PDA

View Full Version : teorija vs praksa


storm
31.03.2003., 11:01
kao prvo, net-co sorry, neda mi se vise povlaciti oko jedne teme a da raspravljamo o drugoj.
u zadnje vrijeme dosta razmisljam o ovome, pa evo da malo sa vama podijelim svoja razmisljanja.
sudjelovao sam u jednom razgovoru sa uglednim profesorom sa EFZG, koji je za razliku od vecine, najprije napravio profesionalnu karijeru, tijekom svega toga se skolova, da bi ga na kraju pozvali da bude profesor na faksu. Otprilike bih takav razvoj karijere htio i ja..
Takoder smo pricali o nasim asistentima, koji uglavnom zavrsavaju faks i odmah potom pocnu kao asistenti, magisterij, diplomski...a da ne provedu niti jedan dan na poslu. Pitali smo se sta nam uopce takvi ljudi mogu predavati. Ako govore procitano iz knjiga, zar ne moze netko sam otvoriti tu knjigu i nauciti sam.
Sve u svemu, pogotovo u marketingu (a i u ostalim područjima ekonomije) mislim da nitko ne bi smio postati profesor bez da postigne zavidnu profesionalnu karijeru.
Ovdje se moze postaviti i pitanje koliko je bitna teorija?
Na sta ciljam??
Zanima me tko je sve od vas studirao nesto vezano uz marketing, tko radi nesto vezano za marketing i koliko mu pomaze teorija steknuta na fakultetu!
Evo da vam pomognem...
Ja studiram na EFZG, smjer Marketing, apsolvent, prije godinu dana sam se zaposlio u jednoj privatnoj firmi (recimo samo da je u 1% hr firmi po svim pokazateljima) kao Web Manager, ali i kao dio marketinskog tima.
Teorija mi je pomogla jako puno, ali samo u shvacanju prakse..
U biti moj faks, da ima malo vise (tj. uopce da ima) prakticne vjezbe, bio bi sasvim ok..
Takoder mi je malo tesko reci koliko je meni pomogla teorija, jer sam kroz faks sudjelovao na nekih 3-4 projekata gdje sam se ispraktizirao.
Nazalost takvih studenata ima oko 1%..neznam kako je sa ovim prosjecnima..
Zasto sve ovo spominjem.. zato sto mi je zao da jako puno teoretiziramo oko stvari koje su svima jasne, umjesto da se na konkretnim primjerima pokaze to sto se zeli pokazati i nauci nesto iz svega toga..
Eto net-co ti si negdje rekao da bi htio promijeniti moderatora..
Svi smo mi u q... ne samo moderator, zato mislim da neke stvari trebamo promijeniti kako bi ovaj forum stvarno postao mjesto na kojem cemo svi imati ukljucene post report-e od net-ca ili talibana ili dinkeca...
eto, malo dugo, ali takav je dan..dug.
je... ljetno radno vrijeme i covjeka koji je to izmislio

storm your brain

NET-co
31.03.2003., 19:34
Govoreci o teoriji i praksi evo jedan link gdje mozete procitati (na engleskom) razmisljanje na primjeru Napstera Daniel Janala.
http://www.janal.com/html/what_napster_taught_me_about_m.html
boze cuvaj naseg moderatora !!!

storm
02.04.2003., 06:14
čini mi se netco da je taliban pobio sve sudionike foruma i da je ostalo samo nas 3-4,
a nema ni moderatora vise...
trebamo pod hitno neke promjene...

storm your brain

Dinko M
02.04.2003., 15:45
<BLOCKQUOTE class="ip-ubbcode-quote"><font size="-1">quote:</font><HR> Zanima me tko je sve od vas studirao nesto vezano uz marketing, tko radi nesto vezano za marketing i koliko mu pomaze teorija steknuta na fakultetu!
[/quote]
Studirao marketing na EFZG, radio u agenciji i sad radim u marketingu jedne naše velike firme.

Nakon 6 godina radnog iskustva u marketingu mogu reći da jedina korist od onoga što se uči na fakultetu je ta,da ćeš usvojiti stručnu terminologiju. O poslu nećeš naučiti ništa.

Razlog je jednostavan: nema te tko naučiti.

NET-co
02.04.2003., 19:11
Cini mi se zanimljivo vidjeti da li teorija prethodi praksi ili obratno.
Naime, u slucaju studiranja, jasno je da prvo na faxu vecim dijelom ucis teoriju koju kasnije uspijes ili neuspijes primjeniti.
S druge strane teorije, barem sto se mktg znanja tice, ili bolje receno teorijska objasnjenja pojava, prvo nastaju u praksi, pa tek onda slijedi njihovo naucno proucavanje.
Ako zbrojimo ta dva deelaya onda mozemo vidjeti da postoji dvostruko kasnjenje da obrazovna osoba primjeni nauku ili barem naucnu disciplinu u praksi.
Mislim da to donekle i objasnjava kasnjenja kod nas barem u ovom Internet dijelu gdje se sve stravicno brzo razvija.
Ovo je samo moje razmisljanje koje mislim da je produkt pohadjanja faxa, te stoga nadilazi rezultate koje si ti Dinko na faxu stekao, te recenicom u kojoj govoris da je doprinos fakulteta taj sto te nauci terminologiju samo potvrdjujes nivo tvog fakultetskog obrazovanja te ogranicene preduvjete da kvalitetno obavljas funkciju moderatora.
P.S.moras jako dobro paziti sta i kako pises jer iza svakog tvog posta slijedim JA i ako ne razmislis sta i kako da napises uvijek ces dobiti argumentiranu 'pljusku' na samoj granici etike cime neces imati validan razlog za cenzuriranje postova osim tastine ! <img src="http://mojnovac.infopop.cc/smilies/xyxwave.gif" alt="Wave" width="30" height="20"><!--graemlin::xyxwave:-->
boze cuvaj naseg moderatora !!!

&nbsp;

storm
03.04.2003., 05:01
hahahaha
ja se mogu malo malo nadovezati na net-ca i reci da sam se ja zaposlio na pocetku zadnjeg semestra...
od tada kad god sam nesto ucio, vidio sam povezanost sa svojom firmom, bilo to vezano uz management, financije, marketing..
samim time ta teorija dobiva puno vise na znacenju, zato bi takav put studiranja predlozio svim buducim narastajima, jer se ne moze desiti apstraktnost sve te "terminologije"..

storm your brain