oni koji već trguju stvarnom lovom.
presvetli
10.12.2005., 00:45
Ovdje ti je devizni zakon. Link (http://www.hnb.hr/propisi/hzakoni.htm#103%20KB)
Kod plaćanja kreditnom karticom nema nikakvih problema jer se kod autorizacije ne gleda svrha uplate. Teoretski možeš platiti bilo što za što prođe autorizacija. Na njoj se ne vidi što je time plaćeno. Mogu biti knjige, cd-i, ali i dječja pornografija ili vojno naoružanje...
Kod bankovnih doznaka je druga stvar, jer se upisuje svrha uplate, pa ako nije prema gornjem zakonu dopuštena, banka ju je dužna odbiti. Provede li ju, i banka snosi posljedice.
Kod primitaka na devizni u načelu nema problema, a koliko poznajem praksu, svašta prolazi. Ipak, time ostavljate dokumentirani trag za nešto iz čega se može dokazivati da ste kršili propis, pa zaključak o tome izvedite sami.
GengstaTrejder
10.12.2005., 10:27
Hvala na linku i odgovorima, koliko sam shvatio uplata kreditnom je bez problema, a kako je cartmann rekao kad se uplaćuje nazad doma to jest kad se lova uplaćuje u Hravatsku to nije problem.Ipak volio bih da se izjasne oni koji to rade kako reče joebrocker.
Je li može staviti netko par linkova na američke on-line brokere koje primaju sredstva preko kartica, a rade sa strancima? Koliko vidim, FX Solution je više vezan za Forex, a ne za dionice.
Neki brokeri (FX Solution, npr.) uvode mogućnost vršenja uplate sredstava na account putem kreditnih kartica. Ne vjerujem da to država može kontrolirati. Tada bi bila onemogućena i kupnja putem interneta, ako se prodavač nalazi u inozemstvu. Ipak, ostaje problem isplate eventualne zarade. Najbolje je da se izjasne svi oni koji već trguju stvarnom lovom.
Konkretno :
FOREX
Počeo sam na www.enetspaculation.com
Uplata amexom, profitirao,poslali su mi ček koji sam u roku od 8 dana unovčio u banci.
No questions asked.
To je bilo prije 2-3 godine. Ne znam zašto uplata amexom više nije moguća.
Nastavio sam tako da sam u Brežicama otvorio račun i poslao u Švicarsku.
Zaradio i poslati su mi Pare u Brežice.
Problema nikakvih.
Nisam nikad trgovao dionicama na stranim burzama, ali vjerujem da ću uskoro poslati novac iz Brežica na www.saxobank.com
Jednom davno tamo negdje 95 godine, kada je C$ bio jeftin, kod kuće sam u wordu napisao predračun i uplatio jednom kanadskom auto dealeru 2 Voyagera.
Naravno da nitko kasnije nije provjerio dali su ta 2 vozila ikada stigla u Hrvatsku, tj što se kasnije dogodilo sa novcem.
Cartmann
10.12.2005., 21:42
...i pripreme 200.000 kn koje ce platiti zbog krsenja deviznog zakona. :)
Koliko vidim, stvari stoje tako da potpuno nesmetano mozes poslati novac, sanse da te uhvate su minimalne, bez obzira kojim nacinom slao, ali ako iz hrpe transakcija izvade tvoju te naprave research, mozes dobiti 200 tisuca kuna kazne. A ne isplati se strahovati i riskirati tako veliku kaznu, kad se moze za mnogo manje novca otici do SLO, tamo uplatiti i biti miran.
GengstaTrejder
10.12.2005., 22:11
Možda sam plav što se tiče prava, ali ja u tom zakonu nisam ništa sporno osim možda kupoprodaje vrijednosnih papira preko ovlaštenog to jest hrvatskog brokera.
Cijenio bih kad bi mi netko citirao dotični sporni dio :doh:
Meni bi po ovom trebalo ić:
"Banka je dužna ispravan nalog za plaćanje u inozemstvo, ako nalogodavac ima dovoljno sredstva na računu, izvršiti..."
Članak 33-ako se nevaram
presvetli
10.12.2005., 22:28
A čuj, za temeljito pojašnjavanje cijele priče trebalo bi šetati od članka do članka. Iskreno, ne da mi se.
Prva stvar koju znamo, pa neću o tome je da fizičke osobe bilo koja svoja ulaganja (koja su im zakonom dopuštena), mogu provoditi samo preko ovlaštenog društva.
Kreditne i depozitne poslove ne mogu vršiti, osim unutar dopuštenja, od kojih se ni jedno ovdje ne odnosi na pitanja koja nas zanimaju.
Ukoliko ih učine, prema člancima Poglavlja VI.2 Nadzorna knjiga, dužni bi ih bili prijaviti HNB-u, članci 53. i 54. Iako su ovi članci prije svega namijenjeni drugima, a ne fizičkim osobama, to je to stanje stvari.
Koliko ja razumijem, forex je istovremeno i depozitni i kreditni posao.
Nakon toga dolazimo na kaznene odredbe od čl. 60. na dalje, gdje su propisane sve forme propusta i određenih kazni.
Devizni zakon u vrijeme kada je pisan naravno da nije mogao unijeti sve nijanse koje omogućuje današnja tehnologija poslovanja. Premda sam imam prijavljen boravak u jurisdikciji koja dopušta trgovanje, vidim da su neki članovi sa boravkom u RH u nedoumici.
Činjenice su da je situacija sa stajališta trgovanja forexom putem Interneta nedorečena. Da bi postalo jasnije potrebno je malo podrobnije pogledati način poslovanja Internet brokera. Većina brokera (poput Oande) ne trguje nalozima svojih klijenata ispod 1mil USD. Kompjuetrski se redovno hedgiraju zbirni nalozi klijenata na istoj strani (kupovnoj ili prodajnoj). To znači, praktički to nije trgovanje financijskim instrumentima koje ograničava Zakon, već internim bodovima brokera (a to nije izričito navedeno u Zakonu). Nadalje, Presvetli dobro spominje leverage kao kreditiranje klijenta, no to u navedenom slučaju (trgovanje bodovima) nije pravo kreditiranje, tj. teško ga je u Zakonu protumačiti kao takvo. Slanje novca također pravno je teško podvesti pod otvaranje deviznog računa, jer to nije devizni račun. To sve skupa isto tako može biti smatrano i Internet uslugama (zvuči nategnuto, ali to ustvari generički i jesu Internet usluge).
Bilo kako bilo, naš zakonodavac trebati će doraditi Zakon u svakom slučaju kako bi unio pravno određujuću specifičnu situaciju npr. navedenog Internet trgovanja - bez obzira na to da li će takva situacija biti dozvoljena ili nedozvoljena.
Dobra vecer svima, evo trazim malo pomoci po ovoj temi od Vas iskusnih.
Trazim online brokera ali ne iz Amerike nego iz Europe pa ako mi mozete preporucit nekoga , nasao sam za sad http://www.internaxx.lu/ iz Lux.
i ne znam nista.
Trazim iz Europe da mogu samo s jednom online kucom kupovati Eu i Usa dionice, sa razlicitim valutama naravno.
hvala unaprijed
Provjeri www.interactivebrokers.com
A jel ima koji online broker koji trguje na egzoticnijim trzistima, tipa Kina, Indija i cijela juzna amerika...., korea itd?
joebrocker
14.10.2006., 15:58
"PayPal stigao u Hrvatsku
PayPal, sustav elektronskog plaćanja u vlasništvu američkog eBaya, proširio se na niz novih tržišta, među kojima i hrvatsko. Od sada korisnici interneta u Hrvatskoj mogu slati novac u inozemstvo, odnosno plaćati on-line putem PayPala.
PayPal je proširio svoju ponudu usluga tako što omogućava plaćanje i valutama s kojima to dosad nije bilo moguće. Od sada PayPal podržava plaćanje češkim, danskim, norveškim i švedskim krunama, mađarskim forintama, poljskim zlotima, švicarskim francima te hongkonškim, novozelanskim i singapurskim dolarima. Dosad je PayPal prihvaćao američke, australske i kanadske dolare, eure, japanske jene, britanske funte i kineske jene (samo za plaćanja unutar Kine). PayPal sada prima ukupno 17 različitih svjetskih valuta.
Uz 48 novih tržišta, poput Hrvatske, Indonezije, Filipina, Vijetnama, Jordana i Fidžija, PayPal sada pokriva ukupno 103 zemlje u svijetu. U sustavu PayPala otvoreno je 114 milijuna on-line računa.
Usluge PayPala na hrvatskom tržištu, međutim, bit će u prvom razdoblju dostupne u ograničenom opsegu, što znači da će biti moguće otvaranje računa iz Hrvatske i samo plaćanje u inozemstvo, ali ne i primanje odnosno podizanje novca u Hrvatskoj. "
izvor: http://www.business.hr/?MOD=show&id=14791
__________________________________________________ _____
E sad, kako će se ovo u praksi odvijati dok je na snazi aktualni Devizni zakon?
[QUOTE=joebrocker]#227
"PayPal stigao u Hrvatsku
PayPal, sustav elektronskog plaćanja u vlasništvu američkog eBaya, proširio se na niz novih tržišta, među kojima i hrvatsko. Od sada korisnici interneta u Hrvatskoj mogu slati novac u inozemstvo, odnosno plaćati on-line putem PayPala.
PayPal je proširio svoju ponudu usluga tako što omogućava plaćanje i valutama s kojima to dosad nije bilo moguće. Od sada PayPal podržava plaćanje češkim, danskim, norveškim i švedskim krunama, mađarskim forintama, poljskim zlotima, švicarskim francima te hongkonškim, novozelanskim i singapurskim dolarima. Dosad je PayPal prihvaćao američke, australske i kanadske dolare, eure, japanske jene, britanske funte i kineske jene (samo za plaćanja unutar Kine). PayPal sada prima ukupno 17 različitih svjetskih valuta.
Uz 48 novih tržišta, poput Hrvatske, Indonezije, Filipina, Vijetnama, Jordana i Fidžija, PayPal sada pokriva ukupno 103 zemlje u svijetu. U sustavu PayPala otvoreno je 114 milijuna on-line računa.
Usluge PayPala na hrvatskom tržištu, međutim, bit će u prvom razdoblju dostupne u ograničenom opsegu, što znači da će biti moguće otvaranje računa iz Hrvatske i samo plaćanje u inozemstvo, ali ne i primanje odnosno podizanje novca u Hrvatskoj. "
izvor: http://www.business.hr/?MOD=show&id=14791
__________________________________________________ _____
E sad, kako će se ovo u praksi odvijati dok je na snazi aktualni Devizni zakon?
Po meni sve je jasno.
Korištenje PAYPAL usluga dozvoljeno je do zakonskog maximimuma.
Preko tog limita je zloupotreba.
Jasno da sistem kontrole još ne postoji, ali jednom će profukcionirati
. Vlada je jučer donijela izmjene zakona o deviznom poslovanju kojim će se ukinuti posljednja zakonska ograničenja za ulagače. Iz zakona se briše odredba kojom se zabranjivalo ulaganje nerezidenata u blagajničke zapise Hrvatske narodne banke te u trezorske zapise Ministarstva financija kao i odredba po kojoj su hrvatski građani mogli ulagati u vrijednosne papire u inozemstvu isključivo preko domaćih brokerskih tvrtki. Potpuna liberalizacija kapitalnih transakcija i gotovinskih plaćanja postići će se početkom 2009. godine kada bi prestale vrijediti preostale restriktivne odredbe zakona o deviznom poslovanju. Ponajprije se to odnosi na ograničenja poput odobravanja kratkoročnih kredita nerezidentima, uvjetima pod kojima domaći rezidenti, osim banaka, mogu otvoriti račun u inozemstvu, ali i ograničenja koja HNB propisuje za poslove unošenja i iznošenja gotovine u zemlju i iz nje.
Za ovo s 3000 eur izgleda da ćemo se morat strpit još neko vrijeme.
Da, zato će se ulagati legalno kod stranih brokera pomoću trikova valjda?
Što mi vrijedi strani broker ako se ne može iznositi gotovina, ili će to ipak omogučiti?
Kod nas se nikad ne zna.
Što mi vrijedi strani broker ako se ne može iznositi gotovina, ili će to ipak omogučiti?
Kod nas se nikad ne zna.
Ne vjerujem da će baš biti dozvoljeno iznošenje gotovine, ali prebacivanje na ino račun korištenjem SWIFT-a je nešto sasvim drugo.
Kod nas se nikad ne zna.
Evo odlomaka teksta s Business.hr
Vlada je na današnjoj sjednici u Sisku odlučila Saboru na donošenje uputiti prijedlog izmjena Zakona o deviznom poslovanju čijom će se primjenom početkom 2009. ukinuti zabrana unosa i iznošenja gotovine.
Liberalizacija će se provoditi u tri faze, a potpuna liberalizacija kapitalnih transakcija i gotovinskih plaćanja postići će se početkom 2009., najavio je ministar financija Ivan Šuker.
Zakon će već u prvoj fazi omogućiti strancima kupovanje vrijednosnih papira HNB-a i Ministarstva financija preko stranih brokera, dok će hrvatski građani u inozemstvu moći kupovati vrijednosnice putem stranih, a ne samo domaćih brokera. (http://www.business.hr/show.php?id=15476)
Ja to vidim ovako.
Ako budemo mogli kupovati vrijednosnice putem stranih brokera, to automatski znači da možemo legalno otvoriti račun vani :Hail:(jer kako bi inače mogli trgovati ako ne deponiramo novce na račun kod brokera preko kojeg ćemo i trgovati).
Što se tiče količine novca, na to ćemo izgleda ipak morati čekati do početka 2009. Do tada ćemo i dalje morati postupno uplaćivati s postojećim limitom, uz jednu bitnu razliku - sada ćemo to moći raditi bez straha od kazne.
Mene zanima nešto drugo (a još se uvijek nigdje ne spominje). Da li ćemo morati plaćati porez na dobit i ako da, koliki će biti?
Najbolje da sačekamo i službenu objavu u NN, pa ćemo vidjeti kako su to smislili naši financijski "stručnjaci"!
Pozdrav
Ako budemo mogli kupovati vrijednosnice putem stranih brokera, to automatski znači da možemo legalno otvoriti račun vani :Hail:(jer kako bi inače mogli trgovati ako ne deponiramo novce na račun kod brokera preko kojeg ćemo i trgovati).
Možeš trgovati i bez otvaranja ino računa, novac ti je deponiran na brokerskom računu. no, u globalu kada vadiš lovu van, preporuča se (:biggrin: ) da odeš do brokera, otvoriš račun-isplata. Nazad kako god znaš.
Možeš trgovati i bez otvaranja ino računa, novac ti je deponiran na brokerskom računu. no, u globalu kada vadiš lovu van, preporuča se ( ) da odeš do brokera, otvoriš račun-isplata. Nazad kako god znaš.
Da malo preciziram.
Ako otvorim račun kod, recimo, nekog brokera u Americi-novce, koliko ja znam, šaljem sa svog deviznog računa iz neke naše banke na brokerski račun pri nekoj banci s kojom broker ima potpisan ugovor. Znači, praktički imam otvoren račun vani, samo što ga nisam otvorio osobno, već je to za mene napravio broker. Ali bez obzira na to da li sam novce poslao banci ili brokeru, poanta je u tome da ću sada to moći raditi legalno!:thumbsup:
A što se tiče odlaska brokeru, pa i nije mi baš zgodno skoknuti do Amerike (a ni do bilo koje zemlje u EU) kako bi podigao novce (ionako nije problem bio u podizanju, već u slanju novca).
Pozdrav
Pročitao sam vaše postove, pa mi se čini da će prvo vrijediti neko mješovito rješenje :
Ako imate račun kod npr RBA, tada se novac neće moći slati na računa strane banke, već će strani broker imati pravo upravljanja i blokiranja tog računa.
Gadi mi se i samo pisanje o takvoj mogučnosti, ali do sada sam već puno puta bio neugodno iznenađen sa liberalizacijom.
Ukoliko se stariji članovi sječaju, prilikom prodaje Zagrebačke banke talijanima, mi hrvatski građani zamjenom smo postali vlasnici Unicreditovih dionica i brokeri su ih u naše ime prodali na nekoj stranoj burzi.
U to vrijeme hrvatski građani po zakonu nisu smjeli imati dionice stranih firmi, ali eto država je prekršila zakon.
Dali je netko kasnije bio u zatvoru, zbog takve prodaje ZABE?
Od tod dana ja svjesno i namjerno kršim sve hrvatske devizne propise: trgujem na forexu i imam dionice stranih firmi.
Pročitao sam vaše postove, pa mi se čini da će prvo vrijediti neko mješovito rješenje :
Ako imate račun kod npr RBA, tada se novac neće moći slati na računa strane banke, već će strani broker imati pravo upravljanja i blokiranja tog računa.
Kolega adacta
Ovo mi se čini kao najmanje vjerojatan scenario.
Sve što sam pisao nije bilo čisto hipotetski, već je bazirano na mom vlastitom iskustvu.
Već više od 2 godine trgujem na Forex-u, a svoj account sam otvorio tako što sam poslao novac sa svog deviznog računa u RBA na brokerski račun u J.P.Morgan Chase Banku u New York (znači novac mi je tamo deponiran). Novac se može slati na ovaj način ukoliko se radi o manjim iznosima koji nisu zanimljivi onima iz HNB-a (dnevni limit).
Iskreno se nadam da će ovim najavljenim izmjenama Zakona o deviznom poslovanju ozakoniti ono što sam radio ja i još dosta tradera koje znam.
Ako bi stvari bile postavljene na način koji ste vi opisali, to bi praktički značilo da se ništa ne mjenja, jer čisto sumnjam da će bilo koja kompanija ili broker iz inozemstva mjenjati svoj način poslovanja kako bi se prilogodili našoj regulativi!
Bumo videli!
Pozdrav
Već više od 2 godine trgujem na Forex-u, a svoj account sam otvorio tako što sam poslao novac sa svog deviznog računa u RBA na brokerski račun u J.P.Morgan Chase Banku u New York (znači novac mi je tamo deponiran).
Svaka čast Coolio : hrabro i protuzakonito.
Ako te HNB-a spazi bit ćeš bogato nagrađen. :)
Ja sam pak odnio pare u Sloveniju i od tamo slao brokerima.
Swift je izuzetno jeftin iz Slovenije.
Da ne širimo nepotrebno temu, strpimo se od Nove Godine, pa ćemo vidjeti gdje smo.
D.Trotter
10.11.2006., 00:17
Da li postoji neki minimum kod uplate na račun online brokera, te pri zadavanju naloga?
Kakva su vaša iskustva sa Sako Bank (forex,futures,cCFD)?
Naišao sam po stranim forumima na ljude koji se žale da su im poništili transakcije Forexa, da im nisu na vrijeme izvrsene stop naredbe, da su imali problema prilikom podizanja love sa računa, povećanje margin requirementa preko vikenda i sl.
Kako imam više povjerenja u svoje zemljake molio bi Vas za savjet.
Pozdrav
dspin
Yogananda
16.02.2008., 18:58
Može li mi natko na ovom forumu reći sljedeće. Pokušao sam se registrirati na interactivebrokers.com kao 'individual investor'. Međutim, traže da imaš > 100 trgovanja iza sebe. Dali je to apsolutni uvjet, jer što sa onim ulagačima koji ne žele trgovati često već ulažu na međunarodno tržište dugoročno i nisu se bavili trgovanjem do sada. Pošto oni ne znaju dali je netko toliko trgovao dali ima kakvih reperkusija ako jednostavno produžiš sa registracijom kao da je taj uvjet ispunjen. Zahvaljujem na odgovoru!
DollarLover
18.02.2008., 22:45
Već više od 2 godine trgujem na Forex-u, a svoj account sam otvorio tako što sam poslao novac sa svog deviznog računa u RBA na brokerski račun u J.P.Morgan Chase Banku u New York (znači novac mi je tamo deponiran).
Svaka čast Coolio : hrabro i protuzakonito.
Ako te HNB-a spazi bit ćeš bogato nagrađen. :)
Ja sam pak odnio pare u Sloveniju i od tamo slao brokerima.
Swift je izuzetno jeftin iz Slovenije.
Da ne širimo nepotrebno temu, strpimo se od Nove Godine, pa ćemo vidjeti gdje smo.
Adacta, nemaš pravo. Ja sam isto klijent RBA i isto sam radio što i Coolio. Pogledaj u mojoj temi "Američki brokeri" mail što mi je poslala HNB u pogledu trgovanja.
Da ponovim: ako nemaš pisani ugovor još koji ti broker pošalje kad otvoriš račun (meni još nije stigao, ali će svaki dan) onda ti je dnevni limit uplate 22000 kn, a ako predočiš u Banci ugovor, možeš ići bez limita. To izričito odobrava i HNB svojim zakonima. Možda je nekada bilo drukčije, ali ja ti govorim kako je sad. A navodno kroz godinu dana, bit će još liberalnije.
Yogananda
19.02.2008., 12:43
Nadovezao bih se na ovu diskusiju oko deviznog zakona i iznošenju deviza. Jučer sam bio kod RBA da ih pitam kako prenijeti novac kod američkog brokera - Firstrade. Rekli su mi da ne može više od 3000 eura. Kad sam rekao da sam čitao forume i što ljudi kažu, tada se je službenica 'posavjetovala' sa nekim šefom u banci i rekla isto tako da ne može više. Zatim je uzela moj broj mobitela i rekla da će me nazvati sutra (danas!) ali me nazvala odmah jučer popodne i rekla da može neograničeno, ali uz predočenje ugovora. Jutros sam otišao do RBA i ista službenica mi kaže da moram otvoriti skrbnički račun u RBA. Ja joj na to kažem da broker u americi ima skrbnički račun i da novac treba tamo poslat i da vrijednosni papiri tamo ostaju. Zatim je zvala nekog u Zg i rekla da treba taj račun i da ne može to u Hrvatskoj kako mi mislimo!? Zatim je rekla da opet nazovem nekoga u Zg da razjasnim!? Skrbnički račun ovde znači svaki mjesec 'hranit' njih sa svojim novcem! Meni je ovo očigledno da nastoje kočiti ljude da raspolažu svojim novcem!
Isto tako na njihovom webu nema ništa o deviznim naknadama, samo pri dnu jedne stranice da treba oko 3 dana za deviznu doznaku da stigne. Meni je ta ista službenica rekla da treba od 2 - 8 dana, da se to nikad nezna. Isto tako ne kažu ti ništa što sam ne pitaš u vezi naknada. Jeftinije je ako ti devize leže na računu 8 dana (0.4% prema 1.4% !!).
DollarLover
19.02.2008., 15:00
Nadovezao bih se na ovu diskusiju oko deviznog zakona i iznošenju deviza. Jučer sam bio kod RBA da ih pitam kako prenijeti novac kod američkog brokera - Firstrade. Rekli su mi da ne može više od 3000 eura. Kad sam rekao da sam čitao forume i što ljudi kažu, tada se je službenica 'posavjetovala' sa nekim šefom u banci i rekla isto tako da ne može više. Zatim je uzela moj broj mobitela i rekla da će me nazvati sutra (danas!) ali me nazvala odmah jučer popodne i rekla da može neograničeno, ali uz predočenje ugovora. Jutros sam otišao do RBA i ista službenica mi kaže da moram otvoriti skrbnički račun u RBA. Ja joj na to kažem da broker u americi ima skrbnički račun i da novac treba tamo poslat i da vrijednosni papiri tamo ostaju. Zatim je zvala nekog u Zg i rekla da treba taj račun i da ne može to u Hrvatskoj kako mi mislimo!? Zatim je rekla da opet nazovem nekoga u Zg da razjasnim!? Skrbnički račun ovde znači svaki mjesec 'hranit' njih sa svojim novcem! Meni je ovo očigledno da nastoje kočiti ljude da raspolažu svojim novcem!
Isto tako na njihovom webu nema ništa o deviznim naknadama, samo pri dnu jedne stranice da treba oko 3 dana za deviznu doznaku da stigne. Meni je ta ista službenica rekla da treba od 2 - 8 dana, da se to nikad nezna. Isto tako ne kažu ti ništa što sam ne pitaš u vezi naknada. Jeftinije je ako ti devize leže na računu 8 dana (0.4% prema 1.4% !!).
Ma stvar ti je da 90% njih ne zna uopće što se dešava, eto sreća je naletjet na nekog što ti sve može objasniti. Pogledaj što sam ja pisao u drugoj temi, ovdje ću ti (opet) ponoviti.
Već 3 puta šaljem devize na američkog brokera, ugovor mi nije još došao tako da ne mogu slati neograničeno, dakle možeš slati do 3000 EUR, odnosno 22000 kn. To ti je dnevni limit. Ako želiš poslati 10000 EUR, možeš svaki dan odlaziti i slati po 3000EUR, nema frke. Kad ti dođe ugovor, moći ćeš slati neograničeno.
Naknada do 22000 kn jest 150 kn, a onda ide oko 0.4% (ako se dobro sjećam što mi je rekla). Po svim zakonima ovo gore rečeno 100% je valjano, govorim iz svježeg iskustva, a i potvrdu imam od HNB-a.
Kad sam prvi put otišao dolje i rekao da još nemam ugovor, ali da bih htio slati >3000 EUR, kategorički su odbijali, ja se malo "zainatio", tražio sam da mi daju broj od nekog u deviznom sektoru, jer sam mislio da je to "glupost" samo RBA. Nije mi htjela dati broj, pa sam zvao onaj info broj u Zagrebu, javio se službenik, ali me prespojio na nekoga "iznad", žena je sve poslušala, i rekla da neće moći preko 22000kn, čak je provjerila na još većoj instanci i onda me nazvala da mi to potvrdi. Namjerno sam "prijetio" da cu otici kod PBZ ili ZB, rekla je da tu ništa ne može i tako je razgovor završio. Provjeravajući kasnije, saznao sam da je isto i kod drugih banaka, tj. moram se strpiti dok ugovor ne dođe.
Zato ponavljam, ovisi na koga naletiš. Ja bih ti preporučio da pošalješ mail na neku kontakt-službu, u Upravu, oni će ti reći pravila igre, onda taj mail odnesi njima na šalter u Banci. Čim vide od koga je i šta, neće biti problema.
Za sprovođenje uplate trebat će otprilike 1-3 radna dana, to je provjereno.
Yogananda
21.02.2008., 12:44
Sve mi je to sad jasno međutim u mojoj poruci sam spomenuo da RBA hoće da imam sa njima otvoren skrbnički račun!? Što će mi to ako broker ima taj račun. Zvao sam danas HNB i oni iz deviznog su mi objasnili isto sa iznošenjem deviza ali su me uputili na HNNFu što se tiče tog računa?! Dali vi ostali imate taj račun otvoren u hrvatskoj. Meni je logično da su vrijednosnice pri brokerovom skrbničkom računu u Americi.
Online trader
21.02.2008., 13:04
Sve mi je to sad jasno međutim u mojoj poruci sam spomenuo da RBA hoće da imam sa njima otvoren skrbnički račun!? Što će mi to ako broker ima taj račun. Zvao sam danas HNB i oni iz deviznog su mi objasnili isto sa iznošenjem deviza ali su me uputili na HNNFu što se tiče tog računa?! Dali vi ostali imate taj račun otvoren u hrvatskoj. Meni je logično da su vrijednosnice pri brokerovom skrbničkom računu u Americi.
Joj brate što ga komplikuješ, ukoliko šalješ više od 3000 EUR ili u jednoj banki napravi više transakcija,svaki dan po jednu ili te novce pošalji u više transakcija iz više banaka. Za to ti ne treba niti otvoren devizni račun. Kakvi skrbnički računi, kakvi bakrači. Bog te neće u ovoj državi se ne zna tko pije a tko plaća, svatko svoja pravila izmišlja. Nevjerojatno. Pozdrav.
matematic
22.02.2008., 12:35
Ma kakav ugovor! Vecinom se radi o on-line brokerima koji vam posalju pozdrav u stilu - cestitamo vas racun br xx je otvoren, molim uplatite sredstva da bi ga aktivirali, cesto samo e-mailom.
Najbolje da napisu ugovor kao sto to rade hrvatski brokeri i po mogucnosti ga prevedu na hrvatski, te da usput konzultiraju hrv banke jel im to odgovara!?
Prije svake uplate valjda dobijete nekakve -payment instructions ili najavu depozita- iz koje je vidljivo kojoj banci saljete novac i tko je vlasnik tog racuna(vas broker). Dakle saljete novac ino brokeru sto je po deviznom zakonu dozvoljeno u neogranicenom iznosu.
Ako zele ugovor isprintajte im cestitku koju ste dobili kad ste otvarali brokerski racun.
Sve je u skladu sa zakonom i oni to moraju poslati.
matematic
22.02.2008., 12:39
Za to ti ne treba niti otvoren devizni račun. Kakvi skrbnički računi, kakvi bakrači. Bog te neće u ovoj državi se ne zna tko pije a tko plaća, svatko svoja pravila izmišlja. Nevjerojatno. Pozdrav.
Tumaci kako hoce, ali ne dokad hoce. Trebalo bi malo novinare obavijestiti ili odvjetnika angazirati pa da vidimo kako pojedine banke poznaju hr zakone.
Iako, sitacija ide nabolje, sve je manje banaka i poslovnica koje su neupucene.
Yogananda
22.02.2008., 14:59
Kontaktirao sam HANFu i, kao što sam pretpostavio, i kao što ste svi vi na forumu objasnili, ma kakav skrbnički račun!! U splitskoj banci se voditelj poslovnice tkđ. čudio!! Iz HNBa sam dobio službenu poruku da za ovakve transakcije nije potreban nikakav skrbnički račun ovde. Također se slažem sa ovim što je gore rečeno u jednoj poruci da ne traba čak ni ugovor već pozdravna poruka od brokera i podaci o uplati, kao što je to i meni intuitivno bilo jasno i normalno. Jao si ga nama sa hrvatskim institucijama i procesima u njima. Totalna nesposobnost. Nije ni čudo kad se vidi kakav nam je obrazovni sustav i kako se ljudi 'školuju' i kako im se ne razvija kritičko mišljenje, sposobnost organizacije znanja itd.; slučajno sam profesor u srednjoj školi pa savršeno znam što se događa u tom 'sustavu' i ovoj 'zemlji znanja'. Pozdrav.
Baš si me danas našao sa našom administracijom :mad:
Trebao sam obaviti ultrazvučnu pretragu bubrega mjehura i prostate (zbog dosta neugodbnih simptoma koje ovdje ne bih spominjao) - dodjem na šalter i 16/11/07 mi kažu da dođem 2/1/08. Zbog panike koja me uhvatila odem kod privatnika snimim sve i na sreću sve u redu osim pijeska koji se nataložio i počeo izlaziti van.
Platim 300 Kn i idem na HZZO tražiti refundiranje jer su rekli ako u roku od 30 dana ne možeš napraviti pretragu refundirat će ti.
Priložim svu dokumentaciju i danas me zove da mi neće refundirati jer na uputnici ne piše datum nego ga je gospodja upisala na povijest bolesti.
Objasnim joj da nisam niti čekao uputnicu nego sam odmah od specijaliste išao na UZV ambulantu. No ne priznaje - treba pisati na uputnici i da se vidi kojeg sam datuma bio zatražio pretragu.
Rekoh "pa na povijesti bolesti piše datum".
"Ne ne vrijedi, treba biti na poleđini uputnice.
Ali gospodjo na uputnici nema nikakvog datuma moje doktorice (kad je uputnica izdana).
"Zašto" pita me ona.
"Pa i vi dobro znate da uputnica vrijedi samo 15 dana i da zbog toga osobni doktori više uopće ne pišu datume na uputnice jer ih vi tlačite zbog broja izdanih uputnica."
"Ne znam ja ništa, datum na uputnici vaša doktorica mora napisati i datum kad ste naručeni na pretragu treba biti upisan na poleđini sa pečatom ustanove".
Bez teksta otiđoh iz kancelarije i tako joj onaj kompjuter na stolu ostane čitav - tako bih ga slatko prizemljio jer se sa njime zna služiti jednako dobro kao moja pokojna praprababa (Bog joj dušu pomilovao).
(Isprike administratoru zbog off off topica).
DollarLover
25.02.2008., 01:02
Ma kakav ugovor! Ako zele ugovor isprintajte im cestitku koju ste dobili kad ste otvarali brokerski racun.Sve je u skladu sa zakonom i oni to moraju poslati.
Govorim ti da ne vrijedi. Ja sam donio sve te papire, 5-6 dokumenata, neće ti ništa priznat osim da im pokažeš stvarno nešto što je došlo poštom iz USA, ugovor i slično.
Poslao sam upit u Ameritrade, hoće li oni nešto poslati, rekli su da hoće kroz tjedan-dva....
http://landing.saxobank.com/mp/hr/
Ima li netko iskustva s ovim?
Da, dok naše "internacionalne" banke ponude nešto ovakvo možda i nama bude bolje...!!?
Što čekaju PBZ, ZABA, HYPO...?
U biti imaju oni vani nešto slično, ali ovi naši neće to uvoditi...a zašto, to mi još uvijek nije baš jasno.
zboss2009
06.03.2008., 12:49
Da, dok naše "internacionalne" banke ponude nešto ovakvo možda i nama bude bolje...!!?
Što čekaju PBZ, ZABA, HYPO...?
U biti imaju oni vani nešto slično, ali ovi naši neće to uvoditi...a zašto, to mi još uvijek nije baš jasno.
Možda zato jer u HR bi imali malo klijenata?
Mislim da velika većina ljudi ulaže na balkanska trzista tako da bi to vjerojatno bilo i neisplativo, pogledajte koliko ima ljudi/tema na podforumima regija a koliko na svijet
Noe, kad se otvori taj link, kasnije se ne može skinit demo program. Baš me zanima na kojim trzistima rade?
Ne sjecam se da sam ih vidio da su na emerging markets, jedino mozda Hong Kong
Jaka stvar, pa znamo engleski...
Koja je to investicija...pa već imaju sve gotovo...
Možda eventualno ubaciti koju riječ na hrvatskom i to je to.
Možda zato jer u HR bi imali malo klijenata?
Mislim da velika većina ljudi ulaže na balkanska trzista tako da bi to vjerojatno bilo i neisplativo, pogledajte koliko ima ljudi/tema na podforumima regija a koliko na svijet
Noe, kad se otvori taj link, kasnije se ne može skinit demo program. Baš me zanima na kojim trzistima rade?
ja ga nedavno instalirao i radi (s povremenim prekidima zbog održavanja-demo akaunt je). ima svega....
Ja sam skinuo bez problema, jedino moraš resetirati računalo prije korištenja.
Što se tiče burzi koje prati vidi attach. iako mi se čini da će biti nečitko:(
zboss2009
06.03.2008., 17:24
Jaka stvar, pa znamo engleski...
Koja je to investicija...pa već imaju sve gotovo...
Možda eventualno ubaciti koju riječ na hrvatskom i to je to.
to ti je ko da hrvatska salje space shuttle u svemir :)
zboss2009
06.03.2008., 17:28
Ja sam skinuo bez problema, jedino moraš resetirati računalo prije korištenja.
Što se tiče burzi koje prati vidi attach. iako mi se čini da će biti nečitko:(
Ne mogu skuzit sta pise
De mi samo reci jel ima za: Poljsku, Tursku, UAE, Egipat?
hvala
nisam našo UAE, ostalo ima nešto....
Online trader
06.03.2008., 20:09
Ne mogu skuzit sta pise
De mi samo reci jel ima za: Poljsku, Tursku, UAE, Egipat?
hvala
Od tih država ima samo valute a ne dionice. Dionice isključivo od razvijenih tržišta. Pozdrav.
AMEX - American stock exchange
AMS -Amsterdam
ASX - Australian s.e.
BRU -Euronext Brussels
CSE - Euronext Copenhagen
FSE - Frankfurt
HSE - Helsinki
LISB - Lisabon
LSE INTL - London
LSE SEAQ - London
LSE SETS - London
MIL - Milano
NASDAQ
NSC NASDAQ
NYSE
OOTC (pink sheets)
OSE - Oslo
OTCBB
PAR - Paris
SGX ST - Singapore
SIBE
SSE - Stockholm
SWX - Swiss exch.
VIE - Vienna
Nema za Poljsku, Tursku, UAE i Egipat:(
zboss2009
07.03.2008., 13:23
šteta
Yogananda
09.03.2008., 11:17
Samo da završim priču oko RBA, prtrebe za skrbničkim računom? i slanja novca američkom brokeru. I nakon što sam donio email gdje HNB jasno kaže da za takvu vrstu transakcije ne treba takav račun u hrvatskoj i da je onlline poruka brokera dovoljna, još su se neko vrijeme telefonski 'konzultirali' sa RBA u Zagrebu da bi mi na kraju rekli da je sve u savršenom redu. Međutim, morao sam službenici banke pomoći oko tumačenja nekih broja računa, IBANa, ABA itd. i što je potrebno upisati na zahtjevu za transfer deviza?!
vBulletin® v3.7.5, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.